2018. október 18., csütörtök

AZ ELSŐ BENYOMÁS MEGVÁLTOZTATHATÓ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.10.18.


Természetünknél fogva készek vagyunk megváltoztatni valakiről az első benyomás alapján kialakult véleményünket. Például, ha valaki először úgy viselkedik, hogy nem tetszik nekünk, később még más színben láthatjuk, arra gondolva: talán tévedtünk, vagy ő viselkedett csak akkor nekünk nemtetszően. Eme adottság nélkül nagyon szegényesek lennének a kapcsolataink.

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogy miként keletkeznek bennünk az első benyomások, de keveset tudunk arról, hogy miért változtatjuk meg ezeket és hogyan.

A Yale egyetem tudósai most ezt a hiányt próbálják pótolni. Megállapították, hogy a rossz benyomások általában erősebb hatással vannak ránk, és ennek lehet racionális magyarázata a fejlődés szempontjából. Az, hogy éberek és óvatosak vagyunk azzal, aki árthat nekünk, olyan magatartással szemben, amely nem a mi értékrendünk szerint való. Kapcsolatteremtési szempontból azonban hátrányokkal járhat. A fejlődés során ezért kialakult bennünk, hogy ítéleteinkben nagyobb rugalmasságot tanúsítunk...

OROSZORSZÁGNAK JÓL JÖN AZ UKRÁN-MAGYAR KONFLIKTUS, DE TAGADJÁK, HOGY MOSZKVA ÁLL MÖGÖTTE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: hj
2018.10.18.


Ukraine Journal

A beregszászi konzulátussal kapcsolatos botrány után Magyarország nem szüntette be a magyar útlevelek kiadását ukrán állampolgároknak, csak a ceremóniák már nem Kárpátalján, hanem Magyarországon zajlanak – jelentette az Ukraine Journal című német nyelvű ukrán hírportál. A jelentés Igor Solovey cikkét idézi, aki „Az ukrán-magyar konfliktus új dimenziói” című cikkében azt írta, hogy az útlevelek átadása Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati hivatalaiban folytatódik. (A jelentés nem közli, hol jelent meg az idézett cikk, de több helyen is hivatkozik Solovey irásaira. A szerk.) Az illető azt is állítja cikkében, hogy a magyar hatóságok a beregszászi konzulátuson készült videó kiszivárgása miatt most alaposan vizsgálja mindazokat, akik gyorsított eljárásban folyamodnak állampolgárságért. Több ukrajnai magyar szervezet közölte, hogy a konzulátusokkal együttműködve a vizsgálatok miatt újra jogsegély-központokat nyitottak. Ilyenek már működtek 2015-ben is, amikor magyar jogászok segítettek a kárpátaljai magyaroknak abban, hogy hogyan kerüljék el a behívást az ukrán hadseregbe.

RT

A számos nyelven működő orosz médiakoglomerátum teljesen nevetségesnek minősítette azoknak az ukrán apologetáknak, akik Moszkva nyakába akarják varrni az ukrán-magyar konfliktust. A cikk hangsúlyozta: Ukrajna és Magyarország független államok, és saját kétoldalú kapcsolatokat ápol.

Oroszországnak ugyan előnyére válhat a jelen konfliktus, de ez nem jelenti azt, hogy Moszkva áll mögötte.

Ukrajna és Magyarország ismét egymásnak esett, és a nyugati értékelések szerint erről persze Moszkva tehet, feltehetően úgy gondolják, hogy a kelet-európaiak nem képesek önállóan gondolkodni, és persze nem is játszanak szerepet helyi történelmi feszültségek, Ukrajna kormánya pedig teljesen ártatlan az ügyben.

Anne Applebaum azt írta a Twitteren: ”Szerintem Putyin az Ukrajna szétverésére irányuló terve keretében felajánlotta Orbánnak Ukrajna magyarok lakta megyéjét”. Mindez az RT szerint nem más, mint összeesküvés-elmélet. A kommentátor az RT szerint ezzel azt is sugallja, hogy egy uniós és NATO-tagállam miniszterelnöke titkos alkut kötött a szövetség jelenlegi fő ellenségével, és Applebaum nem tesz engedményt Orbán nacionalizmusával sem, amely nyilvánvalóan befolyásolja a külföldi magyarokkal kapcsolatos érzelmeit, és amely hazai bázisával kapcsolatban is szerepet tölt be. Közben Szijjártó Péter magyar külügyminisztert „orosz kémként” mocskolták, és az ukránok csapatmozgásokat hajtottak végre a nyugati határon, amely történetesen a NATO határa, azé a szervezetés, amelyhez Petro Porosenko ukrán miniszterelnök csatlakozni akar. A kapcsolatok egyre romlanak, a magyarok pedig elképedten szemlélik a helyzetet, mert végső soron a gazdaságnak szüksége van a nyugati támogatásokra, és Magyarország vétójoggal rendelkezik számos fórumon, ahol ezt a kijevi ambíciók akadályozására használhatja fel. „Magyarországon azt is látják, hogy ez az értelmetlenség nem valamiféle orosz összeesküvés. A konfliktus legfőbb okai: az ukrán oktatási törvény, az, hogy Kijev hirtelen foglalkozni kezdett a magyar állampolgárságok eddig figyelmen kívül hagyott kiadásával, Porosenko csapatokat küldött Beregszászra, és – sok más mellett – például az, hogy az ukrán külügyminiszter a televízióban odaáll hagyományos magyar értelek ukrán verzióját főzni, azzal, hogy ’több Ukrajna kell a magyarok lakta területeken’ „. Tény, hogy jelenleg

mindkét országot hiper-nacionalista kormányok tartják ellenőrzésük alatt.

Történelmi feszültségek állnak fenn közöttük Kárpátalja ügyében, amely 1918-ig az osztrák-magyar monarchia része volt, és ezek akkor is fennállnának, ha Oroszország valahogyan eltűnne.

Az ukrán média többnyire nem említi Oroszországot a konfliktussal kapcsolatban, mert a viszálynak semmi szüksége bátorításra – írta az RT....

AZ ÖRÖKMOZGÓ FELTALÁLÁSA

A HAZA
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2018.10.18.


Itt ez a törvény, amely bünteti a hajléktalanságot. Na jó, most ne nézzük azt az oldalát, hogy embertelen, nézzük csak a praktikumot! Hogy mit old meg, és hogyan. Mondjuk mérnöki diplomával lettem hajléktalan, de az is lehet, hogy még a nyolc általánosom sincs meg. Hajléktalanságomnak számtalan oka lehet: elváltam, és mindent a feleségnek meg a gyerekeknek hagytam; elvesztettem a munkámat; elittam az eszemet; elárverezték a házamat a fejem felől, mert nem tudtam fizetni a részletet vagy a villanyszámlát. Teljesen mindegy, hogy miért, a lényeg: most itt állok lakás nélkül, és nem gyalogolhatok éjjel-nappal egyfolytában, néha le kell ülnöm vagy le kell feküdnöm, hogy pihentessem fáradt tagjaimat. A fizikai tökéletességnek azt a fokát még nem értem el, amit egy némethszilárd, vagy pláne a főnök, aki – mint tudjuk – tud fittyet hányni a valóságnak, sőt már vizet is tud fakasztani a népéből. Néha aludnom is kell, ezt a feladatot pedig menet közben nem tudom kivitelezni.

De most, hogy betiltották a hajléktalanságot, minden gondom megoldódott. Először is felszólítanak, hogy menjek innen. Mehetnék a lakásomra, de az nincs, és mehetnék a hajléktalan szállóra, csak arra még nem hoztak ilyen remek törvényt, ezért ott dúl a valóság: kevéske holmimat ellopják, az erősebbek megvernek. Ezért aztán se haza, se a szállóra nem megyek, hanem átülök egy másik padra. Na, akkor bilincsben bevisznek a rendőrőrsre, majd másnap a bíróságra, ahol szabálysértésért megbüntetnek 20 ezer forintra.Már eddig is egy csomó munkát adtam a rendőröknek és a bíróságnak, és fogyott némi papír, tintapatron is. (A rendszer kiteljesedésekor, mi, hajléktalanok leszünk az ország legnagyobb munkaadói.) A büntetést sajnos nem tudom kifizetni, mert munkám nincs, és koszosan, büdösen, kimerülten úgysem vennének föl sehova.

Miután egy idő múlva kiderül, hogy nem fizettem be a büntetést, közmunkára ítélnek, amit több okból nem végezhetek el. Az egyik: másnap megint rajtakaptak, hogy – immár visszaesőként – életvitelszerűen egy padon ülök, és bilincsben bevittek a rendőrőrsre, majd másnap a bíróságra, ahol szabálysértésért megint megbüntettek, most már 40 ezer forintra. És minthogy a mai lakásárak mellett egy 40 ezer forintos büntetésből képtelenség lakást venni, a következő napokban ez ismétlődne állandóan: pad – rendőr – rendőrőrs – bíróság. Ha a bürokrácia útvesztőjében mégis akadna egy szabad napom, akkor azért nem végeznék közmunkát, mert a passzióból űzött hajléktalanságtól túlságosan legyengültem.

