2021. június 17., csütörtök

AMIRE FEL KELL KÉSZÜLNI

NÉPSZAVA
Szerző: UNGVÁRY RUDOLF
2021.06.15.


...A kormányra jutó ellenzéki koalíciót nemcsak az ellenséges közjogi környezet fenyegeti felmorzsolódással. Az is, ha majd az Orbán által az utcára küldött, a kormányzat által teljesen befolyásolhatatlan tömeggel szemben kell érvényre juttatni az Alaptörvény „egyes részeire” vonatkozó jogi semmisséget. Akkor is, amikor hozzá kellene nyúlni a legfontosabb hatalmi ágakban az orbáni pártszolgálatosok leváltásához. Egy olyan tömeg fog a Parlament épületével szemben megjelenni, mint a 2006-ban. Velük szemben a szavak semmit sem érnek. A frusztrált rendvédelmi erők? Melyek nem lesznek már tisztában azzal, hogy valójában ki is győz most? A többséget alkotó passzív lakosság, amely szintén nem biztos benne, hogy bármi is eldőlt volna a választásokkal?

Erre kell felkészülni. Nem azt mondom, hogy lehetetlen. De szembenézés nélkül biztos nem lehetséges.

A felsorolt szerzők, élükön kétségtelenül Vörös Imre és Kis János, bátorságot öntenek az ellenzékbe. Én se akarok mást, de az övéké nagyon vékony jég. A bátorságnak akkor van értelme, ha valaki pontosan tisztában van azzal, mivel is szemben kell majd valóban bátornak lenni.

Természetesen neki kell fogni mindannak, ami javaslatokat nyilvánosan és a háttérben kidolgoztak. De számolni kell azzal, hogy Orbán nemzetvezér arra hivatkozva, hogy a kormány nyíltan a demokrácia megsemmisítésére tör, az utcára visz mindenkit, akit csak képes. Lesz akkor az ellenzék győzelmével létrejött kormánynak az „utcára” terve? Van elképzelése arról, hogy mit tegyen a rendőrség? Az alulfizetett? És az teljesíteni fogja az utasításokat?

Gondolkodnak-e egyáltalán azon, hogy a választásokon ezúttal csalni fognak? Ha Trump nagyon előre gondolkodott erről, egy demokrata is nagyon előre gondolkodhatna. Elég, ha csak néhány órára megint leáll a kormánykézben levő informatikai rendszer, mint a múlt választáson. Lesz-e ennek a rendszernek a központjában ellenzéki megfigyelő? Nem kell-e meghívni az EU megfigyelőit, hogy a saját szemükkel lássák ennek működését – meg az orbáni tömeg felheccelését is? Nem kellene-e előre kapcsolatba kerülni a demokratikus Nyugat államaival, nemcsak az EU-val, hogy milyen orbáni utcára kell majd számítani – és mi erről az illető kormányoknak a véleménye?

Mert a nép, az nincs rendszerváltó hangulatban, hanem ki fog várni. Lehet, hogy tévedek, de Kis János is azt írja: „a Vezér kontrollja a saját választói tábora, oligarchái, a tulajdonukban lévő média, valamint a hozzá hű közjogi tisztségviselők fölött töretlen marad.” Orbán nemzetvezér az uszító demagógiájával gondoskodni fog arról, hogy az ő népe viszont rendszervisszaváltó hangulatba kerüljön az utcán, az biztos. És ez a tömeg nem „Mészáros Lőrinc, Tiborcz István meg a hasonszőrűek zavartalan vagyonosodásáért vonul” majd az utcára, ahogy erről Kis humorizál. Ők az új kormány ellen a „demokrácia” felrúgása miatt fog őrjöngeni.

Kis azt állítja, hogy a kormánynak lesz mozgástere, számos orbáni elemet leépíthet, ez „nem generál összeütközést az Orbán-központú ellenhatalmi hálózattal”. Az egész tehát csak egy „stratégiai játszma” lesz. Az orbáni oldal is így tudja? Csekély mandátumtöbbséggel nyerésből győzelemre jutni egy ilyen Vezérrel szemben? Aki ebben a helyzetben semmit sem fog feladni, mert pontosan tudja, hogy ha sikerült elkezdeni leépíteni valamit a tekintélyuralmi hatalmából, akkor az egész dőlni kezd. Végleges bukásához a politikai rendszerét kell legyőzni.

Az ellenzék azonban csak szervezeti, pozicionális harcot folytat, mert elfogadja, hogy csak maffiaállammal áll szemben, nem pedig a klasszikus fasizmus/nemzetiszocializmus egyik láthatatlanná maszkírozott klónjával. Egy fasisztoid ideológiájú rendszerrel. Erről a végzetes visszatérésről már egyre több mérvadó mű jelenik meg a világon (Finchelstein: „From Fascism to Populism in History”; 2017, Connolly: „Aspirational fascism”, 2017; Stanley „How Fascism Works: The Politics of US an Them”, 2019; Snyder „The American Abyss”, 2020). Egy ilyen rendszerrel – akárha egy Trumppal – mikor volt a történelemben lehetséges bármiféle konszenzus? Egy ilyen rendszer leváltására kell felkészülni.

GYŰLÖLETSZONDA

JELEN.ORG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2021.06.17.


A menekültekkel szembeni gyűlölet szítása – mint a kormánypárti szavazók kohézióteremtő kovásza – kifulladni látszik. Az utóbbi időkben készült közvéleménykutatások egytől-egyig azt mutatják, hogy ma már az emberek sokkal jobban aggódnak az alacsony fizetések, az emelkedő árak, a növekvő munkanélküliség, az egészségügy helyzete, a növekvő egyenlőtlenség vagy a korrupció mértéke, mint a bevándorlás miatt. A magyarok problématérképén a migráció egyre hátrébb sorolódik, tíz ember közül mindössze egy tartja ezt szorongató problémának.

Persze nem volt ez mindig így. Voltak évek, amikor a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltés hozta a legtöbb támogatót a kormány konyhájára, az emberek jelentős részével sikerült elhitetniük, hogy a legnagyobb veszélyt a menekültek jelentik a társadalomra és személyes biztonságukra. Így lett Magyarország Európa leginkább idegengyűlölő országa. Egy 2018-as nemzetközi felmérés adataiból nemcsak az derül ki, hogy a vizsgáltba bevont 36 ország közül a magyar lakosság a legelutasítóbb mindenféle mássággal szemben, hanem az is, hogy korábban soha, sehol nem tapasztaltak viszonylag rövid idő alatt olyan mértékű attitűdváltozást, mint nálunk. Míg 2008-ban a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka volt elfogadó az etnikai, szexuális kisebbségekkel és a bevándorlókkal, menekültekkel szemben, négy év alatt ez az arány 12 százalékra csökkent, ami egyben azt is jelenti, hogy 10 év alatt 40 százalékkal emelkedett azok aránya, akik mindenféle másságot elutasítanak. Tehát

szűk kisebbségiből többségi állásponttá változott az intolerancia, a kirekesztés, a másság elutasítása...

ORBÁN ÉS A NATO

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.06.17.


Feltételezem, hogy a Hírklikk olvasói pontosan tudják, mi az a NATO, tehát csak a rend kedvéért írom le, hogy ez – magyarul az Észak-atlanti Szerződés Szervezete – egy katonai-védelmi szövetség, amelyet a második világháború után alapítottak Washingtonban. Eleinte szűk körnek számított, 1990 után pedig elkezdődött a keleti bővítés. Magyarország egy sikeres népszavazás után, 1999-ben csatlakozott, gyakorlatilag ezzel tette teljessé elszakadását a volt szocialista világrendszertől. A szervezet alapelve szerint a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek egymás szabadságának és biztonságának megőrzése érdekében, kölcsönösen támogatják és védelmezik egymást (ez a híres 5. cikkely). Tagságunkat indokolta tehát, hogy egy esetleges fegyveres támadás esetén számíthatunk olyan nagyhatalmak segítségére, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Franciaország.

De ne legyenek illúzióink. A mostani kormánynak, pontosabban az egyetlen döntéshozónak, Orbán Viktornak nem fontos a NATO. Már eldöntötte: saját hadsereget akar és parlamenti többségének birtokában ennek kiépítésére van is lehetősége. 2020-ban húsz százalékkal nőttek a védelmi kiadásaink, ami – különösen a világjárvány egyéb költségei miatt – teljesen értelmetlennek tűnik. Nem szeretnénk senkit fenyegetni – állítja a magyar diplomácia –, de közben egyértelmű, hogy a szomszédainknál lényegesen nagyobb katonai erővel kívánunk rendelkezni. Különösen furcsa volt a miniszterelnök kijelentése, miszerint „Magyarországnak modern, erős hadseregre van szüksége, azért, hogy senkinek még csak eszébe se jusson megtámadni az országot” – mondta a Magyar Honvédség új parancsnokának kinevezésekor.

