2017. május 29., hétfő

MINT BUDDHÁHOZ, ÚGY JÁRULUNK ELÉ

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.05.29.

- Szintről szintre haladva vizsgáljuk Ferencváros visszás ügyeit. A lakás-ügyektől indultunk, és most érkezünk meg a legsúlyosabb történetekhez. 

- Az első részben azt mutattuk be, hogyan költöztek be fideszesek és rokonaik a kerület közpénzből felújított lakásaiba: 25 éve vártak arra, hogy ne kelljen a folyosóra kimenniük vécézni, aztán jöttek a fideszesek és beköltöztek
- A második részben a kerület nagymenőinek ügyeivel foglalkoztunk. Rudits Tibor kéményessel, és Martos Dániel kerületi kincstárnokkal, akik számára a IX. kerület a korlátlan lehetősége földje: Ferencváros nagymenője villogóval jár, és saját burkolati jelen parkol
- A harmadik részben bemutatjuk Ferencváros valódi urát, a főtanácsost, aki mellett Bácskai János polgármester csak bólogató Jánosnak tűnik.

- Két ügyön keresztül felvázoljuk, hogyan kerülnek átláthatatlan hátterű cégekhez a kerület legértékesebb vagyonelemei, és az elolvadó parkolási pénzeken keresztül megvilágítjuk milyen mértékű lehet egyes esetekben a kerületi polgárokat ért kár.

- Ferencváros zűrös ügyeinek önkormányzatra nézve kis híján komoly következménye lett az. Az EUTAF magas bírságot szabott ki, de a kerület ezt is megúszta, a miniszterelnökség mentőövet dobott az önkormányzatnak.

A IX. kerületben elvileg különleges szigorral ügyelnek a település képére. Előfordult, hogy rossz anyagi körülmények között élő, idős lakosokat kényszerítettek arra, hogy cseréljék le redőnyeiket, mert azok anyagukban, színükben vagy elhelyezkedésükben nem feleltek meg a kerületi szabályoknak, közben egy ukrán sószállító cég ritka, műemlék házat rombolhatott le, és sorban építhet a környezetből kiugró házakat, amik saját bevallásuk szerint rondák. Erre az ellentmondásra kerestük a magyarázatot: ...

MIÉRT NEM TÉR VISSZA EGY KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Balek Béla
2017.05.29.


A mai poszt szerzőjét (mint oly sok sorstársát) a devizahitel sodorta abba a helyzetbe, hogy úgy érezte, külföldön tudja csak helyrehozni az életét. Ő magát „Balek Bélának” nevezi, és az alábbi posztban kifejtettekkel indokolja, miért nem tér haza. (Őszintén bevallom, nem vagyok gazdasági szakember, tehát az alábbi sorokat tekintsétek vitaindítónak, illetve önmeghatározása szerint egy „átvert devizahiteles” gondolatainak.)

„A kivándorolt magyarok jelentős része átvert devizahiteles. Sokak fejében a tudatosan félrevezető magyarországi média miatt ez egy megoldott régi problémaként dereng. Ezzel szemben jelenleg is fennálló és nemzetgazdasági szinten is komoly károkat okozó jelenség!

Hogy miért?


Ne rohanjunk annyira előre, nézzük meg, hogy milyen egy talpra állt és sikeres a devizahitellel földönfutóvá tett ember élete. A talpara állni nem tudott öngyilkosságba menekült és a még mindig fizető rabszolgasorsra ítélteket most hagyjuk. A szerencsétlenekre a közönyre nevelés miatt úgyse kíváncsi senki sem.

Nevezzük hősünket Balek Bélának továbbiakban csak BB-nek!

Tehát emberünk, BB miután a devizahitelét nem tudta fizetni, a számláját letiltotta a bank. Az ingatlanra 15 millió forint hitelt vett fel. Az ingatlan értéke pedig 20 millió forint.

Eddig már kifizetett kb. 4 millió forint tőkét, tehát gondolta, hogy már csak 11 millió van hátra. A bank viszont több mint a háromszorosát azaz 36 milliót kér! Igen a számok valósak!

A hitelfelvételt természetesen elbírálás előzte meg, ahol is kifizetett 80.000 forintot, hogy a bank szakértői megállapítsák, a ház elegendő a hitel fedezetéül! Ennek ellenére a házát elkobozták és további 15 millió forintot követelnek rajta. Ezt az összeget BB már nem akarja és nem is fogja kifizetni!

Elhangzott olyan is a magyar médiában, hogy sokan tudnák fizetni a devizahitelüket jövedelmük alapján. Igen, ez igaz! BB is tudná, de kurvára nem akarja! (Most márt OB-nek hívják, mert okos és óvatos.)

Több politikus is mondta, hogy a kivándorolt emberek (mint pl. OB) majd hazajönnek, és az újonnan szerzett tapasztalatuknak köszönhetően felvirágzik Magyarország!

Nem, nem így lesz! Miért?

Mert ha pl. BB erre rá is szánná magát azt totálisan ellehetetlenítette a jelenlegi regnáló hatalom és az általa hozott, bankokat segítő törvény! Sajnos ez idáig nem látszik komoly szándék ennek megváltoztatására!...

EGY KIS IRREDENTIZMUS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.28.


Jelentem, visszavettük Nagy-Magyarországot. Burgenlandot bizonyosan. Tessék megkeresni például Neusiedl am See-t. Nincs az a magyarul előhívható térkép a neten, ahol meg lehetne találni. Nezsider, az van a helyén. Tetszene keresni Oggaut vagy Purbachot? Olyan van a térképen arrafelé, hogy Oka meg Feketeváros. Az a baj, hogy az osztrákok makacsul tartják magukat a saját elnevezéseikhez (megszokták, hogy évszázadok óta mennyire jogosan, azt most hagyjuk, Trianon óta nincs kérdés), így ha a Magyarországról érkező a helységnevek alapján akarna tájékozódni a Magyarországon használatos térkép alapján, akkor eltéved.

Közel három évtizede figyelem a tévéadók Kárpát-medencéről szóló időjárás jelentéseit, a "határokon túli magyarsággal" kapcsolatos politikai böfögéseket és pénzosztásokat, a "magyar testvéreinkről" szóló öblögetéseket. Jónéhányszor mondtam már, nem a testvéreim, ahogyan itt a faluban, ahol lakom, nem a testvéreim a szomszédaim sem, pedig őket ismerem és még kedvelem is és nem a testvérem például egy pesti ház közös képviselője vagy a magyar kormány sem, utóbbitól kifejezetten undorodom. Igaz, az ember undorodhat a testvérétől is, de nekem a más országokban élő magyarok annyira nem a testvéreim, hogy még csak nem is undorodom tőlük. Egyszerűen közömbösek, egy másik ország állampolgárai, ha árvíz sújtja őket, azt sajnálom, ha akarják, együttérzésemről is értesítem őket, de pontosan annyira nem tudok tenni értük semmit, amennyire egy perui állampolgárért sem. Ami még rosszabb, nem is dolgom tenni értük. Egy román nemzeti katasztrófa esetén éppúgy helyeslem a nemzetközi összefogást, mint bármely más ilyen esetben, de ha engem kérdeznek, egyetlen romániai magyarnak sem adnék több lisztet, mint egy romániai románnak csak azért, mert az magyar. Ezek a határainkon túl élő magyarok (benne van az elnevezésükben) annak az országnak az állampolgárai, amelyik országban (a határainkon kívül) laknak. Ezeket a határokat Trianon óta nem módosították. Engedelmükkel Trianon nekem személy szerint nem fáj annyira, mint ezeknek a nyikhajoknak itt párt- és állami szinten, pedig az én családom (és ezáltal én személy szerint) hatalmas birtokokat veszített a szerintem nem is annyira igazságtalan békeszerződéssel. Nem ebből következik, egyszerűen csak tény, hogy amennyire nekem nincs dolgom azokkal a birtokokkal és a rajtuk élő emberekkel, legalább annyira nincs dolga velük semmiféle magyar kormánynak hivatalosan és politikailag, én csak azon csodálkozom, hogy az illető országok hogyan tűrhetik a belügyeikbe való illetéktelen és arcátlan beavatkozást, midőn a magyar kormány segélyez, adományoz és díjakat oszt...

