2017. március 11., szombat

SZÉTBASZOTT ORSZÁG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.11.


...Ezért aztán kell pár szót szólnom ennek kapcsán, annál is inkább, mert tavaly nyáron gondoltam valamit arról is, hogy a Fidesz tusványosi köldöknéző házibuliján bazsevált a Quimby zenekar, és a következetesség kedvéért most egymáshoz kellene illeszteni a kockákat. Afelől semmi kétségem nincs, hogy a Magyar Idők-Origo tengelyen már a történet Gyurcsány-Soros szálát igyekeznek szorgalmas nyelvcsapkodások közepette felgöngyölíteni, meg a kottákat, meg a Simicska tévé háttérhatalmi törekvéseit. Nem érdekel különösebben.

Ha össze akarnám foglalni röviden a múltat: azt gondoltam tavaly nyáron, amikor a Quimby zenekar Facebook-oldalán posztolta a tényt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz társaságában tolják a bulit a tusnádfürdői szellemi posványban, hogy mégis mit keresett a zenekar a Fidesz nemzeti alapon kirekesztő-megbélyegző dzsemboriján?

Igen, azt írtam akkor, hogy a gyomrom nem veszi be, és nem tudom leszarni, hogy pár méterrel a Quimby koncertjének színpadától korábban kétpofára fröcsögő hazafiak betegnek nyilvánították a melgeket, megalázó kijelentéseket tettek a nőkre, ki tudja hányadszor gyalázták frontálisan az Európai Uniót, nyíltan kiálltak egy rasszista, gyűlölködő, elmebeteg f*sz mellett. Számomra nem volt érv, hogy a zene szeretete mindent felülír és nem számítanak ezek a dolgok.

Ezt az álláspontomat ma is fenntartom. Ma, amikor azzal szembesültem, hogy Kiss Tibi – aki saját bevallása szerint nem akar szögesdrótok, vasfüggyönyök és falanszterek világában élni, de tavaly nyáron mégis a vasfüggönyépítő, néhai forradalmárból diktátorrá avanzsált személyiségzavaros házibuliján muzsikált – az asztalfiók számára (legalábbis egyelőre) kőkemény rendszerkritikus szövegeket írogat.

Aki megnézte a fenti videót, láthatta, hogy a Quimby frontembere teljes természetességel, majdhogynem büszkén számolt be saját alkotásáról, a műsorvezetőnek sem sikerült félbeszakítani a szavalásban. Nem tudom, mi ez, remélem, nem vers, bár forradalmi, a lázadást szimbolizáló nevezzük bárminek tökéletesen megfelel. Tudom, hogy ilyenkor jönnek a széplelkek, a fanyalgók, a mimózák, vagy az álszentek és megbotránkozva elfordulnak, hogy úristen, hogy lehet így, mi ez a borzalom. Hát milyen ember az, aki ilyen stílusban nyilvánul meg és különben is. Hát ha van valami, ami engem egyáltalán nem zavar, akkor az a stílus.

Lehetne ezt másképp is kifejezni, igen, lehetne szebben. De maximum a vers műfaji igényei miatt. Már ha ezt versnek tekintjük. Én nem tudom, minek kell tekinteni, és a kurva anyátok sem hiányzik belőle. Majd Bayer Zsolt szakértő megforgatja jól a szemeit azon, hogy hogy lehet így. Teljesen lényegtelen. Egyedül annak van jelentősége, hogy erről van szó, Tibi! Szétbasszák az országot, hülyének néznek és megaláznak mindenkit, de talán ami a legrosszabb, hogy a Varangykirály és népes zenekara a büdös sárban dagonyázó néppé züllesztette a nemzetet.

Jól látod, Tibi! Eddig is jól láttad. Szerintem jól láttad. És pont ezért nem értettem, most se értem, mi volt az tavaly. Mert ez már túl van azon a ponton, hogy bármilyen közösséget lehetne vállalni a varangyokkal. Már leírtam: ha nem abban a rohadt állapotban lenne ez az egész ország, amiben van, ha az ember kimaradhatna a napi politika mocskából, ha tökmindegy lenne, ki kormányoz, mert minden rendben van, akkor annak sem lehetett volna és most sem lehetne jelentősége, hogy a Quimby hol lép fel, kinek a milyen rendezvényén. De itt ez van, amiről írsz, Tibi!

Hogy normális ember epét hány ettől a bűztől, ettől a pusztítástól, ettől a korrupt félfeudális mocsártól. Ha pedig művészemberről van szó, akkor szerintem hatványozottan érvényes, hogy van az a pont, amikor már kötelezően állást kell foglalni. És már azt sem lehet mondani, hogy nem politizálok a dalaimmal, mert akkor tökmindegy, hogy az asztal fiókjának mit írok, az senkit nem érdekel. Ezt a verset (nevezzük annak, bár nem egy Ady veszett el benned) – ha már így elszavaltad nekünk -, akkor be kell vállalni és ki kell venni a fiókból. Fel kell állni vele a színpadra és bele kell üvölteni az arcunkba. Ha egy művésznek van véleménye a körülötte hullámzó mocsokról, és úgy érzi, hogy ez már az a büdös sár, amiben valamennyien dagonyázunk, és amibe valamennyien belefulladunk, akkor vállald be, Tibi!

De akkor ne a Varangykirálynak húzd a talpalávalót, mert az úgy nem megy. Akkor legyél pióca, Tibi! Ne verseket írj magadnak, hanem dalokat a közönségnek. Beleértve a másfélmillió káposztafejet is. Vállald be, hogy itt már nem lehet smúzolni, vigyorogni, és szép szavak kíséretében jó étvággyal fogyasztani a moslékot. Mert akkor mi is segítünk a Varagykirálynak szétbaszni ezt az országot.

TÖRVÉNYBEN RENDELNÉK EL A GYERMEKEK KONTÉNERBEN VALÓ FOGVATARTÁSÁT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: dr. Pardavi Márta
2017.03.11.


