2017. október 9., hétfő

SZÉL BERNADETT AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL KÉRDEZTE ORBÁNT, AKI SOROSOZÁSSAL VÁLASZOLT

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.10.09.


...Szél Orbánnak: Pontosan látjuk, hogy meztelen a király

Szél Bernadett (LMP) arról kérdezte a kormányfőt, hogy hol marad az Orbán-terv. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a magyar emberek azt a tervet várják, amivel „végre be tudunk lépni a XXI. századba”. Szél szerint oktatási és bérválság van, valamint tönkrement az egészségügy.

"A kormányzása alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma. Mit tud erre mondani?

– kérdezte Szél Orbánt. „Ez érdekel minket, nem a Soros-terv” – mondta.

Orbán szerint Szél Bernadett nem szívesen hall a Soros-tervről, mivel ő is a Soros-hálózat része volt. Orbán ezután számokat sorolt arról, hogy mennyit költ és költött a kormány egészségügyre.

Szél a válaszában kiemelte, hogy Orbán nem válaszolt neki a kínos kérdésekre, csak adatokat sorolt, azokat viszont ő pontosan tudja értékelni, mivel korábban a KSH-nál dolgozott.

"Mi ezen az oldalon már pontosan látjuk, hogy meztelen a király"

– jelentette ki Szél, aki megjegyezte, hogy „a falakon túl az egész ellenzék mozgósít” Orbán ellen. Orbán csak annyit válaszolt, hogy Szél nem kérdezett tőle, hanem a programját vázolta...

MENNYIRE NÉZHETNEK MINKET HÜLYÉNEK?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.10.09.


Vajon van olyan vonal, amelyet ha egy Fidesz-KDNP-s politikus átlép, akkor a választók azt mondják, eddig s ne tovább? Kérem, ne nézzenek már bennünket ennyire hülyének? Vagy mindegy, mit mondanak, a magyar köz csápol bárkinek, akinek valójában valahol teljesen máshol lenne a helye, csak épp kihasználta, hogy alacsony a kerítés?

Ebben nem az a legborzasztóbb, hogy parlamentben felszólaló politikus olyan elméletekkel traktálja az országot, amely jobb helyeken simán megérne egy anyapárti szintű elhatárolódást meg mandátumról lemondásról felkérést, de ha ennyit nem is, legalább annyit, hogy bocsi, párttársunk összetévesztette a kocsmát a parlamenttel, nem ürült ki még belőle a tudatmódosító szer, amit menedzser betegségére szed, stb. Nekünk, magyaroknak még ennyi sem jár, a mi politikusaink bármit mondhatnak. Azonban Aradszki András (KDNP) nemcsak egy mezei politikus, aki aludni meg felszólításra gombot nyomogatni jár be a nemzet házába, hanem mindeközben energiaügyért felelős államtitkár is (erőművek? csővezetékek? gázellátás?).

A sátán elleni küzdelem pedig keresztény kötelességünk! (…) A rózsafüzér a legerősebb fegyver a Gonosz ellen, képes a történelem megváltoztatására. És ezt Soros György is meg fogja tapasztalni!” (Aradszki András parlamenti felszólalása)


Hogy miért kellene elhatárolódnia Semjénéknek tisztelt energiaügyekért felelős párttársuktól? Ha másért nem, hát azért, mert ezek után milyen indokkal militarizálják az iskolákat, építenek lőtereket, kúszatják-mászatják meg dzsúdóztatják a gyerekeket, ha az igazi harchoz elég a rózsafüzérek kiosztása is? Ha semmi más nem kell a történelem megváltoztatásához, mint egy rózsafüzér, akkor minek ide haver építtette lőtér meg haver gyártotta fegyver és lőszer? Pedig azt hinnénk az ördögűzős filmekből, hogy azért fel kellene szerelkezni szentelt vízzel is, de ezek szerint Hollywood már megint eltévesztette a sárga ösvényt a sátán elleni harcot bemutató filmjeiben. Ideje újragondolniuk a Gonosz elleni küzdelem ábrázolását, hogy végre Soros György is megértse, mi vár rá, ha betámadja egy hadseregnyi elszánt rózsafüzéres, keresztényi kötelességét gyakorló, hadba hívott pártkatona. Meg annak is ideje, hogy mindehhez végre már a Vajna-féle magyar filmgyártás is készítsen egy minden generációt oktató, igazi családi filmet, nehogy megint tévútra menjünk...

VIHARFELHŐK AUSZTRIA FELETT - GONDOLATOK AZ OSZTRÁK VÁLASZTÁSOKRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: AVI BEN GIORA
2017.10.09.


Szinte egész Európa figyelme most Ausztriára terelődik. Előzőleg a németországi választások keltettek nagy érdeklődést. Merkel győzelme már „borítékolva” volt de ami utána következett arra senki sem volt felkészülve. Egyik meglepetés a másik után, és kormányalakítás egyelőre még nem aktuális. A németországi választások sokszor voltak hatással az osztrák választásokra, ám most ez nem igazán mondható.

Eleve más a felállás. Ausztriában előrehozott választások lesznek a jövő hét vasárnap. A két nagy párt az SPÖ (szociáldemokraták) és az ÖVP (néppártiak) koalícióban kormányzott. Ám az ÖVP volt vezetője és alkancellárja — Reinhold Mitterlehner-t — a saját pártja kényszerítette lemondásra. Helyére egy olyan fiatal „titánt” választottak, akinek sem tapasztalata sem diplomája nincsen, de első munkahelye az osztrák parlament lett, és nem is akármilyen pozicíóban. Mint külügyminiszter. Az előző SPÖ kancellár — Werner Faymann — leszerepelt, és szükségessé vált egy új dinamikus párttag kijelölése a kancellárí posztra. A választás Christian Kernre esett — az ÖBB az állami vonat társaság volt igazgatója és menedzsere. Tehát őt nem a nép választotta meg, hanem a saját pártja. Ez nagy hiba volt, aminek hatásai igazán most érezhetőek.

Ha akkor kiírják a választásokat lehet, hogy veszít az SPÖ és nem ők adják az ország vezetőjét, de akkor is kiírták volna az új választásokat, mivel ha az ÖVP nyer, nem akadt volna koalíciós partnere (hasonló a helyzet most is) és mint kisebbségi kormány nem funkcionált volna csupán pár hónapot. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy talán az évszázad legkoszosabb választási kampánya volt a mostani. De menjünk sorjában, és az eseményekből olyan kép fog kialakulni amit eddig csupán pár európai politikus vesz komolyan...

MI EZ A KATALÁN BALHÉ?

INDEX
Szerző: RA
2017.10.09.


1. Mi van most a katalánokkal? Egyáltalán: kik azok?

Spanyolországban van egy terület, amelynek saját nyelve, kultúrája, történelme, hagyományai, kormánya és parlamentje van. Katalóniának hívják, és szeretnének teljesen függetlenedni. Ha történelmi távlatokban nézzük, nem is feltétlen magától értetődő, hogy a spanyolokhoz tartoznak, mert a nyelvük is a franciához áll közelebb, a franciák segítettek nekik fellázadni a spanyolok ellen, és voltak francia fennhatóság alatt is az 1600-as években. Mellesleg a katalán-madridi ellentétet a politika iránt nem érdeklődőknek a foci adja át legérzékletesebben.

2. Hát, függetlenedjenek, ha ennyire akarnak
.

Madrid viszont nagyon nem akarja. Katalónia gazdag terület, többet fizet be a központi kincstárba, mint amennyit visszakap. De ha ezt félre is tesszük, egyetlen állam sem akarja, hogy a területe, ereje csökkenjen, kiszakadjon belőle bárki is. A spanyol alkotmányban is benne van, hogy ez így Spanyolország, ahogy van, ezt megváltoztatni nem lehet. És persze precedenst sem akar a spanyol kormány, mert akkor más területei, mondjuk Baszkföld, Galícia, Andalúzia is kitalálhatná ugyanezt, és a most ismert Spanyolország pillanatokon belül eltűnne...

