2016. december 27., kedd

2016 NEM VOLT EGY ROSSZ ÉV. CSAK LÁSS TÚL A MÉDIÁN!

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2016.12.25.


Mindenhol azt hallom, hogy mennyire szörnyű év volt 2016, csak legyen már vége, bújjunk el erre a maradék pár napra és valaki rejtse el David Attenborought is. Én is így voltam ezzel, amíg egy barátom fel nem hívta a figyelmemet arra: más szempontból ez egy nagyszerű év volt. Van olyan közeli rokonom, aki ebben az évben lett rákos és ebben az évben vált panaszmentessé. Ez jó vagy rossz? Én inkább jónak számítanám, ő rossznak számítja. Van olyan barátom, aki végigszenvedte az évet egy rossz kapcsolatban, túl van a szakításon és most egy sokkal jobb kapcsolatban él. Ez jó év volt vagy rossz? Ő rossznak mondta, szerintem minden jó, ha a vége jó…

De összeszedtem pár elfelejtett hírt a médiából is. Amit kiszorított az emlékezetből a migránsozás meg a brexit és Trump. Ami mind szép és jó… csak… Mutatok egy példát - szerinted ez tényleg csak a negyedik legfontosabb hír volt aznap és a fölötte lévő három tényleg ennyivel nagyobb horderejű? Vagy tényleg torz lehet a kép, amit a világról a médián keresztül alkotunk?ITT OLVASHATÓ

AZ ORBÁN-KORMÁNY JOBBAN, PONTOSABBAN, ÜGYESEBBEN HAZUDIK, MINT AZ ELŐZŐ KORMÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.12.27.


...Rendben, velem lehet beszélni bot nélkül. 

Ott pusztuljon a baloldal, a szocik, a liberálisok, a gyurcsányok, ahol vannak. Pfúj, undormányok voltak, loptak, csaltak hazudtak, pokolra velük! Ámde!

Kérdem én Halász Jánost, aki az életrajza szerint matematikus, tehát remélhetőleg (mert ő még nem a Hoffmann Rózsa által szétcsellózott oktatásból jött) képes kiszámolni, hogy kettő meg kettő összesen mennyi lehet. Legalább nagyjából. Hetedik éve a Fidesz van kormányon. Hetedik éve úgy nyüszít a kormány, mintha ellenzékben – nem is akármilyen, hanem elnyomott és üldözött ellenzékben – lenne. Hetedik éve mutogat vissza a Fidesz az MSZP-re. Az MSZP emelte az áfát. Rendben. A Fidesz meg leengedte? Nem. Első dolga volt tovább emelni. Hogy a választási hajrára fordulva most nagyvonalúan csökkentették a friss tej (nem lehet elégszer elmondani: ez kizárólag csak a feldolgozatlan, nem tartós, féltartós tejre vonatkozik és csak a tejre, egyetlen tejtermékre sem), a csirkehús és a tojás áfáját. Nem az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentették, csak néhány termékét és azt is közel hat év után. A megelőző hat évben a Fidesz-kormány által megemelt áfát fizettük. Szóval mi a jó fenéről beszélünk?

Rezsicsökkentés. Az MSZP-kormány emelte – ez helyből hülyeség, mert akkor még nem államosították a szolgáltatókat, tehát nem a kormány emelte, de most ne foglalkozzunk apróságokkal – a rezsit. A Fidesz kormány meg szétverte a szolgáltatókat, kiürítette a gáztárolókat és most döngeti a mellét a rezsicsökkentéssel, miközben magasabb rezsidíjakat fizetünk, mint Európa legtöbb országában. Ugyanis közben – marhára függetlenül Orbán Viktortól – csökkent például az áram ára. Ezzel szemben éppen a Fidesz épített be az üzemanyagok árába egy plusz terhet, hogy nehogy olcsóbb legyen a magyar autósoknak és amikor magától csökkenne az üzemanyag ára – mert a világpiacon is csökken – akkor életbe lép ez a plusz adó és a kormány lefölözi a különbözetet. Egyébként ugyanez a hülye autós fizeti az úthasználati díjat is azokra az utakra, amiket az ő pénzéből építettek és amire egyszer már fizet adót a benzin árában (mert egyszer beépítették, hogy majd eltörlik a súly/teljesítmény adót, amit szintén az úthasználatért kell fizetni), de aztán benne maradt a benzin/gázolaj árában, fizetjük külön, plusz még fizetünk az úthasználatért. Csak azért szólok, hogy nehogy valaki elájuljon a kormány jóságától.

Igen, a rohadék Gyurcsányék eltörölték a nem-tudom-hány-gyerekesek kedvezményét, viszont a minimálbér adómentes volt és az alacsony jövedelműek kevesebbet adóztak, a magas jövedelműek többet. Mivel így becsületes. És mivel az is megdolgozik a fizetéséért, akinek valamiért nincs gyereke, vagy már felnevelte. Jelenleg az van, hogy egy gyermektelen alacsony jövedelmű ma kevesebb pénzt visz haza – ha centire ugyanannyi a fizetése, mint a kormányváltás előtt – mint hét éve. A Fidesz-kormány semmi mást nem tesz, mint egyes csoportoktól elvesz, azt odaadja más csoportoknak és úgy állítja be az egészet, mintha valami rohadtul nagy kegyet gyakorolna. Holott nem. Csak jobban, pontosabban ügyesebben hazudik, mint az előző kormány.

Ugyanez a kategória a CSOK is. Mi, mindannyian fizetjük meg annak az árát, hogy néhány család 10 milliós támogatást kapjon. Ahelyett, hogy olcsó, bárki számára hozzáférhető és megfizethető, kulturált, normális bérlakásokat építenénk ebből a pénzből, hogy a fiatalok el tudják kezdeni az önálló életet és hogy a munkaerő mobilitása megoldható legyen.

Az ingyenes gyermekétkeztetésről meg csak annyit: soha a büdös életben a második világháború óta nem volt annyi nehéz sorsú, nélkülöző, nem egy esetben éhező gyermek (és felnőtt), mint az Orbán-kormány áldatlan ténykedése óta.

Rendkívül jó lenne, ha a kormány befejezné végre az egyre szánalmasabb gyurcsányozást és a hazudozást és elkezdenének dolgozni, mielőtt belepusztulunk a rohadt nagy fejlődésbe.


LEBUKTÁL, AMERIKA!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.27.


Orbán nem először bújik civil szervezet bőrébe, és hozza a tőle megszokott formát, amennyiben az „amőboid” is egy forma.

Úgy látszik, vannak olyan témák, kinyilatkoztatások, amiket már a minden korrektséget zsigerből elvető vezér sem szeretne csak úgy, nyersen az ország, és főleg a világ képébe vágni. Így áthangszerelteti azokat „civiljei” hangjára. Mivel tudjuk, hogy van az a pénz, amiért a szájba adott vélemény annyira át tud járni némelyeket, hogy szinte már a sajátjuknak érzik, így természetesen sorban állás van erre a nemes szerepre. A mai választott a mindig elvtelenül hű „Honfoglalás 2000” mélyen civil egyesület, akik fontosnak tartották megosztani a közzel nézeteiket Hosszú Katinka ügyben.

Szilvásy György – aki nem azonos Gyurcsány egykori titokminiszterével – a fent említett civilek szószólója. Szilvásy a Fidesz-retorika értelmében, sutba dobva minden tárgyilagosságnak még a látszatát is, először is igyekszik „lekaraktergyilkolni” 2016 legeredményesebb úszónőjét, aki nem mellesleg – persze csupán a kiszúrás okán – nem átall magyar színekben indulni a versenyeken, és aki miatt oly sokszor kell végighallgatni a világ sportot kedvelő millióival egyetemben Szilvásynak is a himnuszunkat. Szegény Katinka nem tudhatta, amikor úszni kezdett, hogy egyszer nem lesz komilfo jó hírünket terjeszteni, méghozzá Orbántól nemcsak függetlenül, de ne adj isten, éppen ellenére.

„Hosszú Katinka remekül szerepelt a rövidpályás világbajnokságon, igaz, az NB II színvonalú versenyen a sportág legjobbjai nem indultak” – áll az egész Magyarországon világhírű Honfoglalás 2000 MTI-hez eljuttatott közleményében.