A Magyar Helsinki Bizottság levélben fordul dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz annak érdekében, hogy a Parlament által március 7-én elfogadott T/13976. számú törvényjavaslatot ne írja alá, hanem azt küldje meg az Alkotmánybíróságnak az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata céljából. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény számos ponton alaptörvény-ellenes.

A kifogásolt szabályozást Niels Muznieks, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, Zeid Ra"ad Al Hussein, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is kritizálta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának március 7-én kiadott állásfoglalása szerint is súlyosan aggályos a menedékkérők automatikus fogvatartása.

Abban az esetben, ha a szabályozás hatályba lép, nőket és gyerekeket fognak magyar hatóságok mindenféle bírói kontroll nélkül konténerekben fogva tartani. Ha ez nem vet fel alkotmányos aggályokat Magyarországon, akkor valóban nehéz lesz fenntartani azt az állítást, hogy hazánk tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.

A részletes jogi érvelését is tartalmazó teljes levél:

A LENGYELEK MOSTMÁR ÉRTIK, MIÉRT OSTOROZZA ORBÁN VIKTOR A POLITIKAI KORREKTSÉGET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.11.


Alaposan hátba szúrta szövetségesét Orbán Viktor azzal, hogy az Európai Tanácsban támogatta Donald Tusk, a tanács lengyel elnökének újraválasztását. A honfitársukat kritizáló lengyel vezetők ezzel elvesztették az egyetlen szövetségesüknek hitt uniós miniszterelnök támogatását, és meglehetősen nevetséges helyzetbe kerültek. Ráadásul Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök egy korábbi interjújában azt mondta, Orbán megígérte neki, hogy Varsó beleegyezése nélkül nem támogatja Tuskot.

Orbán azonban fogta magát, és megszavazta a lengyelek szemében ősellenségnek számító egykori lengyel miniszterelnököt, majd meglehetősen homályos fejtegetéssel próbálta menteni a döntését. Nem csoda, ha Beata Sydło, regnáló lengyel kormányfő úgy érezte magát a döntés után, mint akinek épp az udvarlója tapossa meg a körömcipőjét a szalagavató nyitótánca alatt. Persze nem csak a legfelsőbb politikai vezetők érezték magukat leforrázva, hanem az Orbánért lelkesedő kormánypárti lengyel szavazók is. A magyar miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalát elég rendesen telefirkálták gyalázkodó megjegyzésekkel, ami biztos nem tett jót Orbán önérzetének.

Pedig nem tett mást a politikai inkorrektség felkent papjaként, mint felvállalta a saját elveit. Bizonyára kapott valamit cserébe azért, hogy elárulja politikai szövetségeseit, így ha nem is örömmel, de orrát befogva szavazott arra a Donald Tuskra, aki elég sok borsot tört korábban az orra alá. Nyilván rosszabbkor nem is jöhetett volna ez a politikai árulás (ami számára pragmatikus döntés), mint most, hiszen egy héttel a március 15-i ünnepség előtt tartott be a lengyel kormánynak, így a mindig lelkes északi szimpatizánsok nem igazán fognak most tapsolni Orbán ünnepi beszédének. Még az is elképzelhető, hogy beállnak az Együtt fütyülőkórusába, hogy kifejezzék véleményüket a magyar kormányfő politikai nézeteiről...

TRUMP ÉS PUTYIN: MINDEN SZINTEN SZINTE MONDEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.11.


Milyen kapcsolat van Donald Trump és Putyin között? A válasz egyelőre még nem világos, a demokrata párti képviselők a kongresszusi vizsgálatban az összefüggések legmélyére akarnak ásni. Nem kétséges, hogy kiterjedt és szövevényes kapcsolati háló van Trump és az orosz elnök, Putyin között.

A Politico internetes portál által felfedett háló tucatnyi kapcsolódási pontot mutat, a Trump-kampány, az elnök emberei és magas besosztású orosz tisztségviselők között. Egyebek között látható, Trump lánya, Ivanka milyen kapcsolatban áll Putyin barátaival, Trump 2013-as oroszországi útja a Miss Universe versenyre és annak következményei (lásd Russia Dosszié), mi az összefüggés Trump és Putyin egyik kedvenc versenyzője között, amikor Trump a küzdősportba fektetett be. A grafikán jelölt egyenes vonalak olyan, már feltárt kapcsolatokat jeleznek, amelyeket tények erősítenek meg, míg a szaggatott vonalakkal jelzett kapcsolatok egyelőre spekuláción alapulnak.

Önmagában a kapcsolatok többsége nem elítélendő, ám mindenesetre felfedik azt a bonyolult hálózatot, amely Trump hivatalba lépése első percétől fogva árnyékot vet az adminisztrációra, és gyaníthatóan nem lesz ez másként az elkövetkezendő hónapokban sem...

EURÓPA HIPOKRITÁJA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.03.11. 


A lengyelek megorroltak pávatáncosunkra, amiért az nem állt ki mellettük a Tusk elleni vétóban. Jóllehet felcsúti kisvasutasunk már előre megmondta, hogy ő nem fog hőn szeretett európai néppártjának jelöltje ellen szavazni, hiszen oda tartoznak ők is. Bezzeg 2014-ben, amikor a szintén néppárti Jean-Claude Juncker ellen szavazott, akkor ez nem jutott volna eszébe. Ő már csak ilyen álszent, a szerencsétlen. Odakint másképpen próbál viselkedni, mint idehaza, de ez nem mindig sikerül.

Mert bizony Orbán véleménye Európáról minden esetben olyan tényadat, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Még aggódásában is megjelenik ez, amikor Nagy Gáspár szobrának avatásán azt mondja, azokra a költőkre hivatkozva, akik szerinte Petőfivel együtt a politikai korrektséget a hamis próféták legfőbb ismérvének tekintették, hogy „Ma velük együtt kérdezzük, és minden nap egyre sürgetőbben, hogy vajon mi lesz hazánkkal, ezzel a boldogtalan, farizeusi Európával, amely cinkos lelkiismeretét modern mesékkel csitítja, miközben sorsa csak egy szalmaszálon függ?”

