2016. április 22., péntek

MEGFENYEGETETT NEMZET

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.22.


Megfenyegetett bennünket szeretett miniszterelnökünk.
Azt nyilatkozta, hogy még tizenöt évig a politikában kíván maradni, meg, hogy  ő „régi vágású” politikusnak tartja magát.
Amiben nem is nagyot tévedett, mert hogy ki látott már segget vágás nélkül és a vágás általában régi, egyidős a politikussal.
A modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságra, de „én nem tartozom ebbe az iskolába” – mondta. „Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is”, vagyis „a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban”, arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol – mondta.
Nem sok jóval kecsegtet ez a nyilatkozat, minthogy a lopást is fiatal évei óta gyakorolja, és igen tehetségesen: az első BOSS-öltönyöktől, melyeket a Fidesz finanszírozására kapott pénzekből vett a haverjaival együtt, viszonylag gyorsan eljuttott egy kőbánya ellopásáig, a kedves Papa számára.
Namármost ezen a területen ambícióinak csak a rendelkezésre álló vagyontömeg szab határt, egyébként mindenre képes.
Ez a koma lelopja a libáról a tollat, oszt szegény madár mehet puci püspökfalattal haza...


ITT OLVASHATÓ

A HERCEG ÉS MI (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.04.22.


Ez az egész a German Skerries című darabról jutott az eszembe, amit majd negyven év után vettek elő Angliában. Ez a színdarab tulajdonképpen nem szól semmiről, hétköznapi emberek találkoznak benne egy tengerparti madárlesen, és hétköznapi dolgokról beszélnek. Az egyikük meghal, de ennek sincs túlságosan nagy jelentősége. A mi világunk is hétköznapi emberek  hétköznapi dolgairól szól, a tragédiáink is hétköznapi tragédiák, mindenféle tanulságok nélkül. Godot megjön és elmeséli, hogy ki akarja festeni a kisszobát. 
 
Van egy könyv,  Tilo Schabert Boston Politics című könyve, amelybe valamiért beleszeretett pár konzervatív politológus. Ez a könyv egy művészről szól. Kreativitásának tárgya nem a zene vagy a festészet, hanem a hatalom. Az intézmények és a szabályok olyanok számára, mint egy zongora vagy egy ecset, eszközök, amelyeken úrrá kell lennie, tökéletesen alá kell vetnie őket a saját akaratának, hogy megszülethessen a mű. Minden pillanatban késznek kell állnia arra, hogy újabb és újabb forrását találja meg a hatalomnak, éltető eleme a permanens káosz, amelyben ő, és csak ő definiálja a rendet...
 
ITT OLVASHATÓ

FIDESZES FELESÉGEK A MUTYI ÁRNYÉKÁBAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.22.


Még hogy a Fidesz egy macsó párt! Számos példát tudnánk arra mondani, hogy jó magyar hagyományok szerint az asszony a háttérből irányítja a férje karrierjét, no és pénzügyeit. Emlékezzünk csak L. Simon László családi vállalkozására, melyet az asszony vitt, így az államtitkár lepöckölte magáról a vagyonosodására vonatkozó kérdéseket, vagy Rogán Cecíliára, aki lényegében first ladyként viszi az ügyeket a miniszter családjában.

Ismét lendületbe jöttek a fideszes asszonykák, hiszen a Blikk összegzése szerint Simonka György, Békés megye dinnyetermő vidékének egyéni képviselője, Soltész Miklós, szociális ügyekért felelős államtitkár is a nején keresztül pályázott napkollektoros beruházásra. A nyertesek listáján szerepel még Varga Gábor fideszes képviselő és Szekó József mohácsi polgármester házastársa, valamint Kalmár Ferenc miniszteri biztos is, aki saját nevében pályázott a kollektorokra. Valamennyien 700 és 800 ezer forint körüli összeget nyertek el a beruházásra. Ma már egyébként eljutottunk odáig, hogy a szegedi kötődésű Kalmár Ferenc vállát kell lapogatnunk azért, mert volt vér a pucájában, és a saját nevében folyamodott állami támogatásért...

ITT OLVASHATÓ

MÚZEUM LETT CHAPLIN UTOLSÓ OTTHONA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.22.


Múzeum lett a ház Corsier-sur-Vevey-ben, ahol Charlie Chaplin 1952-től 1977-ben bekövetkezett haláláig élt. Április 16-án, a születésnapján avatták fel.

A „Chaplin’s World”-öt Philippe Megland svájci építész és Yves Durand művészeti biztos tervei alapján alakították ki az örökösök és a Vaud-i kantonnal együttműködve.

Az átalakítási munkálatok 2 évig tartottak. Jean-Pierre Pigeon, a múzeum igazgatója azt nyilatkozta, hogy célja bemutatni Chaplint, mint művészt, mint embert és mint nőcsábászt is. A látogatók a múzeum 150 férőhelyes mozitermében megnézhetnek életéről egy dokumentumfilmet is.