Végül a hivatal megelégelné, hogy packázom vele, hogy többszöri fölszólítás ellenére sincs lakásom, és a büntetést sem fizetem be, úgyhogy jön a börtön. Miután leültem a büntetést, kijövök a börtönből. Lakásom továbbra sincs, a hajléktalanszállón továbbra sem tudják a biztonságot garantálni, úgyhogy megyek vissza az életvitelszerű padra. És akkor kezdődik elölről az egész: jön a rendőr, bilincsben bevisznek a rendőrsre ...

Pártunk és kormányunk az új tudománypolitikai elvek nyomán, alapkutatás nélkül feltalálta a perpetuum mobilét, és rögtön alkalmazta is a gyakorlatban – a hajléktalanság megoldásában.

KISPÁLYÁS KAMUDÍLEREKTŐL NAGYPÁLYÁS ALKUKIG: ÍGY NÉZ KI A BULINEGYED DROGBIZNISZE

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2018.10.18.


A VII. kerületi bulinegyedben úgy lett egyre több a drog, ahogy egyre több lett a turista. A rendszerre rátelepültek hamis drogokkal kereskedő csalók, de természetesen valódi kábítószer-kereskedelem is folyik Belső-Erzsébetvárosban. Az éjszakai élet szereplőivel, rendőrökkel, klubtulajokkal, dílerekkel beszélgettünk, hogy bemutathassuk a rendszer működését.


"Hello! Hey, Sir! Want something? Cocaine, weed?"

– ez az alap duma, amivel évek óta odalépnek a bulinegyed kamudílerei minden olyan emberhez, akinél éreznek hangyányi esélyt arra, hogy át tudják verni valami drognak kinéző anyaggal. Nem véletlen a tört angolság sem (Helló! Szia, uram! Szeretnél valamit? Kokain, fű?), ha magyarul szólunk nekik vissza, akkor egyből hagyják az egészet, és elsétálnak, mert ezek az alakok kifejezetten a turisták átverésére szakosodtak.

Ezzel tisztában van a rendőrség is: a tavaly nyáron hirtelen kirúgott VII. kerületi rendőrkapitány ezt is el akarhatta mondani egy erzsébetvárosi fórumon. Azonban ezt nem hagyták Kiss Szabolcsnak, a rendőri vezetés letiltotta a kapitány megjelenését az eseményen. Így nem mondhatta a el a bulinegyed panaszkodó lakóinak, hiába tűnik úgy, hogy egyre rosszabb a droghelyzet a kerületben, akiket ők látnak ügyködni, azok valójában csalók. Információink szerint azért is szerepet játszhatott a kerületi főrendőr eltávolításában, hogy egy olyan problémát teregetett volna ki, amit a rendőrség nem akar az ablakba tenni, mert így saját működésük problémáira derült volna fény.

Az elmúlt hetekben több erzsébetvárosi rendőrrel, bűnözővel, szórakozóhely- és kocsmatulajdonossal, üzletvezetővel beszéltünk, hogy választ kapjunk egy sor kérdésre:
- Miért nem söpri ki a csalókat a rendőrség a bulizó turisták kedvenc utcáiról?
- Egyáltalán kik ezek a csalók? Tényleg nincs közük droghoz?
- Ha nincsenek igazi utcai árusok, honnan szerzik be a kábítószereket a bulizók? Mert beszerzik: tánctereken látványosan kapkodják be az drognak látszó tablettákat, kristálydarabkákat; dohányzókban, sarkokon érezni a fűszagot; és wc-ből kettesével, hármasával kijövő szipogó emberekbe sem nehéz botlani.
- És végezetül: miért nincsenek a kerületben látványos akciók, amikor nyilvánvaló, hogy sok az éjszakában a kábítószer?
...

MÉSZÁROS LŐRINC MEGKAPJA A TV2-T ÉS A BORSOT IS, ANDY VAJNA ELBÚCSÚZHAT A MÉDIABIRODALMÁTÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.10.18. 


A piaci pletykák valóra válnak, heteken belül átveszi Andy Vajna médiaportfólióját Mészáros Lőrinc. Mindez magyarázatként szolgálhat arra, hogy ezen az őszön irdatlan, epizódonként akár százmilliós költségvetésű műsorokkal állt elő a hét minden egyes napjára a TV2. Miközben versenyt hirdetnek a piacon első RTL-lel, a heti félmilliárdos kiadás számláját – nagyon úgy tűnik – az adófizetők állják.

Valószínűleg heteken belül, de még biztosan az idei évben átveszi Andy Vajnától a TV2 Média Csoport Zrt. irányítását Mészáros Lőrinc egyik nagyvállalata. A vevő az Opus Global Nyrt. szárnyai alatt működő Opus Press Zrt., a Mészáros-féle médiabirodalom fő zászlóshajója, a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa lehet. A 444 információi szerint a tranzakcióval párhuzamosan Mészáros megkapja Vajnától a Lapcom Zrt. kiadócéget is, és ezzel Bors mellett a birtokába kerül a két nagy megyei napilap, a Kisalföld és a Délmagyarország is.

A portál informátorai szerint a politikai vezetés egyik pillanatról a másikra felszámolja Vajna két és fél éven keresztül összerakott médiabirodalmát, és tovább centralizálja a fideszes médiabirodalmat Orbán Viktor szomszédságában. Nem véletlen, hogy az ügy ismerői sem „adás-vételről”, inkább csak „tulajváltásról” beszélnek, hiszen valójában a politikai akarat (azaz a miniszterelnök) dönt az ilyen ügyekben. Úgy tudják, hogy a filmügyi biztos egyedül az elmúlt évben a médiahatóság segítségével országossá duzzasztott Rádió 1-et tarthatja meg.

Lopás főműsoridőben

Csillogás, NER-sztárok, úgynevezett szórakoztatás felsőfokon. Szeptember 24-én a RAM Colosseum színpadán Liptai Claudia és Ördög Nóra műsorvezetésével ismertette őszi műsorrendjét a TV2, október 8-án pedig teljes gőzzel be is indult a reality, amit egyik piaci forrásunk „közpénztalicskázó showként” írt le. A nézők, akik az első héten persze kíváncsiságukkal alaposan megdobták a csatorna nézettségi adatait, aligha értesültek arról:

Andy Vajna médiacége 480-500 millió forintot is elkölt hetente az esti szórakoztató tartalmakra, miközben a médiacsoport bevételeinek döntő hányadát is az adófizetők állják: nem csupán kábeltelevíziós előfizetéseikkel, hanem az állami tőkeinjekciók révén.

A két legnagyobb hazai kereskedelmi tévécsatorna, a TV2 és az RTL Klub versenyét rendre az RTL nyeri. Csakhogy bekövetkezett a nagy fordulat, hiszen Andy Vajna médiavállalatának állítása szerint 2018 áprilisára csupán 2 százalékpontnyi különbség maradt a TV2-csoport és az RTL Magyarország portfóliójának átlagos napi közönségaránya között, ami 2016 májusában – amikor a portfólióbővítés bejelentése megtörtént – még 12,4 százalékpont volt. Miközben a TV2 azt kommunikálja, hogy csoportszinten a teljes lakosság körében piacvezetővé váltak, valójában főműsoridőben a 18–49-es – kereskedelmi szempontból fontos – korosztályban tavaly az RTL Klub az év 365 estéjéből 327-et elvitt. Piaci mércével mérve tehát nem sikerült legyőzni...

A KÖZOKTATÁS HÁTSÓ UDVARA - A LEGROSSZABB KÖZÉPISKOLÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2018.10.18.


Az ország legrosszabb középiskoláiba járó gyerekeknek nem csak a tananyaggal, hanem lelki bajokkal és a szegénységgel is meg kell küzdeniük.

Az iskolaválasztást segítő legjobbiskola.hu portál az idén több mint ezer hazai középiskola 1678 képzési formáját rangsorolta a kompetenciamérések és az érettségi eredmények alapján, s e szerint a veszprémi Lovassy, a budapesti Deák téri, Eötvös, Fazekas, a szegedi Radnóti, a debreceni Kossuth, a nyíregyházi Krúdy, valamint a zalaegerszegi Zrínyi számítanak az ország legjobb gimnáziumainak. A lista másik végéről viszont nem esett szó sehol, ezért utánajártunk, miért éppen a salgótarjáni Borbély, az abaújkéri Wesley, a berettyóújfalui Eötvös, a komáromi Kempelen, valamint a karcagi Lábassy a leggyengébbek. 

