2019. november 4., hétfő

CSABA LÁSZLÓ: EGÉSZEN BIZTOSAN LEHET TUDNI, HOGY A KÖVETKEZŐ VÁLSÁG NAGYOBB LESZ, MINT AZ ELŐZŐ VOLT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2019.11.04.


Magyarország egykori éllovas pozíciója az előző évtizedben elveszett, a mostani pedig egyértelműen elvesztegetett évtized volt. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk, állítja Csaba László akadémikus, a CEU közgazdaságtan-professzora, az egyetem Határtalan tudás rendezvénysorozatának ma esti fő előadója.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Határtalan tudás című sorozatának november 4-i előadásai a gazdasági válságok természetével, működési mechanizmusával, előzményeivel, következményeivel és gazdasági hasznával foglalkoznak. A rendezvény fő előadója Csaba László akadémikus, a CEU közgazdász professzora, akit a Qubit arról kérdezett, hogyan hat kölcsönösen egymásra gazdaság és politika, mikor jön és milyen következményekkel járhat a következő nagyobb gazdasági válság. A Qubit a Határtalan tudás médiapartnere.

Qubit: A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?


Csaba László: Közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja. A magyar gazdaságnak sem a viszonylagos, vagyis az ország saját ligájában játszó államokhoz képesti teljesítménye, sem az ország egyedi mutatóival mérhető teljesítménye nem mondható jónak. Az azonos ligában játszó országokhoz, Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban. Az észtek látványosan előttünk járnak minden mutatóban, miközben 1990-ben országuk még az orosz birodalom perifériája volt. Egykori éllovas pozíciónk az előző évtizedben egyértelműen elveszett, a mostani évtized pedig, aminek a végét tapossuk, egyértelműen elvesztegetett évtized volt, minden lehetséges mutató szerint. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk.

Az a tény önmagában figyelmeztető, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre távozott ebben az évtizedben. Ez egy rettenetesen magas arány, ez Moldova, Litvánia szintje. Az országon belül nincs megfelelő mennyiségű befektetési lehetőség. A nemzeti bank apparátusa, még ha szépen becsomagolva is, évek óta azt kommunikálja, hogy ha nem változik a gazdaságpolitika, nagyon nagy baj lesz. Nemzeti banki elemzők szerint a bankon kívül vélhetően el sem olvassák a jelentéseiket. A kormánypropaganda mindig 3-6 hónapos távra tekint, emiatt szinte kizárólag hamis adatokkal operálnak, ilyen rövid időtáv ugyanis semmit nem mond a fenntarthatóságról. A Gyurcsány-korszakban ugyanez történt. A 2010 utáni évtizedről pedig még azt sem lehet elmondani, hogy a minőségi tényezők kompenzálták volna a mennyiségi növekedés lassulását. Ahová a 2008-2009-es gazdasági válság után elértünk, az nagyjából a 2006-2007-es szint. Ez nem egy nagy teljesítmény, a víz tetejére a leszorított labda általában magától is visszatér. Mindez nem arra utal, hogy akkora sikertörténet lenne a magyar...

MIÉRT IS NINCS A MAGYAR JOBBOLDALNAK TERMÉKENY HAZAFISÁGA?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.11.03.


Mert legelőször önmagának hazudik. Illusztrációként egy beszélgetés két jobboldali történésszel nem túl régről. Lássuk ehhez, hogy a magyar jobboldal -- egyéb sikerek híján (miért, hogy az egyetlen jobboldalinak nevezhető és egyúttal vitathatatlanul sikeres kormányzati periódust, a Bethlenét, nem sikerül modellezniük és példának állítaniuk maguk elé?) és a múltjában rengeteg bűntől terhelten -- alapvetően a szimbolikus politikában él, szimbolikus narratívákból táplálkozik és mítoszokat táplál. Egyik vezető mítosza a történelmi Magyarország felbomlásáért és Trianonért való felelősség Károlyira és a bolsevik kormányra hárítása. Ebből a felelősségből ellenben csak nagyon kevés áll meg, semmivel se több -- sőt! --, mint ami Tiszát vagy az közkeletűen ellenforradalminak nevezett (revizionista, "fehér", hortyhsta) kormányokat terheli...

...azért érdemes ezeket a dolgokat újra és újra elővenni, mert a mai jobboldali (pontosabban etnicista legitimációjú) rezsim éppen az ilyen mítoszokkal érvel a "bolsevik, nemzetáruló, internacionalista" ellenzéke ellen, megteremtve a mai politikai oldalak történeti előképeit és világosan kiosztva a felelősségeket a történelmi kudarcainkért. Ez az egész törekvés azonban olyan hazugságon alapul, amelynek a nemzet mellett a legnagyobb áldozata éppen a patrióta jobboldaliság lehetősége, mert ezt beszennyezi alantas, hamis, számító politikai koncepciókkal. A koncepciós történetszemléleten kívül ráadásul az orbánista jobboldalnak alig van legitimációs eszköze: a mindennapjai a bűnözésé, a politikája nemzetellenes, az éthosza silány, a jövőképe egy szerencsejátékosé.

AKI ORBÁNT CSERBENHAGYJA, ARRA LŐ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.11.04.


A Fidesz uralma alatt kialakult új magyar feudalizmusról, oligarchákról, uniós pénzekből gyarapodó, korrupt politikai elitről közölt hosszú magyar nyelvű riportot a New York Times, amely Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárt is megszólította. Kemény szóváltás után váltak el útjaik Orbánnal. Putyin budapesti látogatása is még mindig téma a nemzetközi sajtóban.

A lerobbant magyar egészségügyet a luxus stadionokkal összehasonlító cikknél is részletesebb elemzést közölt magyar nyelven a New York Times Csákváron keltezett, többszerzős oknyomozó írásában a mezőgazdaságnak juttatott uniós pénzekből meghízott magyar oligarchákról, a politika kegyeltjeiről, a földbárókról.

A kialakult új rendszert a feudalizmus modern változataként mutatja be. Persze nem csak nálunk, például cseheknél is hasonló a helyzet, Andrej Babis cseh miniszterelnök az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője hazájában. Zömében épp azokban az országokban alakult ki a korrupció, amelyek az Európai Uniót belülről fenyegetik, vezetői pedig populisták.

A rendszert rendszabályozni kellene, mert Brüsszelben általában nem is tudják, mire költik a kiutalt összegeket az adott országban. Azonban attól tartva, hogy ez igencsak megosztaná az uniót, egyelőre halogatják az agrárszubvenciós reformot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szűkebb hazájába, Fejér megyébe is sűrűn vándorolnak a pénzek, s a New York Times oknyomozói szerint a kormányfő az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait...

JÓ LENNE VÉGRE SZEMBENÉZNI A VALÓS PROBLÉMÁKKAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.11.04.


