2023. március 1., szerda

ELKÉPESZTŐ

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.03.01.


Elképesztő, micsoda játszmák tanúi és alanyai lettünk…

Sosem gondoltam, hogy ilyen világot élünk majd meg. A hatalomért folytatott játszmák mindent felülírnak. Emberek fordítanak pénzt, időt, és energiát arra, hogy saját érdekeik szerint befolyásoljanak másokat. Embereknek lett ez megélhetése, munkája, ebbe viszik bele azt a szakmaiságukat, és a tudásukkal nem építenek, hanem rombolnak. Hátborzongató módon építik az ellenségképet, hibáztatnak mindenkit, aki nem ért velük egyet.

Megszűnt az értelmes vita lehetősége is. Harc ez, amiben a magyarázat, a tényekkel való védekezés már nem eszköz, csak a támadás működik. Így ez lett az életünk meghatározója, támadni, gyűlölni, árkot ásni közöttünk. Nincs semmi, ami visszafogná a méltatlan eszközöket. 

És ebben az ördögi játékban egyre betegebb lesz minden.

Sokan tehetetlenül nézzük ezt az egészet, és már ötletünk sincs, hogyan lehetne legalább fékezni a negatív folyamatokat.

Pedagógus vagyok. Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint dolgozni, hivatásként élem meg a munkámat ma is. Nem vagyok kiégve, ma is töltekezem a gyerekekkel végzett munkából, feltölt, még akkor is, ha nehéz, és néha eszköztelen maradok egy szegregált tanulócsoportban. De pont ezért, mert heti rendszerességű megtapasztalásaim vannak ezekkel a gyerekkel, pont ezért harcolok az oktatási szegregáció ellen. A munkám többi részében is a társadalmi leszakadás mérséklésében dolgozom, amiben nem tudok az egyéni felelősség, hibáztatás talaján maradni, mert megértettem, hogy ez így egyszerűen nem igaz.
Kényelmes, ez nyilvánvaló, de nem igaz. Benne vannak ugyanis a rendszer működésének problémái, a rossz fókuszok, az érdekvezérelt hatalom rossz döntései is. Ha ezeket nem látjuk, nem jelezzük, akkor mitől változna a helyzet?

Nyilván, ma könnyebb hallgatni. A boldogulás alternatívája lett a bólogatás. Elfogadni, hogy az Orvosi Kamara rosszat akar. A pedagógusellenállásba beleállók szintén. Rosszat akarnak, akarunk, mert szólunk, hogy nem jól van így. Már bűnné vált, ha nem értünk egyet valamivel, másképp tapasztaljuk, másképp látjuk. Ma ez bűn. Ezért büntetést érdemlünk. Kiszorítanak hát minket, kritikai hangot hallatókat, és demonstrálnak is a büntetésekkel, hogy a tömegeknek is üzenjenek: így jár, aki másképp gondolja. Így járnak a hatalom ellenségei.

Bűnösök vagyunk a szemükben, mindannyian. Brüsszelből és nyugati ideológiákból irányított senkik, akiket mozgatnak egy igaz, nemzeti idea megvalósulása ellen. Háborúpártiak vagyunk, keresztényellenesek, migránspártiak, nem akarjuk az akkumulátorgyárat sem, nem értjük a Völner-ügyet, értetlenkedünk az egyházak térnyerésén, veszélyeztetjük a gyerekeket, hazudunk arról, hogy az egészségügyben problémák vannak, vagy, hogy a kultúrát kisajátította a hatalmi ideológia..... ellenségei vagyunk szerintük az ország jövőjének.

Szisztematikusan működtetett, sok pénzért vitt rendszer dolgozik azon, hogy ezt minél többen elhiggyék. De mi lesz így a vége?

Csak egy pedagógus vagyok. Nem pedofil, nem bűnöző, és nem is hazudok. Egy pedagógus vagyok, aki nem a nemzet ellensége, sok kollégával együtt nem az. Csak nem vagyunk hajlandók elfogadni ezt az oktatási rendszert, ezeket az irányokat. Mi nem ezekért a célokért választottuk ezt a pályát.