A múzeum három részből áll: magából a házból, a stúdióból és a kertből. A házban Chaplin és családja személyes vonatkozású tárgyait, bútorait mutatják be. A stúdióban néhány nagy filmjének a díszleteit és személyes felvételeit. A ház második, 250 négyzetméteres területét bérbe lehet venni magáneseményekre. A múzeumnak van egy étterme is, amelyet Chaplin örök figurája után The Trampnek neveztek el.

ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁN TANÍTVÁNY PÁRTOT ALAPÍT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.04.22.


Vona Gábor felszíjazta a szopórollerre alelnökei egy részét. Novákék látszólag egy átgondolatlanul széles pártelnöki jogkörnek esnek áldozatul, valójában viszont az orbáni receptet teccenek megszívni éppen.

A tanítvány elővette a Mester kottáját és abból húzza el alelnökei és a párt nótáját.

Mert itt nem csak a pótvonák meghatározásának jogáról beszélünk, hanem arról is, a Jobbik tagságnak nyelőképessége vetekszik-e fideszesekével? Az ő torkukon is lefér bármi, amit kitatál az egyszemélyes hatalomként tündöklő vezető?

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ DEMOKRÁCIÁJA

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.04.22.


A politika, mint téma, az utcán hever. Bár annyi azért még nem hever az utcán, ahány hajléktalan.

Lehet például élcelődni az örökké sértődött, örökké duzzogó Tarlós főpolgármester úron. Aki újabban hajlamos összekeverni a bringást is a migránssal. Aki talán már azt is képes feltételezni, hogy a pesti bicajosokat is Soros bujtogatja.

Vagy, mondjuk, elmerenghetünk a Jobbik elnöke által a cukiság kampánya keretében Novák Elődék ellen végrehajtani tervezett hosszú kések éjszakájáról.

Hálás téma lehet úgy általában a kormány kivagyi költekezése, de ezen belül is a készülő méretes erkély a budai várban. Ami jól szimbolizálja az Orbán hatalom eszement megalomániáját. (Amit állítólag úgy terveztek meg egyébként, hogy ott egy nagyobb szabású disznóvágást is le lehet majd bonyolítani.)

De hát mindezeket már megszokhattuk, mit is hőbörgünk emiatt? Ahelyett, hogy inkább örülnénk annak, Orbánék csak egy Dunára néző teraszt álmodtak a karmelita kolostor homlokzatára, s nem focipályát, sőt netán egy egész nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadiont!


ITT OLVASHATÓ

"VÁGYTAM A TÚLOLDALRA" - JÓNÁS TÍMEA ARANYPÁNT-DÍJAS ROMA FŐÁPOLÓ A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.04.22.


„Mindig a legnehezebb dolgokkal akartam foglalkozni, a legnagyobb kihívásokkal akartam szembenézni” – mondja Jónás Tímea a Mandinernek. Ez sikerült is neki. A romatelepről indulva pszichiátriai főápoló lett a kiskorától kezdve mindig bizonyítani akaró cigány lányból. Ma a Nyírő Gyula Kórház OPAI pszichiátriájának főápolóként 171 ágyra felügyel. A minap kapta meg az Aranypánt-díjat, amit olyan hétköznapi roma hősök kaphatnak meg, akiknek élete és munkássága példaértékű. Interjúnk.

„Mi motiválta, hogy ilyen bátor terveket szőjön?

A tudásvágy és a környezet. Hajtanom kellett, hogy kitörhessek. Hogy érthetőbb legyen, elmesélek egy mozzanatot az életünkből. A telepen senkiknek nem volt fürdőszobája. Kint a szabadban pokrócokon ülve, lavórokból mosdottunk. Fürdőszobát akkor láttam először, amikor egyszer anyukám bevitt magával a munkahelyére. Úgy izgultam már reggel, amikor azt mondta, elvisz a munkásfürdőbe is, ahol zuhanyozhatok. Máig emlékszem, mekkora élmény volt ott állni, miközben felülről jött rám a víz. Elöntött a büszkeség, hogy már azt is tudom, hogyan kell zuhanyozni...

 

AZ ÉLET NEM EGYDIMENZIÓS

NORVÉGMINTA BLOG
Szerző: Norvégminta
2016.04.22.


“Az életnek a hosszán kívül legalább két másik releváns dimenziója van. Az egyik a szélessége: hogy mennyire változatos életet élt valaki (…) És van a harmadik dimenzió: az élet mélysége.” – tudjuk meg a halálra felkészült, 46 éves, rákos Birtalan Balázs szövegéből a Magyar Hospice Alapítvány és a verbatimszínházi előadásairól ismert PanoDráma együttműködésében létrejött színdarabból. A rák és a halál között sokszor egyenlőségjelet teszünk, bár sokan felgyógyulnak ebből a betegségből, amiről betegek és hozzátartozók, orvosok és ápolók sokszor nem tudunk őszintén beszélni és kérdezni. A Hospice Alapítvány által készített 15 mélyinterjú, valamint az alkotók által készített hét mélyinterjú, tucatnyi kisinterjú, illetve internetes blogokon és egyéb felületeken talált anyagok részleteiből a PanoDráma alkotócsapata által szerkesztett előadásban számos olyan történetbe, félelemmel, fájdalommal, sőt örömmel és humorral teli pillanatba kaphattunk betekintést – amelyet legtöbbször elhallgatunk. Pedig ha mernénk nyíltan kommunikálni egymással, azzal a betegségből való gyógyulás és a halál elfogadása is könnyebb lehetne mindenki számára. A rendhagyó előadás után szakértők és érintettek beszélgettek a témáról, amelyet sokan még mindig tabuként kezelünk.

