2016. május 4., szerda

A KORMÁNY TOTÁLIS TÁMADÁST INDÍTOTT AZ ÁTLÁTHATÓSÁG ELLEN

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.05.04.


 
ITT OLVASHATÓ

LASSAN FÉLIDŐS VAGYOK, DE EGY DEKÁT SEM HÍZTAM MÉG

BEZZEGANYA
Szerző: Zizik
2016.05.04.Most kezdem érezni, hogy átértem a második trimeszterbe, kezd az erőm visszatérni, az állandóan csinálni akarok valamit érzése is elöntött. Igazán itt volt már az ideje! Most van annyi erő bennem, hogy újra elkezdjek tornázni, persze csak valami lájtosat, otthon elvégezhető terhestornát. Át kell válogatnom a babaruhákat is, amik ott figyelnek fenn a padláson, szépen bevákuumzacskózva. Ugyanis ketteske bizony fiú lesz. Elég nagy spoiler lett volna az előző héten, ha ezt is leírom, és valamiről ezen a héten is kell írnom, nem igaz? Szóval, hogy fiú, még én is láttam az ultrahangon, eléggé nem eltéveszthető volt a dolog. A legtöbb babaruhánk, ami van, uniszex, pont azért, mert terveztünk másodikat. A nagyobb ruhák viszont már lányosak, a mostaniak meg rózsaszínben pompáznak „mert a lányok azt szeretik” a kislányom szavajárásával élve. Remélem, az elrakott mini (42-50-es méretű) rugikra és társaira nem lesz szükségünk, de ha mégis, akkor legalább az is van, nem kell értük felhajtani majd a fél tartományt. A többit pedig megpróbálom eladni bababörzén (szeptemberben úgyis lesz itt nálunk), a befolyt összegből pedig fiús ruhákat fogok venni, naná.


ITT OLVASHATÓ

MÁR A HIMNUSZT IS CSAK EGYFÉLEKÉPPEN SZABAD ÉNEKELNI

HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.05.04.


Szavazni fogunk a betelepítési kvótákról, a kormány a jövedéki adókat emeli, a tej áfáját csökkenti, egy újabb generáció esett túl a matekérettségin, megvan az új jelmondat – hírek egy záporos napról.

Botrány a Himnusz miatt
Bár még vasárnap ünnepelték a Vígszínház 120. születésnapját, ma lett belőle botrány, illetve sokkal inkább műbalhé. A gálára, egyedüli független társulatként, meghívást kapott a TÁP színház is, annál is inkább, mivel a színtársulat több tagja is a Vígszínházban is játszik. A TÁP Színház pedig szokásához híven előadta a Himnuszt is, csakhogy szokásaikhoz szintén híven nem az ismert zenei kísérettel, hanem egy modernizált, elektronikus, a híradások szerint „break-szerű” zenei átköltéssel.
Ki tudja miért, már ezen is felháborodtak néhányan, legalábbis a 444 cikke szerint erre utal, hogy hétfőn többen panaszt tettek az Országgyűlés Kulturális Bizottságánál (vezetője a jobbikos Dúró Dóra). Az egyik panaszos szerint konkrét bűncselekmény történt a színpadon, hiszen nagy nyilvánosság előtt történt meg a nemzeti jelkép megsértése, amit a Büntető Törvénykönyv szankcionál. A panaszok miatt a bizottság kabinetfőnöke, Szávay László (a jobbikos Szávay István testvére) be is kérette a jelenetről készült felvételeket, hogy azokat „további érdemi megfigyeléseknek” vesse alá.
A történtekről a portál megkérdezte a TÁP Színház alapítóját, Vajdai Vilmost, aki elmondta, hogy a színtársulat Minden rossz varieté című műsorának állandó eleme a himnusz zenei újrafeldolgozása. A szöveghez sosem nyúlnak, de a zenei kíséret mindig változik: Vajdai értelmezése szerint így akarnak fellépni azzal a kurzussal szemben, amelyik meg akarja határozni, hogyan szabad hazafinak lenni.
ITT OLVASHATÓ

SOKAT LOPNI SZABAD, KEVESET BŰN

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.04.


 „Aki nem lop egyszerre,
nem kap rétet estére"
Föld S. Péter ismeretlen költő verse
 
Sajtóhírek szerint a Fideszben nem különösebben aggódnak, amiért egyre többen háborognak az MNB alapítványainak botrányai miatt. Akkora összegekről van szó, így a nem-aggódók, hogy azt az emberek fel sem tudják fogni. Ilyen nagy pénzeket képtelen átfogni a tudatuk, ezért nem is foglalkoznak vele.
 
