2019. augusztus 16., péntek

KLÍMA-BOMBA – MEGJELENT A 168 ÓRA 2019. AUGUSZTUS 15-I SZÁMA


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.08.16.Tragikus következményei lesznek, ha nem valósulnak meg a párizsi klímaegyezményben rögzített vállalások – állítja Ónody-Molnár Dórának Bartholy Judit klimatológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, aki szerint a tét az, hogy marad-e elég élelem és energia azoknak az élőlényeknek, amelyek jelenleg a Földön élnek.

Mert ha nem, akkor tényleg több száz millióan indulnak majd Európa felé, és rögtön megértjük, hogy a kerítésépítés mennyit ér valójában. Összeállításunkban kitérünk arra, hogy mivel lényegében mindenen változtatnunk kell – a közlekedésünkön, a lakhatásunkon, az öltözködésünkön, az étkezésünkön –, komoly politikai döntéseket kell meghozni. A viták épp emiatt élesek, akadnak, akik úgy vélik, hogy klímaveszély címszóval „világméretű megfélemlítő propagandakampány” zajlik. Bartholy Judit szerint azonban nagyon kevés időnk maradt, valós, látható fenyegetésekről van szó. Azt egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy a klímaváltozásnak mi az ára, milyen pénzügyi-gazdasági károk keletkeznek miatta közép- és hosszú távon. Amíg azonban a természeti tőke ingyenes, a különböző költségvetések több pénzt költenek a szennyezésre, mint a védelemre, és az adórendszerekben nem érvényesülnek a környezeti szempontok, nehéz radikális fordulatot várni – írja elemzésében Szabó Brigitta. Egyáltalán lehet-e Európa bármely országának a működését megújuló energiaforrásokra – szélturbinákra, napelemekre, vízi energiára és biomasszára – alapozni? Ezt a kérdést már Ingrid Nestlének, a Bundestag zöldfrakciója energetikai szóvivőjének tette fel Barát József. Ingrid Nestle szerint a német politika centrumába tartozó pártok ebben egyetértenek, még ha van is közöttük vita az átalakulás üteméről. Azt Ingrid Nestle is elismeri, hogy a zöldenergetika fejlesztése nagyon sok pénzbe kerül, és a társadalmi hatása is tele van ellentmondásokkal.

Amerika lecsap a kleptokráciára

„A külföldi kleptokraták az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztetik. Az USA ellenségeinek ügynökeiként aláássák a jog rendszerét a nemzetközi kapcsolatokban és a saját hazájukban, miközben a megvesztegetés és a korrupció gyakorlatán keresztül behatolnak az elit köreibe és a demokráciák hatalmi gépezetébe.” Sheila Jackson Lee texasi demokrata képviselő nyilatkozott így augusztus elején, amikor három társával közösen benyújtotta a képviselőháznak a kleptokráciatörvényként emlegetett tervezetet, amelynek hivatalos elnevezése Foreign Extortion Prevention Act (FEPA, azaz törvény a külföldi zsarolás megelőzéséről). A kétpárti kezdeményezés elfogadása esetén a korrupt külföldi hivatalnokok ellen az Egyesült Államokban vádat lehet majd emelni, kétéves börtönbüntetéssel és a kizsarolt összeg háromszorosának elkobzásával lehet sújtani. A képviselő asszony szavainak Magyarországon különös élt ad, hogy a törvénytervezet benyújtása gyakorlatilag egybeesett a Microsoft-féle vesztegetési botrány részleteinek kiszivárogtatásával. Barát József írása.

Bűzimport


Bűzbiznisz és talajkárosítás, vagy pedig szabadalmaztatott, engedélyezett, környezetkímélő szennyvíziszap-hasznosítás zajlik Székesfehérváron? Erről megoszlanak a vélemények. Ami biztosnak tűnik: évente több mint százezer tonna szennyvíziszap kerül a Fehérvári Téglaipari Kft. telephelyére Szlovéniából, Horvátországból, Olaszországból és itthonról. Nemcsak a helyi ellenzék követel vizsgálatot az ügyben, de a kormánypártok is a külföldi szenny behozatalának leállítása mellett kardoskodnak. Bár évek óta zajlik a bűzimport, mégis az önkormányzati választások előtt lett „forró” a téma. Pungor András riportja.

Taoisták Liechtensteinben

Van fejlődés, állítják egyesek, a munka gyümölcse beérik, a NER a futballban is sikeres lesz. Mások szerint ez megalománia, olyan, mint a 2022-es kézilabda-EB húszezres játékcsarnoka. Hiszen az Európa kapuit döngető MOL Fehérvár FC a liechtensteini hegyek között elveszett. „Nem kell rózsaszín szemüveg ahhoz, hogy lássuk labdarúgásunk felfelé ívelését”, írja a kormánypárti sajtó arra hivatkozva, hogy 2016-ban megjártuk az EB-t, a MOL Vidi az Európa Ligában küzdhetett, és tétmeccsen győztük le a vb ezüstérmesét. Azt, hogy igazolnak, illetve cáfolnak-e a számok bármit is, Muszbek Mihály sportközgazdász a most elindult idény előtt összeállított Sportgazdasági nagyító című tanulmányában elemzi. Buják Attila cikke számos ponton erre és az ő szóbeli közléseire támaszkodik.

Megrontó vágyak

Péterfy-Novák Éva ötvenkét éves volt, amikor öt évvel ezelőtt megjelent első kötete, az Egyasszony. A könyv szinte példátlan sikert ért el: már a tizedik utánnyomásnál tart. A műből monodráma is született Tenki Réka díjnyertes alakításával. A szerző saját igaz történetét írta meg: egy orvosi műhiba miatt súlyosan fogyatékos kislánya született, aki mindössze hét évet élt. Önterápiának szánta a könyvét, és nem gondolkodott írói pályában. Aztán mégis úgy döntött: megpróbál regényt írni a gyerekek elleni szexuális zaklatásokról, a szeretet nevében elkövetett súlyos bántalmazásokról. Az Apád előtt ne vetkőzz főhőse egy pedofil nagypapa, aki az unokáját rontja meg. A legszörnyűbb az, hogy ezeket a bűncselekményeket valóban elkövették gyerekek ellen Magyarországon. De büntetőítélet egyik ügyben sem született. Sándor Zsuzsanna interjúja.


INOTAI ANDRÁS: A POPULIZMUS GERJESZTI A VÁLSÁGOT

KLUBRÁDIÓ / EUROZÓNA
Szerző: KLUBRÁDIÓ / ZENTAI PÉTER
2019.08.16.


Globális gazdasági visszaeséstől, recessziótól tartanak gazdasági szakemberek. Mire alapozzák a véleményüket?

A 2008-as válságot követően egy páratlanul hosszú fellendülési szakaszban volt a világ gazdasága, most azonban már mutatkoznak a lassulás jelei. Azt, hogy ebből recesszió lesz-e, s ha igen, akkor milyen mély, még nem lehet megmondani. Így látja Inotai András közgazdász professzor emeritus.

Donald Trump adócsökkentési politikájának vége, annak pozitív hatása elmúlt -igaz csak a leggazdagabbak érezték-, de rekord szintű államadósságot „termelt ki”. 200 százalékot. Összehasonlításképpen: az Európai Unióban az elvárt adósságszint maximum 60 százalék. Amíg a dollár kulcsvaluta addig ezt lehet finanszírozni, de a tőzsdéken már látszik az óvatosság.

A közelgő válság másik jele, hogy lassul a kínai növekedés. Kína erősen exportorientált, a világ termelésének 15 százalékát adja, ha ott történik valami, az minden kereskedelmi partnerére kihat. Nem tesz jót az USA-val folytatott kereskedelmi háború sem.

Van még egy tényező: az alacsony kamat. Sok országban ez már negatív, stagnálnak a beruházások. Magyarországon még van némi kamat, de az bőven elviszi az infláció...


A TURISTÁKAT KITILTANI NEM LEHET – DE KI BÍRJA IDEGEKKEL A TURISTABUSZOKAT?

MÉRCE 
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.08.16.


Nyár közepe, kánikula, csúcsforgalom. Egy bekötött szemű csiga tempójában vánszorgó busz, szigorúan légkondicionálás nélkül, utolsó erejéből próbál beállni a Bazilika mellett a buszmegállóba. Nem megy neki, mert előtte 3 turistabusz szüttyög. Percek telnek el, végül kinyitja az ajtót, akinek muszáj, az kiszáll az úttestre, ajtó becsuk, vánszorgás folytatódik. Menthetetlen a helyzet, fogok késni.

