2019. november 28., csütörtök

NEM HERÉLNE, HANEM HERÉL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.11.22.


...Kilenc éve nap nap után bebizonyosodik, hogy gazdánknak civilizációs gátlásai egyáltalán nincsenek, megy a saját feje után, ha törik, ha szakad. Most például karikát akar fűzni az ellenzék orrába, ahogy régebben a disznókéba volt szokás, hogy fel ne túrják az udvart, de főleg, hogy az óljukat le ne bontsák. Érthető, ugyanis az ellenzék egy hónapja nagyon virgoncan turkálódik, és evvel végső fokon magá­nak árt. Ha nem tanítják móresre, csakugyan lebontja az ólat. Tél jön, az Isten hidege megveszi.

Persze a helyzet valójában nem ennyire idillien familiáris. Inkább arról van szó, hogy gazdánk az önkormányzati választások óta a legke­gyelmesebben tombolni méltóztatik, és erre meg is van minden oka. A nép hálátlan és komisz, ahogy ezt nem mellékesen már Petőfi is felis­merte, sőt meg is írta. „Voltak egyesek közöttünk! / Tiszta, hű, nagy szellemek, / Akik mindent, amit tettek, / A hazáért tettenek. / Hány volt köztök, kiket a hon, / Maga a hon veszte el! / És az ily hálátlan nemzet / Életet nem érdemel.” Gazdánk persze nemcsak tiszta, hű, nagy szellem, hanem könyörületes lélek is, mi azonban nem érdemel­jük meg őt, hiszen a hálátlan nemzet vagy legalábbis annak egy el­enyésző minoritása a múlt hónapban igen rútul viselkedett, most pe­dig, ahelyett, hogy magába szállna, kevélyen páváskodik. Közben mintha nem értené, mért van az, hogy gazdánk ott tart be neki, ahol csak lehet. Némelyek szerint ez óvodás szintű truccolás, csak hát száz­milliárdokról van szó, vagyis a truccolás vérre megy. További érdekes­sége, hogy nemcsak az ellenséget sújtja, hanem a barátot is.

Gazdánk elsőbben is flebotómiát hajt végre az önkormányzato­kon, a jelek szerint valamennyin. Barát, ellenség, egykutya. Fő bevéte­lük az iparűzési adó, amiből a továbbiakban a közösségi közlekedést kell finanszírozniuk. Mennek majd csődbe, mint a parancsolat, élükön a budapestivel. Az építési engedélyeket nem ők fogják kiadni, ennek ugyan semmi értelme, viszont kellőképp megalázó, legalábbis amaz át­meneti időszakban, amíg gazdánknak egy ennél is lealacsonyítóbb éca az eszébe nem jut. A másik ötlet, amelyik az ellenzéki pártok képvise­lőire vonatkozik, egyszerű és elegáns, bár cseppet se új. Ki kell őket tiltani a parlamentből, és annyi. Kövér doktornak ez már rég az eszébe jutott, emlékezhetünk rá, hogy Tordai Bencét, a Párbeszéd szó­vivőjét 2017 áprilisában örökre kitiltotta. Megértjük őt, hiszen nyilván­való, mekkora energiájába kerül, hogy az ellenzék képviselőinek a lát­ványát, hangját vagy akár csak a közelségét elviselje, miközben pedig mégis­csak ő az ország harmadik legfőbb közjogi méltósága, s e minő­ségé­ben némi tapintatot és kíméletet érdemel. Egyébiránt a másik oldal ottlétének, ezt könnyű belátnunk, kézzel fog­ható haszna nincsen, csak kára van. Azt a benyomást kelti, mintha or­szágunkban többpárti demok­rácia működne, miközben ehhez a látszat­hoz a jelek szerint már a gazdánk se ragaszkodik, sőt, mintha egyene­sen kedvére való volna bevallani az igazságot. Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van, akinek nem tetszik, kinyalhatja...EZ EGY SEGÉLYKIÁLTÁS: ENNEK ÍGY NAGYON-NAGYON ROSSZ VÉGE LESZ - INTERJÚ A GLOBÁLIS KLÍMASZTRÁJKSOROZAT MAGYAR SZERVEZŐIVEL

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM

2019.11.28.


Szeptemberben sok millióan vettek részt a Greta Thurnberg példáját követő Fridays for Future globális klímasztrájkján, Budapesten is 6-10 ezren vonultak a Parlament elé. Most pénteken újra valódi fellépést követelnek a klímaváltozás ellen; a demonstráció magyar szervezőivel beszélgettünk öregezésről, klímaszorongásról, és arról, hogy mégis mi jönne a kapitalizmus helyett.

Honnan tudják, hogy kell megszervezni egy több ezer fős demonstrációt?

Feig Emma: Mi is tanuljuk még a mozgósítást. Tapasztalatlanok vagyunk, de így is ez Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetése, és ez szerintem hatalmas eredmény.

Pribéli Levente: Sokat tanultunk a saját hibáinkból, hogyan érdemes hirdetni egy ilyen eseményt, milyen programokkal lehet bevonni embereket. Sok segítséget kaptunk olyanoktól, akik tapasztaltabbak ebben, akár mozgósításban, akár a környezetvédelmi témákban.

Soros-szervezetektől?

P.L.: Nem, ez egy teljesen alulról jövő kezdeményezés, de sokan segítenek nekünk önzetlenül. Most például ingyen kapjuk a hangosítást a tüntetésre egy bolttól, mert nekik is nagyon fontos ez az ügy. Hazai klímakutatók és ökológusok is adtak szakmai segítséget, és kaptunk médiatréninget, meg színészek is segítenek a mozgalom népszerűsítésében. Igazából az egész probléma kezelésében is hasonló összefogásra lenne szükség, hogy elinduljon a közös gondolkodás és cselekvés...

Gyakori vád, hogy ez politikai pedofília, a gyerekek csak előretolt arcok, Greta Thunberg csak egy marketingjelenség, akit bábként irányítanak a háttérből.

P.L.: Ez csak a figyelem elterelése arról, hogy mekkora a probléma. Inkább kitalálnak valami háttértartalmat, csak ne kelljen a valósággal foglalkozni. Pedig az üzenet annyira egyértelmű: a fiatalok azért küzdenek, hogy legyen jövőjük, és ne pusztítsuk a környezetet. Nem állnak mögöttünk mások.

"A mi tüntetéseinken is találkozni szinte kisgyerekekkel, akikről az ember nem is gondolná, hogy mennyire képben vannak, és mennyire aggódnak a jövőért. Ez egy valós jelenség, nem kell a szájukba adni a szavakat."

F.E.: Mindenkinek az az érdeke, hogy megállítsuk ezt a folyamatot, és túléljünk. Ezért is nagyon szomorú, ha elkezdenek beskatulyázni különféle érdekcsoportokba...

A MAGYAR NARANCS 2019/48. SZÁMÁNAK (2019.11.28.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs
2019.11.28.


Interjú
„Vannak politikusi ambícióim”
Veiszer Alinda műsorvezető-szerkesztő

Most már nemcsak a szlovák közszolgálati Pátria Rádión van műsora, de a Belvárosi Színházban is – a napokban indult talkshow-ja az Orlai Produkció égisze alatt. A Hír Tv-s múltról, a Momentum megkereséséről és a „varangykirályos” epizódról is beszélgettünk.

VÉLEMÉNY

Sándor Judit: Testbeszéd
Egy test, több lélek

Ki nem játszik el néha a gondolattal, hogy mi lenne, ha fiatalabb, gazdagabb, sporto­sabb, szebb lenne – és a tetejébe egyedülálló? Vagy ha többféle személy bőrébe bújhatna egyszerre? Ha váltogathatná a személyiségeit?

Dénes Ferenc: A szolidaritás jegyében
Karácsony, Orbán és a budapesti sportfejlesztések

„Csak semmi politika!” – vallotta a sportszféra a rendszerváltás környékén. Talán a létező szocializmus korszakának visszahatásaként, amikor a sport és az állam nagyjából úgy nőtt össze, mint a középkorban az oltár és a trón.