Lassan minden érték, vágy, öröm, amit a rendszerváltáskor, fiatalon megéltem, eltűnik. Ez az új világ pedig sötét, zavaros. És nem látok benne előremutató jövőt.

A VÉTÓ A GYENGESÉG JELE – A HARCOS MAGYAR UNIÓS DIPLOMÁCIA MÉRLEGE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.03.01.


Az elmúlt hat évben Magyarország adta le az uniós külpolitikai vétók hatvan százalékát, míg a többi 26 tagállam osztozik a negyven százalékon. A valós szám még kisebb, mert az országok jelentős része nem használja a csodafegyvert. Nincs szüksége rá, mert érdekeit másként is tudja érvényesíteni az EU-egyeztetések során. A hírekbe is bekerülő rendszeres magyar blokk tehát kevésbé az erő, inkább a gyengeség jele: annak beismerése, hogy más módon már képtelenek vagyunk befolyásolni az EU külpolitikáját.


Vétózni a végtelenségig? Új lendületet kapott a konszenzusos külpolitikai döntéshozatalról szóló vita az Európai Unióban az ukrajnai háborúval kapcsolatban, részben a magyar kormány miatt. Budapest az éppen aktuális szankciós csomag elfogadása előtt többször fenyegetett vétóval, amennyiben nem alakulnak a dolgok szája íze szerint. Így sikerült az invázióra áldását adó Kirill moszkvai pátriárkát mentesíttetni a szankciók alól tavaly júniusban. De még a múlt héten, a tizedik csomag elfogadásakor is felmerült, hogy a magyar kormány csak akkor szavazza azt meg, ha három orosz oligarchát kihúznak a büntetési listáról. (Erre végül nem került sor.) Igaz, messze nem pusztán a mostani magyar stratégia az oka a vétópolitika esetleges felülvizsgálatának. Évtizedek óta visszatérő kérdés, hogy érdemes-e fenntartani az 1970-es évektől alkalmazott egyhangúság követelményét az Európai Unió kül- és biztonságpolitikákájában?

Az EU-tól jól megszokott módon a kérdésfelvetést hosszas töprengés követte, majd nem történt semmi.

A kül- es biztonságpolitika ugyanis túl érzékeny terület a tagállamok számára, ahol éppen az egyhangúság fenntartása garantálja az alapvető tagállami érdekek védelmét. Viszont az ukrajnai háború ismét felerősítette a kérdést, amelyen addig alapvetően uniós jogászok molyoltak. Vajon nem lenne érdemes bevezetni a külpolitikai döntéshozatalban is a Tanácsban (ahol az EU szakminiszterei döntenek az ágazati kérdésekről) már bejáratott minősített többséget? Most ugyanis a legtöbb uniós szakpolitikai területen két feltétel teljesülésével fogadják el a jogszabály-tervezeteket: a tagállamok 55 százalékának (a 27-ből 15 tagállamnak) a javaslat mellett kell szavaznia, illetve a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65 százalékát kell képviselniük...

A CHATGPT A TROLLOK MUNKÁJÁT IS ELVESZI, ÉS ERRE A KIBERVÉDELEMNEK IS FEL KELL KÉSZÜLNIE

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.03.01.


...az elmúlt években a NATO- jelentésben hangsúlyozott problémák még súlyosabbá váltak: a robot-trollok még veszélyesebbek lettek, mint a hétköznapiak. És ez most már hivatalos is, hiszen egy idén januárban publikált, a generatív AI potenciális veszélyeivel foglalkozó jelentés szerint a trollok munkáját hamarosan elvehetik a robotok, mert meggyőzőbbeknek, sőt, olykor emberibbeknek is tűnhetnek, mint azok, akikre rábízták a propaganda sulykolását. Ennek több oka is van, mint ahogy az a jelentésben is szerepel:

- egyre több troll kerül elő, mert a propaganda generálása olcsóbb, mint megfizetni rá az emberanyagot, ezért egyre többen fizetnek majd hasonló szolgáltatásokért;

- az ezzel foglalkozó cégek is több megbízást kaphatnak majd, így erősödhet a piaci verseny.