Vajon kire gondolhatott?
...

MÉSZÁROS ADTA ORBÁN LEGFONTOSABB INTERJÚJÁT - MIKET BESZÉL?! #14

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.06.16.Orbán már interjúra is strómant használ. 

Mészáros képét tették oda, és az ő szájába adták Orbán szavait. Nem értem hogy ment át a szűrőn, hogy nyilvánosan elmondják a Orbán vagyonát és üzleti életét, miszerint minden közbeszerzés 10%-a a az övé és az építőipar 7%-a is neki termel. És ez csak egyetlen strómanja a sokból. 

Szóba kerül a goromba Orbán apuka is, ahogy Viktor kezeletlen skizofréniája is. Ez utóbbi magyarázat lehet arra ahogy viselkedik, de felmentést nem ad: el kell számoltatni akkor is, ha beteg, mert ez nem mentség bűncselekmények elkövetésekor.

200 MILLIÁRD FORINTÉRT ŐRIZHETIK A KÓRHÁZAKAT A FIDESZ KEDVENC BIZTONSÁGI CÉGEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.06.17.


A Fidesz kedvenc őrző-védő cégei nettó 200 milliárd forint keretösszegért őrizhetik 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény telephelyeit – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. Többek között a nyertesek között találjuk a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t és a Valton-Sec Zrt.-t is. A pályázók körét már a kiírás is eléggé leszűkítette.


A közbeszerzést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) írta ki az egészségügyi intézmények őrzésére. A leírás szerint a nyertes cégeknek összesen körülbelül 93 darab fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény, 372 darab telephely őrzését kell megoldaniuk. A keretmegállapodás keretösszege 200 milliárd forint, és kilenc cég jár jól vele.

A nyertesek a kelet-magyarországi intézményeket 65 milliárd forint keretösszegért, a budapesti és Pest megyei intézményeket 70 milliárd forintért, a nyugat-magyarországi intézményeket pedig 65 milliárd forintért őrizhetik. A keretmegállapodás időtartama 48 hónap, azaz négy év.

A munkával a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t, a Valton-Sec Zrt.-t, az Univerz Holding Zrt.-t, az Univerz Biztonságtechnikai Kft.-t, az Univerz Biztonsági Tanácsadó Kft.-t, az Univerz Biztonsági Szolgáltató Kft.-t, a Securimaster Kft.-t, az Airport Service Budapest Zrt.-t, és az ESG Holding Zrt.-t bízta meg a KEF.

Tavaly decemberben számoltunk be erről az őrzésre kiírt 200 milliárdos pályázatról, és hogy mellé 300 milliárdért a takarításra is lehetett ajánlatot tenni. A pályázók körét eléggé leszűkítette a kiírás, ugyanis előírás volt, hogy csak olyan cég pályázhat, amelynek az éves nettó bevétele eléri a 10 milliárd forintot...

"KISZERVEZIK AZ ÁLLAMOT MAGÁNKEZEKBE, IDEOLÓGIAI SZÓSSZAL LEÖNTVE" | KONZERVATÍV NER KRITIKA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.06.16.


A beszélgetés kiindulópontja az alábbi cikk: https://www.valaszonline.hu/2021/06/0...

Konzervatív értékek mentén vállalható az, hogy már az autópályákat is a privatizáció fenyegeti? Milyen szándékok húzódhatnak meg a közvagyon kiszervezése mögött és hol fog megállni? Mikor és hogyan távolodott el a NER azoktól az ígéretektől, amikre 2010-ben felhatalmazását kapta? Miben kapcsolódik egymáshoz a kormány konzervatív és baloldali kritikája? 

Mai műsorunkban többek között ezekről a kérdésekről beszélgetünk Bódis Andrással a Heti Válasz főszerkesztő-helyettesével, Balogh Gábor publicistával és Tóth Csabával, az Azonnali újságírójával. 

HOL TÖLTENÉD ÉLETED HÁTRALÉVŐ RÉSZÉT?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.06.17.


A kérdés nagyszerű és elgondolkodásra késztető, és már csak azért is érdekes, mert nemrégiben ugyanez merült fel a baráti társaságban. Szóval Steve kérdésfelvetése úgy szól: ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben? Az ő válasza kissé meglepő, de a magunk részéről nagyon szimpatikusnak találjuk.

„A minap elgondolkoztam. Ha nem lenne semmi akadálya, hova települnék le a nagyvilágban? Hol tölteném életem hátralevő részét? Gondolataim Olaszországra tértek vissza, és az ottani bőséges választék közül, az olasz tavakra. Rám a legnagyobb hatást a Comói-tó tette.

Nevezd ezt amolyan céltalan ábrándozásnak. Persze itt, ahol élünk, Ottawában, Kanadában, sokan elköltöznek a városukból nyugdíjba menés után. Kisebb, nyugisabb városba. Mások nyugatra, Vancouver-Victoria környékére mennek, ahol a tél nem olyan kemény. Az emigránsok egy része visszatér szülőhazájukba. Ezt is megtehetnénk.

Más országba telepedés esetén az itt járó nagyszerű betegbiztosítást fel kell adnod, mert az külföldön csak fél évig érvényes. Ez nagy hátrány. Kell venni magánbiztosítást, avagy szülőhazád ingyenes szolgáltatásait élvezheted, ha van állampolgárságod.

A betegbiztosítás problémája miatt sokan csak fél évre mennek el, a téli időkre. Legnépszerűbb: Florida, Arizona. Az így cselekedőknek nevet is adtak: „snow birds”, azaz hómadaraknak hívják őket. Ezek télre bérelnek valamit, és az itthoni lakásuk üres lesz. Mivel az esetleges orvosi ellátás az Egyesült Államokban jóval drágább, mint itt, Kanadában, biztosítást kell venni a különbséget fedezendő...

MI MARAD A BUDAPESTI TURIZMUSBÓL A JÁRVÁNY UTÁN?

QUBIT
Szerző: QUBIT / VÁROSI SZÖVETTAN
2021.06.17.


Merre tart a fővárosi turizmus? Mi jön most, túlturizmus vagy tartós visszaesés? Hol tartott a budapesti turizmus a rendszerváltás idején, hogyan futott fel, mit csináltunk jól, és mit rontottunk nagyon el? Mit tanulhatunk más városoktól, mi csúszott félre Prágában, mit csinálnak jól Bécsben? Mit tanulhatunk ötszázezer Budapesten elkattintott Flickr-fotóból? Hogyan járul hozzá a turizmus egy város kiürüléséhez? Miért nem tudnak mit kezdeni a városok az airbnb okozta sokkal? Hova telepítsünk múzeumokat, és hova ne? Mire való a budai vár? Mért nem kell a budai várból sosemvolt birodalmi díszletet csinálni? És mikor lesznek végre élhetők az újlipótvárosi utcák?

Városi, építészeti, közlekedési témákkal foglalkozó podcastsorozatunk második epizódjában Kádár Bálinttal, a Kortárs Építészeti Központ elnökével, a BME Urbanisztika tanszékének docensével beszélget Édes Balázs urbanista, közlekedésgazdász.

NEMET LEHET MONDANI A NŐGYÓGYÁSZATON, HA INDOKOLATLANUL VETETIK LE A RUHÁT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2021.06.17.


A Másállapotot a szülészetben civil érdekvédő csoport bejegyzése szerint továbbra is rendszeres, hogy a nőgyógyászati vizsgálatokra várakozó nőket megalázó helyzetben, félmeztelenül várakoztatják az orvosi vizsgálatok előtt. Mint írják,

A »bugyis« ügyek folytatódnak!

Léptünk már fel együtt olyan megalázó eset ellen, amikor előre levett bugyival kellett várni a vizitet, mert ez szükségtelen és megalázó helyzet!
...

@PARTIZÁN - MÁRKI-ZAY: EGY MINISZTERELNÖKNEK FÖL KELL KÉSZÜLNIE, HOGY KEMÉNYEN FOGNAK TŐLE KÉRDEZNI

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.06.15.Június 14-én a
@Partizán élőben tudósított a Fidesz homofób törvénytervezete elleni tüntetésről, eközben a stúdióban több vendég mellett engem is megszólaltattak...ELŐRE A FASIZMUS ÚTJÁN! - A FIDESZ CSALÁDVÉDŐ BÖLCSEI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2021.06.16.