A szerk.: Megbántva

A magyar himnusz versét Kölcsey Ferenc írta 1823-ban, a zenéjét Erkel Ferenc, 1844-ben. A Szózatot Vörösmarty Mihály írta 1836-ban, s Egressy Béni zenésítette meg 1840-ben. Mindkét dalmű tehát közel kétszáz éve szolgálja a magyarok épülését, ha valahol eljátsszák valamelyiket, felállunk.

A szerk.: A némák

Jelen vezércikkünket illetően a következőt kell előrebocsátanunk. Az egészen biztos, hogy valamiről írunk. Ezen túl viszont nem szavatolunk semmiért.

POLITIKA

Interjú
„Az egész világ ünnepelni fog”
David Katz „műanyagbankár”, a Plastic Bank alapító-ügyvezetője

Öt vagy tíz dollár nagy összeg azoknak, akik ennél kevesebből jönnek ki naponta. Nekik a műanyaghulladék összegyűjtése lehet az út a jobb élet felé – ha van, aki fizet a szemétért. Szélhámosság-e a Plastic Bank?

Vettünk egy ausztriai hadiüzemet – de miért?
Hej, te puska

Aknavetőket gyártó brit–osztrák hadiüzemet vásárolt 13 milliárd forintért a magyar kormány. Az ügyletet csendben, gyorsan és a Honvédelmi Minisztérium tudta nélkül zavarták le.

Civilek az önkormányzatokban
Kezükbe vették

Az idei októberi önkormányzati választáson számos olyan településen taroltak a civilek, ahol korábban évekig fideszes uralom volt. Megnéztük, hogyan kampányoltak és mi lehetett a sikerük kulcsa.

Pécsi látkép a NER 10. évében
Forrásban

A sokszínű új pécsi közgyűlési többségre a tízmilliárdos nagyságrendű követelésállomány, az ellenzéki városvezetéseket feltehetően minden lehetséges módon szívató kormányzat és az akut káderhiány menedzselése vár.

Elnökválasztás előtt az MTA
A nemzet tanácsadója

A megcsonkított MTA elnöke az a világhírű agykutató lehet, aki nemrég Orbánnak címzett magánlevelében a fiatalságot mételyező kormánykritikus társadalomtudósokról írt.
Interjú
„Orbán kiállt mellettem, amíg lehetett”
Trócsányi László, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, korábbi biztosjelölt és igazságügyi miniszter

Tisztességtelennek tartja, ahogy az Európai Parlament jogi bizottsága elkaszálta biztosi jelöltségét, de örül, hogy Magyarország végül megkapta a bővítési portfóliót. Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert megkérdeztük nagy projektje, a közigazgatási bíráskodás visszavonásáról is.

KULTÚRA

mi a kotta?
Nem vicces

rés a présen
A kortárs kultúra találkozásai
Gryllus Samu zeneszerző, kurátor, pedagógus

Lemez
Lapalux: Amnioverse

Koncert
Döbbenet

Lemez
Best of Hofi

Interjú
„Furcsa libikókában éltünk”
Kovács Zoltán, Szendrői Csaba – Elefánt zenekar

Úgy léptek a Kispál és a Quimby helyére, hogy kerülték, hogy kispálos vagy quimbys zenét játszanak. Nem tartják magukat az alternatív rockzene megmentőjének, de azt sajnálják, hogy a közmédia értékes helyett már csak értékesíthető zenét játszik.

tévéSmaci
Kacsamámor

Tévé
Tabukról tabuk nélkül, 2. évad

Könyv
Jean-Claude Mourlevat: Jakabak

poeta.doc
Zuhanás, repülés nélkül

Interjú
„Aggódom a jövőért”
Duda Éva koreográfus, rendező

Rendszeresen dolgozik kőszínházi zenés darabokban, de saját, kísérletező kortárstánc-társulata is van.

Színház
Egy közülünk
Hagyaték – Láthatáron Csoport

Alice Miller és fia, Martin Miller beszélgetnek egymással, szemtől szemben arról, hogy milyen (volt) ebben a családban fiúnak és anyának lenni. A valóságban sosem került sor erre a több élettörténetet magába sűrítő párbeszédre, amelyet könyvekből, interjúkból, leírásokból, elképzelt telefonbeszélgetésekből rakott össze a Láthatáron Csoporttal dolgozó Gyulay Eszter dramaturg.

Interjú
„Mintha nem lenne igény a dolgok kimondására”
Láng Annamária színész

Ősztől az osztrák nemzeti színház, a bécsi Burgtheater tagja, ahol már a második bemutatójára készül. A német nyelvű játék kihívásairól, a Burgra jellemző „akolhidegről” és a színházon belüli zaklatások kivizsgálásáról is beszélgettünk.

100 éves a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
„Öröm áradjon a végtelenbe”

Az 1919-ben alapított intézmény már a névadó idejében is egyfajta múzeumként működött: a Morvaországból származó műgyűjtő, világutazó előszeretettel mutatta be legújabb Ázsiában vásárolt tárgyait. Egykor ötezres gyűjteménye mára harmincezressé bővült.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Kisgömböc

étel, hordó
Pasta Bella

A hipnózis modern alkalmazási területei
A szavak ereje

A legújabb kutatások szerint hipnózis során mérhető változások zajlanak a testünkben. Hívei szerint hatékony természetes fájdalomcsillapító lehet, és még a várandós nőknek is segíthet.

BLOG

Film
Tudsz titkot tartani?

Animációs film
Jégvarázs 2

Film
Az ódon don ódája
Martin Scorsese: Az ír

Az adatok ismertek, de nem nagyon számítanak. Scorsese a Netflixnek forgat gengszter­eposzt. 160 millióból 3 és fél órásat.

Interjú
„Szemtelenül közel”
Rév Marcell operatőr

Újabb fiatal magyar operatőr kezdhet hollywoodi karrierbe, ám egyelőre Enyedi Ildikó új filmjének forgatásán értük utol, hogy Al Pacino orráról, transznemű színjátszásról és az HBO nagy dobásáról, az Eufóriáról beszélgessünk vele.

SZÁZEZREKET SPÓROLHATNÁNAK A CÉGEK AZ AUTÓVÁSÁRLÁSON - A KÖNYVELŐK TÖBBSÉGE TÁJÉKOZATLAN AZ ÁFALEVONÁSSAL KAPCSOLATBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.28.


Százezreket, de akár milliókat is spórolhatnának a cégek, ha nem készpénzért vennék meg, hanem nyíltvégű pénzügyi lízinggel finanszíroztatnák a személygépkocsikat. Ráadásul januártól sokkal egyszerűbbé vált az áfa visszaigénylése, a kamattal pedig az adólevonás lehetősége miatt nem is kell számolni. A nagy jelentőségű adminisztratív könnyítés eddig nem hozott igazi áttörést, pedig „NAV-álló” konstrukció is létezik a piacon. Nemcsak a cégek, a könyvelők nagy része sem kellően tájékozott.

Idén januártól jóval egyszerűbbé vált a céges személyautók nyíltvégű pénzügyi lízing díjánál az áfa levonása az áfatörvény módosításának köszönhetően. A magáncélra is használt céges személygépkocsik esetében ugyanis bevezették az 50 százalékos magánhasználat vélelmét, aminek választása esetén az érintetteknek nem kell vezetniük a jelentős adminisztrációs terhet jelentő útnyilvántartást ahhoz, hogy a lízingdíjakban megjelenő áfa felét levonhassák. Elegendő havi egy alkalommal dokumentálni annak tényét – akár egy-egy, a normál üzletmenetben amúgy is elküldött e-mail archiválásával – hogy az adott időszakban a gépkocsi bármilyen mértékben felhasználásra került az üzleti tevékenység kapcsán.

A szakértők arra számítottak, hogy a cégek tömegesen állnak át a készpénzes vásárlásról a nyílt végű pénzügyi lízingre, így ugyanis százezreket vagy akár milliókat is spórolhatnak a levonható és így megspórolt áfának köszönhetően. Az áfa levonására korábban is – 2012 óta – lehetőség volt a cégautók bérleti, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízingdíjából az üzleti célú használat arányában, ehhez azonban ez év elejéig útnyilvántartást kellett vezetni. Sok céget nemcsak az adminisztrációs teher tartott vissza a lízingkonstrukciótól és az áfalevonástól, hanem annak kockázata is, hogy egy esetleges adóellenőrzés esetén a nyilvántartásba nem köt-e bele az adóhatóság. Éppen ezért jelentett nagy könnyítést az 50 százalékos átalány bevezetése január 1-jétől...

