2016. június 3., péntek

CSAK EZ A SZERENCSÉTLEN, ÉLETKÉPTELEN NEM KÉPES SEHOGY ELŐRÉBB JUTNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.03.
 
 

HARRACH PÉTERNEK VÉGTELEN SZERETETTEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.03.
 
 

 


EZ NEM NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY, ŐK BIZONY EGYSZERŰ HŰBÉRURAK

FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: vagogabor
2016.06.03.


Szembeötlően gyarapodik pártucat ember a tűz körül. El is indult egy társadalmi vita a nemzeti tőkésosztály szerepéről. Csakhogy a friss multimilliárdosok, nem is tőkések, és még csak nem is osztály. Egyszerűen hűbérurak, akik a király kegyelméből gazdagodtak és őt is szolgálják.

Milyen pályázaton vitt el milliárdokat Mészáros Lőrinc? Mit vett ma meg Tiborcz István? Milyen médiát indít ma el Andy Vajna? Olyan ütemben zajlik a nem túl eredeti tőkefelhalmozás, hogy fel sem kapjuk a fejünket egy újabb elsíbolt milliárdra. Az értelmiség berkein belül elindult egy vita az újdonsült nemzeti tőkésosztály szerepéről. Szerintem az alapfogalommal van a baj. Nem a kapitalizmus fogalmait kellene használni, hanem a feudalizmusét.

A leginkább sarkos álláspontot a rendszerhez számos ponton kapcsolódó dokumentumfilm producer, Skrabski Fruzsina fogalmazta meg. Amit most kapnak a vagyonosok, azt majd visszaadják a köznek...

...Orbán Krisztián, aki már 2007-ben lerántotta a leplet a féltudású magyar elitről, ma azt mondja, hogy mivel Magyarországon minden hatalom lopással hizlalja fel a saját elitét, ezért az elitcserék során mindig veszélybe kerül a „szajré”. A nemzeti elitről szóló konferencián elhangzott beszédében a nyugathoz való felzárkózás lehetséges forgatókönyveit is vázolja, első lépésként a  járadékvadászat felszámolásának látna neki. Hasonlóképpen látja Csillag István liberális ex-miniszter, mivel szerinte ha az európai forrásokra épül a vagyonosodás, és nem versenyképes módon működő helyre ömlenek a pénzek, akkor úgysem lesz hosszú életű az új tőkésosztály...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN, A ZSIDÓZÓ KÓRUS KARMESTERE

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.03.


Nem hiszem, hogy újat mondok - és mégis ismételgetnem kell, mert sokan úgy tesznek, mintha nem vennék észre: az állami - pártállami - szintre emelt zsidózást (buzizást, cigányozást stb.) maga a Nemzet Örökös Miniszterelnöke (NÖM) vezényli.

Legutóbb május 31-én írtam erről. Borzasztó, hogy újra és újra szóvá kell tenni! Azért nem szabad hallgatni róla, mert túlságosan sokan vannak, akik élvezik ezt az aljasságot, és még többen, akik nem akarják a dolgot néven nevezni.

Orbán zsidózik és zsidóztat. Ahogy korábban például bankárkormányt, most leginkább háttérhatalmakat emleget és
sorosozik. Minden nap produkál valamit, ami téma lehetne a Demokrata által kiátkozott egyetemi feladatban. Amit alvezérei, vazallusai és ocsmány médiabirodalma művelnek, nem egyéb, mint a Kedves Vezető elvi útmutatásainak a mindennapok aprópénzére váltása...

Nem állítom, hogy antiszemita; fogalmam sincs, hogy homofób-e; nem tudom, mit gondol a cigányokról – mit gondolt róluk például akkor, amikor közölte: az ő kormánya azokat a családokat támogatja, amelyek a gyermekekért, és nem azokat, amelyek a gyermekekből élnek. Csak azt tudom, hogy ő és társasága Európában manapság páratlanul következetes amoralitással épít az emberi ostobaságra és rosszindulatra. Épít rájuk, s ezzel erősíti is őket – mert belőlük szerzi a maga erejét.

Minden dumája áttetsző – olyan, hogy a legprimitívebb hívei is értsék, élvezzék. Hergelődjenek...

ITT OLVASHATÓ

A MOZGALMI PÁRTOK LEHETŐSÉGEI

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.06.03.


