2018. július 2., hétfő

NYOMOZNAK A HATÓSÁGOK, MERT A VÁLASZTÁSOK ELŐTT GYANÚSAN SOKAN JELENTKEZTEK ÁT UKRAJNÁBÓL A HATÁR MENTI FALVAKBA

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.07.02.


Nemrég megjelentek a NAV nyomozói annál a kispaládi családi háznál, ahová a választások előtt legalább 200 ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be, tudta meg az RTL Klub Híradója. A választások előtt a postás több köteg választási értesítőt vitt ki nekik. A házban lakó Sankó Józsefné a csatornának azt mondta, hogy a nyomozók ellenőrizni akarták, hogy tényleg a lakásukban élnek-e a kettős állampolgárok. A választások előtt a postás több köteg választási értesítőt vitt ki nekik. De hiába keresték őket, a család még csak nem is találkozott velük. Sankóné szerint a nyomozók a polgármesteri hivatalban is jártak. 

A nő a csatornának azt mondta, ezért járult hozzá, hogy ennyi embert jelentsenek be a címére, mert a fideszes polgármester azt ígérte, ezért mostantól mindig számíthat közmunkára. Egyébként mióta nyilatkozott, sem ő, sem a férje nem kap munkát...

AZ IDŐS SZÜLŐK TERHE ROPPANTJA MEG VÉGLEG A NŐK ÉLETÉT

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.07.02.Hogyan tudják megőrizni saját életüket, ha közben idős szüleikről is gondoskodniuk kell? Mennyire számíthatnak a férfiakra ebben? Az úgynevezett szendvicsgeneráció tagjai ( azok a 40-60 éves nők, akiknek egyszerre kell gondoskodniuk gyerekeikről és idős szüleikről, rokonaikról.) meséltek arról, nőként milyen kihívásokkal szembesülnek, amikor a családi kötelezettségek és a magánélet között kell egyensúlyozniuk. Arra is van példa, aki elfogadja, hogy az idősgondozás elsősorban női feladat, és nem éli meg teherként a helyzetet.

A nemrég megjelent Nőügyek 2018 című kötet azt próbálta feltérképezni, hogy a magyar nők milyen kihívásokkal, nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban. (A kötet itt olvasható, szerzője Kováts Eszter, a Friedrich Ebert Stiftung (FES) tudományos munkatársa és Gregor Anikó szociológus.) Gregor Anikó, a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Závecz Research kutatóintézet közös kutatásából többek között az derült ki, hogy az idős hozzátartozók gondozása, ápolása az egyik legkomolyabb kihívás, amivel a nőknek meg kell küzdeniük életük során.

Különösen nagy teher hárul az úgynevezett szendvicsgeneráció tagjaira: azokra a 40-60 éves nőkre, akiknek egyszerre kell gondoskodniuk gyerekeikről és idős szüleikről, rokonaikról.


Valamiről mindig le kell mondani

Ehhez a generációhoz tartozik a pedagógus Éva is, aki egyedül neveli huszonéves egyetemista lányát és mellette 80 éves anyjáról is gondoskodnia kell. Mivel testvérei külföldön élnek, ezért minden ezzel kapcsolatos feladat és kötelesség rá hárul. Ennek ellenére szerencsésnek mondja magát, mert anyja jó nyugdíjat kap és testvérei is segítik anyagilag az anyjuk ellátását.

Az idővel való gazdálkodás sokkal nagyobb kihívás jelent Évának. Mára teljesen automatikussá, szinte rutinnná vált számára a kötelezettségek és a magánélet közötti egyensúlyozás. Állandó készenlétben kell állnia arra az esetre, ha bármi történik az anyjával. Nem ritka, hogy kénytelen otthon is dolgozni, mert csak úgy tudja elosztani a feladatokat. Bár lánya már nem él vele, továbbra is igényli a törődést és a figyelmet, hogy Éva időt töltsön vele.

Ez a prés, hogy kit válasszak. Berohanjak Budapestre a lányomhoz vagy fogjak egy taxit és menjek anyámhoz. “...

A KIEMELT TUDOMÁNYOS TÉMÁKRÓL (MEGJEGYZÉSPONT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.02.


Náray-Szabó Gábor akadémikus a PBK elnöke, egyes kutatási területek kiemeléséről beszélt a rezsimsajtónak. Hozzátette, hogy a kutatók "olyan távlatos kutatási témákkal foglalkozhatnának, amelyek valamikor majd bekapcsolódnak a magyar fejlesztésekbe és itthon fognak kamatozni."

1. Náray-Szabó elfelejtette hozzátenni, hogy jelenlegi is vannak kiemelt kutatási területek. Létezik egy Nemzeti Kiválósági Program, amelyik kifejezetten az állam által kiemelten fontos területeken finanszíroz alapkutatást, ebben az évben ötmilliárd forint értékben. A főtémák idén : a biztonság, a mesterséges intelligencia, fehérjetudomány, "Tiszta víz", lézerkutatás. A Nemzeti Agykutatási Programra 2013-ben tizenkétmilliárd forintot adott az állam (konkrétan Orbán Viktor adta Freund Tamásnak), később három és fél milliárd forintot pedig a kvantumtechnológiák fejlesztésére.

2. Az Európai Uniónak vannak Flagship projektjei (az egyik, a "Human Brain" rendesen be is bukott, legalábbis egyelőre), nemrég publikálták a Mazzucato-reportot a "mission-oriented" innovációs és kutatási platformokról. Az, hogy az ország próbál ezekhez a projektekhez kapcsolódni az elég természetes.

3. Népszerűbb lenne ez a poszt, ha azt írnám, hogy Orbán Viktor a tudomány szabadságára tör mert szolgamentalitású embereket akar kinevelni, fél az önálló gondolatoktól, blablabla, de ezt írja le az, aki ilyesmit szeret írni. A Heti Válasz célozgatott rá, hogy tavaly Lázár az egyetemekhez akarta csapni a kutatóintézeteket. Valószínű, hogy Orbánt nem zavarná nagyon, ha kevesebb kritika érné tudományos kutatók részéről, de itt nagyon határozottan az felfedező jellegű alapkutatás és a közvetlenül hasznosítható fejlesztő jellegű kutatás finanszírozási versenyéről van szó. Palkovics az utóbbit preferálja. Náray-Szabó úgy tesz, mintha nagyon könnyen lehetne felfedező jellegű kutatásokat a fejlesztések irányába terelni. Ez nincs így. Az ilyesmi szinte mindig számos áttételen keresztül valósul meg, ha egyáltalán. Magyarország nem költ nyugati szinten alapkutatásra, de a magyar felfedező kutatás regionális szinten sikeresnek mondható. Harc folyik a forrásokért, és Palkovics erősödése gyengítette az alapkutatás pozícióit.

4. Lovász Gödel-díjas, akinek nagyon komoly szerepe volt alapvető számítástudományi eredmények elérésében, évekig dolgozott a Microsoft redmondi elméleti kutatócsoportjában. A csoport akkori vezetői, Borgs és Chayes, most a bostoni kutatócsoport élén vannak, és most fognak előadni Lovász születésnapi konferenciáján. Az akadémia elnöke igenis elég közelről látta, hogy hány szint létezhet az alapkutatás és a termékfejlesztés között. Én még nagyon jól emlékszem, amikor 2005 nyarán először hallottam a graphonokról, végigültem Lovász egy háromrészes előadását, és nagyon sokat köszönhetek annak, hogy elsőre nem értettem meg miről is van szó. Ma sokan gondolják úgy, pl. Jennifer Chayes is, hogy a graphonoknak, gráflimeszeknek szerepe lehet a machine learningben nyíl mesterséges intelligenciában nyíl máris kezd beizgulni a jó Palkovics. Ezt ma sem lehet igazán tudni, de mutatnak rá jelek. 2005-ben ezt garantáltan nem tudták, arra gondoltak, hogy esetleg egyszer majd valamire használni fogják a gráflimeszeket. Azt sem sejtették, hogy a matematikában milyen óriási hatása lesz ennek a gondolatnak, mennyi mindenre fogunk emiatt másként nézni. Nem tudható, hogy mi mire lehet jó, és nem, nem igaz, hogy a "jóság" azt jelenti, hogy holnap emiatt fogják kúppal gyógyítani a vízfejűséget.

