2019. április 4., csütörtök

RÁADÁS: KÓRHÁZBAN

YOUTUBE
Szerző: Mr Bean
2019.03.27.


Kórházban...

ITT NÉZHETŐ MEG

ITTHON IS HASZNÁLHATÓ LESZ AZ ÉLETMENTŐ MOBILOS ALKALMAZÁS

24.HU
Szerző: BIRKÁS PÉTER
2019.04.04.


A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat egy új, ÉletMentő elnevezésű applikációt vezet be. A mobilalkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a bajbajutottak számára. Az applikációba előre fel lehet vinni a legfontosabb egészségügyi tudnivalókat, így a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja például a bajbajutott korát, nemét és gyógyszerérzékenységeit. A szuperpontos helymeghatározás pedig a mentőautó kiérkezését segíti.

Az ÉletMentő app gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást. Az app elérhető lesz Androidra és iOS-re is, és közvetlenül az alkalmazásból lehet segélyhívást indítani. Egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, amik megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is. Így a riasztással egyidejűleg olyan fontos tudnivalók is a mentőszolgálat rendelkezésére állnak – pl. a beteg kora, neme, gyógyszerérzékenységei – amiket a diszpécser csak hosszas beszélgetés során tudna meg. Vészhelyzetben ezek a percek is számítanak.

Az alkalmazás másik erőssége a szuperpontos helymeghatározás. A precíz rendszernek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Az app a POI adatbázisának köszönhetően megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségeit is. Tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost, arra az esetre, ha nekünk kell elsősegélyt nyújtanunk. Fontos továbbá, hogy az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet...

KÜLFÖLDI KASTÉLYOKBA ÉS PALOTÁKBA FEKTETIK ORBÁNÉK A LOPOTT PÉNZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.03.


Meghirdette Orbán, hogy a magyar befektetőknek külföldön kell profitot termelni, és voltak olyanok, akik azt hitték, hogy ezúttal általában a magyar emberekről beszél, nem saját magáról és a családjáról. Ezek a befektetések láthatóan két csoportra oszthatók: az egyik az afrikai, harmadik világbeli országokba és különféle diktatúrákba kivitt pénzek, mint amilyen legutóbb az ugandai és a zöld-foki-szigeteki befektetés volt, ezek klasszikus pénzmosások, és egyszerű hétköznapi lopások. Az állami pénzt viszik ki, amivel egy fejlesztés látszatát keltik, de a sótalanított vizet nyom nélkül beszívja a homok, a pénzt a strómanoknak fizetik ki, és a banda magánzsebeibe vándorol. Mint minden pénz, végeredményben ez is Orbáné lesz, akkor is, ha egy ideig valaki más használhatja, forgatja vagy felügyeli. Előbb-utóbb hozzájuk kerül.

A külföldi “magyar befektetések” másik csoportja az, amikor az Orbán-család és az Orbán-banda a már ellopott százmilliárdokat európai országokban fekteti be. Ez is az elrabolt pénz egy részének tisztára mosása, mert különféle céges akciókkal ezeket eltüntetik a magyar nép szeme elől. A “magyar befektetők” alatt természetesen Orbán strómanjait kell érteni, Mészáros Lőrinc pancser gázszerelőt, aki soha nem vitte volna semmire, ha nem Orbán strómanja, s Orbán lánya és veje: Orbán Ráhel és Tiborcz István. Utóbbiak feladata az is, hogy olyan iparágakba fektessenek, amelyek nemcsak tartják a pénz értékét, de a potenciális Ráhel királynő társadalmi presztízsét emelik külföldön és Magyarországon.

A felcsúti Royal Family ennek megfelelően a szállodaiparban, turizmusban, divatiparban és a nagyértékű ingatlanbizniszben érdekelt. Ezek egy része úgy kapcsolódik, hogy régi leromlott kastélyokat és palotákat vásárol a lopott pénzből az Orbán-család, ezeket felújítja, majd egy szállodaláncolat részeként üzemelteti. Az Orbán-vezette családi maffia és tolvajbanda odáig arcátlanodott, hogy a fatolvaj és Elios-rabló Tiborcz István már nem bujkál, mint korábban tette (ahogy a tolvajok szoktak), hanem egy kommunikációs tanács révén interjúkat ad, és úgy jelenik meg a nyilvánosságban, mint egy legitim szereplő, aki világ életében kastélyok és paloták tulajdonosa volt, soha egy szalmaszálat el nem lopott, lopásra használt traktora soha nem is volt, az ingatlanjait és a milliárdjait legálisan szerezte vagy abba beleszületett. Lassan “tiszteletre méltó” üzletemberként és úriemberként kell tekintenünk a tanyasi fatolvajra...

HETENTE EGY NŐ BELEHAL, DE A FIDESZ EP-LISTÁJÁT VEZETŐ TRÓCSÁNYI SZERINT RÁÉRÜNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.04.04.


Öt éve nem sikerült a ratifikálni a családon belüli erőszakot szigorúbban büntető Isztambuli Egyezményt, az igazságügyi miniszter pedig úgy tűnik, tovább jegelné a témát.

- Hetente egy nő hal meg Magyarországon családon belüli erőszak áldozataként.

- A felnőtt magyar nők fele megtapasztalta már a szexuális zaklatás valamilyen formáját.
- 15 éven felüli nők egyötöde, azaz közel 1 millió nő válik életesorán a nők elleni fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává.
- A nők átlagosan 5 verést szenvednek el, mielőtt segítséghez fordulnak. A legtöbben azonban sohasem fordulnak segítségért.

A fentiek tudatában válik igazán kétségbeejtővé, hogy az igazságügyi miniszter felelősségvállalás helyett inkább hárít, amikor az Isztambuli 
Egyezmény hazai ratifikálásáról kérdezik: Trócsányi Lászlót – nem mellesleg a kormánypárt európai parlamenti listavezetőjét – Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és EP-listájának első helyezettje faggatta arról hogy mire vár még a kormány, miért nem vezetik át az egyezményt elvárásait a hazai jogrendbe...

ELKÉPESZTŐ MENNYISÉGŰ PÉNZT, AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT MÁSFÉL ÉVES KÖLTSÉGVETÉSÉT SZÓRTA EL PROPAGANDÁRA EDDIG AZ ORBÁN-KORMÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.04.04. 


...Az Orbán-kormány elképesztő mennyiségű pénzt fordít propagandára. Szerdán a 24.hu írta meg, hogy a kabinet két kedvenc kommunikációs cége, a Balásy Gyula tulajdonában álló New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. újabb nettő 10 milliárd forintos megbízást nyert el a a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivataltól. Ez már a második hasonló megbízás három hónapon belül, az Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai szintéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása 6., valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 14. hangzatos címen fut, az előző 10 milliárdos megbízást ugyanis januárban kötötték meg a két céggel. Ez a 20 milliárd forint több, mint amennyire a New Land Media és a Lounge Design 2018-ban összesen szerződhetett. Akkor a propagandaőrület megállt 18,4 milliárd forintnál

A 2016 vége óta elköltött 66,6 milliárd forint 4 milliárddal több annál, mint amennyi gyesre ki volt jelölve a 2018-as költségvetésben.

A NACIONALIZMUS SEM MÁKOS GUBA VANÍLIAÖNTETTEL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.04.04.


Csonka-Szlovákia nem ország, Egész-Szlovákia mennyország, ha a föld Isten kalapja Szlovákia a bokréta rajta, a szlovák annyira tehetséges nép, hogy ők találták fel a gyorsíró habszifonpatront, és ezért mintegy halmazatilag legyen Szlovákia a szlovákoké. Ez egészséges nemzeti keresztény érzelem, kérem tisztelettel, hogyan nevelhetnénk a futballokos szlovák fiatalokat hazafiúságra, ha mindenféle nemzetidegen, baráti Ausztriára bús hadakat uszító, az ősszlovák Tokaj szőlővesszejeire rámozduló csoportok harci dalait üvölthetik a nemzet egészségesen szláv arcába. Legyünk már büszkék a háromezer éves szlovák kultúrára, pihepuha etnikai homogenitásunkra, Maria Smitová (*)két szép szemére, kultúrkonzervatív ideológiai tisztaságunkra, Jozef Tiso-ra Stefan Curka-ra? 

