2021. szeptember 30., csütörtök

KESMA, FÉLEZER SAJTÓTERMÉK EGY KÉZBEN - NER100 #4

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.30.KESMA. Több száz médiatermék szerkesztése egyetlen, a Fideszhez köthető vezetésű alapítvány kezében van. Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel.
Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

MINTHA NEM LENNE ENNEK AZ ORSZÁGNAK ELÉG BAJA - CSERHALMI GYÖRGY A KLUBRÁDIÓBAN (2021.09.29.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2021.09.30.A 2021. szeptember 29-i Reggeli gyorsban Para-Kovács Imre Cserhalmi Györggyel beszélgetett. "Fura szülők vagyunk mi, ma nemcsak Kádár Jánost nevelgetjük, hanem Horthy Miklóst is" – jegyezte meg Cserhalmi, hozzátéve, hogy a 30-as és 60-as évek sajátosságai ma is visszaköszönnek. Hangsúlyozta, ezeket a nép választotta meg magának. "Mint egy penitenciát, mindig megszavazzuk magunknak azokat, akik nem biztos, hogy jót akarnak."


EXKLUZÍV LEMEZPREMIER! EGÉSZÉBEN MEGHALLGATHATÓ NÁLUNK LOVASI ANDRÁS ÚJ ALBUMA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.09.29.Hivatalosan holnap jelenik csak meg és kerül fel a különféle zenemegosztó oldalakra Lovasi András vadonatúj lemeze, a Grand Hotel Halmahera, a zenész jóvoltából azonban a Válasz Online-on, ebbe a cikkünkbe ágyazva bárki megtalálja és meghallgathatja. A Tréning a mennyországhoz alcímet viselő album afféle magnum opus: összefüggő, tematikus album, konceptlemez, a dalokat prózai betétek szakítják meg vagy éppen kötik össze, szintén Lovasi előadásában. De nem csupán ezért különleges a kiadvány: a megjelenés módja miatt is az. Részletek alább...

ÉLEN ÁLLÓ DOBREV, FELZÁRKÓZÓ KARÁCSONY, ÚJRA ÉRKEZNEK AZ EREDMÉNYEK A VÁLASZTÓKERÜLETEKBŐL – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN!

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2021.09.29-30.


Kedden este véget ért az ellenzéki előválasztás első fordulója. Szerdán nem derült ki, hogy az öt miniszterelnök-jelölt közül ki lesz az a három, aki a következő fordulóban is megmérettetheti magát, de az egyéni képviselőjelöltek nyerteseinek egy részét még a szavazatszámlálás első napján megismerhettük. Szerda délelőtt tíz óta minden megyében zajlik a szavazatszámlálás, az eredményhirdetés azonban a tervezettnél lassabban, a késő délutáni órában kezdődött, és egészen csütörtök hajnalig tartott. A számolás kis pihenő után ma reggeltől folytatódik. Az egyéni választókerületek győzteseiről és a miniszterelnök-jelölti verseny állásáról rendszeresen ad friss tájékoztatást az Országos Előválasztási Bizottság és az aHang, az eredményekről és egyéb fejleményekről is beszámolunk.

A kezdeti nehézségeket követően – ami az előválasztást lebonyolító aHang és az általa megbízott kiberbiztonsági szakember szerint minden kétséget kizáróan egy támadássorozatnak tudható be – szeptember 20-án startolt el az előválasztás, a szavazók lelkesedése pedig nem lankadt egész héten: szinte naponta újabb részvételi rekord dőlt meg, és végül összesen több mint 630 ezren állták ki a sort a sátraknál vagy az online térben...

HA FÁJ A GYEREK HASA ISKOLA ELŐTT, NEM BIZTOS, HOGY SZIMULÁL: LEHET, HOGY SZORONG

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.09.30.


Bognár Emese klinikai szakpszichológus szerint a százból öt magyar iskoláskorút érintő iskolafóbiára létezik gyógyír, főleg, ha a szülők és a pedagógusok is együttműködnek a gyerekekkel és a terapeutákkal.


A hazai statisztikák és szakmai tapasztalatok szerint az iskoláskorú gyerekek közel 5 százaléka küzd iskolával kapcsolatos klinika szintű szorongással, aminek kezeléséhez szakember szükséges.

