2016. március 8., kedd

BALOG MINISZTERNEK A TÁVOLSÁG NÉGYZETÉVEL ARÁNYOSAN EGYENESEDIK A GERINCE

HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.03.08.Ismét egy barbár jogszabály, lopnak rendületlenül, lebuktak az aláíráshalmozó Schmuckék, bajban Farkas Flórián – hírek a nemzetközi nőnapról, amikor legalább nem esett.
Miniszterünk a Hayek-klubban
Balog Zoltán emberminiszter németországi találkozóinak záróakkordjaként hétfő este a frankfurti Hayek Clubban tartott egyórás beszédet Magyarország és Európa viszonyáról, főként persze a migránskrízisről – számol be az izgalmas estéről a mandiner.hu. Balog kifejtette: a „szörnyű, buta” kerítés építésekor úgy volt vele, hogy lelkészként és miniszterként sem tud részt venni ebben. A tavalyi bevándorlós kormányplakát-kampánnyal kapcsolatban hasonlóan kritikus hangot ütött meg a közel százfős hallgatóság előtt. „Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak.” Habár az este hátralévő részében szorgalmasan megvédte az Orbán-kormány migránspolitikáját és állítólagos társadalmi-gazdasági sikereit, azért naivan megkérdeznénk: itthon miért nem mutatkozott legalább ilyen félbátornak? Vagy kell ez a jótékony távolság a gazda kezétől s tekintetétől?

ITT OLVASHATÓ

KOMMUNIZMUS ÚJRATÖLTVE

LUMENS BLOG
Szerző: Hegyi Fanni
2016.03.08.


Ha véletlenszerűen megkérdeznénk az utca emberét, hogy tudna-e jelenleg is működő, modern kommunista államokat mondani, valószínűleg mindenkinek beugrana Kuba és Észak-Korea. A legtöbben azt is tudnák, hogy Kína is ezek közé tartozik, és talán néhányuknak rémlene valami Vietnamról és Laoszról, bár Ciprust minden bizonnyal kihagynák. Az utolsó persze kakukktojás, de ez mégsem olyan nyilvánvaló, mint ahogyan elsőre tűnik.
A kommunista ideológia Marx és Engels nevéhez fűződik, de tiszta formájában sosem alkalmazták, mivel az eredeti, elméleti felépítmény gyakorlati megvalósításához minden korszakban szükség volt az új ötletekre. Így született meg különálló irányzatként a marxizmus, a leninizmus, a sztálinizmus, a keresztény kommunizmus és olyan, kevésbé ismert formák, mint a Rosa Luxemburg nevű közgazdász nevéhez fűződő luxemburgizmus. A fősodorbeli liberális kapitalista rendszer mellett ma sem vált teljesen elavulttá a szocializmus és a kommunizmus, sőt: egyes területeken él és virul. Kínában még a fejlődő iparral és növekvő gazdasággal is megfér, amihez persze szorosan kapcsolódik például a modern technológia és az innováció is.
ITT OLVASHATÓ

MAGASHEGYI UNDERGROUND - JUBILEUMI ÉVINDÍTÁS AZ AKVÁRIUMBAN

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: LÁNGOLÓ GITÁROK
2016.03.08.

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli 2016-ban a Magashegyi Underground. A zenekar számos meglepetéssel készül ennek apropóján, hogy megköszönje rajongóinak az eddigi éveket és közös kalandokat. A különleges találkozások sorozatát egy nagykoncerttel nyitják Budapesten április 2-án, az Akvárium Klub NagyHalljában.
Dolgosan indult a zenekar számára a jubileumi év: az idő nagy részét stúdióban töltötték, hogy befejezzék „Talált tenger” című, harmadik stúdióalbumuk munkálatait. Az anyag rengeteg izgalmas új ízt vonultat fel a csapat évek során egyedire csiszolt popzenéjén belül. Nemrég útjára engedett daluk, a „Végtelen Kékség” például a zenekar eddigi leglíraibb hangütésű felvétele, de az albumról természetesen nem maradnak el a táncosabb, felszabadult hangulatú Magashegyi-slágerek sem.
A csapat nemrég azt az információt is elejtette egyik koncertjén, hogy a munkálatok utolsó heteiben ismét csatlakozott hozzájuk - a zenekart és az eddigi életmű nagy részének szövegeit jegyző Tariska Szabolcsot magában foglaló alkotóközösséghez - Beck Zoli (30Y) is, aki ez alkalommal teljes dalszövegeket írt az új Magashegyi albumra.

ITT OLVASHATÓ

AZÉRT NINCS EGYEZSÉG AZ EU-CSÚCSON, MERT NINCS ÉRTELMES TERV

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerzők: Jámbor András és Pap Szilárd István
2016.03.08.