Szlovákia parlamentje megtiltotta idegen országok himnuszának éneklését bizonyos szakrális terekben, ahol szlovák népfiak kergetik a labdát. Van-e ennél nemzeti kereszténykonzervatívabb tett? Kétlem.

Baromság ez a törvény ? Még szép. A nemzeti kereszténykonzervativizmustól mégse várhatjuk azt, hogy megoldja a Riemann-sejtést.

Vannak ezek a méreten aluli országok, amelyek egyetlen öröme, hogy belerúghatnak valakibe, nemzeti kisebbségekbe, vagy nemzeti kisebbség híján melegekbe, szíriai ovisokba, és kurvára csodálkoznak, amikor a másik méreten aluli pont beléjük talál rúgni.

A szólásszabadság, a kisebbségek védelme, általában az emberek állam által való békén hagyásának igénye szabadelvű (leánykori nevén liberális) gondolat, és amikor egy országban fasiszta ideológiai szeánszokon köpködik meg a kannás bor humán megfelelői a szabadelvűséget, akkor viseljék el, mit viseljék el, örvendezzenek afelett, hogy ideológiai kistestvérkéik ilyen jól bele találtak flatulálni a nulláslisztbe.

* hogy a Maria Smitova nem is rendes szlovák népleány? de lehetne, drága barátaim, lehetne

HASZNOS IDIÓTÁK: HABONYÉK KEZE ALÁ DOLGOZIK ÉS FÉLELMET TERJESZT A FÜGGETLEN SAJTÓ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: GERNERPETER
2019.04.04.


Hihetetlen módon januárban előbb a teljes független magyar sajtó leközölte Orbán kampánytanácsadójának interjúját arról, hogy miként és miért csinált a Habony-művek Sorosból bűnbakot, majd abból semmit nem tanulva néhány nappal később még egyszer bevették ugyanazt a mesét, de most Nagy Blankával a célkeresztben. Aztán áprilisban megint. Elmagyarázom

Nagy Blanka az a bátor diáklány, aki tavaly decemberben egy tüntetésen, csúnya szavakat is használva, felszólalt. Aztán hetekkel később, egy szép januári vasárnap estén belekötött a 18 éves lányba Bayer Zsolt, a NER lovagkeresztes nehézsúlyú megmondóembere, majd pártunk és kormányunk teljes agitációs és propagandagépezete.

Erre a teljes független magyar sajtó és a megmondóemberek, majd az ország nem fideszes fele felhorkant, hogy a NER egy 18 éves védtelen lánytól fél és milyen dolog ez és karaktergyilkosság és védjük-meg és je-suis-blanka. Mint aki semmit sem tanult a Habony művek működéséről.

Mint akik nem látják a fától az erdőt.

Pedig ott van a kampánytanácsadó cikkében, hogy miért pont Nagy Blankába kötnek bele. Ő jó alany erre, mert nem politikus és korlátosak eszközei a védekezésre, mert megszemélyesíti a rendszerről már semmi jót sem gondoló fiatalokat. Az ő provokálásán keresztül egy teljes generációt, a politikailag most eszmélő diákokat lehet elérni. Ők a célcsoport a Habony-műveknél, nem Nagy Blanka, hiszen ő csak egy szerencsétlen kis proli Bayerék szemében...

ISTEN, HAZA, CSALÁD

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.04.04.


... Hajrá, magyarok! Irány a nászi ágy, fel új, édes szerelmi csatákra, teljesedjék be a nász, szaporodjék a nemzet! Ezt üzente a magyar miniszterelnök, méghozzá úgy, hogy ezt az egész buja paráználkodást pénzügyi finanszírozás ígéretével tette még csábítóbbá. Ha sok gyereket csináltok, lesz ingyen pénz rogyásig, ilyen-olyan jogcímen, ilyen olyan hitelekből, csak tudjátok mire elkölteni. Meg persze az sem baj, ha majd vissza tudjátok fizetni. Ezt is üzente a miniszterelnök.

Ennyit a nagyívű program magasztalásáról. Rögtön másnap kiderült azonban, hogy a szép beszédnek sok volt az alja. Éppen csak a megfelelő előkészítés, és megalapozottság, magyarán a pénz és az alaposan átgondolt, kidolgozott program hiányzott mögüle. Vagyis egy igazi kortes beszédhez méltó módon a miniszterelnök összedugta a fejét és kiötlött valamit, aminek a valósághoz ugyan nem sok köze volt, azonban irgalmatlanul oda lehetett dörgölni a nép orra alá. Éljetek (nemi életet), pupákok!

Akkor aztán elkezdődött a játék a számokkal, megkezdődött a szabályozó munka, vagyis a kiszorítósdi. Ki az, aki méltó, akinek adható, és ki az, akinek sajnos nem jár. Apránként az is világossá vált, hogy kik azok, akik jobb, ha nem is próbálkoznak pénzt kunyerálni csip-csup, vacak kis családi problémáik megoldásához, vagy legalábbis átmeneti rendezéséhez, mert csak további kilátástalan adósságcsapdába kerülnének. Ha egyáltalán kapnának egy fillért is.

Mára már világossá vált, hogy a hitel, támogatás, mifene csak azoknak üzlet, akik amúgy sem igazán szorulnak arra rá. Az is kiderült, hogy megéri ezt a „családtámogatási hitelt” befektetésekre is felvenni, mivel jó befektetés esetén az magasabb hozamot garantál, mint a kölcsön kamata, s így nyereséget lehet vele produkálni. Közben persze beeshet egy-két gyerek is. Dupla haszon.

A családügyekért felelős, nagyon boldog helyettes államtitkár azóta is derűsen haknizik, és propagálja, hogy lámcsak, milyen jó is ez a mi pártunk és kormányunk, mennyire szívén visel és gondoskodik. Amerika, Olaszország és az egész Unió minket csodál, térden állva kéri a receptet.

Olvasom közben az újságban, hogy egy kismama, szülés után, egy fészerben elbújva alighogy világra hozta gyermekét, egy ott talált műanyag csővel megfojtotta és elrejtette a babát.

Olvasom, hogy egy hat gyermekes asszony, aki állítása szerint nem volt tisztában azzal, hogy terhes, a budiban szülte meg a gyermekét és beledobta a kicsit a gödörbe, ahol a kicsi „ellátatlanság miatt” (így áll a periratban) elhalálozott.

2019. február 26-án 21 óra 40 perc előtt egy felsőzsolcai asszony otthonában szülte meg a gyermekét. Az anya egy eszközzel több sérülést is okozott a csecsemőnek, aki ennek következtében a helyszínen az életét vesztette.

Sülysápon egy 35 éves anya négy hónapos csecsemőjét fojtotta bele a fürdőkádba, majd sikertelen öngyilkossági kísérletét követően Budapestre utazott és feladta magát a rendőrségen.

Egy ugyancsak 35 éves pásztói asszony tavaly szilveszterkor titokban megszülte harmadik gyerekét egy patak mellett, majd meggyilkolta a csecsemőt. Egy zsebkéssel levágta a fejét. A gyilkosság úgy derült ki, hogy másnap egy kutya bevitte a csecsemő levágott fejét a házába.

Egy másik tanyán több elföldelt csecsemőholttestre bukkantak a nyomozók.

Tiszta horror, ugye? És ezek a csecsemőgyilkosságok egymás után, szinte minden hónapban felbukkannak a médiában. Meg kell, hogy mondjam, hatvanöt évem elszelelt, de ennyi csecsemőgyilkosságról egész életemben összesen nem hallottam, mint az utóbbi néhány évben.