A 90-es években még bevett gyakorlat volt Magyarországon, hogy a rákos betegekről két zárójelentés készült. Egy a betegnek, tele hazugságokkal, a másik az orvosnak, a fájdalmas igazsággal — tudtuk meg az előadást követő beszélgetésen Pilling Jánostól, az „Orvosi kommunikáció” könyv szerzőjétől. Bár az orvosok munkájuk során számtalan nehéz kommunikációs helyzetben vesznek részt, a Semmelweis Egyetemen csupán 2004 óta tanítanak a medikusoknak kommunikációs ismereteket. Az orvosoknak a szakma és a társadalom elvárásainak megfelelően mindig harcolniuk kell a gyógyulásért, a betegek gyógyításáért. Mi van azonban akkor, amikor erre már nincsen remény? Hogyan ismerhetik be ezt a betegnek úgy, hogy egyúttal támogatást is nyújtsanak neki a rossz hír feldolgozásában? És mi a helyzet a betegekkel, akik még ha munkájukban és magánéletükben magabiztosan kommunikálnak is, és kiállnak magukért, mégis legtöbbször gyermeki hozzáállással, alárendelt pozícióból fordulnak a nagy fehérköpenyeshez. Ebben a hierarchikus viszonyban nagyon nehéz jól kommunikálni, a beteg és az orvos is frusztrálttá válik az egymással való találkozástól, és elzárkózik attól, hogy partnerként kommunikáljon egymással. A cél pedig az, hogy a rossz hírt se csak egyoldalú közlés formájában adja át az orvos, hanem olyan beszélgetés keretében, amely arra sarkallja a beteget, hogy merjen kérdezni. Sokat jelent az a mondat is, hogy „Valamiben tudok segíteni” — állítja az évtizedek óta onkológusként dolgozó Ruzsa Ágnes...
 
 
 

FELÁLLT AZ APOSTOLI MAGYAR KORMÁNY

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.04.22.


A magát korábban kormányzónak kikiáltó Borbély József a február végi, senki által észre nem vett hatalomátvétel után most újabb szintet lépett. Kormányt alakított. Nem viccelek. Tényleg.

Február 29-én megjelent egy fotel Budapesten, a Parlament előtt. Körülötte 4-5 ember, egy sátor, valamint egy koronamásolat. Emellett egy kihangosító berendezéssel felszerelt Lada Niva, melyből bömbölt az „Apostoli Magyar Királyság” ars poetica-ja a budapestiek legnagyobb örömére ürömére.

A megjelent hívek körében Borbély meg is tartotta fotelfoglaló beszédét, de a meghirdetett kormányváltás ezúttal (is) elmaradt. Érdemes visszatekinteni arra, hogy erre a napra vajon milyen ígéreteket lengetett be az azóta magát „I. József Nimród Bátor Atilla Apostoli Magyar és Világ Király” névvel és természetesen ranggal felruházott Borbély.

Talán nem kell hozzá túl éles memória, hogy visszaemlékezzünk arra: ezekből vajon mi valósult meg. A 2014-es országgyűlési képviselőválasztáson elindult, s Kecskeméten 84 szavazatot kapott, ezzel pedig 0.21 %-ot elért úriember akkoriban még „kormányzó”, illetve „Az Apostoli Világ Királyság Vezérlő Főfejedelme” néven futott, de belátom, hogy ha valaki ilyen nagy formátumú politikus, s ekkora terveket dédelget, akkor nem is adhat ilyen apró-cseprő formaságokra. Arra pedig pláne nem, hogy milyen alapon ígért még a migránsoknak is alapjövedelmet, a szervezete révén kiötlött szentkorona pénznemben. Most elegánsan eltekintek a Szent Korona Bankkal kapcsolatos alapítási és egyéb jogi problémák taglalásától, hiszen a kormányalakítás mégiscsak izgalmasabb ügy.

Április 22-én ugyanis Borbély meghirdette azt is...

ITT OLVASHATÓ

A VÁROSLIGETET IS BEÁLDOZNÁK A SZOCIK, HOGY EGYÜTT LOPHASSANAK A FIDESSZEL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.22.


Csütörtökön a zuglói képviselő-testület közgyűlése után Karácsony Gergely kétségbeesett írást rakott ki a Facebookra. A zuglói MSZP ugyanis a Fidesszel együtt megszavazott egy javaslatot, amely szerint Zugló támogatja a Városliget beépítését, sőt kötelezi az önkormányzati képviselőket, hogy fórumokat szervezzenek a terv népszerűsítésére.

