2021. január 3., vasárnap

A POLITICAL CAPITAL 2020-BAN ÉS 2021-BEN

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PCBLOG
2021.01.01.


2020 számunkra is sok változást hozott, de az online térbe helyezett rendezvényeinkkel, elemzéseinkkel és kutatásainkkal még inkább igyekeztünk hozzájárulni a politikáról való kritikus gondolkodáshoz, a politika jobb megértéséhez, az ismereteken és tényeken alapuló közbeszéd elősegítéséhez.


Az elmúlt évben is kiemelt célunk volt, hogy erősítsük Magyarországon a dezinformációval szembeni ellenállást, részben a jelenség tudatosításával, részben annak kezelésére tett javaslatokkal, ajánlásokkal. A projekt keretében készült elemzések itt olvashatók.

A Political Capital és a Brit Nagykövetség meghívására járt hazánkban az orosz dezinformáció és propaganda szakértője. A konferenciánkat, ahol Peter Pomerantsev előadást tartott, majd kérdésekre is részletesen válaszolt, itt nézheti vissza...

A GYERTYAFÉNY UTOLSÓ FELLOBBANÁSA - KRONSTADT, 1921

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2020.12.17.


Jövő év február utolsó napján lesz pontosan századik évfordulója annak, hogy a kronstadti erőd mellett jégbe fagyva horgonyzó Petropavlovszk hadihajó fedélzetén összegyűlt tengerészkatonák 14 pontban megfogalmazták követeléseiket a bolsevik egyeduralom ellen. Ebben a politikai dokumentumban kiemelt helyen szerepelt a szólás- és sajtószabadság helyreállítása, gyülekezési jog a szakszervezetekben és a paraszti egyesületekben, szabad választások a szovjetekben, az akkor még neves népképviseleti tanácsokban. A parasztkatonák végtelen jóhiszeműségükben akkor még hitték, hogy békés nyomásgyakorlással a forradalom visszatérhet eredeti szeplőtelen ideáljaihoz. Nem így történt. Lenin kormánya nem volt hajlandó tárgyalni, mert nem kívánt lemondani kizárólagos uralmáról. A bolsevik diktatúra kizárólag az erőszak nyelvén beszélt és értett. A kronstadti felkelést nagy vérontás árán fegyveres erővel két hét múlva leverték.

1921. március 18-án Petrográdban katonai zenekarok játszottak az utcákon, és a kommunista hatóságok által kiadott újságok szalagcímekben ünnepelték a Párizsi Kommün 50-ik évfordulóját. A bolsevikok táncoltak és énekelték az Internacionálét. Trockij, a kronstadti lázadás leverését vezénylő komisszár mennydörgő beszédben ítélte el a francia főváros munkásait 50 éve lemészároló Thiers elnök versailles-i diktatúráját. Micsoda kegyetlen fintora a történelemnek. A munkások felszabadulásának reményét dédelgető nemzetközi szocialista mozgalom bolsevik megtestesülése 70 évre kioltotta minden szabadság tüzét...


HADHÁZY: ZSAROLÁSTÓL FÉLNEK, EZÉRT NEM SZÁLLNAK KI A TISZTESSÉGESEN INDULT FIDESZESEK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.12.28.


Hadházy Ákos szerint ma is sok tisztességes, de legalábbis tisztességesen indult helyi fideszes képviselő van, akik azonban ma már mind leköteleződtek a rezsimnek. Legtöbbjük beszállt kisebb-nagyobb, anyagi előnnyel járó, korrupciógyanús ügyletekbe, tehát zsarolhatók.

Az év utolsó hetében az Esti gyorsban egy-egy hosszabb interjút hallhattak. Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdezte Dési János.

Azt mondta: Orbánéknak korábban azért kellett a hatalom, hogy a nagy pénzekhez jussanak, de most már azért kellenek ezek a pénzek, hogy a hatalmukat és ezen keresztül a szabadságukat is megtartsák. Maguktól nem fognak, nem tudnak visszafordulni a korrupció útján, erre csak az ellenzék, illetve a választók kényszeríthetik őket. Azt viszont nem ígéri, hogy ha nyer az ellenzék, azonnal felszámolja a korrupciót, mert az annyira elterjedt már az országban, hogy jóformán rendőr sincs elég az ügyekre. Ráadásul azon az oldalon is vannak tisztességtelen haszonlesők. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az hazudik. Fontos azonban, hogy ha megszüntetni nem is lesz képes egy új, másik kormány a visszaéléseket, de olyan törvényeket kell hoznia, hogy megnehezítse a törvénytelenségek elkövetését, és az a feladata, hogy ha a saját emberei buknak le, akkor annak is legyenek következményei. Ha majd a választók elhiszik, hogy a mostani ellenzék így kormányozna, akkor nyerhet, addig nem.

Úgy látja: a miniszterelnök nem zseni, csak volt egy-két jó ötlete – a saját szempontjából. Például amikor a 2010-es győzelem után bejelentették, hogy lecsökkentik a parlament létszámát, a fideszesek tudták, hogy ha ugyanakkorát nyernek is, sokan kiesnek közülük, ezért versenyben nyomták az igent a legdurvább törvényekre is. Hadházy Ákos kijelentette: amit a miniszterelnök csinál, az semmi más, mint a putyini orosz rendszer másolása, ezt kell megállítani, különben lesz még hová fejlődnie Orbánnak. Szerinte ma is sok tisztességes, de legalábbis tisztességesen indult helyi, országos fideszes képviselő van, akik azonban ma már mind leköteleződtek a rezsimnek, mert legtöbbjük beszállt kisebb-nagyobb, anyagi előnnyel járó, korrupciógyanús ügyletekbe, tehát zsarolhatók. Kubatov Gábornak szerinte mindenkiről van egy papírja – ezért nem lépnek ki a rendszerből.

