2017. július 21., péntek

EGY KONCEPCIÓS PER ANATÓMIÁJA / CSÁSZY ZSOLT BEBÖRTÖNZÉSE - 2. RÉSZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Eszter Garai-Édler - Christopher Adam
2017.07.20.


Az Orbán rezsim egyik legfontosabb jellemzője az a rendszerszintű és leplezetlen korrupció, ami a FIDESZ vezetői, oligarchái és a párt sajtóbirodalma körül alakult ki. Ebből kiindulva el sem lehet tehát képzelni, hogy egy olyan embernek, mint Császy Zsolt, akiből koncepciós per áldozatot csináltak, mennyire elkeserítő és dühítő lehet: úgy kell börtönbe vonulnia, hogy az ellene felhozott vádpontok egyikében sem okozott semmiféle kárt a magyar államnak.

Császy Zsolt, a vele készített interjúnk második részében (az első rész itt található) megjegyzi: nem az a lényeg, a magyar sajtó mely botrányokkal kíván foglalkozni, illetve melyek iránt tanúsít érdeklődést, hanem az, milyen utasítást kap a vezető politikusoktól arra vonatkozóan, miféle hazugságokat vagy éppen megtévesztő/félrevezető vádaskodásokat terjesszen a média.

Az egyik ellenzéki párt, amely ebben a koncepciós perben lényegében a FIDESZ platformjára helyezkedett, az LMP, illetve kiemelten annak egykori elnöke, a történetesen jogi végzettségű Schiffer András volt. Az LMP-s politikusok olykor még nyilatkoztak is úgy, hogy az ítélet túl enyhére sikeredett. Császy felajánlotta, hogy átad minden, a peres eljárással, illetve az üggyel kapcsolatos iratot és információt az LMP-nek. Még egy televíziós vita is be volt tervezve e témában egy LMP-s képviselővel, de a párt végül is lemondta a részvételt.

„Nem kell feltétlenül elhinni, amit mondok. Na de, hogy meg sem hallgatnak, meg sem adják a lehetőségét, hogy elmondjam az érveimet?” – fakad ki Császy. A szintén koncepciós per áldozataként halálraítélt Nagy Imre miniszterelnökkel kapcsolatos nemrégiben lezajlott megemlékezésre utalva, Császy felidézi Vida Ferencnek, a Nagy Imre-per vezető vérbírájának szavait: „A koncepciós per azért is koncepciós, mert van egy koncepció és a bíróság a koncepcióba beleillő tényeket figyelembe veszi, a nem beleillőket nem veszi figyelembe.”

„A mi esetünket még inkább tarkítja az, hogy az eljárás során még csak nem is tényekből, hanem gondolatokból, illetve feltételezésekből indultak ki. Pont ezért fogalmaztam úgy, hogy ha még azt is ők tudták jobban, mi járt éppen az én fejemben, hát akkor cseréljünk helyet! Üljenek szépen ide a vádlottak padjára, és ítéljék el magukat! Mindkettőnk dolga sokkal egyszerűbbé válhatna” – tette hozzá Császy...

KÖZBESZERZÉS NÉLKÜL ÉPÍTENÉK MEG A RÓMAI-PARTI MOBILGÁTAT

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu/MTI
2017.07.21.


...Ezúttal úgy próbálták megkerülni a közbeszerzést, hogy a munkát a Fővárosi Csatornázási Művekre bízták, az önkormányzati cég pedig egy olyan alvállalkozót vont be a Tér-team Kft. személyében, amelynek nincsenek mobilgát-tervezési illetve árvízvédelmi referenciái, sőt a jogszabályban előírt feltétellel, a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett, vezető vízügyi tervezői jogosultsággal bíró mérnökkel sem rendelkezik. Ezzel szemben komoly szerepet játszott a közelmúlt fővárosi természetpusztításainak, így az Orczy-kert, a Városliget és a Múzeum-kert átépítésének előkészítésében.

A Párbeszéd szerint a trükközés ellenére ténylegesen a főváros kötött tervezési szerződést a Tér-team kft.-vel, méghozzá közbeszerzési eljárás nélkül, ami a magyar jog előírásainak sem felel meg, de különösen súlyos problémává válhat akkor, amikor a mobilgát-beruházást megkísérlik kifizettetni az EU-val. Felszólítjuk a Közbeszerzési Hatóság vezetőjét, hogy vizsgálja meg az ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket, mielőtt a magyar államot és az adófizetőket komoly kár érné a szabálytalan megbízás miatt.

Néhány hónappal ezelőtt Tarlós azt nyilatkozta, hogy már belefáradt a mobilgát építésének ügyébe, csak szakmai becsületből és politikai szükségszerűségből viszi véghez...

ILYEN A BOKSZ

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Kenesei István
2017.07.21.


Elképzelem, ahogy a zöld sarokban Matolcsy György, a piros sarokban pedig Parragh László melegít, mielőtt az őket a ringbe terelő bíró összeereszti a két bokszolót, hogy megvívják meccsüket, amelynek a tétje, hogy kell-e több fölösleges egyetemista, ez alkalommal a gazdálkodási, marketing, MBA, azaz menedzserképző szakokon, avagy inkább a gimnáziumok bezárása révén a szakmunkások számát növeljék a holnapután már ki tudja, minek nevezett (szakgimnázium? szakközépiskola? szakfőiskola?) tanintézetekben. A mérkőzés közben a bíró azonban mindenki számára láthatóan behunyja a szemét, és az egésszel nem törődik, a lényeg ugyanis az, hogy csak ne kerüljön (sokkal) többe, mint eddig. Nálunk ilyen a boksz.

A GTK-saga újabb fejezete

A közszájon forgó történet szerint tavaly nyáron a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) dékánja, Andor György puhatolózó tárgyalásokon vett részt, melyeknek az volt a céljuk, hogy kiderítsék, van-e hajlandóság az ELTE részéről a kar befogadására. Jóllehet a GTK-tól a mérnökkarok egyre jobban idegenkedtek, a talán blöffnek indult kezdeményezés a BME-n kiborította a szennyeskosarat: a dékánt nemcsak leváltották, hanem (törvényt sértve) el is bocsátották, amivel a GTK hangadó oktatóit a BME vezetése ellen és a távozás mellé állították. Az oktatási tárca jó ideig döntésképtelennek mutatkozott, majd először a GTK-nak az ELTE-re távozása mellett tette le a garast, később visszakozott, és januárban kijelentette, hogy „a Kar teljes egészében a BME‑n működik a továbbiakban is”.

A GTK továbbra is elégedetlen oktatói más intézményekben kezdtek érdeklődni fogadókészség iránt, általában eredménytelenül. Az ELTE Szenátusa azonban május 29-én ülést tartott, és a napirenden szerepelt egy határozathozatal is „a gazdaságtudományi oktatási-kutatási terület fejlesztéséről”. A jegyzőkönyvben egy 25 oldalas melléklet foglalkozik az egyetemen megalapítandó és karrá is fejleszthető Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) gyakorlatilag azonnali megalapításáról. Az anyagban szerepel egy explicit utalás is arra, hogy a tárca 150+500 millió forint támogatást ígért a GTI létrehozásához, ami azt bizonyítja, hogy az EMMI újabb hátraarcot csinált, és ha félszívvel (vagy inkább félpénzzel) is, de segíti a GTK legalább egy részének átcsatornázását az ELTE kebelébe.

Igaz, ennek voltak újabb előzményei a BME-n belül. Azon kívül, hogy Andor György elbocsátása érvényben maradt, és ezzel gyakorlatilag elüldözték a korábbi rektorhelyettest, a BME vezetése ismét az erő pozíciójából nyúlt bele a GTK szervezetébe. Bár a kari tanács kétharmada Margitay Tihamér filozófusprofesszor mellett szavazott (az egyik oldal szerint a hallgatók segítségével), a szervezeti szabályzatban nem szereplő „állománygyűlést” hívtak össze, amelyen (a másik oldal szerint a 80 nyelvtanár jóvoltából) az ellenjelölt kapott több voksot, és a rektor végül is az utóbbit, a gépészmérnökből lett gazdaságtudós Koltai Tamást nevezte ki dékánnak. A törvényt valószínűleg ezzel is megsértette, mert annak 37. § (5) szakaszával szemben, amely előírja, hogy a szenátusnak szavaznia kell a dékánjelöltek személyéről, a BME e testülete információim szerint nem tárgyalta a kérdést, pedig akár az ottani szavazás eredményével szemben is törvényesen kinevezhette volna a kedvére való dékánt...