Sz. József, ereszmászó – akinek élete főműve a felcsúti országgazda útmutatói alapján megírt magyar alaptörvény –, még nem nyilatkozott a 133 bátor ember által minap megszavazott melegek elleni fasiszta törvényről, pedig felettébb érdekes lenne megismerni egy szakértői véleményt.

A homofób paragrafushalmazt a felcsúti országgazda a maga jól bevált, cseles módszerével a gyerekek védelmében és a pedofília ellen hozatta, ám valójában nem szól másról, mint az LMBTQ emberek üldözéséről. A szokásos bikfanyelven fogalmazott jogszabály tiltja a „nem hagyományos” szexuális kapcsolat bemutatását a 18 évnél fiatalabbaknak és tiltja a homoszexualitás megjelenítését, népszerűsítését – ki és hol népszerűsítette eddig? –, valamint a születési nem megváltoztatását, vagy hogy ezekről egyáltalán halljanak a kiskorúak.

Sz. József, ereszmászóhoz hasonlóan, K. Gábor egykori perui nagykövet sem nyilatkozott a pedofíliáról szóló passzusokkal kapcsolatban, pedig, ha valaki, hát ő igazán tudna mesélni, valódi szakembernek számít a laptopján talált 19 ezer pedofil fényképpel.

Semmi kétségünk afelől, hogy a 133 bátor ember ideje nagy részét olvasással tölti. Az önálló gondolkodásról, szabad akaratról és műveltségéről tizenkettedik éve tanúbizonyságot tevő törvényhozó egylet – értsd: gombnyomók gyülekezete – nyilván jól ismeri az ókori Görögországban i. e. a 6. században élt költőnőt, Szapphót, és az ő nőkhöz írt szenvedélyes verseit. Szapphó Leszbosz szigetén élt, s azt sem kell elmagyaráznunk a könyveket faló csapatnak, hogy a nők közötti szerelem elnevezése; „leszbikus” – éppen innen származik...

MEGRENGETI A VILÁGUNKAT, HA A KORONAVÍRUS EGY KÍNAI LABORBÓL SZABADULT EL?

G7.HU
Szerző: MARTON PÉTER
2021.06.16.


Mennyiben rengetheti meg a világunkat, ha esetleg kiderül, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból, netán konkrétan a Vuháni Virológiai Intézetből (Wuhan Institute of Virology, WIV) jutott ki a környezetbe? Egyre többen sürgetnek vizsgálódást ezzel kapcsolatban.

A járvány eredetét állatok és emberek találkozásának „természetes balesetével” magyarázó elméletben Kína csupán a legelső áldozat a sok közül, azóta pedig az egyik legsikeresebb járványkezelő — példát mutatott ezen a téren szervezettségben, hatékonyságban. Ezzel szemben, ha egy laboratóriumukban történt valami, amit azután eltussoltak, akkor a sikeres járványkezelésük hirtelen egy bűncselekmény nyomainak eltüntetéséhez válik hasonlatossá.

Valóban várhatók lennének bizonyos következmények, amennyiben Kína felelősségéről alakulna ki a jelenleginél határozottabb kép, de ezek megítéléséhez érdemes legelőször is áttekinteni az alábbi érveket és megfontolásokat...

SZORUL A HUROK: AZ AMERIKAI ELNÖK IS MEGKAPJA AZ ORBÁN ELLENI VÁDIRATOT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.06.17.


Már készül a korrupció miatt Orbán Viktor és nyolc politikustársa, családtagja, barátja ellen az amerikai igazságügyi-, illetve pénzügyminiszternek benyújtott, az érintettek kitiltását, vagyonának/bankszámláinak amerikai zárolását is eredményezhető beadvány újabb kiegészítése/frissítése – tudtuk meg az eredeti, 2018-as beadvány készítőjétől, a magát jobbközépre soroló washingtoni Frontiers of Freedom Intézet alelnökétől, Radványi Miklóstól. Annak kapcsán kerestük meg, hogy hétfőn egy elemzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Orbán-rezsim már nem csak a korrupció miatt veszélyes, a szoros orosz és kínai kapcsolatai miatt nemzetbiztonsági fenyegetést is jelent, globálisan is. A milliók által olvasott blogon megjelent írás ezekben a napokban eljut az amerikai politikai döntéshozókhoz is: 50 példányt kap a Fehér Ház, külön egyet-egyet (kísérőlevéllel együtt) az elnök, az alelnök és a nemzetbiztonsági tanácsadó, illetve a Kongresszus összes szenátora és képviselője is.


Magyar származása miatt érthető, hogy egy amerikainál sokkal szorosabb figyelemmel és aggodalommal kíséri a szülőhazájában történteket Radványi Miklós. A hetvenes években az USA-ba „disszidált” jogász végzettségű külpolitikai szakember (aki dolgozott egyebek között a Kongresszusban is) írásaival évek óta igyekszik megmutatni Orbán Viktor rezsimjének mibenlétét. Két fő iránya van a tevékenységének: az egyik a Reagan-i politikai nézeteket magáénak valló Frontiers of Freedom intézet alelnökeként, az intézet blogján megjelenő írásai, valamint a Global Magnitzky Act lehetőségét meglátva, az annak keretében elkészített beadvány, s annak folyamatos „kezelése”. Legújabban – a héten – egy újabb, a Hírklikk által ismertetett, „Magyarország gonosz Pandora szelencéje” címet kapott kőkemény írással jelentkezett, amelyben a többi között az üzente, hogy a magyar ellenzéknek, valamint a NATO-nak és az EU-nak van feladatuk Orbán kipenderítésében, abban, hogy Magyarország megtalálja a kiutat az orbáni zsákutcából és ismét csatlakozzon a szabad világ demokratikus nemzeteihez.

Biden is kap az írásból...

FELÚJÍTANA, ÉPÍTENE? MUTATJUK, MENNYIRE DURVÁN SZÁLLTAK EL AZ ÁRAK - A FAANYAGOK DRÁGULTAK A LEGBRUTÁLISABBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.17.


Az idén a szakemberek szerint előre nem látott áremelkedések sújtják az építési piacot. A vállalkozások az év hátralévő részében további drágulásra számítanak, ami a már megkezdett projekteket is biztosan érinti.


Egyik olvasónk keseregve jelezte, hogy kora tavasszal a felújítás során elálltak a terasz befedésétől, most azonban az árakat látva már esélyük sincs, hogy megrendeljék ezt a munkát is. Másnak az építőanyag kereskedésben azt mondták, az ajánlott ár csak három napig él, azután jelentősen megemelkedik. Sokan tapasztaltak hasonlót, amit az idén bevezetett otthonfelújítási támogatás támasztotta óriási kereslettel magyaráztak. (Legfeljebb 3 millió forintos, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást lehet igénybe venni otthonfelújításra, az intézkedés részleteit itt szedtük csokorba.)

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint azonban tévesen gondolják a lakossági megrendelők, hogy a drágulásért a kivitelezők a felelősek. A piaci árváltozások – állították friss elemzésükben – ennél sokkal összetettebbek, és a V4 országokban hasonlóan alakulnak mint Magyarországon. A világkereskedelemben és az Európai Unióban egyaránt ugyanilyen gondokkal küszködik az építési ágazat...

HAZUGSÁGOK HÁLÓJA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2021.06.11.


...Amennyire tájékozva vagyok, a Magyar Rektori Konferenciával nem konzultáltak a Fudan ügyében, jóllehet egy ekkora horderejű döntés alapjaiban érinti a magyar felsőoktatás egészét. Ebben következetes volt az (oktatási?) kormányzat, hiszen már a „modellváltás” terveit sem osztották meg a testülettel, csakúgy, ahogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem viharos átalakítása során sem vették igénybe az MRK önként felkínált közvetítő szerepét. A Szijjártó külügyminiszter által bejelentett „magyar–üzbég rektori fórumról” viszont már hónapok óta tárgyaltak.11

És azt sem tartom valószínűnek, hogy az EU a járvány utáni újrakezdést célzó csomagja hitelrészére a vonatkozó és hirtelen visszavont magyar igényről előzetesen tudott volna az MRK vagy a frissen megalapított „Modellváltó Egyetemek Szekciója”, még ha a közleményükben szerepel is ez a fordulat: „a felsőoktatási vezetők a modellváltás helyzetéről egyeztettek a minisztériumi képviselővel”... Ami, úgy tudom, annyiból állt, hogy a (más ügyek miatt) megjelent főosztályvezetőnek az ülés végén föltettek egy kérdést, amire az válaszul széttárta a karját, hogy ő ebben nem illetékes, tehát a rektorok is csak a sajtóból értesülhettek, hogy a rendkívül alacsony kamatozású EU-hitel helyett majd saját hazai forrásokból pótolják az átalakulás fejében nekik ígért kb. 1200 Md Ft-ot, de kormányunk azt már nem kötötte az orrukra, hogy a jövő évi költségvetésben az erre szolgáló forrásokat nagyítóval sem találni, legalábbis Petschnig Mária Zitának nem sikerült a május 28-i ÉS-cikke szerint...

