2021. szeptember 5., vasárnap

A JOBB- ÉS A BALOLDALIAK MÁSHOGY GONDOLKODNAK A VÁROSI AUTÓZÁSRÓL

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.09.05.


A minél inkább autómentes – illetve az úgynevezett 15 perces vagy negyedórás – város koncepciója a városvezetők és önkormányzati politikusok jelentős részének napirendjére került a közelmúltban, többek között a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás következtében. Az alapvető szolgáltatások – például iskola, rendelő, közért, étterem – gyalogos, illetve kerékpáros elérhetőségének javítását, illetve az autózást visszaszorító várostervezési irányzat hasonló törésvonalak mentén osztja meg az embereket szerte a világon.

Érdekesség, hogy Magyarországról és más posztszocialista országokból nézve az elképzelés egyáltalán nem újszerű: a múlt rendszerben felhúzott lakótelepek is a közvetlen közelben biztosított színvonalas alapszolgáltatások ígéretével vonzották az odaköltözőket, sőt, az 1950-es és 60-as években mondhatni mesterségesen kialakított iparvárosokban mindezek mellett a munkahelyeket is gyalog vagy jól szervezett tömegközlekedéssel kényelmesen érhették el a dolgozók.

Tavaly mindenesetre Párizs szocialista főpolgármestere, Anne Hidalgo hozta be a közbeszédbe a negyedórás város vízióját választási kampányában – a végül is újraválasztott Hidalgo programjának keretében például több, az autós forgalmáról elhíresült tér alakult át a francia fővárosban, de számos más városban is hasonló, az autóhoz kötött vagy legalábbis a sok utazással járó életvitel ellenében ható törekvések kezdődtek.

Ezek népszerűsége egy amerikai felmérés szerint nem az eltérő életkorú, képzettségű vagy lakóhelyű csoportok között különbözik elsősorban, hanem a politikai nézetekkel összefüggésben változik. A Vice cikkében idézett adatok azt mutatják, hogy a konzervatívokhoz képest a liberális nézetű válaszadók sokkal inkább támogatják az említett, jórészt az autózás visszaszorítását eredményező kezdeményezéseket.

A politikai meggyőződés tehát erősebben befolyásolja a besétálható vagy -biciklizhető élettérrel kapcsolatos attitűdöket, mint hogy vidéki vagy városi környezetben élőket kérdezünk meg erről...

SZABAD SZEMMEL: EURÓPÁNAK TÖBB KELL NÉMETORSZÁGBÓL - LEHET, HOGY PONT EZ LESZ A 3 HÉT MÚLVA TARTANDÓ NÉMET VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.05.


Der Standard


A kommentár azt hangsúlyozza, hogy Európának több kell Németországból, de lehet, hogy pont ez lesz a 3 hét múlva tartandó német választás következménye, mivel mind a három kancellárjelölt erősen EU-párti. A gond jelenleg ott van, hogy az erőpróba miatt már jó ideje érdemi döntések húzódnak, amit csak tetéz, hogy jövőre Macronnak is meg kell mérettetnie magát. Márpedig régi bölcsesség az Brüsszelben, hogy ha a német és a francia vezetés náthás, akkor a partnereknek ügyelniük kell, nehogy tüdőgyulladást kapjanak. Ráadásul Berlinben nem ígérkezik könnyűnek a kormány megalakítása.

A bizonytalanság fékezi a Bizottságot és az Európai Parlamentet is, pedig van éppen elég gond a földrészen és világ is jó pár súlyos problémával küszködik. Lásd Afganisztánt, a koronajárványt, amely nem kedvezett a gazdasági válság megoldásának sem. Az is egyértelmű, hogy tovább nem lehet halogatni a hatékony fellépést az éghajlatváltozás ellen. Egyértelmű továbbá, hogy menekültek kérdésével egyedül nem képes egyetlen állam sem megbirkózni. Tehát egyáltalán nem mindegy, az új német koalíció milyen irányban kíván haladni Európában.

Yahoo/Fox News

Újabb front nyílt a Lengyelország és Izrael közötti vitában, noha a kétoldalú kapcsolatok már így is történelmi mélypontra süllyedtek, miután a varsói törvényhozás a minap olyan jogszabályt fogadott el, amely korlátozza, meddig lehet visszakövetelni a szocializmus idején elkobzott zsidó javakat. Az ellentétek odáig jutottak, hogy az izraeli nagykövetet hazarendelték, a másik oldal pedig nem engedte meg, hogy a képviselője a nyári szabadság után visszatérjen állomáshelyére.