Arról is beszélt, hogy kötelességének érzi a korrupciós ügyek leleplezését, az igazság elmondását, de azért közben emberileg nagyon érzékenyen érintik az ellene indított kormányoldali lejárató kampányok, igenis fájnak neki ezek a támadások, szenved tőlük, főleg, hogy a rágalmazók a szüleit vették elő teljesen alaptalanul. Tudja, hogy sokan unják már az újabb és újabb korrupciós leleplezéseket, mert annyi van belőlük, mégis meg kell mutatni, hogy itt egy rendszerről van szó, és hogy az milyen. „Mégis mit csináljak akkor? Hallgassak?...” – kérdezte. Lehet érvelni ájulásig, csak az igazsággal, nem úgy, mint a kormány, amely goebbelsi módszereket használ.

Példákat is mondott az általa felderített, nyilvánosság elé tárt ügyekre – Farkas Flórián, Boldog István, lélegeztetőgépek, Simonka György. Utóbbi ügyéről úgy gondolja, hogy kivétel, amely ebben az esetben erősíti a szabályt, vagyis azt, hogy a kormányzat romlottan működik. Megemlékezett azokról az ügyészekről, aki végigverték az igazságszolgáltatáson Simonka ügyét (hallott arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész próbálta elsimítani). Megjegyezte, hogy öt érintett ügyészből három már nincs a vádhatóságnál, egyikük pedig öngyilkos lett. Ráadásul Boldog és Simonka még szabadlábon van, és ezzel továbbra is biztosítják a Fidesz kétharmadát. Amúgy Simonka nem szokott neki visszaköszönni, amikor összefutnak a folyosón.

A lélegeztetőgépekről azt mondta, most tud már annyit a két és fél-, háromszoros áron beszerzett szállítmány ügyében, hogy azt gondolja, meg kell írnia a feljelentést. Az is teljes képtelenség, hogy mennyit vettek – tette hozzá. A döntést valószínűleg a miniszterelnök egyedül hozhatta meg. Szerinte egy új kormány esetén ez kell, hogy az egyik olyan ügy legyen, amelynek jogi következményei is lesznek.

ÖT SOROZAT/FILM, AMI EBBEN A POCSÉK ÉVBEN IS TOTÁL BESZIPPANTOTT

MIKROFILM / MAGYAR NARANCS
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2020.12.31.


Ki mondta, hogy nem érhetnek erős élmények otthon a kanapén ülve? Szubjektív lista az idei legjobb mozgóképekről.


Bizonyos szempontból 2020 a tévézés éve volt: a fél világ karanténba kényszerült és otthonról dolgozott, bezárták a színházakat, mozikat, kocsmákat, koktélbárokat és korcsolyapályákat, se transzvarieté show, se focimeccs. Valamiféle stabilitást, biztos pontot, a pandémiastressz és karanténmelankólia részleges feloldását a Netflix- és az HBOGO-kínálat, vagy más nevű, de hasonló jellegű műsortár jelentett — az otthoni kanapén (széken, ágyban, ahogy tetszik) legálisan vagy kerülőútón fogyasztható mozgókép.

A legjobban várt és leginkább hájpolt mozieseményeket egymás után fújták le, a különböző video-on-demand tékák kínálata viszont szépen bűvült — a filmnézés így inkább magányos hóborttá vált, a tévésorozatok pedig mintha visszatértek volna a klasszikus tévézésben gyökerező lényegükhöz: ahhoz, hogy elsősorban átbeszélhető, megvitatható, megosztható közösségi élményt nyújtsanak. A városi karanténlétben a séta, futás, erdei lézengés volt az egyetlen elérhető szórakozási forma a film és sorozatnézés mellett: az állatkerti séta helyett meghallgattuk Attenborough vallomását a természet elpusztulásáról (David Attenborough: Egy élet a bolygónkon), a kosármeccsek helyett megnézhettük Michael Jordan mennybe menesztését (Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig), és a rengeteg hír- és közösségimédiatartalom-fogyasztás után végigszörnyülködhettük a(z egyébként durván egyoldalú és manipulatív) Társadalmi Dilemmát.

És mégis — alig tudjuk megszámolni 2020 nagyszerű mozgóképes pillanatait. Bejezték a legszebb és legviccesebb antihősmesét a Mad Men óta (BoJack Horseman), Mark Raffalo saját maga ikertestvéreként prezentálta az év legnemesebb férfiszenvedését Derek Cianfrance érzékeny kisember-melodrámájában (Ez minden, amit tudok), egy szemtelen kis piros virág pedig úgy terjesztette szét a boldogságot, mint valami láthatatlan vírust, kár, hogy az emberek nem boldogok, hanem őszinték lettek tőle (A boldogságvirág). És akkor nem említettem még az éteri melankóliában úszó, szívbemarkoló agysebészeti melodrámát (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre).

De most inkább szubjektív alapon azokat a sorozatokat és filmeket méltatom, amelyekről eddig mintha kevesebb szó esett volna, holott nagyon is érdemesek a figyelmünkre:...

ÁLLAMISÁGUNK FEKETE ÉVE

MAGYAR HANG
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2021.01.02.