Érdekes állítás ez a ma Magyarországán, ahol nemrég eufórikus hangulat söpört végig az országon, amikor a nemzeti 11 három, nem túl sikeres mérkőzést követően, végleg búcsút inthetett egy időre a sokmilliárddal megtámogatott fociálomnak. Nem beszélve a stadion-őrületről, amit leginkább – más híján – harmad- negyedosztályú fűkoptatók kapnak ajcsiba a szotyiköpködés nagymesterétől.

Az orbáni retorika szabályait követve, a Honfoglalás 2000 frontembere összeesküvés-elmélettel folytatja közleményét:

„Mr. Tusup jól tudja, ha zavart kelt a sportágban, s a jövő évi budapesti világbajnokságon gondok akadnak, akkor Los Angelesnek jelentősen megnőnek az esélyei a 2024-es olimpia megrendezésére. Az agresszív amerikai politika most már a sporton keresztül is támadja Magyarországot, Európát.”

Hurrá! Feltámadt halottaiból Rákosi elvtárs Szabad Nép című országos propagandalapja! Mert ilyen fogalmazás a Coca-Cola mámorban fetrengő, mocskos, rothadt amerikai imperialistákról, és az ő piszkos finánctőkéjükről legutóbb ott volt olvasható. Úgy van, elvtársak, „Tovább a lenini úton!”. Emberek! Újabb harcolni való a láthatáron! Lovat nyergelj, szablyát fenj, irány Amerika! Minden magyarok várba tartó vezére újabb ellenséget talált ki a benne-, a neki hívőknek!...

BOROSS: ÉLJENEK AZ AMNÉZIÁS HELIKOPTEREK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.27.


S igen! Megjelent a színen Boross Péter! Aki véletlenül nem találná ki, hogy kiről áradozott a karácsonyi írásában, annak elárulhatjuk a nagy titkot. „Természetesen” Horthy Miklósról. Még a szenteste napján. Ami alapján vagy gond van a kartárssal, vagy gond van. Mármint Boross Péter kartárssal.

Azt ugyanis magától Horthytól tudhatjuk, hogy ő meggyőződéses antiszemita volt. Országlása alatt olyan törvények születtek, amelyek alapján alanyi jogon szorították ki a megélhetési perifériára azokat, akik nem tudták igazolni: őseik karikalábon nyilaztak hátrafele. Esetleg nyugatról települtek be, vagy a római birodalom zsoldosaként maradtak vissza. Ezt követően a zsidó vallást megreformálni szándékozó, és a zsidó vallás tanításai alapján tanító Jézus ünnepén Horthyt éltetni egy elég sajátos szellemi bakugrás lehet a valamikor talán jobb napokat látott politikustól. Ha ezeket a jobb napokat talán nem is egyformán tekinthetjük a nevezettel. Még akkor sem, ha tudjuk: Boross Péter esetében a magában újra megtalált horthysta nem egy új szindróma része. Már korábban is az erkölcs magas fokának gondolta a rasszista államfő eszmeiségét. Akitől a sok áradozás közepette sem tudta idézni azt a parancsot, amely a megszálló német csapatokkal szembeni ellenállásra szólít fel. Márpedig nehéz lenne elképzelni, hogy az 1945-ben még harcoló lakulatban szolgáló Boross Péter ne tudott volna ilyen parancsról. Ha létezik.

A baj csak az, hogy Boross már a saját önéletrajzát sem nagyon ismeri talán. Holott az, a Parlament honlapján, publikus. Még. Többek között azt is onnan lehet tudni, hogy az említett felvidéken harcoló alakulathoz azt követően csatlakozott, hogy a Zrínyi Miklós Honvéd Gyalogsági Hadapródiskolát Németországba telepítették. Nyilván a németek jelenlétének teljes elutasítását demonstrálva. De az említett 1945. januári időpont azért is érdekes, mert a Szálasi-kormány 1944. október 16-án került hatalomra és csak 1945. március 28-án oszlatták fel hivatalosan. Boros Péter tehát egy hungarofasiszta kormány harcoló alakulatához csatlakozott, és nincs információ a hivatalos önéletrajzban az erre alkalmazott kényszerről. Egy olyan történelmi pillanatban, amikor legfeljebb a katonai antitalentumok és a fanatikusok hihették, hogy a szövetségesek haderejével szemben katonailag nyerhető a háború. Az Antall-kormány egykori politikusa tehát vagy fanatikus volt, vagy kocsmázott a tanulás helyett abban a bizonyos hadapród-iskolában...

HÉT ÁLHÍR, AMIK AKÁR IGAZAK IS LEHETTEK VOLNA 2016-BAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.27.


A 2016-os esztendő az álhírek éve volt, ezért nem csoda, ha ma már alig lehet megkülönböztetni a valós eseményeket az elszánt trollkodók híreitől. Ott tartunk már, hogy amerikai elnököt lehet választani légből kapott történetek segítségével, vagy akár a magyar miniszterelnök karácsonyi interjújába is bele lehet piszkálni, hogy aztán az olvasók csak dörzsöljék a szemüket, tényleg Orbán Viktortól származnak-e a meghittnek finoman sem nevezhető szavak. Év vége felé visszapillantunk hát mi is néhány olyan hírre, melyek ugyan nem jelentek meg sehol, de ha nyilvánosságra kerültek volna, bizonyára másként alakult volna az évünk. Következzenek a Szegedi Kattintós idei álhírei MTI stílusban tálalva:

1. A távol-keleti nyitás programja keretében Phenjanban találkozott Kim Dzsongun észak-koreai elnök és Orbán Viktor, magyar miniszterelnök. A szívélyes hangulatú megbeszélésen a kommunista ország vezetője elismerően szólt magyar kollégájának a demokrácia leépítésére tett erőfeszítéseiről, kiemelte, hogy a magyar közszolgálati televízió már alig különbözik az észak-koreaitól, ugyanakkor felajánlotta, hogy országa szívesen segít a tervbe vett magyar lőterek kiépítésében. A hanyatló nyugati demokráciák elleni harcban bajtársának nevezte Orbán Viktort, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a burzsoá tőke elüldözésében saját hazájából. Kim Dzsongun felajánlotta, hogy megosztja magyar kollégájával a koreai atomprogram tapasztalatait, mert hallotta, hogy Magyarországon új atomerőmű épül. Orbán Viktor megtekintette a népi és a kapitalista Koreát elválasztó kerítést, és gratulált kollégájának a magyarországihoz hasonló védvonalhoz. Végül a házigazda meghívta Orbán Viktort az Észak-Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfontosabb eseményére, amikor nagyapja, Kim Ir Szen születésnapját ünneplik.

2. Vlagyimir Putyin lekapta a tíz körméről Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök pályáztatni akarta a Paks 2 beruházást, így téve keresztbe annak az elképzelésnek, hogy orosz hitelből épüljenek új blokkok a Paksi Atomerőműben. Orbán Viktor az uniós jogra hivatkozott, ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarország nem akarja tovább növelni energiafüggőségét Oroszországtól. A miniszterelnök ugyanakkor azt sem tartja jó ötletnek, hogy orosz hitelt vegyen fel az ország, mert a cél az államadósság csökkentése, nem pedig a növelése. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta: az adott szó kötelezi a másik felet, ezért nem fogja engedni, hogy a magyar miniszterelnök pávatáncot járjon a beruházás körül, így ha tovább ugrál, úgy jár, mint Ukrajna, csak tőlünk nem a Krím-félszigetet csatolja el, hanem a Margit-szigetet.

3. Mészáros Lőrinc titokban találkozott Simicska Lajossal, és abban egyeztek meg, hogy egyesítik médiabirodalmaikat. Miután a két nemzeti oligarcha összeveszett Orbán Viktorral, úgy döntöttek, hogy televízióikban, újságjaikban és rádióikban az addigi kormánypropagandát felváltják kritikus hangvételre, és soha többé nem adnak le kormányzati hirdetést, ugyanakkor kimondatlanul is az Orbán-rezsim megdöntését tűzték ki célul. Tervüket támogatja Soros György amerikai milliárdos is, aki civil alapítványokon keresztül pénzeli a választott kormány megdöntésére szövetkező oligarchákat. Soros a támogatás mellett azt ígérte mindkét üzletembernek, hogy új kormány alakulása esetén nem vizsgálják az oligarchák korábbi korrupciógyanús ügyeit, vagyonukat pedig teljes egészében megtarthatják egy kormányváltás után is...

