2016. január 7., csütörtök

SOK-SOK HOSSZÚ KATINKA KELL, HOGY LEBONTSUK EZT A ROHADT RENDSZERT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.01.07.


Egy napra felragyogott a fény e sivár honban. Egy napra úgy érezhettük: mégsem csak a gyáva helyezkedők és elvtelen talpnyalók országa vagyunk. A büszkeségünk okát Hosszú Katinkának hívják.

Az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok úszónő, aki egyszemélyben maga a világszínvonal, megmutatta: milyen az, amikor valakiben van erkölcsi tartás és nem lehet a hazánkban bevett módszerekkel korrumpálni.

Hosszú Katinka karácsony előtt egyszer már kiállt a nyilvánosság elé, és komoly vádakat és kéréseket fogalmazott meg a Magyar Úszó Szövetség felé. Elmondta: három éve harcol a szövetséggel, akik elvárják tőle a világszínvonalat, de közel sem biztosítják hozzá az elméleti és technikai feltételeket.  

Válaszul Gyárfásék a legtipikusabb magyar módszerrel reagáltak: megpróbálták elhallgattatni, megvesztegetni a kibeszélő úszónőt. Már másnap egy 12 milliós „karácsonyi ajándékkal” keresték meg Hosszút, amelynek egyedüli feltételeként azt szabták: szerepelnie kell a 2017-es vizes vb promóciójában...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ALÁ FOGJA ÍRNI A SZINGLIADÓT

VÁLASZTÁSI PROGRANKÉSZÍTÉS BLOG
Szerző: PROGRAM KÉSZÍTŐ
2016.01.07.


http://www.origo.hu/itthon/20160107-szingliadorol-szervez-beszelgetest-a-kdnp-ifitagozata.html

30 év felett vezessék be a "szingli adót" (sic), és ne szerezhessen állami szférában vezető pozíciót az a nő, akinek nincs legalább 3 gyermeke - többek között ezekről a javaslatokról szervez beszélgetést jövő héten a KDNP Ifjúsági Szervezete.

A kisebbik kormánypárt ifjúsági tagozata Benda József "A szakadék szélén" című, nemrég megjelent könyve kapcsán szervez beszélgetést az íróval, aki a fenti javaslatokat teszi a népességfogyás megállítására. A beszélgetést január 12-én, az I. kerületi KDNP-irodában tartják...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR ÁKOS DE LA MANCHA

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2016.01.07.


Gyermekeim óvodáskorában volt szerencsém meghallgatni az oviban ingyen osztogatott Palánta CD-k egyikét Vörös Valérról, a rókáról, meg az oktondi tyúk vagy kacsa (?) asszonyságról, aki hitt a róka nyájas szavának, így békétlenkedés lett a baromfiudvarban, amire az oktondi asszonyság kis híján ráfázott, ám a bölcsen mértékadó keresztény gondolkodású Burkus kutya megmentette a nyájasszájú ravaszditól.

A tanulság csak úgy sütött (inkább kimondva mint kimondatlanul), hogy csak az oktondi asszony szédíthető meg a bülbülszavú liberális dumával az önmegvalósításról, minek fertelmétől csak a Hit ereje s az őt képviselő józanul hidegszavú férfiember védhet meg bennünket.

Nem is a szájbarágás volt a baja, mert gyerrnekeknek szólt. Hanem hogy színvonalában rádöbbentő-túlságosan emlékeztetett a mértékadó honi keresztény-konzervatív pártok elvileg felnőttekből álló megnyilvánulásaira...


ITT OLVASHATÓ 

INGYEN LÁTOGASTHATÓ PROGRAMOK HÉTVÉGÉRE BÉCSBEN

BÉCSI FEKETE BLOG
Szerző: Bazsa Mara
2016.01.07.Öt kép, öt helyszín, öt program a hétvégére. Koncertek, kiállítás és vásár. Nem csak Bécsben élőknek! Ne felejtkezzetek el a havi ajánlóban szereplő programokról sem! Jó válogatást!   

ITT OLVASHATÓ

7PLUSSZ7 (2016. JANUÁR 11-17)

7 ÓRA 7 BLOG
Szerző:7óra7
2016.01.07.


7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

ITT OLVASHATÓ

NEM ÉRTEM, MI ANNYIRA BONYOLULT A BALOLDALI ÖSSZEFOGÁSBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.01.07.


Tegyük fel, az összes baloldali párt rezsimváltást akar. Mivel világos, hogy a mai állás szerint egyéni mandátumot csak nehezen szerezhetnének bárhol is, ezért ha külön indulnak, mindegyik abszolút vesztese lesz a következő parlamenti választásoknak, legfeljebb listáról alakíthatnának majd, mondjuk, ketten, egy-egy frakciót. Relatív győztes viszont mindegyik lehet, ha az összes párt tartózkodik a választásoktól, ellenben alapítanak -- míg van idő -- egyetlen választási pártot, amelyen belül ésszerű arányokban elosztják az egyéni indulókat (itt különösen a billegő körzetekben lehet vita, de csak megoldható az osztozkodás, ha mindig emlékeznek arra, hogy kettő kivételével egyik sem jutna be a parlamentbe, és a másik kettőnek is több mandátum néz ki ezen a módon).  