Világszerte több ezer civil szervezet (fideszes nyelven: NGO) tesz azért, hogy olyan lehetetlen helyzetbe sodródott embereken segítsen, akikről az egyes kormányok vagy megfeledkeztek, vagy teljesen lemondtak. Ezen civil szervezetek munkája sokrétű, ezért nem is lehetne egy bizonyos csoportba sorolni azok egészét. Céljuk azonban szinte minden esetben az emberek megsegítése. A munkájuk azonban egyre több országban ütközik akadályokba, legfőképpen ott, ahol populista vezető került hatalomra. Ők egy újonann kikiáltott ellenséggé váltak az LGBT közösségek mellett. Az NGO-k munkájának lehetetlenné tétele tehát messze nem csak Magyarországon vált divatossá, hanem mondjuk lengyel barátainknál is. Idehaza a civilek munkáját leginkább Soros Györggyel hozzák összefüggsébe, ezzel mindenféle bornírt összeesküvés-elméleteket gyártva.

Sokaknak valóban fogalmuk sincs arról, hogy ezek a szervezetek hogyan is működnek, ezért elhiszik a propaganda üzeneteit, miszerint nincs szükség az NGO-k tevékenyéségre. A magyar kormány szerint leginkább azért nem, mert azok aláássák a magyar emberek akaratának megtestesülését, amely szerintük a Fidesz kétharmadával teljesült be 2010-ben. Orbán nem nézi jó szemmel – mint ahogy Lengyelországban a helyi vezetés sem -, hogy a mai napig léteznek olyan szervezetek, amelyek kiállnak a bajba jutottak jogaiért, esetleg galád módon képviselik az emberek jogait. Ha tehetné, Orbán vélhetően megszüntetne minden civil szervezetet, akkor ugyanis nem kéne olyanok miatt aggódnia, mint a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

Ugyan Orbán megpróbálta elhallgattatni ezen szervezeteket, azonban ez nem sült el túl jól, ezért a sikertelenséget követően – egyelőre legalábbis – békén hagyta őket...

HÉT REMEK KIFOGÁS, MIÉRT NE TEGYÜNK SEMMIT A KLÍMAKATASZTRÓFA ELLEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LÁNYI ANDRÁS
2019.11.04.A környezet védelme elképzelhetetlen a politika értelmének helyreállítása nélkül – állítja Lányi András. A filozófus, ökopolitikus szerint a mostani évtizedeket az utókor mint az elvesztegetett időket fogja emlegetni, amikor még lehetett volna cselekedni, mégsem cselekedtünk. S hogy miért nem? Lányi sorra veszi kényelmes mentségeinket és kifogásainkat. A szöveg vitaindítóként hangzott el 2019. október 31-én a Felelős értelmiség nevet viselő kezdeményezés környezet- és klímapolitikai vitafórumán, amelynek a Válasz Online is médiapartnere volt. Az ott elhangzott szöveg „nyomtatásban” itt és most jelenik meg először. 

Állítom: az ökológiai katasztrófa csupán tünete a modern ipari civilizáció válságának. Nem a környezetünkkel, de igenis a tudásunkkal lehet valami baj: a jóról és a rosszról alkotott fogalmainkkal. Ahogyan őseink a természet vak erőit rettegték és imádták, úgy féljük és tiszteljük mi, ma élő emberek, a tudományos-technológiai haladás által ránk szabadított vak erőket. Hiszünk a megmásíthatatlan gazdasági szükségszerűségben, ahogy a régi görögök hittek a végzet hatalmában. Gazdálkodásnak az utódaink örökségével űzött lelkiismeretlen pazarlást nevezzük és jólétnek nevezzük azt az állapotot, amikor létforrásainkat a legnagyobb tömegben és a legsebesebben változtatjuk át hulladékká. És: szabadságnak nevezzük a függőséget a technológia szolgáltatásaitól, amelyek az emberi képességek és az emberi kiválóság helyébe lépnek.

A mostani évtizedeket az utókor mint az elvesztegetett évtizedeket fogja emlegetni, amikor még lehetett volna cselekedni, mégsem cselekedtünk. Tudtuk, mit kellene tenni a veszély mérséklése érdekében, mégse tettük; a bátortalan, felemás kezdeményezések nem álltak arányban a változatlan erővel zajló természetrombolás nagyságrendjével. Mi lehetett végzetes tétlenségünk magyarázata, miért ál- és pótcselekvésekkel hitegettük magunkat? Erre lesznek kíváncsiak, akik utánunk jönnek, s erre a kérdésre keresem most a választ magam is.

Vegyük sorra tehát kényelmes mentségeinket és kifogásainkat!

...

2019 HARMADIK NEGYEDÉVÉBEN 1,8 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTTEK ROGÁNÉK AZ ÁLLAMI CÉGEK RENDEZVÉNYEIRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.11.04.


363,5 millió forintot költött el a Nemzeti Kommunikációs Hivatal az Antenna Hungária Zrt. révén az Orbán Ráhel barátnője vezette Magyar Divat & Design Ügynökség rendezvényeire, de közel 173 millió jutott a miniszterelnök fogorvosa, Bátorfi Béla által szorgalmazott 2020-as Giro d’Italia kerékpárverseny kommunikációjára is.

Még júliusban számolt be a Napi.hu arról, hogy a Rogán Antal vezette Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) nettó 30 milliárd forintos keretszerződést kötött az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt.-vel, ami a megállapodás szerint állami szervezetek rendezvényeit fogja lebonyolítani.

Az Antenna Hungária a hazai műsorterjesztési és telekommunikációs szektor meghatározó szereplője: az Opten Kft. adatai alapján 2018-ban a cég nettó árbevétele 38 milliárd forint lett, adózott eredménye pedig 50 millió forint volt. Érdekes módon az ominózus szerződéskötés idején, 2019. július 12-én nem szerepelt a tevékenységi körei között a rendezvényszervezés, és csak 10 nappal az NKOH-val aláírt megállapodás után, július 22-én vette fel a cég a “Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése” elnevezésű tevékenységet.

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából az derül ki, hogy az NKOH a 30 milliárdos keretösszegből július-augusztus-szeptember hónapokban összesen nettó 1,78 milliárd forintot költött el rendezvényszervezési feladatokra az Antenna Hungária Zrt. révén.

A tájékoztató szerint a legnagyobb tétel, nettó 363,5 millió forint (ebből 109 millió opció) az Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia által vezetett Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. kommunikációs és rendezvényszervezési feladataira ment el.

Emellett majdnem 173 millió forint jutott a 2020-as Giro d’Italia kerékpárverseny reklámozására is, de ez még csak az első ütem volt a jövő májusi sporteseménnyel kapcsolatban. A kerékpárverseny első három szakasza lesz majd Magyarországon, a rendezés egy kormányhatározat szerint 7,7 milliárd forintba fog kerülni a hazai adófizetőknek, és Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosa, Bátorfy Béla szorgalmazta a magyar rendezést...

DAVID ATTENBOROUGH ÚJ SOROZATA PUSZTULÁSRÓL ÉS TÚLÉLÉSRŐL MESÉL, ÉS LÁTVÁNYOSABB, MINT VALAHA

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.11.02.  Ha Oxfordban holnap kitalálnák, hogy a 
  szótárban ezentúl minden szó mellé egy 
  képet is rendelnek, akkor a munkabírás 
  bejegyzésnél nem kellene sokat gondolkodni 
  az illusztráción: a 94. életévét taposó Sir 
  David Frederick Attenborough úgy ontja 
  magából a természetfilm-sorozatokat, mintha 
  féltené az állását a BBC-nél, bár ezekben az 
  új sorozatokban már leginkább csak 
  narrátorként vesz részt.