JAJ, EZ TÖRTÉNIK, HA ORBÁN VIKTOR ELMEGY A FALIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.28.Már a kívülállók számára is egyértelmű, hogy komoly a vita a Fideszen belül az elmúlt hetek szabadságharcos akcióinak értelmével és hangnemével kapcsolatban. Sem a lex-CEU, sem a civilek vegzálásra szóló törvénytervezet nem váltott ki osztatlan örömöt sem a pártvezetésből, sem a rajongótáborból, pedig a nyugat e kemény arculcsapása éppen a szavazótábor harci moráljának erősítését, az egység elmélyítését szolgálta volna. Akik eddig vakon követték Orbán Viktort az illiberalizmus veszélyes dzsungelébe, most visszafelé tekingetnek, van-e visszaút ebből a szorult helyzetből?

Magyarország kormánya nem enged a lex-CEU ügyében, hiszen a törvényt megvizsgálták az illetékes kormányzati szervek, és mindent rendben találtak. Végül is csak arról van szó ebben a törvényben, hogy utólag olyan jogszabályokat hozott a magyar országgyűlés, melyben foglaltakat lehetetlen teljesítenie a kipécézett egyetemnek, így arra lesz kárhoztatva, hogy elhagyja az országot. Nem számít, hogy eredményeit tekintve a nemzetközi mezőnyben legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézmény hazánkban, hogy egy politikai ámokfutásban feláldoznak olyan oktatókat, diákokat, akiknek eszük ágában sem volt politizálni, hogy a kormány magára haragította a hazai akadémiai és egyetemi elitet, nem mellékesen újabb kötelezettségszegési eljárást provokált ki az Európai Uniótól, ráadásul az konfliktus semmiféle kézzel fogható politikai hasznot nem hozott a kormánynak.

Pedig néhány napja már mutatkoztak olyan jelek, hogy a kormányon belül is sokasodnak a kételyek a CEU-üggyel és a módosítani szándékozott civil törvénnyel kapcsolatban. A Soros György és Brüsszel ellen vívott nemzeti függetlenségi háború főként olyan nyugdíjasokat tudott csak megszólítani, akiknek a paplanügynökök is bármilyen bóvlit el tudnak adni, ha azzal kecsegtetik vevőiket, hogy ettől a garnitúrától elmúlik az isiászuk. Orbán Viktor olyan szinten levitte kutyába a pártját, hogy nem csodálkoznánk, ha a Kétfarkú Kutya Párt már névváltoztatáson gondolkodna. A Fideszen belül is egyre többen döbbennek rá arra, hogy a kormányfő már csak a Bözsi nénik számára agyalja ki játszópajtásaival (Habony Árpáddal, Rogán Antallal, esetleg Andy Vajnával) a kampányokat, így a jobbközép politika elkötelezettjeit odaveti a középre húzó Jobbiknak, esetleg egyenesen a balliberális ellenzéknek...


VIRÁGZIK AZ ALT-RIGHT MAGYARORSZÁGON - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.29.


Hogy vált Magyarország az Alt-Right menedékhelyévé – címmel adta közre az amerikai The Atlantic politikai-történelmi folyóirat elemző írását az alternatív jobboldal magyarországi terjeszkedéséről.

Az alternatívon természetesen szélsőjobbot kell érteni. Az Orbán menekültellenes politikáját hirdető Fideszt nemes egyszerűséggel leszélsőjobbozta Carol Schaffer szerző és egybemosta a Jobbikkal. Mindezt a magyar kormányfő évértékelőjéből vett mondatra alapozva tette: miszerint „Az igazi menekültet persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, ha az elveszített otthonát nálunk akarják megtalálni.” fogalmazott még februárban Orbán. Tekintve, hogy a Franciaországból, Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból érkezettek már évek óta itt vannak, akik hazájukban a megvetett liberalizmus elől menekülnek Magyarországra. Innen, a virágzó Alt-Righ Budapestjéről igyekeznek szétszórni világszerte a szélsőjobb és gyűlöletkeltő nézeteiket, amelyek egyik gyűjtőhelye az Arktos Media Kiadó, amely propagálja többek között a putyinizmus értelmiségi gurujának, Alexander Druginnak a nézeteit is - angolul. Két fő szerkesztője Daniel Friberg és John B. Morgan. Előbbiről tudható, Vona Gábor és Gyöngyösi Márton ismerőse. Morgan pedig egy új fehér-nacionalista kiadót is létrehozott Counter-Currents néven szintén Budapesten. A 21. század értelmiségi fasisztájának titulált Julis Evola is ebbe a körbe tartozik, akinek legnépszerűbb könyve, a fiatalok fasiszta nevelésének Kézikönyve. Evolának pedig nagy rajongója a Fehér Ház egyik stratégiai tanácsadója, Trump ideológiai támasza, Steve Bannon, aki a Breitbart médiától jött. S úgy tudni, a Breitbart Budapesten is üzemeltetni akar egy honlapot - magyarul. Egyébként ehhez a társasághoz tartozik még a francia Almássy Ferenc és az amerikai RamZPaul és a hazánkból pénteken kiutasított skót Nick Griffin, aki a Nemzetközi Templomos Lovagokat fogja össze. Persze korai lenne azt feltételezni, hogy a hatóságok komolyan aggódnának a Griffin jelentette nemzetbiztonsági fenyegetés miatt, ahogy ezt beállították. Merthogy az Alt-Rigth továbbra tündököl és terjeszkedik Magyarországon.

Marc Griffinnel foglalkozott a Scottish Daily Record skót újság is, de mire elolvashattam volna a cikket, már levették az oldalról, ami szintén önmagért beszél.

Viszont annál nagyobb szórásban számolt be a hétvégén a nemzetközi sajtó – így arab és zsidó, de német, osztrák és angol, amerikai portálok is a közszolgálati 1-es csatornán bemutatott iráni gyűlöletjelenetről. Ebben Ali Hosseini Khamenei, Irán legfelső vallási vezetője a milliárdos Soros Györgyöt gonosz cionistaként bélyegezte meg, aki egyrészt felelős a menekültek beengedéséért, másrészt az ő segédletével döntötték meg Iránban Ahmedinezsád kormányát. Israel National News megjegyzi, Soros Izraelben szélsőbalos civil szervezeteket is támogat. Idézi Radnóti Sándornak a Híradóval szembeni kritikus megjegyzését is, miszerint zsidóellenes szemlélete miatt ez a médium hitelét vesztette...

LATTMANN TAMÁS: A SZÉTESÉS HATÁRÁN A DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTÉS A KORMÁNYZATI MUNKÁBAN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LÁNDORI TAMÁS
2017.05.29.


A szétesés határán van a hazai kormányzati döntés-előkészítés – állítja Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az ELTE jogi karának korábbi oktatója. A szakember úgy látja, rutin és vesztenivaló nélküli főosztályvezetők, valamint szakértőként okoskodó, de fél oldalnál többet elolvasni nem hajlandó politikusok ténykedése vezet rendre újabb és újabb „jogi műhibához”.

– Nemrég azt mondta a lex CEU alkotmánybírósági felülvizsgálata kapcsán: a jogvégzetteknek úgy kell dolgozniuk, hogy jogásznak nevezhessük őket. Mi a különbség jogász és jogvégzett között?

– Aki jogi diplomát szerez egy akkreditált képzésen, az jogvégzett. Ehhez képest a jogász az, aki a diplomája mellé valamiféle értékeket is csatol.

