2016. szeptember 26., hétfő

MAGYAR IPARVÁROSOK VI.: KAZINCBARCIKA

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: György Sándor Balázs
2016.09.26.


Mai posztunkban ismét egy magyar iparvárost (és ismét északkeleten) látogatunk meg; ezúttal Kazincbarcika történetéből, kulturális életéből villantunk fel néhány képet. Az írás annyiban rendkívüli, hogy ezúttal nagy segítséget kaptunk helytörténészektől, akik lelkesen gyűjtik a város múltjához kapcsolódó képeket és visszaemlékezéseket, valamint ápolják a Kazincbarcikához köthető hagyományokat is. Segítségüket ez úton is köszönjük!


Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb városa - Dunaújvároshoz hasonlóan - mai formájában nem tekint vissza hosszú múltra, ugyanakkor területe, pont mint mondjuk Komlóé, évszázadok óta lakott. A település, akár Salgótarján, látszólag nagyon fiatal: Sajókazinc és Barcika egyesülése (1947) után egy évvel kapta mai nevét, 1954-ben pedig a városi rangot is elnyerte. Ekkor csatolták Kazincbarcikához Berente községet, amely 1999-ig tartozott az iparvároshoz. Sajókazinc ugyanakkor legkésőbb 1240-ben már létezett, ám Barcikához (ekkor még Alsó- és Felsőbarcika) hasonlóan sokáig agrártelepülés volt. A községek lakossága sokáig igen alacsony volt, a 400 fő körüli lakosságú Berente és Barcika mellett Sajókazinc, közel kétszer akkora lakosságával és három fogadójával, számított a térség központjának...

ITT OLVASHATÓ

AZ iGENERÁCIÓ SZÁMÁRA ELVISELHETETLEN AZ ISKOLA

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.09.25.


Az iskolai rendszer omladozik, a diákok értelmetlenül túlterheltek és egyre inkább közönyösek a tananyaggal kapcsolatban. Tényleg a gyerekekkel van a gond, vagy pedig a tananyag annyira közegidegen, amit egyre nehezebb az iGeneráció számára feldolgozni?
 
Mit jelent az iGeneráció?
 
i, mint internet
- i, mint I-azaz erős énkép
 
Az iGeneráció a teljes életét áthelyezte az internet világába, miközben az énképüket nem az ideák határozzák meg, hanem saját fejlődésük, saját életük előtérbe helyezése. Ennek a generációnak a jellegzetessége, hogy már nem a világot akarja megismerni (hiszen azt az internet miatt már ismeri-legalábbis azt gondolja), hanem a saját életével akar foglalkozni és saját maga számára hasznos és használható tudást kell megszereznie. 
 
Az iGeneráció tagjai már nem magukat kötik a világhoz, hanem a világot kötik magukhoz!
 
Innentől kezdve pedig teljesen értelmezhetetlen számukra a vektorok és halmazelméletek világa, a kovalens kötések vagy például a fotoszintézis mélyreható tanulmányozása. Mind-mind olyan hasztalan tudás, ami képtelen az egyén hétköznapjai számára hasznossá válni. Az általános műveltség pedig messze nem ezeket a tételeket jelenti, hiszen nem lehet mihez kötni. Persze nem arról van szó, hogy bármit is mélyrehatóan tanulmányozzon ez a generáció. Sokkal inkább határozza meg életüket a racionális szakosodás, tehát nem mindenből akarnak egy kicsit tudni, hanem egy konkrét területből minél többet (és a számukra érdektelen területek irrelevánssá válnak).
 
Az iskolarendszernek pedig fejlődnie kell, ha fejleszteni akar valóban. El kell felejteni az akadémisták kinevelését. Ezen idejemúlt felfogás helyét pedig át kell vennie egy új rendszernek, amiben 
 
- az iskola segít szakosodni 
- és az általánosságot a hasznosság váltja fel...
 

MIRŐL SZÓL 2018?

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Antal Attila
2016.09.23.


Ahhoz, hogy megértsük, miről is szól a következő választás a baloldal szempontjából, először azt kell tisztázni, miről is szól a 2016. októberi (gyűlölet-) népszavazás. Álláspontom szerint október 2-a a legkevésbé sem Brüsszelről vagy az állami szuverenitásról szól, de még az illegális bevándorlóknak hazudott menekültekről sem. Bármilyen furcsa is, a népszavazás rólunk, magukat magyaroknak vallókról szól. Arról, hogy inkább gyűlölködünk, vagy megpróbálunk egyenes gerinccel szembenézni a bennünket ért roppant kihívásokkal. Ebben a tekintetben a meccs akár lefutottnak is tűnhet, és igencsak fájó a baloldal teljesítménye (illetve annak hiánya). Mondjuk ki nyíltan: a menekültválságban a baloldal sohasem tudott morálisan védhető pozíciót kialakítani, hiszen túlságosan félt a politikai többség (vélt vagy valós – ezt mindenkinek a saját megítélésére bízom) ítéletétől. Pedig éppen a szociálliberális kormányzások bizonyították be, hogy a többségnek koránt sincs mindig igaza, s 2010 óta azt is tudjuk, hogy a kisebbségből igen könnyen lehet bivalyerős többség. Sajnos az elmúlt negyedszázadban a baloldal azt „tanulta” meg, hogy a látszólagos nagy trendekkel szembemenni nem érdemes, holott a baloldal évszázados története azt mutatja, hogy így érdemes igazán. Ma a baloldalnak nincs semmilyen morális pozíciója, hacsak az nem, hogy „ha otthon maradsz, akkor Európában maradsz”. Ezzel a következő a baj: Európa már nem nagyon akar „otthon lenni” nálunk, valamint a baloldal lemondott arról, hogy kifejtse álláspontját a migráció­ról. Ezeken túl pedig az a legbosszantóbb, hogy a baloldal eszmei-morális tohonyaságában minimális kíséreltet sem tesz a kormány gyűlöletkampányának megakadályozására. Nem a teljes befogadás és a totális kirekesztés közül kellene a baloldalnak választania, hanem felvenni a kesztyűt azzal, hogy Orbánék a büntető törvénykönyv közösség elleni uszítás tényállását kimerítő, minden ténybeli alapot nélkülöző és hamis összefüggésen alapuló kampányt csinálnak, amivel immáron második éve kíván Orbán és köre emberek szenvedéséből politikai tőkét kovácsolni. A reálpolitikának is van határa, és a baloldalnak kellene kimondania, hogy immáron többszörösen is elérkeztünk ide. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzat 2017 végén egyszerűen „újrahasznosíthatja” a kék plakátokat a menekülteket baloldalra cserélve. (Ezt bármilyen baloldali pozíció esetében megteheti Orbán, s ha így van, egyáltalán nem mindegy, hogy pozíciónk morálisan megalapozott vagy védhetetlen.)
 
Ha a baloldalnak 2016-ban nincs morálisan védhető pozíciója, ha erkölcsileg és politikailag mindig a könnyebb utat választja, akkor joggal tehetjük fel a kérdést: mit várhatunk 2018-tól? Nos, nem sok jót! Én úgy látom most, hogy a baloldal egy (jelenleg formálisan vezető pozíció­ban lévő) része úgy véli, hogy a baloldal még jó ideig nem tud egyedül választásokat nyerni, ezért ha ez az erő pozícióban (és a pénzénél) akar maradni, akkor ki kell egyeznie a Fidesszel és/vagy a Jobbikkal egy esetleg csekély többségű jobboldali formáció támogatásáról, vagy őfelsége ellenzékeként egy megszilárduló jobboldali rendszerben kell eljátszania az ellenzéki szerepet. Megy tehát a verseny a koalíciós képességért, a kérdés immáron az, hogy a jobboldal melyik részével: a szélsőségessel vagy magával Orbánnal. A dolgok jelenlegi állása szerint utóbbinak van nagyobb esélye, és elindult a baloldal egzisztenciájukat féltő vezetői egy részének Orbánék által történő pacifikálása (a jelenség egyáltalán nem új, ez folyik 2010 óta – sőt a gyökerei bőven 2010 előtt helyi és országos paktumokra vezethetőek vissza –, csak most már rendszerszinten van jelen). Ennek a helyezkedésnek az az ára, hogy a baloldal olyan politikai vállalkozók szorításában van, akiknek nem érdekük morális pozíciók felvállalása. A baloldal egy másik része pedig olyan akut Orbán-fóbiá­tól szenved, hogy nem mer egy tisztességes morális pozíciót felvállalni, mert attól fél, hogy túlságosan szembemegy a magyar társadalom akaratával.
Ha a Fidesz nem roppan össze (bár ezt az olyan történelmi tehertételek, mint az embertelen gyűlöletkampány, lassan, de biztosan előmozdítják, ám erre jelenleg kevés az esély), akkor 2018 a baloldal számára arról szól, hogy meg tud-e szabadulni az említett, „másodlagos frissességű” politikai vállalkozóktól. Vagyis 2018 – még mindig – a baloldalon belüli csatározásokról szól, nagyjából arról, amiről 2014-nek kellett volna szólnia. Ez nem is lenne akkora probléma, hogyha lenne a baloldalon végre olyan erő, amely egyenes gerinccel és morális pozíciók felvállalásával (a menekültválság kitárgyalása ilyen lehetett volna) képes lenne legyőzni azokat a politikai vállalkozókat, akik előbb-utóbb ki fogják szolgáltatni a baloldal maradékait Orbánéknak. Mindezek miatt lenne oly’ fontos menekültügyben nem lapítani, hanem morálisan védhető pozíciót felvállalni, mert ha ilyen nem lesz, akkor a baloldal annyira demoralizálódni fog és etikai immunrendszere annyira meggyengül, hogy nem lesz képes megállítani azt a gyűlöletet, amelynek október 2-a pusztán csak előszele, s korántsem a végpontja. Szilárd morális pozíciókra (nemcsak menekültügyben, hanem például a baloldal múltját és önértékelését illetően is) azért is szükség lenne, mert valóban időszerű egy kiegyezés a jobboldallal, de az nem lehet a szélsőjobb és legalább ennyire nem lehet Orbán. A baloldal csakis egy önmagával szembenéző és Orbántól megszabadult jobboldallal egyezhet ki a közösen működtetni kívánt társadalmi, gazdasági és politikai berendezkedés alapjairól. Persze a cél a jobboldal – politikai ellenfélként és nem ellenségként való – legyőzése és egy baloldali politikához egy társadalmi-politikai többség létrehozása, mindezt azonban olyan közös játéktérben, amelynek írott és íratlan szabályait az ellenfelek közösen elfogadják, és az sem árt, ha még tisztelik is egymást.
 