  Attenborough A kék bolygó (2001) és a 

  Bolygónk, a Föld (2006) című klasszikusai a 
  természetfilmezés alapművei, ráadásul mindkettőnek elkészítette a folytatását 2016 és 2018 között. Tavaly Dynasties címmel narrált ötrészes sorozatot a legismertebb, legkedveltebb veszélyeztetett fajokról, majd idén először a Netflixre tett egy kis kitérőt, a klímaváltozás hatásait erősebben sulykoló Our Planettel, majd vissza is tért a BBC-re, ahol Climate Change: The Facts címmel készítette el eddigi legpolitikusabb munkáját.

Most pedig Seven Worlds, One Planet (Hét világ, egy bolygó) címmel tért vissza a tematikus sorozatokhoz, hogy egy kicsit kevésbé klímaharcosan, de az égető ökológiai problémák figyelembe vételével mutassa be epizódonként a hét kontinens (Antarktisz, Ázsia, Európa, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ausztrália) élővilágát...


KÜSZÖBÖN A VÁLTOZÁS: NEM OLYANOK LESZNEK A KÓRHÁZAK, MINT AMIKHEZ EDDIG HOZZÁSZOKTUNK

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2019.11.04.


Kevesebb kórház lesz a jövőben, és azok átalakulnak profiljukban. Az ellátórendszer finanszírozása 20 év múlva teljesen másképp fog működni, az egészségnövekedés lesz a középpontban. És a változások elől az alapellátó háziorvosok sem menekülhetnek meg, közben pedig a legjobb szakorvosok olyanná válnak, mint a top focisták a vezető ligákban - vetíti előre Végh Attila, a svéd Capio és a kelet-európai régióban érdekelt Panta Hospitals korábbi elnök-vezérigazgatója. Az egészségügyi menedzser-orvossal arról beszélgettünk, hogy fog kinézni Európa és ezen belül Magyarország gyógyító rendszere, a technológia mennyiben tudja segíteni ezt a folyamatot, milyen szerepe lesz a jövőben ezen a téren a Google-nek és hogyan lehet megoldani az égető szakemberhiányt. Úgy véli: a közeljövőben fog eldőlni, hogy melyik lesz az a 2-3 magánkórházlánc Magyarországon, amely 20 év múlva is működik...

KASZTOSODIK A MAGYAR TÁRSADALOM, ÉS ENNEK MIND MEGISSZUK A LEVÉT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.11.03.


Papíron a piacgazdaság előnye a meritokrácia. Ennek nagyon leegyszerűsítve az a lényege, hogy valakinek a társadalmi pozíciója nem a származásától, hanem a tehetségétől és szorgalmától függ. Ha valaki tanul és teljesít, akkor gazdag lesz, ha nem, akkor szegény marad, legalábbis elméletben. A gyakorlatban ugyanis hatalmas problémák vannak ezzel a nyugati világban és Magyarországon is.

A társadalmi mobilitás és a széles középosztály megléte előfeltétele egy jól működő demokráciának: talán ezért is szentelt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) két hosszabb tanulmánykötetet is ennek a két témának az elmúlt két évben. Ezekből többek között például az az első hallásra megdöbbentőnek hangzó tény derült ki, hogy

Magyarországon egy szegény családnak több mint 200 évig tart kiemelkedni a szegénységből és középosztálybelivé válni.

Nemrég járt Budapesten Michael Förster, az OECD vezető szociálpolitikai elemzője, aki mindkét kötet esetében vezette a kutatócsoportokat, majd a kötetek főszerkesztője volt, így fel tudtunk neki tenni néhány kérdést a tanulmányok legérdekesebb eredményeivel kapcsolatban. Mivel a középosztályokról szóló kötetről már korábban beszámoltunk a G7-en, ebben a cikkben inkább a mobilitásról lesz szó...

VÁLASZTÁSI HÁLAPÉNZ A KISTELEPÜLÉSEKNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.11.04.


Pár nappal azután, hogy a Fidesz elbukta a megyei jogú városok felét, húszmilliárd forinttal megemelte a kormány a Magyar Falu Programra szánt keretet.

A Fidesz-KDNP az októberi önkormányzati választásokon nemcsak Budapesten szerepelt rosszul, hanem vidéken is érzékeny veszteségeket szenvedett: a 23 megyei jogú városból tízet is ellenzéki polgármester és testület irányít, hármat pedig hiába nyert el kormánypárti városvezető, testületi többség nincs mögötte. A falvak viszont úgy tűnik, továbbra is a kormánypártok hívei, legalábbis ezt jelzi, hogy míg öt évvel ezelőtt a megyei közgyűlési helyek 58,44 százalékát kapta a Fidesz, addig ezen most még javítani is tudtak, s a voksok 64,05 százalékát szerezték meg. Fontos tudni, hogy ezekre a listákra a megyei jogú városokban nem lehet szavazni, vagyis a vidéki falvakban, kisebb városokban dőltek el e mandátumok. 

Nem nehéz párhuzamot vonni az eredmény és aközött, hogy Gyopáros Alpár a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a választást követően bejelentette: 20 milliárd forinttal megemelik a falvakra szánt keretet, s ebből a pénzből az önkormányzatok utakat, járdákat, óvodákat és orvosi szolgálati házakat építhetnek, illetve újíthatnak fel. Idén eredetileg 150 milliárdot szántak a programra, amiből 50 milliárd forintot 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárd forintot a falusi csokra és 75 milliárd forintot közszolgáltatások fejlesztésére irányoztak elő...

MATOLCSY: AZ EURÓ KÁROS ÉS MEDDŐ ÁLOM, AMIBŐL FEL KELL ÉBREDNI

INDEX
Szerző: CSATÁRI FLÓRA DÓRA
2019.11.03. 


Matolcsy György a Financial Timesba írt egy cikket, amiben végigvett az euró kockázati közül jó párat. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint például a közös deviza "nem kellett" az 1999 előtti európai sikersztorikhoz, utána pedig az eurozóna tagjai többségének nem származott belőle haszna. Az MNB elnöke emellett olyan "káros és meddő" álomnak gondolja az EU közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni. Matolcsy szerint azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek még most, két évtizeddel az euró bevezetése után sem adottak, az egész egy stratégiai hiba. Hiszen:

- nincs közös állam
- nincs olyan költségvetés, amely az euróövezet teljes GDP-jének legalább 15-20 százalékát fedezné
- nincs közös pénzügyminisztérium
- nincs közös pénzügyminiszter.

Matolcsy azt állítja: az euró bevezetése alapvetően egy francia csapda volt. A bankelnök szerint Németország újraegyesítésekor az akkori francia államfő, Francois Mitterrand a németek megerősödésétől tartott és azért akarta rávenni a németeket a német márka feladására, hogy Európa ne váljon németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl Matolcsy értelmezésében pedig azt gondolta, hogy az euró bevezetése lesz a német egység ára és beadta a derekát. Matolcsy ugyanakkor azt is igyekszik bizonyítani, hogy az euró bevezetése kapcsán se a franciák, se a németek számítása nem jött be...