Ezt a kört idén nyáron eddig legalább tucatszor eljátszottam. Persze, ha nem muszáj, nem választom a buszos közlekedést, de a villamost felújítják, szóval sokszor ez a legésszerűbb forma. Túlélési stratégiákat gyártok, fél órákkal hamarabb indulok el, hogy aztán aszalódjak a buszon, nézzem a hőségtől feszült embereket, akik a legkisebb apróságon is összekapnak, öregeket, akiknek nem adja át senki a helyét, babakocsikat, amikből szinte látom, hogy csap fel a gőz. Azon gondolkodom, hogy ez vajon tavaly is így volt-e, csak azóta elfelejtettem, vagy minden évben rosszabb lesz-e a helyzet. Hogy a bérletem árából hány doboz cigit vehettem volna, hogy oldjam a stresszt, amit a tömegközlekedés okoz. Kényszeresen számolom a turistabuszokat, és minden bajomért felelőst keresek. Utálom, hogy egy olyan egyszerűnek tűnő dolog, mint az utazás, ennyi időt lop el az életemből, és ennyire megterhelő.

Nem igazán akarnám ragozni (bár jól esett végre kiírni magamból ezt a frusztrációt):
aki közlekedik Budapesten, az tudja, hogy miről beszélek.

Egyre több cikk foglalkozik azzal a világszintű jelenséggel, mi szerint egy adott, turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű város (Páris, Velence, Barcelona, a sor hosszan folytatható, és akár Budapestet is be lehet ide sorolni) lakossága gyűlöli a turistákat, egyes helyeken a városvezetés kitiltaná őket, vagy hogy hogyan teszik éppen tönkre a megtekinteni óhajtott értékeket (lásd Új-Zélandot) az azokat megtekintő látogatók. Az ellenszenv egyik, de korántsem egyetlen (lásd bunkó bulituristák, környezeti terhek stb), oka az, hogy a turisztikai szektor egyre nagyobb terhet jelent a város közlekedése számára.

A helyzetre egyre több megoldás születik, egy dolgon nem lehet változtatni: az emberek jönnek és mennek, ki ide, ki oda. Turista mindig lesz, valamit mindig meg kell nézni, valahová mindig el akar menni az ember kikapcsolódni.

Budapesten sincs ez másként, ráadásul hazánk fővárosa azzal a kétes hírnévvel is büszkélkedhet, hogy miközben látnivaló igazán akad dögivel, a nyugatiaknak az árak is megfizethetőek, sőt, sok külföldi szemével (és pénztárcájával) nézve kifejezetten alacsonyak.

A helyzet tehát adott, a kocka el van vetve. A turisták jönnek, a lakosok utálkoznak. Mindkettőnek van létjogosultsága. Igazságot tenni meg nem igazán lehet...

HA NEM VÁLTOZIK A HELYZET, HAMAROSAN CSAK IMPORTGYÜMÖLCS LESZ

INDEX
Szerző: HERMANN IRÉN
2019.08.16.


Csongrád megye agrármegye. A szinte tökéletes síkságon az átlagnál magasabb a napsütéses órák száma, ami – az állandó aszály és fagykár miatti aggódás mellett – a mezőgazdaságnak kedvez. A híres termények, mint a makói hagyma és a szegedi paprika mellett a megye jellegzetessége a termálvíz használata a kertészetben, valamint a szatymazi őszibarack. Három gazdát jártunk végig a Mi Vidékünk Csongrád megyei állomásán, akik a megye három alapterményét termesztik.

„Ez már megy a lecsóba” – nyitja ki az egyik melegházat előttünk Bakó Dániel, ahol az építmény tetejéig érő növényeken gyönyörű friss paprikák sorakoznak, de ez már nem az igazi, tudtuk meg. Ahogy a növény nő, a termések egyre messzebb kerülnek a gyökértől, leöregszik, leterem a növény, már nem hozza pontosan azt a formát, amit az üzletek elvárnak.

Mi ezt a paprikán nem érezzük, csak azt, bárcsak minden fogyasztóhoz ilyen frissen jutna, ahogy mi kóstolhattuk. Össze nem lehetett hasonlítani az ízét, az illatát, az állagát a boltban vagy a zöldségesnél kaphatóéval...

CSAK PÉNZÉRT ADNÁ KI A NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA, HOGY ALAKULT A VÁLASZTÓPOLGÁROK SZÁMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.08.16.


Az adatok megvannak, de az előbányászásuk százezrekbe kerülhet – fejtegette az NVI.

Hiába közérdekű információ, nem adja ki ingyen a Nemzeti Választási Iroda több millió választópolgár számának változásait bemutató táblázatokat. Az ügyben a szocialista Tóth Bertalan kért tájékoztatást – a politikus az önkormányzati választások kapcsán kért ki adatokat az NVI-től. Tóth azt még megismerhette, hogy jelen állás szerint hány szavazó vehet részt az október 13-i választáson a főváros kerületeiben és a 23 megyei jogú városban, ám ő arra is kíváncsi lett volna, hogy május 1, -június 1.,-július 1.,- augusztus 1. között hogyan változott a választópolgárok száma a kérdéses helyszíneken.
Egy házban kétszáz ember

Tóth Bertalan adatigénylése érthető: a tavalyi országgyűlési választások előtt is csúcsra pörgött a Fidesznek kedvező voksturizmus, az akkor még ellenzéki médiumnak számító Hír TV szerint ukrán határ melletti szabolcsi településen, Kispaládon például egy házba 200 embert jelentettek be. Mivel az önkormányzati választási részvételnek is feltétele a bejelentett magyarországi lakcím, sejthető, hogy idén is beindul ugyanez a folyamat...

BUDAPEST TELÍTŐDÖTT A TURISTÁKKAL, ÉS NEM TUDUNK MIT KEZDENI A HELYZETTEL

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2019.08.06.


Csütörtök este lakossági fórumot tartott az első kerületieknek a Várunk - I. kerületi választási együttműködés, V. Naszályi Márta, a kerület párbeszédes polgármesterjelöltje és a Zöldike Klub, ahol a turistabuszoktól szenvedő lakosság kérdéseire turisztikai szakemberek és a buszozásban érdekelt vállalkozók, szakértők válaszoltak. A Várnegyedben az elmúlt években néhány utca már szinte élhetetlen lett az egymást kerülgető turistabuszok miatt, és egyelőre úgy tűnik, az ország- és városvezetés úgy tesz, mintha a probléma nem is létezne. A magyar és külföldi turistabuszok ellepték a fővárost, nemcsak a Vár környékét, de szinte az egész belvárost. Arról, hogy ennek köszönhetően egyre pokolibb a budapestiek élete, korábban mi is írtunk már.

Naponta 400-450 turistabusz érkezik Budapestre.

Egy szezonban több mint 500 ezer turista jön a fővárosba szállodahajón.
Négy évvel ezelőtt kormányhatározatban fektettek le néhány alapszabályt, ehhez akkor még elfogadták fuvarozási szakemberek ötleteit is. A hatóságok viszont gyakorlatilag semmilyen, ebben is leírt szabálysértést nem szankcionálnak azóta sem.
A turistabuszok nem mehetnének át a Lánchídon, de megteszik, és ezért sem büntetik meg őket. Ahogy a buszsáv használata vagy a tiltott helyen várakozás miatt sem.