Ezek tehát 2018 valódi tétjei a baloldal számára: vagy a politikai kufárok kerekednek felül, vagy azok az erők, amelyek a megtisztult jobboldallal lerakják a jövő Magyarországának alapjait. Ehhez pedig nem kell más, mint az, hogy az új baloldal szembenézzen önmagával, és politikailag legyőzze a régi baloldalt. Sajnos eddig erre se szándéka, se képessége nem volt – többek között ezért sincs a baloldalnak morálisan védhető pozíciója a menekültválság kapcsán.
 
Ahhoz, hogy ez a fordulat bekövetkezhessen, a baloldalnak számtalan kérdést fel kell vetnie, s még több tabut le kell döntenie. Megemlítek néhányat! Vajon mi lehet a baloldali pozíció abban a helyzetben, amelyben a liberális demokrácia nyilvánvaló és káros túlbürokratizáltsága nem tud mit kezdeni a populista berendezkedések személyközpontú politikájával? Hogyan lehet a XXI. században összeegyeztetni az intézményeket és az azokat megzabolázni kívánó, uralkodni vágyó populistákat? (Ezt azért is fontos lenne megválaszolni, mert az ebbéli kompromisszum lehet az előbb említett kiegyezés fő területe.) Mit kezd a baloldal a reál- és erőpolitika új reneszánszával? Lehet-e terepe a morális politizálásnak és az utópiáknak korszakunkban? Milyen állítása van a baloldalnak a nyilvánvalóan kudarcos multikulturális politikáról egy olyan világban, ahol a globalizáció miatt a migráció elkerülhetetlen? Elhiszi-e a baloldal, hogy a klímaváltozással és a Nyugaton kívüli világ folyamatos kizsákmányolásával összefüggő migrációra a bezárkózás a megoldás? Vagy leporolja és a globalizáció korában újraértelmezi internacionalista gyökereit? A baloldalnak kellene a tempót diktálnia abban a vitában is, hogy a XXI. században a nemzetállam lesz‑e a politizálás fő kerete, vagy a nemzetállam mellett (esetleg helyett) az az alatti és feletti szerveződéseké a jövő? Vajon a baloldal képes-e újat mondani ebben a vitában, amikor a globalizáció szétfeszíti a nemzetgazdasági kereteket, ugyanakkor a nemzetállam továbbra is jelentős kategória? Milyen felelőssége és szolidaritási kötelezettsége van a klímaváltozás kapcsán a Nyugatnak? Hazánk kapcsán a baloldalnak kellene rávilágítania arra a paradoxonra, hogy a magyaroknak csak addig fontos a kisebbségvédelem és az autonómia, amíg magyar kisebbségekről van szó. Ilyen és ehhez hasonló problémákra kell választ találnia a baloldalnak, de ahhoz, hogy ezekkel foglalkozhassunk, világosan kell érteni 2018 valódi tétjét.
 
(A szerző jogász)
 

NICK CAVE ZENÉVEL GYÓGYUL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.09.26.


A zene gyógyír lehet mindenre, vagy majdnem mindenre. Nick Cave és együttese, a Bad Seeds ezekben a hetekben jelentkezett új lemezével, a Skeleton Tree-vel, először azóta, hogy tavaly júliusban 15 éves fia, Arthur, halálos balesetet szenvedett: 18 méter magasból zuhant le az angliai Ovingdean-ben, ahol szülei és féltestvére, Earl élnek.

A lemez, amelyen olyan nagyszerű zenészek játszanak, mint Warren Ellis, Jim Sclavunos, James Johnston és Barry Adamson, a tragédia felett érzett apai bánatot fejezi ki, atmoszférája nyomasztó, hipnotikus, zavarba ejtő. Mint ilyen, hasonló az 59 éves író-költő-muzsikus közel 30 éves pályafutásának legtöbb darabjához. A sötétség, a titokzatosság mindig is hozzátartozott Cave-hoz, de a lemez egyszerű szomorúsága más, mint amit a modern rock-költészet egyik ikonjától megszoktunk. „A trauma elpusztítja az alkotóteret” – mondta. Nick inkább beszél, mint énekel a zenei háttér felett, a sorok gyakran kizökkennek a ritmusból és ettől a zenekar is olyan, mintha állandóan szétesne. Az énekes magát kiszáradt fának tekinti, akinek az ágai – és szavai - már soha nem fognak felérni az égig.

A lemezzel egy időben mutatták be a One More Time With Feeling című dokumentumfilmet, amely a lemez elkészítésének folyamatát mutatja be. A 112 perces filmet az új-zélandi Andrew Dominik készítette. Ők már együtt dolgoztak a Jesse James halála, a tettes a gyáva Robert Ford című filmben.

Cave a filmben bevallja, hogy a szövegek nagy részét már megírta fia halála előtt, de a tragédia annyira lesújtotta, hogy utána képtelen volt bármi érdemlegeset írni. Ennek fényében különösen megdöbbentő, hogy a nyitószámban, a Jesus Alone-ban egy „égből lezuhanó testről” beszél. Közben olyan sorokat hallunk például a Magnetóban, amelyek a korai idők legőrültebb Birthday Party-s dalaira emlékeztetnek: „Elhatalmasodott rajtam a sürgető érzés, hogy megöljek valakit/annyira rossz kedvem lett a szupermarket-sorokban”. És ott van benne most is a felsőbb erő keresése, csakhogy ezúttal nem jön válasz úgy, mint egykor a God In The House-ban...


ITT OLVASHATÓ

NE KERGESSE AZ ŐRÜLETBE AZ EMBERTÁRSAIT!

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.09.23.


Az introvertáltak furcsának és titokzatosnak tűnhetnek, pedig minden megnyilvánulásukra van magyarázat. Néhány éve már világnapjuk is van, ami többek között azért is fontos, mert nem mindegy, hogy az extrovertált többség hogyan bánik velük. Segítünk eligazodni a világukban.

Az
introvertáltak világnapja nagyszerű lehetőség arra, hogy az alapjáraton extrovertált világ jobban megértse és értékelje ezt a sokszor félreértett, titokzatosnak vagy arrogánsnak tűnő kisebbséget. Az első ilyen napot nem is olyan rég, 2011-ben jelölték ki először, vagyis van mit behozni. Segítünk néhány kapaszkodóval, mert tényleg megéri jobban megismerni az introvertáltak gazdag és színes világát.

