2018. július 16., hétfő

EVOLÚCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Swan Edgar
2018.07.16.Hazudtak reggel, éjjel meg este. Becsapta az országot. Hazug, hazug, hazug. Előrehozott választás. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Nemzettestvérek. Édeserdély. Árulás. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Mondjon le. Takarodjon. Válság. Munkanélküliség. Tandíj. Vizitdíj. Nemfizetünk! Utcára! Bokros csomag. Infláció. Korrupció. Népnyúzó. Áfa emelés. Libás Bajnai. Hazug Gyurcsány. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Diktatúra. Kerítésbontás. Nép. Forradalom. Szemkilövető. Hozz magaddal még egy embert. Győztünk.

Hazudtak reggel, éjjel meg este. Elmúltnyolcév. Kipateroltuk az IMF-et. Nemleszünkgyarmat. Elmúltnyolcév. Felemelték az áfát! Azok. Mi is. Elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat. Azok. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Elmúltnyolcév. Potyautasok. Álrokkantak. Felülvizsgálat. Nincs segély. Aki nem dolgozik, ne is egyen. Közmunka. Keményen dolgozó kisember. Keményen dolgozó rokkant kisember. Elmúltnyolcév. Libajnai. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Kommunisták. Elmúltnyolcév. Elmúltnyolcév. Elmúltnyolcév. Szemkilövető.

Nemleszünk gyarmat. Nem veheted el a munkánkat. Be kell tartanod a törvényeinket. Tisztelned kell a kultúránkat. Kék plakátok. Kék plakátok. Kék plakátok. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Elmúltnyolcév. Csőd széléről hoztuk vissza az országot. Migránsok. Telehugyozzák. Teleszarják. Eldobálják a májkrémet. Buszok, osztrák határ. Konvojok. Merkel hívta. Migránsok. Elözönlik az országot. Oda visszük őket Merkelnek. Erőszakosak. Koszosak, büdösek. Drága mobiltelefon. Fiatal férfiak. Kultúránk. Vallásunk. Asszonyaink. Elmúltnyolcév. Libajnai. Hazudtak reggel, éjjel meg este. IMF. Koki, saller, győztünk. Kommunisták.

Harc. Harc az IMF-el. Győzelem. Harc a multik ellen. Győzelem. Harc a bankok ellen. Győzelem. Harc az infláció ellen. Győzelem. Harc a szolgáltatók ellen. Győzelem. Rezsicsökkentés. Keményen hálás kisember. Győztünk. Megvédtük. Elzavartuk. Megmentettük. Visszarántottuk a szakadék széléről. Visszafizettük. Felépítettük. Lebontottuk.

Illiberális demokrácia. Csak illiberális. Kerítés. Kerítés. Kerítés. Elmúltnyolcév. Polgári Magyarország. Nemzetegyesítés. Szavazati jog. Kerítés. Megvédjük. Migránsok. Romkocsmákban borongók. Filozófusok. Hellerágnesek. Belvárosi értelmiség. Undorító. Illiberális győzelem. Fülkeforradalmárok. Hősök. Kerítés. Visszavertük. Megvédtük. Megvédjük. Európát védjük. A világot védjük. Horthy jó ember volt.

Soros György. Meg kell állítani Brüsszelt. Ne szóljanak bele. Kerítés. Nem leszünk gyarmat! Békemenet. Megvédjük a nyugdíjakat. Rezsicsökkentés. Szemkilövető. Hazudtak reggel, éjjel meg este. Erzsébetutalvány. Felemelték az áfát. Ingyen ebéd. Gyurcsány. Nyugdíjprémium. Soros György. Rezsicsökkentés. Megvédjük Európát. Ide menekülnek a németek. A svédek. Az angolok. Biztonság. Kerítés. Soros György. Migránsok. Erzsébetutalvány.

Európa elesett. Veszélyes migránsok. Terroristák. Gyilkosok. Megerőszakolta. Kibelezte. Soros György elfoglalja Európát. A gyilkos muszlim terroristák elfoglalják Európát. Soros György hozza a gyilkos muszlim terroristákat. Európa elesett. A kerítés megvéd. Csak Orbán Viktor tud megvédeni. Százmillió gyilkos muszlim a határon. Európa elesett. A keresztény kultúra megvéd. Buzik. Migránssimogatók. Soros-katonák. Kötelező lesz buzinak lenni. Kötelező lesz átoperáltatni a kisfiúkat kislányokká, a kislányokat kisfiúkká. Gyilkos migránsok, de csak a kerítésen kívül. Itt biztonságos.

Liberálisok. Be akarják hozni a gyilkos muszlimokat. Százmillió gyilkos terroristát akarnak behozni. Liberális buzik. Feminista nácik. Vissza akarják hozni a komcsikat. Hazaárulók. Csak a Párt védhet meg. Kerítésen belül van az ellenség. Háború! Védekezés! Éberség! A kerítésnél ötszázmillió gyilkos migráns. A kerítésen belül hazaáruló liberális zsidó buzik. Be akarják engedni a gyilkosokat. Kommunisták. Balosok. Liberális zsidóbuzi femináci migránssimogató hazaáruló okádék. Le akarják bontani a kerítést. El akarják venni a kultúránkat. Fel akarják zabálni a vallásunkat. Be akarják tiltani a házasságot. A családot. A gyereket.

Háború! A kerítés megvéd. Orbán Viktor megvéd. A gyilkos terrorista liberális buzizsidók itt vannak. Ők a művészek. Színészek. Rendezők. Írók. Festők. Tudósok. Újságírók. Filozófusok. Soros György. Brüsszel. Árulók. Gyilkosok. Kevert népesség. Invázió.

Édeserdély. Vérző Trianon. Megcsonkították. Elszakították. Vissza minden. Nagymagyarország. Keresztény, fehér fajmagyarország. Hazaszeretetre oktatás. Keresztény oktatás. Hazafias oktatás. Nem kell diploma. A család szent. Templom, vallás, hit. Keresztény fehér ország.

Háború! Jön a válság. Háború van! Európa elpusztult. A kerítés megvéd. Orbán Viktor megvéd. Büszke fehér férfi. Fajtatiszta. Büszke fehér asszony. Fajtatiszta. Szülj. Fehér Magyarország. Keresztény Magyarország. Megvédjük. Jön a válság. Nagy válság jön. Nem kell fajkeveredés. Védekezz a gyilkos migránssimogató sorosbérenc hazaáruló zsidóbuzicigányfemináci balosliberálisoktól! Átoperálnak. Elveszik a vallásodat. A gyerekedet.

Megvédünk. Csak mi védünk meg. Háború van. Erzsébet-utalvány. Teljes foglalkoztatás. Rezsicsökkentés. Ingyen tankönyv. Ingyen ebéd. Templom. Vallás. Keresztény, fehér Magyarország. Háború! Válság! Védekezz! Imádkozz! Szülj! Gyűlölj! Megvédünk! Védj meg!


FÉLJÜNK EGYÜTT!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.07.16.


Új társasjáték jött divatba Magyarországon a felcsúti nemzetvezető nemzetvezetése alatt, mely történelmi periódus kilencedik évébe lépett a magyar társadalom idén áprilisban. A játék neve: Féljünk együtt!

A játék fölöttébb szórakoztató, egyszerű és nem kell hozzá semmilyen segédeszköz, nem kell tábla, nem kell dobókocka, elég, ha bábuk vannak. És azok vannak bőségesen, ám hogy pontosan mennyi, azt egyre kevésbé lehet tudni, mert több százezren hátat fordítottak a mulatságnak, és elhagyták hazájukat, mely hőn szerette és megbecsülte őket. Olyan országokba mentek el, ahol élni is lehet, nem csak eltűrni, ahogy mások játszanak az életükkel.

A legélvezetesebb ebben a társasjátékban az, hogy végre megvalósul – hála a felcsúti nemzetvezető elmés nemzetvezetésének – a teljes (jog) egyenlőség. Ja, nem, bocsánat, jog az nincs, csak egyenlőség van a rettegésben. Mindenki fél mindenkitől, az alul lévők a felül lévőktől, a szegény a gazdagtól, a gazdag a szegénytől, a közmunkás a falusi kiskirálytól, a baloldali értelmiségi a jobboldali úgy nevezett értelmiségitől, az egyetemi rektor a kormány által kirendelt felügyelő „kancellártól” (nem a némettől). Borzong a kórházigazgató az államtitkártól, aki ellenőrzi a folyamatosan csökkentett egészségügyre fordítható költségvetési támogatás elköltését és szigorúan ügyel arra, nehogy gyógyításra, higiéniára, – még belegondolni is rossz! – fejlesztésre menjen az a pár morzsa, amit a kormány nagylelkűen elé szór...

TÚL GYORSAN KELL FELNŐNI A BETEG GYEREKEK TESTVÉREINEK

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.07.16.Hiába teljesítenek erejükön felül, mégis folyamatos lelkiismeret-furdalást éreznek azok a szülők, akik egyszerre nevelik tartósan beteg gyereküket és egészséges testvéreiket. Elmarad a játszóterezés, az utolsó pillanatban meghiúsul a balatoni nyaralás, egy erdei kirándulás pedig eleve kivitelezhetetlen – mindezek természetesek a súlyosan beteg gyereket is nevelő családokban. Az egészséges testvérnek sok mindenről kell lemondania, és elfogadnia azt, hogy legtöbbször csak a második a sorban. Mégis, ha valakire haragszanak, az sosem a beteg testvér.