NEM A HÉTMÉRFÖLDES GAZEMBER ZSENIALITÁSA A ROTHADÁS OKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.10.09.


- Matolcsy Rómeó jegybankjában brutálisan elszálltak a fizetések: a főnökök ötször annyi fizetést kapnak, mint négy éve. Csak a szocialista luxuskormányzásban gyökörező nemzeti el nem hülyülés kedvéért: 2012 végén 355 millió forintot fizettek ki egy hónapban az MNB szorgos dolgozóinak, idén júniusban már 1,3 milliárd forint volt a fizetésekre költött pénz.

- Orbán Viktor miniszterelnök testvére, ifjabb Orbán Győző közvetett módon tulajdonosa egy offshore-hátterű cégnek, amelynek korábban voltak munkái Kazahsztánban és Nigériában, valamint van érdekeltsége Csecsenföldön is.
- Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, amely úgy kapott az állami és kormányközeli szereplőktől közel 100 százalékos támogatást – 44,2 milliárd (!) forintot, vagyis többet, mint amennyibe a szerződésben vállalt beruházás (gabonafeldolgozó gyárat épít Tiszapüspöki határában, és 7 munkavállalójuk mellé felvesznek további 550 dolgozót) került -, hogy korábban nem végzett üzleti tevékenységet.

Nem is folytatnám a sort, ez itt egy teljesen átlagos hétfő délelőtt (e sorok írásakor még nem múlt el dél) a nemzeti érdekek érvényesítésének kormánya által nyolcadik éve pofán röhögött Magyarországon. A teljesen átlagos egyáltalán nem költői túlzás, nem az elfajzott, érdekvezérelt kommunista-balliberális elhajlás által gúzsba kötött tehetetlenség hangja.

Ez így folyik nyolcadik éve a munka- és munkaszüneti napokat átívelően az Orbán Viktor által megálmodott földi paradicsomban, ahol a korrupció legfőbb politikája és az azzal szembeni össznépi letargia a nem csupán szimbolikus szakadék felé vezeti az országot...

ALFÖLDI: "RENDES FASISZTOID IRÁNYBA MENNEK MENNEK A DOLGOK AZ ORSZÁGBAN"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: hvg.hu
2017.10.09.


A színész-rendező aktuális színházi bemutatója kapcsán adott interjút, ám a címben idézett mellett mondott még néhány cifrát a hazai közállapotokról.

Az Alföldi rendezte Hegedűs a háztetőnt szeptemberben mutatták be, ennek kapcsán készített vele a HVG interjút.

Október 14-én a Kultúrbrigád mutatja be Alföldi rendezésében az Átriumban Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című művét. Ennek apropóján beszélgetett vele az azonnali.hu.

A darab legfőbb mondanivalója Alföldi szerint, hogy igenis ki lehet törni a jelenlegi indulatos közhangulatból. "Bármikor lehetne bemutató már. Mindig lenne valamiért pikantériája az egyenes beszédnek. Rendes fasisztoid irányba mennek a dolgok az országban – válaszolja Alföldi arra kérdésre, mely szerint a darab – mely egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el – bemutatója "egy sorosozós-migránsozós nemzeti konzultáció és annak kampánya közepén lesz"...

NEM VOLT KÖZBESZERZÉS, SZABÁLYTALAN LEHET A MOBIL GÁTAT TERVEZŐ CÉG MRGBÍZÁSA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.10.09.


A vízépítő szakmában a legtöbben értetlenül fogadták a Tér-Team Kft. év eleji megbízását: a cégnek lényegében nincs a római-partival összevethető referenciája hasonló védmű tervezéséről, és sem a törzstőkéje, sem a felelősségbiztosítása nem mérhető a megbízás értékéhez. Most az a gyanú is felmerült, hogy a cég a munkát a közbeszerzési szabályok kijátszásával kaphatta meg – igaz, a főváros vezetése előrelátóan kiszervezte a projektet, így a várható botrány is a csatornázási műveken csattan.

Budapest árvízvédelemért 1994 óta a Fővárosi Csatornázási Művek (FCsM) felelős, a jogviszonyt a főváros és a csatornázási művek közt 1997-ben létrejött szerződés rögzíti. Ennek ellenére a római-parti védmű koncepciójával kapcsolatban az FCsM-nek nem nagyon osztott lapot a főváros vezetése, sőt, a korábbi tervezői megbízásokat is a főváros adta az egymást váltó tervezőcégeknek.

2012 augusztusában például Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes írta alá az Erbo-Plan Mérnökirodával a nettó 63 millió forint értékű szerződést – 2013 februárjára az Erbo-Plan teljesítette is a szerződéses vállalásait, az elkészült terveket azonban elmosta a 2013-as árvíz.

Akkor, vagyis négy évvel ezelőtt a főpolgármester még 3 – 3,5 milliárd forintra becsülte a partéli mobilgát költségeit, ma reálisan 40 milliárdnál tartunk.

A következő tervező a Keviterv Akva – Utiber – konzorcium volt, igaz, itt már volt egy kis problémája a fővárosnak a közbeszerzéssel. (Az új tervező a kiírás alapján a kiviteli tendertervek elkészítését is vállalta, a szerződés összege viszont már nettó 175 millió forint lett.) A 2015 elején megindult közbeszerzési eljárásban a főváros mint ajánlatkérő eredetileg nem a Keviterv-Utiber páros ajánlatát hozta ki legjobbnak, azonban a konzorcium sikerrel támadta a döntést, így a Közbeszerzési Döntőbizottság 2015 novemberében megsemmisítette az eljárás eredményét, és még pénzbírsággal is sújtotta a fővárost.

A bajok ezzel nem értek véget: egy évvel később, bőven túl minden határidőn, a nyertes még nem készült el a tervekkel, mikor a főváros még ma sem pontosan tisztázott okokból szerződést bontott, a főpolgármester pedig bejelentette, hogy házon belül, a csatornázási művek kapacitásaival fogják megoldani a tervezést, vagy legalább a „tervezési folyamat gondozását”. Mi több, a huszárvágással három hónapon belül kész engedélyes tervekre lehet számítani.

A bejelentést a vízépítő-tervező szakma megrökönyödve fogadta, hiszen az FCsM-nek sem ilyen tervezői kapacitása, sem ilyen jellegű tapasztalata nincs, és az sem nagyon volt érthető, mi is lenne pontosan a cég feladata.
A főváros vezetése mindenesetre 330 millió forintot csoportosított át az FCsM-nek a projektre, és miközben zajlott a küzdelem a partéli nyomvonalat ellenző civilek és a főpolgármester szakértői között, tavaly év elején egyszer csak felbukkant a mostani tervező, a Tér-Team Kft. nevű cég...

A DZSENTRITEMPÓ FÖLFORGATTA A KÖNYVPIACOT - TÚLÉLÉSI GYAKORLATOK A MATYI-BIRODALOM ROMJAIN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.10.09.


Hosszú futása januárban véget ért. Akkor jött a fekete péntek, először maradtak zárva az Alexandra üzletek, a Nyugati téri üvegcsodából kísértetpalota lett. Még mindig van, aki bízik Matyi Dezsőben („mintha száz élete lenne”), s talán az Alexandra-tulaj is meg van győződve arról, hogy hatvanboltos hálózata újraéled. Ám a boltokban ma már mások ülnek. Gyorsan lezajlott a váltás. A nagy nyertes a két ellenlábas, a Kolosi Tamás-féle Líra és a Balogh Ákos vezette Libri. Ez az év ráment az átrendeződésre. Ahogy egy öreg könyves mondta: „A Dezsőt is túl fogjuk élni. Helyét lassan benövi a fű.” A fő kérdés a félelmes jövő: hova vezet a nagy kereskedelmi láncok erőfölénye, elmerül-e a magyar könyvkultúra a gagyi tengerében? És hiába futnak-e a kis kiadók a pénzük után?