Az introvertált szót gyakran lekicsinylő legyintéssel ejtjük ki, sőt szinte szitokszónak számít. A nyugati társadalmak alapvetően az extrovertáltságot dicsőítik, a közéletet ennek megfelelően az extrovertáltak uralják. A témát a közbeszédbe egy könyv és egy nagy sikerű
TED-előadás formájában is bedobó Susan Cain (maga is introvertált) meglehetősen aggasztó gondot lát abban, hogy az extrovertáltság egyfajta elnyomó ideológiává vált, és kiszorítja az emberek introvertált tömegeit egy olyan tulajdonság miatt, amely a személyiségük lényegét képezi.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mit jelent az introvertáltság, ugyanis rengetegen félreértik. Mert az introvertáltak például túl komolynak tűnnek. Vagy éppen túl szégyenlősnek? Esetleg inkább arrogánsak és udvariatlanok? Mégis miért nem szállnak be ebbe a jó kis beszélgetésbe? Mindenre van magyarázat...


ITT OLVASHATÓ

EGYÜTT ÉS 2018 - PÖRGETETT VÁLASZTÁSI FELKÉSZÜLÉS

INTÉZET A DEMOKRATIKUS ALTERNATÍVÁÉRT
Szerző: Intézet a Demokratikus Alternatíváért
2016.09.26.


Az Együtt is küzd azzal a problémával, hogy „zöldberuházásos” módon az Orbán-rezsimben pártot fejleszteni – kezdve a tagtoborzástól egészen a mediális reprezentációig – a megváltozott intézményi és politikai környezet között még az általános nehézségeken túl is nehezebb – hiba lenne kizárólag a taglétszámok alapján megítélni az egyes pártok elismerését. Mindenesetre az Együtt hétvégi küldöttgyűlésével a párt rákapcsolt saját választási felkészülésére. 
 
Hétvégén küldöttgyűlést tartott az Együtt, hol tulajdonképpen megerősítették azt a korábbi pártálláspontot, hogy az Együtt elkötelezett az előválasztás és a külön listát indulás mellett.

Bajnai Gordon és a Szolidaritás egy részének távozása után fennállt a lehetősége, hogy az Együtt nevével ellentétben, a dezintegráció útjára lép. Ugyanakkor, ahogyan a ma már politikai jelentéktelenségbe „húzódó” Kónya Péter sem tényezője a hazai politikának, úgy láthatóan a széteséssel szemben a szükséges pártstruktúra, alapszervezeti rendszer kialakítása is folyamatban van. A párt építkezési folyamatait kevéssé akaszthatja meg Pápa Levente
kilépése, esetében igazán csak egy kérdés van: ki pótolja az Együtt mediális értelemben gazdaságpolitikai „arcát”.

Pápa kilépése indokaként meghatározottakra 2014 óta folyamatosan reagál az Együtt, így kétséges, hogy önmagában csak azok indokolták volna kilépését. Például az Együtt – és ezt megerősíti a hétvégi küldöttgyűlésük elfogadott nyilatkozata is – egyrészt szakítani kíván a 2010 előtti politikai elit politikai-, közpolitikai, és politikai kulturális sajátosságaival – ebben a PM áll hozzá a legközelebb –, az Orbán-rezsimet illetően nem csak azt, hanem az azt – a párt szerint – legitimáló és együttműködő baloldali gyakorlatokat is bírálja (vö: Szigetvári Viktor, Juhász Péter erre vonatkozó MSZP-t és DK-t illető konkrét megszólalásaikat), továbbá elkötelezett az előválasztás és – a párt, többiektől különböző identitásának integritása érdekében – a külön listás indulás mellett.

Míg tavaly ilyenkor az Együtt kvázi kormányellenzéki pártként tevékenykedett, addig ma már megszólalásaira a rezsimellenesség jellemző. E tekintetben közelebb van a DK-hoz, ugyanakkor esetében nem állnak fenn következetlenségek (vö: Kerék-Bárczy „levél” vagy Eörsi Mátyás-ügy), másrészt Juhász Péter személyében arca és ügye is van ennek a rendszerellenzékiségnek – valószínűleg az erre vonatkozó visszacsatolások is tolták rendszerellenzéki irányba a pártot, Juhász ma kétségkívül az Együtt azonosítható arca
...
 

KÉT GERINCTELEN ISZAPBIRKÓZÓ POFOZZA EGYMÁST, DE SAJNÁLATOS MÓDON A POFONOK RAJTUNK CSATTANNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.26.


Egy hét múlva már túl leszünk az aktuális agybajon, aki szavazni óhajt, az szavaz, aki nem óhajt, az nem szavaz. De nem hiszem, hogy akár érvényes és sikeres, akár érvénytelen, ámde sikeres népszavazás eredménye egy hangyányit is befolyásolná Orbán Viktor és segítőtársainak további ténykedését.

Merem állítani, hogy már régen készen van a menetrend, aminek a végső kifutása vagy egy előrehozott választás, vagy a rendes időben megtartott választás lesz. Praktikusan: nem lesz nyugtunk jövő hétfőn sem és azután sem. Hogy a miniszterek elnökének szavait idézzem: ez csak tesztüzem és a gépház zaját halljuk. Márpedig a gépházban nem fog leállni a motor mindaddig, ameddig el nem dől a következő – idő előtti, vagy nem idő előtti – választás eredménye.

Rogán Antal erkölcsi világítótorony és magasles már be is lengette, hogy tök mindegy, hányan mennek el voksolni és abból mennyi lesz a nem-szavazat, feltétlenül kötelező érvénnyel bír a kormányra és mindent megtesznek a mi védelmünk érdekében. Miután ők úgy szoktak megvédeni bármit is, hogy vagy ellopják simán, vagy államosítják, felhizlalják a mi pénzünkből és csak akkor lopják el, vagy szétverik, semmi okunk bízni a szebb jövőben.

Azt már biztosan lehet tudni, hogy a kormány alaptörvényt akar módosítani. Hogy ez pontosan mit fog jelenteni, azt persze nem tudni, mert nem fogják ezt velünk megvitatni. Mondjuk nekem nincs is rá igényem, mert véleményem szerint már az Alkotmány bedarálása is jogellenes volt. Az egy társadalmi szerződés, amit csak a társadalom beleegyezésével lehet módosítani. Innentől kezdve engem egyáltalán nem érdekel, hogy Szájer József mit barkácsolt össze az iPadjén. Az legfeljebb közte és a Fidesz között létrejött szerződés.

Tehát ezt az alaptákolmányt akarja tovább barmolni a Fidesz és innen megmondom, hogy a saját hatalmának megszilárdítása érdekében munkálkodik, mint ahogy hetedik éve folyamatosan ezt teszi. Az sem kizárt, hogy az Unióból való kilépést készítik elő, bármennyire is tagadja ezt Orbán Viktor és az összes talpnyaló. Elég baj az, hogy egészséges életösztönnel rendelkező ember ebben az országban már akkor gyanakodni kezd, ha egy politikus jó reggelt kíván. Oldaltól függetlenül.

Tehát megy a vergődés – harcnak nem nevezném, elnézve a parlamenti ellenzéki pártok állapotát – amibe a hírek szerint be fog szállni Simicska Lajos, akiről olyan sikeresen kezdünk megfeledkezni. Lajos, a geci egykori legjobb barátja, ma ellensége, aki hovatovább odáig fajult, hogy az Orbán-kormány leváltását támogatók körében egyfajta magányos hős, végső menedék lett. Pedig nem az, csak egy másik geci...


ITT OLVASHATÓ

MÉG JOBBAN OSSZETARTOZUNK! VAJDA ZITA TESTVÉRE IS AZ MNB-NÉL DOLGOZIK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.09.26.


Ezekről ne maradj le!
 
Mészárosék 1,2 milliárd hitelt kaptak Spéderéktől, nem sokkal a nagy szakítás előtt (444)
Filmalapból pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége (
Átlátszó)
Vajda Kitti is az MNB-ben dolgozik, Matolcsy és a barátnője inkább mélyen hallgat (
NOL)
 
 
Ha van 3 perced:
 
Mészárosék 1,2 milliárd hitelt kaptak Spéderéktől, nem sokkal a nagy szakítás előttTörtént ez az oligarcha nagy kiátkozása előtt, ami egészen más megvilágításba helyezi az eseményeket. Az egyik magyarázat szerint  a márciusi hitel Spéder Zoltán jóváhagyásával ment Mészároséknak, és a bankár pont azért szorgalmazta kihelyezését, mert akkor már érzékelte, hogy a politika legfelsőbb szintjén haragszanak rá, és így próbálta javítani a megítélését. (444)
 
Filmalapból pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége
Két cége veszteséges, egy szerény eredményt ért el, a negyedik – a fánk- és bagelüzlet – pedig még csak most indul el. Ezek a hostessből üzletasszonnyá Vajna Tímea vállalkozásainak jelenlegi eredményei. A részletek homályban maradnak, mert az üzletasszony céges ügyekben nem ad interjút. (
Átlátszó)

