2018. március 24., szombat

SIMICSKA POFONJAI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.24.


...Orbán belegyalogolt Simicska egzisztenciális érdekeibe és ezzel a hiúságába is, felrúgta az egyenrangúság látszatát, mellyel egyébként Simicska soha nem élt vissza.Valószínűleg azt hitte, hogy ugyanolyan beszélő szerszámmal van dolga, mint amilyen a többi csicskája, csak azt felejtette el - pontosabban az zavarta fenemód -, hogy a Fideszben kettejük közül ki csinált a másikból valakit, nem volt pontosan tisztázott dolog.
Egy olyan pillanatban, , mikor eléggé erősnek érezte magát megróbálta nyilvánvalóvá tenni, hogy ki áll a Fideszben a táplálozási lánc csúcsán, és - mintha a liba a nyertes libakiállítás után megpróbálná levágással fenyegetni a háziasszonyt - elkezdett erősködni. Erre a jóbarát bebizonyította, hogy ő az, aki a legjobban ismeri a Vezér leglényegét, és közzé is tette ismereteit a maga rusztikus módján.
Orbán egy geci, mondá a klasszikus mondatot, és ezzel kivívta az örök haragot.
Orbán első mérgében éppen úgy viselkedett, ahogy azt Simicska kalkulálta, kicsinyes bosszúhadjáratba fogott, ellenfele viszont - miután a véleményét belesulykolta a köztudatba (mellesleg mindenki Orbánon röhögött) - elhallgatott, semmit nem mondott, nem fenyegetőzött, hallgatott.
Valószínűleg ismerte a bölcsességet, mely szerint a bosszú olyan étel, mely hidegen jó, és nem érdekelte a másik bölcsesség, mely szerint, ha bosszút akarsz állni ássál mindjárt két sírt...

És hát, ahogy az várható volt, a választások előtt meg is érkezett egy-két tockos, majd Kósa ügyével egy saller is befutott.
És ez még csak az eleje, hiszen látnivaló, hogy Simicska tudja, mit csinál.
Nem jelenik meg személyesen, kiszivárogtat, betartja a fokozatosság elvét, hagy egy-két napot az információk feldolgozására, és egyre emeli a tétet, Orbán meg áll a céltábla előtt, és behúnyt szemmel reménykedik, hogy az őrült késdobáló csak körbedobálja, de őt nem találja el.
Ez sok mindentől függ, Simicska ugyanis nem érzelemből politizál, hanem hideg számítással, és ez azért bármikor hozhat meglepetéseket, de az, hogy degeszre tömi pénzzel a Jobbikot, azért azt jelenti, hogy számára máris megvan a Fidesz váltópártja, melyet lelkesen taszigál a közép felé.
Vona is tudja, ha nem akar élete végéig a politika peremvidékén szambázni, akkor a pártját elfogadhatóra kell sminkelni, és ha sikerülhetett a hajdan liberális Fideszből horthysta keresztény-nemzeti pártot csinálni, hát sikerülhet a Jobbikból is radikális konzervatív pártot alakítani.
A magyar néplélek ismeretében ez nem kizárt.
Sok minden hátra van még, Simicska lapjai még kézben vannak, és az Úr legyen irgalmas Orbánhoz, ha volt haverja egyszer megrántja a vállát és azt mondja, hogy nem érdeklik a következmények, amire egyébként képes is az olyan ember, aki úgy vágta ki szomszédja kerítésoszlopait flex-el, mint favágó az erdőt tarvágás idején.

Simicska soha nem fog a baloldallal egyezkedni, lepaktálni, de szándékán kívül megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy a baloldal összekaparhassa végre magát.
Hát akkor drukkoljunk neki, és nézük érdeklődéssel az előadást...

FÖLÁLLHAT-E INNEN ORBÁN VIKTOR?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.24.


Teljesen mindegy, ki nyeri a választásokat, legfeljebb egy erős kétharmad adhatja vissza Orbán önbizalmát -- átmenetileg. (De emlékszünk, néhány hónapja még a háromnegyed is bőven képben volt, ám erre már senki sem számít egyik oldalon sem.) Az utóbbi hetek Fidesz-körüli, a miniszterelnök személyére is rávetülő botrányai (Tiborcz, Kósa, Semjén, Lázár, az orosz propagandagépezet mintájára és közvetlen importőrjeként kiépített hazai szutyok-sajtó lelepleződése, a nyugdíjasok választás előtti megvásárlása, Orbán március 15-i fenyegetőzése, az elaggott rendszer terméketlenségéről küldött napi rendszerességű hírek a halálos kórházakból, a járhatatlan autópályákról, az EU és a világ fokozódó türelmetlensége Putyinnal és magyar helytartójával szemben), aztán a párt hódmezővásárhelyi, a város politikai történetének ismeretében bízvást mondható: földindulásszerű veresége, a civilek megélénkült választási kezdeményezései, az ellenzéki kiútkeresés reménytelen, de észlelhető fordulatai.... mind erodálják nemcsak a még mindig valószínű Fidesz-győzelmet, hanem -- ami fontosabb -- megrengették a Fidesz-vezérek önbizalmát és erkölcsi alvilágát, megmutatták a rendszer agyaglábait és már közép távon alapjai lehetnek a koncentráltabb ellenzéki harcnak a rezsim ellenében. Ami ennek kapcsán még fontos: azt is egyre többen látják már, hogy Orbán rendszerének legalább olyan fontos támasza a vele szimbiózisban élő, inkompetens ellenzéke, mint (voltak) a vele kapcsolatos illúziók.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere már bizonyosan a legkárosabb politikai korszakok közé fog bevonulni a magyar történelemben, és ezen senki és semmi nem tud már változtatni, ami közép távon a legitimációjának fokozatos elvesztéséhez fog vezetni. Orbán aligha tud ezen már fordítani, mert a rendszere beleállt a kizsákmányoló-destruktív politikai hagyományba, amelyből nincs visszaút részint a vezér pszichéje, részint amiatt, hogy ezzel is óhatatlanul beindulna a rezsim szétesése. A NER-t nem lehet konszolidálni, ami valószínűleg egy-két évig még a destruktivitása erősödését váltja ki. A rendszer egyedüli (véletlenszerű) pozitívuma szemléleti: a nemzeti-etnikai önbizalom európai képviselete politikai igénnyé vált vele és ismét megmutatkoztak a politikai racionalizmus határai -- most már csak azt kell elérnünk, hogy ennek az önbizalomnak alapja is legyen. Vannak persze az utóbbi nyolc évnek részeredményei is (a magyar egoizmust megszólító családtámogatási rendszer, a közmunka kiterjesztése, az adórendszer egyes darabjai, de mind kapcsán nagyon fontos felfogni, hogy közben a hasznaikat aláásó folyamatok is beindultak az orbánizmusban, tehát a hatásuk minimum kétséges).

Az Orbán-rezsimről sokszor elmondták már, hogy bukásra van ítélve, és annak ellenére, hogy minden kisebb-nagyobb válságát túlélte eddig, ez a szentencia változatlanul igaz. (A rezsim -- éppen a legitimációjának túlnyomórészt érzelmi-irracionális jellege miatt -- nem fokozatos "felvilágosodással", apránkénti belátással fogja elveszíteni a támogatottságát, hanem többé-kevésbé egyetlen bummal: mint minden érzelmekkel habarcsolt hazug konstrukció.) Eközben az etnicista-populista oldal a liberális demokráciák bukását várja a Nyugaton, holott erre az alapvető társadalmi logikák és struktúrák miatt nem volt valós esély soha, de mára már az esély látszata is elmúlt a migráció és a putyinista agresszió természetének alaposabb megismerésével. A ránk váró, részben már úton lévő digitális technológiai forradalommal Európa magországai ismét megerősíthetik a helyüket a világban, illetve a globalizáció csak folytatódni fog, mert a technológiák piaca tovább globalizálódik; egy szoftver, IoT vagy big data megoldással kisebb-nagyobb cégek végigsöpörhetnek az egész világon és ettől kezdve csak az lesz a kérdés, hogy Magyarország az algoritmusok melyik végén fog elhelyezkedni. Ott, ahol készítik és irányítják ezeket, vagy ott, ahol alkalmazzák őket és irányíttatnak általuk. A játék már most sem Orbánról stb. szól, amit ő pontosan tud. És a választók többsége is rövidesen meg fogja tudni.

BEMUTATJUK A REZSICSÖKKENTÉST, AZ ELMÚLT NYOLC ÉV LEGNAGYOBB SZEMFÉNYVESZTÉSÉT

24.HU
Szerző: EMBER ZOLTÁN
2018.03.24. 