MEGSZOKHATATLAN MAGYAR DOLGOK ÚJRATÖLTVE

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.11.27.


Vannak bizonyos dolgok, amikre az ember határátkelőként hazalátogatva rácsodálkozik. A múltkor erről írt Bogdán egy posztot, amire meglehetősen sokan reagáltak. Utána írt nekem egy levelet, válaszul a kommentekre. Most ez következik, de előtte röviden összefoglalom az előző posztot (amit egyébként itt lehet teljes egészében elolvasni.)

Bogdán a nyolcvanas években hagyta el Magyarországot, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Azóta is több-kevesebb rendszerességgel hazalátogat, és amellett, hogy a látja, miben fejlődik az ország, az is feltűnő, hogy vannak dolgok, melyek nem változnak és amiket határátkelőként nem is nagyon sikerül megszokni.

#1 Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

#2 Orvosi ellátás

Sajnos a magyar orvosi ellátás, illetve annak hiánya sok embert elűz az országból a határon túlra vagy annál is messzebbre, ahonnan már nincs visszatérés.

Magyarországi karrierem során csak egyszer voltam kórházban valamikor a nyolcvanas évek elején. Egyetlen éjszaka elegendő volt a diagnózishoz. Ha meg akarok gyógyulni, a siófoki kórházból sürgősen el kell menekülnöm.

A hatalmas kórteremben rajtam kívül még hét ember óbégatott. Illetve reggelre már csak hat, mert a mellettem fekvő idős bácsi elaludt örökre. (...)

#3 A magyar bankrendszer

Sok évvel ezelőtt Magyarországon vezettem egy devizaszámlát. Szerettem volna megszüntetni a magas kezelési költségek miatt. A bankban tudatták velem, hogy egy jelentős „számlazárási díjat” fognak ezért felszámolni.

Ekkor persze kivettem az összes pénzt, és a számlát kiürítve faképnél hagytam őket. (...)

#4 A jobbkéz szabály

Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban a gyengébbek kedvéért (ide tartozom én is) minden kereszteződés gondosan ki van táblázva. Teljesen egyértelmű, kinek hol kell megállni, és ki mehet tovább megállás nélkül. (...)

#5 Gondozatlan dzsumbuj mindenfelé

Sajnos, ami mindig feltűnik egy hazaérkezéskor az a telekhatárok és útszélek nyakig érő akác sarjas, iszalagos, száraz gyomokkal átszőtt dzsungele. Éles kontrasztban Magyarország kiemelt, szépen karbantartott területeivel és parkjaival, lehangoló látvány az ilyen.”

És akkor az eredeti poszt felidézése után következzen Bogdán kommentekre írt reakciója:...


A KRIMINALIZÁCIÓ ÉVE

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS VERA
2019.11.28.


A hajléktalanság büntetése és kriminalizálása nem új dolog Európában. A hetedik, 2018-as magyar Alaptörvény-módosítás mégis nagy visszhangot váltott ki itthon és külföldön is: a nemzetközi sajtó ritkán számol be ilyen kimerítően magyarországi ügyekről. Az újságírók szerint jogsértő magatartás, ha egy EU-tag ország a hajléktalanságot társadalmi probléma helyett bűncselekményként kezeli. Ezzel hazánk a nemzetközi közvélemény szerint nemcsak az európai ajánlásokat veszi semmibe, hanem az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát is.

Szociális szakember vagyok, és azt várom, hogy a kriminalizáció véget érjen. Az Utcáról Lakásba Egyesület egyik alapítójaként és vezetőjeként több, mint egy évtizede lakhatási jogokért küzdő aktivista vagyok, jelen összefoglalóban a szubjektív véleményem, és a saját tapasztalataim is helyet kapnak.

Az önkormányzati választások ellenzéki győzelmet hozó eredménye óta sokan azt várják az újonnan megválasztott települési és fővárosi kerületi polgármesterektől, hogy cselekedjenek, és vegyék fel a kesztyűt a fokozódó lakhatási krízis elleni küzdelemben.

Arról azonban már különböző véleményeket hallani, hogy ehhez vajon szükséges-e a hajléktalanság kriminalizációja ellen is lépéseket tenni, de ez az eredmény szempontjából szinte mindegy:

a kriminalizáció országos, sőt, alkotmányos szinten szabályozott, így a helyi választási eredmények ugyan természetesen a jogszabályok végrehajtásának szintjén számítanak, azonban magukat az alkotmányos szinten is szabályozott rendelkezéseket helyi szinten senki sem tudja eltörölni.

Mivel október közepe nem csupán a helyhatósági választások ideje volt, de a sokat vitatott jogszabály-változások első évfordulója is, így továbbra is fontosnak tartom, hogy áttekintsem, mit jelent a kriminalizáció Magyarországon és nemzetközileg is...

ITT A SZEMBENÉZÉS IDEJE –A 168 ÓRA 2019. NOVEM¬BER 28-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2019.11.27.  Amikor a globális növekedés hasznának 
  82 százaléka a felső egy százalék   
  kezében van, és a Föld lakosságának fele 
  egyáltalán nem részesül belőle, a világ 
  környezeti szennyezésének 71 százalékát 
  pedig a száz vállalat okozza, de mindenki 
  fizeti, könnyű belátni, hogy változás kell – 
  mondta lapunknak Köves Alexandra, a 
  Corvinus egyetem oktatója, ökológiai 
  közgazdász. Szerinte minden változás 
  gátja, hogy el sem tudjuk képzelni, 
  lehetne másképp is.
Bővült a koalíció

Miután a májusban tartott európai választásokon valamelyest meggyengült ugyan a jobbközép néppárti és a balközép szociáldemokrata pártcsalád, de az uniós integrációt a nemzetállami széthúzással helyettesíteni akaró politikai erők számítása nem jött be, és az euroszkeptikusként is emlegetett pártok nem értek el áttörő sikert, most, fél évvel a választások után olyan összetételű és szerkezetű Európai Bizottság alakul meg, amelyben a két hagyományos fő erőközpont – a liberálisok bevonásával – megőrizte domináns szerepét.

Áttelepülő illúziók

A Ceaușescu-rezsimből a Kádár-rezsimbe áttelepülő rendszerkritikus erdélyiek- mint Ara-Kovács Attila filozófus, politikus - világa külön történet, mindenesetre az ellenzéki és kisebbségi lét kettős szorítása nem feltétlenül oldódott fel a magyarországi „csak” ellenzéki létezésben. Erről is beszélt a Klubrádió Szabadság, elvtársak! című sorozatában.

Oktatás: csak az erő nyelvét beszéli a kormány

A múlt héten, A tanárképzés helyzete és a változás lehetőségei Magyarországon című szakmai beszélgetésen Nahalka István oktatáskutató friss adatokat ismertetve arról beszélt, hogy egy tanárnak ma Magyarországon heti 25,7 tanítással töltött órája van, erre jön az adminisztráció, valamint az órákra való felkészülés. Így összesen egy héten 57-60 órát dolgozik, ennyi ideig végez pedagógiai munkát. A munka minősége is sokat romlott az elmúlt években. A pályát ugyanis tömegével hagyják el, miközben sokan nyugdíjba is mennek.

A jog és a jogállam

Számos ismert nyugati nyelven jelentős különbség van a velünk született, emberi, polgári, vagyis alap- vagy alapvető, azaz fundamentális és sérthetetlen, alkotmányban garantált jogok és a törvények, jogszabályok, írott, alkotott, meghozott jogok között (angolul például a rights és a laws szavakban). Magyarul azonban nincs külön kifejezésünk e kétféle jogra, és legfeljebb a jelzett kiegészítésekkel differenciálhatunk közöttük.