Börtönbiznisz, gyöngyöspatai kártérítés – valószínűleg ezekről lenne emlékezetes a mögöttünk hagyott év, ha a járvány nem írja át a miniszterelnök és a Fidesz kommunikációs háttérhatalma által 2020-ra rendelt napirendet. A migránsok helyett/mellett kipécézett „ellenség” ezt a támadást most megúszta.

A hazánkra is rátört járványba kezdetben mintha bealudt volna Orbán Viktor – a fideszes sajtó kifejezetten bagatellizálta a veszélyt –, hogy aztán az iskolabezárás ügyében fél nap alatt végrehajtott fordulatával tudomásul vegye az új helyzetet. Hamar megvolt a terv, hogy a járványt hogyan lehet egyfelől a hatalmi jogosítványok extrém kiterjesztésére, másfelől az ellenzék revolverezésére használni. Az ellenzék kiszolgáltatott helyzetét és belső viszonyait kiválóan illusztrálja, hogy tavasszal az volt a baj, hogy nem szavazta meg a korlátlan időre szóló teljhatalmat a kormánynak, ősszel meg az, hogy a korlátozott idejűt igen.

A miniszterelnök terve az ellenzék felmorzsolására a 2019-es dupla választási évben leginkább az önkormányzati választások miatt kudarcot vallott. Ezért most az önkormányzatok ellen indított kíméletlen offenzívát a járvány idején, pénzelvonásokkal sújtva őket, hogy így bizonyítsa be az ellenzék alkalmatlanságát. A bajba került fideszes irányítású települések járulékos veszteséget jelentenek, még ha igyekszik is részben kártalanítani őket. Az ellenzék elleni hadviselés része a választási szabályok újbóli átírása azzal a szándékkal, hogy egy listára kényszerítse a közös jelöltekben gondolkodó pártokat. Hátha Gyurcsány Ferenc ebben a konstrukcióban a Fidesz mellett tartja azokat, akik már csak jobb híján, befogott orral szavaznak rájuk...


EZT TANULTUK MEG EGY ÉV ALATT A KORONAVÍRUSRÓL

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.01.03.


2019 januárjában Kína lejelentette az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy új, emberről emberre terjedő vírust azonosítottak az országban. Nem sokkal később az első országhatáron kívüli beteget is azonosították Thaiföldön, hogy aztán már alig akadjon olyan ország, ahol ne jelent volna meg a betegség. Az új koronavírus, becsületes nevén a SARS-CoV-2, úgy átalakította az életünket 2020-ban, amire korábban gondolni sem mertünk volna. Egy évünk volt arra, hogy egy teljesen új, nagyon fertőzékeny, és potenciálisan hosszú távú egészségügyi következményekkel járó vírust megismerjünk. Ezt tudjuk jelenleg.


2020 előtt majdnem világszintű karantént, utazási tilalmat, kijárási korlátozásokat, teljes gazdasági ágazatok összeomlását fenyegető járványokat csak a katasztrófafilmekben láttunk. Például a mostani helyzetre kísértetiesen hasonlító Fertőzés című hollywoodi szuperprodukcióban, amelyben egy denevérben élő vírus jutott át a disznóhús közvetítésével az emberre. Steven Soderbergh rendező mintha a jövőbe látott volna: idén kis túlzással megtörtént az, amit a filmjében megmutatott, csak szerencsénkre egy kevésbé halálos vírussal.

Soderberghnek persze nem kellett nostradamusi magasságokig törnie, ha fel akarta építeni a történetét: tudósok nagyon régóta szajkózzák, hogy túlságosan nagy szeletet veszünk el magunknak a természetből, ez pedig előbb-utóbb komoly problémákat okozhat. Ahogy egyre gyakrabban érintkezünk olyan vadállatokkal, amikkel korábban nem volt kapcsolatunk, megnő az esélye annak, hogy újabb és újabb hasonló járványok fenyegessék az emberiséget...

EGYSZERŰSÖDIK AZ ÜGYINTÉZÉS AZ ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A CÉGEK SZÁMÁRA

PORTFOLIO
Szerző: MTI
2021.01.03.


A 2010-ben megkezdett bürokráciacsökkentés részeként 2021. január 1-jével tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára - tudatta a Miniszterelnökség közleményben vasárnap.


Az újonnan hatályba lépő jogszabályok nemcsak a vállalkozók és az állampolgárok terheinek csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem a szankciótörvény életbe lépésével a közigazgatás a bírságolás helyett elsősorban az állampolgárok és vállalkozások önkéntes jogkövető magatartását ösztönzi - írták. Hozzátették: a bürokráciacsökkentő csomag fontos elemét adják az adminisztratív terhek mérséklését szolgáló változtatások, amelyek célja, hogy az állampolgárok és a vállalkozások - tekintettel a járványhelyzetre is - online, akár otthonról, minél szélesebb körben tudják az elektronikus szolgáltatásokat igénybe venni. Immár 449 kormányhivatali ügykörben nyújthatók be a kérelmek elektronikus űrlap segítségével, így már online nyújtható be a csecsemőgondozási vagy a gyermekgondozási díj iránti kérelem is.

Kiemelték, hogy a gazdaság versenyképességének javítása érdekében csökkennek az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok adminisztratív terhei is. Egyszerűsödik például a vállalkozás, gazdasági társaság bankszámla megnyitása, valamint megszüntetése során szükséges ügyintézés, hiszen 2021-től nem kell külön felkeresni az adóhatóságot, a gazdasági kamarát és a jegyzőt. Az egyéni vállalkozóknak pedig - hasonló megfontolásból - lehetőségük lesz a kamarai nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a NAV-nál az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg kezdeményezni.