Megmutatjuk, hogyan fordult visszájára a rezsicsökkentés az elmúlt nyolc évben.

"A rezsicsökkentés az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb szemfényvesztése, a magyar emberek átvágása" – mondta lapunknak Holoda Attila, a 2010-es Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára.

A szakértő szerint a rezsicsökkentés:

- veszteséget okozott a magyar háztartásoknak,

- nem a rászorulókat segítette, mindenkit ugyanúgy támogatott,
áremelkedéshez vezetett (például a pékek energiaszámlája megnőtt, amit ráterheltek a kenyér árára),

- nem ösztönözte a lakosságot energiahatékony beruházásokra,

- erre hivatkozva lehetett kiszorítani vagy államosítani a külföldi energiacégeket.

A rezsicsökkentés 2012 decemberében vette kezdetét, ám a világpiacon 2013 végétől esnek a földgázárak, a magyar hatósági ár viszont azóta nem csökkent. A fordulat 2016-ra vált láthatóvá a hazai energiarendszerben. Legalábbis a Magyar Energiakereskedők Szövetségének adataiból az látszik, hogy 2016-tól a szabadpiaci ár már olcsóbb, mint az állam által kínált lakossági ár.

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. az MSZP által kiperelt adataiból az is kiderült, hogy már 2013-2014-ben bő 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság a gázért, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna. Csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás.

Tóth Bertalan frakcióvezető szerint

a Fidesz 2013 és 2017 között a magyar háztartásokat átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg az indokolatlanul magasan tartott gázárral...

ÜZENIK ORBÁNÉK: NEM PATKÁNYOK A III/II-ESEK, AZ ÁRULÓK, DE PATKÁNYOK, AKIK ELMONDJÁK, AMIT GONDOLNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.03.24.


Mert már nem csak az agyakat, a szíveket is átmosták a pártban. De ami tegnap betonnak tűnt, holnapra ropivá szelídül. Vélemény.

Egy mondat a Fidesznek erről a hetéről: az egykori III/II-es ügynök fideszes Szita Károly magyarázatként arra, hogy a mocskos kommunista diktatúra titkosrendőrségének a saját családjáról is jelentett, azt mondta, az ellenzék bármire képes. Aztán kiderült, Szabó Zsolt fideszes államtitkár 1,2 milliárd forintot parkoltat egy belize-i offshore számlán, Szatmáry Kristóf fideszes képviselő havi 2,5 millió „láthatatlan” jövedelemhez jut egy biztosítási trükk-konstrukciónak köszönhetően, ám elmaradt a gyermekes családok kilakoltatásáról szóló vitanap, mert a fideszes képviselők nem mentek be a munkahelyükre, a parlamentbe.

Mindez úgy tűnik, mintha a Fidesz egy hetének rezüméje lenne, ám valójában a mai Fidesz leglényegének összegzése.

Ha ugyanis lenne bármi ezen kívül, Orbán Viktor reagált volna valamelyik ügyre.

De nincs olyan erkölcstelenség, minősített hazaárulás, mely immár ne férne bele a kormányfőnek. Erről a politikai közösségről mindent elmond szegény Bayer Zsolt patkányozása: a publicista gyalázza azokat, akik szerint fenyegetés, gyávaság a kormányfői beszéd, melyben a választás utánra helyez kilátásba bosszút, leánykori nevén erkölcsi, jogi, politikai elégtételt, de nincs megjegyezhető mondata a saját családjáról jelentő III/II-esről.

Patkányok azok a magyarok, akik véleményt mernek nyilvánítani, de nem patkányok a magyarok árulói, akik komcsi diktatúrának jelentenek szeretteikről, vagy éppen elteszik a közösség pénzét?

Ma itt tart a kormánypárt, melynek a hatalom és a pénz maradt az identitása.

Az már oké, hogy a lopásnak nincs következménye, hiszen a rendszer összetartó ereje a korrupció. Legkésőbb az Elios-ügy óta nyilvánvalóan tudjuk, hogy közhatalmi eszközöket használnak arra, hogy szervezetten csaljanak, a közpénzt hatalomközeli magánvagyonokká alakítsák, és hogy megőrizzék saját maguknak tükörképességüket, elnevezték a lopást politikának, nemzetitőkés-réteg építésének, és ki tudja, még hogyan. Ám az már biztosan teljes nihilizmus, hogy az ügynökre sincs semmi reakció. Nincs morális felháborodás,

mintha már nemcsak az agyakat, hanem a szíveket is átmosták volna a Fideszben.

Egész történetük, identitásuk épült arra, hogy a kommunista rezsimmel szemben határozták meg magukat, önfeledten komcsiztak át évtizedeket, hogy aztán szó nélkül tűrjék, hogy soraikban ott az ügynök, a legaljasabb fajtából, aki lelkesen, örömmel mószerol. És az van, hogy erre nem válasz a visszaütés, mert saját erkölcseinket nem mások határozzák meg, azaz, ha szerintünk nem oké az ügynöklét, akkor nem attól függ okésága, hogy Medgyessy Péternek vagy Szita Károlynak hívják a kollégát...

GYARMATI: EGY BABA LEGYŐZ EGY OLIMPIAI BAJNOKOT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.03.24.


Ülök a rendelőben. Iszonyú tömeg, dühöng az influenzajárvány.

Nagyon kell figyelni, nehogy elnézzek valami komolyabbat, és főleg, hogy jól, érthetően és pontosan mondjam el mindazt, amit a szülőknek tenniük kell.Sőt, nem árt ellenőrizni azt sem, vajon megértette, megjegyezte-e apuka, anyuka a teendőket. Vagyis visszakérdezni.

Van, aki felírja, van, aki szépen elismétli, s olyan is akad, aki izgalmában összekeveri, mit is kell tennie.

– Majd kommunikálom a gyereknek – szól egy anyuka, és nehezemre esik nem elmosolyodni.

– Rendben – válaszolom –, de azért inkább csak beszéljen vele arról, hogyan jöhet mihamarabb rendbe.

Vannak divatos kifejezések, melyeket sokan nem a megfelelő helyen használnak.

Ilyen a kommunikáció is.

Mit is jelent a szó?

A communicatio latin eredetű, a communio (közösség) szóból ered. Minden élőlény kommunikál. A kommunikáció mai értelemben információcsere, közlés, tájékoztatás. A kommunikáció a technológia fejlődésével új aspektust nyert: ezzel jelöli a technológia a jelátvitelt, vagyis a gépek közti kapcsolatot, és természetesen szoros kapcsolatban áll az újságírással és a marketinggel.

Tehát a kommunikáció fontos. Fontos, hogy beszéljünk egymással, és még fontosabb, hogy meg is értsük, amit mondanak, és meg is értessük magunkat.

A szakemberek szerint elsősorban a szegényes kommunikáció tehet arról, hogy kapcsolataink gyakran kudarcba fulladnak.

Ha végiggondolod, mi van és mit szeretnél másképp, s mindezt el is tudod mondani, akkor van rá remény, hogy segítséget kapsz a dolgaid megoldásához, ami, lássuk be, jólesik az embernek. Nekem legalábbis mindig elemi szükségletem volt társakra lelni.

Nem vagy egyedül, még akkor sem, ha olykor végtelenül magányosnak érzed magad. Mindig jön segítség, megértés, ha nem is mindig onnan, ahonnan számítasz rá.

De ehhez beszélgetni, kommunikálni kell, és meghallgatni azt is, amit a másik vagy mások mondanak, kommunikálnak...

CSAPDAHELYZET

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.24.


Nem akarok vészmadár lenni, de számunkra ez a választás is elúszott: a balliberális oldal volt olyan kedves, hogy eltaktikázta az ellenzéki összefogást és örülhet annak, ha a választáson hozza azt a formáját, amit a korábbi négy év közvélemény kutatási eredményei számukra jeleztek. Azt gondolom, hogy még talán annak különösen örülhetnek, ha önálló frakcióval bekerülnek a parlamentbe. Mondom ezt bő két héttel a választások előtt és az a gyanúm, hogy nem állok túlzottan távol az igazságtól. De április 8-án kiderül, hogy ki derül az örömtől.

