2021. július 22., csütörtök

ÜGYÉSZI SZEMMEL: BŰNCSELEKMÉNYT IS ELKÖVETHETTEK A PEGASUSGATE-ELJÁRÁSBAN RÉSZT VEVŐK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.07.22.


„A kormány egyik kulcsfontosságú tagja munkakörénél fogva is érintett, a kormány vezetőjének, Orbán Viktornak már csak ezért is meg kell szólalnia, reagálnia kell az ügyre” – szögezte le a Pegasusgate szakmai vetületeit felvázoló, szakmai szempontokat bemutató és szakmai kérdéseket feltevő interjújában Ihász Sándor, egykori fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész. Mint mondta, mindenképpen gond van a megfigyelések engedélyezésével, sőt, továbbment, mondván, akár még az is felmerülhet, hogy az eljárásban részt vevők bűncselekményt követtek el. A szabályozás laza, de hát „1990-ben és utána, kormányoktól függetlenül, a szakma képviselői, a technokraták olyan alapon alkották meg még az alkotmány is, hogy nem gondoltak arra, valamikor előfordul majd a joggal való szándékos és rendszerszintű visszaélés. Jóindulat és nem joggal való visszaélés volt mindenki tudatában” – szögezte le.


Pintér Sándor azt mondta, hogy 2010 óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Ha hiszünk a belügyminiszternek, akkor a Pegasusgate-ben is törvényesen engedélyezett megfigyelések lehettek csak. Abból, ami eddig nyilvánosságra került, Ön milyen következtetést von le?

– Azt, hogy mindenképpen gond van az engedéllyel. Akkor lehetett törvényes és jogszerű az engedély kiadása, ha nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyben kérték a megfigyelés lefolytatását. De az lényegében kizárható, hogy azok a különféle területen tevékenykedő, különböző profilú személyek – a milliárdos üzletember, az ügyvédi kamara elnöke, az újságírók, az önkormányzati vezető, stb. –, akik a publikussá vált információk szerint elszenvedői voltak a megfigyeléseknek egyetlen konkrét ügy kapcsán nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek. Ezért mondom azt, hogy akkor is problémás a dolog, ha volt engedély, hiszen felmerül a kérdés: volt-e az engedély kiadásához, elrendeléséhez szükséges ok...

A ZABOLÁTLAN KATONA: TAL DILIAN, A TELEFONFELTÖRÉSEK IZRAELI ZSENIJE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.07.22.


Miről ismerhető fel egy zseniális hírszerző? Jó esetben arról, hogy nem ismerhető fel. Ám Tal Dilian nem ilyen alkat, nem szereti az utasításokat, és nem egy háttérben meghúzódó figura. Ő kifejezetten szeret azzal büszkélkedni, hogy mindenkit képes lehallgatni.

Megdöbbentő videót közölt két éve a tekintélyes Forbes.

A felvételen egy volt izraeli sztár hírszerző, Tal Dilian nyilatkozik Lárnaka városában (Ciprus), bemutatja az amerikai lap munkatársainak azt a 9 millió dollárt érő furgonját, amelyből 500 méteres körzetben fel tudja törni az okostelefonokat.

Maga a tény, az emberi kiszolgáltatottság tudata is elég sokkoló volt, de talán még meglepőbb volt, hogy egy nagyon az árnyékban mozgó iparág képviselője mindezt ennyire nyíltan bemutatta. Később kiderült, nemcsak a szakma, de a ciprusi rendőrség, illetve saját tulajdonostársai is értetlenkedve fogadták a kémtermék ilyen propagálását...


ESÉLYEINK A NEGYEDIK HULLÁMMAL SZEMBEN

G7.HU
Szerző: TÓTH ISTVÁN GYÖRGY
2021.07.22.


A koronavírus-járvány harmadik hulláma után a magyarok láthatóan megkönnyebbülten utaznak, nyaralnak, dolgoznak. Magabiztosságot ad a jelentős átoltottsági szint (a beoltottak száma június végén elérte az öt és félmilliót), az ország gyakorlatilag visszatért ahhoz az életvitelhez, ami a koronavírus-járvány előtt jellemezte. A baljós hírek egyfelől külföldről érkeznek, egyre-másra ismét szigorító országokról, másfelől meg belföldről, a különösen a kínai vakcinával beoltottak csökkent értékű védelméről, vagy éppen az orosz vakcina még mindig lebegtetett európai uniós nem-elfogadásáról. Készülődik tehát a negyedik hullám, és nem árt, ha mi is készülődünk arra, hogy vajon ez milyen lesz.