A következő mozzanat lehet egyedül kritikus: a most ismert arcokat egy az egyben ki kell hagyni, max. egyéni mandátumokért indulhatnának, de célszerű ezekhez is helyben ismert és elismert embereket keresni, és mindenekfölött kell keresni egy alkalmas -- ma még ismeretlen -- listavezetőt, aki attól fogva nem ejti ki a szót a száján, hogy DK meg MSZP meg bármi más egyedül kudarcra ítélet formáció, Gyurcsány és Lendvai Ildikó akkor jutnak a médiához a legközelebb, amikor a TV-jüket porolják otthon, és mindenki csak az új választási párt nevében beszél, amit el lehet keresztelni akár Ellenzéki Pártnak is. Aminek természetesen épkézláb mondanivalója és programja lesz. Igen, természetesen világos a végkifejlet: ez a párt a parlamentbe jutását követően ideálisan átveszi a balos ellenzékiség képviseletét, a többiek bársonyosan elhalnak, és Magyarország lép előre egyet. (Vagy nem halnak el, hanem platformokat hoznak létre az EP-on belül, amelyek aztán kiválnak, ami persze kellően buta, de politikailag érthető volna.)

ITT OLVASHATÓ

888.HU ÉS AZ ÖNGÓL

L. ALEX MONDOM A MAGAMÉT
Szerző: L.Alex
2016.01.07.…de még mekkora öngól!

Hálószaggató név nélküli írás a 888.hu elnevezésű nem tudom min, mert hírportálnak nem hívnám, talán a fasiszta hírcsárda lenne a megfelelő elnevezés.

Úgy gondolták ennél a jobboldali, bár inkább Fideszes internetes szócsőnél, hogy ideje Sorost kicsinálni. Persze nem fizikai értelemben, hanem csak úgy verbálisan, mert ugye Soros, az biza ellenség!

Most a feleségei, élettársai kapcsán találták meg, szőttek bele az írásba egy kis burkolt gyurcsányozást is, persze névtelenül, mert máshogy nem megy.

Az alábbi linken elolvasható a cikk:  http://888.hu/article-te-bejonnel-soros-gyurinakITT OLVASHATÓ


ÚJ MAGYAR NEMZETI SZÍNÜNK

MESE NINCS - BLOGOSZ
Szerző: Blogosz
2016.01.07.


Csak egy újabb példa a sok közül, a mostanság egyre inkább szaporodó rengeteg ilyen példa közül  de ennek a végén a szokottnál is jelképértékűbb a csattanó.
 Mer mán megin kaptam meghívót Budapestre, valami újabb sekélyesen mélymagyar tucat-szerencsétlenkedésre, amelyen a résztvevők ezúttal a Szent Koronát fogják lehúzni a saját szellemi szintjükre, és ott mindenféle idióta módon megerőszakolni, námzáti baromságokkal profanizálni.
Rituálisan, spirituálisan, szakrálisan. (Persze nem csak tiszta motivációjú és végtelenül egyszerű jámborok, meg jószándékú hülyék vannak az ilyen szeánszokon. Ellenkezőleg: a szervezők, kedeményezők általában kifejezetten megélhetési magyarkodók, akik a show-t csinálják, azok az ilyen haknikból, falunapok délelőtti műsorsávjának szintjét ostromló szakértői előadásokból és vásári hókuszpókuszokból élnek. És inkább a közönség egy része áll a szokott unatkozó, a neten végképp tévutakra téved, majd teljesen összezavarodott, és ilyen rendezvényeken magáéhoz hasonló irányokban tévelygőknek örülő nemzeti jótétlelkekből. Töltelékmagyarok, sarlatánmagyar rendevényekhez.)
Na szóval már az ilyen giccsgerincű borzalmak programtervezeteit bögészni is csemege.
A mostaniban például az áll (persze nevekkel nem viccelünk, úgyhogy csak simán közlöm), hogy "a szünetben Nyers Csaba ősmagyar ételeit fogyaszthatjuk" (érted), továbbá az, hogy "Publik Antal előadóművész szaval", nyilván a publikumnak  (érted).
 Hiába, na: pompásak az ilyen rendezvények, minden hasonló kis társaság bohóckodásai, a chemtrail-összeröffenésektől az energiahuszárok sámándobolásain át az ilyen unaloműző hobbimagyarkodásokig mindegyik tele van fárasztó poénokkal.

ITT OLVASHATÓ

6 ESEMÉNY, AMITŐL MEGROGGYANHAT 2016-BAN AZ ORBÁN-KORMÁNY

MENTÁLIS DEFICIT 
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.01.07.Az éves várakozások, prognózisok nagyjából arra jók, hogy utólag lehessen magyarázni a hülyeséget, többségük nyilván nem jön be. Nem csak a gazdaságban, a politikában is a váratlan események okoznak általában felfordulást, nyilván így lesz ez 2016-ban is.
Ezzel együtt érdemes talán kicsit elmakkozni a legfontosabb kérdésen: mennyi esélye van annak, hogy a Viktor-rezsim idén megrázza a pofonfát. Íme hat olyan esemény, amitől tényleg összefoshatják a fiúk a bokájukat, esélylatolgatás pedig a poszt végén.