A jelenség pszichológiai hátterében életkoronként változó érzelmi mechanizmusok állnak, mondta a Qubit kérdésére Bognár Emese, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának klinikai szakpszichológusa.

Mi különbözteti meg az iskolába menetel előtti hisztit az iskolafóbiától?


Az, hogy valaki izgul az iskola miatt, gyakori jelenség. Azt tekintjük kórosnak, hogyha ez a szorongás problémát kezd jelenteni. A gyereknek megváltozik a viselkedése, sírósabbá, visszahúzódóbbá válik, egyre nehezebben indul el reggel, húzza az időt a készülődéskor, kisebb gyerekeknél akár dühroham is előfordulhat, testi tünetek is megjelenhetnek, fáj a fejük, a hasuk. Ilyenkor érdemes feltérképezni a kiváltó okokat.

Nagyon összetett szorongástípusról van szó, amelynek korosztályonként eltérő jelenség vagy jelenségek lehetnek a hátterében. Kisiskolás korban nagyon gyakran a szeparációs szorongás az alapvető ok...

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - BALÁZS PÉTER (2021 09 29)

TV13
Szerzők: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2021.09.29.


Bánó és Bolgár - Balázs Péter

KIK ÍRJÁK ÁT A TÖRTÉNELMET? - DZERZSINSZKIJ- ÉS SZTÁLIN-KULTUSZ OROSZORSZÁGBAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN
2021.09.24.


A FED fényképezőgép névadója, Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij a napokban mellszobrot kapott a Moszkva által még 2014 tavaszán annektált Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban (egy másikat a dél-oroszországi Krasznodarban). Az első szovjet államvédelmi hatóság, a Cseka alapítója és annak, valamint utódszervezeteinek – a GPU-nak és az OGPU-nak – a vezetője hosszú évtizedeken át a forradalmi terror, a „határozott, ám mégis igazságos” szovjet hatalomgyakorlás egyik szimbóluma volt. Szovjetunió-szerte szobrok és emlékművek tucatjai, ha nem százai hirdették nagyságát és történelmi jelentőségét. Legismertebb szobra évtizedeken át Moszkva szívében, a szovjet Állambiztonsági Bizottság, a KGB székháza előtt, a Lubjanka téren állt mindaddig, amíg a Gorbacsov elleni puccskísérlet idején, 1991 augusztusában le nem döntötték. A jelcini években csaknem teljesen megfeledkeztek róla, ahogy elszállított szobráról is. Majd Putyinnak, a KGB egykori alezredesének hatalomra kerülése után egyre többen kezdték felvetni a szobor visszaállításának gondolatát. Talán egy éve sincs, hogy sokan eldöntött tényként írtak arról: a Cseka alapítójának szobra rövidesen visszatér eredeti helyére. Mások viszont azt valószínűsítették, hogy Alekszandr Nyevszkij kap emlékművet a téren. Aztán egyikből sem lett semmi. Tájékozottabb orosz elemzők azt feltételezik, hogy a szoborállítás végül azért hiúsult meg, mert a hatalmi elit egymással versengő csoportjai nem tudtak megegyezni, szándékaik kölcsönösen kioltották egymást.

Dzerzsinszkij megítélése már egy ideje kutatási témája a független moszkvai közvélemény-kutató intézetnek, a Levada Központnak. Az intézet 2002 őszén megkérdezte a moszkvaiakat, miként viszonyulnának Dzerzsinszkij szobrának visszaállításához. Már akkor egyetértett ezzel a megkérdezettek valamivel kevesebb, mint fele. Voltak, akiknek határozottan ez volt a véleménye (18 százalék), és voltak, akik, ha nem is határozottan, de végső soron készek voltak támogatni egy ilyen tervet (27 százalék). Mindeközben jóval kevesebben voltak, akik ilyen vagy olyan módon, de elutasították (38 százalék). 2015-ben, amikor a Levada Központ újra megkérdezte ebben az ügyben a moszkvaiakat, már abszolút többségbe kerültek azok, akik határozottan vagy kevésbé határozottan, de támogatnák, ha a vörös terror atyjának szobra visszakerülne eredeti helyére...


