2020. október 6., kedd

TŰZIFÁRA SINCS PÉNZ – AZ UTOLSÓ FORINTJAIKBÓL TÁMOGATNAK A KISTELEPÜLÉSEK

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2020.10.06.


Az önként vállalt szociális juttatásokat az idén még kigazdálkodták a kistelepülések, jövőre viszont már nem mindenütt lesz pénz a legrászorultabbak helyi támogatására
.

Nehéz helyzetbe kerültek az állami elvonások – gépjármű és helyi iparűzési adó – miatt az önkormányzatok, melyek közül igazán a kistelepülések sínylik meg a központi büdzsébe elrekvirált forintokat. Az amúgy is sokszor forráshiányos önkormányzatok az idén átütemezték vagy lemondták a tervezett fejlesztéseket, hogy legalább az évek-évtizedek óta vállalt helyi szociális támogatásokat állni tudják. 

– Szeptemberben évek óta adunk beiskolázási, illetve óvodakezdési támogatást a családoknak – mondta Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere –, s ez az idén sem maradt el, ami nagyjából 250 ezer forinttal terhelte meg a kasszánkat. – Tavaly még úgy terveztük, emelünk az összegeken, de az elvonások után örültünk, hogy a korábbi támogatást tudtuk vállalni. Pedig nem nagy pénzről van szó: a ovisoknak 3500, az általános iskolásoknak 6000, a középiskolásoknak 10 ezer forintot adunk. Igazából annak köszönhetően, hogy nem tartottuk meg a falunapot és elmaradt a szokásos kirándulás is, s ezek költsége így felszabadult. A somogyi falu vezetője hozzátette, az idősek és gyermekek karácsonyára szerencsére lesz pénz, ugyanis közel 400 ezer forintot nyertek erre a célra pályázaton. 

A Dráva menti Heresznyén még nem tudják, tartanak-e Idősek Napját, ám a járvány miatt lehet, ezzel is tudnak spórolni. A szokásos szeptemberi tanévkezdési támogatást szinte minden család megkapta, ugyanis jellemzően hátrányos helyzetűek élnek a faluban...

OKTÓBER 6: ÖSSZEFONÓDÓ MÚLT ÉS JELEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.06.


Aradon 171 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Az örök elrettentésnek szánt kivégzésekkel Aradot a magyarság egyik legfontosabb kegyhelyévé, a mártírhalált halt tábornokokat pedig nemzedékek sorának példaképeivé tették. Ebben a híréhes és rohanó világban nekünk is kötelességünk megemlékezni róluk, ahogy majd a mi utódainknak is az lesz! Mert a múlt és a jelen összefonódik, hogy végül megteremtse a jövőt. Ám, ha a jövő nem ismeri meg a múltat, az idő szétomlik és az út, amin elindulunk, a semmibe vezet
.

Amikor vértanúink utolsó mondatait olvassuk, gondoljunk rájuk olyan tisztelettel, ahogy ők gondoltak hazájukra és a jövőre...

MINDENKI VISSZAKAPJA AZT, AMIT MÁSOKKAL TETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.10.06.


Jól van, hát van ez így. Van akinek a hasa, neki az agya megy. Mit lehet csinálni? Gyógyszert kell szedni, vagy diétázni kell. Nem tudom, agymenés esetén, mi a teendő, arról egy orvost kellene megkérdezni. A baj az, hogy azt hiszi, mindenki hülye. A saját hívei mondjuk kellőképpen le vannak szedálva, de a másik felét talán nem kellene ennyire alábecsülni. Aki nem ért a politikához, vagy nem érdekli, aki csak a bálványt látja Orbánban, annak az aranygaluska receptjéről is mesélhetne egész nap, akkor is képes elalélni attól, hogy milyen nagyszerű, bölcs vezetője van neki. Az a baj, hogy szerintem ebből van a több, mármint olyanból, aki elalél. Mert lövése sincs hozzá, honnan is lenne. Ami persze látszólag ellentmond annak, hogy ebben az országban általában mindenki ért mindenhez, ez már szinte természetes.

Két napja megint megnyilatkozott a nagy mesemondó, a Kossuth rádióban a mikrofonállványnak, és rázendített a szokásos kamuzásra, a változatosság kedvéért a vasárnap reggeli műsorban. Ez a mellébeszélés szerintem kicsit más volt, mint a megszokottak, és aki viszont ért egy kicsit a politikához, az észrevehette, hogy be van szarva a nagyember. Volt ebben a szónoklatban egy olyan vonal, ami szerintem azt vetíti előre, hogy itt baj van. Méghozzá nagy.

Megint a Soros, a Brüsszel, az ellenzék. De van egy új csapásirány is: mégpedig a kis szegény, szerencsétlen ország. Azt már eddig is tudtuk, hogy minket bántanak a csúnya nagyok, azt viszont kurvára nem értem én, a hülyének nézett kisember, hogy van az, hogy eddig mi voltunk az iskolapélda meg a vezérhajó, aztán jön egy vírus és hirtelen mi leszünk az áldozatok egy olyan csatában, ahol az eddigi kotta szerint nekünk kellene megmondani minden hülyének, hogy ilyenkor mi a teendő? Mert ugye ki akarnak minket éheztetni, pontosabban őt. Mondjuk ráráférne minden tekintetben, mert egyrészről akkora az arca, mint a bécsi kapu, másrészről meg bőven mázsa felett van testsúlyilag. Nem mintha aggódnék az egészségéért, de a kinézetéért igen. Mégiscsak engem is képvisel. Ráadásul amikor őt bírálják, akkor általában velünk takarózik, és nagyon meg tud sértődni, helyettünk is...

ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREK KÉRIK AZ EU-T, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOK KAPJÁK A GAZDASÁGI MENTŐCSOMAG LEGALÁBB FELÉT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.10.06.


Budapest mellett több magyar önkormányzat is nyílt levélben kezdeményezi, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azt a törekvést, hogy a világjárvány gazdasági hatásinak kezelésére megszavazott EU-s mentőcsomagnak legalább a felét ne a központi költségvetésen, hanem közvetlenül az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország.

A nyílt levelet 10 ellenzéki és független polgármester írta alá:

- Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
- Nyirati Klára, Baja polgármestere
- Nemény András, Szombathely polgármestere
- Csőzik László, Érd polgármestere
- Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
- Péterffy Attila, Pécs polgármestere
- Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
- Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
- Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
- Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere

A levélben a polgármesterek az Euórpai Bizottság (EB) a jogállamisági kritériumokat Magyarszágon számon kérő jelentésének apropóján érvelnek a támogatások jelentős részének önkormányzati kézbe adása mellett...

A 168 ÓRA OKTÓBER 7-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.10.06.


Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) előterjesztését: minden eddiginél nagyobb mértékű béremelésről és a hálapénz kivezetéséről is megállapodtak. Orbán Viktort a járvány második hulláma késztethette a váratlan engedékenységre. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint komoly feszültséget teremthet a szektorban, ha csak az orvosok bérét rendezik. A teljes egészségügy bérrendezéséhez azonban 7-800 milliárd forintot kéne előteremtenie a kormánynak
.

Virítsd a lóvét!

A Magyar Orvosi Kamara a hálapénz elfogadását – és bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is – büntetőjogilag szankcionálná, a kérdés pedig már a szerdai kormányülésen napirendre kerülhet. Ha mindez megtörténik, az orvosok bére akár meg is duplázódhat, és remények szerint ez megakadályozhatja az orvosok elvándorlását.

Ha Karácsony-szavazó lennék…

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormányzat gyakorlatias megoldásokra törekszik, míg a jelenlegi városvezetés konfliktusokat akar gerjeszteni. Interjú.

„Túl jó újságot csináltunk”

A jelenlegi médiarendszer Simicska Lajos öröksége, de nélküle is működik. A Fidesznek egy versenynek nem kitett, megbízható kezekben lévő, politikailag lojális, nagy médiakonglomerátumra van szüksége. Polyák Gábor szerint ez állhatott a Népszabadság négy évvel ezelőtti megszüntetésének hátterében. A médiaelemző abban is egyetért a lap utolsó főszerkesztőjével, Murányi Andrással, hogy az újság bedöntése hirtelen, nem tervezett, de végül is a hatalomnak kedvező esemény volt.

A kuratórium szabad, az egyetem nem

Németh Gábor József Attila-díjas író több mint tíz éve tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a szenátus tagjaként rektori tanácsadó is volt. Ám miután a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium minden jogot megvont a szenátustól, ő is leköszönt. Úgy véli, az SZFE ügye túlmutat önmagán: valójában az egész magyar felsőoktatás jövője a tét.

Mindenki másképp csinálná

A közegészségtani-gazdaságtani válság okozta károk mérséklésére sehol nincs érvényes recept. Az azonban ritkaságszámba megy, hogy a döntéshozatalban részes intézmények mindegyike mást és mást mond, s végül csak egy vélemény marad talpon, a Pénzügyminisztériumé. Természetesen a kormányfő szándékai ezt bármikor felülírhatják.

Cserdi két választása

Cserdiben Bogdán Gyula győzött a vasárnapi polgármester-választáson. Így folytathatja, amit júliusban elhunyt testvére, az országosan ismert Bogdán László évekkel ezelőtt elkezdett. Riporterünk még a voksolás előtt járt a faluban.

Autizmus és ami mögötte van

Hazánkban minden hatvannyolcadik ember autista. Ennek ellenére még mindig kevés az érintetteket, családjaikat és oktatási környezetüket támogató, bizonyítékokon alapuló technika, valamint a befogadást szisztematikusan támogató eljárás. Az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja éppen ezért éveken át vizsgálta ezeknek az embereknek és környezetüknek a helyzetét. Átfogó és hiánypótló volt ez a kutatás. A cél pedig az, hogy képet kaphassunk az autizmussal élő gyermekek és felnőttek, valamint a hozzátartozóik életminőségéről, pszichológiai jóllétéről és az ezzel összefüggő tényezőkről.

Az ügyeletes gonosz

A jövő héten újabb találkozót terveznek az EU-országok csúcsvezetői, hogy döntsenek egyebek közt arról, miként fogalmazzák meg a jogállamisági elvárásokat az uniós források folyósításával kapcsolatban. Az Orbán-kormány ezúttal is egyes rosszindulatú személyek áskálódásaként próbálja beállítani a politikáját érő elmarasztaló megállapításokat. Az „új Soros”: Vera Jourová.

Donald Trump fekete hete

Donald Trump odaadó hívei a múlt hét elején még hihettek az elnök választási győzelmében. Sok reménytelennek látszó csatából látták már diadalmasan visszatérni. Most azonban inkább az életéért, az egészségéért kell imádkozniuk. Hősüket az elmúlt napokban egyik csapás érte a másik után, amelyekért az elnök saját felelősségét a rajongói sem vitatják.

A mese megállíthatatlan

Részt vettünk egy forgatási napon, hogy megnézzük, milyen sok szereplőt felvonultató, látványos zenés-táncos filmet rendez Dobó Kata. Azt csak remélni lehet, hogy a koronavírus-járvány ellenére be is tudják fejezni a forgatást.

Európa, jövünk!

Óriási sikert ért el a Ferencváros labdarúgócsapata. A zöld-fehérek huszonöt év elteltével jutottak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és igazi világsztárokat hoznak Budapestre. A csoportkör sorsolásakor kiderült ugyanis, hogy a Fradi a Lionel Messi vezette Barcelonával, a Cristiano Ronaldóval felálló Juventusszal és a Dinamo Kijevvel kerül egy csoportba.

A CEU ESETE A MAGYAR VALÓSÁGGAL (CSAKÚGYMAGAMNAKPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2020.10.06.


Tudomásom szerint a European Research Council pályázatain összesen 38-szor nyertek magyar egyetemek. Ebből 17-szer nyert a CEU, kétszer a csúcskategóriás Synergy Grantben voltak nyertes pályázók (egyszer a St.Andrews egyetemmel, egyszer a Károly Egyetemmel és az MTA-tól elrabolt Rényi Intézettel közösen).

Valamilyen oknál fogva perverz örömet okoz a FIDESZ támogatóinak, hogy ezt az egyetemet elüldözték Magyarországról. A Miskolci Egyetem (0 darab ERC grant) főkurátora, Varga Judit igazságügyminiszter őrjöng a dühtől, hogy az Európai Bíróság egyáltalán szóvá merte tenni, hogy kissé problematikus ez az egész.

Amiről eszembe jut, hogy éppen száz éve hozták meg a numerus clausust, ami az akkori fideszeseknek okozott perverz örömet. Nagypapám mérnök akart lenni, de végül a vargajuditok és a djjeszyk miatt "csak" könyvelő lett (de baromi jó könyvelő ám). Ez nekem a mai napig fáj. Neumann János ekkor hagyta el az országot, és később Teller Ede is a numerus claususra hivatkozva távozott, helyettük kapta meg az ország a vargajuditokat és a djjeszyket...

SOKBA KERÜL MÉG A MAGYAR ÁLLAMNAK A CEU KIÜLDÖZÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.10.06.