Az ingatlanvásárlók számára könnyebbséget jelent, hogy egyszerűbbé válik a jelzálogjog bejegyzése. Az építtetők számára pedig az jelent könnyebbséget, hogy megszűnik az építésügy hatósági engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás, és az eddig kezdeményezhető hosszabbítás ideje beleolvad az alapengedély hatályába. Ezzel az építkezés megkezdésére 4 év, a befejezésére további 6 év áll majd rendelkezésre - írták...

SIMLIS KERESKEDŐK, PORTYÁZÓK ÉS CSALÓK IS SOKAT PROFITÁLTAK A JÁRVÁNYBÓL

HVG
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.01.03.


A gazdaságot megrengette a koronavírus, de a járvány mindkét hullámában akadtak olyanok, akik profitáltak belőle. Kezdetben a maszküzérek szakíthattak sokat és azok a kereskedők, akiknek korábban már kiépített kapcsolatai voltak Kínában, de viszonylag hamar meglovagolták a járványt a közönséges bűnözők, a csalók is. És persze voltak, akik úgy váltak a járvány pénzügyi nyerteseivé, hogy semmit sem kellett tenniük, csak azt, amit addig.

A koronavírus Kínából indult el világhódító útjára, és a járvány első nagy hullámában éppen azok a kínai vállalatok és kereskedelmi ügynökök váltak a járvány haszonélvezőivé, akik már korábban is kereskedtek nyugati partnerekkel. Miután bizonyos egészségügyi termékek (például maszkok, lélegeztetőgépek) a betegek növekvő száma miatt hiánycikké váltak szerte a világban, olyan kínai gyárak is átálltak ezek gyártására, amelyek korábban egyáltalán nem foglalkoztak vele.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyi termékek ára az egekbe szökött, amit jó néhány kínai és a vele üzletelő nyugati kereskedő ki is használt. A koronavírus magyarországi megjelenésével márciusban tizenhatszorosára emelkedett a sebészi arcmaszkok ára, már ha egyáltalán lehetett kapni ezeket a boltokban. Míg egy maszkot a járvány előtt 50 forintért lehetett megvenni a patikákban, addig a Covid alatt már nettó 600 forintért szerezték be és 800 forintért adták. Miután egyre nagyobb lett a hiány, a nagykereskedők közül is többen kihasználták a helyzetet. Tavasszal akadt olyan kereskedő, aki egy száz darabos sebészi maszkcsomagot 45 ezer forintért akart eladni...

LOS ANGELES-I GETTÓKALAND VÁRATLAN FORDULATTAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2021.01.03.


„Naivan azt gondoltuk, hogy jó ötlet volt három fehér külföldinek a Los Angeles-i gettó szélén rihegve-röhögve bandukolni a buszmegálló felé.” Így kezdődik Péter (nem kis fordulatokat tartogató) története.

Los Angeles (a legtöbb amerikai nagyvárossal együtt) nem éppen a kiváló tömegközlekedéséről híres. Ebből az alapvetésből indult Péterék története is.

„Amikor először suhant el mellettünk egy rendőrautó még nem sejtettünk semmit. Pedig a rend lelkes őrei már akkor is gyanúsan méregettek minket. Aztán, amikor egy perccel később ismét mellénk gurultak, akkor egy kicsit meghűlt bennünk a reggeli széklet.

Az éjfekete, szirénákkal felszerelt Ford Mustang elején komor vadráccsal nem túl sok jót sejtetett. Az autó egy pár lépésre állt meg előttünk majd komótosan kihajolt az egyik officer:

Poliszbácsi: – „Hová lesz a menet, srácok?”

(Hirtelen felindulásból az futott át az agyamon, hogy ez tök nyilvánvaló: gondolom egyenesen a börtönbe. Tuti ránk húzzák a vizes lepedőt, hogy kokót árulunk a gettó szélén.

Már biztos előre bekészítették a kis csomagokat, amit majd a zsebeinkben fognak „találni”. Elsőként az Alcatraz rémképe sejlett fel lelki szemeim előtt, de az ugye a keleti parton, New Yorkban van. Persze lehet, hogy csak túl sok tévét nézek…)

Mi: – „A reptérre tartunk, és gondoltuk, busszal lenne a legkézenfekvőbb” – válaszoltuk tétovázva. (Az elkeveredett csomagjaink ürügyén készültünk oda, nem elutazóban voltunk.)

Poliszbácsi: - „Azt ugye tudjátok, hogy nem egy életbiztosítás magatokban barangolni ezen a környéken? Itt farkastörvények uralkodnak.”

Mi: - „Hát… khmm… persze… most már igen” – vettük tudomásul kissé megilletődve.

Hirtelen kérdően kezdtük el keresni egymás tekintetét, hogy most vajon mi lesz. Tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy egy helyi gang még nem lőtt minket szitává, és akasztotta a kilyuggatott hulláinkat az egyik keresztező autópálya hídjára. Ám ekkor jött a meglepő fordulat:

Poliszbácsi: - „Na, pattanjatok be, kiviszünk bennetek a reptérre!”

A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha egy amerikai rendőrautó letartóztatott bűnözőknek fenntartott, és ráccsal elszeparált, kemény, műanyag hátsó ülésén kötök majd ki. Ráadásul teljesen ártatlanul.