A negyedik hullám célpontja lehet minimum az a mintegy 2,5-3 millió felnőtt, aki nem vette fel az oltást, plusz azok, akiknek az alacsonyabb hatékonyságú vakcinák esetleg nem adnának elég védettséget. A miniszterelnök legutóbb bejelentette, hogy az eddig beoltottak kaphatnak harmadik dózist, és továbbra is minden be nem oltott állampolgárt az oltás felvételére biztatott. Kérdéses azonban, hogy vajon mennyi tartalék van az emberekben arra, hogy a negyedik hullámot megelőzendő tömegesen vállalják az oltakozást. Az alábbiakban a Tárki április végi omnibusz vizsgálata alapján vetek fel néhány szempontot ezeknek az esélyeknek az elemzéséhez...

A PEDAGÓGUSHIÁNY A GAZDAG TÉRSÉGEKBEN IS GOND: TÖBB, MINT TÍZEZER TANÁR ÉS TANÍTÓ HIÁNYZIK A RENDSZERBŐL

NÉPSZAVA
Szerzők: JUHÁSZ DÁNIEL, VAS ANDRÁS
2021.07.22.


Sok helyen bármilyen végzettségű pedagógust azonnal alkalmaznának, csak éppen nincs jelentkező.

Csaknem három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra – és kevés híján ezer óvónői státuszra – lehet jelentkezni a közszféra állásportálján. Ráadásul rengeteg álláshelyet már meg sem hirdetnek, hanem az iskolák a tantestületen belüli munkaelosztással, illetve óraadó tanárok alkalmazásával próbálják megoldani a munkaerőproblémáikat. Miközben a hivatalos kormányzati kommunikáció csak ellenzéki hangulatkeltésként állítja be a pedagógushiányt, ez egyre nagyobb gondot okoz a mindennapi oktatásban, szakemberek szerint jóval több, mint tízezer tanár és tanító hiányzik a rendszerből. 

A közigallas.hu adatai alapján – méretéből is adódóan – Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg. Nem sokkal jobb a helyzet Pest megyében sem, ahol több, mint 350 tanárt keresnek, emellett 150 tanítói állás is betöltésre vár. Nem meglepő, hogy a legtöbb borsodi intézmény is tanárhiánnyal küzd, az már sokkal inkább, hogy a gazdaságilag erősebb megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Fejérben is kiugróan magas a betöltetlen álláshelyek száma: csaknem hatszor annyi pedagógust keresnek, mint Békésben. 

Az egyes szakok közül a matematika számít leginkább keresettnek, országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre – a legtöbb Pest megyében, Borsodban, Fejérben és Komárom-Esztergomban –, a második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal –, éppen csak megelőzve – 225 – a testnevelést. A természettudományi tárgyakat oktatókat mindenhol keresik, fizikatanári állást 209, kémiát 143, biológiát 119, földrajzot 107 helyen alkalmaznának azonnal. Ahhoz képest meglepően alacsonyak a számok, hogy szakemberek évek óta a reáltárgyakat oktatók, illetve a természettudományi karokon tanár szakra jelentkezők számának drasztikus visszaeséséről beszélnek. A viszonylag kedvező adatok ugyanakkor elsősorban a bizonyos iskolatípusokban összevont természettudományi tantárgyak oktatásának köszönhetők. A humán tárgyak közül a magyar nyelv és irodalom tanárokat 128 pozíció várja, a történelmet oktatókat 107. Komoly hiány látszik a készségtárgyaknál is: 174 vizuális kultúra (azaz rajz), 151 ének-zene és 9 technikai tanári állást is hirdetnek jelenleg...

A KÉNYSZERZUBBONY SZORÍTÁSA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.22.


Szólani kell. Mert hiába, hogy tudjuk, eszünkkel fölfogjuk és meg is értjük, hogy ami van ezzel a gyerekvédelmi népszavazással, az a terelési most már mindenről, a vágtató Pegasustól a megülő Fudanig, az el nem siratott harmincezer halottól az összes ellopott pénzünkig, Mészárostól Tiborczig és Ráhelig, KESMA-tól a Népszabadság haláláig és nyugdíjpénztáról rabszolgamunkáig, ez azért már egy szint. Lefelé meghatározni a nívóját nehezen lehetne, és ha abban bíznánk, hogy ez a szint azért már az egyatábornak is túl alacsonyan van, ilyenben reménykedni önámítás.