- Ami az automatizált tartalomgyártást illeti, egyre nagyobb hadjáratokra lehet majd számítani, és az ilyen kampányok egyre olcsóbbak lesznek, sőt az eredményeiket is könnyebben lehet majd elemezni.

- dinamikus kommunikáció és a nyelvi modellek használata miatt a válaszok, ha párbeszédről van szó, meggyőzőbbek lehetnek, mint egy betanított propagandista estében, aki (ahogy a jelentés írja) esetleg nélkülözi a kulturált kommunikációhoz szükséges készségeket.

- Végül a propaganda kevésbé észrevehetővé válik, ha emberibb arcot ölt, mint maga az ember: a korábbi médiakampányokban gyakori volt a copy-paste túlzott használata, ezt pedig el lehet kerülni a nyelvi modellek alkalmazásával...

MAGYARORSZÁG IS AZ UKRÁN NEMZET MEGSEMMISÍTÉSÉT TÁMOGATJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.01.


Orbánék a NATO-bővítés akadályozásával zsarolják az Európai Uniót, hogy adják ide a támogatásokat, de van, aki különös stratégiának tartja egyszerre mind a két szervezetet fúrni. Az ukrán külügy szerint logikus lenne, ha a magyarok az ukránokat támogatnák a Szovjetunióval kapcsolatos tapasztalataik miatt, de ehelyett azt látják, Magyarország is az ukrán nemzet megsemmisítését támogatja. A pápa nemcsak Novák Katalinnal és Orbánnal találkozik, hanem szegényekkel, menekültekkel és civil és szervezetek képviselőivel is. Nemzetközi lapszemle.

Az ukrán ukrán külügyminiszterhelyettes, Jevgenyij Perebijnosz kijelentésére, hogy Magyarország az ukrán nemzet megsemmisítésének elvét támogatja, az Európai Pravda idézi  Paczolay Máté külügyi szóvivő MTI-ben megjelent reakcióját, aki szerint ezek a kijelentések minősíthetetlen stílusú provokációk.

A szlovák SME portálnak adott interjúban az ukrán külügy képviselője egy nappal korábban keményen bírálta a magyar kormányt, mert az Oroszország elleni szankciók elfogadását, és az Ukrajna-NATO Bizottság ülésének a megtartását is akadályozta. Kifogásolta azt is, hogy gyakran hallani ukránellenes hangokat, miközben az ukránok igazán barátságos szomszéd népet látnak a magyarokban.

Az ukrán tárcavezető helyettest elkeseríti az a magyar álláspont, amely szerint a békéhez vezető út azt követelné meg, hogy az ukrán nép adja fel az oroszokkal szembeni ellenállását. "Mindannyian jól tudjuk, hogy ebben az esetben többé nem létezne Ukrajna. Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy Putyin célja egész Ukrajna bekebelezése és az ukrán nemzet  megsemmisítése. Ezek után úgy tűnik, hogy Magyarország is az ukrán nemzet megsemmisítését támogatja".

Az ukrán portál tudósított Orbán hétfői parlementi beszédéről is, amelyben Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásáról beszélt, mert szerinte tízezerszer kell meggondolni a NATO további keleti bővítését, nehogy az belerántsa Magyarországot a háborúba. Kitért Szijjártó Péternek arra a nyilatkozatára is, aki a jószomszédi viszony visszaállítása érdekében a kisebbségi nyelvhasználatot sértő oktatási törvény módosítását követeli.