A mai helyzet alapján inkább a jobboldalinak mondott pártoknak lehet sikeresebb a választás, ami egyúttal azt jelentené, hogy az a bizonyos inga most ismét a jobboldal irányába tért ki. A kérdés az, hogy mikor fog a baloldal irányába kitérni. A Fidesz változatlanul uralja a pártpreferenciák mezőnyét, és nagy-nagy hibának kell bekövetkeznie, hogy elveszítse a választást. Azt kell mondanom, hogy eredményes volt a migráns-ellenességre épített kampány, ami bár kissé unalmassá és közhelyszerűvé vált, mégis meghozta azt az eredményt, hogy nem veszítettek a 2,2 – 2,4 milliós szavazó táborukból. Hogy ez elég lehet-e a győzelemhez, ma még nem tudjuk, mindenesetre csak kevéssé múlik most már a balliberális ellenzéken. A kormánypárt tehát már most tervezgetheti azt, hogy a következő négy évben, immár a harmadik ciklusukban mit és hogyan tegyenek. Elvileg, hangsúlyozom elvileg elképzelhető ugyan az, hogy a parlamentben nem szerzik meg az abszolút többséget, de ott van a másik jobboldali ellenzéki párt, a Jobbik, akivel így vagy úgy sikerülhet megállapodni a közös kormányzásban.

S ha már szóba került a Jobbik, akkor róluk több pozitívumot tudok elmondani. Ma már szerintem világossá válhatott az, hogy az ún. néppártosodás folyamatát sikeresen túlélték és megtartották a legnagyobb ellenzéki párt státuszukat. Ez megítélésem szerint olyan teljesítmény, ami a Jobbik perspektívikus fejlődési lehetőségét is megalapozhatja. Az igaz, hogy sok régi választót elveszítettek, de idő közben sok olyan támogató csatlakozott hozzájuk, akik kiábrándultak a Fideszből, vagy valamelyik balliberális pártból. Egy további pozitívum az, hogy a nagy ellenzéki összeborulás során is megtartották a higgadtságukat és nem mentek bele abba az utcába, amibe a balliberális pártok akarták tuszkolni. Megmaradtak mindig nemzeti jobboldali pártnak, és ezt az identifikációjukat és vele együtt a hitelességüket nem adták fel akkor sem, amikor össze kellett volna állni a baloldali pártokkal. Meg kell mondani, hogy óriási kockázatot vállaltak ezzel, hiszen nagy valószínűséggel éppen az a több százezer, esetleg millió szavazat fog hiányozni a győzelmükhöz, amit a többi ellenzéki párt támogatói tudtak volna adni. De számukra sokkal fontosabb volt az, hogy megtartsák az identitásukat, valamint a hitelességüket és ezt kívülre is világosan kimutassák. Komolyan vették tehát azt a korábbi álláspontjukat, hogy a baloldali pártok 20. századi pártok, míg a Jobbik 21. századi pártnak tekintendő. Azt gondolom, hogy ez a magatartás nem most, hanem inkább később, akár a 2022-es választáson fog igazán gyümölcsözni. Addigra a párt lerázhatja magáról a korábban rájuk aggatott “fasiszta”, az “antiszemita” vagy a “cigánygyűlölő” párt jelzőket és egy igazi európai típusú demokratikus párttá válhat...

A HATÁRÁTKELÉS KÖVETKEZMÉNYEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.24.


A minap rendeztek egy elég nagy konferenciát a témában, amin elég sokan felszólaltak. Speciel politikusok is, de engem ez a része kevéssé érdekel. Az viszont, amit a téma magyarországi szakértői mondtak, kifejezetten érdekes. 

Az alapmegállapítás az volt, hogy a magyarországi elvándorlás mértéke a régiót nézve nem kiugró, ugyanakkor vannak olyan tényezők, melyek akár aggasztók is lehetnek, ezért fontos beszélni a témáról.

Már csak azért is, mert a határátkeléssel párhuzamosan csökken a születések száma, aminek azonnali következményeit nem csak a számokban lehet érezni, de bárki megtapasztalhatja, aki ma Magyarországon minőségi szakembert keres.

Békeidőben példátlan elvándorlás

A Millenium Intézet rendezte konferencián az is elhangzott, hogy egyfelől ugyan a kivándorlás természetes folyamat, Magyarország békeidőben még nem tapasztalt olyan mértékű elvándorlást, mint az elmúlt években, ezért valahol természetes, hogy ez hatással van a társadalomra is.

A 2004-es uniós csatlakozás még nem hozott olyan kiugró számokat, elsősorban azért, mert a három legfontosabb elszívó piac (Nagy-Britannia, Németország és Ausztria) közül az utóbbi kettő ekkor még nem engedte be olyan könnyen az újonnan csatlakozott országok munkavállalóit.

A folyamat éppen ezért csak 2010-2014 között ugrott meg, amikor ezek a piacok is megnyíltak (és ilyen értelemben ez a jelenlegi kormánypártok pechje is, hiszen így tudat alatt is összekapcsolódhat velük az elvándorlás felgyorsulása).

Mindenesetre a Kopint-Tárki Zrt. főmunkatársa, Hárs Ágnes szerint a magyar elvándorlás mintázata és mértéke 2010 körül vált a környező országokéhoz hasonlóvá, mostanában pedig nagyjából ott tartunk, mint a lengyelek.

Szintén Hárs Ágnes mondta azt (a napi.hu beszámolója szerint), hogy a kivándorlás megugrása a fent említetteken kívül a gazdasági válságnak és bizonyos politikai döntéseknek köszönhető. Utóbbi esetében olyasmire kell gondolni, mint a korengedményes nyugdíj megszüntetése, vagy a munkanélküli segély szűkítése...

KI EZ A MILLIÁRDOS SZÁMLÁVAL HÍRBE HOZOTT FIDESZES?

HVG ONLINE - GAZDASÁG 
Szerző: hvg.hu
2018.03.24.


Szabó Zsolt államtitkárról és feleségéről pénteken állította a Magyar Nemzet, hogy egy olyan offshore cég igazgatói, amelynek számláján 1,2 milliárd forintnyi pénz van. Az államtitkár tagad, szerinte semmi köze az offshore cég számláján lévő 1,2 milliárdhoz. Szabónak korábban volt olyan ügye, amely miatt még Lázár János is beszólt neki.

2006-ban kezdte politikai karrierjét a Fideszben Szabó Zsolt, akiről a Magyar Nemzet pénteken azt írta, ő illetve a felesége az igazgatója annak az offshore cégnek, amelynek a számláján 1,2 milliárd forintnak megfelelő összeg van. Szabó hatvani képviselő, majd polgármester és országgyűlési képviselő is volt, 2014-ben viszont az új összeférhetetlenségi szabályok miatt - legalábbis formálisan -átadta polgármesteri hatalmát, és az országgyűlési képviselőség mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára lett.

Sokáig ő is doktorként szerepelt a parlamenti honlapon fellelhető életrajzában, ám kiderült, több politikustársához hasonlóan ő is a magyarországi Econovum Akadémián szerezte a PhD-fokozatot, ám ez az intézmény nem akkreditált képzési hely és nem ad államilag elismert tudományos végzettséget. Ez a tudományos fokozat már nem szerepel életrajzában. Ahogy visszafizetett egy jogtalanul felvett költségtérítést is. A Blikk 2011-ben leplezte le Szabót - másokkal együtt -, hogy polgármesterként és képviselőként is felvett költségtérítést. Szabó azzal védekezett, kezdő képviselőként nem volt tisztában a szabályokkal.

Korábban a HVG feltárta, Szabóhoz zűrös beruházások tucatjai köthetők. 2015-ben írtunk arról, lehetetlen szállást foglalni a nógrádi Szuhán 2014 őszén 32 milliós uniós forrásból létrehozott "új falusi szálláshelyen". A takaros kis házat a Tasty Trade Kft. húzta fel, amely Szabó rokonságához köthető. A helyzet most sem változott: a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének honlapján rákeresve a találatok közt semmit nem ad elő Szuhára, a tárolt változatban viszont megtaláltuk. A kapcsolatként feltüntetett egyik mobilszám sem jó: az első egy másik településen élő nőnél csörög, a másik számot is egy nő vette fel, aki - miután privát érdeklődőként előadtuk, hogy szobát foglalnák a kedves kis házban - kis gondolkodás után közölte, téves...

MINT EGY RÉGI TRABANT: MÉLTATLAN ÁLLAPOTOK A DÉL-PESTI CENTRUMKÓRHÁZBAN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SZABÓ EMSE
2018.03.23.


– Mert nincs elég szakorvos, aki kiértékelje – ezt a választ egy közeli barátunk kapta, amikor a betegfelvételi pultnál azt tudakolta, miért fél évvel későbbi időpontot adnak neki egy olyan vizsgálatra, amely csak egyetlen vérvételből áll. A nagyjából egy évvel ezelőtti párbeszéd helyszíne az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, újabb nevén (mert az átnevezés már jól megy nekünk, apró betűs részként pedig tényleg idetartozik a Merényi és a Jahn Ferenc utcai rehabilitációs centrum is) Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai osztálya volt. A helyzet azóta aligha javult, sőt vélhetően romlott. Nemrég mi is belefutottunk olyan orvosba, aki ha más osztályról is, de az elmúlt pár hónapban távozott a kórházból. A korábbi évekből pedig többről is tudunk, de ez persze nem kórházspecifikus jelenség.

