2018. október 29., hétfő

ORBÁN REAKCIÓJA VAJNA TÍMEA MAGÁNGÉPES ÚTJÁRA: A JOBBIK CICAÜGYBEN INKÁBB FORDULJON VONÁHOZ

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.10.29.


Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn többen kérdezték a Parlamentben azonnali kérdések órájában:

Jobbik: Miért nem világítják át Orbánt?

Orbán: Világosak a jogszabályok

A jobbikos Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy a miniszterelnöknek is át kellene esnie nemzetbiztonsági átvilágításon, hiszen az ország legnagyobb hatalmú embere. Gyöngyösi szerint kérdés, miért falaz neki ebben a Fidesz: netán beszervezték vagy korrupciós bűncselekményekben érintett?

Orbán Viktor azt mondta, világos és egyértelmű jogszabályok vannak, és a magyar miniszterelnököknek kötelező azoknak alávetniük magukat, ő is ezt szokta tenni.

Gyöngyösi szerint Orbán környezetében olyan emberek bukkantak fel, mint az FBI által körözött Ghaith Pharaon, aki Tiborcz Istvánnal is közös bizniszben volt. Jobb lenne, ha erre Orbán válaszolna, és nem várná meg, amíg a kartonját külföldi titkosszolgálatok, például az orosz küldi el neki.

Orbán azt mondta, a becsmérlésre nem fog becsmérléssel válaszolni. Azt mondta, a nemzetbiztonsági átvilágítás és a lusztráció két különböző dolog, a közjogi méltóságok pedig az Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelése alatt állnak.

MSZP: Fideszes rongyrázás a várba költözés?
Orbán: Az MSZP legutóbbi három kormányfője multimilliárdos volt


Bangóné Borbély Ildikó „Fideszes rezidenciává válik a Vár?” címmel kérdezett. Azt mondta, a titkolózás és a fölösleges állami urizálás jelképe lesz a budai vár. A Fidesz takarékos államról beszél, miközben urizál, stadionok, jachtok, kastélyok jellemzik, miközben ezrével lakoltatnak ki magyar családokat – mondta az MSZP-s képviselő. Mint mondta, 12-ről 30 milliárdra nőttek az előzetes költségek.

Orbán azt mondta, nagy különbség van a nemzeti gondolkodás és az osztályharcos gondolkodás között. Orbán azt mondta, náluk nem az dönti el az emberek értékét, hogy honnan jönnek, hanem hogy hova tartanak. Azt mondta, félreértés történhetett, hiszen ő nem költözik sehova, a Cinege utcában lakik, rezidenciát pedig senki sem vesz igénybe, sem ő, sem a miniszterei.

Bangóné megkérdezte, mit gondolna ma magáról a 30 évvel ezelőtti önmaga, hogy naponta a magyar nép képébe nyomja az urizálását.

Orbán azt mondta, urizálás ügyében megérti, hogy rossz az MSZP lelkiismerete, hiszen multimilliárdos volt az utolsó három miniszterelnökük, de ettől kíméljék meg a Fideszt. Ami a várat illeti: a kommunisták azt lerombolták, mondván, a múltat el kell törölni, a Fidesz viszont fölújítja, így a várra mindannyian büszkék lehetünk a következő évszázadban...

ELDUGTÁK ÉS NEM IS KÖZÉRTHETŐ A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL SZÓLÓ JELENTÉS

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.10.29.A dokumentum feltöltéséről a kormány sem a sajtót, sem a szakmai szervezeteket nem tájékoztatta, így valószínűleg csak nagyon keveseknek tűnhetett fel a jelentés. a dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné.

A dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné. - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ szerint ráadásul a jelentés továbbra sem közérthető, a laikusok számára szinte semmi nem derül ki belőle. A tisztifőorvos korábban azt nyilatkozta, törekednek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek a bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint viszont nem látszik ennek eredménye.

"Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük" - véli Asbóth. 


A TASZ Emmi-vel szemben indított pere ennek ellenére folytatódik, jelenleg a Kúria döntését várják. A per azért indult, mert az Emmi nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzések 2015-16-os adatait kórházankénti bontásban. A tavalyi adatokat egyébként szeptember 1-ig kellett volna leközölnie az Emmi-nek, a jelentések közzétételének idejét jogszabály írja elő. (hvg.hu)

ÁJULTRA ZSIBBASZTOTTÁK, ROMMÁ HÜLYÍTETTÉK, KISKORÚSÍTOTTÁK ÉS TELJES LETARGIÁBA TASZÍTOTTÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.10.29. Nem lesz olyan érdekes, mint Vajna Tímea magánrepülővel és beteg cicával körített, rongyot rázó pofátlansága, sőt Tökömbojtján sem kavarja fel a sehova nem vezető egzisztenciális vegetálás állóvizét, de legalább nagyságrendekkel súlyosabb az, amiről szót fogok ejteni alább. Ha valaha a büdös életben minden idők legelvetemültebb európai kormányát a nép – az egyedüli, akinek ez hatalmában áll – eltakarítja oda, ahol jól megérdemelt helye van, akkor is évtizedekbe fog kerülni feldolgozni, hogy egyáltalán mit műveltek itt a legnagyobb lelki nyugalommal, miközben ájultra zsibbasztották, rommá hülyítették, kiskorúsították és teljes letargiába taszították a nemzetet.

Beszéljünk most a kollektív szemfényvesztés mögött megbújó, szerintem aktuálisan legsúlyosabb fejleményről, ami a határokon átívelő, következmények nélküli, nagy valószínűséggel nemzetbiztonsági kockázatot is vastagon magában rejtő kormányzati korrupcióról szól. Mert mi másról szólna? Ja, és ne mondják, hogy min csodálkozom, hogy ebben mi a hírérték, és mégis mi másra számítottam.

Miközben az állampárt Kósa-Németh-Kövér teljes testsúlyával vetette rá magát Demeter Mártára, akiben a Fideszre és a magyar emberekre leselkedő egyik legnagyobb veszélyforrást azonosították (monnyon is le!),

miközben a Habony-Rogán néphülyítő propagandaegység testhez álló új szlogent – Soros-expressz – izzadt ki magából és adott a Hollik-Németh kaliberű figurák szájába, hogy lebegtessék a szűnni nem akaró mindmeghalunk életérzést,

miközben újabb milliárdos lopásra alkalmas nemzeti kamukonzultációs rizsával tereli a figyelmet a plebejus miniszterelnök,

miközben a szemfényvesztés kedvéért nyolc év után először találtak bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és egyéb bűncselekményekkel már eddig is nyilvánvaló kapcsolatot ápoló Simonka Györgyöt, akivel példát akarnak statuálni arra, hogy lám-lám, példásan működik a Polt Péter főelsikáló fejétől bűzlő magyar jogállam,

ugyanaz az ügyészség megszüntette a nyomozást szerintem minden idők egyik legfelháborítóbb ügyében, amely nem más, mint a moszkvai nagykövetségen működő vízumgyár ügye. A maga idején erről elég félreérthetetlenül leírtuk, amit gondolunk, íme:...


TÖRÖKÖK ÉS ARABOK A FERENCIEK TERÉN: ÚJABB BUDAPESTI PALOTÁT SZERZETT ERDOĞAN PÁRTTÁRSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / BÉKEHÁZY INCE
2018.10.29.Eddig csak arról írt a sajtó, hogy a Centrál Kávéház egy Erdoğan-párti családhoz került – noha a fölötte lévő teljes klasszicista irodaházat már tavaly megszerezte Hasan Özyer politikus-üzletember. A Ferenciek terét szegélyező exkluzív palotákból a törökök mellett arab befektetők is csemegéznek.

Szeptemberben érkezett a hír, hogy a Somody Imre nagyvállalkozó nevével összeforrt budapesti Centrál Kávéházat átvette egy török dominanciájú tulajdonosi kör. Pontosabban: a vendéglátóhelyet működtető cég részben ahhoz a Mete Global Kft.-hez került, amely az Özyer család érdekeltsége – ez a família pedig arról híres, hogy épp Marriott-luxusszállóvá alakíttatja a Matild-, azaz a déli Klotild-palotát a Ferenciek terénél.

Politikailag elkötelezett fejlesztőkről van szó; a Köprü–Híd török-magyar magazin például Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter barátjaként írt az idén nyárig az Erdoğan-párt (Igazság és Fejlődés) színeiben ankarai parlamenti képviselőséget is vállaló Hasan Özyerről.