Az Euobserver szerint Magyarország a finnek és svédek NATO-csatlakozásának parlamenti megszavazását az uniós pénzek kifizetésével köti össze. Legalábbis erre következtet abból a Szijjártó-féle Facebook-bejegyzésből, amelyben svéd kollégájával, Tobias Billströmmel való tárgyalása után azt írta, hogyan várhatja el az a két ország, hogy szívességet tegyünk nekik, miközben folyton és ismételten hazugságokat terjesztenek Magyarországról? Miért várják el ezek az országok a gyorsított eljárásban hozzunk szerintük fair döntést, amikor az utóbbi időszakban csak azt hallottuk tőlük, hogy Magyarországon nincs demokrácia és nincs jogállam?

Krekó Péter az Euobservernek nyilvánvaló zsarolásként értékelte a magyar külügyminiszter mondatait, szerinte azt akarja ezzel elérni, hogy feloldják az eddigi Magyarországnak szánt pénzek befagyasztását.

A Fidesz-frakció képviselőket küld a két országba, egyelőre csak annyit tudunk, hogy Németh Zsolt és Hende Csaba a delegáció tagjai. Annak idején még honvédelmi miniszterként az utóbbi tárgyalta le a Magyarországnak szállítandó svéd vadászgépeket. Nick Witney, a European Council on Foreign Relations londoni székhelyű agytrösztjének szakértőjeként úgy véli, elég különös stratégia, hogy egyszerre két szervezetet, a NATO-t és az EU-t is fúrja a kormány. A NATO főtitkára és a finn kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy egyiküknek sem indokolta meg a magyar kormány a ratifikáció késleltetését, amiről Jamie Shea brit professzor, egykori NATO tisztségviselő megjegyezte, egy nagy politikai színjáték az egész, és másokkal együtt ő is biztos abban, hogy ha Törökország megegyezik a két országgal, akkor a Fidesz-kormány nem meri majd a folyamatot tovább halogatni.

Vatican News órára lebontva közzétette Ferenc pápa április 28-30-ig tartó magyarországi látogatásának programját. A reptérről egyenesen Novák Katalinhoz, majd onnan a Sándor palota előtti téren 10 órakor rendezendő ünnepélyes fogadást követően Orbán Viktorhoz megy tárgyalni. A Karmelita Kolostorban civilekkel, hivatali szervek képviselőivel és diplomatákkal találkozik. Innen a Szent István Bazilikába tart.

Szombaton szegényekkel, gyerekekkel és menekültekkel szerveznek neki találkozókat, fél 5-kor pedig a Papp László Budapest Sportarénában mond beszédet. Vasárnap szent misét tart a Kossuth téren, majd a Pázmány Péter egyetem akadémikusaival találkozik.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

HÁROM HONVÉDSÉGI REPÜLŐ KELLETT ORBÁN ÉS DELEGÁCIÓJA EGYIPTOMI LÁTOGATÁSÁHOZ – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.01.


Az Airbus A319 egyenként legalább 140 fő befogadására alkalmas


A harmadikon Szijjártó repülte körbe a Földet.

Ezek után tessék azt mondani, hogy nincsen pénz a költségvetésben

9,2 milliárd forintot adott Rogán minisztériuma a Batthyány Lajos Alapítványnak januárban. A szervezet közérdekű vagyonkezelő alapítványi státuszt – kétharmaddal bebetonozott örökös finanszírozás ígéretét–, drága budai ingatlanokat és évente milliárdos támogatást kap a kormánytól.

Kedves Orbán Viktor, ez már itt a hadigazdaság?

A háborús retorika átitatja a mindennapjainkat, Orbán Viktor folyamatosan harcol Brüsszel, az infláció vagy éppen a genderlobbi ellen – csak egyetlen kérdésben, a szomszédos ország ellen indított valódi háború ügyében nem annyira harcias.

34 milliárddal támogatja a gödi akkumulátorgyár bővülését a kormány

Az akkugyártásból Magyarország sem maradhat ki (Orbán).

