2018. május 29., kedd

A MAGYAROK ELSÖPRŐ TÖBBSÉGE BALOLDALI ELVEKET VALL, CSAK ÉPP A BALOLDALI PÁRTOKNAK NEM HISZ

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.29.


A magyar társadalmon belül meggyőző többségi támogatásnak örvendenek a baloldali, szociáldemokrata értékek, ám az azokat képviselő pártok hitelessége jóval gyengébb – ez az alapvető tanulsága annak a kutatásnak, amelyet a Policy Solutions intézet és a Friedrich Ebert Stiftung (FES) magyarországi irodája készített. A Szociáldemokrata értékek Magyarországon című, 1000 fő megkeresésével készült, életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szempontjából reprezentatív felmérésből kiderül,

széles tere lenne a baloldali politizálásnak Magyarországon, ha a pártok képesek lennének hitelesen magukhoz kötni egy-egy szociáldemokrata értéket, megoldást.

Egyetlen olyan téma van a kutatásban vizsgált 10 szociáldemokrata témakörből, amelyben a baloldali megközelítés nem élvez többségi támogatást: ez a romák felzárkóztatásának kérdése. Arra a kérdésre, hogy vajon kiemelten kellene-e támogatnia a kormánynak a romák felzárkóztatását, a megkérdezettek csupán 36 százaléka válaszolt igennel, miközben 56 százalék szerint nem kell kiemelten támogatni a romák felzárkóztatását.

Ezt a véleményt osztja az összes párt választóinak nagyobbik része, egyedül a Demokratikus Koalíció bázisán belül élvez többségi támogatást a romák kiemelt támogatása, ott 53-42 arányban nyert ez a pozíció. A párt keletkezéstörténetének ismeretében nem meglepő, hogy a legelutasítóbbnak a Jobbik szavazói bizonyultak, jóval az országos átlag fölött, 72 százalék ért egyet azzal, hogy nem kell kiemelten támogatni a romák felzárkóztatását.

A kérdés megítélése régiónként nagy eltéréseket mutat, de nem fedezhető fel semmilyen összefüggés a válaszadás és a régióban élő roma magyarok aránya között. A legnagyobb roma lakosságaránnyal rendelkező régiók például nagyon eltérő képet mutatnak: Dél-Dunántúlon az átlagnál jóval magasabb azok aránya, akik kiemelt támogatással járulnának hozzá a romák felzárkóztatásához (47%), az Észak-Alföldön azonban az átlagnál jóval alacsonyabb (19%), Észak-Magyarországon pedig az országos átlaggal megegyező a válaszok megoszlása. Ugyanilyen vegyes képet mutatnak azok a régiók is, amelyekben a romák lakosságaránya alacsonyabb...

VERJÜK SZÉT EURÓPÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.05.29.Egy rendesen hisztis picsa a fasorban nincs az ősnemzeti, őskeresztény, őskonzervatív, kétharmaddalgyőztünk-mivagyunkmagyarország brigádhoz képest. Az egy dolog, hogy megállás nélkül jajveszékelnek és óbégatnak, hogy ki mindenki támadta meg őket azon a héten és ki mindenki fogja megtámadni őket a jövő héten. Ez magánügy is lehetne, minden rendes pszichopatának vannak ilyen kínjai. De mégsem magánügy, mert egy országot igyekeznek belerántani az agybajukba. Mégpedig tudatosan. Ugyanis cél is van, nem csak úgy bele a vakvilágba hülyék.

Nem most jutottam először erre a gondolatra, már régóta mondogatom, hogy Orbán célja Európa szétverése. Hogy ezt Putyin megbízásából teszi, vagy csupán önző érdekek vezetik, azt én meg nem tudom mondani. Az azonban biztos, hogy mindkét diktátorcsírának érdekében áll a dolog. Ezen az sem változtat, hogy naponta elvinnyogja a sejtszinten orbánfüggő propagandamédia, hogy mi aztán, de főleg Orbánék imádják Európát, fontos nekik Európa és életük fő célja Európa megmentése. Hát a nagy lófaszt, azt! Nem más ez, mint ócska duma. De nincs más opció, mert minden létező felmérés szerint Magyarország lakosságának túlnyomó többsége Unió párti. Márpedig Orbán nem fog politikai öngyilkosságot elkövetni azzal, hogy nyíltan szembefordul az Unióval. Ugyanis abba még ő is belebukna, mert talán azok a polgárok is megemelnék a seggüket, akik erre évtizedek óta nem hajlandóak.

Marad a sunyi rombolás. Igaz ugyan, hogy a magyar kormány szinte semmiben nem hajlandó együttműködni az Unióval a menekültválság megoldásában, de óbégatni megállás nélkül képes, hogy az Unió mennyire nem tudja megoldani a menekültválságot. És persze mindmeghalunk, csak mimagyarok nem, mert Orbán csirkehálóval körbetekerte sokmilliárdért az országot. Vagyis a határszakasz egy kis részét. Ami ugyan a világon semmit nem old meg és ha valóban megindulna egy komoly menekülthullám, kettő percig se állna ott a kerítés, de az senkit nem érdekel. Mert Orbán megvéd.

Hát nem fog megvédeni, drága szorongó barátaim. Kizárólag akkor védene meg, vagy legalább akkor tenne igazán az ország védelméért, ha az Unióval együttműködve keresné a megoldásokat. Igaz, hogy ameddig a százvalahány kilométeres kerítésre hivatkozva súlyos milliárdokat lehet lehúzni, annak kicsi a valószínűsége, hogy az Unió a puritánok védőszentjére bízná a védelmi kassza kulcsát. De nem is ez az igazi ok, hiszen bármikor lehet építeni országon belül négy stadiont, vagy kisvasutat, akármit, amiből ki lehet szippantani a pénzt. Az igazi ok az, hogy nemzeti büszkeségünk kurvára nem érdekelt abban, hogy az Unió országai olyan nagyon összefogjanak.

Erről szól minden. A naponta összeomló nyugati társadalmak, a megveszekedett keresztényi hevület, a valós hírek átdimenzionálása, felnagyítása, ha meg nincs hír, hazudnak valami célszerűt a seggmédia munkatársai. A világon semmit nem kockáztatnak azzal, ha mondjuk feltosznak egy hazug cikket arról, hogy már a párizsi metróban hugyoznak a migránsok. Mert ugyan két perc alatt kiderül, hogy a fotó nem mostani, hanem öt éves, nem Párizsban, hanem New Yorkban készült és nem migráns hugyozik tiszteletlenül a kifinomult franciák fejére, hanem egy részeg helybeli (igaz ugyan, hogy feketebőrű) feledkezett el magáról rendesen.

Nincs nap, amikor ne lenne legalább 5-6 hír a gyilkos, gyilkosságot tervező, erőszakoló rohadék migránsokról. Holott nagyságrendileg Magyarországon belül – a lélekszámhoz mérten – jóval több szörnyű bűncselekmény történik. A jól kiépített és jól megfizetett propagandamédia futószalagon fossa ezeket a szörnyűségeket, NER-cselédek rohannak ki rettegni Bécsbe, Párizsba, vagy bárhová, ahová kell. A hülye magyar meg elhiszi, beszopja, hogy itt a világvége. Mármint az, aki nem járt életében sem külföldön, vagy utoljára Csehszlovákiában és azóta is otthon tudja jól, mi történik más országokban.

Megélhetésiék pedig tolják a fostalicskát, mindegy nekik az is, ha a mindenhol megbukott gagyi celebeket kell is felmagasztalni. Felszopják ők boldogan, csak jól játssza el a szerepét, istenítse Orbánt, szidja az Uniót. Az külön vicces, hogy még ezt is velünk, adófizetőkkel finanszíroztatják.

Orbán és bandája úgy hazudnak az ország lakóinak, ahogy a seggükön kifér. Igyekeznek egy honvédő keresztes lovagot elénk rajzolni (ami eleve baromság), aki minden erejével az országáért és annak lakóiért harcol.

Hát egy nagy lófaszt. Európa nem döglődik. Az Unió lassú ugyan, körülményes és hibázik is, de marhára nincs az összeomlás szélén. Azonban remélhetőleg már rájöttek, hogy Orbán miben mesterkedik akkor, amikor az országa lakóinak hazudik, amikor minden erővel megpróbálja befolyásolni a környező országok politikáját, amikor a tudtával, sőt, parancsára elárasztja a szennymédia hazugságokkal az országot, amikor egymás ellen uszítja a polgárokat, amikor suttyomban a multik seggét nyalja, kifelé pedig harcot hirdet ellenük és amikor Putyin előtt hajbókol teljes erővel.