A nagy tömegekben érkező turisták szinte érinthetetlenek, és úgy tűnik, élő dollárjelekként kell tekinteni rájuk. Annak ellenére, hogy a főváros lakói szinte semmit nem profitálnak a turisták által nálunk elköltött súlyos milliárdokból.
Meg lehetne oldani a helyzetet, ezekre a szakemberek már rengeteg javaslatot tettek, de a döntéshozóknál rendre süket fülekre találnak.
Tudják ők is, hogy para van

Abban az összes meghívott vendég egyetértett a fórum résztvevőivel, hogy kaotikus a helyzet, és ha nem szabályozzák, előbb-utóbb tényleg baj lesz. „Telítődik a város, és nem tudunk mit kezdeni vele. A túlélésre játszunk” - mondta György Anita, aki a Magyar Beutaztatók Szövetségét képviselte a rendezvényen. Szerinte a Citadella és a Jászai Mari tér környékén konkrétan életveszélyessé vált a helyzet, mert nem tudják garantálni a turistabuszból ki- és beszálló turisták biztonságát. A szakemberek nem győzték hangsúlyozni, hogy nekik is fontos lenne, hogy a városvezetés, a kormányzat végre figyelembe vegye a javaslataikat, és nemcsak új szabályozásra lenne szükség, de azt a hatóságoknak be is kéne tartatniuk. „Egy hajóban evezünk” - mondta Stumpf Éda, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) tiszteletbeli elnöke, amiben mondjuk nem feltétlenül volt igaza, de abban igen, hogy a turizmusban dolgozók számára legalább olyan fontos lenne a helyzet rendezése, mint a városlakók számára.
A Várba és a Mátyás templomba naponta 30 ezer látogató érkezik, ami nyilvánvalóan óriási forgalmat jelent. Ez a forgalom csak fokozódni fog, amikor a tervek szerint felköltözik több minisztérium is, ami azt jelenti, hogy naponta 3-4 ezer dolgozó fordul majd ott meg. Erről a közúti fuvarozókat képviselő Jakus József beszélt, aki kész megoldásokat kínál a helyzet rendezésére, többek közt javasolja a parkolás rendezését, illetve egy mozgójárda létesítését a megnövekedett forgalom enyhítésére. A közlekedési szakértő válaszolt a napokban újra felmerült kérdésre is, miszerint használhatják-e a Lánchidat a turistabuszok. Természetesen nem, a 16 tonnás járművek behajtását tiltó tábla ezt egyértelművé teszi, de ezt rengeteg buszsofőr semmibe veszi, ami nem meglepő, tekintve, hogy soha nem büntetik meg őket...

A KÉPVISELŐI BÉREKET MÁR SIKERÜLT FELZÁRKÓZTATNIA AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK EURÓPÁHOZ

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.08.16.


A kormány tavaly nyáron úgy döntött, hogy miután 2010 óta a közszolgálat számos területén rendelkezett a bérek emeléséről, ideje, hogy végül a parlamenti döntéshozók keresetét is rendezze. Az alapilletmény 18,5 százalékos emelést a Fidesz úgy kommunikálta, hogy az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteledíja a parlamentben végzett munkával arányos lett. 2018 szeptemberében már a megemelt fizetést kaphatták a képviselők, ám nem sokáig, hiszen idén márciustól újabb emelés következett, így gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett.

A képviselői fizetések emelkedése ráadásul olyan mértékű volt, hogy ha összehasonlítjuk más nemzetek honatyáinak bérezésével, akkor kiderül: bizonyos szempontból sokkal versenyképesebbek, mint mondjuk a magyar minimálbér vagy az átlagos bruttó bér. Miközben mindkettő az európai rangsorban a sereghajtók közé tartozik (egyaránt az ötödik legalacsonyabb), a képviselők bruttó havi tiszteletdíja ennél egy fokkal előkelőbb helyen áll. Egy - a parlament honlapján nemrég közzétett - összegzés szerint Európában a havi 3083 euró a hatodik legalacsonyabb alapjuttatás. Magyarországnál kevesebbet Lengyelországban, Horvátországban, Lettországban, Spanyolországban és Szlovákiában kapnak a képviselők...


VALAKIKBŐL SZTÁRT CSINÁLT, MÁSOK ELTŰNTEK A SÜLLYESZTŐBEN: WOODSTOCK

STENK BLOG
Szerző: SAJÓ DÁVID
2019.08.15.


Ötven éve tartották meg a legendás Woodstock fesztivált, ami átalakította a nyugati populáris kultúrát, elképesztő hatással volt a következő évtizedek könnyűzenéjére és megalapozta a mára dollármilliárdokat termelő modern fesztiválipart. Woodstock kivételes történelmi pillanat és nemzedéki élmény volt, éppen ezért ma mindenki feltételezi, hogy a fesztivál három napján az akkori legnagyobb zenészek léptek fel. De tényleg így volt? Valójában nem sok elemzés született arról, hogy 1969-ben mennyire volt releváns a Woodstock fellépőlistája. Tényleg ott volt mindenki, aki akkor számított? Minden fellépő a könnyűzenei színtér etalonja volt? És hol volt a Rolling Stones, a Led Zeppelin, a The Doors vagy Bob Dylan?

TOVÁBB TITKOLÓZIK AZ EMMI TAKARÓ MIHÁLYRÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.08.16.


Egy hónapja igyekezett ködösíteni, egy hete viszont elismerte az Emmi, hogy helytálló volt júliusi értesülésünk, és tényleg részt vesz a nemzeti alaptanterv átdolgozásában a Horthyért és antiszemita szerzőkért rajongó Takaró Mihály. Hiába próbáltunk azonban többet megtudni az irodalomtörténész megbízásáról: az Emmi kerek perec tagadja, hogy köze lenne hozzá, a háttérintézményeire mutogat, azok viszont egybehangzóan a minisztériumra mutogatnak vissza...

A NYOMTASS TE IS! 108. SZÁMA - NYOMTASD, MÁSOLD, TERJESZD!

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is
2019.08.14.A közmédia megcsúfolása 

A közmédia – vagyis a Kossuth rádió, az MTV1 és a hasonló csatornák – feladata az lenne, hogy elfogulatlanul tájékoztassanak. Ehelyett ma egyoldalú, hazug, csak a kormány eredményeit dicsőítő, a menekültek ellen gyű- löletet szító propaganda árad ezekből. Balogh Krisztina riporter, aki tavaly év végén távozott önként a Híradótól, most kezdett el beszélni arról, hogy milyen hazugságokra kényszerítették. Elhagyta az országot, jelenleg Ausztriában dolgozik felszolgálóként...

ELHALLGATÁSOK ÉS HAZUGSÁGOK – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.08.15.Augusztus 16-tól kapható a Magyar Hang 2019. évi 33. száma! Olvasnivaló egész hétre! Keresse péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– Elhallgatások és hazugságok – Talán, ha a füvet nyíró embertől elveszik a fűnyíróját, vagy kiveszik a hűtőjéből a sört, és fizetőssé teszik az internetes pornót, akkor feleszmél, hogy valami nem stimmel – mondja Thuróczy Szabolcs. Interjú

– „Maradtunk a szocializmusban” – Miért nem döntötte meg a rabszolgatörvény miatt felbőszült melósok sztrájkja a kormányt? Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter

Huszonnyolc menedékkérőt fogadtunk be idén – A menedékért folyamodók száma ugyanakkor ebben az időszakban meghaladta a 250-et

Sakkoznak a munkavállalókkal – Egyes nagy ipari cégeknél már megtorpant a fejlődés, leépítésekre készülnek

Arról kell vallaniuk, kinek adtak ajánlást – Zavarba ejtő levelet kapott kézhez július végén több budapesti lakos

Zötykölődik az olcsó bor – Egyes ügyeskedők visszaélnek az uniós támogatásokkal

– „Ma az én gyerekem, holnap egy magyaré” – Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot – tarnaörsi riport

Alig néhányan jelentkeztek tűzoltónak – Létszámhiány a katasztrófavédelemnél

– Kormányválság – Medgyessy ment, Gyurcsány jött… – Harminc év, harminc történet

Ismét forrong a moszkvai utca – A 2012 óta legnagyobb tiltakozási hullám jelzi a társadalomban felgyülemlő elégedetlenséget

Újabb terrorhullám közeleg? Az Iszlám Állam csendben újjászervezte megmaradt erőit

Szöknek a hercegnők Dubajból – Az országimázs és a valóság találkozása a turistaparadicsomban

Jeffrey Epstein és a sírba vitt titkok

Salvini a csúcsra tör – A Lega vezére bizalmatlansági indítvánnyal, előre hozott választásokon célozná meg a kormányfői széket

A megcsonkított Bukarest – A nyolcvanas évek elején ördögi terv készült a román főváros történelmi részének újrarendezésére – mindent ledózeroltak, ami útjában volt a világ második legnagyobb épületének és az eléje tervezett hatalmas parknak és sugárútnak

– „A tengernyi bánatot nem sikerült megszelídíteni” – Ki volt a harmincnégy éves korában, 1982-ben elhunyt Pinczési Judit költőnő?

– Összeeresztik a profikat és az amatőröket? Mi lesz a magyar ökölvívással?