Őrület, de van benne rendszer. A nem-aggódó Fidesz, mint sok más esetben, ezúttal is a magyar lélek alapos ismeretére épít. Ez ugyanis egy ilyen ország. Lopni bűn, nem is szeretjük a zsebtolvajokat, a pitiáner csalókat. Ám sokat lopni (és sokakat megtéveszteni) büntetlenül lehet, legföljebb fejcsóválássá fajuló rosszallás lesz belőle.
 
Ebben az országban az emberek döntő többsége nem hogy milliárdokat, de még milliókat sem látott közelről. Aki néhány milliót mégis, az is csak papíron leírva: amikor annak idején aláírta, hogy mennyivel tartozik valamelyik banknak.

Praktikusan gondolkodnak tehát a Fideszben. Még akkor is, ha ez a megközelítés cinikus és gyomorforgató. De hát a politika és a lopás nem a széplelkek világa. Akinek javíthatatlanul szép a lelke, menjen el alanyi költőnek, vagy fessen tájképeket...

ITT OLVASHATÓ

NYOLCVANMILLIÓ TÖRÖK SZABADON UTAZHAT EURÓPÁBA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa

2016.05.04.


Az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja az Európai Unió és Törökország közti vízummentesség életbeléptetését. A BBC jelentése szerint ezért cserébe Ankara olyan jelképes lépéseket kell tegyen, mint a szólásszabadság helyzetének javítása, és a kisebbségek jogvédelme.
Március közepén az Európai Unió és Ankara megállapodott abban, hogy Törökország visszaveszi az EU területére érkező migránsokat, cserébe az általa elhelyezett szíriai menekültek átvételéért, egy-egy arányban. Az EU ennek jegyében kilátásba helyezte a vízummentesség megadását Törökország számára, amit – mint kiderült – korábban a török államfő zsarolásokkal próbált kierőszakolni az európai vezetőktől. Annak ellenére, hogy Törökország nyilvánvalóan nem tartja be az uniós normákat, az Európai Bizottság továbbra is elkötelezett az irányba, hogy minden török állampolgár korlátozások nélkül beutazhasson az Európai Unióba.
A hírügynökség szerint Törökország már “tett előrelépéseket” az EU által megfogalmazott követelmények terén, az Európai Bizottság pedig egy hónapon belül elkészíti a jelentést, ami mindezt hivatalos formában kimondja. Az Európai Parlament júniusban szavaz a vízummentesség kérdéséről.

ITT OLVASHATÓ

NER, GYÁSZ,UMKA, RÉMÜLET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.04.


Egészen közönségesen meg vagyok rémülve. A megrémülés állapotában ingok, mert a csendes rezignáció jeleit fedezem fel magamon, amikor ezt olvasom szerte mindenhol: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

És a Nemzeti Választási Bizottság a kérdést hitelesítette. Tudtuk ezt, persze, hogy tudtuk előre annak ellenére, hogy ezt az érdeklődést voltaképp jogszerűen föl sem lehetne tenni az embereknek. De mint az a NER rendszerében már közkeletű, ez nem igazán érdekel senkit, legfőképpen a ganajvidék élharcosait, mint amilyen ez a Rogán nevű organizmus is például.

Ő arról beszélt, hogy már szeptemberben vagy október elején megtarthatják a népszavazást, addig pedig a kormány tájékoztatni akarja az embereket, hogy minél többen tudjanak dönteni. Szerinte “nem is a részvétel a legfontosabb, hanem az, hogy a magyar emberek hogyan fognak erről a kérdésről dönteni”. És ez megint csak a szögkibújás esete a zsákból...

ITT OLVASHATÓ

SZABADON BÜNTETHETI A KORMÁNY A GAZDASÁGI MENEKÜLT MAGYAROKAT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.04.


Fidesz által bevezetett választási szabályozás jelentősen megnehezíti, sőt ellehetetleníti azon külföldön élő magyar állampolgárok szavazását, akik itthon nem számolták fel magyarországi állandó vagy ideiglenes lakhelyüket. Ez esetben két lehetőség közül választhatnak az érintettek: hazajönnek és a lakóhelyük szerint voksolnak, úgy mintha itthon élnének, vagy pedig az adott külföldi országban a helyi külképviseleten, amely lakóhelyüktől akár több száz kilométer távolságra is lehet - persze csak, ha beférnek. Elég csak a Londonban élő egy-két százezernyi magyarra gondolni, akik csupán egyedül a követségen szavazhatnak! És mindenki más a szigetországban, Glasgow-tól, Manchesterig.

Eközben azok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de az ország határain kívül élnek, az általuk választott időpontban, szavazatuk postázásával választhatnak. Ráadásul regisztrációjuk tíz évig érvényes, így a névjegyzékben elhunytak ezrei szerepelhetnek, ami visszaéléseket eredményezhet. Ez az eljárás diszkrimináló, mert különbséget tesz a külföldön élő, de magyar állampolgárok között. A modern demokráciák egyik alapfeltétele, a választójog egyenlősége megköveteli azt is, hogy a szavazók azonos módon, azonos feltételek között adhassák le voksaikat.