Bizony a két jóbarát érdeke az Unió szétverése. Ebben remek eszköz a mi nemzeti tudathasadásunk, hiszen úgy célt érhet az ő beteges vágya is. Az Unió lassú, körülményes és hibázik olykor, de remélhetőleg az egészséges életösztöne a helyén van. Mert ha igen, nem sok választása marad. Ideje felrúgni a szarkeverő-brigádot, mint a bolondgombát. Ameddig nem késő.


VESZTESÉGES LETT AZ ORBÁN CSALÁD BÁNYCÉGE

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.05.29.


Két nyereséges év után tavaly ismét veszteségbe fordult az Orbán család egyik legfontosabb bányászati cégének eredménye. Tavaly a Gánt Kő és Tőzeg Kft-ből 730 millió forintot vett ki a miniszterelnök családja, ezúttal azonban nem tud osztalékot fizetni a társaság.

Egészen pontosan a társaság utódcége, tavaly ugyanis a vállalatot feldarabolta a miniszterelnök rokonsága. Korábban a kormányfő édesanyja, édesapja, és testvére tulajdonában volt a cég, azonban ez 2017 október 1-jén megváltozott. A megmaradó vállalat (ami a Gánt Kő Kft. nevet viseli) kizárólag idősebb Orbán Győzőé lett, míg a vállalatból kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifjabb Orbán Győző kezébe került. Ennek a cégnek még nem jelent meg az éves eredménye.

Ez a tranzakció egyébként elég sok mindent elárult a vállalatról, illetve a tulajdonosokról, mivel a cégek szétválasztásához számos olyan iratot le kellett adnia Orbánéknak, amiket egyébként nem hoztak volna nyilvánosságra. Ezekből pedig mások mellett kiderült, hogy a vállalatnak van egy girokoptere, a cég Mészáros Lőrinc testvérével is üzletel, illetve azt is megtudhattuk, hogy a tulajdonosok elég érdekes módszerrel vesznek ki pénzt a társaságból...

AZ ANTIMIGRÁCIÓS POLITIKA HAZUDIK. OLVASZTÓTÉGELY VAGYUNK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.05.29.


Kimondom "keresztény" (=nem zsidó, nem muszlim, nem "Soros-bérenc", ráadásul néha templomban is megforduló) jobboldali, konzervatív (felvilágosodás-kritikus) magyarként: a magyar asszimiláns, kevert nemzet. (A kevert nemzet folyamatosan asszimilál, tehát eredeti önmaga kisebbségbe kerül, illetve felülíródik és maga is asszimilánssá válik.) A magyar nemzet akkor volt erős a története során, amikor integrálni és asszimilálni tudott, majd az asszimiláns csoportokkal keveredve -- így maga is változva -- további népcsoportokkal, kultúrákkal és nyelvekkel lépett kölcsönhatásba. Ez a történet húzódik végig a magyar őstörténettől a honfoglalás korán át (ennek a fél évezrednek a vallási-kulturális törésvonalait és integrációjukat is ideértve), a tatárjárás és a törökdúlás utáni helyreállításon keresztül (megint csak számos vallási-kulturális mozgás közepette) a dualizmusnak a kulturális és a politikai nemzet számára végül kudarcnak bizonyuló liberális gyakorlatáig. A nemzethalál-közeli állapotok túlélése és a megerősödés MINDIG asszimilációval és idegen vagy új hatások integrálásával történt, nem bezárkózással, illetve amikor az asszimiláció a modern korban visszafordult, az a gyengeség jele volt és tragédiák követték (Trianon és a Holocaust). Az egész történelmünk Szt. Istvánt igazolja (megkötésekkel persze, magyarázat itt).

Lassan mondom: a magyar k-e-v-e-r-t n-e-m-z-e-t. Olvasztótégely vagyunk, amelynek történelme során más népcsoportok és kultúrák integrálása és lehetőség szerinti asszimilálása egyszerre volt kényszer és lehetőség. Ennek következtében a mai (magyar) népességünk döntő részében idegen etnikumok és leszármazások keverednek a valamennyire is etnikai magyarnak tekinthető vérvonallal. Az etnicizmus (a nemzet ezeréves megbontatlan származási egységével és valamiféle "lényegével" operáló politikai ideológia) ilyen körülmények között hazug és -- a bezárkózást ösztönözve -- nemzetrontó is. A legtöbb, ami vele szemben a magyar kollektívumról elmondható, az a nyelvi, esetleg a kulturális egységessége, amelyet közös földrajzi környezetben ért el...

A NAGY HÍRHAMISÍTÓ

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.05.28.


Hogy ki is ez a hőscincér? Na, mégis ki lehet az? Vajon ki a Putyin-franchise legtehetségesebb európai átvevője? Kinek van médiabirodalma, pénze, betanított majom-serege? Ő az az illető, aki felelős (?) magyar miniszterelnök (?) létére valami olyasmit vakkantott egy újságírói kérdésre: - Az Index egy fakenews-gyár.

Pompás, igényes, igazi államférfihoz méltó érvelés, főleg ha valaki nem akar számára kellemetlen kérdésekre válaszolni. Ami miatt egyéb más viselt dolgai mellett nagyon lehet utálni Orbán Cucut, az pökhendi, nagyképű arroganciája és idióta, primitív jópofáskodása. Ellenzékben nem volt ekkora arca, bár már akkor is hatalmas volt neki belőle. Normális társaságban egy ilyen fickóhoz nem nagyon szól senki. Megtűrik, megengedik neki, hogy teletömje magát szendvicsekkel, használja a mellékhelyiséget, de semmi több. Ha elkezd beszélni, úgy is csak magát fényezi, valamint másokról terjeszt mocskos hazugságokat. Megpróbálja ravaszul manipulálni a környezetét. Sokan ezért tartják őt tehetséges politikusnak.

Ezt az idióta fakenews-os viccet amúgy már többször elsütötte, ami szintén roppant idegesítő szokása. Biztos mindenki ismer olyan embert, aki ilyesmivel sokkolja a környezetét. Kellemetlen, lerázhatatlan, amolyan jópofa figura. Az alárendeltjei dőlnek a kacagástól. Szóval akkor inkább zabáljon kedvére, aztán hízzon csak meg lelkes hívei örömére legalább annyira mint Kim Dzsong Un, vagy a néhai Idi Amin Dada.

Orbán egyik kedvenc taktikája az, hogy azzal vádolja meg ellenfeleit, illetve az ő perverz logikája szerint ellenségeit, amiket Magyarországon ő művel a leghatékonyabban. Neki egy egész fakenews-birodalma van, szerkesztőségekkel, hírhamisítókkal, állami pénzekkel kitömve, meg mindenféle cukorfalattal ami ilyesmivel jár. Sok kis hülye orbán-klónnal, meg olyan nagy marha gajdicsokkal. Orbán, az istenkirály maga is szívesen beszáll ebbe a buliba. Péntekenként fél órán keresztül zavartalanul szórhatja szét az éterbe kedvenc hazugságait és álhíreit...

MAGYAR GYÖRGY SZERINT JÚLIUSTÓL GYAKORLATILAG AKÁRKIT MEGFIGYELHETNEK A HATÓSÁGOK

444
Szerző: akiraly
2018.05.29.Az, hogy a magyar jogalkalmazók semmibe veszik a magyar állampolgárok alkotmányos szabadságjogait, nem újdonság. 

Ebben az országban évek óta "fokozott ellenőrzést" tart a rendőrség, magyarán minden ok, gyanú, bármi nélkül bárkit megállíthatnak és megmotozhatnak az utcán.

A totális rendőrállamnak még így is voltak korlátai, például a büntetőeljárás megindításának, a titkosszolgálati eszközökkel folytatott megfigyelésnek feltétele volt

a megalapozott gyanú.

Július 1-től ez az akadály elhárul. Akkor lép életbe a Büntetőeljárásról szóló új törvény (Be.), mely egyik új eleme az ún.

előkészítő eljárás.

Magyar György ügyvéd kifejtése szerint ezzel gyakorlatilag úgy is eljárást indíthatnak valaki ellen, ha egyáltalán nem áll fenn ellene bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja. Az "előkészítő eljárásnak" ugyanis pont az a célja "annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e". Ennek megállapításához pedig bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöket is bevethetnek.