ÁRGYÉLUS ÉS LAPZÁRTA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.12.27.Értem én, hogy sokak tetszését elnyerte a diákos csíny, amivel egy (vagy több) ismeretlen beleírt az Orbán-interjúba. Tagadhatatlanul van egy kicsit népies, Ludas Matyira hajazó íze a történetnek. De azt az egyre jobban terjedő véleményt, mely szerint „bárki is volt, többet tett, mint a teljes magyar ellenzék az elmúlt hat évben” csak egészen kétségbeesett, ráadásul sajtótól fényévnyi távolságban élő emberek képesek visszhangozni.

És az a Ludas Matyi-hangulat is csak első hallásra igaz. Aki látott már közelről készülő nyomtatott napilapot, tudja, hogy „csak úgy” nem lehet kész szövegbe belenyúlni. Sőt, ennek van egy jól kidolgozott rendszere, hogy ez a kormánypárti lapcsaládnál hogy működik, abban nincs praxisom, de máshol úgy, hogy úr ír, aztán elolvassa. Javítja. Megint elolvassa. Stilizálja. Átküldi a szerkesztőnek, az is elolvassa. Ha gond van, konzultál a szerzővel (ha nagy gond van, ordít). De mondjuk nincs gond. Akkor a szerkesztő átküldi a tördelésre, hogy tegyék be a megtervezett oldalba. Jó esetben a tördelők is elolvassák, de ez nekik nem kötelező. Régebben tördelés előtt volt még a korrektúra és az olvasószerkesztő, de ma már kispórolják ezt a sajtóból – meg is látszik. Mikor kész az oldal, kinyomtatják, és kitűzik a falra. Ez az oldaltükör, okos szerző, szerkesztő ebben is megnézi, elolvassa, ugyanis itt még szólhat, ha valami cvikli netán benne maradt. Na, ez a tükör megy el lapzártakor a nyomdába, ahol már nem lehet belényúlni, nincs is hogyan – illetve, csak nagyon drágán és nehezen, úgy, hogy újat készítenek helyette.

Mármost ez a rendszer (amit természetesen csak nagyjából vázoltam) igen hosszú idő alatt alakult ki, és nem is sok gyenge pontja van. Oldalba igazából csak a szerkesztő képes belenyúlni, tehát üdítően balladisztikus az az elképzelés, hogy egy névtelen hős előtűnt a semmiből, belefirkált, majd köddé vált és most éppen bottal ütik a nyomát, mi meg jót mulattunk. Pedig mintha a Pannon Lapok Társasága is ezt a verziót erősítené – ügyvezető igazgatójuk, Kázmér Judit azt nyilatkozta az RTL Klubnak, miszerint: „Vagy egy dolgozó volt, vagy kívülről hekkelték meg a számítógépes rendszerüket.”

Hát igen. Valamint az elkövető vagy férfi volt, vagy nő. Az egyetlen harmadik lehetőség, hogy a Majomkirály tette, de ezt úgyszólván kizárhatjuk.

Miért lehetetlenség a külső hackelés elmélete?

Mert ahhoz két dolog kellett volna. Egyrészt teljes hozzáférés valahonnan kintről a belső szerkesztőségi hálózathoz, ami többnyire nem is internet-alapú, hanem helyi. Másodszor, és ez fontosabb, teljes rálátás az eseményekre. Ugyanis csak egyetlen pillanatban lehetett volna kívülről belenyúlni a már kész szövegbe annak esélyével, hogy a változtatásokat – talán – nem veszik észre, éspedig abban a szakaszban, amikor a szerkesztő már elolvasta, de még nem küldte át a tördelésre. És ez az intervallum lehet két perc, lehet két óra, nem tudni, mikor kezdődik, mikor ér véget… tehát a mesebeli külső hackernek egyrészt tudnia kellett volna arról, hogy készül egy ilyen anyag, másrészt percre pontosan követnie kellett volna a szerkesztő mozgását és munkáját. Ez pedig belső segítség nélkül elképzelhetetlen. És ha mondjuk sikerül is elkapni ezt a kényes momentumot, akkor is van még esély arra, hogy egy jószemű kolléga a falon lógó tükörben felfedezi a változtatásokat.

Egyszóval, az biztos, hogy sem Rúzsa Sándor, sem Ludas Matyi nem lehetett a kópé. De más szegénylegények sem...

IVÁNKA TRUMP LESZ AZ IGAZI FIRST LADY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.26.


Talán nem vagyunk túl illetlenek, ha megállapítjuk, hogy Melania Trumpot nem az esze miatt vette el Donald. Erről nemcsak a róla megjelent pornóképek győzhetnek meg bárkit, hanem Melania híres ellopott beszéde és nyilvános szereplései is. Trump viselkedése is pontosan kifejezi, mit gondol a feleségéről, aki inkább megtűrt ember a családban.

Az sem véletlen, hogy a kisfia iskolájára hivatkozva Melania nem is költözik a Fehér Házba, hanem New Yorkban marad. Trump el akarja rejteni. Milyen család az ilyen? Megy viszont Washingtonba Donald Trump lánya, Ivánka Trump, aki nemcsak az anyja szépségét örökölte, hanem az eszét is. Okos nő, akire büszke az apja, s akinek egy rendkívül ambíciózus férje van.

Ivánka Trump egyelőre nem költözik a Fehér Házba és nem foglalja el a First Lady irodáját sem, de a végső célja ez. Az igazán nagy szám nem a mentális problémákkal küzdő Trump megválasztása, hanem a hosszú távú terv, amiért Ivánka Trump és a férje Washingtonba költözik.

Ivánka férje, Jared Kushner, már régóta elnök akar lenni. Évek óta John F. Kennedy képe díszíti az irodája falát. Egyesek szerint gazdagabb, mint Trump, a pénzszerzés már nem motiválja. Neki az igazi kihívás az, hogy elnök legyen. Kushner egészen Trump elnökjelölti törekvéséig jól ismert támogatója volt a Demokrata Pártnak. Barátai mind demokrata politikusok voltak.

Ez a kapcsolatrendszer azután került háttérbe, hogy Trump republikánus színekben indult. Az közismert (még akkor is, ha ezzel kapcsolatban egy álhír is megjelent), hogy Trump azért indult republikánus színekben, mert a demokratáknál a Clinton klán mellett esélye sem lett volna, de a demokratáknál soha az életben nem vették volna komolyan. Populista demagógiára fogékony "hülyék" (ahogy Trump mondaná) a republikánus párt támogatói között vannak.

Hogy Kushner melyk pártot akarja elfoglalni, még nem lehet tudni, de Trump bizalmas tanácsadójaként vélhetően a Republikánus Párt lesz az. Szakemberek szerint Trump a Twitter üzenetei alapján is diagnosztizálható elmebeteg, amivel a veje nyilvánvalóan tisztában van. Apósa elnökségét arra akarja felhasználni, hogy utána maga költözzön a Fehér Házba...

A RÉGI SZEKÉRTÁBOROK HISZTÉRIKUS ELLENSÉGESKEDÉSE NEM HOZHAT POZITÍV EREDMÉNYT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Marta Tycner
2016.12.27.Úgy tűnik, Lengyelország jelentős áttörés előtt áll. Nem, a kormányt nem távolítják el. Nem, az ellenzéket sem zúzzák össze. De a mostani fejlemények hozzájárulhatnak egy olyan harmadik politikai pólus kialakulásához, amely nem érintett a két fő oldal hisztérikus egymásnak feszülésében. A sürgősen megválaszolandó kérdés, hogy ez a harmadik erő a baloldal, vagy pedig a rendszerellenes szélsőjobb lesz-e.

Két hete, a december 17-18-i hétvégén és az azt követő hétfőn a lengyel és nemzetközi elemzők úgy érezhették, hogy az ország a polgárháború, vagy legalább súlyos utcai harcok és káosz szélére sodródott. Mostanra a hangulat nyugodni látszik. Ez nem csak a karácsonyi ünnepekkel magyarázható, de azzal is, hogy a két oldal valószínűleg észrevette, túl messzire mentek, és most már készen állnak - ha nem is visszavonulásra, de - a konfliktus hőfokának csökkentésére.