Az utóbbi napokban az LMP és a Jobbik vezetésében is alapvető változások történtek. A radikálisok megerősítették Vona Gábort, míg az LMP legismertebb politikusa, Schiffer András úgy döntött, hogy nem kíván már a politika élvonalában tevékenykedni. A két párt között gyakran találnak párhuzamokat abból az célból, hogy kompromittálják az LMP-t, azonban valóban igaz, hogy van hasonlóság annyiban, hogy mindkét esetben eredetileg mozgalmi pártokról van szó. A mozgalmi pártok a politika intézményesített világa, valamint a társadalmi hálózatok és a közvetlen cselekvés bázisán létező mozgalmak közötti térben találhatóak. A radikális jobboldali, ill. a libertárius-baloldali, zöld mozgalmi pártok az 1970-es évek végén jelentek meg Nyugat-Európában, és az 1980-as évek elején tudtak betörni a politikába. Két ideáltípusa a francia Nemzeti Front, amely 1984-ben került be az Európai Parlamentbe, illetve a német Zöldek, akik 1983-ban nyertek mandátumot a Bundestagban. Ezek az új pártok feloldották a „befagyott” nyugat-európai pártrendszereket, addig nem ismert új témákat hoztak be a közbeszédbe, mint a környezetvédelem kérdése, vagy másik oldalon a bevándorlásellenesség. A politikai fősodorba azonban az utóbbi időkig csak a zöld pártok által képviselt témák kerültek be...

ITT OLVASHATÓ

VIDEÓSOROZATOT INDÍTOTT EMLÉKEZETES ELŐADÁSAIBÓL A RADNÓTI SZÍNHÁZ

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2016.06.03.


A sorozat hétről hétre felidézi egy-egy korábbi előadás legemlékezetesebb pillanatait. 

A múltidéző sorozat ötletét a Felzengő állomások [Radnóti 30] című könyv januári megjelenése adta, amelynek lapjain a színház elmúlt 30 évadában résztvevő alkotók emlékeznek számukra kedves momentumokra. A kötet történetei - és egyben a színház előadásainak emblematikus jelenetei - az előadásrészleteken keresztül életre kelnek.   

A Radnóti Színház a Bálint András igazgatói tevékenységéhez fűződő, 1985-2015. közötti 30 évadot olyan videósorozaton keresztül idézi meg, amely hétről hétre bővül egy-egy emlékezetes pillanattal.

Az eddig megjelent előadásrészletek között láthatják többek között Takács Katit tarantellát táncolni Ibsen Nóra című darabjában Valló Péter rendezésében, valamint megtekinthetik Eperjes Károly és Gáspár Sándor kettősét Plautus A hetvenkedő katona című darabjának Taub János-féle rendezésében. Jelenleg pedig Martin McDonagh: A kripli című előadásából idéznek fel egy emlékezetes pillanatot, amelyben Kulka János, Szombathy Gyula és Kocsó Gábor a krumplipálinkáról folytat diskurzust...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN A HAZAI HULLADÉKSZÁLLÍTÁS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.03.


A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., amely 108 település hulladékának elszállítását végzi, felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban nem fogják tudni elszállítani a szemetet, mert nincs elég tartalékuk, sőt, ha nem kapnak pénzt, a béreket sem tudják majd kifizetni.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azonban jelezte, hogy jogszabályi előírások alapján nem fordulhat elő az, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el. Rövidesen így megláthatjuk majd, hogy szeméttel lesz-e tele az ország, vagy sem.

Újabb átgondolatlan államosítás?

2015 decemberében robbant a hír, hogy az állam szeretné teljes mértékben magához vonni a szemétszállítást.  A minisztérium közölte, ők alakítanák ki a közszolgáltatás országos tervét, meghatároznák a minimális színvonalat, koordinációs feladatokat végeznének, és nem utolsó sorban, ők szednék be a díjakat is. Létre is hozták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt.-t, 500 millió forint jegyzőtőkével, és 4,8 milliárd forint tőketartalékkal.

Az indulást 2016. április elsejére, ironikus módon a bolondok napjára tervezték. Ez nagy feladat volt, hiszen pár hónap maradt mindössze arra, hogy létrehozzák a koordináló szervezetet és a működést rögzítő jogszabályok rendszerét. Két héttel az indulás előtt azonban a kormányrendelet még csak tervezet formájában létezett. Nem volt kész a számlázási rendszer sem, és senki nem hitte volna, hogy a kormány által beharangozott határnapig, két hét alatt sikerül ezeket tökéletesíteni...

ITT OLVASHATÓ

HA MINDIG FOCI EB LENNE, MEGÚSZNÁNK ORBÁN VIKTOR PÉNTEKI MONOLÓGJÁT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.03.