Előkészítő eljárást a törvény Magyar által idézett passzusai alapján azok ellen lehet indítani, akik "bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhetnek". Ez elég laza definíció, a magyar népesség cselekvőképes része biztosan belefér. De a törvény alkotói ennél azért biztosabbra mentek, ugyanis az új Be. alapján az előkészítő eljárásban nem csupán a "a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személyt [BESZJSZ]" , hanem azt is megfigyelhetik, "akiről megalapozottan feltételezhető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart". Külön kiemelném a "közvetve" kitételt, ez alapján ugyanis olyanokat is megfigyelhetnek, akik nem is ismerik a BESZJSZ-t, csupán a BESZJSZ egyik ismerősét.

Magyarán, az új Be. alapján a hatóságok gyakorlatilag bárkit megfigyelhetnek, ez pedig már a totalitárius rendőrállamok sajátja...


ITT MÁR CSAK AZ ISTEN SEGÍTHET - ROMÁNIA "RABSZOLGÁK" KIZSÁKMÁNYOLÁSÁRA ÉPÜL AZ ALFÖLDI AGRÁRIUM

168 ÓRA ONLINE
Szerző: RAJNAI ATTILA
2018.05.29.


A Duna–Tisza közi falvakban évek óta egyre nagyobb probléma azoknak a külföldről érkező vendégmunkásoknak a jelenléte, akik az agráriumban éhbérért robotolnak kora tavasztól késő őszig. Ők hazájukban is perifériára szoruló, nincstelen emberek voltak, és most Magyarországon tömegszállásokon összezsúfolva élnek, emberhez méltatlan körülmények között. Jelenlétük megkeseríti az érintett falvak lakóinak életét, de a hatóságokat ez nem zavarja: 

a romániai „rabszolgák” nélkül ugyanis nem lehetne betakarítani a termést.

Alig húsz kilométernyire a gigantikus méretű kecskeméti Mercedes gyártól, Bugacpuszta térségében, ebben a páratlan természeti környezetben mintha időutazásra indulnánk. Jakabszállásnál Orgovány irányába – keresztülhajtva az 1917-ben átadott és 2009-ben megszűnt kecskeméti kisvasút keskeny nyomközű sínpárján – agyonfoltozott az út, de a megjavítása már nem érdeke senkinek, hiszen errefelé nem járnak az alkatrészeskamionok, az emeletes autószállító trélerek, és a logisztikai cégek egyike sem épített ide ablaktalan dobozépületet. Megkerülök egy földes kerekű traktort, szemből egy fakult Lada Niva közeleg, a zöldellő pusztában birkák legelésznek, az út mellett békázó gólyákat pedig nem zavarja az autók zaja. Az alig több mint háromezres lélekszámú Orgoványt a közvélemény jobbára a Tanácsköztársaság bukása után összeálló önbíráskodó különítmények által elkövetett kegyetlenségekről ismeri, és kevésbé arról, hogy a települést 1800 hektár szőlő, 180 hektár bodzás veszi körül, és több mint negyven spárgatermelő család lakja.

A takaros családi házak a nyolcvanas éveket idézik. Az egyik porta előtt egy kék köpenyes, idős férfi áll, a hátán súlyos permetező. A gyümölcsfa leveleit vizsgálja.

– Jó napot! Merre laknak a vendégmunkások?

– A román cigányokra gondol?

– Nem tudom, csak azt, hogy illegálisan laknak a faluban, és napközben a földeken dolgoznak.

– Menjen itt a főúton a víztorony felé, ott lesz egy park, már nincs benne virág, mert ezek mind kitaposták. Mellette van egy nagy, bekerített terület. Oldalról nem látni be a betonfaltól, de elölről látszanak a mobilházak, na, azokban több mint száz lakik, aztán ha lefordul balra az önkormányzat felé, a Molnár Gergely utcába, a lelkészi hivatal mellett is áll egy ilyen ház, arról lehet felismerni, hogy körbe van nádazva. Abban is lakik vagy száz, ricsajoznak egész éjszaka. Meg aztán a kocsma utáni első utcában, a nagy, zárt kapus házban is vannak bőven családok...

A NÉPSZUVERENITÁS ELVÉT KÉRDŐJELEZTE MEG AZ OLASZ ELNÖK

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.05.29.


Elbukott az olasz választások két győztes pártjának, a szélsőjobboldali-euroszkeptikus Ligának és az eurokritikus, polgári radikális Öt Csillag Mozgalomnak a közös kormányalakítási kísérlete, miután Sergio Mattarella olasz elnök elutasította Paolo Savona közös pénzügyminiszter-jelöltségét.

A miniszter-jelöltről hozott elnöki döntést követően persze Luigi di Maio és Matteo Salvini közös miniszterelnök-jelöltje, Giuseppe Conte bejelentette, letesz kormányalakítási szándékairól. Mattarella pedig gyorsan lépett, és az olasz államadósságot kezelő, IMF-bizalmas, 64 éves bankárnak, Carlo Cottarellinek adott megbízást “szakértői kormány” felállítására.

Ahhoz, hogy ez pontosan mit jelent, egyszerűen el kell képzelnünk, hogy elindul egy választáson egy csomó párt, az addigi kormánypárt csúnyán kikap, blokkja 7%-al veszít, így kisebbségbe kerülnek a parlamentben. A győztes párt tényleg jobb híján egy kisebb, szélsőjobbos párttal közösen koalíciós programot hirdet, így meglenne a parlamenti 60%, de az államelnök végül mégsem nekik, hanem a vesztes balközéphez kötődő volt államtitkárnak ad megbízást kormányalakításra.

Ezek után egy kérdés merül fel valójában: egyáltalán minek szavaztak Olaszországban az emberek bármire is, ha az uralkodó gazdaságpolitikáról lassan csak nyíltan nem mondták még ki, hogy nem lehet leváltani? Alkotmány, népfelség elve ide vagy oda.

Nyilvánvaló, hogy a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen azt már több helyen leszögezték, a lépés önmagában még nem megoldás a politikai válságra. A római törvényhozás ugyanis még leszavazhatja Cottarelli kormányalakítását, ebben az esetben augusztusra új választásokat írhatnak ki. A tendencia viszont mindenképpen kiemelkedően aggasztó, hiszen ezek után nagyon elképzelhető a parlamenti képviselők olasz gazdasági elit általi “megdolgozása”, és Cottarelli elfogadtatása mindkét házban...

KIÁLTVÁNY A ZSARNOKSÁGRÓL

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.05.27.


Montesquieu (francia felvilágosodás kori filozófus) 1748-ban írta: „a három államhatalmi ág (törvényhozói, végrehajtó, bírói) közül bármelyik kettő nem megfelelő szétválasztása zsarnokságot eredményez”.

Öregnek lenni nem jó, de néha hasznos. Emlékezni lehet a „kezdetekre”, azokra a történetekre, amelyek már az első Orbán-kormány idején is aggasztóak voltak. Akkor mondta Bárándy Péter 2001 novemberében az azóta elhíresült mondását: „ég az arcom, mert az igazságszolgáltatás érezhetően a politika befolyása alá került”. A Schlecht-ügy váltotta ki Bárándy orcájának égését, méghozzá azért, mert egy sokmilliós adócsalást sikált el az ügyészség. És miért? Mert a jelentős köztartozást felhalmozó, és Schlecht Csaba áldásos közreműködésével eltüntetett cégek alapítói között a Fidesz számos prominense és családtagjaik szerepeltek.

Nem véletlen, hogy a most egy hete közzétett „El a kezekkel a független bíróságoktól” című petíció (https://www.peticiok.com/el_a_kezekkel_a_fuggetlen_birosagoktol) így fogalmaz: „megint égne az arcunk, ha nem figyelmeztetnénk arra, hogy az igazságszolgáltatás ismét közvetlenül a politika befolyása alá kerülhet, ami sértené a hatalmi ágak szétválasztásának alapelvét”.

A petíciót számos ismert ügyvéd, jogszociológus, kriminológus, alkotmányjogász, nemzetközi jogász, volt igazságügyi miniszter és államtitkár, valamikori ombudsman, volt bírók és alkotmánybírók írták alá. Példaként soroltak fel olyan ügyeket, amelyekben a hatalom egyértelműen nyomást akart gyakorolni az igazságszolgáltatásra. Idéztek olyan kormányzati, sőt kormányfői megszólalásokat, amelyek sértőek, megalázóak voltak a döntést hozó bírák, bíróságok számára. Ám a petíció „műfajához” és terjedelméhez kényszerűen alkalmazkodva nem idézhettek számos más – az elmúlt években történt - olyan esetet, amelyek ugyancsak azt igazolják, hogy a politika nem hajlandó tudomásul venni az ítélkezés függetlenségét.