Publicisztika:

Puzsér Róbert: A felvásárolt ellenzék
Dévényi István: A nap, amikor az Orbán-kormány elindult lefelé
Torkos Matild: Ki szelet vet, vihart arat
Szerető Szabolcs: Cenzúra ott, cenzúra itt
Kendernay János: Zöldalternatíva
Schiffer András: Lássuk át a rendszert! A globális felmelegedés nem elszigetelt jelenség
Vári Péter: Mitől döglik a méh? Félrevezető az 5G-technológia miatti riogatás
Schneller István: Levél a XXII. századból
Vona Gábor: Ne féljünk a pártmentes önkormányzatiságtól!
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (60. rész)
Hegyi Zoltán: Nem gyom, gyógy
Benedek Szabolcs: A Gyíkkirály visszatér
Wekerle Szabolcs: Espresszó
Gazda Albert: Távozz tőlem, algoritmus!
Gulyás Balázs: Kövér László és a magyarságkutatás legfrissebb eredményei
Marabu: Én, te ő, mi, ti, ők

Kritika:
– Nyolc és egy fél halhatatlanság – Volt egyszer egy Hollywood
– Filmesek, akik nem félnek Virginia Woolftól – Vita és Virginia
– A főnök, ha téved – Stefan Stern–Cary Cooper: A menedzsment mítoszai

ORBÁN A HÁTA KÖZEPÉRE SEM KÍVÁNJA A KLÍMAVÁLTOZÁS ÜGYÉT

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.08.16.


- Négy nappal a miniszterelnök 2050-es klímavétója előtt egyik minisztere nyilvánosan kijelentette, hogy a kormány célja a karbonsemlegesség elérése 2050-re.

- Az egy évig tartó uniós szintű egyeztetéseket és a szakpolitikai szempontokat felülírták Orbán politikai céljai: nyomást gyakorolni az EU következő költségvetésére és a finn elnökségre.
- A kormányfő a klímaváltozás elleni fellépést baloldali huncutságnak tartja, amit Obama azért talált ki, hogy keresztbe tegyen Putyinnak, és abban sem biztos, hogy a felmelegedést az emberi tevékenység idézi elő.
- A személyes meggyőződése mellett Orbán pártpolitikai és gazdasági megfontolások miatt sem akarja, hogy a klímaváltozás központi témává váljon Magyarországon.

2019. június 17-én letették a China National Machinery Import&Export kínai nagyvállalat 100 megawatt teljesítményű naperőművének alapkövét Kaposváron. A regionális léptékben is jelentős beruházás megnyitóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vett, köszöntőjében pedig azt mondta, hogy a projekt

TÁMOGATJA MAGYARORSZÁG KLÍMAPOLITIKAI CÉLJAIT, AZON BELÜL AZT, HOGY MAGYARORSZÁG 2050-RE AZON ÁLLAMOK KÖZÉ TARTOZZON, AMELYEKNEK LEHETŐSÉGÜK LESZ AZ ÁLTALUK FELHASZNÁLT ENERGIA KARBONSEMLEGES ELŐÁLLÍTÁSÁRA...

TÍZEZREKET TÉRÍT VISSZA A RAIFFEISEN - JÓ SOKÁIG VÁRAKOZTATTÁK AZ ÜGYFELEKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.16.


Mától kezdi a Raiffeisen Bank ügyfeleinek jóváírni a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt megítélt pénzt. Semmi az egész, mindössze 5,5 évet kellett erre az örvendetes fejleményre várni.

Mint több olvasónk jelezte: a Raiffeisen tájékoztatta őket arról, hogy a Kúria kötelezte a bankot egyes díjmentesként meghatározott tranzakciók díjának emeléséből származó díjtöbblet visszatérítésére. A díjvisszatérítés azokat a lakossági és kiemelt magánügyfeleket érinti, akik 2013. január 1. és 2014. március 15. között meghatározott (például Díjnullázó elnevezésű) számlacsomaggal rendelkeztek, és persze végeztek „túlárazott” tranzakciókat.

A díjvisszatérítést a jogosult az értesítő levél postára adásától számított 5. napot követően 5 évig utaltathatja át tetszőleges belföldi bankszámlára, vagy veheti fel készpénzben.

A Raiffeisennél aktív bankkapcsolattal már nem rendelkező egykori ügyfeleket postai levélben, a jelenlegieket pedig bankszámlakivonatukon illetve értesítőlevélben tájékoztatják a díjvisszatérítésről. A pénz jóváírása mától egy héten át várható. Az érintettek már tudják az összeget is. Ez pedig (legalábbis azoknak, akik az Azénpénzem.hu-t tájékoztatták) minden esetben több tízezer forintra, emellett esetenként több tíz euróra rúg. A bank szerint egyébként az esetek nagy többségében csupán néhány száz forint nagyságrendű összegről van szó.

A Raiffeisen Banknál aktív bankkapcsolattal már nem rendelkező egykori ügyfelek az értesítő levélben leírt módokon (külön erre e célra létrehozott, ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálaton keresztül díjmentes belföldi forintátutalással vagy pénztári kifizetéssel) juthatnak hozzá a visszatérítéshez. Az értesítő levél megléte – hangsúlyozza a bank – feltétlenül szükséges a telefonos ügyintézéshez. Úgy tudjuk, tízezer forint feletti összegekről a régebbi ügyfelek (az időközben megváltozott azonosítási szabályok miatt) csak személyesen, illetve meghatalmazott útján rendelkezhetnek. Ha valakinek lejárt tartozása van, a visszatérítéssel annak összegét csökkentik...

ÖT DOLOG, AMIRE FIGYELJÜNK KÜLFÖLDI LAKÁSBÉRLÉSNÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Mina 
2019.08.16.


Külföldre érkezve a legfontosabb dolgok egyike, hogy lehetőleg mihamarabb találjunk magunknak megfelelő lakást (vagy szobát, ha más nem megy). Mivel ilyenkor meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva, könnyen keveredhetünk kellemetlen helyzetbe és ezt azok is tudják, akik előszeretettel használják ki ezeket a helyzeteket.

A brit Mina Hollandiában tanult a groningeni egyetemen, majd utána is az országban maradt tolmácsként, fordítóként dolgozva. Saját bőrén tapasztalta meg, milyen csúnyán átverhetik az embert, ha nem figyel, úgyhogy úgy döntött, megírja, szerinte mire kell figyelni, amikor lakást bérel az ember. Tanácsai szerintem nem csak Hollandiára érvényesek.

„Sokan gondolják úgy, hogy őket aztán soha nem fogják átverni, mások viszont már megtapasztalták ezt a fájdalmas élményt. Mindenesetre egy dolgot nem árt szem előtt tartani: bizonyos dolgok túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, és nem mindenki akar őszintén segíteni neked.

Lássuk hát, hogyan kerülhetjük el, hogy átverjenek!

#1 Ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az


Úgy érzed, megtaláltad a tökéletes lakást Amszterdamban (Münchenben, Londonban, Genfben, akárhol…)? Egy lakás a központban, amit egyetlen emberrel kell megosztanod, hatalmas nappali, saját fürdőszoba, mindez havi 400 euróért…

Nyilván vannak, akiknek még ez is soknak tűnik, így talán reálisnak érzik az összeget cserébe a szolgáltatásért, de az a rossz hírem van, hogy a nyugati nagyvárosok többségében a belvárosban ennél sokkal, sokkal magasabbak az árak.

Az ingatlanárak (és így a bérleti díjak) rekordmagasan vannak Amszterdamban (is), szóval ez tipikusan a „túl jó, hogy igaz legyen” esete és szinte egészen biztosan átverés.

Ami nem azt jelenti, hogy nem találsz majd a te pénztárcádhoz szabott lakást, de ilyen áron szinte biztosan valamilyen kompromisszumot kell majd kötnöd az „álomlistád” több pontját kihúzva.

Magyarán ha a hirdetésben megjelölt ár túl alacsony a helyhez és az ingatlan méretéhez viszonyítva vagy a fotók olyanok, mintha egy szállodai szobában készültek volna, akkor ne bízz meg a hirdetésben! Ha bizonytalan vagy az ár tekintetében, mindenképpen nézz szét a környéken, milyen áron kínálják a hasonló ingatlanokat!

#2 Ne írj alá semmit, mielőtt nem láttad volna a helyet


Nagyon fontos, hogy ne hagyd magad belekényszeríteni abba, hogy aláírd a szerződést azelőtt, hogy személyesen láttad volna az adott helyet.