De nem csak erről szavaztak, ahogy Várnai László, zuglói önkormányzati képviselő írja a blogján. A két párt együtt „a Közbeszerzési Szabályzat vissza módosítását terjesztette be. Az ő általuk uralt, magánuradalomként kezelt Városgazdálkodási Zrt. 100 millió forintig ezentúl újra maga intézheti a közbeszerzéseit.”

És ha ez ne lenne elég, ahogy Várnai írja, a képviselő-testület „Szatmári Kristóf Fideszes képviselő anyukáját, Szatmáriné Jahn Angélát pályáztatás nélkül neveztette ki a Zuglói Társasház és Közterület-kezelő Kft.-nk igazgatójának. Ezentúl BKIK-ban (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara - szerk.) nemrég csatát vesztő család a Bosnyák téri hétvégi önkormányzati piac sok száz milliós számla nélküli forgalma fölött is úr lesz, azt, hogy kinek és mekkora standja lehet, ezentúl ők mondják meg.”

A helyzet az, hogy ezzel nagyon úgy tűnik, Karácsony Gergely álma, hogy a két nagy párttal együttműködve, korrupció nélkül vagy a korrupció minimumával, példamutató intézkedéseket hozva vezesse Zuglót, szertefoszlott. Karácsony Gergely előtt eddigi legkeményebb politikai csatája áll, ami pontosan arról szól, megalkuszik-e, vagy beáll keményen egy nagyobb eséllyel bukó, mintsem nyertes akcióba a korrupt kétpárti alku ellen...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÖNBECSÜLÉS NÉGY ARCA: A BOLDOG TELJESÍTŐKTŐL A NÉLKÜLÖZŐKIG

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Jantek Gyöngyvér
2016.04.22.


Talán ti is gondolkodtatok már azon, hogy lehet, hogy híres, körülrajongott és tömjénezett hírességek rosszul érzik magukat a bőrükben, és úgy hiszik, még mindig nem elég, amit letettek az asztalra?

Az agresszív kamasz, aki verekszik, káromkodik, senkit sem kímél, és soha nem mutat sem gyengeséget, sem félelmet, valójában mindent azért tesz, hogy hangyányi önbecsülését kissé feljebb tornázza… Ugyanakkor a csendes, visszahúzódó srác, aki kicsit furcsa és magának való, mégis boldog, sikeres párkapcsolatban él, ismeri a képességeit, és elégedett magával.

Hogy is van ez? Az ellentmondás csak látszólagos, a háttérben a különböző énnel kapcsolatos fogalmak rossz használata áll. A köznyelvben az önbizalom, önbecsülés, önértékelés, magabiztosság szavakat gyakran egymás szinonimáiként használjuk. Ezzel persze nincs is semmi baj, de ha kicsit mélyebben kívánunk foglalkozni a kérdéssel, akár csak egy gondolatmenet erejéig, érdemes röviden tisztázni a különbségeket.

Önbecsülés vagy önértékelés: önmagunkhoz fűződő érzelmi viszonyulásunk, ahogy azt értékeljük, amik és amilyenek mi magunk vagyunk. Viszonylag állandó és stabil tulajdonságunk, értéke lehet magas, vagy alacsony.

Önbizalom: sokkal inkább helyzetfüggő, bizonyos képesség vagy teljesítmény függvénye. Lehet, hogy valakinek nagy az önbizalma mondjuk a zenélés terén, míg a konyhában teljesen elveszettnek érzi magát. Egy-egy bók, vagy kellemetlen célzás szintén nagyon erősen hat az önbizalmunkra, így az önértékeléshez képest az nagyon is hullámzó lehet.

Magabiztosság: egyfajta hozzáállást tükröz, ahogy a társas kapcsolatokban fellépünk. A magabiztos fellépés mögött persze lehet magas önbecsülés is, de ez egyáltalán nem biztos! Olykor éppen ellenkezőleg: a magabiztossággal az illető bizonytalanságát és alacsony önbecsülését igyekszik palástolni...

ITT OLVASHATÓ

A VOLT FELCSÚTI JEGYZŐ TÁMADTA BE AZ ÁNGYÁN-JELENTÉST A MAGYAR IDŐKBEN

VASTAGBŐR
Szerző: D. Kovács Ildikó

2016.04.22.