A tegnapi EU-csúcs egy bizonyos pontján mindenki borította az asztalt, az olaszok, a franciák, a görögök, a ciprusiak és mi, magyarok is. Bár vétó nem volt - mert nem is lehetett a tárgyalások ezen szakaszában - azért azt láthatjuk, az EU vezetői még mindig képtelenek értelmes megoldást szülni a menekülthelyzetre. A török javaslatokat illető döntést végül jövő csütörtök-péntekre halasztották, de a tervvel nem a halasztás a gond, hanem az, hogy több sebből vérzik.
1. A törökökkel nem lehet megállapodni. A mostani megállapodás egy tavaly őszi felújítása. Azóta csak annyi történt, hogy az előzőt a törökök nem tartották be és többet akarnak - méghozzá a korábban ígért 3 milliárd eurós összeg megduplázását. Ez a Törökország méghozzá az, amely terrort alkalmaz saját állampolgárai ellen, kiújította a harcokat a kurd kisebbség ellen, a kurdok mészárlását kifogásoló értelmiségieket pedig lecsukatja, egyszerű állampolgárokat állít bíróság elé Erdogan elnököt bíráló bejegyzésekért. Független újságok szerkesztőségét foglalja el. Utoljára a legnagyobb ellenzéki médiát vette irányítása alá, Donald Tusk Európai Tanács-elnök látogatásának másnapján. Megbízhatatlan és vállalhatatlan partner, a török kormánnyal való megállapodás lényegében legitimitást ad egy diktatúrának az EU szomszédságában. De nem csak legitimitást kapnak, hanem vízumkedvezményt, sőt a tegnapi tárgyalás részben azért borult, mert konkrét dátumot akartak az EU-csatlakozáshoz.

TÖRÖKUGRATÓ, AVAGY ENNYIKE

K ÚR ÍR
Szerző: szeletommy
2016.03.08.


Kérem szépen, én már értem. Vagy legalábbis azt hiszem, hogy értem, és persze, nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. De paradox módon esetünkben nem is a hír számít, hanem az elterjedése: az a nagyobbik baj. Természetesen arról van szó, emelt-e Orbán Viktor vétót a tegnapi uniós csúcson, és ha igen, miért nem?
Az eddig világos, hogy tegnap EU-csúcsot tartottak az Unió és Törökország között kötendő vagy nem kötendő menekültügyi egyezményről. Erős ellenfelek huzakodtak egymással, Törökország megkéri az árát a közreműködésnek, az Unió igencsak gyanakodva méregeti a török feltételeket, parázslanak az indulatok a zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokon – ebbe a légkörbe robban bele tegnap budapesti idő szerint 19:44-kor Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-bejegyzése:
„PM #Orban has vetoed EU-Turkey plan to relocate asylum seekers directly from Turkey.”
Miszerint Orbán Viktor megvétózta volna a Törökországból érkező menekülők uniós letelepítését. Hát, nagyon hihetően hangzott, annyi biztos: és a hír közlésének pillanatában senkinek sem jutott eszébe, hogy hiszen vétójoggal élni csak a szavazáskor lehet, márpedig hol voltunk még akkor bármiféle voksolástól! Ráadásul a csúcstalálkozó pár percre tényleg megszakadt, de nem azért mert Orbán megszakította volna egy mindent eldöntő mondattal, hanem azért, mert egyszerűen tartottak pár perc szünetet a fáradt diplomaták.

ITT OLVASHATÓ

NAGYON ÓVATOSAN A SZAKÉRTŐ PORTÁLOKKAL, UGYANIS FÉLREVEZETNEK...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.08.


Egyik olvasóm küldte el nekem a linket (itt) Bosszankodva kért meg arra, hogy elemezzen ki, ugyanis emlékezett múltkori kijelentésemre, miszerint a továbbiakban fellépek a szakértői túlkapások és félinformációk ellen. Most egy HVG cikkre szeretnék reagálni, kibontani és kibővíteni, ami újfent a nyugdíj célú megtakarításokról szól. Nem tanácsot akarok neked adni, hogy melyik termékbe helyezd a pénzt. Most arra próbálok rájönni, hogy kinek érdeke a félretájékoztatás egy "függetlennek" mondott gazdasági oldalon. Vagy csak ennyire megoszlik a szakma? Lássuk a lényeget. 
Arra azonban valószínűleg sokkal kevesebben tudják a választ, hogy a három közül melyik eszközzel jár a legjobban a megtakarító.
Nagyon utálom ezt a mondatot kérdésként és válaszként is. Ez az egyik legnagyobb ügyfélmágnes, amivel bárkit bármikor bármire rá lehet venni. Ha bárki is meg tudná ma mondani, hogy melyik eszközzel jár az adott illető a legjobban az elkövetkezendő 20-30 évben, az nem csak azt mondja ezzel, hogy előre ismeri a világgazdaság minden mélypontját és csúcspontját, de Magyarország specifikusan pontosan tisztában van a struktúrális változásokkal és irányokkal (megmarad az ÖNYP rendszer? Megmarad az állami adójóváírás?...stb). Mivel ilyen ember nem létezik, ezért maradnak a "szerintem" válaszokat. Azt kéne felfogni, hogy nem létezik legjobb megoldás. Nincsen ilyen, mivel a világ rendkívüli ütemben változik. Nem tudod előre megmondani, hogy miből lesz a legtöbb pénzed. Így maradnak a körülmények vizsgálása, hogy szerinted melyik termékben marad meg a legnagyobb szabadságod a változtatásra, melyik terméknek a kezelőjében tudsz megbízni és így tovább...
ITT OLVASHATÓ

A JOBBIK - MSZP-LMP KOALÍCIÓ ÖTLETE

HVG VÉLEMÉNY
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.03.08.