"Nem költöttünk az utóbbi években a lakásra, azért néz ki így, ahogy. Ami pénzünk volt, azt félretettük, hogy a nagylány orvosira mehessen. Legalább ezt tudjuk megadni neki, ha már másban olyan keveset kapott

– mesélte még korábban egy riportalanyunk, a Heves megyei Lenke, aki 35 éve neveli halmozottan sérült fiát, Gábort, és 19 éves, egészséges húgát. Lenkével az ápolási díjról, és arról beszélgettünk, hogyan alakította életüket fia betegsége, az interjú alatt mégis lánya említésekor érzékenyült el leginkább. Lenke szavaiban benne volt az elmúlt közel húsz év kimondatlan lelkiismeret-furdalása, amiatt, hogy lánya talán kevesebbet figyelmet kapott, mint beteg bátyja.

Tartósan beteg gyereket nevelni a család minden tagját komoly lelki kihívások elé állítja. Nem kivétel ez alól az egészséges testvér sem, akinek sokszor már egészen kiskorától kezdve meg kell tanulnia az alkalmazkodást, a lemondást, elfogadni azt, hogy beteg testvére érdekei gyakran előrébb valók, és felkészülni arra az egyáltalán nem irreális jövőképre, hogy a szülők halála után neki kell majd gondját viselnie testvérének. De szülőként sem egyszerű egy ilyen szituáció: az állandó lelkiismeret furdalás, a többfelé szakadás kényszere kíséri a mindennapokat. Édesanyákkal, és egy súlyosan, halmozottan sérült fiú nővérével beszélgettük arról, ők hogyan élték meg ezt a helyzetet...


A FRANCIÁK ÉS A HORVÁTOK HÜLYÉT CSINÁLTAK A FUTBALLVÉBÉN A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁBÓL

QUBIT
Szerző: QUBIT:HU
2018.07.16.


A legújabb technológiai megoldásokat mozgósította a Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja és pénzügyi tanácsadója, hogy megtippelje a 2018-as futball-vb eredményeit: adatokat bányászott a csapatokról és a játékosokról, mesterséges intelligenciával jósoltatta meg a meccseken elért pontszámot befolyásoló tényezőket, és a bajnokság egymillióféle alakulási lehetőségét szimulálta. A modellt még frissítették is, miközben zajlott a vébé, mégis újra és újra tévedett.

Mint sok amatőr sportfogadó vagy a Dortmundi és a Müncheni Műszaki Egyetem és a Ghenti Egyetem statisztikusai, a befektetési bank tudományos tippmódszere is arra jutott, hogy az oroszországi futballvébén brazil-német döntő lesz, a francia-horvát zárómeccs lehetősége a fasorban sem volt.

Míg Tom Pair, az Upper Left Opportunites Fund alapítója szerint ijesztő, hogy a nagy pénzügyi cégek ugyanezekre a módszerekre alapozzák piaci jóslataikat is, a Bloomberg szerzője azért árnyalja a képet. A múltbeli adatok nem mindig alapozzák meg a jövőt, és a Goldman Sachs sem javasolja ügyfeleinek, hogy kizárólag statisztikai modellek alapján hozzák meg befektetési döntéseiket.

Ráadásul a bank modellje csak valószínűséget számolt, és egyik csapatnak sem adott 18,5 százalékosnál jobb esélyt a győzelemre...

FILMES TAO: EDDIG 123 MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZZEL TÁMOGATTUK A NÁLUNK FORGATOTT PRODUKCIÓKAT

ÁTLÁTSZÓ - LÁTVÁNYSPORTOK
Szerző: OROSZI BABETT
2018.07.16.


Azok a mozik és sorozatok, amelyek Magyarországon készülnek, ugyanúgy jogosultak TAO-támogatásra, mint a felcsúti fociakadémia. A pénzt, akárcsak a focis TAO-nál, magyar cégek ajánlhatják fel, és a finanszírozásba az elmúlt években az állam is beszállt. Eddig nem lehetett tudni, mennyi közpénzről van szó, mi viszont most a támogatásokat nyilvántartó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével összeszámoltuk

Az utóbbi években egymásnak adták a kilincset az amerikai filmesek Budapesten. Itt forgatott többek között Charlize Theron (Atomszőke), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Jennifer Lawrence is (Vörös veréb), a sort hosszú oldalakon keresztül lehetne folytatni.

Bár szeretnénk azt hinni, hogy a hollywoodi sztárproducerek és színészek kizárólag azért választották Magyarországot, mert gyönyörű, a helyzet ennél árnyaltabb: sok filmes döntésében az is szerepet játszott, hogy itt úgynevezett közvetett támogatásként visszakaphatják a Magyarországon elköltött gyártási költségeik negyedét. Így van ez a magyar és a külföldi produkcióknál is.

Korábban az összeg 20 százalékát tudták ily módon megigényelni, a határt 2014-ben emelte 25 százalékra a parlament. Ez még a filmalap honlapja szerint is kiemelkedő.

“Az adókedvezmény emelésnek köszönhetően Magyarország az egyik legvonzóbb filmes úticél, hiszen a 25%-os közvetett támogatás egyedülálló a régióban” – írják az oldalukon.

A filmes TAO-t, hasonlóan a focishoz, magyar vállalkozások ajánlhatják fel, amely utóbbiról bár Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben azt állította, nem közpénz, a Kúria nemrégiben ennek éppen az ellenkezőjét mondta ki. A támogatás közpénz jellegét erősíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldala is.

“Az adó megfizetésének terhére keletkezik a közvetett támogatás, tehát az Állam mintegy lemond a társasági adó egy részéről a filmek jobb finanszírozása és a vállalkozások támogatási kedvének ösztönzése érdekében, ezért hívják a rendszert közvetett állami támogatásnak is” – olvasható a honlapon.

A filmes TAO-t nem most, hanem jóval korábban, 2004-ben vezették be. Hogy azóta mennyi támogatást igényelhettek a produkciók, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tartja nyilván, amely kérésünkre össze is állított egy adatsort, amelyből kiderül, összesen mennyi pénzről van szó. A végösszeg 123 milliárd forint – ennyi pénzre voltak tehát jogosultak magyar és külföldi filmek...

SZILVAY ÚR ESETE A FEKETÉKKEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.16."De azért valahogy mindig is zavaró volt, ha egy ország, egy nemzet nem saját magából (az országban őshonos népekből) állítja össze válogatottja legjavát. (Szilvay Gergely)"

Kylian Mbappé édesanyja algériai származású, apja kameruni. Algériát 1830-ban gyarmatosították a franciák, Kamerunt az első világháború után vették el a franciák a németektől. Mbappé francia. A francia emberek egy részének fekete a bőre, a magyar emberek egy részének, egyre nagyobb részének, pedig nem egészen pink a bőrszíne, deal with it. Az NBA-ben alig játszik pink bőrszínű játékos, noha az Egyesült Államokat a pinkek alapították, sőt, a pinkek alkotmányában volt is egy szolid mondat a nempinkek csereberéléséről.

Őshonos-e Sajid Javid belügyminiszter, akit sokan Theresa May utódjának tartanak? BTW, őshonos-e az új Brexit-ügyi miniszter Dominic Raab, akinek egy cseh bevándorló volt az apukája, vagy csak a nempinkek esetében fontos az Őshon? I. György alig tudott angolul, még a fia is Hanoverben született és mintha az ő leszármazottja lenne Őfelsége a Királynő, aki egyébként ugyanúgy alattvalójának tartja Harry Kane-t, mint Jesse Lingardot, akik ennek megfelelően ugyanúgy éneklik a God Save the Queen-t.

Nem vagyok őshonos ebben az országban. Felmenőim többsége nagyjából ugyanúgy érkezett Magyarország területére, történelmileg belátható időtávban, mint Kylian Mbappé apukája. Azt hiszem az ükszüleim nagy része nem is beszélt magyarul. Nagyanyám a lágerből hazaérkezvén vált viccesen nacionalistává, kiment a szobából, ha tizenegyest rúgott a magyar válogatott. Magyarságom szelektív, pontosan ugyanolyan idegen számomra egy Szilvay, mint egy Marine Le Pen vagy egy Tommy Robinson, és egyáltalán nem dobban meg a szívem ha mangalica kolbászt formázó kötelékben úsznak el felettem a Gripenek.

Neumann János, Teller Ede, Szilárd Leó, Kármán Tódor és Wigner Jenő, akiket egy bizonyos futballokos nép a szilvaykra cserélt, nem voltak őshonosok. Az ugari kecskekényeztető fajvédő Szilvay az őshonos, az örök doktorandusz, aki ma Szilvay elvtárs lenne és egy megyei pártaktivát készítené elő, ha nem zuttyan szét a Szovjetunió. Ebben az országban a szilvayk végignézték, ahogy elviszik a nemőshonosokat, egy részük beléjük is rúgott, nagyobb részük csak honosította a nemőshonos zongorákat és ezüstneműket. Akkor sokan azt gondolták, hogy magyar nyelven a "számodra is zavaró a nemőshonos néptest, ugye Rotyis testvér?" mondat többet már nem fog elhangozni.