A csalók mindenképpen megpróbálnak majd arra rászorítani, hogy MOST írd alá a papírokat, különben a lakást kiadják a rengeteg többi érdeklődő valamelyikének.

Kérj egy kis időt átgondolni a dolgokat, nagyon figyelmesen olvasd (vagy ha úgy érzed, nem beszéled elég jól a nyelvet: olvastasd) át a szerződést.

Az aláírt szerződés jogilag kötelez, szóval nem árt, ha megelőzöd a kellemetlen meglepetéseket és előzőleg megnézed a lakást, személyesen találkozol a tulajdonossal és nagyon figyelmesen átolvasod a szerződést, mielőtt bármit tennél...

SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE (ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST) 1975

TIME GOES BY BLOG
Szerző: Time Goes By
2019.08.15.


Milos Forman pszichológiai tragikomédiája, szatírája egyike azon hollywoodi filmeknek, amelyik minden fontos (legjobb film, rendezés, férfi és női főszereplő, valamint forgatókönyv) Oscar kategóriában győzni tudott. Mindezt rajta kívül csak az 1934-es It Happened One Night c. screwball komádia és az 1991-es Bárányok hallgatnak c. pszicho thriller mondhatja el magáról. A Száll a kakukk a fészkére jelenleg a 33. az Amerikai Film Intézet legjobb hollywoodi filmek listáján, míg Ratched nővér az 5. legjobb villain szereplő. A főszerepben a még fiatal Jack Nicholson látható pályája első szakaszának egyik legjelentősebb filmjében, ami meghozta számára az Oscar-díjat a Szelíd motorosok (1969) és a Kínai negyed (1974) után. A történet főszereplője, a bűnöző Mac mentálisan betegnek tetteti magát, hogy ne kelljen dolgoznia és inkább egy pszichiátrián tölti visszalévő pár hónapnyi börtönbüntetését. 

1963, Randall Patrick "Mac" McMurphyt (Jack Nicholson), egy fiatalkorúval való szex miatt elítélt fegyencet a börtön munkatáborából egy pszichiátriára küldik antiszociális és anti-autoriter magatartás miatt. Mac mindezt valójában azért tettette, hogy megússza a kemény munkát, és büntetésének utolsó pár hónapját sokkal nyugisabb és relaxáltabb környezetben tölthesse. Mac itt egy csapatnyi különböző típusú mentális betegségben szenvedő páciens társaságába kerül, akik mindannyian orvosi felügyelet és kezelés alatt állnak, de számukra a valódi főnököt Mildred Ratched nővér (Louise Fletcher) jelenti. Ratched nagyon hideg és távolságtartó passzív-agresszív viselkedésével tartja kézben a betegeket, akik mindannyian nagyon félnek tőle. Mac megjelenése és lázadó természete nagyon hamar felborítja a kórház lakóinak addigi szigorú szabályok közé szorított életét, Ratched nővér azonban mindent megtesz, hogy visszaállítsa a rendet és Macet is betörje…

Száll a kakukk a fészkére sokáig egyike volt a leghíresebb és legbefolyásosabb hollywoodi filmeknek, azonban mára mintha egy kicsit kiesett volna a köztudatból. Az eredetileg színdarabból íródott történet megfilmesítési jogait Kirk Douglas vásárolta meg még 1963-ban, amikor a színpadon játszotta Mac szerepét, azonban nem tudott elegendő befektetőt és pénzt összeszedni terve megvalósítására. A későbbiekben a jogokat átadta fiának, Michael Douglesnek, akinek végül sikerült mindezt megvalósítania és így elkészülhetett a Száll a kakukk fészkére moziverziója.

A film műfaját illetően egy társadalmi szatíra, amiben a komikus jelenetek éles kontrasztban állnak a tragikus véggel. A filmbeli pszichiátria a társadalom metaforája, amiben a törvényhozás, közigazgatás és rendfenntartás funkciói bár látszólag elválasztódnak egymástól, ahogy az egy demokráciában szokás, azonban a rendszert ennek ellenére a mindent átható tekintélytisztelet működteti. A pszichiátria és lakói jelképezik az átlagembereket, akik szabadságra és boldogságra vágynak. Ironikus módon azok az orvosok a döntéshozók, vagyis a törvényhozók, akiknek a legkevesebb kapcsolatuk van az átlagemberekkel, azaz a páciensekkel. Velük ugyanis sokkal inkább a nővérek foglalkoznak, akik felállítják azokat a mindennapi szabályokat, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek elérni a döntéshozók céljait, azaz ők jelképezik a közigazgatást. Az ápolók pedig a rendfenntartók ebben a társadalomban, vagyis az igazságszolgáltatás, akik a nővérek és orvosok uatsítására akár erőszakkal is eljárnak azok ellen, akik nem tartják be ezeket a szabályokat. És legfőképpen az látható, hogy ebben a társadalomban mennyire szenvednek az egyének, miközben próbálják megőrizni a lelküket és nem feladni a reményt, hogy egyszer kikerülnek a pszichiátriáról, azaz egyszer részük lehet egy szabadabb és jobb életben.

A metaforikus történet egyik központi témája a tekintélyelvűség-ellenesség, ami a két főszereplő, a szabályok ellen lázadó és a pozitivumokra fókuszáló, ugyanakkor rövidtávú szemléletű antihős Mac és a szabálykövető, tekintélyelvűséget képviselő és embertelen, mindig a negatívumokra koncentráló, de hosszútávú szemlélettel rendelkező Ratched nővér párharcában mutatkozik meg. Bár a történetben elviekben Mac a főszereplő, a film mégis inkább Ratched nővér által képviselt hatalom jellegét és működését helyezné mikroszkóp alá.

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: ÉS
23019.08.16.P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Korunk fajvédői

A történet kegyetlen, de önmagában abszurd volna. Egy budapesti pláza bejáratánál két kopasz elsodorta egy járókelő terhes feleségét. Miután a férfi utánuk szólt, hogy figyeljenek jobban, az idegenek visszamentek, arab bevándorlóknak nevezték a házaspárt, és mondták, hogy húzzanak el, mert csak szaporodni tudnak, majd lefejelték a férfit, hogy eleredt a vére. Az áldozat azonban nem arab migráns volt, hanem Rézműves Benjamin Dániel, a Mérceszerzője, ottani bemutatkozása szerint „szatmári cigány bölcsész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia szakos hallgatója”.

Hogyan lett a cigányból migráns? De nemcsak a konkrét esetben, hanem általában: hogyan lett a Romából az Arab (pontosabban: muszlim migráns), a hétköznapi gyűlölet és gyűlöletbeszéd célpontja?

Mielőtt valaki túlságosan szépnek látná a képet visszamenőleg, és kedve volna a Fidesz meg a kormány romapárti deklarációit idézni, hadd emlékeztessem a „megélhetési gyermekszülés” elméletére vagy Molnár Oszkár nevére és a gumikalapács szóra. Az tény, és hiba volna tagadni, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor sohasem sértette meg a rasszizmus második világháború óta érvényes univerzális tabuját, és szigorúan megleckéztet másokat, akik megsértenék. „Zéró tolerancia”, „soha többé”, s így is gondolja. De az is tény, és hiba volna nem észrevenni, hogy ameddig politikai haszna van, eltűri, sőt visszaigazolja a magyar társadalomban igenis eleven népi, mondhatni, naiv (nem ideologikus, szervezett, nem náci típusú) rasszizmust...

Várhegyi Éva: A magyar kormány és a multik


Bár túl nagy meglepetést nem okozott, némi felháborodást azért kiváltott a minap annak a híre, hogy a Magyar Telekom eladja T-Systems nevű informatikai óriáscégét a Mészáros Lőrinc jobbkezeként ismert Jászai Gellért irányítása alatt álló 4iG-nek. A két fél abban is megállapodott, hogy a tranzakció sikeres zárásával partnerségre lépnek a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében. Az esemény újabb adalék „az üzlet az üzlet” tétel érvényességéhez. Bárkivel bármilyen alku megköthető, ha kellő ellentételezéssel jár.

Gadó Gábor: Mire számítson egy eretnek?

Kovács Zoltán: Sorskérdések

Köllő János: Kicsiny hibák


Majtényi László: „S miért vagytok ti kiváltságosok? Miért a jog csupán tinálatok?”