1. Komoly gazdasági válság, recesszió

A magyar gazdasággal igazából nincs nagy probléma. Kihagytunk egy csomó ziccert, tönkre vágták a befektetők, potenciális beruházók bizalmát, de ezek a pénzemberek meglepően gyorsan felejtenek, nem moralizálnak, ha azt látják, hogy nincs költségvetési kényszer és nem zavarják a kormány köreit, nem ördögtől való ide hozni a dellát. Az uniós pénzek által táplált  gazdaság lassan, a többi régiós országtól leszakadva, de gurul, nincs benne sok veszély. Viszont elég nagy cumik készülnek több fejlődő országban, az eurózónában is inkább csak átmeneti nyugi látszik és Amerikában is lekonyulhat a növekedés, az ottani tőzsdék már tavaly se bírtak emelkedni. Kína puskaporos hordó, ha robban, nálunk is szopóágra kerül az export, amivel az a szerény növekedés is gyorsan eltűnhet, ami kormányzati lopoda alapját képezi.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉVE, NEM VITÁS - MANDINER2015 III.

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.01.07.
orban_viktor_fekete.jpgA Mandiner 2010 óta minden új év első napjaiban évértékelő sorozatokat közöl, idén is így teszünk. Stumpf András írása.

A hagyomány fontos – egy konzervatív portál esetében ez aligha szorul különösebb magyarázatra. A Mandinernek is megvannak a maga hagyományai – az egyik ilyen például az évértékelők körmölése. Nem egyszerű ez így, 2016 elején. Ugyan kit érdekel már a tavalyi hűhó? Engem például mérsékelten.
 Aki törött szemüveggel a Holdon töltötte az elmúlt évet, még az is pontosan látta, miről „szólt” 2015 a magyar bel- és külpolitikában…
Említeni is alig érdemes.

Migránsok.
Nyilván.

Ha a kérdés meg az, hogy „kiről?”, ugyanúgy nyilvánvaló a válasz. Orbán Viktorról, természetesen.

A miniszterelnök 2015 elején nagy gondban volt.
Már 2014 őszén vissza kellet táncolni a netadóból, pedig ő nem visszatáncolós fajta.
Gyülekeztek a fellegek a gazdasági hátországban is, s noha a bomba csak később robbant, ő 2015 januárjában pontosan tudta már, hogy az újévben nyíltan is bajuszt fog akasztani addigi legfontosabb emberével.
Vagy azzal, akinek ő maga volt a legfontosabb embere. Talán éppen ez zavarta Orbánt, hogy kicsit sem egyértelmű már a felállás.
Mindenesetre: Simicska Lajossal.


ITT OLVASHATÓ

KÉTOLDALI VÉLEMÉNYDIKTATÚRA

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Reiner Roland
2016.01.07.


Kövért vagy Ákost azért veszélyes tisztán morális alapon elutasítani, mert bármelyik következő vitában mi magunk lehetünk azok, akik „rosszul” gondolkodnak.
2015 decemberében váratlan intenzitással és meglepően kitartóan határozta meg a hazai közbeszédet a Kövér László- és Ákos-nyilatkozat és az azt követő szerződésbontások (előbb a Telekom Ákossal, aztán a kormány a Telekommal). A 2016-os politikai év szempontjából alapvetően nem is a vita témája (nők önmegvalósítása, illetve egy magánszemély, egy cég és a kormány viszonya), sokkal inkább a stílusa és a résztvevők stratégiája fontos – ez ugyanis egészen biztosan velünk marad, és félő, hogy ez határozza meg az idei vitákat is (ennek jelei már látszanak a kölni események értelmezése kapcsán).
 „Véleménydiktatúrázás” az egyik oldalról, „normálisországozás” a másik oldalról: ha távolról nézzük, és egy-egy szóval kéne jellemezni a szemben álló felek fő érveit, akkor ezek lennének. Egy demokratikus közélet legtermészetesebb része, hogy a különböző értékeket vallók vitatkoznak, ám a vitaképtelenség, a bezárkózás és az ezzel szükségszerűen járó polarizáció hosszú távon egészen biztos káros egy demokráciának.


Pedig úgy tűnik, hogy ma Magyarországon egyre zártabb a jobboldali és a balliberális véleménytábor, és egyre hasonlóbb logika szerint működik. A stratégia lényege mindkét esetben a helyesnek vélt politikai közösségből való kizárás szándéka – aki nem része, annak a véleménye tartalomtól függetlenül válik hamissá, tévessé.
Mindez önmagában nem új jelenség: a 2000-es években a Fidesz önmagát azonosította a nemzettel – kizárva így belőle az MSZP-t és az SZDSZ-t. A másik oldalról a baloldali és liberális képviselők önmagukat a demokratikus politikai közösség letéteményesének tartották, melyből pedig a Fidesz volt kizárható. A 2010-es politika átrendeződés a jobboldali túlsúly következtében némileg zárójelbe tette, elhalványította ezt a kettős szembeállítást (illetve a Fidesz és személyesen Orbán Viktor a kétharmados győzelemmel, majd a centrális erőtér logikájával igazolni látta a korábbi stratégiát).
Dacára annak, hogy a baloldal és a jobboldal továbbra sincs egyensúlyban, e korábbi kettősség mára – a nagyon aktívan politizáló civil értelmiségnek köszönhetően – újjáéledt, és áthatóbb, mint korábban. A jobboldali politikusok, újságírók számára a balliberális gondolatok nemzetellenesek: bevándorló- és melegházasság-pártinak bélyegzik őket, a női önrendelkezést szülésellenesnek állítják be.
A balliberális értelmiség viszont reakcióként „normális országról” és „nyugati gondolkodásról” beszél – pontosabban annak hiányáról – mint olyan alapvető tulajdonságról, amely feltétele a részvételnek a politikai közösségben. Pedig ahogy egy menekültbarát balliberális nem kívánja Magyarország pusztulását, úgy a bevándorlást ellenző jobboldaliról sem kéne feltételezni, hogy nem európai módon politizál – neki csupán mást jelent ez a fogalom.