Mert nemzetállami függetlenségünk mindennél fontosabb számára, úgy tesz, mintha a hungarikumokon kívül lenne még említésre méltó nemzeti termékünk. Úgy tesz, mintha nem függenénk ezer szállal a világtól, mint ha nem lennénk ráutalva más nemzetekre gazdaságban, honvédelemben, mintha a kultúrán, tudományon és a sporton kívül valamit is számítana nemzeti szuverenitásunk. Mintha annak melldöngető hangsúlyozását nem szenvedtük volna meg eléggé eddigi történelmünk során. De ő mégis a Kossuth rádióban így beszél: „Tehát, az európai nemzetek – most az Európai Unióról beszélek – fellázadnak az ellen a brüsszeli politika ellen, amely folyamatosan hol nyíltan, hol suttyomban, lopakodva – ahogy mi mondjuk –, hatásköröket akar elvenni a nemzetállamoktól, mindenbe bele akar szólni, és egyre kevésbé ad lehetőséget, hogy mi magunk döntsünk a saját életünkről.” Mintha egy unióban a nemzetállami szuverenitás olyan lenne, mint unión kívül...

3 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT A KORMÁNY A KVÓTAKAMPÁNY VÉGÉRE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.03.10.


2016 szeptemberében, az október 2-i kvótanépszavazást megelőző utolsó hónapban és a referendumot követő hetekben összesen 2,9 milliárd forintot költött a kormány reklámkiadásokra. A pénz nagy része szokás szerint a Fidesszel lojális médiacégeknél landolt. A legtöbbet a TV2, a Kod Media, a Mediaworks és az Origo kapta, de nem járt rosszul a Lokál, a Magyar Idők és a Pesti Srácok sem

Több hónap alatt, újabb és újabb adatigénylésekkel jártunk utána, hogy mennyit költött el a kormány a 2015 óta tartó migránsellenes hangulatkeltésre. A Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetirodával történt időpont-egyeztetéseket és iratbetekintéseket követően, fokozatosan jutottunk hozzá a kampánykiadások részletes adataihoz. Nemrégiben megkaptuk, majd feldolgoztuk a népszavazást megelőző szeptemberi reklámhadjárat és az október 2-át követő Brüsszelnek üzengetés költségeit is.

Előzmények:

BÄTISTA ÚR KÖNYVECSKÉJE

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.03.11.


Jó, hogy jön, sógorasszony! – mondta Pepin. – A Francin, az egy cihopata, egy idegbajos, Bätista úr könyvecskéje szerint langyos vízzel kéne mosnia a nemi szervét, vagy jó levegőn tartózkodnia. De ha már itt van, akkó iskolázás lesz avagy sulbildung, mert énnekem csupa jelesem vót, kitüntetéseim, nem mint annak a hülye Hanáknak, aki a szemlén kilépett, és aszongya a von Wucherer ezredesnek: “Gazduram, kend itt marad a rekszumlinkszumaival, émmeg megyek haza, én katona nem leszek…”, az ezredes meg ráordított a sarzsira: “Miféle kolerát tartanak itten? (Bohumil Hrabal – Sörgyári capriccio)

Szegény, jó öreg Orbán Viktorunkon úgy elhatalmasodott a beteges üldözési mánia, miszerint Soros György őt kegyetlen módon le szándékozik mészárolni, hogy ezen nyomorúságos állapotán már csak Bätista úr praktikus tanácsi segíthetnének.

Pár hordónyi langyos víz diszkrét beszerzése igazán nem borítaná fel a hazai költségvetést. Tessék végre megnyugodni. Nem kell mindjárt páncélautókkal az utcára vonulni, ha a tisztelt miniszterelnök urat éppen szörnyű migrén gyötri valami, hirtelen felbukkant elszámoltatási ármány miatt. Terrorelhárítási Központ, golyóálló alsógatya mellékhelyiségekben való használata biztosan nem szerepel Bätista úr praktikus könyvecskéjében...

IDENTITESZ ÉS ÉLCSAPAIDENTITÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.11.A Jobbiktól jobbfele álló egyetemisták szervezete a maguk nyilával a jelvényben bejelentették:párttá akarnak válni. Kéretik ezt megjegyezni. Nehogy pár hónap múlva ugyanúgy járjunk, mint a Momentummal. Azt hívén egy akcióról, hogy nem egy párthoz akarnak támogatást szerezni. Az Identitesz nevű képződmény is párt lesz tehát.

Így aztán azok igénye is kielégülhet, akik szerint kell már egy párt, amelyiknek nyíl van lesz a jelvényébe. Még akkor is, ha ez elvileg, illetve a magyarázat szerint ez csak az irányt akarja mutatni. Felfele. Északra. Ahol a fehér szőrű és a barna bőrű jegesmedvék harcot hirdethetnek egymás identitása ellen. Mert az identitás, meg a nemzettudat fontos. Ezt mondta a Momentum vezetője is. A két egylet korban sincs nagyon messze egymástól. A szervezetek közti hasonlóság itt, illetve a vezetők hablatyosztályú nagyképűségében remélhetőleg itt be is fejeződik. Habár annak idején rémlik valami felmérés arról, hogy a Jobbik és az általa akkor képviselt radikalizmus az egyetemisták körében nem túl népszerűtlen. Így az sem kizárt, hogy a jelen feltörekvő szervezetei mögött egy további közös találkozási pont van. A politika háttérszereplői rájöttek: az ifjúságot az említett „nemzettudatos” szöveggel talán még meg lehet szólítani. Mármint azt a réteget, amelyik nem túl spíler a tanulmányokban, nyelveket sem igazán akar tanulni, és lehetőleg nem túl sokat szeretne tenni a tényleges önállósága érdekében...