Sokba kerülhet a magyar államnak a CEU kiüldözése – állítja Magyar György, aki portálunknak a többi között ezt azzal indokolta, hogy a magyar szabályozás ugyan nem ismeri a jogalkotással okozott kár fogalmát, de az EU Bírósága ezzel kapcsolatban más álláspontot képvisel. Született is már verdikt arról, hogy ha közösségi jogot sért egy tagállam, akkor az okozott károkért felelősséggel bír. „Csak gratulálni tudunk a magyar kormánynak...ez – túl az erkölcsi bukáson – euróban mérve is elég sokba kerülhet még nekünk”– szögezte le az ügyvéd. Nem először – és sajnos vélhetően nem is utoljára – marasztalta el a luxemburgi szélhelyű bíróság az Orbán-kormányt.


Mint a Hírklikk is beszámolt róla, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága elmeszelte a magyar kormányt a lex CEU miatt. A testület mindenben helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, a lex CEU néven elhíresült törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban – derül ki a luxemburgi székhelyű testület kedden nyilvánosságra hozott ítéletéből. A bíróság kimondta, hogy a módosítás több ponton is sérti a közösségi és a világkereskedelmi előírásokat. A módosított jogszabály ugyanis indokolatlanul korlátozza letelepedési szabadságot és a szolgáltatások szabad mozgását, ha a származási országban folytatott képzési tevékenységre vonatkozó követelményt az unió más tagállamaiban székhellyel rendelkező oktatási intézményekre kell alkalmazni. Ezen túl sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) rendelkezéseit. S végül, de nem utolsósorban a lex CEU sérti az EU Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket is – mondta ki a bíróság.

A CEU kártérítést követelhet...

3-AS METRÓ JELENTÉS: EGY HÓNAPJA JAVÍTJÁK AZ ELÜTÉSEKET

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2020.10.06.


Karácsony Gergely főpolgármester január első munkanapján rendelte el az M3-as vonalon futó orosz metrókocsik felújítására kötött szerződés, valamint az azt megelőző tender átfogó felülvizsgálatát.

Hiába készült el augusztusban a hármas metró kocsibeszerzését vizsgáló szakértői jelentés, azóta is tart a véglegesítése. Az előző ciklusok kétes projektjeinek vizsgálatára létrehozott önkormányzati bizottsággal ráadásul egyelőre annyit sem közöltek, hogy a beszámoló már elkészült – tudtuk meg Havasi Gábortól, a testület vezetőjétől.

– Jelenleg a jelentés véglegesítése zajlik, ami pusztán az elütések javítását és az adatok egyeztetését jelenti, természetesen a megállapítások megváltoztatása nélkül – válaszolta a Népszava érdeklődésére a BKV. Mint írták, a dokumentumot a véglegesítést követően a felügyelőbizottság kapja meg, mint a vizsgálat megrendelője.

– A jelentést pontosítani kell, mert a szakértői vizsgálat nem minden kérdésünkre adott kielégítő választ – válaszolta lapunk érdeklődésére Katona Tamás, a felügyelőbizottság elnöke, aki elismerte, hogy ő már látta a szakértői anyagot, de mint mondta: a három különböző – jogi, közgazdasági és műszaki – területről érkezett válaszok bizonyos pontokban nem egységesek és következetesek. Emiatt kiegészítő kérdéseket tett fel, ezekre még nem érkeztek meg a válaszok. Amint elkészül a végső jelentés, megtárgyalja a felügyelőbizottság, majd ennek alapján összegzik a vizsgálat eredményét és ezt átadják Karácsony Gergely főpolgármesternek. Katona Tamás arra nem tudott válaszolni, hogy ez mikor történik majd meg.

Karácsony Gergely főpolgármester január első munkanapján rendelte el az M3-as vonalon futó orosz metrókocsik felújítására kötött szerződés, valamint az azt megelőző tender átfogó felülvizsgálatát. A főpolgármester azután döntött így, hogy a BKV kénytelen volt beismerni, a „felújított” szerelvények padlólemezeit gyakorlatilag felzabálja a rozsda. Két hónapot adott a vizsgálatra. A BKV felügyelőbizottsága ehhez képest január végén foglalkozott először az üggyel, amikor nem támogatta azt a javaslatot, miszerint a BKV könyvvizsgáló cége, valamint annak jogi partnere folytassa le a vizsgálatot, mert nem látták biztosítottnak az eljárás részrehajlás nélküli lefolytatását...

LUXUS LESZ A NYUGDÍJ – MEGLEPŐ ELŐREJELZÉS ÉRKEZETT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.06.


A nyugdíjrendszereket is fenyegeti a világjárvány következtében kialakuló válság – derül ki az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás 2020-as adataiból. Az életre szóló munkahely már a múlté, az pedig, hogy valaki a nyugdíjkorhatár elérésével egyik napról a másikra nyugdíjba menjen: luxus.


Miközben az országok az elmúlt több mint egy évszázad legsúlyosabb közegészségügyi válságával küzdenek, a koronavírus-járvány, illetve az azzal együtt járó gazdasági hanyatlás tovább rontotta a nyugdíjrendszerek amúgy is instabil állapotát, különösen a jövőbeni kilátásokat – a többi között erre világít rá a 2020-as eredményeken keresztül a világ számos országában végzett Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatás. A gazdaság hanyatlása, a pénzügyi piacok mélyrepülése, a vállalkozások tömeges megszűnése, valamint a munkanélküliség emelkedése külön-külön is óriási kihívást jelent, de e hatások együttese új stratégiákat követel mind a munkaadók és a munkavállalók, mind az állam részéről.

Ehhez képest a kutatásban részt vett munkavállalók csupán 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van tartalékterve, illetve mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik előre átgondolt, felépített stratégiával arra az esetre, ha már a tervezett nyugdíjba vonulást megelőzően kénytelen lenne abbahagyni a munkát. A statisztikát súlyosbítja, hogy 36 százalék, vagyis minden harmadik megkérdezett úgy látja, munkaadója nem is segíti a nyugdíjra való felkészülését...

KÉT PERC GYŰLÖLET: MIÉRT SZÁLLT BE ORBÁN A BUZIZÁSBA?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.10.06.


Tudjuk, hogy Orbán Viktor szeret hangzatos kijelentéseket tenni arról, milyenek is a magyarok, mit szeretnek, hogyan gondolkodnak, milyen elvárásaik vannak. A miniszterelnöknek ezek eszmefuttatásaiban mindig nagy szerencséje van, hiszen a végén rendre kiderül, hogy valahogy a magyarok és a kormány elképzelései, reményei és vágyai pont egybeesnek, így hát ő maga nem sokat tehet, ha egyszer az istenadta nép éppen Soros Györgyöt akarja keresztre feszíteni, a migránsokat akarja kiebrudalni a világból, Brüsszelt akarja megregulázni, vagy éppen nem akar kártérítést fizetni a cigányoknak, akkor ő már csak afféle végrehajtóként hajol meg a köz akarata előtt.