Az alapjáraton az égei-tengeri turistaparadicsomban, Fethiyében működő üzletembernek a Matild-projekt kezdetekor arra is volt gondja, hogy saját települését testvérvárosi kapcsolatba terelje Hévízzel.

Aztán 2017 elején – miként az Átlátszó most észrevette – megvásárolta a Centrál Kávéház fölötti teljes irodaházat. A bizniszt Özyer a magyar bejegyzésű Kuantum Property Kft.-n keresztül bonyolította, melynek anyacége egy hozzá tartozó fethiyei társaság.

Tehát bőven a Centrál Palota megszerzése után került csak a családhoz a hasonló nevű kávéház – majd a budapesti kötelékeket erősítendő Hasan Özyer és huszonéves gyermekei idén ősszel bejegyeztettek a Károlyi utcai irodaházba egy saját építő-vagyonkezelő vállalatot is Oregon Construction Kft. néven.

A Ferenciek terét szegélyező exkluzív paloták közül tehát a Matildot és a Centrált törökök hódították meg az elmúlt években, miközben a Kossuth Lajos utca túloldalán néhány bennfentes arab befektető alkothat nagyot (persze magyar kormányzati háttérrel).

Mint ismert, a külügyi tárca Eximbankja 7 milliárd forintnyi versenyképességet javító belföldi beruházási hitellel dobta meg a Párisi udvart luxushotellé, üzletközponttá alakító Párizs Property Kft.-t, mely az emírségi illetőségű Majdi Ayesh érdekeltsége. Aki mögött kezesként ott áll két palesztin származású, de Jordániából érkezett menedzser, Zuhair Awad és Sameer Hamdan – és „véletlenül” ez a páros üzemelteti a Buddha-Bar Hotellé avanzsált északi Klotild-palotát is.


TÁVOZIK MERKEL, A VEZETŐ NÉMETORSZÁGBÓL KOCKÁZATI TÉNYEZŐ LETT

HVG ONLINE
Szerző: GYÜLKERI MERCÉDESZ
2018.10.29.Erős gazdaságot hagy maga után Angela Merkel, a jövő azonban bizonytalan fokozatos visszavonulása miatt. Egy biztos: Európa legerősebb politikusának szerepe a múlté már.

"Merkel koalíciója bajban van, és Európa is" – ezzel a címmel írt kommentárt az Economist másfél hete, a bajorországi választások után. A brit lap akkor – a CSU történelmi bukását követően – azt jósolta, jó esély van arra, hogy Angela Merkel kormányának az összeomlásától csak hetek választanak el minket. Méghozzá egy olyan kontinensen kell számolni a bukással, amely már eddig is csak kapkodja a fejét a Brexit, az olaszok miatt érlelődő újabb euróválság, a spanyol kisebbségi kormány, a svéd kormányalakítással kapcsolatos nehézségek, a meggyengült francia államfő és a nehezen kezelhető Oroszország miatt.

Az Economist szerint egy esseni választási fiaskó új választások kiírásához, az pedig ahhoz vezethet, hogy Merkel kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, de ha mégsem, a kancellár napjai akkor is meg vannak számlálva – a CDU élén mindenképp. A prognózis utolsó felét már kipipálhatjuk a vasárnapi voksolás után, és bár Merkel hétfőn arról beszélt, saját álláspontjával is szembemenve a ciklus végéig szeretné megőrizni kancellári címét, ezt egyáltalán nem lehet még biztosra venni...


SORBAN LÁZADNAK FEL A BÍRÓSÁGOK A FIDESZ HAJLÉKTALANTÖRVÉNYE ELLEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.10.29.


Nyomokban még léteznek ellensúlyok a NER minden maga alá gyűrő nyomulásával szemben. 

Október 15-én lépett óta hatályban a szabálysértési törvény 178/B. paragrafusa, ami szabálysértésnek minősítette 'az életvitelszerű közterületen élés". A rendőrség azonnal elkezdte figyelmeztetni a hajléktalanokat, majd másnaptól bíróság elé is kerültek, akik összegyűjtötték a 3 figyelmeztetést.

A jogászok ekkor petícióban tiltakoztak a törvény és annak alkalmazása ellen (már több mint háromezren írták alá), és ügyvédi bojkottal fenyegettek arra az esetre, ha a bírók nem függesztik fel az eljárást és utalják az Alkotmánybíráság elé a törvényt.

Egy budapesti hajléktalan ügyében ugyanezt indítványozta az Utcajogász Egyesület arra hivatkozva, hogy a törvényt nemzetközi egyezményeket sért, de a bíró elutasította a javaslatot.

Egy pécsi hajléktalan esetében a vádlott védője indítványozta az eljárás felfüggesztését és az AB elé utalást, de a bíró ugyancsak elutasította. Ugyanakkor felmentő ítéletet hozott: a hajléktalan nem is hajléktalan, mert ugyan nincs lakása, de van hol meghúznia magát, tehát nem az utcán él.

A Kaposvári Járásbíróság azonban egy 54 éves hajléktalan ügyében felfüggesztette az eljárást, és az AB-hez fordult a törvény megsemmisítését kérve, mert a bíróság szerint a jogszabály ellentétes
- az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével,
- az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével,
- az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal,
- a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével,
- a diszkrimináció tilalma követelményével,
- a tisztességes tárgyalás követelményével
- és a jogorvoslathoz való jog követelményével.

Ezt a Székesfehérvári Járásbíróság fejelte meg, amelyik szintén az AB-hez fordult, mert szerinte a törvény vonatkozó passzusa az Alaptörvény II. és III. cikkét is sérti, amelyek az emberi méltósághoz való jogot rögzítik, és a megalázó bánásmódot tiltják.

A bírósági indítványoknak ugyan nincs halasztó hatálya, de mivel 2 beadvány is fekszik az ügyben az Alkotmánybíráság előtt, az ezután eljáró bírók hivatkozhatnak arra, megvárják az ítélettel az AB döntését.

A Fidesz parlamenti többségének mostantól papírja van arról, hogy nem tartja tiszteletben a magyar állampolgárok alapvető jogait - legfeljebb arra hivatkozhatnak, hogy még nem jogerős az ellenük hozott verdikt...

ITT KÉT NAP ALATT KINYÍRTÁK A LAKÁSKASSZÁT, A VAJDASÁGBAN INGYEN LAKÁSPÉNZT OSZTANAK ORBÁNÉK

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.10.29.


Érdekes pályázati felhívásra bukkant az Átlátszó a Vajdaságban. A Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) kötődő, pénzosztó Prosperitati Alapítvány oldalán pár héttel ezelőtt tették közzé, hogy falusi házak megvásárlására lehet jelentkezni. Vagyis akik a Vajdaságban akarnak falusi házat venni, azok 3,3 millió forintnak megfelelő ingyenpénzt kapnak, mégpedig a magyar kormány állja a cechet.

Pontosabban a magyar kormány ajánlotta fel azt az összesen 1 milliárd forintot, amelyet a Magyarországon élő adófizetők dobtak össze, és amelyből Vajdaságban élő magyarokat segít házhoz jutni a magyar kormány.

Első körben már 385 család jutott így házhoz, most jön a második kör.

De van még egy fura vetülete az ingyenpénznek.

Nincs kötelező önrész, és nem is olyan kötött a pénz felhasználása, mint például azoknál a lakástakarék-pénztári megtakarításoknál, amelyeket a közelmúltban, két nap alatt kinyírt az Orbán-kormány.

AZ ÉRTELMISÉG ÉS A HATALOM VISZONYA

MÉRCE
Szerző: LEHOTAI ORSOLYA
2018.10.29.


Fontos vizsgálandó tételmondatnak tartom a jelenlegi magyar politikai rezsim és társadalmi polarizáltság megértéséhez, hogy ki hogyan, miért és milyen módon viszonyul a rendszerhez. Ennek az egyik oldala, hogy különböző csoportok gazdaságilag milyen módokon részesülnek az újraelosztási folyamatokból, a másik oldala pedig, hogy diszkurzívan és a kulturális tőke mentén hogyan pozicionálják magukat a rendszerben vagy annak ellenében.