Lehet még rosszabb, és úgy tűnik, mintha volna rá fogékonyság.
Nem szoktam bizonytalan híresztelésekről és aktuálpolitikai ötletrohamokról írni. De amit szóba kell hoznom, egészen rendkívüli módon és mértékben veszélyes, ezért kivételt kell tennem – én óhajtanám a legkevésbé, hogy ez a gondolat komoly és befolyásos emberek fejében is megfordult légyen. Valószínűnek tartom, hogy erről az MSZP és az LMP vezetői még nem is értesültek, hivatalosan biztosan nem.
Azt beszélik a városban, hogy vannak olyan politikai vállalkozók és (számomra ismeretlen) „befolyásos körök”, amelyek avval az ötlettel játszanak, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon a Jobbik, az MSZP és az LMP laza koalíciója (vagy valamilyen általuk támogatott „szakértői kormány”, amelyben a „civil társadalom” bizonyos népszerű alakjai is helyet kaphatnának) legyőzhetné a bajba került Fidesz–KDNP-t.
A jobboldali kormánypárt népszerűsége már csak a menekült- vagy migránsproblémának köszönhető.
A Jobbik támogatja, de az MSZP és az LMP se ellenzi hevesen az Orbán-kormány menekültpolitikáját (az MSZP-ben egyre nagyobb tekintélyű Hiller parlamenti alelnök, volt miniszter a határkerítés fölállítását is helyeselte), ezért hát a migránsellenesség népszerűsége rájuk is kiáradhat, csak az MSZP-nek meg kell szabadulnia az etnicizmust ellenző kisebb liberális és baloldali szövetségeseitől, amelyekkel amúgy sincs túl jóban.

ITT OLVASHATÓ

ÜZENET POLT PÉTERNEK

HÍRHATÁR
Szerző: Adorján György
2016.03.08.


Bár közismert, hogy az ön felesége kiemelt jövedelemmel, igen magas beosztást tölt be a Magyar Nemzeti Banknál, melynek vezetője állítólag a miniszterelnök jobbkeze, valamint közismert tényszerűen az ön hajdani Fidesz tagsága is, ezért eszembe sem jutna beosztásával kapcsolatban bármiféle összeférhetetlenség, amit ön is lépten – nyomon, függetlenségét hangoztatva megerősít.Az Ön irányítása alatt álló, függetlenségét állandóan hangoztatott Legfőbb Ügyészség, tudomásom szerint törvényességi felügyeletet is ellát az alapítványok felett.

Bár közismert, hogy az ön felesége kiemelt jövedelemmel, igen magas beosztást tölt be a Magyar Nemzeti Banknál, melynek vezetője állítólag a miniszterelnök jobbkeze, valamint közismert tényszerűen az ön hajdani Fidesz tagsága is, ezért eszembe sem jutna beosztásával kapcsolatban bármiféle összeférhetetlenség, amit ön is lépten – nyomon, függetlenségét hangoztatva megerősít.

De mivel a kisördög nem alszik, ezért előbbiek jogszerű bizonyítására arra kérem önt, most kivételesen még nem szólítom fel és nem követelem, bízva az ön szakmai tisztességében, hogy rendeljen el azonnali törvényességi felügyeleti vizsgálatot az MNB alapítványainál!

ITT OLVASHATÓ

PR

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Tompa Imre
2016.03.08.


Az a vérzésem, a kommunikáció úgy megy itt mifelénk, mint oroszba’.aki aztat elhiszi, hogy arról a hamiskás hírről, miszerint a viktor megvétózta európát, ő nem tudott, ésvagyhogy nem tudott a bőrfejű nertársak ököljoggyakorlatáról, vagy a letelepedési kötvénybizniszről, az szamarabb a lónál. Dr Pók ő, spiderman, ki tud minden rezdülésről, mely hálójában történik, a behálózott országában, hol egyre több döglött légy rezeg és bűzlik a szakadozó hálóban. ez az ő networkje, mely pontosan jelzi, hogy hol van még kiszívható légy, ezért légy sohase légy, énekelte Csákányi Eszter. az a vérzésem, a kommunikáció úgy megy itt mifelénk, mint oroszba’: teljesen tudatos cinizmussal tudjuk, nertársam, hogy hazugság, amit mondunk, ám ha visszavonjuk, az nem jelenik meg az alternatív médiában (miért is vannak még ezek a buzi libsi lapok és netlapok, árpíkám, wazze, by the way, hogy is van ez?) naszal tudjuk, hogy xy képviselő mamája nem strichelt az ózdi cigánysoron, de tehát a cáfolatot nem közöljük, tudván, hogy a mi kis közönségünk csak a pártsajtót olvassa és a közmédiát nézi echó szaniszlótól a tévékettőig, undorodnak az ellenzéki lapoktól és nem is hiszik el, amit azok írnak, és ez a lényeg. 

ITT OLVASHATÓLENULLÁZZÁK A MENEKÜLTELLÁTÁST

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.03.08.


Megszűnne a menekültek és oltalmazottak segítése Magyarországon. Szigorított börtönkörülmények közé zárnák az őrizetben tartott menedékkérőket. A kormány jogszabálytervezete mindent elkövet, hogy aki véletlenül menedéket kapna itt, minél hamarabb álljon tovább. A Helsinki Bizottság véleményezte a készülőben lévő barbár rendelkezéseket.
A jogszabálycsomag a nemzetközi védelemben részesített menekülteket és oltalmazottakat megfosztja a társadalmi beilleszkedés valós lehetőségétől. Megtagadja Magyarországnak a menekültek védelmét előíró nemzetközi, európai és hazai jogból fakadó kötelezettségeit. A menekültek integrációját elősegítő állami támogatás és az uniós szolidaritás helyett a menekültek továbbvándorlását kívánja előidézni, ismét más országokra hárítva a menekültek védelme iránti felelősséget.
A tervezet az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmának megsértésével, az őrizetben levő menedékkérők mozgásterének csökkentésével kívánja a menekültügyi őrizet jogszerűtlen gyakorlata miatti zsúfoltságot kezelni a menekültügyi fogdákban. A mozgástérre vonatkozó kötelező szabály hiányát az Alkotmánybíróság már egyszer megsemmisítette. A börtönzsúfoltság miatt Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága már számos alkalommal elmarasztalta, most újabb elmarasztaló ítéletekre lehet számítani.