ÉLET ÉS IRODALOM 2020/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

SZIJJÁRTÓ: BOLDOGULUNK MI AZ UNIÓS PÉNZEK NÉLKÜL IS, NEM VONUNK VISSZA SEMMILYEN TÖRVÉNYT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2021.09.30.


Szijjártó Péter közölte, elfogadhatatlan Magyarország számára, hogy zsarolja Brüsszel. Nem fognak egyetlen törvényt sem visszavonni az EU kérésére, s amúgy sincs szükség az uniós pénzekre. Csernyánszky Judit külföldi lapszemléje.

A lengyelek visszakoznak, mert mégiscsak fontos számukra az uniós felzárkózási alap. A Republic World arról számolt be, hogy három régió visszavonta az LMBTQ-mentes övezetre vonatkozó törvényét, miután Brüsszel egyértelművé tette, amennyiben a kisebbségeket diszkrimináló jogszabály hatályban marad, úgy az uniós forrásokat nem utalják Varsónak. Az igazságügyi miniszter erre tiltakozott, zsarolással vádolva meg az Európai Bizottságot. Vajon hasonlóan visszakozik majd Magyarország is? Ez egyelőre kérdéses, noha Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a magyar LMBTQ-ellenes törvényt.

Az Euractive-ben már meg is kapjuk erre a választ, ugyanis Szijjártó Péter – ugyanazt a kifejezést használva, mint a lengyel igazságügyi miniszter – közölte, elfogadhatatlan Magyarország számára, hogy zsarolja Brüsszel. Nem fognak egyetlen törvényt sem visszavonni az EU kérésére, s amúgy sincs szükség az uniós pénzekre – mondta a külügyi tárcavezető, – hisz remekelt hazánk a kötvényeladásokkal a múlt héten a nemzetközi pénzpiacokon. Az uniós pénzek nélkül is boldogul Magyarország – szögezte le Szijjártó.

Az afganisztáni egyetem bezárása okán a magyar kormány egy lapra került a Washington Postban a tálibokkal. A véleménycikk azt vizsgálja, az autoriter rendszerek egyik alaptézise a független egyetemek felszámolása. Az American University of Afghanistan azaz, az Afganisztáni Amerikai Egyetem ellen először 2016-ban intéztek támadást a tálibok. A mostani hatalomátvétellel viszont meg is pecsételték a sorsát. Az egyetemi diákok fele lány volt, ők végképp elmenekültek, de a többiek ottmaradása is bizonytalan. Ez történt a CEU elűzésével is. Az írás Benito Mussolinit hozza fel példának az orbáni intézkedést is magyarázva, hisz előbbi 1931-ben hűségesküt követelt az egyetem dolgozóitól. A lengyelek is üldözték az úgynevezett repülő egyetemeket, azokat az úgynevezett szabadegyetemeket, amelyek lakásokban okították, mi is a demokrácia. Törökország, Oroszország és Brazília is hasonlóan áll a független egyetemekhez, mint a magyar kormány. Amerikában elindult egyébként a „Veszélyben az egyetemi képzés” kezdeményezés, amely a tálibok jelentette veszély miatt igyekszik otthont teremteni az afgán demokratáknak.

Ha Tucker Carlson és Mike Pence esetleg Magyarországra szeretnének költözni, szívesen segítek felültetni őket a repülőre – írja nem kis malíciával Charles Pierce az Esquire amerikai lapban kifigurázva a Fox Tv sztárját és a Népesedési konferenciára Orbán meghívására Budapestre érkezett volt trumpi alelnököt. Pence-ről és Orbánról egyenesen azt írja, hogy a fehérek felsőbbrendűségét hirdető autoriter ideológiát vallanak. A szerző megjegyzi, márpedig ő is szívesen jönne hozzánk egy jó kis pörköltért és galuskáért. A baj azonban az, hogy úgy tűnik, Magyarországot akarják meghonosítani Amerikában – utalva itt a Trump-féle autoriter rendszerépülésre.