ELSZÁLLTAK A LAKÁSÁRAK: A HŐS UTCÁBAN 100 EZER, A DOROTTYA UTCÁBAN 1,6 MILLIÓ FORINT EGY NÉGYZETMÉTER

MÉRCE
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.11.04.


Több mint 120 lakást értékesítettek tavaly Budapesten olyan utcákban, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot – írja a Magyar Nemzet a KSH statisztikái alapján. Óriásiak a különbségek aszerint, hogy hol vásárolna az ember lakást magának.

Az V. kerületben 850 ezer forint fölött volt 2018-ban egy négyzetméter átlagára, míg a Hős utcában mindössze 100 ezer forint volt ez az összeg.

Budapesten összességében 19 olyan közterület van, ahol átlagosan 1 millió forint a négyzetméterár: ezek közül 15 található a Belvárosban, 2-2 pedig az I. és a II. kerületben.

A legtöbbet a belvárosi Dorottya utcában kellett fizetni, ahol átlagosan 1,6 millió forintba került 1 négyzetméter.

Hogy mennyire durván emelkednek az árak, azt talán jól példázza az is, hogy míg tavaly már 19 közterület átlagárai lépték át az egymilliós négyzetméterárat, addig 2017-ben mindössze 9 közterület volt ezen az árszinten, vagyis több mint a duplájára nőtt a területek száma. És míg 2017-ben mindössze néhány tucatnyi ilyen adásvételt bonyolítottak le, addig tavaly már 120-at.

A Belvárosban az átlagos négyzetméterár egy év alatt 21 százalékkal nőtt.

És mindeközben a külső kerületekben töredéke ennek az átlagos négyzetméterár. A X. kerületi Hős utcában a legalacsonyabb: ott alig valamivel több mint 100 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Szintén jól érzékelteti a különbségeket, hogy a VIII. kerület dzsentrifikálódó részén, a Corvin sétányos átlagosan 915 ezer forintot fizettek tavaly a lakások négyzetméteréért, addig például ugyanennek a kerületnek egy másik részén, a Benyovszky Móric utcában csupán 270 ezret.

Ha a teljes képet nézzük: tavaly Budapest négyzetméter-átlagára meghaladta a félmillió forintot, a 31 849 fővárosi adásvétel alapján egész pontosan 512 ezer forintot tett ki.

Ezzel párhuzamosan viszont csökkent az adásvételek száma: 2018-ban kevesebb mint 32 ezer lakás cserélt gazdát, míg 2017-ben több mint 33 ezer...


ITT OLVASHATÓ

NÉMET KÜLÜGYMINISZTER A MAGYAR EU-KÖLTÉSEKRŐL: ÉN NEM ÍGY ÉRTETTEM A KANCELLÁR ASSZONY

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2019.11.04.


A magyar kormány jelöltje felkészült biztosa lesz az EU-bővítésnek és szomszédságpolitikának – nyilatkozta a hvg.hu-nak hétfői budapesti látogatása előtt Heiko Maas német külügyminiszter. A szociáldemokrata politikus hisz abban, hogy lesz még összeurópai megoldása a menekültkérdésnek, és a magyarok kapcsán nem a gulyás vagy a termálfürdő számára a fontos. Kérdéseinket írásban tettük fel a miniszternek.

Hvg.hu: A nagyobbik német kormánypárt, a CDU frakcióvezető-helyettese a török katonai offenzívát elítélő uniós határozat magyar megvétózása kapcsán azt mondta, aki nem tud csapatban játszani, az hagyja el az Európai Uniót. Ez a német szövetségi kormány hivatalos álláspontja? Ön milyen tanulságot vont le a magyar kormány vétójából?

Heiko Maas: A végén Magyarország megszavazta az összes EU-határozatot. És abban is hiszek, hogy a magyar lakosság túlnyomó része egy erős és cselekvőképes Európai Unió része szeretne lenni. Nem kell mindig egy véleményen lennünk, de ha az a célunk, hogy az EU-nak szerepe legyen a globális kérdések rendezésében, szükségünk van egy minimális kompromisszumkészségre és a konstruktív megoldásokat kereső akaratra. A 2020-as soros EU-elnökségünk alatt is azért fogunk dolgozni, hogy az EU a szomszédságában és globális szinten is jobban tudja alakítani a folyamatokat...

PATINÁS OSZTRÁK HADIIPARI CÉGET VÁSÁROLT A MAGYAR ÁLLAM - MARÓTH GÁSPÁR: A HADERŐFEJLESZTÉS EGYÁLTALÁN NEM CSUPÁN PÉNZKÖLTÉS (INTERJÚ)

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: VILLÁNYI KÁROLY
2019.11.04.


Bő kilenc éve a polgári kormány egy lényegében lefegyverzett honvédséget örökölt meg, mára viszont nemcsak a lemaradást sikerült több területen behozni, de a magyar állam megjelent a nemzetközi porondon is: most Ausztriában vásárol nagy múltú, aknavetőket gyártó üzemet, a közelmúltban pedig együttműködést kötött az Airbusszal és egy cseh céggel. Az előbbi részeként a francia—német hadiipari óriás helikopterei­hez gyártunk mozgóalkatrészeket, az utóbbinak köszönhetően Európa egyik legmodernebb kézifegyvergyára működhet Kiskunfélegyházán – derült ki a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos, Maróth Gáspár lapunknak adott exkluzív interjújából:...

AKAD BANK, AHOL JÓCSKÁN VISSZAESETT A BABAVÁRÓ IRÁNTI IGÉNY - CSAK ÚGY RÖPKÖDNEK A SZÁZMILLIÁRDOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.04.A babaváró kölcsön közel négyhónapos múltja beigazolni látszik, hogy a tehetősebbeket fellelkesítette ez a lehetőség. Tízből kilencen a maximális hitelösszeget kapták. Az egyik nagyobb bank szerint a kezdeti kimagasló érdeklődés az első két hónap után mérséklődött.

Alaposan alulbecsülte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy mekkora költségvetési kiadással járhat a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása. Az MTI által a nagyobb bankok körében végzett felmérés szerint hasonlóan nagy lehet az eltérés a babaváró hitel esetében is (a konstrukcióról itt tájékozódhat). A jegybank kalkulációjában az idei évre beállított 81 milliárd forinttal szemben öt bank már október végéig 27,5 ezer ügyfélnek 250 milliárd forintot meghaladó összeget már folyósított...

A LONDONI KÖZLEKEDÉS GYÖTRELMEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Világpolgár
2019.11.04.


Aki ismeri az igazán nagyvárosokat, az tudja, hogy az egyik leginkább neuralgikus pont a közlekedés. Nincs ez másként Londonban sem, erről osztja meg tapasztalatait Világpolgár, aki előbb reagál a korábbi posztjai kapcsán érkezett megjegyzésekre, illetve a Brexit körüli huzavonára. (Korábbi posztjait itt és itt olvashatjátok el.)