Kylian Mbappé több mint százmillió eurót ér majd valamelyik európai nagycsapatnak, Szilvay pedig pontosan annyit ér, amely a súlyával megegyező krokodileleség mindenkori ára. Ez a lényeg, minden más mellékszál.


AZ ÖNKÉNYURALOMHOZ MA MÁR NEM KELL BEBÖRTÖNÖZNI EZREKET, ELÉG A PROPAGANDA

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.07.16.A 20. század diktatúrái a félelemre épültek: a hatalom terrorizálta az állampolgárait, ezreket ölt meg és zárt börtönbe, és kirakatban mutogatta az erőszakot, hogy letörje az ellenállást. Hitler, Sztálin és Mao totalitárius rendszerei ezt az elnyomást ideológiai neveléssel vegyítették, és megkövetelték az állam és annak eszméi iránti lelkesedést. Ezzel párhuzamosan sok diktátor elvágta országát a külvilágtól: nem engedte be az információkat és nem engedte ki az embereket. információs autokráciákban a kormány népszerűbb az iskolázatlanabb népesség körében, szemben a demokráciákkal, ahol inkább az elit támogatja a kormányt.

A nyílt diktatúrának ez a formája a 21. században egyre ritkább. De van helyette más.

Ezt a tendenciát vizsgálja friss tanulmányában két kutató: Szergej Gurijev, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdásza és Daniel Treisman, a University of California professzora. Abból indulnak ki, hogy az elmúlt években rohamosan terjednek az elnyomás kevésbé véres és kevésbé ideologikus módszerei.

Hogyan tudják megszerezni, központosítani és megtartani a hatalmat a 21. század autoriter vezetői - anélkül, hogy kizárnák országukat a világgazdaságból és tömeges erőszakhoz folyamodnának? Sokan közülük választással kerültek hatalomra, és megőrizték a demokrácia látszatát azután is, hogy uralmuk alá hajtották a politikai intézményrendszert. A történelmi monarchiák uralkodói a hagyományra és az isteni elrendelésre hagyatkoztak, a 20. század diktátorai a nyílt erőszakra és a félelemre, a forradalmárok a felszabadítás ideológiájára. De mi biztosítja napjaink illiberális vezetőinek sikerét? A két kutató válasza:

a manipulált tájékoztatás.

Különböző adatsorok elemzése után arra jutottak, hogy az elmúlt évtizedekben az elnyomó rendszerekben

- látványosan csökkent a tömeggyilkosságok,

- a politikai gyilkosságok

- és a politikai foglyok száma;

- sokkal kevesebb a hivatalos állami ideológia,
- és sokkal több az ellenzéki pártokat is tartalmazó, választott parlament.

Bár természetesen minden rendszer más, az autokraták nyilvános beszédeinek szókészletét elemezve egyértelmű az is, hogy:

- egyre inkább a gazdasági eredményekről beszélnek fenyegetés helyett,

- odafigyelnek, hogy a választások nagyjából tisztának tűnjenek,

- és ha mégis kénytelenek erőszakot alkalmazni, akkor azt inkább leplezni próbálják (nem pedig kérkednek vele, mint 20. századi elődeik)...


A RÁSZORULÓ, SZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ EMBEREK UGYANOLYANOK, MINT MI, NEM SZEMETET ESZNEK

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.07.13.Gyakran kapunk élelmiszereket is adományba. Ez is nagyon fontos terület, a tartós élelmiszer, amiből „túlélőcsomagok” készíthetők, ha egy-egy család tarthatatlan helyzetbe kerül. A csomag tartalma általában olaj, liszt, cukor, száraztészta, konzerv, lekvár, méz, téli időszakban tea, ha gyerek van, valami kekszféle is. Persze van, hogy más az összetétel, pl. a múlt héten valaki azt kérte, csak konzervet adjunk, mert nem tudja min megfőzni a tésztát. No meg, attól is függ, épp mi van a raktárunkban.

Bár mióta a minket támogató kedves nyugdíjasok Erzsébet utalványait megkapjuk adományba, kicsit könnyebb e helyzet, ami hiányzik, azt meg tudjuk venni rajta.

Az élelmiszeradományoknál azonban nagyon fontos a szavatosság kérdése.

Az Igazgyöngy Alapítvány is benne van a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hálózatában, így hozzájutunk az üzletláncok majdnem lejárt szavatosságú termékeihez. Ebben lehet kenyérféle, felvágott, tejtermék, zöldség, édesség, üdítő is. Ez utóbbira nem fordítunk szállítási költséget, a nélkül megvan mindenki, de a többiért értemegyünk. Megfelelő hűtődobozokkal hozzuk el azt, ami hűtést igényel, és csak akkor megyünk érte, ha azonnal ki is tudjuk osztani. Mert sokszor egy-két nap van a szavatosságig.

Amikor magánszemélyek hoznak effélét, esetleg cégek, akik termékeikből adományoznak, ott is mindig nagyon figyelünk erre. Sőt, előfordul, hogy más alapítvány is ajánl fel, mert őt találja meg egy-egy nagyobb szállítmány. Emlékszem, tavaly pl. egy óriási szállítmány babatápszer érkezett az országba. Minket is kerestek, meg is örültem, aztán mondták, hogy már lejárt a szavatossága, de attól még jó.

Nos, hát ez az, ami miatt most erről írok. Hogy jó-e még attól, adományba, hogy lejárt a szavatossága? 
És azt kell mondjam, nem. Akkor sem, ha mi még megennénk otthon, vagy mi odaadnánk a gyerekünknek. Lejárt szavatosságú élelmiszert nem osztunk ki. Leginkább azért nem, mert, ha valakinek valami baja lenne, és ez is szóba kerülne okként, az mindenkinek rossz lenne. Annak is, aki beteg lett, és azt hiszem, nagyban visszavetné az adományozásba vetett bizalmat is.

No, és az is benne van a történetben, hogy akik rászorulók, ők is sokfélék. Néha még azt is nehéz megértetni, hogy a két nap múlva lejáró szavatosságú ma még jó. Jól emlékszem, mikor egy túlfűtött támogatottunk telekürtölte a falut, hogy ne egyék meg, amit adtunk, mert lejárt a szavatossága és mérgező. Mert mi meg akarjuk mérgezni őket. Pedig még nem járt le, amit adtunk. Ma már csak mosolygunk ezen, de akkor egyáltalán nem volt vicces. Alig tudtuk utána stabilizálni magunkat a faluban.

Mindezek mellett van még egy másik szempont is ebben. Az, amiről már többször írtam itt, és szorosan kapcsolódik az adományozási kultúrához. Ne azt és ne akkor adjuk, mikor mi kidobnánk. Az élelmiszert sem. Az adományozás nem egyenlő a kidobandó dolgokkal. Ha karácsonyra kaptunk egy teát, süteményt, és rakosgattuk hónapokig, mert senki sem szereti a családban, aztán előkerült egy szekrénytakarításnál, lejárt szavatossággal, bontatlanul, akkor ne úgy döntsünk, hogy adományba adjuk, „nekik jó lesz még”, hanem dobjuk a szemétbe. Ha vettünk leértékeléskor pár zacskó tésztát, de mégsem volt olyan jó, mint gondoltuk, és megmaradt, ránézésre semmi baja, csak lejárt a szavatossága, dobjuk a kukába. Akkor is, ha mi még megennénk (ha szeretnénk).

Mert ennek egyszerűen rossz az üzenete. Az, hogy azoknak, akik rászorulók, azoknak jó az is, amit más már kidobna. Nekik jó a szemétbe szánt dolog is.

Nem írnék erről, ha nem lenne gyakori ez. Ha nem kellene kidobnunk semmit. De sokszor előfordul.

Számolni kell a logisztikával is: mire a gyűjtőpontról lekerül, eltelhet pár hét. Ha leértékelve megveszik (és a leértékelés azért történik, mert közeledik a szavatossági idő vége), és a tervezett út hozzánk elnapolódik, lehet, mire eljön a megfelelő időpont, már nem lesz jó. Sőt, előfordul az is, hogy mikor a nagy üzletlánc valamelyikében megveszik, nem veszik észre, sem ők, sem a raktárkezelők, hogy lejárt. Mi meg már innen nem tudjuk visszavinni kicseréltetni. (Így jártunk múltkor adományba kapott dobozos tartós tejekkel.)

Szóval, erre is figyelnünk kell.

A rászoruló, szegénységben élő emberek ugyanolyanok, mint mi. Csak olyan élethelyzetben vannak, hogy nem tudják az alapszükségleteiket egyenletesen biztosítani. Segítségre szorulnak, hogy erőt gyűjtsenek a nehéz helyzetből való kilábaláshoz. És nagyon jó, ha vannak olyan emberek, akik értik ezt, és segítő kezet nyújtanak. Felelősséggel, szeretettel.

Igyekszem mindig új szempontok szerint megközelíteni a segítségnyújtás bonyolult témáját. Hogy értsék, és ne csússzanak félre a jó szándékok. Szeretném, ha átgondolnánk, átszűrnénk magunkon ezeket a szempontokat, és egyre jobban, egyre tudatosabban adományoznánk. Persze a legjobb az lenne, ha nem kellene ezzel ennyit foglalkozni. Ha nem lenne ennyi rászoruló. De amíg van, és amíg vannak szociálisan érzékeny emberek, addig úgy próbáljuk, hogy a legjobb legyen.