- Ilyen egy halódó város iskolája – jellemezte a lista 1678. helyén záró Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziumát és Szakközépiskoláját az intézmény egyik korábbi tanára. – Aki csak teheti, menekül Salgótarjánból, a rendszerváltás óta a lakosság harmada elköltözött. Értelemszerűen az iskolázottabbak és a tehetősebbek mentek el, a képzetlenebbek maradtak, s így ezzel arányosan "a gyerekanyag" is folyamatosan romlik. Nem véletlen, hogy a legjobb helyi gimnázium, a Bolyai sincs a legjobb kétszázban. 

A Borbélyban építőipari és műszaki szakképzések mellett érettségit adó autószerelő-, kozmetikus- és fodrászoktatás folyik, a diákok a kompetenciamérésben tavaly a nemzetközi összevetésben meglehetősen alacsony magyar átlag 83-84 százalékát érték el, érettségi eredményeik pedig messze a hazai átlag alattiak: középszinten történelemből 36, magyarból 28, matematikából 9 százalékot értek el a vizsgázók. 

A "gyerekanyagot" emelte ki, mint az eredménytelenség legfőbb forrását a rangsor 1658. helyén végzett kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik tanára is. 

- Az a baj, hogy nem azért jönnek hozzánk a diákok, mert érdekli őket valamelyik szakma, s meg akarják tanulni, hanem mert nem veszik fel őket máshová – állította a neve elhallgatását kérő pedagógus. – Ugyanilyen elven mennek az építőipariba is, igazából az dönt, hogy nálunk olyan képzések indulnak, amelyeken zárt helyen lehet dolgozni, az építőben pedig kintiek. 

A tanár szerint, mivel kevés a tudatos pályaválasztó az iskolájukban, így a diákok többségét nem is érdekli, milyen jegyeket, bizonyítványt kapnak, mert nagy részük nem is a végzettsége alapján akar elhelyezkedni. - Az érdektelenség mellett a másik nagy probléma, hogy rengeteg a funkcionális analfabéta, a sajátos nevelési igényű, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek, akik komoly lemaradással, tudáshiánnyal érkeznek az általános iskolából – tette hozzá. – Igazából nem is értem, hogyan engedhetik ki őket az alapfokú iskolák, illetve pontosan tudom: meg akarnak szabadulni a problémás gyerekektől. Csak éppen azt nem veszik figyelembe, hogy a középfokú oktatásnak nem az alapszint megtanításáról kellene szólnia. El lehet képzelni, milyen szakmunkás lesz valakiből, aki nem tud százas nagyságrendben számolni. 

A probléma nem egyedi, oktatáskutatók régóta figyelmeztetnek rá, hogy a jelenlegi hazai közoktatás nem alkalmas rá, hogy a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket felzárkóztassa. Nem véletlen, hogy a statisztika szerint az elmaradottabb kistérségekből egyre nehezebb bekerülni a felsőoktatásba: tíz év alatt 18 százalékkal csökkent az esélyük az ilyen helyről érkezőknek, s a folyamat 2013 óta látványosan felgyorsult...

ÉREZTE, HOGY VALAMI HIÁNYZIK? SZERDÁTÓL REGNÁL A PANNÓNIA SZÍVÉÉRT FELELŐS MINISZTERI BIZTOS - ÉS AKKOR EZ MOST , HOGY ÉS FŐLEG MINEK?

VÁROSI KURÍR
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.10.18.


Egy napon azzal, amikor a kormány bejelentette, hogy minden ötödik közszolga és a hozzájuk tartozó családtagok élete fenekestől felborul, mert elbocsátják őket a munkahelyükről, Orbán sk. létrehozott egy új humbuk pozíciót barátjának Tessey Zoltánnak, és a hozzá tartozó félmilliárd közpénzt is dobta.

Egy újabb jó barát ….

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a miniszterelnöki utasítás szerint “a miniszterelnöki biztos tevékenysége keretében a térséghez tartozó megyei fejlesztési biztossal, valamint a megyei önkormányzat képviselőivel és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térsége Fejlesztési Tanáccsal együttműködve hangolja össze a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását.”
A szerencsés nyertes Tessely Zoltán,

aki eddig országgyűlési képviselősége mellett, az Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa volt, megkapta a Pannónia Szíve és a Velencei-tó térségének területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa megtisztelő címet is...

ITT OLVASHATÓ


BAJNAI MEGSZÓLALT: LASSAN ÖLŐ DAGANAT FENYEGETI AZ ORSZÁGOT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.10.18.


Bő, háromoldalas elemzést publikált a HVG-ben Bajnai Gordon volt miniszterelnök arról, hogyan látja az ország jövőjét. Bajnai szerint az ország egyre szegényebb és jelentéktelenebb lesz a jelenlegi keretek között, és Orbán Viktor rendszere a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza.

2014-es visszavonulása óta nem nagyon szerepel a közéletben Bajnai Gordon volt kormányfő, aki jelenleg külföldön nemzeti befektetéssekkel dolgozik. Most a HVG-ben publikált egy elemzést arról, hogyan látja Magyarország helyzetét, és hogy a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve milyen jövőt jósol az országnak.

Spoilerezés nélkül is könnyen kitalálható, hogy Bajnainak nincs jó véleménye arról, amilyen irányba Orbán Viktor viszi az országot. Bajnai szerint

"Magyarországot 2008-cal szemben ma nem a hirtelen szívhalál fenyegeti, hanem a lassan ölő daganat"...

Szerinte az amúgy is fogyatkozó magyarság számára „nemzeti katasztrófa" a lakosság „bő öt százalékának elvándorlása, tartós külföldre települése". Hiszen az elvándorlók zöme a legképzettebb és/vagy legvállalkozóbb kedvű korosztályokból kerül ki. Bajnai szerint a felsőoktatás „folyamatos züllesztése" ráadásul ösztönzi a tehetséges fiatalok elvándorlását, a tudás kiáramlását...

LÁTHATATLAN FOCIMILLIÁRDOK - TITKOLJÁK A DÉLVIDÉKI SPORT AKADÉMIA ÁLLAMI TÁMOGATÁSAI

CIVILHETES
Szerző: Hírszerkesztő
2018.10.18.


A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azzal utasította el az iratok kiadását, hogy ő csak közvetítő, a támogatás bonyolítója és ellenőrzője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a projekt gazdája, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) – érdemi információt viszont egyik magyar állami szervezettől sem kaptunk. - írja az atlatszo.hu.

Így továbbra sem tudni, hogy a magyar költségvetési forrásokból milyen fejlesztések valósulnak meg, mennyiből, és kinek a kivitelezésében. Az sem világos, hogy ki és milyen forrásokból fogja fenntartani a stadiont és az akadémiát.

Egyetlen ember van a Vajdaságban, úgy beszélik, akinek közvetlen elérése van a magyar miniszterelnökhöz, és az nem Pásztor István, a magyar kormánnyal megbonthatatlan szövetségbe forrt VMSZ elnöke. Hanem egy máshol kevéssé ismert topolyai illetőségű milliárdos, Zsemberi János. Ő lett a magyar kormány Kárpát-medencei futball-programjának nagyhatalmú vajdasági rezidense. Zsemberi formálisan ugyan nem vesz részt projekt irányításában, de az egyértelmű, hogy megkerülhetetlen figura a már most 4,5 milliárd forintos költségű programban.

2016 decemberében fogadta el a magyar kormány az „egyes kiemelt sportcélú fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról” szóló határozatot. Ennek alapján kapott – mások mellett – a Délvidéki Sport Akadémia a fejlesztési keretből 3 milliárd forintot, majd 2017-ben további 1,5 milliárd forintot...

A GETTÓFALU, AHONNAN PROGRAMOZÁSSAL TÖRNÉNEK KI A ROMÁK

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN, CSÁNYI NIKOLETT
2018.10.18.


Az ország egyik legszegényebb régiójában elterülő, gettósodott kistelepülésen a legmodernebb programozási ismeretekkel ismerkednek a roma gyerekek. A két cég és helyi civilek összefogásával indult program valós kitörést jelenthet egy olyan faluból, ahol néhány éve egyetlen érettségizett élt. Ő ma a program egyik motorja.

"Ha megnyomom a gombot, bemegy a robot, és ha megnyomom a nyilat, visszaugrik. És ezt én csináltam!"

Kitörő lelkesedéssel ugrabugrál kifelé társaival a számítógépteremből a másodikos kislány.

Szendrőládon vagyunk, ahol nemrég kezdtek el a helyi gyerekeknek programozást tanítani öt csoportban, a másodikosoknak ez volt az első foglalkozásuk. Láthatóan igencsak bejött a gyerekeknek, egymás szavába vágva mesélik, kinek hogy sikerült a programozás.