Egymilliárd forintnyi ingatlanvagyon kerülhet Hódmezővásárhelytől egyházi tulajdonba

Márki-Zay szerint ez egy jogállamban elképzelhetetlen lenne, de elismerte, hogy tavaly decemberben az ellenzék részéről nagyobb figyelmet kellett volna kapnia az ügynek.

A független színházakra a korábbiaknál is keményebb év vár

Az illetékes minisztérium kommentje: elhibázott brüsszeli szankciók… Ez vajon a Batthyány Lajos Alapítványra miért nem áll?

Ügyészként dolgozik a férfi, akit Völnerék protezsáltak be a végrehajtói szakvizsgára

Tavaly decemberben ügyésznek nevezte ki Polt Péter a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét, Bodnár Bencét.

Római-parti védmű: Tarlós annak idején kettős játékot játszott

Tarlós István minden fórumon hevesen bizonygatta a part menti nyomvonal helyességét és sorra szerezte be az ennek alátámasztását szolgáló műegyetemi és akadémiai állásfoglalásokat Csakhogy a háttérben a polgármesteri hivatal jogászai sorra nyerték a hullámtérben élőkkel szembeni kártérítési pereket.

Orbán meghívta az irodájába a Momentum országgyűlési képviselőjét

Nagyobb összegben merünk fogadni, hogy ebből nem lesz nagy találkozás.

Az „Ukrán függetlenség tere” elnevezést kapja Víziváros egyik közterülete

Az egy dolog, de a Külügyminisztérium épületével szemben található….

COVID VOLT, ÉS EGY CSÜTÖRTÖKÖN TELEFONÁLTAK, HOGY AKKUMULÁTORGYÁR ÉPÜL IVÁNCSÁN

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.03.01.


Négy koreai éttermet, állandó forgalmat, reggeli dugókat és Mészáros Lőrinc egyik cégét kapta a nyakába Iváncsa, mióta a dél-koreaiak a koronavírus-járvány alatt rohamtempóban elkezdték itt felhúzni az akkumulátorgyárukat. De egy-két hangosabb helyi arcon kívül nincs akkora ellenállás, mint mondjuk Debrecenben, ahol hasonló gyárépítést terveznek. Pedig az iváncsai építkezésen már többen is meghaltak, a mentősök pedig már legalább harmincszor mentek ki a helyszínre. Vannak, akik környezetszennyezéstől is tartanak, de a polgármester szerint ez nagy lehetőség a falunak. A kormányhivatal szerint viszont a beruházásnak szigorú előírásokat kell betartania, az nem okoz jelentős környezeti hatásokat, ezért nem is kell hozzá környezethasználati engedély
...


25 MILLIÓS MERCEDES, MÉREGDRÁGA KARÓRÁK, LUXUSUTAK – KÖZPÉNZBŐL ÉLT NAGY LÁBON AZ UTÁNPÓTLÁSSPORTÉRT FELELŐS ÖNKORMÁNYZATI CÉG VEZETŐJE

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2023.03.01.


Elképesztő kiadásokra mutat rá az a 24.hu birtokába jutott, a II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. által megrendelt független könyvvizsgálói jelentés, amely az utánpótlásportért felelős önkormányzati cég 2016. január 1. és 2020. december 31. közötti gazdálkodásával kapcsolatban készült tavaly. A kft. nagyjából húsz gyerek utánpótlásneveléséért felel, és az említett időszakban Becsey Péter, az OSC-Újbuda sportigazgatója vezette. Őrsi Gergely MSZP-s polgármester korábban a jéghegy csúcsát már bemutatta, számításaik szerint 450 millió forint közpénzt költött el a II. kerületi önkormányzat cége az előző vezetés idején utazásokra, hotelszámlákra és méregdrága luxuscikkekre. Cikkünkben az ügy részleteiről számolunk be, például arról, hogy a luxustárgyak egy részét összetörve juttatták vissza a cégnek.