Most az a gond, hogy az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kifogásolta azoknak az izraeli tizenéveseknek a viselkedését, akik évről évre, a hazafias nevelés keretében végiglátogatják Auschwitzot és a többi haláltábort. Szerinte a fiatalokat odahaza arra tanítják, hogy gyűlöljék Lengyelországot és ez meg is mutatkozik az utak során. Jeruzsálemben ezt határozottan cáfolják és emlékeztetnek arra, hogy az új generációkat az emlékezetpolitika részeként szembesítik a történelemmel. Egyébként 1988 óta csak Amerikából 300 ezer diák járt ilyen célból Lengyelországban.

Hogy mi lesz most, azt nem tudni, az illetékes vizsgálatot és gyors akciót ígért, de lengyel sajtóértesülések szerint felvetődött, hogy a jövőben Izraelből nem jöhetnek iskolások az olyan eseményekre, mint az Élet menete. Egy volt izraeli varsói nagykövet, aki maga is túlélők gyermeke, úgy véli, hogy a lengyel kormány újabban igencsak nacionalista és így akar visszavágni, amiért a zsidó állam keményen megbírálta a kárpótlási jogok korlátozása miatt. Annak idején egyébként a nácik 3 millió lengyel zsidót öltek meg, főként Auschwitzban és Treblinkában.

Neue Zürcher Zeitung


Svájc meglehetősen konzervatív ország hírében áll, Zürichben mégis több tízezren vonultak fel a melegházasság engedélyezését követelve. A részvevőket kereken 70 LMBT-szervezet mozgósította, miután a kérdésben éppen három hét múlva népszavazás lesz. A szervezők szerint a lakosság évtizedek óta nem nyilvánítottak ki véleményét egy ennyire fontos társadalompolitikai kérdésben.

Az előzmény az volt, hogy a svájci Parlament tavaly úgy határozott: lehetővé teszi, hogy egynemű párok egybekeljenek. Ám az ellenzők kellő számú tiltakozó aláírást gyűjtöttek, ezért kiírták a referendumot. Az engedélyezés ellenzői arra hivatkoznak, hogy a gyerekek érdekeit veszélyezteti, ha a mesterséges megtermékenyítést kiterjesztik leszbikus kapcsolatokra is, illetve lehetővé teszik a meleg partnerek számára, hogy kicsiket fogadjanak örökbe.

A zürichi Pride Fesztivál egyébként minden incidens nélkül zajlott le a város belső magjában, csupán a forgalomban okozott némi fennakadást a hatalmas tömeg.

Politico

Ausztria és Szerbia azt ígéri, feltartóztatja azokat az afgán menekülteket, akik el akarnak jutni Európába. Erről Belgrádban egyeztetett a két ország első számú vezetője. A vendég Kurz kancellár azt hangoztatta, hogy a szomszédos államoknak kell befogadniuk mindazokat, akik a tálibok miatt elhagyják országukat. Ezért kapcsolatban állnak az érintett kormányokkal. Vucsics ugyanakkor közölte: eleget tesznek annak a kérésnek, hogy vegyenek át 150 asszonyt és lányt, akik egy afgán futball klub tagjai voltak. Közben az ENSZ-főtitkár arra szólította fel a világot, hogy az segítsen Afganisztánnak, miután ott a tálibok vették át az uralmat.

Egyébként szerb területen, valamint a környező országokban sok ezer migráns vesztegel, miután lezárult a nyugat-balkáni menekülőút és a földönfutók gyakran csupán a sokadik nekifutásra, embercsempészek segítségével tudnak az ígéret földjére lépni.

Deutsche Welle

A német közszolgálati médium bizonyítottnak veszi, hogy fehérorosz hackerek behatoltak a belügyi tárca adatbázisába és onnan tömérdek érzékeny adatot töltöttek le, azaz most már Lukasenko rendszerét szorongatják. A kétségeket az oszlatta el, az újságíró megadta egyik belorusz munkatársának a nevét és néhány percen belül ott volt a képernyőjén az illető fotója, lakcíme, a szülők neve

Azaz igaz, amit az adathalászok nemrégiben bejelentettek, de erre utalt már az is, hogy a diktátor pár hete arra figyelmeztette a minisztereit, hogy aki nem tud vigyázni fontos adatokra, az vegyen elő papírt és tollat és az így gyártott aktákat tegye fiókba, de ne használjon számítógépet. Mindenesetre a hivatalos nyilvántartásokat megcsapoló csoport előbb rendezi a szerzett értesüléseket, majd folyamatosan nyilvánosságra hozza azokat. A cél a lakosság tájékoztatása, egyben az informatikai szakemberek segíteni kívánnak a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, továbbá igyekeznek ily módon is meggyőzni a Nyugatot, hogy szigorúbb szankciók kellenek Minszkkel szemben.

