2024. április 5., péntek

MEGHALT FERGE ZSUZSA SZOCIOLÓGUS

HVG
Szerző: HVG
2024.04.05.


A Széchenyi-díjas társadalomtudós, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 93 éves volt.

Életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – tudatta családja az MTI-vel. A Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus április 4-én hunyt el, szűk körű temetéséről a család gondoskodik.

Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven budapesti értelmiségi családban született 1931-ben, felsőfokú tanulmányait 1948-ban a Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte meg. Egyik tanára hívta a Központi Statisztikai Hivatalba (KSH) dolgozni, diplomáját a munka mellett szerezte meg 1953-ban. Végzése után átkerült a KSH gazdasági főosztályára.

A rétegződéskutató osztály vezetője volt 1959 és 1968 között, majd az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott 1988-ig, többek között tudományos főmunkatársként és a társadalompolitikai osztály vezetőjeként. Csoportja foglalkozott iskolaszociológiával, a társadalmi előnyök-hátrányok átöröklésével, a szegénység különböző megjelenési formáival.

Társadalmi újratermelés és társadalompolitika című tanulmányával 1982-ben szociológiai doktori címet szerzett.

Az ELTE Szociológiai Intézetében szociológiát tanított, 1988-ban teljes állású egyetemi tanár lett, majd az egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetének és Továbbképző Központjának tanszékvezetőjévé nevezték ki. A katedrának 2001-ben mondott búcsút, nyugdíjba vonulása után professor emerita lett.

Külföldi egyetemeken is dolgozott vendégtanárként, 1997-ben az Edinburghi Egyetem díszdoktorává választották. 1993-ban az Európai Akadémia, 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2004-től rendes tagja lett. 2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották. Az oktatás és a tudományos kutatás mellett közéleti szerepvállalása is jelentős volt, több szakmai szervezet munkájában is részt vett.

A szegénység mellett fő kutatási területe volt a társadalmi struktúra, a társadalmi egyenlőtlenségek és integrációs zavarok vizsgálata. Több mint háromszáz tanulmánya jelent meg, és több könyvben beszámolt kutatásai eredményéről.

Tevékenységéért 1995-ben Széchenyi-, 1996-ban Pro Urbe Budapest, 2004-ben Radnóti Miklós-, 2005-ben Prima-díjat, 2007-ben Nagy Imre-érdemrendet kapott. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2009-ben Budapest díszpolgára lett. 2011-ben megkapta az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát és az Európai Polgár Díjat. 2017-ben neki ítélték a Mensch Nemzetközi Alapítvány Mensch-díját.
MENETMÉREGETÉS | PUHULÓ PHŐNI | MAGYAR PÉTER NER-T, AZAHRIAH ORIGO-T, PUZSÉR DOPEMANT ALÁZ

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.04.05.Kinek mekkora a Nemzeti menete? Demonstráció április 6-án. Azahriah CIPOEjével Origot, Puzsér Dopemant, Megaf0st, és "vajdát" aláz. Puhuló phőni Makón. Hatalmi és magánügyek: a belpolitikai helyzet még annál is sokkal tovább fokozódik.

MAGYAR PÉTER RANGOS ESTÉJE A SPINOZA HÁZBAN, MEGAFONOS LELEPLEZÉS, SCHADL GYÖRGY IDEGÁLLAPOTBAN

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2024.04.05.Magyar Péter Rangos Katalin és a Spinoza ház vendége volt, így a Megafon tudott miből dolgozni. Schadl György pedig a Telex miatt idegállapotba került.

SZABADSAJTÓ KLUB: VAN MÉG BOMBÁJA MAGYAR PÉTERNEK?

KLIKK TV
Műsorvezető: GULYÁS BALÁZS
2024.04.05.Témáink: • Magyar Péter gigatüntetésre készül • Összefogott a DK, az MSZP és a Párbeszéd • Magyar szállal bíró orosz hálózatot fogott a cseh titkosszolgálat • Kitől lophatna még a Fidesz? 

Tóta W. Árpádot nagyon érdekli, hogy Stumpf András hozzáért-e Magyar Péterhez, amikor interjúzott vele. Lukácsi Katalin és Szerető Szabolcs is a vendége volt e héten Gulyás Balázs műsorvezetőnek.

MI KELL AHHOZ, HOGY IGAZOLÓDJON ORBÁN JÓSLATA, MISZERINT „MI LESZÜNK A TÖBBSÉG A NYUGATI VILÁGBAN”?

HÁROMHARMAD
Műsorvezető: NAGY JÓZSEF
2024.04.05.Íme egy Háromharmad, mely nem Magyar Péterrel kezdődik! Hanem előbb EP-választás, „Brüsszel elfoglalása”, oktatás-egészségügy-infláció, török minta, s csak aztán leheletnyi MP. A stúdióban Kerner Zsolt, Pető Péter, valamint Nagy József.

00:00:00 Vesszőparipa górcső alatt: Orbán elfogadja vagy elfoglalja Brüsszelt?
00:16:10 Csak Trump igazolhatja azt az orbáni mondatot, hogy „év végére mi leszünk a többség a nyugati világban” 
00:33:30 Melyik európai frakcióba tart a Fidesz? 
00:38:58 Mit üzen a török önkormányzati választás? 
00:50:24 Mit nézünk ki Magyar Péterből és a szombati, százezresre várt tüntetésből? 
00:52:10 Chelsea mez és hurrikánpóló után Rózsaszín Farok: Tahitótfalu hősei, jó kis 2024, hajléktalanok verőfényben.

Említett cikkek:

Hogyan lehetne elfoglalni Brüsszelt? https://24.hu/kulfold/2024/04/02/ep-v...

„Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin” https://24.hu/kulfold/2022/12/19/ivan...

Egyre kevesebb értelme látszik a magyar kormány külpolitikai hazardírozásának https://24.hu/kozelet/2024/02/09/orba...

Isztambul főpolgármestere: A szeretetkampánynak Budapesten is működnie kell https://24.hu/kozelet/2019/08/31/iszt...

BRÓDY JÁNOS: MONDD, TE MIT HISZEL (HIVATALOS VIDEÓ - 2024.)

GRUNDRECORDS
Szerző/Előadó: BRÓDY JÁNOS
2024.04.05.


Dalszöveg:

Figyeljetek, az itt a rend 
A vár ura maradjon fent 
Ki nem lojális, elmehet akárhová 
De hős itt nem lehet 

Szívet szorít a félelem 
Imádkozol, ne így legyen 
Plakátviharban veszted el a lelkedet 
Hát mondd, te mit hiszel 

Richelieu exceljében kimért adattömeg 
Kimérten ömlik rád a kódolt gyűlölet 

Na nézd, a Mámoros Gező 
Kész konteókkal áll elő 
A pártközpont így méri fel, lazán 
A népe mit hisz el 

Lakájok és gazemberek 
Valótlanul terjesztik el 
S a belső zsebből dől a lé, a cash ma 
Hát mondd, te mit hiszel 

Karaktergyilkosságért busásan jár a bér 
Magánszorgalmú kiskutyák szájában alvad a vér 

A megafon recseg ropog 
Megint jönnek a gyilkosok 
Hazudnak rendületlenül, figyelj
Ma még büntetlenül 

Kevés a józan értelem 
A bárány most is védtelen 
A farkasokkal szembe néz és érzi 
Szívében már a kés

************************

A Kossuth- és Liszt-díjas Bródy János új dallal jelentkezett, talán annak a régi hagyománynak a szellemében, hogy az Illés zenekarban és később a Fonográfban is, mindig a születésnaposnak kellett valamilyen ajándékkal felhívni a figyelmet a jeles napra, különben a többiek nem vettek róla tudomást. Akkoriban ez általában alkoholos italokat jelentett, most ebből az alkalomból egy sodró lendületű klasszikusokat idéző dalt kapott a Bródy János művészetét értő szívvel követők tábora.