Mégis, a Fidesz delegáltjaival kitömött Alkotmánybíróság pár napja egy alkotmányjogi panaszra adott határozatában 8:5 arányban arra a következtetésre jutott, hogy nem áll fenn jogsérelem akkor, amikor két külföldön élő állampolgár közül az egyik a jelenlegi szabályok szerint akkor is szavazhat levélben, ha már elhunyt, a másiknak pedig akár több száz kilométert kell utaznia, hogy leadhassa szavazatát egy külképviseleten. Mindezt csupán azért, mert nem számolta fel a magyarországi lakcímét...

ITT OLVASHATÓ

FENYEGET, MEG NEM IS A NATO

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.05.04.

Mintha áthangszereltek volna Washingtonban. Még néhány hete is fenyegetés fenyegetést követett Moszkva, közelebbrőlPutyin címére, most meg az ember alig akar hinni a szemének, meg a fülének. Miközben az USA, illetve a NATOvezetői továbbra is kifogásolják a Krím elcsatolását, illetve Oroszország Kelet-Ukrajnában játszott szerepét, szokatlanul békülékeny nyilatkozatok árasztják el a nyugati médiumokat.
A NATO nyitva hagyja az ajtót az Oroszországgal való együttműködéshez, de óvja a hiábavaló erődemonstrációtól – jelentette ki Ash Carter, az USA védelmi minisztere. A mértékadó orosz újság, a Kommerszant idézte ezt május 3-án az AFP jelentésére hivatkozva. És kiemelte azt is, hogy
Washington nem akar hidegháborút folytatni Oroszországgal, még kevésbé tényleges katonai összecsapásba keveredni vele.
Ezt megelőzően, május 1-jén Jens Stoltenberg, NATOfőtitkára szinte szóról szóra ugyanezt állította a Die Weltben: a szövetség nem akar újabb hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt Oroszországgal. Mi több azt is leszögezte: nem tapasztalják, hogy Oroszország valamely NATO-tagállamra akarna támadni. A NATO a Moszkvával való kapcsolatokban kétoldalú megközelítésre, visszafogottságra és párbeszédre törekszik.


ITT OLVASHATÓ

TISZTESSÉGES ÉS SZEGÉNY

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.05.04.


A címben szereplő szavakat Gyurcsány Ferenc mondta május elsején, amikor azt magyarázta el az újságíróknak, hogy a korábbi évekkel ellentétben ebben az évben miért nem rendeztek külön DK-s majálist. Egész pontosan ezt mondta:Inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak más pénzéből vagy lopott közpénzből.” Ezt a sommás mondatot azonban tényleg lehetne egy becsületes pártvezető megnyilatkozásának tekinteni, ha pontosan tudnánk azt, hogy mit tekinthetünk „urizálás”-nak és „lopott közpénz”-nek.
 
Merthogy a manipuláció éppen abban a félmondatban van, amit fentebb jeleztem. Hiszen tekinthető-e „urizálás”-nak az, ha május elsején, a baloldal nemzetközi ünnepén a hívőket összegyűjtve annak egy tőle elvátható beszédet mondana. Szerintem nem, mert ezt is lehet politikai cselekménynek tekinteni, amit, más akciókhoz hasonlóan, tervezni lehet, sőt tervezni is kell. Amíg ugyanis egy hétköznapi, vagy hétvégi tüntetésen nem biztos, hogy mindenki el tud/akar menni a pártelnökét meghallgatni, addig május elseje történelmi okok miatt kitüntetett napnak tekinthető, tehát sokkal több érdeklődőre lehetne számítani. Hasonló manipulációnak tekinthető a „lopott közpénz” kifejezés is, hiszen minden jelentősebb párt, amelyik megfelelő számú szavazatot szerzett a választásokon, törvényesen kap állami támogatást a politikai tevékenységére Ez tehát nem tekinthető lopott pénznek, így van ez minden hazaihoz hasonló liberális demokráciában is szerte az egész világon. Az egy külön probléma, hogy másoktól, tehát például nagytőkésektől kapnak-e további pénzeket a párt működtetésére, hiszen ennek is kialakult már a megfelelő gyakorlata. Ám meglehet, hogy a DK-nál ez utóbbi forrás is kiapadóban van, mert korábban maga a pártelnök fizetett be a saját pártjának kasszájába kemény forintokat...
 

HÍVD PINTÉRT, HA INGYEN PARKOLNÁL A GRESHAM ELŐTT

MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016.05.04.