Valóban arról lenne szó, hogy akinek van tudása, pénze vagy hatalma, annak nincs „bátorsága”, hogy szembeszálljon a Fidesszel, mert fél a következményektől? Akinek pedig van „bátorsága”, annak nincs tudása, pénze és hatalma, hogy sikereket érjen el? Egyáltalán a bátorság-e az ami központi kérdés a hatékony és jelentőségteljes ellenállásoz?
Milyen ellenállást fejthet ki az a társadalmi elit ma Magyarországon, amelynek alapvetően az adózási rendszer kedvező, a családi adókedvezmények és állami támogatások szintén relevánsak, tehát akik az újraelosztást tekintve nyertesei vagy legalábbis nem vesztesei a jelenlegi rendszernek, de diszkurzív szempontból nem értenek egyet például a CEU kiszorításával vagy a hajléktalanság kriminalizálásával? Akik a „progresszív Európa” diszkurzus mellett vannak, miközben a gondozó és takarító feladatokat ugyanúgy kiszervezik lokálisan alulfizetett munkaként, mint az történik globálisan?
Milyen a NER társadalmában a kulturális tőke és a gazdasági tőke viszonya?

Szelényi Iván a „Kapitalizmus kapitalisták nélküli megteremtése” című munkájában azt állítja, hogy „a posztkommunizmusban a kulturális tőke vált a hatalom és a kiváltságok fő forrásává, a gazdasági tőke ehhez viszonyítva csak másodlagos, kiegészítő szerepet játszik. A posztkommunizmus osztályszerkezete ilyen értelemben a modern kapitalizmus osztályszerkezetének mintegy a tükörképe”.

Amit érdemes lehet megfontolni, hogy a NER autoriter kapitalizmusában a gazdasági tőke mint a kiváltság elsődleges forrása hogyan jelenik meg magánrepülőstől, luxusjachtostól és médiabirodalmastól, míg az ellenzék a „keleti” oligarchikus rendszerrel szemben a „be kell illeszkedni Európába” diszkurzust a kulturális tőkén keresztül igyekszik elsődlegesen értelmezni.

Melegh Attila 2015-ös tanulmányában a kulturális tőkével kapcsolatban azt állítja párhuzamba Szelényi idézett mondatával, hogy a „modernizációs hierarchiák helyére lépő civilizatorikus „Európa- és Nyugat-diskurzus (ami nem helyi találmány volt, hanem a koloniális hierarchikus kapitalizmus egyik legfontosabb tudati szerkezete) felértékelte a kulturális és szimbolikus társadalmi térben való mozgást és az abban való jártasságot”.

A kelet versus nyugat diskurzus mindkét domináns érvelése, a liberális „felzárkózás” logikája és a nacionalista „mi mindig is Európa voltunk” narratíva azonban a munkás és alacsonyabb alkalmazotti rétegeket és csoportokat magukra hagyták a rendszerváltást és a 2008-as gazdasági világválságot követően is. Mind a gazdasági tőke, mind a kulturális térben való elkülönült mozgás az állam és tőke viszonyában egy elitista pozíciót hozott létre, ellehetetlenítette az elnyomott diskurzusokat és azt, hogy az értelmiség egy részének, ahogy Gramsci fogalmaz, a proletariátus „szerves részévé kell válniuk és ekként kell érezniük”.

Államkapitalizmus


Friedrich Pollock, a frankfurti iskola gondolkodója Államkapitalizmus: lehetőségek és korlátok című esszéjében (1941) a nemzeti szocializmus politikai gazdaságtanát elemzi, kimondottan annak kapitalista szervezési logikáját vizsgálja a tervezhetőség viszonyában. Tézise szerint a versenyelvűség továbbra is a szervezési logika része maradt a rendszernek, de az olyan módon alakult át, hogy azt bürokratikus hatóságok, technokraták tervezik...

VERHOFSTADT ORBÁNRA KÜLDENÉ AZ EUROPOLT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.10.29. 


A kelet-közép-európai „mini-Trumpok” célja az, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják az EU-ból, írja Guy Verhofstadt az osztrák Die Presse hétfői számában.

Guy Verhofstadt az ALDE frakcióvezetője az EP-ben, valamint a Brexit uniós főtárgyalója is. Magyarországon leginkább azonban arról ismert, Orbán kérlelhetetlen kritikusa. Az osztrák Die Presse napilap hétfői számában pedig hosszú véleménycikket jegyez, amit az Azonnali szemléz.

Verhofstadt fő megállapítása az, hogy a populista politikusok ugyan tisztább közéletet ígérnek mindenhol szerte Európában, ám ezt nem váltják be soha, ellenkezőleg: maguk profitálnak a leginkább abból a rendszerből, amit kritikával illetnek. A liberális EP-képviselő úgy látja, a kelet- és közép-európai „mini-Trumpok” valódi célja éppen ez: hogy a lehető legjobban kiaknázzák a rendszert, hogy a lehető legtöbb profitot zsebre vágják belőle...

MINDIG IS SZERETTEM VOLNA EGY DOWN-OS BABÁT

ABCÚG BLOG
Szerző: VÉGH LÁSZLÓ
2018.10.29.


Több mint húsz éve már, hogy az öt saját gyereket felnevelő Csöpi úgy döntött: szeretne örökbefogadni olyanokat, akinek nincs lehetőségük saját családjukban felnőni. Az évek alatt összesen nyolc gyereket vett magához, jelenleg hat gyereket nevel. Van köztük örökbefogadott, és nevelt is, a gyerekek Down-szindrómával, illetve valamilyen fokú sérültséggel élnek. A család pár éve a Tolna megyei Tengelicre költözött, a helyiek hamar befogadták őket, csak a ház körüli magas kerítést nem értik. A napok korán, már reggel hatkor elkezdődnek, a gyerekek óvodába és iskolába járnak, az anya pedig ahelyett, hogy elfáradna, folyamatosan újabb és újabb terveket sző. Fotósunk végigkövette egy napjukat.

A hétköznapok korán indulnak a családban: Csöpi és vér szerinti fia, Szasza reggel hatkor kelnek, ilyenkor még csendes a ház, mindenki alszik, nyugodtan át tudják beszélni, ki, mit csinál aznap. Aztán lassan szállingózni kezdenek a gyerekek, “akit kell, azt én öltöztetem fel, megkapják a gyógyszerüket, babatej, kakaó, ki mit szeretne inni, aztán be az autóba, és indul a reggeli körút az iskolába és egy szekszárdi óvodába” – meséli az anya...

A gyerekek olyan iskolába járnak, ahol egy csomó hasznos dolgot tanulnak: például növénytermesztést, állattenyésztést vagy éppen a szövést. “Azt szeretném, ha olyan készségeket sajátítanának el, amit otthon vagy akár a későbbiekben is tudnak használni. Nem akarom, hogy csak azért, mert Down-szindrómás, üljön egész nap egy hintaágyban és lógassa a fejét. Igenis érezze, hogy fontos, amit végez”- mondja az anya... 

NEM FOGJA ELHINNI, DE AKKOR A GYÁRI MELÓSNAK GONDOLKODNIA IS KELLETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
Vendégszerző: Mirtill
2018.10.29.


Tárgy: Hihetetlen

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Most jó, hogy ott van kend, mert ha itt lett volna, akkor megint elbujdosott volna a szánalmas erőlködés láttán. Így megspórolta kend az útiköltséget, na meg az utazással járó törődést.

Miről beszélek. Miről beszélnék? Hát arról, hogy nemzeti hagyományainknak megfelelően tömény hivatalos ünnepi tort ültek az áprilisi kétharmados választás háromharmados hadizsákmányt ejtő legyőzőink annak örömére, hogy jól elkalapáltak bennünket ’56-ban a szovjetek. Tudja, akiket kiküldött az, aki most visszahívta őket, hogy oroszként próbálják elérni, hogy több hűtővíz legyen a szovjetek által épített paksi reaktor hűtéséhez, a Dunában a Paks 2-vel főzzenek oroszos halászlét Mohácsig, és ha már itt vannak, akkor számolják majd át előre az uniós választási szavazatokat is, mert az ukrajnai magyarok leltározása nagyon jól sikerült.

Azért is jó, hogy nem volt itt kend, mert nem kellett látnia a tatát úgy istenigazából begurulni. Hiába nyugtatta a nagyi. Két napig a vízcsapot se lehetett az egész házba kinyitni a tata jelenlétében. Fideszült rádiót már rég nem hallgatunk, de most a tévét se, mert a legváratlanabb pillanatban felbukkant egy ötvenhatos hős. Az egyik tucatjával pusztította a tankokat, a másik Mindszenti bíborossal ultizott a börtönben, a harmadik megmondta Maléternek, hogy ne menjen ki Tökölre a ruszkikhoz, mert fogságba ejtik. És jöttek a visszamenőleges hősök naphosszat. De egyikre se hallgattak akkor a művelt nyugat ölében öregségi nyugdíjba migránsult pesti srácok, így aztán szokásunkhoz híven megint nem mi győztünk, hiába telt el annyi idő az óta, és írták át a Mári nénik kalákába a múltat, mert még nem született meg a nagy ő, aki előtte levezényelhette volna a nemzeti konzultációt, ezért összevissza lövöldöztek.