MOST MÉG MENTHETŐ MAGYARORSZÁG BECSÜLETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.11.


Egyre több jel utal arra, hogy a déli határnál magyar katonák, rendőrök, határvadászok embereket vertek, sőt, még kínzásnak beillő történetekről is szólnak hírek. Ilyesmiről régóta keringtek pletykák, sőt, az Amnesty International, vagy a Human Rights Watch korábban figyelmeztetett is hasonló esetekre. Most előbb egy svéd lap és az Orvosok Határok Nélkül jelezte, hogy tömeges jelenségről van szó, majd az ügyészség a Magyar Nemzet kérdésére adott válaszából derült ki, ők is tudnak ilyen esetekről, legújabban pedig az Index forgatott bántalmazott menedékkérőkkel a határnál.

Tudom, hogy ez nem lesz egy népszerű írás. Tudom, hogy megkapom majd egyesektől, hogy hazaáruló vagyok, libsi, soros-ügynök, jönnek majd a szokásos szólamok. De ez nem érdekel. Ez becsület kérdése, és nem az én becsületemé, hanem az egész országé.

Nem szeretném, ha kiderülne, de még kevésbé szeretném, ha eltusolnánk, ha a társadalom nem nézne szembe azzal, hogy embereket vernek magyar emberek a határon, még kevésbé, ha kiderülne, ezek az emberek a magyar állami erőszakszervezetek tagjai, esetleg az, hogy a feletteseik, vagy a magyar kormány tagjai tudtak ilyen akciókról.

Ebben a kérdésben nincs helye vitának. Lehet vitatkozni arról, hogy kell-e határkerítés, mit tesz a retorika, amit a kormány bevet a menekültválság kezdete óta, elfogadhatóak-e a jogszabályok, amiket a Fidesz hozott.

De arról nem lehet vita, hogy ha a magyar erőszakszervezeteket bűncselekményekkel vádolják, azt ki kell vizsgálni, a felelősöket meg kell büntetni, a feladatokat megfelelően ellátni képtelen egyéneket le kell szerelni.

Vizsgálatnak kell indulnia, méghozzá pártatlannak. Pontosan azért kell vizsgálat, hogy ez a szégyenfolt ne maradjon rajta az egész országon, és ne maradjon rajta azokon a rendőrökön, katonákon, határvadászokon, akik az elemi tisztesség szabályai szerint végzik a dolgukat...

A PAKSI CSATÁK BŐS-NAGYMAROST IDÉZIK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2007.03.11.


Arra biztat bennünket a Lehet Más a Politika (LMP), illetve a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM), hogy ha majd módunkban áll, szavazzunk a paksi atomerőmű bővítése ellen. Én kétszer is meggondolnám, hogy akár csak egy szavazat erejéig is vállaljam a döntés felelősségét ebben a nagyon bonyolult ügyben. Az egyetlen dolog, amit állampolgárként elvárnék, hogy folyjanak nyilvános és részletekbe menő viták minden lehetséges fórumon, de valódi szakértők között. 

Fájdalom, de Széll Bernadettet, az LMP társelnökét még azt követően sem fogom szakértőnek tartani, ha – mint a napokban a Lánchíd Rádióban hallhattuk tőle – hamarosan az eddigieknél is behatóbban foglalkozik majd a témával egy külföldi útján. Azon most nem rugóznék, hogy a bejelentése közvetve azt jelzi: ő maga is hiányosnak tartja jelenlegi felkészültségét, ám ez nem akadályozta és akadályozza abban, hogy dühös kirohanásokban támadja az erőműbővítést a parlamentben és azon kívül. Azt a kérdést azonban mégiscsak fel kell tennem, hogy ugyan mi a garancia arra, hogy az őt felkészítők nem a szélkerék-, a hőszigetelés-, vagy a napelem-lobbi érintettjei közül kerülnek ki. Olyanok tehát, akik ugyebár, még ha feltételezzük is a jó szándékukat, maguk is részben megélhetési okokból állnak szemben az atom- vagy a szénlobbi tagjaival...

A PKP MEGFONTOLHATNÁ, HOGY FELVÁLLALJA A FIDESZ 2002-IG TERJEDŐ ÖRÖKSÉGÉT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.03.10.


A Fidesz 2002-ig a magyar polgárosodás vezető ereje volt. Az első Orbán-kormány az emberi és anyagi erőforrások bővítését és folyamatos megújítását helyezte a politikája középpontjába, szemben pl. a megelőző -- a Bokros-csomagot is befogadó -- Horn-kormánnyal, amelyik szűken államháztartás- és költségvetés centrikus, technokrata irányultságú volt, ennek jegyében nehezítette a továbbtanulás lehetőségeit, szűkítette az egészségügy egyes területeihez való hozzáférést, rontott a családok és általában a bérből és fizetésből élők helyzetén (a vámok és az infláció növelésén, a családtámogatások jelentős kurtításán keresztül).

Az első Orbán-kormány mindezeken -- az emberi élet és a társadalom reprodukciója szempontjából kulcsfontosságú -- területeken komoly korrekciót hajtott végre, ami kiegészülve a főképp a társadalom tehetősebb rétegei által kihasznált otthonteremtési programmal helyreállította az emberi élet értékébe vetett hitet. Közben a kormány kétszámjegyű reálbérnövelést tett lehetővé piaci alapon, az inflációt az 1998-as kb. 14%-ról 2002-re 6% alá vitte, a költségvetési hiányt 3% közelébe, az államadósságot a ciklus közepére jelentősen, azt utána kissé elengedve leszorította. ..

SCHIFFER ESETE A NÉPSZUVERÉNITÁSSAL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.11.