A legfiatalabb falu

A település az ország egyik legszegényebb régiójában, az edelényi járásban található. Arról híres, hogy – életkori átlagát tekintve – az ország egyik legfiatalabb települése. „Évente 60-80 gyerek születik, rohamosan nő a népességszám, hál’ istennek” – mondja Káló Norbert, helyi önkormányzati képviselő, aki egyben a Bhim Rao Egyesület egyik aktivistája is.

Gyakorlatilag elgettósodott faluról van szó, ahol az itt élő 2200 ember 90 százaléka roma származású, a nem romák elköltöztek. Az iskolába 300, az óvodába 161 gyerek jár, száz százalékuk cigány – tudjuk meg. Hivatalosan is hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű a családok 90 százaléka. A legtöbben közmunkából, alkalmi munkából élnek, néhányan bejárnak miskolci üzemekbe. Káló szerint valamit az aktív korúak szinte mindegyike dolgozik.

Ahogy gurulunk be a festői szépségű völgyben elterülő faluba, az kifejezetten rendezett képet mutat. Több helyen látunk uniós táblákat, jut ide a fejlesztési pénzekből rendesen. Napelemek, egy nemrég épült idősek otthona, egy most induló bölcsődeberuházás mutatja, hogy a település rengeteg pályázati forráshoz jut. Mint később megtudjuk, valóban minden lehetőséget megragad a – 2004-től roma polgármester által vezetett – képviselő-testület, hogy a helyi civilekkel közösen javítsák a falu életminőségét...

ORBÁNÉK GONDOSKODÁSNAK HÍVJÁK A LEÉPÍTÉST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.10.18.


Nincs magyarázat, miért küld el a kormány sok ezer államigazgatásban kipróbált szakembert, ha a feladataik nem szűnnek meg. A dolgozók nevetségesnek tartják a megmentésükre összeírt terveket.

A hónapokkal ezelőtt bejelentett őszi kirúgások miatt a közszféra központi intézményeiben dolgozók körében teljes a bizonytalanság. A munkatársak csak erről beszélnek, méregetik egymást: ki marad, ki megy. Senki, a szakszervezeti vezetők sem kaptak részletes információt a kormány bürokráciacsökkentő terveiről, de a dolgozók tudták, hogy a velük szomszédos irodákban négy változatot dolgoznak ki helyi vezetőik a kirúgásra ítélt munkatársakról. A bizonytalanság miatt tömegesen menekülő dolgozók és a hónapok óta tartó létszámstop miatt sok helyen az eredeti létszám fele, kétharmada végzi már ma is a munkát, mégis további embereket kell elküldeniük. A Népszava információi szerint a legelkeserítőbb helyzetben az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói vannak, ahol összesen 2800 státuszt szüntetnek meg, ebből ezret a minisztérium apparátusában. Úgy tudjuk azonban, ez nem jelenti azt, hogy ennyi ember veszíti el a munkáját januártól, elsősorban a már most is betöltetlen helyeket szüntetik meg, és a nyugdíjas korú munkatársakat küldik el nyugállományba. A Külgazdasági- és Külügyminisztériumban pedig azt közölték több dolgozóval, hogy megszűnik a munkaviszonyuk, de továbbra is a minisztériumban dolgozhatnak, ha munkaviszony-létesítési kérelmet adnak be a KKM Oktatási és Rekreációs Kft.-hez.

A „Karrier Híd Programnak” nevezett kormányhatározati javaslat a tervek hátterére változatlanul nem ad magyarázatot, csak azokat az ötleteket sorolja, hogy mit tenne a kormány az utcára küldött munkatársak „megmentésére”. Az Indexen tegnap megszellőztetett terv azt vetíti előre, hogy nincsenek biztonságban a minisztériumok és központi hivatalok, háttérintézmények 60 évet betöltött dolgozói sem. Az őket újra foglalkoztató munkahelyek szociális hozzájárulási adó kedvezményt kapnának. Az elküldött dolgozók állítólag egy igazolást vihetnek, amivel a következő munkahely automatikusan érvényesítheti a kedvezményt. Csakhogy, aki próbált munkát találni magának ebben a korosztályban, az pontosan tudja, hogy lehetetlen vállalkozás a végzettségének és korábbi munkájának megfelelő szintű újabb állást találni. Ugyanez a helyzet a programcsomag már korábban kiszivárgott átképzési terveivel is. Főként szociális és egészségügyi hiányszakmákra, például kisgyermeknevelővé, óvodai dajkává, gyógypedagógiai segítővé, családsegítővé, gyermekvédelmi ügyintézővé, ápolóvá, terápiás munkássá, műtőssegéddé, vagy segédkönyvtárossá képeznének át jogászokat, közgazdászokat, államigazgatási szakembereket egyéves OKJ-s képzések keretében...

A RÉSZMUNKAIDŐ KEVÉS LESZ A GYERMEKBUMMHOZ

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.10.18.


Sokan, köztük a kormány is azt gondolja, hogy ha több részmunkaidős állás lenne, a gyerekes nők előbb visszamehetnének dolgozni, és végül többen is vállalnának gyereket. Ez szépen hangzik, de nem ilyen egyszerű. A részmunkaidős állások rosszul fizetnek, bizonytalanok, és még inkább a nőkre tolják a házimunka terheit. Ettől még nem biztos, hogy kukába kell dobni a tervet, de önmagában nem fog csodát tenni. 

Miközben az ígéretek szerint heteken belül elindul a családokról szóló nemzeti konzultáció, sorra merülnek fel újabb és újabb ötletek arra, hogyan lehetne végre gyerekvállalásra bírni a magyarokat. Ez központi kérdés a kormány politikájában, annyira, hogy 2018-at még a családok évének is elnevezték.

Egyelőre mégis nehéz egyértelmű sikerről beszélni, és távolinak tűnik a demográfiai csoda. Bár tavaly több gyerek született, mint 2010-ben, a rendszerváltás óta soha nem volt olyan alacsony a születések száma, mint a 2010-2016-os időszakban. A 2013-as mélyponthoz képest 2014-ben javulni kezdett a helyzet, 2017-re viszont megint kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. Ráadásul az idei első féléves adatok is rosszabbak a tavalyi év első hat hónapjához képest...

ORBÁNT MIÉRT TUDJA MERKELT SAKKBAN TARTANI?

REFLEKTOR BLOG
Szerző: szénhidra
2018.10.18.


Sokan csodálkozunk azon (a kormánypárt hívei természetesen nem), hogy miként képes a magyar miniszterelnök valamint a külgazdasági és külügyminiszter olyan határozottsággal nekimenni Németországnak, az unió és világ egyik vezető gazdasági hatalmának?

A kormány feltétlen hívei egyértelműen a miniszterelnök erős kiállásának, karizmatikusságának, a magyar virtusnak tulajdonítják ezt, aki pedig kritikusabb az hajlamos kakaskodásnak, értelmetlen erőfitogtatásnak tekinteni ezt a viselkedést. Pedig roppant egyszerű a magyarázat, az orrunk előtt fekszik, naponta zajlik és már az első perctől jól látszott.

A legegyszerűbb magyarázat annyira egyszerű, hogy a legtöbben elmennek mellette. Pedig azzal, hogy a külügyminisztériumot átnevezték Külgazdasági és Külügyminisztériummá, már akkora jelzés, mint a ház. A külügy körüli serteperte, Szijjártó hatalmának növekedése, a tudományos szervezetek szétverése és a gazdasági kapcsolatok felkutatása, már-már hajszolása is mind azt mutatja, hogy a külügyi kapcsolatok elsősorban a gazdaság nagyítólencséjén keresztül kerülnek előtérbe. És akkor nézzük, miért is tud arcoskodni a miniszterelnök Németországgal? Amennyiben Merkel egyenlő Németországgal...

ÍGY HAPPOLHATJÁK EL A NYUGDÍJPÉNZT - JÖHET A VAGYONARÁNYOS KÖLTSÉGTERHELÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.18.


A lakástakarékok villámgyors bedarálása és néhány egyéb nyilvánosságra került terv miatt egyre többen féltik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításukat. Lehet is mitől tartani, de valószínűleg nem attól és nem úgy, ahogy ezt most sokan gondolják.

Nyilvánvalóan a lakástakarékossághoz kapcsolt állami kedvezmény villámgyors megszüntetése miatt egyre tejed a piacon, hogy az önkéntes pénztárak egyéni befizetései után járó adójóváírás is veszélyben van. Ezt erősíti, hogy a napokban egy konferencián az

Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elmondta: már a kormány előtt van az a javaslatuk, hogy a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is lépjen be.

A Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter újságírói kérdésre hangsúlyozta: az adójóváírás terén a kormány az idén, sőt akár a mostani ciklusban sem tervez változtatást. Erről csak annyit, hogy nem is annyira régen még dicsérték a lakás-takarékpénztári konstrukciót, most viszont Gulyás szerint „a lakástakarék sokkal inkább volt kassza, mint lakás”. (Ez a szófordulat a miniszternek annyira tetszett, hogy többször is elmondta.) A dolgok tehát változhatnak (mint tapasztalhattuk, akár villámgyorsan is..).