Balla Eszter: Tömeggyilkosság

Az elnökválasztási kampány árnyékában

Wagner Péter: Ninive, Ninive
Moszuli riport

Standeisky Éva: Janus-arcú Tiborc

V I S S Z H A N G

Sifter József: Újkori barbárság

Huszár Ágnes: Globális vagy lokális?

Dr. Marincs Ferenc: Egy másik levezetés

Molnár Judit: Jeszenszky kontra Karsai


P Á R A T L A N

GL: HEURÉKA!

Haskó László: „FOGÁST TALÁLNI”

-iar-: SZABAD?

Lévai Júlia: PETŐFI, AZ ÜGYNÖKSÉG

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.08.16.


I N T E R J Ú


Beszélgetés Bódy Gáborral (1946–1985) 
(Részlet az 1976. október 17-én készült hangfelvételből)

F E U I L L E T O N

Hévizi Ottó: Villa Rubino Cicerone

K R I T I K A

Károlyi Csaba: Szereplők, szerepek
Tóth Krisztina: Fehér farkas. No­vel­lák. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2019, 130 oldal, 3499 Ft

Tóth Krisztina szereplői szerepeket játszanak. Egyedül vannak, holott élnek körülöttük társak. Kényszerű szerepeiket szépen végigviszik, ezzel mindenki jól elvan. A szekus nyugdíjas felejtse el, hogy szekus volt, a környezete is elfelejti. A felnőtt nő felejtse el, hogy gyerekkorában erőszak érte, a környezete is ebben érdekelt. A példás családapa nem lehet meleg, mert akkor mi lesz a világgal, a családjával. Szóval mindenki igyekezzen adni a látszatra, sugallják ezek a történetek. És a szereplők igyekeznek is. Pontosabban az író igyekszik úgy bemutatni szereplőit, hogy lássuk is, milyenek, de azt is lássuk, hogy a szerepeiket játsszák.

A novellák fele egyes szám harmadik személyű elbeszélőt alkalmaz, a fele egyes szám első személyűt. Ez a kötet éppen arra példa, hogy nem attól jó vagy kevésbé jó egy elbeszélés, hogy milyen a narráció. A Borjú egyes szám harmadik személyű elbeszélés, és remek. A Vevők egyes szám első személyű elbeszélés, és remek. Tóth Krisztina nagyon jó abban, hogy a rafináltan kitalált, finoman megformált szereplőit kimérten beszéltesse, monológjaikat röviden elénk tárja, kevés szóval valódi éles helyzetet teremtsen, és ebből kikerekedjék egy egész élet. De abban is nagyon jó, hogy kívülről mutassa meg különös szereplőit, akik a maguk sorsát logikusan követik, mi és az elbeszélő meg csak állunk és hallgatunk, mert eláll a szavunk.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Bazsányi Sándor: Ex libris

Misima Jukio: Egy maszk vallomásai
Alice Munro: Kilátás a Várszikláról
Karl Ove Knausgård: Harcom 1. Halál; Harcom 2. Szerelem; Harcom 3. Játék
Bartók Imre: Jerikó épül

Weiss János: Meggondolnivalók

Bacsó Béla: Kép és szó. Filozófiai és művészetelméleti írások, Kijárat Kiadó, Budapest, 2019, 212 oldal, 3000 Ft

A tanulmányokban közös a mindig meglepő oldalági pillantás, amely hatalmas ismeretanyaggal, nagyon hatékonyan tud kimozdítani, kibillenteni már bevált értelmezéseket, előítéletessé merevedett megközelítéseket, kanonizált interpretációkat.

Ez a kötet biztosan nem átolvasásra, átfutásra készült, minden olvasójától nagy-nagy koncentrációt követel. De megéri. A kötetben számos olyan tanulmány van, amelynek súlya, gondolati sűrűsége egy önálló kötettel (ha nem egy fél könyvespolcnyi irodaloméval) vetekszik. Én most négy tanulmányt szeretnék kiemelni, kötelező hivatkozásokként és államvizsga-tételekként ajánlva őket.

Pető Péter: Íróválogatott
Csillag Péter: Ady stoplisban – Klasszikus magyar írók a futballról. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019, 246 oldal, 3490 Ft

Ha Szabó Dezső viszolyog a pályától, abból szinte logikusan következik, hogy Ady Endre pályára lép. Pedig ha tippelnünk kellett volna arra, hogy akkori nagyjaink közül ki szerepelt futballmeccsen, nem feltétlenül őt említettük volna, már csak azért sem, mert – ahogyan a kötet rögzíti – Ady Endre sem csapatjátékos, sem sportember nem volt. Ennek ellenére az akkor joghallgató 1899-ben játszott Debrecen első csapatában. Egyebek mellett ez is kiderül Csillag Péter kötetéből, amely klasszikus magyar írók futballhoz, helyenként általánosabban véve a testkultúrához fűződő viszonyát mutatja be. Ennek köszönhetően olyan unikális kultúrtörténeti érdekességgel is gazdagodunk, minthogy Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Zelk Zoltán és Pásztor Árpád egyaránt ott volt a lelátón az 1927-es Magyarország–Ausztria (5:3, 40 ezer néző) mérkőzésen.

Vásárhelyi Mária: Tévúton

Csillag István: Háttal a holnapnak – Jóllakni ma, elfogyni holnap. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 272 oldal, 2850 Ft

Érdekes és fontos történelemi, irodalmi metaforával magyarázza állítását, amely szerint a zsarnokok – így Orbán is – mindig félnek. Csillag szerint Orbán nem attól fél, hogy eljön az idő, amikor a társadalom fellázad a zsarnok ellen, mert megelégeli az elnyomást, a kifosztást, a szervezett rablást, hanem attól, hogy egyszer csak nálunk is jön egy Churchill, aki szembeszállva a mainstreammel úgy dönt, hogy semmiféle kompromisszumot nem köt a zsarnokkal, és akár egyedül is szembeszáll vele. Ahogyan Churchill szembeszállt a Hitlerrel kiegyező összes európai ország vezetőjével, akik egyre több árulást követtek el: beáldozták Lengyelországot, odadobták neki Csehszlovákiát, fél Franciaországot, mert azt hitték, hogy ezzel csillapíthatják étvágyát, amely azonban ettől csak nőttön nőtt. Egyedül Churchill volt az, aki nem alkudozott a gonosszal, és ez erőt és bátorságot adott a többi németellenes politikusnak is. És az idő Churchillt igazolta.

Kőrizs Imre: A rejtett átjáró
Az ÉS könyve augusztusban – Várady Szabolcs: De mennyire. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 96 oldal, 1999 Ft

A De mennyire teljesen normális, hagyományos verseskönyv, másrészt viszont koncept kötetnek is fel lehet fogni. Ez utóbbi irányban egyébként Várady költészetében rejlenek még távlatok, mert A rejtett kijárathoz hasonlóan itt is olvashatók barátok kerek születésnapjára írt versek, sőt, azóta újabbak is születtek: érdekes lenne ezeket külön, teljes értékű könyvben kiadni. Mert míg az egyes versekben esetleg csak az ötlet bravúros kivitelezése, a penzum szellemes teljesítése jelenti az értéket, addig sorozatban olvasva őket, a téma azonossága és a kidolgozás módjának változatossága együtt a mára lényegében kihalt, de az irodalom számos korszakában nagyra becsült epigrammagyűjtemények hatásához hasonlítható, nagyon erős esztétikai élményt revelálhat.

Különleges az a mód, ahogy a köszöntők mellett a kötetben megjelennek a gyászoló és az olyan tisztelgő versek, mint a Szappanbuborékok WS emlékérevagy Az elaggott fülemile, amely Arany János kidolgozatlanul maradt prózavázlata alapján íródott. Emellett teljességgel külső ihletből fakadó versek is szerepelnek a kötetben, olyanok, amilyenek A rejtett kijáratban még az Egyebeken belül is külön ciklust kaptak. Az új kötet egyik sajátos vonása éppen ezzel függ össze: hogy a nyilvános költői vetélkedőkön született feladatversek is saját jogon, a kötet többi darabjával teljesen egyenrangú helyen, jól átgondolt szerkezet részeként olvashatók.

Mélyi József: A jövő emlékei
(A Fekete fény című kiállítás augusztus 23-ig látható a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben.)