Szerencsére a kezdeti ijedtség ellenére ez a sztori egész vidám véget ért. A reptéren azért még dobtunk egy lapáttal a turistás fílingre és fotózkodtunk egyet a vidáman pózoló kaliforniai rendőrökkel. És ennek a napnak hol volt még a vége?
...

JÓ LESZ AZ ÚJ ÉV... BŐVEBBEN?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.01.03.


Bővebben?
Nem jó.

Optimizmusom persze töretlen, de azért ne szakadjunk el a realitásoktól, a világ egy fikarcnyival sem lesz jobb, mint eddig volt, sőt.
A világpolitikában a Trump-Biden váltás nem hoz pozitív változást, legfeljebb annyiban, hogy sikerült kicsavarni a rakéták indítógombját egy igen érdekes pszichiátriai eset kezéből, de utódja sem egy matyóhímzés.
Ő valamiért úgy képzeli, hogy az Amerikai Egyesült Államok küldetése a világ csendőrének hálás szerepe, csak az a baj, hogy ez a lemez egyszer már lejárt, meg aztán amúgy sem túl rokonszenves az a gorilla, aki csak akkor lóbálja a bunkósbotot, ha tőle akarnak, vagy ő akar lopni...
Biden várhatóan erősen oroszellenes politikát fog folytatni, a katonai konfrontációtól sem visszariadva.
Ugyancsak neki fog menni Kínának, ez pedig egyre kockázatosabb vállalkozás, és nagy tévedés milliárdnyi ember többezer éves kultúrájának erejét kétségbe vonni, katonailag nekimenni pedig határtalan ostobaságra utal.
Ha ehhez hozzászámoljuk India katonai erejét, hát nem sok jót jósolnék a Pentagon kardcsörtetőinek.
Egyelőre persze nincs közvetlen konfrontációs veszély, de soha nem lehet tudni, hogy mikor jut eszébe valamelyik okosnak az, hogy addig kell leszámolni az ellenfelekkel, ameddig egyáltalán képesek vagyunk rá, jóllehet szerntem erre már ma sem képes Amerika, még hagyományos háborúban sem - jusson eszünkbe Vietnam.
Nukleáris háborúban még annyi sem, de ezt inkább ne is vizionáljuk...


A KÓR NEVE: EMBER

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2021.01.02.


Magyar tudósé a század eddigi legfontosabb munkája: megértjük belőle, mit rontott el az ember, és hogyan hozhatná helyre.


„Ha egy űrből érkező pártatlan élőlény megvizsgálná az utóbbi tízezer évben véghezvitt tetteinket, fajunknak valószínűleg nem a sapiens nevet adná. Sokkal inkább illenek ránk a fejlődés alacsony szintjén álló, a primitív és a csekély intelligenciájú jelzők” – vázolja föl a kötet történelem- és emberszemléletét a Széchenyi István Egyetemen oktató Horváth Balázs. A szerző célja ugyanakkor nem az ember trónfosztása, hanem annak tudatosítása, hogy „a teremtés koronája” valójában egy szinte végtelen elemből álló élő rendszer egyetlen alkatrésze, amely hosszú távon életképtelen a többi rendszeralkotó elem nélkül, mégis tízezer éve az energiái nagy részét arra fordítja, hogy a környezetében a változatos (diverz) élővilágot „gyér, instabil és bioszféra-szinten valószínűleg működésképtelen monokultúrákká változtassa”. Az életünket és a civilizációnkat fenyegető legnagyobb, legközvetlenebb veszély nem valami bolygóközi katasztrófa, hanem a környező élővilág változatosságának csökkenése, ami az ezredfordulóra ijesztően felgyorsult: minden 1000 eltűnő fajból 999 az ember miatt szűnt meg létezni - vagyis az ezerszeresére növeltük a kihalás tempóját a természeteshez képest –, de még ebben a században elérhetjük a tízezerszeres szintet is. Amit pedig ma elrontunk, az szinte helyrehozhatatlannak tűnik: egyrészt egyetlen fejlett ország sem tudta megállítani a biodiverzitás csökkenését (azaz úgy tűnik, mintha a „fejlettség” egyenlő lenne a saját életfeltételeink gyorsuló rombolásával), másrészt a bioszférának, vagyis a bolygó élővilágának a korrekciós képessége évmilliók alatt tud helyreállítani olyan változásokat, amelyeket mi néhány évtized alatt okozunk...

A COVID-19 VÉDŐOLTÁSRA JELENTKEZÉSI HELY AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK SZÁMÁRA

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT
Szerző: NNK
2020.12.31


A lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)


A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegdés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen oltható.

A lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség, és a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján az első körben az egészségügyi munkakörben dolgozók beoltására kerülne sor. Az alábbi személyi kör oltásának egymással párhuzamos megvalósítása szükséges:

I. Egészségügyi dolgozók

Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

1.orvos
2.asszisztens, szakasszisztens
3.ápoló személyzet
4.népegészségügyi szakember
5.orvostanhallgató
6.egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
7.védőnő
8. egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
9. A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Elindult a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol a védőoltásra lehet előzetesen regisztrálni. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.

Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

MERJÜNK KICSIT GONDOLNI, GONDOLKODÓK! (EGY TGM-INTERJÚ MARGÓJÁRA)

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.12.26.