A legendás szerzőpáros máig aktív alkotója éppen 60 éve áll a színpadon, 1964 tavaszán került be az ős Illés zenekarba, 18 évesen, még az érettségi előtt. Mint a zenekar legfiatalabb tagja, hamarosan megkapta a Tinédzser becenevet, és ennek következtében szakmai körökben a mai napig hajlamosak Tininek szólítani a szép korokat megélt dalszerzőt. - 2024.

Közreműködők: 
Bródy János - gitár, ének 
Kirschner Péter - gitár, vokál, hangszerelés 
Koszta Évi - hegedű, vokál 
Bakos Zita - zongora, vokál 
Baka Rebeka - vokál 
Kónya Csaba - basszusgitár 
Szász Szabolcs - harmonika 
Tóth Márton - dob 
Zene: Bródy János 
Szöveg: Bródy János

FLASZTER 287. – MAGYAR PÉTER NAGY DOBÁSRA KÉSZÜL

FLASZTER / MAGYAR HANG
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2024.04.04.Mennyien szavaznának Magyar Péterre? – sokakat foglalkoztat a kérdés, műsorunk szereplői is feltették tehát. Ahogyan szó esett Bayer Zsoltról, Magyar Péterről és a halálról, a kormánypárti publicista egyik friss írása kapcsán. És még a témánál maradva: törvényesítenék a „Tónizást”. Hogy ez mit jelent? Kiderül az adásból. 400 ezer/fotó – reped a NER? – ez is téma lesz. 

Akik pedig mindezeket átbeszélik Dévényi István műsorvezetése mellett: Ónody-Molnár Dóra és Lakner Dávid.

MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 3.RÉSZ (X-, Y-, Z-, ALFA-GENERÁCIÓ JELLEMZŐI) - STEIGERVALD KRISZTIÁN/F.P.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.04.05.A Friderikusz Podcast néhány hete a generációkról szóló mini-sorozatba kezdett, amelyhez Steigervald Krisztián generációkutatót kértük fel. Az első részben a szakértő beszélt a generációk és az életkor különös és meghatározó összefüggéseiről, legutóbb lépésről-lépésre vette végig két generáció, a Veteránok és a Baby Boomerek sajátosságait, ebben a mostani epizódban pedig az X-, Y-, Z-, és az Alfa-generációk jellemzőit foglalja össze.

A sorozat első részét ezen a linken lehet megtekinteni:
 • MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 1.RÉSZ - Ste...


A sorozat második részét ezen a linken lehet megtekinteni: 
 • MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 2.RÉSZ (Vete...

Az X-esek 1965 és 1980 között születtek, ők az első generáció, amelynek tagjai már „szülő nélkül" nőttek fel, mert a munka világa beszippantotta a szülőket. Az X-es kulcsos gyerekek úgy mentek haza az iskolából, hogy otthon nem várta őket senki. Ezért az X-esek generációja bizonytalan lett, de másképp, mint a veteránok. Az X-eseknek annyi változáson kellett átesniük, hogy a bizonytalanságra nem a biztonság keresése lett a válaszreakciójuk, hanem a változáshoz való folyamatos alkalmazkodás, ennek eszköze pedig a maximalizmus.

Az Y-osok, az 1980–1995 között születettek az utolsó olyan generáció, amelynek tagjai még offline világba születtek bele. Mivel ők azt látták, hogy van egy bizonytalan generáció, az X-esek, az Y-osok már nem akartak bizonytalanok lenni. A 2008-as pénzügyi válság az ő alapélményük lett, azt látták, hogy a szüleik, akik halálra dolgozták magukat és igen lojálisak voltak, a válság hatására elvesztették az állásukat, majd jött a devizakölcsönök bukása, elvesztettek lakásokat, autókat, és arra jutottak, ők nem lesznek lojálisak, elkezdtek tehát saját magukkal foglalkozni.

A Z-generáció az 1995 és 2010 között születettek nemzedéke. Az első olyan generáció, amely már az internettel nőtt fel. A Z-sek ugyan belekerültek egy olyan világba, ami láthatóan az ő igényeik szerint fejlődik, de senki nem tudja, hogy hogyan és merre, nem kaptak kulcsot hozzá. Emiatt a Z-sek bizonytalanok lettek abban, hogy valóban a szülőktől, a felnőttektől tudják-e megtanulni a hasznos dolgokat, vagy inkább a kortársaiktól.

Az Alfa-generációsok, a 2010 utáni nemzedék már beleszületett az okos eszközök rendszerébe, az Alfa körül minden és mindenki digitális. A nagymamával úgy tud beszélgetni egy alfás, hogy látja őt a mobiltelefon képernyőjén, a születési fényképeket nem a fotóalbumba teszi, hanem a felhőbe vagy a Facebook-csoportba.

Steigervald Krisztián előadása tehát most ennek a négy generációnak a sajátosságait összegzi, közben visszaidéz néhány olyan embert, akik az elmúlt időszakban vendégei voltak a Friderikusz Podcastnak, és akik jól példáznak bizonyos generációs sajátosságokat.

PARTIZÁN PODCAST: MAGYAR SZÁL A BOLSONARO-ŐRÜLETBEN - PÉNTEK REGGEL #18

PÉNTEK REGGEL / PARTIZÁN PODCAST
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.03.Két napot töltött a magyar nagykövetségen Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke, miután puccstervezéssel vádolták meg a hatóságok. 

Ezen a héten Basch Gábor, egy Brazíliában élő magyar antropológus segít nekünk eligazodni, mekkora politikai súlya van most a vírustagadó, botrányhős exelnöknek, akit máig nyíltan támogat Orbán Viktor. 

A Péntek Reggel e heti hírlevelében pedig felidézzük a leghíresebb nagykövetségi bujkálásokat Mindszenty Józseftől Erich Honeckeren át egészen Julian Assange-ig. Az e heti Péntek Reggelt Báthori Benjámin, Beke Anna, Feledy Botond, Gondel András, Irsik Bence, Kecskeméti Bálint, Laki Gergely, Szurovecz Illés és Tóth Norbert hozta el neked.

MEGOSZTOTT TÁRSADALMAK KÖZÖS TÖRTÉNETEI – INTERJÚ A FRISS KOSSUTH-DÍJAS VISKY ANDRÁS ERDÉLYI MAGYAR ÍRÓVAL

SZABAD PÉCS
Szerző: BALOGH RÓBERT
2024.04.02.


Interjút adott a Szabad Pécsnek és a Szabad Európának a friss Kossuth-díjas Visky András. Az interjú felvétele néhány nappal a Kossuth-díj kihirdetése és átvétele előtt készült, Pécsett. Visky András 1957-ben született, erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus. A Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója, a Babes-Bolyai Egyetem Színházi tanszékén kezdett tanítani, de a Yale, vagy a michigani Calvin College vendégtanára is volt. A költőként, színpadi szerzőként és dramaturgként számon tartott Visky első, 2022-ben megjelent megrendítő prózai művével, a Kitelepítéssel jelentős szakmai és közönségsikert ért el.


A Kitelepítés című regény nemcsak megrendítő erejű írás, hanem az emberi méltóság és a szabadság himnusza is egyben. Könyvére az első díjat az Artisjustól kapta Visky, majd a Margó Irodalmi Fesztivál után a Nők Lapja Irodalmi Díját is elnyerte a Kitelepítés. 2024 március 14-én pedig a Kossuth-díjat is átvehette Visky András, aki interjúnk készítése idején egy hónapon át Pécs rezidens írója volt...