MÉDIAHÁBORÚ: A VÁLASZTÁS ELŐTT 7 MILLIÁRD FORINTÉRT TOLTA A PROPAGANDÁT A KORMÁNY AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.05.29.


Február elejétől április 8-ig több nagy állami kommunikációs kampány futott. Bő 2 milliárd forint az ENSZ és a migránsok elleni hirdetésekre, 3 milliárd sikerpropagandára, 1 milliárd pedig a téli rezsicsökkentés reklámozására ment el. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 26.400 forintot kért tőlünk az adatokért.

Hosszú ideje nyomon követjük, hogy mennyit költ a kormány hirdetésekre. Legutóbb március végén jelentkeztünk ilyen összesítéssel, amiben a decemberi és januári reklámkiadásokat számoltuk össze.

Azóta két adatigényléssel megszereztük a február elejétől április 8-ig megrendelt állami hirdetések dokumentációját a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Természetesen Rogán Antal minisztériuma megint pénzt kért tőlünk az adatokért: igénylésenként 13.200, vagyis összesen 26.400 forintot kellett kifizetnünk. A táblázatokat ismét szkennelt pdf-ekben kaptuk meg, de már egész jól megtanultunk velük bánni.

Az összesített adatok szerint február 1. és április 8. között, vagyis a választási kampány finisében a kormány összesen nettó 6,9 milliárd forintot költött hirdetésekre. Ez az összeg főként az alábbi nagy kampányokból tevődött össze:

- eredménykommunikáció (2018.02.01.-03.12.): 3 milliárd forint
- március 15-e (2018.03.01.-03.15.): 469,5 millió forint
- téli rezsicsökkentés (2018.03.23.-04.08.): 1 milliárd forint
- ENSZ (2018.03.01.-31.): 1,1 milliárd forint
- Stop migránsok (2018.03.26.-04.15.): 1,1 milliárd forint...

OLASZORSZÁG - ZÖLD-SÁRGA VESZEDELEM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAGYAR PÉTER
2018.05.25. 


A barbárok betörnek, és feldúlják Rómát – ezzel a középkori apokaliptikus képpel írja le a londoni Financial Times a küszöbön álló olasz kormányalakítást, a mindenki által rettegett „zöld–sárga” koalíció hatalomra kerülését. Nyolcvan napig tartó alkudozás, próbálkozás után ez maradt az egyetlen lehetőség, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az idegenellenes Liga, két euroszkeptikus, populista erő szövetsége. Berlusconi háttérbe vonult; „nem támogatja, de nem is akadályozza a kormányalakítást”, a jobbközép pártszövetségnek ezzel gyakorlatilag vége. „Felforgatják a hagyományokat és tapasztalatlanok, ráadásul oly mértékben, amire nem volt példa eddig az európai demokráciák történetében” – veri félre a harangokat a brit lap. De nincs jobb véleménnyel az Economist sem: adócsökkentők, költekezők, euróellenesek, oroszbarátok, a piacoknak nagyon aggódniuk kellene – véli.

Két teljesen eltérő múltú és gyökerű politikai formáció kötött szövetséget a hatalomért. Ha úgy tetszik, egy jobb- és baloldali populista erő (ilyen koalícióra csak Görögországban volt eddig példa), amelyek begyűjtötték az elégedetlenek elitellenes tiltakozó szavazatait, és megpróbálták összefésülni eltérő, de egyaránt teljesíthetetlen választási ígéreteiket. Az eredmény egy 58 oldalas szerződés, amely a „változás kormányát” ígéri. „A nép kerül velünk kormányra” – állítja Luigi Di Maio, a mozgalom politikai vezetője, az egyik aláíró. A másik: Matteo Salvini, a Liga vezére.

Miután egyikük sem lehetett miniszterelnök a másik vétója miatt, közös megegyezéssel harmadik személyt kerestek és találtak egy 54 éves jogász, Giu­seppe Conte egyetemi tanár személyében, aki eddig messze távol tartotta magát a politikától, és soha semmilyen államigazgatási funkciót nem töltött be. „Ő lesz a szerződés végrehajtója” – mondja Di Maio és Salvini. Nem kétséges, a katolikus és mérsékelten baloldali Conte kiváló jogász; Rómában végzett, de tanult és tanított az amerikai Yale egyetemen, a párizsi Sorbonne-on, Cambridge-ben, New Yorkban, Bécsben, ért a vállalati és kereskedelmi joghoz, dolgozott nagy cégek válságkezelőjeként, ért a magánjoghoz. Hogy miniszterelnöknek beválik-e, éppúgy kétséges, ahogy az egész zöld–sárga koalíció jövője.

Egyesek szerint alkotmányossági probléma, hogy az új kormányfőt „senki sem választotta”, és döntéseit a két pártvezető állandó felügyelete alatt hozhatja csak meg. „Hazatelefonál majd az Európai Tanács üléseiről, hogy aláírhatja-e a közleményt?” – teszi fel az ironikus kérdést több elemző. „Itália ismeretlen vizek felé indult el” – írják. Di Maio azonban lelkes: „A Harmadik Köztársaság elkezdődött” – mondta diadalittasan az államfőtől távozóban...

LE KELL LÉPNI EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: TOMPA IMRE
2018.05.28.


Akkor lesz itt a Kánaán, amikor a három nővér eljut Moszkvába. Mi legyen?

Aki másként gondolkozik, az ellenség, nem ellenzék: külföldről fizetett ügynök.

A Voltaire-nek tulajdonított jó kis liberális maxima („nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd”) pedig libsi hülyeség.Aki kritizál, hazudik, ez az alapja annak is, hogy aki kritizál, azt kinyírjuk, mint a Népszabadságot, vagy kitiltjuk rendezvényeinkről, sőt, a parlamentből is,nehogy má’ még mi támogassuk az ellenségeinket, akik a hazát támadják, amikor a kormányt támadják, mert a haza a Fidesz, satöbbi. És a szektás hívek beveszik, mert semmit sem tudnak a másik kommunikációs buborékban élők nézeteiről, ez maga a kommunikációs multiverzum.

A pókháló közepén rezeg és szotyizik és szalonnázik a K. und K., a korpulens kleptokrata, az élő isten, az enbéhármas csodacsatár,aki a demokráciával, a liberalizmussal és Európával szemben határozta meg Kompország haladási irányát és Kelet felé hajózva nem válogat az eszközökben; a legsötétebb gyilkosok szent, nagy fenekébe vágyik beléomolni, a tudatos hazudozástól a szemérmetlen korrupción át a társadalom két felének egymás ellen ugrasztásáig, a hideg polgárháború szításáig semmi sem olyan drága neki, mint a hatalom...

LESÚJTÓ LÁTLELET A MAGYAR IGAZSÁGÜGYRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.05.29.


...Az Európai Bizottság – a szokásoknak megfelelően – ezúttal sem minősítette a bíróságok függetlenségét, hanem csak azok társadalmi megítélését vetette össze. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert a Fidesz gyakran mutogat a brüsszeli igazságügyi eredményjelző táblára, mint annak bizonyítékára, hogy Magyarországon független az igazságszolgáltatás.

Idén először az Európai Bizottság összehasonlítja az ügyészségi szervezetek irányítását is, megállapítva, hogy a tagországok túlnyomó többségében az ügyészség függetlenebbé válik, nem a kormánynak alárendelten működik. Formailag ez a helyzet Magyarországon is, hiszen a közölt mutatók szerint sem a parlament, sem a kormány nem adhat utasításokat az ügyészségnek. Az értékelés ugyanakkor nem minősíti a főügyészség és az ügyészségek közötti belső függőségi kapcsolatokat, és a szervezet működését. Az Európai Bizottság ezt megteszi a nemrégiben közzétett országspecifikus ajánlásaiban, amelyekben úgy fogalmaz, hogy az ügyészségnek jobban helyt kell állnia a korrupció elleni harcban.