Vajda Kitti is az MNB-ben dolgozik, Matolcsy és a barátnője inkább mélyen hallgat  
Nem cáfolja a jegybank, hogy munkavállalójuk, Vajda Kitti nem más, mint Vajda Zita, Matolcsy György barátnőjének testvére. Az MNB egyik szeptemberi tanulmányában feltűnik a név, majd az intézmény sajtóosztálya megerősítette, hogy van ilyen nevű alkalmazottjuk. (Emlékeztetőül: Matolcsy 2013. már­cius 4. óta jegybankelnök, Vajda Zita pedig két napra rá lett a jegybank alkalmazottja.) (
NOL)
 
Háromszor is nyert egy pályázaton Simonka felesége
Egy pályázaton háromszor is nyert Simonka György fideszes képviselő felesége. A lakosság részére kiírt napkollektor-pályázaton a politikusfeleség is indult pár évvel ezelőtt és három vidéki ingatlanukra is elnyerte a maximum közeli támogatást. Hogy ne legyen nagyon feltűnő a mohóságuk, a felesége az egyik házra férjezett nevén, másik kettőre pedig lánykori nevén pályázott. (
Blikk)
 
Ha van még két perced:
 
Mészáros Lőrincék 400 millióval drágábban villamosítják a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonalat, mint amennyiért eredetileg vállalták. (Átlátszó)
 
Derítse fel a magyar milliomosok hálózatát! A K-monitor most elkészített egy szemléletes hálót arról, hogy ki kivel versenyzett együtt a legmenőbb vitorlás versenyeken. (K-Monitor)
 
Orbán Viktor nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánította a török luxusszálloda-beruházást a Matild-palotában. Kérdés, mi a nemzetgazdasági érdek ebben? (444)
 
Milliárdokat költött az Emmi egy használhatatlan iskolai szoftverre, amit ráadásul egyszer már megvettek. A minisztérium szerint ez összemosása két dolognak. (Blikk via 444)
 
Zsinagógát vehet Matolcsy egyeteme, miután több mint kétmilliárdos tartozást halmozott fel a felszámolás alatt lévő MTESZ, a zsinagóga egyik tulajdonosa. (Napi)
 
2010 óta nyeli a közpénzt az Index-alapító Nyírő András mobiltartalom-fejlesztő cége. Eddig legalább 342 millió forint értékű megbízásokra tettek szert a közszférában. (Átlátszó)
 
Az OCCRP és a Rise Project legújabb dokumentumfilmje a „véletlenül” jelöletlen fákat is kivágó munkásoktól a papírokkal trükköző hatóságokon keresztül a fakivágás óriási üzletét mutatja be. (Átlátszó)
 

SEGÍTSÉGKÉRÉS - LOVAGKERESZT LICIT A TOLDI TANODA FENNMARADÁSÁÉRT

TOLDI TANODA BLOG 
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.09.26.


Kedves követőim, ismerőseim, támogatóink!

Pár hete, hogy itt az oldalamon megírtam, én is csatlakoztam azokhoz, akik Bayer Zsolt kitüntetése miatt visszaadják a lovagkeresztjüket.Akkor levelet írtam erről Áder János köztársasági elnök úrnak, jelezve azt is, hogy magát a kitüntetést aukcióra szeretném majd bocsátani, valami alapjogi célra. Nos, azóta kerestem a megfelelő pillanatot. Nem az Igazgyöngyre akartam fordítani, hanem valami globálisabb célra. Most azonban az élet mégis úgy hozta, hogy ezt kell tennem.

Mivel sok más működő tanodához hasonlóan a mi pályázatunkat is elutasította az EMMI, a tanoda fenntartásához kell, hogy gyűjtsek. Az öt éve működő Toldi Tanodához, ahol eredményesen, innovatív módszerekkel, önkéntes egyetemistákkal és négy munkaviszonyban alkalmazott fejlesztő pedagógussal dolgozunk. Módszereiket sokfelé veszik át tanodák, civil szervezetek. A tanodáról írt
http://ped2.hu/ blogot itt is rendszeresen megosztom. Az a rendszer, amit kidolgoztak, az alapítvány stratégiájába épülve sikeresen veszi fel a harcot az esélytelenség ellen.

Keresnem kell az államon kívül pályázati lehetőséget a továbbműködésre. De addig is időt kell nyernem. Ezért úgy döntöttem, az Igazgyöngy Toldi Tanodájának fenntartására szervezem meg a lovagkeresztem online árverését.

Nem a hagyományos értelemben vett licit lesz, hanem un. lovagjegyeket készítek, melyek emléklapjai lesznek az egész gyűjtésnek, és amit névre szólóan elküldök mindenkinek, aki bármilyen kis összeggel támogatja a tanodánkat. Aki pedig a legtöbbet ajánlja fel, az megkapja majd az eredeti Lovagkeresztet.

Megköszönöm azt is, ha megosztásokkal segítetek abban, hogy minél több emberhez eljusson.

A számlaszám, ahová a felajánlásokat várjuk:
11738046-20048343 (OTP)
IBAN: HU63 1173 8046 2004 8343 0000 0000
BIC,/SWIFT kód: OTPVHUHB
A megjegyzésbe oda kellene írni: lovagkereszt

Naponta jelzem majd itt, a facebookon, hogy áll a gyűjtés-árverés. A gyűjtést egy hónapra tervezem. És még egy: kérek mindenkit, hogy vagy itt, privát üzenetben, vagy az email címemen (
l.ritoknora@gmail.com)írja meg a postacímét, hogy a lovagjegyet köszönetünk jeléül eljuttathassuk.

Megköszönöm mindenkinek, aki mellénk áll. Újabb területet kell átvennünk az államtól, támogatás nélkül. De talán Önökkel, Veletek ez is sikerül.


A TOLDI TANODA HONLAPJA ITT TALÁLHATÓ

SZERETETTEL A GYŰLÖLET ELLEN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: dr. Gurmai Zita
2016.09.25.


A Fidesz nemzeti ügynek állítja be a népszavazást, miközben annak egyetlen célja Orbán Viktor hatalmának további erősítése. Ma hazánkban nincsenek menekültek, senkit sem fenyegetnek a bevándorlók.

A Fidesz-kormány népszavazási kampánya egyre gátlástalanabb. Félelmet és indulatot gerjeszt az ország valamennyi jóérzésű emberében. Az uszítás, a gyűlöletkeltés minden határt túllépett, s ma már része az emberek mindennapjainak. Tömegközlekedési eszközökön, üzletek bejáratánál, a sajtóban – mindenütt fröcsög a gyűlölet, árad az embertelenség. A kormány a társadalom egyes rétegeinek körében még tovább fokozza a menekültekkel szembeni gyűlöletet.

A Fidesz nemzeti ügynek állítja be a népszavazást, miközben annak egyetlen célja Orbán Viktor hatalmának további erősítése. Ma hazánkban nincsenek menekültek, senkit sem fenyegetnek a bevándorlók. Az EU-ban nincs napirenden a kötelező kvóta bevezetése. Így az október 2-ai népszavazási kérdés hazug, értelmetlen és álságos. Mi, az MSZP nőtagozatának tagjai, hiszünk a szeretet, az emberség  erejében! Meggyőződésünk, hogy Magyarország nem élhet gyűlöletben! Nekünk, nőknek, össze kell fognunk a gyűlölet minden formája ellen, közösen kell fellépnünk az uszítással, az idegengyűlölettel szemben!
...
ITT OLVASHATÓ

BEKÖLTÖZTÜNK A FURGONBA, KÖSZ A HALAKAT!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Kati
2016.09.26.


Van az a típus (szerintem a határátkelők között a szokásosnál nagyobb arányban), aki egyszer csak besokall egy helyen, és úgy érzi, változtatnia kell. Hogy aztán ez a változtatás külföldre költözést jelent-e, vagy teljes életmódváltást is, az már másik kérdés.

A mai poszt szerzője, Kati és párja teljesen megváltoztatták az életüket. Lenyűgöző történet következik, azzal együtt is, hogy az életmódjuk nyilván nem való mindenkinek, de ők boldogok és mégis csak ez a lényeg. Most már csak az a kérdés, miért mindenki Laci?

ITT OLVASHATÓ

MI LETT A KISEBB ÉS OLCSÓBB ÁLLAM ÍGÉRETÉBŐL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.26.


Még 2010-ben a kisebb és az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya. A plebejus és a puritán jelszavakkal hatalomra kerülő Fidesz-KDNP azonban egyáltalán nem tartotta be az ígéretét, sőt, a 2014-es országgyűlési választást követően sem tett semmilyen lépés az „olcsóbb állam” létrehozásáért. A harmadik Orbán-kormány minden idők legdrágább és legpazarlóbb kabinete, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ma már kétszer annyi állami vezetőt tartanak el az adófizetők, mint hat éve.