Ami történt, az valóban felháborító. A kormánypárt december 16-án egy zárt teremben szavazott a jövő évi költségvetésről és más fontos jogszabályokról, kizárva az ellenzéket és a sajtót. Az eljárás nyilvánvalóan szembement az alkotmánnyal. Vagyis Lengyelország jelenleg egy törvénytelen költségvetéssel rendelkezik, és a helyzet kezelésére legalkalmasabb intézmény, az alkotmánybíróság majdnem egy éve cselekvésképtelen a kormánynak köszönhetően. Igen, a Jog és Igazságosság (PiS) szétszedi a demokratikus intézmények és eljárások legbelsőbb magját is. Igen, fennáll a veszélye annak, hogy ha úgy tartja kedvük, minden törvényt (beleértve a választási törvényt és az alkotmányt is) megváltoztatnak. Igen, tiltakozni kell ez ellen.

A szomorú tények és a sötét politikai kilátások azonban csak a probléma egy részét alkotják. A másik részt a konfliktus dinamikája adja. Ha közelebbről megnézzük, a 16-i törvénytelen szavazás, a maga potenciálisan katasztrofális hatásaival, teljesen indokolatlanul történt. A kormánypárt, mivel rendelkezik a szükséges többséggel, nyílt ülésen is megszavazhatta volna a törvényeket. Egyik tervezet sem volt különösen ellentmondásos, vagy nem ellentmondásosabb, mint az átlagos kezdeményezéseik. A helyzet elvadulásának módja tényleg gyerekes. A parlament szokványos ülésén egy ellenzéki képviselő a média parlamentből való kitiltásának javaslata ellen akart tiltakozni, és feltartott egy papírlapot #freemedia felirattal. Ez egy aprócska incidens volt, de a házelnök úgy döntött, hogy kizárja őt az ülésről. Válaszképp az ellenzéki képviselők elfoglalták a pulpitust és lebénították az ülést. A házelnök eleinte készen állt tárgyalni, de miután konzultált Jarosław Kaczyńskivel – aki maga csak egy egyszerű képviselő -, úgy döntött, hogy átköltözteti az ülést egy másik terembe, ahol később a törvénytelen szavazás lezajlott.

Már a válság kezdete is mutatja, hogy a PiS indítéka nem valamilyen politika profit volt, hanem az az ostoba és makacs vágy, hogy megmutassa, ki a főnök. Az elmúlt egy évtizedben a PiS politikai táborának alapvető tapasztalata a liberálisok egy része általi megaláztatás volt. Manapság, másfél évvel azután, hogy hatalomra kerültek, és vezetnek a felmérésekben is, Kaczyińskit és embereit még mindig az a vágy vezérli, hogy bosszút álljanak, és visszaalázzák az ellenfeleiket. A barikád másik oldalán a liberális tábort hasonló, destruktív érzelmek vezérlik: dühös és kétségbeesett gyűlölet. Persze, a helyzet nem teljesen szimmetrikus, hiszen a fő felelősség a kormánypártot terheli, hiszen a kormányzó tábor cselekedetei sokkal gyorsabban tönkre tehetik az országot, mint az ellenzék tevékenysége, pusztán azért, mert nekik van hozzáférésük a hatalomhoz...

HALLOD...ÖTLETED SINCS ARRÓL, HOGY MI MEGY VIDÉKEN!

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2016.12.25.Hallod… ötleted sincs arról, hogy mi megy vidéken. Ilyenkor persze nem Pécsre, Győrre és a hasonlókra gondolok. Például tudtad, hogy Magyarországon van Európában a harmadik legtöbb RABSZOLGA? Igen, jól olvastad. Rabszolga. Egy magyar falu és egy nagyváros között nem csak pártíz kilométer, de kétszáz év is lehet a távolság.
– Beköltöztek a szomszédba, orrba verték az ott lakó idős embert, minden hónapban elveszik a nyugdíját és járatják a kútra vízért. Rendesen rabszolgának tartják.
– De miért nem szóltok miatta?
– Akarom én, hogy rám gyújtsák a házamat? A rendőrt nem érdekli. Annak is utána mennek, ha úgy van.
– Szociális segítők vagy más szolgálatok?
– Ugyan… nem járnak erre hasonlók.

Ez a beszélgetés a karácsonyi asztalnál zajlott le egy ötezer főnél kisebb faluban élő ismerősömmel (jójó, tudom, város, de nem igazából nem az). Nem hittem neki. Utánanéztem. Olvass utána te is, ha akarsz itt:
Veszélyes sodródás: somogyi kilátástalanságból a rabszolgaságba
A modernkori rabszolgatartás még létezik - Magyarországon is
Rabszolgatartás Magyarországon – Egy csicska vallomása…
vagy csak kérdezz körbe egy keleti faluban.

“Egy állami gondozottról több mint egy év után derült ki, hogy amikor eltűnik a szállóról, egy családhoz megy dolgozni, ahol amíg volt munka, biztos, ami biztos kiláncolták éjjelre a lábánál fogva, nehogy elmenjen. És persze nem akart feljelentést tenni, nem véletlenül: volt, hogy egy hajléktalant véresre verve találtak meg, miután fel akarta jelenteni a férfit, akinek dolgozott, csak a fizetését felejtették el odaadni.” (forrás)

A fentebb belinkelt felmérés harminchatezerre teszi a számukat, de félek, ez egy kedvesen alulbecsült szám. Tudniillik ez pontosan olyan, mint a háztartáson belüli erőszak: az eseteknek csak elenyésző része kerül felszínre. 


Aztán itt van a cigánybűnözés. Cigánybűnözés?

Ez a szó körülbelül akkora elválasztógátat jelent Magyarországon, mint mondjuk a “migráns”. Ha azt mondom van, rögtön szélsőjobbos vagyok, ha azt mondom, nincs, rögtön eszetlen ballibsi. Pedig van itt egy probléma, amiről beszélni kell:

FONTOS-E ITTHON A KREATÍV IPAR?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.12.27.


Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Magyarország a közmunka és az összeszerelő üzemek világa, pedig ez - szerencsére, még - nincs teljesen így. Talán elsőre nem hinnénk el, de a kreatív ipar hazánkban az egyik legfontosabb ágazat, és nem csak menő budapesti technológiai parkokban, vagy dizájnos belvárosi coworking irodákban virágzik ez a szektor, de olyan leszakadóban lévő vidéki városokban is, mint Pécs.

Éppen ezért rendezett a Váradi András Alapítvány “Fontos-e Pécsett a kreatív ipar?” címmel kerekasztal-beszélgetést Pécs kreatív iparáról, és az abban rejlő lehetőségekről december 13-án Pécsett a Trafikban. A beszélgetésre meghívott szakértők között volt Bazsali Gábor, a PICKform Kft. alapítója, építészmérnök, 3D nyomtatás technológiai szakember, vezető mérnök, Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke, Laborci Gergely, a 365 Media Kft alapítója, a gamer365.hu tulajdonosa, szoftver achitect, designer, illetve óraadó oktató a PTE Műszaki és Infomatikai Karán és Rabb Szabolcs – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.
A meghívott szakértők elmondták, hogy természetesen vannak jó és rossz tapasztalataik, de a beszélgetés elején rögzítették, hogy nem fognak nyavalyogni. Pécsett több, mint 800 kreatív iparban dolgozó cég van. Nem kérdés, hogy Pécsett fontos a kreatív ipar, de hogy az önkormányzatnak fontos-e az más kérdés, de az biztos, hogy ez egy olyan szektor, amit nem lehet felülről irányítani, hiszen ennek alapvetően önszerveződően kell működni; fontos, hogy Pécsett egy kreatív ipari klaszter is működik. 

Rabb Szabolcs szerint brutális centralizáció működik Magyarországon, ami a kreatív iparra is erősen rányomja a bélyegét, minden uniós és hazai forrás budapesti cégekre fordítódik, és jellemzően nem kerül támogatás vidéki cégekhez. Sajnos a Design Termináltól kezdve minden lényegesebb kreatív ipari támogató szervezet Budapesten koncentrálódik, de példa volt erre az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) is, ahol a 95%-át a feladatoknak fővárosi cégek vitték el...

TGM: MERÉNYLETEK ÉS NÉPSZAVAZÁSOK

HVG.HU - VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.12.26.


2016 a reménytelenség éve. Minden egyre rosszabb, és nincs, aki ennek megpróbálna ellenállni. 