Schiffer András bukott politikus, aki azonban, ha teheti, hallat magáról. S mivel a politikában becsődölt, ezért most a saját szakmájában, a jogban akar jeleskedni. Ezt olvashatjuk ki a legutóbbi cikkéből, amelyet az egyik vezető internetes portálon tett közzé, és amelynek ez volt a címe: Paks2 esete a népszuverenitással. Azt gondolom, hogy, bár cikkének egyes szigorúan pozitív jogi része megállja a helyét, mégis a végkövetkeztetése elfogadhatatlan.

Mielőtt a részletekre térnék, kijelentem, hogy jómagam sem értek egyet az atomenergia felhasználásával történő energiaszükségletünk kielégítésével. Amint azt korábban is többször leírtam, a paksi atomerőmű bővítése egy elhibázott gazdaságpolitikai döntés volt, ami mellé még hosszú időre lekötelezettjévé tett bennünket az orosz medvének. De ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy, amint azt oly sokan próbálják bizonygatni, elvesztettük volna az energiapolitikai szuverenitásunkat, különösen nem jelenti azt, hogy Magyarország elvesztette volna az egyébként sem létező szuverenitását.

Schiffer alaptétele az, hogy bár a két érdekelt között létrejött szerződést nem lehet egy népszavazás tárgyává tenni, de annak egy részét igen. Több Alkotmánybírósági állásfoglalásra hivatkozva ezt állítja: „ nem állhat elő olyan helyzet, hogy népszavazás döntése értelmében nemzetközi szerződéseket kellene felmondani, vagy tartalmukat megváltoztatni.” Ezzel persze semmi újat nem mondott a taláros testület, hiszen, amint azt Schiffer is állítja, az alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződés nem lehet a népszavazás tárgya. Az ok nyilvánvaló: ennek a népszavazásnak ugyanis lehet egy olyan eredménye is, ami szerint ezt a nemzetközi szerződést fel kell mondania az aktuális hatalomnak. Ha ilyen eset állna elő, akkor az azt jelentené, hogy ad absurdum víve a népszavazási procedúrákat, gúzsba köthető lenne az aktuális hatalom tevékenysége. Márpedig minden politikai hatalomnak jogában áll, kell, hogy jogában álljon az, hogy a politikai céljait a kényszerpályák szigorú figyelembe vételével megvalósíthassa. Erről már korábban meglehetősen sokat írtam...

ITT AZ ÚJ FIDESZ, ITT AZ ÚJ ORBÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.10.Itt az új SZDSZ – ezt mondta Orbán Viktor, amikor megjelent a színen a Momentum Mozgalom. Nem mondott igazat a miniszterelnök: nem az új SZDSZ van itt, hanem az új Fidesz, és az új Orbán.

„Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből”. És: „Nekem 2010-ben azért volt szimpatikus a Fidesz, mert különböző, szakmailag meggyőző karaktereket állított ki Orbán Viktortól Navracsics Tiboron és Lázár Jánoson át Áder Jánosig.”

Ezt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nyilatkozta a Hír24 portálnak. Világos beszéd, nincs rajta mit magyarázni. Akkor sem, ha sokan vannak, akik nem értik.

Persze, a Fideszt sem értették meg 2010-ben. Pedig, ők is világosan beszéltek, csak nem mindenkinek volt füle arra, amit mondtak. Kis odafigyeléssel lehetett volna tudni, hogy mit akarnak Magyarországgal.

Megszerezni és megtartani maguknak.

Lehetett ezt tudni, de az emberek, akik elégedetlenek voltak az előző nyolc évben kormányzó pártok teljesítményével, szerettek volna hinni valamiben.

Az átlagembernek jogában áll tévedni. Legföljebb rosszul jár, de ha van esze, tanul belőle, s legközelebb majd óvatosabb lesz, megfontoltabb...

EZT ÜZENEM A MÁRCIUS 15-I FÜTYÜLÉS BETILTÁSA KAPCSÁN

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.10.


A rendőrség lényegében betiltotta Orbán március 15-i kifütyülését. Az alábbiakat üzenem mindenkinek, aki a nevét adja ehhez, aki asszisztál és nem tiltakozik ez ellen.

A magam részéről nem mentek föl senkit. Mindenki, aki a nevét adja, asszisztál és nem tiltakozik az ellen, hogy ilyenek megtörténhetnek ebben az országban, mert ez nem volt más, mint a magyar jogállamiság, a jogrend leköpése, szemétre hányása, szóval amit akarunk, az Alkotmánynak a felrúgása, minden, amit akarunk, itt ma megtörtént, aki ehhez a nevét adja, az valóban nem üzenek mást, csak hogy csókolja meg a fenekemet. Mindenkinek, aki ehhez a nevét adja.

Az ember tudja, hogy ebben az országban a rendőrök mindent megcsinálhatnak, mint ahogy meg is csináltak velünk a szervezet létrehozásakor, akár meg is verhettek volna, amikor bevittek minket a rendőrségre, nyugodtan. Ez egy dolog, az ember ezt tudja, ezzel számol, és így más, amikor a valagára vágnak egy gumibottal. Most ugyanaz a helyzet történt. Én tudtam, nem voltak illúzióim, hogy ez a bíróság, ha ezeknek azt mondják, hogy azt kell mondanotok, hogy a szervezet nem kaphat helyreigazítást, akkor ezek azt fogják mondani.

Csak más, amikor ott ülök, hús-vér emberek ülnek velem szemben hárman, ugyanolyan végzettségűek, mint én, ugyanolyan egyetemi diplomát tudnak a zsebükben, mint én, egyáltalán ugyanúgy mozognak, húsból vannak, kezük, lábuk van, amitől embernek lehet őket mondani, és mindenfajta erkölcsi tartás nélkül, büdös, mocskos eszközként funkcionálnak ennek a hatalomnak a kezében.