Pedig kár, hogy ha már a rektorok nem tolongtak a Stádium 28 Kör május 21-i fórumán, amelyen mások mellett Győrffy Dóra egy meggyőző adatsorral illusztrált előadást tartott, nem olvasták el az abból készült cikket a pár nappal az értekezletük előtt publikált Jelen (virtuális) lapjain.14 Igaz, ott a sok diából alig néhányat lehetett közölni, pedig azokból derült ki igazán, hogyan álltak rá Kínában tudatos stratégiával meglovagolva a rangsorok szempontrendszerét az egyetemek jobb helyezésének elérésére, vagy hogy miért fontos Kínának a terjeszkedés és így tovább. Ez azonban a magyar rektorokat nyilván nem érdekelte, jóllehet a Fudan nemcsak a forrásokat, hanem a (külföldi) diákokat és a (hazai) oktatókat is előlük szívja majd el...


GYURGYÁK JÁNOS: JÖTTÖK TI, ÉS VÉGRE A VÉN HÜLYÉKET KISÖPRITEK

JELEN.ORG
Szerző: BARTHA DIÁNA
2021.06.16.


AZ EGYENSÚLY INTÉZET INTERJÚSOROZATOT KÉSZÍT MEGHATÁROZÓ KÖZÉLETI SZEREPLŐKKEL. EZEK EGYIKÉT GYURGYÁK JÁNOS TÖRTÉNÉSSZEL RÖGZÍTETTÉK, AMELYET ÚJ ROVATUNK, A RENDSZERT VÁLTUNK KERETÉBEN KÖZLÜNK, A MONDANDÓ SÚLYA MIATT, KÉT RÉSZBEN. SOROZATUNKBAN OLYAN SZEMÉLYISÉGEK GONDOLATAIT MUTATJUK BE, AKIK ÉRVÉNYESEKET TUDNAK MONDANI MAGYARORSZÁG JELENÉRŐL ÉS LEHETSÉGES KITÖRÉSI PONTJAIRÓL. AZ INTERJÚ 2. RÉSZE.

Az interjú első része ide kattintva olvasható

Nagyon tetszik ez a gondolat, hogy a történelem képes volt legyőzni a jelent. Nem lehet, hogy a rendszerváltáskor és az azután tanúsított magatartás igazából csak a jól ismert minta ismétlődése? Tehát, hogy az a sok negatív vonás, amelyet felsoroltál a magyar emberekkel kapcsolatban, azért alakulhatott ki, mert ezt a magatartást követjük, ilyen magatartással működünk már legalább két évszázada?

Mostanában egy kötet összeállítása miatt újra Adyban és a századforduló korában merültem el, így határozottan állítom, hogy az első világháborúig sok szempontból mások voltak a magyar társadalom problémái, bár kontinuus jellemzők is vannak szép számmal (pl. uram-bátyám világ). Akkor is volt tehát gond bőséggel (erről ír Ady elég szókimondóan és radikális nyelvezettel), de az akkori magyar társadalmat nem azokkal a jelzőkkel lehetne jellemezni, mint amikkel én a jelenlegi magyar társadalmat föntebb leírtam. Tehát ez a történet, amiről én beszélek, nem két évszázados, hanem csak mintegy 100-105 éves. Az egy modernizáció előtt-alatt álló, rendies-kasztos jellegű társadalom volt, és ez már régen a múlté. A mai szekértáborok nem kasztok szerint különülnek el, hanem politikai ideológiák és történeti tapasztalatok alapján. Már-már azt sem tudom pontosan megmondani, hogy tulajdonképpen mitől is gyűlölik ezek annyira egymást? Mintha süketek párbeszéde folyna ma Magyarországon. És az olyan típusú emberek, mint amilyen például én is vagyok, csak kapkodják a fejüket, hogy mi van itt. Mondok valamit, akkor azt vagy az egyik fogadja el vagy a másik, és rögtön minősítenek, és még jó, ha nem árulást emlegetnek, miközben én határozottan nem tartozom se ide, se oda, de kénytelen vagyok tudomásul venni ezt az őrültséget. Gondolom, sokan vannak így. Megpróbálom mindig ‒ Bocskai Istvánnal szólva ‒ a „dolgot őt magát nézni, csak a mi nemzetünk javát és magunk megmaradását” szem előtt tartani. Ez azonban ebben a közegben nehezen megy. És van itt egy komolyabb kérdés, ami a te nemzedékedre vonatkozik. Oké, rendben van, mi ’89-ben még közel voltunk a betemetett múlthoz, bennünket ezek a vén hülyék még bele tudtak kényszeríteni ebbe a játékba, nem tudtunk egy normális országot összehozni. De ez nem sikerült az utánunk következő nemzedékeknek sem, sem az LMP-seknek, sem a jobbikosoknak, és ‒ legalábbis én így látom ‒ a momentumosoknak is beletört a bicskájuk...

SZÁMÍT AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSÉRE, AMIT ORBÁN VIKTOR ÍGÉRT? NAGYOT CSALÓDHAT

HVG360
Szerző: SZABÓ YVETTE
2021.06.17.


Legfeljebb 200 ezerre tehető azoknak a családoknak a száma, amelyek a választási csaliként belengetett adó-visszatérítés mintegy másfél millió forintos maximális összegéből részesülhetnek. Az egyéni csalódásokon túl már megint a hosszú távú társadalmi érdek sérül.


"A választási matekban jóval erősebb az Orbán-kormány, mint a társadalompolitikában."

Az előbbiben ugyanis elég a rideg számokhoz érteni, az utóbbiban viszont az érző emberekhez kellene. Így adódhatott, hogy a szokásosnál is perverzebb újraelosztást találtak ki: nem egyszerűen a gazdagoknak kedveznek, de – a saját állítása szerint a miniszterelnököt is megcibáló válság maszlagjával szemben – pont azokat hagyják ki az osztogatásból, vagy legalábbis azoknak adnak kevesebb juttatást, akiknek a jövedelmét az idén is megdézsmálta a járvány. Ha pedig a pandémia negyedik hulláma is beköszönt, könnyebben lehet kollaboránsokat találni ahhoz, hogy a gazdaságot fékező lezárások helyett inkább az emberéleteket veszélyeztessék, hiszen az adó-visszatérítés feltétele a legalább 5,5 százalékos GDP-növekedés. A kijózanodás viszont már túl közel lesz a választásokhoz, úgyhogy Orbán akár öngólt is rúghat ezzel...

FELJELENTETTE A FIDESZT A MOMENTUM A YOUTUBE-OS GYŰLÖLETKAMPÁNYA MIATT

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.06.16.


A Momentum feljelentette a Fideszt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál Youtube-on folytatott gyűlöleltkampánya miatt – Csordás Anett, a C8 és a Momentum képviselőjelöltje és Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja és képviselőjelöltje ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót párt székháza előtt a mai napon.

Csordás szerint az elmúlt napokban több szülő és nagyszülő jelezte azzal kapcsolatos felháborodását, hogy a Youtube-on a gyermekműsorok alatt Karácsony Gergely főpolgármestert lejárató, politikai tartalmú, fizetett reklámmal találkoztak. Mivel az ilyen tartalmak károsak lehetnek a kiskorúakra, a képviselőjelölt feljelentést is tett a Médiahatóságnál.

Ezzel kapcsolatosan levelet is írtak Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetójének és Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs vezetőjének annak érdekében, hogy azonnal hagyjanak fel a gyűlöletkampánnyal.

„Meggyőződésem szerint ez a hirdetési gyakorlat tisztességtelen és etikátlan. A gyermekek egy bizonyos életkorig nincsenek tisztában azzal, hogy miről szólnak ezek a tartalmak, és politikai döntési helyzetben sincsenek. A szellemi fejlődésükre, a társas kapcsolataikra pedig különösen károsak lehetnek a politikai riválist vagy bárki mást pocskondiázó, lejáratni kívánó reklámok”

-írják nyílt levelükben...

V. NASZÁLYI MÁRTA: MÁTÓL EGYETLEN ÖNKORMÁNYZAT SEM LEHET BIZTONSÁGBAN

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.06.17.