Mire akarok kilyukadni? Arra, hogy ez az álprogram igazából a létező problémákat nem oldja meg, csak tovább mélyíti a társadalmi szociális szakadékokat. A támogatások valójában nem a gyermekek, és nem a sok gyermeket nevelő nagycsaládosok érdekében és támogatására lettek meghirdetve. Ők nincsenek abban a helyzetben, hogy pénzt kérjenek, pláne kapjanak. Kilátástalan ugyanis, hogy valaha vissza tudnák fizetni. Ügyes csavar a gondoskodó törvényben, hogy meglévő gyerek után nincs hitel, csak új gyerek után. Az is izgalmas kérdés, hogy három gyerek kihordása után az anyuka hogyan tud visszakerülni a termelői munkába, hogy mondjuk a CSOK törlesztésébe részt tudjon venni az addig egyedül kereső apával. Ha van még apa. Ha megvan még a CSOK-ra vásárolt lakás, és időközben nem árverezték el a fejük felől.

Marad tehát a támogatás azoknak a párt és a kormány számára kedves közép- és felső-középosztálybeli családoknak, akiknek így még könnyebb lesz az életkezdés, a családalapítás, de akkor sem fognak tudni akkora népszaporulatot produkálni, amennyi a népesség újratermeléséhez szükséges.

Egy gyerek, ha meg kell születnie, meg fog születni. Ha nyomorba fog megszületni annak előre láthatóan nyomorban is kell felnőnie: ez a mai Magyarország családpolitikai törvénye. Ha pedig a szülő kilátástalannak látja, hogy a születendő gyermeket – talán már a sokadikat – el tudja látni, fel tudja nevelni, vagyis egyszerűen nem látja biztosítva a gyermek életképességét, élethez való jogait, akkor az a gyerek hiába születik meg. Erre látjuk fentebb a példákat.

A látszatintézkedések kormányának próbálkozásáról már a program meghirdetésének másnapján kiderült, hogy egy szűk és napról napra szűkülő körnek szól csupán. Viszont valószínűleg jó üzlet lesz néhány Fidesz-közeli banknak és pénzintézetnek. Ennek ellenére a minapi parlamenti szavazáson az MSZP is megszavazta, talán a „nagy baj nem lehet belőle” elve alapján. Úgy gondolkodhattak, hogy esetleg lehet ebből az együttszavazásból még némi politikai tőkét is kovácsolni. Az nekik sem jutott eszükbe, hogy nem elég egy gyermeket megszülni, azt a gyermeket fel is kell nevelni. Ez pedig nem propaganda meg hitel kérdése. A DK ezért utasította el a tervet, vállalva a demagóg támadások ódiumát is...

ORBÁN HAZUGSÁGAI (4.) – FÉLELEMKELTÉS MINDEN SZINTEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.04.03.


Csúsztatás – ez volt a leggyakoribb reakció azoknak a szakértőknek a részéről, akiket arra kértünk, hogy tényekkel értékeljék azokat a kijelentéseket, amelyeket Orbán Viktor kormányfő tett a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva. Négy területen intézett ismét erőteljes támadást Brüsszel ellen: a megszorítások, a devizahitelesek, a rezsicsökkentés és a menekültáradat kérdéseiben. Négy téma – négy cikk. Elsőként a megszorításokat, utána a devizahitelek problémáját, majd a rezsicsökkentést vettük górcső alá. Sorozatunkban most a menekültkérdést vizsgáljuk meg.

„Tele van csúsztatással” – reagált Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő Orbán Viktor minapi kijelentésére, mely szerint Brüsszel azt mondta, „engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát. A két állítás egyik fele sem úgy igaz, ahogy elhangzott. A Magyarország egész területén három éve érvényben lévő válsághelyzet fenntartása pedig „nevetséges”, hiszen az elmúlt egy évben napok telnek el úgy, hogy sem a keleti, sem a déli határszakaszon nincs határsértés.

A migráns-kérdés egész kezelése tele van csúsztatással – állítja Tarjányi, aki a fent idézett, a Vasárnapi Újságban elhangzott orbáni kijelentés kapcsán emlékeztet arra, hogy 2015-ben Orbán jól ráérzett arra, hogy éleződni fog a menekültkérdés: a közel-keleti és közép-afrikai válság miatt komoly tömegek fognak elindulni Európa felé...

SALVINI ORBÁNNAK EGYESÍTI A POLITIKAI ALVILÁGOT, DE ORBÁN A NÉPPÁRT SZEREPÉRE VÁGYIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.03.


Nagyon fontos, hogy a szélsőjobboldal, a joguralmat felszámoló fasiszták legyenek különválasztva, megbélyegezve, hogy mindenki tudja, kikről van szó. Orbán is attól veszélyes, hogy a Néppárt nem tud tőle megszabadulni. Amint bekerülne egy szélsőjobboldali, illiberális, EU-ellenes, fasiszta pártcsaládba, mindenki fellélegezhetne, mert onnan nem jelentene veszélyt Európára.

Az mindig jó, ha a szélsőségeseket egy helyre terelik, és valaki összefogja a szélsőjobboldalt és a szavazóit. Ez azt is jelenti, hogy elválasztják őket a normális emberek világától, és ki van jelölve számukra a pöcegödör helye. A világ normális működésének első számú előfeltétele, hogy a civilizált, legitim, demokratikus közélet ne keveredjen a szélsőségekkel, és a szélsőjobboldal ne téveszthesse meg a választókat, mintha a jogállami normákat képviselő politikai erőknek elfogadható alternatívája lenne.

Ezért teljes szívvel csak üdvözölheti minden demokráciát, jogállamot, emberi jogokat tiszteletben tartó európai polgár, hogy Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője, létrehozza az “Európai Népek és Nemzetek Szövetségét”, amelybe Európa szalonképtelen illiberálisait tömöríti. Ez lesz Európa pöcegödre, amelyről minden normális ember tudni fogja, hogy közveszélyes elmebetegek gyűjtőhelye. Még nagyobb öröm, hogy Salvini a politikai alvilágot alig titkoltan Orbánnak hozza létre, és azt reméli, hogy az illiberális fasiszta Orbán az élükre áll. “Adná Isten”, fohászkodhat minden igazi európai keresztény és demokrata, mert azzal elhárulna az Európára leselkedő közvetlen veszély. Orbán azonban minden bizonnyal igyekszik kikerülni ezt a csapdát, amelyben ő eltűnne a süllyesztőben...

KISZÁMOLTÁK: HIVATALOSAN CSAK 300 EMBER SZENVEDHET A FERIHEGYI REPÜLŐTÉR ZAJÁTÓL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.04.04.


Brutális zajt, 88,6 decibelt is mért a múlt héten a kőbányai Hang utca felett elszálló repülők zajterhelését figyelő, az önkormányzat által megbízott külső szakértő, jóval többet az egész napra megengedett 63 decibeles küszöbértéknél. Riportunkban bemutattuk, hogy ennél is rosszabb a helyzet Rákoshegyen, ahol a lakók egyenesen halálosnak nevezték XVII. kerületi lakóhelyüket az elviselhetetlen zaj és kerozinszennyezés miatt:

Olyan értelemben nincs is ebben túlzás, hogy a környezeti ártalmak közül a légszennyezés után mindjárt a második halálok a zajterhelés. A panaszáradat ellenére papírforma szerint minden megfelel a jelenleg alkalmazott jogszabályoknak, a küszöbértékeket szinte elhanyagolható mértékben lépik túl. Utánajártunk, hogyan lehetséges ez.

Mivel életbevágó kérdésről van szó, a repülőterek esetében kötelező a zaj mérése, számítása, zajvédelmi övezetek kijelölése, illetve a zajártalom kezelése. Az évi 50 ezer le- és felszállásnál nagyobb forgalmú repülőtereknek, mint amilyen a ferihegyi, úgynevezett stratégiai zaj- és konfliktustérképet, valamint ezekre alapozott intézkedési tervet kell készítenie. A repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport legutóbb 2018-ban készíttetett ilyet, a feladattal a Vibrocomp Kft.-t bízta meg, és a dokumentum szerint

a stratégiai küszöbértéket meghaladó zajterhelésnek egész napra számolva mindössze 300 lakos van kitéve, a XVII. kerületben kétszáz, a XVIII. kerületben pedig száz. Ez jelentős javulás, az előző, 2012-ben elvégzett számítás ezer lakosához képest. Éjjel pedig paradicsomiak az állapotok, nyolcszázról nullára csökkent a küszöbérték feletti zajtól szenvedő lakók száma.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a zajvédelmi intézkedési terv arra a következtetésre jutott, hogy a zajterhelés csökkentése öt éven belül nem igényel végrehajtandó intézkedést – derül ki az Agrárminisztérium honlapján elérhető dokumentumból.