Ők azok, akik ebben az országban egyedül megtehetnék helyzetüknél fogva, hogy azt mondják: nem, nekünk mondhatjátok ti, hogy ezt kell hozni meg idetelefonáltok. Nem. Nekünk van egy jogrendünk, mi ezt a hónunk alatt tudjuk, erre támaszkodunk, és erkölcsileg mi azt modjuk, hogy nem folytatható az a gyakorlat, hogy a párt idetelefonál, és mi meg ilyen döntéseket hozunk. Ők lennének az egyetlenek, akik ezt megtehetnék, és ez a feladatuk, hogy ezt megtegyék. És nem ezt teszik. Nem lehetnek illúzióink...

AZ IDŐ ÉRZÉKELÉSÉRŐL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.11.


Van, amikor az idő, úgy tűnik, lassan telik, van, amikor repül. Ennek okát kutatta a lisszaboni Champalimaud Centre for The Unknown csapata.

A több évi kutatásban Joe Paton, a kísérlet vezetője személyesen is érdekelt volt: „Két barátomat súlyos baleset ért és az a néhány óra, ami aközött telt el, hogy megkaptam a hít és megtudtam, hogy túlélték, heteknek tűnt.”

Neurobiológiai szempontból az idő érzékelését azért nehéz vizsgálni, mert nem lehet közvetlenül visszavezetni egyetlen szervhez sem. Viszont a túléléshez alapvető, mert az élet függhet tőle. Ha például egy zsákmány rosszul ítéli meg a meneküléshez rendelkezésre álló idót. Az időérzék alapvető a környezetről szerzett információk helyes értékelésében és a belőlük következő cselekvés mérlegelésében...

ÚJ ÉLETET KEZDENI AMERIKÁBAN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2017.03.11.


Újabb érdekes pillanatához érkezett a Határátkelő története, ugyanis ma van szerencsém nektek bemutatni a blog életének első podcastját. Anélkül, hogy túlmagyaráznám a dolgot, az első adás elé írnék pár gondolatot.

Az egyik, hogy talán emlékeztek még rá, amikor pár hónappal ezelőtt „riportereket” kerestem a különböző országokból, és akadtak is jelentkezők. Akkor került képbe a mai podcast készítője Gwy, aki nem walesi, hanem magyar, olyannyira, hogy Budapesten él, ami érdekes fordulat egy határátkeléssel foglalkozó blog esetében, de kiderült, hogy mivel azért sokat és sokan járnak haza, talán nem olyan rossz ötlet megpróbálkozni egy ilyen vonallal is.

A másik megjegyzésem, hogy sokáig gondolkodtam, milyen formátumban és mikor kerüljön fel ide egy podcast. A második kérdésre volt könnyebb a válasz, nem akartam, hogy hét közben legyen, mert munkahelyen alighanem nehezebb hallgatni, és hétvégén talán több idő van rá (noha ez a rész nincs 20 perc). Majd kiderül, ti mit gondoltok erről. Ami a formátumot illeti, egyelőre a YouTube-ra került fel, de tervezem máshová is feltölteni.

A harmadik dolog, hogy a podcast egy része (de nem az egész!) olvasható is, éppen azokra gondolva, akik valamiért nem tudják vagy akarják meghallgatni (noha én mindenkit bíztatok rá, mert sok érdekesség csak hallható, de nem olvasható).

Végül pedig fontos, hogy a beszélgetésnek lesz folytatása, a tervek szerint még két része. Remélem, szeretni fogjátok, és ha tetszik, akkor mostantól reményeim szerint rendszeresen jelentkezik majd a Határátkelő podcastja!

Az első adás vendége az a Tamás, aki már korábban is írt ide posztot Los Angeles-i életéről, most pedig egy év után hazalátogatott Magyarországra. És akkor át is adom a szót:

FÜTYÜLNI, AZ A MISE MINÁLUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.11.


Az Együtt elnöke, Juhász Péter Facebook-videóban számolt be arról, hogy miután a rendőrség nem engedélyezte a párt március 15-re, Orbán Viktor beszédére tervezett megmozdulását, a rendőrök személyesen is felkeresték a párt irodáját, hogy közöljék: a tervezett síposztó pontokat sem engedélyezik. Az indok szerint, mert azok akadályoznak egy bejelentett rendezvényt.

Folyományok bennem:

ITT OLVASHATÓ

VÉGRE KIDERÜLT HÁNYAN SZÁLLTAK FEL A FELCSÚTI KISVASÚTRA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.11. 


A Pharaon-ügy miatt törés keletkezett Orbán és a tiszteletbeli jordán konzul kapcsolatában; hivatalosan is Mészáros-érdekeltség lett az Opimus; sok letelepedési kötvény kerül illegálisan forgalomba. A hét legfontosabb korrupciós hírei.


Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​Átlátszó:

3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum

A Pharaon-ügy miatt megromlott Orbán és a tiszteletbeli jordániai konzul kapcsolata

Milliárdok kamuképzésekre

12 milliárdért építi a ZÁÉV a Pallas Athéné Egyetem új campusát

Végre kiadták, hány jegy kelt el a felcsúti vicinálisra

Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​magyar​ ​sajtó:

Mészáros előbújt az árnyékból: hivatalosan is övé a hírhedt tőzsdei cég (Index)

Ketten kétféle magyarázattal álltak elő 220 millió adóforint elköltéséről (444)

Illegálisan kerül forgalomba minden tizedik letelepedési kötvény (MNO)

Titkos cégvásárlásokról döntött az állam (Napi.hu)

Fidesz- és egy MSZP-közeli üzletember is hasít a Várban (Magyar Narancs)

ORBÁN KERTELÉS NÉLKÜL MEGFENYEGETTE A NÁLUNK MŰKÖDŐ OSZTRÁK BANKOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.11.


Bloomberg

A hírügynökség szerint nehéz lesz sikerre vinni a többsebességes Európát. A Tusk körüli vita feltárta, hogy a lengyelek nem tudnak vétózni, illetve hogy az EU-nak nincsenek gátlásai, ha egy tagállamban az ellenzéket kell támogatni és nem a kormányt.
Ez erős jelzés Magyarország számára is, amely szintén az illiberális ellentáborhoz tartozik az unióban. Tehát hogy ha nagyon köti az ebet a karóhoz, a végén a szervezet félreteszi a konzenzusra épülő döntéshozatalt és többségi alapon határoz.