Vajda Mihály: Orbánnak éreznie kellett, nem egy lefagyott országot dirigál

Hogy mi is történt Budapesten vagy Tatabányán, néhány hét leforgása alatt nem tudom megítélni, ahogy a következmények is kiszámíthatatlanok. A hatalmi represszió fokozódik? A lázadó önkormányzatokat nyomás alá helyezik? Vagy ez lenne a bomlás kezdete? Ellenfél persze újra létezik. De bármi történt, én örültem. Mégis az első alkalom kilenc év után, amikor Orbánnak éreznie kell, nem egy lefagyott országban dirigál.

Itt a szembenézés ideje

Útjára indult egy alternatív gazdaságpolitika, filozófia, amely szerint a világ társadalmi, gazdasági és környezeti problémáira részben megoldás lehet a nemnövekedés. Nem a megrekedés és a gazdaságok leállása, hanem egy olyan fejlődés, amelyben nincsenek benne azok a kényszerek, amelyek semmi mást nem szolgálnak, mint a haszonmaximalizálást. Amikor a globális növekedés hasznának 82 százaléka a felső egy százalék kezében van, és a Föld lakosságának fele egyáltalán nem részesül belőle, a világ környezeti szennyezésének 71 százalékát pedig a száz vállalat okozza, de mindenki fizeti, könnyű belátni, hogy változás kell – mondta lapunknak Köves Alexandra, a Corvinus egyetem oktatója, ökológiai közgazdász. Szerinte minden változás gátja, hogy el sem tudjuk képzelni, lehetne másképp is.

Annegret nyeregben

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán átmenetileg megerősítette pártelnöki pozícióját az Angela Merkel által „kitalált” Annegret Kramp-Karrenbauer. Általános meglepetésre ő maga vetette fel, hogy a pártegység megerősítése érdekében hajlandó akár lemondani a posztjáról. Az őt jobbról rendszeresen bíráló Friedrich Merz visszarettent attól, hogy most indítson rohamot a pártvezetői poszt megszerzéséért, és támogatásáról biztosította a gyakran csak AKK-ként emlegetett, meglehetősen hosszú nevű párt elnökét.

Nem sok jóra számíthatnak a magyarok

Elnökválasztási győzelme utáni első beszédében Klaus Iohannis román államfő „a háború folytatását” ígérte. Jövőre parlamenti választások lesznek, és az elnök közvetlenül ki akarja venni a részét az új parlamenti többség kialakításából, vagyis abból, hogy a Szociáldemokrata Pártot a törvényhozásban is ellenzékbe szorítsák. Ha ugyanis parlamenti többséget tudhat majd maga mögött, akkor megkezdheti saját hatásköre, hatalmi befolyása kiszélesítését, az elnöki-félelnöki rendszer bevezetését Romániában. Ez a forgatókönyv túl sok jót nem ígér sem a romániai magyaroknak, sem a román–magyar államközi kapcsolatoknak.

Putyin népszerűsége csökken

Kik és miért segítették hatalomra Vlagyimir Putyint? Miért indult el a korábban józanul realista orosz elnök a populizmus irányába? Miért választotta külpolitikájában az agresszió és a fenyegetések útját? Mi állhatott annak hátterében, hogy Orbán Viktor oroszellenességből oroszbarátságra váltott, és mi teszi különösen problematikussá a paksi üzletet? Miért nincs más választása Putyinnak, mint hogy akkor is hatalmon maradjon, ha esetleg már nem akar? Ezekre a kérdésekre keresi a választ új, Putyin Oroszországa című könyvében Sz. Bíró Zoltán történész.

SMS Ibsentől

Egy estére mindenki – kivétel nélkül – kiteszi a mobilját az asztalra, és az arra érkező bármit, hívást, SMS-t, e-mailt megosztja a többiekkel (felolvassa, megmutatja, kihangosítja) voltaképp jelenkori ibseni színházi helyzetet produkál: a kis élethazugságok nagyokat rejtenek, amikkel így-úgy-amúgy próbálunk együtt élni, túl- vagy aluldimenzionálni őket, szőnyeg alá söpörni és legfőképp magunkévá tenni.

Aki magyar...


A történelem véletlenek műve. Az ember csak belesodródik. Majd elkezdi keresni a helyét. Az egyik legfontosabb kérdés itt, Közép-Kelet-Európában így hangzik: megtanultuk-e, megtanuljuk-e valaha, hogyan kell egymás mellett, egymással élni? Szembenézés, szembesítés, bűnhődés a Miskolci Nemzeti Színházban.


HA MEGVESZI AZ ÁLLAM A MÁTRAI ERŐMŰVET, NAGY ESÉLLYEL ÉVI SOKMILLIÁRDOS VESZTESÉG HULLIK A NYAKÁBA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.11.27.Hacsak addig valami csoda nem történik, nincs sok esély arra, hogy a Mátrai Erőmű a 2020-as évektől kezdve évi több milliárd forintos veszteség termelése nélkül tudjon működni.

Mindez azért különösen aktuális, mert Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy az állami MVM szándéknyilatkozatot írt alá a céggel arról, hogy megvásárolná az ország második legnagyobb erőművét.

Arra a kérdésre, hogy miért akar az állami MVM veszteséges erőművet venni, azt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány sajtótájékoztatóján, hogy az erőmű nem is veszteséges, ugyanis 2018-ban nyereségessé vált, és osztalékot is fizetett. A Mátrai Erőmű Zrt. 2018-ban a hivatalos beszámolója szerint valójában 817 milliós veszteséget termelt, az adózás előtt eredménye lett pozitív, 795 millió forint...

A KORTÁRSAK NYOMÁSÁRA AZ A GYEREK IS CIGÁNYELLENES LESZ, AKINEK SEMMI BAJA A ROMÁKKAL

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.11.26.


Igazán a kamaszkorban dől el, hogy hogyan viszonyolunk majd a különböző kisebbségekhez tartozó emberekhez, ennek kialakulásában a kortársaknak és az iskolának van a legnagyobb szerepe. Váradi Luca szociológus, a CEU tanára új kutatása arra mutat rá, hogy a középiskola első évében még azok a gyerekek is cigányellenessé válnak, akiknek korábban semmi gondjuk nem volt a romákkal, pusztán azért, mert azt gondolják, hogy ez az ára a közösséghez való tartozásnak.

Évek óta foglalkozol az iskolás gyerekek előítéleteivel, kisebbségekhez való hozzáállásával, mostani kutatásod pedig a középiskolás diákok kisebbségekkel kapcsolatos attitűdjeit vizsgálja. Miért pont a középiskolás diákok előítéletessége érdekel?

Azt állapítottam meg az előző kutatásomban, amit 6-12. évfolyamos diákok körében végeztem, hogy valami nagyon fontos dolog történik, amikor középiskolába kerülnek a gyerekek. Míg az általános iskolás osztályokban nagyon sokfélék a vélemények, középiskolában elkezdenek nagyon hasonlítani egymásra. Tizenkettedik osztályra az, hogy milyen osztályba jár egy fiatal, nagyon nagy mértékben meghatározza, hogyan viszonyul a különböző kisebbségekhez, például a romákhoz. Kitaláltam, hogy meg kellene nézni, mi történik abban a pillanatban, amikor belépnek a középiskola kilencedik osztályába, és hogy alakul a diákok gondolkodása, mire elvégzik azt...

VAJDA MIHÁLY: ORBÁN VIKTORNAK EGYETLEN MÉLTÓ ELŐDJE VOLT, MÉGPEDIG KÁDÁR JÁNOS

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.11.28.


A közönség az uniós választások kudarca után az önkormányzati választásokon nem számíthatott ellenzéki sikerekre. A fordulat sokkszerű volt. „Budapest eleste”, jelentős városok bevétele a 2006 óta tartó fideszes győzelmi sorozat megtörése. Pedig nem történt szavazatátrendeződés. 2018-ban látszott: az ellenzék, ha összefog, és csak egyetlen jelöltet állít egyetlen NER-exponenssel szembe, a legképtelenebb helyeken nyerhet. Hogy ezt áttörésnek gondoljuk-e, új kezdetnek, az Orbán-rendszer megtörésének, kérdéses. Mi kell ahhoz, hogy a parlamenti váltógazdaság 2022-ben helyreálljon? Sorozatunk első beszélgetésében Szelényi Iván azt mondta, ebből a vegyes társaságból életképes kormányváltó koalíció nem nőhet ki. Ezúttal Vajda Mihály filozófust kérdezzük.