ITT OLVASHATÓ

NEM JÓ, HA EGY TUDOMÁNYOS SZÖVEGET BIBLIAKÉNT EMLEGETNEK

LUMENS BLOG
Szerző: Jamriskó Tamás
2016.01.07.


Bíró Judit habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Kisebbségszociológia Tanszék vezetőjével beszélgettünk az erőszakról, a bűnről és Carol J. Adams Megerőszakolt állatok – lemészárolt nők című tanulmányáról.
Mi érzékelhető a köznapokban ebből a tanulmányból?
1992-ben jelent meg, hatalmas siker volt: szinte azonnal köznapi és tudományos toposszá is vált újszerű – és nehéz – tézise. Adams szerint az állatok lemészárlása annak érdekében, hogy el tudjuk fogyasztani őket – magyarán a húsevés –, párhuzamba hozható a nők megerőszakolásával, a nők szexuális alávetettségével, a szexuálpolitikával.
Azt mondja tehát Adams, hogy megerőszakolásukkal a nőket állattá redukálják, magukévá tehető húsként tekintek rájuk?
Nem tesz egyenlőségjelet a két jelenség közé, hanem párhuzamba állítja azokat. Azt állítja, hogy a nyugati társadalmakban a nőkkel való bánásmód nem csak, hogy hasonló az állatokkal való bánásmódhoz – akár többé-kevésbé azonosíthatóan is –, de a kettő – és a mondandóban ez volt igazán újszerű –, egymást erősíti. Adams szerint: miközben természetszerűleg vágjuk le és fogyasztjuk el az állatokat, és húsként tekintünk rájuk, mindeközben elfelejtjük, hogy korábban élőlények voltak. A szerző fontosnak tartja kiemelni, hogy az állatok levadászása hagyományosan maszkulin tevékenység.

Adams írása tudományos szándékú, ugyanakkor megtalálható benne egy sor, teoretikusan nem alátámasztott deklaráció, melyek sok esetben nincsenek érvelve és bizonyítva, vagy éppen féligazságot fogalmaznak meg. Ilyen például annak kiemelése, hogy az erőszak a férfiakhoz kötődik: a férfiak erőszakoskodnak az állatokkal és a nőkkel. Egy ilyen doktrína számomra az egész írást tudományosan megkérdőjelezhetővé teszi. „A hatalom érvényesítésének változatos módjai az erőszaktól a tudományos érvrendszerek megfogalmazódásáig” – fogalmaztam, amikor beválogattam ezt a tanulmányt a kötetembe 1998-ban. Nem titkolt szándékom az volt vele, hogy szembesüljenek az olvasók, s elsősorban a diákok egy tudományos diskurzus autoritásával, annak összes káros következményével együtt.


ITT OLVASHATÓ

MI A JÓ BÜDÖS FRANCRÓL BESZÉLÜNK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
Szerző: Molnár Bálint
2016.01.07.


A t*köm tele van Rétvári Bencével, de nem tehetek róla: a magyar kormány legvállalhatatlanabb és legdühítőbb intézkedései mind az ő hatáskörébe tartoznak, így kénytelen vagyok őt hallgatni minden alkalommal, amikor megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Például azt, hogy a magyar családok adrenalin szintjét pár hete szinten tartó 10 + 10 milliós Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kit tesz majd boldoggá és kit nem.
Amiről Rétvári nem beszélt, azt remekül összefoglalja ez az írás, amely világossá teszi: e támogatás kizárólag a jómódúaknak jön jól, akik ráadásul oly módon élhetnek vissza vele, hogy pár millió forintocskát saját zsebükbe csatornáznak majd át és vissza.
Ezzel szemben, akik biztosan megszívják, mármint akik ugyanolyan távol maradnak tőle, mint eddig is mindentől: 
a szegények/rászorulók, a közmunkások, a gyermeküket egyedül nevelők. Pedig a kormány és Rétvári szerint:“Nagyon szélesre tártuk a bemeneti lehetőségeket, de ott meg kell húzni ennek a határait, ahol esetleg valaki visszaélhetne vele, vagy ahol nem reális, nyilván ha valakinek nincs jövedelme, akkor nem reális, hogy önrészt tud tenni bármilyen építkezéshez vagy lakásvásárláshoz.”
ITT OLVASHATÓ


KATINKA

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.06.


Tanulságos eset Hosszú Katinka úszónő konfliktusa az úszószövetséggel. Téved, aki azt hiszi, hogy itt egy ember elvárásai ütköztek egy bürokratikus szervezettel. Ez a civilizált külvilág találkozása a magyar valósággal. Modellértékű esetről van szó, amely érzékletesen mutatja be Magyarország és a fejlett világ közötti különbséget. Hosszú Katinkának hálás lehet az összes magyar tudós, művész, kutató, szakember, aki tisztában van a magyar valóság és a külvilág közötti különbségekkel, de kettős tudatban él. Alkatánál vagy kiszolgáltatott helyzeténél fogva nem áll ki, nem képviseli a normális külvilág értékeit a magyar provincializmussal szemben. E tekintetben felelős is azért az elmaradottságért, amely Magyarországot mind gondolkodásban, mind eredményeiben jellemzi. A “Magyarország jobban teljesít” jelszó pontosan kifejezi ennek a világnak a korlátoltságát és stupiditását.