Tagesspeigel hosszasan elemzi az ellenzéki előválasztást és mutatja be az esélyes jelölteket. Pozitívumnak tartja, hogy a lakosság mintegy 8%-a elment az elmúlt napokban szavazni, sőt, külföldről is érkeztek szép számban voksok. Az esélyeket latolgatva a főpolgármester-választást hozza fel példának, ami az összefogás sikere. Kitér arra a cikk, hogy a Fekete-Győr András és Karácsony Gergely még Németországba is elutaztak a nyáron szövetségeseket keresni. A főpolgármester találkozott a jelen pillanatban esélyes kancellárral, Olad Scholzcal is.

Kampányolni ment Orbán Prágába Andrej Babis mellett – foglalja össze a Der Standard az október 8-9-ei cseh parlamenti választási kampány Magyarországra eső részét. A migrációs kérdésben egy véleményen vannak, s a cseh kormányfő szerint az jó pontokat hoz neki, ha az afgán menekültekkel lehet riogatniTüntetők fogadták Orbán Viktort ezúttal is, Putyin szolgája bekiabálásokkal. A cikk szerint nem volt véletlen az sem, hogy Orbán az ellenzéki előválasztás eredményhirdetésének a napján keresett némi kitérőt. Noha az eredmények lassabban jönnek, mint azt gondolta.

Magyarországra érkezett három napos felmérésre az Európai Parlament magyar jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield, aki Judith Sargentini szerepét vette és, és hat másik kollégájával a jogállami viták ügyében szeretné jelentését a helyszíni benyomásokkal megerősíteni - írja az Euobserver. A francia képviselő elmondta, ezeket a kérdéseket a kormánnyal személyesen is meg akarja vitatni, úgy tudni, hogy Varga Judit és Pintér Sándor fogadjaKarácsony Gergellyel és civil szervezetekkel is fog találkozni. Az interjúban azt hangsúlyozta, hogy ez nem egy új Hetes cikkelyes jelentés lesz, hanem a jelentés aktualizálása, ami decemberben kerülhet a parlament elé. Delbos-Corfield arra is felhívta a figyelmet, hogy januártól Franciaország tölti be az Unió soros elnökségét, ami lökést adhat a 7-es cikkely szankcióinak alkalmazásához.

850 MILLIÁRDOT KÖLTÜNK SAJÁT ZSEBBŐL AZ EGÉSZSÉGÜNKRE - ÖSSZE KELLENE SZEDNIÜK MAGUKAT AZ EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.30.


Saját zsebből fizetjük az egészségügyi kiadások közel 30 százalékát, ami az uniós országok között is az egyik legmagasabb arány. Az önkéntes egészségpénztárakból ennek csak töredéket finanszírozunk. Az MNB és a Pénzügyminisztérium szerint a pénztáraknak agresszívabb marketinggel kellene megjelenniük a piacon, és nem ártana a tagok felvilágosítása sem.


Brutális összegeket, jellemzően az ország éves egészségügyi kiadásának közel 30 százalékát költjük el minden évben saját zsebből az egészségünkre. Ennél nagyobb arányban az uniós országok közül csak Portugáliában, Litvániában, Máltán, Görögországban, Lettországban, Bulgáriában és Cipruson költenek saját zsebből az emberek. Még az EU-ból időközben már távozó Nagy-Britanniában is csak 15 százalék volt 2018-ben ez arány – derült ki Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara elnökének a Pénztárszövetség közelmúltban megrendezett éves konferenciáján tartott előadásából. A GDP mindössze 4,3 százalékát költötte az állam az egészségügyi kiadásokra 2019-ben, a másik 2 százalékot a magánkiadások tették ki.

Ez 2019-ben 956 milliárd forint volt, amiből 106 milliárd forintot a kiegészítő rendszereken keresztül (egészségpénztárak, egészségbiztosítás) finanszíroztunk, 850 milliárd forintot pedig zsebből – mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója...

A KIIGAZÍTÁS FELÉ ROBOG A MAGYAR GAZDASÁG

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.09.30.


Látszólag minden a legnagyobb rendben van a magyar gazdasággal, robusztus a növekedés, ám gyűlnek a baljós jelek.