A szakértői számokkal köszönőviszonyban sincs az a felháborodásözön, amit civilek, több polgármester és Tarlós István, Budapest főpolgármestere indított az utóbbi időben. Ők azt állítják, hogy elviselhetetlen a zaj, sürgős intézkedésekre van szükség, sőt megpendítették azt is, hogy a forgalom egy részét más repülőtérre kellene terelni. Frik Zoltán, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnöke szerint a probléma több százezer családot érint Budapesten és környékén, az egyesülethez ezerszám ömlenek a panaszok, és már nem csupán a XVII. és XVIII. kerületekből, illetve Vecsés és Üllő környékéről, de Zuglóból, Kőbányáról, Angyalföldről, Óbudáról, Budatétényről, Kispestről és a XV. kerületből is...

„ITT A GYERMEK ÉRDEKE AZ UTOLSÓ”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.04.03.


Folyamatosan hazudik és félretájékoztat a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról – állítja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerdán egy újságíróknak és civil szervezetek képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen cáfolta a kabinet állításait. 

A szociális államtitkárság még 2017-ben jelentette be: felszámolják a fóti Gyermekvárosként elhíresült intézményt annak az országos programnak a részeként, mely keretében megszüntetnék az összes „zárt, tömegszerű” szociális otthont. 

A kormány szerint a fóti gyermekotthon korszerűtlen, az épületek több mint hatvan évesek, az intézmény maga a „szocialista nosztalgia” maradványa. Szél Bernadett szerint az igazság ezzel szemben az, hogy a gyermekotthon nem zárt, nem „tömegszerű” és nem korszerűtlen. A gyermekközpont mindenki előtt nyitott, szerves részét képezi a város életének – ami nem is csoda, hiszen a fóti Károlyi-kastély 43 hektáros, ősfás parkjában helyezkedik el...

A FIDESZ MAGÁT IS MEGLŐHETI, HA ELMÉRI A KARÁCSONY GERGELY ELLENI TÁMADÁST


HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.04.04.


A következő hetek nagy feladványa az lesz, hogy miként próbálja meg támadni a Fidesz Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet úgy, hogy közben neki is bőven van takargatnivalója a parkolási ügyben. Sok csavar van a történetben, a cikkben felbukkan egy érdekes szereplő is.

"A zuglói parkolás pénzszivattyúként működik" – ezt a megállapítást tartalmazza a Fidesz zuglói szervezetének közleménye. Ez nem egy kerületi magánakció: a szöveg a párt központi e-mail-címéről érkezett. A Fidesz természetesen Karácsony Gergely zuglói polgármestert, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét tartja felelősnek mindezért, és vizsgálóbizottság felállítását is követeli.

A történet elég szövevényes, a kormánypárt állítása pedig a saját fejükre is visszahullhat. Nemcsak azért, mert a zuglói parkolási szerződéseket a közgyűlés fideszes képviselői is megszavazták – az egyiknél Karácsony tartózkodott, holott vétózhatott is volna, a másiknál igent nyomott –, hanem azért is, mert a zuglói parkolási piacon megjelenő cégek egy része más, Fidesz vezette kerületben is felbukkant. Ezt a cikkben később részletesen is bemutatjuk. A Fidesz a közleményében nem fejtette ki, pontosan mit ért pénzszivattyú alatt, és melyik önkormányzati szereplő működtedheti azt, és nem válaszoltak a tisztázást kérő e-mailünkre sem. Az sem derült ki, ha visszaélést sejtenek, tesznek-e feljelentést.

Interjút hiába kértünk Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármestertől, a már hivatkozott közleményre mutogatva elhárította megkeresésünket, pedig jó lett volna megtudni, mikortól lett gyanús a Fidesznek a helyi parkolás, illetve miért támogatták annak idején a döntést.

A parkolás az elmúlt hetek forró témája, az egyik legfontosabb kampánytéma lehet az önkormányzati választáson, kérdés, hogy a Fidesznek sikerül-e profitálnia ebből, vagy belemanőverezi magát egy számára is kellemetlen helyzetbe...

FÉLÜNK ÉS MEGHALUNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.04.03.


Azon töröm a fejem, hogy mi lesz, ha Soros mégsem örök életű, és egyszercsak, váratlanul visszaadja sötét lelkét a Sátánnak.
Lehet, félbehagyott művet hagyna utódjára?
Vagy nincs is mű, mert a helyiérdekű ördögűző az oroszok után a Sátánt is hazazavarta?
Azért van ok az aggodalomra, merthogy az ördögűzés bonyolult és nehéz tudomány, az eredmény meg kiszámíthatatlan, van úgy sokszor, hogy a Sátán győz.
De van olyan is, hogy maga a Sátán ölti fel az ördögűző történelemből évezredek óta jól ismert gúnyáját, és Istenes dumákkal hülyíti az Úr együgyű teremtményeit, hirdetve, hogy majd ő megvédi őket az ördögtől.
Azok meg mennek utána, mégha az ördögűző csuhája alól ki is lóg a lóláb, melynek tövénél ott lengedezik az istenfélő polgár jutalma erős hitéért.
Mindenesetre a Sátán tudja, hogy az ember életének egyetlen dolog ad valódi tartalmat, ez pedig a félelem.

Szeretünk félni, létszükségletünk szinte a félelem, ha éppen nem kell félnünk semmitől, csak pislogunk tanácstalanul, mint a luki nyúl, mikor üres a mező...
A félelem jó, a félelem eligazítást ad olyan esetekben, mikor cselekednünk kellene, mert azonnal tudjuk, hogy ki vagy mi ellen kell védekeznünk. És mennyivel egyszerűbb a világ, ha van, aki eligazít bennünket ebben a fontos kérdésben...
A védekezés formája magyar sajátosság - népünk ezt ellenfelünk háta mögött térdre ereszkedve, vad nyelvcsapásokkal végzi, gondosan odafigyelve a csapások egy speciális rózsával megjelölt pontos helyének kiválasztására.
Féltünk hajdan a tatároktól - ellenük a tengerig futva, félelmetes hátunkat mutatva harcoltunk, aztán féltünk a törököktől, ezért is neveztük országunk egy részét hódoltságnak és nem harcosságnak, féltünk a Habsburgoktól, akik királyokat adtak nekünk - utódaik ma errefelé várják sorsuk jobbra fordulását.
Féltünk az oroszoktól, akik internacionalista kötelezettségüknek eleget téve 1848-ban puskalövés nélkül besétáltak a világosi síkig, aztán féltünk tovább. Félelmeink megszüntetése érdekében az I. Világháborúban nyakunkra húztuk a Bruszilov-offenzívát, a II. Világháborúban pedig Ukrajna megszállóiként vitézkedtünk, melynek következtében ismét beballagtak az orosz csapatok, de már nem puskalövések nélkül.
Aztán 1956-ban is esett néhány lövés, utána meg hosszú ideig csend és Varsói Szerződés, meg barátság, egészen addig, míg I.Viktor Mihály ki nem zavarta őket.
Aztán egy darabig nem féltünk, csak a rendszerváltás után éledt fel a régi, ismerősen kellemes érzés, hisz oly kevesen szeretnek térképet nézegetni és még kevesebben kulturáltan viselkedni...

SAJÁT MAGÁRA IS RÁLICITÁL AZ ÁLLAM - SZIGORÍTJA A VISSZAVÁLTÁST AZ MNB AZ INGATLANALAPOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.04.