Néhány különösen kegyetlen és esztelen változtatás a tervezetből.

ITT OLVASHATÓ

A TIPIKUS NŐ - 15 ÖRSZÁG HÖLGYEINEK LEGFONTOSABB ISMERTETŐJEGYEI

HELLO MAGYAROK
Szerző: Hello Magyarok!
2016.03.08.


Március 8.: piros betűs ünnepnap ez a nőknek és a virágárusoknak. Arról már ne is beszéljünk, hogy ha valaki nő és virágárus is egyszerre - márpedig vannak ezzel így egy páran. Mi most azonban nem a legközelebbi boltba ugrottunk be egy csokorért, hanem szerzőinket kértük arra, hogy néhány keresetlen mondatban jellemezzék, mit kell és érdemes tudni az egyes nemzetek hölgyeiről. És hogy legyen egy kis látnivaló is a sok betű között: illusztrációként minden blokk után az adott ország uralkodó szépségkirálynőjét, egy-egy híres vagy közismert hölgytagját, valamint az utca emberét pakoltuk be lazításképpen. Kellemes virtuális utazást mindenkinek, Amerikától Magyarországig!

AZ AMERIKAI NŐK

Gál Kati - Az amerikai nőket nehéz külsőleg általánosítani, hisz annyi nemzetiség és kultúra keveredik itt, hogy minden forma, méret, és szín egyszerre van jelen. Az amerikai nő nagyon magabiztosnak és határozottnak tűnik, ennek ellenére mégis sok bizonytalansággal küzd. A kommunikációs készsége magas, mindig magabiztosságot mutat, bármiről is legyen szó. Mosolyog és fontos számára a pozitív gondolkodás. Szeret vásárolni, de ennek ellenére többnyire csak macskanadrágban, sortban, vagy egyéb sportöltözetben látni. Szereti a gyerekeket és fájlalja, hogy itt nincs GYES, és maximum pár hétig maradhat otthon az újszülöttel. A GYES hiánya és a bölcsik horribilis költségei miatt lehet, hogy azt választja (de minimum mérlegeli), hogy háztartásbeli legyen, attól függetlenül, hogy ez volt-e élete vágya vagy sem.
ITT OLVASHATÓ

800 ÓRA PLUSZMUNKA EGY SZÁL VIRÁGÉRT - A HÜLYÉNEK IS MEGÉRI

TÜTTŐ-HÜTTE 
Szerző: Tüttő Kata
2016.03.08.

Nemzetközi nőnap alkalmából gondoltam én is írok arról, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nőnek születtem...

...hogy nőnek Magyarországra és nem Maliba, Afganisztánba, Kongóba, Indiába vagy Irakba.

Azoknak, akik nem értik miért van szükség még erre a napra, hiszen ott a Valentin nap, meg az Anyák napja és a nők már egyébként is mindent elértek amit akartak, sőt... nekik írhatnék a családon belüli erőszakról, nemi szerv csonkításról, gyermekházasságról, abortuszkorlátozásokról, a nemzetközi nőnap eredetéről, de ez nehézkesen menne az "ünnepi" virághoz és bonbonokhoz. Maradnak a szoft témák, mint a munka és a fizetés.

Az itthon nőnapon kapott virág egy kedves gesztus azért az átlagosan évi több, mint 800 óráért, amivel mi nők többletként kivesszük a részünket a családon belüli, nem fizetett munkákból. 

Mert lehet a háztartás vezetését, főzést, mosást, takarítást, gyermeknevelést, idős szülők és beteg házastárs gondozását női princípiumként címkézni és virággal jutalmazni, de talán korrektebb lenne annak nevezni ami: munkának, mégpedig olyan munkának amiért nem jár fizetés.

Ezeket el kell végezni, hogy működjön a család, a probléma ott van, hogy a közösség többségében a nőktől várja ezt el, függetlenül attól, hogy akarják e vagy sem és persze fizetség nélkül. Ahhoz, hogy ez változzon és az én lányom felnőttként már ne ragadjon ebbe a szerepbe, a társadalmi normáknak is változnia kell. 

Fontos, hogy mit látunk a környezetünkben, akár a TV reklámokban ahol a mai napig a mosás, főzés, takarítás, gyerekek után szaladgálás felelőse többségében a nő. Előbb elvárjuk a lánygyermekünktől, hogy vegyen részt az otthoni munkákban, a fiúk pedig nagyobb arányban kapnak zsebpénzt ha besegítenek otthon.

Magyarországon az OECD adatai alapján egy nő átlagosan napi 4,5 órát (268 percet) tölt nem fizetett munkával, míg egy magyar férfi átlagosan 2 órát. Ezzel nagyjából hozzuk is a világ gazdaságilag fejlettebb országainak átlagát.

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI REALIZMUS ÉS A NEMZET

GEO BLOGJA
Szerző: geo
2016.03.08.