A hazai nagy gazdaságkutató intézetek többsége elmúlt napokban hozta nyilvánosságra a 2022 végéig tartó gazdasági prognózisát: eszerint idén a gazdaság 6,5-7,8 százalékkal nőhet, míg jövőre ez 5 – 5,5 százalékra mérséklődik. Gondot okoz azonban a magas infláció, amelyet idénre 4,7, jövőre 3,7 százalékra várnak, igaz az egész világban gondot okoznak a koronavírus-válság után megugrott árak, így ebben sincs semmi kirívó. 2022-ben választások lesznek, jelentős esély van egy teljes kormányváltásra, ugyanakkor sem az ellenzéki koalíció, de a Fidesz oldaláról sem lehet látni, hogy a választások után milyen gazdaságpolitikát folytatnak. Addig azonban a kormány mindent a választásoknak rendel alá – így vélekednek a Pénzügykutató Zrt. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatói is. 

Több éve túlfűtött a magyar gazdaság, már a 2018-as és 2019-es választásokra készülve a legmagasabb fokozatra csavarták a fiskális-, a monetáris- és a bérpolitikát, valamint az uniós pénzek elköltését a növekedés érdekében – mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató sajtótájékoztatóján. A kutató szerint a gazdaság "fűtése", a költségvetési költekezés 2022 sem áll le. Mindezek következménye, vagy előidézője a laza költségvetési politika, amely magas államháztartási hiányban és államadósságban csapódik le. Igaz, hogy jelenleg impozáns a gazdasági növekedés, de nem mindegy, hogy az ebből keletkező többletpénzek mit finanszíroznak. Adósságcsökkentés helyet még mindig meghatározó a sportfinanszírozás, a hitélet és a határon túli célok támogatása, az állami adminisztráció, illetve a védelemi kiadások. Ezek megtérülése kétséges, ahogy uniós pénzek beérkezése is – tette hozzá Petschnig Mária Zita. A GKI kutatói szerint a kormányzat EU-val szembeni konfrontatív magatartása, laza költségvetési- és jövedelempolitikája, valamint a jegybank főleg verbálisan erős, de a kamatemelésben ténylegesen is megmutatkozó szigorítása összességében nem kellően összehangolt, a rövidtávú választási céloknak alárendelt, az egyensúlyi szempontokat háttérbe szorító politikára utal. Ebben a választásokig aligha lesz érdemi változás...

ANGLIA UTÁN EGYSZER IDEHAZA IS ELŐFORDULHAT, HOGY NEM LESZ, AKI ELVIGYE A BENZINT A KUTAKRA

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.09.30.


Múlt hét pénteken megtörtént az, amiről már legalább tíz éve Európa-szerte beszélnek a szakmában, de eddig senki nem vette igazán komolyan: sok angliai benzinkúton nem lehetett tankolni, mert nem volt benzin. Azért nem volt, mert a szállítást végző fuvarozónál (Hoyer) nem volt kamionsofőr, aki ki tudta volna szállítani.

Áru van, kereslet van, a vevő mégsem jut hozzá, mert az ellátási lánc elszakadt.

Ilyenkor a baj nem jár egyedül, sőt a dominók elkezdenek dőlni. Az autósok pánikvásárlásba kezdtek, ettől természetesen még rosszabb lett a helyzet. A brit kormány nyugtatni igyekezett a kedélyeket, de ez gyakorlatilag hatástalan maradt, mert sokaknak csak most esett le a tantusz, hogy a sofőrhiány miatt nem lehet bizonyos élelmiszerekhez sem (könnyen) hozzájutni, és a nemsokára induló karácsonyi bevásárlási szezon is rémálomnak ígérkezik.

A kamionsofőrök tényleg legalább egy évtizede folyamatosan mondják, hogy egyrészt (munkaerőpiaci értelemben) jobban meg kellene őket becsülni, másrészt ágazati szinten tenni kellene valamit, mert ha nincs, aki elfuvarozza az árut, akkor nem lehet fenntartani azt a kényelmes helyzetet, hogy a boltokban mindig minden azonnal kapható. Nagyon hozzászokott már ehhez az európai vásárló, és nem látja, hogy ma már csak az ellátási lánc végletes feszítésével érhető el.