Persze azt azért sejthetjük, hogy a miniszterelnök nem végez empirikus kutatásokat, nem slattyog le zsebre dugott kézzel a köz közé, hogy megkérdezze, ki ellen vezesse harca magyarjait, hiszen ezek a gondolatmenetek nem is erre valók, pusztán megnyugtatásul közli velünk a jó Orbán, ki legyen gyűlöletünk tárgya a következő két percben, hogy aztán tetszőlegesen lehessen cserélgetni a csoportokat, amikor úgy hozza az élet.

Vagyis inkább a politikai szükség: a NER ugyanis ebben jó, a háborús toposzok trójai falovának felépítésében. A konstruált konfliktusok persze mindig adott célt szolgálnak, az egyszerű figyelemeltereléstől olyan nagyszabású átrendeződésekig, mint mondjuk az igazságszolgáltatás bedarálása, széles a paletta, de a lényeg nem túl bonyolult...

KIDERÜLT, KI A REKORDGYENGE FORINT EGYIK NAGY NYERTESE – MOST MÉG ZSONGLŐRKÖDNIE SEM KELLETT AZ MNB-NEK

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2020.10.06.


Több mint megnégyszerezte eredményét az első félévben az MNB tavalyhoz képest – derül ki a jegybank féléves jelentéséből. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy megtalálták a bölcsek kövét a Szabadság téren, azonban tüzetesebben megvizsgálva szinte kizárólag a rekordgyenge forinton kaszált hatalmasat a jegybank, ami a profitot megdobta. Persze ez sem példa nélküli, amikor utoljára hasonlót láttunk, akkor volt egy kis csavar is a történetben, ami lehetővé tette a Pallas Athéné-alapítványok feltőkésítését...

"ORBÁNÉK ÖSSZEKEVERIK A DEMOKRÁCIÁT A TÖBBSÉG DIKTATÚRÁJÁVAL"

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.10.05.


- Katarine Barley az Európai Parlament egyik alelnöke, aki az elmúlt hetekben több németországi interjújában is élesen támadta a magyar kormányt.

- A szociáldemokrata politikus az egyik leghangosabb képviselője annak az EP-határozatnak, amely jogállamisági mechanizmust helyezne az EU következő költségvetésébe. Az EP-s határozat alapján nem vehetne részt az uniós támogatások megpályáztatásában az a kormány, amely rombolja a demokratikus intézményeket.

- Barley szerint Magyarország nem demokratikusan működik, és Orbán Viktor magának, a vejének és a barátainak adja az uniós pénzeket.

- Barley a múlt héten német közrádiónak azt mondta, hogy "ki kell éheztetni pénzügyileg az Orbán-kormányt", azaz meg kell vonni tőle az EU-s támogatások elosztásának jogát. A rádió honlapján "Ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot" címmel jelent meg az interjú, annak ellenére, hogy Barley nem így fogalmazott. A rádió elnézést kért, és átírta a címet. Addigra azonban a kormánypárti magyar sajtó tele volt Barleyról és Sorosról készült, ijesztőre retusált fotókkal, több kormánypárti politikus is háborgott, Kovács Zoltán kormányszóvivőnek pedig a nácik sztálingrádi ostroma jutott eszébe a nyilatkozatról.

Ismeri a magyar kormány politikusainak és sajtójának kommentárjait, amivel a Deutschlandfunk-nak adott interjúját illették?

Persze, teljesen képben vagyok. Sok screenshotot és idézetet kaptam Magyarországról is, de máshonnan is.

Számított ilyen éles reakciókra, amikor az interjút adta?

A Fidesz megpróbálja minden lehetséges módon lejáratni a kritikusait, és a sajtó nagy része a párt kezében van. Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét. Erről beszéltem az interjúban, és fogok is még beszélni róla. Az interjú címe viszont nem következett abból, amit mondtam, és a Deutschlandfunk ezért nyilvánosan bocsánatot is kért.

Éppen most ünnepeltük a német egység 30. évfordulóját, és nagy tisztelettel adózunk a magyar népnek, hogy a vasfüggöny lebontásával hozzájárult országunk újraegyesítéséhez. A kritikám az ország vezetőjének szólt, konkrétan Orbán Viktornak, és különösen annak, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit az EU-s támogatásokkal művel...

TÖBB SZÁZEZERREL IS NŐHET AZ ORVOSOK FIZETÉSE, DE NAGYON KEMÉNY FELTÉTELEKKEL

TELEX.HU
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.10.05.


Az egyik oldalon örömöt és reményt, a másik oldalon rögtön komoly fejvakarást okoz a januártól induló orvosi béremelés. Valóban több százezer forinttal nőhet az orvosok fizetése 2023-ig, egy rezidens nettó 440 ezret, egy tapasztalt szakorvos nettó 1 milliót, egy nyugdíj előtt álló doktor pedig nettó 1,5 milliót is kereshet majd. A pénzt azonban nem adja ingyen a kormány. A Magyar Orvosi Kamarát is meglepték a kormány szigorú feltételei: az orvosok csak engedéllyel vállalhatnának másodállást magánklinikákon, és kétszer egy évre másik kórházba, sőt másik városba is vezényelhetnék őket...

BÁR ORBÁN VIKTOR A SZAVÁT ADTA, AZ EMMI MÉGIS BEPRÓBÁLKOZIK OKOSBAN

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.10.05.


A járványhelyzet kellős közepén borítja magára egy kínai kisvárosnyi latrina tartalmát az EMMI és a kormány. Ugyanis annak ellenére, hogy szombaton Orbán Viktor változtatások nélkül elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) még a koronakrízis előtt készült bértábláját, az EMMI által hétfőn dél környékén megküldött törvénytervezet - amit még aznap fél ötig a MOK-nak véleményeznie kell - egészen mást foglal magában. 

Egyrészt a törvénytervezet nem az Orbán által elfogadott bértáblát tartalmazza,hiszen megengedi az állami szolgáltatóknak az attól való eltérést maximum húsz százalékkal mindkét irányba. Azaz az orvosbárók kezében marad az orvosok javadalmazásának egy része, így eltérve a bértábla számaitól lefele, vagy felfele is húsz százalékkal.

Másrészt ez a törvénytervezet sokkal szélesebb és átfogóbb rendszert készít elő, mint amiről az eredeti megállapodás szólt

Azt természetesen senki sem gondolta, hogy a kormány nem fog semmit sem kérni a bértábla elfogadásáért, azonban arra még a legmerészebb álmaiban sem gondolt az orvostársadalom, hogy az ominózus törvénytervezetet

éppen a külföldi toborzóirodák fogják megírni.