Több mint kétséges alkotmányossági jogosultsággal döntött kedden a Fidesz-kormány az önálló nemi identitás megjeleníthetéséről, a Fudan Egyetemről és a lakástörvény módosításáról. Ez utóbbiról kérdeztük a budavári önkormányzat polgármesterét, hogy milyen önálló eszközeik vannak az ingatlanállományuk megvédésére.


Bár még csak tegnap fogadta el az országgyűlés a lakástörvény módosításának végleges változatát, értesült az elfogadott tervezetről, mármint a végleges szövegéről?

– Erről hivatalosan akkor értesülünk, ha kijön a Magyar Közlönyben, de természetesen a parlamenti leiratból, az előterjesztésekből már van fogalmunk a kodifikálandó szövegről. De természetesen tudjuk, hogy miről van szó...

ORBÁN VIKTOR AZ EDDIGIEKNÉL IS MÉLYEBB ÁRKOKAT IGYEKSZIK ÁSNI A MAGYAR TÁRSADALOM CSOPORTJAI KÖZÉ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.06.16.


Szokásához híven a parlamenti választás közeledtével vesz elő éles, megosztó témákat Orbán Viktor, így egyszerre provokálja ellenfeleit, és teszteli a sajátjait. A héten elfogadott úgynevezett pedofil törvény eklatáns példája ennek a taktikának. Azzal, hogy tudatosan összemossa a pedofíliát és a homofóbiát, kicsalja a nyilvánosság elé azokat, akik felháborítónak tartják egyes nemi identitástok megbélyegzését, ugyanakkor rendpárti üzeneteket küld saját táborának. Orbánnak részben a külföldi kormányok tiltakozása is segít terve megvalósításában.

Sok tekintetben igazuk volt azoknak az európai kereszténydemokrata politikusoknak, akik szerint hiba volt kiengedni (vagy ha úgy tetszik kizárni) Orbán Viktort a pártcsalád kötelékéből, mert így már az a kicsi nyomás sem marad a magyar kormányfőn, amit addig az EPP a Fidesz tagságának felfüggesztése után tudott rá gyakorolni. Most, hogy lényegében minden kapcsolata megszakadt egykori szövetségeseivel, Orbán előhúzhatta a cilinderéből azokat a témákat, melyeket nyilván rosszallanának az uniós kereszténydemokrata vezetők.

Láthatóan lubickol ebben a szabadságban, és élvezi, ha meg tudja bontani az összefogásra építő ellenzéki pártok sorait. Orbán nagy taktikus, így sejteni lehet, hogy a 2022-es parlamenti választásokig még előáll néhány olyan témával, melyekben nem értenek egyet az ellenzéki koalíció politikusai és szimpatizánsai. A főpróba mindenesetre sikeresnek tűnik a kormányfő szemszögéből, hiszen a Jobbik megszavazta az úgynevezett pedofil törvényt, a baloldali és liberális pártok viszont távol maradtak a voksolástól. Mind a jobboldali, mind a balliberális ellenzéki politikusok tudják, hogy számukra nem volt jó megoldás, Orbán olyan csapdát állított nekik, amelyből nem lehetett méltósággal kisétálni...

A TI KUTATÁSA SZERINT A MAGYAROK TÖBBSÉGE SÚLYOS PROBLÉMÁNAK TARTJA A KORRUPCIÓT, DE FÉL TENNI ELLENE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.06.16.


Végletekig megosztott társadalom, a haveri kör érdekeit szolgáló intézkedések, megvesztegethető politikusok – a magyarok többsége szerint 2020-ban sem javult a korrupciós helyzet hazánkban. A Transparency International Globális Korrupciós Barométeréből kiderül, hogy még mindig a hálapénz a legelterjedtebb formája a kenőpénznek, a „vesztegetési ráta” az Európai Unión belül pedig csak Bulgáriában és Romániában magasabb, mint nálunk
.

A Transparency International Globális Korrupciós Barométere (Global Corruption Barometer) egy olyan, jellemzően háromévente megjelenő közvélemény-kutatás, amely a lakosság korrupcióval kapcsolatos attitűdjeit méri fel. 2020-ban az EU 27 tagállamában összesen több mint 40 ezer ember korrupcióval kapcsolatos vélekedését és tapasztalatait mérték fel a koronavírus-járvány alatt.

A megosztottság jelentősen nőtt

Hazánkban 901-en vettek részt a 2020. október és november között végzett telefonos felmérésen, a minta a teljes felnőtt (18 éven felüli) lakosságára nézve reprezentatív. A kutatás a korrupciós helyzet érzékeléséről, a személyes tapasztalatokról, valamint a korrupcióval szembeni fellépésről fogalmazott meg kérdéseket. Az eredményeket Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója mutatta be egy Facebookon élőben közvetített esemény keretein belül:...

JÖN AZ EGYHÁZI LAKÁSÜGYNÖKSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.06.17.


Átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak. A máltai szeretetszolgálat és a református szeretetszolgálat cége követeléskezelőként is működik majd.Újabb klasszikus állami feladatot szervez ki a kormány az egyházaknak és jól bevált szokás szerint adja hozzá az ingatlanokat is, ez esetben több ezer lakást – konstatálta Z. Kárpát Dániel (Jobbik) országgyűlési képviselő az „egyes otthonteremtési állami feladatok karitatív szervezetek általi átvállalásáról” szóló jogszabálytervezet hétfői parlamenti vitájában. A képviselő szerint önmagában azzal nem is lenne baj, ha az egyházak besegítenének a szociális lakásgazdálkodásba, támogatnák a bérlőket, de a Nemzeti Eszközkezelő maradékának szétbombázása, az állami tulajdonú lakóingatlanok ingyenes átadása túlmutat ezen. Mint mondta, a kormány láthatóan nem képes a lakhatási biztonság kialakítására, így egyszerűen átpasszolja a feladatot az egyházaknak mindenféle állami garancia nélkül. 

Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter már korábban benyújtott egy 36 oldalas salátatörvényt az állami tulajdonban vagy üzemeltetésben lévő „stratégiainak nem minősülő” ingóságok és ingatlanok „állami tulajdonból való kikerülését” menedzselő szervezet, a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. létrehozásáról. Az indoklásban külön kiemelték, hogy a nem kívánatos vagyonelemek kivezetésének minél gyorsabban meg kell történnie. Az ellenzék hevesen tiltakozott, mondván „az Orbán-kormány mindent vinne, ami az állami vagyonból még mozdítható”. De azután a többi politikai szempontból kényesebb kérdés elterelte róla a figyelmet. A kormány viszont rögvest hozzákezdett a megvalósításhoz. A kedden elfogadott törvénnyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. tulajdonába adják a Fidesz számára csak nyűgöt jelentő állami bérlakásokat...

A KÍNAI VAKCINÁVAL ANTITESTET NEM TERMELŐ MAGYAROK VÉDTELENEK, EZÉRT PFIZER-OLTÁST KÖVETELNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.16.


A „Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel” nevű Facebook-csoport civil kezdeményezésként nyílt levelet tett közzé, amelyben követelik, hogy teljesen negatív teszttel rendelkezők számára tegyék lehetővé, hogy újra regisztráljanak, és nem kínai Sinopharm vakcinával egy teljesen új oltást kapjanak. Ők ugyanis jelenleg oltatlannak és védtelennek tekintendők. A minimális, de nem elégséges antitestet termelők esetében azt kérik, hogy kaphassanak egy 3. oltást, de nem a kínai vacakkal, hanem egy mRNS alapú oltóanyaggal, Pfizerrel vagy Modernával.

A csaknem 5 ezer fős Facebook-csoport nyílt leve szakszerűen bemutatja, hogy a kínai vakcina utáni negatív tesztek miért bizonyítják az oltatlanságot és a védtelenséget. Ezek az érvek cáfolják azt, amit a kormánypropaganda hirdet, miszerint a negatív tesztek esetén is van védettség. Ez nem felel meg a valóságnak. Ezért az egész országban ingyen teszteket kellene biztosítani valamennyi kínai vakcinával beoltott embernek, hogy ellenőrizni tudja, van-e védettsége vagy nincs. A védettséget egyértelműen és kizáróan az antitestképződés mutatja meg. Aki nem termel antitestet, az egy rendes vakcinával újra kell oltani...

HELYI VÉDETTSÉG NÉLKÜL PRIVATIZÁLHATJÁK A 100 ÉVES GELLÉRT-HEGYI ELEKES-VILLÁT

MÉNESI 16 BLOG
Szerző: menesi16.blog.hu
2021.06.16.