Ott tartunk, hogy a BBC gyakorlatilag listát vezet arról, hogy a sofőrhiány miatt mi nem kapható az angol boltokban (cikkünk írásakor a benzin mellett nincs például sör, kóla, McDonald’s shake, Haribo cukorka, illetve az üzletek jóval hosszabb szállítási időket és emelkedő árakat jeleznek előre)...

EDDIG KUDARC – FRISS KUTATÁS A FIDESZ KULTURÁLIS TÉRFOGLALÁSI KÍSÉRLETÉRŐL [HETIVÁLASZ 92]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.09.30.


Több mint egy évtizede teljhatalmú a Fidesz, ám a kormánypárt által előmozdítani kívánt kulturális térfoglalás eddig legfeljebb az intézmények élén ment végbe, a magyar kultúrelit tekintélyei közt aligha: ők többségükben továbbra is baloldalinak vallják magukat. Ez az egyik legfontosabb eredménye Kristóf Luca szociológus nemrég megjelent, Kultúrcsaták – Kulturális elit és politika a mai Magyarországon című könyvének. Miben más a kultúra, mint a gazdaság, ahol megkérdőjelezhetetlen a kormányoldal fölénye? HetiVálasz podcastunkban a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa erre is válaszol. Aki kérdez: Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs...

ÖT PONTBAN, MIT TUDUNK EDDIG AZ ELŐVÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKBŐL

TELEX
Szerző: Telex
2021.09.30.


Még csütörtökön is tart a számlálás az ellenzék előválasztáson, így az előzetes ígéretek ellenére szerda késő este sem tudtak győztest hirdetni. A részeredményekből és a szivárgó adatokból azonban már kirajzolódik az összkép, amelyet most röviden összefoglalunk.


1. Nehezen, lassan halad a számlálás

Még kedden is azt ígérte az Országos Előválasztási Bizottság, hogy szerda estére meglesz a végeredmény, a pártok is így készültek. Aztán napközben kiderült, hogy kora délután nem tudják megkezdeni az óránkénti eredményhirdetést.

A szervezők a nagy mennyiségű szavazólappal és az időigényes ellenőrzési folyamattal indokolták a csúszást (QR-kód és csippantás), ám a Telexhez az is eljutott, hogy szerda napközben is riadóztatva kerestek szavazatszámlálókat.

Tény, hogy szerda este fél 11-kor a választókerületek kevesebb mint harmadában tudtak eredményt közölni (a 106-ból 30 választókerületben). Azt ígérik, éjszaka is lesznek még eredmények, és folyik a számlálás. Végeredmény pedig csütörtök napközben lehet.

Itt követheti az eredményhirdetést percről percre. ...


A FIDESZ TÚL AKARJA ÉLNI AZ ELŐVÁLASZTÁST ÉS BÍZIK A SAJÁT CSODAFEGYVEREIBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.09.30.


„Kockázatokat is rejt a Fidesz taktikája, hogy ignorálja az előválasztást, amit úgy kezel, mint ami nem húzza keresztül a saját terveit, csak túl akarja élni, és majd előáll a saját farbáival” – mondta portálunk megkeresésére Szentpéteri Nagy Richard, aki elhibázottnak és a Fidesz számára kedvezőnek tartja azt – az ellenzék által előterjesztett – javaslatot, hogy a tavaszi országgyűlési választásokkal egyidőben tartsanak népszavazást. Híve ugyan annak, hogy minden kormánypárti jelölttel szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon, de az előválasztást nem preferálja, mindazonáltal úgy véli, a jelöltek „többnyire nem rosszak”, az öt miniszterelnök-jelöltet pedig kifejezetten jónak tartja. Sajnálatosnak mondja az alkotmányozás körül kirobbant vitát, de érti, hogy nagyon nagy a társadalmi igény az alaptörvény kidobására. „Politikailag ez világos, de amit mondanak, azt nem lehet támogatni” – szögezi le az alkotmányjogász, politológus.