Petrin László jelenleg a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójaként tevékenykedik.
Ángyán József becsapta a jogban kevésbé jártas olvasókat – ezzel indítja a Magyar Idők honlapján megjelent írását Petrin László, akit nemes egyszerűséggel jogászként tüntetnek fel. Petrin szerint Mészáros Lőrinc csak azokra a földekre licitált, amelyeket már évek óta művel és bérel – most figyeljenek – “tevékenységével így több száz családnak biztosítva tisztes jövedelmet.” Írásában teljes mellszélességgel áll ki a felcsúti polgármester mellett, elutasítva azokat a vádakat, hogy Mészáros tisztességtelen módon jutott volna a földekhez az árveréseken.
De ki is ez a Petrin László, akinek még csak rendesen hivatkoznia sem sikerült az Átlátszón megjelent cikkre, amelyet nem Varga Gábor írt, hanem Vágó Gábor?
Az interneten kutakodva gyorsan összeáll a kép, hogy kiről is van szó. A Népszabadság 2015-ös cikkéből is kiderül, hogy Petrin már a névváltást megelőzően is publikált a Napi Gazdaságban, “jogászként”. A felcsúti önkormányzat honlapján szereplő 2011. januári bejegyzésből megtudhatjuk, hogy Petrin az év január 1-jétől a falu jegyzője volt, joggal feltételezhetjük tehát, hogy Mészáros Lőrinccel való ismeretsége innen datálható. Ezt követően Felcsút-Alcsútdoboz-Csabdi-Vértesacsa körjegyzőjeként dolgozott, ezt már a székesfehérvári önkormányzat honlapján olvashatjuk, mielőtt 2014. augusztusban kinevezték a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójává.
A főigazgató azonban nem csak aktuálpolitikai kérdésekben publikál: a Vitézi Rend Magyarországi Törzsszékének (!) honlapján Ki volt Horthy? címmel jelent meg írása dr. vitéz Petrin Lászlóként szignálva, amelyben Horthy Miklós rehabilitációját sürgeti.


ITT OLVASHATÓ

STADIONLÁZ, 1. RÉSZ: EDDIG NEGYVEN MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZ MENT EL AZ ELKÉSZÜLT HÉT STADIONRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.04.22.A miniszterelnök nemrég adta át az egyébként tavaly nyáron elkészült szolnoki stadiont. A napi hírek alapján azt hihetnénk, gombamód szaporodnak a futballarénák, pedig a szolnoki mindössze a hetedik befejezett projekt a 2010 óta futó stadionépítések sorában. A stadionláz teljes költsége valóban százmilliárdokban mérhető, az elkészült létesítményekre eddig összesen 42,11 milliárd forint ment el, ebből 40,2 milliárd forint közpénz. Sorra vettük a beruházásokat, és kiszámoltuk, mi mennyi volt. Választ kerestünk arra is, miért pont ezek a beruházások valósultak meg.
„Stadionország”, „ezer stadion országa”, „Stadionland”, „stadionláz” – röpködnek a jelzők az orbáni rendszerrel kritikus sajtóban az elmúlt évek futballstadionos beruházásai kapcsán. Az átláthatatlan rendszer alapján, kétes indokoltsággal és hullámzó intenzitással megvalósuló beruházások közepette a folyamatos csúszások és halasztások miatt a felületes szemlélő hajlamos lehet azt gondolni, már stadionok tucatjai épültek meg Kozármislenytől Balmazújvárosig. Pedig dehogy.

Stadion vagy nem stadion?

Az április eleji szolnoki stadionavató apropóján tegyünk egy kis rendet: összesen hét futballstadion épült fel 2010 óta, időrendben az első Felcsúton, aztán Debrecenben, Ferencvárosban, Gyirmóton, Szolnokon, Mezőkövesden és végül Balmazújvárosban. A végső szám persze ennél sokkal nagyobb lesz, az aktuális tervek szerint összesen 32 stadionberuházás valósul meg 2020-ig. (Az eddigi sok improvizáció alapján ez persze még simán változhat.)

Számításaink szerint a kész stadionok eddig összesen 42,11 milliárd forintba kerültek, ennek 95 százaléka, 40,2 milliárd forint a közpénz.
Ebben a cikkben sorra vesszük, hogyan, milyen forrásokból jött össze a hét stadion; a folyamatban lévő vagy még csak tervezett beruházásokat és azok várható költségeit a következő cikkünkben mutatjuk be. Először is azt kell tisztázni, mit értünk stadionberuházás alatt, és milyen összegekkel számolunk.
ITT OLVASHATÓ

BARÁTBÓL ELLENSÉG

ALAPBLOG
Szerző: Suszter
2016.04.22.

„Mire képes a katona, aki roham közben levegőért kapkod?” – Vegetius
Az Európai Központi Bank Mario Draghi vezetésével látszólag mindent bevet a gazdasági növekedés, és az infláció felélesztésének érdekében. Azonban a folyamat során látszólag épp „szövetségeseivel” szúr ki. Ezek a szövetségesek a bankok. Egészen addig, amíg nem lép életbe a helikopter pénz, a központi bank kamatpolitikája és kinyomtatott euró milliárdjai a bankrendszeren keresztül kellene, hogy lecsorogjon a reálgazdasághoz. A kívánt hatást azonban nem látjuk és elsősorban nem is azért, mert a közgazdasági összefüggések nem állnák meg a helyüket, hanem mert a csatorna el van torlaszolva.
A negatív kamatpolitika és mennyiségi lazítás mögötti elmélet nagyvonalakban annyi lenne, hogy a kinyomtatott eurót a bankok kihitelezik, hiszen nem éri meg nekik „büntetést” fizetni a jegybanki betéteik után. A bankok viszont inkább választják a biztos veszteséget a kockázat helyett. Miért? A nem teljesítő hitelek aránya magas, a tőkéjük így is többe kerül, mint amennyit ki tudnak termelni, és a nyomott hozamgörbék miatt az időszaki prémium (hosszabb futamidőre magasabb kamat) sem kínál ösztönzést. A márciusi döntés ebből a szempontből (több pénz alacsonyabb kamattal) katasztrofális a bankszektorra, és így a gazdaságra nézve is.
ITT OLVASHATÓ

