2018. október 31., szerda

ÉPÜL, SZÉPÜL AZ ORSZÁG. EGY PÁRHUZAMOS VALÓSÁGBAN LEGALÁBBIS BIZTOSAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.10.31.


Szép jó estét mindenkinek! Kövér László házmester beszédet mondott a Tisza István miniszterelnök halálának 100. évfordulója alkalmából tartott szerdai budapesti koszorúzáson. Beszédének persze sok köze nem volt Tisza Istvánhoz – ezt Orbántól tanulhatta, aki 56-ra emlékezve, de még március 15-én is úgy tud migránsozni, mint senki más e kicsiny hazában -, volt köze viszont egy kötelező fideszes történelemhamisításhoz. Nem titkolt vágya ez az Orbán-kormánynak, így nincs is abban semmi meglepő, hogy a miniszterelnök úr ivócimborája harcostársa is büszkén beszél erről Tisza István halálának 100. évfordulóján. Lássuk, mit is mondott Kövér:

"Végre rehabilitálni kell múltunkat, és újra kell fogalmaznunk az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet, annak érdekében hogy helyesen lássuk a ma kihívásait is."

"… Itt az ideje, hogy végre megpróbáljuk magunk értelmezni a történelmünket és visszavenni azt, ami a miénk."

Valóban, Horthy rehabilitálása például tökéletesen sínen van. Még szerencse, hogy Kövér nem magányosan tartotta beszédét, ott volt a nagyfőnök Orbán is, aki szintén elmondta, amit a haza megkövetelt. Mégpedig azt, hogy:

"Meg kell becsülni, hogy Magyarországnak ma van szuverenitása, saját útja, erős gazdasága, határokon átívelő nemzeti összetartozása, és vannak erős szövetségesei".

Jó tudni, kedves Viktor, jó tudni. Út mondjuk minden bizonnyal van. Út a szakadék felé, melyet Habonyok, Mészárosok és Rogánok építenek nagy boldogan. Olyan út ez, amely nem a fejlődés irányába, hanem a pusztulás felé vezet. Miközben az Unió eurómilliárdokat önt a magyar gazdaságba, addig egy tucat vállalkozó és gázszerelő ezt a pénzt a saját külföldi bankszámlájára játssza át. Minden egyes forint, ami ezeknél a figuráknál köt ki, magyar emberek millióit illette volna meg. Egy történelmi lehetőségtől fosztja most meg az Orbán-kormány a magyar népet, mely lehetőség talán már soha többet nem lesz elérhető. Hogy Orbán mely erős szövetségesekről beszélt, azt nem tudom, mivel Kazahsztán, vagy Azerbajdzsán ugyan lehet hogy szövetségesünk, de erősnek nevezni minimum érdekes. Határokon átívelő nemzeti összetartozásunkról pedig jobb ha szót sem ejtek, bár bőven lenne miről beszélni.

Nem elég, hogy a hazai egészségügy romokban hever, de hamarosan az oktatási rendszer is felzárkózik. Kiderült ugyanis, hogy az ország legnagyobb egyeteme, az ELTE elég komoly anyagi nehézségekkel küzd. Szóban elvégzett kísérletek, diákok által boncolási gyakorlatra bevitt giliszták, és a sor folytatható. Az egészségügyhöz hasonló problémákkal küzd az ország legnagyobb egyeteme, mely így képtelen a legmagasabb színvonalon oktatni. Ezzel azonban messze nincs egyedül az ELTE, a SOTE ugyanis hasonló cipőben jár...

MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETTÁRSA MEGNEVEZTE, KIK A FIDESZ ÜGYNÖKEI AZ MSZP-BEN - FÜLIG JIMMY NYILATKOZIK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.10.31.


Az köztudomású, hogy a baloldali pártok áprilisban megakadályozhatták volna a Fidesz kétharmadát, ha akár csak egymással és csak Budapesten sikerül megállapodniuk a koordinált jelöltállításról - de nem tették. Az LMP különösen sáros a dologban: az ő jelöltjei minden esetben az MSZP-DK-én mögött végeztek, ha a magát zöldnek nevezett párt felülemelkedik önös érdekein, akkor ma nincs alkotmányozó többsége Orbán Viktornak.

Nem mellesleg az LMP azon se nyert semmit, hogy saját vélt érdekeit követte, nem ők, hanem a Fidesz nyert azon, hogy állva maradt az LMP 6 fővárosi képviselőjelöltje.