Újbuda önkormányzatának június 17-i képviselő-testületi ülésen dönthetnek a helyi képviselők több ingatlan, köztük a Ménesi út 16. (Elekes-villa – volt habilitációs központ) eladásáról – ez derül ki az önkormányzat honlapjára feltöltött előterjesztésből. A dokumentum alapján a hamarosan 100 éves épület vevője a Startimmo Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. lesz, nettó 462 millió forintért. A cég többségi tulajdonosa Ruszlan Rahimkulov, aki Megdet Rahimkulov milliárdos orosz üzletember egyik fia, és leginkább szállodapiaci terjeszkedéséről ismert.

A Himfy–Ménesi övezet lakói tavasszal összefogtak, hogy az Elekes-villa a privatizáció után se lehessen bontás áldozata, ne lehessen a helyén túlméretezett, tájidegen óriásberuházás: petícióban követelték, hogy az önkormányzat az eladás előtt helyezze helyi védettség alá a Ménesi 16.-ot. Ez azonban nem történt meg, az épület továbbra sem áll semmilyen védettség alatt...

AZ OROSZ MINTÁNÁL IS KEMÉNYEBBEN - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.17.


Jó reggelt! Ma már egyértelműen kánikula lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

Fekete fóliák mögött retteg a népvándorlástól, a járványoktól és Gyurcsánytól a Fidesz parlamenti frakciója

- Szijjártó: Magyarország június 24-től visszaállítja a schengeni határai átjárhatóságát

- „Hozzászoktam, hogy nem foghatom meg a párom kezét az utcán, ahhoz viszont nem, hogy a másságom miatt állítanak célkeresztbe” – fiatalok tüntettek a Sándor-palotánál

- Hirtelen ért véget Biden és Putyin első csúcstalálkozója

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik
.

RÁADÁS: „SZERETNÉM MEGÉLNI ENNEK A BŰNÖS, EMBERTELEN, HAZUG RENDSZERNEK A VÉGLEGES BUKÁSÁT!”

MAGYAR NARANCS
Szerző: KARDOS JÓZSEF
2021.03.30.


Harminchárom éve alakult meg a Fidesz. Ebből az alkalomból az alapítók egyike hétfőn Áder János államfőnek postázott levelet, melyet lapunkhoz is eljuttatott. Nagyon várjuk a választ.

Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

Tisztelt Elnök Úr! Kedves János!

A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején.

Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz. Olyan államot képzeltünk el, „amelyben megfelelő intézményrendszer segíti elő a gazdasági hatékonyság és a szélesen értelmezett társadalmi esélyegyenlőség – állandó konfliktusokon keresztül megvalósuló – hosszú távú egyensúlyát, lehetővé téve a gazdasági versenyben lemaradt csoportok támogatását és felzárkóztatását a társadalmi szolidaritás elve alapján” (idézet az Alapító Nyilatkozatból). 33 év sok idő, és sok minden változott azóta a körülöttünk lévő világban is, így nem meglepő, ha a pártok, politikusok nézetei, programjai is változnak, és megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott világhoz. El tudom fogadni, hogy fiatalon az ember alapvetően liberális beállítottságú, ám az értékrendje idővel konzervatív irányba tolódik el. Ám ez nem jelentheti azt, hogy ilyen szinten kelljen szembeköpnie fiatalkori önmagát...

"SZÁJER CSALÁDJA TUDOTT MINDENRŐL" - KARDOS JÓZSEF A PARTIZÁNBAN

YOUTUBE
Szerző: Partizán
2021.06.15.Ott volt a Bibó Szakkollégiumban a Fidesz-alapításánál, ő bábáskodott a Fidesz első egyéni választókerületi győzelme fölött 1990-ben, és hosszú ideig dolgozott Szájer József mellett is. 1998-ban távolodott el a Fidesztől, amikor kormányra kerülve rengetegen elkezdtek tülekedni a zsíros pozíciókért. 

Kardos József a Partizán stúdiójában beszélt állami gondozásban töltött gyerekéveiről, a saját melegsége által okozott nehézségekről, Szájer Józsefről, a Fideszen belüli homofóbiáról, és arról is, vajon a jelenlegi kormányban vannak-e melegek.

"MÁR A GYERMEKEK VÉDELME SEM OLYAN FONTOS, HOGY NE HASZNÁLNÁK FEL A HATALOM MEGTARTÁSÁRA"

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.06.15.A kormány putyini mintára készült kirekesztő, homofób törvényjavaslatáról beszélgettünk Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház egykori igazgatójával. Mi volt a terve a Fidesznek a pedofilok és a nem-heteroszexuális, a választott nemüket szabadon megélni kívánó emberekkel összemosásával? Miért nem elfogadóbb a kormányoldal? Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik most fedezik fel szexuális orientációjukat, és úgy érzik, megbélyegzés vár rájuk? És a szüleiknek?

ORBÁN SZERINT NEM KELL EGÉSZSÉGÜGYI REFORM, DE AZ ORVOS- ÉS ÁPOLÓHIÁNY MIATT EZT AZ ÉLET FOGJA KIKÉNYSZERÍTENI

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.06.17.


Orbán Viktor nemrég cáfolta, hogy egészségügyi reformra készülne a kormány, miután az Országos Kórházi Főigazgatóság kiszivárgott „munkaanyaga” komolyabb átalakításokat vetített előre a kisebb vidéki és fővárosi kórházaknál. Egy évvel a választások előtt nehéz is lenne politikailag fölvállalni, hogy a kisvárosi kórházakat alapvető ügyeleti feladatokra, szakrendelésekre, krónikus betegek gondozására akarják átállítani. Ha Orbán tagadja is a gyökeres átalakítást, az uniós helyreállítási alapra beadott magyar kormányzati anyag egy komplett egészségügyi reformot vázol fel, nagyrészt hasonló elképzelésekkel.


Egy pillanatra fellebbent a függöny, és láthattuk, milyen tervek készülnek bizonyos intézmények hátsó szobáiban az egészségügy átalakításáról. Aztán jött a miniszterelnök, és gyorsan becsukta az összes ablakot, bereteszelte az ajtót, hogy még véletlenül se lehessen látni semmi olyat, ami veszélyeztetheti a céljait. Elvégre kevesebb mint egy évvel vagyunk a választások előtt, és a rosszul elsült Fudan-ügy után még pont az hiányzik, hogy az ellenzék egészségügyi reformmal, kórházbezárásokkal riogasson.

„Semmilyen egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz. 30 éve követem a reformokat testközelből, és azt láttam, hogy az egészségügyi reformokkal az emberek csak rosszabbul jártak. Tehát az a jelszavam, hogy csak reformot ne”

– ezt mondta a miniszterelnök a június 10-i kormányinfón arra, hogy nyilvánosságra került az Országos Kórházi Főigazgatóság két és fél oldalas tervezete a kórházi fekvőbeteg-ellátás jelentős átalakításáról...


A MAGYAR POLITIKAI ELITNEK FOGALMA SINCS, HOGYAN MŰKÖDIK KÍNA – VENDÉGÜNK SALÁT GERGELY ÉS MATURA TAMÁS [HETIVÁLASZ 77]

VÁLASZ ONLINE / HETI VÁLASZ
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.06.17.


A ma ismert formában ezt az egyetemet a magyar adófizetőknek nem szabad kifizetni – mondja a Fudan Hungary-tervről Matura Tamás Kína-kutató, a Corvinus Egyetem oktatója. Ha mi jó kapcsolatokat akarunk a kínaiakkal, akkor Kínának érdekes termékek, erőforrások híján nem tudunk mást adni, mint politikai gesztusokat – véli Salát Gergely sinológus, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. A Válasz Online minden csütörtökön jelentkező podcastadása, a HetiVálasz ezúttal a Fudan-vitáról, jó és rossz gazdasági megállapodásokról, „farkasharcos” diplomáciáról szól. Műsorvezetők: Borbás Barna és Vörös Szabolcs.

SZABAD SZEMMEL: VON DER LEYENT AGGASZTJA A HOMOFÓB TÖRVÉNY, MEGRÓVÁST INTÉZETT A MAGYAR KORMÁNYHOZ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.17.


Politico


Ritka módon megrovást intézett a magyar kormányhoz a Bizottság elnöke a homofób törvény miatt: von der Leyen azt írta a Twitteren, hogy nagyon aggasztja a jogszabály, és Brüsszel most felméri, hogy az nem sérti-e a vonatkozó uniós előírásokat. Majd úgy folytatta, hogy olyan Európában hisz, amely vállalja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyerekek elől. Továbbá nem szabad senki sem hátrányos megkülönböztetésben részesíteni nemi vonzalma miatt.