Emelkedő árfolyamoknak örülhettek márciusban a kötvényalapokba fektetők, pedig a pénzpiaci hozamok meglehetősen vegyesen alakultak. Nagy kérdés, mennyire bolygatja majd meg a megtakarításokat a legújabb lakossági állampapír, ami a mostaniakra is ráver majd a kamatával. Változást hozhat az MNB szigorítása is az ingatlanalapoknál.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti kamatdöntő ülésén a várakozásoknak – és korábbi ígéretének – megfelelően a szigorítás irányába lépett. Az egynapos jegybanki betét a korábbi mínusz 0,15 százalék helyett lett 0,05 százalék – még mindig a negatív tartományban. Az alapkamaton persze most sem változtattak, de erre nem is számított senki. A pénzpiaci kamatok ugyanis még mindig mélyen alatta vannak. Az MNB még azt is kommunikálta, hogy egyszeri, egyedi döntés született, amivel lehűtötte a szigorítási várakozásokat. És persze meg is gyengítette a forintot.

Bizonytalan a piac

Az állampapír-piaci mozgások mindenesetre erős bizonytalanságra utalnak. Márciusban az egyéves és annál rövidebb lejáratú referenciahozamok jelentősen csökkentek, a hosszabb papíroknál ugyanakkor mindenféle mozgás előfordult. Az ÁKK adatai szerint 3 hónapos hozam 0,12 százalékról március végére 0,04 százalékra esett, tegnap pedig már csak 0,01 százalékon állt. A 6 hónapos 0,13 százalékról 0,10 százalékra csökkent, a 12 hónapos 0,37 százalékról a hónap végére 0,21 százalékra esett...

ÍGY LAKNAK A KANADAIAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ákos
2019.04.04.


Bevallom, mindig voltak bennem kérdőjelek az észak-amerikai építkezéssel kapcsolatban, például nem nagyon értettem, miért olyan ritkaság a téglaház az Egyesült Államokban és Kanadában. Nos, a családjával másfél éve Dél-Ontarióban élő Ákos posztja azért sok mindenre választ ad.

“Másfél év kanadai élet alatt összeállt bennem egy kép a helyi kertvárosi építészettel kapcsolatban. Lássuk az én szubjektív szűrőmön keresztül, hogy miben különböznek a kanadai otthonok a magyar házaktól.

#1 Ha valami működik, akkor ne javítsd meg!

Ez a mondás igaz egész Észak-Amerikára. Európából nézve az USA és Kanada modernnek és haladónak tűnik, itt élve viszont az látszik, hogy mennyire konzervatív a világ ezen része. Ez a házakra és otthonokon belül is igaz sok mindenre, azaz a házak alaprajzától kezdve a villanykapcsolókig.

Igen, a villanykapcsoló és a mennyezeti ventillátor. Az USA-ban és Kanadában a képeken látható típusokkal lehet találkozni. 40 éve is pont így néztek ki. Vannak persze szép és forma tervezett dolgok Észak-Amerikában, de egy új házat még ma is simán megépítenek úgy, hogy ezeket a kiegészítőket rakják be...

MI VÁR A BÍRÓSÁGOKRA: FELKÉSZÜL ORBÁNÉK CSALÁDI ÜGYVÉDJE?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2019.04.03.


Trócsányi utódjának nagyobb hatalma lesz az új bíróságok felett, mint Handó Tündéé a régi szervezetben.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta „A közigazgatási bíróságok függetlenségét biztosító további garanciákról” szóló, magasztos címmel ellátott törvényt, így rövid határidővel elkezdődhet a különbíróságok felállítása.

A parlament fideszes többsége a következő hetekben megválasztja a Közigazgatási Felsőbíróság elnökét (felkészül a „bírságbajnok” Patyi András), a közigazgatási ügyeket tárgyaló bírók nyilatkoznak arról, hogy átmennek-e az új szervezetbe, a fennmaradó bírói helyek felét idén, másik felét jövőre tölti fel az igazságügyi miniszter.

Januártól kezdődhet az ítélkezés,

a miniszter felügyelete és szakmai irányítása alatt. A különálló közigazgatási bíróságok felállításáról még decemberben rendelkeztek, a „függetlenség további garanciáinak” beépítésére a Velencei Bizottság aggodalmai miatt volt szükség. A kormány ugyanis sajátos módon azután kérte ki az Európa Tanács alkotmányjogi testületének véleményét a különbíróságokról, hogy az eredeti törvényt már benyújtotta a parlamentnek...

SÜRGŐS BETEG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MOLNÁR ERZSÉBET
2019.03.29.


A joggingos fiatalember feláll, tolja maga előtt szintén fényes melegítőben feszítő párját, akit megpróbál egy lendülettel bejuttatni a rendelő ajtaján, melyet az asszisztens elfelejtett elállni.

A bőrgyógyászaton várakozunk, az asszisztens időről időre kijön, nyakát hátrahajtva, lamentálva kérdi a Magasságostól, hogy „ki vár ide?”, hangjában van egy kevés remény, egyfajta gyermeki ábrándozás, hogy mindenki megrázza a fejét, és átvonul a proktológiára, de belül tudja, hogy nem. Észbe kap, kiráncigálja a lányt: „Majd szólítják!”

„De mikor?! Két órája várunk!”, lép fel támadólag a joggingos.

„Van időpontjuk...?

„Nincs.”

„Na! – vágja el a vitát a másik. – Várjanak a sorukra!”

A joggingos fiatalember dohogva leül, az asszisztens tájékoztatja az egybegyűlteket:

„Akinek időpontja van, vár, akinek nincs, csak akkor jöhet, ha sürgős, és végig kell várnia az időpontosokat. Látják, mennyi a beteg.”

„Nekem sürgős időpontom van. Két órára”, próbálkozik egy asszony.

„Olyan, hogy sürgős időpont, nincs. Itt hónapokra előre van időpont. Magának legföljebb azt mondták, ha sürgős, jöjjön ide kettőre, akkor kezdődik a rendelés.”

„De...”

„Tudja, hol van a két órás beteg?”, a várakozók felé: „Otthon van. A két órás beteg már meggyógyítódott, és hazament.”

A joggingos felé: „Tudja, ki a bőrgyógyászaton a sürgős beteg? A sürgős beteg az, aki fullad.”

Rövid hatásszünetet tart. „Ön fullad?”, kérdi elégedetten.

„Nem fulladok, de...”

„Nem fullad. Vagyis nem sürgős beteg. Fullad itt valaki? – néz elégedetten körbe. – Na ugye. Nem fullad. Aztán még sincs a felének se időpontja.”...


MÁR CSAK AZ A KÉRDÉS, HOGY MOST AZ ISKOLÁNK VAGY A KÖNYV A KATOLIKUS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.04.03.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Megúsztam

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

A szerencse kegyeltje kend. Mert nincs itt. Mert a korosabbak vigyázatlanabbak. Meg hiszékenyebbek. Azt hiszik, hogy amit látnak, az az, amit látni vélnek, csak a káprázó szemük, a látásromlásuk miatt tűnik torznak. Mi, gyerekek meg jól ráfázunk, ha nem vigyázunk. Mert mi meg nem látjuk azt, amit nézünk. Érti kend? Mint most én. Csaknem.

Nem is írok én most másról, csak a megmenekülésemről, pedig lenne miről. Például itt a könyékig felgyűrt és marokra fogott intellektualitásukkal, a köztársasági évfordulók kapcsán tömegével gyilkolták a halottakat a hatalmaskodó törpék, az Izraelben kiképzett magyarmúltkivégzőosztagparancsnok milliárdos nagysága vezényletével. És mindjárt itt van a gulágozásra kilúgozott április 4- is! De nem festem az angyalt a falra, bár lehet, hogy fájintosabb lenne, mint az országalmára kacsingató turulos Lucifer szobra, amit az április 4 előzeteseként a néhány német vendégéjszaka emlékére emeltettek a turizmusfejlesztésre szánt pénzeket is bezsebelő, többszörösen tudatmódosult fiúk.

És akkor most rögvest jönnek a férfiak!

Az úgy kezdődött, hogy a dédinek szülinapja volt a hétvégén. Mindig olyat viszünk neki ajándékba, aminek örül. Fontos! Tényleg örülnie kell! És ettől az ajándékozás igen idő-, és figyelemigényes, az ár meg mellékes. Én például megkerestem az összes szemüvegét. Kend tudja, hogy ez nagy feladat, mert – ahogy írja kend-, azt az egy nyavalyás okuláréját se találja sose. Látási és olvasási gyakorlatot tartottunk a dédivel. Mi ketten. Király volt!