Végül a nagyi unszolására a tata megcsihadt kicsinykét. Tegnap a bátyámnak meg nekem mesélt valamit, de nem szabad továbbadni, mert politikaként is értelmezhető. Kend se mondja már senkinek, mert még nem kapja meg a tata az Erzsike néni-féle bárcát, amin kamionon termett krumplit vehetünk (amit én egyébként nem nagyon hiányolnék, amíg nem esik kijárási tilalom alá a tanyasi füstölt kolbász). Kapaszkodjon. Most jön a hihetetlen:...

A SZEMÉT AZ UTCÁN MARAD, A VEZETŐI FIZETÉSEK AZ ÉGIG ÉRNEK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.10.29.


A kormány védelmébe vette a két éve központosított szemétszállítási rendszert, bár azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte a múlt héten, hogy a kukaholdingnak is nevezett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze.

A centralizációt erőltető kormányzat láthatóan a pénzügyi csődhelyzet beismerése és az ellátási zavarok ellenére sem hajlandó komolyan átgondolni, hogy érdemes-e tovább próbálkozni a rendszer fenntartásával. Pedig az folyamatosan szállítja a botrányokat:
- a csaknem 1 milliárdos költség ellenére a mai napig nem működik az NHKV számlázási rendszere és az elszámolásokat nyilvántartó szoftvere,

- az NHKV május óta nem tudja leadni a 2017-es gazdálkodási év mérlegét, mert nem tudja meghatározni, mekkorák a kintlevőségek és a tartozások,
- az NHKV nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ezért múlt péntektől a Zöld Híd Nonprofit Kft. 116 Pest és Nógrád megyei településen nem viszi el a szemetet,
- Gulyás pedig kénytelen volt belengetni, hogy ebben a helyzetben a feladat a katasztrófavédelemre hárulhat, először valószínűleg úgy, hogy a feladatra egy másik szemétszállító céget jelöl ki.

- Az MSZP közben már arra szólítja fel az embereket, hogy ha a kormány nem gondoskodik a hulladékszállításról, akkor vigyék a Parlament elé a szelektíven gyűjtött hulladékukat...

HOGYAN VISELKEDJEN EGY KÖZSZEREPLŐ?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.10.28.


Talán azzal kezdem, hogy kerültem ebbe a facebook által kreált kategóriába… Amikor az ismerőseim száma meghaladta az ötezret, és nem tudtam többet elfogadni, akkor javasolták a közösségi médiában járatosak, hogy nyissak egy hivatalos oldalt. Akkor alaposan átnéztem a facebook által felkínált kategóriákat, de sem pedagógus, sem szociális munkás kategória nem volt, a művész meg nem fedi le teljesen a munkámat. Szóval, így lettem közszereplő, mint számomra az egyetlen elfogadható kategória az ott levőkből.

Az oldalamon megosztom az alapítvány és az iskola híreit, néha feladatleírásokat az óráimról, (ezek párhuzamosan mennek az Igazgyöngy Alapítvány facebook oldalával), valamint az én írásaimat, blogjaimat, és nem mindig, de gyakran a riportokat, tudósításokat is rólam, rólunk. Néha a grafikáimat, felvetődő gondolataimat, csak úgy, mint más. És azokat a cikkeket, (azokat csak itt) amelyeket mások írtak, de olyan szakpolitikai területet érintenek, amiben én is dolgozok, tehát főleg oktatási, és szociális témában. Ezeknek a cikkeknek legnagyobb része az ellenzéki sajtóból származik, mert ők írnak a problémákról, a kormányzati média sosem.

Azt, hogy ez most politizálás, vagy sem, mindenki döntse el saját ízlése szerint. Próbálom a szakpolitikára koncentrálva őrizni a civil szerepemet, kerülve a pártpolitikát. De ma nincs szakpolitika, mert felolvadt a pártpolitikában. Erről viszont nem én tehetek.

Nyilván tisztában vagyok vele, ha az ember a nyilvánosság előtt vállalja a véleményét, az megosztó lehet. Nem az első szemrehányást kaptam már ezért. Jól emlékszem, jó rég volt, mikor először jelezte valaki, hogy a vélemény-nyilvánításom miatt „vállalhatatlan” voltam a (mindig) kormányközeli szervezetnek, akikkel épp együtt dolgoztunk egy projektben. Most így kaptam meg: „…Nem igazán díjazom az olyan közéleti személyek megnyilvánulását, mint ez a cikk …felszítani a görög tüzet….izgatni másokat…elmarasztalni az államot és az egyházat… (itt egy személyeskedő rész jött)…Tedd a jót, és ne másokat alázz! Így elhiszem, hogy jó ember vagy.”

Mivel már mások is hasonlóan vélekedtek a szerepemről, így gondoltam, kifejtem itt a „miért”- eket.

Szóval, vannak, akik azt a szerepet szánnák nekem, egy gyerekszegénység ellen küzdő civil szervezet vezetőjének, hogy csak „tegyem a jót”. Csendben, nem zavarva a rendszert, valamiféle jóságos, mosolygó, a helyzeteket elfogadó szerepben. Nem kellene jeleznem a hibákat, nem kellene kérdéseket feltennem (mint pl. az említett posztban, ahol az egyház szerepére utaltam a hajléktalanokkal meg az oktatási szergegációval kapcsolatban).

Ezek szerint csak az lehet a jó, aki így segít. Csak segít, és nem firtatja az okokat, amiért segítenie kell. Elfogadja a kormányzattól, hogy az, amit egyébként megtapasztal, mint pl. a gyermekszegénység, éhezés, hogy az nincs is. Tegye a dolgát, szerezzen adományt, adjon enni az éhesnek, ruhát a fázónak, gyógyszert a betegnek, de ne mondja, sőt ne is gondolja azt, hogy az állam nem látja el a feladatát. Tegye láthatatlanul, hogy ne zavarjon senkit. Ne sötétítse el a szépre kommunikált képet.

Ne kérdezze meg, hogy miért nincs helye a halmozottan hátrányos helyzetű cigány gyerekeknek az egyházi iskolában (tisztelet a kivételnek). Hanem hallgasson erről, sőt, csendben, hogy meg ne bántsa az egyházat, szervezzen tanodát a szegregálódott állami iskolába járóknak, és próbálja segíteni minden eszközzel az oktatásukat. Sőt (ez megtörtént eset) szerezzen ösztöndíjat a szegregáló egyházi iskola tanulóinak is. Mert szerintük úgy igazságos.

Aki szól, és hibát jelez, az nem jó ember. Mert „izgat” másokat. Nos, lehet, ha ehhez ez kell, akkor én nem is akarok jó ember lenni. Mert az a fajta segítő szerep, a regnáló kormányzatra kritikát nem megfogalmazó, sőt, ha lehet, azt dicsérő, az nem az én szerepem. Sosem volt ez az enyém, sokszor elmondom, hogy ezt a blogot 2009 óta írom… amikor kezdtem, még másféle irány volt, és ott is, akkor is kritikus voltam azzal, ami akkor sem ment jól.

Persze boldog lennék, ha dicsérhetnék. Ha ezt a csodálatos szlogent, hogy a családok éve van, látnám a szegregátumokban is, ahol a lakhatási szegénység, és a közmunka nem sok mozgásteret enged a családoknak, pedig ők is élnek, ebben az évben is.

Ha tudnám azt mondani, hogy a közmunka remek ötlet volt…és visszavezette az embereket a munka világába. Vagy, hogy a roma integrációra szánt pénzek elérték a célcsoportot. Ha a korrupció nyomát sem lehetne látni a „Híd a munka világába” programban. Ha látnék lépéseket az oktatási deszegregációra. Vagy legalább arra, hogy nem teremtenek további lehetőségeket a szegregációra. Dicsérnék akkor boldogan…és akkor ez a segítő munkám sem lenne ennyi, hiszen akkor egy jól működő, gondoskodó, esélykiegyenlítő oktatást szervező államról beszélhetnénk, aki senkit sem hagy az út szélén, én pedig koncentrálhatnék eredeti feladatomra a művészetoktatásra. (Hányan mondták már: miért nem tudsz rajzolgatni a cigánygyerekekkel, és befogni a szádat…)

Azt hiszem, a munkám értelme veszne el egy „tedd a jót és ne szólj” típusú szereppel. Az alázás pedig? Szerintem én nem alázok meg senkit. Régen sem tettem, pár éve meg sokkal finomabban fogalmazok, mint korábban, épp azért, hogy tényszerű maradjak, és ne lehessen rám fogni, hogy hergelek bárki ellen. (Ezt a határt azért jól megtapasztaltam, mikor a sajtóper küszöbéig jutottam egy írásom miatt az EMMI-vel.) Ha pedig alázásról beszélünk, nos, ebben a kormányzati média élen jár. Én is visszaadtam annak idején a lovagkeresztemet, mert úgy éreztem, az elismerés üzenete rombolódott le azzal, hogy olyan kapta meg, aki alázásban és gyalázásban minden elképzelhető szint alá ment és megy, és ezt a regnáló hatalom kitüntetéssel erősítette meg, mint jó teljesítményt.