HÁROMMILLIÁRDÉRT ÉPÍT STADION-SPORTKÖZPONTOT EGY KORMÁNYHATÁROZAT UTÁN ÉRD

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.04.22.A múlt héten 3,3 milliárd átcsoportosításáról döntött a kormány, szerdán pedig már a látványterveket is bemutatta a hamarosan megépülő érdi sportközpontról a város polgármestere. A 2017-re elkészülő komplexumban helyet kap egy közel kétezer fős stadion is, ahol a város NB III.-as futballcsapata játszhat majd.

A Modern Városok Program keretében 3,3 milliárd forintot fordítanak a fejlesztésre, amit két nagyobb részletben hajtanak végre – fogalmazott Bács István alpolgármester az Érd Most! beszámolója szerint szerdán, amikor T. Mészáros András polgármesterrel együtt bemutatta a hamarosan elinduló sportközpont-beruházás terveit.
Az Ercsi úton – ahol jelenleg is egy futballpálya van – 2017 őszére megépülő komplexumban helyet kap a város NB III.-as futballcsapatának közel 2000 fős stadionja, egy 2200 négyzetméteres főépület (étteremmel, fedett terasszal, öltözőkkel), a város második street workout parkja, wellness részleg, squash- és teniszpályák, büfék és futópálya.
Kicsit hirtelennek tűnhet elsőre ez a bejelentés és a látványtervek bemutatása, hiszen a kormány csak a múlt héten határozott arról, hogy 3,3 milliárd forintot csoportosít át az érdi beruházás javára a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás előirányzatának terhére. (A Nemzeti Olimpiai Központ alatt a Puskás Stadiont és annak széles környékét kell érteni; erre a célra a 2016-os költségvetés 35,88 milliárd forintot különített el, és márciusban például szintén ennek a terhére csoportosítottak át 7 milliárdot a vizes-vb létesítményeinek többletköltségére.)

ITT OLVASHATÓ

IRIGYSÉG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.04.22.


Egy úrinő a nagy autóval feláll a járdára a mellékutcában, a fényszóró még ég, de már kopog a magassarkú, siet az úrinő, amikor egy járókelő szólítja meg, egy úriember.
– Hölgyem, ne haragudjon!
– Igen?
– Ez egy nagyon veszélyes környék!
– Hogy érti?
– Nézze csak, az autó orra túl közel van a falhoz!
– És?
– Én nem egyszer láttam már olyat, hogy ezek a proletárok összekarcolják az ilyen autókat.
ITT OLVASHATÓ

JOGÁLLAMI CSIKI-CSUKI

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016-04.21.

Valaki szóljon már az EU-nak, hogy gondolja meg, mire szórja el a pénzét. Például azt a 120 millió forintot, amelyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) egyik projektjére pazarolt. Nem mintha nem készült volna el a szükséges tananyag, de mit ér az, ha ami benne van, pusztába kiáltott szó.
Azt olvasom ebben a veretes szövegben, hogy a jogbiztonság egyik kritériuma az olyan jogalkotás, amely kellő felkészülési időt hagy az érintetteknek ahhoz, hogy az adott törvényt alkalmazni tudják. Az persze rejtély számomra, hogy miért a bírákra költik ezt a sok milliót, akik tudvalévően nem alkothatnak jogot, és miért nem a tökéletlen törvényhozókra.
Persze, hogy a vasárnapi boltbezárás – boltkinyitás csiki-csukijáról beszélek. Íme egy kis kronológia.

ITT OLVASHATÓ

"TÁRGYALNI", VAGY TILTAKOZNI?

JEHU BLOGJA
Szerző: Jehu
2016.04.22.


Nézetem szerint a mai hatalommal valódi tárgyalásokra elvileg sincs esély – tiltakozni kellene hát, minden lehetséges módon, egészen az önkény bukásáig. Nem kellene megvárni, míg belátható közelségbe kerül a nemzeti katasztrófával fenyegető végkifejlet: az talán a bűnszervezettel való teljes - ma még tán kisebbségi - szembefordulással remélhetően megelőzhető. Amíg tagja vagyunk az EU-nak…

Minden esetleges „tárgyalás" előtt szembe kell(ene) nézni az alapkérdéssel: bűnszervezet van-e hatalmon? Most beérem annyival, hogy megjegyzem: a médiának többé-kevésbé független, ám csak viszonylag kevesek által ismert, használt részében bárki találhat annyi anyagot, hogy a gyanút komolyan meg kelljen fogalmaznia, legalább magának...
Van-e valami valós ok annak föltételezésére, hogy a mai hatalommal érdemes vagy egyáltalán: lehetséges érdemi, becsületes tárgyalásokba bocsátkozni?  Csak én nem tudok mérlegelésre érdemes példáról..?