A „Kíberpartizánok” nevű földalatti szerveződés a rendszer legérzékenyebb pontját akarja telibe találni, hogy elbizonytalanítsa a hatalmat. Mert amíg az próbálja a tüzet oltani, másutt újabb támadást készítenek elő ellene. A legnehezebb persze, hogy Lukasenkóról és a bizalmasairól, továbbá a titkosszolgálat vezetőiről szerezzenek bizalmas információkat. De azért a belügyben megszerzett anyagban volt 16 ezer titkos akta is. Munkájukat elősegítette, hogy a fehérorosz hatóságok idáig félvállról vették az informatikai biztonságot.

A VIRTUÁLIS ÜTKÖZET

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.09.04.


Tulajdonképpen nagyon mulatságos is lehetne az afganisztáni helyzet, ha nem volna annyira tragikus, de emberéletek milliói forognak kockán és a lezárt kommunikációs vonalak miatt részben találgatnunk kell, mi is történik valójában. Egyelőre semmi jóról nem tudok beszámolni, illetve azt nem tudom, hogy amiről beszámolok, az jó vagy rossz lesz végső soron.

Kezdjük a tálib kormánnyal, melynek megalakulását tegnap délutánra ígérték. Ígérték, az igaz, de nem tartották be: szerintem reflexből. Ha egy tálib bármit is megígér, annak nagyon rövid időn belül vagy az ellenkezőjére, vagy az ellenkezőjére sem számíthatunk. Azt csak találgatni lehet, hogy azért nem alakult még meg a kormány, mert be akarják várni ezzel a lépéssel a Pandzsir-völgy elfoglalását, ez esetben várhatnak még egy ideig, vagy más az oka a dolognak, mindenesetre az előre beharangozott esemény elmaradt. Annyival többet tudunk azért, hogy elég nagy államapparátust terveznek: huszonöt minisztérium fog felállni. A legtöbb hiteles forrás nem számol be változásokról a tervezett felső vezetésben, a TASZSZ hírügynökséget kivéve, bár őket eddig sem találtam a szikár tények fanatikus megszállottjainak, a tegnapi nap után pedig főleg nem hiszek nekik (később az is kiderül, miért), de azért ismertessük, ők mit tudtak meg (vagy mit állítanak)...

BIRÓ ATTILA JÁTÉKA, A PYRADICE NYERTE A QUBIT NAGY TAVASZI TÁRSASJÁTÉK-FEJLESZTŐ VERSENYÉT

QUBIT
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2021.09.03.


Kedves játéktervező versenyzők és a játékok kipróbálására váró olvasók!

A Qubit idén április elsején először hirdette meg Nagy Tavaszi Társasjáték-fejlesztő Versenyét, amelyre írogatós (paper & pencil) játékok beküldését vártuk. A résztvevőknek több mint két hónapjuk volt játékuk elkészítésére és beküldésére. A versenyre tekintélyes mennyiségű pályamű érkezett. A 45 beérkezett játék között voltak egészen egyszerűek és nagyon bonyolultak is; voltak pörgős, rövid és gondolkodós hosszú játékok; voltak kettesben és akárhány fővel is játszható játékok; voltak konfrontatívak, kooperatívak, sőt félkooperatívak is. A versenyzők között akadt, akinek korábban már jelent meg játéka, de a legtöbben most próbálták ki magukat először a játékfejlesztés terén. Volt, aki egyedül fejlesztette a játékát, de indultak csapatok is, és akadt induló, aki egymaga több játékot is küldött, sőt olyan is vol, aki kihasználta a maximális három beküldhető játék lehetőségét. A verseny mindenképpen elérte a célját, egyrészt sokakat motivált, másrészt sok újdonsággal és kiváló ötlettel találkoztunk, amikkel most a nyilvánosságot is gazdagítják a versenyzők. Reméljük, mindenki örömére szolgálnak az itt és később még közlésre kerülő játékok!
...

KORMÁNYALAKÍTÁS, PARÁDÉ, VERESÉG

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.09.03.Afganisztáni összefoglalónk következik, mint utóbbi időben minden nap: a helyzet bonyolult, és mintha senki sem a valódi problémákkal foglalkozna, kivéve a Pandzsir-völgyben harcoló feleket, nekik ugyanis tényleg az a legfőbb gondjuk, hogy életben maradjanak (az ellenállóknak ezen kívül még az is, hogy megőrizzék az autonómiájukat). Ezt meg lehet érteni
.

Azt viszont nem, mihez akar kezdeni úgy általában a ma délután megalakuló új tálib kormány az Afganisztán nevű országgal. Az enyhén szólva is homályos. De lássuk előbb a kormányalakítás híreit, mert vannak, éspedig a kabuli Tolo News számol be róluk, meglepő pontossággal.