Mélyen igyekezett elhallgatni az előválasztásnak még a tényét is a kormány, amelynek szócsövei – élükön a sokak szerint ebben törvényellenes módon viselkedő – állami hírügynökséggel (MTI) és a közmédiával. Ezek csak elvétve adtak némi hírt az előválasztásról, tőlük megszokott módon negatív színben tüntetve fel azt és az ellenzéket. De vajon célravezetőnek bizonyul-e majd ez a taktika? Szentpéteri Nagy Richardot kérdeztük.

„A Fidesz magabiztos, szerintem van egy terve, azt pedig nem húzza keresztül az előválasztás, aminek ugyan nem örül, azt egyszerűen egy olyan dolognak tartja, amit túl kell élni” – véli az alkotmányjogász, politológus, aki szerint azonban még nagyobb baj is lehet ebből a Fidesz, a kormány számára. A túlzott magabiztosság, az előválasztás félvállról vétele, az egységes ellenzék lebecsülése visszaüthet. A Fidesz valóban arra játszik, hogy ignorálja ezt az egész előválasztást, ez ugyanis nem az ő területe, s hosszú idő után először fordul elő, hogy nem a Fidesz témáiról van szó...

A KÖZPÉNZMILLIÓKKAL KITÖMÖTT CÖF-CÖKA CÉGE HIRDETI A „STOP GYURCSÁNY” PLAKÁTOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.09.30.


A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tulajdonában álló Kövess minket 2022 Kft. finanszírozza azokat a plakátokat Csepelen és Soroksáron (is?), amelyeken a Fidesz Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely ellen kampányol. Hogy pontosan mennyit költöttek a hirdetési helyekre, nem árulták el, de a Momentum listaáron egy citylightra nettó 137 500-206 000 forintos ajánlatot kapott fél hónapra ugyanott. Bár a CÖKA cége vélhetően kedvezményes áron hirdethet, a teljes ár kifizetése sem jelenthetett nekik gondot. A nyíltan kormánypárti alapítvány ugyanis több száz millió forint támogatást kapott állami cégektől az elmúlt években.


Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője a napokban tett közzé egy bejegyzést Facebook-oldalán, amelyben arról írt, „hogyan játssza ki saját törvényét a Fidesz”.

Mint írja, a Fidesz elárasztotta az országot a „STOP Gyurcsány, STOP Karácsony” plakátokkal, ami sok száz milliós (ha nem milliárdos) kampány lenne – ha listaáron vásárolták volna. „De az ördög a részletekben van” – mutatott rá a képviselő. Hivatalosan ugyanis nem is a Fidesz adja ki a plakátot, hanem egy bizonyos Kövess Minket 2022 Kft., amely nem kizárt, hogy jóval olcsóbban, kedvezményes áron bérli a plakáthelyeket. Szabó Szabolcs szerint ezzel kikerülik azt a szabályt, amit a kormány pár éve az ellenzék ellen alkotott meg, de most rájuk is vonatkozott volna.

A politikus arra a 2017-es törvényre utalt, ami plakáttörvény néven vált ismertté a köztudatban. Eszerint:...

ELŐVÁLASZTÁS: A FŐVÁROSBAN KARÁCSONY GERGELY, VIDÉKEN DOBREV VEZET

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.09.30.


Budapest másként gondolkodik. Az előválasztás éjjeli zárásig bejelentett eredményei alapján vidéken tarolt a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára, de a fővárosban Karácsony Gergely, a Párbeszéd és a Momentum vezet.

Hajnali fél négyig számlálták az ellenzéki előválasztás szavazatait, majd pihenni tértek a szavazatszámlálók. Várhatóan reggel 9 órakor folytatják a munkát. Eddig a 106 választókerületből 50 eredményét, a szavazatok nagyjából felét sikerült összesíteni. 

Az addig megismert eredmények alapján úgy tűnik: a vidéki Magyarország másban látja a változás kulcsát, mint Budapest. Míg vidéken tarolt Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció, mellettük nagyon jól szerepelt a Jobbik, a főváros elsőként megszámolt hat kerületéből kettőt Karácsony Gergely pártja hozott el, kettőt a Momentum, egyet az LMP és csak egyet a DK. 
Ha ehhez hozzávesszük a biztos befutókat – három kerületben csupán egy induló volt vagy maradt a visszalépés miatt – akkor 3-3-2-re módosul a nyert körzetek listája. 