Ha van 3 perced:
Mennyire mélyen nyúl a zsebébe az állam a kampány-hadjáratai alatt?
Rogán Antal tömören felelget arra a kérdésre, hogy mennyiért hirdet az állam a kormányközeli médiában, illetve mennyit fordít kampányaira. Szerinte a jelenlegi kormány kevesebbet költ hirdetésekre, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok. Igaz, hogy 84 milliárd hárommal több, mint a 81, ám a lényeg a jelek szerint továbbra is az, hogy a haverok kivihessék a profitot a beáramló közpénzből. (444)
Újabb frontális kormányzati támadás az információszabadság ellen
A szokásos évi költségvetési “salátatörvény” idén különös meglepetéseket tartogat. Varga Mihály törvényjavaslata újabb pofon a közérdekű adatok nyilvánosságának: a köztulajdonban álló gazdasági társaságokat gyakorlatilag kivonja az információszabadság hatálya alól. Kérdés, hogy a nyomokban még létező alkotmányvédelmi reflexek gátat tudnak-e szabni a korrupció elleplezését szolgáló kormánypárti szándékoknak. (Átlátszó)

ITT OLVASHATÓ

BREIVIK "IGAZA"

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.04.


2016.április 20-án egy oslói bíróság elítélte a norvég államot az Emberi Jogok Európai Konvenciójának be nem tartása miatt azon a címen, hogy Andres Behring Breiviket elszigeteltségben tartják börtönében több mint 5 éve.

Laurent Hincker francia ügyvéd, aki a strasbourgi bíróságon dolgozik, a Le Figaro olvasói számára magyarázta el, hogy mi volt a motivációja ennek az ítéletnek, amely felháborodást keltett az áldozatok hozzátartozóiban és a nemzetközi közvéleményben.

Emlékeztetőül: Breivik 2011. július 22-én két merényletben 77, többségében fiatalt ölt meg, és 151-et megsebesített. A szélsőjobboldali eszméket valló tömeggyilkost a bíróság 21 évi börtönbüntetésre ítélte. A halálbüntetésnek 1979-ben történt eltörlése óta ez a legsúlyosabb büntetés Norvégiában, ezt azonban öt-öt évvel meg lehet hosszabbítani, ha fennáll a visszaesés kockázata, tehát adott esetben a 21 év ténylegesen életfogytiglant is jelenthet.

A norvég igazságszolgáltatás helyt adott azonban a terrorista fellebbezésének, mivel úgy ítélte meg, hogy fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Konvenciója talaján működő strasbougi bíróság jogállásának.

A strasbourgi bíróság arányossági kontrollt gyakorol, ellenzi, hogy a fogollyal kapcsolatos intézkedések az ügy körülményeit és a fogoly helyzetét tekintve szükségesek-e...

ITT OLVASHATÓ

1000 KORBÁCSÜTÉS

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2016.05.02.

Az 1001 éjszakára való utalás nyilván csak metaforikus, az 1000 korbácsütés viszont nem mese. Raif Badawi történetéről a magyar sajtó is beszámolt bizonyos szinten. Aki olvas újságot, az emlékezhet rá, hogy Szaud Arábiában van valami "ateista", aki blogot hozott létre, és megkorbácsolták, illetve börtönre ítélték. Pontosabban szólva az nem világos, hogy Raif Badawi ateista-e, ha az, és ezt kimondaná. valószínűleg aláírná halálos ítéletét. Annyit tudunk, hogy liberális, és kritizálta a vallásos alapú bigott szabályokat és életet Szaud Arábiában. Valamennyire az ottani egyházi szervezeteket is. De nyíltan ateistaként tudtommal nem nyilvánult meg. Továbbá először halálra ítélték, majd ezt módosították 1000 korbácsütésre, és tíz év börtönre. A korbácsütéseket minden pénteken, ötvenes adagokban kellett volna megkapnia, de azt tudni illik, hogy ötven korbácsütés, ha tényleg keményen, büntetésként, hóhér adja, akkor olyan súlyos dolog, hogy alig lehet túlélni. Olyan fizikai sokkot jelent a szervezetnek. A bőr súlyos, és kiterjedt sérülése meglepő módon halált okozhat. Az alapján lehet ezt elképzelni, hogy égési sérülésekbe is bele szoktak halni betegek kórházban, pedig ezen kívül semmi komoly bajuk nincs. Nos, szóval az első ötven adag után Raif nem kapott több korbácsütést. De továbbra is évekig börtönben marad.
Magam is ennyit tudtam, és nem érdekelt volna a történet mélyebben, ha meg nem nézek egy riportot Ensaf Haidarral, aki Badawi felesége. Nos, hát én is emberből vagyok, ha azt olvasom, hogy Szaud Arábiában valaki börtönben ül, és megkorbácsolták, csak mert olyat írt a weboldalán, aminél én tízszer vadabbakat írok itt, akkor felháborodok, postolom. Ha vannak újabb hírek, postolom még egyszer. Ha bármikor a hülye hívők keresztény és iszlámüldözésről beszélnek, akkor meg felhozom ezt az esetet, meg persze sok másik hasonló esetet is. 