Kovács Zoltán úgy reagált: a német politikus – 7 gyerek édesanyjaként – bizonyosan fontosnak tartja, hogy úgy nevelje a gyerekeit, ahogyan azt jónak tartja. Pontosan erről szól ez a törvény, meg arról, hogy súlyos következményekkel járjanak a pedofil bűncselekmények. Az üzenet azzal zárul, hogy a két törekvés közül melyikkel van gondja a von der Leyennek kereszténydemokrataként?

Ám a Bizottság jelezte, hogy az új szabályozást a cenzúra egyik formájának tekinti. Az igazságügyi biztos Twitter-üzenetben úgy fogalmazott, nagyon sajnálja, hogy Magyarország megtiltja a melegség bemutatását a kiskorúak számára. Reynders szerint ugyanis, amikor kialakul a fiatalabb nemzedékek nemi identitása, akkor ehhez olyan információkra van szükség, amelyek teljes sokszínűségében tükrözik az igazán nyílt társadalmat. Senkit sem szabad cenzúrázni.

Egy brüsszeli szóvivő közben azt közölte, hogy elemzik a törvényt, így még korai volna véleményt nyilvánítani arról.

Die Presse

Brüsszel célkeresztjébe került az orbáni rendszer – írja a lap, miután megszerezte a Bizottság irányelveit, amelyek az új jogállami mechanizmus alkalmazását hivatottak szabályozni. A jogászok a 29 oldalon az utolsó részletekig leírják, miként gondolják megvédeni az uniós pénzeket az olyan kormányoktól, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy a jogállami elveket megsértve a saját zsebükre dolgoznak.

A dokumentum 5 célt fogalmaz meg, ideértve, hogy miként lehet a szankciókat úgy kivetni, hogy azok ne sújtsák a vétlen kedvezményezetteket, polgárokat, cégeket, társaságokat. Ez főként Magyarország és Lengyelország esetében ígérkezik kulcskérdésnek, mert ott a két kormány próbálja elvágni az EU-s pénzektől az ellenzéki városokat, illetve körzeteket.

Hogy a mechanizmus működésbe lépjen, ahhoz a Bizottságnak ki kell mondania, hogy veszélybe került a jogállamiság, és hogy ez megkérdőjelezi a közösségi pénzeszközök korrekt felhasználását. Azután meg kell állapítani, hogy nincs más jogeszköz a helyzet rendezésére. Végül pedig az is szükséges, hogy az illető ország ne működjön együtt megfelelően az OLAF-fal, illetve a vadonatúj Európai Ügyészséggel. Külön foglalkozik a tervezet az agráriummal, miután Orbán egy sor csókosa a mezőgazdasági támogatásokból szedte meg magát.

Viszont a puszta gyanú nem elegendő a szankciós rendszer beindítására, kézzel fogható bizonyítékok kellenek.

Independent

Az új magyar homofób jogszabály azt támasztja alá, hogy sosem lehet biztosra venni az LMBT-jogokat, mert a szélsőjobb erős pozíciókat birtokol a világpolitikában, ezért egyetlen kisebbség sem érezheti magát tökéletes biztonságban. Magyarországon mind drákóibb módon szorítják vissza polgári szabadságjogokat – amiben Orbán és a Fidesz jeleskedik – és most olyan jogszabály született, amelynek nincs párja a földrészen.

Az illiberális rendelkezés a várakozásoknak megfelelően sokfelé kiváltotta a civilek felháborodását, Annak bizonyságát látják benne, hogy egyre nagyobb az elnyomás a magyaroknál. Az hagyján, hogy jól bevált módon összemossa a melegséget a pedofíliával, ezen felül kézzel fogható veszélybe sodorja a nemi kisebbségekhez tartozó gyerekeket.

Hiszen az LMBT-közösség tagjainak 42 %-a mondta az, hogy már fontolgatta az öngyilkosságot, és az idetartozó gyerekek több mint fele rosszul érzi magát az iskolában, de most éppen a fiatalokat vágják el a létfontosságú tanácsadástól, ami a halálos ítélettel érhet fel számukra. Persze a magyarok számára követendő példaként ott van Oroszország és Lengyelország.

A világban változatlanul erős a szélsőjobb, amely ördönként tünteti fel az LMBT-közösséget és időnként politikai pingpongra, illetve mestersége kulturális háborúra használja azt. Lehet, hogy a nacionalista demagógok vonzerejét csökkentette a korona válság elfuserált kezelése, de még mindig van elég támogatójuk, hogy előnyös helyzetből várhassák a választásokat.

Ezért 50 év után is nagy szükség van a Büszkeség menetére. Hiszen a szerzett jogok könnyen semmivé lehetnek, ha jobbos pártok igyekeznek rájátszani választóik bizonytalanságára. Úgy áll, hogy az apátia veszedelmes, az engedékenység viszont az első lépés a totalitáriánus rendszerek felé.

SRF

A svájci közmédia úgy látja, hogy megint bejött Orbán stratégiája, de hát ő maga mondta, csibészes mosollyal, hogy szeret provokálni. Úgy hogy most éppen új bűntettet fogalmazott meg az Országgyűlés: felelősségre vonás jár a melegség vagy a nemváltoztatás reklámozásáért. De meg kell mondani, hogy a politikus jól csinálja: emberei arra hivatkoztak a Parlamentben, hogy jobban meg kell védeni a gyerekeket a pedofiloktól, csak éppen már az is pedofilnak minősül, aki a homoszexualitást szóba hozza.

A kettő összemosni, homofóbiát jelent. Nem véletlen, hogy ennyien háborodtak fel miatta Magyarországon, illetve, hogy a világsajtó szalagcímekben jelentette. De az biztos, hogy az intézkedés bizonytalanságot vált ki, mivel egy csomó fiatal meleg számára még nehezebb lesz, hogy a társadalom elismert tagjának érezhesse magát. A tanárok kétszer is meggondolják, hogy olyan szakértőket hívjanak meg, akik ilyen témákról tartanának előadást.

De az egész erősen bűzlik a diszkriminációtól. A kellemetlen szag azonban könnyen eloszolhat, mert megfigyelők szerint a jogszabály meglehetősen homályosra sikeredett, tehát tág tér jut az értelmezésnek. Azon kívül a törvényben egy szó sincs a büntetésről. Orbán persze tudja, hogy országa nem melegellenes, de neki az a lényeg, hogy megossza az ellenfeleit, lásd a Jobbikot. Emellett eltereli a figyelmet más kérdésekről. Ezzel a miniszterelnök megint csak a Nyugatot hergeli, mert ott – mondaná egy csirkefogó mosolyával az arcán – helyenként már azért kellene szégyellnie magát az embernek, mivel heteroszexuális.

Wall Street Journal

Hogy a Jobbik beállt az új törvény mögé, az jelzi, milyen nehézségekkel kell megküzdenie az ellenzéknek, ha jövőre ki akarja ütni a nyeregből Orbánt. Egyben illusztrálja, hogy a politikus számíthat liberális, illetve konzervatív kihívóinak mély ideológiai megosztottságára. Mindazonáltal Kovács Zoltán nem válaszolt a jobboldali lap kérdéseire.

Az egész történet része az Európában zajló harcnak, miután egy pár keleti kormány, élükön konzervatív nacionalistákkal, olyan szabályozást fogad el, amely gátat vetne a meleg, illetve transz jogok egyre szélesebb körű elfogadásának.

Az ilyen intézkedések, párosulva a bevándorlás és az uniós bürokrácia rendszeres elítélésével – hozzásegítették Orbánt, hogy úgy állítsa be magát, mint aki a nyugaton terjedő világi értékektől igyekszik megvédeni országát. A szavazók jóvoltából többször is kétharmadot kapott, bár azért átrajzolta a választó kerületek határait és a maga javára alakította át a választási törvényt.

Külföldön azonban egyre jobban elszigetelődik. Tavasszal kiszorították az Európai Néppártból.

Die Welt

Lehet, hogy Magyarország és Lengyelország már fel is számolta a demokráciát, a fasizmusig azonban nem jutott el – mondja az egyik legnevesebb politológus, a német Jan-Werner Müller, aki 16 éve tanít a Princeton Egyetemen. Mint rámutat, az utat Orbán Viktor törte, ő szolgáltatta a módszert, miként is kell csinálni. Most meg már Budapest és Varsó – Szlovéniával kiegészülve – azt próbálja kifundálni, mi a további teendő, hogy Európa ne tudjon az útjába állni. Viszont ennélfogva a földrész már nem számít a demokrácia jelképének, hiszen az a 3 ország minimum kétségbe vonja a jogállamiságot.