5. Lehet vitát folytatni a magyar tudomány jövőjéről, a kitörési pontokról, a lehetőségeinkről, de nem a megadjákkal, jeszenszkydzsuniorokkal, a rezsimsajtóval. Az értelmiségi viták megszűntek, és simán elképzelhető, hogy a totálisan marginális vincent kommentszekciójában több nemzetközi hírű tudományos kutató és külföldön élő egyetemi professzor szólt hozzá a témához, mint a teljes magyar sajtónyilvánosságban együttvéve.

HADHÁZY EGYMILLIÓ ALÁÍRÁST AKAR GYŰJTENI AZÉRT, HOGY CSATLAKOZZON MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2018.07.02.


Hadházy Ákos független képviselő, volt LMP-társelnök mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a héten megkezdődhet azoknak a regisztrációja , akik szervezőként vagy aláírásgyűjtőként vennének részt

az egymillió aláírás összegyűjtésében az Európai Ügyészséghez csatlakozásért.

A képviselő azt is elmondta, hogy előzetesen már számos parlamenten kívüli politikai szereplővel, civil szervezettel egyeztetett, ahonnan sok pozitív visszajelzést kapott. Hadházy Ákos ugyanakkor egyeztetést kezdeményezett az ügyben a parlamenti pártokkal is az együttműködés lehetséges formáit illetően.

ITT OLVASHATÓ

EGYRE ABSZURDABB A VITA, EGYRE ELTÖKÉLTEBB A KANCELLÁR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2018.07.02.


...A vita eredetileg abból alakult ki, hogy Seehofer és a párt mögötte álló radikálisai – Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője, Markus Söder bajor miniszterelnök és a párt egykori illusztris személyisége, Edmund Stoiber – ragaszkodnak a kemény fellépésez a menekültkérdésben, már a határon visszafordítanák azokat a bevándorlókat, akiket már egy másik uniós tagországban regisztráltak. Ez azonban a határellenőrzés de facto újbóli bevezetését jelentené, vagyis veszélybe kerülnének a schengeni vívmányok. Merkel kancellár azonban európai megoldást akar. A vita hétvégén arról zajlott, hogy a csütörtökön és pénteken zajlott uniós csúcstalálkozón sikerült-e áttörést elérnie a kancellárnak, vagy sem.

Mint a CSU késő estig vasárnapi tanácskozásán kiderült, nemcsak az uniópártok között van erről vita, hanem a Keresztényszociális Unió sem egységes a kérdésben. A CSU olyan neve személyiségei fordultak ellene, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. Feltételezések szerint Seehofer nem is a koalíciós vita miatt ajánlotta fel a lemondását, hanem mert óriási ellenállással kellett szembenéznie pártján belül. Ezt ugyan cáfolta reggel Dobrindt, ám hírek szerint Seehofer láthatóan igen rossz néven vette a bírálatokat, s az sem véletlen, hogy az eredetileg vasárnap 19 órára kitűzött sajtóértekezletét négy órával később kellett megtartania.

Bár Angela Merkel a megoldások, a kompromisszumok embere, most ő is eltökélt. Mi történne az esetleges szakítás után? Ez esetben a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie kormányáról a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, és ha azt elveszti, előrehozott választást rendezhetnek. A CSU kilépése esetén azonban még nem kell készpénznek venni az előrehozott választások kiírását. Egy Németországban egyre többször emlegetett megoldás az lenne, ha a Zöldek csatlakoznának a koalícióhoz. Robert Habeck, a párt társelnöke a ZDF hétfő reggeli műsorában nem is zárta ki a lehetőségét a kormánykoalícióba való belépésnek. Az egyedüli nehézség ezzel kapcsolatban az, hogy új koalíciós szerződést kell kidolgozni, és Merkelnek újabb engedményekre kell kényszerülnie. Igaz, amikor tavaly októberben és novemberben a Jamaica-koalícióról szóltak a tárgyalások, a Zöldek igen kompromisszumkésznek mutatkoztak, Merkelnek nem velük, hanem a liberális FDP-vel gyűlt meg a baja.

LEHET-E GERILLAMÓDSZEREKKEL HARCOLNI AZ ORBÁN-REZSIM ELLEN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.02.


Úgy tűnik, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem ment el nyári szünetre annak ellenére, hogy nem jutottak képviselő-jelöltjeik a Parlamentbe az áprilisi választásokon. Ők mégis úgy gondolják, hogy a politikai ellenállásnak nem szabad vakációra vonulnia addig, amíg egy hatalmától megrészegült párt vezeti az országot. A miniszterelnököt mindenesetre nyomás alatt tudják tartani olyan graffitikkel, melyeken Orbán Viktort az ismert gőzmozdony, Thomas hátán lovagolva ábrázolják. Úgy is mondhatnánk, hogy kiengedik a gőzt.


Mivel a demokrácia intézményeit teljesen kiüresítette a Fidesz, az utcai demonstrációkra pedig egyre nehezebb lesz engedélyt kapni, az ellenzéknek és a civileknek, el kell azon gondolkodni, miként vetetheti észre magát kormánykritikus oldal egy olyan közéletben, melyben szinte már csak a kormánypártoknak vannak hagyományos kommunikációs eszközei. Valójában már a független sajtó is lassan az illegalitás irányába mozdult, hiszen vannak már olyan kiadványok, melyeket aktivisták írnak, nyomtatnak és terjesztenek. Néhány éve még őrültnek tartottuk azokat, akik szerint rövidesen földalatti mozgalmakba kell szerveződniük azoknak, akik érdemben szeretnének még tenni valamit a demokráciáért, a jogegyenlőségért, a szabad véleménynyilvánításért Magyarországon...

OGYÉI: MINŐSÉGI HIBÁSAK LEHETNEK A VÉRNYOMÁSGYÓGYSZEREK, DE AZÉRT ŐKET SZEDNI NYUGODTAN TESSÉK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS, BALÁZS ZSUZSANNA
2018.07.02.


Kisebb pánikot keltett a magas vérnyomásukra gyógyszert szedők körében a hír, miszerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette összesen 27 valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer, köztük a Nortivan, a Tensart, a Valsartan, a Valsocard és a Valsotens egyes kiszereléseinek magyarországi forgalmazását. 

A Qubit iparági információi szerint egyetlen külföldi hatóanyaggyártó miatt került sor az intézkedésre, ami összesen öt külföldi és hazai cég termékeit érinti.

Az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálódik

„Tekintettel arra, hogy a hatóanyag több tagállamban forgalomban lévő készítményben is felhasználásra kerül, a bejelentést az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja, a tagállami hatóságokkal is folyamatosan egyeztetve. A vizsgálat eredményeit az OGYÉI folyamatosan értékeli, amennyiben szükséges további lépéseket tesz. A gyógyszerügyi hatóság jövő hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről” – áll a Tájékoztatás egyes valsartan hatóanyagú készítmények felfüggesztéséről című közleményben.

Arról, hogy más országok egészségügyi hatóságai is tettek-e hasonló lépéseket, egyelőre nincs információ. Az OGYÉI szerint „azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát” – annak ellenére, hogy a vizsgálatok eredményei egyelőre nem ismertek.