Talán. Most például rövid történelemórát tartott a Magyar Rádióban, amikor szokásos hajnali monológjában a muszlim világról festett sajátos, képzeletbeli tablót a hallgatósága számára. Ilyen pillanatokban mindig elfog bennünket a kétség, vajon a magyar miniszterelnök megfelelő pályát választott-e magának, hiszen prédikációi alapján pap, előadásmódja szerint tanár, víziói miatt pedig spirituális tanácsadó is lehetne. Persze a jó politikai vezető mindezeket az ismereteket alaposan összegyúrja magában, és megpróbálja kamatoztatni ezeket a saját népe érdekében.

Bárcsak az év minden napján foci EB lenne! Mennyi gyötrelemtől óvná meg ezzel választóit a kormánypárt, és személyesen Orbán Viktor! Lényegében a sportesemény helyszínére települne a magyar parlament kormánypárti többsége, így kihelyezett ülésen tárgyalhatnának csak hazájuk ügyes-bajos dolgairól. (Az ellenzékkel úgyis csak a baj van, ezért nem hiányoznának a képviselőik.) Orbán Viktor esetleg néha beülne magyar szpíker közvetítőállásába, és onnan küldene néhány magvas gondolatot a képernyők előtt és a rádió mellett a magyar csapatért szurkoló népének. Ezzel legalább a szokásos péntek hajnali imamalmot megúsznánk, és nem kéne úgy tennünk, mintha komolyan vennénk azt a sok oktondiságot, amit országunk első számú vezetője kész tényként közöl a rádióban...

ITT OLVASHATÓ  

JO FREEMAN: A STRUKTÚRÁLATLANSÁG ZSARNOKSÁGA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vojtonovszki Bálint
2016.06.03.


A magyarországi mozgalmak és szerveződések talán legfontosabb gyakorlati dilemmáit és hibáit mutatta be a Kettős Mérce főszerkesztője április közepén a “Sándor Mária és az örökített politikai cselekvőképtelenség” c. publicisztikájában. A vitaindításon túl a cikk gyakorlatias ötleteket, hasznos tippeket és napjainkban üdítő személyes élményt, jó adag önkritikát is tartalmazott.

A napokban megjelent első közösségszervezési szöveggyűjtemény, a
“Hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? - A közösségszervezés alapjai” egyik szerkesztőjeként már ekkor gondoltam rá, hogy kötetünk, és a fenti cikkben is említett Saul Alinsky munkásságához is köthető közösségszervezés megközelítése alkalmat ad ezen nehézségek frissebb szempontból történő feldolgozására.

A cikkben említett problémák közül számomra egyik legfontosabb a hatalmi monopólium, mely úgy vélem, komoly gátja egy széleskörű progresszív mozgalom létrehozásának. A közösségi mozgalmaknak úgy kell szerveződniük, hogy az uralmi helyzetek létrehozása helyett a kapcsolatra építő hatalmat erősítsék, mely nem egy zéró összegű játszmaként tekint a szervezeten belül elkerülhetetlenül megjelenő hatalmi konfliktusokra.

Ennek vizsgálatához adhat új szempontot a kötetünkben megjelent egyesült államokbeli, ott már szinte klasszikus szöveg, “A strukturálatlanság zsarnoksága” Jo Freeman tollából. Ez a ‘70-es évek elején publikált cikk a korabeli nőjogi mozgalmakra jellemző struktúraellenességet kritizálja. (Terjedelmi okokból itt csak részleteket közlünk a cikk fordításából, szerkesztői lábjegyzetek nélkül.)


ITT OLVASHATÓ

NAPI ÖTPERCESEK 3. ÍGY ÉPÜLT MISKOLC A 60-AS ÉVEKBEN

MISKOLC ADHATOTT BLOG
Szerző: Miskolc régen és ma
2016.06.03.


Az 1960-as években Miskolcon a "szocialista realizmus" útkeresése folyt. Ebben az időszakban terjedt el az ún. blokkos technológia. A város különböző területein épültek ezzel a technológiával főleg lakóépületek, összefüggő, lakótelepszerű elrendezésben.A legfontosabb építkezések a Kilián-délen és a Kilián-északon, a Bulgárföldön, a Győri kapuban, a Szentpéteri kapuban, a Vörösmarty-városrészben és az Avason valósultak meg. 
 
Ugyancsak az építkezések és a megnövekedett forgalom miatt építették meg a városon átvezető 3-as út szakaszát, a déli és az északi terelőutakat, valamint a Búza téri távolsági buszpályaudvart stb. Így a 60-as évek végére- 70-es évek elejére Miskolc városképe építészetileg meglehetősen kommersz képet mutatott...
 