Én minddel a falnak mentem, a dédi az olvasó szemüvegével pedig nekem. És ekkor jött az én ajándékom! A legjobb utcai nyakba akasztós madzagot, a még tűrhető olvasó láncot kapott, mert könnyebb a ridikülből tapintással előhalászni.

A dédi pedig adott nekem viszonzásul egy könyvet a sok közül azzal, hogy ennek biztosan örülni fognak az iskolában, mert kereszt van a borítóján. Nem árt egy kis pedálozás az én szaktanári-osztályfőnöki és igazgatói-rovott múltammal. Már útközben belenéztem. Mire hazaértünk már tudtam, hogy ennek bizony nem örülnének az iskolában.

Tartalom: A korszerű demokrácia, A keresztény társadalombölcselet szempontjai, A politikai demokrácia kérdései, A szabadságjogok, A szociális demokrácia kérdései, A társadalmi szervezetek és az állam, A gazdasági demokrácia, Mezőgazdasági termelésünk újjászervezéséről

Valahogy már a fejezetcímek dallama sem passzolt ahhoz, amit manapság dúdolnak, vagy inkább bömbölnek nekem az iskolában/templomban, ezért beleolvastam az előszóba:...

MIGRÁNSPARA! TÖBB EZER VENDÉGMUNKÁS ÉPÍTI MAJD TISZAÚJVÁROSBAN A MOL ÚJ ÜZEMÉT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2019.04.03.


Utoljára talán a Rákosi-korszakban voltak akkora építkezések Magyarországon, mint ami most indul Tiszaújvárosban. Az egykori Leninvárosban az 50-es évek végén a pusztában kezdték felépíteni a mostani MOL Petrolkémia Zrt. elődjét, többnyire odatelepített, osztályidegenek, köztük Hamvas Béla író, filozófus is, aki raktáros volt. A mostani újdonság a nem-EU-s dolgozók (török vendégmunkások?) nagy száma lesz. A Jobbik információi szerint több ezren érkeznek. A MOL szerint összesen 3 ezer új dolgozót igazolnak, egy részük „uniós és unión kívüli” országokból érkezik – ismerték el érdeklődésünkre.

A 2030-ig szóló stratégiánkban vállaltuk, hogy 4,5 milliárd dollár értékben hajtunk végre petrolkémiai beruházásokat, jelentős részben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Célunk, hogy létrehozzuk Kelet-Közép-Európa legnagyobb vegyipari komplexumát. E fejlesztési stratégia egyik mérföldköve a 2021-ig megvalósuló Poliol Projekt, ami cégcsoportunk legnagyobb organikus beruházása és összességében közel 1,2 milliárd euróba kerül. A MOL-csoport történetének legnagyobb beruházásáról van szó, amit saját erőből hajt végre, és amelynek mérete regionális szinten is kimagasló” – írta az atlatszo.hu megkeresésére a MOL sajtó.

A grandiózus építkezés megragadta a politikusok fantáziáját is. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Bodó Sándor államtitkárt, igaz-e a hír, hogy 3000 török vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba. Az államtitkár válaszában diplomatikusan azt mondta, csak akkor jönnek harmadik országból munkavállalók, ha ugyanarra a pozícióra nincsenek EU-s jelentkezők.

A most épülő mobil lakóparkba 2000 gyárépítő vendégmunkás költözik be. A cég a beruházásával párhuzamosan fokozott biztonsági intézkedéseket is hoz, közösen Tiszaújváros vezetésével. Az első konténereket áprilisban telepítik a területre, a nyár derekán már meg is érkezik a vendégmunkások első hulláma. A tervek szerint 2020-ban lesz a csúcs, akkorra 2500 főre duzzad a kivitelezők létszáma. Kétezer új dolgozó a konténervárosban fog élni, írja az önkormányzati újság.

A város lakossága 15 ezer körül van...

„ORBÁN POLITIKÁJA TÉNYLEG NAGYON VISSZATASZÍTÓ”

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.04.


A NATO-nak foglalkoznia kellene Magyarországgal. Orbán országa már nem szabad. A Kreml szövegkönyvéből beszél a magyar miniszterelnök. Nemzetközi lapszemle.

A tekintélyes konzervatív Washington Examiner a NATO 70. évfordulója kapcsán Magyarországgal szemben fogalmaz meg súlyos kritikát, amihez apropót az adott, hogy Magyarország épp 20 éve tagja az Észak Atlanti Katonai Szövetségnek. Ilyen kifejezéseket használ az egyébiránt roppant kiegyensúlyozott értékrendet valló portál: „Orbán Európa rossz fiúja”, vagy „Orbán politikája tényleg nagyon visszataszító”. Az alapgondolata pedig, hogy a NATO-nak foglalkoznia kellene Magyarországgal, mert kevés csak katonai kérdésekben egy platformon lenni. A szervezet demokratikus és „szabadságharcos értékrendje” ugyanis megköveteli a tagállamoktól, így Magyarországtól is ezek tiszteletben tartását. A NATO alapokmányának preambulumára és a 2. cikkelyére hivatkozik, amelyek a független intézményrendszer és független törvényhozás működtetését írják elő. Ezért felszólítja az európai és amerikai vezetőket, hogy vállalják fel a konfrontációt Orbánnal szemben, mert ezeknek a feltételeknek nem tesz eleget a magyar kormányfő.
Orbán országa már nem szabad

2010 óta Orbán szisztematikusan építette le a demokráciát, idézi a Freedom House, az Európai Unió és a Human Rights Report rangsorolását, amelyek szerint hazánk már nem tartozik a szabad országok közé. Hisz parlamenti kétharmadával kontroll alatt tartja az ellenzéket, a médiát, a vallási-, a tudományos-, civil szervezeteket, az igazságszolgáltatást, a menedékkérőket és még a magánszektort is – írja a konzervatív Washington Examiner. S nem Orbán politikai nézeteivel van probléma, hanem a játékszabályok teljes átírásával. Ráadásul a NATO-kötelezettségeit sem tartja be, hisz 2017-től megakadályozza a NATO-Ukrajna bizottsági találkozók megtartását. Azért nem büntette a NATO mindezekért Magyarországot, mert külön kezelte eddig a jogállami-emberi jogi valamint a katonai kérdéseket. Azonban épp Magyarország sértette meg a NATO játékszabályait, amikor az ukrán nyelvtörvény miatt a saját önös érdekeit a NATO és szövetségesei érdekei elé helyezte...

STUMPF ISTVÁN: ORBÁN ÉS SZÁJER ÖSZTÖNDÍJA IS SOROSTÓL JÖTT ÁM

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.04.04.


Sok mindenre fel voltunk készülve, de Stumpf István szerda esti előadására úgy indultunk el: azért itt csak nem lesz sorosozás. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Igaz, a milliárdos neve nem épp abban a kontextusban hangzik el, ahogy az a Fideszhez közel álló személyeknél mostanában szokás. – A feleségem szerint 98 százalék, hogy nem választanak idén újra alkotmánybíróvá. Én azért bizakodóbb vagyok – hangzik el az előadás vége felé. Kritikus megszólalásait látva nem csodálkoznánk, ha végül a feleségének lenne igaza.

Miután Stumpf a sikereiről érkezik előadni az ELTE jogtudományi karára, könnyed sztorizgatásra, oldottabb hangvételre számítunk. Azért kicsit így is meglepődtünk, mikor az alkotmánybíró elindította a lánya által készített családi videót, benne élete fontos pillanataival. Míg más többnyire a kerti partikon nosztalgiázik, itt a „Kezdjetek el élni” felcsendülése után nem sokkal már a tévévitáknál tartunk, és épp Kéri László sajnálkozik azon, hogy tanítványa elment kancelláriaminiszternek. A közönségen nevetés fut végig, éppúgy, mint amikor az alkotmánybírót véletlenül Stumpf Andrásként konferálnák fel. De csalódnia kell annak is, aki a régi mesterek megtagadását várja: az alkotmánybíró továbbra is az elismerés hangján szól Kériről. (Aki egyébként szintén jelen volt a közönség soraiban.) Az előadás végén érkezik egy rá vonatkozó kérdés, mire Stumpf kifejtette: – Vele régóta mély barátságban vagyunk. Szoktuk persze egymást anyázni, de aztán mindig megiszunk egy fröccsöt vagy Unicumot.

