2020. június 13., szombat

POLT PÉTER TEHETETLEN, NEM VIZSGÁLHATJA MÉSZÁROS LŐRINC VILLÁMGYORS PÁLYÁZATAIT

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2020.06.13.


Nincs mit tenni, Polt Péter legfőbb ügyész a törvények szerint jár el, ezért nem vizsgálhatja, hogy a Kisfaludy-pályázatok dokumentációi esetleg a hivatalos megjelenésük előtt kikerültek-e a későbbi nyertes pályázókhoz.

Nem kell attól tartania a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatok szerencsés nyerteseinek, köztük Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak sem, hogy az ügyészség esetleg megvizsgálná, tényleg minden szabályosan történt-e a milliárdos állami támogatások odaítélése közben...

ROHADTUL NINCS MIT ÜNNEPELNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.06.13.


Szép szombat reggelt! Novák Katalin előkerült – bár tartok tőle, eddig is megvolt – és örömmel jelentette be, hogy az Ökomenikus Segélyszervezet valódi, kézzelfogható segítséget nyújt a rászoruló gyermekeknek. Az MTI-n megjelent hurráéljen értelme – már amennyiben sikerült helyesen megfejtenem a nem kicsit zavaros közleményt – a következő: a Segélyszervezet a hozzá befutó adományokat a rászorulókhoz juttatja el. Ez mondjuk baromira jó hír, csak éppen azt nem értem, miért kell ebből közleményt csinálni. A segélyszervezeteknek az a dolguk, hogy segítsenek. Amúgy sokkal több civil szervezet van, mint nem civil, de én még nem láttam soha Novák Katalint, amint tapsikolva ünnepli a SZOCSOMÁ-t, a krisnásokat, a Bike Maffiát, a debreceni Kéretlen Figyelmet és azt a számtalan egyesületet, alapítványt és baráti társaságot, melyek iszonyatosan keményen dolgoznak azért, hogy elvégezzék azt a munkát, amit rohadtul a kormánynak kellene elvégeznie. Az EMMI mindenféléért felelős államtitkára miért is nem veszi fel a kapcsolatot ezekkel a civil szervezetekkel, melyeknek hálával tartozik a kormány? Miért nem látok arról beszámolót, hogy az EMMI minisztere -például, de felőlem lehet akármilyen miniszter, vagy akár a miniszterek elnöke is – a személyes keretéből nem gagyi vagy akár csodálatos zenekarokról szóló klipre ad pénzt, hanem a legnehezebb helyzetben élőket segítő szervezeteknek? A hírben az is benne van, hogy a Tesco Magyarország 15 millió forintot és játékokat ajánlott fel a rászorulóknak, amit az Ökomenikus Segélyszervezet vett át, és oszt szét. Szép gesztus, de ennél nagyságrendekkel több pénzt adnak össze civilek, kiskeresetű, családos emberek, megélni nehezen tudó nyugdíjasok azért, hogy ne éhezzen annyi gyerek. És nem évente egyszer, hanem napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. Nem hiszem, hogy van nagyobb szégyen egy ország kormányára nézve, mint az, hogy a civilek nem azért szerveznek gyűjtés, hogy egy – vagy sok – gyerek olyan álma váljon valóra, amit a szülei nem tudnak teljesíteni. Hogy eljusson síelni, kapjon egy szuper számítógépet, láthassa a tengert, kaphasson egy márkás cipőt, karórát, okostelefont. Mert ezek számára luxust jelentenek. Nálunk azonban arra kell pénzt gyűjteni, hogy a gyerek ne éhesen feküdjön le este, hogy legyen mivel befűteni, hogy ne lyukas cipőben kelljen télen járnia. Ez nem luxus, ez az élet legalapvetőbb feltétele. Ez iszonyúan nagy gáz, és ez a kormány felelőssége, de Novák Katalin felelőssége is. És az ő kibaszottul nagy kudarcuk...

BOZÓKI ANDRÁS: ELŐBB KORMÁNY-, UTÁNA RENDSZERVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.06.13.