ORBÁN NYÚLTAGYÁBAN GYÉMÁNTTÁ SŰRÜSÖDÖTT DEMOKRÁCIA, AVAGY IRÁNY LIPÓTMEZŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.03.
 
 

  

MAGYAR EMBER MILYEN?

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.03.


Először évekkel ezelőtt hallottam a magyar emberről. Szijjártó Péter mondta, de lehet, hogy maga Orbán Viktor: a magyar emberek visszautasítják a Brüsszelből jövő nemtelen támadásokat. Máskor meg azt mondták: hogy a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és kikkel nem. A magyar emberek nem kérnek attól, hogy Amerikából oktassák őket demokráciából.

Érdekelni kezdett, hogy milyen lehet a magyar ember. Mert hiába hittem, hogy ismerem,
hiszen én magam is magyar ember vagyok, ráadásul olyan magyar ember, aki magyar emberek között él. De ezek szerint másmilyen magyar emberek is vannak.

Nem hagyott nyugodni a kíváncsiság: milyen az a magyar emberek, akiről a kormány beszél. És igen! Ha nem is könnyen, de találtam ilyen magyar embert. Hosszan beszélgettem vele, s most leírom a tapasztalataimat:
 

VERS SZÜLETETT - LEÉPÜLÉSEK KORA JÖTT EL

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.06.03.


Az égi hatalmak megengedő hangulatban voltak, vagy tajtrészegek, ezt már soha nem tudjuk meg. Mindenesetre Sándor Kinga honleányunkat abban a kegyben részesítették, hogy reá küldték az ihletet, amely arra késztette, hogy Orbán Viktor születése napjára megalkossa, mintegy kitossza magából a „Vezesd nemzeted” című alkotást, amely napokon belül írásbeli érettségi tárgya lesz, vagy szavalat ballagásokon.

A legfennköltebb esetben még óvodai ünnepélyeken is hangsúlyos szerepet kaphat, ha jól odafigyelünk. Mindezek ellenére, vagy éppen ezért eltekintünk attól, hogy citáljunk belőle, mivel óvjuk nemzetünk lelki egészségét, éppen ez okból nem idézgetjük furcsa hajnalokon a „Nemzeti összetartozás dalát” sem. Van bennünk ugyanis jóérzés, és a két alkotás nívója közt szoros összefüggést vélünk fölfedezni, ami ráismerés szomorúsággal tölti el a mi szívünket. Egy dolog azonban egészen bizonyos, a Parnasszus kurva messze van innen...

ITT OLVASHATÓ

BUTASÁGUNK TÖRTÉNETE 2.

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2016.06.03.


Az Orbán–Simicska-konfliktus 2015. februári kirobbanását követően a Fidesz másfél évtized alatt körültekintően felépített médiabirodalma összeomlott.
 
Mire ráfordulunk a választások előtti, 2017-es évre, régi pompáját túlragyogva fog állni az államkapitalista kormánypárt, a Fidesz új, a nyilvánosság minden szegmensében domináns túlsúlyban lévő médiabirodalma. Alig két év alatt egy, a korábbinál erősebb és korszerűbb oligarchikus pártmédia-birodalom épült fel az adófizető állampolgárok pénzéből. Az újonnan megszületett médiabirodalom tartalmát tekintve két alappilléren nyugszik: a kormánypropaganda kritikátlan sulykolásán és a piac teljes bulvárosításán. Márpedig a bulvár és a propaganda közismereten az két médiaműfaj, amely eltávolodva az újságírás hagyományos ethoszától nem szolgál mást, mint a közönség butítását. Célja, hogy tájékozott, a világ dolgaiban eligazodni képes, gondolkodó állampolgárok helyett a képernyőre bambán meredő, a bonyolult valóság elől hazug álomvilágba menekülő, agymosott zombik masszájává degradálja közönségét. A bulvárnak és a propagandának semmi köze a szakmához, amelyet újságírásnak nevezünk. „A propaganda elsősorban az érzelmekre hasson (...), hiszen az emberek felfogóképessége amúgy is meglehetősen korlátozott, intelligenciájuk csekély, viszont igen gyorsan felejtenek (...), a jelmondatokat addig kell ismételni, míg a közösség minden tagja megérti” – írja Hitler a Mein Kampfban, és ezt a receptet sikeresen használják a diktátorok és diktátorjelöltek.   
 