Utólag azt sem tudjuk, miről szólt a kampány. Mi váltott ki ilyen elemi hatást? Talán annyira lelkesítő, hogy legyen zöldebb Budapest?

– A kampány nem szólt semmiről. Maga a Fidesz nem is kampányolt. Orbán látványosan megfenyegetett néhány renitens várost, hogy ha elküldik őket, gondjaik lehetnek. Az ellenzék azért nem kampányolt, mert semmi sem jutott eszébe. Egyetlen gondolat mozgatta: jobb, ha most összekapaszkodunk, ha külön megyünk neki a Fidesznek, komoly ruhát is kaphatunk.

De, mondom, a hajó megy tovább. Kisebb szünet után folytatódott az Akadémia csuklóztatása. Azt nehéz lenne abbahagyni. Addig ütik, amíg mozog.

– Ezek a dolgok sajnos nem változnak, ez egy teljesen kiforrott rendszer. Ezért volt fontos ez a közepes méretű össznépi pofon. Hogy a győztesek mit tudnak kezdeni szűkülő hatalmi jogosítványaikkal, kérdés. Szerintem ők sem tudják. A fővárosi győzelem azért volt fontos, mert ez furcsa, aránytalan kis ország. Majdhogynem városállam, csaknem olyan, mint a klasszikus kor Athénja. A lakosok több mint ötöde, az agglomerációval együtt harmada Budapesten és a főváros kulturális vonzáskörében él. Ez a hárommilliós centrum döntött úgy egy adott pillanatban, hogy ebből most elege van.
(...)
Valami biztatót mégis csak illene mondani.

– Én úgy gondolom, tanulni kell a demokráciát is. Ez munka, kemény munka. Nem szívesen hallanak ilyesmiket az emberek. Nekünk a lehetőség nem adatott meg. Volt egy Orbán Viktor, aki liberálisnak indult, ismertem, valaha az is volt. Aztán rájött, hogy neki is egy élete van, és ebben az egy életben ezen az úton nem juthat pénzhez, hatalomhoz. Tulajdonképpen ügyesen csinálta. Az ország egyetlen életképes hatalompolitikusa. Méltó elődje egy volt ebben: Kádár János. Úgyhogy a tanulság annyi: rémséges emberekből lesznek a legsikeresebb politikusok. Nem volt ez mindig így. Most így van.
A teljes interjút csütörtökön megjelent lapszámunkban olvashatják el...

ITT OLVASHATÓ

KÉNYSZERSOROZOTT OVISOK: NÉHÁNY HÉT ALATT KELL ELDÖNTENI TÖBB EZER GYEREKRŐL, HOGY ISKOLAÉRETT-E

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.11.28.


A szülők helyett az állam dönt. Egy alig kéthetes időablakban lehet kérelmezni a halasztást.

Szinte lehetetlen feladat elé állította szülőket a kormány azzal, hogy csak múlt héten tette közzé az iskolaérettségről szóló új, júliusban elfogadott törvény végrehajtási rendeletét. A módosítás szerint ugyanis jövőre a szülők és az óvodapedagógusok helyett már az Oktatási Hivatal fogja eldönteni, hogy a hatodik életévüket betöltött, vagyis tankötelessé vált gyerekek maradhatnak-e még egy évet oviban, vagy kötelezően iskolába kell menniük. Az érintett szülők viszont az elmúlt hónapokban semmilyen megbízható információval nem rendelkeztek arról, hogy mit kell tenniük, ha halasztást kérnének, miközben szeptemberben már iskolaköteles lesz a gyerekük.

A részletes szabályok megismerése azonban nem segít a helyzetükön: kiderült ugyanis, hogy 
a szülők csak január 1. és január 15 között nyújthatják be a halasztási igényüket az OH online felületén és postai úton, ha azt szeretnék, hogy gyermekük – amennyiben 2020. augusztus 31-éig eléri a hatéves kort – egy évet még óvodában maradhasson. A kérelemhez a szülő saját indoklását, szakorvosi igazolásokat, óvodapedagógus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, gyermekorvos írásos véleményét, az óvodából kikérhető fejlődési naplót is csatolni lehet. Az OH ígéri, az elbírálásnál ezeket is figyelembe veszik. Ennek beszerzésére tehát alig több mint egy hónapjuk marad a szülőknek, ám a karácsonyi időszakban feltehetően még nehezebb lesz szakértői véleményeket szerezni.

Az OH egyébként, ha szükséges, további szakértőket, például a pedagógiai szakszolgálatok szakértőit is bevonhatja a vizsgálatba. A vizsgálat időpontjáról a kérelem beérkezését követő öt napon belül értesítik a szülőt, a vizsgálatot pedig 15 napon belül le kell folytatni. Ha a szülő „önhibáján kívül” nem jelenik meg a gyermekével a megadott időpontban, öt napon belül újabb időpontot kap. Ha egyik időpontban sem jelenik meg, a hivatal a gyerek megvizsgálása nélkül dönt. Az eljárás előreláthatólag 60 napos, ha a szülő a hivatal döntésével nem ért egyet, bírósághoz fordulhat. Fontos: a kérelmeket csak január 1-től fogadja az OH...

A FIDESZ SZOKÁS SZERINT HAZUDIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.11.28.


...remekül össze lehet rakni a Fidesz mostani hazugságát: a 2010-es adatok esetében ÖSSZEADTÁK a lejárt és a még nem lejárt tartozást, így lett a tartozás közel 120 milliárd. Most azonban a 2019-es LEJÁRT adósságot vetik össze a 2010-es ÖSSZEADOTT számokkal. Az idei még le nem járt tartozásról nem találtam adatot, de feltételezve, hogy az eddigi tendencia nem változott a lejárt és le nem jártadósságok arányában, akkor a fideszes brancs nem megfelezte, hanem majdnem megduplázta a bajt. Amit aztán jó szokásuk szerint hazugsággal igyekeznek leplezni. Lassan írom, hogy fideszesek is értsék: a 2010-es 47,5 milliárd forint lejárt adósság 2019-re 64 milliárd forintra NŐTT. Pont...

TÍZMILLIÁRDOKAT KAPNAK AZ OLIGARCHÁK AZ MNB-TŐL, HA MÁR MÁSHONNAN NINCS PÉNZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.11.27.


A tiltott monetáris finanszírozás elvébe ütközhet, hogy több tízmilliárd forinttal kapcsolódnak be az oligarchák rendszerint bóvli minősítésű cégei a jegybank kötvényvásárlási programjába.

Az utóbbi években leült magyar kötvénypiacot szeretné a Magyar Nemzeti Bank fellendíteni a kötvényprogramjával a hivatalos indoklás szerint. Mégis feltűnő, hogy a programra szánt pénzből több mint százmilliárdot a nem feltétlenül spontán piaci körülmények között izmosodó vállalatok vittek el – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában.

Látható az is, hogy az érintett cégek egyike-másika lassan kimeríti a banki finanszírozási lehetőségeit, ezért más módon nem is nagyon tudna már újabb pénzhez jutni. A nyilvános adatok szerint például a Duna Aszfaltnak és a Marketnek több tízmilliárd forint banki adóssága van.

Feleslegesnek, kockázatosnak és ezért károsnak is tartom a jegybank akcióját” – nyilatkozta a HVG-nek Felcsuti Péter bankár. Más ennél sarkosabban fogalmazott: egy exbankár azt mondta a HVG-nek,

"arcpirító szemfényvesztés folyik itt, hogy a tűzhöz közeli vállalkozók pluszlikviditáshoz jussanak. Azzal pedig senki sem törődik, hogy mi lesz egy évtized múlva.

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus egy dologban különbözik a programba már beszállt többi vállalattól: a Scope Ratings hitelminősítőtől megkapták a befektetésre épphogy ajánlott minősítést. Ugyanennél a cégnél bóvliban vannak Csányi Sándor agrárvállalkozásai, a 4iG, a Tiborcz István által dominált Appeninn, a Schmidt Mária által uralt BIF, Garancsi István Market Zrt.-je és Szíjj László Duna Aszfaltja.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában...