A II. kerület korábbi, a fideszes Láng Zsolt vezette képviselő-testülete 2015. április 1-jén hozta létre a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.-t (Sport Kft.), és a korábbi vízilabdázó Becsey Pétert nevezte ki ügyvezetőnek. A kft. a kerületi sportszakmai – elsősorban a diák- és szabadidősporthoz kötött – feladatainak ellátásáért felel, önkormányzati és tao-pénzből működik. A közzétett adatokból nyomon követhető, hogy a Sport Kft. évente mennyi taót és mennyi önkormányzati támogatást kapott (erről lásd keretes írásunkat), az viszont nem egyértelmű, hogy az egyes kiadásait melyikből fedezte. Az önkormányzat jelenlegi vezetése szerint ennek az az oka, hogy az elszámolást nem igénylő tao-kiadásokról az előző ügyvezető nem vezetett nyilvántartást.

A 24.hu birtokába került 38 oldalas független könyvvizsgálói jelentésből és más dokumentumokból viszont az kiolvasható, hogy

a Sport Kft. költései jelentős részének semmi köze sem volt az utánpótlás-neveléshez, a számlák sokkal inkább luxuskiadásokara utalnak, és ahhoz a felnőtt férfi csapatot működtető OSC Vízilabda Sport Kft.-hez kapcsolódnak, melynek tulajdonosa és ügyvezetője Konrád Mária, Becsey Péter párja...

JÓMÓDÚAK PROBLÉMÁJA? KIÉGÉS ÉS TÚLHAJSZOLTSÁG A KAPITALIZMUSBAN

MÉRCE
Szerző: ÉBER MÁRK ÁRON
2023.02.28.


A kiégés (burnout) járványa sorra szedi áldozatait. Ám nemcsak a centrumban, nem kizárólag az Egyesült Államokban, nem pusztán a jómódúak és nem is csak a fiatal felnőttek körében pusztít. Inkább attól vált problémává, hogy mostanra őket is utolérte...

...Mikor válik valami problémává? Amikor már a jómódúakat is utoléri. Ha már a centrumban is gondokat okoz. Amikor már a befolyásos körök is a saját bőrükön érzik. Ha már a belül lévők életében is fennakadásokhoz vezet.

A kiégés éppen azért vált széles körben elismert problémává, mert Kiss Viktor kifejezéseivel élve

többé már nem csupán a Kívül (hatékonyan távol tartott) gondja. Immár mind erősebben betör a Belül (máskülönben erőteljesen védelmezett) világába is...


FERDEKÉPŰEK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.01.


Hogy áldását adja a finnek és a svédek NATO csatlakozására, Orbán azt követeli a két országtól, hogy hagyjon fel kies hazánk bírálatával. Megfogalmazásában, hogy „hazugságokat terjeszt róla”. Az is elhangzott – vagy leíródott -, hogy a két renitens ország egyfolytában szidja drága (sokat szenvedett, keresztény, Európa védelmezője, etc.) honunkat, most azonban pimaszul szívességet kérnek. Azaz, a helyzet egészen nem egyszerű, és leginkább az orbáni pitiáner és aljas gondolkodás teszi rohadt bonyolulttá, de mit is várhatnánk egy kétszínű és sunyi alaktól. Ennek a vége megint az lesz, hogy kiröhögnek minket. Megutálni már nem fognak, mert ez az érzés velünk szemben állandó és meglehetősen öblös.

Ez az egész követelés röhejes, ha valójában nem lenne mélyen tragikus. A nevetséges oldala az, hogy nem egyebet mond a kapafogú, bibircsókos, sánta, púpos és büdös Magyarország, hogy nevezzék őt gyönyörűnek, különben nem nyitja ki az ajtót, pedig a zsebében a kulcs. Európa és a NATO nagy-nagy baja, hogy ehhez – a kulcshoz – hozzáférhetett a magyar maffia, és ebből az akcióból is kitetszik, nem fél használni. Ha nem vétózgat, akkor másképpen tesz keresztbe. De milyen bazári és dedós követelés már ez, hogy ne bírálják a rendszert, ami másra sem alkalmas, csak a többiek riogatására, illetve Orbán honnan veszi, ha most a finnek és a svédek kijelentik, jó, ezentúl orrba-szájba dicsérünk, ez aztán úgy is marad.