Márpedig ez történt, hiszen amennyiben ezt a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a Parlament, akkor a jelenlegi orvoshiány hatványozódni fog a várható emigrálások és pályaelhagyások miatt, mégpedig éppen a legnagyobb járványkrízis idején...

A BELVÁROSI SZABADEGYETEMEN SZEPTEMBER 5-ÉN KINCSES GYULA SZAKORVOS, A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKE VOLT A VENDÉG

BELVÁROSI SZABADEGYETEM ONLINE
Szerző: Belvárosi Szabadegytem
2020.10.05.


Október 5-én került sor a Belvárosi Szabadegyetem őszi félévi programsorozatának második online rendezvényére: vendégünk Kincses Gyula szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt.

Vendégünkkel a korszerű egészségügy jellemzőiről, megteremtésének feltételeiről és feladatairól beszélgetett Kardos Péter közgazdász.

ÖSSZESEN 8 EZER FORINT HÁLAPÉNZ ADHATÓ MAJD - UGYANAKKORA SZOLGÁLATI IDEJŰ ORVOSOK KÖZÖTT 50 SZÁZALÉKOS LEHET A BÉRKÜLÖNBSÉG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2020.10.06.


Elkészült az a törvényjavaslat, aminek alapján az orvosok jövőre akár majdnem havi kétmillió forintot kereshetnek. Cserében azonban igen kemény megkötések lesznek. Elsősorban nem a hálapénz büntethetőségére gondolunk, hanem a külön munka szabályozására, valamint arra, hogy akár 2 évre bárki bárhová „átvezényelhető”.


Benyújtotta az orvosok január 1-jei béremeléséről és az ezzel kapcsolatos változásokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Gulyás Gergely és Kásler Miklós miniszter. Az új jogszabály alapja a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) a hét végén történt megállapodás. A jelentős, a megállapodás szerint három lépcsőben – 2021. január 1-jétől 80 százalékkal, majd két év alatt további 20-20 százalékkal - végrehajtott béremeléssel egyidejűleg tilos lesz hálapénzt adni és elfogadni.


Egészségügyi bérek szélső értékei a felsőfokú végzettségűekre (Ft)
Szolgálati időBérMinimum Maximum 
2021. január 1-jétől
0-2 év481 486385189577 783
41 év felett1 666 0401 332 8321 999 248
2022. január 1-jétől
0-2 év619 053495 242742 864
41 év felett2 142 0511 713 6412 570 461
2023. január 1-jétől
0-2 év687 837550 270825 404
41 év felett2 380 0571 904 0462 856 068
Forrás: 13 174. sz. törvényjavaslat , Azénpénzem.hu számítás

A béremelés azért nem annyira egyértelmű, mint amennyire elsőre hangzik. Évente legalább egyszer kötelező ugyanis írásban mindenkit minősíteni, a bér az adott fizetési fokozathoz tartozó összeghez képest legfeljebb 20 százalékkal csökkenthető vagy növelhető. Az ugyanannyi gyakorlati időt felmutató orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormány rendeletében meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi egyetemi végzettséggel, valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy (rájuk mindannyiukra vonatkozik a bértábla) között 50 százalékos eltérés is lehet. (A csökkentés és a növelés is bértáblás összegre vonatkozik, így lesz egymáshoz viszonyítva a maximum és a minimum bér között ekkora a különbség.)

Egyéb kitétel híján (ilyeneket – mint például szakvizsga, tudományos munka, extra teljesítmény, fertőzésmentesség vagy bármi más – ugyanis nem tartalmaz a törvényjavaslat) ekkora béreltérítésre sajátos szempontok alapján is sor kerülhet. Ilyen lehet a készségesség, a főnök előtti hajbókolás vagy akár politikai nézetek...

NAGY OCSMÁNYSÁGOK KIS HAZÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.10.05.


Még be sem indult hivatalosan a 2022-es választási kampány – hajrá, ellenzéki összefogás! – csak a tíz éve masírozó kombájn (Hofi) halad tovább a maga útján. Tarol, maga alá akar gyűrni mindent és mindenkit.

Soros, Gyurcsány, Brüsszel, migránsok, romák, hajléktalanok és egyéb nem kívánatos elemek mellé mostanság fidesznyikék találtak egy következő ellenséget. A MÁSOKAT.

Nem részletezem, hetek óta ettől visszhangzik Magyarországon minden, mostanra már óriásplakát is hirdeti, hogy a gyerekeinket kell megvédeni a MÁSOKTÓL. Lejárt az őket megenni akaró migráns-lemez, öt év alatt, mivel egy darab élő menekültet sem látott a magyar lakosság 99 százaléka. Most másra kell építkezni. Más nemi identitású ismerőse, rokona bárkinek lehet, ez ütősebb kártyának tűnik.

Pont olyan ocsmány, mint a nem-keresztények elleni uszítás, mint a szíriai szétbombázott településekről érkezők segítségkérésére való állami reagálás, mint a fedél nélküliek pénzbírságolása.

Mindegyiknek az a lényege, hogy OSZD MEG ÉS URALKODJ.

Szíts ellentétet az alattvalóid között. Mondd el sokszor, hogy a roma lusta szarházi, a migráns nagymamákat fog megerőszakolni, az Unió, alias Brüsszel, nagy nemzetünk ellen tör (milliárdos támogatások formájában), próbáld lejáratni a volt mecénásodat, és azokat, akik nem úgy gondolkodnak, ahogy elvárod vagy parancsolnád– a történelem során sokszor találkoztunk már ezzel a huszárvágással. Na jó, nem huszár, mert azok rendes harcosok voltak, nem fantom vagy kreált ellenfelekkel szálltak küzdelembe. És éppen a történelem bizonyította be, hogy nincs helyük közöttünk – hosszú távon – az ilyen elmebeteg vezetőknek. Sem egy ország, sem akár egy kis magáncég vezetésében.

Miért működik mégis, legalább egy ideig?
...

VISSZATÉRÉS EPIPÓBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.10.05.Emlékezésről, megbocsátásról gyerekkori traumákról és Sipos Pál gyerektáborairól szól Oláh Judit filmje, a Visszatérés Epipóba. A budapesti tanárt, akiről ma már tudjuk, hogy fiatalokat molesztált, és a szendrői nyaralásokat, ahol több visszaélés is történt, a táborozók emlékein keresztül ismerjük meg.


„10 éves voltam, amikor a tábor váratlanul és magyarázat nélkül véget ért. 25 éven át nem firtattam az okát” – mondja Oláh Judit, a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm rendezője és egyben narrátora. Sipos Pál gyerektáboráról beszél, ahol hat éves korától, más értelmiségi szülők gyerekei között a nyarak egy részét töltötte.