Lánczi András, a Corvinus következő rektora, a jelenlegi hatalom fő ideológusa mondta: a ma a világban mainstreamnek számító liberális felfogás szerint a politika nem más, mint „alkalmazott etika”, melyben a szabadság, egyenlőség és más normatív fogalmak felől kell megítélni minden cselekvést. ... a politikai realizmus irányzata  megkérdőjelezi ezt a gyakorlatot: A realitás tisztelete azt jelenti, hogy nem feledkezünk meg a hatalomról. A hatalom ugyanis – folytatta – kimarad a normatív megközelítésből. Képesek úgy írni politikáról, mintha hatalom nem is létezne.
Külön elemzést érdemel, hogy ez a megközelítés mit is jelent a belpolitikában - nézzük meg, mit is jelent akkor, amikor az ország egyszemélyi vezetője azt állítja, hogy Brüsszellel szemben Magyarország képviseli a demokráciát, képviseli a valódi európai értékeket, a nemzeti szuverenitást. Lépjünk túl azon, hogy ezek bizony normatív fogalmak - azt nézzük, hogy mit is jelentenek a nemzeti érdek szempontjából.
Ha a közjó fogalmából indulunk ki, akkor a nemzeti érdek a jólét és a jóllét biztosítása, a gazdaság, a társadalom (így annak kohéziójának), a kultúra és nyelv, valamint a környezet fenntarthatósága. (Nem tévedünk, ha mindezt leszűkítjük az ország érdekeire, hiszen a hangzatos elveken és szimbolikus politizáláson túl a szomszédos országokkal való feszültségek, a magyar szervezetek életébe való beavatkozás, illetve a szülőföldjük elhagyására ösztönző cselekedetek nem szolgálják a környező országokban kisebbségben élők - mint kulturális nemzetünk részeinek - az érdekét. Mintha ezt kívánnák ellensúlyozni azzal, hogy mindent "Nemzeti" jelzővel látnak el - miközben elég nehéz összefüggést találni egy Szabadkán vagy Székelyudvarhelyen élő magyar és a dohányboltjaink, adóhatóságunk között.)
Mi az ország érdeke? Magyarságunkat elsősorban nyelvünkben, kultúránkban, megőrzendő hagyományainkban tudjuk megőrizni. Valójában nem az elzárkózás segít ebben - hanem az, ha mindezt közvetíteni is tudjuk a világ felé, ha részei vagyunk annak az európai gondolatnak, hogy a nemzeti kultúrák megőrzése fontos érték. Ebben elsősorban az EU tagországok lehetnek a partnereink.
ITT OLVASHATÓ

EGYRE TÖBB HÍVE VAN AZ ORBÁNIZMUSNAK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ BLOGJA
Szerző: Szelestey Lajos
2016.03.08.
A magyar miniszterelnök bezárkózó politikája egyre népszerűbb, azonban Angela Merkel meg tudja menteni „nyitott ajtók” politikáját – bár sokba fog kerülni. Berlin 3 milliárd euróval akarja megvenni Törökországot, miközben Erdogan tovább bombázza Szíriát...


ITT OLVASHATÓ

NŐK, AKIK VANNAK ANNYIRA TÖKÖSEK, MINT BÁRKI MÁS

HVG ONLINE - NAGYÍTÁS FOTÓGALÉRIA
Szerző: HVG
2016.03.07.


Karrier, otthonteremtés és gyereknevelés: a 21. századi nő igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak és kihívásoknak. Az a minimum, hogy az év egyik napján annál is jobban odafigyelünk rá, mint amennyire egyébként mindennap meg kellene tenni: március 8. a nők napja.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

Afrikában március 8-án is a szegénység, a HIV és az AIDS, a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdése kerül középpontba. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben leginkább a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek megszüntetésén van a hangsúly, de fontos szerepet kap az AIDS- és HIV-elleni harc is. A csendes-óceáni régióban kulcskérdés a nők részvétele a politikában, míg az arab államokban a nők alapvető jogainak kivívásáért és biztonságuk megteremtéséért harcolnak, Latin-Amerikában és a karibi térségben pedig a nők jogainak védelmét biztosító intézményi háttér megteremtéséért. Európában a nők politikában, kormányzásban betöltött szerepe, a két nem közötti bérkülönbségek megszüntetése – egyenlő munkáért egyenlő bér-elv alapján – kerül a fókuszba e napon is, és persze a nők elleni erőszak felszámolása – legalábbis az ENSZ nőügyi szervezetének (UN Woman) törekvéseit tekintve.

A nőnap munkaszüneti nap a világ számos országában, például Örményországban, Kambodzsában, Kirgizisztánban, Zambiában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban. Kínában és Madagaszkáron viszont csak a nőknek jár szabadnap, a férfiaknak dolgozniuk kell március 8-án.

A KÉPEK ITT NÉZHETŐK MEG

SÍRVA AKARTAM FAKASZTANI AZ EMBEREKET A HANGOMMAL!

MÜPA BLOG
Szerző: mupa
2016.03.07.


Nina Simone, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan, a jazz koronázatlan királynői. Kirobbanó tehetségük, erőteljes hangjuk, vibráló színpadi jelenlétük örökre megváltoztatta a jazzszcénát. Jogosan merül fel a kérdés, vajon ki lesz méltó az általuk üresen hagyott trón elfoglalására? Kiben lesz meg a megkérdőjelezhetetlen tehetség mellett az a bizonyos plusz, ami ezeket az énekesőnek felejthetetlenné tette. Hölgyeim és uraim, íme Cécile McLorin Salvant.

Annak ellenére, hogy a kishölgy csak idén tölti be a huszonhetet, már több helyen is kikiáltották a jazz következő királynőjének. Tény és való, hogy van valami megfoghatatlan varázslat abban, ahogy az ismertetőjegyévé vált fehér keretes szemüvegében a színpadra lép, és korát meghazudtoló érzelmi intelligenciával olyan mélységekig képes bevonni személyes vonzáskörébe a közönséget, amire csak a legnagyobbak képesek. Mindegy, hogy angolul, franciául vagy spanyol énekel, minden dalban érződik a fiatal énekesekre oly jellemző manírok nélküli teljes átélés.