Az a baj, hogy ezt a szerető, segítő, (bocsánat, nem sértésnek szánom) irgalmas nővér szereppel szerintem nem is igazán lehetne változást elérni. Mert a szegénységnek oka van, és nem (csak) személyes felelőssége. Egy rendszer minőségét az dönti el, mit kezd a bajban levőkkel, a társadalom perifériájára szorultakkal. Mit tesz értük rendszerszinten.

Nem tudok más szerepet elképzelni magamnak, csak azt a segítőét, aki megpróbálja kezelni a krízist, de foglalkozik annak okaival is. És megkeresi a rendszer azon pontjait, aminek működési hatékonysága, protokollja, szemlélete nem igazán jó, és nem is a megoldás irányába mutat. És ha ezt nem lehet, csak közelről látni, akkor azt jelezni kell. Hogy ki hallja meg? Sokan. Sokan a rendszeren belül és kívül is. Ha sokan látják a hibákat, akkor talán megpróbálnak javítani rajta. Ha csendben vagyok, és nem mutatom meg, nem kiabálom ki, akkor lehet, sokaknak nem is kerül a látókörébe. Igyekszem persze, amennyire tudok, objektív lenni, és semmiképp sem a támadás, hanem a megoldás igénye vezet.

Én így akarok jó lenni. Kritikusan, terepi tapasztalattal, útkereséssel, kihangosítva mindent. Azt is, ha én láttam rosszul. Mert én nem félek a hibázástól sem.

Nem fogok csendben maradni. És nem vágyom arra, hogy ezt mindenki elfogadja. Mert nem rólam szól ez az egész. Hanem a szegénység ügyéről. Nem (csak) sebeket akarok bekötni. Meg szeretném akadályozni, hogy újak keletkezzenek.

Azokba kapaszkodok, akik értik ezt. És persze örök idealistaként mindig reménykedek, hogy egyre többen értik.

IVÁNYI GÁBOR: RÁNK FOG DŐLNI EZ AZ ORSZÁG

MAGYAR HANG
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2018.10.28.


A hajléktalanok ügyében nem született megoldás, a fedél nélkül élők inkább csak elbújtak valahol, külvárosokban, erdőkben húzták meg magukat – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Iványi Gábor. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint a kriminalizálással csak felgyorsították emberi elmúlásukat, miközben tömegeket fenyeget most is az utcára kerülés réme. A lelkésznek lenne mondanivalója a miniszterelnöknek, ha meghallgatná.


Részletek a Magyar Hang 24. számában megjelent interjúból!

Lehet a hajléktalanokkal választást nyerni?
– Igen, pontosan úgy, ahogy migránsozással is. A narratíva és a „megoldás” persze megint csak fikció, de sajnos éppen azért működhet. Csak azt nem értem, hogyhogy nem fáradtunk bele ebbe az örökös harcba, az állandó ellenségkeresésbe. Először jött az IMF, aztán a kirekesztett egyházak, a pedagógusok, majd jött Soros és a menekültek, az újságok, és most a hajléktalanoknál tartunk.

Nyolc év alatt megtanultuk, hogy a Fidesz és a kormány szinte semmit nem tesz úgy, hogy ne lennének mérései a javaslataik következményeire, fogadtatására nézve. Miért tarthatták jó ötletnek a hajléktalankérdés hatósági kezelését?

– A társadalom megosztott ebben a kérdésben. Hogy mást ne mondjak, ha mindenki elutasító lenne a hajléktalanokkal szemben, akkor egyáltalán nem tartózkodnának a belvárosban. Sokan vannak, akik szolidárisak velük. Rengetegen adnak nekik pénzt, ételt, szeretetet, vagy állnak meg mellettük egy jó szóra. Csak egyrészt ők nem a harcos, hangos réteghez tartoznak, másrészt számukra nem fontos a hatalom. Akiknek viszont igen, és ezért állandóan acsarkodnak, azoknak úgy kell ez az ügy, mint egy falat kenyér. Ugyanis kizárólag így tudják a hatalmukat megőrizni. Tarlós Istvánnak is nagy vállalása volt a hajléktalanok kiűzése, így ez a rendelet alighanem az ő főpolgármesteri kampányának is egy fontos eleme lesz majd...

AMIT A FIDESZ ÁLLÍT, AZÉRT GYILKOLTAK A PITTSBURGH-I ZSINAGÓGÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.28.


A legjobb ütemérzékkel mozdult rá és adta elő a Fidesz Trump összeesküvés-elméletét a dél-amerikai menekültkaravánról, amely szerint Soros György és hálózata áll a karaván szervezése mögött. Robert Bowers a pittsburghi zsinagógában végrehajtott mészárlása előtt éppen erre hivatkozott, miért kell minden zsidónak meghalnia. Az antiszemita őrült gyilkos azt írta, hogy a zsidók szervezik a bevándorlást, hogy “megöljék a népünket”.

Egy Hollik István nevű ember a Fidesz nevében ugyanazt a hazug összeesküvés-elméletet adta elő egy sajtótájékoztató keretében, amiért Pittsburghben 11 zsidó embert lelőttek, és hatot megsebesítettek. A videón hallható szöveg túlmegy Goebbels és Adolf Hitler uszító szövegein, mert azoknak mindig volt valami tényszerű alapja, amit elferdítettek. A Hollik nevű ember által előadottaknak viszont semmiféle ténybeli alapja nincs, tömény hazugság és uszítás az első szótól az utolsóig. A szöveg súlyosságát mutatja, hogy ennek nyomán az Egyesült Államok legsúlyosabb antiszemita gyilkosságát követték el. A Fideszt nem zavarja.

A Fidesz propagandagépezete lassan mozdult és komótosan dolgozta fel az amerikai félidős választásokon használt republikánus stratégiát, amely ugyanaz, mint Orbán Viktoré, a nagy elődök közül pedig Adolf Hitleré. Az aktuális kihívásokat a zsidók nyakába kell varrni, azt kell mondani, hogy azt ők szervezik, okozzák, tudatosan és szervezetten ők hozzák létre, hogy a keresztény nemzeteket destabiliálják és a keresztény emberek identitását sértsék. Majd a politikai ellenfeleket bele kell szőni az összeesküvéselméletbe. Féljenek az emberek.

A Fidesz tányérnyalogató propagandistái fel is dolgozták a náci teóriát, de mire előadták, addigra e teória miatt egy ember lemészárolt 11 zsidót a pittsburgh-i zsinagógában. De a Fidesz propagandistáit ez nem zavarta meg abban, hogy ezek után ők is előadják ezt az antiszemita és náci teóriát, mert egész hatalmuk és jólétük erre az antiszemita uszításra épül. Így viszont olyan látszat is keletkezhetett, mintha megindokolnák a pittsburgh-i véres merényletet. Magukra vessenek, mindez a Soros hálózat miatt történt. Miközben ebből egy szó sem igaz.

A dél-amerikai karavánt nem Soros György és nem a zsidók szervezik, Soros-hálózat nem létezik abban az értelemben, ahogy ők használják. Soros György Open Society alapítványai nem foglalkoznak olyan tevékenységgel, mint amivel a Fidesz és a szélsőjobb vádolja őket. Világszerte a jobboldali pártok a szélsőjobboldalra sodródnak, és kizárólag megfélemlítéssel és hazug propagandával próbálják megszerezni vagy megtartani a hatalmukat. Kísérletet sem tesznek arra, hogy korrekt politikai küzdelemben győzzék le politikai ellenfeleiket.