ITT OLVASHATÓ

AZ UBERT NEM BETILTANI, HANEM BETÖRNI KELL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.05.04.


Már lassan egy éve zajlik Budapesten a taxi kontra Uber vita, és a kormányzat végre határozott fellépés mellett kötelezte el magát, csakhogy a körvonalazódó tervek semmi optimizmusra nem adnak okot. Miközben a fővárosi közvélemény kritikátlan lelkesedéssel áll a saját sofőrei pimasz kizsákmányolásából és adóelkerülésből üzleti modellt fabrikáló Uber mellett, addig a taxisok az erősebb érdekérvényesítő képességükben bízhatnak. Az Uber ellen belengetett erős hatalmi fellépés helyett azonban egy olyan igazságosabb szabályozási keretet kellene kialakítani, amely mind a taxi-, mind pedig az Uber-sofőröknek, valamint az utasoknak is biztonságos és kiszámítható közlekedést biztosít.

A Kettős Mérce nem tartozik azon hurráoptimisták közé, akik szerint, mivel az Uber a „technológiai fejlődést” képviseli, minden körülmények között kritikátlanul el kell fogadnunk nyomulását. Még akkor is, ha a cég agresszív üzleti modellje azon alapszik, hogy nem fizet adót az egyes államokban, és semmilyen felelősséget nem vállal a sofőrjeiért, csak simán leakasztja róluk a 25 százalékos profitot utazásonként, aztán magukra hagyja őket a hatósági vegzálásokkal szemben. Arról már nem is beszélve, hogy nem biztosítja számukra a dolgozóknak kijáró minimális juttatásokat sem.

Sőt azt is tagadja, hogy sofőrei munkavállalók lennének, hiszen az egész profitgyártási mechanizmusa arra épül, hogy semmilyen felelősséget ne kelljen értük vállalnia...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR - 4. A TEHETSÉG TALENTUMMÁ FEJLŐDÉSE

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.05.04.


A tehetség gondozásának egyik akadálya a tehetség homogén fogalomként és kész entitásként való kezelése. A tehetség sokfélesége nem csupán területében, hanem magának a fejlődési utaknak a sokféleségében is megjelenik. 
 
A tehetség prediszpozíció veleszületetten jelen van a népesség egy igen nagy hányadában, de különböző mértékben. A tehetségmezőt a populáció 20-25%-ára teszi a szakirodalom (erről bővebben: Gyarmathy, 2014). Vagyis a tehetség ritka, de nem annyira, mint amennyire ritka az értékké fejlődő tehetség.

Tehetségfejlődés

A tehetség fogalma a tehetség fejlődése szempontjából is finomítandó, és első menetben meg kell különböztetni a tehetséget, mint lehetőséget, és a talentumot, mint értéket létrehozót.

Minden ember érték önmagában is, és a tehetségfejlődést mutató, a tehetség attitűdjével rendelkező gyerekek is önmagukban értéket hordoznak. A talentum azonban az, amikor a tehetség már nem csupán önmagában érték, hanem értéket hoz létre, vagyis teljesítménybe fordult...

ITT OLVASHATÓ

GYÖNGYÖSPATA PER: AZ ALAPJOGI BÍRÁSKODÁSTÓL AZ ALAPJOGOK KIFORDÍTÁSÁIG II.

A TASZ JELENTI
Szerző: Jovánovics Eszter
2016.05.04.