Azóta az LMP szétesett és végképp jobbra fordult: távozott a pártból a 2 társelnök, Hadházy Ákos és Szél Bernadett. Az előbbi meg is gyanúsította volt párttársait, hogy még a parlamenti frakcióban is van áruló. A B1 blog szavazásán eséllyel indult
-Csárdi Antal, aki el is ismerte, hogy többek között rá gondolt Hadházy,
- Keresztes László Lóránt, aki egy független ellenzéki jelölt javára se volt hajlandó visszalépni,

de azért nagy fölénnyel az az Ungár Péter nyert, aki egyszerre Orbán kormánybiztosának fia és Mészáros Lőrinc cégtársa, és aki augusztusban meg is írta, hogy nem szabad támadni a Fideszt, sőt, egyet kell vele érteni.

Ezek után Ungár adott egy interjút a HVG-nek, amit az Index szemlézett, és amiben az LMP erős embere megnevezett néhány szocialista politikust, Hiller Istvánt, Molnár Zsoltot és Nemény Andrást,

"akiknek helyük lehet a Fidesz utáni politikában is"...

A TÖRVÉNYALKOTÁS A KORMÁNY PROPAGANDAGÉPEZETÉNEK EGY KIS ALKATRÉSZÉVÉ VÁLT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.10.31. 


A Fidesz utóbbi nyolcéves kormányzása alatt nagy előszeretettel állított elő olyan konfliktusokat, melyek célja kizárólag az volt, hogy a lényegi problémákról tereljék el a választópolgárok figyelmét. Manapság azonban már a törvényalkotást kizárólag a propagandának rendelik alá, ami komoly közjogi problémák eredője lehet. Úgy tűnik, hogy lassan egy egész politikusi generáció teszi magáévá azt a nézetet, hogy a lényeges társadalmi kérések nem azért vannak, hogy megoldják azokat, hanem, hogy általuk kreált álproblémákkal eltereljék róluk a figyelmet.

Egyre aggasztóbb a magyar kormánytöbbség törvényalkotási gyakorlata. Szakmailag minősíthetetlen, a gyakorlatban szinte alkalmazhatatlan jogszabályok egész sora kerül ki a parlament falai közül, ezzel is a jelenlegi kormányzati munka minőségéről és szellemiségéről állít ki lehangoló bizonyítványt. Gondoljunk csak arra, mi értelme volt például a Stop Soros névre keresztelt szösszenetnek, melynek rendelkezéseit a gyakorlatban szinte lehetetlen alkalmazni, alkotmányos aggályok sorát veti fel, ráadásul nemzetközi jogszabályokba ütközik számos pontja. De itt van a mostani hajléktalantörvény is, amiről szintén elmondhatók a fenti állítások.

Van azonban egy olyan jogszabály-módosítás is, amely jóval korábbi eredetű, mint az áprilisi parlamenti választások után elfogadott fent említett két törvény. Ez az úgynevezett Lex CEU, amelynek elvileg a felsőoktatás egészére kellene vonatkoznia, ám, mint a törvény neve is elárulja, egyetlen célja a Közép-európai Egyetem magyarországi működésének ellehetetlenítése. Kezd az lenni az ember érzése, hogy a hazai jogalkotást kizárólag az motiválja, hogy minél több problémát generáljanak lehetőleg olyan területeken, ahol addig minden jól ment, amíg a politika bele nem piszkált az ügyekbe...

EGÉSZSÉGÜGYI REFORM NER-LOVAGOKRA HANGOLVA?

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2018.10.31.


Bár a Fidesz még a tavaszi választási kampányban is azzal riogatott, hogy az MSZP-Párbeszéd-összeborulás kormányra kerülése esetén fizetőssé tenné az egészségügyet, a Kásler Miklós humánminiszter által nemrégiben beharangozott átalakítás lényegét tekintve aligha jelenthet mást, mint hogy egyes (vélhetően emelt színvonalú, más hozzáférésű) szolgáltatásokért bizony a zsebünkbe kell majd nyúlnunk.

Ha a politikai kommunikáció álságos is, becsapni nem érdemes magunkat: az ellátást hiába finanszírozza a társadalombiztosítás, sok esetben meg kell vásárolnunk kezelőorvosunk szakértelmét és a nővérek kedvességét is, mégpedig hálapénzzel. A fő kérdés tehát inkább az, hogy sikerül-e olyan, részben fizetős – többszintű biztosítási – rendszert bevezetni, illetve sikerül-e úgy szétválasztani a szolgáltatásokat, hogy azzal egyszersmind megszűnjön a pénzzel teli borítékok világa is. A kísérletek eddig vagy a politikai színtéren véreztek el (vizitdíj), vagy az orvosbárók uralta hierarchikus rendszeren nem lehetett keresztül verekedni semmit (Semmelweis-program). Ez utóbbi erejét jelzi az is, hogy a 2010 óta regnáló Orbán-kormányok az óriási társadalmi felhatalmazás ellenére sem mertek vagy tudtak érdemben fellépni a hálapénzrendszer ellen. Igaz, annyit azért változott a helyzet, hogy a magán egészségügyi piacon is megjelentek a NER-lovagok érdekeltségei.