„Nagyon úgy tűnik, hogy a Brexit szavazás rasszista mivoltát nem csak én vettem észre, hanem például a Washington Post, a Guardian többször is, a BBC, a Nature, stb. (Az oldalak neveire kattintva elolvashatók az eredeti cikkek.)

Mindez teljesen összhangban van az én 10 éves mindennapos tapasztalataimmal. Vigyázni kell velük, mert nem mindig mutatják ki őszintén. Nagyon jó cikkek vannak arról, hogy a politikai elit hogyan fűtötte a meglévő idegengyűlöletet és hogyan kovácsolt belőle politikai tőkét. De ha úgy jobban tetszik, hívhatjuk diszkriminációnak is a rasszizmust.

A korábbi posztban utaltam 18 ezer állásra, ami a Brexit miatt kerül el az országból, a szóban forgó bank áthelyezi működését Frankfurtba. Ezt korábbi cikkekből és nyilatkozatokból is tudom. Fő problémájuk a rendezetlen szabályozás, és a bizonytalanság.

Amennyire leszűrtem, a londoni központot helyezik át Frankfurtba, és csak a brit piacra szükséges dolgok maradnak. Minden más uniós tevékenységet a német városból fognak működtetni. (Erről itt van például egy cikk.)

Sok cikk született arról is, hogy a cégek vonulnak ki Nagy-Britanniából, és láttam statisztikákat arról, hogy 2016 óta több cég ment csődbe, mint korábban. Vannak kormányzati statisztikák is erről. Szóval szerintem itt azért érezhető egy komoly folyamat.

Természetesen vannak más tényezők is. Aki ezt érdemben elemezni akarná, az inkább olvassa el Samuelson kb. 400 oldalas könyvét a gazdasági válságokról és kezelésükről. Ezt régen én még a Szabó Ervin Könyvtárból mentettem meg… Sajnos már nincs meg, de nagyon érdekes olvasmány volt.

Még hozzátenném, hogy a £130 milliárd GDP-növekedés veszteség, amit a mostani megállapodás okozhat, se semmi...

AZ OSZTÁLHARC ÉLESEDIK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.10.31.


„Kiderült, sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vas­útegészségügyi Nonprofit Kft.-nél, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését. A cégnél úgy vélik, mivel a 2017–2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe. A Vasutasok Szakszervezete sze­rint ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is, ezért a miniszté­riumtól kérnek értelmezési megerősítést” – írja a 24.hu, némiképp ta­lán homályosan, evvel együtt 
a tényállás átlátható.

A dolgozók annyit fognak keresni 2020-ban, amennyit 2016-ban kerestek, vagyis jó lesz nekik. Ellentétben azokkal a koroso­dó humán egyedekkel, akiknek a mostani jövedelme nem a 2016-os, hanem az 1976‑os színvonalat múlja alul, persze vásárlóértékre át­számítva, és nem is kicsivel, hanem sokkal. Igen sokkal. Ők persze örülnek ennek, hiszen van jövedelmük, tehát Isten tenyerén ülő, fortu­nátus emberek, még az ökrük is leborjadzik, más kérdés, hogy az el­pusz­tít­ha­tatlan op­timizmusnak ezt fokát nem ingyen adják. Sok munka van mögötte, és számtalan érdekes tapasztalat, ám e tárgyban a leg­több élemedett ko­rú honfitársunknak megvan a saját története. Egyik jobb, mint a má­sik.

Vagyis a cég az alkalmazottak fizetését visszametszi, mint jó kertész a gyümölcsfát. Elsősorban is azért, mert nem tehet mást, lévén koldusszegény. Legnagyobb (több mint nyolcvanszázalékos) tulajdo­no­sa a magyar állam, annak pedig egy vasa sincs. Honnan is le­hetne, amikor csak a Pénzügyminisztériumnak a Várba való költözése ötven­mil­li­árd­ba kerül, lopja az állam a pénzt? Nem lopja. Tőle lopják.

Ez tehát az egyik oka annak, hogy a Vasútegészségügyi Nonpro­fit Közhasznú Kft. a dolgozók fizetését váratlanul megkurtítja. A másik ok az, hogy megte­heti. Egy amerikai, brit vagy horvát munkáltató nem tehetné meg, ha mégis próbálkozna, nagyon megszívná. Persze a ma­gyar munkavállalót se kell féltenünk, a kft. alkalmazottai anyáznak (per­sze ele­gánsan, kifinomultan, választékosan és szűk kör­ben, ahogy az a jól ne­velt, keresztény dolgozótól elvárható), de hát ez így van rendjén. Más a helyzet a szakszervezetekkel, hiszen azok az osztály­harc frontján vi­tézkedvén még a szélsőséges megfogalmazások­tól se riadhatnak vissza.

Ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is”, szögezi le kí­méletlen nyíltsággal a Vasutasok Szakszervezete, emlékezetünkben pedig felködlik egy sok évvel ezelőtti tévériport. Az elkövető hetven­nyolc késszúrással ölte meg az áldozatát, a megkérdezett jogász pedig akként vélekedett, hogy ez a cselekmény nemcsak brutális, hanem er­kölcsi aggályokat is felvet. A Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. döntése szintén aggályosnak minősült, mi pedig biztosak vagyunk abban, hogy a magáról megfeledkezett munkáltató ezek után köpni-nyelni se tud.

Optimizmusunkat tovább fokozza az a körülmény, hogy a szak­szervezet a jelen kaotikus helyzetben a minisztériumtól kér „értelme­zési megerősítést” (bármi legyen is az), hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumának ismeretes mód mindenre van jobb ötlete. Kétség nem fér hozzá, hogy az itt tárgyalt konfrontációt illetően is mélyen szántó őstörténeti, nyelvészeti, asztrológiai stb. megállapításokkal áll majd elő, továbbá felhívja a figyelmet most induló Országos Görpark Prog­ramjára, vagyis mindent megtesz annak érdekében, hogy a búsuló vasútegészségügyiek orcáján mégis földerengjen egy halvány mosoly...


GKI: MARKÁNSAN LE FOG LASSULNI A MAGYAR GAZDASÁG JÖVŐRE

INDEX
Szerző: DA
2019.11.04.


A GKI szerint a világgazdasági körülmények romlása és az EU-transzferek serkentő hatásának kifulladása 2020-ra markáns lassulást valószínűsít a magyar gazdaságban. A gazdaságkutató prognózisa szerint a GDP a tavalyi 5,1 százalék után idén 4,3, jövőre pedig 2,7 százalékkal nő - írta az MTI.

A magyar gazdaság az első fél évben a tavalyival megegyező, kiugró mértékben, 5,1 százalékkal bővült.

EZ AZ ÜTEM AZ EU-BAN EDDIG A LEGGYORSABB, MINTEGY HÁROMSZOROSA AZ ÁTLAGNAK.

A harmadik negyedév is jól kezdődött júliusban, de ezt augusztusban az iparban és az építőiparban is látványos lassulás követte, és az üzleti várakozások a következő hónapokra sem valószínűsítenek javulást - írja elemzésében a gazdaságkutató.