Az ominózus vérvételre azért volt szükség, mert barátunk elhunyt édesapja orvosi papírjain számára ismeretlen kifejezésre lett figyelmes. Elvitte háziorvosához, aki elmondta: egy genetikai eredetű véralvadási zavarról van szó, trombofíliáról, azt rejti a Leiden-mutáció kifejezés. Érintettjei a véralvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása miatt fokozottan hajlamosak a trombózisra, így náluk már fiatalabb korban is nagyobb az ilyen jellegű kockázat. Ideális esetben erről a hozzátartozókat is értesíteni kellene, hogy a szükséges szűrővizsgálatok elvégezhetők legyenek. Az esetleges tragédiák előtti óvintézkedéseket – ha azokra a vizsgálati eredmények alapján szükség van – csak így lehet megtenni.

Szerencsésebb esetben a fokozott trombózishajlamot okozó mutáció nem adódik át, vagy csak annak enyhébb típusa van jelen, de fogamzásgátlót a nőknek már ilyenkor sem írhatnak fel. Ha a helyzet durvább, akkor a genetikai eltérést hordozó személynek – legyen az férfi vagy nő – még repülőre sem szabad ülnie anélkül, hogy speciális kezelést – leggyakrabban heparininjekciót – kapna. De úgy tűnik, a szűrővizsgálatra akkor is várni kell fél évet, ha a beteg háziorvosi beutalója mellett a kezében lobogtatja két trombózison és egy tüdőembólián is átesett édesapja genetikai mutációt igazoló leletét. Magyarán el kell fogadni, hogy ilyen szűrést azonnal csak akkor végeznek, ha az érintettek már produkálnak egy jóval nagyobb egészségügyi költséget jelentő, nem utolsósorban pedig életveszélyes trombózist. Erős kontraszt, hogy magánellátásban a mutáció vizsgálatát 5000 forintból plusz 1500-2500 forintos vérvételi díjból meg lehet ejteni, 10-20 ezer forintból pedig már egy komolyabb trombózisszűrésre is telik. A gond tehát vélhetően tényleg az orvos- és nővérhiány, nem pedig az, hogy a vizsgálat árától dőlne be a kórház.

Talán nem véletlen az sem, hogy az 1600 ággyal működő, a szemészetet leszámítva az urológiától a nőgyógyászatig, a belgyógyászattól a hematológiáig vagy éppen a neurológiától a pszichiátriáig mindennel felszerelt centrumkórház orvosai a stadionépítési lázat az átlagosnál is többször emlegetik, rosszabbul viselik. Míg ugyanis a munkahelyük tőszomszédságában álló Groupama Aréna honlapja azt írja, Európa egyik legmodernebb multifunkciós létesítménye, ahogy fogalmaznak, többfunkciós, kreatív és elegáns komplexum, addig az egészségügyi központ ilyesmit végképp nem mondhat el magáról. Ezt a betegek is megtapasztalhatják, tavaly egy kollégánknak is sikerült a belgyógyászaton töltenie egy éjszakát. Az orvosokra és nővérekre panasza nem volt, mindenki kedves volt vele, de kérdés, ha több napot kellett volna bent eltöltenie, hány nap után szánta volna rá magát a zuhanyozásra. A helyiség állapota vállalhatatlan volt, ahogyan a betegszobáé, a folyosóé és lépcsőházé, általában az egész épületé...

"EZ A FEJESEK BULIJA" - CSENGEREN JÁRTUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.03.24.


Egy hat osztályt végzett csengeri nő verte át Kósa Lajost, vagy az asszony csupán eszköz volt egy gigantikus méretű pénzmosáshoz?

Csenger népe csendes. A Petőfi utcában, ahol Szabó Gáborné Marika a lányával, vejével, s unokájával él, sorra csattannak ránk a kiskapuk, mikor megtudják, kiről kérdezősködünk. A villaszerű házba is hiába csengetünk, nem nyit ajtót senki. Később megérkezik egy piros autó, beparkol az udvarra, de mire odaérnénk, a sofőr eltűnik a hátsó bejáratnál. Egy tizenéves-forma fiú pár másodperc múlva kinéz a kert felőli házsarokról, a kezével int, s azt mondja: "Jó napot, el lehet innen menni!"

Aki mégis szóba áll velünk, arról beszél, hogy mindenki fél. – Ez a fejesek bulija, és mi nem akarunk egyik reggel arra ébredni, hogy le van kötözve kezünk, lábunk. Közel van itt az ukrán határ, meg a román is – mondja egy férfi. Szavai szerint pár éve még hatalmas bulik voltak az utcában, sorban álltak a ház előtt a fekete autók, de már egy jó ideje csend van. – Most csak a takarítónő járkál hozzájuk, né' ott jön ki épp tőlük! – mutat egy biciklis nőre, aki kihajt a nagykapun, és sebesen elpedálozik. A takarítónő nyolcszáz forintot keres óránként – tudjuk meg –, irigylik is a csengeri közmunkások, akiknek csak ötszáz jut.

Szabó Gáborné Marika az utcabeliek szerint korábban épp ezt a Petőfi utcai házat takarította, ahol most a családjával él. Az ingatlan nem az övék, a helyiek azt mondják, a volt csengeri sertéskombinát hajdani tulajdonosáé, aki ma már nem a városban lakik. De pár éve ő is itt mulatott Kósa Lajossal és Szabónéval az asszony által szervezett vacsorákon. Mindezt attól a szakácstól tudjuk, aki az ilyen rendezvényeken rendszeresen főzött, s most egy kifőzdét vezet.

– Hatalmas bulik voltak, a Makovecz iskola aulájában tartották, minden számlát Marika rendezett. Ilyenkor nekünk beszóltak a konyhára, hogy maradni kellene, a túlórát is Marika fizette. Néha ott volt a férje is, a Gábor, akit szerettünk, jóravaló, csendes embernek tartottunk, néha mondta is nekünk, hogy nem érti miért csap ekkora felhajtást a felesége, minek hív meg olyanokat, akiknek ő a felét nem is ismeri. Polgármester, iskolaigazgató, orvosok, ügyvédek, Kósa Lajos, meg az a fideszes képviselőjelölt, akinek a képe most ott lengedez a plakátokon, mind itt voltak – meséli. Az ilyen alkalmakra rendszerint elhozatták a Mercy Zenekart, amelynek alapítója, "Mercy Miki" nemrég hunyt el, s késő estig tartott a dáridó. Az egyik helyi hotelben biztosítottak szállást a hajnalig maradóknak, ennek költségeit is Marika fizette – mondta a szakács. Akadt, hogy az asszony motoros találkozót is szervezett a város határában, talán épp Kósa Lajosra gondolva, akinek szenvedélye a motorozás – hallottuk.

Azt, hogy miből származott az ehhez szükséges vagyon, senki sem tudja, vagy ha tudja, nem mesél róla. ..

HÁTSÓ AJTÓN MENEKÜLŐ GYÁVA SENKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.24.


Üdvözlöm a hölgyeket, urakat! Végre szombat van, de ez senkit ne zavarjon össze, a hétvége örömére sem függesztjük fel a bolondokházát. Mármint nem mi, hanem azok, akik főállásban, láthatóan elég nagy profittal működtetik. Pedig jó lenne egy kis egészséges pihenés, regenerálódás, mert így hamarosan belezavarodunk. Itt az abszurd, fekete humornak aligha nevezhető baszakodás a mindennapok részévé vált. Bödőcséknek egyre jobban fel kell kötni a gatyát. Magamat se irigylem, őket se.

Ismeritek azt a viccet, ami úgy kezdődik, hogy a Pestisrácok megírták, hogy a Borsonline tényfeltáró cikkéből kiderül… ? Pedig ez van. Ha már a Vajna kartárspajtás tulajdonában álló harcdore bulvárszennylap tényfeltáró izének számít, akkor tényleg nem sok van hátra, ameddig lekapcsolhatjuk a villanyt is, meg az egész kurva internetet. Szóval most onnan gurították az pártpropagandát, az Origóig meg sem állt: háromhavonta egyeztet Soros embereivel az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans. Aztakurva. Hát tényleg. Ahhoz képest, hogy a miniszterelnök úr már azt a fáradságot sem veszi, hogy legalább arról ne hazudjon, hogy egy-egy brüsszeli csúcson mi a napirend, ez valóban egy igen fajsúlyos, már-már komolyan vehető hír. A 7. cikkelyről egyébiránt nem esett szó a tényfeltárásban.