Mert képzeljük el a történelem olyan folyását, amelyben a két ország azt mondja, becsszó, meg naná, eztán nem szidjuk az anyukádat, megkapnák a ratifikálást, a bibircsókos kinyitná úgymond a kulcsával az ajtót, s amint bejutnának a vágyott szobába, onnan emelnék az ujjukat az orrukhoz billegetve azokat, hogy bebe, megszívtad, mégis hülye vagy. No most, a finnek és a svédek ilyet nem csinálnának, mert volt gyerekszobájuk, Orbán tehát azzal a tudattal követelőzhet, megkapja, amit akar, és ezentúl nem mondják a rendszerére, hogy nem európai, baj van vele jogállamilag és így tovább. Így ezen a ponton megállapítjuk, hogy Svédország bizony nem Magyarország, és a finnek is egészen mások, mint mi vagyunk.

Ők nem állítanak be a magyar földműveshez lelőni annak tehenét, mint ahogyan Semjén vadászgatott arrafelé házi rénszarvasokra, egyáltalán, olyan és annyira más a minőség arrafelé, ami nekünk fáj. De nem Orbánnak, aki ezek szerint jól érzi magát így a bőrében, és egyetlen vágya, hogy ne nevezzék őt pitiáner (nagybani) tolvajnak, fasiszta brigantinak, amiből az következik, hogy itt is a látszat fontos és nem a való, mint amilyen a magyar demokrácia is, amit viszont bírálni szoktak erősen. Mutathatnánk megfontolandót Gogoltól a bagázsnak, aki a revizorban fogalmazott meg egy alapigazságot, miszerint „ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde”, de sokra nem mennénk vele azon túl, hogy tudjuk, nekünk van igazunk...

„VALAMENNYI TAGUNKAT ARRA KÉRJÜK, MARADJON TAGJA AZ ORVOSI KAMARÁNAK, ÉS MINÉL TÖBB KOLLÉGÁJÁT BIZTASSA UGYANERRE”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.03.01.


Elfogadta a parlament kormánypárti többsége a törvényt, amely megszünteti a kötelező orvoskamarai tagságot. Kérdés: ez megtöri vagy épp felerősíti a doktorok tiltakozását?


Alig 24 óra alatt szüntették meg az orvosok kötelező kamarai tagságát: az erről szóló, hétfőn benyújtott belügyminiszteri javaslatot 122 igen szavazattal, 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül kedden el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége. E törvény szerint a jövőben a magyar orvosi kamarai (MOK) tagság nélkül is végezhető orvosi tevékenység. Csak az marad a köztestület tagja, aki 30 napon belül ezt írásban megerősíti. A többiek automatikusan elveszítik tagságukat, számukra vissza kell téríteni a már befizetett tagdíjukat is.

A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezi át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódexet illetően. A továbbképzések minősítését a szakminiszter által kijelölt szerv látja majd el. A MOK a jövőben csak a tagjai esetében formálhat véleményt a vezetői kinevezésekről.

A kormányzat – mint arról korábban többször írtunk –, épp akkor érezte szükségét a kamarai tagság felfüggesztésének, amikor a MOK-tagok érdemi tiltakozásba kezdtek. Mivel szakmai érveiket semmibe vették az egészségügy átalakításánál, a MOK arra buzdította háziorvos tagjait, hogy nyomásgyakorlásként ne írják alá az új ügyeleti rendszerre érvényes szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal...

A LÉNYEG - A KLUBRÁDIÓ HÍRPODCASTJA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2023.


A Lényeg podcast változata - kizárólag az ismertebb podcast platformokon keresztül érhető el, ezek az anyagok nem hallhatók így a Klubrádió műsorában.

Kicsit más hangvétellel hírek minden hétköznap 16:00-kor.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!