2010-ben a kisebb, az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya. Addig sikerült is tartani, hogy a Bajnai-kormányhoz képest kevesebb minisztérium állt fel 5 évvel ezelőtt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kevesebb vezetővel vagy olcsóbban működne az új struktúra. Az elmúlt évek során a kormányzati költségek jelentősen emelkedtek, ezen belül is ugrásszerűen nőtt, és továbbra is nő a felső vezetők száma és jövedelme.

Bár jelenleg alig több mint a fele annyi képviselő van, mint a Bajnai-kormány idején, fizetésük mégis százmillióval többe kerül az adófizetőknek. 2009-ben 386 fizetett képviselő került 3,4 milliárd forintba, tavaly pedig 199 képviselő 3,5 milliárdba. Talán a leglátványosabb eltéréseket akkor láthatjuk, ha a felső állami vezetők számát is megnézzük:

ITT OLVASHATÓ

A KVÓTAMÓKA ÉS VIRÁG ELVTÁRS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.26.


2006. április 5-e nevezetes nap volt a Magyar Köztársaság történetében. Mint tudvalévő, ez volt az utolsó alkalom, hogy Orbán Viktor a nyilvánosság előtt leült beszélgetni-vitatkozni valakivel – nevezetesen az azóta patásördöggé avanzsáló Gyurcsány Ferenccel –, és meglehetősen rosszul jött ki a diskurzusból.

Elég öreg vagyok, viszont annyira még nem likacsos az agyam, hogy ne emlékeznék rá, már akkor sem beszélgetett, se nem vitatkozott, hanem, amikor nála volt a pofázás joga, belefordult a kamerába, és kinyilatkoztatott. Viszont akkor még volt annyi józan belátás a választópolgárban, hogy elhajtsa őt a jó francba.

Azóta ez a képesség kiveszett a magyar alattvalóból – mármint a gondolkodás áldása és átka -, mint ahogyan már köztársaság sincsen. Sőt, azóta Orbán senki emberfiával nem ül le egy asztalhoz, aki kérdéseket tehetne föl neki, még az Országgyűlésben sem válaszol semmire, hanem csak mondja a maga fixációit, mint szerte a nagyvilágban mindenütt.

Álmodott egy világot magának, és ott áll a kapui előtt, mint azt az egyik udvari bohóca, amikor még nem volt ufológus, hanem csak miskolci proligyerek, megdanászta. Azóta egyfolytában álmodik ez a mi jótevőnk, és ebből fakadóan – az álmok természetének megfelelően – egészen szürreális világban leledzik, és kirángatni belőle immár nem lehet.

És nem beszélget, nem vitatkozik senkivel sem. Gyurcsány azzal a tévés vitával akkora gyerekkori traumát generált benne, hogy azon egyik szakállas zsidó – sem Freud, sem Jézus – segíteni már nem képes. Lehetne ez az ő egyéni szociális problémája, viszont egy olyan országot vezet ebben az elvarázsolt állapotban, amelyben pedig mi ücsörgünk. És ez a baj.

Most éppen Vona Gábor – épp Orbán édes gyermeke, aki momentán apagyilkosságra készül – nem volt tisztában azzal, hol is él, és meggondolatlan módon nyilvános vitára invitálta őt, valamint az MSZP-s – hogy ezt hogy? – Molnár Gyulát. Vona szerint civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat.

Hogy Vona mit tart civilizált országnak a maga részéről, arról ugyan van halovány sejtésünk, ám az biztos, hogy az ő elgondolása szerinti civilizáció nem esik egybe a sajátunkkal. Meg persze ez sem, amit Orbán kreált, így hát, ki nem szarja le, hogy a vita elmaradt, mert természetesen elmaradt. Azért Vona kapott egy választ, igaz, nem a megközelíthetetlen embertől...
 

A BUDAPESTI MERÉNYLET NAGY KIHATÁSSAL LEHET A NÉPSZAVAZÁSRA - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.09.26.


Több külföldi lap is cikkez a szombati budapesti robbantásról. A Washington Post szerint rendkívül szokatlan lenne, ha a támadás a rendőrség ellen irányult volna. A The Times azt írja, a budapesti robbantás fokozta a félelmeket a terrorakcióktól, miközben már csak pár nap van hátra a népszavazásig, amely amúgy is kiélezte a feszültséget Magyarországon.
A Washington Post szerint rendkívül szokatlan lenne, ha a szombati belvárosi robbantás valóban a rendőrség ellen irányult volna, ahogyan azt a főkapitány állítja. A tudósítás kitér arra, hogy vadászat indult a feltételezett tettes után, miközben Európa több országában ideges a hangulat a közelmúlt iszlám, illetve szélsőjobbos terrortámadásai miatt. A cikk rámutat, hogy az akció egy héttel a népszavazás előtt történt. A makacsul migránsellenes kormány a kvóták ellen kampányol, mondván, hogy a többségükben muzulmán bevándorlók veszélyt jelentenek a földrész keresztény identitása és biztonsága ellen. Magyarország talán a legelutasítóbb állam a kontinensen a menekültekkel szemben.

The Times
A budapesti robbantás fokozta a félelmeket a terrorakcióktól, miközben már csak pár nap van hátra a népszavazásig, amely amúgy is kiélezte a feszültséget Magyarországon. A hosszadalmas migránsellenes kampány után a kormány üzenete egyszerű: „Ne kockáztassatok, szavazzatok nemmel!” A független bevándorlási politika követelésével nem egészen arról van szó, hogy az ország ki akarna lépni az EU-ból, de üzenni kíván Brüsszelnek. Az ellenzék ezzel szemben azt állítja, hogy a Fidesz közpénzből vagyonokat költött a gyűlölethadjáratra, amely gyengíti Európát és megmérgezi a társadalmat. Szirtes György, a Nagy-Britanniában élő magyar származású költő azt kérdezi, mi lehetne jobb, mint az elsöprő többség, tele gyűlölettel? Hozzáteszi, itt már a lehető legrosszabb jellemvonások nyilvánulnak meg, amit a hivatalos tájékoztatás gerjesztett. Az UNHCR szóvivője azt mondja, szembemegy az európai alapértékekkel, amikor arra buzdítják az embereket, hogy fordítsanak hátat a szélsőségek, a háború és az üldöztetések áldozatainak. A közhangulat azonban a menekültek ellen fordult...

ITT OLVASHATÓ

OLYAN, MINTHA

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2016.09.25.


Akad egy jelzőhöz kapcsolódó végződés, az –id. Ovoid, humanoid, deltoid. Nem egészen tojás alakú, nem egészen emberi, nem egészen delta formájú, csak hasonlít hozzá. Olyan, mintha...

...Van itt nekünk ez a hazai il Duce-nk. Termetre hasonló, mint Mussolini, csak éppen ő a pocakját dülleszti ki. Lehet, hogy az operistáktól tanult légzéstechnikát és hangképzést? Retorikájában is hasonló – igaz, leginkább külhonban adja elő nemzetmegváltó szónoklatait -, ám a fortissimo és a piano beszédközti használatával nem él úgy, mint Mussolini: Orbán egyvégtében fortissimo. Mondani valójában is. Igaz, harcias, körkörösen támadó politikájához nem is illik a visszafogottság. Erkély ügyben már intézkedett.

Másik hasonlóság, hogy Orbán is a nemzet felemelését tűzte ki célul: az ő víziója Európa vezető hatalmává tenni az erre ősi jogon érdemes szittyákat, de, ha az mégsem jön be, legalább ennen személyét elismertetni Európa egyedüli védelmezőjeként. Volt nekünk már ilyen – ténylegesen, és nem beképzelve – holmi Zrínyi, meg Hunyadi, meg Dobó, de nekik nem volt ilyen jó a pr-juk.

Hatalomba emelését illetően azonban megszűnik minden hasonlóság, mivel Magyarországon se felső középosztály, se arisztokrácia nem létezett, mikoron Orbánt a csúcsra tuszkolták. Kérdés, akkor ki emelte hatalomba? A szponzorok? Kétségtelen, akadtak, akik jó érzékkel az üres pártkasszáját tömték meg, hogy haladhasson – na, ők lettek a hatalomváltás haszonélvezői, az újkori (pénz)arisztokrácia, de még ez is kevés lett volna. A nép? Na, itt azért már elbizonytalankodik a gondolkodó ember, mert, biza, Orbán retorikájának köszönhetően a népnek csak kisebb része tolult be bamba birkaként a karámjába, a többit elintézte a sajátos választási törvénnyel. Az ilyet a fejlettebb demokráciákban csalásnak nevezik, de, mint mondottam, Orbanisztán nem demokrácia, csak olyan, mintha az lenne.