MIGRÁNSADÓ ÉS BÖRTÖN EGY SZENDVICSÉRT

MÉRCE
Szerző: KALMÁR SZILÁRD
2018.07.16.


A 2015-ös menekültválság egyik legfontosabb hazai pozitívuma az volt, hogy civilek emberbaráti szeretetből képesek voltak összefogni és hatékonyan segíteni azt a sok százezernyi embert, akik áthaladtak Magyarországon június és október között. A Segítsünk Együtt a Menekülteknek csoport egyik szervezőjeként egészen pontos rálátásom volt az ilyen jellegű tevékenység egészére.

Ma a kormányzati gyűlöletpolitika azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy ezen csoportokat valamiféle külső erők, külső forrásokból szervezték azzal a céllal, hogy minél több ember jusson be illegális bevándorlóként az Európai Unióba. Természetesen erről szó sem volt. A mi csoportunk – hasonlóan a tőlünk függetlenül működő Migration Aid-hez, vagy a szegedi MigSzol-hoz – önkéntes adományokat önkéntes munkával juttatott el a menekültekhez. Elsősorban élelmiszert, meleg ételt és szendvicset, igény esetén ruhát, pokrócot és hálózsákot osztottunk, mindenkoron ügyelve arra, hogy abból a magyar rászorulóknak is jusson. Esetünkben ráadásul ez a munka annak köszönhetően tudott elindulni, hogy hajléktalanokat már korábban is segítettünk, azaz megvolt a szükséges alapinfrastruktúránk.

Ezt azért hangsúlyozom, mert akkor is és azóta is sokan hangoztatták, hogy mi “hazafiatlan” módon magyar rászorulókat nem segítettünk, csak külföldieket.

Miként működtünk pontosan? Mi kikapcsoltuk ebből a rendszerből a közvetlen pénzadományokat. Online táblázatot vezettünk arról, hogy milyen alapanyagokra van szükségünk és arra kértük támogatóinkat, hogy ezeket vásárolják meg online áruházakban és küldjék egyenesen hozzánk. A rendszer szinte tökéletes volt, minden segítő tudta, hogy készpénzt nem fogadunk el, mert az azonnal megkérdőjelezi a kezdeményezés hitelességét. A hazai segítés teljes időszaka alatt így jártunk el, internetes csoportunk tízezer fős lett, rendszeresen legalább százötven ember támogató munkájára számíthattunk. Mi elkészítettük alapanyagokból a melegételt és a szendvicseket, de sok helyen az is jól működött, hogy készételt rendeltek azokra a helyekre, ahol a menekültek hosszabb időn át tartózkodtak, pihentek.

Felfogni is nehéz, hogy mára odáig jutottunk, hogy börtönnel fenyegetheti azt a hatalom, aki egy tál ételt vagy egy szendvicset ad egy éhes embernek – köztük rengeteg gyermeknek is. A vészkorszak legszégyenteljesebb időszakát idézi az a törvény, amely börtönbüntetéssel fenyegeti a segítőket.

Ráadásul olyan törvényi szigorról van szó, amely puszta létével szinte felszólít minket arra, hogy ha úgy adódik, törvénysértő módon segítsünk, mert nincs az a törvény, amely felülírhatja a legmagasabb szintű emberi értékeinket, a társadalmi szolidaritást és a humanizmust...

NE TESSÉK ITT CIGÁNYOZNI! - IVÁN JÚLIA: NEM SZERETNÉM ELVESZÍTENI A BENNEM LÉVŐ SZENVEDÉLYT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2018.07.16.


Nehéz megőriznem a higgadtságomat és a derűlátásomat, amikor úgy érzem, mintha a falnak beszélnék, amikor azzal szembesülök, hogy a kormánypárti politikusokról lepereg mindenféle racionalitás – mondja Iván Júlia jogvédő, akinek szeptemberben lejár a mandátuma az Amnesty International Magyarország igazgatói posztján. Tervezett váltásról van szó, nem akar kivonulni a jogvédelemből. Korábban akár orvos is lehetett volna belőle, mivel mindig az izgatta, hogyan lehet segíteni a rászorulóknak. Beszél arról, hogy már kamaszként is nagyszájú jogvédő volt, jórészt a CNN-ből tanult meg angolul, és neki is folyamatosan meg kell küzdenie a saját előítéleteivel. Nem számít arra, hogy az orbáni modell belátható időn belül összeomlik, de ettől még nem adja fel az elveit. Most elfáradt, feltöltődik, de aztán kész visszatérni a frontvonalba.

Szóval elfáradt.

– Valóban mondtam ilyesmit, de azért az túlzás, hogy a magyar sajtó ebből valóságos drámát kreált.

Hát nem lép ki a jogvédelemből?

– Erről szó sem volt. Tavaly januárban eleve meghatározott ideig, 2018 szeptemberéig vállaltam el az Amnesty magyarországi vezetését, amíg a korábbi igazgató, Jeney Orsolya vissza nem tér a szülési szabadságáról. Nincs itt semmi szenzáció, egyszerűen lejár a szerződésem, Orsolya pedig visszaveszi az Amnesty irányítását.

Ettől ön még elfáradhatott.

– Persze hogy belefárad egy jogvédő, ha tizenegy éves működéséből nyolc esztendő Orbán Viktor Magyarországára esik. A jogvédők nem Soros-zsoldosok, nem katonák vagy gépek, óhatatlanul elfásulnak kissé, ha rendre olyan falakba ütköznek, amelyeknek létezésére semmilyen racionális magyarázat sincs. Rettenetesen fárasztó egy olyan térben mozogni, az érveinket az emberekhez eljuttatni, ahol kizárólag identitáson és érzelmeken alapuló politizálás folyik.

Miért, korábban súlya volt az érveiknek?

– Abszolút. Érdemi szakmai munkát lehetett folytatni. Még a második Orbán-kabinet idején is voltak olyan kormányzati egyeztetések, ahol kikérték a civil jogvédő szervezetek tanácsát, sőt figyelembe is vették. A hivatalosan még jelenleg is érvényben lévő kormányzati migrációs stratégia megalkotásában is részt vettünk. Aztán a 2015-ös menekültválság szétzúzta ezeket a kereteket. Európai módra is lehetett volna kezelni a migráció ügyét, ehhez minden feltétel adott volt, Orbán azonban, kicsinyes politikai céljai miatt, nem ezt választotta. A jogvédőkből partner helyett ellenség lett.

És ezt hogyan kezeli? Mármint hogy ellenség lett.

– Nem könnyű. Én például egyáltalán nem akarok politizálni, de a kormányzat megpuccsolta a jogvédelmet, behúzott minket a politikába. Mivel az ellenzék néma és béna, ott maradtunk védtelenül, és szakmai alapon próbálunk küzdeni egy politikai térben. Az a legnehezebb, hogy megőrizzem a higgadtságomat és a derűlátásomat, amikor úgy érzem, mintha a falnak beszélnék. Nem egyszerű szembesülni azzal, ahogy a kormánypárti politikusokról lepereg mindenféle racionalitás. Bár a másik oldalon nem tekintik ellenségnek a jogvédőket, azért az fáj, hogy az ellenzéki politikusok többsége mégiscsak beült a kormányzati hintába: fel sem merül bennük, hogy a határkerítés egy szimpla bűvésztrükk, amelynek kizárólag kommunikációs értéke van, miközben szakmai és jogi szempontból teljességgel elfogadhatatlan. Gyávák ahhoz, hogy ezt kimondják, kiálljanak egy népszerűtlen álláspont mellett...

ITT OLVASHATÓ

NŐ AZ ESŐBEN

HUPPA
Szerző: IMHO
2018.07.16.


...Ha a képet nézzük, Putyin előtt a horvát csapat vonul, még csak a játékosok, utánuk jöttek a többi mindenféle szakemberek, végül az edző. A jobb oldali képen már a franciák sorjáznak, tehát nem 2 perc telt el a szakadó esőben, és még mindig nem sikerült a vendégek feje fölé még egy rohadt nejlonzacskót sem kihúzni. Az már nem látszik a képen, hogy a fifás fószer (nő vagyok, nem kell tudnom a nevét) kezében ott az esernyő, mi több: közvetlenül Kolinda Grabar Kitarovic mellett állt, de még ez a közelség sem juttatta el abba a kegyelmi állapotba, hogy egy NŐ feje fölé tartsa az ernyőjét.

Lehet, hogy a nagypolitikában mindenkinek töke van, és jó is, hogy azért, mert nő, nem bánnak egy tárgyaláson másképpen egy hölggyel. De egy kurva esőben, ráadásul ország-világ szeme láttára egy sporteseményen csak megengedhető, hogy valaki egy tetves ernyőt fölé pakoljon.

Egyébként a csajt a dolog nem zavarta. Állt az esőben, szarrá ázott a frizura, a smink, a horvát mez – minden, és csak mosolygott és ölelgette a játékosokat hovatartozástól függetlenül.

Csak két másikat zavarta ez a cucc: Putyint és a világot. A faszi egyszer oldalra nézett, és látta, mi folyik (az esővíz), és mintha lett volna egy fél ráutaló mozdulata, de aztán jöttek a játékosok a parolára, és valahogy elhalt a kezdeményezés.

Pedig, ha valaki, ő megteheti, hogy azt mondja: állj, te paraszt, ott a hátam mögött, settenkedj már a Kolinda háta mögé, és őt védd avval az ernyővel, ne engem. De nem tette. Az meg külön vicces (nem az), hogy ahol 1, azaz egy darab ernyő van, miért csak késéssel kerül elő a többi, de ez bizonyára a szervezők töketlensége.