„A járvány utáni politika a szabadság és a biztonság visszaszerzéséről szólhat, a kormány pedig nem teljesít jól ezeken a területeken. Eljött az a pillanat, amikor a választók többsége változást akarna, csak egyetlen potens ellenzéki választási pártra és egyetlen bátor ellenzéki vezetőre vár. A következő választás tétje az lesz, hogy Orbán Viktor után, az ellenzék is elárulja-e a demokráciát, vagy ragaszkodik hozzá” – így nyilatkozott Bozóki András politológus, professzor, volt kulturális miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy egy nagy ellenzéki pártra és egy hiteles vezetőre van szükség 2022-re, és akkor megtörténhet először a kormány-, majd utána a rendszerváltás.

Másfél éve azt nyilatkoztad, hogy Orbán Viktor elárulta a rendszerváltást. Szerinted mikor tette? Mert Ripp Zoltán történész szerint, már 1998-ban ez megtörtént.

– Minden túlkapás ellenére, a rendszer 2012-ig a demokrácia keretei között maradt. Még az alaptörvény tartalma és egyoldalú elfogadása ellenére is. 2013 azért fordulópont, mert az Alaptörvény negyedik módosításával gyakorlatilag megszűnt a jogállam. Ezzel együtt, ez egy folyamat volt, amely nehezen köthető egyetlen eseményhez.

A folyamat megállhatott volna, hisz' az elmúlt másfél év érdekes változásokat hozott. A járványveszély lehetőséget adott volna a kiegyensúlyozottabb politizálásra?

– Egyértelműen lehetőséget adott volna, ahogy ezt más országokban is láthattuk, de ezzel a magyar kormány nem élt. Ellenkezőleg, a világjárványt arra használta fel, hogy áttérjen a rendeleti kormányzásra és korlátlan időre szóló, kivételes hatalmat adjon Orbán Viktornak. Másrészt a kormány revánsot vett az ellenzéken a 2019 őszi önkormányzati választásokon elszenvedett vereségért, és az önkormányzatokhoz befolyó pénz nagy részét elvette. Ezzel nem segített az embereken, hanem büntette őket azért, mert az ellenzékre szavaztak.

Ezzel már egy kicsit a jövőre is utaltál. Ugyancsak Rippre hivatkozom: szerinte – is – a jelenlegi körülmények között semmi esély a békés váltásra. Szerinted?

– Örök optimistaként és a 2019 őszi önkormányzati választásokból kiindulva, azt mondom, hogy van esély, még ha ez most, a járvány után, kicsinek látszik is. Nem láthatunk az emberek fejébe, de a járvány utáni politika a szabadság és a biztonság visszaszerzéséről szólhat, a kormány pedig nem teljesít jól ezeken a területeken. Eljött az a pillanat, amikor a választók többsége változást akarna, csak egyetlen potens ellenzéki választási pártra és egyetlen bátor ellenzéki vezetőre vár. A következő választás tétje az lesz, hogy Orbán Viktor után az ellenzék is elárulja-e a demokráciát, vagy ragaszkodik hozzá. Ha az utóbbit teszi, akkor nyilván a háttérben már elkezdődtek a tárgyalások az egységes ellenzéki erő felépítéséről és az új rendszerváltó program kidolgozásáról...

SZABAD SZEMMEL – AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKE SZERINT KÖZELEG AZ IGAZSÁG PILLANATA ORBÁN SZÁMÁRA

NÉPSZAVA 
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.06.13.