Hosszú Katinka világklasszis, maga a világszínvonal, ez tény. De a magyarok gondolkodása még mindig nem jut tovább annál, hogy azért kell Hosszú Katinka kéréseit teljesíteni, mert reflektorfényben van, és hasznunk származik belőle, s ennek érdekében el kell viselni, ki kell szolgálni a világsztár allűrjeit. Tévednek, akik azt hiszik, hogy itt egy másik Albert “Császár” Flórival, vagy elkényeztetett sportprimadonnával állnak szembe, aki hasonlatos azokhoz, akik a rendszeren belül élnek vissza a sikereikkel, és tulajdonképpen a rendszer selejtjének tekinthetők. Hosszú Katinka kívül áll a rendszeren, és nem kötödét vagy trafikot akar magának a Nagykörúton, hanem ugyanazokat a professzionális feltételeket és körülményeket, amelyeket megszokott Amerikában és a világ normális részén. Nagyjából olyasmit, mint a fogorvosnál a szék.

A magyar állapotokra jellemző, hogy ezt még fel sem fogták, nemhogy egy lépést is tettek volna ebbe az irányba. Az, ahogyan Hosszú Katinka a nyilvánosság előtt széttépte a szerződést, amit az elhallgattatására, megvesztegetésére és a reklámcélra való felhasználásra ajánlottak,  a leggyönyörűbb megnyilvánulása volt ennek a nyomorúságos, megaláztatásokkal teli, primitív magyar világnak. Egy szabad ember reakciója azoknak az embereknek, akik egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy világszínvonalon gondolkodjanak, dolgozzanak, akik képtelenek kilépni az urambátyám, sógorkomám falusi paraszt mentalitásából, akik semmit nem értenek a világból. A magyar tehetségek, intelligenciák, jó értelemben vett szupersztárok tízezrei naponta élik át a konfliktusaikat és az ütközéseiket ezzel a kicsinyes, besavanyodott primitív világgal. Hosszú Katinka az egyetlen azok közül, akik ezt anyagi és erkölcsi függetlenségük okán megtehetik, aki ezzel szemben kinyilvánítja a véleményét, és gyönyörűség látni, hogy nem tudnak vele mit kezdeni...

ITT OLVASHATÓ

VISSZAÜTHET: KIAKADTAK A BKV-SOK VEZÉRIGAZGATÓJUK PÖKHENDISÉGE MIATT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.01.07.


Nem jó megoldás, ha rosszul fizetett, ezért kevéssé kvalifikált vezetőket állítanak egy cég élére – így látja a BKV vezérigazgatója. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet álláspontja: az alacsony bérért dolgozó munkavállaló sem tud az elvárt színvonalon teljesíteni, ezért idén ötszázalékos fizetésemelést akarnak, amiből nem engednek. A társaság ajánlata egyébként nulla százalék.

Minden eddiginél nagyobb felháborodást váltott ki a BKV beosztott dolgozóinak körében a cég vezérigazgatójának a napokban tett nyilatkozata – állítja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A havonta 1,8 millió forintot kereső Bolla Tibor vezérigazgató ugyanis azt mondta: „a menedzsment munkájának köszönhető, hogy az adósságállomány az évek folyamán csökkent, azaz az adófizető állampolgároknak sem lenne megfelelő megoldás, ha alacsonyan fizetett, kevéssé kvalifikált vezetők vezetnék a céget".A havi egy-két milliós felső vezetői bérek, a busás jutalmak, a saját használatba adott autók és egyéb luxusjuttatások, meg a vezérigazgató sajátos helyzetértékelése miatt is háborognak a munkavállalók az EKSZ szerint. A BKV-nál az embereket agyonhajszolják, sok a túlóra, a járművezetők pedig – akik szánalmasan alacsony bérért naponta utasok ezreinek a biztonságáért felelnek – egyre nehezebb körülmények között dolgoznak
– állítja a szakszervezet...

ITT OLVASHATÓ

TÚL EGY VÁLÁSON, 46 ÉVESEN VÁROM A NEGYEDIK BABÁMAT

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: TÜNDE
2016.01.06.


Tegnap jelent meg egy poszt, amelyben arról írt a szerző, hogy elvált három gyerekkel, és milyen kilátásai lehetnek az életében. Sokan sokféleképpen reagáltatok. Szeretném megosztani a tapasztalataimat arról, hogy én hogyan éltem meg és túl ugyanezt a helyzetet.

Én sokkal tovább kitartottam, mint a cikkíró: a gyerekeim 9, 12 és 14 évesek voltak, amikor léptem. Lehetett volna korábban is, de addigra lett meg az erőm és az elhatározásom. Teljesen mindegy ma már, hogy mi volt az ok, de hasonlóan az előző posztolóhoz, nálunk is nekem kellett kimondani a végét. A volt férjemnek soha nem lett volna hozzá bátorsága. Valóban igaz, hogy a döntésig vezető út a legnehezebb, maga a pokol, teljes érzelmi kitaszítottság és bizonytalanság. A döntés után könnyebb lelkileg, nehezebb a mindennapokban. Kellett segítség nekem is, szülők, a testvérem és a legjobb barátnőm húztak hálót körém. Szerencsére anyagilag is megálltam a lábamon, pedig a volt férjem nem fizet tartásdíjat. Eljárások tucatjait indítottam a négy év alatt és semmi. Ebből is lehetne cikket írni. No comment. Mindeközben ő is jól él, nincsenek anyagi gondjai, csak van más, amire költse a pénzét....