Az OGYÉI főizgató-helyettese, Szolyák Tamás a Qubit kérdéseit az intézet kommunikációs főosztályára irányította, ahonnan hétfő kora délutánig nem érkezett válasz...

A VITAKULTÚRÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.30.


...Miniszterelnökünk és az ő seggnyalói nem vitaképesek. Ezek valamennyien iszonyatosan buta alakok, a legegyszerűbb fogalmak megértése is meghaladja a képességeiket. Ezeknek hiába mondanám, hogy a kurva szentségit, magyarnak lenni nem kiválóságot jelent, magyarnak lenni nem érdem, ami a más nemzetek lakói fölé emeli hazánk fiait és leányait. És azt is hiába mondanám, hogy ugyanez vagy legalábbis hasonló a helyzet a kereszténységgel. Nem akarnának meggyőzni arról, hogy nincs igazam. Nem azért, mert tudják, hogy ekkora marhaságokat csak rémületesen ostoba ember beszél, hanem ezeket a bornírt förtelmeket alapigazságnak tartják, amiről nemhogy vitatkozni nem lehet, kérdezni sem. Sok hasonló szellemi képességű lénnyel volt dolgom gyerek- és ifjúkoromban, mint amilyen a csúti tróger, pontosan tudom, mi történik, ha az ilyennek ellentmondanak, ha meg akarnak értetni vele valamit, ami ellenkezik a mélysötét fejében folyamatosan bugyogó mocsárbűzzel. Nem vitatkozni lehetetlen, veszekedni is. Pofázóóó baszod, amíg be nem verem. És már közeledik is. Ha még egyszer megnyikkan, aki állítani mert valamit korábban, ami ellenkezik a másiknak a világról alkotott képével, akkor telibe kapja. Egyszerűen fölösleges belekezdeni is.
Namármost. Ezt tudta az ember, ha szembe jött valaki a Lujza utcában, vagy összetalálkoztunk a Teleki téren. Ott vérmérséklet és fizikum kérdése volt, mond-e valaki olyat, aminek némi értelme van, és amitől éppen ezért a csúti beteghez hasonló szellemi szinten élő szénlehordó megsértődik. Én éppen mondhattam volna, sok verés és megalázás után akkorára nőttem, hogy ők féltek tőlem, nem én tőlük, de inkább nem mondtam semmit, ami fölhergelhette volna a másikat. Megtehettem, ott a nyolcadik kerületben semmi nem múlt a fogalmak tisztázásán.
Tetszik már sejteni, miről van szó? Ezen a szinten egyszer csak nincs tovább, mert nincs hová menekülnie a széthízott gazembernek, marad a pusztítás, az egyetlen módja a felelősségre vonás ideiglenes elkerülésének. Minden háború úgy kezdődik, hogy az egyik oldalon elfogynak az érvek. Itt nincsenek, soha nem is voltak, innen a következő lépés a háború kirobbantása.
A kérdés csak az, sikerül-e elszigetelni a mi világszép miniszterelnökünket a többi, vele egy követ fújó baromtól vagy nem. Attól tartok, a sok ostoba európai teszetosza ezt nem tudja. Attól tartok, még mindig azt hiszik, amit Chamberlain hitt a múlt század harmincas éveinek a végén, hogy odamegy és majd megszelídíti a vadállatot (Hitlert). Ez itt nagyságrendekkel van az alatt. Most még. De már régen nem szelídíthető.

TALAJT VESZTVE - AZ ELLENZÉKI SORVADÁS OKAIRÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.07.02.


Az április 8-i választások utáni hangulat a tágan értelmezett baloldali és liberális térfélen lesújtó. Az újabb Fidesz-kétharmad tényét és azt, hogy 2014-hez képest a kormánypárt még jelentősen növelni is tudta a támogatottságát, komoly törésként élik meg sokan, e sorok szerzőjét beleértve.

A választási eredményeket azonban csak a kampányidőszakban megfogalmazott várakozások felől nézve élhetjük meg törésként. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor be kell vallanunk, hogy ezek a várakozások sok esetben irreálisak, eltúlzottak és vágyvezéreltek voltak.

Csata után persze sok a hős, és a lényeglátók száma is hirtelen megszaporodik, még azok között is, akik aktív részesei voltak az ellenzék újabb szégyenteljes teljesítményének alakításában, ártatlan bárányként születve újjá április 9-én, hogy újfent bejelentkezzenek az intézményesített ellenzék szűkös erőforrásaira. Úgyhogy nem szeretném azt mondani, hogy személyesen előre láttam volna a választás kimenetelét, mert hazudnék, a hamis várakozásokkal tehát mindannyiunknak el kell magunkban számolnunk.

Mindenesetre a vágyvezérelt gondolkodás és önámítás rétegei alatt azért rengeteg emberben ott húzódott már a kampányban is a meggyőződés, hogy ezekkel, ilyen módon és ilyen formában alapvetően nem fog menni...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: KINEK FÜTYÜL A FORINT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.02.


A magyar hivatalos fizetőeszköz zuhanórepülésben van. Ehhez a megállapításhoz nem kell látnoki képesség, mert napok óta szólnak erről a gazdasági hírek. A politikaiak meg arról, hogy egyes hatalmi tényezők szerint spekuláció folyik a forint ellen. A kormányszóvivő, illetve a jegybank meg elkezdett egymásra mutogatni. Az igazság meg valahol a sok bába között látszik elveszni.

A hétköznapi kommunikációban szinte biztosan. Részben azért is, mert az átlag országlakónak nincsenek felesleges euró-milliói ahhoz, hogy akárcsak elképzelje a kockán forgó milliárdokat. Amelyek forgásában, természetesen akár spekulációs hatások is lehetnek. Gazdaságiak és politikaiak egyaránt. Ahogy annak idején, amikor Szijjártó, illetve Kósa döntött a forint-döntés mellett, szintén lehettek politikai célok, amelyek megalapozták a 2010-es árfolyampottyantást. Talán gazdaságiak is. De aligha a lakosságé, amelynek nem egy tagját érintette a deviza-hitelek törlesztőrészleteinek ugrásszerű növekedése. Némi demagógiával talán az is megkockáztatható, hogy a deviza-hiteleseket azért tudta Orbán megsegíteni a későbbiekben, mert előtte olyan helyzetbe hozták őket az emberei, hogy rászoruljanak a segítségre. Kicsit úgy, ahogy a hazai, unortodox workfare is működik. Jobbára azok zsarolhatók közmunkában szerezhető elég fékezett jövedelemmel, akiket előtte a hatalom taszított a nyomorszintre. Vállalkozások tönkretételével, kirúgásokkal, meg ami a palettán még előfordul...

A PAKSI ATOMERŐMŰ REKLÁMOZÁSÁRA 2,2 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTTEK TAVALY

ÁTLÁTSZÓ - KORMÁNYPROPAGANDA
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.07.02.


2016-ban a reklámköltések közel 60 százaléka, 2017-ben már a 87 százaléka került kormányközeli médiacégekhez. De tavaly már kapott pénzt az MVM leányvállalatától a Népszava kiadója és az ATV is.

Május elején nem csak az MVM-től, hanem egyik leányvállalatától, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től is közadatigénylésben kértük ki a 2010 és 2017 között kötött reklámszerződéseinek listáját.

Június közepén, 15 napos hosszabbítás után kaptunk érdemi választ. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. – akárcsak az anyacége – azt közölte, hogy a 2016 előtti adatokat már korábbi adatigénylésekre válaszul nyilvánosságra hozta, ezért most csak a 2016-os és 2017-es reklámszerződések listáját küldte el.