Olyan, mintha máris elérkezett volna a többsebességes rendszer, amely egyébként nagy valószínűséggel a költségvetési unió felé haladó euróövezeti országok magjából áll majd. Az elképzelés megkongatja a vészharangokat azoknál az államoknál, amelyek nem használják az eurót, viszont többet kapnak a közös alapokból, mint amennyit oda befizetnek. Ugyanis alighanem búcsút inthetnének a mostani támogatás jó részének.

Csak éppen kérdéses, az élenjáró csoport mennyire képes előbbre jutni a maga dolgában. Hiszen nem biztos, hogy a spanyolok, olaszok, hollandok és belgák annyira együtt akarnak menetelni a németekkel és a franciákkal, ugyanis az előbbi négy országban erősen töredezettek a pártviszonyok. Az egyeztetések zajlanak, még közmegegyezés is lehetséges, de az is belefér, hogy a kelet-európaiak és az északiak előkapnak valamilyen szükségtervet. Viszont az is biztos, hogy akármennyire is zűrzavaros a többsebesség gondolata, minden más alternatíva rosszabb lehet nála.

Die Welt

Ez a hét nagy kudarc volt Európa számára, mert az unió a középszerű Tusk újraválasztásáért lejáratta Varsót, ami nem biztos, hogy megéri, mert a lengyelek még keserű bosszút állnak a vereségért. A lap úgy értékeli, hogy a 60. évforduló előtt a közösség mélyen megosztott. És a Tusk-féle incidens további súlyos következményekkel jár majd, szó sincs epizódról. Hogy Szydlo vesztesként távozott a csúcsértekezletről, az újabb teret nyit Lengyelországban az EU-ellenes érzelmeknek. Márpedig Kaczynskinak megvannak az eszközei, hogy nyomás alá helyezze Európát. A közös védelem megszervezéséhez, vagy a britek távozásához egységes döntések kellenek és itt jöhet el a lengyel erős ember ideje. Azon kívül a közép- és kelet-európaiak másodrangú tagoknak érzik magukat, de újabban öntudatosabbak lettek.

Szembeszállnak a régi tagállamokkal, lásd a migrációt. Viszont félnek, hogy a többsebességes Európában magukra hagyják őket. Juncker ugyan azt mondta, hogy szó sincs újabb Vasfüggönyről, ám ez a csúcs több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt...

ISTVÁN KOLLÉGA, TE IS A TAKNYODON FOGSZ CSÚSZNI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.10.Olvasom az Eurostat legújabb, azaz ma közzétett adatait az európai szegénységről. Igaz, hogy Magyarország kormánya úgy tesz, mintha közünk nem lenne Európához, a kudarcaihoz főleg, mintha nem teljes jogú tagjai lennénk az Uniónak (mondom, jogokkal és kötelezettségekkel egyaránt; mi az előbbieket ismerjük, az utóbbiakat kenjék a hajukra), de azért vegyük úgy – mert ők is úgy tartanak minket számon -, hogy uniós tagország, Európa egy szelete vagyunk.

Nos, a legújabb szegénységi statisztika rivaldafényében úgy áll a dolog, hogy – noha dübörgünk, mint állat és húzzuk magunk után a hanyatló Nyugatot a páratlan unortodox gazdaságunkkal – Magyarországon tíz emberből három (a boldog és elégedett lakosság 34,8%-a) anyagi nélkülözésben él. Hogy István is értse, iderajzolom és meg is magyarázom:

MIÉRT A KÜLÖNÖSEN INTENZÍV FIDESZES ZSIDÓZÁS?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.10.A Fidesz nincs meg folyamatos rasszista uszítás nélkül – megerősödését, hatalomra jutását is jelentős részben annak köszönheti. De mi magyarázza a Majtényi Lászlóra rátolt különösen ocsmány sorosozó zsidózást?
Hiszen a „köztársasági elnökük” megválasztásához erre abszolút nincs szükség: lehet, csak a második fordulóban, de simán megválasztják maguknak azt az Ádert, aki a sorosozás kapcsán is becstelennek bizonyult: mindeddig nem volt hajlandó visszautasítani az őt támogató fideszes, rasszista (antiszemita) intenciójú mocskolódást.

Ismét nyilvánvalóvá válik: Magyarországnak (továbbra is) jellemtelen „államfője” lesz. Nem is lehet másmilyen, akit a Fidesz támogat.

De miért csinálják ezt éppen az elnökválasztás kapcsán ilyen szorgosan? Talán az elmúlt évek lendülete viszi tovább a hecckampányt? Ha Majtényi a „nagy testű vízi ragadozó” (Orbáné, Magyarország miniszterelnökéé ez a mocskos kifejezés; rá se rántsunk – a demokratikus ellenzék nem is problémázott rajta…) jelöltje, akkor ideális célpontja mind a sima zsidózásnak, mind a migráncsozásnak. A bérencezésnek, hazaárulózásnak. Ügynökszervezetről pofázó náci-bolsi típusú koszosságoknak.

De újra a kérdés: a biztos nyerő helyzetében mi szüksége van erre az undorító gyalázkodásra a Fidesznek..?

Jó: tudjuk, hogy végtelenül piti és rosszindulatú a társaság – a nagyvonalúságot hírből sem ismeri. Számára a sima győzelem sosem elegendő: az ellenfelet meg is akarja semmisíteni. Mert hiszen Orbán maga mesélte, hogy valakitől (kitől?) azt tanulta, ha a politikai ellenfelet meg lehet ölni, akkor meg is kell azt tenni…

Nem tudok jobb választ kérdésemre: a (bűn)szervezet nem adhat mást, csak mi lényege. Lényege pedig az embertelen, mindenkit szolgájává nyomorítani, megtörni vagy éppen „kivégezni” akaró aljasság. Mert hogy egyáltalán, a sajátján kívül lehet más jelölt is, az számára elviselhetetlen sértés...