Az egyik berlini karácsonyi vásáron végrehajtott kamionos gyilkosság, a zürichi lövöldözés, a jordániai Karak városban elkövetett bombamerénylet, az ankarai orosz nagykövet lelövése – ezek történtek, amíg ezen a megírandó cikken próbáltam gondolkozni 2016. december 20-án. Szörnyűségek, amelyek hátterében ott van a borzalmas aleppói és jemeni vérengzés, a kongói és gambiai elnöki diktatúra bevezetése (Joseph Kabila nem adja át a hatalmat lejárt mandátuma után, nem írat ki választásokat: az első napon 20 halott; a gambiai elnök, Yahya Jammeh, szintén nem akar lelépni: pucccsveszély, vagy még rosszabb), s mindezek árnyékában az elnyomás és az öldöklés régóta tartó, de most elkerülhetetlenül elfelejtett hosszú sorozatai. Evvel szemben alig említhető más pozitívum a világpolitikában, mint az, hogy a tiltakozó lengyelországi demokraták kisebb engedményre késztették a reakciós kormányt. Nem vívtak ki új szabadságot, csak lelassították pár napra a szabadság ügyének hanyatlását.

Ezenközben a karácsonyi bevásárlási és „szórakozási” esztelenség nem lanyhul; erről páncélkocsik gondoskodnak.

„Mi előre megmondtuk” – harsogják a szabadság és a nép ellenségei; és csakugyan megmondták. Megmondták, hogy az általuk szétmagánosított, szétmángorolt világ, ahol nem maradt más, csak a piac és a katonaság, veszélyes hely lett, amelyben újra valószínű a háború – s ezért azt javasolják, hogy a világban ne maradjon semmi más, csak a piac (amelynek Magyarországon az álneve: „a munka”) és a hadsereg. És a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás és a határőrség és a fölfegyverzett rendőrosztagok.

Pénz és halál.

Ez az ok, és ez a megoldás.

Politika nincs többé – politika, tehát a nép ellentéteiből és vitáiból fakadó, racionális, önellenőrző, nyilvános kormányzás – , csak piac és rendszerezett erőszak. Mivel ez nem elég, különösen nem elég a kizsigerelt szegény országokban, ezért a „vallásnak” és „fajgyűlöletnek” nevezett tébollyal kell kiegészíteni (hiába mondogatjuk fáradtan több mint évszázada, hogy nem ez az „igazi” vallás, és nem ez az „igazi” hazafiság), hogy a cselekvésképtelenek is úgy érezzék (tévesen és hiába), hogy cselekszenek. Hogy meghallják és meglássák őket, akik remény és ráció nélkül kínlódnak vagy a hidegben, vagy az üvegház-hatás miatt sivataggá változott egykori kertjeik szikkadt helyén, ivóvíz nélkül a rekkenő, csontszáraz hőségben. Vagy segélyen a hámló vakolatú családi házban, csöndesen rozsdásodó autóval, várva a nagy semmit meg az esti tévésorozatot, azaz a nagy semmit.

Gyilkol az elfogultság, az intolerancia, az észellenesség, az önzés – gyógyírül pedig az egyre erősebb jobboldal még több elfogultságot, intoleranciát, észellenességet és önzést javasol, kirobbanó (szó szerint kirobbanó) sikerrel...


ITT OLVASHATÓ

HA TUDJÁK AZ ORSZÁGBAN, SŐT, ÉRZIK IS AZ EMBEREK, HOGY MENNYIRE HŰDEJÓ, AKKOR MI EZ A VERGŐDÉS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.27....Ha tudják az országban, sőt, érzik is az emberek, hogy mennyire hűdejó, akkor egyrészt mi ez a vergődés? Meg másrészt is mi ez a vergődés? Harmadrészt: remélem, mindenkinek világos, hogy ki az ellenség, aki telhetetlen, dühös, irigy és hajtja a hatalomvágy? Hát mindenki más. Konkrétan mindenki, aki nem Orbán híve. Tehát az ország polgárai, akik nagyvonalúan összedobják Orbán fizetését (és ha csak azt, de szép is lenne), valamint Stefka István fizetését is. Bizony.

Szorosan ide tartozik egy másik cikk, mégpedig egy – Gulyás Gergely Fidesz alelnökkel készült – interjú. Lényegében ez is arról szól, amiről Stefka írása. A kormány mindenféle rendű-rangú élősködőjének mosdatása és síkosítása mindenek felett. Túl azon, hogy Gulyás – kevés sikerrel – igyekszik elmagyarázni, hogy az csak természetes dolog, hogy egy miniszter helikopterrel jár, mert ezt ő megteheti és senki ne várja már el, hogy egy miniszter úgy éljen, mint egy átlagember, alighanem megadja a magyarázatot a taknyon csúszó szervilizmus virágba borulására is.

„Vannak változások a magyar médiában, de összességében ma is nagyobb az ellenzéki, mint a kormánypárti médiumok látogatottsága. A napilapok piacán a két ellenzéki újságnak, a Népszavának és a Magyar Nemzetnek nagyobb a példányszáma, mint a Magyar Időké és a Magyar Hírlapé. Az internetes világban sehol nem vagyunk, ott az olvasottság alapján 80 százalékos a kormánykritikus portálok súlya. A tévés piacon az RTL Klub nézettsége magasabb, mint a TV2-é. Az ATV-nek és a Hír TV-nek külön-külön is magasabb a nézettsége, mint az Echo Televízióé, miközben együtt elérik a közmédia hírcsatornájának nézettségét is. Az újságírást befolyásolni ma nem az állam, hanem a tulajdonos képes”.

Igen, valószínűleg itt az eb hantja. És érdemes figyelni az akaratlan elszólásra: nem az ellenzéki média darabszáma, az ott foglalkoztatott újságírók száma magasabb. Tudjuk is, hogy nem. Nagyságrendileg több rádió, televízió, nyomtatott lap szolgálja a pártpropagandát, mint ahány nem szolgálja. Az ellenzéki média látogatottsága nagyobb. Tehát a hallgató, néző, olvasó – aki maga dönt arról, hogy mit olvas, néz, hallgat – még mindig nem a kormánypropaganda csecsén lóg, hanem van pofája önállóan dönteni. Az internetes területen sem azért van komoly elmaradása a fideszes agymosásnak, mert nincsen elegendő bértollnok és bértrollnok. Hogyne lenne. Egyik élő példa erre éppen a PestiSrácok, de hosszan lehetne sorolni a különféle 2-500 ezer forint havi fizetéssel honorált kormányblogokkal és egyéb kínlódásokkal.

A számolatlanul a pártpropagandába, annak média-ágába öntött közpénz ellenére sem képesek átvenni a vezető szerepet. És nem értik az okát. Pedig nem túl bonyolult. A közpénzen tartott propagandista soha a büdös életben nem tud úgy írni, mint az, aki meggyőződésből teszi. A propagandaoldalak siralmas olvasottsági adatait még nyugodtan el lehet osztani kettővel, olykor hárommal, mert ennyi azoknak az olvasóknak az aránya, akik nem maguktól kattintanak az adott oldalra, hanem fizetett kattintásról beszélhetünk. Tehát van a kormánynak a mi pénzünkből egy nagyon sok elemből álló, hihetetlen sok – pénzért bármit és annak az ellenkezőjét is megíró tollnoka -, iszonyú összegeket felzabáló, ám kevéssé hatékony gépezete. És ezt nem szeretik.

Hogy ne csak kritizáljak, hanem konstruktív is legyek, mondom a megoldást. Nem kell annyit lopni, hanem az ország javára kell fordítani a pénzt. Nem kell annyit hazudni, hanem becsületesen kell vezetni az országot. Akkor máris nem kell meggyőzni a polgárokat arról, hogy jól érzik magukat, mert ez automatikusan bekövetkezik. Ennyire egyszerű. Igaz, hogy akkor a Stefkától Bayeren, G. Fodoron át Lánczi-Friczig terjengő megélhetésiek kénytelenek lennének valami becsületes munkával megkeresni a napi betevőt, de nem olyan nagy áldozat ez, mint amilyennek tűnik. Egyszóval: nem lopni, nem hazudni és nyugodtan rá lehet bízni a nézőkre-olvasókra-választókra a többit. Akkor nem fordulhatna elő, hogy Stefka odáig fajuljon, hogy a Megváltóhoz kezdi hasonlítgatni az Orbán nevűt. Ismétlem: minden országban fixen annyi agyhalott van, amennyi. A többieket nem lehet lebeszélni a gondolkodásról. Akkor sem, ha ellenzékinek tűnő trollok naponta eltrombitálják, hogy az ilyen cikkeket úgyis csak azok olvassák, akik maguktól is tudják mindezt és minden nappal nagyobb az Orbán-egyház híveinek tábora. Ha ez így lenne, propagandáéknak nem kellene naponta vergődniük. Nem? De.