Politico 

Közeleg az igazság pillanata a magyar miniszterelnök számára és Orbán Viktor nem adhat elő húzd meg-ereszd meg-et a rábízott különleges hatalommal. Ezt a Bizottság értékekért, átláthatóságért és jogállamért felelős alelnöke üzente meg a magyar politikusnak – két nap alatt immár második alkalommal. Vera Jourová meg is magyarázta, hogy ha Orbán a jövő szombaton valóban visszaadja az Országgyűlésnek a rendkívüli jogkört, akkor nem csempészheti vissza a hátsó ajtón a rendeleti kormányzást. Itt nyilvánvalóan jogvédő csoportoknak arra a felvetésére utalt, hogy a benyújtott tervezet értelmében a jövőben sokkal könnyebb volna elrendelni a szükségállapotot és rendeleti irányításra áttérni, ily módon kiiktatva az Országgyűlés ellenőrző funkcióját. Jourová nem tartja megnyugtatónak sem a magyar, sem a lengyel helyzetet, és azt várja, hogy egy hét múlva tisztázódnak a viszonyok Magyarországon. Vagyis hogy kiderüljön: érvényesül-e újra a korábbi jogrend és a hatalmi ágak megosztása, vagy esetleg hatályban marad több olyan változás is, amelyet a fertőzés idején vertek keresztül. Utóbbi eshetőséget nem tartja túl rózsásnak a közösségi jog alapján. Szólt arról is, hogy hazájában, Csehországban hamis váddal egyszer őt is bevitték a hatóságok, ezért pontosan tudja, mit érezhetett az a két magyar férfi, akit nemrégiben álhírterjesztésre hivatkozva vett őrizetbe a rendőrség. Azt mondta, az ilyesmi nagyon megrázza az embert és a hozzátartozókat is. Ráadásul elriaszthatja a kritikától nem csupán a sajtó munkatársait, hanem a közvéleményt is. Mindazonáltal az EU úgy ítélte meg, hogy a két ügy mögött nincs rendszerszintű jelenség, Brüsszel ezért nem avatkozott be. Ám az uniós szakértők változatlanul elemzik a válság során napvilágot látott kormányrendeleteket.

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok egytől egyig bevezetnék a csalások kiszűrésére szolgáló brüsszeli adatgyűjtési módszert, azaz előre feltárnák, hol lehetnek kockázatok és érdekütközések. A testület Arachne néven futtat ilyen programot, és már 20 kormány alkalmazza a többi közt a 250 milliárd eurós szerkezeti alapok kifizetéseinél. A szoftver tárolja a mintegy kétmillió kedvezményezettről rendelkezése álló információkat és egybeveti azokat a mögöttük álló 210 millió vállalkozás, illetve 120 millió üzletember adataival. A cikkben az áll: a gond ott van, hogy a jelenlegi felállásban a központi pénzeket a nemzeti kormányokon keresztül osztják szét és ott azután a források olyan állami maffia kezébe kerülhetnek, mint amilyenre Magyarországon és Csehországban van példa. A közelmúltban a New York Times írt arról, hogy a magyar vezetés saját holdudvarát pénzelte az agráralapból. A Bizottság illetékese a minap el is mondta az Európai Parlament illetékeseinek, hogy a gond éppen a politikusokkal van.

Kovács Zoltán a magyar demokrácia nevében ismét kikéri magának a bírálatot, amely ezúttal a tekintélyes amerikai lapban jelent meg. A kifogásolt vendégkommentár azt írta: az amerikai jobboldaliság a tekintélyelvűség felé tart és ehhez Orbán Viktor ad ihletet. Az államtitkár válaszul azt közli, hogy a magyar jogállam köszöni szépen, jól van, és éppen legyőzi a koronavírust. A filippika, amely meglepően rövid a korábbi, hasonló olvasói levelekhez képest, visszautasítja azt a kitételt, hogy a miniszterelnök megsemmisíti a demokráciát, illetve kiterjesztette ellenőrzését a bíróságokra és a sajtóra. Azt állítja, hogy nálunk az igazságszolgáltatás és a média is eleven, kritikus, az igazságszolgáltatás pedig független. Lásd a legutóbbi gyöngyöspatai ítéletet. Továbbá a példák azt igazolják, hogy még nyernek ellenzéki jelöltek a választásokon, a legutóbbi részvétel, 2018-ban, közelített a 70 százalékhoz, ami aligha arra utal, hogy felszámolták a demokráciát. Kovács azt is elutasítja, hogy Orbán lecsapott a vírusválságra és annak ürügyén diktatúrát vezetett be. A különleges felhatalmazás ugyanis nem ment túl azon, amit más országok is alkalmaztak, ráadásul egy hét múlva véget is ér. Viszont a kormány a különleges módszerek révén el tudta kerülni, hogy olyan szintet érjen el a megbetegedések, illetve a halottak száma, mint másutt Európában.