Tamás Gáspárt Miklós szerintem a legutóbbi rendszerváltás óta eltelt évtizedek legfontosabb hazai publicistája és politikai gondolkodója. Harminc éve olvasom és huszonöt éve írok róla vegyesen jobban és rosszul. És vagyok vele, ha elárulhatom, sok éve nem nyilvános episztoláris kapcsolatban, amely körök rendszerint azzal zárulnak, hogy ő kiigazít, gyakran bosszúsan. Néha azzal, hogy elismeri, hogy tévedett egy apróságot illetően. Értelemszerűen én százszor annyit tanulok tőle, mint fordítva. Bon, ezerszer. Ennek ellenére azt hiszem, alapvető dolgokban téved mintegy huszonöt éve (a marxista fordulata óta), ezt a tévedést pedig a saját világnézetem kifejtésének részeként megírom a blogomon és különböző sajtótermékekben. Nem akarok magamnak semmilyen jelentőséget tulajdonítani a vele való összevetésében, mindössze szeretném, ha az olvasó jobban értené és valamelyeset el tudná helyezni a következő szöveget, amelynek TGM Azonnalinak adott interjúja az apropója...

ÉS AKKOR MEGNÉZTÜK, ÖNÖK MILYENNEK LÁTTÁK 2020-AT - 2020 GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.01.03.


Ha 2019 szilveszterén hibernáltunk volna valakit, és most olvasztanánk ki, valószínűleg csodálkozna, hogy az első mondat, amit hallana, az volna: „Menj arrébb!” Egyszerre szürreális és tragikus év volt 2020, nem fogjuk egyhamar elfelejteni. Megnéztük, hogy önök mit tartottak a legfontosabbnak hónapról hónapra, és a gazdaság, valamint a vállalkozás rovatunk legolvasottabb cikkei alapján állítottuk össze az éves gazdasági összefoglalónkat...


ORBÁN: A KÖVETKEZŐ TÍZ ÉV MÉG JOBB LEHET, MINT AZ ELŐZŐ TÍZ VOLT

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.01.03.


Orbán Viktor szerint „ideális esetben” az emberek eldönthetik majd, hogy kínai vakcinával vagy nyugati vakcinával oltatják be magukat. Az orosz oltás a miniszterelnök szerint jó, de nincs elegendő gyártási kapacitás Oroszországban.

A miniszterelnök azt mondta, hogy nem elégedett a vakcina beszerzésének tempójával. Vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei előbb elérhetőek voltak az EU-n kívüli országokban (Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben), mint az unióban, a kormány azonban nézi a keleti gyógyszereket, vakcinákat, orvosságokat is. „De miután az uniós sem szabad olyasmiért felelőssé tenni, ami nem igazságos, méltányos, ezért nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket” – jelentette ki Orbán, aki szerint Brüsszel is ki van szolgáltatva a nagy gyógyszeripari cégeknek.

A kormányfő szerint arra is van már terv, hogyan zajlana a tömeges oltás: nemcsak az egészségügyi intézményekben fognak oltani, hanem a szavazókörökben is berendeznek majd oltási pontokat, vagyis oda kell majd menniük az embereknek a vakcináért, ahol szavazni szoktak.

Arra a kérdésre, hogy egyes vélemények szerint a lakosság 40-50 százalékát be kellene oltani márciusra, hogy elkerüljük a vírus harmadik hullámát, a kormányfő azt mondta: csínján kell bánni a feltételes módokkal és nyaklót kell dobni a saját fantáziánkra is. Jó gondolkodni azon, milyen ütem lenne a legoptimálisabb az emberéletek és a gazdaság megmentése szempontjából, „de én nem engedek ennek a csábításnak”, mert az a kérdés, hogy itt van-e a vakcina vagy sem. „Persze, a legjobb lenne, ha holnap reggel mindenkit beoltanánk” – mondta...


CSÚSZTATÁS/HAZUGSÁG A KORMÁNY NYUGDÍJASOKAT CÉLZÓ, MÁR ELINDULT VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.03.


Borítékolható volt – mi prognosztizáltuk is –, hogy a kormány az újév első napjaiban megkezdi a választási kampányát a nyugdíjasok körében. Az év utolsó előtti napján megjelent a vonatkozó rendelet, majd Novák Katalin szétkürtölte: februárban elindul a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése. Arra persze már nem tért ki – s ez bizony alaposan lehúzza a mérlegük serpenyőjét –, hogy mindeközben mennyit és hogyan vettek el az elmúlt években, s vesznek el az idén is a nyugdíjasoktól. Érdemes azért helyre tenni a miniszterasszony mondandóját, amelynek minden gondolata jobb esetben 

csúsztatás, de nem egyszer inkább hazugságnak nevezhető „állítás”.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Facebook-oldalán elindította a kormány már a 2022-es választásra kacsintó idei nyugdíjas-kampányát, aminek a december 30-án, a Magyar Közlönyben megjelent 707/2020. (XII. 30.) számú kormányrendelet kínált apropót. A családügyi miniszter videó-posztja nem csak a Fidesz-kormány bőkezűségét próbálja sulykolni, de két legyet ütve egy csapásra, a baloldali kormányokba is igyekszik belerúgni, hiszen „a nyugdíjasok megszokták, hogy nehezebb időkben a baloldali kormányok rajtuk spóroltak...így szüntették meg a 13. havi nyugdíjat és vezették be a nyugdíjprémiumot, amelyet ők soha nem tudnak fizetni a nyugdíjasoknak...Mi ezt háromszor már megtettük”.