Alulfinanszírozottság, szemléletváltás

Kásler bejelentése kapcsán megpróbáltuk kideríteni, milyen elképzelések mentén alakulhat a legújabb egészségügyi reform, ám érdemi részletet nem tudtunk meg. Ennek két oka lehet: vagy nincs még terv, csak bejelentés; vagy teljes a hírzárlat, és a széles körű szakma kihagyásával készül a program. A két lehetőség nem zárja ki egymást, hiszen ágazati hírek szerint Nagy Anikó egészségügyi államtitkárnak épp azért kellett távoznia, mert a kormány elé terjesztett elképzelések nem nyerték el Orbán Viktor kormányfő tetszését. Ezért most új programot kell összedobni a területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumában. Mivel azonban a magán- (fizetős) és közösségi egészségügy (tb-finanszírozott) szétválasztása több évtizedes terv, így szakértők segítségével igyekszünk felvázolni a lehetséges célokat...

SZÁRNYALNAK A LAKÁSVÁGYAK - A VADHAJTÁSOKAT SZERETNÉ LENYESNI A HABITAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.31.


A lakosságból többen vennének vagy építenek lakást, mint amit a válság előtti számok mutattak. A várakozások októberben az előző negyedévihez képest is jócskán megugrottak. Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy mindenki az árak további száguldására számít. A Habitat kampányt indít azoknak segítésére, akik egyre inkább a vesztes oldalra kerülnek.

Történelmi csúcsára emelkedtek az idén októberben a GKI által számított fővárosi és országos lakáspiaci indexek. A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások a GKI tájékoztatása szerint az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú kör – mint az a grafikonon is jól látszik – 27 százalékponttal nőtt.

A lakásfelújításra és -korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű kör 24, a biztos szándékú kör 22 százalékponttal bővült. Ilyen körülmények között aligha meglepő, hogy az árak további emelkedésére lehet számítani.

Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására – állítja a GKI. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5 százalék közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3 százalékkal emelkedhetnek...

HALLOWEEN (NEM CSAK) AMERIKAI MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsófi
2018.10.31.


Lehet szeretni vagy elutasítani (a magam részéről én úgy vagyok vele, hogy zavarni nem zavar, ha valakinek örömet okoz, akkor hajrá – a tökfaragás pedig kifejezetten jó móka), de aligha kétséges, hogy a Halloween egyre jobban terjed világszerte. Úgyhogy bár a mai poszt nagy részét Amerikában készült fotók adják (Zsófi azért írt melléjük pár sort is), kicsit messzebb is megpróbálhatunk kitekinteni – egyúttal ti is elmondhatjátok, nálatok (az országban, ahol éltek) mennyire terjed ez az ünnep.

Mindenekelőtt azonban érdemes felidézni, hogy a Halloween a közvélekedéssel ellentétben nem egy amerikai ünnep, hanem tulajdonképpen egy kelta nyárbúcsúztató (ekkor terelték a szarvasmarhát a legelőről az istállóba), ráadásul ilyenkor ünnepelték az újévet is.

Az eredeti All Hallows’ Eve magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, a kelta papok, a druidák hite szerint e napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az előző esztendőben haltak meg, és állatok testébe „költöztek”.

Azért öltöztek hátborzongató ruhákba, hogy így próbálják meg elijeszteni a halottakat, emellett áldozatokat is bemutattak. Nem véletlen az időpont, a középkori hiedelmek szerint ilyenkor a legnagyobb erejű a mágia.

A Halloween tipikus narancs és fekete színei is innen gyökereznek, a kelta legendákban ezek a halál színei voltak. Aztán meg játszottak olyat, hogy bekötött szemmel kellett választani az asztalon heverő tárgyak közül (mindegyiknek volt valami szimbolikus jelentése).

Például ha egy tál vízbe nyúlt valaki, akkor az azt jelentette, hogy külföldre költözik, egy gyűrű közelgő házasságot, az agyag viszont családon belüli halált jelentett.

Amerikába az ünnep csak az 1840-es években került, nem meglepő módon az Írországból az éhínség elől menekülő százezrek vitték magukkal. Azóta persze ez a nap (is) elvesztette eredeti jelentését, viszont nagyon komoly üzlet lett belőle...

EZ A TÖRVÉNY EMBERI ÉLETEKKEL JÁTSZIK

MÉRCE
Szerző: BALLA LILLA
2018.10.30.


Napok óta próbálok megnyugodni pár percre, hogy összeszedjem és papírra vessem a gondolataimat, amik az elmúlt hetekben kavarognak a fejemben. Érzem, hogy valami olyan iszonyatos dolog történik 2018 októberében Magyarországon, ami nem maradhat dokumentálatlanul. Október 15. óta naponta kerülnek fel az internetre fényképek, videófelvételek, megrendítő írások a hajléktalanok kriminalizációjával kapcsolatban. Ebbe a sorba állok be most én is, mert szétfeszít az a tehetetlen düh és szomorúság, ami minden porcikámat átjárja az elmúlt időszakban.