Miközben az elmúlt évben a csekély számú, még érdeklődő közönség is egyre lanyhuló figyelemmel követte – a valójában már az első percben eldőlt – Orbán–Simicska-bandaháború újabb és újabb epizódjait, a háttérben a végéhez közeledik a kormánypártok közvetlenül vagy közvetve közpénzekből finanszírozott médiaportfóliójának újraépítése. A kormánypárt propagandafelelősei már a 2014-es választási győzelmet követően elkezdték Simicska Lajos alól kiszervezni médiabirodalmát, az újonnan kinevezett oligarchák pedig nap nap után újabb szeletet hasítottak ki a médiapiacból. És bár Simicska csatákat még nyerhet, a háborút már kirobbanása pillanatában elvesztette. A borítékolható bukás oka, hogy az általa ugyancsak közpénzekből felépített médiaportfólió az elmúlt másfél évtizedben soha nem működött valódi piaci körülmények között, nem tényleges piaci teljesítménye, hanem a piaci szabályozás oligarchákra szabásával az állam által különböző csatornákon odajuttatott közpénzekből, valamint a folyamatos és kíméletlen politikai nyomás alatt álló multik és hazai nagyvállalkozók kényszerhirdetéseiből növekedett. Így nem meglepő, hogy amióta Simicska kezét elengedte a politika, orgánumai egymás után veszítik el nemcsak állami hirdetőiket és előfizetőiket, hanem azokat a magáncégeket is, amelyek politikai nyomás következtében reklámozták vagy terjesztették bennük termékeiket, szolgáltatásaikat. És a totális hadviselés hatására azokon a területeken, ahol valamilyen állami vagy önkormányzati engedélyezési eljárás szükséges a médiapiaci tevékenységhez – rádiók, köztéri reklámok, köztéri terjesztés –, ugyancsak egymás után veszíti el jogosultságait Simicska...
 

HOL HÚZZUK MEG A HATÁRT A KAPCSOLAT KÖRÜL?

TÁRSAM BLOG
Szerző: pjn
2016.06.02.


Elmélyülő konfliktusok forrása lehet, ha tartósan nem születik egyezség a tekintetben, hogy egy pár hol húzza meg maga körül a határokat, tehát azt a láthatatlan demarkációs vonalat, ami szimbolikusan és a mindennapokban védi őket a külvilágtól. Védi az intimitásukat, a magánéletüket. Ez a határ sok mindent szabályoz: ki mindenki lehet jelen az életünkben, ki szólhat bele döntéseinkbe, vitáinkba, kinek a véleményét vesszük számításba, ki kinek az oldalára áll. Kettesben vagy barátokkal akarjuk eltölteni a péntek estét, a vasárnapi családi ebéd azt jelenti-e, hogy csak mi ketten, plusz a gyerekek, vagy a nagyszülőknél. Válaszolunk-e anyánk, barátaink „belemászós” kérdéseire, ha tudjuk, hogy párunk valószínűleg nem örülne. Mit jelent „mi”-ben gondolkodni.

Az egyik fél számára rendszerint sokkal kijjebb van ez a határ, vagy átjárhatóbb: „persze, lógjanak itt a haverok, persze, költözzenek anyámék a szomszédba”. A másik fél számára azonban a határok éppen arra szolgálnának, hogy gőzerővel védjék az ő intim szövetségüket, fizikailag és érzelmileg...


ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR VAGYOK, ITT A NYÁR, STRANDRA MENNÉK, MIT TEGYEK?

BODYBUILDING BLOG
Szerző: Tomi from Space
2016.06.02.


...a fogyás nem egyszerű dolog, de nem is kivitelezhetetlen. Sok idő, energia és áldozat kell hozzá, de egy megnövekedett élettartam, egészségesebb és élvezetesebb élet és a sok-sok elismerés és visszaforduló tekintetek egyszer kárpótolni fognak mindenért, amiről úgy érzed, hogy lemaradtál. Ilyen a tespedés, meg a cukor, mert mást nem fogsz elveszíteni az életedből. Jah, de! Egy csomó zsírt! :) Ha azt meg elhagytad, már mehetsz is a strandra megmutatni, hogy mit értél el és már most megmondom: baromira fogod élvezni :) Segítséget pedig bármikor kérhetsz és kérj is, hiszen mindannyian szegről-végről, de ugyan ezen az úton járunk, csak más-más apropóból. Ha nem tudod, hogy kitől kérj, akkor mi mindig itt leszünk Neked. Hajrá! :)

ITT OLVASHATÓ

NEM LESZ ÍGY JÓ, DRÁGA KÜLÜGYMNISZTER ÚR

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.06.02.
 
 

 

ITT A ROSSZ HÍR A FELMINŐSÍTÉS MELLÉ

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016.06.02.