Stumpf István viszonylag őszintén szaladt végig pályafutásán, és már ez a gesztus is szokatlan lehet mostanság. Nem tagadja meg múltját, nem hallgatja el korábbi dilemmáit, és a végén még az erősen kritikus kérdéseket sem üti el annyival, hogy alkotmánybíróként nem politizálhat...

EZ AZ IGAZI BÉRROBBANÁS: 70 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KÉPVISELŐK FIZETÉSE EGY ÉV ALATT

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.04.04.


Alig fél évvel ezelőtt emelkedett legutóbb a parlamenti képviselők fizetése, most - az országos bérfolyamatokat követve - újabb tízezrekkel többért dolgoznak a honatyák és honanyák.

A hivatalos indoklás szerint mivel évek óta nem emelkedett a parlamenti képviselők bére, ezért a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a többi szektor alkalmazottai után itt az ideje a képviselői fizetések felzárkóztatásának is. Ez azonban annyira jól sikerült, hogy

miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től mostanáig 54,9 százalékkal emelkedett, több képviselő fizetése ugyanezen időszak alatt, a mostani emelést is figyelembe véve 70-77 százalékkal nőtt.

Ilyen nagyarányú bérrobbanás nagyjából 30 képviselőt érint a parlamenti adatlapok alapján. Pontos létszámot jelenleg azért is nehéz mondani, mert Kövér László több ellenzéki képviselőt is fizetés-megvonással szankcionált egy decemberi parlamenti ülésen mutatott magatartásuk miatt. Így 7 képviselő esetében arra következtethetünk adat hiányában, hogy esetükben a teljes márciusi fizetés elvonásra került, míg mások 100-160 ezer forint juttatáshoz még a szankció tükrében is hozzájutottak.

A béremelésekre visszatérve, a lejobban kereső házelnök, Kövér László fizetése 2,4 millió forintról 2,67 millióra emelkedett, ami majdnem nyolcszor több az országos átlagnál. A frakcióvezetők fizetése is megközelíti a havi bruttó 2 millió forintot: a februári 1,78 millió után 1,979 szerepel a bérlapon. A mostani emelésnek köszönhetően a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére súrolja az 1 millió forintot, 891 ezer forintos bruttójuk 989 700 forintra emelkedett. Igaz, esetükben rendkívül csalóka a kép, hiszen egyéb betöltött tisztségükért, a kormánytagként vállalt szerepükért - péládul miniszterként - szintén juttatásban részesülnek. A miniszteri javadalmazás 1,8 millióról majdnem havi 2 millió forintra emelkedett márciustól...

A RENDŐRÖK TELEFONON ÜZENTÉK MEG A TÉVÉSZÉKHÁZBAN LÉVŐ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐKNEK: „NEM FOG RENDŐRI INTÉZKEDÉS TÖRTÉNNI EBBEN AZ ÜGYBEN”


444.HU
Szerző: erdelyip
2019.04.03.


...A január 14-én kora délutántól tartó akció során Hadházy és Szél is többször hívták a rendőrséget, hogy az MTVA biztonsági őrei akadályozzák őket munkájuk elvégzésében, nem tudják gyakorolni miattuk jogaikat, például hogy országgyűlési képviselőként szabadon beléphetnek a közintézményekbe, és nem engedik ki őket a mosdóba sem.

A rendőrök a telefonban végig azt ismételgetik, hogy ha Hadházyék elégedetlenek valamivel, akkor jöjjenek ki a székházból, és tegyenek feljelentést a Teve utcában vagy más rendőrkapitányságon. Különösen tanulságos Hadházy, Szél és a BRFK ügyeletesének utolsó telefonbeszélgetése:

Hadházy Ákos: (...) egy közintézménybe az országgyűlési képviselőknek a törvény alapján joga van belépni, a képviselői igazolványuk felmutatásával, és ott joga van információt kérni. Ezt akadályozzák ebben a közintézményben.

Rendőr: Jelenleg rendőrileg ez nem kikényszeríthető, tehát nincs intézkedésre okot adó körülmény a rendőrség részéről ebben az ügyben jelenleg nincsen.

Hadházy: Mit ért az alatt, hogy nem kikényszeríthető?

Rendőr:
Mi nem kényszeríthetjük ki, mint rendőrhatóság, hogy önt beengedjék oda.

(...)

Hadházy: Akkor hogyha én mozdonyvezető lennék, és elém állnának, és akadályoznák a mozdonyvezetőt a munkájának az elvégzésében, vagy bezárnák a mozdony ajtaját, és nem engednék be a mozdonyvezetőt, akkor a rendőrség kijönne és megpróbálna intézkedni?

Rendőr: Nem, akkor köteles lenne a rendőrség intézkedni, hiszen akkor megvalósul a törvénysértés, bűncselekmény vagy szabálysértés.

Hadházy: Itt pont ugyanerről van szó.

Rendőr: Nem, itt teljesen más a szituáció.

(...)

Szél Bernadett: Én csak segítséget kértem öntől, mert a rendőrségre számítottunk.

Rendőr: Én a rendőrség álláspontját tudom önnek közölni, tehát rendőrségileg jelenleg beavatkozásra okot adó körülmény nem áll fenn, tehát nem fog rendőri intézkedés történni ebben az ügyben.


A rendőrség hivatalos álláspontja szerint egyébként azért sem kell az országgyűlési képviselők belépési jogait biztosítaniuk, mert Pintér Sándor belügyminiszter egy Kocsis-Cake Olivio ellenzéki képviselőnek egy parlamenti kérdésre adott válaszban (pont Hadházyék akciójának másnapján) azt írta, hogy nem kell.

Hadházy egyébként egy mai facebookos posztjában azt fejtegeti, hogy míg

a rendőrség szerint nekik nem feladatuk biztosítani, hogy az országgyűlési képviselők bejuthassanak a közintézményekbe, addig a végrehajtók belépését a rendőrök minden további nélkül biztosítják magánépületekbe, hogy azokból a végrehajtók ki tudjanak lakoltatni embereket.

Szél Bernadett a 444-nek azt mondta: abszurd, hogy a panaszuk elutasításában a rendőrség arra hivatkozik, hogy ők amúgy sem foglalkozhatnak országgyűlési képviselők sérelme elkövetett bűncselekményekkel, mert az a Központi Nyomozó Főügyészség feladata, és ők vizsgálat nélkül továbbítanak is nekik minden ilyen ügyet, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségen meg pont azzal érvelnek, hogy az ellenzékiek az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, így nem kellett biztosítani az országgyűlési képviselőknek egyébként kijáró jogokat.

VALAMI BŰZLIK NERIÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.04.


A belga Mettet városa átértékeli Fonyóddal való kapcsolatát, átnézik, átszervezik azt a testvérvárosi szerződést, amelyet még 2012-ben kötöttek a kajla magyarokkal. Összefoglalva: nem kérnek Fonyódból a belgák. Nem nagy dolog, gondolhatnánk, aztán meg dehogynem. Vannak – mint tudjuk – ilyen testvérvárosi kapcsolatok szerte a világban, amelyek során néptáncegyüttesek utazgatnak ide-oda, valamint tanácsi, újabban önkormányzati képviselők, megismerni a testvérek italkínálatát és más nevezetességeit. A nagy barátkozások terepe ez, mint a VIT meg az építőtáborok, jó buli, na.

Fonyód azonban váratlanul büdös lett a belgáknak, s nem azért, mert a néptáncosok nem használtak dezodort látogatásaik során, nem a népekkel van a baj, hanem Orbán Viktorral. Aurélien Laffineur polgármester azt mondta, fonyódi kollégája, bizonyos Hidvégi József annyira orbánista, ami már zavarja az ő orrát, mert nem viselheti a tömény populizmust és nacionalizmust. Itt tart ma a tétova barátkozás. Hidvégi elvtárs pedig kijelentheti, ki nem szarja le, legalább nem kell annyit utazgatni, kimozdulni a baromfiudvarból, meg vigyorogni a belgákra, akik ezzel bebizonyították, méltatlanok a magyarok szeretetére.