– Nem halálos csapás, de fájó és kellemetlen – mondja Miklós Tamás, a kicsi, de nívós kiadónak számító Atlantisz tulajdonosa. – Matyi Dezső színes alakja volt a történetnek, de pusztán mellékszereplője.


Értetlenkedésünket látva az igazgató mosolyogva jegyzi meg:

– Én ismertem Matyit még akkor, mikor egy egyetemi aulában könyveket pakolt. Akkor sem számolt el rendesen, most sem.

A Matyi-szerű self made maneket a spontán privatizáció idején a kereskedelmi infrastruktúra megsemmisülése emelte fel. A raktárpincékből folyóméterszám dobálták ki a fölösleges könyveket. Volt olyan bolt, amelyet porcelánkereskedésnek adtak el azzal a megkötéssel, hogy itt kell állnia két polc könyvnek. Közben mértéktelenül felszaporodtak az addig indexen lévő, feketén nyomott sikerkönyvek. Aranyidő volt. Maga Matyi „kempingasztalos kereskedőként” az ABC-k előtt ácsorogva indult. A pörgés annyira megszédítette, hogy felsőbb iskoláit be sem fejezte. Kimaradt a kereskedés miatt.

Kocsis András Sándor, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) elnöke ebben a spontaneitásban, gyorsaságban látja a Matyi-varázs titkát.

– Iskolázatlan, ösztönös tehetség, aki a tudatlanok magabiztosságával tör utat, akinek az a fontos (a pénz mellett természetesen), hogy a bódé előtt állva rámosolyogjon Vámos Miklós.

A korai kilencvenes évek légköre nagy számban termelte ki a Matyi-féle üzleti sztárokat, iparosokat, kazánkirályokat. A sajtó is kényeztette őket. Százból kilencvenöt rövid úton belebukott az elképesztő növekedésbe. Hogy kiből lett kalandor, kiből üzletember, a szerencsén is múlott. A pécsi könyvkereskedő távrepülése huszonöt évig tartott.

Ami a minőséget vagy a szépséget illeti, kiadóként a „korai Matyi” sosem számított egy Kner Imrének vagy Tevan Andornak. Fő erénye a jó szaglás és a gyorsaság volt. Amint felfedezte a divatos agykontrollmániát, azonnal terítette is. A Magyar Narancs Matyi-portréja szerint az első kiadványok ritkán láttak korrektort, lektort. A papír durva, a fedél szinte karton, a képeken számolni lehetett a széteső pixeleket. Volt olyan távol-keleti témájú kiadvány, amelyen a hosszú magánhangzók felett hullámvonalak helyettesítették az ékezeteket. De megvették. Matyi kezdettől kedvelte a színes-szagos gyerekkönyveket. És megállíthatatlanul növekedett.
..

ITT OLVASHATÓ

VERJÜK SZÉT A CSALÁDOT! - AVAGY: ÉLJEN A FÜGGETLEN GYŐRORSZÁG!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: NÓGRÁDI GÁBOR
2017.10.09.


Ezennel tisztelettel javaslom, hogy a Dunántúl lakossága tartson függetlenségi népszavazást. Joga van független államként működni hazánk nyugati felének, hiszen jóval többet termel, jóval többel járul hozzá az ország GDP-jéhez, mint az Alföld. És a Dunántúlon nincs munkanélküliség szemben az Alföld hét-nyolc százalékával. Biztos vagyok benne, hogy a lelkes dunántúliak többsége igennel szavaz az elszakadásra, és arra is van egy ezresem, hogy számos Pannon lankáin hűsölő vezető is kiáll az FDO (Független Dunántúli Ország) mellett. Sőt, ha szépen megkérik őket, hajlandóak lesznek miniszterelnöki meg egyéb közéleti pozíciót is vállalni. Ezek olyanok.

Persze azt is javaslom, hogy a Dunántúl győzelme után Győr-Sopron megye lakossága is vonuljon ki az utcára a megye függetlenségéért tüntetni. Naná, hogy vonuljon! Hiszen kétszer többet pakolnak a GDP kasszába, mint a környéken más megyék.

Ja, és hogy el ne felejtsem már az alcímet: Győr városa se adja alább! Mégiscsak többel járul a büdzséhez, mint a megye! Lehetne miniállam, saját kormány, saját miniszterelnök, saját Győrnemzeti trafik, Győrnemzeti kocsma, Győrnemzeti vécé! Mért menne a profit közösbe? El tudják azt költeni a győriek is, nem kell segítség, kösz!

Vajon nem egy logikus elmélkedés fénylik fel ma itten?

S ha már gondolkodunk, ami ritka adomány, és igazán emberi, ha nem is minden emberé, terjesszük csak ki pozitív politikai személetünket mindenre, de mindenre!

Igen, a családra is!

Apa többet keres? Miért adná oda a pénzt anyának? Legyen külön kassza!

A lánynak magánútjai vannak a partik vidékén. Miért engedne szülői beleszólásnak abba, hogy kivel, mikor, hol…? Legyen független teljesen! (Na, persze a zsebpénzt otthonról kapja továbbra is! Ismerős a helyzet?)

A fiú a téren akar tekeregni matekolás helyett. Kinek mi köze…? Joga van hülyének maradni mindenkinek!

No, és végezetül az anyának is szakadjon a rokolyája, ugye, ha jobban tetszik neki a szomszéd férje, mint a vele élő nagyképű és már uncsi hím!

Verjük szét a családot!

Őrült beszéd?

Nem.

A világ őrült meg régi szokása szerint...

NYOLC ÓRIÁSPLAKÁT, MELYEKTŐL NAGYON ZAVARBA JÖNNÉNEK A FIDESZESEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.09.


A törvényességre ma már alig adó kormánypárti politikusok számára csak az a fontos, hogy a választókhoz kizárólag a Nemzeti Együttműködés Rendszerének üzenetei jussanak el. Minden eszközzel megakadályozzák tehát az olyan plakátok kihelyezését, melyek foltot ejtenek az Orbán-kormány becsületén. Ezért mondvacsinált indokokkal eltüntetik az olyan feliratokat az utcáról, melyek nem tetszenek Orbán Viktornak, és nem tesznek jót a kormány megítélésének. A Jobbik többször túljárt már a kormánypárt stratégáinak eszén, ám a macska-egér játék még nem ért véget. Még a nagy Vlagyimir Putyint is lehet szívatni a szülinapján, hiszen az orosz ellenzéki tüntetők: „Boldog születésnapot te kis tolvaj!” feliratú táblával kedveskedtek az illiberális elnöknek. Lássuk, a Szegedi Kattintós milyen módszerrel hozná zavarba Orbán Viktort és csipetcsapatát!

1. Szeretünk Viktor! Csak ennyi állna az egyik plakáton, kiegészítve Orbán Viktor mosolygós fotójával, illetve azzal a megjelöléssel, hogy melyik ellenzéki párt hirdetését olvashatná az utca embere. Bizonyára vakarná Rogán Antal a buksiját, hogy mit csináljon a „jogellenesen kihelyezett” politikai hirdetéssel, ha az éppen a főnökét fényezi. Ellenzéki aktivisták beélesített kamerákkal várnák, amint megérkezik a takarító brigád, amelyik levakarja az Orbán Viktort éltető hirdetést, de ha ez nem történik meg, akkor szembe köpte magát a kormány, mert az általa hozott törvények szerint le kéne vakarni a miniszterelnök arcképét.