10+1 ÖTLET A GYEREKBARÁT SZILVESZTERI BULIHOZ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.12.27.


A szilveszter főleg a felnőttek ideje. Baráti találkozók, heves bulik, erős italok - minden belefér az óév búcsúztatásába... De mit csinál a felnőtt, aki egyben szülő is, és a gyerekeivel együtt ünnepel? Szervezzük úgy az estét, hogy minden korosztály jól érezze magát - a babazsúr és az "ereszd el a hajam" között félúton. 

Íme 10 +1 ötlet a gyerekbarát bulihoz:


ITT OLVASHATÓ

ÍGY FÉKEZD MEG A FASISZTÁDAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.26.Még nem esett el a liberális demokrácia és a szabad világ, de szorongva várja, hogy a szélsőjobb elfoglalja a világot. A fasiszták pontosan ezt az érzést keltik, hogy ezt megállítani nem lehet. A liberálisok is úgy érzik, hogy nincs ellenszer, nincs recept. De ez nem így van.
Öngyilkos stratégia annak elfogadása, mintha alulról jövő népmozgalom állna a világ fasizálódása mögött, ami ellen nem lehet mit tenni. Tévedés, hogy a liberalizmus lejárt, és nem lehet mást tenni, mint szembenézni ezzel, és várni, hogyan foglallják el sorban a világot. A liberalizmus válsága maga ez a gondolat, amit a szélsőjobboldal és az orosz propaganda terjeszt.

A valóság az, hogy a liberalizmus válsága mindössze annyi, hogy nem használja az alkotmányos eszközöket és kötelezettségeket, amelyek a liberális demokrácia alapjai. A demokrácia joguralom, és a válságát az okozza, ha nem hasnálja a jogot. Maguk a liberális demokraták nem tartják be, nem veszik komolyan az alkotmányos alapokat, és önként lemondanak arról, hogy számon kérjék őket.

Ez a világ fasizálódásával szembeni recept lényege. Használni kellene az alkotmányos jogokat és eszközöket, számon kellene kérni az alkotmányokban rögzített jogokat, és azok megsértése esetén szankcionálni kellene azok megsértőit. Egyszerű példával élve, ha az Európai Unió következetesen használta volna és számonkérné az uniós jogokat Magyarországgal szemben, akkor már nem lenne Orbán-rendszer.

Vagy ha lenne, akkor az Unión kívül, és nem lehetne egy legitim alternatíva az illiberális rendszer mások számára. Nem lehetne az emberek, a választók elől elrejteni ezeknek a rendszereknek a lényegét. Ebben az esetben igazi választás elé kerülnének a szavazók, hogy mit választanak: szabadságot és jogot vagy a diktatúrát és önkényt. Az osztrákok megértették, hogy ez a választás lényege, nem a menekültek sorsa.

De ez most elhomályosul. Ennek oka, hogy bár próbálták számon kérni Orbánon az uniós jogok, az alapszerződés, az emberi jogok (sajtószabadság, stb.) megsértését, de nem alkalmazták következetesen a jogot. Eltűrték, hogy packázzon velük és hülyének nézze őket. Nem merték vállalni a jogok számon kérésének következményeit, a jogokkal szemben politikai döntés született. És ez a liberális demokrácia halála.

Ugyanez történt Amerikában is. Az amerikai alkotmány következetes betartása esetén Trumpot diszkvalifikálni kellett volna az elnökválasztási kampányban, mert olyanokat mondott és hirdetett meg, amelyek ellentétesek az amerikai alkotmánnyal. Faji, vallási alapon történő megkülönböztetés és jogtiprás meghirdetése nem a szólásszabadság része, mert sérti az amerikai alkotmányban védett egyenlőséget és emberi jogokat.

A liberális demokrácia válsága az, ha elfogadja azt a hazugságot, hogy ezek a politikai korrektséget sértik, és nem a tételes alkotmányos jogot. Azt mondani, hogy valakiket a vallásuk alapján kitiltunk Amerikából, az nem a politikai korrektséget sérti, hanem az alkotmányt. Aki alkotmányellenes programot hirdet, az nem lehet amerikai elnök, de még jelölt sem. Azonnal diszkvalifikálni kellett volna...


ÖNARCKÉPES LŐLAPOT MINDENKINEK!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.27.
Harmadik napja tart hazánkban az amúgy „normálissá” vált – mert azzá tették – „mindenki gyűlöljön még egy embert” névre keresztelt Fidesz-kampány ideiglenes felfüggesztése. A Karácsony szusszanásnyi szünetet engedélyezett a feltüzelt állampolgároknak, de itt az új munkanap, kezdődhet, vagyis folyhat tovább minden az előre megtervezett, pokolian szennyes mederben.

Az ünnep előtti bejelentés-dömpingből tudható, hogy a mindannyiunkról példásan gondoskodó – ha bele döglünk is! – kormányunk, élén Orbán-atyuskával, nem kényszerít minket még arra sem, hogy ne adj Isten, gondolkodnunk kelljen azon, miként tromfolhatunk rá az eddig is csúcsra járatott gyűlölködésre, kijelöli számunkra az utat és az irányt is.

Állami lőteret a Magyarnak! – ez az új terep, ahol minden fogékony honpolgár kiélheti agresszív hajlamát. Azért, hogy ne kelljen sokat utazgatni, minden – azaz 175 helyen – magyar járásban „házhoz megy” a lőtér, na, nem a szólás obszcén folytatása okán, hanem – mint azt az avatott értőtől, Simicskó fő-honvédőtől megtudhattuk – azért, hogy kedvezően szolgálja az egészségünk megőrzéséért vívott harcot, – mi mást? – és, hogy szokjuk a puskaropogás diadalittas hangját.

Még szerencse, hogy az MNB briliáns működésének hála a kamara mélyén ott lapult pár elfeledett milliárdocska, vagy ha nem is ott, de az Európai Unió (különben pfújjjj!) frissiben, még ebben az évben biztosan nem erre átutalt euróiból lecsippentve sikerült több más égetően fontos dolog mellett – helyett – erre az egészség-megőrző programra is átcsoportosítani 27.000.000.000.-, azaz huszonhétezer milliárd forintnyi közpénz. Kár lenne ennyi pénzt csak úgy, mondjuk oktatásra, egészségügyre, vagy ne adj isten a gyermekéhezés felszámolására elbarmolni, amikor ki lehet dobni az ablakon irányítottan, a főnök kedve szerint is. A gyűlöletkampány folytatásaként – hogy migráns híján nehogy kihűljön az állatias ösztön – lődözzön csak, ki merre lát. Jól jöhet ez a készség még minden keresztényi szeretet szellemében leledző igaz Magyarnak.

VESZPRÉMBŐL SZABOTÁLTÁK ORBÁN FEJÉR MEGYEI INTERJÚJÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2016.12.27.


Korábbi írásaink itt:

Most már biztos, hogy belső ember hekkelte meg az Orbán-interjút

Egy igazi ellenálló rejtőzködik Orbán földijei között

Természetesen, ahogy az illik, komoly vizsgálat indult, hogy kiderítsék, vajon ki hekkelte meg a Fejér megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjút.

A lap munkatársai között az is elterjedt, hogy esetleg a Mediaworks kiadó maga követett volna el önprovokációt, hogy aztán erre hivatkozva elküldhessék a dolgozókat.

Ugyanis többé-kevésbé nyílt titok, hogy mindenkitől meg kívánnak szabadulni, aki nem elég fideszes, aki nem áll be a sorba, akiről feltételezik, hogy nem szolgálja majd elég hűségesen az új urakat – akiket valahol Mészáros Lőrincen is túl, Orbán környékén kell keresni.