Brüsszel tanácstalan, hogy mitévő is legyen, Orbán viszont könyvet adhatna ki arról, miként kell megrendíteni a demokráciát és jó sokáig túljárni az EU eszén. De amit teremtett, az még nem fasizmus, mert megy ugyan a kulturháborúskodás és vannak törekvések az egynemű társadalom kialakítására, ám virágzik a konzumkapitalizmus, ugyanakkor nem viszik ki a tömegeket az utcákra és lemondanak az erőszak módszeres dicsőítéséről. Ezek a reménybeli autokraták ugyanis tudják, hogy saját magukat járatják le, ha úgy látszana, hogy náluk ugyanaz történik, mint egy századdal korábban a földrészen.

Ezért hadakoznak kézzel-lábban az antiszemitizmus vádja ellen, ezért marad el az erőszak a közterületeken. De közben azért állandóan igyekeznek kitapintani, hol vannak a falak, amit jól példáz Orbán elmélete a pávatáncról. A Fidesz kétharmados jóléti társadalmat teremtett, egyharmad viszont a reménytelen vesztesnek számít, miközben a miniszterelnök nem győzi kinyilatkoztatni, hogy ő plebejus. Csak éppen a német cégeket jóformán kínai viszonyok várják Magyarországon.

Müller szerint Európának félre kell vernie a vészharangokat, ha azt látja, hogy egy párt személyi kultuszra áll át, vagy ha tekintélyelvű alapokon irányított egyesületté alakul át, ahogy az a a Fidesszel és a PiS-szel történt.

Süddeutsche Zeitung

A dobhártyát érte kemény támadás a Puskás Stadionban, a 60 ezer néző akusztikai pergőtüzet indított. De hozzá kell szokni a teli lelátók látványához is, az egész azonban siker Orbán Viktor számára. A jobboldali-populista vezető, aki éppen most az új törvény miatt kap bírálatokat, miután az csak úgy csöpög a homofóbiától, személyesen engedélyezte, hogy minden jegyet eladjanak. Úgy hogy képek propaganda sikert jelentettek a részére. Azt sugallják, hogy Magyarország ura a helyzetnek.

Volt ugyan némi paláver, mert a politikus alátett a közös politikának, amikor orosz és kínai vakcinát szerzett be, de az arénából szinte győzedelmes felvételek érkeztek. A jegyek egy részét állítólag sorsolás útján juttatták el a kérelmezőknek, de a stadion egy részén túl sok volt a szélsőséges ahhoz, hogy ez véletlen legyen. Ők azután csináltak némi felhajtást a lesgól miatt, de ezt utána senki sem tette szóvá, amikor a sajtó a „rég áhított” napot ünnepelte.

Ki tudja, mi lett volna, ha nincs az a bizonyos 84. perc. Ugyanakkor a szurkolóktól nem követeltek PCR-tesztet, mégis jól megkopasztották őket. Egy hamburger a legolcsóbb belépő egyharmadába került. A Népszava horrorárakról cikkezett.

Frankfurter Rundschau

Pokoli jelzések érkeztek a magyar-portugál meccsen a Puskás Arénából, mert a több tízezer szurkoló úgy viselkedett, mintha már feloldották volna a járvány miatt elrendelt korlátozásokat. Maszk, távolságtartás? Ugyan már. A publikum úgy tett, mintha a korona továbbra is csupán egy sörfajta volna. De az is ellentmondás, hogy a kivetített feliratok a maszk viselésére szólítottak fel, az MLSZ viszont azt közölte, hogy nem kell feltenni.

A futball iránt teljesen odalévő Orbán Viktor a méregdrágán megépült labdarúgó szentélyben pontosan azt kapta, amit akart: a sport a nemzeti büszkeséget erősítette, a zsúfolásig megtöltött lelátók amellett olyan biztonságot sugalltak, ami pedig lehetetlen a vírus miatt. Úgy hogy ha Budapesten megint emelkedik a fertőzöttek száma, akkor nem kell sokáig keresni a forrást. Jó, ha nem így lesz, de a képek mindenesetre, így vagy úgy, zavarba ejtőek.

Magyarország identitkásképző elemként igyekszik felhasználni a meccseket. Ám azért veszélyes látni, hogy semmiféle biztonsági intézkedés nem volt, miközben a tömeg a Hősök teréről a stadion felé vonult, soraiban szélsőjobbra hajló emberkékkel. Utánzók ugyanis könnyen akadhatnak másutt is. Miközben azért pl. a BKV-járatokon, az üzletekben és a vendéglőkben ügyelnek a fertőzésveszély elkerülésére. Csak éppen az EB mérkőzéseken nincs szükség elővigyázatosságra, ami azért fura.

New York Times

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy mit fog művelni az EU soros elnökeként a következő hat hónapban a szlovén kormányfő, aki odahaza a trumpi taktikát veti be a független sajtó megrendszabályozására. Az elnökség persze javarészt száraz, bürokratikus teendőket takar, de a poszt gazdája határozza meg a napirendet az unió csaknem 450 millió lakosa számára. Márpedig Jansa a büszkén illiberális magyar és lengyel vezetéssel fúj egy követ, miközben azokat szintén azzal vádolják, hogy lehetetlenné teszik a kritikus médiát és vad összeesküvés elméleteket terjesztenek.

Ennélfogva várhatóan tovább húzódhat az eljárás pl. Orbán Viktor ellen a közös alapelvek megsértése miatt. De az is kemény dió, hogy Brüsszel mit kezdjen Jansával, aki egyik döbbenetet váltja ki a másik után, sértegetéseivel, fenyegetéseivel, hajmeresztő kijelentéseivel. A nemzeti hírügynökségnek pl. leállította az állami támogatás folyósítását, úgy hogy az most közadakozásból működik.

A ljubljanai kulturális tárca illetékese szerint azonban szó sincs zsarolásról a kritikus sajtóval szemben, bár a média elfogult a baloldal javára. De ettől még a balos szerkesztőségek kapják a kormánytól a szubvenciót.

NEMZETI GYÓNTATÓSZÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.17.


...El fogunk pusztulni, ha ez így megy tovább, és hagyjuk, hogy így menjen. A Fidesz kormányzásának tizenegyedik évében Csizmadia László a CÖF nevében kihirdette, hogy megalapítják a „Civil Igazságtételi Bizottságot”, amellyel a „balliberális országfosztás nyomába erednek”, felállítják az „erkölcsi gyóntatószéket” a „szellemi honvédők akaratára”, amivel „elégtételt biztosítanak a nemzet polgárainak”. Hogy mi? Kérdezzem a hökkenés hangján, főleg akkor, amikor a balliberális oldal rendszerváltás óta elkövetett bűneinek feltárásáról olvasok, és azt, hogy bemutatják, „az országgyűlési választások előtt és után a szociálliberális kormányzás és hálózata miként herdálta el az állam és az adófizetők vagyonát”.

Ennek a fele sem tréfa, és momentán azzal sem foglalkozom, ki ez a Csizmadia, illetve ki volt a rendszerváltás előtt, azzal sem, hogy kik ülnek a Fidesz soraiban ugyanabból a korszakból. Sőt, figyelmen kívül hagyom azt a még súlyosabb tényt, hogy ki és mikor herdálja a nemzet vagyonát, s legfőképp mire, mert ezt mindannyian tudjuk. Hanem Csizmadia és a CÖF hangnemére fókuszálok, a leplezetlen uszításra, ami kitüremkedik belőle. S mivel azt is tudjuk, hogy saját kútfőből a végletekig csinovnyik lelkületű és halálig lojális Csizmadia semmit ki nem talál, semmit meg nem hirdet, az is sejthető, hogy a polgárháborús uszítás a lehető legmagasabb szintről ered.

Orbán mindig mással végezteti el a mocskos munkát, és a függöny mögül figyel. Csizmadia és a CÖF ezzel a szervezkedéssel leképezi azt, mi vár az országra, ha a Fidesz veszít. A híveket, a debileket, a kopaszokat már most trenírozzák arra, hogy a nemzetvesztő balliberálisoknak a hatalmat át nem adjuk, mert az a nemzet végét jelenti. S míg most, ebben az állapotában Csizmadia felhívása annyi, mint a füttyszó volt hajdan a teherautón várakozó SA tagoknak, egy vesztes választás után ez felhívás a kockakövek feltépésére és a Kossuth-tér széthugyozására. Mondhatnám legyintve, hogy ezt tudják, de ez ennél több. Ez felhívás a háborúra, a csapatok készenlétbe helyezése, erre kellett két nap után visszajönnöm. Még huszonnégy óra, és tankok lettek volna az utcán, ahogyan lehet, lesznek is.