Nem akartam semmilyen előjellel szót ejteni a világranglista 136. helyén álló Kazahsztántól elszenvedett kínosnál is kínosabb vereségről, megér pedig néhány szót. Leginkább azért, mert bár Storck után Georges Leekens szövetségi kapitányt sokan főnyereménynek tartották, másoknak már a leszerződtetése pillanatában is világos volt, hogy aligha lesz főnyeremény ő. Eszembejut, hogy Leeekens úr milyen lelkesen nyalogatta körbe Orbán Viktort (és Csányi Sándort), a legvérmesebb propagandistákat megszégyenítve mondott ilyeneket, hogy

az embereknek fontos a futball, szükségük van rá. Ez is egyike azoknak a dolgoknak, amit az önök miniszterelnöke, Orbán Viktor nagyon helyesen lát. Az itteni embereknek nagyon fontos a labdarúgás, ahogy a miniszterelnöküknek is, aki rengeteget tesz érte, illetve a többi sportágért is. (…) bíznunk kell a két elnökben, Magyarország miniszterelnökében és az MLSZ elnökében, hinnünk kell bennük, mert ők mindketten nagyszerű vezetők, és az önök országának, ahogy Belgiumnak is, ilyen nagyszerű vezetőkre van szüksége.

Én nem szeretném Leekens úr nyakába varrni a teljes felelősséget ezért a szégyenteljes zakóért, de lehet, hogy kevesebb felszopás és több munka más eredményeket hozna. Bár, lófaszt. Leekens azt is mondta: … mindenki az eredményekre gondol, de nem ez a legfontosabb. Azt látjuk, barátom. Gratulálok! Igaz, ez csupán egy szaros felkészülési mérkőzés volt, fátylat rá, majd kedden a skótok ellen! Vagy valami. Végül is Andorránál is van lejjebb, azon éppen most vagyunk túl.

Itt van aztán Szabó Zsolt kolléga, aki Szita Károllyal ellentétben nem volt III/II-es ügynök, Semjénnel ellentétben nem lőtte ki más emberek rénszarvasait, és nem is verte át egy csengeri háziasszony, mint Kósa Lajost, ámazonban sajtóhírek szerint egy belize-i offshore-számlán pihentet 1,2 milliárdot. (Ehhez képest ugye az nem hír, hogy a Brüsszel megállításában jeleskedő Lázár János 1,7 millió forint vissza nem térítendő EU-támogatást felejtett el feltüntetni vagyonnyilatkozatában?) Első dolga az volt, hogy kiadott egy közleményt, amiben mindenkit befenyített, hogy rágalmazásért és lejáratásért így meg úgy, neki is tiszta a lelkiismerete és büntetőjogi felelősségének tudatában van. Aha. Aztán Szabó Zsoltot nem lehetett elérni Hatvanban, ellenben a lelkes fideszesek szitkozódva hajtották el az Index újságíróját, aki holléte felől érdeklődött. Szabó elmondhatta volna, hogy mi az igazság azzal szemben, amit Simicska lapjában állítanak róla. Aztán Szabó Zsolt feltűnt Vámospércsen, ahol nyilvános fórumot tartott (Némethszilus után szabadon), ahova a 24.hu stábja is szeretett volna bejutni. Nem jött össze. Az ajtóban álló két két kopasz ember nem engedte be őket, és azt sem voltak hajlandóak elmondani, hogy kik ők. Szerintük az nem lakossági fórum, hanem támogatói, és a támogatók nem így viselkednek, ahogy az újságírók, akik nemtomhogy viselkedtek. Szabó Zsoltot végül a hátsó kijáraton csempészték ki az emberei, nehogy a jóistenért kérdezni lehessen tőle. Pedig elmondhatta volna, hogy miért próbálják őt lejáratni azok, akik hazudnak róla.

Itt tartanak az elvtársak a 2018-as parlamenti választás előtt két kibaszott héttel. Menekülnek, bujkálnak, sunnyognak és kerülik a nyilvánosságot. Ezek az emberek hazudják naponta bele a pofánkba, minden szerencsétlenséget meglovagolva, holttestekre felkapaszkodva, hogy majd ők megvédenek minket. Kik? Ezek? Akik rettegve mondják le a nyilvános fórumaikat, akik verőlegényekkel védik magukat az újságíróktól, akiknek annyi gerincük nincs, hogy a nyilvánosságra került disznóságaikat az ország szemébe nézve legalább letagadják? Akik lassan már csak Facebook-monológokban adják elő az agyhalott dumáikat, de lefossák a bokájukat, ha meglátnak egy újságírót, aki nem a saját mikrofonállványuk? Ezek fogják megvédeni az országot? Ezek, akik szétlopják és a hátsó ajtón hordják kifele azt, amit az adót fizetők összekapirgáltak?
...

ORBÁN FENYEGETŐZIK MIGRÁCIÓÜGYBEN, AZ ELLENZÉK MEG KUSSOL

24.HU
Szerző: FARKAS ATTILA MÁRTON
2018.03.23.


És a migráció igenis brutális probléma. Nagyon meg fogjuk szívni. Vélemény

Kellemes meglepetésként ért, amikor Hadházy Ákost azzal vádolta meg a kormánysajtó, hogy halálba kergetett egy szerencsétlen öreget, és nem azzal, hogy a Soros-tervet végrehajtva be akarja engedni a migránsokat. Ahogyan üdítően hatott rám az is, hogy Juhász Péter feleségverő, és nem (csak) kerítésbontó. Öröm a változatosság.

Elios-ügy, Mészáros Lőrinc bámulatos gyarapodása, Kósa sokmilliárdos „öröksége” és a mama sertéstelepe, ingatlanspekulációk, letelepedési kötvény, fiatalok tömeges elvándorlása, ősfák kivágása, trafikmutyi, az egészségügy helyzete, az oktatás problémái, Paks 2, putyinista cimboraság, közpénzek eltitkolása, állami megrendelések haveri cégeknek, többszörös áron elvégzett munkák és síbolások, sokmilliós támogatások, földosztás rokonoknak és haveroknak, Fidesz-közeli kastélyok és nagybirtokok, méregdrága elvtársi vadászatok,parancsuralmi rendszer a sajtóban és az állami intézményekben,a NAV és az ügyészség összefonódása a kormányzattal, szegényellenes politika és retorika, helikopterezés és rongyrázás, offshore-ozás, s a tetejébe még a régi bricsesznadrágos, a paraszton pálcával végigvágó uradalmi intézők modora, aminél csak az állami média példátlanul szervilis stílusa és primitív tartalma a bicskanyitogatóbb.

És persze mindez nemcsak a fideszesek adójából megy, hanem mindenkiéből. De most nem ez a kérdés, hanem az, hogy akinek akárcsak egyetlen dolog nem tetszik a fent felsoroltak közül, s ennek netán hangot is ad, az Soros-bérenc kerítésbontó, aki be akarja telepíteni a migránsokat.

A kormánynak és holdudvarának ez a válasza bármiféle kritikára: Soros, Brüsszel, migránsok. „Nem a vérszegény ellenzéki pártokkal kell megküzdeni, hanem a nemzetközi NGO-kal és a mögötte álló Soros Györggyel… Mindegyik Fidesz-jelölttel szemben egy sorosista jelölt lesz. Nem merik nyíltan vállalni a gazdájukat, nem mondják el, kinek a zsoldjában állnak” – fogalmazott maga a miniszterelnök (és nem Bayer Zsolt vagy Bencsik András) március 15-én.

Ez lenne a nagy Habony Művek annyiszor méltatott ördögi zsenialitása?Vagy egy teszt csak arra, meddig terjed a társadalmi tűréshatár? Netán mekkora a kollektív IQ hányados? Esetleg annak fürkészése, hogy az ország kellőképpen felkészült-e a közép-ázsiai posztszovjet térséghez való csatlakozásra? A rendszerváltás óta sokféle gyomorforgató dolog történt, a magyar népet jobbára becsapták és kizsebelték, de ennyire még nem nézték le...

SZTÁLIN HALÁLA (THE DEATH OF STALIN) 2017

TIME GOES BY BLOG
Szerző: Teme Goes By
2018.03.23.