A Fidesz mindezt olyan gátlástalanul műveli, hogy még talán ki sem hűlt a pittsburgh-i zsidó áldozatok holtteste, amikor ők előadják ugyanazt a hazug összeesküvés-elméletet, amiért a zsinagógában lemészárolták őket. Soros György neve évtizedek óta használt és jól ismert antiszemita, neonáci klisé, amely ellen szebb napokon még a Fidesz is tiltakozott, és antiszemitizmusnak nevezte azt. A “sorosozás” mindig antiszemitizmus, és a zsidó világ-összeesküvés jelképe és kódja...

A SZTAHANOVOK MARADTAK ÉS HŐSIESEBBEK , MINT VALAHA

444
Szerző: Tgb
2018.10.28.


- November 6 és 11. között rendezik meg Budapesten a Verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivált.

- A mustra munkásfilmjeiből (Életünk a munka) válogattunk.

- Bemutatják a valaha készült legszebb munkásfilmet, a Munkáshalált.

- Megismerhetjük a kínai elektronikai gyárakban megmérgezett fiatal kínai munkásokat és küzdelmüket a kommunista-kapitalista világ szorításában.

- Bepillantást nyerhetünk a katari világbajnokságra stadionokat építő bevándorlók életébe.

- Megnézhetjük, hogyan a birkózik egy cseh újságírónő a legrosszabbul fizetett, legnehezebb melókkal.

- Illetve láthatjuk egy svéd vezérigazgató történetét, akinek beletört a bicskája az orosz járműgyártás talpraállításába.

Azoknak, akik idegenkednek a dokumentumfilmektől („olyan film, aminek az eleje, a közepe, és a vége is nyomasztó, ráadásul meg is történt”), a Munkáshalált (Workingman's Death) ajánlom: ez a 2005-ös német-osztrák film a legnagyobb költségvetésű, a leglátványosabb doku a Verzió fesztivál munkás blokkjából.

A kétórás film több bitangerős kisfilmből áll össze. Az epizódok a világ más és más tájaira viszik el a nézőt, hogy megmutassák, a világon még mindig milliók végeznek olyan munkát, amit Európában már rabokkal sem lehet csináltatni...

GULYÁS MÁRTON: FASISZTOID RENDSZER ÉPÜLT KI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.10.29.


A politikai aktivista erősen kételkedik abban, hogy választáson le lehet győzni a Fideszt. Abban pedig még erősebben kételkedik, hogy a mostani pártok jelenlegi formájukban erre képesek lehetnek. Gulyás Márton visszatért, új néven indít videócsatornát és azt mondja: politikai hatalmat kell szerezniük.

Gulyás Márton már a Fidesz-győzelem estéjén önkritikát gyakorolt és saját felelősségéről beszélt, ezt javasolta az ellenzéki politikusoknak is. Gulyás erről a hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében is beszélt. A választások óta távol tartotta magát a politikától, de most a Magyar Narancsnak interjút adott, ahol bejelentette visszatérését. Az előző időszakot elsősorban gondolkodással töltötte. “Azért is kerültem a rivaldafényt, mert újdonságot vagy valami nagyon eredeti dolgot nem tudtam volna mondani, feleslegesen meg nem akartam jártatni a számat.”

Próbálja emészteni, hogy felnőtt élete jelentős része minden bizonnyal a Nemzeti Együttműködés Rendszerében fog eltelni. “Nem adtam fel a harcot, de fontos tanulság, hogy a rezsim stabil talapzaton áll. Kártékony, amikor az ellenzéki nyilvánosság folyton abba lovalja bele magát, hogy Orbán hónapokon belül megbukik. Inkább azon kellene dolgoznunk, hogy ha egyszer megadatik az érdemi változás lehetősége, sokkal többen legyenek készek a tényleges, a hatalom átmentését nem megengedő átrendeződés mellé állni.”

A kérdésre, hogy választáson le lehet-e győzni a Fideszt, azt mondta:

"Demokratikus és erőszakmentes módon le lehet váltani a rendszert, de hogy ez az út a választáson keresztül vezetne, abban erősen kételkedem. Még erősebben kételkedem abban, hogy a mostani pártok jelenlegi formájukban erre képesek lehetnek. De örömmel fogok meglepődni, ha mégis."

Videóblogjának eddig Slejm volt a neve, ebből lett Partizán, erről Gulyás azt mondta, “vállaltan baloldali elköteleződésű, kapitalizmus-kritikus műsort akarunk csinálni, egyfajta erőszakmentes, irreguláris hadviselésre próbálunk berendezkedni, ahogy azt a NER megköveteli. Ezt fejezi ki az új név. A baloldali hagyományoknak Magyarországon gyenge a társadalmi emlékezetük, a baloldali értékekre felesküdő pártok pedig valahogy mindig elárulják ezeket az értékeket. Karakteres politikai állásfoglalásra vállalkozunk, hogy a közbeszédet balosabb irányba toljuk. Ha nem lesz ilyen fordulat, nem lehet megállítani a NER által végzett pusztítást.”

A Nemzeti Együttműködés Rendszere az aktivista szerint szélsőjobboldali, fasisztoid, ahol emberek tömegeit kezelik másodrendű állampolgárként...

NAGY DÉNES LAJOS: SZÁZ ÉVE NEM VÁLTOZOTT SEMMI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY DÉNES LAJOS
2018.10.28.


Az alábbi írás a szerző 2018. október 28-án, az őszirózsás forradalom 100. évfordulóján a Károlyi Palotánál elmondott beszédének írásos változata. 

Kedves Barátaim!

Fizikus vagyok, nem történész. De természetkutatóként is mindennapi kenyerem, hogy megfigyeléseket tegyek, és ezek alapján kíséreljem meg előre jelezni, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén mi fog bekövetkezni. Itt, a Károlyi-palota tövében most valami hasonlóra vállalkozom: megpróbálom röviden összefoglalni, hogy milyen lehet a jövőképe az őszirózsás forradalom örököseinek. Nem a jövőre teszek jóslásokat, hiszen az az eljövendő feltételek ismeretének hiányában lehetetlen, hanem – ma is 1918 októberének és novemberének eszmeiségét vallva – csak arra, hogy milyen jövőt szeretnénk Magyarországon, Európában és az egész világon.

A politikai gyakorlatban Magyarországon először 1918 késő őszén kezdek működni a 150 évvel korábbi felvilágosodás eszméi. A Nemzeti Tanács három pártja: a Károlyi-féle Függetlenségi és 48-as párt, a Polgári Radikális Párt és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt szinte pontosan megfelelt az 1789-es francia forradalom hármas jelszavának. A szabadságot talán leginkább a Jászi Oszkár-féle polgári radikálisok képviselték, az egyelőséget a földosztó „vörös gróf” Károlyi Mihály testesítette meg, míg a Garami Ernő és Kunfi Zsigmond által vezetett szociáldemokraták a testvériség, a szolidaritás eszméjét hangsúlyozták.

Tudjuk, mivé lett nálunk ez az eszmerendszer nemcsak a Horthy-korszakban, majd az azt követő diktatúrák alatt, de 2010 óta sajnos ismét. A „nemzeti együttműködés rendszerében” a szabadság azt jelenti, hogy az állampártnak szabad szinte a teljes médiát közvetlen ellenőrzése alatt tartani, a polgárok többségét félrevezetni, álhírekkel traktálni, egymás és más népek ellen hergelni; szabad a választópolgárokat egzisztenciális félelemben tartani, a választási törvényt manipulálni. Az egyenlőség jelentése is megváltozott: ez a szó mára azzal lett egyenértékű, hogy a jog előtt többé-kevésbé mindenki egyenlő, mármint akit a kézi vezérelt ügyészség egyáltalán bíróság elé juttat. Így aztán sokasodnak egyfelől a futni hagyott kebelbeliek, másfelől az új koncepciós perek áldozatai. A testvériség pedig annyit tesz, mint szegényellenesség, a hajléktalanok kriminalizálása, a szociális juttatások átcsoportosítása a valóban rászorulóktól a tehetősekhez, a menekültek gyűlölete, démonizálása. És el kell ismernünk, hogy ezek a tendenciák nemcsak Magyarországon erősödnek, de a környező országokban, Európában, sőt még a liberális demokrácia olyan egykori fellegvárában is, mint az Egyesült Államok.