A HATALOM MINDENT MEGADHAT, CSAK EGYET NEM: TEHETSÉGET

MOST JÖVÖK
Szerző: TELEX
2024.04.04.Nagyon szeret kommenteket olvasni, Pintér Béláért a mai napig rajong, Mikszáthot és Csáth Gézát olvas, és azt mondja, nem tartozik egyik politikai oldalhoz sem. Most jövök interjú Gálvölgyi Jánossal, akit pályafutása fontos pillanatai mellett lejárató cikkekről, valamint politika és színház viszonyáról is kérdeztünk.

0:00 - Bevezető 
00:55 - Szokott még izgulni? 
02:50 - Pályakezdés, haknizás parodistaként 
06:21 - Csatlakozás Pintér Bélához 
11:22 - A kultúra új központosítása 
14:36 - Kádár János 
17:46 - Színésznek lenni a Kádár-rendszerben és ma 
21:42 - Magyar filmek, moziba járás és a Barbie 
26:31 - Molnár Gál Péter, akiről kiderült, hogy besúgó volt 
32:34 - A Heti Hetes terhe 
35:16 - Érdekli, hogy mit írnak róla az Origón? 
38:13 - Egy díj foglalkoztatta 
41:45 - Kulturális színvonalcsökkenés 
46:36 - 50 feletti használható férfiszínészek 
51:39 - Hullámvölgyek 
55:01 - Valamit csak tudok 
01:01:18 - Mivel lehet viccelni? Mi számít zaklatásnak? 
01:08:35 - Klubrádiós évek 
01:10:42 - A nagy tévés korszak után 
01:13:10 - Nagyon szeretek kommenteket olvasni 
01:15:25 - Milyen könyvet olvas most & befejezés

BÁRÁNDY PÉTER: AZ ORSZÁG JOBBAT ÉRDEMEL ANNÁL, MINT AMIT MOST NYÚJT A HATALOM

KLIKK TV / MÉLYVÍZ
Műsorvezető: NÉMETH PÉTER
2024.04.04.Elfáradt, megöregedett ez a mostani kormányzat, nagyon sok kárt okozott annak a területnek, ami számomra a legkedvesebb, az alkotmányosságnak, a jognak, a jogrendnek, a nemzetközi kapcsolatoknak, ezeket mind nagyon súlyosan károsította ez a hatalom, és nem tud helyette felmutatni olyan eredményeket, amik ezt ellensúlyoznák – erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Bárándy Péter, korábbi igazságügyi miniszter, aki jelenleg Magyar Péter tanúsegítője.

Az ügyvéd nem gondolkodott egy percig sem azon, hogy elvállalja a feladatot, hogy képviselje Magyar Pétert azokon a helyeken, ahol őt tanúként hallgatják meg. Egyetért Magyar Péterrel abban, hogy a regnáló hatalom eddigi ténykedéséből már elég kára származott az országnak, meg kellene szűnnie. A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételben nem érzi úgy, hogy Varga Judit nyomás alá helyezve mondta volna, hiszen kényszer vagy fenyegetés alatt az ember rövid válaszokat ad.

A műsorban szóba került még, hogy az ügyészség tisztességtelenül járt el valamint, hogy ha Varga Judit ilyen házasságban élt volna, annak ki kellett volna derülnie átvilágítása során, és hogy valójában ura-e a helyzetnek Polt Péter.

A MAFFIAÁLLAM HALLGATÁSI TÖRVÉNYÉT MEGSZEGŐ MAGYAR PÉTER ÉS A VARGA JUDITOT CSERBENHAGYÓ BAYER ZSOLT

ÖNKÉNYES MÉRVADÓ
Szerző: PUZSÉR RÓBERT, HORVÁTH OSZKÁR, NAGY GERGELY
2024.04.05.Elhangzott a Spirit FM-en, az Önkényes Mérvadó című műsorban. | 2024.03.27.

A KEGYELMI ÜGY TRAUMÁJA, MEGAFON, ORBÁN VIKTOR – VÁGATLAN INTERJÚ RÁKAY PHILIPPEL

TELEX VIDEÓ
Szerző: Telex
2024.04.01.A médiában felülreprezentált a baloldal, filmekre pedig több támogatást kapnak a kritikus alkotók, mint a jobboldaliak. Novák Katalinnak az első cikk után le kellett mondania, Balog Zoltánnak pedig nem lesz kellemes elszámolnia a lelkiismeretével. Kétórás vágatlan interjú Rákay Philippel Megafonról, Fideszről, kultúrharcról és a Most vagy soha! című filmről is.

0:00 - 1:29 - Bevezetés 
1:30 - 8:02 - Most vagy soha! nézettség és kritikák 
8:03 - 19:20 - “Azért hazafias tett megnézni, mert magyarok vagyunk” 
19:21 - 20:38 10-ből hány pontot adna a filmre? 
20:39 - 26:38 - Nemzetközi filmes díjak: “Én ezeket politikai díjaknak tartom” 
26:39 - 33:58 - Ne kapjon filmes támogatást, aki a kormányt kritizálja 
33:59 - 44:09 - “Ekkora büdzséből sem könnyű filmet csinálni” 
44:10 - 49:13 - A Nemzetiben néhány darab az én ízlésemnek is sok 
49:14 - 58:30 - Mit csinál a Fidesz frakcióülésein? 
58:31 - 1:04:40 - A Hír TV alapítása 
1:04:41 - 1:12:55 - “A baloldal túlreprezentált a médiában” 
1:12:56 - 1:16:39 - Mindenkivel ugyanannyira vagyunk kritikusak 
1:16:40 - 1:19:38 - Milyen attrocitások érik? 
1:19:39 - 1:28:17 - A Megafon működése és finanszírozása 
1:28:18 - 1:34:10 - Az Origó nem szócső 
1:34:11 - 1:38:03 - Szentkirályi vagy Vitézy? 
1:38:04 - 1:47:47 - A kegyelmi ügy traumája, Balog Zoltán lelkiismerete 
1:47:48 - 1:49:58 - Magyar Péter hangfelvétele 
1:49:59 - 1:58:30 - Eltávolodás Lázár Jánostól 
1:58:31 - 2:03:02 - “Szeretném azt hinni, hogy van értelme az ilyen beszélgetéseknek”

TÓTH ZOLTÁN: ALAPTÖRVÉNY-ELLENES A NEMZETISÉGI NÉVJEGYZÉK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.05.


Aki felveteti magát a kisebbségi – nemzetiségi – névjegyzékbe, gyakorlatilag elveszti a jogát, hogy pártlistára szavazzon. Az pedig abszolút Alkotmány-ellenes, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a pártlistákra, miközben az Alaptörvényben is benne van: a választójog egyenlő – magyarázta Tóth Zoltán. A választási szakértővel annak apropóján beszélgettünk, hogy a Nemzeti Választási Iroda emlékeztetett, a hazai kisebbségekhez tartozó választók május 31-én kérhetik utoljára felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.


A kisebbségi választásokról szóló törvényt az országgyűlés 1993-ban fogadta el, 1994-ben volt először kisebbségi választás. Abban az időben ennek a törvénynek két célja volt. Az egyik, hogy a Magyarországon legalább 100 éve honos kisebbségek politikai képviseletet kapjanak. A másik pedig, hogy a cigányságnak egy saját értelmiségi rétege, amely képes arra, hogy képviselje a kisebbség érdekeit, emancipálja a többségi társadalomban – idézte fel Tóth Zoltán.