– Akinek az értékei különböznek az önétől, azt már nem tekinti jogásznak?
– Szó sincs róla. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne valamilyen ideológiai irányban akár elfogult is. Azzal semmi baj nincs, ha valaki például konzervatív értékeket vall, ennek megfelelően van elvi vagy vallási alapú állásfoglalása, miszerint például elutasítja az abortuszt. Ami fontos, hogy az erről szóló vitában a szakmai alapokhoz ragaszkodjon.

– Mi számít szakmai alapnak?

– Például amikor a kormány 2010-ben úgy döntött, hogy visszamenőleges hatállyal adóztatna, akkor a jogszabály-előkészítésben dolgozó jogvégzett kollégáknak pontosan tudniuk kellett, ez nem fog menni, mert visszamenőleges adóztatás nincs.

– Nem lehet érvényes jogászi álláspont, hogy ez – még ha alap- is – rossz szabály?

– Ha valaki azt gondolja, hogy a visszamenőleges hatályú adóztatás tilalma ostobaság, és erről ír, ezt kutatja, akkor lehet róla beszélni, vitatkozni, gondolkozni. De ha valaki csak fogja magát, és politikai parancsra vagy megrendelésre a gyakorlatban felrúgja ezt a jogi alapvetést, annál komolyan megkérdőjeleződik az alapértékek és -ismeretek feltétel nélküli tisztelete...

TOVÁBBRA IS SÚLYOS PROBLÉMA AZ ELVÁNDORLÁS - PÁR ÉVEN BELÜL TOVÁBBI 370 EZER EMBER HAGYHATJA EL AZ ORSZÁGOT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.29.


Csak tavaly 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott külföldre. Ez az adat azonban csak az egészségbiztosítási kijelentkezésen alapul, tehát a valós szám ennél jelentősen nagyobb lehet. Természetesen a kivándorlás nem csak Magyarországon probléma, hiszen a rendszerváltás óta minimum 20 millióan hagyták el a Balkánt, a Baltikumot és Ukrajnát is magába foglaló régiót. Nem nagyon látjuk, hogyan ez a trend hogyan fog megfordulni, főleg úgy, hogy egy felmérés szerint pár éven belül további 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot.

Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan Magyarországról, mint a megelőző években, de továbbra is nagyon sok fiatal keresi a boldogulását külföldön – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. (A csökkenés lehetséges okai között a mintavétel idejére eső brit népszavazás eredménye, de visszaköszönhet benne a hazai munkanélküliség csökkenése is.)
Az adminisztratív nyilvántartás szerint tavaly 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott külföldreEz a szám azonban messze lehet a valóságtól, mivel „ez az adat az egészségbiztosítási kijelentkezésen alapul, tehát mindenki más, aki külföldre ment, viszont nem mondta le az egészségbiztosítását, ebben a felmérésben nem vesz részt” – mondta Melegh Attila szociológus az ATV Start című műsorában....

A TÜNTETÉSEK KIFULLADÁSA CSALÓKA: A ROBBANÁSVESZÉLY NEM MÚLT EL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.05.29.


Ezrek ígérik, hogy ma este ott lesznek a Kossuth téren, a tavasz utolsó nagy demonstrációján. Mindeközben Síklaki István szociálpszichológus azt mondja, az egyes tüntetések valójában nem eresztik ki a feszültséget, inkább felerősítik azt. Marad tehát a kérdés: lehet-e tüntetésből cselekvés, elégedetlenségből rendszerváltás?"Az aktív és cselekvő ellenállás lehetőségét kell megteremteni"

– ezt mondta szónokként Vágó Gábor, korábbi LMP-s politikus nyolc nappal ezelőtt, majd a demonstráció végén csak annyi kézzel foghatót tudtak bejelenteni: május 29-én, vagyis ma este újra tüntetnek, plusz június közepén lesz egy piknik, ahol elkezdik megteremteni "a folyamatos részvétel és az aktív, cselekvő ellenállás lehetőségét." Az aktivista állítja: „konkrét feladatokba kell bevonni az embereket.” Igen, de hogyan? A cél kijelöléséig Gulyás Márton már eljutott. Pár nappal a festékes akciója miatt indított bírósági eljárás után a Szabadság téren meghirdette a választási rendszer átalakításáért küzdő mozgalmát. Azóta csend van.

Felkerestük Vágót és Gulyást, hogy megkérdezzük, hogyan szándékoznak a változóan látványos utcai tiltakozásokból valódi mozgalmat építeni, konkrét politikai tetteket végrehajtani. És mit lehet tanulni az előző nagy tüntetéshullámok után indult, majd kifulladt mozgalmakból.

Nem igaz, hogy kudarc lett volna az évekkel ezelőtti tiltakozási akciók vége – állítja Vágó. A különböző hálózatok megismerték egymást és tapasztalatot cseréltek, szerinte már ez nyereség. A lényeg viszont az, hogy az akkor életre hívott Demokratikus Mozgalmak Szövetsége kitalálta, hogyan lehetne leváltani a rendszert.

"Az ellenzéki pártok eggyel hátrébb lépnek, a civilek kétharmadot szereznek a választáson, majd a 'jogállami forradalom' vagy rendszerváltás után jön egy újabb választás"

– ez Vágó szerint a recept. A volt parlamenti képviselő most nem a megvalósítás esélyeit számolgatná, ahogy mondja: „előbb a cselekvés kultúráját kell megteremteni, anélkül ez hasztalan teória.” A legutóbbi tüntetésen meghirdetett kezdeményezés épp ezt az első lépést szolgálná. Úgy tapasztaja, most sokkal több cselekvő ember van az utcán, egyre többen lépnek ki a komfortzónájukból, és mennek el tüntetni. Azt kell megtudni, hogy ökölrázáson túl milyen aktív cselekvésre lehet őket rávenni, akár csak annak biztosítására, hogy a kórházban legyen vécépapír vagy az iskolában kréta.

Nem az egész mozgalomnak kell vezér, hanem az egyes projektek élére kell találni hiteles vezetőt – vallja Vágó, aki úgy képzeli, hogy a csoportok az általuk fontosnak tartott ügyek mentén szerveződnének. Olyan tömegmozgalmat kell építeni, amely hatást tud gyakorolni a pártokra – mondja a jövőről, vagyis az aktivisták nem saját politikai formációt hoznának létre.

A választási mozgalomért küzdő Gulyás Márton sem lát kifulladást. Kérdésünkre elmondta: június 4-én bontanak zászlót, majd augusztus 20-án indul a kampány az igazságos választási rendszer kidolgozásáért és elfogadtatásáért. Ha nincs változás, polgári engedetlenségbe fognak. Szerinte akcióik látványosak, ugyanakkor erőszakmentesek lesznek. Jelenleg az aktivistahálózatot alakítják ki, eddig 1500-an jelentkeztek. Ezt hatalmas sikerként könyveli el Gulyás. A korábbi tüntetések utáni lecsengésekhez képest most szerinte új fejlemény, hogy nagyon nagy a tenni akarás, „nem csak sporadikusan vannak jelen az erők, széles kör érti meg, hogy a változáshoz magának is tennie kell.” Szerinte az is előny, hogy konkrét célért küzdenek, így a fókuszt sem lehet kikezdeni...

ENNYI HITELT ENGEDHETNÉNEK EL A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.29.


A bajba került adósok tapasztalataink szerint kitartóan nyomozzák, hogy például a követeléskezelők mennyit fizetnek a hozzájuk került adósságért. A pénzintézetekkel folytatott tárgyalások során is sokszor kerül szóba, hogy nagyobb lehetne a hitelelengedés, hiszen a bank „már biztos pénzénél van”. A jegybanki adatok alapján megnéztünk, miként néznek ki ezek az arányok.

A bankok által kötelezően megkeresett, bajban levő egykori devizahiteleseknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítése szerint nem egészen hat százalékával sikerült megállapodni. Az MNB ajánlásában pontról-pontra végigvették, mit kell tenniük a pénzintézeteknek nem fizető adósaikkal (ezt itt részleteztük). A leírtakból (a teljes ajánlást itt nézheti meg) megfizethetőbb törlesztők, sőt hitelelengedés – ennek mértéke a korábban már megképzett céltartalékét is elérheti – is kikövetkeztethető.