Kezd nagyon tetszeni a botrány, hogy a Pussy Riot megzavarta a meccset. Mert úgy tűnik, ezt a bazinagy maszkulin gépezetet már csak ezzel lehet megakasztani egy pillanatra, és még örüljünk, hogy nem voltak meztelenek…

Az uraknak meg, akik hagyták, hogy egy nő mellettük-közöttük szarrá ázzon: nos, önök egyszerűen büdös parasztok.

Kolindáért meg bazira irigyelem a horvátokat. Tegnap óta még jobban.

Ő AZ LMP SZIVÁROGTATÓ TROLLJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BODA ANDRÁS, ZOLTAI ÁKOS
2018.07.16.


Ahhoz képest, hogy csak egy kamuprofil, van 400 – főleg politikus és újságíró ismerőse –, és elég jól értesült a párt belügyeivel kapcsolatban. És még interjút is adott, amelyben azt mondja: LMP-nek nincsenek állításai, csak azt csinálja, mint a Fidesz vagy az MSZP.

Kovács Aranka – ez az a név, amelyről minden LMP-s politikusnak, legyen a párt vezetője, vagy csak sima tagja, azonnal egy valós profilkép nélküli Facebook-oldal ugrik be. Noha Kovács Aranka szinte bizonyosan álnév, a „hölgynek” így is csaknem 400 ismerőse van – köztük rengeteg LMP-s politikus és újságíró. A 2016-óta létező Kovács Aranka posztjai, kommentjei szinte kizárólag az LMP-vel foglalkoznak: a párt ügyeiben jól értesültnek tűnik, erősen kritikus, olykor belső információkat tesz közzé. 

Több LMP-s politikus a Facebook 80 millió álprofiljához sorolja Arankát is. Olyan prominenssel nem beszéltünk, aki ne ismerte volna a Kovács Aranka-profilt. – Többen csinálják ezt az oldalt, a párt belső ügyeire nem látnak rá, valótlan információkkal dobálóznak csak – mondta egyikük. Egy másik LMP-s politikus viszont úgy vélte, Arankán látszik, hogy valódi információi vannak, még ha néha mellé is lő. Abban minden beszélgetőtársunk egyetértett, hogy egy álprofillal felesleges foglalkozni és amíg „csak” 400 ismerőssel büszkélkedhet, nem is tud ártani az LMP-nek. Nehéz megítélni, hogy ez-e Aranka valódi célja, vagy pedig - miként ő állítja -, az, hogy a párt lelkiismereteként jobbítson az LMP-n. Ha a „találatairól” beszélünk, akkor érdemes megemlíteni tavaly decemberi bejegyzéseit. Az LMP 2017 végén tartotta kongresszusát, ahol a párt országos listájáról is döntöttek. Aranka úgy vélte, hogy „lepacsizott” listáról van szó, és ki is rakta tippjeit a hivatalos döntés előtt két nappal. Később úgy kommentálta előjelzését az álprofil: „Jobban örültem volna, ha nem így lesz, de szinte teljes pontossággal bejött.”

Interjú egy kamuprofillal:...

BALLIBERÁLISOK? REFORMÉRTELMISÉG A KÁDÁR-KORSZAKBAN

MÉRCE
Szerző: SZALAI ERZSÉBET
2018.07.15.


Nyers Rezső és a balliberális értelmiség címmel Pinkasz András fontos cikket közölt e lap június 29-i számában. Ebben nem kevesebbet állít, mint hogy a mai balliberális értelmiség bölcsőjét Nyers Rezsőnek az 1968-as gazdasági reformot előkészítő bizottságaiban találhatjuk meg. Egyfelől mint résztvevő megfigyelő, másfelől mint a korszakot tudományosan feldolgozó és leíró szociológus, vitatkozom ezzel az állítással.
Pinkasz értelmezésében a Nyers körül gyülekező piacpárti közgazdászok és más szakemberek már a kezdet kezdetétől kizárólagosságra törekedtek, vagyis igyekeztek mindenkit kiszorítani a közgazdasági mezőből, aki más nézeteket vallott, mint ők. Ezzel szemben magam úgy láttam, és meg is írtam, hogy a paletta sokszínű volt. 2014-ben napvilágot látott Autonómia vagy újkiszolgáltatottság. Vezető közgazdászok vitája Magyarország jövőjéről az 1960-as évek közepén című tanulmányomban egy olyan közgazdasági vitát ismertetek, melynek komoly jelentősége volt a ’68-as gazdasági reform előkészítésében. A vita tárgya a tervezés és a gazdasági mechanizmus kölcsönkapcsolata volt, a vitaindítót Csapó László írta, aki egyszerre tett hitet egy, a gazdaság vezető lánszszemét kijelölő hosszú távú tervezés és a piaci nyitás mellett. A vitában piacpárti, és a piaci elemek bővítéséhez kritikusan viszonyuló, mérvadó közgazdászok egyaránt megszólaltak. Hetényi István pedig, aki később a piaci reformoknak az irányító apparátuson belüli egyik legaktívabb, bár kissé óvatoskodó szószólója volt, vitazárójában köztes álláspontot foglalt el, hitet téve amellett, hogy Magyarország számára a KGST piacok a jövőben is prioritást kell hogy élvezzenek a nyugati piacokkal szemben.
Az uralkodó közgazdasági nézet ebben az időszakban nem az egyoldalú piacpártiság, hanem a tervezés és a piac összeegyeztethetőségében való hit, vagyis mindkettő igenlése volt. És nem csak közgazdasági körökben.

Kis János filozófus – akit Pinkasz András olyanként idéz, mint aki óva intett a kapitalizmus fenyegetésével szemben – Bence Györggyel és Márkus Györggyel közösen írott, nagy visszhangot (és az állásaikból való eltávolítást) kiváltó Hogyan lehetséges kritikai gazdaságtan? című könyvükben nagyon hasonló álláspontot képviseltek.

Még markánsabb Kis és Bence piacpártisága 1973 és 1975 között Marc Rakovski álnéven megjelent A szovjet típusú társadalom marxista szemmel című könyvükben: itt a piacban és a fogyasztói autonómia előtérbe kerülésében az egyéni autonómia létrejöttének és megerősödésének egy valódi alternatíva nélküli lehetőségét látják. Emellett velük együtt Hegedűs András, Ota Šik, Fehér Ferenc, Heller Ágnes és Márkus György is úgy vélekedtek, hogy a piac lazítani fogja a hatalmi szerkezet merev hierarchiáját, és ezáltal nem csupán az egyéni szabadság lehetőségeit bővítheti, de hosszabb távon módot adhat a hatalmi konglomerátum társadalmi ellenőrzésére is. Vagyis Pinkasz egyik fontos állításával szemben igenis gondolkodtak a létezőn túllépő politikai alternatívákon – csak ezt nem az adekvát helyen, a társadalmi demokrácia közvetlen szélesítésében, hanem a piac „másodlagos hatásaiban” keresték.

Mindazonáltal Viktor Nee kutatásai szerint a piacnak kezdetben valóban volt hierarachia-oldó hatása, mivel a ’80-as évek elejéig egyenlősítő funkciót fejtett ki: a piaci elemek bővülésével már nem csak az állampárt-pártállam vezetői juthattak hozzá a kádereknek fenntartott üzletekben beszerezhető különleges termékekhez.

A reformeri szerepek és nézetek markáns sokfélesége miatt Nyersék ’68-as bizottságai még nem a balliberális értelmiség bölcsői. De főként életkori okok miatt sem lehettek azok: a mai balliberálisoknak nevezettek zömmel egy generációval fiatalabbak a Nyers-féle bizottságokban tevékenykedőknél, így nem vehettek még részt ebben a munkában. Ennek nem mond ellent az sem, hogy a 68-as reformhoz való viszony elemi szinten katalizálta a későbbi rendszerváltás motorjaként működő társadalmi elleneliteknek a ’70-es évek vége felé történő megszületését: egyfelől a hatalom sáncain belül megjelenő késő-kádári technokrácia (például Németh Miklós, Bokros Lajos, Surányi György); másfelől a hatalmi szerkezeten kívül tevékenykedő demokratikus ellenzék (például Kis János, Kenedi János, Solt Ottilia); végül a kettő között lebegő új reformer értelmiség (például Lengyel László, Bauer Tamás, Szalai Júlia) megszerveződését...


ITT OLVASHATÓ

A SEGGNYALÁS NEM KIZÁRÓLAG HUNGARIKUM, "RUSSZIKUM" IS!

VÁROSI KURÍR
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.07.16.


A VB. kitűnő és körültekintő orosz szervezés irányítója elnézett valamit, vagy egyáltalán nem tartotta fontosnak. Nem tűnt fel neki, hogy esik a legendás orosz eső és, hogy kizárólag Putyin feje fölé került ernyő. A más nemzetiségű államfők FIFA vezetők stb. hadd ázzanak! Ez russzikum!

Világciki!

A 4:2-es francia vb-döntős győzelem után az eredményhirdetés idejére leszakadt az ég a moszkvai Luzsnyiki-stadion környékén. Jól időzített a zuhé, éppen amikor az ezüstérmes horvátok ballagtak fel a pódiumra.