ITT OLVASHATÓ

VOLKSWAGEN BOTRÁNY (2.0) - ÉRDEMES-E BEFEKTETNI A NÉMET KONSZERNBE

BEFEKTETÉS MÁSKÉPP... BLOG
Szerző: Norbert Nádházi
2016.01.06.


Véleményem szerint a konszern továbbra is Európa és a világ legéletképesebb autógyára, ráadásul birtokolja a leglojálisabb vevőkört is. Talán éppen ez nem tetszik a konkurens tengerentúli és távol-keleti autógyáraknak, akiknek a lobbistái a botrányt kihasználva minden követ megmozgatnak, hogy besározzák a VW hírnevét és mondvacsinált indokokkal megtépázzák annak költségvetését.
 
Aki olvassa a blogot, az tisztában van vele, hogy jómagam igen nagy elismeréssel tekintek az Egyesült Államokra (még inkább annak tőkepiacára), mint a "kapitalizmus bölcsőjét és fellegvárát". Mindezek ellenére igen álszent húzásnak tartom a EPA indoklását, miszerint 4-6 literes átlagfogyasztású motorokat vádol környezetszennyezéssel, miközben az USA útjain tízmillió számra találhatóak meg, a legtöbb esetben 15-25 literes átlagfogyasztású autómonstrumok. (Nem beszélve arról, hogy a jócskán alulértékelt VW részvényből, számos amerikai befektetési alap és hedge fund is bevásárolhatott már)

ITT OLVASHATÓ

G. FODOR ÉS KATINKA

JOBBEGYENES BLOG
Szerző: Balogh Gábor
2016.01.07.


A Habony Művek lazasági és fiataloschági üzemegységeként működő 888 Hosszú Katinka mai szerződés összetépése után tulajdonosuk sith-mesterének, a kilencvenes évek ballibsi Habonyjának, a ma már a Fidesz klónhadseregében szolgáló Gyárfás Tamásnak a segítségére sietett.

Az aljas kis sejtetésekkel, és rosszmájú okoskodással teletűzdelt cikk simán csak szánalmas gyíkság. Néhány tucat emberen kívül valószínűleg senki sem tudja, hogy Katinkának miben, és mennyire van igaza. Ezért ebben a sztoriban még lebegtetni is etikátlan, pláne ebben az élszenteskedő Janka nénis stílusban...

ITT OLVASHATÓ

A VÁLLALHATATLAN VÉLEMÉNY A SZABADSÁGRÓL

PKP (POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT) BLOGJA
Szerző: Kovács Olivér
2016.01.06.


Olvasom, hogy a minap 400 nap börtönre ítéltek (amely 800 ezer forint kifizetésével megváltható) valakit holokauszttagadásért. Emlékszem, amikor a törvényt meghozták – már akkor borítékolható volt, hogy mint egy színházban a díszlet részét képező pisztoly, ez is el fog sülni előbb vagy utóbb. Leszögezném rögtön az elején: ez szerintem vérlázító, és elfogadhatatlan. Hogy melyik: a népirtás tagadása, vagy a jogi következmény? Mindkettő. Hadd fejtsem ki.

Úgy vélem, a szólás- és véleményszabadság a nyugati civilizáció egyik legfontosabb vívmánya. Az unalomig ismételt emberjogi vonatkozásain túl ne feledjük, hogy tudományos és technikai fejlődésünk korai szakaszaiban meghatározó akadály volt a hiánya – Galilei tudna mesélni, milyen az, amikor tudod, hogy igazad van, de a regnáló hatalmasság dogmájával szembemész. Ma már az emberiség megnézhette maga is egy űrhajóról, hogy mégis mozog a Föld, és nem hiszem, hogy lenne olyan vezetője a katolikus egyháznak, aki ezt tagadná. Mindennek ellenére létezik egy társaság, a Flat Earth Society, amelyik a 21. században is magabiztosan kiáll a véleménye mellett, hogy a Föld márpedig lapos. Nonszensz? Nyilván az.

Itthon azonban többnyire nem ezek a vélemények kavarnak nagy viharokat, hanem azok, amelyek a milliók haláláért felelős történelmi tragédiát, a zsidó holokauszt megtörténtét tagadják. El lehet képzelni, ahogy mindazok keze ökölbe szorul ennek hallatára, akik rokonai, barátai vesztek oda benne, esetleg maguk is megjárták egy minden eddiginél szervezettebben és embertelenebbül működő rendszer haláltáborait...

ITT OLVASHATÓ

FEMINISTA VAGYOK, ÉS FELHÁBORÍTANAK A KÖLNI ESEMÉNYEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kettős Mérce
2016.01.06.