Az egyezségkötések száma – olvasható a jegybank friss stabilitási jelentésében (ez teljes terjedelmében itt található) – egyelőre elmarad az MNB várakozásaitól: 2016. december végéig csak mintegy 3 800 ügyletnél sikerült egyezségkötésig eljutniuk a feleknek. Ezek közel fele irányult a hitelügylet átstrukturálására, mintegy 11 milliárd forint tartozásösszegben, vagyis ezek az ügyletek számítanak potenciálisan „gyógyultnak”. A jegybank is megállapította, hogy a hitelezők által felajánlott megoldások sokszor csak a lejárt tartozás átütemezését és nem az adósságszolgálat tartós könnyítését célozták. Magyarul: a bankok nem igazán hajlanak arra, hogy a követelt hitelösszegből engedjenek.

Nem érdemes azért vérszemet kapni: ...

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGÜK AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDOKNAK IS!

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.29.


Az LMP szerint az egyszülős családoknak azonnali segítségre van szükségük! Meg kell állítani az elszegényedésüket. Az LMP azt üzeni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, hogy nincsenek egyedül.

A Fidesz-kormány alatt továbbra is komoly szegénységi kockázatot jelent a gyermekvállalás. Változtatni kell a jelenlegi helyzeten, hogy ne csak a jómódban élő, sokgyerekes, kétszülős családok élvezhessék a kormány kiemelt figyelmét, a családtámogatási rendszer előnyeit. Minden család és minden gyermek egyformán fontos!

Elfogadhatatlan, hogy a családok anyagi biztonságát a gyerekek száma vagy a szülők száma határozza meg. A családpolitikának nem a kormány ideológiai elképzeléseit kell követnie, nem az a feladata, hogy megmondja, hány gyermek szülessen egy családba, és hogy mi a kívánatos együttélési forma.

Egyre több az egyszülős család, mára minden 5. családban egy szülő neveli a gyermekét. 350 ezer egyszülős családról beszélünk, és több mint félmillió gyermekről. A Fidesz-kormány pedig elengedi azoknak a kezét, akik ilyen nehéz élethelyzetbe kényszerülnek. Egyre nagyobb az egyszülős családok körében a szegénység, ma már közel kétharmaduk él szegénységben. És a kormány nem hajlandó törődni ezekkel a családokkal.

Az LMP 3 elemű programcsomagot nyújt be a parlamentben az egyszülős családok védelmére, melynek elemei:
- anyagi támogatás növelése
- munkaerőpiaci lépések
- jogi segítség kibővítése...

LEHETETLEN MEGFELELŐ INGATLANT TALÁLNI EGY FIATAL PÁRNAK!

IFL GAZADASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.05.28.


Ügyfelem igen komoly helyzetben találta magát: Fiatal pár, akik bőven az átlag felett keresnek. Félretenni viszont csak most kezdtek el igazán. Havi szinten 500.000 forintot biztosan félre tudnak tenni. Két év múlva költözniük kell és lehetőség szerint már saját lakásba mennének. 

Nem fognak semmit örökölni és a család sem tud segíteni
A baráti körükben azt vették észre, hogy szinte mindenki már saját lakásában él. Sőt vannak, akik már "kinőtték" a jelenlegi lakásukat és mennének egy sokkal nagyobba. Jobban keresnének? Egy frászt! Sőt! A legtöbb ilyen ismerős saját magától havi szinten még 1-200.000 forintot sem tudna megspórolni.

De szerencséjükre ott van a családi háttér, ahonnan kivétel nélkül leesett 10-20 millió forint "lakhatási támogatásként".

Így azért könnyű...

Sajnos ennek a fiatal párnak átlag feletti fizetéssel nem adatot meg a családi háttér és az öröklés. Csak saját magukra számíthatnak és elkeseredve számolgatnak...

Ha havi 500.000 forintot tesznek félre, akkor az 2 év alatt legjobb esetben is 12.000.000 forint. És ez tényleg a legjobb eset, mivel bármikor közbejöhet egy költséges kiadás.

Jelen pillanatban az ingatlan azon a környéken, amire szükségük lenne nagyjából 45-50.000.000 forintba kerül. Ez nem felvágás, hanem egyszerűen nem akarnak 100 km-rel arrébb költözni és családalapítás előtt biztosan nem szeretnének lepukkadt helyre menni illetve lemondani a minimum 3 szobáról (két gyereket szeretnének)...

SZÜKSÉG SZERINT - AVAGY EGY ANYUKA VISZONTAGSÁGAI A VÉCÉTLENSÉGBEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Gál Hedda
2017.05.28.


A vécétlenség tényével már kismamaként szembesültem, vagyis azzal, hogy csodaszép Fővárosunkban irtózatosan gyér a nyilvános illemhely-ellátottság. Ha van is, fizetős, vagy éppen zárva van, de majdnem biztos, hogy koszos, ahová viszont áldott állapotomban tutira nem térnék be. Maradt hát a szorongatás, és imádkozás, hogy kibírjam hazáig, könyörgés a babámnak, ne rúgjon útközben túl nagyot, mert akkor bent megyek ki

Gondoltam, ha majd megszületik a kisbabám, könnyebb dolgom lesz, hiszen engem már nem fog odabentről folyton pisilésre késztetni, neki meg pelenkája lesz jó darabig. Reméltem, addigra megoldódnak Budapest közvécé problémái, mire Zsófi szobatiszta lesz.

Nem így történt.

Mármint Zsófi megszületett ugyan, de egy szobatisztaságra szoktatásnyi időszak nem volt elég fővárosunknak, hogy helyre rakja a nyilvános vécék hiánya okozta kellemetlenségeket.

Eljött az óvodás kor, vele a teljes szobatisztaság, a játszótér-korszak, ami újra előhozta a lappangó „nincsvécé” problémát.

Az „anyapisilnikell”, „anyakakilnikell” felkiáltásokkal azon kívül, hogy „szorítsd amíg hazaérünk” vagy „intézd el szépen ott a bokorban, nem jön senki” mást nem tudtam mit kezdeni. És bizony nem csak én voltam így ezzel.

Sok-sok anya társam futott fel a játszótérről, és fut fel ma is lakásába, a közvécé hiánya miatt, s marad is otthon, mert ugyan minek menjünk vissza a játszóra vagy a parkba, ha már egyszer feljöttünk…

MÉG 100 FORINTOT SEM KERES ÓRÁNKÉNT EGY FOGYATÉKKAL ÉLŐ MAGYAR EMBER!

CIVILHETES.NET BLOG
Szerző: Civilhetes.net
2017.05.29.Eljött az a pont amikor muszáj radikálisan és nagyon keményen felemelnem a hangom valamiért,amire már én is azt mondom,hogy ennél SZÁNALMASABB,és KEGYETLENEBB döntés nincs a világon.. - írja az Autizmus Live Blog.

Ma reggel szembejött velem egy írás,egy nyilvános segélykiáltás,amit nem tudok szó nélkül hagyni,ugyanis az én legkisebbik gyermekem jövőjét is felvázolja..

Idézem,és utána írom a mondandóm!!

Egy Békéscsabán élő anya Wolf Klára írása..(kiáltása)

"Hogy mi jár a fejemben? Napok óta zakatol, nem tudom elengedni, mert nem önös érdek, az elesettekről és segítségre szorulókról szól.


Röviden a történet:


Kedves Barátaim és Ismerőseim, sokan közületek tudjátok van egy értelmileg akadályozott leányom.Születése óta / az idén 47 éves lesz/ családban nevelkedik / nem is lenne képes önálló életvitelre/, mára ketten maradtunk, velem él, Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó Intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában.