Az igazságügyi eredménytábla alapvetően jó osztályzatot ad a magyar igazságszolgáltatás hatékonyságának, a polgári és kereskedelmi jogi eljárások hosszúsága az uniós átlag fölött van. A pénzmosás elleni küzdelem terén indított elsőfokú eljárások 2015-ben még három évig tartottak, ezt 2016-ra a felére sikerült leküzdeni, de Magyarország még ezzel is a legrosszabban teljesítő hét tagállam között van.

JAVÍTANI AKARTAK A HARMADIK VILÁGBAN ÉLŐK HELYZETÉN, MAGYARORSZÁG MEGAKADÁLYOZTA

HÍR TV
Szerző: HÍR TV
2018.05.28.


Megakadályozta a magyar kormány Európa, Afrika, a Karibi és Csendes-óceáni régió együttműködését. Az uniós terv az lett volna, hogy gazdasági beruházásokkal teremtsenek jobb életkörülményeket a harmadik világban, és így akadályozzák meg a migrációt. A magyar kormány azért vétózott, mert az együttműködés szabályozta volna a legális migráció jogi környezetét.

A magyar kormány akadályozta meg 79 ország együttműködését. Az EU az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal kötött volna gazdasági, kereskedelmi partnerséget. A cél pont az lett volna, hogy a harmadik világbeli országokban olyan életkörülményeket teremtsenek, hogy az ott élők ne akarjanak Európába vándorolni. A magyar kormány viszont megvétózta az együttműködést, mert az a legális, törvényeknek megfelelő migrációt is szabályozta volna...

ÚJRAGONDOLT JÓLÉTI ELVEK: INGYENPÉNZ ANYÁKNAK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.05.28.


- Egy tudósok alkotta csapat igen ambiciózus kísérletre vállalkozott – megváltoztathatják a jólétről alkotott fogalmainkat

- Feltétel nélküli pluszjövedelem, nyomorban élő kisgyerekes anyukáknak
- Az anyákat mind a kutatások alanyaiként, mind pedig kórházi betegekként regisztrálni kellett
A Federal Hill House egy zömök épület a Rhode Island-i Providence központjában, közel az amerikai várost átszelő fő autópályához. Egy esős hétfői napon tele volt gyerekkel minden talpalatnyi hely. Közülük az idősebbek egy film előtt ücsörögtek, míg a kisgyerekek a játszóházban gyűltek össze. Néhányan több mint tíz órát töltenek itt naponta – az iskolai órákon felül –, amíg a szüleik dolgoznak. Egy jóléti szervezet támogatja az alacsony jövedelmű családokat: iskolakezdés előtt otthonaiknál veszi fel a gyermekeket, és jóval a tanulási időn túl is foglalkoznak velük. A szűkös költségvetés ellenére nagyon sokat tesznek értük. Néhány helyen pedig a mennyezet „gondoskodik” a szürke Rhode Island-i égbolt révén a víz utánpótlásáról…

Az iskolára marad a teljes logisztika

A Federal Hill House legkisebb gyermekei alkotta csoportba 18 hónap és 5 év közötti életkorúak kerülhetnek –jelenleg 12-en vannak a várólistán. Kimberly Fernandez ügyvezető igazgató szerint egyesek egyetlen színt sem tudnak megnevezni, amikor először ideérkeznek. Mások kiéhezve esnek be az intézmény kapuján (itt kapnak enni), megint mások angolul sem tudnak, vagy viselkedési problémákat hoznak magukkal. A szülők munkabeosztása gyakran olyan rugalmatlan, hogy a Federal Hillre marad a teljes logisztika: az iskolába és hazafelé szállítás feladata is rajtuk marad. Az ügyvezetőnek egy időben a saját autóját is be kellett vetnie, mert néhány gyerek eltévedt a hazafelé vezető úton: rossz buszra szálltak, és egy raktárépületnél kötöttek ki. Szüleik pedig nem tudnak elszabadulni a munkából, hogy hazavigyék őket.

Rengeteg jel utal arra, hogy a szegény környezetben nevelkedés, a nehézségekkel teli életmód káros hatással van a gyermekek fejlődésére. A gazdag családok gyermekeinek jobbak a nyelvi és memorizálási készségeik, mint a szegény családokból származóké. A gazdagabb gyermekek általában jobban teljesítenek az iskolában, és kevésbé valószínű, hogy börtönben végzik. Azoknál, akik nyomorban nőnek fel, fennáll annak a kockázata is, hogy kisebb lesz náluk a kifejlődő agykéreg. Mindazonáltal egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy a fejlődésben jelentkező elmaradásért kizárólag az anyagi helyzet lenne a felelős– mondja Kimberly Noble, a New York-i Columbia Egyetem neurológusa, annak a tudóscsportnak a tagja, amelyik egy hároméven tartó kísérlet során igyekszik feltárni– elsőként ezen a területen – a szülők jövedelmi szintje és a gyermek korai fejlődése közötti oksági kapcsolatokat...

POLITIKAI (H)ARCKÉPCSARNOK - VI. ÁDER JÁNOS. AKINEK A SZEMÉBŐL A SZOLGÁLATI SZABÁLYZAT SUGÁRZIK

FÜHÜ BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.05.29.


Amikor Áder Jánost először választották államfővé, azt ígérte, hogy szemben elődjével, Schmitt Pállal, nem fog minden elé tett törvényt aláírni. „Száz jó törvényből százat aláírok, szár rosszból százat visszaküldök”, mondta 2012-ben. Orbán Viktor miniszterelnök állítása szerint főnöknek szólítja, de nem azért, mert ő az elsőszámú közjogi méltóság, és a miniszterelnök csak utána következik a hierarchiában. Hogy miért, Áder János alábbi portréjából ez is kiderül.

Az ember, akinek Orbán előre köszön

Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, lehetek én akárki, a főnök az Áder”– mesélte Orbán Viktor 2011. nyarán a TV2 kamerája előtt. Majd még, viccesen félelmet tettetve, hozzátette: „Megyek, mert az Áder az meglincsel engem. Nem olyan kedves ember, mint maga”.

Orbán meg is magyarázza, miért Áder a főnök. „Tudja, miért van ez? Mert együtt jártunk egyetemre és akkor mi melóztunk végig az egyetem alatt, hogy legyen pénzünk…mindenfajta istállókban, meg csirkéket pakoltunk. És ő volt a munkafőnök, a brigadéros. És aki a brigadéros, az élete végéig ő a főnök. Lehetek én akárki, a főnök az Áder. Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, ennek ez a rendje”.

Áder János fancsali, savanyú ábrázata akár megtévesztő is lehet, és nem kizárt, hogy a búval bélelt fizimiska vidám, jó humorú embert takar.

A csornai Charles Bronson – Csapody Miklós képviselő míves megfogalmazása – nevét Orbán pártelnök kollégiumi társaként ismerte meg a nagyvilág. Barátja, bizalmasa, és a futballban is pályatársa volt a Fidesz vezérének. Áder kiszámítható volt – olyan ember, akire Orbán mindig számíthatott. Egy pártbéli ismerőse így jellemezte a négygyermekes családapát: Áder János szeméből a szolgálati szabályzat sugárzik.

A legtöbb fideszes csúcsvezetővel ellentétben Ádernek volt civil munkahelye. Az egyetem elvégzése után két évig a hatodik kerületi tanács lakásosztályán volt előadó – ha nem jön Gorbacsov, és vele a rendszerváltozás, akár a tanácselnökségig is vihette volna...

HUNOK CSATÁJA: ÍGY VERI SZÉT A MAGYAR KORMÁNY AZ EU DIPLOMÁCIÁJÁT

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.05.28.


- Az EU - Afrika csúcs zárónyilatkozatának megfúrása után itt az újabb diplomáciai botrány, amit a magyar kormány okozott.

- Ezúttal egy még több országot érintő EU-s szerződést vert szét.

- Május közepén született egy szöveg, ami csak a magyaroknak nem tetszett. Amikor az elnökség kedvük szerint átírta, akkor a nyugati országok akadtak ki, és amikor vasárnapra lett egy köztes változat, az már egyik oldalnak sem volt jó.

- Pedig ezúttal pont az Európai Bizottság ("Brüsszel", "a brüsszeli bürokraták", "akik Soros tenyeréből esznek") engedett volna a magyar igényeknek a kompromisszum kedvéért. A svéd, a német, a francia és a holland kormányok ragaszkodtak ahhoz, hogy a magyarok ne írassák át azt, ami egyszer már mindenki másnak jó volt.