Armando Iannucci politikai szatírája a kommunizmus egyik legsötétebb fejezetének, a Szovjetunió sztálinista időszakának abszurditását és embertelen jellegét kívánja a sötét, esetenként morbid valamint slapstick komédiákra jellemző bohózatszerű humorral bemutatni. A történet Sztálin halála után több hónapig tartó hatalmi harcok eseményeit mutatja be pár napba sűrítve végtelenül viccesen és történelmileg hűen, ami által a néző megismerheti a kommunizmus minden embertelenségét, józan észt vagy akár az ép elmét nélkülöző abszurd és kegyetlen világát. A filmet bátran nevezhetjük a politikai szatíra műfajának leghíresebb és legjobb darabjának, a Dr. Strangelove méltó utódjának.
1953-ban járunk Moszkvában. Sztálin éppen egy koncert felvételt akar meghallgatni szobájában, amikor agyvérzést kap és magatehetetlenül összeesik, miközben maga alá vizel. Mivel a testőrség nem mer bemenni hozzá a zajra életüket féltvén, ezért csak reggel találnak rá a kómában lévő vezérre. A hírre a szovjet pártvezetők egymást megelőzvén rohannak a helyszínre, köztük is elsőként Berija (Simon Russell Beale), a titkosrendőrség nagyhatalmú, szadista és mindenki által rettegett főnöke ér oda, aki azzal kezdi, hogy dokumentumokat lop ki a nagyvezér széfjéből. Aztán szép sorban megjelenik a többi komcsi vezető is, mint Nyikita Hruscsov (Steve Buscemi) ambiciózus párttitkár, Georgij Malenkov (Jeffrey Tambor) Sztálin végtelenül gyenge képességű, de elkötelezett és hivatalos helyettese, és a kormánytagok, mint Mikojan (Paul Whitehouse) kereskedelmi miniszter, Bulganin (Paul Chahidi) védelmi miniszter vagy éppen Kaganovics (Dermot Crowley) munkaügyi miniszter. Vjacseszlav Molotov (Michael Palin) külügyminiszter nem tud azonnal megjelenni, mert őt éppen előző nap nyilvánította Sztálin a nép ellenségévé és tette listára. Ők rögtön egy bizottságot alakítanak, hogy eldöntsék hívjanak-e orvost, és legfőképpen honnan, mivel a moszkvai orvosok nagy részét kivégeztették nem sokkal ezelőtt a „fehérköpenyes-perben”. Időközben megjelenik Sztálin két gyereke, a szolgálatkész Szvetlana (Andrea Riseborough) és a teljesen alkoholista és elmebeteg Vaszilij (Rupert Friend) is, aki minden áron beszédet akar mondani az apja temetésén. A bizottságosdi tovább folytatódik, a legfőbb kérdés immár az, hogy ki legyen Sztálin utódja. A filmben abszurdabbnál abszurdabb jelenetek sorozata játszódik a szemünk előtt, amely során a három legfontosabb aspiráns Berija, Hruscsov és Malenkov megpróbálják a többi komcsi fejest a maguk oldalára állítani illetve legfőbb ellenfelük hátába szúrni a kést annak érdekében, hogy megkaparinthassák a hatalmat. Aztán megjelenik Georgij Zsukov (Jason Isaacs), aki a hadsereg támogatásával pontot tesz a vita végére...  
A szatíra elviekben a valóság komikus és ironikus ábrázolását jelenti, aminek egyik legfontosabb eszköze a túlzás. Amikor a kommunista rendszerről akar valaki politikai szatírát készíteni, abban a furcsa helyzetben találja magát, hogy igazából nem kell a valóságot eltúloznia ahhoz, hogy bemutassa a rendszer abszurditását, ugyanis a kommunizmus már önmagában egy abszurd szatíra volt (több, mint százmilliónyi áldozattal). Nagyon jól érzett erre rá Armando Iannucci brit rendező és forgatókönyvíró, aki azt nyilatkozta, „hogy ezesetben nem eltúlozni kellett a valóságot, hanem inkább a kommunizmus mindennapjainak abszurditásából kellett visszavenni ahhoz, hogy hihetővé tudjam tenni a történtet.” És teljesen igaza van. A film minden abszurd és fekete komédia jellege mellett hűen mutatja be nem csak az eseményeket, hanem legfőképpen a kommunista rendszer egészének szó szerint észbontó oldalát, amiben bármi megtörténhetett bárkivel bármikor, valamint kegyetlenül és hidegen embertelen jellegét, ami legfőképpen a kommunista ideológia és az emberi faj inkompatibilitásából fakadt.
Sztálin halálának pontos oka a mai napig sem teljesen tisztázott. Az egyik gyakran lábra kapó (nem bizonyított) verzió szerint Berija mérgezte meg, annak érdekében, hogy átvehesse a hatalmat. De akár a hivatalos változat, az agyvérzés is igaz lehet, mint ahogy a kommunizmusban bármi, meg annak az ellenkezője is előfordulhatott, attól függően, hogy milyen szelek fújtak. (A film nagyjából megmarad az agyvérzés mellett, ugyanakkor különböző karaktereinek egyes mondatai érzékeltetik az első verzió lehetségességét is.) Sokszor előfordult, hogy bizonyos események megítélése naponta, óránként vagy akár percenként változtak, ezért szinte szó szerint életbevágóan fontos volt, hogy az állampolgár, sőt a kommunista vezetők is kövessék a párt hivatalos verziót, ugyanis ha esetleg a tegnapi újság alapján fogalmazta meg a véleményét valamiről, az könnyen az életébe kerülhetett. Sokszor nem is lehetett nyomon követni, hogy mi is az éppen aktuális hivatalos verzió, mert olyan gyorsan változtak az események...

HONNAN TUDHATJUK, HOGY KI AZ ESÉLYES ELLENZÉKI JELÖLT?

444.HU
Szerző: Tbg
2018.03.24.


- Az ellenzéki szavazók és pártok hetek óta az esélyes jelöltről diskurálnak.

- Ki mögé álljon be a többi ellenzéki párt, ha az a cél, hogy a Fidesz-KDNP túlhatalmát megtörjék?

- 50-53 egyéni választókerületben érdemes koordinálni a kormánypártok ellen, itt kell kiválasztani az Esélyes Ellenzéki Jelöltet.
-Több oldal is foglalkozik a lehetséges Esélyes Jelölt személyével, ezeket fogjuk most bemutatni - különös tekintettel a taktikaiszavazas.hu-ra.

- Azt viszont tudni kell, hogy az esélyes jelöltek kiválasztása nem a felméréseken, nem ezen oldalak ajánlásain, hanem a pártok által kötött alkukon fog múlni elsősorban.

Sokat tanulunk mostanában Nagy-Britanniától. A kormány a Brexit-népszavazás miatt szeret hivatkozni a britek euroszkepszisére, de az ellenzéknek, illetve a civileknek is van mire mutogatni: a taktikai szavazás intézménye, amely a 2017-es brit parlamenti választáson több millió „okos szavazatot” hozott a konzervatívok ellen, az április 8-ai országgyűlési választásnak is hasznos eszköze lehet.

A Fidesz kétharmados hatalmát ugyanis csak akkor lehet megtörni, ha az ellenzék valamilyen formában összefog, és szavazóit az egyéni körzetekben nemcsak arra biztatja, hogy kedvencükre ikszeljenek, hanem adott esetben arra kéri, hogy átszavazzanak egy másik, esélyesebb ellenzéki jelöltre...

Okosan szavazni persze csak úgy lehet, ha a választópolgárok tisztában vannak az erőviszonyokkal, azaz tudják, hogy egy adott körzetben ki az esélyes jelölt a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

Itt válik bonyolulttá a képlet, hiszen az esélyeket csak friss felmérések alapján lehet biztosabban becsülni, a felmérések pedig sokszor eltérnek egymástól, a kommunikációt pedig az ellenzéki pártok sem segítik, általában igyekeznek a saját jelöltjüket erősebbnek beállítani.

Nem véletlen tehát, hogy már van néhány oldal, amely azt állítja magáról, hogy megmondja, ki az az esélyes jelölt az egyes választókerületekben, akik mögé érdemes beállni a többinek. Ezek:

taktikaiszavazas.hu - Sanyó Ádám több felmérést aggregáló meta oldala
kozosorszagmozgalom.hu - A Közös Ország Mozgalom egyéni körzetben végzett friss felmérései. Az adatokból a taktikaiszavazas.hu is dolgozik.

www.v18.eu/eselyes-ellenzeki-jeloltek - A V18 mozgalom az esélyeseket a taktikaiszavazas.hu alapján állította össze

rendszervaltas2018.hu - A Márki-Zay Péter-féle mozgalom szerint esélyes jelöltek

kireszavazzunk.hu - Az Iránytű Intézet felmérései alapján állít erősorrendet

A Republikon Intézet kutatása és esélyesei (pdf)

Cikkünkben mindegyikről lesz szó, de most kifejezetten a Taktikaiszavazas.hu-val (Facebook-oldal) fogunk foglalkozni, mert ez az egyetlen, amelyik nem csak azt határozza meg, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt, hanem ezt átlátható módon teszi: több felmérésből, választási adatból kalkulál részletesen leírt módszertan alapján...