Azt is mondhatja, hogy a fonyódiakat ezzel kár nem érte, ettől a kenyér drágább nem lesz, lehet oszolni. Ebből a szempontból bizonyára igaza is van, viszont azzal a tudattal kell élnie ezután a nyamvadt kis életét, hogy sokat tett jó hírünkért a világban. S ha majd a kedves gyereke – ha van neki – egyszer zokogva tér haza egy hátizsákos nyugati túráról, mert magyar volta miatt elhúzódtak tőle a metrón, buszon, vonaton, akkor elmélázhat, hogy jó-e így a saját kis szemétdombján, és verheti a nemzeti magyar mellét. Bár ezt a típust ilyen apróságok nem érdeklik, mert az egészet liberálbolseviki ármánynak tartják a pöttyös seggű pusztai übermensch ellen...

MÉG NEM TUDNI BIZTOSAN, CSATLAKOZIK-E ORBÁN A NACIONALISTA INTERNACIONÁLÉHOZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.04.


- FAZ: az Orbán-kormánynak meg kell értenie, hogy a választási siker ellenére sem tekintheti hitbizományának az egész országot;

- Ha a tagállamokban baj van a jogállammal, az az egész unió működésére kedvezőtlenül hat;
- A Google rájött, hogy rossz lóra tett, amikor az újságírás támogatása címén a nem éppen független origónak akart pénzt adni.

Die Presse

A nacionalista Internacionálé. Így mutatja be a lap, hogy a szélsőséges olasz Liga vezére hétfőn Milánóban létre akarja hozni a jobboldali-populista pártok szövetségét a jövő hónap végén esedékes európai választások előtt. Csakhogy hiába kilincselt az együttműködés érdekében az Európai Néppártnál, és nem volt képes meggyőzni a lengyel PiS-t sem. Ehelyett most az olasz politikus a Fidesszel kokettál, de hasztalan kopogtatott Orbánnál is. Ennek ellenére a politikus kifelé úgy mutatkozik, mint aki biztos győzelmében. És igaz, ami igaz, az előrejelzés azt támasztja alá, hogy a „Nemzetek és Szabadság Európája” csaknem megkétszerezheti strasbourgi mandátumainak számát.

Salvini egykor, még ellenzékben azt hirdette, hogy Olaszországnak ki kell lépnie az EU-ból. Erről ma már nincs szó, viszont igyekszik keresztbe tenni a nagy pártcsaládoknak. Az osztrák Szabadságpárt bizonyosan csatlakozik hozzá, de 4 nap múlva nem maga Strache pártelnök utazik az alakuló ülésre, hanem képviselőt küld maga helyett. Ugyancsak csatlakozik a Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés, a Wilders elnökölte holland Szabadságpárt, valamint a Dán Néppárt és az Igazi Finnek. A politikus különösen büszke arra, hogy meg tudta nyerni céljainak a szélsőséges német AfD-t. További 20 párt jelezte érdeklődését a részvétel iránt. A készülő program nagyobb súlyt kíván adni a nemzetállamoknak, harcot hirdet a bevándorlás ellen – az identitás és a keresztény gyökerek védelmében. Egyben véget akar vetni a német-francia túlsúlynak az unióban.

Der Standard

Az olasz Liga azt reméli, hogy a Fidesz igenis belép a jobboldali-populista pártok vadonatúj szövetségébe, amikor Salvini hétfőn az összefogás bejelentésével megindítja az euroszkeptikus erők választási hadjáratát. A mottó: „A józan ész Európája felé”, de hogy valójában mely pártok lesznek jelen az eseményen, arról még nincs hivatalos lista. Ugyanakkor az EP néppárti elnöke, aki a Berlusconi vezette Forza Italia tagja, úgy látja, hogy már az indulásnál feloldhatatlan ellentmondás jellemzi a koalíciót. Tajani arra hívta fel a figyelmet, hogy a leendő tagpártok egytől-egyik a nemzeti érdekeket kívánják megvédeni. Mint mondta, hírek szerint az EU-n belül Orbán és az osztrák kancellár a Liga legjobb barátai, csak éppen az újdonsült nacionalizmus jegyében fogant soros viszony nem sokat segített Olaszországnak, amikor a menedékkérők átvételéről volt szó, sőt éppen ellenkezőleg.

New York Times/Reuters

Lengyelország és Románia ellen is eljárást indított az Európai Unió a bírói függetlenség védelmében. A varsói kormány ellen ez már a 3. ilyen vizsgálat. A román vezetés egyelőre csupán figyelmeztetést kapott, hogy ne próbáljon egérutat adni a korrupt politikusoknak. A Bizottság igyekszik megfelelő választ adni az EU keleti szárnyán a lopakodó tekintélyelvűségre, így főként az említett két államon kívül Magyarországon. Timmermans alelnök kijelentette, hogy többet kell tenni a jogállam érvényesítésére, sőt ez fontosabb, mint idáig valaha. Ezt azzal indokolta, hogy itt az alapértékekről van szó, vagyis, hogy kik vagyunk. De azért is, mert a szervezet egészének működése attól függ, mennyire tartják tiszteletben a normákat a tagországok.

Varsó esetében azért kezdődött szerződésszegési eljárás, mert új fegyelmi rendszer lépett életbe a bírák esetében, és az nagy lehetőséget nyújt a beavatkozásra a politikának. A lengyel félnek most két hónapja van a válaszadásra. Románia kapcsán az alelnök azt kifogásolta, hogy az változatlanul igyekszik felmentést adni a vesztegetésbe keveredett politikusoknak, főleg ha azok a hatalmon lévő szociáldemokratákat képviselik. Tegnap 10 uniós állam, valamint az USA és Kanada nagykövetsége arra szólított fel Bukarestben, hogy töröljék el a vonatkozó rendeleteket. Timmermans jelezte, hogy a Bizottság júniusban javaslatot tesz a jogállami keretek erősítésére az egész unióban.

FAZ

Az új szlovák államfő bizalmat kelt és ez jót tehet országának, ám a liberális politikusnak cseppet sem lesz könnyű dolga. A siker birtokában Caputová nem győzelemittasnak, hanem békülékenynek mutatkozott és ez jó abban az országban, amelyre még mindig rányomja bélyegét az egy évvel ezelőtti kettős bérgyilkosság. Az egyik áldozat, a tényfeltáró újságíró, Jan Kucak a korrupciós ügyekről szóló leleplezésekkel nyilvánvalóan keresztezte bizonyos gátlástalan körök útját.

Hogy az elnökre kemény időszak vár, az kiderül a kormánypárt első, meglehetősen hűvös reakcióiból. Caputovának elsősorban a szó hatalmára kell támaszkodnia, de a jóváhagyása nélkül nem lehetséges semmiféle alapvető változtatás vagy személyi döntés. Főleg az igazságszolgáltatás területén nem. Erre példát mutatott az előd, Kiska, amikor időnként összecsapott a Smer erős emberével, Ficóval. Az önálló ellensúlyok alapvetőek egy működő demokráciában. Talán érdemes volna megjegyezni az egész régióban, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány nem tekintheti egyszerűen magáénak az egész országot. Főleg a jogi területen igencsak kreatív magyar vezetésre áll ez a figyelmeztetés.

Caputová esetében az a helyzet, hogy a választók többsége kihasználta az alkalmat és bizalmatlanságát fejezte ki a Smerrel, de az összes bejáratott politikai párttal szemben is. Ez még nem okvetlenül jelenti azt, hogy Közép-Európában megindult a nagy liberális hullám. Nem szabad elfelejteni, hogy a szlovákoknál az első fordulóban EU-ellenes, szélsőjobbos jelöltek kapták a voksok negyedét. Ők ugyanis most nem tűntek el a süllyesztőben. De ha felbukkannak, akár már az EP-választáson, nem szabad megijedni, vagy miattuk sötét színnel lefesteni egy egész térséget...