2. Köszönjük Matolcsy Györgynek és fiatal feleségének, hogy vigyázott a pénzünkre
!Szintén ellenzéki hirdetés, ami némi iróniával kevert kormánypropaganda. Hogy a humor iránt nem igazán fogékony kormánypárti korifeusok melyik pólust érzik majd erősebbnek, nem tudni, de azért a választópolgárok számára egyértelmű lesz, hogy Matolcsy György jegybanki alapítványainak közpénzégető tevékenységére céloz az ellenzéki plakát. A takarító brigád valószínűleg gyorsan megérkezne a helyszínre, ha tényleg feltűnne az utcán a felírat.


3. Védjük meg a migránscsökkentést! Ez a szlogen bizonyára kedves lehet a kormány emberei számára, ám ellenzéki hirdetés lévén neki kell esni ennek a feliratnak is, akár tetszik, akár nem. Migránsozni is csak a kormánypártnak szabad ugyanis, hiszen arra van felépítve a kampánya, hogy az ellenzéki pártok migránssimogatót csinálnának az országból, ha hatalomra jutnának.

4. Még több földet, újságot, focicsapatot, szállodát, bankot és jachtot Mészáros Lőrincnek!
Van persze némi groteszk felhangja ennek a mondatnak, de hogy nézne ki, ha Orbán Viktor leszedetné a nemzeti oligarchia kirakatemberének számító felcsúti gázszerelő gazdagodását szorgalmazó plakátot? Lőrinc barát gazdagodása ugyanis jelképe annak, hogy Magyarország jobban teljesít, így szintén önellentmondásba keveredne a kormánypárt, ha az ellenzék által megrendelt plakátokat eltávolíttatnák...

MURÁNYI ANDRÁS: EGY ÉVVEL A NÉPSZABADSÁG KIVÉGZÉSE UTÁN

ZOOM.HU
Szerző: MURÁNYI ANDRÁS
2017.10.08.Azóta tudjuk: a rezsim immár nyíltan, röhögve, kíméletlenül csap oda azoknak, akik kívül esnek világán.

– De jó, hogy látom, Murányi úr! Hogy’ van? Lesz még Népszabadság?!

Ősz van, metsző hideg; éppen a hajnali futás után sétálok haza csapzottan, amikor az a kedves, középkorú hölgy megállít az újlipótvárosi Pozsonyi úton, s tíz percig csak mondja. Nem ő az első és nem ő az utolsó; 2016. október 8. óta meg-megállítanak az utcán és a boltban, mutatnak okét az autóból és a villamosról, s még az asztalfoglalást is jelentőségteljesen toldja meg az étteremvezető a rendelést összesítő füzetben: „Murányi András, szerda, 12 óra, 2 személy; talán lesz még Népszabadság…”

Nem, nem lesz már Népszabadság.

Ahogy állunk, normális média se.

Minthogy lassan ország sincs nagyon.

Itt tapicskolunk nyakig a kocsmai alapú abszolutista hatalomgyakorlás világában, ahol – akkor vegyük át még egyszer – leomlottak a korlátok, kiiktatódtak a fékek, az egyensúly legföljebb mérlegek sajátja, s ahol az új arisztokrácia szerencsés dinasztiáinak mókázásaival és lopásaival telik az idő. Ami nem tetszik, azt megszüntetjük, ami hazugság, azt az arcodba nyomjuk; közjogi méltóságokat vattacukorárusokká lényegítünk, közérdekű adatok kiszolgáltatásánál bújócskázunk, a kommunistázó párttársainkkal párttitkári, MSZMP-funkcionáriusi, ügynöki múltat retusálunk, tíz perc alatt összehányt jogszabályt az alaptörvényről csíkot szívva nyomjuk; a magunk alá gyűrt szakmákkal, osztályokkal, csoportokkal, ellenőrző szervekkel kiszorítósdit játszunk, a szegényeket arcba rúgjuk, a dolgozó népet, a hazát kicsit rettegés alatt tartjuk, a menekültek és a terroristák közé egyenlőségjelet teszünk, Brüsszelt gyűlöljük, de Moszkvát imádjuk, Berlinnél cicegünk, ám Bakuval seftelünk, plakátokat, nem mindegy?, izomból kapartatunk. És természetesen Lovasberényig, Taktaszadáig, Ankaráig kisvasutat hosszabbítunk, lagúnaügyi mátrixokban gyilkossal pózolunk, óvónők, tanárok, tűzoltók pénzén magángépezünk, helikopterezünk, jachtozunk, miközben nyelvünkkel szájszélt nyaldosva, nyakkendőt igazítva, zsebkendőt lapogatva élvezzük ki a verbális orgazmust, elharapva a mondat végét:

Szemöldökcsipeszt használj, te kis buzi!

Tiéd az ország, de az új elitnek építed; éljenek és virágozzanak a Szabad Nép szófordulatai, hergelési technikái, ellenségkép-megjelenítései, -sulykolásai, hazugságáradatai! A 2002-ben félbehagyott egészpályás letámadás útjába – kellett ’98 után viszonylag tisztességesen kormányozni – most már nem állhat senki. Valóra vált az álom, a 2010-ben a magyar és a székely himnusz alatt átszellemülten odagondolt új, politikailag és gazdaságilag elkülönített, törvények fölötti osztály.

Elkészült a kádári nómenklatúra 2.0, a függés és a félelem alapvetésének kimaxolása végbement, új elemként pedig bekerült a rendszerbe az elpusztítás módszertanának tökéletes megvalósítása: a rezsim immár nyíltan, röhögve, kíméletlenül csap oda azoknak, akik kívül esnek világán. Sorba állított pribékek 2014 óta kiváltképp módszeresen, inszinuálva ütik az ellenzéket, a civil szervezeteket, a multikat, a sajtót-médiát, Nyugatot és Brüsszelt; nevető bácsival hergelik és agresszív ablak-zsiráfos kérdőívvel simogatják a Kubatov pártigazgató listájáról kiválasztott, aljas üzenetekkel hadiüzemmódban tartott, kétmilliós szavazószektát, illetve röhögnek az atomizált, egymással is hadakozó, itt-ott megvett demokratikus ellenzék szervezetlenségén, Sas-kabarés performanszain, vízió-, vezető- és ajánlathiányán.

Mosolygós, magabiztos Orbán Viktor ömlik ránk agytalanított agit. prop. központokból; hevi gazemberségeinek akadálytalan suhanása nyomán olyan ember benyomását kelti, mint aki nem csupán azt tudja, mindent megtehet, hanem azt is: tévedhetetlen, leválthatatlan, megállíthatatlan...

TÉNYLEG AZ IGAZSÁGOKON TÚLI VILÁGBAN ÉLÜNK?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: CSEPREGI DÁVID
2017.10.09.


Régen az igazság magától értetődő és egyszerű volt. Annak ellenére, hogy azóta összetettebb lett, nem jelenti azt, hogy megszűnt volna létezni – állítja Julian Baggini, a Guardian újságírója, és egyben felteszi a kérdést: valóban az igazságon túli (post-truth) világban élünk?


Az igazság ismeretének ígérete mindig is csábító volt. A legtöbbet idézet bibliai passzus János 14. könyvének 6. igéje: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”. Mindenkiben van egy érzés, miszerint az igazság tudása valamiképpen alapvető része a jó életnek.

Franciaország fővárosa Párizs, George Washington volt az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, a víz vegyjele H2O, stb. Számtalan ezekhez hasonló tény létezik, amelyeket csak bolondok kérdőjeleznek meg – állítja a szerző.