Ezek a célok nem valósultak meg – jelentette ki a választási szakértő, aki szerint majdnem tíz év kellett ahhoz, hogy ez bizonyossá váljon. „E tíz év alatt a korabeli parlamenti pártok mindegyike arra használta fel a kisebbségi választást, hogy annak ürügyén pénzt húzhassanak ki a költségvetésből, amit aztán saját maguk hasznára fordítottak. Tehát az eredeti törvényi célokhoz képest egy homlokegyenest ellenkező cél valósult meg.”

Ahogy Tóth Zoltán magyarázta, az időközben megalakult és működő kisebbségi önkormányzatokat, ez a folyamat teljesen lehetetlen helyzetbe hozta. Mert látszólag működött a képviselet, de a valóságban nem. A kisebbségi önkormányzatok azonban nem egyenlő mértékben „romlottak meg”. A pénzfelhasználás körüli anomáliák a legrosszabbat a cigány kisebbségnek tették, amely maga is igyekezett minél nagyobb részt kihasítani a költségvetésből. Viszont a pénzt nem közösségi célokra fordították. Más volt a helyzet azokkal a kisebbségekkel, amelyeknek volt politikai kultúrája, náluk ez a folyamat kevésbé volt romboló.

Újabb változás 2010 után történt, akkor módosították érdemben a kisebbségi választást – folytatta Tóth Zoltán. Onnantól a társadalmi nyilvánosság előtt ment tönkre a cigány kisebbségi önkormányzat, a többiek pedig döntően vegetálnak. Bár egyes intézményeik – például iskolák, gimnáziumok – kétségkívül társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak.

Jelen pillanatban a kisebbségi önkormányzatok a Fidesz szavazóbázisának megerősítését szolgálják – véli a választási szakértő, aki szerint ennek a legjobb példája a német nemzetiségi önkormányzat, amelynek vezetője már 10 éve rendíthetetlen tagja - akár választás nélkül is – a parlamentnek. Nyilván az általuk folytatott politika teljes egészében a Fidesz támogatásából áll – magyarázta Tóth Zoltán...

LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY HELYETT INGATLANVÁSÁRLÁS: ÚJABB ARANYVÍZUM-OSZTOGATÁSRA KÉSZÜL A KORMÁNY

SZABAD EURÓPA
Szerzők: KERÉNYI GYÖRGY, WIEDEMANN TAMÁS
2024.04.05.


A letelepedési kötvényhez hasonlóan könnyen megszerezhető tartózkodási engedélyt kínál júliustól a kormány a külföldieknek, ezzel friss pénzt a számára fontos hazai üzleti köröknek. Ahogy a korábbi program, ez is főleg kínaiaknak szól, akik már tűkön ülve várják az indulását. Állampapír helyett most lakást kell vásárolni vagy ingatlanalapba fektetni – ezek tulajdonosai között ott a NER-elit. A magyar államnak semmilyen előnye nem származik az üzletből, viszont ismét drágulhatnak a nagyvárosi ingatlanok; más EU-országokban ezért is hagytak fel az ilyen letelepedési programokkal. Egy későbbi rendelet nevesítheti majd a közvetítőcégeket, amelyek – ahogy a kötvénybiznisznél – most is busás profitra számíthatnak.


„Kínában ez nagyon be van hirdetve, már itt is tömegesen jelentkeznek az aranyvízumot értékesítő kínai irodák” – mondta egy külföldiek letelepedési és tartózkodási ügyeit régóta intéző cég névtelenséget kérő vezetője.

A parlament 2023 karácsonya előtt pár nappal csöndben új idegenrendészeti törvényt fogadott el, amely a menekültügytől kezdve a letelepedésig újraszabályozza a külföldiek magyarországi tartózkodását.

A kínaiak által nagyon várt új jogi státusz a vendégbefektetői. A vendégbefektetőnek nem kell a tízéves és újabb tíz évre meghosszabbítható tartózkodási engedélyért (és a vele járó szabad uniós utazásért) befektetnie a reálgazdaságba. Befektetéssel ingatlanalapokba, illetve egyszerű ingatlanvásárlással (amihez elég bemutatni, hogy rendelkezésre áll a pénz) teljesíteni lehet a vízum, majd a tízéves tartózkodási engedély feltételeit.

A törvényt annyira előkészítetlenül fogadta el a parlament, hogy a végrehajtásról rendelkező szabályozás csak február legvégén született meg. Forrásaink szerint emiatt január–februárban teljesen le is állt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) működése; ez idő alatt automatikusan meghosszabbodtak az akkor lejáró tartózkodási engedélyek. (Cikkünkhöz több kérdéssel – így a leállásra vonatkozóval is – fordultunk a Belügyminisztériumhoz és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, de nem válaszoltak.)

A törvénynek a vendégbefektetői státuszt érintő része az önkormányzati és európai parlamenti választások után, július 1-jén lép életbe. (A vendégmunkásokkal foglalkozó paragrafusok már március 1-jétől élnek.) Ingatlanvásárlás révén szerezhető, úgynevezett aranyvízumprogram más uniós országokban is volt, de egy idő után utcai tiltakozások indultak a beözönlő külföldi ingatlanvásárlók nyomán egekbe szökő ingatlanárak miatt, ezért a legtöbb helyen leállították. Nálunk most indítják el, de azért csak a választások után...

NYOMA SEM LÁTSZIK A PÉNZNEK A MILLIÁRDOS LÉLEGEZTETŐGÉP-BIZNISSZEL ELHÍRESÜLT OTT-ONE-NÁL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.04.05.


Évek óta nincs mérlege, egy ideje vezetése sem, sőt a Magyar Nemzeti Bank már a tőzsdei kibocsátólistáról is törölte azt az OTT-One Nyrt.-t, ami pár éve még sok milliárd forintért vehetett részt a lélegeztetőgép-beszerzésekben. A történetben az a legfurcsább, hogy a többféle MNB-bírság ellenére a mai napig nem tudjuk igazán, hogy pontosan mi okozta a társaság döbbenetes lejtmenetét, amin rengeteg kisbefektető bukott nagyot.


Sokszor és sokféle üzlettel kecsegtette a befektetőket a korábban a tőzsdén jegyzett OTT-One Nyrt. informatikai vállalkozás. Ha egészen a kezdetekig visszanyúlunk, a cég jogelődje, a Hybridbox Nyrt. 2010-ben lépett színre, és egy Netflix-jellegű streamingszolgáltatást tervezett kínálni a magyar piacon. Ez nem jött be, a cég nevet változtatott (Fuso Nyrt. néven reinkarnálódott), de az újabb próbálkozás sem volt sikeres.

Majd megint jött egy névváltoztatás, ekkor már OTT-One Nyrt. néven egy modern, sikeresebbnek tűnő cég jelei tűntek fel. A társaság leginkább mobiloperátoroknak, tévétársaságoknak szállított megoldásokat, a TV2-nek például a Spíler-csatornák videostreamingjét, de dolgozott a Columbia Picturesnek is. Egy horvát partnernek a Google Drive-hoz hasonló szolgáltatást fejlesztett, a régebben Telenor (ma Yettel) néven futó mobilcégnek pedig a MyTelenor szolgáltatásán dolgozott évekig. De a sajtóban megjelent információk szerint olyan izgalmas projektekben is részt vett, mint például egy mesterségesintelligencia-alapú növényfelismerő (kokacserje-azonosító) rendszer szállítása a kolumbiai hadseregnek.

A nagy buli


A cég Kínával is kapcsolatba került, egy egészségügyi oktatási rendszeren dolgozott állandó szakmai partnerével, a lengyel tőzsdén jegyzett Polaris hazai, iSRV nevű leányvállalatával. Májer Bálint, az OTT-One vezérigazgatója elő is adott Kínában, aminek azért volt jelentősége, mert 2020-ban a társaság meglepő, milliárdos egészségügyi üzleteket kötött: részt vehetett a kínai lélegeztetőgép-beszerzésekben.