Ennek a munkának / leánykám szőnyeget sző/ a díjazása 2017 április 1.-ig a minimálbér 30%-a volt 4 órára vetítve. Ez azt jelentette, hogy ha minden nap dolgozott 34.425 Ft-ot keresett.

2017 ápr. 1.től " mélyen tisztelt" és "szeretett kormányunk" úgy döntött, sok ez a díjazás, és így a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi.III.törvény 99/C.§ (3) bekezdése értelmében már nem munkarehabilitáció, hanem fejlesztési jogviszonyban foglalkoztatja az ellátottakat..

És most figyeljetek

A törvény szerint a foglalkoztatottak ÓRADÍJ összege nem lehet kevesebb a mindenkor kötelező legkisebb órabér 30%.-nál.
2017.-ben a legkisebb órabér 733 Ft., ennek 30%-a 220 FT.
Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban.

Ja...és a történethez tartozik, hogy ebéd fizetés mellett még nappali ellátási díjat is fizetni kell /persze erre is van törvény vagy Önkormányzati rendelet/ ami történetesen most 375Ft/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap.


Ami mélységesen felháborít az az, hogy az Intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt "nem lehet kevesebb", tehát a legkisebb díjazást állapította meg.

Megalázónak, arcpirítónak és szégyenteljesnek tartom ezt az intézkedést.

"Tisztelt" Kormányunk és a törvényalkotók is pontosan tudják, hogy ez az a réteg, aki nem fog az utcára menni tüntetni a saját érdekeiért, hiszen közülük sokan fel sem fogják milyen igazságtalanság történt velük

Jah...és még ezért az éhbérért is szívesen dolgoznak

Kérlek Benneteket osszátok, választ várnék az Ország más pontjain is alkalmazták-e ezt a törvénymódosítást.

Amennyiben közösen összefogunk mi szülők Érdekvédelmi Szervezetekkel együtt remélem felléphetünk az értelmileg akadályozott emberek érdekeinek megvédéséért
."...

VÉGRE: NÉMETH SZILÁRD IS MEGÉRETT A BÖRTÖNRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.28.


Köszönettel tartozunk Orbán Viktornak, hogy megadta az engedélyt Németh Szilárd pénzzel való kitömésére, s ezzel gondoskodott arról, hogy ő se ússza meg börtönbüntetés nélkül. Ez nagyon jó hír, mert sokakakt bosszanthatott méltán, hogy a NER legundorítóbb figuráinak egyike, Németh Szilárd megúszhatja börtön nélkül.

Németh Szilárd eddig csak a buzogány szerepét játszotta, amellyel Orbán letaglózott minden értelmes beszédet, kérdést, ellenvéleményt, kisebbséget és ellenállást, aki a legostobább és legbutább, legsötétebb propagandával taposott le minden józan érvet. Ez a nagyon buta és sötét ember mindent megúszhatott volna, mert nem is tudja, miket beszél. A felelősség azé, aki egy ekkora sötét tulkot a nyilvánosság elé enged és politikai tényezőt csinál belőle.

Mindez kifejezi Orbán véleményét és megvetését is a népe felé, hogy egy ilyen őstulkot küld hozzájuk. De szerencsére Orbán Németh Szilárdot sem hagyja ki a korrupcióból, kifizeti a hű betonfejű hazudozót. Kétmilliárd forintot juttatnak a magánalapítványának, ami a konyhába van bejegyezve. Ezzel ez a pénz elveszíti közpénz jellegét. A pénzen állítólag egy csarnokot kell felépíteni, de erre sem közbeeszerzést nem kell kiírni, a pénzfelhasználást senki nem is ellenőrizheti. A birkózó szövetségnek is Németh Szilárd az elnöke, így minden poszton maga ellenőrzi saját magát...

AZ OROSZ MÉSZÁROS LŐRINC HIDAT ÉPÍT A TENGERRE

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: Urfi Péter
2017.05.28.


Putyin gyerekkori barátja köti össze a Krímet az anyaországgal.

Oké, a Krím visszatért az anyaország kebelére, de hogyan jutunk oda?

Ez a kérdés nem hagyta aludni éjjelente Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, a népek barátságának nagy barátját és az értékőrzés hagyományos értékeinek őrét. Az ukránok fejletlen gondolkodása ugyanis - a magyarok haladó felfogásával ellentétben - még mindig nem jutott el oda, hogy elfogadják a népek barátságának fennkölt eszméjét, és oktalanságukban képesek voltak lezárni a Krím félszigetre vezető szárazföldi útvonalat.

Bizonyára voltak olyanok, akik megelégedtek volna a komppal. De ők, Putyin elnökkel szemben, nem tették fel maguknak a legfontosabb kérdést: kifejezi néhány vízen hánykolódó hajó, hajócska a Krím és az anyaország bonthatatlan egységét? Ugye hogy nem! A Krím és az anyaország bonthatatlan egységét leginkább egy 19 kilométer hosszú, hárommilliárd dolláros híd fejezi ki - jutott eszébe Putyin elnöknek egy történelmi jelentőségű reggelen. Arkagyij Rotenberg akkor még nem tudta, hogy a leghőbb vágya megépíteni ezt a hidat a tengerszoros fölött..
.

ITT OLVASHATÓ

A FAGYI VISSZANYAL - NÉMETH SZILÁRNAK IS KELL SZÁMOLNI A MILLIÁRDOKKAL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.28.


Miután minden könnyűnket elsírtuk, inkább csak röhögni tudunk azon, hogy az állam és a csepeli önkormányzat 2 milliárdot ad a Fidesz alelnökének, hogy építsen magának egy sportcsarnokot. De a fagyi vissza nyal: Németh Szilárd civil szervezetének is el kell ám számolnia a milliárdokkal.

A stadionépítési láz újabb szintet lépett az Orbán-kormány alatt. Ezúttal több mint 2 milliárd adóforintot költünk arra, hogy egy magánalapítvány építsen magának egy sportcsarnokot. Persze ilyen fontos feladatot bárkire nem lehet bízni. Csepel önkormányzata évek óta próbál egy birkózóközpontot tető alá hozni, igaz eddig "csak" 400 milliónyi állami támogatással, 100 milliónyi önrésszel számoltak. De minek kicsiben gondolkodni, ha nagyban is érdemes: a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány szívesen épít magának (!) egy ilyen létesítményt. Keresni se nagyon kell az alapítványt, hisz az Németh Szilárd, a Fidesz mindenre kapható alelnökének otthonába van bejegyezve. Hát hova máshova? Elvégre Németh a birkózószövetség elnöke is. No és, talán érdemes újra elmondani: a Fidesz alelnöke.

Hogy teljesen tiszta legyen: a 2 milliárd forintból felépülő csarnok nem köztulajdon lesz. Az kizárólag Németh alapítványáé. Mindörökre. Tegye fel a kezét, aki most úgy érzi: az általa befizetett adó a lehető legjobb helyre került...

MAGYARORSZÁG NEM MÉLTÓ MENEKÜLTEK FOGADÁSÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.05.28. 


Az olasz bíróság szerint Magyarország nem biztonságos hely menekülteknek.

Az államtanács, ami a legmagasabb szintű olasz közigazgatási bíróság, május közepén úgy döntött: nem engedélyezi, hogy egy ottani menekültet Magyarországra szállítsanak a dublini egyezmény alapján. Az indoklás szerint 2015 júniusa óta Magyarországon a menedékkérők emberi jogai annyira sérülnek, hogy “a nemzetközi védelem minimális feltételeinek” sem tesz eleget.

Magyarország ezzel megsérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját – így az olasz bíróság, melynek egy éve is ez volt az álláspontja. Az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE), amely 40 európai ország 98 civil szervezetét tömöríti a bírósági döntés kapcsán azt írja: a menekültek Magyarországra utaztatása a dublini egyezmény keretében embertelen és megalázó bánásmódnak tenné ki az érintetteket. Nemcsak a jogi kereteket, de a fogadó ország helyzetét is figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor.