Beszéljünk hát arról, hogy milyen folyamatok vezettek a szilveszterkor Kölnben, Stuttgartban és Hamburgban történt, felháborító, felkavaró és elítélendő bűncselekményekhez, ahol az elkövetők jelentős része (jelenlegi tudásunk szerint) „migráns hátterű” férfi volt, az áldozatok pedig (a híradások sejtetése szerint) „fehér/német” nők. Egy pillanatra se vonjuk kétségbe az elkövetők felelősségét, de vizsgáljuk meg, hogy rendészeti intézkedésekkel megelőzhetőek lettek volna-e a bűncselekmények, illetve azt, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök uralni tudták-e helyzetet. Ne legyünk színvakok, hanem tegyük mérlegre a vallási-etnikai kisebbségek társadalmi befogadását célzó társadalompolitika eredményeit és kudarcait. Gondoljunk bele, hogy a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének elve alapján helyeselhető-e a kölni polgármester terve a nők számára megfogalmazott „utcai viselkedési szabályzat”-ról. És mindeközben ne feledkezzünk meg a történetben fontos szerepet játszó jelenség, a migráció különféle gender-aspektusairól, például a kiszolgáltatott helyzetű migráns és menekült nők ellen „fehér” férfiak által elkövetett erőszakról sem! Kövessük figyelemmel, hogy miként reagálnak a magyar hatóságok, illetve a kormányhoz közeli sajtó a New York Times magyarul is elérhető tartalmú riportjának állítására, amely szerint egy egyenruhás őr néhány hónappal ezelőtt Magyarországon eszméletlenre vert egy szír menekült nőt, aki visszautasította a szexuális közeledését – aggodalommal szemlélve, hogy a Magyarországot ért súlyos vádak elleni védekezés során elhangzó érvek tovább erősíthetik az erőszakot elszenvedett nők szavahihetőségének megkérdőjelezését (ami egyébként is makacs és mélyen gyökerező társadalmi jelenség), és tovább ronthatják annak esélyét, hogy az áldozatok jogorvoslatot keressenek, az elkövetők pedig ne maradjanak büntetlenek.

Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, valószínűleg közelebb jutunk a szilveszteri felháborító események okainak és körülményeinek megértéséhez, és ami még fontosabb, ahhoz is, hogy megelőzzük azokat a további eseteket, amelyekben a nők – migráns vagy nem migráns hátterű európaiak, menekültek vagy turisták – erőszak áldozataivá válnak.

ITT OLVASHATÓ

KÉRDEZNÉK ÉN IS

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.01.07.


Szinte az egész média beszámolt a Kölnben szilveszter éjszaka történtekről, de számomra most sem világosak az események. Kérdéseim:
Hogyan lehetséges, hogy ezer! fiatal muszlim férfi garázdálkodott részegen Köln belvárosában, miközben karácsony és szilveszter között fokozott terrorveszélyre hívta fel a bécsi/európai hírszerzés a figyelmet?
Nem tűnik-e furcsának, hogy változó mértékben, de csak néhány németországi nagyvárosban találkoztak a "bűnelkövetés ezen új dimenziójával", Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, ahol szintén nagy számban élnek a bevándorlók, miért nem?
Miért vetik a hazai médiamunkások a német újságírók szemére, hogy nem tudósítottak rögtön az eseményekről, amikor a mai napig ellentmondó híreket lehet hallani arról, hogy mi történt?  Például Henriette Reker, Köln polgármester asszonya a keddi válságülés után arról beszélt, hogy nincsenek olyan bizonyítékaik, amelyek arra utalnának, hogy a nők elleni erőszakot menekültek követték volna el, sőt, a feltételezéseket abszolút felelőtlennek nevezte...

ITT OLVASHATÓ

TE MILYEN NYELVEN GONDOLKODSZ?

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Berki Nikolett
2016.01.07.


Amikor idegennyelvű környezetben él az ember, természetes, hogy átalakul a nyelvhasználata. De nem feltétlenül úgy, ahogyan azt először gondolnánk.

Amikor fél év külföldön tartózkodás után először hazamentem, ezek a kérdések fogadtak: Tudsz még magyarul? Van már akcentusod? Milyen nyelven gondolkodsz?
Az első kettőt nem is tudtam hova tenni, egyrészt mert folyamatosan tartottam a kapcsolatot az otthoniakkal, másrészt pedig a kinti magyar közösségben is számos barátra tettem szert, akikkel rendszeresen összejártunk. Nem, nem felejtettem el az anyanyelvem, és nem is ragadt rám semmiféle akcentus, főleg nem egy olyan városban, ahol a legkülönbözőbb nyelveket hallja az ember nap mint nap, otthon, a buszon és a munkahelyen egyaránt.
De természetes, hogy formálódik az ember gondolkodása és nyelvhasználata. Amikor először mentem külföldre, az ottani munkahelyemen mindenki magyar volt a csoportban. Senkinek nem volt semmilyen akcentusa, annak sem, aki már évtizedek óta kint élt. Viszont a mindennapi szóhasználatba bekúszik egy-egy szó, amit gyorsabb az eredeti nyelven használni, mint magyarra fordítgatni. Ebből lesz például az, hogy a gyakornokokról néha úgy beszélünk, hogy “megérkeztek az új trainee-k”, vagy amikor azt mondjuk, hogy “holnap este közös department buli lesz a szlovákokkal”. Nem arról van szó, hogy ne tudnánk ezeket magyarul, csak így vannak benne a köztudatban, és kényelmesebb így használni őket...
 

ED VAN DER ELSKEN: SZERELEM A BAL PARTON (1950-ES ÉVEK)

MAI MANÓ HÁZ
Szerző: Mai Manó Ház
2016.01.07.