Mivel a korábbi, másoknak kiadott adatsorok sok esetben nem egyértelműek, mert féléves időszakokra vonatkoznak, csak a legutóbbi két teljes év szerződéslistáját elemeztük.


2016-ban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. összesen 932,9 millió forintot költött reklámra, hirdetésre és promócióra.

Ebből
- a Demokrata (Artamondo Kft.) 22,7 millió
- a Magyar Hírlap (Rising Star Kft.) 2 millió
- a Magyar Idők 92,2 millió
- a Mediaworks 76,7 millió
- az MMG (Lokál, 888.hu) 58,7 millió
- az Odex 62 millió
- az Origo 27,9 millió
- a Pannon Lapok Társasága 60 millió
- a Pesti Srácok (Insider Media Kft.) 16,7 millió
- a Radio Plus Kft. 17,7 millió
- a Ripost 43 millió
- a TV2 pedig 77,7 millió forintot kapott.

Vagyis a 2016-os reklámköltések közel 60 százaléka, összesen 557,3 millió forint ehhez a 12 kormányközeli médiacéghez került...

AZ ELLENZÉK TÉMÁI MÉG A TISZTESSÉGES VERESÉGHEZ SEM ELEGENDŐEK

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2018.07.02.


Három hónappal a választások után sem sikerült megkapaszkodniuk az ellenzéki pártoknak – derült ki a Medián kutatásából.

Nagyon mély problémákról van szó az ellenzék esetében. Teljesen világossá vált, hogy azok a témák, amelyekkel az ellenzéki pártok előjöttek – többek között, hogy Orbán Viktornak mennie kell – még a tisztes vereséghez sem elegendő, nemhogy a győzelemhez” – fogalmazott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Galló Béla.

A politológus hozzátette, minden felmérés azt mutatja, hogy a választások után is durva előnye van a Fidesznek, hiszen a nagyobbik kormánypárt növelte népszerűségét, a párt támogatottságát bőven 50 százalék fölött mérik, ami jelzésértékű...

SEEHOFER 19-RE LAPOT HÚZOTT, DE AZ ILYEN RITKÁN JÖN BE, NÉMETORSZÁGBAN IS CSAK MÉG JOBBAN KIÉLEZI A BELPOLITIKAI VÁLSÁGOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.02.


- A magyar kormány továbbra is akadályozza a visszatoloncolásokat, mert olyan körülményeket teremt a szóban forgó embereknek, hogy pl. Németország már jó egy éve nem is küld vissza senkit 

- Brüsszelben Orbán szolidaritás-gyilkos álláspontja kerekedett felül

- Bajban a forint, de a kormány és az MNB még egy ideig azt gondolja, hogy az unortodox politika képes dacolni a világgazdasági folyamatokkal is

Süddeutsche Zeitung

Súlyosbodik a politikai válság Németországban, miután Seehofer kilátásba helyezte, hogy lemond mind belügyminiszterként, mind a CSU elnökeként, tekintve, hogy az uniós csúcson szerinte nem sikerült olyan megoldást találni, amely véget vetne a migránsok beáramlásának. Éjszakai sajtótájékoztatóján közölte azonban, hogy ma szeretne újra leülni az eddigi szövetséges CDU vezetőivel, utána dönt véglegesen a hogyan továbbról. A keresztényszociálisok 11 órán át tárgyaltak Münchenben a helyzetről és hírek szerint egységesen maradásra igyekeznek rávenni a politikust. Ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy vissza kell fordítani a bajor határról mindazokat a menedékkérőket, akiket más tagállamban már regisztráltak. Merkel szerint viszont a nemzeti külön út láncreakciót eredményezne, amitől összeomlana a schengeni rendszer.

A két uniópárt vezetése előzőleg külön-külön jóváhagyta a kormányfő, illetve a belügyminiszter álláspontját, ám Seehofer bejelentésével még tovább éleződik a vita. A politikusazt állítja, hogy minden rosszul megy a német menedékpolitikában, amióta az ország csaknem 3 évvel ezelőtt felnyitotta a határokat a menekültek előtt, akik rettenetes körülmények között vesztegeltek Budapesten. A döntés töréshez vezetett Európában, Németországban és a CDU-CSU-n belül – tette hozzá a belügyi tárca vezetője. Ő teljesen hatástalannak tartja a múlt heti uniós csúcson született határozatokat. Merkel ezzel szemben azt hangoztatta, hogy közbeeső állomásról van szó, tovább kell dolgozni, de az alap bíztató. Ugyanakkor elismerte, hogy a helyzet igen súlyos, ám úgy gondolja, hogy a határellenőrzés ügyében elébe ment partnerének.

Die Welt

A német kancellár által bejelentett kétoldalú migrációs megállapodások nem árthatnak, csak az nem világos, miként akadályozzák meg, hogy a menekültek továbbvándoroljanak észak felé, miután valahol az EU területére léptek. Apró gond továbbá, hogy ezek a szerződések egyelőre nem is léteznek, arról nem beszélve, hogy ha létre is jönnek, egyáltalán nem biztos, hogy a mai Európában be is tartják azokat. Hiszen immár a dublini megállapodások is csupán papíron léteznek, a kormányok csak elvétve veszik vissza azokat, akik a menekültkérelem elbírálása során továbbálltak. Ezen a helyzeten változtatna Merkel a kiegészítő egyezményekkel.

Orbán Viktor azonban a lengyel és cseh kormánnyal együtt cáfolja, hogy ígéretet tett volna bármi effélére. Vagyis Magyarország továbbra is blokkolja a visszatoloncolásokat. Németország tavaly május óta egyetlen migránst sem tudott visszaküldeni a magyar félnek. Budapest ugyan alapvetően készen állnak ezeknek az embereknek a visszavételére, ám olyan bánásmódot alkalmaz, hogy a német hatóságok minden egyes esetben biztosítékokat követelnek, mármint hogy nem sérülnek az érintettek jogai. Ám az Orbán-kabinet idáig egyetlen egy alkalommal sem volt hajlandó ilyen garanciákat adni, pedig német részről 531 ügyben keresték meg. Hasonlóan problémás Görögország is...

CSAK A BALEK VESZI A DRÁGA TERMÉKET?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.02.


Állandó vita tárgya, hogy nem azért kell-e magasabb árat adni valamiért, hogy a reklám- és csomagolási költségeket is megfizessük, vagy valóban jobb minőséget kapunk a pénzünkért. Most (ismét) kimutatták, hogy a naptejeket kár drágán venni. Nem mindennel van azonban így.

A műszaki cikkek esetében általános vélekedés szerint az ár meglehetősen jól eligazít a minőségről. A légkondiknál (amelyek beszerzése lassan ezen a nyáron is esedékessé válhat) ez így is van, meg nem is. Egy körültekintő teszten (erről részleteket itt olvashat) mindössze egy termék kapott 4-nél több pontot a hűtési és fűtési hatékonyságra, ráadásul nem is a legdrágább készülék. Az értékelési lista végén sorakozó 8 légkondicionáló viszont egyértelműen olcsóbb árkategóriás, jellemzően 150 és 225 ezer forint körüli árral.

Például a gyereküléseknél – derült ki korábban – sem az ár, sem a márkajelzés nem segít az eligazodásban. Drágán és olcsón is lehet tehát rosszat is és jót is venni. A nagyon meggyőző reklámokkal hirdetett drága ágybetétekről a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tesztje viszont egyértelműen kimutatta: nem érdemes túl sokat áldozni egy matracra, hiszen az olcsóbbak is tudják hozni a drágábbak minőségét.