A szervezet egyébként idén márciusban minden európai országot arra szólított fel, hogy az embertelen körülmények miatt ne szállítsanak több menekültet Magyarországra.

Emlékeztetőül: 2015. június 15-én a magyar kormány bejelentette, hogy Magyarország az “illegális migránsok” okozta problémát “orvoslandó” műszaki határzárat fog építeni. Ez voltaképpen szögesdrótkerítést jelentett, melyen a menekültek így is próbáltak átvergődni. Szeptemberben a magyar hatóságok összetűzést provokáltak a szerb határon a menekültekkel, akiket aztán brutálisan megvertek, ellenük könnygázt vetettek be...

EZÉRT MEGÉRTE STADIONT ÉPÍTENI AZ MTK-NAK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Titkos László
2017.05.28.


Hét és fél milliárd. Ízlelgessük egy kicsit: hét és fél milliárd. Ennyiért kapott új stadiont az MTK. Kár, hogy nézőket nem adtak az arénához, így vélhetően ez lett az ország legszebb (majdnem) üres stadionja.

Volt olyan meccsük, amelyikre csak 1183 szurkoló váltott jegyet. Ráadásul hamarosan ez lesz az ország legmodernebb NB-II-es stadionja is. Merthogy az MTK nem tudta kivívni az amúgy nem túl acélos magyar bajnokságban sem a bent maradást.

Ráadásul a kékek egy évvel korábban (amikor stadionjuk sem volt, hiszen a régit lebontották, az új meg még nem volt készen) negyedikként zárták a pontvadászatot. Innen sikerült most az utolsó előtti helyre zuhanniuk.

Úgy látszik, hogy a közpénz milliárdokból felhúzott stadionba nem költözik be automatikusan a jó foci.

Az MTK Facebook oldalán egy szurkoló a következőképpen kommentálta a kiesést: "69 éves múltam, 1958-tól csak a MÖTÖKÁNAK drukkolok, sok mindent megéltem, de ez szégyen"...

A HATALOMMEGOSZTÁS HÉTKÖZNAPJAI

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Hanák András
2017.05.26.


Régi idők. Alig több mint egy hete Washingtonban, majd az alkotmány szülőhelyén, Philadelphiában jártam. A diplomaszerzéstől számított harminc évre tartott találkozón volt évfolyamtársaimmal a National Constitution Center félemeletén vacsoráztam, és közben az alapító atyákkal együtt fényképezkedtem. Az életnagyságú bronzszobor atyákat még egy italra se hívtuk meg, csak közöttük sürgölődtünk. Egy kicsit kapatosan feltettem egy kérdést James Madisonnak, aki maga is két cikluson át töltötte be az Egyesült Államok elnöki posztját. Elnök úr, kérdeztem, tegye a szívére a kezét, így képzelték-e el azt a híres hatalommegosztást, melyről egy rövid ideig még – kissé öntelt módon – azt is gondolni méltóztatták, hogy az olyan feszes és tökéletes, hogy a magától értetődő emberi jogoknak az alkotmányban történő rögzítése már nem is szükséges? És Madison válasza igen egyértelmű volt: „igen, pontosan így”. A tőle kissé jobbra álló Alexander Hamilton a maga keresetlen módján reagált az áthallott kérdésre: „Uram, amit ma lát, az egyértelműen az általunk papírra vetett elvek megvalósulása egy kicsit összekuszáltabb világban.”

Mai machiavellisztikus világ.
Milyen is ez az összekuszált világ? – kérdezték budapesti barátaim, amikor Donald Trump úgy indult el nyolcnapos, három világvallás körüli útjára, hogy két nappal ezt megelőzően az ő kormányzatában szolgáló igazságügy­miniszter-helyettes (Deputy Attorney General) Robert S. Mueller egykori FBI-igazgató személyében vizsgáló ügyészt (special counsel) nevezett ki a 2016. évi elnökválasztásba történt orosz beavatkozás és Donald Trump környezetének ehhez kapcsolódó magatartása tárgyában. Mi több, Rod Rosenstein, a kinevező miniszterhelyettes, ennél jóval tágabb körben határozta meg a vizsgálat körét: minden a fentiekhez kapcsolódó esetleges törvénysértés, az igazságszolgáltatás akadályozása (obstruction of justice) megvalósulásának felderítése is Mueller feladata lesz. (Van, aki Mallernek mondja, van, aki Mullernek, Müllernek még véletlenül se.) Szóval hogyan is van ez az egész dolog? – kérdezik tőlem, mintha én olyan jól tudnám a „történetet”. Azért mégis elmondom, hogy miként tudom mindezt. Helyzeti előnyöm részben az biztosítja, hogy James Comey FBI-igazgató kirúgásának május 9-i napján történetesen hármasban azzal a volt évfolyamtársammal (és életem társával) szivaroztunk és francia konyakot kor­tyoltunk, aki az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) polgári peres ügyosztályának egyik vezetője.

A legjobb, ha a kályhánál kezdem. A tűzhöz a szövetségi végrehajtó hatalom feje, az elnök áll a legközelebb, ennek melegéből részesedik a Fehér Ház egyre népesebb stábja. Az elnök irányítása alatt dolgozik a gyakran adminisztrációnak nevezett szövetségi kormányzat a miniszteriális szervekkel és hivatalokkal. A szövetségi szinten elkövetett törvénysértések felderítésében, a bűnüldözésben két szervezet játszik aktív szerepet: az igazságügyi minisztérium, a Department of Justice (nevezzük DoJ-nek) és a szövetségi nyomozóhivatal (nevezzük FBI-nak). Az FBI a DoJ-nek alárendelten működik, de ténylegesen nagy az önállósága. Ismerjük, hogy az FBI végezte a vizsgálatot Hillary Clinton hanyag e-mail használata tárgyában, amelyet egy ízben vádemelési javaslat nélkül lezárt, majd a november 8-i elnökválasztást megelőző hetekben – komoly vitát és bírálatokat kiváltva – ismét megnyitott. Sokak szerint ez a döntés jelentős mértékben befolyásolta a választások kimenetelét és okozta a biztos győzelmet váró Clinton vereségét. Az FBI vezetője május 9-e előtt az Obama elnök által kinevezett James Comey volt, aki alig több mint három éven át töltötte be ezt a pozí­ciót. Tapasztalt szövetségi ügyész és hivatalnok, 2003 és 2006 között igazságügyminiszter-helyettes. Irányítása alatt az FBI tavaly év végén belefogott a választás rendjébe történt orosz állami és félállami beavatkozás vizsgálatába. Azt biztosan tudhatjuk, hogy azért zörgött a haraszt, mert jól hallhatóan fújt az orosz szél. Ez bizonyított tény. Az FBI-vizsgálat hamarosan elérte Trump elnök környezetét. Nem csupán már a választások előtt elbocsátott kampányfőnökét, majd a már kinevezett és lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági hivatali tanácsadóját (Michael Flynn egykori sokcsillagos tábornokot), hanem az elnök vejét, Jared Kushner bizalmas elnöki főtanácsadót és magát az elnököt. Trump alighanem őrjöngött. De érdemes rámutatnunk arra, hogy egyelőre még nem került nyilvánosságra törvénybe ütköző magatartásra utaló bizonyíték.