Csütörtökön és pénteken tartják a togói Loméban az EU - ACP csúcstalálkozót. Az ACP az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség országainak rövidítése, összesen 79 államról van szó. Ezekkel az országokkal az EU-nak van egy évtizedek óta működő egyeztetési fóruma, és ezt rendre megújuló szerződésekkel tartják életben. Úgy volt, hogy a szerződést ezen a héten újítják meg. Ám lehet, hogy ez most nem jön össze.

Már április végén jelezte a magyar kormány EU-hoz rendelt nagykövete, hogy kormányának nagyon nem tetszik, hogy a tervezett szerződésben szó van legális migrációról is. Várhelyi Olivér már akkor vétót ígért arra az esetre, ha ez így marad.

Erre a luxemburgi követ reagált a legélesebben, amikor megígérte, hogy ha a magyarok ragaszkodnak a megállapodás szövegének módosításához, akkor ők azt fogják követelni, hogy a végső változat kifejezetten támogatólag szóljon a legális migráció feltételeinek megteremtéséről.

A bolgárok engedtek a magyaroknak, a brüsszeli bürokraták is fejet hajtottak, de a nyugatiaknak ez már több volt a soknál.

A múlt hétre a bolgár elnökség a magyar igények szerint átírta a szerződés tervezetét. Kiszedték a legális migráció lehetőségeit taglaló részeket, és gyengítették az emberi jogokra hivatkozó bekezdéseket. Az Európai Bizottság és az EU külügyi szolgálatának képviselői azt mondták, hogy tőlük lehet ez a szöveg az új kiindulási pont, mert az a legfontosabb, hogy a jövő héten legyen mit aláírni.

Csakhogy ekkor egymás után szólaltak fel a nagykövetek, hogy az új, a magyarok kedvére módosított változat nagyon nem jó.

Sorrendben a svéd, a német, a luxemburgi, az olasz, a görög, a máltai, a spanyol, a francia és a holland követ mondta el, hogy az új változat elfogadhatatlan számukra...

ALFÖLDI ITT VAN, MÉG ITT VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.05.28.


Miközben a kormány bőszen harcol az értelmiség, a művészek és a közönségük ellen, addig ez a csoport nem hogy fogyatkozna, hanem inkább egyre csak növekszik. Az ugyanis, amit valaki megpróbál erőszakkal betiltani, az bizony csak jobban fel fogja kelteni az emberek érdeklődését. Betiltani ugyan be lehet sok mindent, de ameddig igény van rá, addig annak támogatottságát a valóságban megszüntetni szinte lehetetlen. Ilyen Alföldi Róbert is és az ő szerepei, rendezései. A hatalom nap nap után próbálkozik azzal, hogy az ország egyik legkritikusabb hangját elnémítsa, de harcuk hiábavaló.

Alföldi Róbert azon kevesek egyike, akit szinte minden oldal képviselői közül szeretnek. Szeretik, mert tehetséges. Szeretik, mert önmagát adja, saját véleménnyel rendelkezik, amit soha nem fél kifejteni. Alföldi nem kussol és nem hunyászkodik meg, neki ugyanis van gerince. Ha előadását betiltják kétszer, akkor ő harmadszorra is nekifut, mert pontosan tudja, hogy lesz olyan aki támogatásáról biztosítani fogja. Ő még képes bízni az emberek jóságában és abban, hogy még van értelme küzdeni és nem szabad feladni.

Alföldi minden egyes beszélgetésével, darabjával és interjújával a még gondolkodni képes emberek tucatjaihoz szól. Ő ugyanis még fontosnak tartja, hogy harcoljon egy elnyomó diktatúra ellen, ha kell, akár a végsőkig. Habár megtehetné, hogy külföldre költözik és milliókért rendez darabokat valahol Ázsiában vagy Németországban, de nem teszi meg. Még legalábbis nem. Számára ugyanis fontosabb a hazája és az, hogy a végsőkig próbálkozzon a társadalom felrázásával, mert ő még hiszi, hogy nincs minden veszve.

A kultúra fővárosából, Pécsről kitiltott Igenis, miniszterelnök úr! című darabot a Szigetvári Vigadóban, Alföldi főszereplésével, telt ház előtt mutatták be vasárnap délután. Pécs vezetése nem először adott tanúbizonyságot arról, hogy szervilis bábok vezetik a várost, így ezúttal sem igazán volt meglepő a bejelentés, miszerint törölték az Alföldi főszereplésével bemutatandó darabot. Pécs sajnos már évek óta nem a kultúra fővárosa, arról pedig, hogy ez továbbra is így legyen, a Fidesz és talpnyalói gondoskodnak.

A szigetvári előadásra pár óra leforgása alatt elfogytak a jegyek, így a hatalom terve ismét kudarcot vallott. Hogy mégis mikor tanulják meg, hogy ha valamit betiltasz, azzal csak ingyen reklámot csinálsz, az kérdés. Ez azonban nagy valószínűség szerint nem zavarja magát Alföldit sem, hisz köszöni szépen az ingyen reklámot és él vele...

A HŐS -FÉLÁLOM

VÁROSI KURÍR
Szerző: Dr. MARTIN ZOLTÁN
2018.05.28.


Focizni volt kicsit. Neki is jár az edzés, különben nem tudná egészséggel elviselni a sok stresszt, ami a haza szolgálatával jár. Már majdnem odaértek a Parlamenthez, amikor az egyik V. kerületi bérház előtt nagy csődület állította meg a fekete mikrobuszt, és a kísérő autókat. Nem tudtak tovább menni.


Kiszálltak a biztonságiak, meg a TEK-esek

Mindenki felfelé nézett.Tudta, jó formában van. Mostanában csak győz, tele van erővel. Ő is kiszállt. Persze mindenki le volt dermedve. A jól kiképzett, edzett biztonságiak is. De őt nem lehetett megállítani.

Mindenki megdöbbent, amikor látták, hogy ott terem a falnál. Még jó, hogy rajta maradt a stpolis cipő, amiben focizni szokott. A szögek csak úgy tapadtak a falon. Hiába röhögnek mindig mostanában kicsit megnőtt hasán. Ez csak a korral jár.

De ő megmaradt a legyőzhetetlen erőnek. Izmos kezeivel egyre feljebb húzta magát, pár másodperc alatt felmászott a falon a negyedikig. A tömeg a ház előtt sikoltozva ünnepelte.

Mikor felért, egy gyors mozdulattal elkapta a párkányon lógó kis Európa kezét, és berántotta a biztonságot nyújtó lakásba. A hír még nem jelent meg a köztelevízióban. Sokáig tart a vágás, az Origó leszedte a hírt amikor kiderült, hogy egy migráns tette.

FÜLÖP-SZIGETEKI HÉTKÖZNAPOK MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2018.05.29.


Egy nagyon különleges, egzotikus ország, ahol a család mindenek fölött áll, a melegvizes zuhany ritkaságnak számít, a közlekedés kaotikus, a közbiztonság olyan, amilyen… és még sorolhatnám, de nem én sorolom, hanem az évek óta ott élő, és lassan távozó Tamás, aki egy csomó szuper képet is küldött az írás mellé (köszönöm neki).

Az alábbi írás amolyan kiegészítő egy korábban a Határátkelőn megjelent poszthoz. Lassan végéhez ér az életem itt eltöltött szakasza, így gondoltam, megosztanék még pár érdekességet, mielőtt elhagyom a Fülöp-szigeteket.

Otthon, vendégségben

Az átlag filipino ház magas kerítés mögött bújik meg biztonsági okokból. Az autót általában bent parkolják hasonló megfontolásból. A földszinten található a nappali, ahol a napjuk nagyrészét töltik egymással csevegve, tévét nézve. Az ebédlő, ahol ugye étkeznek.

Konyhából nem ritkán kettő van. A tiszta és a koszos (?). A vendégeket csak az előbbiben vezetik körbe míg a sütés-főzés java az utóbbiban zajlik. Van mosókonyha, ahol a ruháikat mossák lavórban, vagy ahol telik rá mosógéppel (ami csak hideg vizet használ).

A WC-hez alapból nem jár WC-papír. A filipinok a tankhoz csatlakoztatott kis slaggal és a kezükkel tisztálkodnak. Érdemes tehát saját WC-papírral vagy nedves törlőkendővel felszerelkezve elindulni az illemhelyre.

A melegvizes zuhany ritka, mint a fehér holló. Hotelekben van, de a helyiek otthonában garantált, hogy csak hideg víz lesz. Sok helyen zuhany sincs. A helyiek egy hordót töltenek fel slaggal és abból kis nyeles vödröcskével merve mosdanak.