Mégis, az igazság megszűnt magától értetődőnek és egyszerűnek lenni, sőt, egyre gyakrabban lehet hallani, hogy igazság nem létezik, mind csupán vélemény: „ami neked igaz, az nekem nem az”. Nem mintha nem állna rendelkezésünkre az igazság definíciója, ezt már Arisztotelész is igen hamar megfogalmazta: „Téves, ha a létezőről azt mondjuk, hogy nem létezik és a nemlétezőről, hogy létezik. Igaz viszont, ha létezőt létezőnek és a nemlétezőt nemlétezőnek mondjuk”. Ha ez magától értetődőnek tűnik, az azért van, mert a hétköznapi igazságban nincs semmi misztikus.

Baggini szerint a probléma gyökerét nem az igazság tartalma jelenti, hanem az, hogy ezt kik és hogyan állapítják meg. Az igazság nemrég még egyszerűnek tűnt, mert feltételezhettük, hogy amit igaznak gondolunk az valóban az, a dolgok azok, aminek tűnnek. Ez az egyszerűség azonban több tényező hatására mára megszűnt létezni. A tudomány által megismertük, hogy több minden, amit a világról gondoltunk, ahogyan az működik, hamis feltételezés volt. A tudományos fejlődés irama pedig aggodalomra ad okot, mivel lehet, hogy amiket ma alapvetéseknek tekintünk, holnapra elavult tévedésekké válnak...

OLVASÓI LEVÉL: PEDAGÓGUS = LÁBTÖRLŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: H. A.
2017.10.09.


Sokáig tépelődtem, hogy kiírjam-e magamból a bennem felgyülemlett feszültséget, de végül úgy döntöttem, hogy megteszem.

Pályakezdő pedagógusként dolgozom egy egész jó hírű iskolában. A gyerekek aranyosak, a kollégákkal egy hullámhosszon vagyunk, hát akkor meg mi ez a sok „felgyülemlett negatív energia”? Vegyünk pontról, pontra…
- A 21. század gyermeke más. „A gyerekeket csak szeretni kell!” Jönne és jön is a közhely, amivel mindenki tisztában van, főleg mi, pedagógus szakemberek. Valóban. Engedjék meg, hogy eláruljak egy nagy titkot: régen a gyermek a kapott szeretetből nagyon sokat vissza is adott. Így lett az „energiaáramlás” stabil, és a környezet stresszmentes.

Nyugdíj előtt álló kolléga mesélte, illetve támasztotta alá azt a gyomorszorító érzésemet, amit kezdtem érezni, és egyre jobban érzek: hogy azt a szeretetet, amit kiadok magamból alig-alig kapom vissza. Ez a munka pedig a szeretet megfelelő áramlásáról (is) szól. Azért megyünk pedagógusnak, mert szeretjük a gyermekeket. Úgy, ahogy vannak.

De ha én odaadom magamból ezt a sok pozitív érzést és nem, vagy csak alig kapom vissza, akkor bennem mi marad? Közömbösség, üresség. Rosszabb esetben gyűlölet.

Nem kívánom senkinek azt az üresség érzetet, amit az előző munkahelyemen tapasztaltam. A gyermekek összetétele merőben más, mint ahol most dolgozom. Az egy majdnem száz százalékos kisebbségi intézmény. Látszott is ez az ottani pedagógusokon: fásultak, fáradtak, némelyek teljesen kiégtek. Nem szerettem volna erre a sorsra jutni, így váltottam munkahelyet. De fájón tapasztalom: jobb a helyzet, bár nem sokkal. A gyermekek neveletlenek, szófogadatlanok, rám, fiatalra pedig még kevésbé hallgatnak, mint idősebb kollégáimra. Némely nebuló pedig úgy gondolja, hogy lábtörlő vagyok.
- A társadalom, így a szülők hozzáállása hozzám, kezdő pedagógushoz… inkább nem részletezném. (Elég annyit mondani, siralmas.) Sok internetes fórumon olvasni, hogy csak az megy pedagógusnak, aki úgymond a maradék, vagyis nem éltanulóként végzett a gimnáziumban, szakközépiskolában. Ezenkívül csodás érzéssel töltenek el azok az ócsároló kommentek is, amik a magánéletünkben vájkálnak, illetve a rengeteg szabadság felsorakoztatása az örökös vitalezáró (a hosszú nyári szünet megunhatatlan, és megvétózhatatlan perdöntő érve).

A pedagógusi munkához tartozó egyéb pluszfeladatok elbagatellizálása (dolgozat összeállítás, dolgozatjavítás, piros-feketepontozás, naplóírás, órákra készülés és még lehetne sorolni, ami persze „nem is vesz el olyan sok időt az ember életéből”, illetve „ezt a hülye is meg tudja csinálni” hozzáállás.Ugye-ugye, hogy máris vidámabb az ember, és jókedvvel megy munkába, ha ilyeneket olvas?) Így azt kell mondanom, hogy a társadalom számára is csupán lábtörlőként funkcionálok...

EGY TÖRTÉNÉSZ ÉLETE - ORMOS MÁRIA / KÖNYVAJÁNLÓ - ORMOS MÁRIA: REMÉNYEK ÉS CDALÓDÁSOK

KULTURPARA BLOG
Szerző: Arthur Arthurus
2017.10.09.


Átélte a háborút, átvészelte az orosz megszállást, a Kádár-rendszert, ott volt a rendszerváltásnál, és látja, amint ez a rendszer halad visszafelé, a múltba. Szakmailag pontos és megkérdőjelezhetetlen, előadásaiban és könyveiben sziporkázó, ám a magánéletében, különösen a férfiakkal, balszerencse kísérte útját. Idén volt - október elsején - 87 éves, de szellemileg még a régi. Ki ő? 

Ormos Mária élete nem volt egyszerű. Erőszakból és erőszakos házasságból született gyerek, ahonnan és akivel alig tudott kimenekülni, a szakmájában a saját döntései és tervei sokszor nem jöttek be, de hatékonyan sodródott az árral. Mint tanár és mint a Pécsi Tudományegyetem rektora, sok mindent látott. Látta Gyurcsányt ifjú egyetemistaként, ott volt a rendszerváltást megelőző és félig azt előkészítő "rektorok összeesküvésében", ott volt Szegeden 1956-ban, amikor indult a ma már történelmi esemény. Megírta az életét, az élményeit, a benyomásait, az emlékeit. Nem más ez, mint egy szubjektív kép a világról, egy szelet, amit és ahogy ő látott. Moszkvai és NDK-s, párizsi utazásai, a történelem mibenléte, a szűk családja, az apja története, és leírja azt a felettébb undorító momentumot is, amikor rájött, hogy bizony ez az ország visszafelé halad, egy újabb rezsim épül.

Egy egész élet, 86 év emlékei, vágyai, reményei és csalódásai. Magával ragadó könyv egy olyan történésztől, aki a politika közelében volt, de annak mindig nemet mondott. Egy olyan történésztől, aki nyugdíjasként azt meri mondani, hogy bizony, egy nyugdíjas minden felelősség nélkül hozhat ítéletet ma arról a jövőről, amit ő már nem fog megélni. Emlékek kutatásokból és levéltárakból, hogy mennyire esetleges is a történelem, hogy milyen iratok vesztek el nyom nélkül a levéltárakban, amelyek korábban ott voltak, hogy mennyire fontos a történészek munkája és összefogása, de hogy mennyire nem szabad a jelent és a jövőt a múlttal összekeverni...

MOBIL: ÚGY MEGY A KÉT ÉVES HŰSÉGIDŐ, HOGY MARAD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.09.


Még hatályba sem lépett a hűségidő korlátozását előíró (eleve némiképp felpuhított) törvény, máris módosítják. A parlament előtt levő javaslat szerint a kedvezményes nethasználati csomagokra is visszahozzák a kétéves hűségidőt. Átnéztük, most miből válogathatnak a netezők, és hogyan lehet kijátszani a rendelkezéseket.