Egy vizsgáló ügyész a színre lép. A DoJ vezetőjét az elnök a Szenátus jóváhagyásával nevezi ki, de annak egyetértése nélkül bármikor eltávolíthatja. A jelenlegi igazságügyi miniszter (Attorney General) Jeff Sessions egykori alabamai szenátor, sokak által csodált délies hanghordozásával április végén bejelentette, hogy a közvélemény által gyakorolt jelentős nyomás alatt meghozott saját döntésével kizárja magát bármely orosz befolyásolási akció vizsgálatából, mivel szenátorként és a Trump-kampány egyik elkötelezett alakjaként több ízben is találkozott a washingtoni orosz nagykövettel és ki tudja, még milyen beosztású orosz diplomatával. Az FBI közben tette a dolgát, bár Trump elnök már a kezdetektől rossz szemmel nézte ezt a vizsgálatot, és hol burkolt jelzésekkel, hol egyértelmű gesztusokkal annak lezárását sürgette. Az eltávolított FBI-igazgató emlékezete szerint Trump arra kérte, hogy „engedje el” ezt az ügyet. A pontos részletek még nem ismertek, de ami ismert, az annak ellenére az igazságszolgáltatást akadályozásának gyanúját veti fel, hogy a törvényi tényállás technikai szintjén ezt a bűncselekményt az elnök csak kivételes esetekben követheti el. Azt már tudjuk, hogy egy kettesben elköltött vacsorájuk során Trump egyértelmű lojalitást kért az FBI-igazgatótól, aki a vizsgálatra fordítható költségvetés megemelését javasolta. Bejárta a világsajtó YouTube szegmensét kettőjük egyik nyilvános találkozója még az év telén: Trump a tőle megszokott bizalmaskodó gesztussal amolyan férfias ölelést kezdeményezett, míg a két méternél magasabb Comey hosszú kezével ezt elhárítani igyekezett. Ezekről a találkozásokról és az ott elhangzottakról Comey részletes feljegyzéseket készített. Trump mindezt igen hamar megelégelte, és egy igen rosszul sikerült manőverrel elmozdította Comey-t az FBI éléről. Elbocsátó levelében a rá jellemző módon megköszönte, hogy Comey a korábbiakban már három alkalommal is megerősítette számára: ő mint az elnök nem tárgya a vizsgálatnak. Comey a három megerősítés tényét természetesen tagadja. A kirúgáshoz Trump Rod Rosenstein igazságügyminiszter-helyettes néhány oldalas „szakmai” feljegyzésére hivatkozott (amely kétségtelenül Comey következetlenségeire mutatott rá), de a döntést már a feljegyzés elolvasása előtt meghozta. Többek szerint a feljegyzést csak megrendelte. Mi több, a hatást illetően is elszámította magát. Azt remélte, hogy mivel a demokraták sem kedvelték az FBI-igazgatót, eltávolítása közmegelégedettséget eredményez. Ennek éppen az ellenkezője következett be. Az éles eszű Rosenstein, aki ráadásul valódi diplomát szerzett abban a Wharton Schoolban, ahol az elnök diplomája csak papíron létezik, nem alap nélkül tekintette magát alaposan rászedettnek. Mivel közvetlen főnöke (Jeff Sessions) saját döntésével önmagát zárta ki az orosz kapcsolat vizsgálatából, és mivel James Comey eltávolítása a közbizalom komoly megrendülésének veszélyét hordozta magában, Rosen­stein igen gyorsan eldöntötte, hogy Mueller személyében vizsgáló ügyészt nevez ki, ráadásul a vizsgálat tárgyát és kereteit igen széles körben határozza meg. Döntéséhez nem kérte ki az elnök jóváhagyását, sőt arról már csak annak aláírását követően tájékoztatta a Fehér Házat. Bármiként látjuk szerepét a döntéshez vezető úton, az kétségtelen, hogy bátor és felelősségteljes döntést hozott, amely elősegíti, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba.

Mi várható a vizsgálattól?

FAJLAGOS HÜLYESÉG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.29.


Most már nagyon ideje lesz, hogy vége legyen ennek a konzultációnak, mert rohadtul unalmas. Értem én, hogy hatalmas a siker, hogy a Párt vezérkara állva pisál örömében, de nem kéne az arcunkba veretni a gyönyörüket. Ott tartunk hovatovább, amint beesik egy kósza levél a Központi Bizottsághoz, abban a pillanatban összetrombitálják a sajtót, hogy na, ugye, mintha focimeccs volna az élet, és lehet, hogy az is.

Hogy ezen a hétvégén se maradjunk konzultációs gyönyörök nélkül, arról valami Hidvégi Balázs gondoskodott, aki kommunikációs igazgató volna a Pártnál, vagy mókamester, ez egyelőre képlékeny. Kitűzte a lobogót a hívek agyára, és sehol nem volt egy Dugovics Titusz mélybe rántási céllal, így hát, a hülyeség ott lobog a szélben, hogy ilyen föss képpel, ha zavarossal is érzékeltessem kies hazánk lehengerlő nívóját az Úrban, a búgivúgi klubban.

„Egyegészhattized” millió a bűvös szám, ami rekord állítólag a levelezés történetében, hogy ennyien küldték volna vissza a budipapírt. Ez nagyon szép, de ki a rosseb tud utána járni, senkise, egyrészt, másrészt viszont ezt úgy előadni, hogy mindenki az ő agyamenésüket támogatja, meglehetősen merész matematikára vall, amit viszont a népszavazás óta ismerhetünk. De nem is erről akarnék mesélni most igazán, mert ezt már mindenki unja.

Finiséhez érkezett a személyes úthengerlés is, amiről ez a mókamester szintén azt tudatta, hogy óriási attrakció volt, mint a cirkuszi kikiáltó, hülye, elnyújtott hangon. Az derül ki a számológép kijelzőjéről, hogy az elmúlt négy hétben több mint százharminc településen tartott fórumot a Párt, amelyeken több mint harmincezer emberrel találkoztak. Ilyenkor az ember nekilát fejben fölmérni a diadalt, és arra jut, hogy fajlagosan így meglehetős drága terjeszteni a kórt.

Egy-egy agymosásra jut százötven-kétszáz ember, ami amellett, hogy nem igaz, drága is a maga nemében, terembérlet, benzinpénz, pogácsák, üdítők és még ki tudja milyen költségek csapódnak az ilyen túrákhoz, viszont a személyes találkozás varázsa megfizethetetlen, minden másra ott van a MasterCard. Az elbutításnak ez meglehetősen költséges módja, igaz, a levelezésről sem tudjuk, mit kóstált, de kicsire nem adunk, mert a népek megvilágosodtak, pedig nem is lótuszülésben ültek a szeánszokon...

A SZŰKÜLŐ GLOBÁLIS KÖZÉPOSZTÁLY NYOMÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk
2017.05.28.


A 2008-as pénzügyi és gazdasági válság óta az észak-amerikai, valamint a nyugat- és észak-európai középosztályok helyzete is romlik. A középosztály-képződés fő periódusa a második világháború végétől az első és a második olajválságig (1973, 1979), majd a neoliberális fordulatig tartó három évtized volt.

A társadalmi prosperitás és a jóléti kompromisszum e korszakára a progresszív adórendszer (a magas jövedelműeknél különösen nagy adókulcsokkal), a javarészt ebből finanszírozott jó minőségű oktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatások, a jogok és védelmek fokról-fogva kiterjesztett intézményes rendszere, a népes és erős szakszervezetek, és az ezeken keresztül viszonylagos biztonságban tudható munkahelyek voltak jellemzőek. Ez volt a jóléti állam közvetítésével a tőke és a munka között kialkudott kompromisszum, a szabályozott piacok, a „megfékezett” kapitalizmus huszadik századi korszaka. Társadalomszerkezetileg ez a sokrétű intézményes szabályozás biztosított ideális keretet a középosztály képződésének: bővülésének és erősödésének.

Két korlátozó megjegyzés kívánkozik ehhez. E kedvező feltételek egyrészt a világnak csak egy meglehetősen szűk szegmensében álltak rendelkezésre, hiszen a középosztály növekedéséhez és erősödéséhez ideális táptalajhoz szükség volt érdemi mennyiségű újraosztható jövedelemre. Másrészt hangsúlyozandó az is, hogy a Nyugat és az Észak esetében valóban csak egy viszonylag rövid és kivételes történeti korszakról van szó, amelynek tartópilléreit a hetvenes évek végének-nyolcvanas évek elejének neoliberális fordulata alapjaiban rengette meg, majd ásta alá. Lássuk e két sajátos körülményt részletesebben!