Amit nem értek: a bikáknak nem kell más, mint egy vezérürü, kolomppal a nyakában, az után mennek. Ha kiterjesztjük a gondolatot, akkor a vezérürü személye teljességgel közömbös, a birkáknak a kolompszó kell. Akkor most mi is tartja Orbánt hatalomban? A félelem? Meglehet.

Legújabb hírek szerint a Nemzetvezető Testvérnek szándékában áll véres tisztogatást kezdeni a
körzetvezető testvérek közt, amennyiben a jövő heti népszavazás közönybe fúl, mert hát, nyilván valóban elégtelen pártmunkát végeztek. Leváltja őket, karrierek érnek csúfosan véget, egzisztenciák szűnnek meg. Azonban nagy kérdés, képes lesz a népet is leváltani?

Egyelőre nincs mit aggódnia: Orbán azt a bizonyos kolompot szólaltatja meg nap, mint nap, a birkák meg még csak nem is bégetnek, csak mennek bambán a kolompszó után.

Mindezekből levonható következtetés: Orbán és rezsimje nem fasiszta, csak fasisztoid, a Fidesz nem demokrata, csak demokratoid. Az egész rendszer olyan, mintha.

Sajnos, az ellenzék is olyan, mintha az lenne…

ITT OLVASHATÓ

HALLOTTAK-E "ALLAH AKBAR"-KIÁLTÁST KÉRDEZTÉK A RENDŐRÖK A TANÚKAT

444.HU
Szerző: tbg
2016.09.26.


Néhány másodperccel kerülte csak el a robbanást a Teréz körúton szombat késő este a Népszabadság fotósa és párja, írja a lap.

Kleb Attilát és élettársát a rendőrség is kihallgatta, és mint beszámoltak róla nemcsak a rendőrök által feltett kérdések voltak különösek számukra.

A pár egy koncertre indult fél tizenegykor, a Teréz körúton haladtak miután kilépek a lakásukból.

Feltűnt nekik, hogy az állandó jelleggel az egyik kapualjban élő hajléktalan, nincs a helyén.
Ezután láttak két láthatósági mellényes alakot maguk előtt (nem tudták, hogy rendőrök vagy közterület-felügyelők), majd befordultak a Teréz krt. 2-4. és a 6-os számot elválasztó kis utcába, a Dohnányi Ernőbe. Ekkor hallották a robbanást...

ITT OLVASHATÓ

VALAMI ROBBANT A TERÉZ KÖRÚTON...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2016.09.25.


Hozzánk éjjel 3 után néhány perccel csöngetett be egy civil ruhás rendőr. Azt kérdezte, hogy az elmúlt napokban észleltünk–e valami különöset. A szombat este fél 11 körül bekövetkezett robbanás kapcsán kérdezte mindezt. Néhány száz méterre lakunk a helyszíntől, naná, hogy hallottuk. A környéken mindenki hallotta, az emberek az ablakokból kihajolva, az erkélyeken állva próbálták megtudni, hogy mi történhetett.

Benne volt a levegőben, várható volt, hogy a népszavazás előtti napokban történni fog valami. Simicskó miniszter meg is ígérte a magyar embereknek, amikor azt nyilatkozta néhány nappal ezelőtt, hogy egy terrortámadás sem elképzelhetetlen.

Dübörög a félelemipar Magyarországon, emelték a tétet a fiúk, innen már nincs visszaút.

Győzelem, vagy halál.

Október másodikán minden eldől.

Még van egy hét, bármi megtörténhet. Még az is, hogy migránsgyerekek potyognak az égből.

Támadhat a terror. Nyilván arra is volt terv, hogy mi lesz, ha a népszavazás előtt rosszul alakulnak a számok. Ha úgy néz ki, hogy a kampányra pazarolt milliárdok ellenére nem mennek el elegen szavazni.

Ne nagy terrorra gondoljunk, csupán kicsi, az ország méreteinek megfelelő robbanásra. Éppen csak akkorára, amitől megijednek a magyar emberek. Olyan helyzetre, amikor a kormány a helyén lesz, és közli velünk, hogy na ugye! Mindenképpen érvényes népszavazás kell, különben összedől a világ. De, legalábbis Magyarországon, biztosan nagy égzengés lesz. A Fidesz fővárosából, a miniszterelnök felcsúti házából jön majd a zenebona. Kiabálás lesz, asztalcsapkodás és anyázás. Fejek fognak hullani, korábban biztosnak látszó egzisztenciák enyésznek el a semmibe.
Győzni kell, és ezért semmi sem drága...

ITT OLVASHATÓ

STO GYELATY II.

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.25.


Mielőtt belevágnánk abba, hogy mit is kellene csinálni, hogy ne csak a szájunkat jártassuk Orbán eltakarítása érdekében, kell néhány szót szólni a tegnap éjjel történt robbantásról, melynek két sebesült áldozata van - két rendőr, egy férfi és egy nő.
Hogy itt lesz valamiféle terrorcselekmény, az könnyen kikövetkeztethető volt, végülis ez a hatalom egyszerű, mint a százas szög, mely a bomba alkatrésze volt.
Hogy rendőrök sérültek meg, az is beleillik a képbe, hiszen a gyűlölet fokozása mellett fontos a hatalom melletti rokonszenv növelése is, és itt a két rendőr jelkép volt: a Vezér jelképe, aki bátran teszi a dolgát Magyarország védelmében.
Nagyon sajnálom őket, hiszen valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy ki volt a robbantás elrendelője, mint ahogy nem derült ki az sem, ki rendelte el a Parlament kapujának berobbantását, Szájer lakásajtajának és Torgyán kukájának felrobbantását, de azt tudjuk, hogy a robbantás akkor is, most is kinek a politikai érdekét szolgálta, szolgálja.
Hogy alvilági figurák voltak a tettesek?
Lehet, de ez még mindig nem válasz arra, hogy ki volt az aki a parancsot kiadta annak, aki a robbantásra a parancsot kiadta...
A lényeg, hogy a terrorcselekmény lehetőségét a népszavazásig lebegtetni kell, hadd érezze Julcsa, hogy vészhelyzet van és csak az erőskezű Vezér képes hatékonyan fellépni védelmében.
Senki nem fogja az elkövetkező napokban azt állítani, hogy migráns volt az elkövető, ez túl átlátszó lenne, ezen még Julcsa is röhögne, bőven elég a veszélyeztetettség légkörének megteremtése is.
Matuska Szilveszter és Marinus van der Lubbe elégedett lehet, a műfaj, melynek megteremtői voltak, nem halt ki...

De vissza az eredeti témához.
Nem könnyű a feladat, mert a diktatúra mindenre képes, és nem csak erkölcsi, de anyagi értelemben is.
Ennek tudatában kell megszervezni a feladat végrehajtását.
Kérdezték többen, miért azzal kell kezdeni, hogy arcot választunk a mozgalomhoz?
Hát azért, mert az ember nehezen azonosul elvont elvekkel, melyeket meg se nagyon ért sok esetben, de kell neki valaki, akinek és akiben hihet.
Nem okvetlen vezér, de olyan ember, akiről el tudja képzelni, hogy jót akar neki.
Ez az ember lehet asszony is, sőt, legjobb lenne, ha asszony lenne, de ehhez tudni kell, hogy a magyar társadalom eredendően konzervatív és vezetőjének leginkább férfit képes elképzelni.
A sok mucsai macsó még véletlenül sem képes elképzelni, hogy neki egy nő mondja meg, hogy mit tegyen, ellenben rendszeresen eljár a kutyakiállításokra, hogy a komondorok szemébe nézve megkeresse a számára megfelelőt.
Annak a vezetőnek, aki le akarja győzni Orbánt, nyugodtnak és határozottnak kell lenni, azt kell sugároznia magából, hogy tudja mit akar, sőt, azt is tudja, hogy hogyan akarja a célját elérni.
Nem lehet túl fiatal, nem lehet túl értelmiségi, ha érthető, hogy mire gondolok - tudnia kell megszólítani az egyszerű embereket,a saját nyelvükön
Legyen sportosan elegáns, legyen humora, de ne az orbáni "esik a hó, fingik a ló, hehehe..." szinten, tudjon mosolyogni, és tudjon erőt sugározni, ha kell.
Személye ne legyen kizáró ok egyik oldal választói számára sem, de ez ne jelentsen jellegtelenséget.
Legyen demokrata, a szó klasszikus értelmében.
Ne legyen a politikai harcban elkoptatott figura, de ne legyen nyeretlen kétéves se.
Ha sikerül megtalálni, akkor fogalmazza meg, mit akar elérni a következő választási ciklusban, és ezt úgy hangsúlyozza, hogy világosan kiderüljön, hogy az azt követő ciklusban már a pártok programjai fognak versenyezni.
Kíméletlenül és pontosan mutasson rá az ország problémáira, és csak akkor vállalja a feladatot, ha tudja, hogy korrupció és nepotizmus tekintetében kikezdhetetlen.
A programjával forduljon közvetlenül a választókhoz, tegye világossá, hogy ez nem pártok szövetsége meg összefogása, hanem az egyszerű emberek szövetsége egy nyugodt, békés ország megteremtése érdekében
...