„A tálibok társalapítója, Baradar molla fogja vezetni a hamarosan megalakuló új afgán kormányt – közölték pénteken az iszlamista csoportjoz közel álló források.

Baradar, aki a tálibok politikai irodáját vezette, Mohammad Jakub molla, a néhai tálib társalapító, Omar molla fia, valamint Sher Mohammad Abbas Stanekzai csatlakozik majd hozzá a kormány vezető pozícióiban – közölte három egymástól független forrás.

„Az összes felső vezető megérkezett Kabulba, ahol az utolsó előkészületek vannak folyamatban az új kormány bejelentésére” – mondta egy tálib tisztviselő a Reutersnek névtelensége megőrzése mellett.

Hibatullah Akhunzada, a tálibok legfőbb vallási vezetője az iszlám keretein belül a vallási ügyekre és a kormányzásra fog összpontosítani – mondta egy másik tálib forrás.”

Akkor a papírforma látszik megvalósulni, Baradar minden Turf és bukméker szerint biztos befutónak számított, Jakub mollát sem lehetett kihagyni, és Stanekzai nevének felmerülése sem eget-földet megrázó szenzáció: az elmúlt hét folyamán többnyire ő nyilatkozott a kormányzatot és államformát érintő ügyekben, bár úgy tűnik, a szerepek még nem különültek el élesen a tálib felső vezetésben. Még nincsenek specialisták, mindenki egyformán nem ért semmihez. Azt már én teszem hozzá, hogy csodálnám, ha a hadsereg vezetése így vagy úgy nem Sirajuddin Haqqani kezébe kerülne. Aki részint már eddig is irányította a fegyveres erőket, másrészt pedig az egész tálib rendszert – ha nevezhető annak – átszövi a Haqqani-hálózat, annak a kezében van a kábítószer- és fegyverkereskedelemtől a terrorszervezetekkel fenntartott kapcsolatokig minden.

Rendben, tehát kormány lesz. És tessék mondani, állam is lesz?
...

TGM: A KABULI REPÜLŐTÉR

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2021.09.05.


Magyarországon a nagyobb kérdések (ökológiai katasztrófa, világjárványok, migráció) körüli beszélgetésben dominál a fasisztoid-paranoid locsogás, mint pl. az egyik legnevesebb független közéleti személyiség nyilatkozatában (magyartalan szórenddel együtt): „…a globális média [!] az afgán konfliktusról közvetített képei alkalmasak egy újabb »migrációs bomba« elhelyezésére Európában, és fennáll a veszélye annak, hogy a végtelenített migrációs hullám miatt a jövőben végletesen összekeverednek a kultúrák a kontinensen. Ilyen embertömegeket könnyedén néhány nagy tőkeérdekeltség a maga kedve szerint formál majd.” Nem véletlen, hogy a szélsőjobboldali kormányzatnak és a megbarnult rezsimsajtónak ez az ember a kedvenc vitapartnere, hiszen ugyanazt vetíti vissza rá, amit maga is szünet nélkül sugároz: a völkisch antikapitalizmust, amely szerint a rejtelmes „háttérhatalom” szándékosan szít konfliktusokat, amelyek Európába kergetik a színesbőrű és máshitű idegeneket, hogy evvel fölhígítsák az „ősi” bioetnikumokat és kialakítsák vagy kiterjesszék a kozmopoliszt.

A fasisztoid paranoiával nem lehet pörbe szállni, meg se próbálom olyan országban, ahol a hivatalos sajtó még mindig a világot „irányító” szabadkőművességről (!) vartyog, és nem hallani rá az indokolt hahotát. Az évszázada, születésekor elavult prefasiszta spengleráj (meg Ortega, dettó) oly népszerű az ellenzéki sajtóban (is), mint akár 1938-ban, a diadalmas és nyílt antidemokratizmus virágkorában. (Egyébként a nyugat-európai antivaxxer, Querdenker [oltásellenes, koronaszkeptikus, lockdown-ellenes] mozgalom visszatalált a legelvadultabb náci antiszemitizmushoz, amint várható volt; hiszen minden összeesküvés-elmélet mintája: a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei, persze évezredes precedensekre támaszkodva.)

Semmi kétség, a nyugati vezetők szánalmasak – hadseregük, titkosszolgálatuk, diplomáciájuk no meg saját értelmük és akaratuk – fabatkát sem ér (a szerintük hiányzó „meglepő” és „bizalmas” információkat bármelyik újságban olvashatták volna, ha olvasnának), de a cserbenhagyás nem éppen újdonság.