Cécile-re akkor figyelt fel a szakma, amikor 2010-ben megnyerte a híres Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyt, mégpedig nem kis előnnyel. Pedig saját bevallása szerint nem készült rá különösebben, még a jelentkezést is az édesanyja adta be helyette. Tudniillik épp a verseny előtti nyáron veszített el egy másik jazzversenyt, egy harmadikra pedig még a jelentkezését se fogadták. Így érthető, hogy nem volt túl lelkes egy esetleges következő megmérettetés hallatán. Persze nem kell azt gondolni, hogy pusztán a szerencsének köszönhető, az akkor 21 éves lány fölényes győzelme...

ITT OLVASHATÓ

GYILKOSSÁG A DEMSZKY-BUNKERBEN

FALANSZTER BLOG
Szerző: don-kanyar
2016.03.07.


Nyilas-náci főhadiszállás, hidegháborús atombunker, majd egy múmia otthona is volt a Központi Városháza pincerendszere.

A Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium és Budapest vezetése 1939-ben döntötte el, hogy az Állami Építészeti Hivatal (ÁÉH) mérnökcsapatával közösen a Központi Városháza alatt is kialakíttat egy nagy befogadóképességű, ám statikai szerkezetében két teljesen eltérő óvóhelyt. A komplexum nagyobbik, 2873 fő befogadására alkalmas egységét a Városháza 1716 és 1741 között megépített 190 x 190 méter nagyságú pincerendszerében alakították ki. A legnagyobb mérnöki kihívás itt az volt, hogy tehermentesítés címén a kupás falazási technikával készült dongaboltozatot egyrészt addicionális vasbeton födémmel lefedjék, másrészt pedig, hogy a barokk korabeli pincéket idomvasakkal rögzített íves betongerendákkal erősítsék meg. Az átalakítás során természetesen több harántfallal is feltagolták a légópincét, hogy ezzel a „szakaszolási technikával” is minimalizálni tudják a bombázásból eredő esetleges fizikai károkat. Az objektum TGS (Törmelék, Gáz és Szilánk) besorolású lett.

A másik óvóhelyt a Rostély (ma Gerlóczy) utca 6. szám alatti 1926-ban átadott kerületi Tűzőrség és a Károly körúttal párhuzamosan futó 1899-es alapozású két önkormányzati feladatokat ellátó épület alatt képezték ki. (Ennek a két ingatlannak a helyén van ma a Városháza tér.) Ez a 24 ezer négyzetméteres BGS (Bomba, Gáz és Szilánk) besorolású óvóhely azért számított kiemelt fontosságúnak, mert részben itt helyezték el a Fővárosi Könyvtár és a Fővárosi Levéltár iratállományának egy részét, illetve itt alakították ki azt a 25 méter mélyen elnyúló pincerendszert-, amely Budapest ostromakor, 1945. január 10-től január 17-ig vezetési pontként működött Gerhard Schmidhuber vezérőrnagy, a 13. német páncéloshadosztály parancsnokának vezetése alatt. Szintén ebben a komplexumban alakította ki főhadiszállását Lucska Vilmos pártszolgálatos is, aki nemcsak a VII. kerületi nyilas csoportnak volt a vezetője, hanem összekötőtiszt is a szomszédos, Városház utca 14. szám alatti Pilvax-bérházban működő, Nidosi Imre alezredes vezette Új Hűség Házával is-, ahol több tucat embert kínoztak meg és végeztek ki Szálasi emberei. A nyilas-német hadvezetőség miatt a szovjet tüzérség 1945. január 16-tól 18-ig heves támadásokat indított a Károly körútra néző felszíni épületek ellen, amelyek annyira megsérültek, hogy az 1946-os helyreállítás során azokat a földszintig vissza kellett bontani...

ITT OLVASHATÓ

KÓSA LAJOS MEGMONDJA, MIT KÉRDEZZEN A SAJTÓ

FÖLD S. PÉTER BLOGJA
Szerző: Föld S. Péter
2016.03.08.


A kormány minden vágya, hogy a magyar emberek minél tájékozottabbak lennének. Ha egyes szerkesztőségek nem képesek rendes, tisztességes, a nemzeti érdekeket szolgáló kifejező kérdéseket megfogalmazni, a kormány ebben is szívesen a rendelkezésükre áll. Kiképzett kommunikációs csapata szívesen megfogalmazza helyettük a kérdéseiket, mert a kormány jobban tudja, hogy mi érdekli a sajtót, mint az újságírók. Ez természetesen nem beleszólás a szerkesztőségek munkájába, még csak nem is a sajtó szabadságának a korlátozása. Éppen ellenkezőleg: baráti segítség a média azon munkatársainak, akik hajlamosak lennének eltévedni a sokféleség útvesztőiben.

Igény esetén nem csak a sajtó kérdéseit fogalmazza meg a kormány, de ha szükséges, előbb megírja a válaszokat, majd ezekhez utólag kreál kérdéseket.

Végső esetben, amennyiben egyes szerkesztőségek szakemberhiánnyal küszködnek, kiképzett újságírót is adnak kölcsönbe, vagy végleges szerződéssel. Erre, ha szűk körben is, de van már példa. A mintagazdaságok mintájára vannak úgynevezett mintamédiák, például az állami televíziónál, és rádiónál, valamint a távirati irodánál. Ezeken a helyeken már most válogatott csapat dolgozik: csupa olyan ember, akik magas szinten értik a feladatukat, és még véletlenül sem kérdeznek olyat, amire a kormány tagjai ne tudnának, vagy ne akarnának előremutató választ adni.