...pont azoknál a tényezőknél történt romlás az év végén, az idei év elején, amelyek a következő növekedés pénzügyi és műszaki alapjait jelentenék. Hozzávéve még a mentalitásról, a cégvezetők gyakorlatáról és a kormányzat pénzkezeléséről adott rossz véleményt, nagyon úgy tűnik, hogy nem jövünk felfelé. Inkább lefelé megyünk.

ITT OLVASHATÓ

NAGYON MEG FOGSZ LEPŐDNI, HOGY MI VOLT AZ OROSZOK NAGY METRÓTRÜKKJE!

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2016.06.02.


Ezekről ne maradj le!

Éjszaka nem Demszky vagy Tarlós, hanem Vizoviczki volt a góré (444)
 
Mészáros megint hatalmas osztalékot vett ki cégeiből (Átlátszó)
 
Ezért érheti meg felújítottnak mondani az új metrókocsikat (NOL, Népszava)

Ha van 3 perced:

Éjszaka nem Demszky vagy Tarlós, hanem Vizoviczki volt a góré
A rendszerváltáskor még taxis volt és lányokat futtatott, a 2000-es évek közepére a budapesti éjszakai élet császára lett Vizoviczki László. A rendőrségnek számolatlanul fizetett, ami miatt nemcsak az ellenőrzéseket kerülhette el, hanem aktívan segítettek neki a konkurenciával való leszámolásban. Vizo tett gesztusokat a Fidesz felé 2010 után, de sorsa a Portikkal való kapcsolata miatt megpecsételődött. Az óriás perben azonban várhatóan csak néhány fej hullik majd.
(444)

Felmentették a belvárosi mutyi három vádlottját
Nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani a vesztegetést és a hivatali visszaélés gyanúját abban a perben, amelynek vádlottja voltak az V. kerület korábbi jegyzője és a vele szoros viszonyt ápoló építési vállalkozó is, aki meglehetősen sok munkát kapott az önkormányzattól. Nehezítette a bizonyítást, hogy a lehallgatott beszélgetéseket végül kizárták a bizonyítékok közül.
(Direkt36)

Mészáros hatalmas osztalékot vett ki cégeiből
Nyilvánossá vált Mészáros összes érdekeltségének tavalyi beszámolója. Összesen 4,2 milliárdos osztalékot vett ki cégeiből. A legnagyobb gyarapodás az állami tendereket sorra nyerő Mészáros és Mészáros Kft.-nél volt, innen az osztalékként felvett pénz nagyrésze is. De jól szerepelt az R-Kord építőipari, a két mezőgazdasági cég, valamint a sokoldalú, iskola- és lovardafelújítást is vállaló Fejér B.Á.L. Zrt.
(Átlátszó)

Ezért érheti meg felújítottnak mondani az új metrókocsikat
Megérkeztek az első felújított metrókocsik az orosz cégtől. Aki már látta azt mondja, ezek inkább tűnnek raktáron maradt újaknak. Bár az új kocsik vásárlása jobban hangzik, mint a régiek felújítása, azért lehetett szükség a felújításra kiírni a tendert, hogy mindenképp a Metrowagonmash legyen a befutó. Tarlós szerint az egész spekuláció, a DK feljelentést tesz.
(NOL,Népszava)
 
Mégsem csalt áfát Gattyán cége?
A NAV 50-60 milliárdos áfát és büntetést igényelt Gattyán cégétől, mivel az általuk fejlesztett, a világ egyik legnagyobb erotikus oldalának know-how-ját és üzemeltetését egy portugál cégnek adták. Titkos adatgyűjtés és lehallgatások előzték meg a NAV nyomozását, aminek keretében hatalmas vagyont foglaltak le a cégtől. Gattyán perre vitte és meg is nyerte az ügyet. Kiderült a portugál cég valós tevékenységet végez, a licencdíjért pedig fizetik a társasági adót.
(Index)

ITT OLVASHATÓ

HALLOTTAK MÁR ILYET? "A FIDESZ NEM TŰRI A KORRUPCIÓT"

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.06.02.


Tavaly, év végén Kósa Lajos még úgy vélte, teljesen természetes, hogy mindig az lop, aki kormányon van. (Azaz kicsit finomabban: aki kormányon van, annak a környezete gyarapodik.)

Lázár ezzel szemben viszont most azt
állította, a Fidesz nem tűri a korrupciót.

Hát döntsétek már el végre, urak.

Szigorúan véve persze mindkettejüknek igaza van: az, hogy gyarapodik a Fidesz-vezetők környezete, nem feltétlenül jelenti, hogy korruptak lennének.