A határozott időre kötött előfizetői szerződések maximális időtartamát uniós rendelkezésre egy évben határozták meg. Az ezt előíró, október 24-én életbe lépő magyar jogszabályban a mobilszolgáltatók nyomására már felmentést adtak azokra az esetekre, amikor a szerződéskötés kedvezményes készülékvásárlással kapcsolódik össze. Az ilyen esetekben maradhat a kétéves hűségidő. Egy friss módosítás ugyanezt a netes csomag esetében is lehetővé tenné. (A teljes javaslatot itt nézheti meg.)

A parlamenthez már benyújtott javaslat szerint a készülékvásárlás mellett az internethasználat elterjedését célzó kedvezményes előfizetési csomagokra is lehet majd két éves határozott időtartamú előfizetői szerződést kötni. Mint az indoklásban kifejtik: a változtatás a Digitális Jólét Alapcsomag (DJA) bevezetése miatt szükséges, és kizárólag arra vonatkozik...

MEG AKAROM MONDANI, HOGY MIT GONDOLOK A FIDESZ SOROS -TERVÉRŐL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KONOK PÉTER
2017.10.09.

Megyek, és veszek a kínaiban egy vastag, fekete alkoholos filcet. Meg akarom mondani, hogy mit gondolok a Fidesz Soros-tervéről.

Nem egy zárt borítékban, azzal majd begyújtok. Nem a Facebookon, ahol jórészt úgyis azok olvassák, aki egyetértenek velem. A plakátokon, a mi pénzünkön vett ostoba mocskolódáson, hogy lássa mindenki.
Nem fogom szó nélkül hagyni. Elég.
Tegyétek ti is ezt, ha gondoljátok. Fordítsuk ellenük a szaros felületeiket! Ne hagyjuk szó nélkül!


Nagyon ideje lenne már, hogy ne kussoljunk. 

Legalább szimbolikusan mutassuk meg, hogy vagyunk. Aztán majd meglátjuk a többit, de valahol el kell kezdeni.

LUXUSKERÜLETEK BUDAPESTEN: ILYEN LAKÁSOKAT VESZNEK A KŐGAZDAG MAGYAROK

PÉNZCENTRUM
Szerző: NAGY BÁLINT
2017.10.08.


Rakétaként száguld a budapesti újépítésű lakóingatlanok piaca: a gombamód szaporódó fejlesztéseken túl az árak is a csillagok felé törnek. A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos újépítésű lakás négyzetméterenként 794 ezer forintba kerül a fővárosban, de a budai kerületek többségében már nem lehet egymilliós négyzetméterár alatt vásárolni. A prímet pedig, bő 1,5 milliós fajlagos árával, az V. kerület viszi.

Nincs mese, bő 2 éve egyértelműen dübörög a hazai újépítésű lakóingatlanok piaca: gombamód nőnek ki a földből a fejlesztések, a kereslet - részben az állami ösztönzők megjelenése, na meg a befektetők aktivitása miatt - óriási, és úgy tűnik, hogy a következő években is ez a trend lesz a jellemző.

Néhány gócponttól (ilyen például Győr, Kecskemét, a balatoni régió) eltekintve persze a legnagyobb mozgás ezúttal is a fővárosban van. Budapesten belül pedig rendre a XI. és XIII. kerület vezető szerepét emlegetik a szakemberek - felmérések szerint mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít a dél-budai, valamint észak-pesti városrész.


Ennél persze jóval összetettebb a kép!

Jól mutatják ezt a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatai is. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index több mint 400 budapesti projektet, és azokban mintegy 16,5 ezer új építésű lakást vizsgált 2017 III. negyedévében.


Buda és az V. kerület verhetetlen!


A Budapesti Lakáspiaci Riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum megállapította, hogy a fővárosban jel
enleg egy átlagos újépítésű lakás

alapterülete 61 négyzetméter;
négyzetméterára pedig 794 ezer forint.

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó
...

ITT OLVASHATÓ

MILYEN MESSZE MÉSZ AZ ÁLMODÉRT?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.09.


Az, hogy ki milyen messze hajlandó elmenni függ az embertől és persze az álmoktól is. TeePolgar álma például elég messze van, ráadásul rögtön kettő, Tadzsikisztán és Afganisztán. Ha azt gondoljátok, hogy ebbe a két országba (pláne az utóbbiba) nem könnyű eljutni, akkor nem tévedtek, már a vízumszerzés sem akármilyen kaland – miként az kiderül a mai posztból, ami tulajdonképpen egy háromrészes minisorozat első része, amiben tehát ma az ügyintézés kerül terítékre, miközben az is kiderül, hogyan lehet valaki magyar konzul a világ végétől nem túl messze. (A képeket köszönöm a szerzőnek!)

„Tervezgetés

Azt, hogy az álmaink milyen messze állnak a megvalósítástól, azt nem a térkép, hanem elménk ráhangoltsága és motiváltsága határozza meg. De ha már földrajzi értelemben próbálom leírni, akkor a kérdésem az olvasótól, vagyis tőled, hogy milyen messzire vagy hajlandó menni az álmaidért?

Nekem egyik nagy álmom, hogy „nem biztonságos” térségeket látogassak. 2017 úgy tűnik, hogy az az év, amikor elkezdem megvalósítani ezeket „üzemi” szinten, s nem csupán becsukott szemmel elképzelni: milyen lenne, ha...

Előző cikkemben az első ilyen országról számoltam be: Észak-Koreáról, melyet, ha eddig nem olvastál, akkor ITT megteheted...

ROGÁN ANTALT NEM MERI EMBEREK KÖZÉ ENGEDNI A FIDESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.10.08.


Nem indulhat egyéni választókerületben a propagandaminiszter.

Az egyik kormánylap írt a Fidesz készülő tisztújításáról, ebben pöttyintették el az az információt, érdekesnek nevezve, hogy Rogán nem indul egyéni választókerületben.

A jó szervező és gátlástalanul politizáló Rogánra szüksége van Orbánnak, de nem a frontvonalban: 2 éve a nyilvánosság előli eltüntetés szándékával vette el tőle a parlamenti Fidesz-frakció vezetését, és emelte be a kormányába (miniszteri rangban, amikor Lázár tiltakozott, hogy a beosztottja legyen).

A harácsolása és az urizálása miatt legnépszerűtlenebb politikusok közé süllyedt (időnként Gyurcsányt is alulmúló) egykori Orbán-utódjelöltet idén januártól szinte teljesen eltüntették a nyilvánosság elől, minden szereplése árt a Fidesznek, segít a kormánypárt arroganciáját a választók emlékezetébe idézni.

Minden bizonnyal most is az áll a döntés mögött, hogy Rogánnak ne kelljen, sőt,
ne lehessen nyilvánosan szerepelni,

ami egy egyéni képviselőjelölt esetében elkerülhetetlen, nem pedig az, hogy Orbán kampányának irányítása miatt nem indul egyéniben. A Fidesz országos kampányát nem Rogán, hanem Gyürk András vezeti, ez már az év elején eldőlt. Rogán amúgy már volt a párt kampányfőnöke: 2006-ban el is bukták a választást...

ORBÁN VIKTOR TESTVÉRE BENNE VAN EGY OFFSHORE-HÁTTERŰ CÉGBEN, AMELY KAZAHSZTÁNBAN ÉS CSECSENFÖLDÖN IS FELTŰNT

444.HU
PETHŐ ANDRÁS
2017.10.09.


Az már régóta ismert, hogy a miniszterelnök apjának és testvéreinek vállalkozásai érdekeltek a kőbányászatban és a betontermékek gyártásában, néhány éve pedig a szállítmányozásban is egyre erősebb pozíciókra tettek szert. Az egyik testvér, ifjabb Orbán Győző ugyanakkor időközben érdekeltté vált egy olyan vállalkozásban is, amely tulajdonosi szerkezetével és piaci múltjával is kilóg a család vállalkozásainak sorából.