De hogy jött képbe ez az üzlet? Májer Bálint, a cég akkori vezetője akkoriban arról beszélt a Telexnek, hogy amikor 2020 márciusában beütött a Covid, és az államok maszkért és lélegeztetőgépekért szaladgáltak, mindenki ilyen gépeket szeretett volna venni, bármi áron. A beszerzési feladatot itthon a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kapta meg, a külügyi, vagyis a diplomáciai világ úgyis eléggé leállt, senki nem repült, így a külgazdasági feladatokkal is ellátott minisztérium tényleg ráállhatott a beszerzésekre.

A 444 írt arról, mely cégek szereztek be ekkoriban lélegeztetőgépeket. A listán voltak külföldi (kínai, maláj, szlovák, izraeli, szlovén) vállalkozások, de magyarok is, köztük egyetlen tőzsdei társaságként az OTT-One Nyrt. Mint hallottuk, a korábbi külföldi üzletek miatt már volt a cégnek kapcsolata a KKM-mel, és az említett iSRV partnercég talált nekik kínai beszerzési forrást.

„Az állam segítséget várt, nem feszült rá a szigorú kötbérezésre, vagy egy közbeszerzés kiírására, arra egyszerűen nem volt idő”

– hallottuk akkoriban. Mivel a cég tőzsdén jegyzett volt, a különböző kötelezően közzétett dokumentációiból kiderültek az üzleteinek a pontos feltételei is. Először a KKM megbízásából vett 500 lélegeztetőgépet 4,7 milliárd forint értékben, vagyis 9,4 millió forintos átlagáron. Majd a Duna Aszfaltnak vásárolt 100 ezer maszkot 120 millió forintért. Végül az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) vásárolt maszkot, lélegeztetőgépet és kiegészítő berendezéseket 7,7 milliárd forintos összesített áron. (A feleslegesen nagy mennyiségben bevásárolt gépektől azóta már árverésen próbált megszabadulni a magyar állam, legutóbb 13 ezer forintos darabáron, de nem kellettek senkinek.)....


MAGYAR PÉTER NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA A VAGYONNYILATKOZATÁT – ÁTNÉZTÜK, MIKÉNT VÁLTOZOTT VARGA JUDIT VAGYONI HELYZETE A MINISZTERSÉGÉTŐL A VÁLÁSÁIG

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2024.04.05.A volt igazságügyi miniszter és fideszes parlamenti képviselő egy interjúban azt állította: a válásakor anyagilag is borzasztóan rosszul járt. Megnéztük, hogy alátámasztják-e ezt az eddigi vagyonnyilatkozatai. Magyar Péter ugyanakkor azt állítja: a vagyonmegosztásról szóló megállapodás aláírása után Varga Judit megköszönte neki a rugalmasságát. Lapunknak azt is elárulta, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a saját vagyonnyilatkozatát.


"Egyezséggel váltunk. Minden feladtam! Anyagilag is borzasztó rosszul jártam, de egy bugyiban eljöttem volna igazság szerint. Meg lehet nézni a nyilvános vagyonnyilatkozatomat, hogy én hogy jártam a válással"

– ezt mondta a Hajdú Péternek adott interjújában a minap Varga Judit, akinek a válása nem csak magánéleti, de belpolitikai vihart is kavart. Miután Varga februárban a kegyelmi botrány kirobbanását követően bejelentette, hogy lemond a parlamenti mandátumáról, és visszavonul a közélettől, volt férje, Magyar Péter ugyancsak lemondott a Magyar Közútnál és a Volánbusznál betöltött pozícióiról. Magyar ezután politikai hadjáratba kezdett, és a Partizánnak adott első interjúját követően bő egy hónappal eljutott a pártalapítás gondolatáig.

Magyar kezdetben a volt feleségével kapcsolatban barátságos, már-már védelmező hangnemet ütött meg (főleg a kegyelmi ügy vonatkozásában), Varga pedig nem szólalt meg, ám az utóbbi pár hétben igen elmérgesedett a nyilvánosság előtt folytatott párbeszédük. Varga Judit párkapcsolati erőszakkal vádolta meg volt férjét, Magyar pedig hazugságnak nevezte ezt. A történet kicsúcsosodása volt a Hajdú Péter YouTube-csatornáján leadott interjú, amelyben Varga azt állította, az erőszakos férjétől való elválása nem csak érzelmi, de anyagi terhet is rótt rá. Cikkünkben a volt igazságügyi miniszter felszólítását követve a vagyonnyilatkozatai alapján nézzük meg, mire utalhatott...

„HA NEM LESZEL OROSZPÁRTI, MEGHALSZ” – DEPORTÁLT UKRÁN GYEREKEK PUTYIN ÁTNEVELŐTÁBORAIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.04.05.


Liza és Denisz. Herszoni ukrán tinédzserek, akiket az otthonukat megszálló oroszok választottak el a családjuktól. A Putyin-rezsim majd’ egyévnyi felügyelete után most próbálnak visszailleszkedni az ukrajnai hétköznapokba. És, több mint két év háború ellenére, terveik vannak. A Válasz Online riporterének a hazatérésüket menedzselő szervezet Kijev megyei bázisán mesélték el részletesen, mi történt velük.

„Népirtás bűntette alatt bármelyik következő cselekmény értendő, amelyet valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport, mint olyan, teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával követnek el: (…): (e) csoport gyermekeinek más csoporthoz való elhurcolása.” (a Római Statútum 6. cikke)

285 gyerek név szerint azonosítva. Többségüket 2022 októbere és novembere között regisztrálták az orosz gyerekvédelmi rendszerbe. Örökbe fogadhatók, noha az orosz emberi jogi biztos korábbi ígérete szerint gyerekotthonokban helyezik el őket, és ha vér szerinti rokon jelentkezik értük, hazatérhetnek. A 285-ből legalább 76-ot már örökbe is fogadtak. Pőre adatok egy friss oknyomozásból, amely a héten jelent meg a Versztka független orosz portálon.

A 26. hónapja tartó orosz–ukrán nagyléptékű háború egyik legfájdalmasabb vetülete a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba hurcolt ukrajnai gyerekek ügye. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumába cikkelyezett bűncselekményről van szó, ám Moszkva – amely 2016 novemberétől nem tekinti magát a statútum részes felének – rendszerint azzal a magyarázattal áll elő, hogy csak megmenti a gyerekeket a háborús veszélytől. Ez nem hatotta meg az ICC-t: tavaly márciusban kiadott nemzetközi elfogatóparancsának alanya Vlagyimir Putyinon kívül az elnök gyerekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova volt.

A probléma léptékét leginkább az ellenségek számháborúja érzékelteti. Ukrajna szerint eddig 19 546 gyerekről van szó, míg Oroszország több mint 700 ezerről beszél. Blinken amerikai külügyminiszter 2022 júliusában – amikor Kijev és Csernyihiv megye már felszabadult, de Harkiv megye jelentős része és Herszon megye nyugati fele még orosz kézen volt – 260 ezret becsült...

EGYRE TÖBB ROSSZ HITEL MÖGÉ KELL BEÁLLNIA AZ ÁLLAMNAK, HOGY A MAGYAR CÉGEK FORRÁSHOZ JUSSANAK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.04.04.


Az állami kezességvállalás ideális esetben jó stimuláló módszere a vállalati beruházásoknak, mert a cégek olcsóbban juthatnak hitelhez. Ilyenkor egy harmadik fél, jelen esetben egy állami hátterű szervezet kezeskedik azért, hogy a bank visszakapja a pénzét, ha a vállalkozás nem tudná azt kifizetni, vagyis a hitelkockázatot a kezes veszi át.