Május óta ugyanakkor az infláció is csökken - teszik hozzá -, szeptemberig csaknem 1 százalékponttal mérséklődött (a GKI várakozása 2019 végére 3,5, 2020 végére 3,3 százalék). Kedvező az államháztartás helyzete is, ugyanakkor a folyó fizetési mérleg 2018 után idén is deficites, a forint gyenge (az első kilenc hónapban 323,1 forint volt az átlagos euróárfolyam, idén 325, jövőre 335 forintra számítanak a tavalyi 318,9 forint után).

A GKI szerint a magyar gazdaságot a belföldi kereslet hajtja, a belföldi felhasználás növekedése 2017-ben közel 1, 2018-ban több mint 2, az idei első fél évben pedig közel 0,5 százalékponttal volt gyorsabb a GDP dinamikájánál, ennek megfelelően, a külső egyensúly romlik. 2017-18-ban az áruimport mintegy 3 százalékponttal emelkedett gyorsabban, mint az export, az idei első nyolc hónapban pedig közel 2 százalékponttal...

A NICKEL-FIÚK TUDTÁK, HOGY MINDENKI BŰNRÉSZES, AKI ELFORDÍTJA A FEJÉT

KÖNYVESBLOG
Szerző: Forgách Kinga
2019.11.04.
Colson Whitehead korábbi sikerregényében, A föld alatti vasútban (kritikánk ITT) egy metaforikus teret képzelt el, hogy ezáltal mutathassa be annak a titkos abolicionista szervezetnek a működését, amely az 1800-as években az északi államokba próbálta menekíteni a színesbőrű rabszolgákat. Új könyvében, A Nickel-fiúkban hasonló technikát alkalmazott: valós eseményekből indult ki, de azokat elemelte, saját szereplőkkel és motívumokkal tette személyessé és mindenki számára átérezhetővé. A regényben elénk táruló tér, a Nickel Akadémia hasonlóan szimbolikus helyszín, mint az Underground Railroad volt, amely „Amerika rejtett lelkiismeretét” materializálta, hiszen ez is minden olyan gyerekről szól, akit elítéltek vagy bántalmaztak valaha a bőrszíne miatt. Ugyanakkor van egy fontos különbség: az itt bemutatott floridai javítóintézetnek egy valóságban is létező, konkrét iskola adta a mintáját, a Dozier School for Boys, amelyről csak a 2010-es években derült ki, hogy milyen szörnyűségek színhelye volt. „Ez egy hely, és ha egy van, lehet még száz, száz Nickel meg Fehér Ház szerte az országban, száz fájdalomgyár.”

A Nickel-fiúk főszereplője Elwood, aki egy szegregált, feketék lakta városnegyedben lakik, és Martin Luther King beszédein nő fel. A szülei elhagyják, így a nagymamája neveli, de ő keményen dolgozik és jó jegyeket kap, amivel felhívja magára a tanárai figyelmét is. A legfőbb célja, hogy beiratkozhasson Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára, amire szorgalma és az egyik tanára közreműködése révén lehetőséget is kap. A sors fintora, hogy pont azért kerül bajba, mert tanulni szeretne és ki akar törni a feketék számára adott lehetőségekből. Amikor az első napján megpróbál eljutni a főiskolára és stoppol, tudtán kívül rossz sofőr kocsijába száll be: kiderül, hogy a srác autótolvaj, így hamarosan mindkettőjüket elkapják a rendőrök. Egy rossz és elfogult bírói döntés következtében Elwood élete ettől kezdve fenekestül felfordul, ugyanis a Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, ahol a feketék számára fenntartott kollégiumban egy nagyon kemény felügyelő és számos kegyetlen nevelő akarja őt megregulázni...

ÁDER JÁNOS ALAPÍTVÁNYA ÉVI 1,5 MILLIÁRD FORINTBÓL GAZDÁLKODIK ÉS 250 MILLIÓT KÖLT RENDEZVÉNYEKRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.11.04.


A köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legalább két többnapos, minimum 100 fős nemzetközi konferenciát szerveztet az On Ad Production Kft.-vel, ami ellen legutóbb idén augusztusban volt NAV-végrehajtás.

Áder János köztársasági elnök 2016-ban hozta létre a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amelynek célja “A magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységének növelése, a helyi közösségek bevonása ezek megoldására”. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Martonyi János volt külügyminiszter, kurátorai Vizi E. Szilveszter és Szűcs Gábor, igazgatója pedig tavaly ősz óta Csepreghy Nándor volt államtitkár.

Idén februárban az RTL Klub számolt be róla, hogy Áder alapítványa 2019-től évi 1,5 milliárd forint támogatást kap a Miniszterelnökségtől. Tavasszal az Átlátszó birtokába került a támogatói okirat és a Kék Bolygó szakmai programja, amiből kiderül, hogy az alapítvány mire szeretné költeni az idén kapott 1,5 milliárd forintot, amelyet 2020 június végéig használhatnak fel. A dokumentumok szerint közvéleménykutatás, konferenciák, oktatási segédanyagok, ösztöndíjak, vállalkozások díjazása, újságíróképzés, és nemzetközi médiakampány is szerepel a közpénzből megvalósítani tervezett célok között...


ITT OLVASHATÓ

VALÓBAN A GYERMEK AZ ELSŐ A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.11.03.Jól hangzó ígéretek, cselekvőképességet sugalló akciótervek, kormánypropagandával teleplakátolt ország. Az Orbán-kormány lassan tíz éve próbálja elhitetni velünk, hogy minden problémához értő kézzel nyúl hozzá, és akár olyan válságterületeken is csodát tud tenni, mint a népesedéspolitika. Vendégszerzőnk - aki Adófizetőnek nevezi magát - igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy amit a kormány mond, és amit tesz nem feltétlenül áll köszönőviszonyban egymással. Pontokba szedett érvelése elgondolkodtató: ...

SZLOVÁK POLITIKUS: NEM DICSÉRENDŐ ORBÁN GAZDASÁGPOLITIKÁJA

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.11.02.


Nem gondolja, hogy dicséretet érdemel az orbáni gazdaságpolitika, elmaradt reformokról és súlyos korrupcióról, a szabad verseny hiányáról beszélt Ivan Mikloš volt szlovák pénzügyminiszer, akit Csernyánszky Judit szólaltatott meg a Hetes Stúdióban.

A szlovák gazdaság jóval a magyar előtt jár, pedig a mi mutatóink sem rosszak – látszólag. Mi a titkuk? Leszámítva az autóipart, ami önöknél is, ahogy nálunk, megdobja a növekedést.

Körülbelül 15 éve a magyar gazdaság a 3. helyen állt a volt kommunista blokk országai között Szlovéniát és Csehországot követve – visz vissza a 2000-es évek közepére Ivan Mikloš, volt szlovák miniszterelnök-helyettes. Aki a pénzügyi és a privatizációs tárcát is vezette a 2000-es évektől kezdve, és jelenleg elnöke és társalapítója a MESA10 gazdasági agytrösztnek. Ezenkívül az OECD-n keresztül számos nemzetközi gazdasági szervezetnek, csoportosulásnak tagja vagy tanácsadója, számos könyv szerzője. – Erről a rangos helyről csúszott vissza a térségben a 7. helyre, megelőzte őt Szlovákia, Lengyelország, Litvánia és Észtország is. Ennek alapvető oka, hogy az előtte állók mind reformokat hajtottak végre, míg Magyarország ezt elmulasztotta.