ITT OLVASHATÓ

KEVESEBBET KELLENE LOPNI...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Tanács István
2006.04.22.


Azt mondják, hogy nálunk rendre túlárazzák a beruházásokat. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kész beruházások teljes árában ugyanis messze nincs akkora különbség itthon és mondjuk Németországban, mint az ács vagy a vízvezeték-szerelő munkabérében. Az anyag többnyire külföldi multik gyártmánya – nagyjából annyiért vagy drágábban lehet beszerezni itt, mint ott.

A teljes elköltött összegben benne van a tisztességes bérre való is – csak éppen nem jut el ahhoz, aki a munkát elvégzi.

A magyar szabályozás a kapitalizmus újrakezdése óta nem lép fel hatékonyan az élősködő vállalkozói trükközés ellen. Az egy dolog, hogy a tendert rendre a politikai csókosok nyerik – nem volna ezzel olyan nagy baj, ha a munka is kéne nekik, nem csak a pénz. A munkára azonban alvállalkozókat szerveznek. Egy-két szint még elviselhető volna az alvállalkozói lépcsőben – vannak speciális munkák, szakosodott cégek – de a magyar gyakorlat szerint 4-5 olyan „alvállalkozó" is beékelődik a megrendelő és a tényleges kivitelező közé, aki semmi egyébre nem vállalkozik, csak arra, hogy levesz 5-10 százalékos profitot, és továbbadja a munkát. A tízmilliárddal becsődölt Szeviép-vezetők perén hallhattuk, hogy cégcsoporton belül is célszerű összevissza mozgatni a pénzt – ha igaz, ami a vádiratban szerepel, úgy sokkal könnyebb eltüntetni...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR OKTATÁSÜGY: NEM CSÖKKENTI, HANEM NÖVELI A TÁRSADALMI KÜLÖNBSÉGEKET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.21.


A március 15-ei pedagógustüntetés szervezőinek, a Tanítanék Mozgalomnak véleménye szerint a tankötelezettség csökkentése és a szabad tankönyvválasztás eltörlése két rendkívül rossz döntés volt a kormányzat részéről, amelyet azonnal vissza kellene vonni. Sőt, az iskolai szegregáció ellen is fel kellene lépni, hiszen az országban tapasztalható oktatási körülmények mélyítik a társadalmi szakadékot, és ennek eredményei már a különböző felméréseken is meglátszódnak.

A közoktatás központosításának elvileg az lett volna a célja, hogy próbálja enyhíteni a különbségeket, de éppen  a legszegényebb iskoláknak adta a legkevesebbet a Klik. Nem is csoda, hogy főleg a tehetősebb családok döntöttek úgy, hogy nem állami iskolába, hanem a törvényi szabályozások miatt kiváltságos helyzetben lévő egyházi intézménybe íratják be gyermekeiket. Sok helyen alakult emiatt úgy, hogy van egy új, jó felszereltségű iskola a tehetősebbeknek és van egy leromlott állapotú a hátrányos helyzetben lévőknek...

ITT OLVASHATÓ

ORBITÁLIS ERKÉLY JÁR ORBÁNNAK

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.21.


A miniszterelnök panorámás erkélyt kap. Vona Gábor kitúrja az elnökséget. Nem drágulnak tovább az albérletek, és az Alkotmánybíróság megint alakított. Hírek csütörtökön.

Megkezdték a Karmelita kolostor átalakítását a várban, ahova a Miniszterelnökség fog beköltözni. Úgy látszik, a vár „megújulása” során nem mindig kell, hogy érvényesüljön az az elv, miszerint mindent Hauszmann Alajos idején érvényes állapotnak megfelelően fognak átalakítani. Orbán Viktor dolgozószobája elé ugyanis orbitális erkélyt kezdtek el építeni, hét ablakot már ki is bontottak – szúrta ki egy építészfórum. Az ország első embere így a jövőben Dunára néző, panorámás erélyről tekinthet le alattvalóira...

ITT OLVASHATÓ

MÖGÖTTÜK ÁLLT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.21.


Megnéztem egy 25 perces dokumentumfilmet, Játsszunk nyugodtan a címe. A film úgy, ahogy van, szörnyű. Ostoba, tendenciózus, nacionalista és mint ilyen, természetesen hazug, de ez nem fontos, vannak benne jó képek Magyarország II. világháború utáni történetéből. A rémületesen poétikus és bombasztikus szöveg tartalmaz egy mondatot, az nagyon tetszett nekem. Nem pontosan értem, hogyan kerülhetett bele egy ilyen igazi, 50-es évekből kísértő propagandafilmbe, dehát benne van: "a szabadságharcosok együttes létszáma nem haladta meg a néhány ezret, de... mögöttük állt az egész magyar társadalom."
 