ITT OLVASHATÓ

KEDVEZŐ HÍREK ILLIBERALISZTÁNBÓL 6.

HUPPA BLOG
Szerző: Sándor Ferenc
2016.09.


...Kiemelkedően eredményes a magyar mezőgazdaság: soha ennyi műkörmösből lett földbirtokos nem kapott még EU-támogatást, mint az idén – közölte a Földbűvölésügyi Káromtitkár Úr: Kukorica Jancsi. Mint elmondta, igen szépen teljesítettek az uniós pénzek betakarításában a trafikos hőstermelők, továbbá a politikusokból és a szeretőikből-rokonaikból-barátiakból levelező gyors-tanfolyamokon meggazdásodott gazdagodók is. A nagy siker jól mutatja, hogy érdemes volt a kormány kiszolgálóinak adni az állami földek javát, hiszen ők nagyon jól jártak, míg mások nagyon rosszul. Ez az, ami valódi fellendülést hoz magyar mezőgazdaságban, hiszen a szebb jövőt fényesíti, és a jelent kaviározza tovább a hatalom birtokosai számára. Kukorica szerint nem irigykednek senkire, hiszen igen jó, fiatal tyúkokat hajtottak fel maguknak, és a kedvükre megtömték a libákat a mezőgazdaság kiválóságai is. Emellett ők is négy kézzel nyúltak le mindent, amit csak bírtak. Ráadásul mindez még nem is derült ki – tette hozzá a Káromtitkár Úr.

ITT OLVASHATÓ

1 KÉRDÉS, AMIRE NEM ADOTT VÁLASZT A RENDŐRSÉG A SZOMBAT ÉJJELI ROBBANTÁS KAPCSÁN

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.09.25.


Papp főkapitány vasárnap este fél 7-kor mondta azt, hogy egyértelműen a rendőrei voltak a célpontok, őket akarta levadászni az elkövető szombat éjjel fél 11-kor a Teréz körút - Király utca sarkán.
  • Ezt már vasárnap reggelre tudták.
  • Akkora, vasárnap hajnalra az elemzők 7 lehetséges verziót állítottak föl a merénylet okait illetően.
  • De ezek már nem tartalmaztak olyan lehetőséget, amelyik szerint nem a rendőrök lettek volna a célpontok.
  • Erre lehet következtetni abból, hogy már vasárnap reggel átadták a nyomozás irányítását az ügyészeknek,
  • Ezt Keresztes főügyész is megerősítette.
Ekkor azért eszünkbe juthat, ami a sajtótájékoztatón lévő újságíróknak nem, hogy

mi került a hatóságoknak 20 órába, amíg elmondták mindezt.

Miért nem tájékoztatták a sajtót, és rajta keresztül a nyilvánosságot jóval korábban, akár már vasárnap éjjel, de legkésőbb reggel?
Ha nem is mindenről, amit tudtak, de hát vasárnap este se mondtak el mindent, amit tudtak. Ha kizárták volna a már nem lehetséges verziókat, mint terrortámadás például, azért jelentősen csökkenteni tudták volna az országlakosok bizonytalanságát.
  • Ez a kríziskommunikáció 3 alapelve: nyugalom, kompetencia, információk.
  • Mert a rendőrségnek nem csak a közrend és a közbiztonság, hanem a köznyugalom fenntartása is a feladata.
Ehhez képest nem kommunikáltak egy teljes éjszakán és egy teljes nappalon keresztül. Miközben a párizsi és a brüsszeli merényletek után a rendőrség pár órán belül sajtótájékoztatót tartott, fontos politikai szereplők, mint a miniszterelnök és a belügyminiszter pedig amint tudtak, megszólaltak, hogy megnyugtassák a lakosságot.
Nálunk viszont mintha se Orbánt, se Pintért nem érdekelte volna a dolog.
(Nem az a kérdés, hogy hol volt Orbán. Neki nincs ezzel dolga. De nem tudtuk, hogy nincs ezzel dolga, mert nem volt senki, aki ezt közölje velünk.)

Nem mondták ki, hogy nem terroristák voltak.

A rendőrök közben dolgoztak, amit lehet tudni a munkájukról, alaposan és kimerítően nyomoznak. A sajtóosztály (vagy kommunikációs igazgatóság) se vett ki szabadnapot, ezt onnan lehet tudni, hogy már vasárnap délelőtt felhívást tettek közzé további szemtanúkat keresve.
De közleményt nem adtak ki arról, hogy mi történt, pedig akkor már órák óta tudták.
A nyomozást nyilván nem befolyásolta volna, ha valamelyik rendőri vagy politikai vezető kiáll, akár már éjjel egykor, és megnyugtató szavakat mond arról, hogy nincs szó terrorveszélyről. Ez jelentősen csökkentette volna a bizonytalanságot. Hacsak éppen nem 

a bizonytalanság és a félelem fenntartása volt a céljuk.

Nem a rendőröknek. Nincs okunk, hogy őket gyanúsítsuk ezzel.
Nyilvánvalóan a politika vonta magához a az ügy kommunikálását. Illetve inkább a nem kommunikálását. Erre utal például, hogy az első hivatalos megszólaló
  • nem a rendőrfőkapitány
  • vagy valamelyik rendőrség szóvivő volt,
hanem a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára. Tuzson Bence viszont nemhogy csökkentette volna a bizonytalanságot hanem inkább növelte azzal, hogy az elkövetők elfogására szólított fel, 
szintén fontos, hogy amennyiben voltak tettesek, kézre kerüljenek.
(Amennyiben voltak. Mert persze a kormány szerint volt olyan opció, hogy robbanás volt, de robbantó, elkövető nem.)...

ITT OLVASHATÓ

EZEK MÁR ÖLNI IS KÉPESEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.09.25.


Ugye, senki nem hiszi, hogy egy héttel a "sorsdöntő" népszavazás előtt véletlenül robban fel egy szögesbomba Pesten? A robbantásnak látszólag semmi funkciója nincs. Nincs igazi célpont, nincs ok, nincs áldozat, nincs elkövető. Két rendőr rosszkor volt rossz helyen, de még ez is jól jött nekik, hogy legyen sérült. Ezek már készek arra, hogy feláldozzanak két rendőrt, ha véletlenül, akkor is.

Ilyen robbantás nincs. Illetve van. Olyan országban van, ahol a hatalom mindenre képes. Ahol elszánt gyilkos vezeti az országot, mert Orbánban már benne van a gyilkolás. Ez az ember már kész ölni. Már elhitte, hogy mindenható, akkora tervei vannak Európával és saját magával, hogy megéri az emberáldozat is. Az vele jár.

Orbán a személyes testőrségét Terrorelhárító Központtá alakította, akkor csak azt tudta, hogy akik a jogállam és a demokrácia védelmezői lesznek, azokat terroristának nevezi majd. Miközben ő a terrorista. A Nemzetbiztonsági Hivatalt Alkotmányvédelmi Hivatalnak nevezte át, miközben ő döntötte meg az Alkotmányt és az alkotmányos rendet. Terrortámadással riogat, és ő hajtat végre terrortámadást.

Mondhatnánk, hogy talán a hívei közül valaki "túltolta a biciklit", és besegített, de ezt már nem gondoljuk. Ahogy ezek végigkopogtatták a rendőrökkel éjszaka Budapestet egy ostoba kérdéssel, abból látszik, hogy ez nem lepte meg őket és felkészültek. Tervük volt rá. Annak, hogy a rendőrök éjszaka felkeltsenek mindenkit, és megkérdezzék nem láttak-e az otthon ülők valamit, csak egy célja lehetett: a félelem növelése.

Az a diktátor, amely már robbant saját népe ellen, amely már nemcsak plakátokon, hanem robbantásokkal félemlíti meg saját népét, az készen áll arra, hogy bármikor, bárkit megöljön, megölessen. Ez az ember 2006-ban már kész volt utcai puccsal megdönteni az alkotmányos rendet, és mint az SA saját halálos áldozattal venni át a hatalmat. Az csak a szerencse volt, hogy akkor nem voltak halálos áldozatok.

Ahogy voltunk kedvesek már 2010-2011-ben írni, ebből az emberből még tömeggyilkos lesz, és időben kellene megállítani. Orbán elhitte magáról, hogy Európa vezetője lesz, megdönti Európában is a liberális demokratikus rendet, és "keresztény Európa" néven általánossá teszi saját fasiszta rendszerét. Egy lapra tett fel mindent. Élet vagy halál.