Esernyőt kizárólag egyetlen emberVlagyimír Putyin fölé tartottak: csak az orosz elnököt, igyekeztek megóvni az esőtől, miközben körülötte mindenki ázott, köztük Kolinda Grabar-Kitarović horvát- és Emmanuel Macron francia elnök illetve a FIFA-vezér Gianni Infantino is.

Nem sokkal később hoztak még pár esernyőt, de addigra már mindenki bőrig ázott. Még jó, hogy Orbánt és a kis Orbánt nem érte az a megtiszteltetés, hogy az ázók között lehettek! Ne adj Isten még összement volna a végre a nadrág, vagy a mágikus-erőben történt volna valami helyrehozhatatlan!

Ilyen mély csontig (farcsontig) hatoló szervilitást látva az ember lassan, lassan megérti mi sodorta közel egymáshoz Putyin orosz, és Orbán magyar kormányfőt, mert tévedés ne essék, az ánusz kényeztetéshez is két ember, egy aki nyal, és aki odatartja.

ORBÁN: MÉG 20 ÉV, ÉS TÉNYLEG SIKERES LESZ A MAGYAR FOCI

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.07.16. 


Nagy a lemaradásunk, de nem mozgunk más dimenzióban, senki nem tud olyan okot, érvet mondani, ami lehetetlenné tenné, hogy a magyar futball utolérje a horvátot” – válaszolta Orbán Viktor a vasárnapi vb-döntő előtt a Nemzeti Sportnak adott interjúban arra a kérdésre: ha Horvátországnak összejött, nekünk miért nem.

Amióta 2006-ban az MTK akadémiája után másodikként megalapítottam a Puskás Akadémiát, sok keserűség, csalódás ért, de akkor is úgy gondolom,
húsz évet rá kell szánnunk arra, hogy visszakerüljünk a futballban minket megillető helyre
”.

Az, hogy további 20 évet kell még várni Orbán szerint a sikerekre, annak fényében mindenképpen soknak mondható, hogy a magyar futballba csak úgy ömlik a pénz. Mint arról a Zoom.hu is írt, ennek egyik „látható eredménye”, hogy soha nem volt még mélyebben a magyar bajnokság...

BENCSIK ANDRÁS AKKORÁT NÉGEREZETT, HOGY FEL SEM TŰNT NEKI, AMIKOR IRTÓZATOSAN POFÁRA ESETT

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: nickgrabowszki
2018.07.16.


Hollik István is házhoz ment a méretes lószerszámért.

Van olyan, hogy ennél hülyébbek már nem lehetnek. A magát komcsi pártszolgálatosból széljobbos pártszolgálatossá átkaméleonkodó Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője például a következő megjegyzést tette a vasárnapi futball világbajnoki döntő eredményéhez (Franciaország-Horvátoszág 4-2):

"Ne búsulj Horvátország! A franciákat megvertétek volna"...

Bencsik ezzel tulajdonképpen 3 dolgot állított:
- Akiktől a horvátok kikaptak nem franciák, vagy legalábbis nem igazi franciák voltak.
- Az igazi franciák ennél gyengébbek, őket megverték volna a horvátok.
- Következésképpen a bevándorlástól erősebb lesz egy válogatott, a migráció tehát jót tesz egy ország focijának.

Tehát voltaképpen annyi történt, hogy a focibolond és migránsellenes miniszterelnök egy lojális és rasszista propagandistája markánsan kiállt migráció, a bevándorlás, a multikulturális és a sokszínű társadalom mellett.

És természetesen az a legszebb, hogy még csak fel sem tűnt neki. Nem az éleselméjűségéről közismert.

A másik, aki igen komolyan vette, az orbáni meglátást, miszerint a horvát foci a mi kutyán kölyke, tehát bármi köze lenne hozzá Magyarországnak (pedig nem), a KDNP-s exképviselő, Hollik István, akivel áprilisban Csárdi zöldséges törölte fel a padlót, és most a politikai túléléséért, a pikszisbe való visszakerüléséért pedálozik:...

CIRKUSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Csita
2018.07.15.


...Én meg játszom a majmot. Őszintén nekem sem volt nehéz megtanulni a szerepet. Röhögve könnyebb, ők röhögnek rajtam, én meg rajtuk. Csudajó! Egy baj van, mostanában már nem mindig tudok nevetni. Ilyenkor felmászok a fa tetejére és onnan figyelek, messziről. Onnan fentről, kívülről olyan vicces és primitív ez az egész. Mint egy igazi cirkusz, komolyan! Csak át kellene ugrani azt a kerítést, most olyan bátornak érzem magam. Kinyaltam az idomár pálinkás poharát. Mindig kiszoktam… Még nem vette észre. Ne mondjátok el neki! Ilyenkor annyira bátor vagyok, mint fiatal koromban, még a kerítés előtt…

Szóval az idomár, az nagyon rendes ember! Nemzetközileg elismert, azt mondja magáról. Mert megvéd minket a kerítéssel, sőt a mi kerítésünk végtelen, egész Európát megvédi a… valakiktől. Ezt a szót nem bírom megjegyezni, pedig oly sokat hallottam már. Én meg azt hittem eddig, hogy minket zárt be! De ez lényegtelen, a kerítésnek két oldala, bezárva, vagy kizárva lenni, nézőpont kérdése. Szóval végtelenül rendes ember, csak én valahogy nem tudom tisztelni. A tisztelet vagy jön belülről, vagy ki lehet kényszeríteni kívülről ideig-óráig. De annak súlyos következményei lesznek. Mindenkit érintő súlyos következményei.

Szegényke csúnyán elhízott… megdolgoztunk érte! De mit sem ér, Jumbó ha egyszer még magánál lesz, ha egyszer még feltámad, ha nem lesz leszedálva, egy másodperc alatt matricát csinál belőle. Nem lesz három dimenziós, de plakátra pont jó. Végre nekem is tetszene! Összeszedem magam és ugrani fogok, ennek itt nincs értelme. De még ülök egy kicsit a saját a fekáliám tetején. Mert nekem adtak enni. Nekem még adtak, mert még munkaképes vagyok és egészséges, vagyis nem tudok róla, hogy beteg lennék. De nem voltam orvosnál már rég. Pontosan tudják, hogy a munkaképeseknek enni kell adni, mert ha tele a pocak nem fog ugrálni. Szóval ettem, mert volt mit, mert én még húzom az igát, szolgálok, nem sokan vagyunk már kerítésen belül. Sajnos a tehetségesek már mind elhúztak, tisztelet azon kivételes tehetségeknek, akik kalandvágyból itthon maradtak. Inog a cirkusz porondja. Nekem is remeg a lábam mindig, mikor fel kell lépnem, bohóc orral, maszk mögött sírok.

Tudom, hogy mit csinálok, felelősségem teljes tudatában cselekszem! Nem lenne szabad! Rajtam is múlik, mikor dől ez össze, amíg itt vagyok nem fog! Amíg csinálom utolsó leheletemig, nem fog! Amíg szolgálok, nem fog! Ahhoz hogy ugrani tudjak, erőt kell merítenem. Meg kell mártóznom a saját mocskomban, hogy elég késztetést érezzek a meneküléshez. Talán nem vagyok még mindig elég mélyen. Legyek köpnek és lárvák másznak a testemen. Meg kellene mozdulni már! Vagy itt rohadok meg, és a férgek elevenen esznek meg! Akkor most futás, három, kettő, egy! És…!!! Megtorpanok, egy féreg pont a szemem közé néz, az orromon ül.

Á! Nem bírom, velem is baj van! „Disznók közt az ólban!” Nem tudom megtenni! Valami ideköt, valami visszaránt! Valami elveszett, valamit meg kell keresnem! Vagy valaki elveszett, aki én voltam, nélküle nem mehetek! Meg kell keresnem, ez a valaki, vagy valami ideköt! Aki nélkül nem én vagyok! Azt hiszem a lelkem veszett el az elmúlt években! Meg kell keresnem, bárhol van is! Ha a trágya alatt, akkor ott! Ma én kiganézok magam után, és ha nem lesz meg, kiganézok mások után is. Ha ott sem lesz, tovább megyek, és együtt ganézunk majd! Ma ganézok! Akkor is, ha azt mondták, nekem ez jó! Jó nekem a szarban! Nem jó! Másoknak sem jó! Ganézok, és ma szembe nézek magammal. Nem lesz könnyű, azt hiszem!

A MEGSZAKÉRTETT KIBERHARCTÉR

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.15.


A hírekben sokfelé kanyarognak az információk. Van akit a labda ide-oda rugdalása érdekel jobban, míg mások az Orbán-Putyin találkozó képein, illetve a miniszterelnök fél számmal kisebb zakóján, mosolyog. Az MTI ezek mellé a képek mellé egy sor más hírt is csomagolt. Ezek egyike szerint, állítólag, nő a „kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság”. Jelentsen is ez bármit.

Mert korántsem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti. Alig valószínű, hogy túl sokan lennének azok, akik azzal a felkiáltással jelentkeznek be a levelezőprogramjukba, illetve a Facebook-profiljukhoz, hogy: „megyek a kibertérbe”. Ezzel szemben alig van hét, hogy ne hallanánk internetes zaklatásokról, gyermekek megalázásáról, illetve adatbiztonsági problémákról. Amelyek alapján akár olyan véleményekkel is élhetnénk, hogy a veszélyekkel szembeni tudatosság lehet, hogy növekszik, de az emberek alapvetően tesznek rá. Ameddig nem a gyermeküket, esetleg őket magukat zaklatják. Holott a mindennapok veszélyesség-érzete nagyjából ilyeneken múlik. Az emberek többsége ugyanis nem az amerikai elnökválasztásra gyakorolt esetleges orosz befolyás felett polemizálva töltik a napjaikat...