Az uniós államok Orbán Viktor mind inkább tekintélyelvű politikája miatt nemigen hajlandóak anyagi segítséget nyújtani Magyarországnak. Ezt a Német Külpolitikai Társaság Közép-Európa szakértője mondta, amikor az újság a csütörtöki V4-es csúcsról kérdezte. Milan Nic ugyanakkor hozzátette, hogy bajban van Csehország is, mert nagyon úgy néz ki, hogy jogtalanul fizetett ki sokmillió eurós támogatást Babis miniszterelnök cégbirodalmának. Arról nem beszélve, hogy a jövőben a cseh kormány könnyen lehet az EU-költségvetés következő nettó befizetője. Vagyis Budapest és Prága fokozatosan helyére kerül a csoporton belül. Jelen állás szerint a négyeket megosztja a brüsszeli újjáépítési program. A lengyelek és a szlovákok profitálnak belőle, a magyarok és csehek ellenben kevesebb pénzt kapnának, mint Németország. Ugyanakkor ahhoz képest, hogy az elején a cseh vezető milyen vehemensen határolódott el a segélytervtől, a tegnapelőtti lednicei egyeztetésről kiadott közlemény azért már békülékenyebb.

Magyarországon újra megnyitották az iskolákat, csak éppen gyerek nemigen van az osztályokban, mert a nagy többség láthatóan inkább él a járvány miatt elrendelt szabadsággal. Az 1,2 millió diákból naponta csupán 30-36 ezer megy suliba. (A német bulvárlap, a Bild Zeitung kiszámolta, hogy minden 100-ból csupán 3-4 hajlandó a megszokott körülmények között tanulni.) De hát a részvétel önkéntes, mert amint beütött a vírus, a kormány minden előkészítés nélkül áttért a távoktatásra. Ezt az eljárásmódot sok tanár nehezményezte, szakértők pedig azt hiányolják, hogy főleg a szegényebb rétegekből kikerülő gyerekeknek nem voltak meg a szükséges eszközeik a tananyag digitális elsajátításához, és sokszor a szülők sem tudtak segíteni nekik. Így azonban csak tovább nő a szakadék az alsó és felső rétegek között. Az pedig már csupán hab a tortán, hogy az internet szolgáltatás jó párszor összeomlott, mert nem tudta elviselni a hatalmas terhelést.

NÉMETH SÁNDOR ÁRULÁSA NÉLKÜL NEM LENNE ORBÁN-RENDSZER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.06.12.


Bartus László Fesz lesz című könyve részletesen bemutatja, hogyan árulta el Németh Sándor a liberálisokat, a baloldalt és az MDF-et, s az árulásával hogyan tette lehetővé, hogy Orbán Viktor létrehozza a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Németh Sándor árulása nélkül ez nem lett volna lehetséges. Az utolsó pillanatban hátba szúrta az MDF-et, amely teljes mértékben Németh Sándor ígéretére bízta magát, hogy összegyűjti a híveivel a párt kopogtatócéduláit. Németh azonban kiegyezett Orbánnal. Ezért az MDF nem tudta összegyűjteni a kopogtatócédulákat, nem jutott a parlamentbe, a vezetői ellen koncepciós perek indultak. A párt árulói pedig, akik összejátszottak Németh Sándorral, az ATV-ben kötöttek ki.

Ha az MDF talpon marad és megosztja a jobboldali szavazókat, Németh Sándor pedig az ATV-t nem rendeli alá az Orbánnal kötött alkunak, hanem valóban a balliberális ellenzék csatornája marad, Orbánnak a látszat ellenére soha nem lett volna kétharmada. Bajnai Gordon egy év alatt konszolidálta az országot és a belpolitikai helyzetet, ha a balliberális oldalnak valóban van egy televíziója, mint ahogyan az ATV-ról ezt hitték, és Orbán nem tudja egyesíteni a jobboldalt, Orbán nem tudta volna megdönteni az alkotmányos rendet. Nem tudta volna felszámolni a jogállamot, nem tudta volna kiépíteni a demokrácia jelmezébe bújtatott diktatúrát. Németh Sándor, aki az SZDSZ alapításában részt vett, első számú felelőse annak, hogy Magyarországon megdőlt az alkotmányos rend és a demokratikus jogállam.