A kampány célzottja az a 2,5 millió ember, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül ma Magyarországon. Ők az idei évtől – mint most kiderült, februártól – plusz egyheti, 2022-ben további egyheti, 2023-ban ismét további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak. Kitért továbbá arra is, hogy januártól három százalékkal emelkednek a nyugdíjak (ami, mint később látni fogjuk, a szakértők szerint borítékolhatóan nem követi a várható inflációt), szerinte pedig ez „illeszkedik ahhoz a vállalásunkhoz, hogy megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét”. A családügyi miniszter azt is állította, hogy az elmúlt tíz évben csaknem tíz százalékkal tudták emelni a nyugdíjak vásárlóértékét, majd kitért arra, hogy a kormány ezekben a nehéz időkben is gondol a nyugdíjasokra, óvja az egészségüket...

SZABAD SZEMMEL: BUDAPEST ÉS VARSÓ AZ ELTELT 365 NAP JELENTŐS RÉSZÉBEN KERESZTBE FEKÜDT A JOGÁLLAMI MECHANIZMUSNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.03.


The Times


A Brexit után Európának további gondokat kell megoldania, így mindenekelőtt az illiberális Magyarország ügyét, bár egyelőre az országokat az foglalkoztatja, hogy rendeljenek-e el újabb megszorításokat a járvány 2. hulláma miatt – írja a brit konzervatív lap. A brit kilépés hívei persze eredetileg azt hitték, hogy majd iskolát teremtenek és más kormányok is követik a példát, ám erről szó sincs.

Ha London valamiben példát mutat a kontinensnek, az legfeljebb az ellenoltások beadásának gyors megszervezése. Ugyanakkor az EU nem véletlenül hozta villámgyorsan tető alá a segélycsomagot, mert a gazdaság újraindításával is igyekszik elejét venni, nehogy bárki rátérjen a szigetország által választott útra. És sokatmondó, hogy ehhez közös adósságfelvételt irányzott elő, ami szorosabb integrációt vetít előre.

Ehhez azonban előbb meg kellett győzni a takarékos négyeket, majd jött az alapvető probléma, a feszültség Magyarországgal és Lengyelországgal, amely kész lett volna megbuktatni az egész pénzügyi tervet, csak nehogy bevezessék a jogállami feltételeket. Orbán, a saját maga által illiberálisnak kikiáltott miniszterelnök és lengyel kollégája végül is beadta a derekát. De továbbra is ellenáll, mert úgy ítéli meg, hogy a nyugati partnerek liberális értékeket próbálnak rákényszeríteni a két, hagyományosabb felfogást valló társadalomra, ami újabb összecsapásokat jelez.

Ily módon nem valószínű, hogy újabb ország hagyná ott ez EU-t, de a 27-es körben sem lesz könnyebb megállapodni, mint idáig.

CNN

A múlt év rettenetes volt Európa számára, de az idei sem ígérkezik sokkal könnyebbnek, a jogállami problémával az élen. A kommentár szerint a Covid-19, a Brexit és egy sor nemzetközi viszály erősen megviselte a földrészt és csak súlyosbította a belső bajokat. Márpedig ezek a gondok nem tűnnek el egy csapásra, miközben a tavalyi válságok bizonyos fokig leplezték az EU egységének hiányát. Meg hogy a közösség visszalépett több területen is, ideértve a demokráciát, és hogy egységes stratégiát dolgozzon ki Kínával szemben.

Budapest és Varsó azzal töltötte az eltelt 365 nap jelentős részét, hogy keresztbe feküdt a jogállami mechanizmusnak. De hát pont a demokrácia állapota miatt mindkét kormánnyal szemben eljárás van folyamatban, a többi közt az ellenzék elhallgattatásának és a bíróságok függetlenségének meggyengítésének vádjával. A járvány miatt elrendelt különleges intézkedések azután további aggályokat vetettek fel a polgárok alapvető jogainak korlátozása folytán, igaz, nem csupán a magyaroknál és a lengyeleknél.

Viszont a fertőzés és a nyomában fellépő gazdasági visszaesés csak növelte a közösség számára a vétó kockázatát. Végül kompromisszum született, aminek érdekében mindkét fél engedett. De mindent egybevéve lehet úgy értékelni, hogy Brüsszel alapvető elveket illetően hátrált meg. A Democracy Reporting International egyik jogásza ugyanakkor figyelmeztet, hogy Magyarország és Lengyelország valószínűleg a legszélsőségesebb példát jelenti, ám más országok is visszaléptek a polgári szabadságjogok területén. És azok is fedezhetik egymás hátát, így a nap végén a közösség húzhatja a rövidebbet.

Az euroszkeptikus pártok nem akarják, hogy országuk távozzon az EU-ból, inkább azon vannak, hogy átvegyék a szervezet ellenőrzését. A németeknél és a hollandoknál is választások jönnek az idén, ám az Európa-barát erők nem attól félnek, hogy az euroszkeptikusok hatalomra jutnak, hanem hogy hatásukra a nagy pártok átveszik a populista retorikát. Ahogy az a briteknél is történt, Farage-zsal, illetve a torykkal a referendum előtt.

A demagógok jó helyzetben vannak a franciáknál, németeknél, cseheknél és osztrákoknál is. Ráadásul akkor is a győzelmüket hangoztatják, ha veszítenek az urnáknál. Viszont ha a fő áramlat képviselői kölcsön veszik a szélsőjobbos elméleteket, azok beszivárognak az unió szintjére és így befolyásolják Brüsszelt is.

Egyébiránt egy sor nemzet nagyon jól el van azzal, hogy biztonságukról a NATO (Amerika) gondoskodik, ők meg szoros gazdasági együttműködést folytatnak Kínával és az oroszokkal. Ily módon azonban nagyon nehéz tárgyalni azokkal, akik hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a maguk pecsenyéjét sütögessék.