Más ott dolgozók viszont azt mondják, hogy az önprovokáció nem túl valószínű, már csak azért sem, mert a Mediaworks „tartalomfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese”, a megbízhatóan elfogult, jobber Csermely Péter több izgatott telefonbeszélgetést is folytatott
a Fejér megyei lap vezetőivel, hogy kiderítették-e már, hogy ki írt bele a Kis Vezető szövegébe.

Számítógépeket kezdtek el vizsgálni, a potenciális gyanúsítottak laptopjait, gépeit számítástechnikai szakértőknek kellett átadni, hogy azok ellenőrizzék, esetleg azokról nyúltak e bele a szent szövegbe...

AZ ÉV EMBERE - KIIGAZÍTOTTÁK ORBÁN HAZUGSÁGAIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.26.Az Amerikai Népszava az Év Emberévé választotta azt az ismeretlen személyt, aki Orbán Viktor propagandaszövegét legalább egy kicsit hozzáigazította a valósághoz. Mint ismert, karácsony előtt a legújabban einstandolt megyei újságokba töltötték a hazugságoktól hemzsegő Orbán-interjút, amelybe néhány helyen pontosítást végzett valaki.

A Fejér Megyei Hírlapban jelent meg a módosított szöveg. Már az is lázadásra adna okot, hogy Orbán diktatúrája az MSZMP KB időszakát is meghaladva ugyanazt a tartalmat önti a "Mészáros Lőrinc" által megszerzett megyei újságokba. Még a kommunista diktatúra éveiben is nagyobb önállóságuk volt ezeknek a megyei lapoknak, mint most.

Az Orbán-interjú esete világosan mutatja, hogy milyen megalázó célra használják fel az újságírást. Hazug propagandát terjesztenek, agymosást folytatnak, hazugsággal mérgezik az emberek lelkét, és a sajtót éppen ellenkező célra használják, mint ami a feladata lenne. Erre hívta fel a figyelmet az ismeretlen személy, aki csak néhány helyen változtatott a szövegen, pedig az egészet ugyanígy "kijavíthatta" volna...


ŐT ÚGY HÍVTÁK, HOGY CSILLAG...

ÁTLÁTSZÓ - ANNYIT BLOG
Szerző: Zsoolt
2016.12.27.Órákat töltöttem a minap a „Jó Szerencsét Tatabánya” nevű Facebook oldalon, ahol régi tatabányai fotókat osztanak meg. Gyerekkorom nagyrészét – 1978 és 1993 között – magam is Tatabányán töltöttem. A személyes érintettség és a nosztalgia engem is beszívott, elsősorban ez ragasztott a képernyőhöz órákon keresztül.

Feltűnt azonban elég hamar, hogy a legnépszerűbb fotók azok, amelyeken sokak számára ismerős emberek tűnnek fel a város koronként változó szövetében. Vannak képek még az 1800-as évek végéből is az oldalon, abból a korból, amikor a város ezen a néven még nem, a szénbányászat azonban már létezett. Nincsenek azonban ennek a kornak ma is élő tanúi. Ismerős, felismerhető kisemberek a 60-as, 70-es, 80-as évek fotóin kezdenek megjelenni. Ők azok, akikre a ma élők gyerekkorukból, fiatalkorukból még emlékeznek és akik most könnyeket csalnak sokak szemébe.

Tatabánya történelmi szempontból egy nagyon karakteres város. A korok, rendszerek egy városban nem lineárisan váltják egymást, hanem egymásba és egymásra csúsznak. A vasút jellegzetes rácsos, fehérre meszelt kőkerítései a K.u.K.-s időket idézik. Tatabánya sok helyén ezek a 80-as években is álltak (vagy tüntetően feküdtek a sínek melletti gazban), amikor pedig már a Gál István lakótelep 4 és 10 emeletesei emelkedtek a hatajtósnak hívott bányászlakások helyén.

Ahol meg megmaradtak, akár napjainkig, ezek a jellegzetes bányászlakások, ott ma cigánytelep, a szegénység mély bugyrai néznek farkasszemet velünk pedig ezek virágzó kertvárosi részek voltak annak idején. De a kövek, a házak ott vannak.

Mindez százszor, ezerszer fel lett dolgozva, le lett írva. Csak a neten hihetetlen mennyiségű dokumentumot találtam Tatabánya és környéke szénbányászatának, társadalmának és történelmének részleteiről. Élőben is érdemes elmenni megnézni a városi múzeum fantasztikus skanzenjét, ami még egyszer, azt hiszem utóljára, életre kelti egy letűnt város emlékét...


KIK EZEK ÉS HONNAN VESZIK A BÁTORSÁGOT, HOGY RÁRONTSANAK A VILÁGKLASSZIS ÚSZÓRA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.12.26.Miközben az európai hírügynökségek szavazása szerint a 2016-os év harmadik legjobb európai sportolója – Cristiano Ronaldo és Andy Murray után – Hosszú Katinka hétszeres világbajnok úszóklasszis, a FINA rangsorában egyébként már az év legjobb úszónője, a radikálisan jobboldali orosz- és kormánybarát álcivilek kijózanodtak a karácsonyi duhajkodás után és úgy gondolták, hogy az ünnep másodnapja tökéletes alkalom belegyalogolni a sportolóba és amerikai férjébe, aki egyben az edzője is.

Ebben nem annyira az a hírérték, hogy az MTI-Országos Sajtószolgálat minden szemetet válogatás nélkül lehoz, hanem hogy az egy főre jutó mentális-lelki árvízkárosultak száma konstansan magas, és sehogyan nem akar csökkenni. A szellemi teljesítmény CÖF-ös dimenziójában szárnyaló Honfoglalás 2000 név alatt futó, Putyinba és Matolcsyba egyaránt szerelmes, Munkáspárt-barát honfiúk és honleányok gyülekezete (ITT írtunk róluk, akkor szintén Katinkát gyalázták) talán a legjobb példa arra, hogy a lábon kihordott agyhalál egyáltalán nem csalás, nem ámítás...

...Ezek a pofátlan senkik a nemzeti konzervatív jobboldal szellemi hátországát alkotják állítólag, ezek miatt is annyira visszataszító a NER-nek nevezett monstrum. Ezek a lények most konkrétan azért hörögnek, mert szerintük Katinka és Shane meg akarják fúrni a nagyszerű 2024-es budapesti olimpiát. Hát ha ezzel az országgal történhet valami jó is a sok mocsok mellett, akkor az éppen az, hogy soha a büdös életben nem rendez olimpiát. Senki nem tehetne akkora szívességet Magyarországnak, mint az, aki sikerrel lobbizik azért (persze, itt szó nincs erről), hogy Budapest ne rendezhessen olimpiát. Aki szerint ez hazaárulás és nem pragmatikus megfontolás, az vagy gazember, vagy a Honfoglalás 2000 nevű idióták társasága. Vagy mindkettő.

Megdöbbentő valahol, hogy karácsonykor is azzal kénytelen szembesülni az ember, hogy a kártékony és határtalanul ostoba, ellenben határtalanul öntudatos emberek sora végeláthatatlan, az ’50-es évek szelleme pedig valahol itt kísért állandó jelleggel közöttünk. Remélem nem arra a gyúrnak ezek a – jelzőt sem igazán találok rájuk – nénik és bácsik, hogy előregyártsák a bűnbakot, aki miatt majd nem lesz olimpia Budapesten, bár raklapnyi milliárdot mindenképpen elvisz a nagyfene készülődés. Nem ajánlom nekik, hogy a gazdasági csőddel egyenértékű olimpia ésszerű elutasítása helyett Hosszú Katinkát próbálják lejáratni. Le lehet szállni a legsikeresebb magyar sportolóról és befejezni ezt a méltatlan, hazug szájkaratét. Hosszú Katinka cipőjén a por értékesebb, mint ennek a gyülekezetnek több évnyi ügyködése a honért.