Mint a német Warentest alapítvány szokásos nyaralási előtti vizsgálatában az idén kimutatta: hasonló a helyzet a naptejekkel is. A G7 által ismertetett eredmény szerint az ellenőrzött 19 különböző termék mindegyike kiválóan vagy jól vizsgázott abból a szempontból, hogy mennyire véd a napsugárzás káros hatásai ellen. Az is kiderült viszont, hogy egyáltalán nem éri meg drága terméket vásárolni, hiszen a diszkontokban kapható, olcsóbb termékek semmivel sem rosszabbak, mint a híres márkák árui...

NÉMETORSZÁG HÁROM ÉVVEL KÉSŐBB

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Anikó
2018.07.02.


„Amennyire nem akartam ezt az egészet, hogy 1000 km-re a családtól, a házunktól, a megszokott környezetünktől éljek, annál jobban megszerettem” - fogalmaz Anikó, aki egy hete írta meg több, mint három éves németországi történetük elejét. Most következzen az akkor beígért folytatás, lássuk, mi történt velük azóta és hol tartanak most!

„Amikor ezeket a sorokat írom, kb. 3,5 év telt el a kiköltözésünk óta. Még abban az évben, 2015 novemberében sikerült elköltöznünk egy nagyobb lakásba. Interneten találtam, nem volt egyszerű. Pusztán azért mert 2 gyerekünk van, a 3,5 szobás lakások egy 4 fős családnak kicsinek számítanak.

A bérbeadók egész egyszerűen nem akarnak 4 fős családoknak lakást kiadni, nyilván a 2 gyerek miatt. Ezt egy cégtől béreljük, akinek sok lakása van. Valahogy ez tisztább ügyletnek tűnik, mint magánszemélytől bérelni.

Akitől az előzőt béreltük, sajnos eléggé unfair volt. De nagyjából erre számítottunk. A kauciót több mint egy év után (úgy, hogy még nekünk kellett megkérdezni, hogy ugyan mikor hajlandó visszaadni) adta vissza, és természetesen nem az egész összeget.

Annyira köcsög volt az az ember, hogy már nem volt kedvünk vele vitázni, örültünk, hogy megszabadultunk tőle (német volt). Egyébként létezik egy olyan lehetőség, hogy az ember befizet vagy belép egy „Mietverein” nevű egyesületbe, ahol az éves tagdíjért cserébe, ha lakásbérléssel kapcsolatos gondja van, jogi segítséget tudnak neki nyújtani, átvállalják a levelezgetést és egyéb bosszúságot okozó feladatokat is. Mi még nem léptünk be.

A cég, ahol a férjem azóta is dolgozik, jó. Nincs vele gond. Egy év azért kellett ahhoz, hogy teljesen elfogadják, szóljanak neki, ha van túlórázási lehetőség több pénzért, stb.

Szoktak tartani bulikat, ahova az egész család mindig meg van hívva. A férjem még mindig nem tud németül a szakmai szavakon kívül, de a kollégái megértik. A fizetése is emelkedett. Szóval nincs gond...

KULTÚRCSAVAR

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.07.01.


Kérem, itt kultúra lesz. Mondanám, hogy volt is, van is, ez az egy, amiben nem vagyunk különösebben elmaradva közép-európai szinten sem, lehet vitatkozni a magyar gazdaság teljesítőképességéről (vagy nem lehet, elvégre ez egy erősen absztrakt fogalom), de a magyar kultúra színvonalán nem sok szégyellnivaló akadt eddig. No, akad majd most, mert ami eddig volt, érvénytelen.

Nem lehet nem meglátni azt a kulturális forradalmat, amit napi filippikákban, taxatív névsorokat közölve követel a kormánysajtó, és aminek az lesz a lényege, hogy senki se kapjon állami támogatást, aki nem feltétlen híve a kormánynak, ámde aki nem kap, az a pályáról is szoruljon ki – értené az ember ezt a követelést, ha jelentéktelen, apró lapokban hangzana fel, de mert a kormány nem hivatalos szócsövei harsogják, vagy arra kell gondolnunk, hogy a Magyar Idők kultúrrovatát megszállta a Meg Nem Értett Lírikusok Pink Muskátli És Hazafi Veray János Köre, vagy arra, hogy ezt komolyan gondolják és ez a hivatalos koncepció.

Ne tessék morgolódni, hogy ez lila fővárosi beszéd, egyrészt mert nem lila, másrészt, mert nem budapesti. Harmadrészt meg nem arról van szó, hogy a taktahologrami Pista bácsi kötete is jelenhessen meg, mert miért ne jelenhetne, kapjon rá ő is támogatást, hanem ennek az ellenkezőjéről: jelesül arról, hogy Pista bácsi kötetének a feltétele az, hogy másnak, másoknak ne legyen. És ha nem kötet, akkor szobor, kép, előadás. Mindegy az, a dolog logikája szempontjából.

Nem ismerős a helyzet? Megint feltesznek a közönségnek egy rossz kérdést, amire csak rossz válasz lehetséges, és a közönség egymásnak esik, annak függvényében, hogy melyik rossz választ adja a lehetségesek közül. Nem az a kérdés, hogy Pista bácsi vagy más, nem az, hogy Budapest vagy Taktahologram, az a kérdés: miért vagy-vagy, miért nem is-is?
...

ORBÁN A HAZAFIAS NEVELÉST BÍZTA RÁ SIMICSKÓRA

INDEX
Szerző: DA
2018.07.02.


Minden idők legszebb újságírói kérdését intézte a Magyar Idők Simicskó István volt honvédelmi miniszterhez:

"Honnan fakad ez a rendíthetetlennek tűnő honszeretet, elkötelezettség az ön életében?"

Simicskó nem futamodott meg a válaszadás elől. Elárulta, hogy a szüleitől és a tanáraitól kapta "a kellő indíttatást".

Bár az interjú eleje azzal kezdődik, hogy milyen sikeres volt miniszterként, az újságíró sajnos nem kérdezett rá a lényegre és Simicskó sem mondta el, szerinte miért cserélte le Orbán a honvédelmi miniszteri posztról, ha eredményes munkát végzett.

Beszélt viszont az új feladatáról.

Orbán Viktor miniszterelnök úr a hazafias és honvédelmi nevelés megerősítését bízta rám. Ez egy nagy kihívás, konkrét feladat.

És így folytatja: "Ebben a globalizált, túlzott mértékben liberális elveket valló világunkban nagy erők ügyködnek azon, hogy ne a közösségeket, a nemzeti közösséget, a családokat és a nemzettudatot erősítsék. Nagyon sok jel mutat arra is, hogy a nyugati civilizáció alapvető problémája leginkább a hitehagyottság."...

SZÉPEN DAGAD A DIKTATÚRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.01.


...Orbán Viktornak úgy tűnik már nincs gondja a kövér rendőrökkel, csak azokkal, akiken tetoválás van. Ez ugyanis minden bizonnyal nemzetellenes, ennek pedig nincs helye a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepségén. Ezt úgy tudhatta meg a nagyérdemű, hogy Orbán Viktor mikrofonja bekapcsolva maradt, igy a TV kamerák rögzithették a következő mondatokat nemzetünk vezetőjétől:

.

"(…)egy tetovált volt. Mindegy, én csak egyet láttam, egy tetovált volt. De a többi rendben volt."

Hogy mégis egy tetoválás milyen formán zavar egy rendőrt, vagy katonát a munkavégzésben, azt nem tudni. De hát ha valami nem tetszik Viktorunknak, akkor az bizony nem tetszik. Az még kérdés, hogy mi módon fogják megregulázni a renitens rendőrt/katonát.