Manapság gyakran csodálkozunk rá Ady Endre egy-egy, a múlt század elején született újságcikkére vagy versére, mint A perc-emberkék után, vagy a Menjünk vissza Ázsiábacíműekre. Mennyire nem változott itt semmi; mennyire ugyanazok itt a problémák, mint 110–120 évvel ezelőtt! Nagyon hasonló élményben lesz része annak, aki belelapoz Jászi Oszkár, a Polgári Radikális Párt vezetőjének és egyben fő teoretikusának írásaiba. Pedig aki ezt tesz, azonnal világosan látni fogja, hogy azok mennyire a máról szólnak, hogy milyen lenne ma Jászi jövőképe, és megfontolhatja, hogy vállalja-e azt, hogy kíván-e tenni is érte. Engedtessék meg, hogy két rövid idézetet olvassak fel Jászi Oszkárnak, a tudósnak és politikusnak a múlt század tízes éveiben született tanulmányaiból.

1918 tavaszán íródott, de csak októberben jelent meg Jászi könyve A Monarchia jövője – a dualizmus bukása és a Dunai Egyesült Államok címmel. Ennek előszavában így írt: „Súlyt helyezek arra, hogy a szélesebb nyilvánosság is megismerje sok lelki gyötrődésnek és álmatlan óráknak ezeket a gondolatait, melyek arra a kérdésre igyekeznek feleletet adni, vajon lehetséges-e Magyarország észszerű életigényeit az európai kultúra és az egész emberiség fejlődési törekvéseivel összeegyeztetni? Az eredmény, melyre jutottam egyaránt ki fogja hívni úgy a bornírt sovinizmusnak, mint az üres formulákon gondolatresten kéjelgő verbál-nemzetköziségnek haragvó kritikáját.”

Jászi már hat évvel korábban, 1912-ben, A nemzeti államok kialakulása és a nemzetiségi kérdés című könyvében az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelt: „A teljes gazdasági demokrácia felé közeledésnek minden lépése csökkenti a nemzetiségi harc élességét és lehetővé teszi, hogy a gazdasági csoportosulás minden egyéb másnál fontosabb és iránytadóbb legyen. A nemzetiségi kultúrminimum kivívása után az egyetemes gazdasági és szociális érdekek szava egyre parancsolóbb lesz. Az egyes államokon belül a nemzetiségi szolidaritást megtöri a mind közösebb gazdasági és kulturális érdekek szolidaritása, melyek végül oly erősek lesznek, hogy az azonos kultúrájú államok merev határait is szétrepesztik. Az Európai Egyesült Államokon belül a nyelvkérdés jelentősége nem lesz nagyobb, mint ma a vallási hovatartozás.”

Hosszan sorolhatnánk az idézeteket Jászi könyveiből, de erre itt most nincs idő. Az azonban világos, hogy a polgári radikálisok Magyarország jövőjét a föderatív Európai Egyesült Államok autonóm államaként, a fokozatos, de egyre erősödő európai integráció megvalósításában látták.

Mi, az őszirózsás forradalom örökösei sem tehetünk másként. Úgy is mondhatnánk, hogy Európa vagy a liberális demokrácia elvei szerint működő föderatív államalakulat lesz, vagy nem lesz. Vissza kell térnünk a felvilágosodás alapértékeihez, amelyek létrehozták az emberi civilizáció történetének – összes hibájával együtt – mindmáig leghatékonyabb és legsikeresebb társadalmait, vagy visszasüllyedünk a középkorba, a demokrácia és az alapvető emberi jogok relativizálásába, majd tagadásába. Nem kétséges, hogy egy ilyen visszarendeződés a korszerű információ- és haditechnika eszközeivel párosulva a mai értelemben vett emberi civilizáció végét jelentené. Ez ellen tenni mindannyiunk elemi kötelessége.

Persze Jászi sem volt tévedhetetlen, sőt egyes tévedéseit maga is belátta és korrigálta. Míg 1918 tavaszán még az egyben maradó, sok nemzetiségű, demokratikussá váló, de a nemzetiségeknek függetlenséget nem biztosító Magyarországban látta a jövőt, a Károlyi-kormány minisztereként – tudomásul véve a politikai realitást – már a területi autonómia megadásának alapján tárgyalt a nemzetiségekkel...

PUZSÉR ÉS A POLITIKAI IDIOTIZMUS HAJNALA

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.10.29.


A hagyományos pártok és a politikai igazságra való törekvés halálával, amiből még le se vontuk a konzekvenciákat, az újabb kanyarban a politikai idiotizmust avatja a populizmus kihívójává egy Puzsér nevű ember személyében. Ami még szebbé teszi a gesztust, hogy maga a jelölt sem tekinti magát esélyesnek, tehát az indulása maga is egy farce, gúnyos bemutatás az illúziók maradékának a kormánypárt szolgálatában.

Az úr és elempés abetterei persze joggal hiszik, hogy a populizmus iránti igénynél csak egy ütősebb, mélyebben beágyazott emberi tulajdonság van, az ostobaság, amely minden celebet éltet és amely állítólag végtelen. Sokat elmond egy pártról és jelöltről, hogy ezt hívja segítségül a politikai stratégiájában. A nép maradékának felszámolásában és a tömeg előállításában újabb szintet céloznak meg, ahol a politikai tudás és az igazság hulláját telekommunikált bacchanálián teszik díszszemlére és gúnyolják.

A KORMÁNY SZÁNDÉKA A HAJLÉKTALANTÖRVÉNNYEL KIZÁRÓLAG A PROVOKÁCIÓ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.10.28.


Egészen biztosan tudatában voltak a Fidesz vezető politikusai annak, hogy egy, az emberi méltóságot durván sárba tipró, ráadásul az általuk fabrikált alaptörvénynek is több ponton ellentmondó törvényt alkotnak meg. A cél nem is az volt, hogy a hajléktalanság problémáját megoldják, hanem, hogy a társadalmi megosztottságot tovább mélyítsék egy rendkívül égető szociális kérdés mentén. Volt már erre példa, amikor a közmunkaprogrammal például azt a látszatot keltették, hogy a kegyelemkenyéren élő emberek így vissza tudnak térni a munka világába. Az idő bebizonyította, hogy csak a statisztikák fényezésére volt jó ez az intézkedés, ahogy most is valami hasonló járulékos haszonra számít a kormány.

Azzal, hogy a kormánytöbbség törekvéseinek megfelelően Magyarországon október 15-től tilos életvitelszerűen közterületen tartózkodni rengeteg ember életét nehezítették meg hazánkban a döntéshozók, és lényegében senki számára nem hoz majd valódi feloldozást az intézkedés. Csak felsorolásszerűen következzenek azok, akik számára az igencsak antihumánus, és feltételezhetően számos alapjogot sértő törvény rengeteg gondot fog okozni: maguk a hajléktalanok, a szociális munkások, a karitatív szervezetek munkatársai, az egyházak képviselői, a rendőrök, a bírók, az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók, valamint azok, akik mostantól annyit sem fognak tudni hajléktalanná vált rokonukról, ismerősükről, mint amennyit eddig tudtak.

Nem szeretnénk mélyen beleásni magunkat jogértelmezési kérdésekbe, de az biztos, hogy nem lehet egységes jogszabályt hozni egy olyan szociális csoportra szabva, melynek tagjaiban csak annyi közös, hogy nincs fedél a fejük fölött. Teljesen más életsorsok, más kulturális háttér, különböző motivációk jellemzik a hajléktalanok csoportjait, és ez így van akkor is, ha valaki a lakóhelyéhez legközelebb található egyének, illetve csoportok alapján igyekszik képet alkotni a hajléktalanság jelenségéről. A kormány (mint általában) épp a felszínes ismereteket, az előítéleteket lovagolta meg akkor, amikor e törvény révén lényegében bűnözőként kezdi kezelni az amúgy szociálisan hátrányos helyzetben lévő fedél nélkül élő embereket.

Orbán ördögi terve olyan szempontból is működik, hogy kíméletlenül és félreérthetetlenül provokálja azokat, akik elborzadnak kormánya cinizmusától...

A MEGVADULT AMERIKAI JOBBOLDALRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2018.10.28.


A héten a Kentucky állambeli Louisville-ben egy fehér szélsőjobboldali férfi két idős fekete amerikait gyilkolt meg egy külvárosi élelmiszerboltban. Szintén e héten a Cesar Sayoc nevű Donald Trump támogató úgy válaszolt az amerikai jobboldal folyamatos sorosozására és az amerikai sajtó elleni verbális hadjáratra, hogy Soros Györgynek, a Clintonéknek, Barack Obamának, Joe Bidennek, még egy sor demokratának és a CNN-nek csőbombát küldött. Szombat reggel fokozódott a rasszista horror az Egyesült Államokban, amikor a szélsőjobboldali, deklaráltan antiszemita Robert Gregory Bowers tizenegy embert gyilkolt meg a Pittsburgh-i Tree of Life zsinagógában.