Blogsorozatunk tárgya a 2011-es gyöngyöspatai események kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen megindított közérdekű perünkben született első- és másodfokú bírósági ítéletek összehasoníltása. Az előző részből kiderült, hogy míg az Egri Törvényszék alapjogi megközelítéssel eljutott ahhoz a megállapításhoz, hogy a rendőrség mulasztásai az etnikai megfélemlítéssel szemben a helyi romák egyenlő emberi méltósághoz való jogát sértette, addig a másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla teljességgel mellőzve az alapjogi megközelítést éppen az ellenkező következtetésre jutott.  A mostani részből kiderül, hogy hogyan fordította ki az alapjogvédelmet a debreceni bíróság, és hogyan feledkezett meg az ügyben kardinális precedensnek számító Gárda-ítéletről.
Háromrészes blogsorozatunkat rendhagyó módon elsősorban a szakmának szánjuk. A jogias nyelvezet persze ne tántorítson el senkit: azoknak is átláthatóan és strukturáltan érvelünk a posztokban, akik nem szoktak jogi szöveget olvasni. Az elsőfokú ítéletről itt írtunk közérthetően, a másodfokúról pedig az abcúg-on megjelent cikket olvashatják a laikus érdeklődők. Szintén ajánljuk az abcúg helyszíni riportját, amit a másodfokú ítélet után készítettek Gyöngyöspatán.  
A gyülekezési és egyesülési jog védené a hetekig tartó megfélemlítő „járőrözést”?
A rendőrség magatartását teljesen jogszerűnek találó másodfokú döntés annak ellenére született, hogy a SZJPE-t a gyöngyöspatai események idején az ügyészség keresete alapján indult perben végül 2014-ben meghozott ítéletével  jogerősen feloszlatta a Szegedi Ítélőtábla, cigányellenes, emberi méltóságot sértő tevékenységei miatt.
Részlet ebből az ítéletből: „Az elsőfokú bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékokat összességében értékelve megállapította, hogy a felvonuló félkatonai szervezetek tevékenysége nyomán kirekesztő, emberi jogokat sértő, rasszista kifejezések, félelemkeltő megnyilvánulások történtek, amelyek a jogállamiságot sértik, a Magyar Köztársaság törvényeibe ütöznek és a közfelfogás szerint is elfogadhatatlanok.”
A Debreceni Ítélőtábla azonban még ezalapján a jogerős ítélettel megállapított, a gyöngyöspatai eseményekre vonatkozó mondat alapján sem gondolta, hogy a rendőrség mulasztott!
ITT OLVASHATÓ

LAKÁSVÁSÁRLÁSI DÜH ÉS CETLIINDEX

ALAPBLOG
Szerző: Fizikus
2016.05.04.


Ha adott árszint mellett egy termék kereslete nagyobb, mint a kínálata, akkor beindulnak a gazdaság kiegyenlítő mechanizmusai. Az ár emelkedésével a vásárolni és eladni szándékozott mennyiség hamarosan egyensúlyba kerül.
Azonban a folyamat időbe telik. Minél nehézkesebben transzferálható, bonyolult termékről van szó, annál lassabban történik meg a kiegyenlítődés. És minél nagyobb a potenciális kereslet és kínálat közötti különbség, a reménybeli vásárlók annál elkeseredettebben próbálják felkutatni azokat, akik hajlandóak eladni.
A lakáspiac esetében a kereslet kutató tevékenységét közvetlenül is érzékelhetjük a postaládánkban landoló „Eladó ingatlant keresek” szórólapok tömege által. Ilyet évekig egyáltalán nem kaptam. Aztán megindult az áradat, és tavaly ősszel rájöttem, hogy mérni kéne.
El is neveztem cetliindexnek.

ITT OLVASHATÓ

POKOLI ÁRAT FIZETÜNK ORBÁN TERVÉÉRT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Farkas György
2016.05.04.


Bár a kormányfő korábban morális kérdésnek nevezte a menekültkvóta elutasítását, kiderülhet, nem csak az.
Fejenként 250 ezer euróba (75 millió forintba) kerülhet egyetlen menekült elutasítása – írta a The Financial Times brüsszeli forrásokra hivatkozva. A gazdasági napilap szerint az Európai Bizottság a dublini szerződés átalakításával vezetné ezt be.
Brüsszel lehetővé tenné, hogy egy tagállam kimaradjon a menekültek befogadásából, de ezt nagyon keményen megfizettetné. A hír azt követően szivárgott ki, hogy a Kúria rábólintott a menekültkvótáról szóló népszavazásra. Az időzítés egyértelműen jelzi, hogy Brüsszel felvette a kesztyűt, amit Orbán Viktor dobott az arcába.
Magyarországnak a korábbi tervek szerint mintegy 300 menekültet kellett volna befogadnia, de volt már szó 1290-ről és kétezerről is. Az egyszerűség kedvéért maradnék a 2000-nél meg a 300 forintos eurónál, ami álom Matolcsyval, de így könnyebb számolni.

ITT OLVASHATÓ

MINDEN NEGYEDIK MAGYARNAK VAN VALAMILYEN MENTÁLIS PROBLÉMÁJA

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.05.03.


A pszichés betegségek jelentős része ma világviszonylatban is nagy arányban rejtve marad. Míg a 2011-es magyar népszámlálási adatok szerint a mentálisan sérült személyek száma 46 265 volt, addig a KSH szerint a gondozókban öt évvel korábban, 2006-ban 149 777 főt tartottak nyilván betegként. A magyar ellátórendszer működése pedig alapvetően elhibázott, mert zárt, a betegek elzárására és rendszerben tartására irányul, nem pedig a társadalomba való integrációjukra – derül ki egy friss MTA-s kutatás eredményeiből.