MIÉRT LÁTUNK NAPPAL KÉK EGET, ÉS HONNAN SZÁRMAZIK A FELHŐK SZÍNE?

QUBIT
Szerző: ROCKENBAUER ANTAL
2018.03.23.Reggel feltekintünk az égre, és megcsodáljuk, hogy milyen gyönyörű kék. Később feltűnnek a sárga bárányfelhők, majd jönnek a fekete fellegek. Egy kisebb eső után a szivárvány kapujában gyönyörködhetünk. A naplemente vörösre festi az eget, majd a horizont teljes szélességében terül szét a lemenő nap. Miért kék a nappali ég, és miért fekete éjjel, honnan származik a felhők színe? Számtalan kérdést vetnek fel a szokványos fényjelenségek. Ezeknek a magyarázatát foglaljuk össze a fénytani törvények alapján.

A felsorolt és még további jelenségek magyarázatához a fény és az anyag elektromágneses kölcsönhatásának megértésével juthatunk el, ezért a fénytani törvényekről lesz szó az első részben. Ha valaki soknak találja ennek ismertetését, ugorja át és olvassa a második részt, ahol jelenségek magyarázatára kerül sor, és ha valami nem világos, térjen vissza az előző részhez...

MÉG STADIONT! SZÁZAT, EZRET!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.23.


Ahogy az elmúlt év siralmas szerepléséért leváltották Bernd Storckot, most le lehet váltani első meccsén Leekenst, de jobb lenne inkább szembenézni a realitással: a magyar fociba öntött százmilliárdok nem javítják a helyzetet, hanem fenntartják azt a korrupt rendszert, amelyben elképzelhetetlen a magyar foci felemelkedése.

A magyar válogatott, szövetségi kapitányának bemutatkozó mérkőzésén 3-2-es vereséget szenvedett itthon, Kazahsztán ellen. Most még azt se lehet mondani, mint az andorrai vereségnél, hogy tartalékos volt a csapat. Mert a legjobb összeállításában kapott ki, végtelenül lélektelen játékkal.

Én tényleg azon perverz kevesek közé tartozom, aki kijár magyar foci meccsekre, voltam az elmúlt évben NB1-es, NB2-es és magyar kupa találkozókon is. Az utcán tomboltam a válogatott menetelésén a foci EB-n. De ez így nem mehet tovább.

NB3-as csapatoknak épített stadionokra mennek el TAO százmilliárdok, miközben nem tudtunk egyetlen valamire való játékost kitermelni az elmúlt években.

Persze a válogatott kirakatcsapat, nem képezi le a magyar foci egészét. Csakhogy az EB után azt akarták elhitetni velünk, hogy az EB-szereplés a jövő fociját mutatja. Hát nem, a válogatott most pont azon a szinten van, mint klubfutball, vagyis sehol. És az új szövetségi kapitány első meccsén mutatott játék mutatja a jövőnket, ami nem vezet sehova.

Sokszor megírtam a foci EB után, az andorrai vereség idején, és újra meg kell írni.
Egy korrupt, a magyar foci múltjának hazugságán élősködő politika tartja fogságban ezt a rendszert. Egyes politikusok hűbérrendszerben uralják a klubfocit, és ezzel az utánpótlásképzést, kizárólag a hozzájuk lojális személyeket emelve pozíciókba.

Hihetetlen pénzeket fizetnek szakmailag semmit nem mutató edzőknek és játékosoknak. Nincs verseny, az előrejutás legfőképp a lojalitástól függ, és ha nincs teljesítmény, pénz akkor is van.

A politika használja ki és rángatja a focit, és az ebből húzott haszon sokkal fontosabb a politikának, mint maga a foci. Minderre tényleg a Felcsút a legjobb példa, amely tízmilliárdokból nem képes értelmes képzést kialakítani, normális utánpótlás játékosokat nevelni...

A POKOLBA VEZETŐ ÚT IS....

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2018.03.21.


Az Orbán-rendszer leváltását áhító választópolgárként a kezdettől szimpátiával kísérem a különböző civil szervezetek erőfeszítéseit a változást akaró szándék koncentrálására. Vagyis arra, hogy az erősen manipulatív választási törvény torzításai ellenére minden körzetben elsőbbséget kapjanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltek.

Az egy az egy ellen stratégia több módon is megvalósítható. A demokratikus pártok kínkeservesen alakuló egyeztetése a koordinált jelöltállításban látja a megoldást. Mi tagadás, e folyamatot roppant módon késleltette az emberi gyarlóság: a kivagyiság, a vélt vagy valós sérelmek, az egyéni és pártérdekek előtérbe nyomulása mind-mind akadályozza a helyes fontossági sorrend megállapítását és az elsődleges cél tényleges középpontba állítását. Ennek ellenére létrejött az MSZP-Párbeszéd és a DK-Szolidaritás megállapodása, és e pártok késznek mutatkoznak arra, hogy az esélyesség alapján, kölcsönösségi alapon vagy akár egyoldalúan további engedményeket tegyenek.

Mindeközben a Közös Ország Mozgalom (KOM) és az előző időszak(ok) néhány ismert politikusát tömörítő V-18 szerintem veszélyes kísérletbe fogott. E szervezetek, mintegy az idejekorán kimúlt előválasztási kezdeményezés diszkontált változataként teljes ellenzéki összefogásra buzdítanak, és már-már az az ember benyomása, szép lassan át is vennék a pártok átvehetetlen szerepét. Azt érzékelve, hogy a további egyeztetés zsákutcába került, kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a KOM egyéni körzetekben megrendelt közvélemény-kutatásainak és arra buzdítanak, hogy mindenütt az amúgy meglehetősen bizonytalan mérési adatok és a még bizonytalanabb átszavazási hajlandóságot sacc per kábé alapon megtippelő becslés alapján általuk „kinevezett” legesélyesebb jelöltekre voksoljunk.

A változás esélye címmel tartott ma sajtótájékoztatót a Viszlát, kétharmad!, a Közös Ország Mozgalom, a Számoljunk együtt! és az 1 jelölt a változásért! civil szervezet Márki-Zay Péterrel, Bod Péter Ákossal, Elek Istvánnal és Lányi Andrással: a 2018-as választás legesélyesebb ellenzéki jelöltjeiről. Követendő példaként természetesen többször is előkerült Hódmezővásárhely. Helyesen, mert ott valóban a párthatárokon átívelő együttműködés hozta meg Márky-Zay Péter váratlan sikerét. És helytelenül, mert egy időközi önkormányzati választás nem hasonlítható össze az országgyűlésivel: előbbi győzteséből polgármester, a település felelős első számú embere lesz, míg az országgyűlési választás eredményeként a Parlamentbe jutott ellenzéki képviselőknek kormányzóképes erőt kellene előállítaniuk a mátrixból. Mert ugye a NER elkergetésének nem az a célja, hogy anarchiába hajtsa az országot...

Bejelentették, hogy a választást megkönnyítendő, létrehoztak egy honlapot, amelyen már most ötven körzetben megjelölték a legesélyesebb jelöltet, és a folyamatban lévő kutatások eredményeként a választás előtti héten (?) még jó néhány körzetben meg tudják majd könnyíteni a szerintük egyedüli megoldást jelentő átszavazásokat.

https://rendszervaltas2018.hu/

A jelzett honlapot átböngészve megerősítést nyertek, sőt aggállyá változtak fenntartásaim...

A SZURKOLÓK MÁR ROHADTUL UNJÁK, CSÁNYI ÉS ORBÁN NEM

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2018.03.24.


Georges Leekenst 2017. januárban küldték el Algériából, mert ötből egy meccset nyert. Csányi októberben őt tartotta a legalkalmasabbnak. Versenyeztünk érte, mert ő lenne a garancia a 2020-as Eb-részvételre. Ollózós öngóllal indított.

10 hónap alatt harmadszor kapott ki a magyar labdarúgó-válogatott olyan ellenféltől, amelyik nem volt a legjobb százban a világranglistán. Hasonló nem fordult elő más országgal eddig talán az egész futballtörténelemben. Kazahsztán sokat tesz a futballért, de még a legalsó kaszthoz tartozik, ezért is volt ijesztő, amikor úgy egyérintőztek, hogy csak nyomoztuk a labdát.

Legyünk mazochisták, vegyük végig.