BALOG, AZ ISTENTELENÜL NAGY TEHERTÉTEL

KOLZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.07.21.


Mi tagadás, igen nagy kedvencem nekem Balog Zoltán betanított esztergályosból előbb isten, majd Orbán Viktor szolgájává süllyedt miniszter, akiről bármikor gondolkodás nélkül kijelenthető, hogy – ha eltekintünk a napi közpénztalicskázástól – messze a legnagyobb károkat okozó folyamatokat hozta tető alá, amióta a Fidesz másodszor és harmadszor is rászabadult az ország kormányrúdjára.

Nem mintha kapásból tudnék alkalmasabb politikai fegyverhordozót mondani, aki átvehetné a helyét, ám annál nagyobb istencsapása kevés van, mint hogy ennek az elcseszett lelkésznek bármihez köze lehet, bármire befolyása lehet, amiben az ember szó benne van. Mivel köztudottan Tusványos nem csak a világ közepe, de a szívcsakrája is egyben, jutott színpad és mikrofon az Emmi vezetőjének is, hogy arról beszéljen, amiről akar. Anélkül, hogy kellemetlen kérdésekkel zavarják össze.

Kivételesen nem a világszínvonalú magyarországi egészségüggyel kapcsolatos álhírek kerültek terítékre. Nem azzal dicsekedett, hogy évente kisvárosnyi ember pusztul el Magyarországon gyógyítható betegségekben. Nem azzal büszkélkedett, hogy hány orvos hagyta el az országot mióta a jobban teljesítés felütötte a fejét az elmúlt években, hogy miért nem működnek alapvető szolgáltatások (fogászat, védőnői szolgálat) az átala vezetett vízfejű minisztérium ótvar hanyagságának köszönhetően, hogy miként sikerült leszakadó, nemzetközi összehasonlításban penetránsan teljesítő közoktatási rendszert összegányolni a hoffmannrózsikásreformoktól errefelé, hogy miért célja a drága anyaországnak kinyírni egy olyan egyetemet, amely a határon túli magyaroknak is elérhető és fontos tudományos központot jelent a térségben...

MILLIÁRDOKAT KÖLT A MAGYAR ÁLLAM A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS TÁMOGATÁSÁRA A XV. KERÜLETBEN IS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.07.21.


A botránykővé vált 1,35 milliárdos egyetemi beruházás költségének csak a töredékét teszi ki a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó részleg létrehozása: az intézet egy emeletet foglal majd el a most épülő hat emeletes Szentkirályi utcai épületben. Egyelőre csak 220 millió forintról van kormányhatározat, összességében viszont milliárdokba fog kerülni a 15. kerületben induló másik kínaimedicína-projekt – a hagyományos kínai gyógyászati központ céljaira átadott mintegy 6500 négyzetméternyi ingatlan olyan rossz állapotban van, hogy az épületeket lényegében a szerkezettől újjá kell építeni.

Hogy mennyire tekinthető hatásosnak az ún. hagyományos kínai orvoslás, azt az Index szerdai cikkéből elég pontosan megérthette az érdeklődő publikum. Attól persze, hogy nem nagyon találni olyan, a nyugati standardok szerint is valid kutatást, amelyik alátámasztaná például az akupunktúrás kezelések hatásosságát, még simán lehet legitim szereplő az egészségipar piacán a tradicionális kínai gyógyászat.

Nehezebb érveket találni annak indoklására, hogy miért finanszíroz az állami egészségbiztosítás vagy a költségvetés olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek eredményességéről nincsenek komolyan vehető adatok. Vélhetőleg nem is egészségpolitikai megfontolások állnak a magyar kormány épp most kibontakozó milliárdos programja mögött, sokkal inkább a kínai kormány körüludvarlása.
Az első milliárd

Kisebb botrány lett abból a június 14-i kormányhatározatból, amelyik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fejlesztéséről és a Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont felállításának tervezéséről címet viseli. A határozat szövegében az 1357,27 milliós támogatási összeg a legkonkrétabb részlet, a többi meglehetősen enigmatikus: „[a kormány] egyetért a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fejlesztéseként az 1088 Budapest, Szentkirályi u. 12. szám alatti ingatlanon új épület létrehozásával, valamint ennek keretében Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg kialakításával”

Az Index fent hivatkozott cikke egyértelművé teszi ugyanakkor, hogy nem teljesen indokolt az 1,35 milliárdos támogatás miatti felháborodás. Nem ennyit fordít ugyanis a kormány a hagyományos kínai orvoslással foglakozó egyetemi részleg létrehozására, mivel ez az összeg a teljes új épülethez nyújtott állami támogatás, amihez 800 millió saját erőt tesz hozzá az egyetem.

Csakhogy a Semmelweis-beruházás mellett vannak itt más tételek is. Ugyanez a kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy két év alatt 220 millió forintot kell fordítani a Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont felállításának tervezésére, előkészítésére; a központ a volt szovjet kórházban, a XV. kerület Őrjárat u. 1–5. szám alatt fog működni...

ERDŐT IRTOTTAK KÁPTALANFÜREDEN, HOGY KÉZILABDACSARNOKOT ÉPÍTSENEK KOCSIS MÁTÉ KERÜLETÉNEK ÜDÜLŐJÉBEN

444.HU
Szerző: haszanz
2017.07.21.


Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüreden, egy tölgyfaerdőben van Budapest VIII. kerületi önkormányzatának az üdülője. Illetve most már csak egy ritkás tölgyfaerdőben, mert elkezdték kidönteni a fákat. Mégpedig azért, mert kézilabdacsarnokot építenek a megritkított erdőben, a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával. A kézilabdaszövetség elnöke Kocsis Máté, az üdülőtulajdonos VIII. kerület polgármestere. 

A nyaraló pár éve még így nézett ki...

Felújításra szorult, de elég sok fa adott árnyékot. Az önkormányzat nekilátott a felújításnak, de kisebb munkák után arra jutottak, hogy nincs elég pénzük a korszerűsítésére. 

Ezután jött valahonnan az ötlet, hogy a közeli, csarnokkal természetesen rendelkező Veszprém kézilabdacsapatával összeállva egész évben használható sporttáborrá alakítják az üdülőt. Ehhez tao-pénzeket használnak fel, a Magyar Kézilabdaszövetség pedig áldását adta a tervre. Ami nem meglepő, hiszen a kézilabdaszövetség elnöke Kocsis Máté józsefvárosi polgármester...

ITT OLVASHATÓ    

A SOROS-MÍTOSZ: ÍGY CSALJÁK EL A POPULISTÁK A DEMOKRÁCIÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kálmán Attila
2017.07.21.


„Amit eddig szovjet birodalomnak neveztek, azt most Soros-birodalomnak hívják” – mondta mosolyogva Soros György 1994 telén egy amerikai újságírónak egy magángépen, valahol Románia felett. Ez nem egy Habony Árpád fejéből kipattant, közmédián futó kormányzati kisfilm, hanem a valóság. De ne elégedjünk meg annyival, hogy „No lám, ez a zsidó spekuláns maga is bevallotta, hogy a háttérből irányít.” Soros 23 évvel ezelőtti mosolygásának a megértése a kulcs a jelenhez: Orbán Viktor pontosan ezt a nevetést nem akarja hagyni.

Soros György alapvetően két dolgot csinál évtizedek óta: nagyon sok pénzt szerez, és nagyon sok pénzt oszt szét. A valaha volt legsikeresebb hedge fund vezérként sok milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze, offshore-ozva, szabályokat és etikai normákat áthágva, többször tudatosan különböző valuták (angol font, thai baht, stb.) bedöntését előmozdítva lett mára a világ 22. leggazdagabbja. Ezek nem titkok, ő maga is nyíltan vállalja, hogy a globális kapitalizmus vámszedője. Másrészt viszont az amerikai szupergazdagok hagyományainak megfelelően aktív filantróp, aki (főleg) a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül gigantikus összegekkel támogatja a világképébe passzoló kezdeményezéseket.

Közkeletű vulgárpszichológiai okfejtés, hogy Soros a pénzosztással könnyít a lelkén, így adja (részben) vissza a társadalomnak, amit korábban elvett attól. Mégis ezért a „jó cselekedetért” támadják inkább, a szétosztott pénzek miatt lett a jobboldaliak céltáblája...

FALUROMBOLÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hargitai Miklós
2017.07.20.Az uniós agrártámogatásokat eredetileg nem égből hulló mannának, és nem is a politikaközeli oligarchák meg a politikus-családok kiegészítő (vagy fő) apanázsának szánták. A kezdeti felismerés az volt, hogy ha a városokban koncentrálódó jövedelmek egy részét nem csatornázzák át a mezőgazdaságból élő kistelepülésekre, akkor a vidék – még a a leggazdagabb tagállamokban is – el fog néptelenedni. És fölmerült egy másik, az előzővel azonos súlyú szempont is: a kisléptékű agrártermelés, vagyis a Magyarországon családi gazdaságnak nevezett, eredendően tőke- és tudáshiányos gazdálkodási egység versenyképtelen az agrár-nagyüzemekkel szemben (miközben a munkahelyteremtő képessége és az egészséges élelmiszer előállításában játszott szerepe sokkal nagyobb az iparszerű mezőgazdaságénál), vagyis a hátrány kiegyenlítésére, méltányolható közcélok érdekében támogatásra szorul.

Nálunk az uniós forrásokat újraosztó rendszer – nem egyszerűen a kormány belenyugvása, hanem kifejezett politikai akarata nyomán – tökéletesen diszfunkcionálisan, a fő célok egyikét sem segítve üzemel. A támogatások nagyobbik felét olyan nagytőkések kapják, akik semmilyen mutató alapján nem szorulnának állami segítségre, miközben az általuk ilyen címen felszívott közpénz a sokszorosa a részükről a köznek tett szolgálatok (közterhek, foglalkoztatás stb.) ellenértékének. A vidékfejlesztő hatás egyáltalán nem érvényesül: a magyar vidék népessége a szektorba érkező ezermilliárdok ellenére gyorsuló tempóban csökken, háromezer településünk egyharmadában közvetlen veszély vagy naponta megélt tény az elnéptelenedés...


EGY GYEREKEN TOROLTA MEG A BKK, HOGY ÉSZREVETTE AZ E-JEGYRENDSZER HIBÁIT: ÉJJEL MÁR JÖTTEK IS ÉRTE A RENDŐRÖK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.21.


Egy 18 éves srác ismerte fel először a BKK által frissen bevezetett jegyrendszer hibáit és jelezte is a BKK-nak. Cserébe feljelentették, a rendőrség éjjel ment érte. 

Ahogy korábban megírtuk, a BKK iszonyatosan elkúrta az e-jegyrendszert, amatőr informatikai hibákat vétettek. (Ráadásul, mint kiderült, a rendszer fenntartása havi 22-25 millióba kerül.) Egy 18 éves fiú jelezte is nekik, hogy 50 forintért tudott magának bérletet venni, de rajta kívül többen, főleg a sajtón és az interneten keresztül jeleztek vissza a vállalatnak, hogy gond van az egésszel.

A BKK ezután ahelyett, hogy megköszönte volna a visszajelzéseket, támadásba ment át.

A vezérigazgató, kiborult és nyilvános sajtótájékoztatón, tajtékozva jelentette be, hogy feljelentést tesz. Láthatóan mindenki ellenség és hibás, csak maga a programot kifejlesztő BKK és T-Systems nem.

Meg is írtuk, hogy mindez annyira ellentétes a vállalati kommunikáció alapelveivel, hogy tanítani kellene, mint rossz példát.

A sztori itt sajnos nem állt meg: a 24.hu információi szerint gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevette a „rést” BKK online értékesítési rendszerében. Az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette a 24.hu információját és arról tájékoztatott, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15.

Tájékoztattak arról is, hogy az ügynek egy gyanúsítottja van, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik. Ennél többet azonban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árultak el...

FENEKESTÜL FORDULNAK FEL A PÉNZÜGYEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.21.


Tegnap lépett hatályba az a jegybanki rendelet, ami lehetővé teszi Magyarországon, hogy képi azonosítással (magyarul: videochaten) megnyitható legyen egy bankszámla, és két pénzintézet már el is indult vele. Az MKB-nál – tudta meg az Azénpénzem.hu – már csütörtök reggel hatkor nyitottak így számlát. A fejlesztések náluk, de másutt is, gőzerővel folynak.

Az MKB a jogszabály hatályba lépésének első napjától lehetővé teszi leendő ügyfeleinek, hogy új bankszámlájukat az interneten keresztül is megnyithassák – tette közzé szerdán este a pénzintézet. Talán apróbb hiba csúszhatott az időzítésbe, ugyanis ekkor még nem jelent meg a Magyar Közlönyben az ezt lehetővé tevő jegybanki rendelet (a hatóság honlapján még tegnap délután is csak a jogszabály száma és címe volt kint, a teljes szövege nem).

Érdemes felidézni, hogy nemrégiben kiderült: az MKB-ban meghatározó befolyást szerzett a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc. A videochates számlanyitással elindult még tegnap a majdnem felerészben állami tulajdonban levő Gránit is (a tulajdonosi kör alakulásáról itt olvashat). Ezt a pénzintézetet is (ahogy az történt kissé furcsa körülmények között az MKB-val) eladja az állam – jelentette be ugyanezen a napon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az értékesítésre Varga szerint átlátható módon, nyilvános kétfordulós pályázat keretében kerül sor. A tranzakciót várhatóan az év végéig le is zárják...

A SZOVJET HIFI SZÜLETÉSE

LÁZÁRBIBI BLOG
Szerző: Lazarbibi
2017.07.20.


1970-et írunk, ez a Brezsnyevi pangás időszaka a Szovjetunióban. Minden épkézláb mérnök a hadiipari komplexumban dolgozik, és a magasabb minőségű alkatrész meg a technológia is oda áramlik. Az átlagembernek csak átlag alatti termékek jutnak, de csak ha szerencséje van. Az ipar nem sok gondot fordít az audió kultúrára, legyen valami ami szól a hadiiparban már nem hasznosítható alkatrészekből, és ennyi. Ebben a közegben mégis volt pár ember, aki nem elégedett meg ezekkel az állapotokkal...

...Miiért nem lehet a Szovjetunióban jó minőségű erősítőket gyártani, hiszen az ipari bázis adott hozzá.
  • A párt szerint nincs is szükség rá, hiszen ilyen luxuscikkeket csak a tőkések vásárolnak a dekadens nyugaton. A szovjet dolgozóknak bőven megfelel a jelenlegi választék, bár szerintem erről az embereket elfelejtették megkérdezni.
  • Senki nem tudja hogyan kéne hozzákezdeni az ilyen jellegű termékek gyártásának.
  • A Szovjetunió részéről évtizedes az elmaradás az áramköri tervezés, a design, és a gondolkodásmód területén ahhoz, hogy a kiváló minőségű nyugati berendezéseket utolérjék, vagy legalább megközelítsék.
  • Ehhez jöttek még pluszba az uralkodó tévhitek és a motiváció teljes hiánya az érintett ágazatokban.
Mindezek ellenére sok hifi rajongó volt az országban, közéjük tartozott Anatolij Likhnitsky, aki megépített magának egy ütős hifi, már a high-end határait súroló készüléket. Likhnitsky ...orvosbiológiai mérnökként dolgozott és egy barátjával elhatározták, hogy a lemezhallgatáshoz építenek valami jó cuccot, de nem spórolnak semmivel, mindenből a legjobbat használják. Persze ehhez a munkahelyről is érkezett pár dolog. Elkészült egy fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező erősítő, ami meglepően jól is szólt. Maga az áramköri megoldás Likhnitsky agyszüleménye volt: egy kvázi-komplementer végfokozat, amit a legendás 6S4S elektroncsővel épített „DYNACO” erősítő ihletett. Ezután végeláthatatlan szeánszok következtek, amikhez egyre több és befolyásosabb ember csatlakozott.