ORBÁN, A TÖRTÉNELEM VISSZACSINÁLÓJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ /  REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.11.28.


Orbán illiberalizmusa és revizionista politikája nem örökkévaló. Karácsony közvetlenül az önkormányzatokhoz irányítaná az uniós támogatást. Nemzetközi lapszemle.

Örülök, hogy az önkormányzati választás eredménye stratégiaváltásra és együttműködésre készteti a kormányt – fogalmazott Karácsony Gergely a Der Tagesspiegelnek adott interjúban. Ennek fejében ő is nyitott olyan ügyletek felé, amelyek mindkét fél számára előnyösek lehetnek. Bízik abban, hogy az uniós finanszírozás mechanizmusa úgy változik, hogy az Orbán-kormány hibája miatt ne az egész ország szenvedjen, azaz reméli, hogy az önkormányzatokkal köt Brüsszel szerződést és így áthidalható az uniós pénzek folyósításának felfüggesztése a jogállami normasértés miatt. Sőt, a közvetlen finanszírozásra kifejezetten szükség lenne, mert most sem az infrastrukturális beruházásra, sem a városfejlesztésre nem jut elegendő forrás, a klímavédelemről, a megújuló energiatermelésről és a csatornázási hiányosságokról nem is beszélve. Az újságíró megtudta, hogy éjszakai vonattal érkezett Berlinbe a fal ledöntésének évfordulós megemlékezésére, ami felvetette a kérdést, vajon van még Berlinnek is mit tanulnia Budapesttől? Mire Karácsony azt mondta, ő inkább azt keresi, mit tanulhat Berlintől.

Az üzlet ne írja felül a politikai értékítéletet

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a német kormány a magyarországi demokrácia és pluralizmus érdekében, a főpolgármester úgy vélekedett, hogy amíg a kormány és a civil szervezetek élesen bírálják a magyar kormányt a jogállam lebontása miatt, addig Orbánék a lehető legjobb üzleti környezetet biztosítják jelentős adókedvezmények formájában a német befektetők számára, így nem csoda, hogy ambivalens érzések jellemzik a német-magyar kapcsolatokat. Ő mindenesetre azt szeretné, hogy az üzleti érdekek ne írják felül a politikai értékítéletet. Fontos lenne szerinte az is, hogy ne az olcsó bérek miatt, hanem a jó oktatás és a kiváló szakemberek miatt jöjjenek a befektetők az országba, mert hosszútávon csak az lehet kifizetődő Magyarország számára.

Várhelyi Olivér megszavazása egyenesen cinikus

A nemzetközi hírfolyamot viszi a tegnapi uniós parlamenti szavazás a bizottsági tagság véglegesítéséről, amelyben két probléma merült fel szinte mindenhol, a francia- és a magyar jelölt személycseréje – írja többek között a Suddeutsche Zeitung. Várhelyi Olivér jelölését illetve megszavazását Ska Keller, a Zöld Párt frakcióvezetője egyenesen cinikusnak nevezte, mivelhogy az Unió bővítésért felelő biztos vajon milyen alapon fogja megkövetelni a jelöltországoktól a jogállamiságot, amikor ebben a kérdésben Magyarország maga is hadilábon áll. Emellett Ursula von de Leyen beszédéből azt a merész tervet emelték ki a lapok, hogy az úgynevezett Zöld Ügylet keretében remélhetőleg az öreg Európa lesz az első klímasemleges kontinens, ahol 0-ra tudják visszaszorítani az üvegházhatású gázkibocsátást 2050-re. Első lépésként az 1990-es évekhez viszonyítva 50-55 százalékkal kellene visszaszorítani a szennyezőanyag-kibocsátást – vázolta a legfontosabb probléma megoldási módját a bizottság új elnöke, volt német védelmi miniszter...

SZABAD SZEMMEL: VON DER LEYENTŐL EGÉSZ MÁS ELBÁNÁSRA SZÁMÍTHAT ORBÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.28.Az újság úgy mutatja be von der Leyent, mint aki kerüli a viszályokat, ezért várhatóan egészen más politikát folytat a tekintélyelvűség felé elbillenő Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, mint Juncker. Kommunikációs tanácsadója abból indul ki, hogy ebben a kérdésben ezentúl Berlin álláspontja lesz a meghatározó. Márpedig a Bizottság elnökének felfogására nagy hatással volt a CDU főtitkára, aki azt vallja, hogy mindaddig lehetséges a reálpolitikai kompromisszum Budapesttel és Varsóval, amíg ott nem sérülnek a német exportérdekek. Ennek megfelelően Brüsszelben már nem a harcos Timmermans kezében van a jogállamiság kérdése, a területet a sokkal engedelmesebb cseh Jourová, illetve a belga Reynders kapta meg. Így most egy illetékes szerint a tétlenség időszaka köszönt be ebben a kérdéskörben. A lap ugyanakkor abból indul ki, hogy általában véve is a hideg béke jellemzi majd a Bizottság munkáját, a testület igyekszik minden áron megelőzni az új konfliktusokat, legyen szó a klímavédelemről, vagy a migrációról. Persze ez nehezen fog menni, hiszen pl. az üvegházhatás csökkentését papíron mindenki támogatja, csak akkor lesz heves vita, amikor a konkrét kibocsátási vállalásokról tárgyalnak majd. Az is viszályforrás lehet, hogy von der Leyen meghirdette: közel akar kerülni a polgárokhoz. Csakhogy neki nem ez a dolga, hanem az, hogy megvalósítson bizonyos dolgokat, és így aligha utazhat a népszerűségre – mondta egy brüsszeli illetékes.

Reuters 

Megválasztása előtt elhangzott beszédében a Bizottság új elnöke fokozott harcot ígért a klímaváltozás ellen és nagyobb növekedést is szükségesnek tart, de azt is egyértelművé tette, hogy nem enged a jogállamért vívott küzdelemben. Azaz fenn kívánja tartani a nyomást a demokratikus normák megőrzésére, így nem kap haladékot a nacionalista magyar és lengyel kormány, amely összetűzött Brüsszellel a demokrácia játékszabályai kapcsán. Von der Leyen úgy fogalmazott: a jogállam ügyében nem lehetséges a kompromisszum. A globális felmelegedés elhárítása kapcsán ugyanakkor segítséget ígért az olyan tagoknak, mint Lengyelország, amelyek gazdasága jelentős mértékben továbbra is a szénre épül. Egyben Merkel szövetségeseként jelezte, hogy az EU ajtaja nyitva áll a jelentkező nyugat-balkáni köztársaságok előtt. Úgy értékelte, hogy az uniónak vannak vitái a Trump vezette USÁ-val, ám összetartoznak. Jelezte azt is, hogy várhatóan tavasszal terjeszti elő javaslatát a közös menedékpolitika átalakítására. Ugyancsak nagy kihívás lesz számára a következő hosszú távú költségvetés.

Die Zeit

Az Európai Tanács távozó elnöke azt hangsúlyozza, hogy Európában a szolidaritás a legfontosabb, mert mi vagyunk saját magunk legnagyobb ellenségei, ha nem bízunk saját értékeinkben. Azzal viszont Tusk nem ért egyet, hogy 30 elteltével is a kelet-nyugati megosztottság a legnagyobb gond az unióban, leszámítva a menedékkérők elosztását. A kép ennél összetettebb, mutatott rá, de folyton keresni kell a megegyezés lehetőségét. A politikus az interjúban nagy csalódottsággal beszélt arról, hogy egyelőre leáll az észak-macedón és albán csatlakozási folyamat. Ráadásul ezt nem csak Macron, hanem több ország is akarta, ami erkölcstelen és ellentmond a földrész saját érdekeinek. Hiszen máris a Nyugat-Balkánon ólálkodnak az oroszok, kínaiak, törökök és a szaúdiak. De hogy mely kormányok feküdtek még keresztbe a franciákon kívül, azt Tusk nem árulta el. Megerősítette, hogy Oroszország az EU számára nem stratégiai partner, hanem stratégiai probléma, bár nem ellenség, de még az lehet belőle. A legnagyobb kihívás azonban alighanem az USA, mert annak elnöke nyíltan szembe fordult az egyesült Európával. Az unió felbomlására játszik. Ám Tusk a legjobban mégis attól fél, hogy a kontinens megadja magát a szabadság, a jogállamiság, az emberi jogok ügyében. Mert akkor csengettek neki. Az is biztos, hogy jelenleg kritikus időszakot élünk át. Ki kell állni az értékekért, a populizmus megállításáért. Tőlünk függ, hogy melyik oldal győz: a jó vagy a gonosz, bár ez a harc sosem dől el véglegesen. A történelmet azonban mi formáljuk...