Mert és ugyanis a kommentek népe, úgy is mint a nép tiszta hangja, mindig mutatja nekünk az igazat. Ebben az esetben azt, hogy még ezzel a minden képzeletet felülmúlóan aljasul abszurd népszavazással, annak kérdéseivel is célt ér annak megfogalmazója, amikor az iránt érdeklődik, hogy „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?” – S míg magunk azon morfondírozunk, hogy hát hülye-e, aki ilyesmiket kérdez, meg egyáltalán hogyan képzeli és mire gondol, akkor a rajongó mindentudó megszólalása a valóság súlyával taglóz le teljesen.

A kommentfalon böfögi oda ugyanis, hogy bizony, ő tudja, hallott róla, hogy ezek egészen kis korban, titokzatos tabletták beadásával kezdik a dolgot, úgy terelgetik a kisdedeket az ördögi úton, hogy későbben majd lemetéltessék a kis fütyijüket. És ezen a ponton döbbenünk rá, hogy immár nem az a kérdés a rezsim újabb aljasságát vizsgálva, hogy miért, hanem, hogy mi a hatása, és látjuk, hogy ez. Amikor azt hinnénk, hogy épeszű ember esetleg kiköpve kiröhögi Orbán újabb terelési és elhülyítési kísérletét, azt kell látnia, hogy van termékeny talaj, ahová a téboly magvait elveti.

Ha már mezőgazdaság, ugye. De a kis közjáték után látjuk, hogy nem az a dilemma, mi ez és hogyan képzeli mégis az egészet, hanem, hogy mi lesz ebből, vagy mi lehet. Baj. Nagy baj, hogy tömören fogalmazzunk. Illetve már van is, ha az elbuzító tablettáról tudomással bíró polgártársra gondolunk, aki tudja, és ezt is tudja. Édes hazánkban – ami egyre inkább kezdi elveszíteni haza jellegét – tizenegy éve dúl a háború szakadatlan. A szép jóságot és a szelíd értelmet, s velük együtt ezek hordozóját, téged szeretnének kiszorítani belőle...

INFLÁCIÓ: „EGY NEM NORMÁLIS GAZDASÁGPOLITIKA KÖVETKEZMÉNYE”

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2021.07.22.


Már harmadik hónapja 5 százalék felett jár az infláció a KSH jelentései alapján, és 10, 20 százalék feletti drágulásokat is mértek egyes árucsoportoknál. Az okokat keresve úgy tűnik, az elszabadult árak a kormány és a Magyar Nemzeti Bank együttes ténykedésének következményei, és nem az utóbbi három hónapban mentek félre a dolgok, a magyar inflációs folyamatok már 2019-ben sem voltak normálisak – mondta a 24.hu-nak a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor.


Április, május, júniusban rendre 5 százalék felett volt a magyar infláció, de mint Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, már a járvány előtt is emelkedőben volt a mutató. 2020 januárjában például (ami nálunk a koronavírus szempontjából még „békehónapnak” számított) 4,7 százalékot mért a KSH, miközben 2019 októberében még 3 százalék alatt állt a mutató...

SZÉKELY TERROR A NÉPSZAVAZÁS ÁRNYÉKÁBAN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2021.07.22.


Jó reggelt, jó bólogatást!


Kávé helyett először is hallgass meg egy friss, vicces és ropogós nyári slágert a minneapolisi Atmosphere hiphop-duó előadásában!

Erre persze bárki mondhatja azt, hogy komolytalan. 
Az úgynevezett székely terroristák ügyére viszont senki.

Hogy mi? Székely terroristák?? Ráadásul petárdás terroristák? Akik úgy ültek éveket emiatt, hogy a valóságban egy fia petárdát sem durrantottak el? Ha fogalmad sincs, kicsoda Beke István és Szőcs Zoltán vagy ha képben vagy, a nap cikke mindenképpen Ács Dániel írása a most szabadult székelyek lebukásának történetéről, amiben azt járja körül, amiről az írás címe is szól:

Árulás vagy a román titkosszolgálat ármánya okozta a „székely terroristák" bukását?

Amiről 2021-nak szólnia kellene, az az izraeli kémprogramos megfigyelési ügy

De nagy kérdés, hogy tényleg lesz-e érdemi vizsgálat benne. Erre legalább formailag lehetőséget adhat az, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke hétfőre összehívta a testületet, hogy meghallgathassák Pintér Sándor belügyminisztert. Hogy lesz-e kérdezgetés, azon múlik, hogy a fideszes tagok elmennek-e az ülésre.