A köznyelv ugyan ezeket a kérdezőket mikrofonállványoknak nevezi, de a valódi, fémből készült mikrofonállványok ezt kikérnék maguknak. Az alákérdező, hírhamisító kollégákkal kapcsolatban a jövőben kéretik a lakájmédia, vagy a papagájkommandó kifejezést használni.

ITT OLVASHATÓ

LE NEM MONDOTT EBÉD ÉS MÁS DÉMONOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.03.08.


Németh Szilárd rezsibiztos, birkózóguru és nagy tanító a „Nem leszek suliban” akció újabb ocsmányságairól rántotta le a leplet, amikor kijelentette, nem elég, hogy a Soros bérencek a gyerekek mögé bújnak, még a nemzetgazdaságot is romba döntik, mert nem mondták le az ebédet.

S mivel ő Csepelen oly igen otthon van, és a sziget minden rezdülését a zsigereiben érzi, azt is tudja – és ezt is tudja -, duci ujjacskáin kiszámolta, hogy fillérre pontosan 598.210 forint úszott el a mocskos Dunában a hajdani fémmunkások és bicikligyártók honában. Mi lehet akkor az országos adat, ebbe még belegondolni is rossz.

A felelőtlen szülők fejében meg sem fordult, hogy lemondják az ingyenebédet, nem ismernek azok Istent, csak a romlás jár az eszükben, miközben hergelik a jóra való népeket aljasul. A léha alakok a Pistike üstöke mögött rejteznek, ott bujkálnak, mint ellenforradalmár a sötétben, és a jótéteményeket leszarják úgymond a kockás ingeikben.

ITT OLVASHATÓ

VIDÉK A FÖLDMUTYI UTÁN: A FIDESZ A HAL- ÉS VADGAZDÁLKODÁSRA IS RÉTESZI A KEZÉT?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.03.07.


A földmutyi után, illetve a földprivatizáció második ütemének megkezdése kapcsán lassan kijelenthetjük, hogy a föld már a Fideszé. Szemünk előtt zajlik a NER bebetonozása, az állami vagyon lenyúlása, a politikai hatalom gazdasági hatalommá konvertálása.

Mindeközben sokkal kevesebb sajtóvisszhanggal kezdődött meg a halászat és a vadászat törvényi kereteinek átalakítása, pedig a Fidesz éppen most alakítja, szabja át a maga számára ezeket az ágazatokat.

A halgazdálkodás átalakításában a Fidesz továbbfejlesztette földmutyis módszerét: már a pályáztatást is átpasszolták egy ernyőszervezetnek, amelynek élén szintén fideszes vezetés áll. A horgászszövetségre szabott törvény nyomán az ernyőszervezet olyan díjazású szerződést köt, amilyet akar, azzal a horgászegyesülettel, amelyikkel akar. Indulhat tehát a trafikmutyi a halakkal.

A vadgazdálkodásban még csak az alapokat rakták le, de jó lesz figyelni: 2017-ben a lejáró szerződések miatt 20 évre betonozhatja be magát a fideszes-KDNP-s hátország az ágazatba. Mészáros Lőrincnek például már létre is jött az első vadgazdálkodással foglalkozó cége.

ITT OLVASHATÓ
 

KI SZÉGYELLJE MAGÁT?

POLDI BÁ BLOGJA
Szerző: Poldi bá
2016.03.08.


Az alábbi videóösszeállítás valamennyi eleme a Magyar Országgyűlés hétfői ülésnapján lett felvéve. Országgyűlési képviselőkkel minősíthetetlen hangon beszélő államtitkárok, érdemi választ nem adó KÖZHIVATALNOKOK dorbézolásának képi dokumentumait látják.

Nincs a videóban, de a csúcs a Bárándy-Völner vita egy konkrét eleme volt. A szocialista képviselő szóvá merte tenni, hogy ha a kormány régóta tudott a választójogi szabályozás anomáliáiról, miért nem tett semmilyen lépést a "kopaszgate"-hez hasonló jelenségek elkerülése érdekében. Válaszában Völner Pál igazságügyi (hahaha) államtitkár a képviselő kioktatása mellett konkrét választ is adott, igaz, gúnyosan. Megemlítette, hogy e tárgyban hiába hívtak össze egyeztetést, arra éppen a szocialisták nem mentek el. Talán a jövőben majd konstruktívabbak leszek - mondta, mielőtt az MSZP-t - nyelvbotlásból, amit persze nem vett észre - 1956-os ámokfutással, jogtiprással vádolta meg.

A poén Bárándy Gergely válaszában jött: De hiszen azt az egyeztetést nem e tárgykörben hívták össze és a szocialisták éppen azért nem mentek el, mert szerették volna "e tárgykört" is bevonni a tárgyalási témák közé...

Itt tehát összevissza lehet hadovázni, hazudozni, semmit nem jelent, hogy azonnal megcáfolják az embert, nincs már pír az arcokon...


ITT OLVASHATÓ

A CORVINUS ESETE A CENTRÁLIS ERŐTÉRREL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.03.07.