A kulcsmozzanatot Czene Gábor Népszabadágban 2010. március 17-én megjelent cikke rögzítette. A sorok között olvasva az derül ki, hogy ha Németh Sándor “elfordul” az MDF-től, akkor a Fidesz nem üldözi a Hit Gyülekezetét (ami abban nyilvánult meg, hogy Németh Sándor bizniszegyházát családellenes, destruktív szektának tartották és az egyházi törvény módosításával meg akarták vonni az egyházi státusztát), hanem ehelyett a történelmi egyházakkal azonos egyházi státuszt kap. Németh Sándor elfogadta ezt az ajánlatot, megkötötte ezt a paktumot, mert ellenkező esetben arra számíthatott volna, hogy a vagyonát és az adóbevallásaiban megjelölt jövedelmét összevetik egymással, és börtönbe kerülhet. A hívőktől kiszipolyozott vagyonát elveszik. Németh ehelyett választotta az árulást és Orbán riválisának kiiktatását.

A paktum olyan pillanatban köttetett, amikor az MDF már nem tudott mit tenni. Ahogy a Népszabadság írta, “az MDF-nek eddig véres verítékkel sem sikerült összeszednie elegendő kopogtatócédulát”. Mivel a párt Németh Sándor szavahihetőségére bízta magát, kiszolgáltatottá vált, és az árulás a párt megszűnéséhez vezetett. Németh Sándor egyéni hatalmi és anyagi érdekei fontosabbak voltak, mint az adott szava és a tisztesség, vagy az elvekhez és a jogállamisághoz való ragaszkodás. Németh kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, és saját bűncselekményei, bizniszegyháza, tisztességtelen politikai manőrei vezettek oda, hogy a túlélés lehetősége az Orbánnal, az ősellenséggel való kiegyezés és a neki való behódolás maradt. Vagy a hűség a szavához, az elveihez, s azokhoz, akik addig megvédték, anyagilag és erkölcsileg támogatták...

GARBÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.06.13.


Benedek bácsi már régóta nem volt a nők bálványa, és magunk közt szólván nem is akart az lenni. Elvolt ő magában, vénségére élvezve azt a szabadságot, amire ugyan fiatalabb korában vágyott, de nem tudta, hogy létezik is, hogy nem dirigál neki senki, ide tedd ezt meg oda, hajtsd le a WC ülőkét, ne egyél zsírosat vagy ne igyál fröccsöt, és az ezekből következő tágas szabadság. Hogy az udvaron diskurálhat a rigókkal, hallgathatja a fák lehulló levelének lágy neszét, haverkodhat egy vakonddal, káromkodhat vagy fütyörészhet kedve szerint, szóval olyan az élet, mintha egy vadló volna a prérin, ha sánta is, mert azért öreg volt, ez el ne feledjük.

Most, a nyár beköszöntével történt viszont meg az, amiről azt hitte, soha nem következik be, hogy egyszer csak zavarta a világ tágassága, nem lelte a helyét a szabályok nélküli életben, s mindeme átváltozásoz elég volt bő fél év, mert októberben kezdődött minden, amikor nekilátott szelíden köhögetni a világ az aranyló lombok alatt. Benedek bácsi fázós volt kicsinyég, így, amikor hajnaltájt ködöket pipáltak már a fák, garbót öltött, hogy a nyaka kellemesen védve legyen. Garbóban volt reggel, délben és este, sőt, de ezt csak suttogva írom ide, garbóban is aludt, volt ilyen pizsama garbója neki, amely semmiben sem különbözött a nappali, köznapi vagy ünnepi garbótól.

Még a nagyanyjától hallotta a bölcsességet, miszerint a télnek nincs szép ruhája. Ennek értette az ontológiai mélységeit, de azért ügyelt arra, hogy a garbói szépek fessek legyenek, ha már muszáj viselni őket, hogy kellemesen melegítsék a torkát, a gigáját, a tarkóját, hogy így meleg kuckóból nézhesse majd a kanyargó fagyokat, süvöltő szeleket, hogy a boldogság a barátságos meleg szobában legyen. És nem vette észre, hogy ez maga az öregség, pedig az volt. Hiába szólt a jazz, meg a rock, hogy nem nótaszóra élte az életét, attól még telt az idő, csak az illúzió volt más, de ezt lehetetlen elmagyarázni, és nem is akarja senki sem, mert máma a garbóról mesélünk messzi folyományokkal...