Az Utcáról Lakásba Egyesület szociális munkásaként napi kapcsolatban vagyok olyan emberekkel, akik korábban vagy aktuálisan átélték, átélik, milyen hajléktalannak lenni. Van, aki pár hónapot, van, aki néhány évet, és van, aki több időt töltött az utcán, mint amennyi éve én megszülettem. Az ügyfeleink nagyon sokszínűek, több mint húsz háztartással dolgozunk együtt, több mint negyven egyéni életúttal, amelyekben azonban két dolog biztosan közös: a hajléktalanság megélése és az esély az abból való kitörésre.

Az egyesület programjának keretében elsőként lakáshoz jutó család idén ünnepelte a beköltözésük ötödik évfordulóját. Öt éve búcsúztak el a kunyhójuktól, öt éve élnek biztos és biztonságos, önálló lakásban. Ők azok közé tartoznak, akik a héten minden beszélgetésünkkor megkértek, biztosítsam a kevésbé szerencsés helyzetben lévő, még hajléktalanként élő ügyfeleinket az együttérzésükről. Mert, ahogy mondták, ők el sem tudják képzelni, ez milyen fájdalom lehet. Én sem tudom...

ÖNKÉNYES DÖNTÉSEKET EREDMÉNYEZHET AZ ÚJ GYÜLEKEZÉSI TÖRVÉNY

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER, VÉGH LÁSZLÓ
2018.10.31.


Egy sor akadályt görget egy tüntetés megszervezése elé az új gyülekezési törvény, ráadásul a tiltóokok túlságosan tág megfogalmazása veszélyesen sok mozgásteret hagy abban a rendőrségnek, hogy melyik gyülekezést engedélyezze és melyiket tiltsa meg ugyanazon követelmények alapján. Az első ilyen tiltó döntést a TASZ segítségével támadta meg a bíróságon egy üllői útblokkoló tüntetés szervezője. A bíróság kimondta: a rendőrség jogtalanul alkalmazta a legerősebb szankciót, azaz tiltotta meg a tüntetés megrendezését a közlekedés rendjének zavarására hivatkozva. Az életbe lépése után készült videónkban Hegyi Szabolcsot, a TASZ gyülekezési jogi programjának vezetőjét kérdeztük az új gyülekezési törvényről és annak várható hatásairól.

Az október elsején lépett életbe új gyülekezési törvény ellentétes reakciókat váltott ki a közvéleményben. Tény, hogy a törvénynek, ami az 1989-es gyülekezési törvényt írja felül, vannak előremutató elemei: az eddig hatályos törvénnyel ellentétben lehetővé teszi spontán gyűlés vagy sürgős gyűlés megtartását, és szabályozza, hogy kell eljárnia a hatóságoknak versengő tüntetések esetén.

A Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi programjának vezetője, Hegyi Szabolcs azonban az Abcúgnak a vele készített videóinterjúban azt mondta: a törvény szabadságjogi szempontból inkább visszalépésként értelmezhető, ezután ugyanis több okra hivatkozva tilthat meg gyülekezést – például tüntetést – a rendőrség. Emellett a tiltási okok körét sokkal kevésbé pontosan határozza meg a törvény, így a rendőröknek lényegesen nagyobb mérlegelési lehetősége lett az engedélyezés kérdésében, mint korábban...

ROGÁN ANTALÉK KULCSSZAVAK ALAPJÁN FIGYELTETIK AZ INTERNETET, ÁLHÍREK TERJEDÉSE ELLEN KÜZDENEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.10.31.


Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek.

A propagandaminisztériumként elhíresült Minisztérelnöki Kabinetiroda 2018 szeptemberében aláírt egy érdekes szerződést. A dokumentum értelmében Rogán Antal minisztériuma fél évig egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok, valamint a Youtube, a Twitter, a Facebook, és a Vkontakte (a Facebook orosz változata) vonatkozásában.

“A Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről. A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással több szavas kifejezések, félmondatok, és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak).”

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével. A szerződés szerint a cég havi nettó 862.900 forintot kap a szolgáltatásért.

A dokumentumot a Kabinetirodától az egyik olvasónk közadatigénylésben kérte ki, és juttatta el hozzánk. Olvasónk kifejezetten kérte a szerződés mellékleteit is, de azokat nem adta ki neki Rogán Antal minisztériuma...

HONT: FÉKNYÚZ BLUES

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2018.10.31.