Nem kellett volna. Ilyeneket nem lehet mondani. A propagandafilm szabályait meg kellett volna tanulni. Mi az, hogy nem haladta meg a néhány ezret? A szabadságharcosok együttes létszáma az egész magyar társadalom volt, nem? Mindenki szabadságharcos volt! Tízmillió magyar szabadságharcos küzdött, csak a rohadt ruszkik túlerőben voltak. Igen, 60 000 (hatvanezer) katonát küldtek ránk. A film szövege szerint ezzel egész Európát letarolhatták volna. Komolyan. Ezt mondja a narrátor.
 
Namármost. Ha a mártírrá vált politikusok nem a könnyeiket nyelik a meghatottságtól, látván, miként harcolnak a "pesti srácok" (a hideg kiráz ettől az elnevezéstől, érdekes, akkor ezt nem hallottam, pedig lett volna hol, október 23-án délután fél 6-tól november 13-áig az utcán voltam), hanem közülük csak egy utánanéz a Magyar Néphadsereg létszámának, akkor azt látja, hogy a kor követelményeinek megfelelően felszerelt seregben nagyjából 200 000 (kétszázezer) katona szolgál...
 

ÜGYES

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.22.


A magamfajta nem épp otthonülő típusú újságírónak időnként adódnak sűrű pillanatai: terepakcióimért cserébe a Rezsim rendőrségre, meg bíróságra rendel, és ez kötelező program. Ilyenkor nincs időm írni, ez történt az utóbbi napokban.

Most épp a legsúlyosabb "ügyem" volt ismét terítéken, immár négy éve folyik az eljárás, tán még ezévben kénytelenek lesznek valami ítéletfélét kiizzadni, mert már minden törvényes halasztási lehetőséget kimerítettek párszor. Húzzák, mint friss menyasszony éjszaka a lepedőt, már lassan kárérték sincs, nembajaz, cikkezni lehet róla, megszámoltam, eddig a Narancsmédiában 32 esetben voltam címlapon közveszélyes bűnözői magatartásom miatt. Szerintem már rég megelőztem Gyurcsányt karaktergyilkosság-ügyileg, és lassan utolérem Császy Zsolt ősbarátomat és harcostársamat is. Apropó, Gyurcsány, és apropó Császy. Az előzőt mindenki ismeri, utóbbit azért kevesebben, írtam róla egy összefoglalót régebben, javallom elolvasásra, e cikk megértése szempontjából hasznos lesz. Előzőt régen tiszteltem, ez mára elmúlt, utóbbit továbbra is, és maradéktalanul. És itt jön a lényeg...

ITT OLVASHATÓ

A MINISZTERELNÖK CSALÁDJÁNAK ÜZLETTÁRSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.22.


Ez azért már mindennek a teteje.
Természetesen mindenki tudja, hogy más az üzlet, meg más a szerelem, de azért már engedtessék meg egy kis naiv rácsodálkozás egy mai hírre.
A Nemzetbiztonsági Bizottság csütörtöki
ülésén a képviselők megtárgyalták Ghaith Pharaon arab üzletember magyarországi tevékenységét.
Nevezett jelentős gazdasági érdekeltségekre tett szert Magyarországon, üzleti kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal - és most tessék lassan, szótagolva olvasni - továbbá üzleti kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnök családjával.
A neves üzletember amúgy arról nevezetes, hogy annak idején szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőinek tízes listáján.
Nem fogják kitalálni miért: az Al Kaida finanszírozása miatt.
Annak a terrorszervezetnek a finanszírozása miatt, mely ezrek halálát okozó merényletekért felelős, melynek utódszervezeteivel az egész világ harcban áll, melyek az Európát felkavaró menekültáradat okozói.

Bizonyára okos ember lehet ez a Ghaith Pharaon, nem kispályás, tudja jól, hogy nem a rendőrt kell megvesztegetni, ha lopott libát akarunk árulni, hanem a belügyminisztert, de még jobb, ha sikerül a miniszterelnököt igénybe venni.
Aztán a csúszópénzek átadását elnevezzük üzleti kapcsolatoknak, leporoljuk a szánk szélét és odébballagunk.
De hát nem azért vannak titkosszolgálatok és nem azért van a Parlamentnek Nemzetbiztonsági Bizottsága, hogy ne figyeljen oda arra, ami az üzleti életben megy, és már amikor az üzletember beszáll a RR Silver Shadowba, a szolgálatok riadót fújnak, és minden eszközt igénybe vesznek, hogy egy ilyen embert távol tartsanak az ország miniszterelnökétől.
De menet közben már megteszik a megfelelő intézkedéseket nevezett kiszorítására az országból, a szövetséges társsszolgálatok egyidejű értesítése mellett.
Azért ilyesmi D-209 idejében nem fordulhatott volna elő...


ITT OLVASHATÓ