UTAZÁSÁNAK OKA? TRUMP ÉS PUTYIN

INDEX
Szerző: NYG
2018.07.16.


Fegyveres rendőrök figyelték árgus szemekkel Helsinki repülőterén az érkezőket egy nappal Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkozója előtt. 20 és 45 közötti férfiként minden utasnak jó esélye volt rá, hogy a rendőrök külön ellenőrzik az iratait, akár EU-n belülről, akár kívülről jött.

„Utazásának oka?” „Donald Trump és Vlagyimir Putyin” - válaszoltam, bár sejtettem, hogy ez nem fogja lerövidíteni az ellenőrzést. A rendőr egy oldalsó kis terembe tessékelt, majd eltűnt az útlevelemmel. Pár perc várakozás után visszajött, és rendkívül udvarias szavakkal tovább engedett.

De nem csak ebből látszott, hogy a szokatlan nyári melegben – 27 fok volt vasárnap délután – álmos Helsinkiben ismét egy legfelsőbb szintű amerikai-orosz találkozót tartanak, mint az öröknek tűnő hidegháború évtizedeiben, amikor az el nem kötelezett ország a a szovjet pártfőtitkár és az amerikai elnök találkozójának helyszíne volt, nem is egyszer. Csak akkor, 1975-ben a közeledést, 1990-ben a hidegháború lezárását ünnepelte a kétpólusú világ, fel sem merült, hogy Brezsnyev és Ford, vagy idősebb Bush és Gorbacsov azt kapja, ami Putyint és Trumpot fogadta, már ha kinéznek a repülőtérről a tárgyalásra tartó konvojok autóinak ablakán.

A leglátványosabb jele ugyanis a találkozónak, hogy az ország legnagyobb napilapja, a Helsingin Sanomat a sajtót védő, Trumpot és Putyint kritizáló hirdetésekkel szórta tele Helsinki megállóit.

Üdvözöljük a szabad sajtó földjén

- áll a hirdetéseken, amelyekben angolul Trump kapja meg, hogy támadja a New York Timest, válogat az újságírók között, örömet okoz Kim Dzsongunnak azzal, ahogyan fellép a kritikus sajtóval szemben, oroszul Putyinról mondja el, hogy az orosz elnök alatt visszaszorult a szabad sajtó, megszületett a külföldi ügynökökről szóló törvény, amely a médiumokat is sújthatja, és több orosz menedéket kért Nagy-Britanniában.

Mindez talán jobban illene egy tüntetéshez, mint egy napilap hirdetéséhez, ami jelzi, mennyire egyensúlyát vesztette a világ – hogy Trump és Putyin ennek okozói, vagy termékei, arról megoszlanak a vélemények. És a fő kérdésről is:

MIRE LEHET JÓ EGYÁLTALÁN EZ A TALÁLKOZÓ?.

DRÁGÁBB LETT A HITEL? AKKOR SEM KAPSZ TÖBBET A PÉNZEDRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.16.


Bár a hitelkamatok emelkedése már megindult, a betéteknél ennek még nyoma sincs. A bankok továbbra sem hajlandóak fizetni a pénzünkért. Az állam hiába ad többet, az emelkedő infláció miatt sokszor nála is csak veszít a pénzünk az értékéből.

Az elmúlt hetekben lendületesen emelkedtek a bankközi kamatok (Bubor), a bankok pedig sorra elkezdték növelni a hitelkamataikat, sőt májusban már a törlesztők is emelkedésnek indultak. Hiába gondolnánk azonban, hogy akkor végre a megtakarításainkra is többen adnak. Eszük ágában sincs emelni a tétet, egyelőre mozdulatlanul 0,01 százalékon áll a kínálatok többsége.

A jegybanki adatokból mintha egészen más világ tűnne ki. A legutolsó, a májusi értékeket mutató statisztika szerint látra szólóan 0,04 százalékos volt az átlagkamat. Az éven belüli lekötés 0,23 százalékot, az éven túli pedig majdnem 0,9 százalékot hozott. Persze ezek sem magas értékek, de a kisebb betéteket elhelyezők számára valójában legfeljebb vágyottak lehetnek.

Az MKB informatikai átállását (ennek nehézségeiről itt írtunk) követően a sztenderd betétek lekötési időszaka némiképp módosult. Emellett megszűnt a lekötött betétek határidős felmondásának lehetősége. Változott az a minimumösszeg is, ami felett leköthetők a különböző devizák.

A magyarázat részben az egyedi (a normálnál esetenként magasabb) kamatmegállapodásokban rejlik, de ott is, hogy már általános a tartós betéti számlákon (tbsz) a látra szóló kamatozás. Például a K&H-nál az idén már nyitható új tbsz, de az állományra „látra szólóan” 0,2 százalékos kamatot fizetnek. Az NHB Bank 30 millió forint felett kínál egyedi kamatot. Az OTP a Bizalom Extra betétre ötmillió forint feletti összeg esetében ötszörös (bár így is csak 0,05 százalékos) kamatot ad, de ehhez a pénzt négy hónapra le kell kötni...

KÁVÉ ZACSKÓBAN ÉS BUDDHA FOGA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / TeePolgar
2018.07.16.


Srí Lankát sokan “mini-Indiának” tartják, de ez nem teljesen igaz – legalábbis régi és rendszeres szerzőnk, TeePolgar szerint, akinek volt szerencséje ellátogatni az országba. Következzen tehát az élménybeszámoló, szokás szerint érdekes képekkel. Ja, és az is megint kiderül, hogy mindenhol vannak magyarok

“Srí Lankára akartunk menni elsőként, mert a nagy bakancslistás Myanmart, mint pontot az i-n szerettem volna meglátogatni ezen út befejezéseként. Kazahsztánból (ahol jelenleg élek) ahhoz, hogy egy légitársasággal lehessen repülni, eléggé zsebbe kell nyúlni, így pár nap matekozás és keresgélés után arra jutottam, hogy a legjobb, ha az Air Asia fapados járataival közlekedünk.

Mivel Kuala Lumpur a légitársaság központja, így Almatyból (KAZ) repültünk Kuala Lumpurba (MYS) és vissza. Kuala Lumpurt ezután törött csillag alakú utazásunk szíveként használtuk, mert bár ökológiai lábnyomunk nagyobb volt a megtett plusz kilométerek által, de költségvetésünk a repjegyeknél lejjebb ment.

Mivel már késtem le csatlakozási járatot ezzel a megoldással, így nem tudtam sokat trükközni, a bevándorlási procedúra hosszáról sem tudtam sokat, így este repültünk tovább Kuala Lumpurból Colombóba, Srí Lanka fővárosába.

Kávé nylonzacskóban

Az átszállási időt (napot) a városban mászkálással, és egy csipetnyi maláj-konyha ismerkedéssel töltöttük, amiből azt a konklúziót vontuk le, hogy az idő nagyon párás, a buszmenetrendek nagyon jól értelmezhetőek, és az étel nagyon csípős. Viszont van nylonzacskóban szívószállal felszolgált cukrozott tejeskávé jéggel, ami a maláj konyha szimbóluma, és megmentője az izzadó turistának.

Szerencsére nem ért meglepetésként, hogy a gépünk egy óra késéssel indult, ám még a Ryanairt is megszégyenítő taktikával: úgy lehűtötték a gépet, hogy minden nálunk volt ruhadarabot felhúztunk magunkra, és akkor derült ki, hogy miért, amikor megkértük a légiutaskísérőt, hogy adjon takarót. A válasz: lehet bérelni pénzért. Az a lényeg, hogy nem kaptunk tüdőgyulladást takaró nélkül.

Közel éjfél volt, amire a csomagokat is felvettük, couchsurfing szállásadónk, és a reptéri ingyen wifi segítségével fogtunk egy Pick-Me fuvart (az über helyi koppintása, csak olcsóbb), ami 10 $-ért vitt át a városon minket a 32 kilométerre lévő szállásunkhoz.

A szállásadónk egy helyi pár, akik nemrég házasodtak, külön profiljuk van, de egy közös naptárba jegyzik a közeledő utazókat, hogy ne legyen átfedés. Mondjuk, amekkora házat bérelnek, ez nem hiszem, hogy gond, még a fővárosban sem.

Mint a legtöbb szállásadóm, ők is iszonyatosan kedvesek és értékkel teli emberek, így nagyon értékes beszélgetéseket köszönhetek nekik, és sokszínűségük miatt nem volt csend az asztalnál egyszer sem. A férfi otthonról dolgozik, program dizájner, a nő adminisztratív feladatokat lát el a városházán. Motivációjuk, hogy a világ történeteit hozzák a lakásukba, ha már ők nem utaznak, valamint hogy segítsék az utazókat szállással és étellel...

CSAK A BECSÜLET

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.07.13.


...Azt várjuk Öntől, hogy járjon előttünk is jó példával, és szerezzen érvényt a katonák között is a katonaélet első számú törvényének: Csak a becsület! – indította útjára az alcsúti ember az új vezérkari főnököt. Szép, megindító pillanatok voltak ezek, néhány lábjegyzet azonban ide kívánkozik.