Nagyon szegény ember az, akinek mindössze arra a trükkre futja, hogy elmenekülve a külső kritikák elől az övéi körében ünnepeltesse meg magát, hogy mennyire megvédte őket.

Sóher csel a délceg ellenálló. Aput kiütik a kocsmában, ezt követően hazatántorog, és üvöltve közli, hogy mindenkit megfenyített, csakúgy menekült előle a vendéglátóipari egység úri közönsége, s hőstette bizonyságaként végigveri közeli hozzátartozóit. Illetve nem is. Nem ez a jó analógia. Aput előállítják kapcsolati erőszakért, de néhány aggódó pedagógus megfigyelésén és bizonytalan fültanú beszámolóján túl mást nem tudnak ellene fölhozni. Apu így hazatér, a hivatalos procedúrát a családot ért támadásnak minősíti, a trauma földolgozására (ivás) és a későbbi támadások elhárítására elszedi az asszony fizetését, a terrorizált nőt odaállítja az ijedt gyerekek elé monológot tartani, hogy apu a legjobb családfő a világon, végül az egész famíliát kizavarja a gangra, hogy fennhangon hirdessék: milyen idilli állapotok uralkodnak náluk.

Évek óta a családon belül erőszak e sajátos ritmusa határozza meg belső viszonyainkat. Áldozatai vagyunk egy mindent maga alá gyűrő, magát örökérvényűnek tekintő és örökérvényűségéért bármire képes hatalomnak, amelynek ha ezt szövetségesei és finanszírozói a szemére vetik, a mi pénzünkből magyarázza el nekünk, hogy valójában minket ért bírálat. Szabály az, hogy nincs szabály. Idén már azt a dadaista duplacsavart is megengedték maguknak, hogy a kormány tevékenységét kritizáló Unió elleni szeánszra az Unió pénzén vásárolt kisbuszokkal utaztassák a közönséget. A pofátlanság ilyen, monumentális megnyilvánulásai előtt a hatalom ellenfelei csak állnak bénultan és ámulnak bávatag, abban a – ki tudja, miből táplálkozó – hiszemben, hogy ennek az egésznek egyszer vége lesz.

Burány Sándor pedig tart egy sajtótájékoztatót a kőbányai szopófantomról.

Vannak pontos mondatok, nem árt őket megismételni. Ez is ilyen: „az EU a leghelyesebben talán akkor cselekedne, ha hagyná a fenébe a vesződést a hetes cikkely szerinti eljárással, és Magyarországot nemes egyszerűséggel visszaminősítené a vicckategóriába”. Mert mit mondjunk mást a büszke és erős országról, amelyik fennen hirdeti, hogy nem hagyja, hogy egy öregember és egy mit sem sejtő város … ööö… mit is csinál? … mindegy, a lényeg, hogy nem hagyjuk. Ahogy azt sem, hogy az iszlám elfoglalja a keresztény Európát, miközben legnagyobb cimboráink egyike egy iszlamista diktátor. Ez nem okoz fennakadást, és az sem, hogy szemrebbenés nélkül oktatjuk ki azokat, akik eltartanak minket. Az eltartás persze erősen különböző színvonalon történik, az ország nagy többsége elégedetten vegetál különösebb perspektíva, de – így hiszi – különösebb kockázat nélkül. Ha a román minimálbérnél is kevesebből, akkor annál is kevesebből. Ami persze rágalom, az ellenséges erők rémhírterjesztése, mi több: féknyúz – írja meg azonnal kormánypárti Origo. „Ja, ha féknyúz, az más, olyan ország amúgy sincs, hogy Románia, legfeljebb a Juncker szerint” – söpör végig a megkönnyebbülés a magyar ugaron, ami után a közmunkás krajcár is kedvesebben kuncog...

A SAJÁT ALAPTÖRVÉNYÉT SÉRTI A KORMÁNY A GIGÁSZI "MEGFIGYELŐ" RENDSZER KIÉPÍTÉSÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MESTERHÁZY ATTILA
2018.10.31.


Ha életbe lép, amit a kormány akar, akkor tudják, ki merre jár haza, hol bankol - teljes életeket lehetne profin feltérképezni.

Megkezdődött az Országgyűlésben a közterület-felügyelő kamerák felvételeinek központi tárolását lehetővé tévő törvénymódosítás vitája, írja a hvg.hu. "Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják" - próbálkozott elemi erejű magyarázattal a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly szerint a rendszer teljes kiépülésével megszűnik a felvételt készítő szervezetek, hatóságok helyi adattárolása, és emellett számos garanciális elem is szerepel a javaslatban, hogy az adatok tárolása és továbbítása a lehető leghatékonyabb legyen. A belügy elképzelésének lényege, hogy a minisztérium egy központi tárhelyen tárolná azoknak a térfigyelőkameráknak a felvételeit, amelyek közutakon készítenek felvételeket, a rendőrség, vagy a közterület-fenntartók működtetik őket, a bankautomatáknál és a tömegközlekedési eszközökön rögzítenek képeket. Ezeket 30 napig őrizné, utána törölni kellene őket. A tárhelyen a felvételeket nem láthatná senki, és hozzáférést is csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a rendőrség, bíróság, ügyészség kérhetnek a tervek szerint bűncselekmény megelőzése, felderítése és büntetőeljárás lefolytatása miatt...