Pokolian megdrágulhatnak a pénztárak

A tagokra a veszély azonban könnyen lehet, hogy nem is az adókedvezmény eltüntetése miatt leselkedik. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a „bizalom erősítése érdekében” szükségesnek tartja egy biztosítási és pénztári garanciaalap létrehozását. A kormány foglalkozik azzal a jegybanki javaslattal, hogy más pénzügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött is legyen egy garanciaalap - tudta meg az Mfor.hu Varga Mihály pénzügyminisztertől.

Ez pedig drága dolog. A jegybank egyébként mintha már ezzel kapcsolatban is kigondolta volna, mi lehet a megoldás. Windisch arról is beszélt, hogy javaslatot tesznek a Pénzügyminisztériumnak a (korábban egyébként általuk kért) vagyonarányos költségterhelés bevezetésére a pénztáraknál is. Kérdés persze a mérték, de egy ilyen elvonás erőteljesen megdrágíthatja a nyugdíj-megtakarításokat..

KERESZTÜL AMERIKÁN: AHOL MÁR BRUCE WILLIS IS TEHETETLEN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoli
2018.10.18.


Nyomulunk tovább keresztül Amerikán Zoli segítségével. Az elindulást követően megjártuk már a Vadnyugatot, az előző rész Arizonában ért véget. Most innen folytatjuk és csak az biztos, hogy nem akármilyen helyeket kalandozunk be.

„Az előző részben kicsit már belekóstoltunk Arizonába. Most pedig - az államot nem elhagyva - folytassuk a barangolást.

Reggel fájó szívvel hagytuk ott Tucsont, hogy előbb a 10-es államközi autópályán haladjunk észak felé, majd Phoenix után ráforduljunk a 17-es sztrádára.

Vérvörös homokkő, pólók, Kokopelli

Az aznapi nyughelyünket, amely egy Holbrook nevezetű kisváros volt, egy vargabetűs kitérő után értük el. A 17-es autópályáról a 298-as kijáratnál tértünk le, hogy aztán rákanyarodjunk a 179-es útra. Ez az út visz Sedonába, amely utána belecsatlakozik a 89A jelzésű útba.

Ezzel gyakorlatilag egészen Flagstaffig eljuthatunk. Sedona közvetlen közelében található a Red Rock állami park, amelybe érdemes benézni, ha van időnk. A relatíve fiatal parkba (1991-ben nyílt meg), mint a legtöbb állami parkba, fizetni kell (itt 7 dollár per fő), tehát a nemzeti parkos kártya nem használható"...

A DEMOKRÁCIA ILLÚZIÓJA: AZ ILLIBERÁLIS RENDSZEREK ALKOTMÁNYOS TERMÉSZETE

MÉRCE
Szerző: KAZAI VIKTOR
2018.10.17.


Habár egyáltalán nem tekinthető újkeletű jelenségnek, az illiberális rendszerek iránti érdeklődés az elmúlt években jelentősen megnőtt. Az illiberalizmus mint kifejezés széles körben elterjedt a közbeszédben, ami alatt elsősorban egy politikai jelenséget értünk, a hatalmon lévő kormányerő olyan politikai tevékenységét, amely a liberális demokráciával szemben határozza meg magát és annak leépítésére törekszik.

Van ennek a jelenségnek azonban egy alkotmányjogi oldala is, amire érdemes egy pillantást vetni még akkor is, ha valakit nem kifejezetten érdekel a jogtudományi elemzés. Egy jól működő liberális demokráciában ugyanis az alkotmány mint jogforrás jelöli ki a politikai hatalom gyakorlásának legitim kereteit, és alapvetően az alkotmányos garanciarendszer feladata az, hogy megvédje fennálló rendszert annak ellenségeitől.

A politikai gyakorlat persze sosem felel meg teljesen mértékben az alkotmányos követelményeknek, ami egy teljesen normális jelenség, máskülönben a jog elveszítené normatív (előíró) jellegét és egyszerű használati utasítássá válna.

Amikor azonban azt látjuk, hogy az alkotmányban körvonalazott politikai rendszert a felismerhetetlenségig eltorzítja a politikai gyakorlat, akkor kénytelenek vagyunk reflektálni mind az alkotmányjogi szabályozás, mind pedig a jogtudomány hibáira, hiányosságaira.

Ennek első lépéseként nem árt összefoglalni, hogy a tudományos gondolkodásnak miért tartott olyan sokáig önálló rendszertípusként azonosítani az illiberális rendszereket, és hogy mit mond a legfrissebb nemzetközi szakirodalom az ilyen rezsimek alkotmányos jellemzőiről:...

CSODAORSZÁG CSODACSATÁRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.10.18.


"Magyarország, a kifogyhatatlan csodák tárhelye."

Jól jegyezzük meg a fenti mondatot, mert nagy valószínűséggel sűrűn fogjuk hallani. Orbán Viktor mondta a szentséges szájával és ha ő mondta, akkor az minden hűséges megszólaló számára kötelező formula mostantól. Mint régebben a keményen dolgozó kisember, a rezsicsökkentés, a bukott baloldal, a brüsszeli bürokraták, a sorosozás, vagy mint újabban a vízió. A kifogyhatatlan csodák tárhelye is bevonulhat a fideszesek szókincsébe, bár kissé hosszú, ez rejt némi nehézséget. Nem csupán a fanatikus hívek részéről, akik a rövidebb hívószavakhoz vannak szoktatva, de néhány – nem túlságosan fényes intellektusú – udvaronc számára is, akik nem tudják megjegyezni az ilyen sokszorosan összetett, három szavas kifejezéseket és komoly a veszélye annak, hogy belezavarodnak az igehirdetésbe.

Pedig ha van valami, amiben kivételesen igaza van Orbán Viktornak, az éppen ez a kijelentése. Bizony, Magyarország a kifogyhatatlan csodák tárhelye már hosszú évek óta.

Nem hinném, hogy van a kontinensen még egy olyan ország, ahol megtörténhetne mindaz, ami nálunk napról napra rutin, szóra sem érdemes apróság, természetes dolog. Mehetnénk sorrendben is, de akkor ez nem egy cikk lenne, hanem egy ötszáz részes tanulmánykötet, úgyhogy csupán finnyásan kicsipegetek néhányat a kifogyhatatlan csodák halmazából. Kezdjük mindjárt a fenti idézettel, ami a Turizmus Summit 2018 című konferencián szakadt ki a nagy ember magvas gondolatainak tömegéből. Ott mondta ezeket is:

"Magyarországon a turizmus az egyik legsikeresebb nemzetgazdasági ágazat, mert az ország az egyik legbiztonságosabb Európában. A turizmusban sikeres vállalkozó szükségszerűen hazafi, a turizmus a pénzkeresetnek az a formája, ami egyben hazaszeretet is".

Valóban valóságos csoda kell ahhoz, hogy egy ország bámulja tátott szájjal, amint néhány élelmes stróman és még élelmesebb családtag rátegye a kezét a szállodákra, gyógyfürdőkre, kempingekre, kastélyokra, ezeket aztán közpénzen bővítik, felújítják, korszerűsítik ügyesen, így sokszorozva meg a családi vagyont az ország lakóinak rovására, majd pedig kihirdetik, hogy ők a hazafiak...

FOGGAL KÖRÖMMEL VÉDI VADÁSZTERÜLETÉT A MÉSZÁROS FAMÍLIA A PERNYERTES VADÁSZOKKAL SZEMBEN

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVICS RITA
2018.10.18. 


Különös per indult hétfőn Békésben a bélmegyeri vadászterületért, a felperes és az alperes is a Mészáros érdekkört képviseli. A perben „ellenérdekelt” felek pedig egymást támogatják a bíróság előtt. Ráadásul most annak a vadászati jogról is döntő közgyűlésnek az érvénytelenségéért harcolnak, amit ők bonyolítottak le. Hogy van ez?

"A felperes és az alperes egy olyan játékot játszik, amely arra irányul, hogy a vadászati jogot megszerezzék".

– fejtette ki rögtön a per elején a három bélmegyeri vadász jogi képviselője, akiknek korábban egy másik perben a bíróság már jogerősen igazat adott, tehát elvileg már nekik kellene vadászniuk Bélmegyeren.