Történt azonban az egyetemmel kapcsolatban egy másik, talán kissé fajsúlyosabb eset is. A jövőhéten ugyanis a parlamentben napirendre kerül az a módosító javaslat, amelynek értelmében Gulyás Gergelyt tennék meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyszemélyes urának. Jelen pillanatban a több minisztérium közös felügyelete alá tartozó Fenntartói Testület az intézmény fenntartója. Ez azonban Gulyásék szerint lassúvá és körülményessé teszi az egyetem működtetését, ezen pedig változtatni kell.

"A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön" – írta Gulyás és Dunai Mónika.

Ez pedig nem jelent mást, mint a hatalom egy kézben való összpontosítását, mely a Fidesz módszere immár évek óta. Színházak és egyetemek vezetőit cserélték ki saját, párthű katonáikkal, hogy így minden döntés az övék lehessen. A törvénymódosítás szokás szerint a Fideszen múlik, így ha Orbán – előzetesen már biztosan megbeszélték – igent mond Gulyás új pozíciójára, úgy ezek után már biztosan nem lesz több tetovált, esetleg túlsúlyos diákja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Vajon van még olyan intézmény az országban, ami nem került a Fidesz kezébe?
...

A HÜLYE GYEREK...

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: FELVIDÉKI JUDIT
2018.07.01.


még mindig nem érti, pedig eleget hallhatja az összes médián keresztül és otthon csakúgy, mint az iskolában, hogy itt ma minden, de minden őérte történik, mert nekünk itt már fű nem terem. Szép szó, üvöltés, intelem mit sem ér, pedig tizenhárom évesen már igazán tisztában lehetne a dolgok lényegével, ráláthatna – ha máshonnan nem, hát a bordásfal 
tetejéről – a nagy összefüggésekre.

A hülye gyerek akarjon megfelelni!


Akármennyi rágógumit is töm a szájába, s legyen bármennyire is nehéz az iskolatáskája, igenis akarjon megfelelni – ahogy a szülei és a nagyszülei tették – az iskola elvárásainak, ha el akarja kerülni a reá záporozó szekunda-repülvényeket.
Kinek van erre energiája?

De nem! A kiskamaszok önző módon, tenyérbe mászó pimaszsággal, az istennek sem képesek észrevenni, hogy mennyire akadályozzák a felnőtt társadalmat a rendszerváltásban. Kinek van ideje, energiája, még az ő változó koruk változásaival is bíbelődni!

Ormótlan kezükkel, lábukkal – amit persze a mi bosszantásunkra növesztenek – taszigálnak bennünket az adósok börtöne felé. Éhesek, amikor drágul a tej, a kenyér. Semmi részvét, megértés, rokonszenv. És ez még mind semmi! Kezdenek rákapni a számítógépre, sőt, az okostelefonra! Na és a mozi, a színház? A megátalkodottakra most tört rájuk a kultúraéhség, amikor az luxuscikké válik s egyébként is kell a kutyának, rohad az egész.

Tizenhárom évesen már sok mindent kéne tudnia


Tök nem érdekli, hogy mi most nyakig élünk a történelemben, ő nyakig merül a fürdőkádba, walkmant húz a fülére és órákig képes lebegni, álmodozni. Nemre való tekintet nélkül tollászkodik a tükör előtt. Tetszeni akar! Értetlenül bámul rád, amikor te iszonyodva nézed a képernyőt és – mint egy epilepsziás – világmegváltó vitákban fetrengsz a szőnyegen, az ő jövőjéért aggódva. Kihasználva az alkalmat a mobilon csüng, sutyorogva egy másik naplopóval, ahelyett, hogy három nyelvet tanulna szimultán, matek- és fizikapéldákat oldana rogyásig és újságokat olvasna. Elvégre tizenhárom évesen már illenék tudnia, hogy mi az a : pejoratív, szubvenció, multinacionális, kanalizáció, hogy ki tudja tölteni a felvételi tesztlapot, ha be akar kerülni egy gimnáziumba...

TGM: AQUARIUS (2): A MÉLYPONTNÁL LEJJEBB

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.07.02.


Az Európai Unió „migrációs” csúcsértekezlete megerősítette a Visegrádi Ötök – Ausztriát is beleértjük – álláspontját. A sok zavaros megfogalmazás mögött egyszerűen az áll, hogy Észak-Afrikában és a Közel-Keleten megállítják a menekülteket, ott akarják őket gyűjtőtáborokban tartani, s aki mégis átkerülne valahogy, őt európai zárt gyűjtőtáborokban tárolnák, ameddig megvizsgálják (elutasítják) menekültstátuszba vétel iránti kérelmüket. A magyar miniszterelnök megerősítette pozícióját: mindenki (minden mainstream politikus és újságíró) utálja Európában, de ő diktálja a föltételeket. A német szövetségi kancellár visszaküldheti a földközi-tengeri tagállamokba az ott már fölírt menedékkérőket. Merkel azt hitte: elérte, hogy a másutt regisztrált menedékkérőket visszafogadják azok az államok, amelyekben a regisztráció történt – de kiderült, hogy az ultrareakciós cseh és magyar kormány nem tartja be állítólagos ígéretét. (A lengyel se.) Megfigyelők szerint Angela Merkel befolyásának és tekintélyének vége, azaz vége a mérsékelt liberális-konzervatív politikának Európában. Olaszország újra lezárja a kikötőit, bár a Cinque Stelle néhány politikusa tiltakozott, majd az újfasiszta Salvini belügyminiszter leintette őket. Isten áldja meg viszont ADA COLAU barcelonai polgármestert, aki tárt karokkal fogadja a kis híján tengerbe fojtott menekülteket.

De ez sajnos kivétel. „Consensus scélérat” – írja a L’Humanité.

A Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin (jegyezzük meg, mert az ilyesmi kivételes a magyarországi sajtóban) lejegyezte a baloldal véleményét a lap szombati, június 30-ai számában. Ska Keller, a Zöldek európai frakcióvezetője: „a döntések eltemetik a menedékhez való jogot Európában”; „a menekültkérelmek [menedékkérelmek] benyújtása gyakorlatilag lehetetlenné válik Európában”. Gabi Zimmer, az Európai Baloldal európai frakcióvezetője: „az EU vezetői a legveszélyeztetettebb emberek jogait veszik semmibe, azokét, akik a háború elől menekülnek, rettegve a családjuk meg a maguk életéért. Ezzel szolgai módon követik a rasszista jobboldal félelemkeltő propagandáját” – hozzátehetnők: „…és fajüldöző-kirekesztő-fasisztoid gyakorlatát”.

Lehetett tudni, hogy így alakul majd.

Festung Europa, az Európa-erőd, hogy az egyik (hm) korábbi német vezető szóhasználatához folyamodjam, már megint (ahogy ti mondanátok) megvédelmezésre került.

Evvel a szélsőjobboldal (V5, Olaszország, Dánia stb.) – amely a konzervatívokra és a balközép maradványaira is rákényszerítette akaratát, s függetlenül attól, hogy formálisan kormányon van-e (mint nálunk) vagy nem – átvette Európában a hatalmat. (Nem szólva a magukat „baloldalinak” álcázó, mélyen konzervatív és még mélyebben nacionalista pártokról, mint a román, szlovák és cseh „szociáldemokraták” és cseh „kommunisták”…) A nemzetközi békerendszer – hála az amerikai elnök derekas erőfeszítéseinek is – összeomlófélben van. Az Egyesült Államok elnöke, aki az Európai Unió nyílt ellensége, aki a klímaegyezmény és az iráni atomalku fölmondása, a jeruzsálemi költözés mellett kilépett az UNESCO-ból és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, most a WTO-t és talán a NATO-t is el akarja hagyni, aki kereskedelmi és vámháborút indított Amerika legközelebbi (volt) szövetségesei ellen, csak mintegy rendszerbe foglalja a válságjelenségeket. (Ezeket korábban részleteztem itt és itt.)