PALKOVICS LÁSZLÓ: A CEU SOK MINDENT MEGTEHETETT VOLNA, DE NEM TETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.10.31.


Azért álságos a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, megtehette volna Magyarországon is – nyilatkozta a 168 Órának Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter lapunknak elismeri, hogy a Corvinuson nem lesznek állami ösztöndíjas hallgatók, és beszél Lovász László akadémiai elnök vezetői alkalmasságáról is.

A magyarországi felsőoktatás nyer vagy veszít, ha a CEU Bécsbe költözik?

– Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy campusa a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi.

A diákok nagy része Bécsben fog tanulni. A képzések többségét áthelyezik.

– Várjuk meg, kit hova iskoláznak be.

Akkor van még remény, hogy a kormány aláírja a szóban forgó államközi megállapodást?

– Nincs CEU-ügy. A magyar egyetem működik.

Akkor az amerikai nagykövettől kezdve a CEU teljes vezetésén át Bódis Józsefig, a felsőoktatásért felelős államtitkárig bezárólag mindenki félreérti a helyzetet?

– A CEU ultimátumot adott a kormánynak.

Ez inkább jelzés: ha nincs megállapodás, akkor kénytelenek elmenni.

– Nem tudom, hogy ha például egy francia egyetem az amerikai államnak ultimátumot adna, arra ez utóbbi hogyan reagálna. Mi azt mondjuk, amit 2017-ben is: a magyar Közép-európai Egyetemre a történtek semmilyen hatással nincsenek. Az összes oktató és kutató a Közép-európai Egyetem oktatója, kutatója, ott vannak állományban. A helyzet ugyanaz, mint két éve.

Nem, hiszen a CEU teljesítette a kormány feltételeit. Önök kint jártak idén tavasszal Amerikában. A CEU rektora azt mondja, a delegáció semmilyen kritikát nem fogalmazott meg az amerikai campusukról.

– Igen, valóban elbeszélgettünk a Bard College vezetőivel. (A lex CEU-ban a magyar kormány azt a feltételt szabta a CEU-nak, hogy ugyanolyan oktatási tevékenységet végezzen Amerikában, mint Budapesten, ezért az egyetem megegyezett a New York-i Bard College-dzsal, hogy teljesítse a törvényi előírást – A szerk.) Láttunk ott egy nyolcvan négyzetméteres épületet, amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is.

Keveslik, amit a CEU tett? Nem jó a Bard College?

– Ezt majd az amerikai hatóságoktól kapott információk alapján az Oktatási Hivatal dönti el.

De a hivatal ezt nem vizsgálja most.

– Tekintve, hogy a CEU nem tudta benyújtani a szükséges dokumentumokat.

Azt állítja, hogy a CEU-nál pattog a labda?

– A dokumentumok benyújtásának feltétele, hogy létrejöjjön a New York állam és a magyar állam közötti megállapodás. E diplomáciai aktus után be lehet nyújtani a dokumentumokat. Ezután majd az OH eldönti, mi legyen.

Visszatértünk ugyanoda: ha az amerikai képzések elmennek Bécsbe, akkor ezzel veszít Magyarország, vagy sem?

– Szerintem nem veszít, hiszen van egy jól működő, Magyarországon akkreditált egyetem, amelynek vannak hallgatói. A CEU sok mindent megtehetett volna, de nem tett meg.

A CEU szerint ők mindenre nyitottak, de a kormány nem ad visszajelzést, mit kell még tenniük.

– Azért álságos ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, megtehette volna Magyarországon is. Az osztrák felsőoktatási törvény nem annyira liberális, mint a magyar. Az a törvény nem hagyja, hogy az amerikai akkreditációját odahozzák, és aszerint tanítsanak, hanem fel kell építeniük egy új képzést. Miért nem tette meg ezt Magyarországon? Miért nem alakította át az amerikai képzéseit a magyar szabályoknak megfelelően? De várjuk meg, mi lesz, mert az, hogy van egy épület, még nem jelent képzést. Nézzük majd meg, jövő ilyenkor hány hallgatója lesz a CEU-nak Bécsben...

A HOLTAKRA ÉPÍTETT VÁROS - A MINISZTERELNÖKI REZIDENCIA, A KONGRESSZUSI KÖZPONT ÉS A SZÉCHENYI TÉR HELYÉN IS TEMETŐK VOLTAK BUDAPESTEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.10.31.