Bárhogy is szeressék egyesek Chicago bizonyos kerületeinek romantikáját vagy New York egyes részeit, atmoszféra tekintetében semmi esetre sem versenyezhetnek a párizsi bal-parttal és különösképpen Saint-Garmain-des Pér kerületével. Nincs a világon még egy olyan hely, amely ugyanazt jelentené a művészek számára, mint Párizsnak ez a vidéke. Itt találhatjuk a művésznövendékeket, a hontalanokat, a jövő reménységeit és azokat, akiknek nem sikerült. Sajátos életmód alakult ki itt.
Annak ellenére, hogy az utóbbi években sok minden megváltozott arrafelé is, még ma is megvannak a hetedik emeleti egyágyas szobácskák, melyekért heti két dollárt kell fizetni és amelyek lakói vízért három emelettel lejjebb mennek. A változás azonban mégis fennáll, ma már nem Mimi vagy Rodolph él padlásszobákban, hanem például egy fotográfus, aki vizet cipel fel a lépcsőház háromemeletnyi magasságára, hogy negatívjait előhívhassa.
Ed van der Elsken-nek 1950-ben nem volt két dollárja, hogy ilyen szobát béreljen. Még 25 éves sem volt, amikor Párizsba érkezett. Otthonában - Amszterdamban - művésznövendék volt, harcolt a náci megszállás ellen és a háború után kezdett fényképezni. Egy évet töltött laboratóriumi munkával, és már kész "szabadúszó" fényképész volt - állás és megbízások nélkül.
Kezdetben a párizsi hidak alatt aludt a szemét hulladék között, majd megtanulta, miképpen pihenjen a hosszú éjszakákon a kávéházi székben ülve; hallgatta a fiatalokat, akik a környék sajátos francia nyelvén beszéltek és időről­ időre észrevétlenül lefényképezte őket. Csak két tekercs 35 mm-es filmje volt, amikor megérkezett, ezért minden egyes felvétel nagyon számított. Leicajához még akkor is ragaszkodott, amikor éhezett. Estéről-estére ott ült a kávéházakban, figyelt és készített egy-egy felvételt. Aztán egy reggel munkába ment. Megpróbált írni, de szavai nem voltak eléggé élesek, ízlésének megfelelők. Neki az 1,5 fényerejű objektív felelt meg és filmre volt szüksége. Egy fényképésznél kapott munkát, a laboratóriumban kellett dolgoznia és mindenféle más feladatot elvégeznie. Ez a gyakorlat csak javára szolgált, megtanulta a fototechnika finom fogásait és később saját munkájában is hasznosította...


ITT OLVASHATÓ

A NYOMOR GYERMEKEI

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Csú
2016.01.07.


Ahogy mélyül a nyomor, úgy kerül veszélybe egyre több tizenéves jövője. A vidék Magyarországán sok család alig várja, hogy gyermeke betöltse a tizenhatodik évét, és máris közmunkásnak adja. Emlékeztetőül: az Orbán-kormány 16 évre szállította le a tankötelezettségi korhatárt.
A logika egyszerű: így juthat több pénzhez a család, hiszen a tinédzser évente átlagosan 3-5 hónapig 51 ezer forintot visz majd haza, a többi 9-12 hónapban a mintegy 23 ezer forintos jövedelempótló támogatásra jogosult. Ráadásul nem kell költeni az iskolai ebédjére, a bérletére, a tanszereire.
A kérdés az, hogy ezzel egy életre kényszerpályára állítják-e a szülők a fiatalokat, vagy
„csak” kétévnyi gyerekkort vesznek el tőlük. A jelek szerint az élet az utóbbi feltevést igazolja, ugyanis egyrészt az oktatásból kihullók számára legtöbbször valóban nem adódik más lehetőség a munkaerőpiacon, csak a közmunka – de nincs ez másképp a felnőttek esetében sem...

ITT OLVASHATÓ

EGÉSZSÉGÜGY: AZ UTOLSÓ SZOCIALISTA CSÖKEVÉNY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.07.


Ezt fejtegette Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár.
Mint  a Királyi Televíziónak nyilatkozta:  e
gyetért azzal, hogy alacsonyak a bérek a magyar egészségügyben, de úgy gondolja: be kell látni, hogy a rendszert a magyar dolgozók járulékaiból kell finanszírozni.A magyar dolgozók ugyan nem fizetnek járulékot, merthogy azt az államtitkár keresztapjának családja megszüntette (merthogy a járulékért jár is valami), helyette adót fizet, merthogy annak ellenében legfeljebb csak a pofája jár, de mindegy, értjük ezt mi így is, ha nem is szeressük, ugye...
De az tény, hogy kevés a lóvé, és egyre kevesebb lesz, ezért az egészségügy egyre rosszabb helyzetbe kerül - legjobb, ha ebbe beletörődünk.
Ami az egészségügyi "járulék" mértékét illeti, arra meg csak azt tudom mondani a hatalmon levőknek,  amit Marosán mondott 57-ben az elégedetlenkedő munkásoknak: nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...
A legnagyobb baj itt is a foglalkoztatottak számának csökkenése, ez természetesen az egészségügyre fordítható járulékbevételeket is csökkentené, ha lennének járulékok, de nincsenek.


Vannak viszont adóbevételek, melyekhez a kormány minden gátlás nélkül hozzányúlhat, az a mindenki pénze, mely jó magyar szokás szerint senkié, abból ellopni nálunk becsület és dicsőség dolga...
 
ITT OLVASHATÓ