Maniláról nincsenek infóim, de vidéken az áramszünetek mindennaposak. A helyi Elmü csak délután ötig érhető el, ha utána megy el az áram, magadra vagy utalva másnap kilencig. Sokan egy kis generátort tartanak a háznál az ilyen esetekre, az újratölthető zseblámpa és ventillátor (több is) alapfelszerelés otthon.

Hacsak nem gazdag családnál szállsz meg, ahol vannak vendégszobák, az éjszakát valószínűleg egy földre leterített kemény matracon leszel kénytelen tölteni.

Éjszaka a falakon kúszó-mászó apró gekkószerű gyíkoktól nem kell megijedni. Teljesen ártalmatlanok, a filipinók észre sem veszik. A szúnyogriasztó krém legyen alap, hacsak nem összecsipkedve akarsz ébredni...

UNGARISCHE WEHRMACHT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.29.


Én mindent megértek, még Németh Szilárdot is, őt pláne, mert szeretem a reneszánsz embereket. Most, hogy lelkének mélyéről előásta a hadászati tudását, különösen kedves nekem, mert példa lehet a még meg sem született kis magyarok számára, hogy kellő kitartással a lét milyen magasságaiig lehet eljutni.

Még parlamenti államtitkár is lehet az ember, ami minden – Orbántól labdát kapó – kisóvodás szíve vágya. Többeknek egyenesen Németh Szilárd a jele, hallani lehetett, hogy két hugyos emiatt össze is verekedett, a vesztesnek be kellett érnie Káslerrel, de rájött, ő járt jobban mégis, mert azóta szikrázik a feje, és tömjén szaga van.

És most, hogy így elmeséltem a rezsim jelenlegi állapotát, örüljünk annak, aminek Németh Szilárd is örül, jelesül, hogy 2024-re megduplázódik a katonásdira elkúrt összeg, ebből modernizálják a hadsereget, sőt, beindítják a nemzeti fegyvergyártást is. Ez beláthatatlan lehetőségekkel kecsegtet Mészáros Lőrinc számára, a többit pedig meglátjuk.

Kis befektetéssel óriási haszon remélhető – ezt már én teszem hozzá, mint a gázszerelő tanácsadója -, a magam részéről a jól bevált angol hosszú íj gyártására fókuszálnék. Erről már 1545-ben, és egyenesen VIII. Henrik dedikálásával jelent meg kézikönyv, de – egyes feljegyzések szerint – 633-ban is használták a mórok ellen, mert fertőzött szendvicsekkel kínálgatták a vaddisznókat a birnami erdőben.

A hosszú íj előtt senkinek nem volt megállása, átütött minden páncélzatot, még a walesi rónákon robogó tigris tankokat is, nem igazolt állítások szerint leszedtek vele egy ballisztikus rakétát a félhold mellől. Igaz, az atomtöltet fölrobbant, és a hülye angolok jé, gomba felkiáltással gyalogoltak bele a fénybe, viszont annyira mutálódtak, hogy államtitkárként, sőt, emberminiszterként jöttek elő belőle.

A gázszerelőnek azért jó ez a prodzsekt, mert ez a fegyver aránylag olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető, alkalmas a sorozatgyártásra, és akkora, hogy az újkori migráncsok totemoszlopnak nézik. Nem eszik meg a viselőjét, sőt, leborulnak előtte, és a lábai elé teszik a félig rágott szendvicseiket áldozatként...

"MAGASABBRA KELL ÉPÍTENI A KERÍTÉST"

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.05.28.


Egy ilyen szennyiratot elolvasok,(888.hu. a szerk.) és hirtelen "testközelből" megértem, hogy hogyan kerülhetett sor a holokausztra és a XX. század többi borzalmas népirtására.

Mert aki képes azt az embert, aki élete kockáztatása árán menti meg egy négyéves - számára egyébként ismeretlen kisgyermek életét - "majmokat megszégyenítő ügyességgel mászni tudó migráns pókembernek" nevezni, akinek "most az egyszer jól jött a tudása", mivel "a francia baloldal keblére ölelte" és Macrontól megkapta az állampolgárságot, és aki mindebből azt a tanulságot vonja le, hogy "magasabbra kell építeni a kerítést", az bármilyen aljasságra és embertelenségre képes.

Az nem egyéb, mint egy potenciális gyilkos. Az az állam pedig, amely ilyen mocskos szellemiségű szennyorgánumokat finanszíroz közpénzekből, nem tesz mást, mint leendő náci és bolsevik tömeggyilkosok keltetőjébe önti az adófizetők pénzét.

ALFÖLDI: A POFÁZÁSON KÍVÜL KELL VALAMIT CSINÁLNI

INDEX
Szerző: LIBOR ANITA
2018.05.28. 


Alföldi Róbert volt Veiszer Alinda utolsó vendége a Hír TV-n: kedd este kerül adásba az utolsó Alinda műsor, ebben Alföldi Róbert a műsorvezető, ő kérdezi Alindát. A felállás nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert Alföldi korábban kijelentette, hogy nem hajlandó elmenni a Hír TV műsorába.

Akkor azt mondta, Veiszer Alinda téved, amikor azt gondolja, hogy ő azért nem megy el hozzá a Hír TV-be, mert meg van sértődve, mint ahogyan a műsorvezető gondolta korábban.„Én nem haragszom, és nem megsértődve vagyok. Egy nagyon egyszerű dologról van szó: ez a televízió nem azért változott meg, mert belátták, hogy amit korábban csináltak, az rossz volt, hanem mert a tulaj kiesett a pikszisből.”

A helyzet azonban ismét változott, amikor a választások után a szóbanforgó tulajdonos Simicska Lajos felszámolta a médiabirodalmát, bezárta a Lánchíd Rádiót, a Magyar Nemzetet, eladásra kínálja a Heti Választ, és sokakat elküldött a Hír TV-ből, többek között Veiszer Alindát is. Alföldi, aki maga is számos hasonló történeten van túl (Bárka Színház, Nemzeti Színház) három év után elfogadta a meghívást, és Alindát kérdezte, de közben sokat beszélt magáról is.

A színész az ügy miatt nem mondott igent: "mondjuk szépen, hogy végetért a szerződésed, mondjuk nem szépen: elzavarnak. Hogy megszűnik valami fontos. Hogy megszűnik egy műsor." Alföldi beszélt arról, hogy neki milyen fontos volt az, hogy érte is kiálltak rengetegen, ezt nagyon fontos visszaigazolásnak tartotta, hogy 15 ezer ember elment a Nemzetihez, és hogy órákig tartó sorokban álltak az emberek, hogy jegyet váltsanak az előadásaira. Ezt a szolidarítást hiányolta a szakmából és saját magából is, amikor Schilling Árpád nemrég elhagyta az országot. "Egy ilyen gesztus nagyon meg tudja erősíteni az embert abban, hogy itt itthon van. Kiabálni kellett volna, össze kellett volna mindenkit szedni, levelet kellett volna írni a Süsünek, hogy ne menj el. És alá kellett volna mindannyiunknak írni. Emberileg ez fontos lett volna."

MEGNÉZTÜK HOGYAN ÁLL A KORMÁNY VÁRBA KÖLTÖZÉSE, RÁNK SZÁLLTAK A RENDŐRÖK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.05.29. 


A demokrácia ünnepe lesz, ha felköltözik a budai Várba a kormány, mondta Kövér László, és erre Gulyás Gergely szerint hamarosan sor is kerül. Megnéztük, hol tartanak ma a fejlesztések: Orbán Miniszterelnöksége el tud készülni 2018-ban, de a többinél még egy kapavágás sem történt. Tanulság? Több is van. Például aki túlságosan kíváncsi Orbán új irodájára, rendőrök között találja magát.

Egy éven belül a budai Várba költözik a kormány, azaz a Miniszterelnökség és az NGM, valamint a Belügyminisztérium, jelentette be Gulyás Gergely élete első Kormányinfóján. És Kövér László házelnök is úgy látta, a demokrácia nagy ünnepe lesz a kormány Várba költözése, mert az, hogy most a Parlamenttől nem válik el a kormány hely tekintetében, nem jó, a végrehajtó és a törvényhozó ágnak szét kell válnia a fizikai térben is. És hova máshova költözhetne a kormány, mint fel a Várba, tehető fel a kérdés.