A tömeggyilkos Bowers a migránsokban látta az ellenséget. “A sokszínűség annyit jelent, hogy levadásszák az utolsó fehér embert”–írta korábban. A mészárlás alatt Bowers azt mondta a rendőröknek, hogy az összes zsidó halálát kívánta, mert szerinte “a zsidóság népírtást követ el” az amerikai nép ellen. A gyilkosság napján pedig ezt írta a közösségi média egyik felületén: “Nem nézhetem tétlenül, hogy népemet mészárolják. Rohadjon meg a látszak: bemegyek!” És be is ment. A zsinagógában éppen egy csecsemő születését ünnepelték amikor Bowers lövöldözni kezdett...

ARANYLÁZ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2018.10.26.


Sokan felkapták a fejüket itthon és a világban is annak hírére, hogy a Magyar Nemzeti Bank megtízszerezte aranykészletét. A korábbi 3 tonnás készlet 31 tonnára emelése önmagában is meglepetés, hiszen a bankok rendszerint olyan eszközöket tartanak a tartalékaik között, amelyek automatikusan hasznot hoznak, mint a kamatot fizető és biztonságos állampapírok, már pedig az arany csak akkor termel hasznot, ha magasabb áron adják el, mint ahogyan vásárolták. A magyar jegybank aranyvásárlása miatti meglepetést csak fokozta, hogy a jegybank elnöke a vásárlás bejelentésekor széles nyelvcsapásokkal azt is fontosnak tartotta közölni, hogy az aranyvásárlás szükségességére és fontosságára maga a miniszterelnök hívta fel a figyelmüket, és a vezér javaslatát híven és örömmel teljesítették. Ha figyelembe vesszük, hogy az arany csak akkor hoz hasznot, ha magasabb áron adják el, mint ahogy vásárolták, azaz kizárólag pénzügyi spekuláció esetén termel a’zembereknek a jegybank útján jövedelmet, különösen el kell hogy kerekedjen a szemünk, hiszen a vezér megveti a spekulációt, és most maga is spekulációra buzdítja jobbkezét, a jegybank elnökét.

Mit tudhat ez két spekuláns? Talán értesülhettek arról, hogy az arany ára most különösen alacsony, és különböző okok (például az aranybányák kimerülése, a Trump által kezdett kereskedelmi háború vagy a jegybankárok konzervatív tartalékolási fordulata) miatt az ár majd rohamosan emelkedni kezd, és az aranyvásárlással is a jegybank folytathatja pénzügyi spekuláción alapuló menetelését a jegybanki nyereség senki által nem ellenőrzött termelése és felhasználása útján? A jegybank a spekulációs nyereségből majd újabb alapítványt hozhat létre a görög mitológiából (aranygyapjú legendája) kölcsönözve a nevet: Argo? Medeia? Iaszon?

Lehet, hogy Putyin a miniszterelnök meglepetésszerű moszkvai látogatása alkalmával, amikor a hivatalos tárgyalások befejeztével négyszemközti, több mint egyórás bizalmas eszmecserére visszatartotta a magyar vezért, beavathatta az arany árfolyamváltozásának vagy az USA elleni pénzügyi lépéseknek a titkába is. Akik figyelik az elmúlt időszak aranyvásárlásait a világban, azok tudják, hogy Oroszország tavaly intenzív aranyvásárlásba fogott, aminek ütemét ebben az évben csak fokozta, és havi 20 tonna aranyvásárlással hizlalta az orosz tartalékokat, lecserélve abban az amerikai állampapírok állományának egy részét. A magyar vezér eddig mindenben Putyin kisinasaként cselekedett (lásd Soros elleni kirohanás, a civil szervezetek megfélemlítése, a független egyetemek, így a CEU ellehetetlenítése, a független sajtó gleichsaltolása stb.), nyilván most sem más a helyzet, legfeljebb Putyin kijelölhette, hogy a magyar jegybanknak kitől kell aranyat vennie, hogy mindenki jól járjon...

EZ A NAGY CSOKOS ÁTVERÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.29.


A családok otthonteremtési kedvezményéhez (csok) kapcsolt hitel bővítése mellett is szinte biztosan megnő a családoktól elvárt önerő nagysága – mutatta ki az Azénpénzem.hu. Az egyszerű példákból is jól látszik, hogy a lehetőségek kihasználása megfelelő jövedelem nélkül nem megy.

A KSH adatai (ez az utolsó, 2011-es népszámláláson alapul) szerint háromnál több 25 évesnél fiatalabb – ez a csokos támogatás esetén a korhatár – gyereket 190,3 ezer családban nevelnek. A kétgyerekesek száma viszont 480 ezer. A hitellehetőség kiterjesztése (a bejelentésről itt olvashat) tehát valóban megsokszorozza a kedvezményes hitelre jogosultak körét. Kicsit persze ront a képen, hogy a felmérés szerint 1,33 millió azoknak a háztartásoknak a száma, ahol nincs vagy már korhatár feletti a gyerek, illetve gyerekek. Számukra a lakástakarék jó lehetőség volt, a csokra azonban nem jogosultak.

A csokos támogatáshoz mindenki hozzájuthat, aki jogosult. A hitel viszont csak külön hitelbírálat alapján kapható a bankoktól. Nem mellékes persze, hogy azután a kölcsönt vissza is kell fizetni. Akkor is, ha a család élethelyzete időközben (például válás, betegség, munkahely elvesztése miatt) jelentősen romlik.

Gond azonban nem csak ezzel van. A csokos hitel növelése mellett ugyanis nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kormány nem tartja fenn a kedvezményes lakásáfát. A 27 helyett 5 százalékos áfa – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter – 2019. december 31-ig érvényes. Egyre terjed a piacon, hogy esetleg mégis maradna valamilyen kedvezményes kulcs, de ennek esélyét éppen a csokos hitel növelése kérdőjelezi meg. A nagyobb összeggel ugyanis nagyjából – mint azonban mintaszámításunkból kiderül, nem teljesen – „betömhetik” a családok zsebében a magasabb áfával ütött lyukat...

MUNKAHELYVÁLTÁS ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.10.29.


Új munkahelyet találni (egyáltalán: munkahelyet találni) nem mindig egyszerű folyamat. Vajon milyen különbségek vannak egy magyarországi és egy angliai munkahelyváltás között? Attilának volt része mindkettőben, tapasztalatait részben egy korábbi, hasonló témájú posztra reagálva írta le.

„Aki Magyarországon átnézi a CV-ket általában csak a saját hatalomvágyát éli ki azon, hogy kiszelektálja a neki nem szimpatikusakat. Mert „egy CEO szép életpályával nem lehet alkalmas ilyen pozíció betöltésére”.

Miért is? Egy CEO-nak nem lehet olyan élethelyzete, amikor kénytelen munkát váltani, mert például nem akar reggeltől estig - éjszakáig - hajnalig a céges ügyekkel foglalkozni, hanem mondjuk szeretne inkább többet lenni a családjával akár kevesebb fizuért, de több szabadidővel? Óóóóó… persze ez elképzelhetetlen.

Én nem tudom, kinél hogy van, de itt, Angliában nekem úgy működött, hogy megírtam a CV-met, majd beregisztráltam kb. 5-6 álláskereső oldalra és vártam a csodát.

Csurgott-csepegett valami szépen lassan, de igazából tudtam, hogy a probléma ott van, hogy nincs itteni felmutatható gyakorlatom a szakmámban (IT). Azért másfél év után (ez van, türelmesnek kell lenni) csak kaptam egy állásajánlatot a szakmámban, ahol szépen el is töltöttem három évet.

A legjobb befektetésem

Közben rájöttem, hogy a saját magam által kreált CV nem éppen szuper. Így kerestem egy önéletrajz-író céget online, akikkel végül is megírattam az CV-met. Olyan csomagot ajánlottak, melyben megírják a CV-t, a motivációs levelet és a LinkedIn profilomat is megcsinálják.

A cégnél lehetett választani, hogy ha azt szeretném, hogy olyan írja meg a dolgaimat, aki maximum 10 év tapasztalattal rendelkezik, akkor £79; ha olyan, aki több mint 10 év tapasztalattal, akkor £99; ha Senior Consultant akkor £199; ha pedig a CEO írja, akkor £399.

Én a £99-t rendeltem meg, és azt hiszem, életem egyik legjobb befektetésének bizonyult. Miután készen lett a CV / motivációs levél / LinkedIn (ez idén év elején volt), csak kíváncsiságból feltettem a szokásos oldalakra...