A legendás francia filmkészítő, Chris Marker 1999-es rövid etűdjében franciák nézik az utcán a napfogyatkozást. Sötét szemüveges emberek emelik fel a fejüket, kíváncsian vagy áhítattal néznek felfelé, kivéve egy kislányt, aki boldogan fekszik rá egy vízilószoborra, és úgy néz a kamerába. A húsz évvel ezelőtti napfogyatkozás Magyarországon is emlékezetes maradt, mégpedig úgy, ahogy ez manapság már természetes: soha elő nem vett fényképekbe, videókba foglalva, amelyekre csak akkor gondolunk, ha a minket körülölelő médiumok öt-, tíz- vagy húszévente emlékeztetnek az események felejthetetlenségére.

György Péter: Világhír és helytörténet
(A Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállítása)

A Goldbergerek textilkereskedőkből lettek műhelytulajdonosok. Kékfestőműhelyük működésének bemutatása számos lehetőséget kínál a múzeumlátogató gyerekeknek, s az első terem múzeumpedagógiai megoldásai olyan közvetlen tapasztalatot kínálnak, amely a múzeum egészét meghatározó élményt jelenthet. Az 1828 utáni évtizedek, majd a dualizmus kora egyaránt lehetővé tették a műhely gyárrá változását, majd eljöttek a modernizáció és a világsiker évtizedei. Goldberger Leó nem pusztán sikeres s a rendszer elitjéhez tartozó izraelita vallású gyártulajdonos, a filantróp, elkötelezett Buday-Goldbergert 1937-ben Vida Jenő, Stern Samu, Láng Lajos társaságában audiencián fogadta Horthy Miklós, aki bármit mondott is, sermmit sem tartott be. Goldbergert más előkelőségek tárdaságában Mauthausenbe deportálták, s egy év után megtörten halt éhen, a tábor felszabadulásának napján.

Stőhr Lóránt: Rövid álom
(Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood
)

Tarantino nem nosztalgiafilmet rendez, bár használja a kor divatját, szélesvásznú, pasztellszínekben fürdő világa a kor derűsebb filmjeinek vizualitására játszik rá a fényképezésben, és a rádióból is folyamatosan ömlenek a slágerek. A történelmi kontextus és hitelesség sem különösebben érdekli, még ha egyre-másra jönnek is a hírek a vietnami háborúból. A léha történetszövést mélyén valamiféle foghíjas allegóriát fedezhetünk fel, amely szerint a kulturális-társadalmi átmenet termékenyen bizonytalan, kaliforniai napfényben úszó időszakának a Manson által megszemélyesített frusztrált sikertelenség és fanatikus gonoszság vet véget.

Csengery Kristóf: Két arisztokrata

(Chopin: Nocturnes, op. 55, Mazurkas, op. 56, Berceuse, op. 57, Sonata, op. 58. Maurizio Pollini. Deutsche Grammophon)

Pollini Chopin-játékában nemcsak a visszafogott fegyelem fontos, de a hangszeres kivitelezés perfekciója is. Az előadások kidolgozása bámulatba ejtőn pontos és mikroszkopikusan részletező, de ez soha nem válik szenvtelen akríbiává, inkább lelkesítő, mintha a kifejezésmódban tapasztalható végsőkig érleltség érzését nyújtaná egy másfajta területen, a hangszeres megmunkálás vonatkozásában. Nincs henye hang, nincs motívum, amelynek tiszta-plasztikus megformálásával-kidolgozásával (és persze jelentésteli átlelkesítésével) Pollini adósunk maradna. Végezetül mindezt megkoronázza az előadásmódból sugárzó nemesség.

Molnár Zsófia: Pop, csajok, satöbbi
(Sziget Fesztivál, augusztus 7–13.)

A Cirque du Sziget idei produkciói szépen körüljárták a gondolatiság különféle módozatait. Címszavakban úgy lehetne a sátor felhozatalát összefoglalni: a profi, a pop, az etno és az okos. A lenyűgöző szakmai tudás természetesen mindegyik – akár beltéri, akár kültéri – előadásban megvolt, csak más és más hígításban és körítéssel.

Fáy Miklós: A legyet is röptében
(Wagner: Lohengrin – Deutsche Grammophon DVD, 2019)

Választékos és értelmes rendezés, és van egy, talán nem is várt gondolat is benne. Mostanában úgyis szívesen tekintünk úgy magunkra, mintha nem a teremtés koronája volnánk, hanem valami szörnyű, túlszaporodott átok a földgolyón, kártékony kis rovarok a világmindenségben. Lehet, hogy igazunk van, mondja Yuval Sharon, de lehetünk akármilyen nyavalyás kis molylepkék, azért eljöhet értünk a szabadító villanyszerelő.

Grecsó Krisztián: Kamaszok
(Eufória, HBO)

A hit romlandó áru, mert önbizalom és meggyőződés kell hozzá. Ezért a kamaszgyerekből évekre szörny válik, néha napok alatt eltűnik az addig türelemmel nevelt, ismerős gyermek: kárt tesz magában és a világban, sanyargatja, károsítja a testét, és mindezt azért, mert a lelkét át kell préselnie egy szűk lyukon. Innen oda. Ez az állatvilág felől nézve különös, veszélyes és haszontalan ügy. A „példányban” akkorra már temérdek energia, táplálék van, már túlesett a legveszélyeztetettebb, sérülékeny időszakon, életben van, rövidesen szaporodásra képes – és ekkor kezd el pengeélen táncolni? Minek?

Végső Zoltán: A „fiú a szomszédból” és a többiek
(Benyomások a Sziget Fesztivál első és harmadik napjáról)

Azon még mindig csodálkozom, hogy Ausztráliából, az USA-ból is meglehetősen sokan jönnek, a nyugat-európai közönség túlsúlya pedig már alap. Ettől se nem jobb, se nem rosszabb a fesztivál, az viszont biztos, hogy az idei etap az egyik legprofibb program-összeállítást hozta még úgy is, hogy a nap végi, felelőtlenül nem kezelt és veszélyes tömegnyomor (lásd: WestBalkán) azt üzeni, hogy ebben a formában ez így nem mehet tovább.

I R O D A L O M

Németh Gábor: Kánikula
A véglegesítő – IX.

K. pár évvel korábban, a tihanyi öbölben tanult meg rendesen úszni, tizenegy méteres vízméjség fölött. Úgy gondolta, még úszik befelé egy kicsit, mielőtt visszamenne a nagyszülei házába. Ellenállhatatlan ingert érzett a nevetésre, és ahogy fölröhögött, teli szájjal, elkapta egy hullám. Váratlanul érte, előbb köhögött, aztán marni kezdte az orrát és a homloküregét a belélegzett víz. Hirtelen eltévesztette az irányt, tett néhány zaklatott tempót a tó méje felé. A szívét pedig, aminek a létezéséről amúgy nem nagyon vett tudomást, határozottan marokba fogta egy irdatlan kéz. Megmarkolta, és lassan, mintha szivacsból akarna vizet facsarni, egyre tömörebbé szorította. Aztán úgy múlt el a görcs, azzal a váratlansággal, ahogy jött. K. fölfeküdt a vízre, és az ég kíméletlen kékjét nézte, amíg le nem lassult a lélegzete, aztán nyugodt tempóban kiúszott a partra.

Kovács Bálint: Ha csak ennyi


Az összes nyilvános klozeton a te zenéd fog szólni, mondta, és ő se volt meglepve, hogy nem szarom össze magam örömömben az ajánlattól, ettől a kurva szar ajánlattól, aminek az egyetlen jó eleme az volt, hogy legalább sokat fizet, és hát még egy, hogy egyáltalán valahol is az én zeném fog szólni, ahogy arra ő is felhívta a figyelmemet pont olyan kajánul, amit egy ilyen faszkalaptól elvár az ember, egy olyantól, akinek nem elég, hogy megsemmisít, azt akarja, hogy még közben halljam a telefonon keresztül is azt a vigyort a képén.

Gerőcs Péter: Ruzicska megy haza

Együtt hárman aztán nagy nehezen kifizették a lakást. A Jencit, így ahogy mondom, másnap vitte el az agyvérzés. Na, akkor ez az árva lélek, az én Ruzicskám munka mellett ápolhatta még az anyját is. Pedig nem volt az egy olyan finom asszony. Büntette az szegény Jencit is, meg a Ruzicskát is, ameddig csak az erejéből tellett. Szegény árvám befogadott egy kóbor macskát, hogy könnyebb legyen a gyász. De az anyja elkergette. Amíg Ruzicska bent dolgozott az üzemben, az a cica eltűnt. Amikor otthon kérdezte az anyját, hogy mi lett a Sanyikával, az anyja, az a hamis kis szottyadt ördög nézett rá nagy szemekkel, mint aki nem is érti a kérdést: „Hát volt itt macska?” Szerintem színlelt az mindent. Én mondom, nem volt az ágyhoz kötve, csak ápoltatta magát. Ha elment reggel a Ruzicska, biztos, hogy kipattant az ágyból a banya, és szaladt a városba… hagyjuk is, mi mindent csinált!