A francia Le Monde újságírója közben újra elmesélte, Varga Judit igazságügyminiszter hogyan akart kihúzatni egy kérdést a vele készült interjúból, amikor a francia kolléga a magyar újságírók titkos megfigyelésére kérdezett rá július elején.

A legjobb 444-es olvasmány mindezzel együtt Rényi Pál Dániel új Orbán-könyve,

a Győzelmi kényszer, ami nemcsak nekem tetszik, hiszen az olvasók máris elkapkodták az első kiadást, így már nyomdában is van a második. Én az egyhetes görögországi nyaralásunk alatt olvastam el, és még mindig őszintén le vagyok nyűgözve tőle. Külön ajánlom azoknak, akik nagyon unják az állandó orbánozást. A könyv egyik legnagyobb erénye ugyanis - azon túl, hogy pompásan van megírva - az, hogy Rényi nem megítél, hanem bemutat, de azt hihetetlen alapossággal és igen szórakoztatóan.

Úgy néz ki, hogy a 2021. innentől a népszavazásokról fog szólni a kémprogram helyett.

Ez van, ez jutott nekünk, ezt találta ki Orbán Viktor kampánycsapata válaszul a Fudan-meghátrálásra és a belpolitikai okokból kitalált, szándékosan provokatív homofób törvény európai botrányára...

ORBÁN NEM LÉTEZŐ VESZÉLYRŐL RENDEZ NÉPSZAVAZÁST A LEMONDÁS HELYETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.21.


Orbán hamis és hazug, uszító és gyűlöletkeltő népszavazását bojkottálni kell. Ebben a hazug játékban nem szabad részt venni. Ezekre a kérdésekre nem lehet a valóságnak megfelelő választ adni, mert a lehetséges "igen" és "nem" válasz nem fejezi ki a valós helyzetet. Ezeket a kérdéseket egy jogállamban az uszító és hazug tartalmuk, valamint a kérdéstechnikai okok miatt el kellene utasítani.


Néhány nappal a megfigyelési ügy kirobbanása után megszületett az első ellenzéki felszólítás a hatalom birtokosainak lemondásáról. Egyetlen ellenzéki pártnak jutott eszébe (Momentum), hogy elmondásra szólítsa fel a “kormányt” a törvénytelen megfigyelések miatt. Ennek ugyan semmi jelentősége egy olyan diktatúrában, amely egy életre rendezkedett be, de legalább jelzi, hogy mi lenne az egyetlen elfogadható lépés egy demokráciában. A többi ellenzéki párt meg sem kísérelte, hogy lemondásra szólítson fel, mert még a gondolatától is megrémült, hogy mi történne, ha nekik kellene kormányozni, a diktatúrát esetleg eltörölni, és nem mehetnek a nyugodt békés kamu választásra, ahol megkapják a parlamenti helyeiket és annak alapján a pénzüket.

Orbánnak természetesen esze ágában sincs lemondani és távozni, hanem egy népszavazás bejelentésével tereli el a figyelmet a megfigyelési botrányról. A “gyermekvédelmi” népszavazás a nem létező veszélyről szól, semmi köze a gyerekekhez, primitív uszítás a homoszexuálisok, mint az új ellenségkép ellen. Ilyen aljas és mocskos propaganda utoljára a zsidóság ellen volt Magyarországon, aminek a vége a holokauszt lett, a magyar történelem és a magyar nemzet létezésének mélypontja. Most sem lesz másképp, Orbán olyan eszközökhöz nyúl a hatalma megtartása érdekében, olyan szelepeket nyit fel, amelyek vége olyan öldöklés lesz, olyan pusztítás, amilyenhez fogható talán még nem volt...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNRÓL KELLENE NÉPSZAVAZÁST TARTANI EURÓPÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.22.


Asselborn luxemburgi külügyminiszter meg van győződve arról, hogy a válasz egyértelmű „nem” volna. Lapszemle.


Spiegel

A luxemburgi külügyminiszter felvetette, hogy az egész EU-ban népszavazást kellene tartani arról, van-e helye még Orbán Viktornak Európában. Asselborn meg van győződve arról, hogy a válasz egyértelmű „nem” volna. Akkor pedig egy csapásra befejeződnének a véget nem érő viták a magyar kormány elleni számtalan büntető eljárásról, beleértve azt, amelyik a 7-es paragrafus alapján elvezethet a magyar szavazati jog megvonásához. Elismerte viszont, hogy ilyen jogintézmény jelenleg nem létezik, de mint rámutatott, el kellene gondolkodni a bevezetésén.