Ha időközben csődbe megy a cég, vagy bámilyen más oknál fogva nem tudja visszafizetni a – például gyárbővítéshez kapott – hitelélt, akkor kezesként az állam fizet, így ezeket az összegeket a költségvetési kiadásokban is fel kell tüntetni.

Megnéztük ezeket az adatokat, és kiderült, hogy az elmúlt hét évben összesen közel 150 milliárd forintot kellett az állami hitelgarancia programok után kifizetnie a magyar államnak. Ezt mutatja be az alábbi ábra a kezességvállaló állami szereplőkre lebontva (a 2023-as adat még tervezet volt cikkünk írásakor). Jól látszik, hogy 2022-ben nagy ugrás volt az összegben, hiszen az gyakorlatilag megduplázódott 2021-hez képest, de a 2023-as 40 milliárd forint is jelentős éves növekedést takar...

„VAN ITT VALAKI, AKI KÉPES FELKAVARNI AZ ÁLLÓVIZET” – TÍZEZREK KÉSZÜLNEK, ANGLIÁTÓL AUSZTRIÁIG JÖNNI FOGNAK EMBEREK MAGYAR PÉTER SZOMBATI TÜNTETÉSÉRE

NÉPSZAVA
Szerzők: CZENE GÁBOR, KRAUSZ VIKTÓRIA
2024.04.05.


A támadások azt igazolhatják támogatói számára, hogy Magyar Péter valóban veszélyes a Fideszre nézve – magyarázta Mikecz Dániel politológus, hogy ezúttal miért látszik kevésbé hatásosnak az Orbán-kormány máskor pusztító propagandája.


Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért – ezzel a címmel hirdetett tüntetést április 6-ára, szombatra Magyar Péter. A „nemzeti menet” a program szerint a Deák tér környékéről délután 2 órakor indul majd a Kossuth térre, hogy követelje: „a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”.

Magyar Péter március 15-én tartott demonstrációjának Facebook-oldalára előzetesen 13 ezren jelentkeztek be (résztvevőként vagy érdeklődőként), a valóságban aztán ennél is jóval többen gyűltek össze az Andrássy úton. Mostanában már 32 ezer felett jár a szombati tüntetésre bejelentkezők száma, ami csaknem két és félszerese a korábbinak.

Már a március 15-i rendezvényét is zászlóbontásként jelentette be Magyar Péter, noha arról továbbra sem lehet tudni, hogy milyen párttal egyezett meg az európai parlamenti választáson való indulásról – emlékeztetett kérdésünkre Mikecz Dániel politológus. Politikai jelentősége szerinte annak lenne, ha a lehetséges támogatók és a közvélemény a szombati demonstráción többet tudhatnának meg ennek részleteiről. Mivel Magyarnak szüksége van az aktivisták munkájára az EP-kampányában, így a rendezvény egyben a toborzásra is lehetőséget adhat.

Az utóbbi hetekben – folytatta Mikecz Dániel – a kormány politikai gépezete azon dolgozik, hogy hiteltelenítse Magyar Pétert. (A volt feleség, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter hosszan nyilatkozott párkapcsolati konfliktusairól, a vele szemben alkalmazott lelki és egyéb erőszakról a Frizbi című műsorban. Magyar Péter, aki politikai lejárató kampányról beszélt, tagadta a vádakat.) A szombati tüntetés megmutatja, hogy demobilizálta-e Magyar Péter támogatóit a házasságáról kikerült részletek, a bántalmazásról elmondottak. Ismert azonban az a jelenség – tette hozzá a politológus –, hogy egy politikai eseményről, jelesül a március 15-eiről lemaradók egy másik alkalommal kívánhatják pótolni részvételüket, ami így erősítheti a részvételt...

KARSAI DÁNIEL GYŐZELME

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.04.


Nehéz szívvel írom ezt a jegyzetet, mert egy ember életéről van szó, akit nem szeretnénk elveszíteni, mert a világ sokkal jobb és szebb attól, hogy Karsai Dániel közöttünk van. Ezt úgy is mondhatom, mint egykori ügyfele, akinek pert nyert a magyar állammal szemben. Soha ilyen korrekt, professzionális emberrel nem találkoztam.

Talán nem véletlen, hogy Karsai Dániel olyan emberek ügyeit vállalta el, akiket jogsérelem ért. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához csak olyanok fordulhattak, akiknek az emberi jogait megsértették. A sors kegyetlen iróniája az, hogy Karsai Dániel utolsó emberi jogi ügye saját emberi méltóságának védelme.

Karsai Dániel a megvesztegethetetlen, szakmája minden szabályát betartó, elvtelen alkukat nem ismerő, etikai kérdésekben semmiféle kompromisszumra nem hajlandó, a legkiválóbb szakember, akinek talán azért kell elhagynia ezt a földet, mert ez a föld tényleg nem méltó hozzá, és a maga makulátlan tökéletességével és emberségével idegen benne.

Vagy talán ő az egyedül alkalmas és hiteles ember, aki képes olyan embereket képviselni, akik az emberi élet legvégső stádiumában szeretnének emberhez méltóan élni és halni, s az ehhez való jogukat érvényesíteni, de nincs hangjuk. Karsai Dániel személyiségét, erejét mutatja, hogy a közélet megkerülhetetlen személye lett. A véleménye mindenben számít.

Görög tragédia játszódik a szemeink előtt, ahol az emberi nem legvégső kérdései vannak terítéken, ellenfelei pedig vallásos dogmák, babonák foglyai. Fel sem fogják, miről van szó. Inkább irtóznak a témától, miközben Karsai Dániel az emberi élet legvégső kérdéseit teszi fel nekik, a mának élő, élvhajhász, a pacalpörkölt fűszerezésének színvonalán élőknek.

Ezek az emberek gondolkodni sem mernek, parancsot teljesítenek, szemébe sem néznek az Embernek, aki kikezdhetetlen logikával és az igazság erejével szembesítené őket, akik nem rendelkeznek saját életükkel sem, nemhogy a halálukkal. Minőségileg nem érik fel, amiről dönteniük kellene, el sem jutnak addig, hogy döntsenek. Meg sem hallják az emberi szót.

Karsai Dániel az emberi nem legmélyebb rétegeiből hoz fel kérdéseket, érzelmeket. Olyan szintre emelkedett az emberi élet végső kérdéseit illetően, mint talán senki. Az állammal áll szemben, amely nem szolgál, amely felette áll az embereknek, és azt gondolja, hogy jó és rossz tudója, élet és halál ura, miközben semmit nem tud az Emberről, életről és halálról.

Karsai Dániel, az Ember áll szemben egy fasiszta állammal, amelynek képvielői bután néznek rá, megszólalni sem tudnak, nem is mernek, mondani sem tudnak semmit. Úgy élnek, mintha nem is élnének, nem látják maguk előtt a nembeli Embert, a sorsot, ami rájuk is vár. Nem értik a kérdést, ami az ő kérdésük is. A kérdésig sem jutnak el.

Annyit tudnak, és megértenek, hogy valaki jogot akar arra, hogy emberhez nem méltó életét megszüntesse, és erre a brossúrák, a dogmák sematikus előítéletével felelnek, a jogot elvitatják, hogy mindenki dönthessen magáról. Ha emberi érzés lenne bennük, és az önállóság morzsája, szabályozhatnák, hogy azok használják ezt a jogot, akik jogosultak.