A holtakra épített város – Budapest temetői a középkortól napjainkig címmel készítettünk egy térképes, interaktív anyagot a főváros temetkezéseinek múltjáról. Hasonló tematikájú könyvek, cikkek, sőt, térképek is készültek már korábban, részben ezeket felhasználva, ezekre is építve készítettük el a saját verziónkat. Azt gondoljuk, hogy önmagában is érdekes megnézni, hogy a főváros története során hol temetkeztek elődeink, miért ott, kik temetkeztek ott, mi okból szüntették meg ezeket a sírkerteket, mi lett a későbbi sorsuk, és mi áll jelenleg a helyükön.

A főváros közigazgatási határán belül jelenleg huszonegy működő és tizenhárom bezárt temető található. A régészetileg kimutatható, vagy történetileg dokumentált temetők száma azonban meghaladja a százat. Többségüket felszámolták, felettük ma már lakóházak és középületek állnak, néhányukból közpark lett, mások utak és vasúti vágányok alatt nyugszanak. A bezártak a természettel vívnak folyamatos harcot, vagy az odahordott szeméttel.

A fontos temetőket legendák veszik körül, nem egy közülük egyfajta nemzeti pantheonná vált. Ilyen ma a Fiumei úti sírkert, a Farkasréti temető vagy újabban a Szent István-bazilika altemploma. A 19. században ugyanilyen fontos volt a ma a Gesztenyés-kertnek otthont adó Németvölgyi temető, a Váci út és a Lehel út háromszögében a Váci úti temető, vagy a Szilágyi Erzsébet fasor – Kútvölgyi út által közrefogott Vízivárosi temető is. Egykori meglétükre néha az utcák neve, esetleg a telek elrendezése emlékeztethet bennünket.

De hol voltak ezek a temetők? Kik temetkeztek ott? Kik voltak a legismertebb halottaik? Mi épült rájuk? Vannak-e még nyomaik? Ezzel a térképes anyaggal – korábbi cikkekre, tanulmányokra is építve – ennek járunk utána. A folytatásért kattints ide, a teljes projekt ezen a linken érhető el....

CIZELLÁLT EMBEREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.31.


Balog Zoltán, amint kikerült a gonosz közvetlen vonzásából, rögtön megvilágosodott, és más színben látja a kajla világot. Az összes hajdani Orbán-bábu így van ezzel. Ahogyan nincs a nyakukon a kés, mindjárt színesebb lesz minden, és ezt nem győzik hangsúlyozni, mintha attól kevésbé lennének bűnösök, ha a rendszer fogaskerekéből besúgóvá, provokátorrá és kollaboránssá alakulnak. Szenvedő alanyai soha nem voltak, így akármennyire kaparnak is a körön kívül, soha nem lesznek feloldozva.

Én magam különben is zéró toleranciát hirdettem a NER minden alkatrészével és elsőáldozó hívével szemben, de nem úri passzióból, vagy, mert nem bírom a szagukat, hanem, abból a meggyőződésből, hogy az írmagjuktól is meg kell tisztítani az országot. Ez amellett, hogy elemi érdeke a hajdanvolt köztársaságnak, önös dolog is. Nem anyagi vagy ilyesmi álmodozások miatt, mert ez engemet már egyáltalán nem érdekel, hanem a lélek egészsége okán.

És most, hogy elmeséltem az életemet, nézzük, miből is élünk. Balog elvtárs, ahogyan pedellusból tiszteletes lett, azt meséli el a nagyérdeműnek, hogy ő, amikor az eredendő bűnt elkövette, akkor is “cizelláltabb” álláspontot képviselt, mint a többi ganyé. S ahelyett, hogy megkérdeznénk, télleg, drága Zoltán, télleg? – fussunk át miniszteri életművén, hogy mennyire volt az cizellált, ami kijelentés úgysem egyéb, mint felvezetése a leendő tárgyalás mentegetőzésének, miszerint: parancsra tettem.

Ilyeneket szoktak mondani a kivégző osztag előtt, vagy az elvetemültebbje, hogy találkozunk a pokolban. Szóval a teljesség legkisebb igénye nélkül idézzük ide, amikor Balog miniszter az egészségügy lerohadása kapcsán meggondolatlanul olyat mondott, hogy “Aki tehetősebb, az meg tud olyan dolgokat is vásárolni, amiket mások nem.” Az emlékezetes hiltonos ámokfutása kapcsán pedig: “Erre a kormányra, mint testületre, kimondottan jellemző a puritánság.”...

ANN APPLEBAUM: ORBÁN VIKTORNAK KÖZVETVE SZEREPE VAN A PITTSBURGHI MÉSZÁRLÁSBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJEE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.31.