A liberális-demokratikus Nyugat cserben hagyta a spanyolországi népfrontot, Csehszlovákiát, Ausztriát, Lengyelországot, Jugoszláviát a nácikkal szemben (a francia vezér- és tisztikar pedig nem akart harcolni velük, drôle de guerre). Az 1938-i Évian-les-Bains-i konferencia (32 kormány részvételével) megtagadta, hogy a Németországban és a nácik által már megszállt területeken életveszélybe került zsidókat befogadja (öt és félmillió meggyilkolt ember). A Szovjetunió és a Komintern cserben hagyta a német és a kínai (és a második világháború végén a görög) kommunista forradalmat, a Kínai Kommunista Párt cserben hagyta az indonéziai forradalmat (egymillió kivégzett kommunista és szimpatizáns). És így tovább.


A fasizmust mindazonáltal legyőzték, az antifasiszta hatalmak erkölcstelensége ellenére. Persze ugyanakkor Heidegger azt írta az egyik „fekete füzetébe”, hogy a holokausztot a zsidók „szervezték meg”. Pedig eltérően az említett magyarországi független közéleti személyiségektől, ő nagy gondolkodó volt, ami önmagában – mint annyiszor láthattuk – nem segít. Heidegger azt nagygondolta többek között, hogy ami mindennél rosszabb, az a publicisztika, a tárcarovat, a feuilleton. Rosszabb a népirtásnál.

Az Egyesült Államok kormánya és szövetségesei cserben hagyták afganisztáni híveiket és munkatársaikat a kivonulás lelkiismeretlen és könnyelmű levezénylésével. Ez igaz – és megbocsáthatatlan. És soha nem lett volna szabad bevonulni. („A kabuli röpülőtér” annak is a metaforája, ahogyan a Nyugat sorsukra hagyja előbb-utóbb a kelet-európai „urbánusokat”, „nyugatosokat”, „demokratákat”, „baloldaliakat” is, amiként ezt Belarusz rémületes példája szépen bizonyítja.)

Sose lett volna szabad Afganisztánt és Irakot elfoglalni, de az is igaz, hogy százezrek a tálibok és az „Iszlám Állam” elől menekül(né)nek Nyugatra. Ott épségben maradhatnának, s ha nem is jól, de valahogy túlélhetnék talán ezt a szörnyű évet. Ha beeresztenék őket. De úgy látszik, nem eresztik...

A GYEREKEK ÉS TANÁRAIK IS NAGYON MEGSZENVEDTÉK A BEZÁRTSÁGOT

G7.HU
Szerző: DEBRECZENI ANNA
2021.09.05.


Első alkalommal mérték fel átfogó módon Magyarországon, hogyan hatottak a járvány miatti lezárások a gyerekek lelki egészségére az óvodásoktól kezdve a kamaszkorúakig. Bár a kutatásban a gyerekekre fókuszáltak, tanáraik mentális egészségén is olyan mély nyomot hagyott az elmúlt több mint egy év, hogy a felmérés készítői is meglepődtek rajta.

Az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet két kutatást végzett az utóbbi hónapokban, az első, reprezentatív* kérdőíves adatgyűjtés során több mint ezer szülőt kérdeztek meg tapasztalataikról, a másodikban pedig több mint 40 pedagógussal, gyerekpszichológussal és pszichiáterrel készítettek mélyinterjúkat.

Jövedelmi szegmensek szerint az az eredmény született, amit vártunk – mondta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője. Az alacsonyabb jövedelmű családokat jobban megviselte a helyzet, azonban a mentális problémák súlya és mélysége is meglepő. Az elszigeteltség miatt leginkább a szorongásos és pániktünetek erősödtek fel, valamint megnőtt a lehangolt, motiválatlan, depressziós kamaszok száma is. A beszámolók szerint jellemző volt a kényszeresség, mint a gyakori kézmosás, valamint az evészavar több formája is, utóbbi inkább a kamaszok körében...

A NÉMA TARTOMÁNY – TANÉVNYITÓ ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2021.09.03.


Az új tanév kezdetét egy gyökeresen átalakított felsőoktatás várja – gyakorlatilag teljes csendben. Az egyetemek, az a 21 intézmény, amelyben ma már a hallgatóknak több mint kétharmada tanul, beletörődéssel vegyes szkepszissel léptek át az új időszámításba. A legutóbb augusztus 1-jével alapítványi, pontosabban „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi” felügyelet alá, röviden és most már a törvény betűje szerint is kekva alá tartozó tíz egyetem a külső szemlélő előtt szinte észrevétlenül váltott alakot.1

Pedig a változás radikális: Európában, sőt a világon egyedülálló módon egyik napról a másikra magánkézbe adták az állami felsőoktatás javát, homályos és ma már egyre kétségesebb előnyöket helyezve kilátásba.2 Egyelőre hat intézmény maradt ki a „szórásból”, amelyek közül egy biztosan nem is kerülhet majd bele, hiszen a rendvédelmi és katonai képzést is folytató Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében ilyesmiről szó sem lehet, a többiek pedig a választásokig már biztosan maradnak a jelen formájukban...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/35. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2021/35. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

BORKAI-ÜGY: ELLENTMONDÁS VAN A KUBATOV ÁLTAL ELMONDOTTAK ÉS A VOLT POLGÁRMESTER VALLOMÁSA KÖZÖTT

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.09.04.