PUTYIN HAVERJAINAK BÁRMIT SZABAD MAGYARORSZÁGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.28.

Miközben a kormányzati propaganda folyamatosan tagadja, hogy Orbánnak inkább Putyin felé húz a szíve, mint az EU felé, számos apró jel utal arra, hogy kompország Moszkva felé sodródik.

A kormányzati szócsövek folyamatosan próbálják kimosni Orbánt a Moszkva-barát szerepből, például így: "Magyarország orosz politikájának kritizálása egy nagy nyugati kommunikációs akció apró része. Ebben az akcióban megpróbálják az orosz veszélyt belpolitikai okokból felnagyítani, és az oroszoktól való félelemből egy jól használható kommunikációs eszközt építeni." Vagyis – bár itt épp nem mondják ki – a Soros-hálózat és hasonló kényszerképzetek fondorlatos akciójával van (ismét) dolgunk. Ezeknek a pedig – ahogy lenni szokott bármiféle kritikával, amelyet az Orbán-kormánnyal szemben fogalmaz meg bárki – alaptalanok és hazugok.

A már idézett cikk legfőbb érve a Putyin-szövetség ellen: "Amíg Magyarország NATO-tag, addig az oroszok nem tudnak bejutni a magyar spájzba."

A fenti érvelés, bár tetszetősnek tűnik, akad vele néhány apróbb probléma. Mindenek előtt: ellent mond mindannak, amit nap mint nap tapasztalunk a kormány részéről. És véssük újra eszünkbe jól Orbán intelmét saját kormányzásáról: ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit teszek. A tettek pedig önmagukért beszélnek. Néhány példa az elmúlt napokból:

Nem sokkal a csecsen izomember önbíráskodása után Budapesten tették tiszteletüket az Éjjeli Farkasok nevű motoros banda. A társaság nagyjából a honi Goj Motorosokkal azonosítható, azzal az apró különbséggel, hogy Putyin elnök személyesen biztosítja őket időről időre támogatásáról. Az is megesett, hogy az 5000 tagú banda felvonulását személyesen Vlagyimir Vlagyimirovics vezette fel egy Harley-Davidson Tri Glide típusú, motoros hajtású triciklivel. Cserébe e szelíd motorosok nem egyszer tesznek szívességeket minden oroszok urának – amikor épp arra van szükség, balhéznak itt-ott...

DRÁGA FIDESZES NEMBARÁTOM AZ AGYHALÁLBAN, REZSISZILUS!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.28....Hát te nagyon el vagy tévedve, haver, ha azt hiszed, hogy normális, jóérzésű ember irigységet érez veled kapcsolatban. Mégis mit kéne irigyelni tőled, te gátlástalan, elvtelen – újabban közpénzből fészket rakó – parancsvégrehajtó? Szerinted tisztességes, nem átmosott agyú ember irigyli ezt a bolsevik tempót, amivel hatalmi pozícióból fröcsögsz és úgy komcsizol, hogy fel sem fogod, hogy közben saját maffiakormányod tökéletes jellemzését csomagoltad egy hamis idézetbe? És tudod mi a durva? Hogy miután annyit güriztél, minden vállalhatatlan szarságot magadra vállalva rohangáltál a péniszerdőben és égetted magad a rivaldafényben, annyira hülye vagy, hogy azt hitted, verejtékes erőfeszítéseid jutalmát vastaps és ováció fogja kísérni. Hogy nem fog kiderülni, hogy nemcsak véded mások szakadt mundérjának becsületét, de te is a korrupt gecik sorába illeszkedsz.

Nem az a végtelenül szánalmas, hogy a fenti hamis, primitív idézetet – amely szerint a kommunisták mocskos aljadék szemétládák – te mély filozofikus gondolatnak tartod, hanem hogy ezt Pintérrel, Matolcsyval, Kövérrel, és a többi, egykori MSZMP-hez dörgölőző elvtárssal a nyakadban teszed. Hörögve kommunistázol, miközben ha ez a két milliárd Gyurcsány, Botka vagy bármelyik politikai ellenséged ölébe hullt volna, akkor te óbégátnál a leghangosabban, és üvöltöznél a korrupcióról.

Igazad van, Rezsi! Ti nem kommunisták vagytok, ti a legaljadékabb bolsevik tempót toljátok. A harsány, végtelenül buta propagandátokkal, az örökös kettős mércétekkel és önkritikátlan gazemberségetekkel, a Farkas Flóriánhoz hasonló köztörvényesekkel kitapétázott állampártotokkal. Ezt márványtáblára sem kell vésni, minden egyes nap érezzük a bőrünkön.

A mai naptól csak azt a képet kell hozzáfesteni ehhez az elvetemültséghez, hogy immár Németh Szilárd is ágról-ágra röppen a szájában pénzkötegekkel, amelyekből fészket rak. Akinek meg nem tetszik, az büdöskommunista. Mer’ Szolzsenyicin is megírta. Vagy nem írta. Vagy valaki más írta. Mindegy is.


FEGYVERBE!

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.05.28.Vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (…) , olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel. Új jelenség következik, ha nem működnek a tüntetések, majd el fognak foglalni közintézményeket, bankokat, aminek kifejezetten az a célja, hogy valamilyen rendőrségi attakot provokáljanak ki.” (Rogán Antal,2017. május 26.)

Hirtelenjében nagyon elkezdtek mozgolódni a kormányoldal legismertebb erkölcsi zombijai. Rogán Antal, valamint Farkas Flórián normális politikai környezetben már rég politikai hullák lennének. A NER azonban varázslatos módon életben tartja ezeket a csodabogarakat. Irdatlan mennyiségű összegek elherdálása után átmenetileg ugyan hibernálódnak, de egy idő után feltápászkodnak és tovább folytatják szokásos tevékenységüket. Úgy, mintha közben semmi sem történt volna.

Példájuk okulásul szolgálhat azok számára, akik azon morfondíroznak, vajon mi lesz itt 2018 után. Tulajdonképpen semmi különös, csupán tovább folytatódik majd egyesek mesés gazdagodása. Az ország természetesen teljesen rendben lesz. A propaganda továbbra is eltünteti majd a kellemetlen tényeket, előzékenyen bemutatja az ország felvirágzását és az emiatt acsarkodó külső és belső ellenségeket. Nemzeti konzultáció is lesz, igény szerint akár havonta.

A magyarországi népesség arra érdemes részének ideológiai átnevelése (idomítása?) mára befejeződött. Senkit sem háborított fel különösebben az, hogy a magyar kormány ismét Farkas Flóriánnal kötött szövetséget a magyarországi cigányság érdekei ellenében. Az említett illető kalandokban bővelkedő életútja során már többször bebizonyította, hogy ő bizony sok mindenre alkalmas, de arra egyáltalán nem, hogy ellenálljon az anyagi világ csábításának.

Flórián bajtárs óriási szerencséjét valószínűleg annak köszönheti, hogy sokat költ, de erről keveset beszél. Még az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) is csak többszöri kérlelés után volt hajlandó szóba állni, amidőn az őt, mint érintett személyt óhajtotta kikérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek – Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projektekről. A cécó az adófizetőknek nagyjából 1,6 milliárd forintjába került, a támogatásban részesülők pedig ennyi pénztől estek el. A projekt munkahelyek helyett irodaházakat, szolgálati gépkocsikat és más furcsa dolgokat teremtett, amit az UNIÓ nem volt hajlandó finanszírozni.

Rogán propagandaminiszter hasonló játékot játszik, csak jóval nagyobb tétekben. Néhány átmeneti kellemetlenséget leszámítva ennek ellenére ő is folyamatoson nyerésre áll. Szerencseszériája valószínűleg 2018 után sem fog megszűnni. Az kapja, aki marja. Ő meg marja rendesen, amit csak lehet...