BLÖFF VAGY BECSLÉS ORBÁN 50000 MILLIÁRDJA?

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.11.28.


Idén nyáron az EU-ban négy kormány, a cseh, az észt, a lengyel és a magyar megvétózta, hogy a tagállamok 2050-re nullára csökkentsék a globális felmelegedést okozó anyagok kibocsájtását. 

A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök akkor azzal magyarázta, hogy a tervet addig nem tudja támogatni, amíg nem derül ki, hogy a zéró kibocsájtás eléréséhez mennyi pénzt ad az EU. Szél Bernadett független képviselő ezután kikérte a magyar vétót megalapozó szakmai anyagokat a kormánytól, de nem kapta meg őket, mert az ügyben illetékes minisztérium szerint - a Palkovics László vezette ITM-ről van szó - ezek az anyagok titkosak. Erről itt írtunk korábban.

Október 21-i parlamenti felszólalásában Orbán Viktor megint előhozta a témát. Ekkor említett először konkrét összeget, hogy mennyibe kerülne 2050-ig a zéró kibocsájtás elérése a kormány szerint:

50200 milliárd forintba. Ez 7000 milliárd forinttal több, mint a 2018-as teljes magyar GDP volt. Szinte felfoghatatlan összeg...

TANÁROK SZÁZAIT VERTÉK ÁT, MÉGIS MINDENKI LAPÍT

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2019.11.28.


Több száz tanár és ezernél is több diák járt pórul: részt vettek egy uniós oktatási-felzárkóztatási programban, mégsem kapták meg a jussukat. Noha egy kollégájuk kitaposta előttük az utat, az átvert tanárok zöme nem akar pereskedni, a projekt vezetői pedig hallgatnak.

"Már nagyon az év vége felé jártunk, 2014 decembere lehetett talán, amikor jött egy levél fentről, leírták benne, hogy hány tanár és hány tucat tanuló beléptetését várják tőlünk. Érzékeltették, hogy rosszak az eddigi számok, bele kéne húzni"

– idézte fel a 24.hu-nak valaki, aki részt vett egy uniós finanszírozású, 2013 és 2015 nyara között futott projektben. (A neve elhallgatását kérte, mert még mindig a közoktatásban dolgozik.) Ebben a programban azt várták a tanároktól, hogy készítsék fel a felvételire az erre jelentkező általános iskolás – hetedikes és nyolcadikos –, hátrányos helyzetű diákokat, egyúttal segítsék hozzá őket, hogy az iskolai eredményeik javuljanak. Az említett, 2014 végén érkező levél hangvétele azért is volt kétségbeesett, mert közeledett 2015 januárja, a középiskolai felvételik ideje.

Az út a szakmaválasztáshoz nevet viselő program azonban annak ellenére rosszul sült el, hogy a tanárok szívvel-lélekkel elvégezték a munkát, a mentorált gyerekek pedig sikeres felvételi vizsgát tettek: az oktatók és a tanulók közül sokan nem kapták meg az őket megillető pénzt – a tanárok a bérüket, a gyerekek az ösztöndíjukat...

„MA MÁR NEM HIÁNYZIK A FIDESZ” – EXKLUZÍV INTERJÚ A LENGYEL ELLENZÉK VEZÉRÉVEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2019.11.25.


„Elfogadhatatlan számomra, hogy a Fidesz egy antidemokratikus párttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) működik együtt” – mondja a Válasz Online-nak a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, az Európai Néppártot (EPP) erősítő Polgári Platform (PO) elnöke. A korábban bel- és külügyminiszter, a kettő között pedig Szejm-elnök Grzegorz Schetyna, akivel az EPP múlt heti kongresszusán találkoztunk, állítja: nem hiányzik neki a mostani Fidesz – ellentétben a korábbival –, a Néppártba való visszaút kulcsa pedig csak Orbán Viktorék kezében van, legalábbis a szerinte egyértelműen a Fidesznek beszóló Donald Tusk új Néppárt-elnök szavaiból erre lehet következtetni. Az októberi lengyel parlamenti választást elbukó ellenzék vezéreként Schetyna a vereség okairól is beszélt, s arra jut: a teljes, bal–jobb összefogásnak Lengyelországban sem lesz alternatívája. Ezt amúgy a magyar példára alapozza. Zágrábi interjúnk:...

ALUDJ EL SZÉPEN KIS BALÁZS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.28.


Lesz megint magyar űrhajós. Kádárnak volt, Orbánnak is kell, csak azt nem tudom, miért kell ebből ekkora faksznit csinálni. Huszonötmillió dollárért bárkit fölvisznek, még magát Orbánt is. Sheldon is megmondta, amikor jó pofát kellett vágnia Leonard útjához, és ez kényszeredetten sikerült is, aztán Wolowitz beszólt neki, hogy egy pokol lehetett, amikor ő az űrbe ment: Nem – mondta Sheldon – nem zavart, már majmok is voltak az űrben. És ezzel lezárta a vitát.

Egyébként már három űrhajósunk van. Egy igazi, a Berci, egy, akit csak kiképeztek, szegény Magyari Béla, és egy, aki csak távolról tagja a nemzettestnek, a Charles Simonyi. Ő már kétszer is elment a csillagokba, volt pénze, kifizette, ennyi, nem kell ezt szétragozni. Mészáros Lőrinc annyiszor mehetne, ahányszor csak akar, futná rá, meg a többi cimborának is. Ők viszont nem vágynak ilyen helyekre, sokkal földhözragadtabbak annál, inkább szaros pelenkát hajigálnak, szotyit sercentenek a foguk alatt.

Nem egy nagy vaszisztdasz az űrutazás egyébként. A Nemzetközi Úrhajós Szövetség kritériumai szerint az tekinthető űrhajósnak, ha valaki legalább egyszer megkerülte a Földet minimum száz kilométeres magasságban, és legkevesebb 8 km/s, azaz 28 800 km/h sebességgel. Ez kutyapöcse, ennyit a kisvasút röhögve tud, csak nem akar. Ennyi kell ahhoz, hogy valaki kilépjen a Föld gravitációjából és keringési pályára álljon, a kisvasútnak viszont ilyen álmai nincsenek, inkább üresen pöfög Felcsút környékén a csillagra vadászva.

Egyébként olcsóbban is megúszható huszonötmillió dollárnál a kaland. Ennyiért a Roszkoszmosz visz el Szojuzzal, hamarosan viszont az imperialista usákos Virgin Galactic úgynevezett űrugrásokat árul majd kétszázezerért. Ennyi még Jenő bácsinak is belefér a sarki kocsmából, két fröccs között kiugrik az űrbe, mintha a trafikba futna át, ájn, cváj, dráj, és már meg is fordult. Nem kell ehhez kormányprogram, meg úgy csinálni Orbánnak, hogy a célja most már a végtelen meghódítása...

UNGVÁRY KRISZTIÁN: SZÁNALMAS VARGA JUDIT HAZUDOZÁSA

INDEX
Szerző: KÁRPÁTI MÁRTON
2019.11.27.