Semmi nem lesz drága a terve végrehajtásához. Ez az ember már a menekültek hajóinak elsüllyesztéséről beszél. Üres menekülthajók nem járnak a tengeren, ha valaki nem tudná, csak zsúfoltak. Európával szemben nemzetállamokról beszél, de közös hadsereget akar. Egyedül a hadsereg lehet közös. Hadsereg kell neki, mert azt felmérte, hogy Simicskó bakáival nem sokra megy. Diktátornak erő kell, hadsereg kell.

Ha sikerül a szélsőjobbot hatalomra segíteni Európa nagy országaiban, részben az orosz propaganda, részben az Iszlám Állam terroristáinak segítségével, akkor egy csapásra megszűnik majd a "nemzetek Európája" jelszó, akkor majd egyesíteni kell Európát, akkor meg kell vonni a szuverenitást a nemzetállamoktól, hogy kötelezően mindenhol bevezessék az orbáni fasizmust a liberalizmus helyett.

Ez a robbantás mérföldkő. Orbán átlépett egy vonalat, ahonnan nincs visszaút. Korábban is mondtuk, hogy ez az ország menthetetlen, de mostantól veszélyes is. Aki teheti, meneküljön, még a sánta is szaladjon, mert ebből most már öldöklés lesz, és ez az ember semmilyen eszközzel nem korlátozható. Orbán ölni készül. Ez az ember már kívánja a vért, szomjas a vérre és a totális diktatúrára.

Készüljenek a magyarok, mert megteremtik hozzá a feltételeket, és hamarosan rendkívüli állapot lesz, rendkívüli, statáriális bíráskodás, koncepciós perek, megbújt ügynökök, akiknek békaemberek adják a Sorostól és a nihilistáktól jött utasításokat. Házkutatások, a még mindig szabadon pofázó sajtó elnémítása, különben terrorizmus pártfogása miatt vonják felelősségre őket...


ITT OLVASHATÓ

HA ROBBANÁS KELL, ROBBANTANAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.09.25.


A hír: a népszavazás eredményességét és sikerességét segítő robbanás történt szombat este Budapesten, egy Teréz körúti, földszinti üzlethelyiségben. Amelyben civilek nem, ellenben két gyalogos járőr megsérült. Katasztrófavédelem, rendőrség, hermetikus útlezárás, készültség, pánik és mind meghalunk. (ITT egy igen elgondolkodtató összefoglaló.) Szerencsére halálos áldozatok nincsenek, ám a rendőrség emberölés megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Lezárták a fél várost, a közlekedést leállították és bár az ember törekszik eligazodni a hírárdatban, látni kell, hogy legalábbis ellentmondásos információkat kellene feldolgozni.

A robbanás (bármilyen robbanás) hírénél borzalmasabbak azok a gondolatok, amik a pszichológiai hadviselés állapotában fetrengő országban ilyenkor felmerülnek az ember agyában. Egyes hírek szerint egy úgynevezett szögbomba robbanhatott, mások szerint gázrobbanásról van szó, mindenesetre a pánik és a káosz lebegtetése viszont a tetőfokára hágott.

Még mielőtt ránk szabadulnának (már ránk szabadultak hosszú ideje) a szakértők, biztonságpolitikailag mindent tudók, tanár urak, és személyes tanácsadók, felmerül a kérdés: hittük volna, gondoltuk volna, hogy egy héttel a népszavazás előtt robbanni fogunk? Tényleg ki hitte volna? A válasz egyszerű és földhözragadt: igen. És a legszomorúbb az, hogy bármelyik csoportjához is tartozzon valaki a magyar polgároknak (akár ahhoz, amelyik gondolkodás nélkül zabálja a propagandát, akár ahhoz, amelyik okkal-joggal kételkedik mindenben, ami elhangzik) senki nem hiszi azt, hogy egy teljesen véletlen eseményről van szó.

A nyakamat teszem rá, hogy mától kezdve a népszavazás utánig semmilyen érdemi és megnyugtató információt nem fogunk megtudni erről a sajnálatos történésről és a függöny elé kilökdösött Kósától kezdve a mindenminiszterig közös erővel lebegtetik majd a terrortámadásos maszlagot. És a bizonytalanságot, nyilván. Nem is nagyon lehet ez másképp, hiszen Orbánt tegnap úgy engedték sajtónyilatkozni, hogy előtte nem vette be a gyógyszereit és meg is lett az eredménye:
bevallotta őkelme, hogy átverték, kicselezték, megvezették. Sőt valójában ő ott sem volt.

A lehető legnagyobb jóhiszeműségem mellett is azt kell mondanom, hogy véletlennek brutálerős ez a robbanás/robbantás. Akkor is, ha a rendőrség előzetes bejelentés alapján, a robbanás előtt jóval már lezárta a környéket, és akkor is, ha kiderül, hogy semmit nem tudtak róla, és váratlanul ért mindenkit. Az a helyzet, tisztelt vezérkar, hogy ez az ügy hemzseg a gyanús körülménytől és valójában egy éjszaka után még mindig fogalmunk nincs, hogy mi történt, hogyan történt, miért sérültek meg azok a rendőrök, akik pont akkor mit kerestek ott, ahol senki más nem? Szombat este fél 11-kor kihalt a Nagykörút? Nem mondom, teljesen életszerű.

Ha egy egyszerű, semmilyen eltervezett szándékkal összefüggésbe nem hozható, halálos áldozatok nélküli akciónál ekkora a bizonytalanság, akkor mi történne, ha a magyar hatóságoknak valóban az európai terrortámadásokhoz hasonló komolyságú akciókkal kellene szembézniük? Akkor mi lenne, Pintér-Orbán-Bakondi és a többiek? Önök hogyan védik meg a magyar embereket, ha esetleg élesben megy majd (remélhetőleg soha nem fog élesben menni) a robbantósdi?

Bele sem akarok gondolni, leírni se szívesen írom le, de az összes többi mellett a legfurcsább és legelfogadhatatlanabb részlet mégiscsak az, hogy két rendőr sérült meg, és nem akarom elhinni, hogy szándékosan csináltak belőlük áldozatot. Az sem igazán érthető számomra, hogyan és miért vonultattak fel és koncentráltak erőfitogatásilag a semmiből akkora haderőt a helyszínre, de erre sem most érkezik meg a válasz.

Ha pedig egy egyszerű alvilági leszámolással állunk szemben, amihez semmi köze nincs az állampárt népszavazási aggodalmának, akkor is felmerül az emberben a gyanú, hogy miért nem láthatunk tisztán az ügyben. Azt gondolom, hogy az Orbán-kormány és a parancsára cselekvő hatóságok egy dolgot szépen lassan elérnek: ha ennél nagyságrendekkel komolyabb baj történik, már alig lesz ember, aki bármit is komolyan vesz, vagy elhisz a mondókájukból. Az a kormány, amely nemzeti sportot űz abból, hogy a közbeszéd szintjén folyamatosan riogat, alaptalan félelmeket táplál és nem létező ellenségek ellen uszít, valójában képtelen kezelni egy egyszerű gázrobbanást. Vagy alvilági maffialeszámolást. Vagy egy olyan eseményt, amelyről előzőleg tudomása volt. Ezzel szemben veszélybe sodorja hivatásosai életét.

Tudom, hogy ezeket a következtetéseket nem lehet nagyjából nullához konvergáló információk birtokában egyértelműen levonni, de a szokásos titkolózás, ködösítés nemigen hagy más lehetőséget a józan ész számára. Végtelenül elkeserítő, hogy itt tartunk, hiszen egy felelős kormánynak nem ez a dolga, viszont a kamunépszavazási őrülettől láthatóan képtelenek szabadulni.

Amennyiben október 3-án, a kegyelem taknyán átcsúszó, éppenhogy érvényes, de annál sikeresebb népszavazás másnapján kiderül, hogy semmi nem történt, meg lehet nyugodni, úgy simán kijelenthetjük: a magyarok zöme megtéveszthető, bármivel beetethető, szánalmas kis játékszere egy elvetemült hatalomnak és a helyzet még annál is reménytelenebb, mint gondoltuk. Ha ezt a robbantásos mizériát meg lehet úszni anélkül, hogy világos, megnyugtató információkat közöljenek, akkor az azt jelenti, hogy ez a kormány semmitől és senkitől nem képes megvédeni a polgárokat. Be kell látnunk, hogy a hangzatos politikai nyilatkozatok, a diplomáciai hisztéria, a konstans pszichológiai hadviselés, a felfokozott választási kampány és az ország lejáratása, kifosztása közben utolsó helyre került az emberek biztonsága.

És ez sajnos teljesen független attól, hogy tegnap este fél 11-kor mi történt a Nagykörúton és mi nem történt. 


ITT OLVASHATÓ