A szendrői táborban minden évben nagyjából negyven, 6 és 14 év közötti gyerek vett részt. Három hétig nem beszélhettek a szüleikkel, csak néhányuknak volt engedélyezett a látogatás. A táborban egy kitalált országba képzelték magukat, amit boszorkányok (a lányok) és medvék (a fiúk) laktak, és amit minden évben meg kellett védeniük a képzeletbeli betolakodóktól. Epipónak volt saját nyelve, vallása, híradója, ranglétrája és persze vezetője: Sipos Pál.

A film első 15 perce az idillt mutatja be: rohangáló gyerekeket színes ruhákban, fröcskölő víz, vagány táboroztatók, rítusok, játékok, versenyek. Ahogy halad előre a film, úgy lesz zavarosabb a történet: szó esik a táborban elszenvedett zaklatásról és erőszakról, valamint a kegyetlenségekről, amiket az idősebb táboroztatók vagy a tanár követtek el a gyerekekkel.

A Visszatérés Epipóba központi helyzete egy pszichodráma csoport, ahol a táborozók már felnőttként találkoznak, újrajátsszák a táborok legszebb és legrosszabb részeit. Oláh Judit is köztük van. Ahogy visszaemlékeznek a nyarakra, régi felvételek pörögnek, amik boldog, vad gyerekeket mutatnak Sipos körül.

A felnőtt táborozók a terápián együttes erővel próbálnak rájönni, hogy miért mentek vissza Szendrőre minden évben, és miért nem szóltak az ott elszenvedett kegyetlenségekről senkinek a környezetükben.

Sipos Pál, a ’80-as évekbeli felvételeken cigarettázó, fémkeretes szemüvegben mosolygó férfi az az S. tanár úr, a fővárosi Trefort gimnáziumi magyartanára, akiről azóta egy 444-cikknek köszönhetően bebizonyosodott, hogy több fiatal fiút és lányt molesztált tanári és táboroztatói minőségben, Szendrőn és budapesti lakásán is. Sipos Pál a ’90-es évek legelején egy szó nélkül eltűnt az iskolából, majd ifjúsági TV-műsorokban tűnt fel újra, de a gyerekek és a szülők nagy része sem tudta meg két és fél évtizedig, hogy mi volt a hirtelen váltás oka...

ORBÁN VIKTOR GYŰLÖLETGYÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.06.


„Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket"
. Ezt mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth rádióban a Meseország mindenkié című mesekönyvről, amelyet a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra sajtótájékoztató keretében ledarált. Az addig csak kevesek által ismert könyvben, amely az akciónak köszönhetően az eladási listák élére ugrott, a másságról, az elfogadásról olvashatók mesék.


„Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is jól viseljük" – mondta a miniszterelnök.

Látszólag békések ezek a mondatok, ám valójában hergelés és fenyegetés van ebben a megfogalmazásban, józan ésszel más nem is olvasható ki Orbán szövegéből. Nem először szítja az indulatokat Magyarország miniszterelnöke...SZABAD SZEMMEL - AZ EU ANNYIRA KÉPTELEN ORVOSOLNI A JOGÁLLAMI PROBLÉMÁKAT, HOGY RÁMEHET AZ EGÉSZ MENTŐCSOMAG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.06.


Euronews
 

Az Európai Parlament jelentése úgy ítéli meg, hogy az EU képtelen orvosolni a jogállami gondokat, a meglévő mechanizmusok egyszerűen nem működnek. Vagyis az uniónak nincsenek hatékony eszközei, miközben olyan problémákkal kénytelen szembenézni, mint a lengyel igazságügy reformja, vagy a magyar sajtószabadság, amelyek a legvitatottabb kérdések közé tartoznak. Olyannyira, hogy rámehet az egész mentőcsomag a vírus miatt meggyengült gazdaságok megtámogatására.

A dokumentum, amelyről ma szavaznak a képviselők megállapítja, hogy az új jogállami feltételeket jogilag kötelező formába kell önteni, és gondoskodni kell arról, hogy érvényt lehessen szerezni azoknak. Strasbourg egyúttal azzal vádolta meg a soros elnöki posztot ellátó Németországot, hogy az felvizezte az állam- és kormányfők által hozott nyári határozatot. Michel a Tanács nevében mindkét oldalt kompromisszumra szólította fel. Hiszen a tervet még jóvá kell hagyniuk a nemzeti parlamenteknek is, az pedig időbe telik.

A tévé megkereste az egyik párizsi üzleti főiskola EU-jogi professzorát, Alberto Alemannot, aki a közelmúltban előterjesztett jogállami jelentés kapcsán emlékeztet arra: a helyzetfelmérés arra jutott, hogy Magyarországon és Lengyelországban módszeresen megsértik a jogállami normákat. A Bizottság azonban képtelen volt arra, hogy kezdeményezze a két kormány tagsági jogainak felfüggesztését. Vagyis olyan zsákutcába került az unió, hogy az már veszélyezteti a 2027-ig előirányzott költségvetést, valamint a helyreállítási programot.

Reuters


Kemény bírálatokat kapott a bolgár vezetés az Európai Parlament tegnapi vitájában, amelynek során azt tárgyalták meg, milyen súlyos hiányosságokat tárt fel az országban a Bizottság jogállami jelentése. A dokumentum kimondja, hogy Bulgáriában járványos a korrupció, ugyanakkor súlyos bajok vannak a sajtószabadsággal. A szocialista, liberális és zöld felszólalók elmarasztalták Boriszov miniszterelnököt, amiért az rombolja az unió értékeit és visszaél a brüsszeli támogatásokkal. Ugyanezt tartalmazza a határozati javaslat is, amelyről a héten voksolnak.

Ugyanakkor a kereszténydemokrata csoport több tagja Európa-barát vezetőként méltatta a bolgár vezetőt. (Annak pártja, a GERB, az EPP tagja.) Weber frakcióvezető arról beszélt: a megmozdulások tanúsítják, hogy működik a demokrácia. És hogy a tiltakozók kifejezésre juttathatják véleményüket a jövő márciusi választáson. A készülő strasbourgi döntés egyébként nem jár politikai következményekkel, de jelzi, hogy Brüsszel követi az eseményeket, és ez némiképp zavaró lehet Boriszov számára.

Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben a bolgár vezetés ellen nem indult jogállami eljárás, mert Szófia változásokat ígért, egyben testületet hozott létre az anyagi visszaélések visszaszorítására, valamint a bírósági rendszer megújítására. Az más kérdés, hogy a teljesítéssel egyelőre adós. A tegnapi EP-ülésen Jourová a Bizottság nevében közölte, hogy továbbra megfigyelés alatt tartják az országot.