Illúzióknak, reményeknek nincs többé helyük, a háromnegyed évszázada úgy-ahogy működő egyensúlyi szisztéma kimúlt, s vele előbb-utóbb a világbéke is kimúlik; a népjóléti állam, a bővülő alapjogi katalógussal pacifikált tőkés nemzetállam és föderális „fölöttes énje” az utolsókat rúgja. Hans Rauscher, a liberális bécsi Der Standard kolumnistája érthetően, világosan fölsorolja, milyen gyakorlati nehézségekbe ütközik a hogyishívják, a „migrációs csúcs” (a nyelved rád vall, rohadék) határozatainak a végrehajtása, és lesz itt zűrzavar bőven. Amúgy mellékes...

"56 MÚLTAM, ITTHON NEM KELLETTEM, ELMENTEM KÜLFÖLDRE DOLGOZNI"

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2018.07.02.


A külföldi idősgondozás lehet a kitörési pontja azoknak a nőknek, akik viszonylag idősen, nyugdíj előtt veszítik el a munkájukat Magyarországon. Sokan már most Angliában, Németországban vagy Ausztriában dolgoznak, és a közeljövőben még többen lehetnek. A munka kemény, cserébe viszont mindenki kedves velük és mosolyog rájuk, megbecsülik és megfizetik őket.

"Ez nem az én bátorságom, hanem az én elkeseredettségem"

– magyarázta Szilvia, hogy 57 évesen, néhány évvel a nyugdíjkorhatár előtt miért vállalt Angliában munkát. Ismerősei csodálkoztak, a családja is furcsállta a döntést, lánya azt kérdezte, „Anya, a te angoloddal?!”. „Nem volt más választásom, vitt a kényszer, 56 múltam, itthon nem kellettem, elmentem külföldre dolgozni” – mondta a hvg.hu-nak. Szerkesztőségünket azután kereste meg, hogy megírtuk, több százezer, 55 és 64 év közötti embernek nincs ma munkája Magyarországon. Közülük sokan annyira elkeseredtek, hogy inkább „világgá mentek”, külföldön vállaltak munkát. A most 61 éves asszony azt kérte, még a keresztnevét se áruljuk el, a Szilviát mi adtuk neki.

A jég hátán is

Azt mesélte, dolgozott a filmgyárban, volt büfés a Balatonnál és az egyik budapesti fürdőben. Az üzlet jól ment, a pénzből, amit keresett, garzont vett Lipótvárosban. Csakhogy a szerződését nem hosszabbították meg, munka, egzisztenciális biztonság nélkül maradt. „40 éves voltam, és álltam, mint szamár a hegyen, mert minden állásinterjún, ahová elmentem, azt mondták, hogy öreg vagyok” – emlékezett vissza. Próbálkozott hirdetésszervezőként, üzletkötőként, telemarketingesként és telesalesként. A gazdasági válság kellős közepén, 2009-ben üzletet nyitott Budán, Fornettit sütött. Csakhogy a bolt a magas bérleti díj miatt csődbe ment. Szilvia

- más lehetőség nem lévén - úgy döntött, elfogadja barátnője ajánlatát, Angliába megy, hogy ott egy százéves néniről gondoskodjon. „A néni szerencsére beszélt magyarul, és szellemileg is friss volt, heti két bridzspartit tartott” – mondta. A munka három hónapig tartott, hazajőve már nem is próbálkozott azzal, hogy elhelyezkedjen, ügynökséget keresett az újabb külföldi munkavállaláshoz.

„Négy hónapra Manchesterbe kerültem egy 78 éves bácsihoz, aki csípőműtét után szorult ápolásra.” Rá főzött, a háztartást vezette, havi 800 fontért. Innen egy idős asszonyhoz ment tovább Cambridge-be, „ezzel a hölggyel nagyon bevásároltam, egy hisztérika volt, sírt, ordított, lehordott mindennek” – emlékezett. Három hónapig bírta, hazautazott.

Most is Budapesten él, munka nélkül. Tartalékai fogynak. Elkeseredett. „Négy évem van a nyugdíjig, addig miből éljek?” – tette fel a kérdést. 25 év munkaviszonyról van igazolása, 15 év hiányzik a nyugdíjhoz. Azt mondta, ha nem talál munkát, eladja pesti lakását és végleg külföldre költözik...

LASSÚ PUSZTULÁSBAN A KÖZOKTATÁS - RADÓ PÉTER: LEGYÜNK A DIGITÁLIS VAS ÉS ACÉL ORSZÁGA!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.07.02.


Nem, nem igaz, hogy nem lesz munka, munka mindig lesz. Csak nem mindenkinek. Magyarországon sokaknak nem – mondja Radó Péter oktatáskutató az úgynevezett robotizációs forradalomról. Radó rendkívül sötéten látja a magyar oktatás helyzetét, s a jelenlegi rendszerből szerinte nem látszik a kiút.

Ha összegeznie kéne, mit mondana, milyen volt a 2017/2018-as tanév?

– Nagyjából olyan, mint a tavalyi és amilyen a következő tanév lesz. Nem látok drámai különbséget, ami önmagában drámai: 2011 óta csendesen pusztuló állapotban van a magyar közoktatás. Ahogy Vörösmarty írta: „Nincsen remény! Nincsen remény!” Az is nyilvánvaló, hogy lesznek a rendszerben változtatások, a választások előtti utolsó másfél évben elhalasztottak mindent, ami még benne volt a csőben.

Mi van a csőben? A kilenc évfolyamos általános iskola? Az új nemzeti alaptanterv (NAT)?

– Igen, a NAT és a felső tagozatos iskolaközpontok. Tovább szűkítik majd valamilyen trükkel a gimnáziumba való belépés lehetőségét is. Ez kis időbe telik majd, mivel újrarendezték az országos oktatásirányítás puzzle-darabjait, így az új emberekkel meg kell majd értetniük, hogy a kormányfő valójában mit akar tőlük.

Nem ad okot optimizmusra, hogy innovációs minisztérium alakult? Ez nem valamiféle válasz akarna lenni a negyedik ipari forradalom, azaz a robotizáció kihívásaira? Talán a kormányfő is belátta, hogy az összeszerelő üzemekben a jövőben nem munkások lesznek.

– Mindenkit óvnék attól, hogy áltassa magát az új kormánystruktúra kapcsán. Ennek semmi jelentősége.

De mégiscsak az innovációs jelzőt aggatták az új tárcára.

– Ez politikai kommunikáció. Szeretnék nagyon egyértelmű lenni: mindez semmit nem jelent. Palkovics László tárcavezetőnek a bemutatkozó prezentációjához összeraktak néhány diát arról, hogy merre megy a világ, majd pedig jött néhány dia arról is, mit fog erre válaszolni a magyar kormány. Nos, amit a magyar kormány csinálni akar, az ugyanaz, amit eddig csinált, ráadásul épp az ellentéte annak, amit csinálnia kellene ahhoz, hogy felzárkózzunk a nemzetközi technológiai trendekhez.

De Palkovics helyzetértékelése rendben van?