FAZ

Uniós vezetők nem reagáltak még a magyar népszavazás hírére, mert a belga nemzeti ünnep miatt tegnap nem dolgoztak Brüsszelben, de von der Leyen szóvivője mindenesetre azt mondta, hogy álláspontjuk változatlan: az LMBT-szabályozás sérti az európai jogot, ezért át kell írni. Utalt arra, hogy a Bizottság a múlt héten ez ügyben két kötelezettségszegési eljárást is kezdett. A választ két hónapon belül várja. De hogy Orbán miként akarja megszerezni a lakosság támogatását saját álláspontjához, az már az ő dolga, közölte a nyilatkozó.

Kérdés azonban, hogy a referendumon hányan vesznek részt, mert attól függ az érvényessége. Kész Zoltán, a Civitas elemző intézettől lát esélyt a sikerre, mert a magyarok nagy többsége osztja Orbán véleményét a nemi kisebbségek kapcsán. Ezért az eredményt meg lehet jósolni, de az azért nem biztos, hogy legalább 50 % leadja a voksát.

Mindenesetre megfigyelők úgy vélik, hogy Orbán a kezdeményezéssel a legújabb botrány hullámait igyekszik csillapítani. Hunyady Bulcsú a Political Capitaltől arra emlékeztet, hogy ezúttal is ugyanaz a stratégia, mint 2016-ban, amikor szintén éles bírálatok érték a hatalmat, majd az válaszul meghirdette a referendumot a kvótákról. Csak éppen érvénytelen lett az aktus, mert annyira csekély volt iránta az érdeklődés.

The Times

Orbán Viktor az LMBT-ellenes törvény kapcsán elhatározott népszavazással próbára teszi az EU türelmét. Vagyis emelte a tétet a vitában. A jogszabályt Európa-szerte bírálják, mert összemossa a pedofíliát és a melegséget. A Bizottság szerint sérti a szólásszabadságot, a szabad kereskedelmet és a szolgáltatásokról szóló rendelkezéseket.

A testület leszögezte, hogy mindent el kíván követni az egyenlőség, a méltóság tiszteletben tartása, valamint az emberi jogok érdekében. Ezzel szemben a magyar miniszterelnök azzal vádolta Brüsszelt, hogy az beavatkozik a belügyekbe. Egyébként az öt kérdés igencsak sugallja a választ. A referendum időpontját nem tűzték ki, de Budapestnek két hónapja van, hogy válaszoljon az uniónak, mielőtt következő fokozatba lép a szerződésszegési eljárás.

Orbán úgy állítja be, hogy a gyerekeket akarja megvédeni, miután éveken át a migránsok ellen kampányolt. Sokan úgy vélik azonban, hogy csupán a lehallgatási botrányt próbálja feledtetni.

Guardian

A szélsőjobbos Orbán 3 nappal a Budapest Pride előtt dobta be, hogy „gyermekvédelmi” népszavazás lesz. A jelző persze megszépíti a dolgot, hiszen olyan jogszabályról kell majd véleményt nyilvánítani, amelyet máris széles körben diszkriminatívnak minősítenek.

Jövőre választás lesz és a miniszterelnök számára nem ígérkezik könnyűnek a verseny az egyesült ellenzékkel szemben. Az erőteljes LMBT-ellenes retorika a jelek szerint azt szolgálja, hogy új ellenséget találjanak a Fidesz híveinek mozgósítására, miután a kampány korábban a menekültek ellen ment.

Emberjogi aktivisták szerint viszont a referendum nyomán várhatóan fokozódik a hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbségekkel szemben, és csak még jobban megbélyegzik azokat. Ily módon még nehezebb és veszélyesebb lesz az érintett gyerekek élete. Egy belga LMBT-harcos azt közölte: a 30-as évekre emlékeztet, hogy népszavazással akarnak elvenni alapvető jogokat egy kisebbségtől.

Spiegel

A lehallgatási ügy mutatja, milyen messzire került Magyarország a jogállamtól és a demokráciától. Persze már régóta voltak olyan hírek, hogy a hatalom módszeresen megfigyeli az ellenfeleit. Jogvédők, vállalkozók és politikusok sorra mesélték, hogy miközben telefonálták, visszahallották a beszélgetés egy korábbi részét.