Irakban és Afganisztánban a harcoló amerikai katonák becslések szerint több tízmillió dollárnyi kincstári pénzt nyúltak le, más becslések sze­rint a teljes összeg a hatvanmilliárdot is elérheti. A legegyszerűbb és legproblémamentesebb eljárás abból állt, hogy a vitézek a hadsereg üzemanyagát eladták az afgánoknak, talán sokkal nagyobb mennyiség­ben, mint azt a legfantáziadúsabb elme gondolhatná. És ez még semmi, hiszen köztudott, hogy annak idején egy Afganisztánba vezényelt szovjet harckocsizó dandár a teljes harci technikáját adta el ugyanott, nyil­ván av­val a céllal, hogy az árán vodkát vásároljon. Utóbbi Afganisztánban némi nehézségbe ütközhetett ugyan, ám a szovjet ember leleményes. És ez még mindig semmi, mert hiszen tudjuk, hogy 193-ban a prætoriánus gárda az egész Római Birodalmat adta el Didius Julianusnak, aki ennek köszönhetően császár lett, és nem kevesebb mint kilenc hétig uralkodott.

Figyelemre méltó továbbá, hogy a föntebbi csí­nyeket többnyire harcoló katonák követték el, holott aki a hadsereg­ben igazi nagy csodá­kat tud tenni, az a hadtáp. Gondoljunk Milo alakjára A 22-es csapdájából, nem elfeledve, hogy a modell nemzetközi. Tíz év szolgálati idő után min­den hadtápos tisztet tárgyalás nélkül fel kéne kötni, mondta csaknem öt­ven esztendővel ezelőtt a nagytarcsai laktanyában egy igen kövér hadtá­pos főtörzsőrmester, és nem viccnek szánta. Noha neki, sze­gény ártat­lannak, halvány elgondolása se lehetett, mit tudna kezdeni a hadse­reg forrásaival egy olyan kaliberű szellem, mint például Mészáros Lőrinc, aki­nek a keze alatt a kiszáradt latrina is gyé­mántbányává lényegül át, már amíg a magyar ugarra az alcsúti em­ber rettentő árnya borul.

Haderőt nem azért fejlesztünk, mert fontos, szükséges, sőt kötele­ző, ez nálunk semmire se ok. Két okból foglalkozunk vele. Részint, mert könnyebb lenyomni a szavazó torkán, mint a stadionépítést, részint, mert további sportberuházásokra már mi se tudunk annyi pénzt elszórni, amennyit kellene. Ez egy kicsi ország, nem fér el benne több stadion. Vi­szont közben ráébredtünk, hogy a hadseregnek Isten pénze se elég, a to­vábbiakat az olvasó minden bizonnyal kitalálja. A honvédelmi tárca első lépésként há­romszáz darab 1861-es mintájú osztrák–magyar gyalogtiszti szablya be­szerzését határozta el. A jövő háborúja amúgy már elkezdő­dött, bitek és bájtok vívják a világhálón, viszont a minisztérium dupla annyiért vette a szablyákat, mint amennyiért megkapta volna a sarki boltban is. Ösztönösen rátalált a helyes útra. Sínen vagyunk.

A LEGJOBB CSAPAT NYERTE A VILÁGBAJNOKSÁGOT, ÉS VAN MIT TANULNIA BELŐLE

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON - TÓTH RICHÁRD
2018.07.15. 


Négy gyors tézissel készültünk a világbajnokág után. Meg egy ráadással. Nyert a legjobb csapat, vesztettek az egyéni képességekre építő válogatottak. A bírónak a tekintélye megkopott a videóval szemben, Putyin viszont megkapta imázsjavító versenyét. És bizony még most sem úsztuk meg politika nélkül.

1. A legjobb csapat nyert, nem kérdés

A döntő első félidejében Franciaországnak szerencséje volt, talán először az egész vb-n, szemben a kétszer is csak tizenegyesekkel győző horvátokkal. No, nem feltétlenül az öngól jelentette a mázlit, Griezmann a beadásnál a horvát védelem ismert gyengeségére épített: Modricék hagyták magukat a szabadrúgás előtt kicsalni a 11-es pontig, kiszolgáltatott helyzetbe hozták kapusukat, aki csak nézni tudta, ahogy (végül) Mandzukic fején megpattan a labda. Az igazi szerencse az volt, hogy a bíró minden videósegítség ellenére bedőlt Griezmann-nak, akit nem rúgtak fel, hanem feldobta magát. A tizenegyesnél viszont a tévé képei kellettek, mert szabad szemmel nincs játékvezető, aki a kezezést befújja.
A videó megtekintése után a döntés már helyes volt: a nigériai szövetségi kapitány közlése szerint az illetékesek előre közölték minden válogatottal, hogy a testtől elálló kéz esetén a FIFA büntetőt ír elő.

A második félidőben már nem volt kérdés, Pogba és Mbappé révén kijátszották a franciák az erősségüket, és Lloris a végén még vissza is adta Mandzukicnak a gólt, amit az első félidőben tőle elcsórtak. A horvátok hiába birtokolták többet a labdát, igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Lőttek távolról, pontatlanul: 15 lövésükből három talált kaput, a franciák nyolcszor próbálkoztak, de hat ebből kapura tartott, és három be is ment (az öngól nem része a statisztikának). A horvátok pontatlansága nem feltétlenül az ő hibájuk, hanem a franciák erőssége.

Dechamps csapata a döntőig vezető úton meccsenként 4,3 lövést engedett ellenfeleinek a tizenhatoson belülről. Horvátország viszont átlagban 7,4-et. Az amerikai futballban mondják, hogy támadósorral meccset nyernek, védelemmel pedig bajnokságot. Ez igaz volt a mi labdarúgásunkra is Oroszországban
.

A franciák a védelemre építették tehát játékukat, és mindössze három kreatív játékossal álltak fel, de a Griezmann – Mbappé – Giroud hármasból az utóbbi, az Arsenal „csatárja” is a védelemmel volt legtöbbet elfoglalva. Az ötlet úgy hangzott, már a belgák ellen is: átengedni az ellenfélnek a labdát, és viszonylag későn megtámadni a labdát hozó játékost. Az ellenfél védelmének feljebb húzásával ugyanis üres terület keletkezik Mbappé életveszélyes elfutásaihoz.

A franciák nem adták fel a defenzív játékot szinte soha. Egyedül az argentinok ellen, amikor rövid időre hátrányba kerültek, mutatták meg, hogy képesek labdabirtoklásból is játszani. Kétszer nyomták meg nagyon erősen a játékukat a vb alatt: Messiék ellen, és rúgtak percek alatt hármat, és a horvátok ellen a második félidőben. Abból két gól született. Thomas Hitzlsperger írta a Guardianban:

a franciákon az ember azt érzi, mindig egy sebességgel alacsonyabb fokozatban játszanak, mint amiben tudnának.

Mintha Dechamps így spórolt volna minden lehetőségre. Tudták, hogy a belgák életveszélyesek, a horvátokat pedig szinte lehetetlen elpusztítani. Ezért végig úgy játszottak, hogy legyen valahonnan feljebb lépni, ha hirtelen valamiért muszáj volna. Messiék megtapasztalhatták, mi történik, ha kiprovokálják a francia ellenreakciót.

A francia válogatott volt a világbajnokság második legfiatalabb csapata, mégis övék volt a második legértékesebb keret. A játékosok fele ráadásul a kevés európai abszolút-topcsapat egyikénél keresi pénzét, minek következtében jelentős tapasztalatuk volt a legmagasabb színvonalon játszott tétmeccseken. A franciák győzelme nem szerencse, hanem tervezés következménye...

"A MAGYARIDŐK SZERINT ALJAS GAZEMBER VAGYOK"

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.07.15. 


Azt olvasom a #magyaridők című propaganda kiadványban, hogy aljas módon hazudok és csúsztatok, amikor motivációjukat tekintve párhuzamot vélek felfedezni a negyvenes években menekülő zsidókat szállító St. Louis és a Struma nevű tengerjárók tragikus története és aközött, hogy hazánk külügyminisztere, szíjjártópéter, kitörő lelkesedéssel üdvözölte, hogy az olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy az olasz partoknál kikössön a menekülteket szállító Aquarius hajó, amelynek fedélzetén 629 menekült, köztük 120 gyerek és hét kismama tartózkodott.

A történet persze annyiban más, hogy a St. Louis hajó, amelynek sem az északi sem a dél-amerikai kontinens egyetlen állama sem adott kikötési engedélyt végül visszatért Európába és 769 utasa közül "csak" 300-an lettek a holokauszt áldozatai, a Struma nevű tengerjáró - amelytől ugyancsak megtagadták a kikötési engedélyt - 800 utasa közül viszont mindössze egy menekült meg.

Az Aquarius esetében viszont a spanyol kormány engedélyt adott a kikötésre és így mindenki megmenekült. Én pedig a #magyaridők szerint azért vagyok aljas gazember, mert ezekről az esetekről az emberi gonoszság banálissá válására asszociálok, mintha nem tudnám, hogy "Magyarország minden rászoruló, hazájából valóban az üldöztetés miatt menekülni kényszerülő emberen segít, oltalmaz minden elesettet."...