Egy, a miniszterelnök idősebbik öccsének résztulajdonában lévő cég ugyanis tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokol egy eddig elsősorban külföldre dolgozó műszaki vállalatot. Ezt a céget Yntergy Zrt.-nek hívják, és saját üzleti beszámolói szerint a cégnek korábban az egyik legnagyobb megrendelője a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de megjelentek az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, valamint voltak nigériai megbízásaik is.

Papp András Zoltán, az Yntergy Zrt. vezetője és résztulajdonosa a Direkt36-nak azt mondta, az Adrere Limited tulajdonosa „egy orosz magánszemély”. Arra a kérdésre, hogy kiről van szó, annyit mondott: “Nem tudom pontosan a nevét.” Hozzátette, “személyesen nem ismerem őt”, és mivel offshore cégről van szó, nem is szívesen fedné fel a kilétét. Közölte, hogy egyébként is van egy megállapodásuk, amely szerint még idén meg fogja venni az Adrere Limited részesedését a cégben.

A miniszterelnök testvére a Gamma Analcont Kft.-n keresztül szerzett részesedést az Yntergyben. A Gamma Analcont egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozás, amelyben 2015 januárjában lett résztulajdonos ifjabb Orbán Győző. Ennek a cégnek a vezetője és résztulajdonosa is Papp András Zoltán, aki a Direkt36-nak azt mondta, régi, személyes ismeretség fűzi ifjabb Orbán Győzőhöz. Ennek a kapcsolatnak a kialakulásáról nem akart részleteket elárulni, de azt elmondta, hogy a cég hosszú távú fennmaradása érdekében vonta be ifjabb Orbán Győzőt a cégbe. Azt mondta, szerette volna, hogy “legyenek olyan társaim, akikkel a későbbiekben is tudok számolni”...

AZ INTERNET NEM FELEJT - NÉPSZABADSÁG: LAPZÁRTA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.09.Egy évvel ezelőtt, október 10-én a bezárt Népszabadságról írtam. Közel tíz éven át ott jelent meg a Most & Itt című blogom, nem csoda, ha kicsit magam is Népszabadságosnak számítottam. És akkor a legfőbb hadúr úgy döntött, hogy erre a lapra nincs szükségük a magyaroknak. Túl sok benne az igazság, és túlteng benne a hazugság leleplezése. A legfőbb hadúr talált egy osztrák illetőségű, amúgy azóta csalásért és hűtlen kezelésért felfüggesztett börtönre ítélt vállalkozót, és megcsinálták okosba a Népszabadság bezárását.
Ezt írtam akkor erről.
Föld S. Péter
Orbán Viktor legfőbb hadúr nagyon megmérgesedett, amikor megtudta, hogy Rogán Antal és családja helikopterrel utazott Rogán Cili barátnőjének a lakodalmára. Amikor még arra is rájött, hogy naponta 80 ezer forintba kerülő bérelt Mercedes is várta őket a reptéren, kifejezetten dühös lett.
Nekem egy parasztgyerek ne urizáljon, mondta magában a legfőbb hadúr. Egy parasztgyerek maradjon szerény és tisztességes, mindig emlékezzen rá, hogy honnan jött.
Lám, én magam is milyen szerény és tisztességes maradtam.
Nekem egy parasztgyerek, folytatta a gondolatot, ne tartson odahaza sokfős személyzetet, ne barátkozzon kétes alakokkal, ne fogadjon el tőlük milliókat, se nejlonzacskóban, se pedig más csomagolásban.
A legfőbb hadúr feje ekkor már nagyon vörös lett, alig bírta türtőztetni magát.
Azonnal intézkedem, mondta magában. Már indult is, hogy lépjen valamit, vette volna a telefont, amikor eszébe jutott Matolcsy György.
Ettől megint elborult az agya. Mit képzel magáról ez a Kusza Szem! (Magában és baráti körben így nevezte a Magyar Nemzeti Bank elnökét.) Az még rendben van, hogy szeretőt tart az asszony mellett, rendes magyar férfiembernek ez dukál. Meg aztán mindenki ismeri a katonanótát, amit részegen szokunk dalolni, vagyis, hogy „Az a huszár, ki a szoknya alá nyúl.”...

TUDJA MEG GROSICS GYULÁTÓL, HOGYAN CSEMPÉSZETT AZ ARANYCSAPAT

INDEX
Szerző: VÖRÖS CSABA
2017.10.09.1954 őszén különösebb magyarázat nélkül egy évre eltiltották Grosics Gyulát a labdarúgástól. A legendás Fekete Párducot, aki többször járt az Andrássy út 60.-ban kihallgatáson, megvádolni nem vádolták meg semmivel, a kérdések alapján azonban azt hitte, kémkedés gyanúja miatt nyomoznak ellene. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumokból kiderül, hogy Grosics Gyula ellen a vád valójában nem kémkedés, hanem csempészés volt.

Bizarr dolog valakit olyasmiért megbüntetni, amire hivatalos engedélyt kapott. Az ötvenes években az állam nem tudta kellőképpen honorálni a labdarúgók sikereit, ezért Farkas Mihály honvédelmi miniszter biztatta őket, hogy nyugodtan hozzanak be árukat nyugatról, és azok értékesítéséből egészítsék ki a keresetüket. Az ÁVH iratai szerint ebben a tevékenységben élen járt a legendás kapus, Grosics Gyula. Amikor a Honvéd és az Aranycsapat játékosát reménytelen helyzetbe sodorták, más kiutat nem látva tízoldalas levelet írt a honvédelmi miniszternek, melyben mindent részletesen feltárt.

Grosics megérzése, hogy kémkedéssel vádolják, nem volt alaptalan. Eredetileg a Szabad Európa Rádió részére végzett kémtevékenységgel gyanúsítottak meg korábbi újságírókat, és a futballista ebbe az ügybe keveredett bele. A vádlottak egy ponton rá vallottak, mint akivel árucsempészést és valutáris bűncselekményeket követtek el. Ezután a nyomozás új irányt vett, és már kifejezetten az Aranycsapat kapusát vette célba...

KARAFIÁTH: EZÉRT A NŐÉRT DAUEROLTATTAM BE A HAJAM

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2017.10.08.


Újságból vágta ki két versemet.

Apám adta először a kezembe Szabó Magda valamelyik kötetét. Még kislány voltam, általános iskolás,

a szülői tiltás ellenére elmentem és bedaueroltattam a hajam.

Otthon a büntetés helyett csak kinevettek, és megkaptam a Bárány Boldizsárt, mint hasonmásomat. Később persze elvarázsolt az Abigél, a Tündér Lala, de hát ja, mindannyian ezen nőttünk fel. Azóta inkább az Ajtó, az Őz, a Mózes egy huszonkettő, a Pillanat a Freskó, a Régimódi történet. Az Ókút, a Megmaradt Szobotkának. Én mindet szeretem. És nemcsak az életművet, hanem az életet és a művet, külön. Egyszer találkoztunk is. Debrecenben voltam egy konferencián, utána egy könyvtárban kezdő írók felolvasása volt.

Kezdő író voltam, még kötet nélkül, felolvastam. Utána odajött hozzám a „futár”, hogy Magda beszélni szeretne velem. Irtó zavarban voltam.


Erre – és ez milliószorosára növelte a szorongást – Szabó Magda elővett két, újságból kiollózott versemet. Hogy ezeket ő nagyon szereti, azért vágta is és tette el őket. Örökké őrizni fogom ezt az emléket.

De nem ezért az egyik kedvenc szerzőm. Nehéz lenne egyetlen írásban a nagyszerűségét aláérvelnem, ezért inkább arról szólok, mi tarthatja még mindig távol tőle az olvasók egy részét.