ILLÉS, METRÓ, OMEGA

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.12.26.Nekem a rock korszak a ’60-as évek első felében kezdődött. Beatlessel, Rolling Stones-szal, Yardbirds-szel. 1963-ban a Budapesti KISZ Bizottság meghirdette az amatőr zenekarok versenyét. Több selejtező után a legjobbak eljutottak a Sportcsarnokba (ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ), ahol 1963 májusában összejött az első magyarországi beat koncert. Ezen a koncerten szerepelt már a Metro, az Omega és a Scampolo együttes, a Benkó Dixieland és természetesen az Illés együttes is. Az a májusi este fordulópont volt a magyar beat-zene történetében. A zenekarok tulajdonképpen itt ismerték meg egymást, addig egymástól elszigetelve dolgoztak, a többiek munkájáról alig tudtak valamit. A zsűri tagjai között volt Nagy Richárd (a Magyar Televízió későbbi elnöke), aki akkor a Budapesti KISZ Bizottság agit-prop titkára volt. A zsűri zenei szakértője Bolba Lajos (neves karmester, zenei rendező, a Magyar Rádió Szórakoztatózenei Osztályának egykori vezetője) volt. Az Illés, a Metró és az Omega ettől a botrányba fulladt koncerttől kezdve a magyar beatkorszak meghatározó együtteseivé váltak. Kialakult a saját közönségük, melyek fő jellemzője az volt, hogy soha nem keveredtek, ám állandó harcban álltak egymással. Te melyik együttest szereted? – ez volt az első kérdés, és a válasz mindent eldöntött. Fiúk és lányok között is. Járunk, vagy nem járunk? Így lehetett lefordítani. Egy „Metrós” lány nem járt „Illéses” fiúval. Nagyon komoly ellentétek voltak ezek akkoriban, amit az Ezek a fiatalok című nagysikerű zenés film, és más, közös produkció sem tudott feloldani.

Aztán ma délben azon kaptam magam, hogy mi, hajdani Illés-rajongók a karácsonyi ebédhez Zorán és Presser dalokat éreztünk illőnek, az ő dallamaikra kanalaztuk a húslevest, szeleteltük a húst, kortyolgattuk a kávét.

Az első magyar beatkoncert lassan 55 éve volt. Legalább 40 évre volt szüksége az én népes ratkó- korosztályomnak, hogy túltegye magát azokon a masszív esztétikai korlátokon, amelyik az egyik rajongó tábort éppúgy elválasztotta a másiktól, mint a különböző labdarúgó csapatok B-közép ultráit...

FERENCZI KRISZTINA: "TÍZMILLIÓS MERCIK SUHANNAK A PUSZTÁBAN" (MANCS, 2014)

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Nagy Gergely Miklós
2014.03.06.


Magyar Narancs: Előző könyvében (Szüret - Az Orbán-vagyonok nyomában) még csak az Orbán Viktor felcsúti környezetében feltűnő egyik vállalkozóként említi a falu korábbi gázszerelőjét, Mészáros Lőrincet. Úgy tűnt, nála sokkal befolyásosabb az a Flier János, aki az első Orbán-kormány idején privatizált Herceghalmi Gazdaságban is feltűnt. Ma mégis Mészáros a polgármester, és 6,9 milliárdos vagyonával az ország 88. leggazdagabb embere.
Ferenczi Krisztina: A 2000-es évek elején Mészáros Lőrinc annyival tűnt ki helyben, hogy ő építette Lévai Anikó házát. Persze a helyi foci körül is bábáskodott, de ezzel nem volt egyedül Felcsúton. Amikor ugyanis 1999-ben Orbán Viktor miniszterelnökként elérkezettnek látta az időt, hogy visszamenjen a faluba, ahol 10-14 éves koráig élt, többen futottak a kegyeiért. Ebben a versenyben Mészáros végül azért győz Flier Jánossal szemben, mert a helyiek szerint Flier modora túl nyers, túl darabos. Meglehetősen magának való alaknak írják le őt azok, akikkel beszéltem. Ehhez persze az is kellett, hogy Molnár Csaba helyi vállalkozó és Orbán között 2007-ben kenyértörésre kerüljön sor. Molnár ugye az, akinek a cége, a Femol Kft. korábban beszállítója a Vegyépszer közbeszerzés nélküli sztrádaépítéseinek az első Orbán-kormány alatt, emellett akkoriban a Felcsút SE elnöke is. Ám kettőjük közt a helyi focipálya miatt vita alakult ki: Orbán szerette volna, ha az önkormányzat áron alul eladja az alapítványának, Molnár viszont nem - és hamarosan nemkívánatos személy is lett. A focicsapat elnöke nemsokára már Orbán, Molnár említett cégét pedig nemrég épp Mészáros Lőrinc vette meg.
Emlékezetes mozzanat a korábbi, független polgármester, Varga György 2011-es menesztése is, amit köztartozásra hivatkozva tettek meg, külön törvényt is alkottak erre. Az időközin a Fidesz színeiben már nem Flier Jánosné (őt Varga 2010-ben tíz szavazattal győzte le - N. G. M.), hanem Mészáros Lőrinc indult. Végül ő nyert, és ma már ő a focialapítvány elnöke is. Na meg milliárdos, sikeres közbeszerzéseinek köszönhetően. Rajta egyébként ma már azt látom, hogy nem bír magával. Amikor néztem a neten, ahogy az ukrán tüntetők bementek Janukovics garázsába, és ott álltak a méregdrága kocsik, mondtam magamban viccesen: na, majdnem a Mészáros cégének a parkolójában vagyunk! Több tízmilliós Mercedesek suhannak a pusztában. A házánál rendőrök, polgárőrök tűnnek fel éjszakánként, vigyáznak rá. Lehet, hogy fél. Amikor megkérdeztem tőle, mi a titka, nevetett. Szerintem ő az, akit Orbán falnak tud vezetni. És ő vakon megy...

SZALAI GÓLJÁTÓL BERNIE SANDERSIG - VOLT MINEK ÖRÜLNI MÉG 2016-BAN IS!


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.26.


Idén nem volt könnyű dolga az embernek, ha örömteli dolgokat keresett a közéletben. 2016 e szempontból nem volt jó év, de persze még így is számos olyan esemény, mozgalom vagy személy akadt, amely örömre adhatott okot. Szavazzatok a cikk végén, szerintetek mi volt a legjobb 2016-ban!

1. A magyar válogatott menetelése a foci EB-n


Milliók számára 2016 úgy marad meg, mint az az év, amikor a válogatott újra ott volt az EB-n, és nem csak ott volt, hanem zseniálisan teljesített. Bernd Storck csapata csoportelsőként jutott tovább a későbbi győztes Portugália, és a későbbi meglepetéscsapat, Izland előtt a csoportjából. A portugálokkal pedig egy óriási meccsen játszottunk 3-3-at, aztán pedig hiába a nagy vereség a belgáktól, az a meccs már csak az ajándék volt. Ezrek és tízezrek tomboltak önfeledten Budapest utcáin a meccsek után, és tomboltak a meccsek előtt Franciaországban. Még akkor is, ha azóta bebizonyosodott, hogy nem a magyar foci javult meg, hanem csupán a válogatott ért el kiugró eredményt; és akkor is, ha láthatjuk, mekkora lufi a stadionépítési program vagy az Orbán Viktor akaratából és állami milliárdokból kitömött klubfoci. De aki nézte, jó ideig nem fogja elfelejteni, mennyire jó volt magyarnak lenni ezekben a napokban...

2. A Tanítanék mozgalom feltűnése

2016-ban végre született olyan mozgalom Magyarországon, amely egy, a jövőnk szempontjából fontos ügyet képviselni tudott, progresszív és tömegeket elérő módon. A Tanítanék egyetlen iskola tanárainak nyílt levelével indult februárban Miskolcról, de pillanatok alatt országos mozgalommá nőtt, ami mögé tíz-, ha nem százezrek sorakoztak fel. Előbb Miskolcon csinálták meg a rendszerváltás óta volt legnagyobb vidéki tüntetést, majd Budapesten vitt ki a mozgalom háromszor is tízezreket az utcára.

Miközben kitört a kockás lázadás, és tízezrek nem engedték suliba a gyerekeiket, a Tanítanék sikeres sztrájkot is szervezett, a rendszerváltás utáni első polgári engedetlenség keretében. A csúcsponton, március elején az ország 76%-a támogatta a tüntető tanárokat. A nyárra persze elfáradt a mozgalom, amit nem főállású tüntetők, hanem főként tanárok csinálnak, de most év végén újra aktivizálódott, és a mínusz 6 fokban is közel 1000 fős tüntetést tudtak tartani. Február elsején újra az utcára vonulnak, és könnyen lehet, hogy a 2017-es összefoglaló cikkünkben is benne lesznek majd...