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Békés megyei Bélmegyeren váratlanul kigolyózták a vadászatból a területen már évtizedek óta vadgazdálkodó helyi Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadásztársaságot: a földtulajdonosi közgyűlésen kizárták őket az állami terület elő-haszonbérleti jogából, így a tulajdonképpen földdel egyáltalán nem, vagy csak kis földdarabokkal rendelkezők kerültek többségbe, akik az ifjabb Mészáros Lőrinc vadásztársaságával kötöttek szerződést, így ők vadászhatnak. Ezt a határozatot azonban megtámadták a bíróságon a kizárt földtulajdonosok, ezt a pert nyerték meg jogerősen a nyár elején. Ez azt jelentette volna, hogy automatikusan megkapják az elő-haszonbérleti jogot az állami területekre is, és döntenek a vadászati jogról is. De nem ez történt, hanem beindult a kavarás...

EURÓPA CSATARENDBE ÁLL

INDEX
Szerző: KOVÁCS KRISZTIÁN
2018.10.18.


„Ha a liberálisokkal áll össze, halott vagyok.” Angela Merkel-ről mondta ezt tavaly nyáron Emmanuel Macron, az akkor közeledő német parlamenti választásokkal, az új német kormánykoalíció lehetséges összetételével kapcsolatban.

A francia államfő Európa lendületbe hozását célzó ambiciózus tervei az európai politika alapvető adottságai folytán csak egy szoros német-francia együttműködésben valósulhatnak meg, ez pedig a német liberális párt kormányzati szerepe mellett valóban nehezen lett volna elképzelhető. A német kormánykoalíció végül a vártnál is nehezebben született meg, de a CDU/CSU koalíciós partnere ismét a Macron-tervet lelkesen üdvözlő SPD lett.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ennek ellenére miért nem történt egyetlen látható mozdulat sem az elmúlt hónapokban az integráció mélyítését célzó célkitűzések megvitatása terén. Macron ráadásul fontos győztes csatákon van túl otthon, a Franciaországban bármely politikai ellenfélnél veszélyesebb szakszervezetek ellenében, Merkel pedig, akinek politikai halálhírét költötték, kétségkívül meggyengülve bár, de továbbra is az Unió legtekintélyesebb politikusa.

Az egy helyben állás oka a sűrű napirend: a tavaszi olasz választások, és általában az anti-establishment pártok erősödése kiköveteli a migrációs politika alapvető megújítását, ezzel kapcsolatban kialakult, majd elmúlt egy német kormányválság. Reagálni kellett a Trump-adminisztráció kereskedelmi háborús kihívásaira, éppen végső szakaszába ér a brexit. Mindeközben elkezdődik a jövőre az EP választások után felálló új Európai Bizottság megalakításához tartozó alkufolyamat – amelynek döntő szerepe lesz a 2021-2027-es költségvetési ciklus megtervezésében. Röviden: sürgősebb ügyek vitték el a figyelmet és az energiát.

2019 második feléig ebben aligha várható érdemi változás, azzal együtt, hogy Macron és Merkel egy irányba mutató, nyár végi nyilatkozatai szerint az unió dinamizálásának tervéről hónapokon belül megindul a részletekbe menő német-francia egyeztetés. Idén ősszel a migrációs politika átalakítására kell pontnak kerülnie, ami biztosan nem lesz könnyű menet: március végén élesedik a brexit, május végén lezajlanak az európai parlamenti választások, amelyekbe sok megfigyelő az integrációs folyamat leállásával, visszafordulásával kapcsolatos félelmeit látja bele – aligha megalapozottan. Az egytémás anti-establishment pártok várható térnyerése ugyanis erősíteni fogja a lépéskényszert is, kézzelfoghatóbbá teszi az integráció mélyítésének elodázhatatlanságát.

Azt, hogy a 2019 közepén felálló új Európai Bizottsággal a német kormánynak komoly tervei vannak, jól jelzi, hogy Merkel támogatásáról biztosítja az EP néppárti frakciójának jelenlegi vezetőjét, a német Manfred Weber-t. Az önmagában is érdekes, hogy Németország ilyen nyíltan felvállalja, hogy a Bizottság feletti befolyásának növelésére törekszik, egy olyan kritikus időszakban, amikor nem csak a következő hétéves költségvetési ciklus számairól, hanem annak szerkezetéről és elveiről is súlyos viták várhatók a tagállamok között, amely vitákat viszont technikai értelemben a Bizottságnak kell facilitálnia...

ÍME A SZÁMOK: KISZÁMOLTUK, MENNYIT BUKSZ A LAKÁSTAKARÉK KIVÉGZÉSE MIATT

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2018.10.18.


Mindössze másfél napot hagytak a kormánypártok, hogy még az utolsó nagy rohamban lakás-takarékpénztári szerződést kössön, akinek nincs éppen ilyenje. Mivel tegnaptól már egyik lakáskasszánál sem lehet szerződni, valószínűsíthető, hogy tízezrek maradtak le a lehetőségről azok közül, akik tervezték e rendszeres megtakarítás elindítását. Megnéztük ezért, mekkora állami támogatást buktak ők el ezzel. 

Az állami támogatás mértéke egy lakás-takarékpénztári szerződésre havonta befizetett összeg 30%-át teszi ki. Mivel a támogatás felső korlátja évi 72 ezer forint, ezért évi 240 ezer, azaz havi 20 ezer forint befizetésével lehetett maximalizálni a támogatást. Az utóbbi években ez a havi 20 ezres konstrukció volt a lakás-takarékpénztárak leggyakoribb termékmódozata. Az törvény lehetőséget adott arra, hogy a családtagok (egyenesági rokonok, házastársak, testvérek) szerződéseit ugyanazon célra használják fel a szerződők, ezért egyrészt futamidő, másrészt szerződésszám alapján néztük meg, ki mekkora állami támogatást bukott a megtakarításról lemaradók közül. 

Íme a számok: kiszámoltuk, mennyit buksz a lakástakarék kivégzése miatt

ITT OLVASHATÓ

GUY VERHOFSTADT: ORBÁN VIKTOR MA MÁR NEM KERESZTÉNY ÉS NEM IS DEMOKRATA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.10.18.


Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahová tartozik: a politika trágyadombjára, új, populista barátaival együtt. Guy Verhofstadt szerint ez lenne a felelősségteljes döntés az Európai Néppárt részéről. A legújabb magyar kormányzati kampány célkeresztjébe állított belga politikus, országa volt miniszterelnöke 2009 óta az Európai Parlament tagja, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője. Lapunknak nyilatkozva Verhofstadt reagál az orbáni propaganda vádjaira, elmondja, miről szól a Sargentini-jelentés, és kifejti, hogy a valódi tét Európa egyben tartása. Verhofstadt tudja, hogy Orbán leghangosabb európai parlamenti kritikusaként kiváló célpontja a propagandagépezetnek. Mégsem tervezi, hogy hallgat.

Ön lenne személyesen az Európai Parlament „bevándorláspárti többsége”, ahogyan azt a legújabb magyar kormányzati kampány állítja?

– Az Európai Parlament a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szavazott szeptemberben, és ennek semmi köze a migrációhoz. A képviselők több mint kétharmada, köztük Orbán saját pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciójának többsége riasztónak és elég érettnek tartotta a helyzetet arra, hogy Európa beavatkozzon. Csak a Fidesz az, amely téves következtetést vont le ebből a történelmi szavazásból, és azóta mindent meg is tesz, hogy akként ábrázolja, mintha ez a voksolás a migrációról szólt volna, nem pedig a jogállamiságról.

Az önt démonizáló kormányzati kampányra reagálva azt írta: „Orbán az adófizetők forintjait és euróit hazugságok terjesztésére költi.” Nem éppen az ilyen típusú közpénzköltés szerepel a Sargentini-jelentésben felsorolt problémák egyikeként?

– A jelentés hosszasan sorolja azokat a problémás ügyeket, amelyeknek az Orbán-kormányt arra kellene késztetnie, hogy egy pillanatra megálljon, és kritikus önvizsgálatot tartson. Az egyik ilyen kérdés valóban az a feltűnő félelem, gyűlölet és intolerancia, amit hamis nemzeti konzultációkon és megtévesztő médiakampányokon keresztül gerjeszt a kormány azért, hogy bebetonozza a Fideszt a hatalomba. Ha körülnézünk Európában, nincs még egy olyan kormány, amely hagyta magát ennyire messzire sodródni a valóságtól egy hazugsággyár által, amit ráadásul nagyrészt az adófizetők pénzéből építettek fel. Elég csak megnézni a híreket a magyar állami műsorszolgáltató, az MTVA csatornáin ahhoz, hogy képet kapjunk arról, miféle párhuzamos univerzumot hozott létre a Fidesz, hogy elhitesse a szavazóival, valójában abban élnek.

Épp a magyar állami média állítja azt, amit a mostani kormányzati kampányvideó, jelesül, hogy ön csak azért bírálja a magyar kabinetet, mert az ellenállt az EU bevándorláspárti többségének. Ön támogatja a bevándorlást?