És ez nem pusztán szómágia. Nem olyan, mint a nemmegszorítás, a negatív növekedés vagy a szocialista brókerbotrány. A korrupció ugyanis a köznyelvben egyszerűen megvesztegetést jelent. A megvesztegetéshez pedig jogilag két fél kell: akit vesztegetnek és aki veszteget.

Itt már rég nincs két fél. Rég elmúltak azok az idők, amikor egyes alföldi városok polgármesterei százalékot, alkotmányos költséget kértek azért, hogy boltot nyithass vagy építési engedélyhez juss. Ez kicsiben még lehet, hogy megy, de már nem számít...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN CSALÁDJA IS MILLIÁRDOS OSZTALÉKOKAT SÖPÖRT BE

!!444!!!
Szerző: kasnyikm
2016.06.02.


A kormányközeli nagyvállalkozók, a kormányközeli reklámcégesek és kormányközeli tanácsadók csodás eredményeket értek el tavaly, na de mi van a kormányfő közvetlen családjával (ha Tiborcz István ismert és ismeretlen érdekeltségeit nem számoljuk)?

Alapvetően azt kell látni, hogy a zúzott kő őrült nagy biznisz, és Orbán Viktor édesapja, illetve testvérei remek érzékkel mentek rá erre a területre. Ennek köszönhetően a 2015-ös év után 1,3 milliárd forintot tehettek zsebre.

A gánti Dolomit Kft.-nek 51 százalékos tulajdonosa az Orbán-família. Ez a cég 2014-ben remek évet zárt, 3,3 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos adózott eredményt ért el, amiből osztalékként 900 milliót vettek ki a tulajdonosok. Nos, tavaly az árbevétel 3,2 milliárdra csökkent, az adózott eredmény viszont maradt 1,1 milliárd forint. (Nettó profitráta: 34 százalék.)

A Dolomit Kft-ből 1,8 milliárd forint osztalékot vettek fel a tavalyi év után,
úgy, hogy a teljes nyereség mellett még 700 milliót az eredménytartalékból is kivettek (itt a cégnek még ez után is van 1,6 milliárd forintja). Ebből az osztalékból picivel több, mint 900 millió forint kerül Orbán Viktor édesapja, id. Orbán Győző bankszámlájára...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARÁZOM A GAZDASÁGOM

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwrt66
2016.06.02.


Magyarázom a gazdaságom

Mindenekelőtt Frőhlich tanár úr mélyen tisztelteti a papát és arra kéri, hogy nézze át ezeket a pompás gazdasági mutatókat. Kérlek, kedves Bauer, mondta, mindenképpen közöld vele, hogy ezek még nem a végleges adatok. Sajnos a számításokba több helyen is hiba csúszott, amit természetesen korrigálni fognak, de ezeken itt már nem tudnak változtatni, mivel az rögtön világgazdasági válságot okozna. Ezért elnézést is kért tőlem és megköszönte a türelmemet.

Talán még emlékszik arra a papa, hogy a hitelminősítők egy kínos félreértés miatt 2011-ben bóvliba, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába soroltak minket. Ez a döntésük természetesen miden alapot nélkülözött és rendkívül méltánytalan volt. Valamit összekevertek a táblázataikban és nagyon kínos lett volna számunkra, ha kiderül az, hogy kiváló gazdasági teljesítményünk alapján az AAA kategóriába, azaz a legjobb minősítésbe kellett volna tenniük minket. Természetesen megígérték nekem, hogy amint csak lehetőségük lesz rá, azonnal kijavítják a kínos tévedésüket.

Kedves Bauer, közölték zavartan, elnézését kérjük, és természetesen megértjük a jogos felháborodását, de sajnos csak fokozatosan tudjuk önöket visszaminősíteni. Most, 2016-ban végre mód adódott arra, hogy kiküszöböljék a hibájukat, így rögtön át is soroltak minket BBB-be. Igen, jól látja, jelenleg Mexikó és Namíbia is ilyen minősítéssel rendelkezik, de ezért nem kell felidegesítenie magát a papának, mert mi valójában a legfelsőbb kategóriába tartozunk. A hitelminősítők azonban azt mondták erre, Bauer, ha hirtelen ilyen nagyot ugranánk, akkor a többi ország nagyon megsértődne. Megértheti, hogy ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni. Gondoljon csak bele, mit szólna mindehhez Törökország...


ITT OLVASHATÓ

ADOPTÁLÁS? ÖRÖKBEFOGADÁS? I.

SZÜL(ET)ÉSMESE BLOG
Szerző: CsLKati
2016.06.02.


Vannak helyzetek, amikor egy kisbabát, kisebb vagy nagyobb gyermeket nem tudja felnevelni a saját szülője, szülei.