Milyen reformokat ért ezen?

Alapvetően strukturális, államháztartási reformokat, a külföldi befektetőket vonzó üzleti környezet megreformálását, és a gazdasági szabadságot biztosító újításokat. Amin alapvetően az állami elosztás mértékének csökkentését értem. Szlovákia ezeket nem mulasztotta el, tekintve az első és a második Dzurinda-kormányzást. A Világbank értékelése szerint 2004-ben a legtöbb reformot megvalósító ország lett Szlovákia – méghozzá világviszonylatban. Ezzel nagyon sok külföldi befektetőt közvetlenül vonzottunk az országba. Akkor alapoztuk meg a viszonylag magas és azóta is tartósnak bizonyuló növekedésünket, amely szemmel láthatóan fenntartható. És ebben az az érdekes, hogy miközben ennek a növekedésnek úgy lett az egyik motorja az autóipar, hogy nem kifejezetten azt az ipart célozta meg a gazdasági tárca, amikor külföldi befektetőket akart letelepíteni nálunk. Ám pontosan azért, mert átalakítottuk az adórendszerünket, rugalmassá tettük a munkaerőpiaci körülményeket. Ne feledjük, hogy a visegrádi négyek (V4) között egyedüliként az eurozóna tagjai is lettünk. Ezek együtt járultak hozzá ahhoz, hogy ma a világ első számú autógyártója vagyunk az egy főre jutó személygépkocsik gyártásában.

A magyar kormány állandóan azt mondja, hogy rengeteg kedvezményt ad az autógyártóknak, és ezért vagyunk sikeresek. Ezek szerint az Orbán-kormány által kötött autóipari szerződések mégiscsak jelentősen különbözhetnek az önök által biztosítottaktól, nemde?

Nem, nem. A szubvenciók nem meghatározóak ebben az összefüggésben. Minden V4-ország a legjobbat akarta kihozni az autógyártásból, ezért mindegyikük a maximális ösztönzőt kínálta. Ráadásul az Európai Unió szabályzata pontosan meghatározta ennek a mértékét is. Így a befektetés értékének a 15 százalékánál több kedvezményt senki nem tudott adni. Tehát nem ezen múlott, hanem a biztonságos befektetési környezeten és szerintem az euró bevezetésén is, ami előnyt jelentett a mi gazdaságunknak, míg az önökének aligha. Az uniós csatlakozás lökést adott, de mivel Szlovákia lett a legattraktívabb ország, már ami a befektetőket illeti, élre tudtunk ugrani...


BÉRLETI SZERZŐDÉS NÉLKÜL HASZNÁLTA HOSSZÚ KATINKA KLUBJA A DUNA ARÉNÁT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.11.04.


Nem szerepel az Iron Corporation Kft.-vel a Duna Aréna bérletére vagy használatára kötött szerződés abban a listában, amelyet a Bp2017 Kft. átadott lapunknak, miután végrehajtóval látogattunk el az állami cég székhelyére. Az eljárás azért került ebbe a szakaszba, mert a vállalat a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta át eddig a közérdekű adatokat.

Egyetlen, az Iron Corporation Kft.-vel kötött megállapodás szerepel azon a listán, amelyet az állami tulajdonban álló Bp2017 Kft. adott át végül lapunknak, miután végrehajtóval érkeztünk a cég margitszigeti székhelyére. A dokumentum szerint a Bp2017 Kft. csupán egy 25 millió forintos reklámszerződést kötött az akkor Hosszú Katinka és edzője, férje Shane Tusup tulajdonában álló Iron Corporationnel. Magyarán Hosszúék pusztán pénzt kaptak az állami cégtől,

miközben az úszósztár klubja, az Iron Aquatics úgy használhatta a Duna Arénát, hogy a létesítményt üzemeltető Bp2017 Kft.-vel nem kötött használatra vagy bérletre vonatkozó megállapodást.

Ez az információ volt annak a több mint két és fél éves útnak a végén, amelyen azért indultunk el, hogy megtudjuk, mennyit fizet az Iron Corporation azért, hogy az állami létesítményben végezhessen úszásoktatást. Még 2017 márciusában fordultunk kérdéssel a Bp2017 Kft.-hez, miután kiderült, hogy az Iron Aquatics a Duna Aréna tanmedencéjében tarthatja úszásóráit. Ebből akkor kisebb felfordulás is kerekedett, mivel Darnyi Tamás úszóiskolájának viszont nem jutott vízfelület...

A SZÁZMILLIÁRDOS BOMBAÜZLET, AMIT ORBÁN INKÁBB ELVITT FELCSÚTRÓL

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.11.04.- Új nagyvállalat épül Orbán Viktor holdudvarában, de már nem a Mészáros Lőrinc nevén futtatott tőzsdei cégcsoport, a gigantikusra hízlalt Opus Global részeként.
- A miniszterelnök Jászai Gellértre ruházta át a 4iG nevű informatikai céget, amely a T-Systems felvásárlásával egy csapásra a legnagyobb magyar vállalat lett a szektorban.
- Jászai a 2000-es években nagykoalíciós ingatlanprojekt élén lett ismert, de a válság idején fejre állt, és 2010 után Simicska Lajos mindenétől megfosztotta.
- Simicska bukása után Orbán új emberekkel, új módszerekkel kezdte újraépíteni gazdasági birodalmát, és Jászait bízta meg a Mészáros Lőrinc-féle nagy tőzsdei holding felépítésével.
- Jászai néhány év után viszont összekülönbözött Mészáros családdal.
- Orbánnak több nyomós oka volt, hogy elvegye a 4iG-t Mészárostól. Az egyik, hogy megüzenje strómanjainak: senki nem érezheti magát biztonságban.

A 4iG Nyrt. informatikai vállalkozás 2018 nyarán olvadt be a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, és egyáltalán nem szokatlan módon azonnal meg is táltosodott: megsokszorozta forgalmát, nyereségét, és sorban kapta a megbízásokat. Alig egy év elteltével viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része ráadásul pont arra a Jászai Gellértre szállt, aki az elmúlt években a Mészáros-birodalom működtetője volt.

Jászai lojális alkalmazottként építgette a Mészáros-féle megaholdingot, de néhány hónapja távozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. elnök-vezérigazgatói székéből, és megszüntette igazgatósági tagságát a Konzummal egyesült Opus Global Nyrt.-ben. Azzal indokolta a lépést, hogy a 4iG ügyeire akar koncentrálni, és annyira sikerült koncentrálnia, hogy rögtön megkapta a vállalat részvényeinek döntő részét Mészárostól. ..

MAGYARUL IS MEGJELENT A NEW YORK TIMES ORBÁNT LELEPLEZŐ CIKKE

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.11.03.


„A támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt” – állapítja meg a New York Times az uniós agrártámogatásokról kilenc európai országban – egészen szokatlanul, az angol mellett magyar nyelven is megjelent – cikke. Orbán „az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait” – erre a megállapításra jut az idén végzett oknyomozó kutatásból született cikk. Különös nyomatékot ad a mondandónak az, hogy a lap magyarul (is) lehozta a cikk egy rövidített változatát.