Most meg már bizonyos: egy sor tekintélyuralmi állam mellett – egyetlen uniós tagként – a magyar kormány módszeresen figyelte kritikus, de ártatlan polgárok okos készülékeit. Ezt támasztja alá a világsajtó nyomozásának eredménye, de az is, ahogyan a magyar hivatalosságok reagáltak. Az úgy hangzik, mint a beismerés. Először hallgattak, majd igyekeztek lesöpörni az asztalról a vádakat.

A Spiegelnek is az ment hivatalos válaszként, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok 2010 óta senkit sem hallgattak le illegálisan. Illetve van benne még egy mondat: vajon kiderül-e, hogy kinek, esetleg melyik titkosszolgálatnak áll érdekében lejáratnia Magyarországot?

Bozóki András politológus úgy nyilatkozott, hogy a történtek azt mutatják: az orbáni rendszerben nem számítanak az elvek és az értékek, hogy miniszterelnök hatalmon kíván maradni, kerül, amibe kerül. Ezért számára minden eszköz megengedett. Önkényuralmat gyakorol, és már nem képes arra, hogy módosítson irányvonalán. Amúgy az ügy a Dunagate-et idézi. Sok magyar úgy érzi, visszakerült a rendszerváltás körüli időkbe.

És tényleg: a mai rezsim sok mindenben a szocializmusra emlékeztet. Az állam rendkívüli módon központosított, még a magángazdaság is igen nagy mértékben függ a kormány jóindulatától. Ellenőrzi a sajtó túlnyomó részét, főleg vidéken. Az igazságszolgáltatás is jelentős arányban a politika befolyása alatt áll, a hatalmi ágak szétválasztása egyre inkább megszűnik.

Az állami vagyont magánalapítványokba viszik ki, az ellenoldal párhuzamos államot kiált, amely arra szolgál, ha Orbán netán vesztene jövőre. A kémbotrány pedig az igazolja, hogy a kormány rendszeresen megszegi az európai törvényeket.

Libération

Az egész népszavazásosdi arra jó, hogy elterelje a figyelmet, miközben folytatódik az vita az unióval és ujjal mutogatnak Magyarországra a kémprogram bevetése miatt. Lehetett tudni persze, hogy az LMBT-közösség bűnbak lett Orbán Viktor számára. De arra is jó, hogy meglengessék, és így az emberek ne olyan kínos kérdésekkel foglalkozzanak, mint a lehallgatási botrány. Amiben a kormány nyakig benne van, miután kiderült, hogy az izraeli szoftver segítéségével újságírók és ellenzéki politikusok telefonját kémlelte ki. Ily módon az idő nagyon is alkalmas, hogy bejelentse a népszavazást egy olyan témáról, amely már a foci-EB idején nagy figyelmet keltett.

Spiegel

Panyi Szabolcs szerint a megfigyelési história felülmúl minden disznóságot, ami eddig Orbán alatt történt ebben az országban, mindennél brutálisabb. A Direkt36 munkatársa, a jogtalan lehallgatás fő szenvedő alanya ezt arra alapozza, hogy itt valójában egy digitális fegyvert vetettek be – egy uniós államban – újságírók, vállalkozók, ügyvédek, sőt még az első Orbán-kabinet egyik minisztere ellen is.

De a rendszer 12 éve épül és az EU jó pár lehetőséget elszalasztott, hogy meggátolja. Ám a szervezet összetartásának szándéka mindig erősebbnek bizonyult az alapértékeknél. Azon felül a magyar piacon jelenlévő német cégek érdeke mindig felülmúlta azt, mi történik az itteni sajtóval. Panyi továbbra sem lát elhatározást az unió részéről, hogy változások legyenek.

Hogy azután maga Orbán adott-e személyesen utasítást a lehallgatásokra, azt nem tudja egyértelműen megmondani, de rendkívülinek számítana, ha a miniszterelnöknek fogalma sem lett volna az egész ügyről. Egyébiránt a telefonjáról letöltött adatok mennyisége arra utal, hogy az érintettek SMS-ekre, e-mailekre és cikktervezetekre voltak kíváncsiak. Viszont ezek után még nehezebb lesz újságíróként dolgozni.

Le Figaro

A népszavazással Orbán azt kockáztatja, hogy csak később jut hozzá a gazdasági segélyalapból járó pénzhez. Viszont a lépés várhatóan tovább élezi a feszültséget Budapest és Brüsszel között. Ugyanakkor a politikus, aki szeptember közepén találkozik a pápával, azt elfelejtette megemlíteni a referendum bejelentésekor, hogy az európai vezetők túlnyomó többsége elutasítja az LMBT-ellenes jogszabályt.