Szavaink, szójárásaink nagyban befolyásolják a cselekedeteinket. Úgy is formálnak, hogy nem vagyunk ennek tudatában, egyszerűen csak benne élünk és történik velünk.

Ha szembenézünk velük, megváltozhat a körülöttünk levő és a bennünk, hozzá kapcsolódó automatizmus.

Kezdjük a magyar nyelvvel és a hozzá tartozókkal:

A magyar nyelv szeparál. Elválaszt és a folyamatokat elaprózza. Ebből arra következtetünk, hogy ez csak így működhet, ez így van rendjén, senkinek semmi köze a másikhoz. Nagyon mélyen beivódott normák ezek, amik attól, hogy mindenki ezt használja, még nem biztos, hogy szolgálják a benne lévőket. Érdemes megvizsgálni és ha szükséges, felülírni. Most egyelőre csak a szavakat és a rájuk rakódottakat vizsgálom, leginkább azt, ahogy a közbeszédben halljuk és amit munkám során tapasztaltam. Most csak a nyelvi tartalommal foglalkozom, és igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy van lehetőség változtatni szavainkon, amik meghatározzák a gondolkodásunkat...


ITT OLVASHATÓ

NEMI MEGKÜLÖNBÖZTETÉS - FÉRFI DOMINANCIA AZ ÉLET MAJDNEM MINDEN TERÜLETÉN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.02.


A férfiak dominanciája érezhető az élet szinte minden területén, kiemelkedően a társadalmi szerepekben, a politikában, és még ha ez nem is tűnik automatikusan nyilvánvalónak, a kultúrában is. Igazolható ez azzal, hogy a legjelentősebb kulturális intézmények, mint például a múzeumok, a színházak, a könyvkiadók vezetői szinte mindenhol férfiak. A politikában szerepet vállaló nők aránya is rendkívül alacsony, az állami kitüntetéseket is rendre túlnyomórészt férfiak kapják.

Mindenkiben él az a kép, hogy a férfi a kereső, a családfenntartó, míg a nő anyaszerepben az otthoni munkákban veszi ki a részét. A férfi a domináns, hozzá képest pedig a nő valamelyest alsóbbrendű. Az még a „jobbik eset”, ha ez a különbségtétel a munka világában, a vezetői pozíciókkal kapcsolatos diszkriminációként jelenik meg. Ha azonban ez a dominancia már erőszakkal is párosul, családon belüli erőszak vagy munkahelyi zaklatás formájában, az már nem hagyható szó nélkül...

ITT OLVASHATÓ

RÓNA PÉTER KÖNNYEI

PUPUBLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.02.


Róna és a doktriner liberálisok olyanok, mint a hajótöröttek, akik a mentőcsónakban evezés helyett elvi vitát folytatnak arról, hogy egészségesebb-e az evezés a gőzhajónál.
Már írtam máshol, ha a libák liberálisok lennének, soha nem költözködnének, inkább jöjjön a fagyhalál, mint a reális helyzet felmérése.
Az LMP - néhány rokonszenves akciója dacára - mindig Orbánt és rendszerét támogatta, ha valóban fontos politikai kérdésben kellett dönteni, és amikor Róna azt mondja, hogy a Schiffert körülvevő rosszindulatot az tanúsítja, hogy sokan balról azt terjesztik, hogy az LMP paktumot kötött Orbánnal, akkor a felháborodáson - már elnézést - csak röhögni lehet.
Nem mennék az LMP viselt dolgaiba most mélyebben bele, nincs értelme, meg aztán egyébként is - halottról csak jót, vagy semmit.
Nagyon remélem, hogy az LMP értelmesebb tagjai megtalálják az utat a demokratákhoz - ez egyben azt a reményt is kifejezi, hogy lesznek még demokraták.
Akik meg azt gondolják, hogy a senki földjén lehet aratni, hát legfeljebb csalódnak.
Merthogy vagy demokrácia, vagy diktatúra - ez a választék, és aki ma mást mond, az hazudik.
Mint az is, aki azzal kecsegtet, hogy lehet árnyalni a politikai álláspontokat diktatúrában is.
Nem lehet.

Róna Péter nem tett volna rosszat a magyar közéletnek, mentalitása, stílusa igazán vonzó, okos ember is, de vannak helyzetek, amikor ezekkel a tulajdonságokkal semmire se lehet menni.
Harcolni kell.
A kívülállóknak itt nincs helyük, legyenek bármennyire is rokonszenvesek egyébként.
Minden harmadikutas megoldás a diktatúrának kedvez.

Remlélem, egyre többen jönnek rá erre...


ITT OLVASHATÓ