1997-ben Tony Blair Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, a blair-i Harmadik Út ideológusát, Anthony Giddens-t, pedig a London School of Economics igazgatójának választották. 
     A London School Economics-ot a Fabian Society-hez tartozó Webb házaspár és maga George Bernard Shaw alapította a tizenkilencedik század végén, elég sokáig gyakorlatilag a Munkáspárt think-tank-jeként működött. Ma a világ legjobb egyetemeinek egyike, Anthony Giddens pedig a világ egyik leghíresebb és legidézettebb szociológusa.
     2016-ban a Budapest Corvinus Egyetem rektora Lánczi András lesz, Orbán Viktor centrális erőterének ideológusa, akinek tudományos tevékenysége egyszerűen értékelhetetlen, lényegében véve nem is létezik. Lánczi András egy abszolút középszerű figura, aki a hatalomnak köszönheti karrierjét. Rektori pályázatában teljesen világosan fogalmaz: a Budapest Corvinus Egyetemnek a mindenkori magyar kormányzatot kell támogatnia és csak jelentős külső kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor vezetheti. 
     Lánczi rektorságának nincs alternatívája (a szó legszorosabb értelmében nincs, nem is pályázott más), és az egyetem nem tehet mást, minthogy Orbán jelöltjét támogatja, ellenkező esetben, vélhetően, megsemmisül...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY PRÓBÁLTÁK MEG ÁTVERNI AZ EGÉSZ SAJTÓT ÉS AZ EGÉSZ ORSZÁGOT AZ ORBÁN-VÉTÓVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.07.


Nem sokkal hétfő este fél 8 után robbant a hír, hogy Orbán Viktor megvétózta az EU menekültügyi programját. A hírt átvette majdnem a teljes magyar sajtó, mindenhol ott virított, hogy „Európa erős embere” vétózott és szembeszállt a gonosz Unióval. Csakhogy, ahogy a viccben is szerepel, nem osztogattak, hanem fosztogattak.

Először is, ahogy a 444 írja, ebben a szakaszban technikailag még nem is tudna vétózni Orbán, hiszen még nincs kész a javaslatcsomag, amiről szavaznának. De gyakorlatilag sem az a helyzet, hogy Orbán vétózott, hiszen a vétónál lezárul az adott tárgyalás, és egy új kezdődik. Itt ez nem történt meg, egy szünet után az EU tagállamainak vezetői továbbra is puhítják egymást. Az sem volt igaz, hogy Orbán egyedül lett volna aggályaival, az olasz, a ciprusi és a görög vezetők is jelezték, hogy a jelenlegi formában nem tudják elfogadni a javaslatcsomagot. Ennek pedig oka nem csupán a menekültkérdés, hanem az is, hogy Törökország uniós csatlakozása is felkerült a törökökkel kötendő uniós megegyezés étlapjára...

ITT OLVASHATÓ

MÉG IDŐBEN VAGYUNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.08.


Nehéz a blogger élete, van úgy, hogy egyetlen valamirevaló téma nem kínálkozik, de olyan is van, amikor nyakig ül a történelemben.
Itt van ez a menekültkérés is, egyik történés a másik után.
Például Görögország belefullad a náluk ragadt menekültekbe, Törökország rájött, hogy pénzt tud csinálni abból, ha nem csinál semmit, csak ráengedi vagy ráküldi az Unióra a maga kétmillió menekültjét, a román határon is kerít a tyúkperspektívából gondolkodó államférfi, aki most éppen megmenti az Uniót, pedig feltünést úgy is tudott volna kelteni, ha szellent egy jó recsegőset a tárgyalóasztalnál.
Aztán itt van Ukrajna ügye, ahol feltüntek a dzsihadisták, mint az ukránok kiképzői - eszem megáll, lehet, hogy lesznek nyakazások is?

Észak-Korea atomfegyverrel zsarol, itthon a segghülye polgármester menekültek által a buszon elkövetett  nonverbális erőszakról beszél, a parlament névre hallgató cselédsereg megszavazza, hogy az adófizetők pénzét ellenőrzés és korlátozás nélkül költheti a zsiványbanda.
Közben a nép fele nyomorog, összeomlik az egészségügy, az oktatás padlót fogott, lassan már az öt év múlva nyughdíjba menőnek sem tudni, miből fognak nyugdíjat fizetni.
A közalkalmazottakat megegyelik, mint a répát, a demokratikus államrend alapintézményének kapuin belül verőlegények szabályozzák az ügyfélfogadás rendjét, a Vezér közben beköltözik az apukája cégének tulajdonában álló kastély-együttesbe, melynek bérlője Mészáros Lőrinc haverja, ő pedig nem ott lakik, csak a kutyája.
Nem mondom, kutyaólnak nem utolsó - a kutyaszart sem kell nagyon kerülgetni, tizenvalahány hektár csak az udvar.

Hogy ne legyen túl nagy megrázkódtatás a hirtelen környezetváltozás, hát pár milliárdot elkülönítettek a Budai Várban elhelyezásre kerülő Miniszterelnökség berendezésének céljaira, persze ez az elhelyezés csak átmeneti, mert mire megválasztják Nemzeti Főfüttyentőnek, addigra felszabadul Horthy hadjani lakosztálya, természetesen a modern kor igényeihez igazítva néhány milliárdért.
Lesz istálló is, ott majd tud lovagolni is, azt szeret, ezt már tudjuk a bűnöző  Sepsi tanyájának látogatása óta.De lesz majd a lovak állásai között a box falára akasztva néhány kifúrt nádszál is, ha esetleg nosztalgiázni akar a Vezér, hát hadd fújjon fel a seggébe dugott eszközön keresztül egy-két lovat, Lázárt, Rogánt, - hadd legyenek még szebbek, még fürgébbek...

ITT OLVASHATÓ