...A lap később újabb cikkben összevetette Borkai Zsolt vallomását a Kubatov Gábor által elmondottakkal, és ez alapján több ellentmondást is talált.

Például Borkai arról beszélt, hogy még egy évvel a botrány kirobbanása előtt, 2018 őszén kereste meg azzal a Fidesz észak-nyugat-magyarországi regionális pártigazgatója, hogy Kubatov beszélni akar vele, ezért meg is szerveztek egy találkozót a győri Aranyhal étterem szeparált helyiségében. „Gábor leült velem szemben és közölte velem, hogy Budapesten kompromittáló felvételek és videók keringenek rólam. Lehet, hogy nem ezt a szót használta, de ez volt a lényeg. Mondta, hogy egy hajón vagytok, és ott készültek. Mondtam neki, hogy én csak képekről tudok, szerintem nincsenek felvételek, ő viszont közölte, hogy biztos hogy vannak felvételek, mert azokat is látta.” Arról is biztosította Kubatov a vallomás szerint, hogy utánanéz a dolgoknak, de a pártnak és a karrierjének biztosan nem fognak ártani a felvételek, csak a magánéletében lehetnek gondok miatta.

Majd, szintén a vallomás szerint, 2019 elején Kubatov a Lendvay utcai Fidesz-székházba hívta. „Ő azt mondta nekem, hogy beszélt a nagy főnökkel, ezek a felvételek magánügynek tekinthetőek, ez mindenkinek a magánügye. Minden valószínűség szerint kampányidőszakban előveszik ezeket a felvételeket, és ha így lesz, akkor a jobboldali médiát blokkolni fogják, vagy valami hasonló politikai szót használt. A lényeg, hogy a jobboldali sajtó nem fog foglalkozni vele.”

2019 tavaszán aztán már Kocsis Máté és Kósa Lajos is jelezte Borkainak, hogy tudnak a felvételekről. Borkainak úgy tűnt, Kósa maga is látta a felvételeket, de hogy Kocsis látta-e vagy csak hallott róluk, azt nem tudta megmondani. Ráadásul, szintén Borkai szerint Kubatov már a botrány kirobbanása előtti napon tudott a blogról, és hogy mi fog megjelenni rajta.

Érdekesség, hogy Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció szombathelyi képviselőjelöltje, akit a nyomozók azzal gyanúsítanak, hogy ő az ördög ügyvédje, a 444-nek szerdán adott videóinterjújában arról is beszélt, hogy elmélete és ilyen irányú értesülései szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai „részben fusiban” rádolgoztak Borkaira és körére annak érdekében, hogy egy esetleges kompromittáló anyaggal jobban fogni lehessen őket.


HETI ABSZURD: MÉGSE SZAURON

NÉPSZAVA
Szerző: N.B.GY.
2021.09.04.


Hogy a Duna vizét úgy kommandírozza, mint kosárból kobráját előbűvölő turbános szakember, vagy hogy a vírus negyedik hullámát koncentrált agyi sugárnyalábjával tartja a határokon kívül, míg végbe nem megy a vadászati világkiállítás, illetve a tömeges szentségimádás (lásd eucharisztikus kongresszus). De hogy ő lenne itt a nemzet humoristája, vagy kevésbé emelkedetten, mókamestere, nos, ez eddig nem volt kézenfekvő. Most azonban vicces oldalt villantott, midőn Galla Miklós folyamodványára felelt. A humorista azt kérte, járjon közben, hogy megkapja a neki ítélt Karinthy-gyűrűt, amit az MTVA döntése értelmében nem vehet át. (Hogy miért vétózott a kormányzati valóság­építő médiakonglomerátum, arról csak találgatások jelentek meg. Az egyik úgy szólt, hogy Galla Miklós nyilvános meztelenkedéssel vonta fejére az MTVA haragját, a másik szerint a humorista annak köszönheti balsorsát, hogy a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom tagja lett. A humorista szerint mindkét vád légből kapott.) És Galla Miklós szava elhallik a miniszterelnök füléig, igazságot követő posztja alatt hamar megjelent a kormányfői komment, miszerint nem ő a gyűrűk ura. Hogy a leereszkedő gúny – ha tagadhatatlanul szellemes is – humornak számít-e, az nem egyértelmű. Orbán Viktor legalábbis biztosan göcög rajta egy kicsit, mert az önirónia nem idegen tőle – akkor is mosolygott, amikor azt bizonygatta, hogy nem teheti kötelezővé e hazában az oltást, hiszen Magyarország mégiscsak demokrácia lenne, s akkor is somolygott, amikor nyugati újságírók előtt deklarálta, hogy errefelé virágzik a sajtószabadság, hisz bármelyik újságárusnál tucatnyi, a kormányt szapuló lapot lehet vásárolni (nem lehet), pedig rég betiltathatta volna. Csiklandó érzés az, na, hogy az ember megtehetne valamit, de nem teszi. Szóval Orbán Viktor írásba adta Galla Miklósnak, hogy ő nem a gyűrűk ura, nem Szauron, Mordor rettegett ura – s nem áhítja mindennél jobban a hatalom gyűrűjét. Így, a kampány közepén veszélyes mondat ez, a trollok zavartan forgatják szemüket, hogy akkor most a főnök már beárazta a vesztést, vagy azt üzeni, hogy mégsem ez lesz minden idők leggyilkosabb választási küzdelme, vagy csak a saját szórakoztatására épít szóvicceket. Az utolsó sem kizárt, hiszen a kormány több tagja olyan humormutatványokat produkál, melyek láttán Hofi Géza sápadna az irigységtől...