Karsai Dániel segítene nekik. De el sem jutnak az emberi minimum szintjére. Nem tudnak felemelkedni az emberi lét spirituális szintjére, de még a materiális szintjére sem. Ahogy Karsai Dánielhez viszonyulnak, elmond mindent a NER szellemi, érzelmi, intellektuális és emberi színvonaláról.

Emberi nagyság kell olyan embert elengedni, a jogát megadni, akit szeretünk. Ez a szeretet és a tisztelet legfájdalmasabb, de legmagasabb foka. Márpedig Karsai Dánielt szeretjük. A magyar társadalom rejtett emberségét mutatja, hogy Karsai Dánielt mindenki szereti. Ez pedig nagy szó ebben az országban. Bármit megtennénk, hogy megmentsük.

A jobbik énünk van benne, akik mindig szerettünk volna lenni.

Görög tragédia, ami játszódik előttünk, de az egyik fél méltatlan, nincs azon a színvonalon, hogy emberhez méltó párbeszédet folytasson, egyenértékű kérdéseket tegyen fel, vagy ellenvéleményeket fogalmazzon meg. Karsai Dániel egy embertelen, szűklátókörű, barbár állammal szemben képviseli az Embert. Meglepődik ezen valaki? Ez a világ.

Mindnyájan Karsai Dániel vagyunk, benne van az összes fájdalmunk, a tragédiánk, minden szenvedésünk, minden méltánytalanságunk, mindnyájunk krisztusa ő, aki a fájdalmainkat hordozza, ha nem is tud megváltani minket. Ahogy vele bánnak, úgy bánnak velünk, amit ő kap, azt kapjuk mindnyájan. Ő a mi szubsztanciánk, lakmusz papírunk.

Karsai Dániel méltónak találtatott arra, hogy képviselőnk legyen Isten és ember előtt, aki önsajnáltatás nélkül, emberhez méltóan viseli a keresztet, akiben megjelennek az ember megválaszolatlan kérdései, hogy miért ó, Uram? Hogyan és miért történhetett ez meg, mi az Örökkévaló üzenete ezzel? Miért engedte meg? Miért? Miért éppen ő?

Nem tudjuk, csak azt tudjuk, hogy ez a csodálatos ember, valamiféle hasonlóságot mutat azzal, akit nem ismerünk, de szeretünk, akihez nem vagyunk méltók. Karsai Dániel talán nem éri meg, hogy az erőfeszítései sikerrel járnak, de innen üzenjük, hogy semmi nem volt hiábavaló, nemcsak magát nemesítette, de minket is. Egyszer aranyba öntik a nevét.

Ha rá gondolunk, jobb emberek leszünk. Vele vagyunk minden napon, a fájdalmában, a gyötrelmeiben, az elviselhetetlen lelki szenvedésben. Szeretnénk, de nem tudjuk átélni a borzalmat, de vele és benne vagyunk. Tudjuk, hogy nem igényli, nincs szüksége erre, és a fizikai gyötrelmeknél borzalmasabb, hogy nem tudja emberi méltóságát megőrizni.

Vannak, akik azzal követnek el embertelen bűnöket, hogy elveszik emberek életét, és vannak, akik azzal, hogy nem hagynak valakit meghalni. Nincs ennél mélyebb dráma. Miközben a Liverpool nyert, a tőzsde nem ingadozik, holnap eső lesz, és emelkedett a benzin ára. Eközben Karsai Dániel vívja mindnyájunk harcát az emberi méltóságért.

Kevés ember van, aki élete végső szakaszát is másoknak áldozza, nemes célokért küzd. Karsai Dániel már győzött. Legyőzte az életet és a halált, a közönyt, a korlátoltságot, a vallásos dogmatizmust és butaságot. Morálisan megsemmisítette az ellenfeleit. Bátorságot és erőt adott mindenkinek, aki emberhez méltó életet akar élni. Dani, nem élsz hiába.

Zavarban vagyunk. Méltatlannak érezük és szégyelljük magunkat. Nem tudunk méltóan szólni, csak szeretnénk. Szeretnénk a szeretetünket kifejezni, de nem tudjuk. Nincsenek szavak. Karsai Dániel jelkép lett. A Magyar Civil Becsületrend kitüntetettje, s Pro Urbe Budapestért díjat kapott tegnap, amit az öccse vett át. Szeretettel gratulálunk.


A FELELŐTLEN GAZDÁLKODÁSNAK MEG KELL FIZETNI AZ ÁRÁT

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.04.05.


A kormány túlköltekezése miatt nőtt meg az ország államadóssága 12 hónap alatt 15,07 százalékkal – véli Burány Sándor. A közgazdász, volt ellenzéki parlamenti képviselővel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. februári végi adatai szerint a jelenlegi magyar államadósság összesen 53 714 milliárd forint, noha egy évvel korábban még „csak” 46 681 milliárd volt. Miközben Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy „Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is a közé a 16 uniós tagállam közé tartozik, amelyek csökkenteni tudták tavaly az államadósságukat”.


Magunkra vettük a „nagyon eladósodott kelet-közép-európai ország” címkét, a kormány az elmúlt években ugyanis gyakorlatilag lenullázta az előző tíz év adósságcsökkentését. A kormány most elkötelezettnek tűnik, hogy visszatérhetünk a csökkenő adósságpályára, ami 2010-es évek második felét jellemezte. Varga Mihály ezt ígéri. A számok mit mutatnak?

Ehhez fegyelmezett költségvetési politika kellene, illetve az, hogy az infláció letörése tartósan folytatódjon. Az eredendő bűnt akkor követte el a Fidesz-KDNP kormány, amikor 2011-ben elvették a magán-nyugdíjpénztárakban lévő vagyont. Sokmillió magyar ember megtakarításai kerültek ezzel veszélybe. Pedig akkor azt mondták, hogy ezt a pénzt a korábbi években felhalmozódott államadósság törlesztésére fordítják.

Tudjuk, erről szó sem volt. Külföldön lévő MOL-részvényeket vettek vissza, elfolyt a pénz más csatornákon...


Ebből tényleg nem lett semmi. Most ott tartunk, hogy az ország eladósodottsága ismét magas szinten jár. Ez azért következett be, mert a kormány néhány év takarékossága után folyamatosan túlköltekezett és erről ma sem akar lemondani. Ennek azonban beláthatatlan következményei lehetnek!

Hogyan jutottunk idáig?

Hosszú volna felsorolni. 2020-tól a koronavírus járvány hatására a kormány indokolatlan beszerzésekbe kezdett. Emlékszünk, máig tisztázatlan módon, 300 ezer lélegeztetőgépet, teszteket és az EU által jóvá nem hagyott vakcinákat vettek, amelyeket hitelből finanszíroztak. 2021-ben a kormány nem akart megfelelni az EU jogállamisági kívánalmainak, így nem kapott Magyarország támogatást az uniós helyreállítási alapból. Ezért az állam 48 óra leforgása alatt mintegy 1600 milliárd forint hitelt vett fel devizakötvény formájában. 2023 januárban újabb devizakötvényeket dobtak piacra, mintegy 1600 milliárd forint értékben, majd szeptemberben ismét 680 milliárd forint 10 éves futamidejű államkötvényt bocsátottak ki. Ha nagyon rövid időn belül nem fogják vissza a felesleges túlköltekezést, még nagyobb lesz a baj.

Az egyik legkézzelfoghatóbb jele ennek például a gyenge forint…


Igen, ez is annak a következménye. Ma attól kell tartanunk, hogy tartósan is gyenge marad a pénzünk, ami ismét megnöveli majd az inflációt. Közben újabb és újabb forrásokat kell majd előteremteni, miközben látjuk, hogy nincs pénz az államkasszában. Marad ismét a hitelfelvétel. Most ott tartunk, hogy a lakosságot „szelíd erőszakkal” a banki betétek felől az állampapírok felé terelik, hogy amennyire lehet, a magyar emberekkel fizettessék meg a túlköltekezés árát. Nem szabad elfelejteni, ezeket a kötvényeket egyszer be kell majd váltani...