Egy uniós diplomata szerint Orbán már megint provokál, miután a Bizottság igen nyugtalanító értékelést hozott nyilvánosságra a magyar demokrácia állapotáról. Közölte: Magyarország igencsak terítékre kerül az EU-ban a nyári szabadság után. Brüsszelnek elvben bőven van eszköze, hogy visszavonassa a kifogásolt passzusokat. Egyben nyomást gyakorolhat a segélycsomag engedélyezésével is. Ám mint egy brüsszeli forrás megjegyezte, mindezt sokkal nehezebb felhasználni, mint amikor egy tagállam nem tartja magát valamelyik direktívához.

Von der Leyennek fő a feje, mert ha belemegy abba, amit a magyarok előterjesztettek a gazdaságélénkítő alap felhasználására, azzal nagy kritikának teszi ki magát az LMBT-törvény miatt. Ha nemet mond rá, azzal viszont kemény politikai döntést hoz. Egyelőre az a kétoldalú vita tárgya, hogy Magyarország milyen eszközökkel küszöbölje ki a korrupciót, illetve a csalást a 7, 2 milliárd euró elköltése során.

De Brüsszel már akkor is véleményt nyilvánított, amikor a magyar csomag oktatási vonatkozásairól esett szó. Akkor meg miként hagyhatná szó nélkül, hogy a pénz egy része olyan célokra menne, amelyeket érint az LMBT-ellenes jogszabály?

Süddeutsche Zeitung

Téves értesülésekre épül a vitatott LMBT-törvény miatt belengetett referendum - hangsúlyozza az elemzés, amely manipulátornak minősíti Orbánt. Hozzáfűzi ugyanakkor, hogy a dobás nagyon is passzol a kormányfő hatalmi politikájához. A Bizottság egy nappal korábban súlyos hiányosságokat mutatott ki a magyar demokráciában, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűnüldöző hatóságok erősen visszafogottan próbálják felderíteni a korrupciós ügyeket. Erre jött a referendum híre.

Viszont nem igaz, hogy a magyar szülők ne szólhatnának bele a gyerekük szexuális nevelésébe már most is. Ám ez tökmindegy Orbánnak. A választásokig azzal vádolja az ellenzéket, hogy az szimpatizál a pedofilokkal. A brüsszeli kritikát ugyanakkor azzal intézi el, ideértve a lehallgatási ügyet, hogy a meleg lobbi ármánykodik, visszaélve hatalmával. Várhatóan ugyanígy érvel, ha pénzeket vonnak meg tőle.

A refendum arra jó ennek a populistának, hogy a népre hivatkozva nyilvánuljon meg, egyben el tudja vele vonni a figyelmet más vádakról. A cinikus játék sikerre vezethet, mert Magyarországon már nemigen van független sajtó. Nem csupán azért, mert a Bizottság éveken át vonakodott állást foglalni, hanem mert a CDU-CSU előbb tette a szépet Orbánnak, utána pedig túlságosan sokáig tolerálta a dolgait.

Frankfurter Rundschau

A kommentár arra figyelmezteti az EU-t: eszébe ne jusson meghajolni Magyarország és Lengyelország előtt. Be kell élesítenie a jogállami mechanizmust, azaz csak kevesebb pénzt szabad utalnia azoknak, akik megvetik a demokráciát. A két ország ma be sem tudna kerülni az unióba, mert nem teljesíti a demokratikus normákat. Ám már bent van, de ehhez képest mit csinál a Bizottság? Jelentéseket állít össze, amelyeknek a világon semmi következményük nincsen, és legkorábban a jogállami szankció is csak ősszel várható.

Ebben a szomorújátékban Brüsszel egyetlen egyszer állt a sarkára, amikor 6 éve, a Jog és Igazságosság győzelme után két hónappal kilátásba helyzete, hogy eljárást kezdeményez a 7-es cikkely alapján. De azután Orbán bejelentette a vétót, így az unió beadta a derekát.

Meg lehetett volna csinálni, hogy minden tagországot köteleznek: szavazzanak arról, szükségesnek tartják-e a közösségi alapértékeket. Ily módon a demokratikus mag-Európa elválhatott volna a jogállam ellenségeitől. Régi gondolat ez és nem passzol az EU felfogásához. De bizonyosabb jobb, mint térdre esni az illiberalizmus előtt.