A hajnalig összesített adatok alapján a DK 17 ellenzéki képviselőt indíthat a jövő évi parlamenti választásokon, a Jobbik 11 jelöltet állíthat, a Momentum 9-et, a Párbeszéd 5-öt, az MSZP és az LMP 4-4 jelöltet adhat. 

Az eddig eredmények alapján a miniszterelnök-jelöltek közül a DK-s Dobrev Klára vidéken óriási fölényben van. A Budapesten kívüli 44 választókerületből 40-ben a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot. Kettőt nyert Karácsony Gergely (Budakeszi és Szentendre), kettőt a jobbikos Jakab Péter (Szabolcs 5. Mátészalka, Somogy 2. Barcs). 

Budapesten viszont az eddig közölt hat választókerület mindegyikében – I-V., II., VII., VIII.-IX., XI. és XII. kerület - Karácsony Gergely nyert. Ráadásul a fővárosban sokkal többen szavaztak, a hat budapesti választókerületben Budapest főpolgármestere majdnem kétszer annyi szavazatot, mint Dobrev Klára, akit Budapesten Márki-Zay Péter is megelőz. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy harmadik a miniszterelnök-jelöltek versenyében, hogy nem nyert egyetlen választókerületben sem, de általában stabil dobogós. A vidéken messze utolsó helyen álló momentumos Fekete-Győr András, a budapesti választókerületben tudta csak megelőzni a jobbikos Jakab Péter. Az első 50 választókörzet adatainak feldolgozása után Dobrev Klára 34 százalékon áll, Karácsony Gergely 29 százalékot hozott eddig, míg Márki-Zay Péter 21 százalékot, Jakab Péter 12 százalékot, Fekete-Győr András pedig 4 százalékot...

SZÁMMISZTIKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.30.


Látjuk tátott szájjal, hogy még meg sem nyílt igazán, az agancskapu sem tárta ki teljesen kebelét, de már hétszázezren vonultak át alatta, hogy részesei lehessenek Semjén örömeinek, s ekként váljon eggyé a nemzet, és feltétlenül naggyá is ránézésre. Ez a vadászati univerzumkiállítás legalább akkora siker, mint minden is, amihöz a kollégisták hozzányúlnak. Nem kell ide Paracelsus vagy más alkimisták, elég csak Kövér pedellus ujjának érintése, és minden arany lesz. Innen nézvést, hogy tülekszenek a népek fanyulat láthatni, érthető a sok gond, vesződség és legfőképp a pénz, ami ideszülte nekünk ezt az egyetlen örömünket.

Ellenben a számos képen, amit a média elibénk tár a nagy eseményről, lézengenek a népek csupán, így, ha hétszázezren voltak, akkor javarészt jól elbújtak, ami viszont onnan érthető, hogy Semjén pár napja azt bírta mondani, hogy kies hazánkban a sorosisták üldözik a vadászokat. A hétszázezer rajongó titokban látogatta tehát a műanyag Jézusra, guruló Szent Istvánra hajazó tárlatot. Vagy pediglen az egereket is beleszámolták a publikumba, akik a kitömött oroszlánok füleit rágicsálják, hálát adva a NER-nek a bőséges eledelért, és indulnak kezet csókolni Semjénnek, hogy ezt tűzön-vízen keresztül létrehozta.

Egérimába lesz foglalva a neve, a miénkbe kevésbé, de most nem azért gyűltünk egybe, hogy kajánkodjunk Semjén nyomorán, mert megtettük azt már elégszer. Hanem azon mélázunk inkább, hogy miért kell a számokkal permanensen bűvészkedni, hogy kit akarnak átverni, ha csak nem az imperialistákat, mert bennünket bajos, Mert és ugyanis ezzel párhuzamosan, hogy hétszázezer bávatag ment el a véres búcsúba, azt is megtudtuk egyként, majdnem egy füst alatt, hogy átlagos keresetünk immár négyszázezer fölött van, ami ugyanúgy jöhetett ki, mint a panoptikum látogatóinak sokasága, tehát ráütve a hasukra erősen...