Andorra 0-1, idegenben. Remek kis anekdota, hogy a magyar szurkolókat a pályához szállító taxis nem ment vissza újabb fuvarért, mert inkább bemelegített és nemsokára beállt.
Luxemburg 1-2, idegenben. Csányi Sándor MLSZ-elnök határozottan azt mondta, ezért kell új szövetségi kapitány.

Kazahsztán 2-3, hazai pályán. Csányi igazolt is egy 68 éves jó kedélyű edzőbát, kapitánynak egy meccs után nem mernénk nevezni. A kazahok három újoncot avattak csak a kezdőben, több sérültjük is van.

Idézzük vissza egy pillanatra a belga bemutatását, ha már azt hallhattuk, hogy az adatbázisban ő volt harminc közül az első helyen. Azt is megemlítették róla: ő rakta le a jelenlegi belga válogatott alapjait.

A magyar futball kapcsolatrendszere mindazonáltal erre a szintre tud felkapaszkodni, tovább már nem. Mert mégis, ki jönne el mindent hátrahagyva ehhez a játékosminőséghez?

Jóllehet 2016-ban még az Európa-bajnoki csoportban első helyen végzett Magyarország, azóta masszív lejtmenet jött.

Az MLSZ nézeteit nem osztották Belgiumban, mert a kinevezésekor hangosan felröhögött a belga tévé szakértője (Philipp Albert) az egyik magazinműsorban:

"szegény magyarok, azt hiszik, vele ki fognak jutni bárhová is.”...

JUHÁSZ PÉTER - MTV1 = SOK - NULL

VÁROSI KURÍR - MAKÓI ERNŐ
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.03.24.


Nem egyszerű a mikrofonállványok élete! A köztévé – eleget téve kötelezettségének, ami magában szokatlan – minden párt képviselőjének megadta az 5 perc hírnevet, így péntek este Juhász Péter trollkodta szét a gyenge lábakon ingadozó M1 stúdiójában az aktuális riportert.

Juhász jött, látott és….

Juhász Péter azzal vezették fel, hogy az MTVA a törvényi kötelezettségén túl is lehetőséget ad a listavezetőknek, majd az oktatásról kérdezték volna, mire az Együtt politikusa közbevágott, hogy már a felvezetés is félrevezető volt, mert ő 4 éve járt utoljára a köztévében. Azt kérdezte a műsorvezetőtől, hogy mikor lehet legközelebb jönni, mire abban maradtak, hogy a szerkesztővel egyeztessenek.

ORBÁN VIKTOR MINT MR. SZÉLSŐJOBB

CIVILHETES.NET
Szerző: Híres ember
2018.03.24.


A Newsweek címlapra tette a magyar miniszterelnököt.

Hosszú cikket közöl a Newsweek Orbán Viktor politikájáról, a lap nemzetközi kiadása pedig vélhetően a miniszterelnököt teszi címlapra – legalábbis egy ilyen fotót szúrt ki az Index.

A cikk első körben Lázár János bécsi videójáról emlékezik meg, majd sorra veszi az elmúlt néhány év fontosabb orbáni pillanatait, ilyen a 2015-ös menekülthullám után felhúzott kerítés, vagy az agresszív Soros-elleni kampány. Szó esik Orbán korábbi politikai pályafutásáról is, és részletezik a 2010 utáni konkrét intézkedéseket, például az új alkotmány elfogadását, vagy a határon túli magyaroknak adott szavazati jogot.

A Newsweek újságírója egyébként Orbán családjával is foglalkozik, leírja, hogy a miniszterelnök egykor egy egyszobás vidéki házban élt, jelenleg pedig iszonyú vagyonnal rendelkeznek, és megemlíti a Tiborcz ellen folyó OLAF-nyomozást is. (magyarnarancs.hu)

OROSZ BEFOLYÁS MAGYARORSZÁGON (4. RÉSZ): GAZDASÁGI KITETTSÉG

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2018.03.23.


A magyarországi orosz befolyás több szempontból is speciális. Ennek egyes vetületeivel, például a szélsőjobboldali szervezetek érintettségével vagy az orosz dezinformációval számos tanulmányban részletesen foglalkoztunk. Sorozatunkban területenként tekintjük át Magyarország Oroszországnak való kitettségét. A negyedik részben a magyarországi orosz gazdasági befolyást tekintjük át.

Az Index a közelmúltban számolt be arról, hogy a Transzmasholding cégcsoport vezérigazgatója bejelentette, a cég a magyar választások után három hónapon belül befejezheti a tárgyalásokat a jelenleg állami tulajdonban levő Dunakeszi Járműjavító Kft. 50 százalékos tulajdonrészéről. Érdekes részlet, hogy a hármas metró vagonjait felújító Metrowagonmasht is tulajdonló cég nulla forint kézpénzt fizetne a magyar állami vállalatért, és későbbi keleti megrendelésekkel fizetne Magyarországnak. Ez lehetne a negyedik óriásüzlet Vlagyimir Putyin Oroszországa és Orbán Viktor Magyarországa között a MOL-pakett visszavásárlása, Paks II, illetve a metrófelújítás után.

Befolyásszerzés a gazdaságon keresztül

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) elemzése megállapítja, hogy minél nagyobb Oroszország részesedése egy adott állam gazdaságában, annál sérülékenyebbek az orosz politikai befolyással szemben. A Kreml egyrészt saját patronáltjait akarja tovább gazdagítani a közép-kelet-európai régióban kötött üzleteken keresztül, másrészt az orosz vezetéshez hű üzletemberekből, politikusokból álló kört kíván építeni gazdasági tevékenységével, akiket aztán az állami politikák befolyásolására tud használni. Moszkva ezt annak köszönheti, hogy a Nyugattól eltérően Oroszországban a magántulajdonú cégeknek is igazodnia kell az állami akarathoz. Igor Szecsin, akit sokan Putyin de facto helyettesének tartanak, 2009-ben állítólag megüzente Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató, hogy ha a cég több mint ötödét megszerző Szurgutnyeftyegaz ellen harcol, az orosz állam ellen is harcol. Ugyanakkor felajánlotta azt is, hogy utóbbi helyét „átveheti egy jobban megfelelő orosz vállalat” is. A CSIS szerint Magyarországon a politikai szférán keresztül érvényesül az orosz gazdasági befolyás: hatalmas infrastrukturális projektekről állapodnak meg a felek, melyek aztán növelik Moszkva lobbierejét Magyarországon. Az egyre fokozódó intenzitású üzleti kapcsolatok ezen felül korrumpálják is az közép-kelet-európai gazdasági és politikai elitet, ami újabb kártyákat oszt a Kremlnek arra az esetre, ha befolyásolni akarják a régió politikai folyamatait. Oroszország kész felhasználni az általa gyűjtött információkat egy-egy állam gazdasági elitjével szemben. Ebben az értelemben a korrupció jelentős nemzetbiztonsági kockázat lehet, Magyarország pedig ebben a tekintetben a Transparency International korrupciós indexe alapján egyre rosszabbul teljesít. A magyar korrupció mértékét egyébként nem csak a nemzetközi szervezetek értékelik kiemelkedően magasnak, nemrég az elvben Orbán-szövetséges Mateusz Morawicki lengyel miniszterelnök is komoly problémának láttatta a magyarországi helyzetet.

A Direkt36 oknyomozó portál a közelmúltban publikált oknyomozó cikke felfedi, hogy a 2010 után hatalomra kerülő Orbán-kormány első éveiben az oroszok lecserélték régi magyarországi kapcsolatrendszerüket kormányközeli üzletemberekre – ennek ágyazhatott meg Simicska Lajos és Nyerges Zsolt 2010 eleji állítólagos moszkvai találkozása az FSZB egy magas rangú vezetőjével, aki megígérte, „rájuk lehet számítani” üzleti ügyekben. Az orosz stratégia nem meglepő: ahogy a Fidesz-KDNP 2010 után egyre inkább bebetonozta hatalmát, annál inkább látszott, hogy a korábbi, szocialistákhoz köthető kapcsolatrendszerük nem lehet többé alkalmas a magyarországi politikai folyamatok érdemi befolyásolására. A széleskörű üzleti kapcsolatok építésének egyik első lépése volt a MET-ügy. A Direkt36 megjegyzi, hogy a jelenlegi kormánypártok egyes körei csak úgy kereshettek milliárdokat az üzleten, hogy közben orosz érdekeket sértettek az olcsó nyugati gáz behozatalával – ehhez pedig egyértelműen orosz beleegyezésre lehetett szükség. A MET üzlete egyes értelmezések szerint színtiszta korrupció volt, így kormányközeli magyar üzletemberek váltak akár zsarolhatóvá az orosz hatalom által. Ez pedig lefedi a CSIS által is bemutatott orosz befolyásszerzési gyakorlatot is...