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban – ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek meg a pszichiátriai betegek a társadalomban. A hiánypótló kutatás főképp a betegek és a közösség viszonyára koncentrál, és ennek alapján javasol változtatásokat a kezelésben.

„A hatályos jogi szabályozás a pszichiátriai betegnek diagnosztizált embereket pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeknek nevezi. A törvény szerint az tekinthető pszichoszociális fogyatékossággal élő embernek, akinek olyan pszichoszociális károsodása van, ami környezeti, társadalmi és egyéni akadályokkal kölcsönhatásban gátolja a személy hatékony, másokkal egyenlő társadalmi részvételét. Ez a meghatározás – az emberi jogi megközelítéssel összhangban – a társadalmi részvételre helyezi a hangsúlyt. A nemzetközi kitekintésben korszerűnek számító definíció ellenére azonban Magyarországon továbbra is a medikális-egészségügyi megközelítés a legelterjedtebb, ami kizárólag a károsodásra, a betegségre fókuszál” –
 mondja a szociológus az MTA honlapján megjelent interjúban.

Tehát a jogi meghatározás korszerű a szakember vélekedése szerint, de ez a szemlélet az ellátórendszert és a társadalmat már nem nagyon hatja át...

ITT OLVASHATÓ

DONALD TRUMP LETT A REPUBLIKÁNUS ELNÖKJELÖLT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.05.03.


Nulla pártpolitikai gyakorlattal, de nyilvánvaló és most már bizonyított politikai érzékkel, Donald Trump milliárdos üzletember, valóságshow sztár, illetve a leghangosabb demagóg lett a Republikánus Párt elnökjelöltje. Kedden Donald Trump megnyerte Indiana állam előválasztását (52 százalékot szerzett az üzletember Ted Cruz 37 százalékához képest). Trump nem csak a fehér, kevésbé vallásos munkásosztályt nyerte meg párton belül, de Indiana államban az evangélikus, újkeresztény bázis is őt választotta Cruzzal szemben. Ezért a 45 éves Cruz – aki feltehetően most már a jövő felé néz és jövője lehet is párton belül – felfüggesztette elnökjelölti kampányát.

Cikkem írásakor (kedd este féltízkor) Donald Trump 1.041 delegátust szerzett és összesen 1.237 kell ahhoz, hogy elnökjelöltnek koronázzák. Ezt a szintet most már biztosan eléri, hiszen egyetlen kihívója – John Kasich – teljesen esélytelen. A párt elnöke - Reince Priebus – kedd este be is jelentette, hogy mától Donald Trump a republikánus párt elnökjelöltje és hogy most már a hangsúlyt arra kell fektetni, hogy a lezüllesztett, szétesett jobboldali párt egységesen induljon Hillary Clinton elnökjelölt ellen.

Donald Trump kétségkívül tehetségesnek és egyben teljesen etikátlannak bizonyult korlátlan demagógiában. Egyértelmű, hogy az amerikai társadalom egy masszív szelete elfordult a politikai establishmenttől és méreggel vonult az urnák elé Trumpra szavazni...

ITT OLVASHATÓ

MI A KÖRTE?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.03.


Magyarország megszállottja már több ízben bizonyította, hogy az emberiség teljesen feleslegesen fecsérelte az idejét filozófiára, történettudományra. Arisztotelész és John Locke nyugodtan tölthette volna az idejét pecázással vagy stróman államelnökként, mint Áder János, mert Felcsút nagy gondolkodója lendületből vágja kukába az összes tudományos felismerést. Régen ezt még felismerték, a kocsma közepére állították, hogy beszéljen, és röhögtek rajta, mint a falu bolondján. Ma a Magyar Tudományos Akadémia professzorai hallgatják az ezzel egyenértékű eszmefuttatásokat. Bizonyságát adva annak, hogy a nagy tudású professzorok jellemben alulmúlják a kocsma népét is.

Sokan bele sem gondolnak abba, milyen bődületes őrültségeket beszél ez az ember...

ITT OLVASHATÓ

MEGHÁTRÁLNAK A NYUGATI POLITIKUSOK A TTIP-KISZIVÁROGTATÁS UTÁN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.05.03.


TTIP – egy unalmas betűszó, amely senkit sem érdekel, holott ha megvalósul, akkor az Európai Unió összes állampolgárának egészségét, környezetét és egész életét befolyásolja. Ez az a szabadkereskedelmi egyezmény, amelyről a világ két legdemokratikusabbnak mondott közössége – az EU és az Egyesült Államok – három éve titokban tárgyal, és amelyről eddig csak baljós sejtelmeink lehettek. Amelyek most beigazolódni látszanak, hála a hollandiai Greenpeace kiszivárogtatásainak.

A szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott egy rakás titkos dokumentumot, belső iratot, köztük az egyezmény most áprilisi fordulójában érvényben lévő szövegének kb. kétharmadát. Az ezekből kirajzolódó kép igen ijesztő, hiszen az USA rengeteg ponton olyan követeléseket támaszt az Unió felé, amelyek csökkentenék az itt érvényes környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi szabályokat. Bizonyos pontokon az Unió nevében tárgyaló Európai Bizottság nem tett engedményeket, ilyen például a kozmetikai állatkísérletek tiltása...

ITT OLVASHATÓ

CSIPETNYI NÁCULÁS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.03.


Valóban, épp csak csipetnyi. Vonától, vagy épp új alelnök-jelöltjétől, Toroczkaitól megszokott. Épp azért zárja ki minden demokrata a velük való bármilyen szintű együttműködést, mert nácik. Illetve tegnaptól változott a helyzet. Nemkicsit.

Európában, ahová tudtommal igyekszünk, egyszerű a bánásmód a széljobbal: senki soha nem kokettál velük. Sem jobboldali, sem baloldali, sem liberális nem ül le egy asztalhoz rasszistákkal, fasisztákkal, Hitler önjelölt utódaival és követőkkel. A kérdés kezelése államonként csak annyiban különböző, hogy van ahol nettó betiltják őket, van ahol megtűrik a politikai palettán a szólásszabadság jegyében, de minden pillanatban jelzik: megtűrésről van szó, és semmi másról. Képzeljünk el egy Merkelt, egy Tony Blairt, egy Barrosot, amint latolgatja, hogy milyen kérdésben kéne taktikai együttműködésre lépni a nácikkal. Na, erről van szó. Hogy elképzelhetetlen. Azért államférfiak, államnők a felsoroltak, mert ELVI politikát folytatnak, és az elvek egyik legmélyebben kőbe vésett sora így szól: NÁCIKKAL SOHA.

Magyarország persze nem Európa, erről van némi benyomatunk, de tegnapig aszittem, azért oda tartunk. Márhogy rajtam kívül azok is, akik egyébként mindig erről beszélnek. Számomra természetes, hogy ahová tartozni szeretnénk, azok erkölcseit és gondolkodásmódját követjük, hisz mi szeretnénk oda tartozni, nem a Nyugat a Vadkelethez. Csakhát olvastam tegnap egy interjút. Szó szerint idézem annak kulcsmondatait, tessék: "Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz-KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erő
k."

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: HELYÜNK A VILÁGBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.03.


Vannak országok, melyek külpolitikailag hihetetlenül sikeresek, barátaik száma az egekbe szökik, politikai és gazdasági kapcsolataik stabilak és kiegyensúlyozottak, általános megbecsülésnek örvendenek, még politikai ellenfeleik is tisztelik az országot, vezető politikusaival egyetemben.
No, nem a mai Magyarországról beszélek, mint ez gondolom, már kiderült, de azt azért érdemes megemlíteni, hogy volt ennek az országnak egy olyan periódusa, melyre a fenti sorok passzentosan ráillettek - a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról beszélek.
Ez a reálpolitika kora volt, és ebben a szocialista államok között nem volt jobb nálunk.
Jellemző erre a vicc, mely szerint Brezsnyev összehívja a vazallusokat, és mindegyikük székére odahelyez egy rajzszöget, hegyével felfelé.
Egyszerre leülnek, Honeckernek arcizma se rebben, Husak, Zsivkov sziszeg, Ceausescu felpattan és kikéri magának, Kádár mielőtt leül, megnézi a széket, lesöpri róla a rajzszöget, leül, majd felszisszen.
Az ország - eredményei és mértéktartó politizálása okán - köztiszteletnek örvendett, ezt úgy érte el, hogy nem esett túlzásokba sem a Szovjetunió felé, sem a vezető nyugati államokkal kapcsolatban.

Kádár nem egyszer elmondta, hogy mi a szocialista tábor tagjai vagyunk, ezt tudják rólunk a barátaink és tudják rólunk politikai ellenfeleink ... ...is.
És tudták, ennek ellenére az államközi kapcsolatok jók voltak, mert tudtuk, hogy mit akarunk.
Nem volt hőbörgés, nem volt hepciáskodás, még akkor sem, mikor éppenséggel lehetett volna cirkuszt rendezni.

Mikor megkérdezték Kádártól, hogy miért nem mondja meg a magáét Ceausescunak, akkor azt mondta, hogy ha én megmondanám, akkor a külpolitikában dolgozó elvtársak húsz év alatt se tudnák helyrehozni az államközi kapcsolatokat.

Viszont Ceausescu soha nem kapott meghívást Budapestre, pedig nagyon szeretett volna idelátogatni
...

ITT OLVASHATÓ