Foreign Policy

Gyors gazdasági kilábalás várható az idén mind Európában, mind Amerikában, ám egy sor gonddal kell szembenézni, és várhatóan pont azok a nehézségek fordulnak csak még rosszabbra, amelyek idáig is táplálták a populizmust. Úgyhogy a megoldás csak még nehezebb lesz. Így mindenekelőtt a jövedelmi egyenlőség lesz még súlyosabb, ez pedig a demagóg politika kezére játszik.

Biden győzelme önmagában mit sem ér a szerkezeti hiányosságok ellen, noha a Valutaalap azt jósolja, hogy a globális növekedés ebben az évben eléri az 5,2 százalékot. Kína máris felfelé tart és jók a kilátások az USA számára is. A Harvard Egyetem egyik tanára azt mondja, ha az új elnök nem baltázza el az oltásokat, akkor bízhat a gazdasági fellendülésben. De mivel a járvány elleni harc eleve sikerrel kecsegtet hat hónapon belül, minden bizonnyal ráfekszik majd a kérdésre.

Sok függ attól, a georgia-i szenátusi pótválasztás merre billenti el az erőviszonyokat. Ha a demokraták kerekednek felül, akkor megadóztathatják a gazdagokat. Ha nem, akkor a republikánusok folyamatosan obstruálni fognak. Ezzel együtt az új elnök jelezte, hogy semmiképpen nem kíván visszatérni a szabad kereskedelem politikájához, Biden utalt arra, hogy támogat több protekcionista intézkedést is, és – legalábbis kezdetben – érvényben hagyná a Kína elleni vámokat.

Helyzetét cseppet sem könnyíti meg, hogy a tengerentúlon a high-tech ágazatok szellemi alkalmazottai egész jól átvészelték a nehéz időszakot, viszont az alacsony keresetű kétkezi munkások nem, főleg ha a szolgáltatásokban dolgoztak. Ily módon csak még jobban szétszakad a társadalom, noha éppen ez eredményezte Trump és más nacionalista demagógok felemelkedését.

Európában nagyjából ugyanez a helyzet. Ezért rohant az EU, hogy kidolgozza az újjáépítési programot, valamint a hétéves költségvetést, ami mérsékli a közvetlen gazdasági veszélyt és segít áthidalni az észak-déli gazdasági szakadékot. De ha súlyosabbra fordul a ragály, ideértve további zárlatokat és a növekvő munkanélküliséget, akkor az unió is azzal találja szemben magát, mint az USA. Ám a Princeton Egyetem egyik elemzője úgy véli, hogy a földrész nem kezeli jól a betegséget és ez csak gerjeszti az elégedetlenséget.

JÓ LESZ NEKÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző. Rezeda
2021.01.03.


Novák Katika, aki pár napja megtanított minket ablakot pucolni, hogy ragyogjon az ünnepekre, ezek múltával jókedvünkről is igyekszik gondoskodni. Mondja a biztató mesét, hogy véletlenül föl ne kössük magunkat az első szembe jövő zászlórúdra. Mert van ez az ünnepek utáni depresszió, amikor már a kedves vezető kappanhangja sem vigasztal, se egy miatyánk vagy üdvözlégy, semmi az ég egy világon. Most múlnak az ünnepek erősen és kitartóan, konokon és kegytelenül, de még érezni az illatukat, állott olajszag van meg a gyertya fanyar gőze, szóval ez még nem hétköznap.

Az ember bújik a sarokba, marasztalja az időt, hogy örökké ünnep legyen, és nem csálé fejű kiskrapek módján, hogy várja az angyalok csöngetését, hanem, hogy ne kelljen csinálni semmit sem, és leginkább, hogy ezeket ne kelljen hallgatni napkeltétől annak nyugtáig, hogy nemzet meg család, kereszténység meg migráncsok, ájtatok és hörgések. Jó mindezeken kívül lenni, és az ember el is merül a csalfa békébe, amikor belerongyol neki Novák Katika, akárha Rétvári Bence, hogy milyen jó lesz mindjárt mind az összes nyugdíjasoknak, mert januártól osztanak nekik.

Még hétfő sincs, mert szombat van, az utolsó szilveszteri petárda robbanása még itt visszhangzik, a bejgli sem fogyott el, a fának is még gyenge gyanta szaga van, de már éreznünk kell a gondoskodást. Az érettünk való szívdobbanást, amit amúgy kampánynak neveznek, és tolja a pofánkba Novák Katika, gyömöszkölődik az agyunkba bele. Tele volt a net a jótétemény hírével, hogy az egyhavi egy negyedét hozza a postás kétszer csöngetve, hogy annyi pénze lesz eztán mind az összes magyari nyugdíjasnak, hogy azzal tapétolja a budit, fáklyának használja szivargyújtáshoz, ilyenek.

És nem örült az internet fura népe, hanem megmorrant erősen, kiszakadt belőle a keserve, mint sprickoló kelés, jött elő az indulat. De nem a kard ki kard huszáros robaja, hanem a halálra ítélt vinnyogása, ilyen rekedt, mindenről lemondó hörgés, vérrel előbuggyanó sóhaj, hogy ilyen hangot én már nagyon régen hallottam, de azt hiszem, hogy a Katika meg sohasem. Mert más körökben forog. Ott, ahol popsitörlővel fényesítik az ablakot, ami ettől visszaveri, bucskáztatja a sikolyokat, ezért nem hallja azokat Katika és mind az összesek, akik érettünk élnek, de minek...