PÁLINKA, GULYÁS, GENDER ÉS A TÁLIBOK (VIDEÓ)

444.HU
Szerzők: KAUFMANN BALÁZS, CZINKÓCZI SÁNDOR
2021.09.05.Mivel azt utóbbi másfél évben minden rendezvény ugrott a járvány miatt, hosszú idő után a kötcsei pikniken tudtak először összejönni a NER körüli politikusok és megmondóemberek, hogy meghallgassák Orbán Viktor iránymutatásait.

KEZDŐDIK A KATOLIKUS VILÁGTALÁLKOZÓ – ÖSSZESZEDTÜK A LEGFONTOSABB INFÓKAT A NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUSRÓL

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.09.05.


Szeptember 5-től, azaz vasárnaptól egy héten át, szeptember 12-ig Budapesten tartják a katolikus egyház egy különösen fontos rendezvényét, a 140 éves hagyományokkal rendelkező Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A magyar katolikus egyház vezetője, Erdő Péter bíboros szerint ez nem politikai, hanem vallási esemény, a magyar politikusok számára mégis nagyon fontos rendezvényről van szó, hiszen Magyarországra látogat Ferenc pápa is. Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat az eseménnyel kapcsolatban, kitérünk a programokra, a politikai vetületre és a közlekedési korlátozásokra is.

Az utóbbi időben négyévente megszervezett esemény nem először jön Magyarországra, 1938. májusában is a magyar fővárosban rendezték meg. A mostani, 52. kongresszus eredetileg tavaly ősszel lett volna, de a járvány miatt idénre halasztották.

A rendezvény fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, lényegében maga a kereszténység és annak mélyebb megélése áll. A rendezvény egyik feladata, hogy „Krisztusból merítve választ adjon a katolikus közösséget ért kihívásokra”, emellett „bemutatkozás a világ előtt, és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is” – foglalta össze korábban Erdő Péter bíboros az esemény egyházi jelentőségét
...

ITT OLVASHATÓ

EUCHARISZTIA. MI IS AZ?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KAZONSZKY KÁROLY
2021.09.05.


Az eucharisztia „életforrás”, a kongresszus feladata a katolikus hívek hitbeli, tudásbeli, hitvédelmi megerősítése. Az eucharisztia oltáriszentséget jelent.

Szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek küldetése, hogy tudatosítsa a katolikus hívekben: az egyház életének forrása és egyben csúcsa az eucharisztia, vagyis az oltáriszentség. A kongresszust ne a mai szóhasználat szerint értelmezzük, mint egy szakmai, tudományos tanácskozást, hanem a szó eredeti latin értelmében, vagyis összejövetelnek, nagygyűlésnek tekintsük.

Az oltáriszentség egyike a hét szentségnek, ebben az egyház szerint Jézus Krisztus valóságosan jelen van. (A Katolikus Egyház hét szentsége: keresztség, bérmálás, eucharisztia, bűnbocsánat (gyónás), betegek kenete, házasság és egyházi rend.) Ám az oltáriszentség tiszteletének több olyan formája is kialakult, ami nem kötődik a szentmiséhez, ilyennek tekinthető például az úrnapi körmenet.