A gyenge minőségű szórakoztató elektronikai cikkek amúgy is piszkálták a Politikai Bizottság szemét, mert ez a nyugattól való lemaradást tudatosította a dolgozókban, és ezért még egy alulról jövő kezdeményezést is képesek voltak támogatni. A BRIG erősítő megteremtéséről a fő döntést a 10. számú minisztérium főosztályának vezetője Szviridov hozta. Ez az ember még a leningrádi rádió alkalmazottja is volt, ráadásul mohó audiofil zenerajongó, és neki lehetősége volt hivatalból, hogy értékelje a nyugati és a hazai berendezések minőségét. Emberünk felismerte a helyzetet és elvállalta hogy irányítja a hifi erősítők fejlesztését és gyártását. Ennek ellenére 1971-ben a leningrádi területi pártbizottság úgy döntött: a hadiipari komplexum szabadidejében a szovjet háziasszonyoknak fejlesszen olyan eszközöket, amik megkönnyítik a munkájukat. Szerencsére később Szviridov nyomására 1973-ban a regionális bizottság megváltoztatta a döntését, és kiadták az új parancsot: olyan kiváló minőségű audió eszközöket kell gyártani amikkel utolérik, majd megelőzik a nyugatot!
...

MEGINT ELŐKERÜLT A NOKIÁS DOBOZOK ÜGYE, AZ ÜGYÉSZSÉG HARMADSZOR IS RÁFORDULHAT HAGYÓÉKRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.07.21.Szegedi Fellebviteli Főügyészség pedig egy alaki hibáktól hemzsegő indítványában kezdeményezte, hogy nyomozzák újra teljesen elölről, immár harmadszor a nokiás doboz meséjét. Ha az indítványt elfogadja a Szegedi Ítélőtábla, akkor abszurd módon ez már a harmadik nyomozás lenne ugyanabban az ügyben. 

Megszólaltatták a volt Synergon-vezért a nokiás doboz sztorival kapcsoltban. Lazarovits Márk, az MVMI Informatikai Zrt újdonsült vezérigazgatója már 7 éve pontot rakhatott volna a nokiás doboz ügy végére. Megmagyarázhatatlan módon azonban az eljárás 30 hónapja alatt sem a rendőrség, sem az ügyészség nem terjesztette ki a nyomozást a Synergon egykori fejesre, és egyetlen egyszer sem hallgatták ki.

Miért kellett volna kihallgatnia Lazarovitsot?


A BKV egykori vezérigazgatója, Balogh Zsolt - azóta sokszor visszavont - vallomásában arról beszélt, hogy a Synergon egy 300 milliós szoftverlicenc-szerződés „jutalékát”, 30 millió forintot rajta keresztül akart eljuttatni Hagyó főpolgármester-helyetteshez. Ebből a célból Lazarovits Márk, a cég akkori vezérigazgatója állítólag egy nokiás dobozt adott át neki, benne 15 millió forinttal 2009-ben. Míg a 2008-as 15 milliót Lazarovits maga juttatta el Hagyóhoz.

Ironikus módon most pont a nokiás dobos mese elterjesztésében aktív szerepet vállaló HírTV segít Hagyó tisztázásában. Telefonon kérdezték Lazarovitsot a volt főpolgármester-helyettessell való kapcsolatáról. Lazarovits pedig 7 éve először adott interjút:

– A Hagyó úrral való kapcsolatát nem firtatták-e, amikor megtörtént a kinevezése?
– Nem firtatták, illetve nem volt kapcsolatom Hagyó úrral.
– Nem volt kapcsolat?
– Nem volt.
– És akkor a mai napig sincsen.
– Nem, soha életemben nem volt.
(Lazarovits Márk vezérigazgató, MVM Informatika)

Lazarovits tehát megerősítette azt, amit Hagyó már évekkel ezelőtt mondott: „Én a Synergon Zrt. vezetőjét, akitől 2008 év folyamán állítólagosan pénzt vettem át, és akit, mint utóbb a nyomozati iratokból megtudtam, Lazarovits Márknak hívnak, nem ismerem”...


BÁCSKAI JULI PSZICHOSZÍNHÁZA

PSZICHOSZÍNHÁZ
Szerző: Pszichoszínház BLOG
2017.07.21....1. A színészeknek az előadás előtt 3-4 nappal átküldöm a kész forgatókönyvet. Soha nem próbálunk, csak előtte végigvesszük a jeleneteket, akkor már kellékekkel, „jelmezekkel”. Scherer Péter azonban elpróbálta a jeleneteket. A rendező ebben az esetben a 2 lánya volt. A 10 éves Fruzsi és a 8 éves Bori elképzelte és megmutatta, hogyan kell két székből szánkót rögtönözni (érdekes módon én magam ugyanerre jutottam). Íme a részlet a forgatókönyvből.

Te is átvertél! Pepe 10 éves, Balga 20. szánkóznak. Pepe félős, Balaga apáskodik, vigyáz rá, mögé ül a szánkón. Pepe ellenőrzi, így hajlandó lecsúszni. A 3. menetnél B. nem megy vele, becsapja, átveri. Pepe reszketve ér le. Balga Így akarta férfivá avatni.

Fruzsi és Bori eljátszották a szánkó futtatását, a lejtő félelmetességét, a hátul biztonságot adó testvért. A cserbenhagyott gyerek magányos sírása végül az előadása leghitelesebb pillanata lett, Pepe minden későbbi felnőttkori cselekedetére magyarázatott adott. Itt árulom el a honlap olvasóinak, hogy ez a jelenet saját élményből kelt színre, én magam voltam a kisgyerek, aki minden lejtőtől félt és nem lett bátrabb a kiállott próbatétel átélésétől.

Amit nem tud a színész

Mert bölcs, de nem okos. Vagy okos, de nem tájékozott. Vagy sokat tud, de nem elég művelt. A színész magánemberként játszik, amikor improvizál, a saját életéből merít,(amelynek nagy része a sok megírt és megélt szerep), használni kell a fantáziáját. A Pszichoszínház legfontosabb része az 1 órás megbeszélés. Mint író, csak rövid forgatókönyvet adok, de a fejemben kész a másfél órás teljes előadás. Ilyenkor mesélek, beszélgetünk arról, ki is az a figura, akit játszani fog pár perc múlva. Van olyan színész, aki egész életében csóró volt, szinte nyomorgott, nehéz elképzelnie egy luxusnyaralással kérkedő alakot. És fordítva: van, aki a szegény vagy a magányos hőst mutatja meg több kínlódással, mert olyan távol áll tőle. A színésznek bárkit el kell játszania, de a hagyományos színházban kapaszkodót ad a szöveg, a jelmez és a kellék. Ott a partner lépéseit és mondatait is előre tudja. Nálunk az agyunk élénkítésére minden perc tervezetlen. Egy pár évad után már sejtem, hogy kit mivel lehet terhelni, vagyis mit várhatok-kaphatok tőle. A jó színészek között is van még jobb színész, és olyan is, aki ettől is profibbá válik. A Pszichoszínház nagy sikerét az is segíti, hogy a színészek érzik a bizalmamat és szeretetemet. Innen is sok csók Nektek!

A hálás szerep


Valahogyan be akarom mutatni a mélyebb érzelmekre képtelen férfit. Addig gondolkodom, amíg egy gyerekkori jelenetet írok. Legyen a fiú 8 éves, leragasztott szemüveg, feltűrt nadrág, egy szakadt póló, vérnyomok, a kezében legyen vízipisztoly. Sírva jön haza, megverték, mert megvédett egy lányt (a későbbi lovagias férfi már ott van). Legyen az anya hideg, engedékeny, közömbös, vennem kell szőke hajat, pasziánszozik, nem törődik a gyerekével. A jól elképzelt, leírt szerepekben a két színész otthon van, szenzációsan játszanak.

Pszichológiai demonstráció

Amikor éppen olyan feszültség teremtődik a színpadon, mint a valódi pszichoterápiában. Amikor a színész átlényegül, érti-érzi a problémát, - ami nem is az övé eredetileg, és rátalál arra a mondatra, amit a kliens mondana ebben a helyzetben. Képes volt erre sok színész, például Hevér Gábor, Szanitter Dávid, Kovács Patrícia. Szabados Misivel játsszunk egy jelenetet, az elhagyott férfi most jön rá, hogy mégis szereti a nőt, akinek eddig nemigen mutatta ki az érzéseit. (Botos Évivel a Birtokol-lak, Békénhagy-lak című előadásban.) „Ő életem nagy szerelme! ” Én pszichológusként: akkor mi a baj? „Még nem vagyok kész ilyen komoly kapcsolatra.” És a demonstráció: ezt látom: itt ez a szív, a pohár, (belegyömöszölöm), így képzeled ugye? Kissé félretesszük ezt az érzést, ezt a nőt, bezárjuk a spájzba és egyszer majd elővesszük. Jó döbbent

Játék vagy komoly?

Csányi Sanyi odasúgja nekem az előadás után: „fantasztikus, hogy a nézők milyen komolyan veszik azt, ami nekünk csak játék!” A hideg, érdekvezérelt hős, akit játszott, gazdag és sikeres, de az érzelmeit nem tud kimutatni. A gyerekkorából merített jelenetben az is világossá vált, hogy miért. Egy olyan rideg, egocentrikus anya mellett nőtt fel, aki érzelmileg csak zsarolni tud: akarattal elájul, és halottnak tetteti magát, hogy megfélemlítse a gyereket. Ezt az epizódot Csányi és Kovács Patrícia találják ki. A nézőknek van tapasztalásuk a valós életükből: ismernek olyan férfit, aki nem tud, vagy nem mer szeretni. Így hát a figura számukra nagyon is élő! Valóban komoly beszélgetés és vita alakult ki. De a színész „csak” játszik. És jól játszik...

Poén

Tóth Jocó udvarol a színpadon Esztergályos Cecíliának. „magának olyan szép a mosolya!” Cili: „kivegyem?”

Ha

Ha jól kiválasztom a témát. Ha jól kiválasztom a színészeket. Ha jól megírom a forgatókönyvet. Ha nincs sok technikai zűr. Ha jól elmagyarázom abban az 1 órában a színészeknek, hogy mi a terv. Ha jól instruálom a figura megformálására. Akkor lesz jó az előadás. Végül egyszerűnek látszik a Pszichoszínház receptje. Mégsem csoda, kitaláltam a magam műfaját, a tettestársakkal tálalom. A közönség meg szereti. Csemege, ami neki való, róla is szól.

És még valami: struktúrán kívüli vagyok, minden szakmámban az voltam, mert így akartam. Csóró színház, de a többi se gazdag. Engem viszont senki nem nevezett ki, nem válthat le, nem adtam el soha a lelkemet, nem lehet megkenni és megvenni. Járom a saját utamat. A legszabadabb ember vagyok. Itt mondok hálás köszönetet a nézőknek a kitartó érdeklődésért, amivel 10. éve kitüntetik a Pszichoszínház előadásait. BJ...

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR ORBÁN KORMÁNYA SUNYIN, SÖTÉTBEN ÁTADTA A SZÉGYENÜNK SZOBRÁT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.21.


Három évvel ezelőtt, 2014. július 20-án történt. Éjjel, amikor azt hitték, hogy nem vesszük észre. Aki teheti, nyaral, s a nagy meleg miatt különben is lankad a figyelem.

A német megszállás emlékművének indult, március 19-e volt az első határidő, akkor akarták átadni.

Ezt írtam akkor erről.

Éjjel csinálták, sunyin, sötétben. Rendőröket vezényeltek a térre, hogy minden flottul menjen. Kordonok is voltak, ahogyan kell, nehogy kárt tehessenek benne a szégyen ellen tiltakozók. Sok szégyenletes szobrot állítottak már fel ebben az országban, különböző rendű és rangú elkövetők, ez a mostani gond nélkül belesimul e dicstelen sorba.

Szánalmas és szomorú sztori ez.

Cinikus és álságos volt már az indítás is. December 31-én, szilveszter napján jelent meg a Magyar Közlönyben a szoborról szóló első közlemény. Az eredeti szövegben szó sem esett áldozatokról, csupán a megszállásról.
Március 19-e volt az első határidő, akkor akarták átadni. Aztán mégsem adták át. A kétharmad kiszámolta, hogy nem éri meg, mert politikailag nem kifizetődő a márciusi átadás. Több a veszteség rajta, mint amennyit kaszálni lehet...

ÉPÜL A BELORUSZ ATOMERŐMŰ: LEEJTETT TARTÁLY, HIÁNYZÓ ENGEDÉLYEK, ELÉGTELEN FELÜGYELET

ÁTLÁTSZÓ - OCCRP BLOG
Szerző: antikomuves
2017.07.21.


Komoly gondok vannak Fehérorszország első atomerőművének építése körül: leejtett reaktortartály, nem független felügyelő hatóság és megfelelő engedélyek nélkül építő alvállalkozó is szerepel a hírekben. Eközben a fővállalkozó Roszatom olyan feltételeket diktál, amilyeneket akar, mert Minszknek úgy kell az erőműre kapott orosz hitel, mint egy falat kenyér. Az OCCRP tagjaként működő lengyelországi székhelyű belorusz csatorna, a Belsat TV munkatársai tártak fel olyan hiányosságokat és mulasztásokat az építkezés során, amelyek akár veszélyhelyzetet is okozhatnak majd működés közben.

Andrej Ozharovszkij orosz atomfizikus és környezetvédelmi aktivista szerint aggasztó a helyzet. „Sok olyan hír érkezik az építkezésről, hogy megszegnek szabályokat, nem csak az építők hanem a felügyeleti szervek is. Leejtett, oszlopnak ütött reaktorokról tudunk. Igazi zűrzavar uralkodik” mondta.

Fehéroroszország szerint viszont a helyi atomenergiaügyi és építési hatóságok garantálják az erőmű biztonságát. „Minden elvárásnak teljes körűen megfelel a munka, vonatkozzon az az építkezésre, annak felügyeletére vagy az eszközök összeszerelésére. Az erőmű biztonsága a legfontosabb” nyilatkozta az energiaügyiminiszter-helyettes, Mihail Mikadjuk április 20-án.

Az erőművet 2013-ban kezdték el építeni Asztravec (oroszul Osztrovec) városában, a litván határtól 22 kilométerre. Vilnius, Litvánia fővársa 52 kilométerre van onnan. Az első reaktor várhatóan 2019-re készül el, a második pedig 2020-ra.

Ám a Belsat munkatársai kiderítették, hogy egyes alvállakozóknak nincsenek meg a szükséges biztonsági tanúsítványai és hogy az általuk elkövetett hibák akár a reaktortartály sérülését is okozhatták. Az is kiderült, hogy az erőmű egyes kulcsfontosságú részeinek megépítésével megbízott cégnek nagyon kevés releváns tapasztalata van...

MACRON KÜLPOLITIKÁJA: TRUMP, IZRAEL, V4-EK


FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.20.Diplomáciai nagyhéten van túl Párizs, és körvonalazódik Macron külpolitikája.

Angela Merkel, a német kormány és Donald Trump után a francia fővárosba látogatott az izraeli miniszterelnök.

A napokban az is kiderült, Emmanuel Macron jön Budapestre (a viharos kezdet után).

Igen fontos kérdésről fognak tárgyalni, tudniillik a kiküldött munkavállalók helyzetéről – vigyázat, ez nem a külföldön munkát vállalókat takarja.

A Pirkadat című műsorban hosszan beszéltünk e találkozókról:

BRUCK ANDRÁS: ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM

CIVILHETES BLOG
Szerző: BRUCK ANDRÁS / FACEBOOK
2017.07.21.


Netanjahu idejövetele csaknem őrületbe kergette a hazai liberális értelmiséget.

A neki címzett szemrehányások egyik része politikai természetű: nem szabadott volna szóba állnia, kvázi legitimálnia Orbánt. A másik érzelmi: azzal, hogy saját nyilatkozatával érvénytelenítette nagykövetének a sorosozás és Horthy-méltatás miatt kiadott tiltakozását, szerintük elárulta, cserben hagyta a magyar zsidóságot.

De nem csak Netanjahu lett minden, csak nem tisztességes ember. Akik nem tettek egyenlőségjelet közé és Orbán közé, azokra zuhogott az átok és megvetés. Rám például konkrétan a náci és szélsőjobboldali címkét ragasztották, közismert értelmiségiek egészen hibbant, azt is mondhatnám, alávaló csevegést folytattak rólam ez ügyben.

Kizárólag az ő kedvükért ezért megismétlem: az, hogy egy miniszterelnök a saját népét tekinti ellenségnek, ezért annak törvényes civilszervezeteit is üldözi, valamint az, hogy egy másik miniszterelnök fellép a saját népét halálos ellenségnek tekintő külföldi civilszervezetek ellen, ez két teljesen különböző jogi, intellektuális és morális állapot. Az egyik zsarnokság, a másik egy demokrácia indokolt önvédelme.

Az egyik Orbán, a másik Netanjahu...

CSORDÁBAN JÁRKÁLNAK A FIDESZESEK TUSVÁNYOSON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.21.


...Tegnap a Magyar Helsinki Bizottság megkapta a világ egyik legrangosabb emberi jogi elismerésének számító Gubelnakian-díjat. Ettől ártunk és ormányunk még ugyanúgy utálja őket (is), ráadásul nem hajlandóak regisztrálni a frissen kitalált külföldi-ügynökös listára. Azért mi gratulálunk az elismeréshez.

Közben Tusványoson összegyűlt az emberiség színe-java (de szép lenne, ha ott is maradnának valahányan. Mindjárt nagyságrendekkel jobb hely lenne ez az ország). Egymás mellett ücsörgött Bakondi György migránslátó, Németh Szilárd rezsibirkózó és Georg Spöttle mittudoménmicsoda, volt rendőr. És tolták a népnek, hogy bizony Németország gyakorlatilag elesett és végük van azoknak, mint a botnak. Bakondi ízes tájszólással előadta, hogy ő a magyar falvakban megkérdezte a férfiakat – ott nincsenek genderek, csak igazi hímek – hogy ők mit szólnának, ha valaki fogdosná a feleségüket. Erre azt mondták, hogy húha. Spöttle pedig elmondta, hogy németországban a férfiak ványadtak és ráadásul a harmadik gendervécét keresték éppen, azért nem védték meg a molesztáló migránsoktól az asszonyaikat. Szilus pedig arról mesélt, hogy jönnek ezek a migránsok és ketté fogják szakítani Budapestet. Női Migránsbirkózónk is született Juhász Tünde személyében, aki Csongrád megyei kormánymegbízott személyében. A kedves hölgy elmesélte, hogy jöttek a migránsok és fiatal, életerős férfiak csordákban jártak, ezért senki sem mert kimenni az utcára. Szóval szerintem maradjanak ők ott (meg akik ezután mennek oda) és egyből biztonságosabb hely lesz Magyarország.

Toporzékolásügyi miniszterünk is előkeveredett valahonnan és természetesen haladéktalanul toporzékolni kezdett. Mert ő és a barátai kiállnak Lengyelország mellett. Persze Lengyelország számára azonos a lengyel kormánnyal (a polgárok nem érdekesek ott sem, itt sem), mert a rohadék unijó megtámadta őket. Mármint kivételesen nem Szijjártóékat, hanem a lengyeleket. Az Európai Bizottság “hajtóvadászatot indított” néhány olyan közép-európai országgal szemben, amelyek őszintén és világosan beszélnek az európai kihívásokról és képesek voltak hatékony válaszokat adni azokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Annyira szolidárisak ők, hogy Orbán Viktor még levelet is írt a lengyel kormánynak. Szép dolog a barátság.

Amúgy – ha valaki lemaradt volna – arról van szó, hogy a lengyel kormány éppen felszámolja a bírói függetlenséget, ezt pedig a közösség nem nézi jó szemmel, figyelmeztették a lengyel kormányt, hogy lesz szíves betartani a demokratikus játékszabályokat. Ezért háborog Petya és irkál Orbán felbőszülten...

KIEGÉSZÍTÉS HEISLER ANDRÁSHOZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter

2017.07.21.


...Éltünk mi már ilyen világban – demokráciának csúfolták azt is -, ahol tényleg tett volt, ha valaki odaszólt a hatalomnak. Ha egy közíró, kisebb, vagy nagyobb kockázatot vállalva ezzel, megírta a sorok között azt, hogy mit gondol a regnáló rezsimről. Ekkoriban születtek Megyesi Gusztáv és mások legendás tévékritikái, mely írások a legkevésbé sem a televízió műsoráról, hanem a hatalmon lévők hülyéségéről, adott esetben aljasságáról szóltak.

Azt hittük, hogy ezek az idők már nem jönnek vissza. Azt gondoltuk, hogy a véleménynyilvánítás 1990 után többé nem tett lesz, hanem elhatározás kérdése. Hogy senkinek nem kell félnie, amiért elmondja a véleményét, mert aki kiáll a véleménye mellett, az nem hős, „legföljebb” normális és tisztességes.

Egy normális és tisztességes országban Heisler András mostani megszólalására nem kaptuk volna fel a fejünket, mert ez a megszólalás olyan lett volna, mint amikor egy vállalati értekezleten az egyik részleg vezetője vitatkozik a másik igazgatóság főnökével.

Azért persze van itt más is. Azt mondta a Mazsihisz elnöke a Soros-plakátokra utalva, hogy Magyarországon a zsidó emberek elkezdtek félni. Már ez sem pontos: azok a zsidó emberek, akik valóban félnek, nem most kezdtek félni. Féltek ők már korábban is. Akkor, amikor múltmásító, szégyenteljes szobrot avattak a Szabadság téren, amikor egy parlamenti képviselő a zsidó származású kormánytagok megszámolásáról szónokolt, vagy amikor egy másik politikus beleköpött a Duna parti cipőkbe.

Akik ma félnek, nem ma kezdtek félni. De nem minden zsidó ember fél ma Magyarországon, van aki „csupán” undorodik és émelyeg a gyomra, mert demokrata és rosszul van a sok szemforgató aljasságtól.

Nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy valaki féljen, vagy undorodjon Magyarországon. Az antiszemitizmus (elleni harc) ugyanis nem a zsidók ügye. Azon magyar emberek ügye, akik származástól és pártállástól függetlenül, demokratának mondják magukat. Tudnak és hajlandók normálisan gondolkodni, tisztességesen viselkedni. Nem muszáj ahhoz zsidónak lenni, hogy valakit zavarjon az antiszemitizmus, vagy bármely más rasszizmus, kirekesztés. A tisztességes keresztény emberek nem Orbánt, hanem Krisztust tekintik tanítójuknak...

A GLASZÉKESZTYŰT ORBÁN HORDJA

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG - SZABADPOLC
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2017.07.21.


...Mintha tényleg csak azon múlna a társadalmi ellenállás megszületése vagy kibontakozása, hogy minek nevezik a kormányt a médiában szereplő értelmiségiek, és mintha nem írták volna már le azt is tucatnyian, hogy ők speciel diktatúrának. Ráadásul akik „csak” a rezsim fasiszta vagy általa nem említett bolsevista jellegét elemzik, azok is csak diktatúráról beszélhetnek, hiszen mindkettő diktatórikus szisztéma. Vajon megdőlt-e ezek kimondásától a rezsim? Eszébe sem volt, hiszen a rezsimeket akkor sem a szómágia szokta megdönteni, ha a jókor és jó helyen kimondott szavaknak amúgy valóban nagy szerepük van a lebontásukban. Így hiába van igaza Bruck Andrásnak abban, hogy mérhetetlenül ellenszenves, amikor értelmiségiek olykor tényleg csak azért ülnek ki a képernyőre, mert nem képesek lemondani a nárcizmusukról – ha nem ülnének ki és ehelyett lánglelkű cikkekben írnák le naponta hatvanszor a „diktatúra” szót, a rezsim attól sem dőlne össze. Sajnos önmagában még attól sem, ha ugyanezen értelmiségiek kevésbé a rezsim minősítésével, mint inkább a jelenségek értelmezésével, a hazugságok hatékony cáfolataival és azok ellenpropagandájával foglalkoznának, ami valóban a dolguk, és amit egy részük meg is tesz. Ez kétségtelenül közelebb vinne a változáshoz, ám ez is kevés lenne ahhoz, hogy a fennálló politikai erővel szemben társadalminak is nevezhető, vagyis tényleges ellenállás keletkezzen. Különösen a mai helyzetben, amikor a nagy többség gyakorlatilag egy másik országban él. Nem azért, mert eleve vak és süket (valamennyire persze az, hiszen különféle okokból szinte teljesen kihalt belőle az elemi szolidaritás és a saját társadalmi mivoltára való rálátás), hanem mert az orbáni rendszer lényege az információmegvonás, a valóságról alkotott tudások majdnem tökéletes blokkolása. Az állampolgárok többségének fogalma sincs arról, mi zajlik kormányzás címszóval, hogy mit jelentenek az Orbán által használt fogalmak, a kormány egyes lépései, és hol hamisak az összefüggések. A többség által nézett híradókban egy hangot sem hallani a kormányt érintő, mindennapos botrányokról vagy azok megalapozott kritikáiról. Amiből az 5–8 százalékos elérésű ellenzéki média fogyasztói már kabarétréfák százait gyártják (például hogy aznap vagyonának éppen milyen mértékű gyarapodására ébredt Mészáros Lőrinc), arról az állami média fogyasztói legfeljebb véletlenül értesülnek. A legtöbb ember azt se tudja, ki az a Mészáros Lőrinc, ahogyan Tiborcz vagy Garancsi nevét sem ismerik. Arról sem tudnak, hogy mikor melyik közbeszerzésből jutottak ismét milliárdok valamelyik Orbán-kádernek, hogy ember nem utazik a nemzeti önérzet serkentésére megépített alcsúti kisvasúton, és hogy mindeközben hány megváltozott munkaképességű ember esett el a minimális jövedelmétől is. Hogy miért nem megoldás a közmunkaprogram, vagy hogy mi a különbség bevándorlók és menedékkérők, illetve az őket érintő politikák között. Általában véve az állami híradásokból nemhogy a kormány botrányos ügyeit és politikájának katasztrofális következményeit, de az Orbán-beszédek kínos részleteit is kicenzúrázzák (például hogy „a turul őskép (...) a vérhez és a szülőföldhöz tartozik”, 2012), hiszen pontosan tudják, hogy azok európai szemmel nézve mélyen vonal alattiak. Márpedig aki napi nyolc–tíz órát dolgozik, és utána a családjával-gyerekeivel is akar foglalkozni, az csak az esti híradásokból értesül az eseményekről, akkor is nagyjából háttérzajként, és nem fog még arra is időt fordítani, hogy esetleg felülbírálja, amit hall, és a neten nézzen utána, vajon igazat mondtak-e neki a hírszerkesztők,valamint hogy Orbán valóban annyira makulátlan gondolkodású politikus-e, mint amilyennek látszik. Az semmit nem fog megtudni arról, hogy a társadalom háromnegyedének nincs tartaléka, vagy hogy bevándorlókat Orbán hoz be, saját zsebre, menekülteket pedig Soros segít, saját zsebből. Így nem alkothat reális képet a valóságról, és felháborodnia sem lesz min. A többség annál még mindig jobban él, hogy az általa esetleg mégis megismert botrányok miatt radikálisabban kezdjen gondolkodni a politikáról, és kockáztassa azt a keveset, amit ma biztonsággal a magáénak tudhat. Pláne, hogy a hozzá mégis eljutó botrányok (CEU-ellenes törvény, civilellenes törvény, sorosozás) mindegyike mögül alapvetően az ideológiát látja kilógni, amit addig nem vesz komolyan, amíg nem érzékeli, hogy vérre is megy, vagy amíg a saját egzisztenciális helyzetét nem fenyegeti. Márpedig ezekről kívülről nem látni, hogy vérre mennek. Merthogy nagyon rafináltan is mennek vérre, hiszen nemegyszer ártatlannak látszó törvények és hosszú távon ható struktúrák mögé vannak rejtve. A terepen ugyanis nem a Bruck által kipécézett értelmiségiek járnak glaszékesztyűben, hanem Orbán maga. Sőt, a kezében még egy halkés is van. Ő filézi ki úgy az egész magyar társadalmat, hogy az közben azt higgye: épp a mennyekbe viszik, és most fog megdicsőülni. Az orbáni diktatúra az eddig látott autokráciák legalattomosabb, legrafináltabb változata, amely évek óta pajzsként tartja maga előtt az európai liberális demokrácia összes vívmányát, sőt, magától értődőn használja ki azok konszenzusait. Elsősorban épp azokon a szabadságjogokon élősködik, amelyeket a retorikájában a legnagyobb vehemenciával támad. Valahányszor valaki azt kifogásolja, hogy például a pozícióban lévők rokonai miképp juthatnak magas állami állásokhoz, az rá a válasz, hogy hiszen ők sem kerülhetnek hátrányba pusztán a rokonaik helyzete miatt, őket is megilleti az „egyenlő pályák, egyenlő esélyek” elve. Az is mindennapos válasz, hogy a kormányfőnek és a kormány tagjainak ugyanolyan joguk van élni a nyilvánosság és a szabad véleményalkotás lehetőségeivel, mint bárki másnak. Ki tilthatja meg a kormánynak, hogy fizetett hirdetésekben „világosítsa fel” az ország népét a tevékenységéről vagy arról, hogy mi a véleménye Soros Györgyről?

Ugyancsak vastag lepel a saját tevékenységén az, ahogyan a maga köré gyűjtött pártkáderei gazdasági-kulturális tevékenységnek álcázza az uniós pénzek elosztását. Amíg e mögé nem lát be a társadalom döntő többsége, addig az értelmiség annyiszor nevezheti ezt diktatúrának, ahányszor csak akarja, jó, ha a többség csak elengedi a füle mellett, és nem kezd el nevetni rajta. Talán ha a rendszer minősítése helyett a tények rendszeres és kiterjedt feltárása válik uralkodóvá, más lesz a helyzet...

AMIKOR OTT ÁLLSZ A KASSZÁNÁL A CBA-BAN PIROS FÜLLEL, MEGSZÉGYENÜLTEN, MERT KIDERÜLT, HOGY NINCS PÉNZ A SZÁMLÁDON, PEDIG VAN

444.HU
Szerző: anarki
2017.07.21.


...Betelt a pohár. Felhívtam a bankot, ahol közölték, hogy áháhá, hát persze, csak annyi történik ilyenkor, hogy a paypassos fizetések összeadódnak, és ha elérik a 15 ezer forintos határt, akkor nem lehet érintéses módszerrel fizetni. Ami nekem azért jó, mert ha például ellopják a kártyámat, akkor nem lopnak le róla túl sokat. Legközelebb ha ilyen van, mondjam a pénztárosnak, hogy az érintgetés helyett inkább húzza le a kártyát, és akkor majd működik.

Namost ha így van, akkor még mindig nem értem, hogy lehet az, hogy a hosszú, eseménymentes időszakokban, amikor szinte minden egyes nap fizettem paypass-szal, 500 és 20 000 forint közötti összegeket, volt, hogy naponta többször is, nem léptem át a limitet, illetve hogy lehet az, hogy miután az egyik helyen nem működik a paypass, a másikon egy órával később meg simán megy.

Még kevésbé értem, hogy a rendszer miért olyan cetlin üzen, amire csak annyi van írva, hogy "Elutasítva", meg hogy "Nincs fedezete", és a visszaigazoló sms-ben miért az áll, hogy "limit túllépés", miközben elég lenne annyit odaírni, hogy

Ne érintsed, húzzad, paraszt!


És hogy miért nem lehet kiküldeni egy körlevelet az ország összes pénztárosának, a MOL-kutasoktól a starbucksosokig, hogy ez a paypass ez ilyen, így működik, illetve így nem működik, tessék azt a kártyát inkább lehúzni.

Mert én akárhányszor kérdeztem, hogy mi lehet ennek a furcsa jelenségnek az oka, a jóindulatú pénztárosok, akik mégiscsak egész nap kártyalehúzással foglalkoznak, mindannyiszor azt mondták, hogy biztos valami hiba a banknál, vagy a kártyacégnél, vagy nincs kapcsolat, vagy megszakadt az internet. A rosszindulatúak pedig azt, hogy hát azért, mert hát NINCS FEDEZET A SZÁMLÁJÁN, FIATALEMBER. Pedig nem is vagyok fiatal.

DOBBANTANAK NYUGATRA A KORMÁNY VENDÉGMUNKÁSAI - MEGSZÓLALT VARGA

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2017.07.20.Máris továbbállt Magyarországról több ezer külföldi vendégmunkás a fémipari dolgozókat képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint. Azt mondják, a magasabb bérek miatt, főleg a munkaerőhiány enyhítésére idecsábított ukránok és szerbek távoztak Nyugat-Európába, miután itt betanították őket. Varga Mihály azonban nem hallott a lelépőkről - derül ki az Rtl Klub riportjából.

Balogh Béla, az érdekképviselet elnöke elmondta, a - főleg a munkaerőhiány enyhítésére idecsábított - szerbek és ukránok a magasabb bérek miatt távoztak Nyugat-Európába, miután Magyarországon betanították őket, sőt a legtöbben a magyar képzésen kapott igazolással mentek tovább, amivel könnyebben elhelyezkedhetnek Ausztriában vagy Németországban.

A KSH szerint pedig 2017 első negyedévében rekordmagas, 43 056 betöltetlen álláshely volt Magyarországon, és egy éve Varga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, "érzése szerint" a munkaerőhiány miatt hiúsult meg egy autóipari beruházás.

Varga az RTL Híradó kérdésére azt mondta, nem hallott a távozókról, de nem árulta el, számítottak-e rá, hogy ennyien lelépnek az országból. Az NGM szerint jelenleg 1995 ukrán és 1482 szerb állampolgár dolgozik Magyarországon.

A Vasas Szakszervezet informá­ciói szerint viszont ma nagyjából tízezer fő lehet a harmadik országokból, elsősorban Ukrajnából érkező dolgozók száma, leginkább a feldolgozóipar, a raktározás, valamint az építőipar területén.


MILYENNEK LÁTOM AMERIKÁT EGY ÉV UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Panni
2017.07.21.


Inkább kicsit az első benyomásokra szeretnék visszatekinteni ebben a mai posztban és kiegészíteni azzal, amit út közben tapasztaltunk. Nézzük! 

"Így visszanézve az első benyomásaimra, azt tudom mondani, hogy mind helytálló volt. Vegyük őket sorba!

Mindenki nagyon kedves

Ezt továbbra sem tudom megcáfolni, még mindig meg tudok lepődni milyen jól esik, amikor emberek csak úgy leállnak veled beszélgetni amíg várakoztok valamire (és milyen jó, hogy ez sem csak a gondok felsorolásából és panaszkodásból áll) vagy hogy segítenek megkeresni a sampont a boltban, amit nem találsz, mert miért ne.

Persze emellett látom a másik oldalt is, igazi, mély kapcsolatot kialakítani nagyon nehéz, tehát amellett, hogy nagyon nyitottak, nagyon zárkózottak is itt az emberek, közel engednek, de csak egy bizonyos szintig.

Szerintem mi otthon inkább nehezebben nyitunk, de onnan hogy is fogalmazzam meg... egy szép ívben nyílunk tovább. Ők valahogy nyitnak egy nagyobbat az elején, de szeretnek ott meg is állni. Szóljatok, ha ez furán hangzik... :D

Amúgy összességében azt látom, hogy (akármilyen is a politikai helyzet) az emberek továbbra is nagyon nyitottak a külföldiek iránt, legalábbis itt felénk, ami szerintem annak köszönhető, hogy mindenki, ha visszanéz, nagyszülei, dédszülei még bevándorlók voltak.

Sokan nagyon büszkék is ezekre a gyökerekre. Például szeretik hangoztatni, hogy én olasz vagyok, vagy német, vagy ilyesmi, aztán persze kiderül, hogy ez azt jelenti, hogy egyik dédszülője 12 évesen ideköltözött. Ennek ellenére ezt a nyitottságot az idegenek iránt nagyon szeretem bennük.

Ebben a városban amúgy két nagy multi is van, a GE és a P&G is nagyon sok külföldinek ad munkát itt, szóval valószínűleg ez is segít. Nem mondom persze, hogy nincsenek olyanok, akik minden külföldit egyszerűen csak hülyének néznek, de szerencsére ilyen körökben nem mozgunk (nyilván nem véletlenül)..."...

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG MEGKAPTA A VILÁG EGYIK LEGRANGOSABB EMBERI JOGI DÍJÁT A HATALOM TÚLKAPÁSAI ELLENI KIÁLLÁSÁÉRT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.07.21.


A díj mellé pénzbeli jutalom, 50 ezer euró is jár. Ez kétszer annyi, mint amennyi miatt a törvény értelmében külföldről támogatott civil szervezetként regisztrálnia kellene. Nem fog.

Csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság megkapta a világ egyik legrangosabb emberi jogi elismerésének számító Gubelnakian-díjat. A Magyar Helsinki Bizottság megosztva nyert Jane McAdam ausztrál menekültjog-kutatóval.

Az örmény-portugál üzletemberről és filantrópról, Calouste Gubelnakianról elnevezett díjat évente adják oda a jogvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil szervezeteknek és magánszemélyeknek. A Magyar Helsinki Bizottság díját a zsűri deklaráltan üzenetnek szánta: „A menedékkérőknek és hontalanoknak ingyenes jogi segítséget nyújtó szervezet példát mutat a hatalom túlkapásaival szembeni civil ellenállásra, s hatékonyan képviseli a hatósági, rendőri erőszak áldozatait” – idézett a Népszava az Orbán-kormányhoz szóló indoklásból...

A LENGYEL IGAZSÁGÜGYI TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOK A VILÁGLAPOK CÍNOLDALÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.21.


A New York Times közli a Reuters hírügynökség elemzését a lengyelországi helyzetről. Annak fő megállapítása az, hogy az Európai Bizottságnak – az unió központi végrehajtó intézményének - ugyan korlátozottak az eszközei arra, hogy visszatartsa az országot kormányzó nacionalistákat a jogállam lebontásától, de számolni kell következményekkel, beleértve az uniós fejlesztési támogatások jelentős megkurtítását.

A kormányon levő, őskonzervatív, euroszkeptikus Jog és Igazságosság Pártja most olyan törvényt erőltet át a parlamenten, amely közvetlenebb ellenőrzést biztosít a kormánynak a legfelsőbb bíróság fölött, és ez csak a legutóbbi azoknak a törvényeknek a sorában, amelyek a bírálók szerint elsöprik a bírói függetlenséget – állapítja meg a Reuters. Az elemzés ezután kifejti, hogy az uniós tagország szavazati jogainak a felfüggesztésével is fenyegető hetes cikkelyt csak akkor lehetne érvénybe léptetni Varsóval szemben, ha az EU összes többi tagállama egyetértene ezzel – márpedig Magyarország ígéretet tett arra, hogy ezt megakadályozza.

A jogi nehézségek ismertetésén túl az elemzés arra is kitér, hogy néhány uniós politikus részéről megfogalmazódik olyan aggodalom: ha túl nagy nyomás nehezedik Lengyelországra, az olyan hullámot indíthat el, mint amilyen a Brexit-döntéshez vezetett Nagy-Britanniában. Ugyanakkor – írja a Reuters – az EU-országok számára keménynek ígérkeznek a tárgyalások a következő pénzügyi ciklus uniós költségvetéséről. Az új büdzsé eleve kisebb lesz az eddiginél, a britek távozása miatt, de ezen felül több tagország – köztük Olaszország és Franciaország – amellett van, hogy az uniós támogatásokat kössék az EU alapértékeinek tiszteletben tartásához. A Lengyelország körül kialakult légkör nagyon negatív módon fogja befolyásolni az uniós költségvetési tárgyalásokat – jósolja Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztos, aki Donald Tusk volt lengyel miniszterelnöknek, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnökének a pártján áll a Varsóval folytatott vitában...

APRÓBAN: ORBÁN JANUS PÁVÁI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.20.


Érdekes, mindig is érdekes olvasmány az interneten artikulált véleményeket olvasni. Érdekes ez az orbáni Janus-arcúság kapcsán is. Annak kapcsán, hogy hol kivételes, és nem kivételesen rossz, államférfinek magasztalja Horthy-t, hol pedig zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus ellen. Az említett reakciók kapcsán olvasható az is, hogy magyarellenes hazaáruló az, aki szerint a magyarság fennmaradásának nem záloga az antiszemitizmus. De az is, hogy Horthy tulajdonképpen nem is volt antiszemita. Sőt! Szinte már keblére ölelte a zsidókat.

Holott, mint az ismert, és a médiát is többször megjárta, Horthy maga írta 1940. október 14-én, gróf Teleki Pálnak:

„Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem zsidó kezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

Világosan jelezve, hogy az Orbán Viktor, és elvbarátai által oly nagyra tartott „államférfi”, antiszemita volt. Abból is az aljas típus mintapéldája. Akit mindaddig zavart csak az embertelenség, a szadizmus, amíg ki nem forgatják őket mindenükből. Vö.: „azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk”. Ami különben összecseng azzal, hogy a zsidótörvények nem Horthy kormányzósága előtt, vagy az után kezdtek előkerülni az akkori magyar kormányzás sötét bugyraiból...