- Ha Merkel nem volt ott, idáig mindig Orbán Viktor határozta meg a légkört az uniós csúcskonferenciákon.

- A Fidesz a hajléktalan törvénnyel a náci idők felfogását veszi át, ám csak leleplezi az új, jobboldali pártok könyörtelen hozzáállását.
- Le Pen már ott tart, hogy a szélsőjobb blokkoló többségéről álmodik az Európai Parlamentben.

New York Times

A lap a Merkel utáni időszakot elemzi abban az Európában, amelyet oly sokáig eredményesen irányított a kancellár, ám amely most repedezik, ha éppen nem omlik össze. Bedől a politikai közép, politikailag még Németország is instabillá vált. Az pedig egyenesen pánikot váltott ki az EU magjában, hogy a kormányfő bejelentette távozását, hiszen elkötelezett a közös értékek iránt, és idáig bástyának számított a büszkén menetelő populistákkal szemben, akik olyan eltérő államokat vezetnek, mint Olaszország, Magyarország és Lengyelország. Erősödik a nacionalizmus és az új törésvonal az unió hívei, illetve ellenfelei között alakul ki.

Macronnal az a gond, hogy továbbra is rászorul a német támogatásra, és Merkel utódja aligha áll ki az elnök reformtervei mellett, arról nem beszélve, hogy a befolyása aligha lesz akkor Brüsszelben, mint a távozó kancelláré. Utóbbi bírálói ugyanakkor felróják neki, hogy a pénzügyi válság idején megkövetelt takarékosság, illetve a migránsok beengedése gerjesztette a populista hullámot, ami jelenleg a legnagyobb kihívást jelenti Európa számára. Orbán Viktor anti-Merkelként jelenik meg az EP-választás előtt. De valószínűleg Putyin és Trump is örül, hogy a politikus lelép a színről. Viszont még az is elképzelhető, hogy lemondásával kifog valamennyi szelet a populisták vitorlájából.

Die Welt

Merkel vezető európai szerepe immár a múlté, az egész EU-ra kihatással lehet, hogy feladja a CDU vezetését, hiszen ily módon a kancellár meggyengül Brüsszelben. Olyannyira, hogy a kulisszák mögött sorozatosan béna kacsának minősítik, aki immár nem tud beleszólni az euróövezet elmélyítésébe, a menekültpolitikába, a Brexitbe vagy a balkáni bővítésbe. Egyben lehet aggódni Macron reformtervéért, hiszen annak szüksége van a kormányfő támogatására, ideértve, hogy az egyre megosztottabb unióban még az európai választások előtt jóvá lehessen hagyni a következő hétéves költségvetést. Macron aggodalommal teli elismeréssel reagált a lemondásra. Az írta: a német politikus sosem feledte, melyek az európai értékek, ám döntése nyugtalanító, figyelembe véve az egyre erősödő populizmust. Az aggály jogos, hiszen a meggyengült kormányfőnek a Bundestagtól kell hozzájárulást kérnie az integráció elmélyítéséhez, ám azzal szemben túl nagy az ellenállás – főleg saját pártján belül.

Politico

Az egyik uniós tagállam középjobb miniszterelnöke azt figyelte meg az évek során a csúcstalálkozókon, hogy Merkel még azok körében is tiszteletet vívott ki, akik nem értenek egyet fele. Így azután egészen megváltozott a hangulat, amikor a politikus elhagyta az üléstermet, mert onnantól kezdve mindig Orbán Viktor határozta meg a klímát. A portál hozzáteszi, hogy mintha Európának nem volna éppen elég gondja az olaszokkal, a Brexittel, a lengyelekkel, a magyarokkal, a populizmussal, most még Németország is forrong. Így most még a kancellár legnagyobb bírálói is aggódnak a hogyan tovább miatt, lásd a lengyel külügyminiszter vagy a cseh kormányfő nyilatkozatát. Mert ami Berlinben történik, azt jócskán lehet érezni a német határokon túl is. Az biztos, hogy Európa vízválasztóhoz érkezik, mert idáig Merkelre hárult a feladat, hogy egyben tartsa az EU-t. Ennélfogva távozása okvetlenül légüres teret hoz létre.

A nagy kérdés az, hogy mennyi tekintélyt tud megőrizni magának béna kacsaként, már ha egyáltalán hivatalban tud maradni. Így az olyan, kulcsfontosságú kérdésben, hogy miként kezeljék a mind illiberálisabb kelet-európai kormányokat, vagy alakítsák át az eurózónát. Varsó alighanem most a kivárásra játszik. De ha sikerül megoldani az alapproblémák egy részét, amelyek Európát a tönk szélére taszították, akkor az megfelelően zárná le hivatali idejét. Egyben megadná neki azt, amit minden királynő kíván, hogy tudniillik fennmarad az öröksége azután is, hogy ő maga már távozott a trónról...