Bulgáriában július óta ezrek tüntetnek nap mint nap, követelve a kormányfő lemondását. A részvevők a demokratikus normák felszámolásán túl azzal vádolják a politikust, hogy az rásegít az urambátyám-rendszerre, olyan oligarchákat támogat, akik közel állnak pártjához. A Transparency International szerint az EU-nak nincs még egy olyan korrupt tagja, mint a balkáni ország. A Riporterek Határok Nélkül rangsorában pedig 60 hellyel esett vissza a 13 évvel ezelőtt uniós csatlakozás óta a média függetlensége alapján.

Süddeutsche Zeitung

„Kívül tágasabb!” – mondják az új kancellárnak az SZFE diákjai, azaz folyik tovább a hatalmi harc. Tiltakozásokkal, lemondásokkal, sztrájkoló fiatalokkal. Az iskola munkatársainak telefonszámát blokkolják, bizonyos neveket töröltek a honlapról. Szarka Gábor, az új adminisztratív vezető katona, aki kabinetfőnök volt a Honvédelmi Minisztériumban, majd katonai attasé Párizsban. Vagyis magas rangú tiszt, és ő vezesse a híres oktatási intézményt? Igaz, van szakmai tapasztalata: legutoljára a Közszolgálati Egyetemen, tehát Orbán kedvenc intézményében volt a kampusz igazgatója.

Az új kuratórium gyorsan és alaposan dolgozik: Vidnyánszky Attila már kijelölt két rektorhelyettest, miután a kormány úgy döntött, hogy átszervezéssel kell emelni az „oktatás színvonalát” és helyre kell állítani „az egyetem önállóságát”. Rektor viszont még nincs. Ugyanakkor Vidnyánszky szerint küzdeni kell a balliberális irányzatok ellen, mert az iskola szellemiségéből fájdalmas módon hiányzik a keresztény hit, valamint a nemzeti-konzervatív értékrend.

Szarka pozícióba juttatásával még inkább eszkalálódik a hete óta tartó vita. A hallgatók és az oktatók egy része beszüntette a munkát. A fiatalok elfoglalták a másik épületet is. A tanítás saját szervezésben zajlik. A tiltakozásokat demonstrációk és szabadtéri előadások kísérik. Staféta ment a napokban öt városba, hogy máshová is kiterjedjen a fellépés az Orbán-kabinet kultúrpolitikája ellen.

A régi vezetés kiiktatása jól látható terv alapján megy. De a hatalom az eddiginél jobban kézbe akarja venni az egyetemek és a kutató intézetek ellenőrzését. Így vonták központi irányítás alá az MTÁ-t, és űzték el a CEU-t. Közben pedig folyik tovább a kulturkampf. Az SZFÉ-n egyelőre nem úgy néz ki, hogy a hatalom meghallgatja a diákok követeléseit. Szakértők arra számítanak, hogy emiatt fiatal tehetségek hagyják el az országot.

FAZ

Nem kér a magyar sajtóban meghonosítandó generálszószból a telex.hu. Az Index volt munkatársai – közadakozásból - éppen akkor indították az új hírportált, amikor nagy veszély fenyegeti a média sokszínűségét. Azaz új utakat keres a negyedik hatalmi ág, mivel az eltelt években egyre inkább a jobboldali-populista kormány fojtófogásába kerültek az újságok és hírcsatornák.

A Telex rajtja egybeesik azzal, hogy Brüsszelben mind inkább pellengérre állítják Magyarországot, noha az egykor a posztkommunista Európa éllovasa volt. A sajtó lassú haldoklása végighúzódik az egész Orbán-korszakon. Közeli üzletemberek közreműködésével a politikus már a közvetlen irányítása alá vonta a szerkesztőségek javarészét. Az Indexet fokozatosan, anyagi eszközökkel kerítette be. A KESMA még a magyar versenyjogi törvénynek is ellentmond, csak éppen támadhatatlan, mert a kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította.

Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemzőtől azt mondja, bármennyire is fura, a magánkézben lévő RTL jelenti a nagy, független sajtó utolsó bástyáját. Programja ugyan alapvetően szórakoztatni kíván, de hoz tényfeltáró anyagokat is. Ugyanakkor a fontos külföldi befektetők inkább a hatalom számára kedves orgánumokban hirdetnek A verseny torzítása ellen felléphetne éppenséggel a Bizottság, amely évek óta vizsgálja a tulajdonviszonyok koncentrációját. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint azonban Brüsszelben nincs meg hozzá a politikai akart. A dolgok már odáig jutottak, hogy 3 évtized után felújította magyar adását a SZER.

Le Figaro

A magyar meleg közösség sajnálattal vette tudomásul, hogy bűnbak lett a miniszterelnök számára, hiszen Orbán Viktor pár napja azt követelte a közrádióban az LMBT-emberektől, hogy azok hagyják békén a társadalmi többség gyerekeit. Az előzmény az volt, hogy megjelent egy ifjúsági könyv, amely támogatta a homoszexualitást.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság vezetőségi tagja azt mondja, a hatalom fél, hogy a migránsok vagy a járvány már nem tudja kellőképpen mozgósítani a választókat, ezért most a melegeket vette célba. Ennek része, hogy a közmédia rendszeresen betegségként taglalja, ha valaki a saját neméhez vonzódik. Kormányzati illetékesek soha nem ítélték el, ha támadás érte az LMBT-közösség tagjait, a rendőrség nem kínál nekik védelmet.

Orbán 2010 óta konzervatív politikát visz egy olyan országban, amely korábban inkább avantgárd akart lenni. Hiszen a 60-as évek eleje óta már nem számított bűncselekménynek a homoszexualitás és 1996-ban elismerték a meleg élettársi közösséget. A miniszterelnök viszont két éve új kulturális korszakot harangozott be, hogy megvédje a hagyományos, keresztény értékeket. Nemrégiben megtiltották a gender szak oktatását, illetve hogy átvezessék a nemváltást a személyi okmányokba. Az EU jogállami eljárást indított Magyarország ellen az alapvető emberi jogok megsértése miatt.

Deutsche Welle

A politikai változás hírnöke lehet Csehországban a napokban tartott igen lényeges regionális választás, miközben az országban a súlyos vírushelyzet miatt bevezették a rendkívüli állapotot. A megbetegedések száma robbanásszerűen nő, mert a kormány tudatosan, hatalmi megfontolásokból lazán kezelte a korlátozásokat. Hiába követelte augusztus végén az akkori egészségügyi miniszter, hogy tegyék ismét kötelezővé a maszk viselését, Babis lehurrogta.

A tárcavezető erre lemondott, de ő nyilvánvalóan csupán gyalogáldozat a kormányfő számára. Helyére egy párton kívül ragályszakértő került, aki a szigorítások híve. Babis azonban nem hajlandó távozni tisztségéből, miközben a válságkezelés ékesen illusztrálja, miként ejti túszul az országot a miniszterelnök, saját programja, illetve üzleti stiklijei érdekében. A különleges intézkedéseket pont akkor vezetik be, amikor az emberek egyre nagyobb része a politikus ellen fordul és új irányvonalat sürget.