Azt állítja Ungváry Krisztián történész, hogy hazudott apja múltjáról Varga Judit igazságügy-miniszter és a kormánysajtó egy része is. A történet előzménye, röviden:

- Varga Judit igazságügy-miniszter kedden a Twitteren szólt be Dobrev Klárának azzal, hogy az Örök tél című, Nemzetközi Emmy-győztes filmet neki is meg kéne néznie, mert ő pontosan a filmben ábrázolt brutalitást elkövető, elnyomó kommunista rezsim örököse (célozva ezzel nagyapjára, Apró Antalra).
- Hadházy Ákos erre a Facebookon tette közzé, hogy a miniszter apja a III/II-es elhárítás tisztje volt miskolci szállodaigazgatóként a '70-es évek legvégén, '80-as évek legelején. Alhadnagy, majd hadnagy volt, kétszer kapott 8000 forintos jutalmat.
- Varga Judit a Facebookon reagált. Azt írta, „Hadházy Ákos képviselő szenzációként szeretne feltüntetni velem szemben egy olyan ügyet, amit magam hoztam nyilvánosságra miniszteri kinevezésem előtt”. Az is írta, hogy édesapját is meglepte annak idején, amikor szállodavezetőként felszólították, hogy a munkája része a titkosszolgálatokkal való együttműködés, és nemet is mondott.
Erre született szerdán Ungváry Krisztián válasza. A történész szerint az általa is szerkesztett, ügynökök feltárásával foglalkozó honlapon a következő szerepel Varga Judit apjáról:...

BUDAPESTEN AZ ELLENZÉK ÉPÍTI AZ ORBÁN-RENDSZERT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.27.


A fővárosi közgyűlés elfogadta az atlétikai stadion építésének feltételeit, ahogy korábban Csepel és Ferencváros önkormányzatának feltételeit már a kormány is elfogadta. Orbánnak mindennél fontosabb, hogy az atlétikai világbajnokságot megrendezhesse, és talán még ennél is fontosabb, hogy maga az ellenzék adja hozzájárulását ehhez, és az ellenzék támogattassa, illetve építse az Orbán-rendszert. Az atlétikai vb ugyanis maga az Orbán-rendszer, az ostoba versenysportmániájával és kirakatrendezvényeivel. Ez teljes mértékben az orosz politika utánzása, amelye valamennyi diktatúra jellemzője.

Az ellenzéknek kapásból kellene elutasítania és megvétóznia minden ilyen rendezvényt, minden stadionépítést, minden sportberuházást, mert ezek az Orbán-rendszer jelképei, a propaganda része, a diktatúra legitimációja és leplezése. Minden fasiszta diktatúra a fizikai erőre, a testi szépségre és a sportra helyezi a hangsúlyt. Amikor az ellenzék bármilyen feltétel teljesítése esetén ezt támogatja, akkor az Orbán-rendszer kiszolgálója és szekértolója lesz. Nem véletlen, hogy az Orbán-banda boldogan mond igent minden feltételre, mert önmagában az a tény, hogy az ellenzék ezeket feltételekkel, de támogatja, teljes mértékben legitimálja a stadionépítéseket, az ablakon kidott és ellopott százmilliárdokat. Még ha seikerül Orbánnak anyagi érdekeltséget is teremtenie az ellenzék számára, akkor végleg megvette és kivégezte őket.

Karácsony Gergely lépésről lépésre hajtja végre Orbán tervét és akaratát, amiért a végén cserébe nem kap semmit, csak a lenullázást. Elhibázott gondolat, hogy a rendszer szimbolikus építkezéseinek támogatásáért cserébe “kizsarol” valami jó dolgot is Budapestnek. Például az atlétikai vb támogatásának egyik feltétele, hogy “az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra”. Önmagában ez a zsarolási technika visszatetsző, másrészt azt üzeni, hogy elveink eladók, ha kapunk érte bármit cserébe, akkor lemondunk a szimbolikus és valóságos értékek védelméről, alapelveinkről is. A megfelelő járóbeteg- és szakellátás fejlesztése kormányzati feladat, amelynek függvénye nem lehet az, hogy Orbán atlétikai vb-t rendezhet. A másik négy pont annyira nevetséges és megfoghatatlan, olyan kijátszható, hogy még azt is szégyelljük, hogy bemásoljuk a cikkünkbe. Felháborító, ahogy az ellenzéki főváros és a kerületek eladják magukat és a szavazóikat.

Karácsony Gergelyt és más ellenzéki polgármestereket nem azért választották meg, hogy alkudozzanak a bűnözőkkel és egy tál lencséért odadobjanak mindent, amiért megválasztották őket. Ha az ellenzékiek együttműködnek Orbánnal, akkor a Nemzeti Együttműködés Rendszerének részei lesznek, észrevétlenül korrumpálódnak, és járatják le, számolják fel a jogállamiságot és a valódi demokráciát képviselő alternatíva lehetőségét is, mert ők maguk feladják és lejáratják ezeket. Nincs nagyobb csalódás, minthogy az ellenzéki főpolgármester és csapata Orbán ravaszságának áldozata, és nem képes ellenállást kifejteni a fasiszta kormánnyal szemben...

FANTOM-ALKALMAZOTTAKKAL ÉS KÉNYSZERTÖRÖLT CÉGGEL IS SZERZŐDÖTT KOMMUNIKÁCIÓRA A BÁCSKAI VEZETTE IX. KERÜLET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.11.28.


Éves szinten több tízmillió forintot is spórolhat a kerületnek Ferencváros új vezetése csupán azzal, hogy megszüntet, vagy nem köt újra egy rakás, még a fideszes Bácskai János polgármestersége idején aláírt – névleges vagy egymással párhuzamos feladatok elvégzésre szóló - kommunikációs szerződést. A megbízások egy része zseniális trükkel működött: relatív kis összegről szólt, így évekig nem is szúrt szemet senkinek.

"Sok kicsi sokra megy" alapon, kis tételenként, de havonta tekintélyes összegtől szabadították meg a ferencvárosi önkormányzatot olyan magánszemélyek és vállalkozások, akikkel a IX. kerületnek szerződése volt különböző kommunikációs feladatokra, miközben nem sok érdemi munkát végeztek.

Egy hónapja, a kerület új polgármestere, a független Baranyi Krisztina Facebook-bejegyzéséből derült például fény arra, hogy az egyik ilyen „potyautas” történetesen éppen annak a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületet vezető Deutsch Lászlónak a felesége volt, aki az önkormányzati választáson (ál)független polgármester-jelöltként igyekezett gyengíteni az összellenzéki támogatással indult Baranyi Krisztina esélyeit. Deutsch Kornélia havonta szerény 100 ezerért forintért olvasta át a helyi újság frissen elkészült számait – önmagában nem tűnik nagy összegnek, csakhogy a hvg.hu forrásai szerint a lap többi dolgozója nemhogy soha nem látta őt bent dolgozni, de a munkájáról és munkaköréről is csak utólag, a hírekből értesült.

És Deutschné nem volt egyedül: segédszerkesztőként, havi 254 ezer forintos megbízási díjjal szerepelt az önkormányzati lap fizetéslistáján információink szerint az újság októberben kirúgott főszerkesztője, Veres László felesége is (a képviselőtestületben egy ciklussal korábban a Fidesz-frakció tagjaként ülő Verest egy, az új polgármestert lejáratni próbáló akciója után állították fel – a szerk.): Veres Judit azonban több forrásból megerősített információink szerint ilyen munkát nem végzett, a szerkesztőség néhány, lapunk által megkérdezett tagja onnan ismerte, hogy Veres irodájában egyszer tőle vették át a szerződéseiket.

Ennél is különösebb viszont annak az OP-KAR kft-nek a megbízása, amelynek az alábbi teendőket kellett ellátnia (a szerződésben szereplő feladatlistát a teljesebb élmény kedvéért szövegszerűen idézzük):

- kapcsolattartásra vonatkozó tanácsadás az országos médiával

- segítségnyújtás a helyi médiák - „Ferencváros” című újság, ferencvaros.hu portál, 9 TV - közötti kapcsolattartás hatékonyságának növelése érdekében

- az önkormányzat sajtóközleményeinek igény szerinti véleményezése

- igény esetén sajtóesemények szervezésével kapcsolatos szakmai tanácsadás

- a Ferencvárosban történtek minél szélesebb körben történő ismertségének kommunikációs eszközök útján történő eléréséhez szakmai segítségnyújtás/ tanácsadás

- a Ferencváros/az önkormányzat tevékenységét negatív módon feltüntető hírek megjelenésének elkerülést lehetővé tevő kommunikációs eszközök, módszerek felderítése és javaslattétel az alkalmazásukra...