A minisztériumok Várba költöztetése régóta téma, 2015 végétől szó van róla, hogy néhány minisztérium Budára települ, köztük Orbán Viktor és a Miniszterelnökség. Elmentünk a Várba, hogy megnézzük, hogyan állnak ma a fejlesztések.

Az Unesco jóváhagyásával épülő terasszal a Karmelita-kolostorba költöző Miniszterelnökség áll a legjobban, és ahogy a hvg.hu munkatársai maguk is megbizonyosodtak róla, ide 2018-ban valóban beköltözhet Orbán, és megkezdheti munkáját a maga egymilliárdos irodájában...

FALRA HÁNYT BORSÓ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
20198.05.29.


Ha valaki, hát én aztán szorgalmas voltam, hánytam a borsót a falra lankadatlanul, és még most, a vesztett választás után is iparkodtam volna felülemelkedni a csalódásomon, de aztán kis idő múltán úgy lettem vele, mint Királyhegyi Pál a munkaszolgálattal, mikor a keretlegény fenéken rúgta: na, most ment el a kedvem az egésztől...
Mintha mi sem történt volna, a pártok hallgatnak
A közbeszédet már megint az LMP szikkadt üdvöskéje iparkodik tematizálni, a DK elnöke rázza az öklét Orbán felé, mint hajdan az albán légvédelem harcosai az imprilisták B-52-esei felé, az MSZP-ben a leköszönt pártelnököt csesztetik - jelzem joggal - felelősségről már szó sem esik egyetlen pártnál sem, talán csak a szinte egyetlen újnak mondható szereplő, Bősz Anett ügye a kivétel, aki bugyikáját elegánsan a bokjára tolva odacsinált az ellenzék ebédlőasztalának közepére.
Már megint mindeki mindenkit hülyének néz, legfőképpen a választót, viszont ez igencsak úgy tűnik, indokolt is.

Ez egy furcsa ország, egy gigantikus Hit Gyülekezete, ahol a realitások és a hit küzdelméből mindig is a hit került ki győztesen, és itt most ne az Istenbe vetett hitre tessenek gondolni, mert az Úrnak minden türelmére szüksége lehet, hogy ne verje belénk mennydörgős, cikkcakkos villámait képmutatásunk, álszentségünk, megalkuvásaink, ravaszkodásaink és ostoba előítéleteink láttán.
Ebben az országban a hülye kokeró arra szavaz, aki őt nyomorban tartja, gyermekét rövid és boldogtalan életre ítéli, ahol egy ország megy el jóformán reakció nélkül amellett, hogy két idióta miatt félmilliárdot dob ki egy település az ablakon pusztán azért, mert a cigányok helyzetének javítására kellett volna felhasználni.
Jogos - lehetett volna a pénzből tizenkét kilátót is építeni az Alföldre, ahonnan szemlélhettük volna a páratlan idegenforgalmi látványosságot, a nagy magyar selejtet, mely erre se lejt, meg arra se lejt.
Igaz, a kilátókból keménytökű magyar gyerekek leshették volna a horizontot, mikor jön már a migráncs, amelyik arról ismerhető fel, hogy fekete a pofája és hetvenéves öreglányokat üldöz azzal a rettenetes farkával, fene a furxcsa ízlését!
...

A MAGYAR KORMÁNY NEM AKAR TUDNI ARRÓL, HOGY A CEU FIGYELMEZTETTE, AKI VISZONT SZÓLT NEKI, AZ NAGYON IS TUD RÓLA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.29.


- Az Európai Néppárt keménykedik a Fidesszel szemben, de félő, hogy a végén megint megalkuvónak bizonyul.

- Az unió ma jelenti be, hogy Magyarország a jövőben lemondhat a kohéziós alapok 24%-ról.
- A baloldal hanyatlik, így Európában mind inkább csak a konzervatívok és a populisták kínálnak alternatívát, kivéve Magyarországot, ahogy a választás két nyertese egymást múlja fölül populizmusban.

New York Times/US News & World Report/Reuters

A hivatalos magyar cáfolat ellenére a német kereszténydemokraták Magyarország-felelőse megerősítette, hogy a Fidesz igenis az EPP-tagságát kockáztatja, ha nem hátrál meg a CEU és a civil szervezetek ügyében. Andreas Nick úgy nyilatkozott, hogy természetesen azt szeretné, ha a magyar kormánypárt továbbra is az Európai Néppárt tagja maradna, de a magyar félnek meg kell értenie, hogy nem lehet csak úgy átlépni bizonyos vörös vonalakat. Előzőleg hasonló kijelentést tett Weber, a pártcsalád strasbourgi frakcióvezetője, így a jelek szerint egyre inkább fogy a türelem a magyar párttal szemben, amelyről mind inkább úgy gondolják, hogy már messze került a politikai főáramlattól. Vagyis Orbán Viktor válságot robbanthat ki az unió jobbközép tömörüléséhez fűződő viszonyban.

Bírálók ugyanakkor megjegyzik, hogy az EPP azért annyira tartózkodó a Fidesz ügyében, mert szüksége vannak annak szavazataira az Európai Parlamentben. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem szakértőjének ugyanakkor megvan a véleménye az egész mostani felhajtásról. Szerinte csupán megelőző csapásról van szó, a Néppárt egyelőre óvatosan bírálja a magyar szövetségest. Később megfogalmaz ugyan súlyos dolgokat is, de a továbbiakban vagy annyiban hagyja a dolgot, vagy belemegy egészen felületi változtatásokba.

FT

1. Brüsszel arra készül, hogy több mint 30 milliárd eurónyi támogatást a jövőben Közép- és Kelet-Európa helyett a görögöknek és a spanyoloknak ad, a kohéziós alapok megnyirbálásának Magyarország és Lengyelország lenne a fő vesztese. A következő hétéves költségvetés legvitatottabb részét alkotó elképzelést ma jelentik be hivatalosan. De a kiszivárgott dokumentumokból az derül ki, hogy a volt szocialista térség jóval nagyobb nyomás alá kerül, mint ahogy azt eredetileg gondolták. Így a felzárkóztatást szolgáló forrásokból messze több pénzről kellene lemondania, mint a korábban előirányzott, reálértékben vett 10 százalékos csökkentés. A lengyelek pl. 23 %-nak inthetnének búcsút, ami összegszerűen csaknem 20 milliárd eurót jelent a mostani időszakhoz képest, bár a számokról még heves vita zajlik a Bizottságban.

A magyarok, csehek, észtek és litvánok esetében 24%-kal kevesebbet terveznek, ily módon várhatón igencsak kiéleződik a kelet-nyugati feszültség az EU-n belül. A visegrádiak és a baltiak összesen 37 milliárd eurót vesztenének. Az unió arra hivatkozik, hogy a 10 tagállam nagyot fejlődött a 2004-es belépés óta, de ha egy főre számítjuk, akkor ezek az országok továbbra is a legnagyobb kedvezményezettek közé számítanak.

2. Az osztrák kancellár pártolja Orbán Viktor migrációs politikáját, ugyanakkor csak visszafogottan nyilatkozott a magyar demokrácia állapotáról. Ausztria a jövő hónap végén veszi át az EU soros elnöki teendőit, Kurz ez alkalomból azt mondta, hogy a magyar kormányfőt a menekültválság idején sokan bírálták, de azután kiderült, hogy csak növelte a bajt, amit mások tettek. Szerinte sikeres volt, hogy lezárták az érkező tömeg előtt a balkáni útvonalakat. Kifejtette: most hagyni kellene a megosztó kvótákat és inkább a külső határok védelmére kell összpontosítani. A politikus visszautasította, hogy országa szemet hunyna a lengyel jogsértések láttán, szükség esetén azonnal szavazásra tenné fel a szankciókat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a belső feszültség azért éleződött ki az unióban, mert egyes tagok azt hiszik, hogy erkölcsösebbek és jobbak, mint mások, illetve mivel bizonyos nyugati kormányok lenézik a keleti partnereket.

A politikus visszautasítja, hogy a mostani bécsi koalíció ne volna Európa-párti, noha abban helyet kapott az euroszkeptikus, populista Szabadságpárt. A miniszterelnök szorgalmazza, hogy Brüsszel javítsa viszonyát Oroszországgal. Törökországról ugyanakkor az a véleménye, hogy az nem teljesíti a követelményeket, ezért le kellene állítani a felvételi tárgyalásokat. Az USÁ-ról pedig úgy gondolja, hogy az egyre kevésbé megbízható, de az a fő, hogy Európa egységes maradt...