Nézzük Szabó Magda leggyakrabban emlegetett „hiányosságait”! Az első sokat hangoztatott képtelenség talán az, Szabó Magda súlytalan, olcsó könyvecskéket ír. Ennek eredője az is lehet, hogy főképp a kilencvenes évektől megpróbálták Szabó Magdát (nyilván piaci megfontolásokból, csak ez később persze visszacsapott) a ponyvára dobni, azaz olcsó, habkönnyű szerzőként pozícionálni.

Szabó mint lektűr-szerző? Nevetséges.

Szabó Magda nem azért ír, hogy szórakoztasson, nem azért, hogy egy fárasztó nap után legyen mivel az agyunkat kiöblíteni. Szabónak minden munkája egy komoly mag, erőteljes gondolat köré épül, aminek aztán mindent alárendel.

A bestsellerként való behatárolásnak az is alaposan ellentart, hogy Szabó soha nem olcsó eszközökkel, nem kézenfekvő fordulatokkal és elrajzolt szereplőkkel operál. Bár valóban néha túlcsapnak a hősi által keltett indulatok. Egyszer, mikor szembesítették azzal a „váddal”, miszerint ilyen heves, lángoló alakok nem léteznek, ő annyit mondott, hogy saját környezetében nem volt ritka a pusztító sóvárgás, a lecsapni kész düh és a szétszakadásig feszítő harag. (És csak zárójelben: ha fikcióról beszélünk, és regények esetében mindenképp, akkor mi jogon kér számon bárki ilyesmit?)

A másik tévút az ő elhelyezésében, értésében, ha nőíróként aposztrofáljuk. Tény, hogy

legfőbb alakjai nők, ráadásul kőkemény, sziklaszilárd nők,


de a hősválasztáson kívül Szabónak sem a stílusában, sem az írásmódjában, sem a történeteiben, sem a karakterformálásában nincs olyan elem, ami elsodorná az úgynevezett „komoly férfiirodalomtól” (már ha elfogadjuk, hogy van ilyen, és ha van, akkor vannak kritériumai is; és az nem csak annyi, hogy a szöveget nem egy nő, hanem egy férfi írja – kiált fel bennem a feminista.)

Kardos Tibor írta Magdáról 1975-ben, mikor ez a kérdés szintén felvetődött: „Nem az úgynevezett női lelket vizsgálja. Ez vezeti minden novellájában minden regényében: Hogyan lehetne közel jutni az emberhez és boldoggá tenni, mikor szemben állnak evvel az átöröklés, jellem, környezet, sorsfordulatok, nevelés, a múlt hazugságának keserű maradványai, a szomorú évszázadok régi s az új technikai kultúra veszedelmei. Ez ellen feszíti erejét: az embertelenség, a magány ellen, a különb emberért vitázik, azt álmodja.”...

TE - TELEKIS GENERÁCIÓK A TEHETSÉGRŐL (MEGHÍVÓ)

OFOE BLOG
Szerző: ACHS KÁROLY
2017.10.08.


120 éves a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium. Erre az alkalomra az iskola 1960 és 2015 között végzett diákjai tartanak rövid előadásokat a tehetségről. A program időpontja október 19. 16.00 óra. Erre az eseményre invitál minden érdeklődőt a program házigazdája: Achs Károly, aki számos írást tett közzé (többek között a mi honlapunkon is) szeretett iskolájáról, sőt Csak azért is iskola. című könyvében is a Teleki, illetve az ott szerzett élmények és tapasztalatok játsszák a főszerepet . A részletes program itt olvasható (pdf)...

A rendezvény programja

Forray R. Katalin professzor, DSc: Cigányokról

Lévai Márta szervezetfejlesztő-szupervízor: Gondozod a tehetséged?

Pappné Tóth Anikó gyógypedagógus: Máskép(p)

Gecov Krisztina szabadúszó tolmács, fordító, jelenleg Hollandiában élő magyar anya: De könnyű az iskolatáska, ilyen szép, esős délelőtt!

Szilágyi Andrea sportkommunikációs szakértő: A tehetség és a többi 90 százalék

Szűcs Z. Norbert oktatásszociológus, esélyegyenlőségi szakértő, főiskolai docens: Hátránykompenzálás és tehetséggondozás. A Motiváció Műhely gyakorlata

Lázár Domokos jogász, PhD, Az Esti Kornél zenekar frontembere: Another Brick In The Wall? - Rajtunk múlik

Darvas Sándor egyetemista: Mikor nyílik ki az ember szeme?

ITT OLVASHATÓ

SEMJÉN SZERINT A VILÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.09.


Nagyot ment Semjén Zsolt a Vasárnapi Újság című műsorban a Kossuthon, bizonyára sok tömjént szívott a misén, viszont ilyen állapotban nem kéne osztani az igét. De mégis megtette, delirálásában pedig eljutott a szabadkőművesekig meg az égő külvárosokig, ami, valljuk meg, új szint a NER tébolydájában.

De amíg ezt a magasságot sikerült elérnie, Navracsics Tibort hazaárulózta le burkoltan és fű alatt, aki így megtapasztalhatta, hogy korábbi kártékony ténykedése nyomán micsoda debilitás telepedett meg azon az országon, amelyet ő már csak távolról szemlél. Viszont mi meg itt vagyunk, következésképp neki sem bocsátunk meg soha.

Semjén arra intette a tékozló fiút, hogy tartson önvizsgálatot, és legyen hűséges a hazájához, következésképp a pártjához elsősorban, bizonyítva, hogy a fejében nem sok minden van. Esetleg szenteltvíz lötyög benne, ami a mi tragédiánk. Újólag bebizonyosodott, hogy a NER-ben, aki meg akarja őrizni a józan eszét, az áruló, mert kilóg az egyenmasszából, mint Navracsics is.

Vele pedig nem történt egyéb, mint egy kicsit távolabb kerülve a sokkoló géptől, megvilágosodott, és egyből csak a baj van vele. Viszont az is egy szint, hogy az ember merengő nosztalgiával gondol már Navracsicsra is, aki létezésének csúcspontján Abadonnaként járta a birodalmat jéghidegen, de legalább volt benne logika, a gyűlölet logikája.

Utána azonban megjelentek a degenerált zenebohócok, némethszilárdok meg a többiek, és nyargalásznak a manézsban mindenféle fék nélkül. És ez a szint, amint és ahogyan egyre inkább felpörög az őrület, még csökkenni is fog, mert ez a természete a dolgoknak. A józan ész ugyanis régen odaveszett, a híveknek viszont kell a szellemi táplálék, és akkor jön Semjén a szabadkőművesekkel.

Voltaképp logikus a lépés, hiszen a szögmérősök a középkor ellen születtek erre a világra, amit viszont Semjén csököttül képvisel, olyannyira, hogy szíve szerint máglyát rakna például Navracsics segge alá is, akivel pedig nem történt egyéb, mint Brüsszelbe érve meglágyult, mert megtapasztalta a normalitást, vagy, mert öregszik.

A fővadász szerint viszont a migráció oka és indoka a szabadkőművesség, amelynek volt jakobinus és bolsevik verziója, és a sokadik leágazása a Soros-féle szélsőliberális dolog, amely szívéből gyűlöli a keresztény hagyományokat és a nemzetállamokat. Viszont itt álljunk meg egy szóra tanár úr, mert Semjén bácsinak zsidózni is tetszett, bár lehet, nem is tud róla a hülyéje.

Az van ugyanis, hogy az Első Világháború és a Téli Palota után megerősödött az a nézet, amely szerint a szabadkőművesség a zsidókkal és a bolsevizmussal összeesküdve gyakorolja a világhatalmat. Ez napjainkig is élő felfogás, amely mára kiegészült a szabadkőművesség cionizmussal való összefonódásának, valamint a globalizációban játszott szerepének hangsúlyozásával. Itt tart Semjén is éppen...