EUobserver

A lengyel kormány ácsingózik az uniós pénzekre, a közösségi jogból viszont nem kér, sőt az egész olyan, mintha Varsó szándékosan az EU-alapok megvonását próbálná elérni. Ezt fejti ki vendégkommentárjában a Berlinben működő Democracy Reporting International igazgatója és egyik munkatársa, aki a jogállam ügyében folyó kutatásokért felelős.

Michael Meyer-Resende és Jakub Jaraczewski felhívja a figyelmet, hogy Lengyelország éppen leválik az Európai Unió jogrendjéről. Ám ennek ki kell vernie a biztosítékot az üzleti világban, mert veszélybe kerül befektetéseik biztonsága, ha nem bízhatnak abban, hogy ki lehet kényszeríteni az EU-jogot. Brüsszel és a többi tagország sorozatosan túl későn lép és csak igen keveset tesz a magyar és lengyel autoriter intézkedések láttán.

A két országban a bírák nagyrészt magukra maradtak, hogy megvédjék a jogot és egyre csak veszítenek. A helyzet sürgeti a jogállami mechanizmus alkalmazását, mind a két országban, bár a két eset messze nem azonos. A magyar kormánynál dokumentumok támasztják alá az európai alapok elsikkasztását, viszont ilyesmiről a lengyeleknél nem lehet beszélni. Náluk a bíróságok függetlenségének felszámolása a casus belli. Amit tetéz, hogy az ország nem fogadja el az uniós jogot. Úgy hogy ott már igen veszélyes állapotok alakultak ki.

Jó-jó, hogy a Bizottság augusztus közepéig adott időt Varsónak a Fegyelmi Kamara felszámolására, de ezen felül azonnal cselekednie kell. Tájékoztatnia kell a lengyel vezetést, hogy rendszerszintű gondjai vannak vele és igénybe kell venni a jogállami eljárást. Nem tehet úgy Brüsszel, mintha máris megálljt parancsolt volna a PiS-nek.

CUI PRODEST?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.21.


Drága, egyetlen igazságügyi miniszterünk a napokban posztolt egy titokzatos fotót, amelyen három gyermekével plusz egyetlen férjével pózol, és minden külön értesítés helyett azt a szöveget biggyesztette hozzá, hogy „a magyar érdekek megvédve”. Csak elindul az ember agya egy kis vándorútra mindezek után, főleg a bukolikus családi felvétel miatt, amikor közkeletű volt drága, egyetlen igazságügyi miniszterünk magánéleti válsága és válási szándéka, de ehhez nekünk közünk nincsen semmi. Maga a duma az elgondolkoztató, hogy meg lettek védve az érdekek, a magyaroké, de mégis fölvetül, hogy kinek az érdeke és mégis miféle.

Mert és ugyanis majdnem mindezzel párhuzamosan, szimultán mintegy jelent meg az Európai Bizottság jogállamisági jelentése eléggé lehangoló tartalommal. S bár mindezideig az ilyen diktatúra-jelentéseket Orbán Varga Judit reszelt és föstött körmével pöckölte tovább, hogy Soros, ezt tenni ez estben is lehet, viszont következményei is lesznek. Mégpedig az, hogy sok pénztől esik el lestrapált hazánk, s habár jól tudjuk, az ilyen pénzeknek csak a morzsája jutott és jut arra, amire az Unió szánja, képes beszéddel, hogy Jóska bácsi megvajazza belőle a kenyerét, mert a klientúra teszi zsebre, ez a pénz mégsem jön, és a szegény embernek a morzsák is hiányoznak.

Eljutottunk arra a kiábrándító szintre, hogy a Fidesz ténykedése miatt az ország, s ebből fakadólag annak lakosai pénztől esnek el, s ebben a környezetben teszi közzé Varga igazságügyi miniszterünk, hogy „a magyar érdekek megvédve”. Az ember ilyenkor, ha per tu lenne igazságügyi miniszterünkkel, ámde szerencsére nem az, akkor megkérdezné szordínósan, hogy mégis kinek az érdeke, aranyom. De választ nem kapna sohasem, mert Varga igazságügyi miniszterünk szavainak, gondolatainak köze sincs a valósághoz. Bővebb kifejtéséből ugyanis megtudjuk, hogy nem engedünk az elveinkből, és nem engedjük be az LMBTQ aktivistákat a kisdedóvókba és sehová sem...