– Amit mindig is támogattam, az az ellenőrzött és legális lehetősége annak, hogy külföldiek jöjjenek Európába, és éljenek itt, hozzájárulva ezzel a gazdaság teljesítményéhez. Ez nem azt jelenti, hogy fel kellene gyorsítani vagy meg kellene könnyíteni a bevándorlást, ahogyan azt a legújabb álhírpropaganda-videójában a magyar kormány állítja. De azt gondolom, érdemes egy pillantást vetnünk más sikeres nemzetekre, megvizsgálni, hogy például az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában mit tesznek ezen a területen, és létre kell hoznunk a saját rendszerünket arra, hogy a legtehetségesebbeket Európába vonzzuk...

ANYÁVÁ VÁLNI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2018.10.17.


A várandósság 9 hosszú hónapja alatt testben és lélekben is készülünk az anyaságra. Olvasunk, tájékozódunk, beszerzünk, megszervezünk. Próbáljuk a lehető legtöbb dolgot kézben tartani, irányítani. A testünk ugyan próbál nekünk üzenni, hogy „lassíts”, „figyelj befelé”, de a sok információ, a sok „jó tanács” elsodor minket. Az anyaság egyre kevésbé tud a maga ösztönös mivoltában kibontakozni, mert a világ, amiben élünk is egyre kevésbé ösztönös. A hosszú várandósság után, a szülésből még egyáltalán nem felocsúdva, hirtelen ott tartunk a kezünkben egy 3 kilós csöppséget, és fenekestül felfordul az életünk. A legcsodálatosabb kaland és a legnagyobb kihívás veszi kezdetét.

Egyes számból többes szám

Még ha elsőre önző megfontolásnak is tűnik, a babánk megszületésével egy kicsit elveszítjük addigi énünket. Onnantól kezdve a csecsemős nővér is Anyukának szólít, az én saját nevem maximum a zárójelentésben szerepel. A rokonok, a család, mindenki a kisbabára kíváncsi, ami egyfelől természetes, másfelől viszont azt gondolom, kell egy kis idő mire a saját identitásunk is belenő az anyukaszerepbe.

Kontrollvesztés

A szülés jó kis lecke ugyan, de az azt követő időszak talán még inkább megtanít minket arra, hogy nem tudunk mindent az irányításunk alatt tartani. A kontrollvesztés az egyik legnagyobb kihívása a szülés utáni első heteknek. Sem a testünk változásait (szülés utáni fájdalmak, szoptatás körüli nehézségek), sem a lelki folyamatokat (aggódás, bűntudat, érzelmi hullámvasút) nem tudjuk kézben tartani. És hát lássuk be, az újszülött babák sem óramű pontossággal működnek. Az első hetekben még nincs napirend, és a kisbabánk igényeit, jelzéseit sem ismerjük meg azonnal. Bármennyire jól begyakoroltuk azt korábban, most nem mi irányítunk, és ez így van rendjén...

L. RITÓK NÓRA: EGY ORSZÁG, KÉT VILÁG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.10.17.


Október 17. a szegénység elleni küzdelem világnapja.

Szegénység. Mára országrészek problémája lett. A mai Magyarországon a társadalmi rétegek közötti szakadék óriási, és megállíthatatlanul nő. Akinek az élete felfele ível, az a kedvezmények lehetőségeivel megtámogatva egyre jobban él. Akinek meg lefele megy a szekér, az egyre nagyobb tempóban rohan a teljes elszegényedés felé. Egy olyan világba, ahol a támogatások elérhetetlenek, ahol a reménytelenség és a kilátástalanság határoz meg mindent. Életet, jövőképet.

A két világban az élet stratégiája teljesen más. Az egyik helyen az anyagi biztonsággal megalapozott vágy a szervező erő, a másikban a napi túlélésért folytatott harc. Együtt, egyszerre a két dolog értelmezhetetlen, pláne, ha az egy országon belül van, és az elszegényedés ekkora tömegeket érint, mint nálunk.

Pár hete hallottam egy riportot az autóban ülve, a rádióban. Egy nyugat-magyarországi, osztrák határ melletti falut mutattak be. Én akkor úton voltam egy kelet-magyarországi, kis, román határhoz közeli faluba. Ahogy hallgattam a riportot, úgy nőtt bennem az elkeseredés. Mintha nem egy országban élnénk. A távolság alig több, mint 450 km. Ám a valóságban ettől sokkal nagyobbnak tűnik.

A riportban a polgármester beszélt arról, hogy náluk, a nyugati határhoz közel, nincs közmunkás. Vagyis egy volt, egy érettségizett, kulturális közfoglalkoztatott, de ma már ő is a nyílt munkaerőpiacon helyezkedett el, az iskolában dolgozik. Nincs gond ott a munkával, mindenki dolgozik, jól is élnek az emberek, szépek a házak, kicsit olyan is már az egész falu, mintha Ausztriában lennénk, az egyetlen fájdalmuk, hogy akik a határ túloldalán dolgoznak, kevéssé kapcsolódnak be a falu életébe, mert korán indulnak és későn érnek haza.

Ahová én igyekeztem, ott csak a közmunka van. A polgármester, sok hasonló helyzetben levő településhez hasonlóan próbálja rotációszerűen forgatni benne az embereket, hogy folyamatos lehessen valamilyen jövedelem elérése a falu minden lakójának. Most 60 fő van foglalkoztatva, vagyis inkább úgy mondom, hogy ők kapnak közmunkabért, mert munka nincs ennyinek, egy ilyen faluban nem sok lehetőség van, itt még szemét sincs annyi, hogy embereket állítsanak a felszedésére. Más munka nincs. Aki mobilis volt, már elment, elköltözött. Aki maradt, azt ideköti a nyomorúsága, a családja, a képesség- és tudáshiányos élete. Mert itt a nyomorúság már többgenerációs. Itt a szülők, nagyszülők is így éltek, és így fognak a gyerekeik is. A közlekedés gyér, a falu semmilyen szolgáltatást nem bír eltartani, még egy boltot, egy kocsmát sem. A lakhatási szegénységben a legtöbb család érintett. Vizet az utcai kútról szereznek, a villanyórák, hála egy alapítványnak, kártyásak, gondolom, a riportban hallható faluban maga a fogalom is ismeretlen.

A riport folytatódik. Épp a felújított orvosi rendelőben vannak. Büszkén mutatja be az épületet a riportalany, és beszél a lakosság megfelelő egészségi állapotáról is. Itt, ahová igyekszem, hetente egyszer van orvos. Patika csak a szomszéd településen van. Az átlagéletkor alacsony. Pár alkoholista a házaknál működő illegális kimérésből fogyaszt, ugyanígy kapható olcsó ukrán dohány is. Néha a herbál is felbukkan. Miközben hallgatom a riportot, ahol épp az idősekről beszélnek, a boldog öregkorról, nem bírom nem felidézni azokat, akikkel én találkozom. A szemem előtt van a villany nélküli melléképületben egyedül élő asszony kifacsarodott, és rosszul összeforrt lába, vagy a férfié, akinek cipónyira dagadt a lábfeje a valószerűtlenül sovány lábszára alatt, már az utolsó hetekért küzd, és könnyes szemmel köszöni, hogy próbáljuk felíratni neki a felnőtt pelenkát.

Ott, a nyugati határszélen a faluban fesztiválok is vannak. Olyankor sokan látogatnak oda, kulturális esemény ez. A turisztikára nagy hangsúlyt fektetnek. Emitt sosem volt fesztivál. A kultúrházat csak a választások idején nyitják ki, meg közmeghallgatáskor. A könyvtárat sem látogatja senki. A felnőttek olvasási készségei alacsonyak. Sok a funkcionális analfabéta. Látogatók sem jönnek. Ugyan ki jönne ide, és miért? Házat sem vesz senki. Nem akarnak ideköltözni az emberek.

Ott, ahogy hallom, van szép iskola, megfelelő szaktanári ellátottság, az iskola lemorzsolódás ismeretlen, emitt a gyerekek szegregált iskolába járnak, annak minden hozadékával. Ott a gyerekek továbbtanulnak, szüleik nyomdokába lépnek. Itt is a szülőket követik, a lányok számára a főállású anyaság biztos mintát ad.

Folytathatnám még a sort, az élet összes területére kitérve. De közben megérkeztem. Kiszállok az autóból, és próbálok segíteni. Kríziskezeléssel, gyerekgyógyszerrel, élelmiszercsomaggal. Próbálom elhitetni velük, hogy nem ez a normális a 21.századi Európában.

Próbálok segíteni. Civilként.

A KORMÁNY IGÉJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.18.


Balog Zoltán először – áprilisban – nem lett miniszter, csak mezei képviselőpocok. Másodjára, most már az sem, mert visszaadta a mandátumát, és visszatért a gyökereihez, tiszteletessé válik újra és ugyanis. Idővel tán eljut majd a betanított esztergályosságig is megint, ha igazán hasznos tagja akar lenni a munkaalapú társadalomnak. Egyelőre ettől még messzire van, de mégsem nyughatik, így lesz fölösleges, sőt, ártalmas maga a létezése is, de mit lehessen tenni, ugye.