AZONNALI, RADIKÁLIS BÉREMELÉST KÖVETELNEK NYÍLT LEVELÜKBEN A KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOLGOZÓI

QUBIT
Szerző: NAGY GERGELY
2024.04.03.


Az ELTE és a BME és a Zeneakadémia után azon az MKE-n is béremelést követelnek, amely 2018 óta változatlan költségkerettel működik
...

...A szöveg ismerteti a jelenlegi bérhelyzetet is:

„Egy PhD/DLA fokozatszerzés közben lévő egyetemi tanársegéd, tudományos fokozattal nem rendelkező nyelvtanár, vagy óraadó havi bruttó bére eseti kiegészítések nélkül átlag 395.000 Ft. Egy PhD/DLA fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus havi alapilletménye bruttó 422.000 Ft. A vezető beosztású egyetemi docensek bruttó garantált havi alapbére is csupán átlagosan 584.000 Ft, míg az egyetemi tanároké 813.000 Ft. A doktori képzésben résztvevők a tanulmányaik első két évében 140 000 Ft, a második két évében 180 000 Ft havi ösztöndíjat kapnak, amelyből képtelenség ma Magyarországon megélni. A dolgozók és doktoranduszok közül sokan a tisztességes megélhetés érdekében másod-, illetve harmadállást kényszerülnek vállalni, ami hamar kiégéshez és az egyetemi, alkotói pálya elhagyásához vezet.

Az MKE-FDSZ levele leszögezi, örvendetes, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok fizetését emelte a kormány, és hangsúlyozza, hogy az MKE dolgozói szolidárisak is velük, ahogyan a többi egyetem dolgozóival is. Most azonban itt az ideje, hogy „saját, méltatlan és hosszú évek óta rendezetlen béreikért” emeljenek szót.

A levél négy követelést fogalmaz meg:

- követelik a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021–22-től bevezetett 15+15%) beépítését az alapbérbe,

- az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50 százalékos azonnali emelését minden munkakörben és beosztásban, valamint az az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát,

- a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetését, az oktatók, illetve a kutatást-oktatást támogató kollégák bérének ehhez igazítását,

- valamint mindezek inflációkövető, garantált éves emelését.

A KÖZVETLEN KONFRONTÁCIÓ VESZÉLYE AZ ATOMFENYEGETÉS KORÁBAN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.04.05.


Összeférhetetlen Varga Judit, lemondott Balog Zoltán és egy kicsit legyőzött Recep Tayyip Erdoğan a 444 napindító hírlevelében.

A kora nyárias hétvége előtt még egyszer jelentkezik a 444 – nem akármelyik, hanem az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreit összefoglaló – hírlevele.


POLITIKA

Magyar Péter szerint összeférhetetlen Windisch László és Varga Judit viszonya: az exférj szerint Varga az ÁSZ elnökével való kapcsolata miatt mondott le az igazságügyi miniszteri pozíciójáról.

Balog Zoltán távozott egy belvárosi közalapítvány kuratóriumából, miután másfél hónapja követelték a lemondását.

Az M1 beszállt a szlovákiai választási kampányba, miközben odaát kampánycsend van: egy közel félórás alákérdezős Peter Pellegrini-interjút csütörtök reggel már másodszorra adtak le, és nem kétséges: a szombati elnökválasztásig megismétlik még néhányszor.

- A csádi parlament döntésén múlik, hogy mennek-e magyar katonák az országba.

- Még mindig csak felderítési szakaszban van a recski bánya ügyében folytatott nyomozás, gyanúsítottat nem hallgattak ki.

- Elkészült a Fidesz EP-listája.

GAZDASÁG

A leköszönő tihanyi polgármester lánya 60 százalékkal olcsóbban kaphat meg egy értékes telket: még januárban döntötte el az önkormányzat, hogy értékesíteni szeretné a 600 m2-es belterületi építési telket, amit olyanok kaphatnak meg kedvezményesen, akiknek nincs tihanyi lakóingatlanjuk.

A felesleges értekezletek és a belső kommunikációs akadályok is hátráltatják a munkát: a megkérdezett 1000 magyar irodai dolgozó kétharmada legalább heti 1-2 meetinget feleslegesnek tart, de 12 százalékuk heti 3-4-et is inkább e-maillel váltana ki.

Magzatkárosító oldószert talált a gödi Samsung-gyár szennyvízében a Greenpeace, ami azt szeretné, hogy többé ne kerüljön ki az anyag a gyárból.

- A VSquare szerint Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart.

- Az elmúlt hetek adok-kapja után leült egyeztetni Matolcsy György és Nagy Márton.

- Elképesztő luxust találtak az MCC kiszivárgott könyvelésében: téli tábor luxusszállodában, cateringre 100 milliók.

- EU-s forrásokat függeszthet fel teljesen az Európai Bizottság, mert aggályaik vannak az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénnyel kapcsolatban.

OROSZORSZÁG

Három nagy EU-s ország külügyminisztere közös cikkben buzdítja Európát a fegyverkezésre. „Nem szabad hibáznunk: Ma Ukrajnát támadják - holnap talán Európa egy másik részét. Oroszország pedig belátható időn belül nem fog felhagyni agresszív és imperialista politikájával” – írja a német, a francia és a lengyel külügyminiszter.

Szergej Lavrov azt mondta, Moszkvának nem Zelenszkijjel kell tárgyalnia az ukrajnai rendezésről, hanem azokkal, akik őt utasítják, Dmitrij Peszkov szerint pedig Moszkva és a NATO viszonya a közvetlen konfrontáció szintjére süllyedt.

Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás elrettentésére irányuló stratégia részeként az oroszok szüntelen atommal fenyegetik a Nyugatot: orosz tisztviselők, közéleti szereplők, újságírók két éve megállás nélkül vizionálnak pusztítóbbnál pusztítóbb atomcsapásokat olyan, a nyugati szövetséghez tartozó városok ellen, mint Párizs, Garmisch-Partenkirchen, Bukarest, München vagy Marseille.

Kínai befolyástól tartanak a lengyel kikötőben, ahol az Ukrajnának szánt fegyvereket szokták kirakodni.

- Emir Kusturica meglátogatta Putyint, a háború támogatása után nyíltan pénzért kuncsorgott, Putyin pedig jelezte, hogy fizetni fog.

KÜLFÖLD

Hatalmas infláció, megkérdőjelezhető jelöltek és egy radikális iszlamista párt is szerepet játszhatott Recep Tayyip Erdoğan vereségében: a török választásról és annak lehetséges okairól beszélgettünk Pénzváltó Nikolett Törökország-szakértővel.

Izrael válaszcsapásra számít, miután Szíriában kilőttek egy iráni parancsnokot. Joe Biden konkrét lépéseket vár Netanjahutól a gázai humanitárius helyzet javítására, az USA ahhoz mérten fogja meghatározni az izraeli politikáját, hogy ezek a konkrét lépések mennyire járnak sikerrel.

Venezuela törvényben annektálta Essequibót, amit Guayana ellenőriz, egyre jogosabb az aggodalom, hogy Venezuela megpróbálhatja katonailag megszállni a területet.

- Szövetségi ügynökök razziáztak Puff Daddynél, aki továbbra is tagadja a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat.

- Április 25-től belépődíjat szednek Velencében.

- Németország legalizált, de vajon hol és hogyan lehet még füvezni az EU-ban?


És volt Tyúkól is.