Magyarországon ma a kormány jóvoltából homályos ügyleteken keresztül földhöz jutott oligarchák egy csoportjának és a politika kegyeltjeinek kedvez és juttat pénzt az EU. A feudalizmus modern változata jött itt létre, amelyben a munkát és a támogatást a szolgálatkész kapja, és büntetés a jussa annak, aki nem áll be a sorba – állapítja meg a három szerző által jegyzett oknyomozó munkával, komoly terepmunka alapján készült írás.

A szerzők Orbán szűkebb hazájában, Fejér megyében is kutakodtak, s olyan emberek – például Ángyán József és több fejér megyei jelenlegi és/vagy korábbi gazdálkodó – véleményét is kikérték, akik sokat dolgoztak az elmúlt években az orbáni rendszer leleplezéséért...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ÉS A HASONSZŐRŰEK ELŐBB-UTÓBB KÉNYTELENEK LESZNEK DÖNTENI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.04.


Guardian 

A legfrissebb közvélemény kutatás kimutatta, hogy Kelet-Európában sokan féltik a demokrácia jövőjét és igencsak nyugtalanok, 30 évvel a Berlini fal leomlása után. A felmérés, amely 7 országban készült, azt is megállapította, hogy az embereknek nincs jó véleményük a kormányukról, valamint a nagy pártokról, ugyanakkor nem bíznak a sajtóban sem. Ennek ellenére úgy ítélik meg, hogy a média képes befolyásolni a politikát, javítani a társadalmat. Továbbá, hogy a demokratikus rendszer kedvező változás elé néz, mivel a fiatalok és főként a nők egyre nagyobb szerepet vállalnak a civil szervezetekben. A YouGov összesen 12 500 embert kérdezett meg, és az eredmény, amelyet a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány tett közzé, azt tartalmazza, hogy a többség, 51-61 százalék úgy érzi: veszélyben van a demokrácia. (Ez vonatkozik a V4-eken, a románokon és a bolgárokon kívül a németekre is.) Nálunk jó 50 százalék mondta azt, hogy a választások nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. Nemigen bíznak a vezető sajtó, illetve a kormányok által terjesztett információk hitelességében sem. A többség úgy érzékeli, hogy támadás alatt áll a szólásszabadság, a jogállam és a tiltakozás joga. Az igazságszolgáltatás esetében ez az érték minden országban meghaladta a 60 százalékot. A magyarok jó része azt gondolja, hogy retorzió érné, ha nyíltan kiállna a hatalom ellen, de ez így van a bolgároknál és a románoknál is. Ezzel párhuzamosan azonban az is kiderült, hogy a térségben igencsak erős az elégedetlenség és nem kevesen hajlandóak szembeszállni a kormánnyal, miközben az erősödő populizmus veszélyezteti a liberális értékeket. Ezt igazolja a többi közt, hogy a Fidesz váratlanul elveszítette Budapestet. Ugyanakkor az emberek többsége mindenütt azt vallja, hogy a civilektől és az egyetemektől nem szabad elvitatni a hatalom bírálatának jogát. Az NGO-kban főként a fiatalok, a Z-generáció tagjai aktívak, tehát a 18-27 év közöttiek. Közülük elsősorban a nők szorgalmazzák az LMBT-közösségek, valamint a menekültek védelmét. Emellett azt szeretnék, ha a kormány többen tenne a nők, a fiatalok, az idősek, a testi fogyatékkal élők, illetve a szegények érdekében...

Neue Zürcher Zeitung 

A svájci lap szemérmes bevándorló államnak nevezi Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot, miután mind a három élesen elutasítja a menedékkérők befogadását, csak éppen közben több százezer vendégmunkást enged be. A migráció valósággal virágzik náluk, így egyre nagyobb lesz az ellentét az önmagukról alkotott kép és a reálpolitika között. Hogy elvetik a kvótákat, az hosszú ideje megbénítja az EU menedékpolitikáját. A magyar és a lengyel jobboldali-nacionalista vezetés a szuverenitásra hivatkozva hallani sem akar arról, hogy európai hatáskör legyen a migráció kérdése. Kaczynski és Orbán ellenségképet gyártott a közel-keleti menedékkérőkből, ami azután számukra a politikai siker záloga lett. A nemzet, a hagyomány és a keresztény kihangsúlyozása nyitott fülekre talál a konzervatív szavazótábornál. Ennek megfelelően kemény a politika a migránsokkal szemben. A magyar hatóságok tavaly 670 kérelemnek adtak helyt, de a hatalom az elrettentés érdekében még azt is megteszi, hogy megvonja az élelmet az emberektől az internáló központokban. De azt a jobboldali nemzetiek is pontosan tudják, hogy valamit tenniük kell, hiszen országuk óriási demográfiai gondokkal küszködik. A kivándorlás megtizedelte a lakosságot, közben azonban a magyar gazdaságban egy év alatt 48 ezerrel 80 ezer fölé emelkedett az üres állások száma. Hogy ezeket betöltsék, ahhoz szükség van a bevándorlókra. A lengyelek a múlt évben 635 ezer engedélyt adtak ki, a magyaroknál pedig 56 ezren kapták meg a munkavállalás jogát, csaknem háromszor annyian, mint 4 éve. A többség ukrán, aki azonban egyáltalán nem számít üldözöttnek, hanem megélhetési migráns. A határon túli magyarok közül tavaly majdnem 17 ezren települtek át, e tekintetben ők alkotják a legnagyobb csoportot. Ám jó részük nem marad, hanem továbbáll nyugatra. De már a szomszédos államokban élő magyarság sem jelent lényeges tartalékot. Ezért azután távolabb, az unión kívül kell utánpótlást toborozni. Magyarország főként Délkelet-Ázsiára alapoz, de emellett ösztöndíjakkal igyekszik jelentkezőket becsábítani az arab térségből. És a születések-halálozások-elvándorlások száma alapján ez csupán a kezdet. Erre a lakosság jó részét nem készítették fel, ily módon mind nagyobb az ellentmondás a nacionalista önkép és a tényleges politikai lépések között. Az az állítás sem tartható sokáig, hogy csak keresztények jönnek. Szóval, Orbán és a hasonszőrűek előbb-utóbb kénytelenek lesznek dönteni. 

Lech Walesa úgy ítéli meg, hogy a rendszerváltással véget ért a megosztottság kora Európában és a világban, ám napjainkban az a feladat, hogy megjavítsuk a demokráciát. A Szolidaritás alapítója, a későbbi államfő a hosszú interjúban részletesen elmesélte, ő és harcostársai 30 éve miként buktatták meg a rendszert. Hozzátette ugyanakkor, hogy mostanában ismét falakkal kerülünk szembe, elértük a fejlődés határait. Új gazdasági rendszerre van szükség, meg kell változtatni a túl régóta létező szerkezeteket, azoknál nem elegendő a fazonigazítás, lásd az uniót és a NATO-t. Azon felül megoldást kell találni a populizmusra és az állam hazugságaira...