TUDOM, FOGJAM BE A POFÁMAT, HISZEN MOST IS ÍRHATOK ÉS NEM TÖRDÖSTÉK EL EGYENKÉNT AZ UJJAIMAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.10....Igen, így kezdődik. Mindig így kezdődik. Egy azonban, vastagon szedve, befejezetlenül hagyva. Minden alapjog védendő, azonban amely alapjog gyakorlása veszélyezteti, vagy akár csak kínos helyzetbe hozhatja a hatalom aktuális birtokosait, talán nem annyira védendő.

Mindenkinek jogában áll véleményt nyilvánítani, azonban nem mindig, nem mindenhol. Ahol és amikor a miniszterek elnöke jelen van, ott és akkor talán nem kellene.

Így lehet haladni lépésről lépésre, rakosgatni egymás mellé az azonbanokat. És a végén természetesen nem a diktatúra van, hanem egy olyan virágzó, szabad, demokratikus rendszer, amelyről a lomniczizoltánok álmodnak. Egy csodás rendszer, melyben mindenki boldogan él, azonban mindazok, akik nem a központilag megszabott módon gondolkodnak, akik nem tapsolnak akkor, amikor tapsolni kell és nem ünnepelnek, amikor az van parancsba adva, akik merészelnek mást gondolni, mást mondani, mint amit a hatalom előír, azokra kutya idők jönnek.

Most még csak itt tartunk. Az előre bejelentett intézkedésnél és az ügyvédi gondolatmenetnél, hogy nem is annyira rossz dolog az alkotmányos jogok korlátozása, ha a hatalom érdekei úgy kívánják. Azonban március 15.-ig van még öt teljes nap. Ha a törvényeket addig nem is lehet már megváltoztatni, elég hazafit fel lehet hergelni annyira, hogy a kisajátított kormányünnepen pofán verjék a juhászpétereket. Természetesen szigorúan demokratikus módon, a hazaszeretet, a keresztényi gondolatok és a jobboldaliság nevében.

Nem tudom, van-e még lejjebb, de félek tőle, hogy hamarosan megtudom. Mindig ez történik, amikor egy ostoba, gyáva és gyenge rendszer rettegni kezd a bukástól.


800.000

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.10....Azt viszont szánalmasnak tartom, hogy ez a huszonévesekből álló mozgalom az új messiás, hogy egy csomó hülye felnőtt adja alájuk a lovat: csináljátok csak, győzni fogtok. Tudják mit? Tételezzük fel, hogy tényleg. És utána? 

Gyönyörű dolog a fiatalság (kár, hogy ezt éppen akkor nem tudja az ember, amikor fiatal). És az élet sok területén csak a fiatalság lendülete, teremtőképessége, újítóhajlama volna alkalmas arra, hogy az emberiség a megfelelő módon fejlődjön - mindazokon a területeken, ahol a féltékeny, az ifjúság lényegét gyűlölő vén hülyék uralkodnak, akik különben fiatalnak is hülyék voltak.
Attól tartok, hogy ahová most tartanak, az nem tartozik a nekik való területek közé. Attól tartok, hogy villámgyorsan beszennyeződnek. Nagyon tetszik az alapállásuk: eltakarítani kivétel nélkül mindenkit, akinek bármi köze volt az elmúlt 27 év politikai berendezkedéséhez. Egyetértek. Talán még sikerülhet is annak a néhányszáz politikusnak a kisöprése, akik a rendszerváltás óta arcukat és nevüket ismerhetően tették tönkre ezt a szerencsétlen országot. De a tisztviselői kart, az adminisztrátorokat, az államigazgatás névtelenjeit nem lehet eltávolítani. Pedig kellene. Ezt a mocskot ugyanis ők működtették. A "konzervatív" jobboldaliság, aminek az áporodott, büdös és fertőző "eszmevilága" szétrohasztotta Magyarországot nemcsak a most elmúlt 27 évben, hanem évszázadok óta, ami két világháborúba sodorta bele ezt a fiatalságot mindig következetesen gyűlölő "nemzetet", azt az urambátyám, gyáva, zsidózó réteget, ami szabotál minden ifjúi lelkesedést, de soha nem szabotál, sőt segít lehetővé tenni, hogy egy gazember gyerekek százezreit éheztethesse, azt nem lehet pusztán az ifjonti hév erejével eltüntetni. Ahhoz az öregkor tapasztalathalmaza szükséges, mint ahogy annak szétválogatásához is, mit szűr le az öregember ebből a tapasztalathalmazból.

Ez a nehéz feladat. Tudni, hogy meg kell találni, aztán megtalálni a referenciaszemélyeket. A hiteles öregembereket, akikre szabad, akikre kell hallgatni.
Nagyon félek, hogy ez az esély már elveszett akkor, amikor előkerült az a 800 000 forint. Nem állítom, hogy ilyesmire nincs tisztességesen megkeresett pénz. Azért nem állítom, mert nem tudom bizonyítani.
Csak tartok tőle, hogy így nem fog menni.

ITT OLVASHATÓ

KÖZELEG A GYEREK KATASZTRÓFA?

IFL GROUP BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.10.Ha figyelted az elmúlt években a magyar gazdasági témájú lakossági publikációkat, akkor érzékelhetted, hogy a súlypont a nyugdíj irányába tolódott el. Mindenhonnan a közelgő nyugdíjas katasztrófára figyelmeztetnek minket, miközben most még nagyon kevés szó esik a gyerekeinket érintő anyagi jellegű katasztrófára, ami akár ketté hasíthatja végleg a társadalmunkat!MAGYARORSZÁG CSENDES MÁRCIUSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.03.10.


...Magyarország csendes, újra csendes. Elzúgtak forradalmai.

ITT OLVASHATÓ