Ha nem megy bentről, majd megy kintről

Az oltáriszentség előtérbe helyezése egy világi személyhez köthető. A XIX. század elején, a francia forradalom heve után vissza akarták szorítani az egyházakat. A Harmadik Köztársaság idején szerzetesrendeket tiltottak be, kiebrudalták az egyházakat az oktatásból, kimondottan egyházellenes hangulat alakult ki. Ekkor lépett a színre Emilie-Marie Tamisier, egy Dél-Franciaországban élő asszony, akinek szinte semmi köze nem volt a hivatalos egyházhoz, és zarándoklatokat szervezett olyan helyszínekre, amelyekhez az oltáriszentséggel kapcsolatos legendák fűződtek. A katolikus püspöki kar persze ellenezte mindezt, félve attól, hogy a hatalom visszaüt, de végül XIII. Leó pápa is a kezdeményezés mellé állt. 1881. júniusában megtartották az első kongresszust Lille városában.

Létrehozták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Állandó Bizottságát, majd évente rendeztek kongresszusokat francia nyelvterületeken. 1905-ben már Rómáig jutottak, ahol X. Pius pápa is megjelent, aki nagyon fontosnak tartotta az oltáriszentség lelki táplálék jellegét. Azóta van tömeges áldozás a kongresszusokon. Igen ám, csak jött az I. világháború.

1922-ben sikerült újabb kongresszust –nevezzük inkább gyűlésnek- tartani. Itt már markánsabban látszott a mindig is elérendő cél: a vallástól egyre inkább elforduló emberek megnyerése. Rendeztek kongresszusokat Amerikában, Ausztráliában, Manilában, bár nem meghatározott forgatókönyv szerint, még az időben is ugrált a szervezés, nem csak térben...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN


KÖTCSE ÉS NAGY FERENC LÁNYRUHÁS UNOKÁJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.05.


Tegnap nagyon izgalmas volt, ahogyan a magyar média loholva az események után tíz percenként számolt be arról, ki érkezett meg Kötcsére, milyen testeket hozott épp a géperejű jármű. Kötcsére akárki nem mehet, aki oda eljut, közelről élvezheti Orbán hónaljszagát, így már valaki, illetve annak hiheti magát. Nagy Ferenc is bebocsátást nyert a belső körökbe, kicsípte magát, farmerből készült bocskaiba öltözött, amelynek gombjai halálfejek, és ebben mondta föl a leckét. Hogy megroppant a valóság, ez is jól mutatja. Itt neve szerint polgári pikniket tartanának évente, de ez nagyon nem polgári és nagyon nem piknik, ez a húsosfazék körüli körözés csupán.

Kötcse csúcspontja, a létezés itt megtalált értelme, amikor a kedves vezető kinyilatkoztat és utat mutat, de, hogy miért várja annyira mindenki, az is nehezen érthető, hiszen tudjuk, nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit csinál. Momentán sokmilliárdos búvóhelyet épít Hatvanpusztán, amely hetekig is ellátást nyújt az ott megbúvóknak saját áramforrással, egyebekkel. Az ilyesmi fölösleges. Minden vár bevehető, egyszer minden víz elfogy, minden kolbász megromlik, és az őrség is átállhat. Kötcsén a beavatottaknak épp azt magyarázta el a kedves vezető, mit kell tenni, hogy a választások után ne legyen muszáj menekülni, de Deutsch összefoglalta az éccát.

Elképesztő gondolati kört írt le a manus, miszerint a baloldal esélytelen, a jobboldalnak sokat kell dolgoznia, vagy győz az esélytelen baloldal, és az esélytelen baloldalt paraszthajszál választja el a jobboldaltól. Mert mindenkinek mondani kell valamit. A média belehajszolja a belső kört az okosságba, hogy ahogyan szállnak ki a géperejű járműből, már tolják a képükbe a mikrofont, várva a megvilágosodást. És az meg is érkezik. Nagy Ferenc, aki ezek szerint már udvari dalnok, a polgári piknikes gondolati magasságban a buziknál tartott még mindig, ennyit sikerült befogadnia az eszmékből, és miután legutóbb a koncertjén a tökeit markolászva üzent nekik, ide is ezzel készült.

Mintegy polgárilag mesélte el Kötcsére érkezésének célját, miszerint az ő unokáját senki ne akarja lánynak öltöztetni, s mondom, mindezt halálfejes farmer bocskaiban, hogy meg kell a szívnek szakadni. Megkérdezték tőle azért, hogy akarta-e valaki valaha lánynak öltöztetni az unokáját, amire azt mondta nem. De még kifejtette a másik biztos ismeretét is, hogy tudomása szerint az átoperáltatottak nem érzik jól magukat. Köszönjük meg Nagy Ferencnek az értékes információt, amivel a nemzet ismereteit gyarapította. Kossuth-díjas, csak tudja az igazat, mint a lovagkeresztes auratisztító, de ez már egyenest Káslerig vezet. Ő is piknikelt tegnap. Őt is kérdezték...