– Épp azt magyarázom, hogy nem érdekes, mi kerül ezekre a diákra, mi a minisztérium neve, mit mond a miniszter a negyedik ipari forradalomról. Azt nézzük inkább, mit csinálnak! Abból az derül ki, hogy 2011-ben az új köznevelési, szakképzési és felsőoktatási törvényekkel rajzoltak egy hatalmas kört az oktatási szektor körül, majd azon belül elkezdtek ásni, és azóta is folyamatosan csak ásnak. Így minden egyre mélyebbre kerül, mindennek a hatékonysága dokumentálhatóan romlik. A kormány ezzel az ásással saját magát is csapdába ejtette, mert nem képes elemi problémákat sem megoldani, nemhogy az oktatás minőségét és eredményességét javítani. Ebből az következik, hogy a kormány sem értelmes célokat, sem rendkívüli ostobaságokat – és lássuk be: ez jó hír! – nem képes átültetni a gyakorlatba. Nézzük az új minisztert, Kásler Miklóst, aki azt mondja: „az ismeretanyag tempójának átadása lehetne gyorsabb”. Még a kötőszavak is dilettantizmusról árulkodnak. De nincs eszköze ahhoz, hogy amit gondol, megvalósítsa, mint ahogy az innovációért felelős miniszter sem tudja szolgálni azokat a hangzatos célokat, amelyeket megjelöl. Így nem marad más, csak a lassú leépülés...

A VARJAK MÉG ANNÁL IS OKOSABBAK, MINT EDDIG HITTÜK

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.06.29.


Azt már eddig is tudtuk, hogy a varjúfélék nem átlagos értelmi képességű teremtmények: megértik a kauzalitást és az analógiákat, meg tudják különböztetni egymástól az emberi arcokat, képesek előre tervezni, és még az élelmüket is rejtegetik egymás elől. Egy varjú akár kétszáz rejtekhelyet is használhat, és arra is emlékszik, hogy mit, melyik helyen tárol: ha romlandó élelmet spejzol el magának, hamarabb fogyasztja el, a kevésbé romlékony csemegéket pedig tovább tartogatja. A varjúfélék mindemellett eszközöket is használnak, de az csak most derült ki, hogy ezeket emlékezetből is képesek összeállítani.

Egy új kutatás szerint az új-kaledón varjú még a varjúfélék között is kiemelkedő képességekről tesz tanúbizonyságot: úgy tűnik, hogy ezek a madarak nemzedékről nemzedékre adják át egymásnak a jól bevált eszközök tervrajzait, de képesek azt is felmérni, hogy milyen eszközt kell összeállítaniuk ahhoz, hogy elérjék a céljukat.

Elképzeli, megcsinálja

Alex Taylor, az Aucklandi Egyetem nyelvi, kognitív és kulturális laborjának vezetője szerint a kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy ezek a madarak képesek a mentális mintaillesztésre, vagyis egy eszköz mentális képe alapján képesek megérteni annak a működését is.

Korábban vitatott volt, hogy a varjúfélék eszközhasználata genetikailag kódolt vagy tanult viselkedés-e, Taylor és társai amellett érvelnek, hogy tulajdonképpen innovatív gondolkodásról beszélhetünk.

Elméletük szerint az új-kaledón varjak megtanítják egymásnak a bevált eszközök összeállítását: ha egy egyed megfigyeli az egyes szerszámok összetételét, képes megérteni, hogyan készülhetett, alkot magában egy mentális képet a tulajdonságairól, majd maga is képes lesz összeállítani a későbbiek során. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a madarak elképzelnek valamilyen eszközt, és anélkül, hogy pontos utasításaik lennének ahhoz, hogy összeállítsák, az elvárt eredmény felől közelítik meg a problémát...

TETKÓ ÉS TOKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.02.


Orbán Viktor Mihály nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy az NKE friss, ropogós tisztjei közül – akik eztán már csak érte élnek és halnak – csak egy olyan akadt, aki nem volt száz százalékban NER-kompatibilisen egyenszürke, de ez momentán nem zavarta őtet, mert még nem tart ott az agyának az evolúciója, de majd Isten és a kemikáliák segítségével meglesz az is.

Bocsánatminiszterelnökúr (Patyi) Első András, rektor és csalásügyi mindenessel lépkedtek az új húsok előtt, mindeközben pedig miniszterügynök úr elégedetten csettintett a duci ujjaival, és kifejezte gyermeki örömét, hogy: „Egy tetovált volt. Mindegy, én csak egyet láttam, egy tetovált volt. De a többi rendben volt.” – Ahogyan a gazda tekint szerteszéjjel a nyájon, s hizlalja szeme a jószágot, vagy még szaporítja is azt.

Hat évvel ezelőtt, amikor katonákat stírölt az ő szemével, akkor is megállapította, ki a nyalka huszár, ki meg nem. A kövérség sem tetszik neki, azóta tudjuk: “Jól néznek ki a legényeink, jól néznek ki. Nincs köztük kövér, az a halálom, pocakos tábornokok velünk gyalogolnának, nagyon jól néznek ki.” – Ha kocsmában volnánk, stílszerűen vethetnénk a szemére, hogy nézzé má’ magadra, baszki, de nem vagyunk ilyen vendéglátóipari egységben, ám még lehetünk.

E két megállapításból viszont kibontakozik az az ideális embertípus, amely miniszterügynök úr szíve szottya, s akkor ilyen lesz a magyar tenyészbika archetípusa. Mert olyan lehetőségek vannak, hogy dagadt és kivarrt, ez nem menő. Lehet dagadt és sima bőrű, ez sem. Aztán sovány és tetkós, essejó, végül a kákabélű és makulátlan bürkéjű egyed, na, ő a jó elvtárs, ezek szerint.

Fejlődhet még, milyen külső jegyek legyenek jellemzőek a magyar fajra, persze a piros pöttyös seggen kívül. Ezek: a szőke haj, kék szem, megfelelő magasság (minimum száznyolcvanöt), valamint az előírt fejforma, amit tolóméterrel lehet vizsgálni. Az ilyenek aztán a nemzeti tenyészprogram részei lesznek, s ha akad még a migráncsok által meg nem rontott szűz, ezeknek fogja széttenni a lábát...

MÁTÓL SENKI SINCS BIZTONSÁGBAN, AKI VESZÉLYT JELENTHET ORBÁN HATALMÁRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.01. A magyar kormányfő úgy alakította át a titkosszolgálatokat és a törvényi hátteret, hogy bárki, bármikor le lehessen hallgatni, meg lehessen figyelni. Közben közvetlen politikai irányítás alá kerületek az ezt végző hatóságok.

Egyre aggasztóbb, ami kormányzati szinten történik a titkosszolgálattal és az igazságszolgáltatást végző hatóságokkal. Két fontos húzása volt Orbán Viktornak a választásokat kihasználva a titkoszolgálati területen:

- elvonta az Információs Hivatal viszonylagos függetlenségét és központosította a hírszerzést
- teljhatalmat adott a közvetlen politikai irányítása alá tartozó ügyészségnek és titkosszolgálatnak, amelyek gyanúsítás nélkül is gyűjthetnek bizonyítékot bárkivel szemben

Ez a kettős lépés azokra a diktatúrákra jellemző, ahol a hatalom kicsúszik az állampolgárok irányítása alól és egy politikai csoport (a Fidesz) érdekeinek megfelelően, közvetlen politikai célok megvalósítására használják fel az amúgy az egész országot védő titkosszolgálatokat. Erről egészen nyíltan írt a Zoom is pár hete: Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai, gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint „a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére” is. Hogy éppen mi a magyarok érdeke és az egybeesik-e Orbán Viktoréval, ez egy politikai filozófiai kérdés, de a lényeg a lényeg: Orbán Viktor már 2016-ban és 2017-ben is beszélt arról, hogy titkosszolgálati eszközökkel figyelik meg a „nemzetáruló, sorosista, bevándorlást segítő” civilek munkáját.

Többek között ezért költözik el Budapestről az Open Society: közlésük szerint nem érezték biztonságban a munkatársaikat. Orbán májusban felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, amiről nem tudjuk, hogy van-e köze a központosításhoz. A választások után pedig hozzáfogott a hírszerzés átalakításához és létrehozott egy „hírszerzési központot” amelyet a Miniszterelnöki Kormányirodán belül, illetve a Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt...