2017. február 14., kedd

EGY CSEPELI ASSZONY KESERŰ ÉBREDÉSE, VISSZATÉRÉSE A HALÁL TORKÁBÓL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú/Horváth Gyula
2017.02.14.


Sándor Mária csepeli lakos! Itt járta a golgotáját. Sándor Mária befejezte! Megcsömörlött, csalódott és visszahúzódik magányába. És még örülhetünk, hogy ezt megteheti, mert nem vérzett el, amikor elkeseredésében felvagdosta az ereit. Nem tudhatjuk, hogy ebből az igaz emberből valójában mennyi is maradt. 
Nem tudhatjuk, hogy a fizikai megmaradása vajon az emberi megmaradásának milyen hányadát takarja!
Már az is tragédia egy demokráciában, ha egy ember úgy érzi, hogy felesleges, és hogy magányos a küzdelmében.

Sándor Mária nem magáért küzdött, hanem a beteg, elesett emberekért.

Betegekért, szakdolgozókért, a nővérekért, a lelkiismeretes, túlhajszolt orvosokért. Komolyan vette, hogy egy demokratikus országban fel lehet lépni a munkatársak jogaiért. Gondolta, hogy ő az élre áll és követni fogják azok, akik szenvednek! Hitt a költőnek: „csak az hívjon magával, ki vezetni mer”. Azt hitte, hogy a tudós emberek által leírt magasztos nagy szavak egyben ugyanazt a tartalmat is jelentik, amit kiolvas belőle egy tisztességes ember.
Nem hitte, hogy a tisztességtelenek általi olvasat lehet a nyerő. Hát, az lett! Keserűen kellett ráébrednie, hogy a szavak nem azt jelentik, amit ő itt Csepelen ért rajta!

A Magyarországon kialakult illiberális rendszer nem demokrácia!
Legalábbis a kisembernek nem az, mert neki itt; kuss a neve!
Itt a vadon törvényei érvényesülnek!
A farkastörvény pedig azt jelenti, hogy mindig az erősnek van igaza!
Meg azt is jelenti, hogy a gyengék, az elesettek az erős és nem az igazság mellé állnak!
Szégyenkezve ugyan, de végignézik, ahogy az erős széttépi a lázadót!
Volt már hazánkban ilyen rendszer.
Sajnos történelmünk tanúsága szerint többségében ilyen rendszerek voltak.
1989-ben azt hittük, hogy egy új világot építünk, olyant, ahol az emberi életet, méltóságot senki el nem veheti!
Szomorúan kell megállapítanunk, hogy nem jött be!
Legalább is nekik a sándormáriáknak nem jött be.
A mészároslőrinceknek, rogánoknak, lázároknak bejött!
„Akinek nincs semmije, annyit is ér!” „Kutyának, szegénynek az udvaron a helye!”
Néha csontot, cupákot dobnak neki aztán hálásan nyalhatja a gazda jóságos kezét!
Ez volt a módi: és úgy látszik maradt!
A legnagyobb vesztesek azok lettek, akik elhitték, hogy itt a hatalom tőlük, a néptől ered, és vezetőik őket szolgálva kíváncsiak a véleményükre is!
Az illiberális fideszesek kíváncsiak is!
De csak akkor, ha azt mondja, amit urai hallani akarnak! Ez egy szabad ország!!!
Itt mindenki azt mond, tesz, amit szabad!
Ha mást mond, mehet a lecsóba! Belezavarják a kétségbeesésbe, az öngyilkosságba.
Sándor Mária csepeli lakos! Itt járta a golgotáját, itt ítélték megszégyenítésre, utcatakarításra, bizonyára itt folyt könnye, és vére is!
Csepel nem csak a lakhelye, hanem a szemenszedett hazugságok, és karaktergyilkosságok bölcsője, ahol a hatalmi téboly a másik ember megsemmisítése irányuló politika céllá vált.

HÁTTÉR HATALOM - NORVÉGMINTÁS OLIMPIA, A HAZAÁRULÓK NYOMÁBAN!


ÁTLÁTSZÓ - SLEJMBLOG
Szerző: Slejmshow
2017.02.14.Alig kezdődött el az év, és máris borzolják az idegeinket az örök elégedetlenkedők. Ezúttal a 2024-es Budapesti Olimpiai Játékoknak estek neki, és gyűjtenek aláírásokat a megakadályozása érdekében: és ha pofátlanságuk nem lenne önmagában égbekiáltó, mindeközben még Norvégia olimpiai kandidálása mellett is agitálják az embereket. Fordítsuk a magunk javára ezt a ritka alkalmat, és segítsük összeírni a hazát örökön árulókat!

MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE RENDEZTE AZ ORBÁN-ROKONOK TARTOZÁSÁT

444.HU
Szerző: Sarkadi Zsolt
2017.02.14.


Tavaly ősszel írtuk meg, hogy egy Cider Alma nevű cégnek 3,2 milliárdos tartozása van a Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház felé. Az MNKH követeséét biztosító zálogtárgyak között – a Cider Almához kötődő cégek mellett – szerepel...

...A Hír TV közérdekű adatigényléssel fordult az MNKH-hoz, hogy megtudják, rendeződött-e az Orbán-rokonok tartozása, és ha igen, hogyan.

Az MNKH válaszából kiderült, hogy: a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Hórusz Faktorház fizette ki a tartozást.

TOVÁBB ÉPÜL KERÍTÉS-ORSZÁG, A MENEDÉKKÉRŐKET ŐRIZETBE VESZIK A HATÁRON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Annastiina Kallius/Fordította: Átal Dóri
2017.02.14.


...Február 7-én, kedden Lázár János miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány négy menekültügyhöz kapcsolódó jogszabály módosításáról döntött. Lázár, trump-i retorikába alászállva, azzal indokolta a makói városi fórum közönsége számára a módosítások szükségességét, hogy a migránsok komoly biztonsági kockázatot jelentenek hazánknak. 

Az eddig megismertek szerint a változtatások főbb elemi a következők lesznek:

  • Minden menedékkérőt automatikusan őrizetbe fognak venni a határnál
  • a menedékkérők a szerb határ mentén felállított zárt, őrzött konténer-táborokban lesznek őrizetben tartva
  • a menedékjogi eljárások egy részét nem személyesen, hanem Skype-on folytatják le
  • négy jogszabályt fognak ennek érdekében módosítani (a menedékjogit, az államhatárról szólót, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szólót, és a szabálysértési törvényt) (az őrizet jelenlegi formáiról itt olvashatsz)
  • az úgynevezett eltörlik a „8 kilométeres szabályt” - ami szerint bárkit visszatoloncolhatnak Szerbiába, akit a határtól legfeljebb 8 kilóméteres távolságban kapnak el - eltörlikLázár azt is elmondta, hogy a jelenleg Magyarországon befogadó állomásokon és menekültügyi őrizetben tartózkodó, menekültügyi eljárás alatt álló 500-600 embert több lépésben fogják a határ menti zárt táborokba szállítani. Mondandóját azzal a fenyegető kijelentéssel zárta, hogy értesülése szerint több tízmillióan várnak most is arra, hogy Európa felé elinduljanak. 
Az intézkedések bejelentése már egy ismert sémát követ. Először egy ismertebb fideszes politikus sokat sejtetően elcsepegteti a tervezett változtatások pár elemét, majd azt egy hivatalos sajtótájékoztatón is bejelentik, de a módosítások szövegszerű formáját nem teszik nyilvánossá. A menedékkérők, jogászok, civil szervezetek hiába várják a konkrétumok megismerését, várhatóan majd társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül, gyors tempóban fogja az országgyűlés elfogadni azokat.

ORBÁN VIKTOR TAVALY MÉG FIZETETT HIRDETÉSBEN KAMPÁNYOLT A BREXIT ELLEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.14.


Most már nagyon örül neki.

Pénz, média, világkormányzás és nyitott világtársadalom. 2016-ban a világon az emberek mindezt sok helyütt megelégelték. Brexit, amerikai elnökválasztás, kipenderített olasz kormány, magyar migráns népszavazás, s utánuk több is jön talán, hatalmas kezdesz lenni végre, ó, nép.
Ez mondta évértékelőjében a magyar miniszterelnök. Most ne azt vitassuk meg, hogy mit üzent a magyarországi népszavazás, amely érvénytelen lett. Meg hogy az amerikai elnökválasztáson győzött-e a nép.

De azért az érdekes, hogy Orbán tavaly júniusban a Daily Mailben egész oldalas fizetett hirdetésben üzente meg a brit népnek, hogy maradjon Európában. Tehát ha a Brexiten a pénz, a média, a világkormányzás és a nyitott társadalom szenvedett vereséget, akkor ő meg a világ láthatatlan urai érdekeiért kampányolt.

De a brit nép hatalmas, és nem hallgatott rá...

ORBÁN VIKTOR, A NÉMET BOMBAGYÁROS ÉS AZ OROSZ MAFFIAFŐNÖK - VÁLTOZATOK EGY KOMPROMATRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.14.


Az orosz nyelvű Insider portál szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök még ellenzéki politikusként, a kilencvenes évek elején állítólag kenőpénzt vett át a „bombagyáros” Dietmar Clodótól. A német márkamillióval teli táskát Clodo szerint Szemjon Mogiljevics maffiafőnök küldte volna választási hozzájárulás gyanánt. A témát az Insider.ru terítette a Putyin-látogatás apropóján, kapcsolatot sejtetve Orbán különös oroszbarát politikai fordulata és az állítólagos pénzátadásról készült videó között. Az ügyben az LMP társelnökei írásbeli kérdéssel fordultak a belügyminiszterhez egyebek mellett azt tudakolva, lehet-e az oroszoknak kompromittáló videójuk a miniszterelnökről?

Kompromat – a fél világ megtanulta az elmúlt hetekben az orosz kifejezést a politikai manipulációt szolgáló lejárató bizonyítékokról. Az Insider orosz nyelvű honlap február eleji, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatására időzített cikke arra a következtetésre jut: a Kreml, nem csak a nyugati világ vezető nagyhatalmaival kapcsolatban, de Magyarországon, magyar ügyekben is gyűjthet, használhat kompromatot. Legalábbis így tálalta az Insider szerzője, Anastasia Kirilenko azt a pálfordulást, amivel Orbán a 2009 előtti markánsan oroszellenes retorikától minden átmenet nélkül eljutott a gejl Kreml-barátságig.

Az Insider cikkének magyar fordítását teljes egészében Ara-Kovács Attila, a DK politikusa közölte a nyilvános Facebook-oldalán.

A Facebookon gyorsan terjedő cikk nyomán az LMP vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, akit Jürgen Roth újságíró nem tudott nyilatkozatra bírni a témában.


Az Insider Jürgen Roth német oknyomozó író-újságíró nemrégiben megjelent Schmutzige Demokratie (Piszkos demokrácia) című könyvére és más forrásokra hivatkozva ismertet egy több mint húszéves történetet.

A cikk szerint Dietmar Clodo, akit Magyarországon 2002-ben elítéltek bombagyárosként, a kilencvenes évek elején Szemjon Mogiljevicsnek, az orosz-ajkú alvilág akkoriban Budapesten élő fejének dolgozott. Ebben a minőségében, „Szeva bácsi” megbízásából korrupt magyar rendőröknek és politikusoknak adott át kenőpénzt. A cikk felidézi azokat a vádakat, hogy az ügyben 1994-ben, a parlamenti választások előtt az akkor ellenzéki pártvezér, Orbán Viktor is érintetté vált.

A pénzzel, a konkrét esetben egymillió német márkával teli táska átadásáról Mogiljevics kérésére állítólag videófelvétel is készült. A történetet Clodo írásba is adta Roth-nak, aki ügyvédei tanácsára mégsem nevezte meg könyvében a magyar miniszterelnököt. Az iratot Roth az Átlátszónak is megmutatta, annak eredetiségét érdeklődésünkre maga Clodo is megerősítette..
.

ITT OLVASHATÓ

KI SZERETI MIHÁLY BÁCSIT?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezda
2017.02.14.


Történetünkben Mihály bácsi egy Vas megyei idősotthon lakója, aki szereti a kocsonyát. Nem is ebből fakadt a baj, hanem mert nem kaphatta meg. Mihály bácsi tíz éve él az otthonban, és senkije se nincsen neki. Valentin napon sem kopog rá a főnéni, hogy imádom magát, Miska. Nem Valentin napokon meg egyáltalán senki sem.

Mindezt az állapotot próbálta orvosolni hősünk, aki volt dolgozó, mindebből fakadóan nem kívánatos egyed, ahogyan az szokásban van minálunk, és akit rendőri – bár nem TEK – segítséggel rúgtak ki az öregek intézményéből, hogy neki ott helye nincsen, mert zavarja a fennálló rendet. A fennálló rend pedig az, hogy hősünk nem mehet Mihályhoz, és nem adhatja át neki a kocsonyáját. Azt hiszem, a helyzetet kellően tisztelve vagyok csak cinikus.

Hősünk szeretné az igazságot nyélbe ütni, de mint az közkeletű, Magyarországon ez nehézkes foglalatosság. Mégis írt a minisztériumba, citálom: „Nevezett intézetnél szerettem volna látogatást tenni látogatási időben, de sajnos újra sikertelen volt, nem tudtam eljutni hozzá. Az ápolók újra és újra valótlan állításokat közölve akadályozták meg látogatási szándékom.” Van még tovább is, a rendőrség – mint minden titkok tudója – akadályozta meg a kitörni készülő forradalmat.

Van válasz is, megint idézek: „A panasz kivizsgálásával kapcsolatban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége belső vizsgálatot folytatott le. A megküldött dokumentumok alapján az intézmény vezetője és az intézmény dolgozói jogszerűen jártak el a panaszossal szemben…az intézményvezető a házirendben szabályozott módon és esetekben intézkedhet a látogatás rendjét szándékosan és súlyosan megsértő személyekkel szemben…”

HITTÉRÍTŐK


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.14.


"...dél-koreai misszionáriusokat utasítottak ki Kínából."

Csak azért nem kérdezem, mit gondolnak, milyen vallásra akartak téríteni, mert a misszionárius szóban már benne van (elvileg persze lehetne más is, de úgy tudom, nincs még egy olyan erőszakos vallás, mint a kereszténység).
Koreaiak Kínában kereszténységre - ez már önmagában elég groteszk és nem az alliteráció miatt.
Két alak jut eszembe irodalmi élményemből, az egyik Mr. Robin A fehér folt című Rejtő-regényből, a másik Old Shatterhand a Winnetouból. Mr. Robin "hivatásos" misszionárius Lungaországban, Old Shatterhand pedig maga May Károly (Karl May), aki szerényen bújik meg a hatalmas erejű, legyőzhetetlen és egyben ájtatos keresztény fehér vadász és igazságosztó alakjában.
Mr. Robin kedves, rokonszenves ember, a feleségével együtt "szintén bizonyos nyersanyagok után kutatott Lungaországban, ősi, vad, bennszülött lelkeket finomított, és bár ez a cikk itt a földön kisebb kelendőségnek örvend, mint a hasonló módon megtisztított olaj, valahol fent, ahol a földi értékeket más árfolyammal jegyzik, bizonyára igen szép felárral írták be egy nagy könyvbe Mr. Robin felkutatott és salakjából lepárolt nyersanyagát."
A Winnetouból sajnos nem tudok idézni, nekem csak a Móra Kiadó 1966-os, Szinnai Tivadar által "az ifjúság számára átdolgozott" kötete van meg, abban egyetlen szó sincs semmilyen vallásról, de higgyék el becsületszóra, a Kosáryné Réz Lola fordításában megjelent első magyar kiadásban a haldokló apacs főnök utolsó szavai ezek: Winnetou keresztény. Azaz a Karl May nevű hittérítő elveszíti ugyan a legjobb barátját, de diadalmasan tud elszámolni egy újabb keresztény lélekkel...

JOGSÉRTŐ A 2017-ES ÉRETTSÉGI! - AZ OMBUDSMAN A DIÁKOK MELLÉ ÁLLT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Sulyok Blanka
2017.02.14.


Február 13-án hétfőn 14 órakor fogadta irodájában a panaszosokat Aáry-Tamás Lajos ombudsman, az oktatási jogok biztosa. A számára benyújtott dokumentumok áttanulmányozása, valamint a megjelent diákok, tanárok, szakértők és szülők meghallgatása után az érintetteket biztosította arról, hogy velük egyetért, és beadott kérelmüket maximálisan támogatja. Ígéretet tett arra is, hogy még aznap, a munkaidő lejárta előtt elküldi beadványát az üggyel kapcsolatban Palkovics László államtitkárnak és Balog Zoltán miniszternek, hogy az illetékes politikusok tegyék meg a szükséges lépéseket. A dolog rendkívül sürgős, hiszen február 15-én hivatalosan lezárul az érettségire való jelentkezés.

Kik tettek panaszt és miért?

Január végén a Független Diákparlament a Tanítanék Mozgalom technikai segítségével hozta nyilvánosságra annak a tíz, szakképzésben tanuló diáknak a nyílt levelét, akik egyszerre fordultak a döntéshozókhoz és a nyilvánossághoz. Levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy a kötelező szakmai érettségi pontos leírása – tehát, például, hogy milyen tantárgyakat kérnek számon, milyen szinten, milyen feladattípusokkal, stb. – csak 2016 decemberében vált nyilvánossá, azaz a legnehezebb, legkomplexebb vizsgára való felkészülésre mindössze négy hónapjuk maradt. A fiatalok kiemelték azt is, hogy az állandó átszervezésekből fakadó káosz és a tanárhiány miatt az évek során nagyon sok szakmai óra egyszerűen elmaradt.

Ez a probléma közel 30000, szakgimnáziumban érettségiző fiatalt érint.

Külön problémát jelent, hogy a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás és egyéb, tanulási nehézséggel vagy sajátos nevelési igénnyel küzdő tanulók számos esetben nem tudnak élni az őket megillető felmentésekkel, mert a korábban megfogalmazott szakvéleményekbe nem kerültek bele a szakmai tantárgyak.

Problémásnak tartják a diákok azt is, hogy 11. osztályos korukban derült csak ki, hogy az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét megemelik, noha az idegen nyelv tanításának körülményei nem javultak. Ráadásul a német érettségi szerkezetét az angolhoz „igazítják”, de úgy, hogy még nem léteznek a felkészüléshez szükséges gyakorló-könyvek, minta-feladatsorok. Ez a probléma az összes érettségizőt sújtja.

A tanulók azonban nemcsak problémákat fogalmaztak meg, hanem megoldási javaslattal is éltek:

HONNAN NEO A NÁCI?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.13.


A Népszava tudósítása alapján olyan társulat gyűlt össze a Városmajorban, a templom mögött tegnap, amelynek tagjai nem kérik ki maguknak, ha újnyilasnak, illetve neonácinak nevezik őket. Ez társaság nyilván nem vitatja, hogy a fasiszták ünneplése azonos a becsülettel. Ezen tehát ezen a szinten kár is polemizálni. Máson azonban ettől még lehetne.

Azon például, hogy ki mindenki nem szólalt meg az esemény kapcsán. Olyanok sem, akik akár az ország vezetésének felelőssége, akár az emberség okán is megszólalhattak volna. Illetve, megszólalásuk elvárható is lett volna. Ugyanakkor, az előzmények ismeretében mégsem egészen meglepő a hallgatás. Elvégre miért pont most ítélte volna el a kormány bármely tagja a neonácik gyülekezését, ha eddig is jól el voltak egymással. Annyira, hogy a déli szarvas-csapda építésekor még az is felmerülhetett: nem egy most felvonuló szervezet egyfajta „stratégiai tartaléka” a miniszterelnök gerjesztette, plakátokkal közhírré ragasztott gyűlölet-cunaminak. Így aztán aligha meglepő, hogy a miniszterelnöki hivatal például hallgatott. Nem ítélte el az eseményt. Talán még csettintgettek nagy titokban. Megállapítva, hogy igazán fasza gyerekek ezek a kézközeli sötétingesek. Elvégre Orbán nem hogy nem határolódott el például Borosstól, hanem annak idején még hurcolta is magával. De legalább is köszönte, elviselte a jelenlétét az antiszemita tengernagyban erkölcsi mércét látó, de annak idején a hungarofasiszta Szálasi-kormány felügyelte haderőhöz csatlakozó egykori igazgatónak és vicekormányfőnek...

IGAZOLHATATLAN GONDOLATOK (3) - KÉT REKLÁMÚJSÁG KÖZÖTT A FÖLDÖN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szukits Rezső
2017.02.14.


Mottó: Nem csak a hír, már a cáfolat sem érdekel.

Amikor rólad jót mondok, lehetsz jó, rossz vagy se jó se rossz. Amikor rólad rosszat mondok, lehetsz rossz, jó vagy se rossz se jó. Mondhatok rólad jót, mert jót akarok rólad mondani, de mondhatok jót, mert jó vagy, és mondhatok rólad rosszat, mert rosszat akarok mondani, de mondhatok rólad rosszat, mert rossz vagy.

Minél hitelesebb vagyok, annál óvatosabban kell ítélnem, mert hitelesként hibás szavam is hihető, ezért jobban árt, mint a hiteltelen emberé. A hiteltelen ember szava nem akkor káros, amikor valótlant állít, hanem akkor, amikor a hamisság tömegessé válva megágyaz a hiteltelenségnek. Amikor egyszer eljön az idő, és a szavak értéküket (értelmüket, jelentésüket) veszítik, és a hazugságok közt az igaz szó is mocskos lesz, miként szardobálók közt a szülinapi torta, akkor a szó és beszéd helyére, az indulat kerül. Létrejön a diktatúra; a harag, félelem, az irigység és az elnyomás világa, és minden diktatúrának humusza, a gonosz indulatok formálta „közerkölcs”, melyben a jók is elkövetik a túlbuzgóság bűnét: ítélkeznek, büntetnek, és a társadalom tagjainak öröme a harag kéjérzete, és a másság üldözésének mámora.

Kis idő múltán, ahogy az alagútban bandukoló mögött lassan eltűnik a fény, a jog helyére lép a jogok és kötelességek rendszere, (a „törvény diktatúrája” (Putyin)) a büszkeség helyére az alázat, a szabadság helyére a „biztonság látszata” (Kovalovszky Dániel), a gazdagság helyére a paloták díszvilágításában tündöklő nyomor...

MI FÁN TEREM A VALENTIN-NAP, GYEREKKEL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.02.14.


A Valentin-napnál kevés megosztóbb ünnep létezik, talán csak a Halloween kelhet versenyre vele.
Van, aki egyenesen imádja, és heteken át készül rá, mások "Amerika-majmolásnak" tartják, és csak a virágosok meggazdagodását látják benne. Az előbbi tábor tagjainak nem az a kérdés, hogy vesznek-e ajándékot, hanem az, hogy mennyit. De azért az "ellenzők" közül is sokan beadják a derekukat, és kitalálnak valamilyen apróságot a kedvesüknek vagy barátaiknak.

Most egyik oldal mellett sem szeretnék kampányolni. Inkább bemutatok egy olyan, népes csoportot, akik valahol középúton állnak: a szülők.
A szülők, akik ha szeretik a Valentin-napot, akkor sem biztos, hogy rózsaszirmokkal és pezsgővel ünnepelnek. Sőt, az sem biztos, hogy jut idejük, energiájuk, lehetőségük ünnepelni.
Ha pedig régebben nem is tartották különlegesnek a február 14-ét, most lehet, hogy jólesik egy nap, ami "hivatalosan" is a romantikáról szól.

Megkértem néhány szülőpárt, hogy meséljenek a Valentin-napjaikról, és körülnéztem külföldi cikkekben is.
Lássuk, hogyan alakult a szívecskés ünnep régen (értsd: a gyerekek születése előtt) és most!

AKIKNEK A CSALÁD MÉG MINDIG A KARRIER VÉGÉT JELENTI

INDEX.HU
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2017.02.14.


Teljesen általános a magyar munkaerőpiacon, hogy a nők a szüléssel elvágják magukat a munkaadójuknál. A legtöbben már az állásinterjúkon diszkriminatív kérdésekkel találkoznak, míg a terhesség bejelentése számos munkahelyen hátrány és megaláztatás – pláne, mert sokan a jogaikkal sincsenek tisztában. A végeredmény: a gyerekszám növekedésével meredeken esik a dolgozók aránya a szülőképes korú nőkön belül, sok gyerek pedig meg sem születik a jogos félelmek miatt.

A húszas éveiben járó Enikő egy benzinkútnál dolgozott, próbaideje csak nem sokkal azelőtt járt le, hogy állapotos lett. A
z orvosi vizsgálaton kilences kódot kapott, vagyis kiderült, hogy veszélyeztetett terhes, és a szülésig hátralevő hónapokat betegállományban kell töltenie.

A főnöke ennek hallatán törvénytelen eszközhöz nyúlt: közölte, hogy csak akkor engedi el táppénzre a következő hónapokra, ha cserébe kitöltenek egy közös megegyezéses felmondási szerződést, amelyben a dátum helyét egyelőre üresen hagyják. Ennek segítségével a munkáltató a baba megszületése után kiléptetheti a cégtől, és nem kell fenntartania a státuszát.

Tömegesen diszkriminálják a kisgyerekes nőket

Enikő történetében igazából nincs semmi extrém: ilyen és ehhez hasonló esetek napi szinten fordulnak elő Magyarországon. Nem csoda, hogy a gyerekvállalás még mindig a legnagyobb hátrányt jelentő tényező a nők számára a munkaerőpiacon. Ez alapvetően két dologra van kedvezőtlen hatással: a foglalkoztatásra és a népszaporulatra. Mindkét terület kiemelten fontos a kormánynak, de amíg a nők többségének életében ekkora törést jelent a szülés, addig minden családpolitikai igyekezet ellenére nem várható érdemi javulás.

2016-ban a kisgyermekes nők esélyegyenlőségéért tevékenykedő Jól-Lét Alapítvány (egyelőre nem publikált) tanulmányt készített a gyerekvállalással kapcsolatos munkaerőpiaci hátrányokról. A szervezet 2013-tól tizenegy városban építi országos hálózatát, amelyben az együttműködő civil szervezetek segítségével antidiszkriminációs tanácsadást biztosít nőknek, így jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a probléma méretéről. Mint írják:

A HÚSZAS ÉVEK KÖZEPÉIG KILENGHET AZ ILLIBERÁLIS INGA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2017.02.11.


Azért lehetett sikeres az Orbán Viktor által végrehajtott illiberális fordulat, mert a magyar társadalomban nem eresztett gyökeret a liberális demokrácia – nyilatkozta a 168 Órának Szilágyi Ákos esztéta, politikai elemző, aki szerint a kormányfő egész politikáját arra a tudásra építette föl, hogy a magyar társadalom nem a szabadságra, hanem a biztonságra lett trenírozva. Mint mondja, az imitált demokrácia imitált parlamentjében jelenleg az ellenzéki szerepet imitáló pszeudopártok működnek, a rezsimet pedig csak egy rendszeren kívüli erő bonthatja le.

– Ön látnok?
– Amennyiben?
– 2008 elején a Népszabadságban megjósolta, hogy Magyarországon hamarosan beköszönt az illiberális demokrácia kora. Hat évvel azelőtt szólt, hogy Orbán Viktor először kiejtette a száján ezt a kifejezést.
– Ehhez nem volt szükség látnoki képességre, csak némi előrelátásra és képzelőerőre. Bár nem tört ki még a 2008-as gazdasági világválság, de a liberális demokrácia építménye nálunk akkor már javában recsegett-ropogott. Oroszországban pedig már ki is épült az illiberális demokrácia egyik változata, amit megalkotója, Putyin „szuverén demokráciának” és a „törvény diktatúrájának” nevezett, mások pedig „irányított demokráciának” hívnak. A délkelet-ázsiai választásos autokráciákról vagy a venezuelai és a török illiberális demokráciáról nem is beszélve. Érzékelhető volt, hogy egy hasonló, csak ellentétes előjelű érzületi változás söpör végig Kelet-Európán, mint a rendszerváltás idején, a nyolcvanas évek végén, amikor mindenki szabadságot akart, szabadulni próbált az államszocializmus kötelékeitől és korlátaitól. A szabadságintézmények azonban nem teremtettek rendet, és mivel az emberek egyre védtelenebbnek érezték magukat, a káosztól való félelem légkörében kezdetét vette a menekülés a szabadságtól, a menetelés a rend és biztonság új birodalma felé. Ez a joguralom leépítésének az útja, az illiberális demokrácia útja, ami nem más, mint demokrácia liberális alkotmányosság, azaz a mindenkori hatalmat korlátozó fékek és ellensúlyok nélkül.
– Érezte is, hogy mi jön, vagy „csak” tudta?
– Magyarországon akkor szinte tapintható volt, hogy a liberális demokrácia végnapjait éli. Felőrlődött abban a hideg polgárháborúban, amit legalább hat éven át vívott egymással a két magyar középosztály. 2006 után tulajdonképpen egyfajta interregnumban éltünk. Az 1989-ben „jogállami forradalommal”, közkívánatra, de felülről bevezetett szabadságintézmények nem vertek mély gyökereket a társadalomban. Az egész építmény valahogy a levegőben lógott.
– Mondhatjuk azt, hogy ez a demokrácia elitista volt?
– Abszolút. Leggyengébb pontja éppen az volt, hogy elitdemokráciaként jelent meg a többség előtt. Ezt használta ki a szabadság nélküli vagy szabadságszűkítő populista vezérdemokrácia 2010 után, amikor magát a „fülkeforradalmi nép”, a kétharmados többség demokráciájaként, a „magyar emberek” demokráciájaként tüntette fel. Joguralom, többpártrendszer, parlament, önkormányzatiság – a magyar társadalom túlnyomó többsége számára felfoghatatlan távolságban lebegett valahol a fejük felett. A szólásszabadságot, a gyülekezési szabadságot mások gyakorolták, a jogbiztonság nem védett meg senkit a munkahelyének elvesztésétől. Röviden: nem tudott hozzáférni a szabadságintézményekhez, saját jogaihoz, és az elit szinte semmit nem is tett azért, hogy ez lehetővé váljon. Mással volt elfoglalva. Ezért csúszott ki a liberális demokrácia alól a társadalmi talaj. Márpedig mély és széles körű társadalmi elfogadottság nélkül a demokráciát nem lehet konszolidálni...

A KORMÁNY TITOKBAN BEVÁNDORLÓKAT HOZNA AZ ORSZÁGBA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.02.14.


A kormány továbbra is erőteljes bevándorlásellenes politikát folytat, ennek ellenére titokban egy ideje már azon munkálkodik, hogy Ukrajnából bevándorlókat csábítson ide. A dolog persze elég egyértelmű, a közgazdások már rég rámutattak: gazdasági növekedésünk egyik legnagyobb hátráltató tényezője, hogy nincs elég munkavállaló az országban, szép lassan krónikus munkaerőhiány alakult ki.

A hanyatló Nyugat árnyékában
Mint azt valószínűleg minden olvasónk tudja, a kormány elhivatott a Magyarországra nehezedő migránsáradat megállításában, hiszen megvédjük a kultúránkat, és egyébként sem veheti el holmi jött-ment migráns a magyarok munkáját. A bökkenő ott van, hogy igazából már nincs milyen munkát elvennie a migránsoknak, mivel jelenleg a gazdaság lassan összes szektora munkaerőhiánnyal küszködik.
Munkaerőhiány van az építőiparban, az egészségügyben, kevés a szakmunkás, nincs elég mérnök, informatikus, és a listát még hosszan folytathatnánk. A probléma egyébként pofon egyszerű, minden évben 60-80 ezerrel többen mennek nyugdíjba, mint ahány fiatal kikerül a munkaerőpiacra. A folyamat már régen elkezdődött, ám 2008 után, a gazdasági válság idején a vállalatok inkább leépítettek, így nem vált láthatóvá a baj. Azonban most a cégek többsége bővülne, ám a növekedésnek gátat szab, hogy nincs elég humán tőke az országban.
Ráadásul a meglévő munkaerővel is vannak problémák, amelyeket az oktatási rendszerünk nem képes megfelelően kezelni, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a magyarok közül meglehetősen sokan vették Nyugatnak az irányt az elmúlt 10 évben...

AZOKNAK, AKIK A KORMÁNYT AZZAL VÉDIK, HOGY A RÉGI MILYEN ROSSZ VOLT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.02.14.


A szülői ház ajtaja becsukódik, a középkorú lány sírva veszi le a szeme alatti hatalmas kék foltját takaró napszemüveget. A levegő mozdulatlan. A lányból kiszakad a beismerés:

- Anyám… Engem évek óta ver a férjem…
- Na és… az előző nem vert? Az jobb volt?

Az anya érzéketlenül elfordul. A lány meghökken. Nyel egyet és újra kezdi. 

- Bántalmaz a férjem, anyám… hogy jön most ide a régi párom? Hetedik éve, hogy elváltam és egyébként is… igen, az a férjem is bántalmazott… de hogy jön ez ide?
- Mit kívánod vissza a régit? Alkoholista volt és ellopta a nyakláncomat!

A lány döbbent. Támogatást várt és nem érti az anyja reakcióját.
- Igen, anya, ez így van… ő is rossz férjem volt. Ő is böszmeségeket csinált… de attól, hogy a mostanitól válni akarok, miért kívánnám vissza a régit? Megtörtem… elfáradtam, anyám… kérlek légy a támaszom…
- Ez is annak a rohadt előző férjednek a hibája! Abban a nyolc évben mindent tönkre tett!

A lány végignéz szorongatásoktól lila karjain, szemébe hullik három ősz hajszál.
- Anya… majdnem ugyanannyi idő eltelt azóta és lasan az öngyilkosság szélén állok, miért erről beszélünk? Nem érted, hogy annak már vége? Réges réges régen vége? A gondjaimat nem az okozza, ami a húszas éveimben történt, hanem az, ami most történik. Kérlek láss meg, anyám!
- A mostani férjeddel szerintem semmi hiba. Ver? Nem lehet, hogy megérdemled? Nem lehet, hogy te nem szereted eléggé? Nézd meg, karácsonyra is milyen szép ajándékot hozott nekem! És megvéd minket az idegenektől! Próbáld meg végre elfelejteni a régit és értsd meg, hogy ő a legjobb, aki a férjed lehet!

A lány elárulva és rettenetesen egyedül érzi magát. Kinyílik körülötte az univerzum és körülveszi a bolygók csöndje.
- Kihez forduljak, ha nem a saját családomhoz? Kitől várjak támogatást, ha nem attól, akivel egy vérből valók vagyunk? Anyám, hát nem látod, hogy a mostani férjem sportautót akar venni a közös családi örökségünkből! Hogy nem veszi meg beteg nagyapámnak a gyógyszert, hanem focira költi? Nem látod, hogy nem taníttatja a gyerekünket, hanem szolgát akar belőle nevelni? Anyám? Hát nem látod ezt!
- Mert a régi talán nem akarta ellopni a pénzünket? Akkor meg mit siránkozol? Azt akarod vissza, mi?!
- Nem, anya… egyiket se akarom…

VAN, AKI TIZENKÉTSZER ÍRJA ALÁ A NÉPSZAVAZÁST

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.02.14.


Habár 138 ezer aláírás a határ, várhatóan ennél jóval több aláírást kell leadni a Momentum Mozgalomnak, ha ki akarja harcolni az olimpiás népszavazást. A korábbi gyűjtéseknél az aláírások 20-25 százalékát érvénytelenítette a választási iroda, így a Momentum csak akkor nyugodhat meg, ha 165-172 ezer aláírást sikerül péntekig összegyűjtenie.

Péntekig gyűjtheti az aláírásokat az olimpiaellenes népszavazáshoz a Momentum Mozgalom. Legalább 138 526 + 1 érvényes aláírást kell leadniuk, hogy tényleg kiírják a budapesti referendumot. Nyilván akadnak viszont érvénytelen aláírások is az íveken, így rendesen rá kell hagynia a Momentumnak, ha biztosra akar menni.

Az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen-olyan okok miatt érvénytelen szokott lenni.

Ezért sem véletlen, hogy a rendszerváltás óta egyedül a Fidesznek sikerült országos népszavazást aláírásokkal kiharcolnia. Csak budapestieket érintő népszavazás pedig eddig nem volt.

Az összes aláírást 2013 óta, az új népszavazási törvény elfogadása óta ellenőrzi a Nemzeti Választási Iroda. Így csak a 2013 után folytatott gyűjtésekről tudhatjuk biztosan, milyen az érvénytelenségi arány: nagyjából 20 százalék, mint mindjárt látni fogjuk.

Korábban a választási iroda csak statisztikai alapon, 5 százalékos véletlenszerű mintavétel alapján állapította meg az érvénytelen aláírások arányát, ekkor is az látszott, hogy az aláírások 20-25 százaléka érvénytelen.

Lássuk a korábbi népszavazásokat, a grafikonon vörös színnel jelöltük az érvénytelen szavazatokat:

HAZAÉRKEZVE EURÓPÁBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Norm
2017.02.14.


Az alábbi írásnak már a története is érdekes, hiszen három hónappal a megérkezés után írta Norm, az északi. Aztán eltette az asztalfiókba. Ennek lassan egy éve, most küldte el, miután újraolvasva rájött, hogy amit akkor első fellángolásnak gondolt, az azóta sem változott. (Az ország nevét a szerző kívánságára nem teszem közzé.)


„Még csak három hónapja élek itt a kicsit sem fagyos északon és még minden nap tartogat valami újat, valami olyat, ami eltér mindattól, amit otthon megismertem és megszoktam.

Mégis, valahogy az első pillanattól, ahogy gépünk landolt a jeges kifutón, otthon éreztem magam. Persze az embernek először jól esik ez az otthonos érzés: úgy érzi, valójában csak most érkezett haza. Otthonról haza.

Mert magyarként magam mögött hagytam a Kárpátokat, a Túró Rudit és persze: az imádott Budapestet, melyről, ha jól emlékszem Kosztolányi jegyezte meg találóan, hogy van egy fajtája a szerelemnek, amit csak azok éreznek Budapest iránt, akik nem ott születtek.

Én is ilyen vagyok: szenvedélyesen és megmásíthatatlanul szerelmes vagyok és leszek Budapestbe. Mégis magam mögött hagytam és persze sok minden mást is: családot, megmaradt barátokat, gyermekkorom helyszíneit, a Balatont, Erdélyt, a Dunát és azt a rossz és jó értelemben is vett otthonos érzést, hogy tudunk egymásról.

Hogy belelátunk egymás életébe és beszélünk róla - sajnos inkább egymásról, mint egymással -, de valahol mélyen mégiscsak jó szándékból, féltésből. Legalábbis szeretném ezt hinni...

Hazaérkeztem a közösen elfeledett emlékbe

Szóval igen: magyarként sok mindent magam mögött hagytam. De mégis: emberként és európaiként nem tudom másként érezni, mint úgy, hogy megérkeztem. Hogy hazaérkeztem. Emberként a normalitásba.

Abba, hogy az ember nem szorongásra, félelemre vagy feszültségre született. Abba a mindennapi - a mi szemünkben mégis szinte Mars-béli - tapasztalásba, hogy ha bizalommal fordulsz a másik ember felé, akkor minden meg fog oldódni.

Abba az ugyan csak halványan, de még az én közép-európai szívemben is pislákoló reménybe, hogy az emberek jók és szeretetből, szeretni születtek. Egyszerűen hazaérkeztem abba a közösen elfeledett, közösen meggyalázott emlékbe, hogy milyen volt embernek lenni.

És hazaérkeztem Európába is: egy másik értelemben. Mert újra kultúra, hagyomány, önazonosság és ettől fűtött vendégszeretet vesz körül. A legkiválóbb fajta nacionalizmus. Ami nem abból áll, hogy valaki ellen határozzuk meg önmagunkat, vagy hogy irigyen panaszkodjunk amiatt, hogy másnak miből mennyi jutott.

Ez a hazafiság olyan, mint amilyen a miénk volt, amikor még szabadott büszke magyarnak lenni. Ez a hazafiság azt emeli magasba, ami benne különleges és egyedi. Szélesre tárja az ablakot, hogy megmutassa a világnak egyéniségét, különleges kultúráját, tájainak valószínűtlen, semmihez sem hasonlítható szépségét..."

MUSZÁJ-E MINDENKINEK DOLGOZNIA?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.02.13.


"A digitalizáció és elektromos mobilitás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – állítja Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója. (Eltűnnek az autóipari munkások)

Az „Aki nem dolgozik, az ne is egyék" szemléleten alighanem sürgősen változtatnunk kell valamiként, mivel a technológia fejlődése miatt rengeteg ember fogja elveszíteni az állását. Nem egy-két lusta naplopó gondjait kell majd megoldani, hanem nagyjából az egész emberiségét. Mi lesz, ha robotok és más engedelmes szerkentyűk olcsóbban fognak szorgoskodni, mint a sok helyen amúgy is éhbérért dolgozó élő munkaerő?

Talán milliók fogják követelni, hogy azonnal állítsák le a fejlesztéseket, mivel ők ezek miatt maradtak munka nélkül. A géprombolók azonban a XIX. században sem jutottak semmire.

Az emberek egyelőre még nem árammal működnek. Életben maradásuk érdekében rengeteg különféle tápanyagra van szükségük. Pihenniük is túlságosan gyakran kell és ezen idő alatt nem termelnek semmiféle profitot. A gépekkel szemben munkaidőn kívül is rengeteg mindenre szükségük van. Csak egyféleképpen lehet kikapcsolni őket, ami azonban gyilkosságnak számít.

Sok olyan ember fog „felszabadulni” a munkavégzés alól, akik dolgozni ugyan szeretnének, de hatékonyságban nem tudják majd felvenni a versenyt a gépekkel. Nem lehet őket hirtelenjében átképezni szoftverfejlesztőnek, karbantartónak, elektrotechnikusnak, vállalat-igazgatónak, sikeres táncos komikusnak. A politikusok számát sem lehet a végtelenségig növelni. Mihez kezdhet egy ország 2.000-3.000 fess köztársasági elnökkel vagy 350.000 helyettes államtitkárral? Hol lehetne őket méltóképpen elszállásolni és a semmittevésen kívül mihez tudnának kezdeni?

A szórakoztatóiparban sem tud mindenki elhelyezkedni. A statisztériát sok helyen amúgy is kiszorította a könnyebben kezelhető és látványosabb CGI (Computer-Generated Imagery). Mi lesz, ha új sztárok helyett visszahozzák Judy Garland vagy Rudolph Valentino feljavított változatát? Chuck Norris marad a világ egyetlen színésze?

Feleslegesnek lenni nem jó dolog, nem kifejezetten szórakoztató és rengeteg kellemetlen mellékhatással jár. Depresszió, alkoholizmus, drogok, öngyilkosság, erőszak, mások kirablása. Ilyesmikkel lehet kitölteni a rengeteg szabadidőt. Az evolúció ez emberi fajt alapvetően úgy alakította ki, hogy minden egyes nap küszködjön az életben maradásért és nagyjából 20-30 évig éljen. A munka nélkül maradt férfiak kezdjenek el talán lándzsával nagytestű állatokra vadászni, asszonyaik pedig térjenek vissza a gyűjtögető életmódra? Ezzel tulajdonképpen el is menne az egész napjuk. Egészen fenséges látványt nyújtana, amint nagyvárosnyi, dárdákkal hadonászó férfi nekilátna üldözni egy teljesen elképedt bölénycsordát...

JÓEMBER! EZT IS TE AKAROD FIZETNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.02.13.


Mindjárt nyakunkon a választási időszak. Talán még sokan emlékeznek az előzőre, amikor úgy nőttek ki a földből a pártok, pártocskák és pártocskákok, mint langymeleg eső után a bolondgomba. Szó sem volt akkor sem arról, hogy a hazafias buzgalom bugyogott fel mindazokból, akikből addig nem. Egyszerűen túlságosan vonzó volt sokak számára a választások idején hulló pénzeső. 2014-ben a kormány 4 milliárd – 4000 millió – forintot költött olyan kamupártokra, amelyekről azóta sem hallottunk. Természetesen nem a feneketlen nagyvonalúság vezeti a kormányt, amikor két marokkal szórja a mi pénzünket – holott el is lophatnák -, hanem a jól átgondolt pártérdek. Vagy személyes érdek, de ez ebben az esetben nem (sem) válik el élesen egymástól.

A Fidesznek elemi érdeke a sok kis párt létrejötte és indulása. Igen szép számmal el tudnak csenni szavazatokat ezek a tiszavirág-életű pártocskák, az pedig az erősebbnek, leginkább a győztesnek kedvez. Éppen ezért írta át a Fidesz a választási törvényeket is.

A soha, sehonnan sehová nem fejlődő, négyévente megpezsdülő pártokkal is pontosan ez a helyzet.

Nem tudom, ez miről jutott most eszembe. Csak úgy. Beszéljek valami másról.

Például a Magyar Gazdák és Polgárok Pártjáról. Róluk utoljára akkor lehetett hallani, amikor a 2015. április 12-i időközi országgyűlési képviselő választáson a Jobbik jelöltjét, Rig Lajost támogatták. Most másodvirágzásba kezdett a párt, miután új alelnököt választottak. Akinek van nyolc szabad perce, feltétlenül nézze meg ezt a rövid stúdióbeszélgetést Dotár Adriennel, aki késztetést érez a magyar gazdák, a polgárok és főleg a fiatalok képviseletére...

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.14.


Orbán és Erdogan egyfolytában kóstolgatták, hol vannak a határok.

Bloomberg

A hírügynökség szerint, ha nagyhatalmiságról van szó, akkor Putyin leckét tud adni Trumpnak abból, hogyan is kell ezt csinálni. Az orosz elnök Európa megosztásán dolgozik és ehhez igénybe veszi a hidegháborús módszereket, persze a digitális korszakhoz igazítva azokat. Az egész földrészt áthatja a félelem az oroszoktól, ezt az amerikai alelnök, védelmi miniszter, illetve a nemzetbiztonsági tanácsadó is megtapasztalhatja a hét végi müncheni biztonságpolitikai fórumon. Trump az első elnök Washingtonban, aki nyíltan leszólta mind az uniót, mind a Nato-t, miközben a Kreml álhírekkel igyekszik megingatni az EU-t, továbbá olyan, szélsőséges pártokat támogat, mint a Le Pen-féle Nemzeti Front. Mert Moszkva évszázadok óta igyekszik bizonyítani, hogy nagyhatalom, amelynek joga van beleszólni a nemzetközi játékszabályok meghatározásába.

A rendszerváltás után minden addiginál nyilvánvalóbbá vált, mekkora szakadék tátong az orosz fél által szorgalmazott világpolitikai státusz, illetve a szuverenitás megosztásán alapuló európai kormányzási forma között. Az európai ügyekért felelős korábbi amerikai külügyminiszter-helyettes úgy látja, Oroszországnak az az érdeke, hogy gyengítse a nyugati egységet, aláássa az USA vezető pozícióját és kiterjessze a saját befolyását. Ahhoz, hogy ezt el tudja érni, Putyinnak meg kell ingatnia a transzatlanti kapcsolatokat. Hogy Trump mit fog lépni ez ügyben, az még nem világos, de Európa várhatóan nem esik szét, hanem megerősíti saját szerepét. Hiszen – ahogy egy orosz elemző kifejtette: ha megszűnik az amerikai védernyő, akkor a földrész magára marad, hogy szembenézzen a rettenetes Putyinnal, a KGB-sített Oroszországgal, amelynek atomfegyverei vannak.

Süddeutsche Zeitung

1. Az ellenfelek azt mondják, hogy a populisták nem tudnak kormányozni, ellenben hatalmas politikai károkat képesek okozni és ezt igazolni látszanak Trump első napjai a Fehér Házban, ám a kérdés egyik legjobb szakértője megjegyzi, hogy ez azért nem ilyen egyszerű. Jan-Werner Müller megjegyzi, hogy a populisták csakis magukat tekintik az igazi nép, vagy másként kifejezve: a csendes többség képviselőinek, minden vetélytárs illegitim. Itt soha nem szakpolitikáról van szó, az ő szemükben a politika jellem kérdése és a hatalmi elit kizárólag korrupt elemekből áll. Aki nem osztja az igazi nép vízióját és ezért nem támogatja a populistákat, az nem is tartozik igazából a nemzethez. Nem is számít. Viszont pl. aki ellenszegül Trump szándékának, az a közakarat végrehajtását akadályozza meg. Vagyis a demokrácia ellenfele. Orbán is így állította be, amikor elrendelte, hogy írják újra az alaptörvényt, amit amúgy senki nem akart.

A populisták egyfelől erős emberek, másfelől viszont azt hirdetik, hogy csupán a népakaratot segítenek valóra váltani. Ilyen értelemben tehát kivonják magukat minden felelősség alól. Aki ellentmond, azt ilyen-olyan módszerekkel szabad eltakarítani az útból, beleértve a közalkalmazottakat. Az állam szolgáit a nép szolgáival kell felváltani. Orbán, Kaczynski és Erdogan megmutatta, miként kell az államapparátust teljes egészében átpolitizálni. A cél az, hogy megrendítsék a még meglévő bizalmat a demokratikus intézmények iránt. Nem véletlen, hogy Trump és csapata mindjárt a legelején nekiesett a hagyományos sajtónak, az egyetemeknek és az igazságszolgáltatásnak. Ha valaki bírálni merészel, amögött a populisták szerint csakis pártpolitikai szándékok húzódhatnak meg. A következő lépés a nem kedvelt média kikapcsolása, Orbán ezt úgy csinálta, hogy baráti oligarcháknak játszotta át azokat.

A magyar politikus, mint ahogy Erdogan is, folyton a nemzet egységéről szónokol, ehhez persze ők szabják meg a feltételeket. A más véleményt helyből árulásnak tekintik. Az egység jelszavát a megosztás tudatos stratégiája vezérli. De a tiltakozás addig nem fenyegeti ezeknek az erőknek az uralmát, amíg a kisebbség részéről nyilvánul meg. Sőt, kapóra is jön, mivel ily módon bizonyítani lehet a tömegeknek, hogy kik nem tartoznak a néphez, illetve kik árulják el. Nagyon fontos, hogy módszeresen lejárassák a civil szervezetek ellenállását. Hiszen az ellenállás nem jöhet a népből, azt csakis kívülről irányíthatják. Orbán most éppen hadjáratot folytat a Transparency International és a Nyílt Társadalom Alapítványok ellen. Ez egyben felerősíti azt a benyomást, hogy a haza védelme a tét. Ugyancsak fontos tényező, hogy Orbán és Erdogan egyfolytában kóstolgatták, hol vannak a határok. Ám amikor megsértették a tilalmi vonalakat, de ez megtorlatlanul maradt, az csak alátámasztotta azt a véleményt, hogy ellenük nem lehet tenni semmit sem. Amerika még nem tart itt, de ne legyenek senkinek sem illúziói: amikor a többség voksol és az ellenerők: a független intézmények és elsősorban a demokrácia védelmére kész polgárok túl gyengék, akkor érvényesítik akaratuk a populisták a hatalomban. És tekintélyelvű alapokon alakítják át országukat.

2. A lap úgy mutatja be a 87 éves Heller Ágnest, mint aki a liberális Európáért és az Orbán Viktor-féle gyűlölet ellen harcol, ám akinek nem mernek nekimenni a jobboldali populisták, jóllehet ő a kormányfő egyik legélesebb bírálója. Az alkalmat az adja, hogy a filozófusnő két nap múlva felolvasást tart legújabb könyvéből az egykori dachaui koncentrációs tábor területén. A cikk megemlíti, hogy a Jobbik kezdeményezésére el akarják távolítani a Szent István parkból Heller tanítómesterének, az európai szellemtörténet egyik legnagyobb személyiségének, Lukács Györgynek a szobrát, miután archívumát már bezárták. Heller nem fél, szombaton ott lesz a Szent István parkban rendezendő tiltakozáson. Úgy gondolja, hogy a támadás nemcsak Lukácsnak, hanem a budapesti zsidó közösségnek is szól. Azt mondja továbbá, hogy Orbán Viktor megmérgezi a lelkeket, mert megtanítja a magyarokat, hogyan kell gyűlölni. De ennél is aggasztóbb, hogy Európa jobbra tolódik és a jobboldali populisták eszközül használják az előítéleteket emberek megvetésére épülő politikájukhoz...

HA LÉTEZIK A VIDEÓ, AKKOR ORBÁNRA ÉS PINTÉRRE RÁROHAD A MŰANYAG LAKAT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: nepszava.hu
2017.02.14.


A Lehet Más a Politika (LMP) vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a '90-es évek egyik hírhedt maffiózójának Orbán Viktorra és Pintér Sándorra vonatkozó állításaira kérdeztek rá a belügyminiszternél - írja az Index nyomán a nepszava.hu.

Az LMP-sek február 13-án, hétfőn benyújtott írásbeli kérdésükben hosszasan idéznek a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo tavalyi vallomásából, illetve egy orosz ellenzéki portál cikkéből - ezek az állítások eddig a magyar médiában ilyen formában még nem jelentek meg, noha közösségi oldalakon már elég intenzíven terjedtek az elmúlt napokban. Ezekre az állításokra ugyanakkor a Clodo által elmondottakon kívül hangsúlyozottan nincs bizonyíték.

Szél és Hadházy a belügyminiszternél többek közt arra kérdeznek rá, van-e tudomása arról, hogy az orosz kormány, illetve titkosszolgálatok birtokába kerülhettek olyan titokban készített videofelvételek, amelyeken maga Pintér, illetve Orbán Viktor készpénzt vesznek át Clodótól. Az ellenzéki politikusok Clodo tavaly nyári írásbeli vallomása mellett a The Insider nevű orosz ellenzéki portál pár napja, Vlagyimir Putyin budapesti látogatása idején megjelent cikkére is hivatkoznak...

A MOMENTUM FIKÁZÁSA HELYETT NEKI LEHET ÁLLNI ALÁÍRÁST GYŰJTENI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.13.


A baloldali-liberális nyilvánosság egy része azon pörög napok óta, hogy a Momentum Mozgalom mennyire elfogadhatatlan. Egy ismert és elismert szociológus szerint a nemzettudat emlegetése egyenes út a fajelmélethez. Az ismert oktatási szakértő, Trencsényi László pedig így: „Ha egy újszülött büdöset szarik, tisztába kell tenni!" „Ez a fickó Orbán újabb kiadásban. A Momentum pedig Fidesz 2.0. Sajnálom azokat, akik bedőltek nekik” – írta Ara-Kovács Attila, DK elnökségi tag a mozgalom elnökéről, Fekete-Győr Andrásról. Az MSZP volt parlamenti képviselője, Török Zsolt úgy látja, a Momentum „vezetőinek szövege mögött egyre többen a Fideszt vélik felfedezni.” Közben nekilódultak az MSZP és DK közeli kattintásvadász blogok, amelyek féligazságokat és hazugságokat terjesztenek a még meg se alakult pártról.

Nekem is vannak bőven gondjaim a momentumosok állításaival, jelenleg nem is szavaznék rájuk. Nézzük sorban a jogosan kritizálható pontokat a momentumosok megszólalásai alapján.

Van abban logika, hogy a Momentum azzal próbálja kivédeni a Fidesz hazaárulózását, hogy a baloldalon kéri számon a nemzettudat hiányát, sőt, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után ennek meg is van a történeti alapja. Ellenben látjuk, már most hazaárulók lettek a Momentum tagjai, mert a Fidesznek nem tetsző politikát folytatnak. Illetve a nemzettudat hiányának felemlegetése erősíti is ezt a hazaárulózó politikai beszédmódot...

JOGERŐSEN PÉNZBÜNTETÉST KAPOTT GERGÉNYI PÉTER A 2016-OS RENDŐRI TÚLKAPÁSOK MIATT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Somodi Dániel
2017.02.14.


Kapcsolat lehet Orbán Viktor, Dietmar Clodo és Szemjon Mogiljevics között; furcsa körülmények között adtak el egy balatoni kempinget; a Jófogáson árulják a Fidesz strómancégét.

Ezekről ne maradj le!

Jürgen Roth: Pintér Sándor titka – exkluzív könyvrészlet (Átlátszó)

Féláron eladták a balatoni kempinget, titokban apartmanházakat építenének (24)

Tarlós felfüggeszti a 4-es metró gyanús szerződéseinek kifizetését (Index)

Ha van 3 perced
:

Jürgen Roth: Pintér Sándor titka – exkluzív könyvrészlet
Jürgen Roth német író régóta foglalkozik a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatával, főként Kelet-Európában. Tavalyi könyvének (Piszkos Demokrácia) egyik fejezetében Dietmar Clodo egykori „bombagyáros”, Pintér Sándor örökös belügyminiszter, és Szemjon Mogiljevics orosz maffiafőnök az 1990-es években kialakult kapcsolatát boncolgatja. A Pintérrel és Orbán Viktorral állítólagosan létező kapcsolatára az LMP is rákérdezett a parlamentben. (Átlátszó, Index)

Féláron eladták a balatoni kempinget, titokban apartmanházakat építenének

A balatonakaliak annak idején a régi kemping fejlesztésének reményében egyeztek bele az eladásba (méghozzá kikiáltási ár alatt). A szóban forgó helyszín rendelkezik az egyik leghosszabb, egybetartozó balatoni partszakasszal. (24)

Tarlós felfüggeszti a 4-es metró gyanús szerződéseinek kifizetését
Ez csak a mostani költségvetési évben 20 milliárd forint befagyasztását jelenti. A budapesti főpolgármester bejelentését egy nappal előzte meg Lázár János hasonló bejelentése egy rádióműsorban, ahol azt is elmondta, hogy a projekt 406 milliárd forintos végösszegéből eddig 380 milliárdot fizettek ki. (Index)

Hernádiék eltörlik a múltat? Bezár a kenőpénztranszfer-cég magyar lerakata

A ciprusi Hangarn Ltd. nevű cégről van szó, amely a horvát ügyészség szerint fontos állomása volt az Ivo Sanader volt horvát kormányfő felé áramoltatott kenőpénzeknek, és amelynek két hazai vállalkozása is van. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt a Fővárosi Ítélőtábla a 2006 őszi rendőri túlkapások miatt. (444)

Együttesen 120 milliós bírságot szabtak ki egy tőzsdei cég vezetőjére
és magára a cégre bennfentes kereskedelem miatt. (444)

Jófogáson keres új gazdát a Fidesz-stróman cége, ötödáron. (Átlátszó)

Megint több százmillió forintért vásárolt
festményeket Matolcsy György jegybankja. (444)

Hamis kósersági tanúsítványt árusítottak,
zsidó hitközségi vezetőknek és üzletembereknek kiadva magukat egy bűnözői csoport tagjai, akiket csalás gyanújával őrizetbe vettek. (HVG)

A Fővárosi Választási Bizottság elutasította Szigetvári Viktor kifogását
, miszerint rendőrök és közteresek állták el az utat az Együtt aláírásgyűjtő pultjai felé. (444)

A Debreceni Egyetem először pénzt kért
, majd a NAIH-hoz fordult illegális adatgyűjtés miatt, a hatóság azonban nekünk adott igazat. (Átlátszó Oktatás)

Máris elkövette ősbűnét a Momentum Mozgalom
: döbbenetes, lesújtó részletek (az amúgy békésen megoldódó és nemlétező) raklap-botrányról. (444)

Van miért várni 2024-et: budapesti olimpia, az ellenzék által felbérelt ufók támadása, újra pestisjárvány Magyarországon – megjelent a Kétfarkú Kutyapárt jövőbelátó sajtóterméke. (444)

Pénzügyi visszaéléssel gyanúsítják Martin Schulz német szociáldemokrata politikust
, az Európai Parlament egykori elnökét és Angela Merkel legfőbb kihívóját. (Index)

Az öreg Trump, az amerikai elnök Donald Trump nagyapja egyetlen bőrönddel vándorolt ki Amerikába, ahol igazán nagyot a fia gurított – a gyanús üzleti húzások azonban mindhármuknál megvoltak. (444)

A VEZETŐ ÉRTELMISÉGI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu blogja
2017.02.13.


A két Laci elrendezte a választások problémáját.
Mármint Botka Laci meg a Lengyel Laci, a vár fokán meg feltűnt, mint Hamlet atyjának szelleme Puch Laci, talpig lepedőben, de róla később kiderült, hogy csak egy báb, melyet a paraván mögül a negyedik Laci mozgat, ő korántsem sovány, bár a zsírját nem saját magánál tárolja, mert Szilárd meggyőződése, hogy egy politikus nem adhat maga ellen túl nagy támadási felületet.
Lám, elég hozzá négy Laci, és további négy évre el van kapálva a baloldal politikai feltámasztásának projektje, szórhatunk is gyászos képpel földet a koporsóra.

Közben a második Laci - igazsága teljes tudatában - méltatja eredményes tevékenységüket, meglehetősen egyedi taktikát követve: először tagadja, hogy ő részt vett volna egy DK és Gyurcsány kiszorítása érdekében gründolt kis összeesküvésben, majd elmondja:
"Kit érdekel ő és az egész DK-ja? Hogy lehet valaki ennyire felelőtlen, hogy az ország sorsa helyett kizárólag a saját sorsával törődik?
A DK szavazói eldönthetik, hogy ragaszkodnak-e ahhoz a Gyurcsány Ferenchez, aki azon túlmenően, hogy vádaskodott össze-vissza, nem mondott egyetlen érdemi jelöltet, egyetlen érdemi programpontot Orbán Viktor rendszerével szemben.
Ha valaki csődbe vitt egy országot, az lehetőleg ne kívánjon vezető értelmiségiekkel találkozni.
Mert én bizony nem kívánok."
Ebből kiderül, hogy mit dönthetnek el a DK szavazói, mire ad engedélyt Lengyel László, meg az is, hogy ő vezető értelmiséginek tartja magát, ami abból derül ki, hogy hazudni már remekül tud, mint a "csődbe vitt ország" szófordulatból is kiderül...