Gonosz vagyok Balog tiszteletessel? Perszehogy. Minden okom megvan rá? Naná! És nem heppből vagy unatkozásilag, hanem mert annyi bűne van, és annyira antagonisztikusak vagyunk mi ketten itt a Föld nevű bolygón az élet céljával kapcsolatosan, ami szembenállás nem tűr békepipát. Csak akkor, ha Balog tiszteletes megmarad a hülyeségeivel magának. Ámde hiába vonult vissza az élvonalbéli ártástól, csak folytatni akarja, ahelyett, hogy csöndben imádkozna. – Ha tud ilyet egyáltalán még.

Aktívabb lesz most, ezzel riogatott Balog tiszteletes. A Polgári Magyarországért Alapítványon keresztül külföldön képviseli majd a kormány itthoni gondolatait, amelyek ezek: visszatérés a tradicionális, keresztény értékekhez és a migráció elutasítása. Mint kitetszik, elég szűkös az a paletta, amelyből kormányunk választani enged, mert az ideális állampolgár ezek szerint az, aki gyűlölködve hányja magára a keresztet. Ezt óhajtja terjeszteni a jövőben Balog tiszteletes – mint a pestist – fontos európai nagyvárosokban.

Amellett, hogy az embernek herótja van már ezektől, meg attól, hogy az egész világot meg akarják téríteni a bűzös tanaikra és tanaikkal – mert, mint kitetszik, Balog tiszteletes leginkább misszionárius lesz a jövőben -, nem foglalkoztam volna az egész trutyival, ha nem tűnik fel egy szó, csak egyetlenegy. Azt mondta Balog tiszteletes/misszionárius ugyanis, hogy a kormány igéjét próbálja meg ily módon terjeszteni a romlott és bűnös Európában. Mondom akkor, Kázmér, csípd meg magad gyorsan, hogy álmodol-e...

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT MEGINT MEGALKUDOTT A FIDESZ TAGSÁGA ÜGYÉBEN, ORBÁN AZONNAL BE IS INTETT WEBERNEK (A HÁLA NEM POLITIKAI KATEGÓRIA) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.10.18.


- Orbán ugyan fordítva ül a lovon, de ez csak egészen kicsit zavarja az európai konzervatívokat, akiknél a jelek szerint minden elvet felülírnak az európai hatalmi igények 

- A magyar kormány újabb kampányba fogott az EU ellen, kitiltja a hajléktalanokat a közterületekről, leállítja a genderszakokat, és vívja a maga kulturkampfját. Nem hátrált meg a CEU ügyében, ellenben megosztja a magyar zsidóságot

- Szegénységi bizonyítvány a magyar szociálpolitikának Münchenből

Le Monde

Az Európai Néppárt félreteszi bármiféle szankció lehetőségét a tekintélyelvűséggel vádolt Orbán Viktor ellen és nem akarja kizárni a politikust. Ezt az EPP főtitkára közölte Brüsszelben a tömörülés mini csúcsértekezlete után. Vagyis a kormányfő maradhat a konzervatívok soraiban. Ebből az következik, hogy a magyarok erős embere a jobboldal színeiben kampányol majd az EP-választás előtt, noha bírálói szerint fenyegeti az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek és az egyetemek függetlenségét, miközben a szélsőjobb bálványozza a földrészen. A jó egy hónapja született strasbourgi elmarasztaló döntés óta ugyan a Benelux-tagpártok vagy a svéd jobboldal, de még Junkcer is a politikus eltávolítását sürgette, a Néppárt azonban, Merkellel az élen, most másként határozott.

Joseph Daul, az EPP elnöke elárulta, hogy igen nyílt vita zajlott, de semmiféle büntető eljárás nem került szóba. Orbánnak még az olyan kifogásokra sem kellett reagálnia, mint hogy be akarja záratni a CEU-t. Idáig a frakció azt remélte, hogy visszakozik ebben a kérdésben és ezáltal igazolni lehet, hogy miért tarthatja meg tagságát. Daul szerint ez ügyben a Bizottságnak válaszol majd. A tanácskozáson még a legélesebb bírálók is visszafogták magukat. A finn Stubb, aki indulni akar Juncker megüresedő posztjáért, úgy fogalmazott, hogy folytatják a párbeszédet, és nem volna jó a kizárás. Bejelentette, hogy Helsinkiben, a közelgő néppárti csúcson nyilatkozatot adnak majd ki az értékekről és azt Orbánnal is alá akarják íratni. Már csak azt kellene tudni, mit lesz a dokumentumban.

Politico

1. Az Európai Néppárthoz tartozó kormányok amellett vannak, hogy Manfred Weber legyen a konzervatívok jelöltje a Bizottság elnöki tisztéért folyó versengésben, a bajor politikust egyedül Orbán Viktor nem támogatja, noha amellé állt Merkel is, valamint az osztrák, ír, ciprusi, bolgár és horvát tagpárt, valamint a román államfő Nemzeti Liberális Pártja. Mint emlékezetes, az EPP jelenlegi frakcióvezetője határozottan kiállt a Fidesz ellen, amikor az Európai Parlament jó egy hónapja jóváhagyta a jogállami eljárást.

2. A volt finn kormányfő megerősítette, hogy harcot kíván folytatni az európai értékekért, ha a Néppárt színeiben megválasztják a Bizottság élére. Stubb, aki tegnap indította el kampányát, kifejtette, hogy értékek nélkül nincs semmi, ám az alapjogokat, az emberi jogokat, a liberális demokráciát, a szabadságot, a toleranciát, az egyenlőséget és a jogállamot kívülről és belülről egyaránt veszély fenyegeti. Utóbbinál említette az illiberális magyar rendszert. Éppen a normák védelmében keresztes hadjáratot kíván kezdeni. Ennek érdekében azon dolgozik, hogy növelje az EU népszerűségét és megállítsa a szélsőséges erők nyomulását. Foglalkozni akar az aggályokkal, amelyek a gazdaságot, valamint a migráció folytán a határok biztonságát övezik. Emlékeztetett arra, hogy odahaza már szerzett tapasztalatokat az ügyben, miként kell megállítani a szélsőjobbot.

Elege van abból, hogy bizonyos politikusok gyűlöletet és félelmet terjesztenek a földrészen. Mint mondta, bizonytalanságot kelteni a legkönnyebb, ám annál nehezebb reményt nyújtani és megtalálni a megoldást. Fontosnak tartja, hogy az unió kimozduljon a kuckójából, továbbá, hogy legyen nemzedékváltás az európai vezetésben. A portál megjegyzi, hogy a konzervatív rivális, Weber sokkal jobb helyzetben van Stubbnál, mert tud háttéralkukat kötni. Ám a finn vezető ezzel együtt bízik abban, hogy az EPP-n belül nem az önös pártérdekek kerekednek felül, hanem az számít, hogy ki képes hozzásegíteni a konzervatívokat a győzelemhez az EP-választáson és irányítani a Bizottságot Európa következő generációja érdekében.

Washington Post

A szerkesztőségi vélemény úgy látja, hogy a tekintélyelvű, vagyis a populista és nacionalista politikusok időszaka köszöntött be, Trump pedig felhatalmazást adott a világ minden despotájának a gyilkolásra. A liberálisok az egyéni szabadságjogok hirdetőiként szinte pontosan olyan bajba kerültek, mint annak idején a 30-as években. Mindenütt azt tapasztalni, hogy illiberális vezetők kerülnek hatalomra és jogkörükkel kíméletlenül és nyersen élnek is. Elég csak megnézni Putyint, Hszi Csin-pinget, Asszadot, Dutertét, vagy azokat, akik aláássák a demokráciát Magyarországon, Lengyelországban és Nicaraguában. De idetartozik a szaúdi koronaherceg is, aki állítólag meggyilkoltatta és lefejeztette a Washington Post vendégszerkesztőjét.

Az elnyomó hullám összefügg azzal, hogy az amerikai elnök minden jel szerint nem annyira a szabadságért, hanem sokkal inkább az ellen harcol. Neki csak az a fontos, hogy más vezetők miként viszonyulnak hozzá, az nem érdekes, hogyan bánnak a saját népükkel, vagy a szomszédjaikkal. Ha a szaúdiak legfelső szintű jóváhagyással ölték meg Kashoggit, akkor azt legalábbis részben azért tették, mert úgy vélték, hogy Trumpot nem foglalkoztatja, ha eltűnik egy újabb „népellenség”. Így most jó diktátornak lenni, viszont annál veszélyesebb ez az időszak az ellenzékiek számára. Washington engedélyt adott az önkényuraknak, és azok megölhetnek bárkit, mert valószínűleg elmarad az amerikai reakció...