Babis korrupt dolgai miatt tavaly százezrek tüntettek, amire nem volt példa bársonyos forradalom óta. A mostani választást különben az ANO, tehát a miniszterelnök pártja nyerte, de képtelen volt javítani az eredményén, ugyanakkor két szövetségese súlyos vereséget szenvedett. Szerepet játszott ebben, hogy sok idős ember, a kormányfő megannyi híve, a vírus miatt otthon maradt. De hatott a járvány gyatra kezelése is. Úgy hogy ez most a főpróba lehetett a jövő őszi parlamenti választás előtt.

Jiri Pehe politológus, Havel egykori tanácsadója azt mondja, a nagyobbik kormánypárt csak azért győzhetett, mert még nem ütött be teljesen a gazdasági válság. De így is 8 %-kal kevesebbet kapott, mint 3 éve. Ráadásul partnerei leszerepeltek, és még az is lehet, hogy be sem jutnak a törvényhozásba. Azaz a mostani erőpróba arra utal: változás készül.

New York Times

A vezető amerikai lap vezércikkben sürgeti, hogy mondják meg az igazságot Trump egészségi állapotáról, mert a közvéleménynek ugyan nem kell ismernie minden részletet, de azt nem érdemli meg, hogy módszeresen félrevezessék. Hiszen teljesen ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot az elnök betegségéről. És különösen a kormányzat járt élen abban, hogy aktívan becsapja az embereket. Úgy hogy kifelé az látszik: teljes káosz van a Fehér Házban.

Ugyanakkor a kezelő orvoscsapat vezetője még arra sem válaszolt a sajtótájékoztató során, hogy mik a tünetek, és hogy az elnököt kapott-e oxigént. Ily módon teljes zűrzavar keletkezett az ügyben, mennyire súlyos a fertőzés lefolyása. Persze messze nem először fordul elő a hosszú évtizedek során, hogy az illetékesek kertelnek az első számú amerikai vezető baja ügyében. Ám napjainkban nehéz visszatartani az információkat, a hamis hírek viszont nagyon könnyen terjednek.

De a koronavírus ellen csak akkor lehet hatékonyan küzdeni, ha a hatóságok tisztességesen járnak el. Azaz megadják az adatokat a ragály útjának felderítéséhez, elárulják, hogy a tudományos módszerek közül mi az, ami bevált, és mi nem, és melyik a legjobb kezelési mód. És hogy miként lehet a leghatásosabban védekezni. Ha a kormányzat manipulál, az csak általános bizalmatlanságot és zavart vált ki.

Trump kezdettől fogva ködösített, mármint hogy mennyire komoly a járvány, ez pedig megnehezítette, hogy megfékezzék a fertőzést, azon kívül számtalan emberéletbe került. De bármennyire is beteg az elnök, az igazság nem lehet olyan ártalmas, mint a Fehér Ház által gerjesztett vastag ködfüggöny. Az amerikaiaknak joguk van, hogy megtudják az igazságot.

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 17. – MESEKÖNYV

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.06.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy máma hozza el mindenki a kedvenc játékát, babáját, mesekönyvét vagy akármit, hogy asztán majd olvas nekünk a mesekönyvből, meg jáccunk a játékokkal, hogy mijen jó is lesz akkor nekünk. Én nem tuttam, mit is vigyek, én minden játékomat szeretek, nem tuttam tennap, hogy máma mit fogok szeretni, az anyu aszonta vigyek egy autót asztán jóvan, de mondom neki, mejiket, de monta este, hogy reggel majd meglátjuk, és meg is láttuk. Evittem egy meccsbokszot.

Mentünk reggel, az emlékező művön csattogott a zászló, a homokozóba egy macska ücsörgött, jött a Pityu ő egy mesekönyvet hozott, a Kisböske meg egy doboz legót, az Ibojnéni meg ott át makszba. A Pityu aszonta, jé zászlót rakott az arcára, és télleg, piros, meg fehér, meg ződ vót az arca, sőt, vót rajta ijen koronás címer is, mintha a szájábó nőtt volna ki a korona, vagy ő lett vóna az emlékező mű ruggya, csak épp nem csattogott a szája neki, mind azon a zászló, hogy az anyu is csak táttott szájja nészte őtet.

Majnem puszit is efelejtett adni, de topantottam és megkaptam azér. Megreggelisztünk, a dadus finomat adott, kakaót meg kenyeret vajja, a Kisböske csak úgy evett, még szerencse, mer így nem fog nyafogni egész délelőtt, hogy ő éhes. Reggeli után aszonta az Ibojnéni, hogy láttya, a Pityu mesekönyvet hozott, kérdeszte, hogy olvassake nektek gyerekek belölle, montuk, hogy olvasson, mer jó vót csak úgy ücsörögni, mer mindenkinek tele vót a hasa nagyon, még a Pityu se hüjéskedett.

Csak odaatta az Ibojnéninek a könyvethogy olvasson akkor belölle nekünk. Nekiát olvasni, asztán, amikor a bátor herceg rájött, hogy ő a baráttyát szereti, meg a hercegkisasszony is inkább a boszorkát, akkor sikittott, és edobta a könyvet, mintha égette volna a kezét, és nekiát rángatózni az arca neki, hogy abba se bírta hagyni. A Kisböske meg szorongatta a legó babáját, aminek barna vót a bőre, eszt is meglátta az Ibojnéni, amitő ződ lett neki az arca teljessen.

Sikittott, hogy hívni kell a papbácsit, hogy egrecíroztatni minket, mer megszát a zördög, meg visittott is, hogy a dadus aggyon neki fokhagymát, mert ekárhozik itt mindgyá. Nézegette a Kisböske a babáját, hogy mia bajj vele, a Pityu meg ment a könyvért a sarokba, ahová az Ibojnéni hajittotta, hogy elteszi akkor, de aszonta neki az Ibojnéni, hogy aszt ugyan nem, mer az bünjel, hogy beszéni akar az anyujával, addig nála marad, meg megmutattya a papbácsinak is.

Ebéd után el is jött a papbácsi, nézegette a könyvet, közbe meg hányta magára a keresztet, meg mondogatta, hogy uramjézus, meg jóisten, és aszt is monta, hogy eszt meg kell semmisíteni. De monta a Pityu neki, hogy akkor bejön az apuja egy kicsit méltatlankodni, de a papbácsit ez nem éredekete, hanem kenegette fokhagymáva a könyvet meg motyogott valami ufóul, de ez se vót elég, hanem megkérdeszte a dadust, hogy vane nekik húsdarálója a konyhán...