Szil Ágnes: Tranzit

A kórház sok kis épületből áll, majdhogynem a város közepén, félúton az iskolák és a börtön között, holott tulajdonképpen kezdő- és végpontja ugyanannak a grafikonnak. Tranzit. Az udvart benövi a borostyán, legalábis az északi kerítések mentén, ha teheti, felfut a homlokzatra, át kell nyúlnia a betonjárdán, a lapok között találni egy picike kapaszkodót, onnan tovább pedig fel, ameddig a szára bírja. Az én feladatom lenne, hogy letépjem az indákat, de tavasszal mindig rácsodálkozom az élénkzöld, húszforintosnyi levelekre, aztán hagyom, hadd nyúljanak csak, terjedjenek tovább. Néha előfordul, hosszú-hosszú évek után, hogy valakinek feltűnik ez a sokféle zöld, olyan magasan is, olyankor behívat egy goromba ember, az igazgatóra hivatkozik, akit sose láttam, és utasít, hogy vágjam vissza a növényeket. Ezt vagy megteszem, vagy nem, még sohase kérték számon, és mire legközelebb feltűnik valakinek, már egy másik embert találok ott, aki majd kedvére kiabálhat velem. Én ugyanaz vagyok, ő mindig változik. Férfiakból nő lesz, a nőből meg valami, amiről néha el sem tudom dönteni, hogy micsoda. Ne kiabáljon vele, mondja néha a szakács, nem süket, csak nem mindent ért a szerencsétlen.

Dudás Éva: A klub

Az anyám engem állami gondozásba adott. Nem, nem csecsemőként, nem is gyerekkoromban. Felnőtt voltam már. Úgy gondolta, nem kellek már neki. Ellátom magam, semmi baj, csak hát mégis furcsa, hogy lemondott rólam. Lehetnénk például barátnők. Sokat hallok ilyet, hogy olyan jóban vannak, hogy szinte már barátnők. Semmi generációs ellentét. Együtt lattéznak, kuncognak, cinkosan összemosolyognak. Mother, Mutter, madre, maty, mère, egy csomó nyelven tudom, hogy mondják: „anya”! Érthető, hogy mindegyik m‑mel kezdődik, hiszen a csecsemő is m-et formál a szájával, mikor szopik, ezt tudja tehát a legkönnyebben kiejteni. Szerintem. Úgy gondoltam, alapítok egy klubot, felnőtt korban állami gondozásba adott gyerekekből. Az ötlet egyedi, kreatív és szinte már pragmatikus. Végül is a gyerekek az otthonban sorstársak között vannak, miért ne cserélhetnénk mi is tapasztalatot. Vannak anonim alkoholista klubok, virágoznak a fogyiklubok, önsegélyező csoportok vigasztalják egymást, én is létrehozhatnék egy felnőttmenhelyet.

Gál Ferenc: Ház körüli munkák

Kiss Ottó: Ég bolt

Kiss Ottó: Vers harcolás ellen

Kiss Ottó: Átölel

Kiss Ottó: Mobil

Kiss Ottó: Apatao

Kiss Ottó: Az ember

Kiss Ottó: Kör

Kiss Ottó: Tökéletes

Kiss Ottó: Feltámadás

HONGKONG ÉS A MAGYAR '56

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.16.


Az USA a magyar forradalomba sem avatkozott bele, és a csehszlovák '68-ba sem. Lapvélemény szerint nem fog háborúba menni Hongkongért, Tajvanért sem.

Washington Post kommentárban áll ki amellett, hogy az Egyesült Államok támogassa a demokráciát követelő hongkongi tiltakozókat, és próbálja meg visszatartani a despotikus Kínát a beavatkozástól, de ne helyezze kilátásba azt, hogy ő maga kész lenne a közvetlen beavatkozásra a mártírok megvédése érdekében. A cikk szerzője, David Ignatius, miként írja, általában nem kedveli ugyan Donald Trump haszonleső hozzáállását, de most úgy látja: az elnök elkerüli azt a súlyos hibát, hogy olyan jelzést adjon, mintha Washington kész lenne közbeavatkozni a tüntetők megvédése érdekében. „Nem állít ki olyan csekket, amit az amerikaiak nem fognak beváltani” - fogalmaz.

Hongkongtól a magyar '56-ig

Emlékeztet arra, hogy antikommunista szabadságharcosok fellázadtak Magyarországon 1956-ban és Csehszlovákiában 1968-ban. Az Egyesült Államok támogatta a kommunizmus megdöntését, és a magyar forradalom esetében a CIA fenn is tartott bizonyos titkos támogatói hálózatot, de amikor elérkezett a döntő pillanat, akkor az amerikai politika alakítói nagyon helyesen arra jutottak, hogy túlságosan kockázatos lenne a beavatkozás – fejti ki véleményét a Washington Post szerzője. Szerinte most is azt kell tennie az Egyesült Államoknak, hogy finoman emeli azt az árat, amit Kínának kellene fizetnie egy esetleges beavatkozásért, de óvatosan tartózkodik a fenyegetőzéstől. Ignatius szerint „az idealista, beavatkozó Amerika hajlamos arra, hogy olyan ígéreteket tegyen, amelyeket nem képes valóra váltani. A szentimentális amerikaiak olyanok, mint egy 19. századi regény hősszerelmese: elcsábít, aztán elhagy”.

„Mondjuk ki becsületesen: az Egyesült Államok nem fog háborúba menni a hongkongi szólásszabadság érdekében, és valószínűleg nem menne háborúba Tajvan függetlenségének a megvédése érdekében sem” - olvasható a Washington Post kommentárjában.

Kína világhatalommá válhat?

Szintén Kínáról, de más összefüggésben ír a hamburgi Die Welt, abban a cikkében, amely Peking kelet-közép-európai törekvéseit tekinti át. Kína – írja a német lap – az Új Selyemútnak elnevezett projekt részeként olyan terveket dolgozott ki Kelet-Közép-Európát illetően, amelyek révén véglegesen világhatalommá válhat. Létrehozták 2012-ben az akkor 16+1-nek nevezett kereteket, ami 16 kelet-európai ország – abból 11 EU-tag – Kínával való gazdasági együttműködését alapozza meg. Idén áprilisban csatlakozott ehhez Görögország, és ennek nyomán a csoportot 17+1-re nevezték át. Kína mestertervében – fogalmaz a Die Welt – Kelet-Európának más szerep jut, mint például Németországnak vagy Franciaországnak, ahol neves márkákat és know-how-t, eljárásokat igyekeznek megszerezni a kínaiak. A 17+1 csoport országaiban infrastrukturális beruházásokkal kívánnak tartós politikai befolyásra szert tenni, és Washingtont, Párizst vagy Berlint visszaszorítani.

Magyarország a hídfőállás?

A cikk felhívja a figyelmet a Budapest-Belgrád gyorsvasúti pálya létrehozásának a terve mellett arra, hogy Romániában atomerőművet, telefonhálózatot, utakat és hidakat akarnak építeni a kínaiak. Sok pénzzel érkeznek, és azt hajlandóak olyan célokra költeni, amit az unióbeli befektetők nem tekintenek megtérülőnek. A cikkhez kapcsolódó táblázat szerint 2000 és 2018 között a Kelet-Közép-Európában eszközölt összes közvetlen kínai befektetésből toronymagasan a legnagyobb rész – 2,4 milliárd euró – Magyarországra jutott. A második helyen a lengyelek álltak 1,4 milliárddal, a harmadikon a csehek 1 milliárddal...

HA MAJD ORBÁN MEGHAL...

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.08.15.


...akkor végre eljön a mi időnk -- gondolják kb. az ellenzéki pártvezetők (vagy azok legalábbis, akik nincsenek Orbán zsebében). Ez a legbiztosabb ellenzéki stratégia egy ideje. A második -- már bizonytalanabb -- remény az, amit egy komoly nemzetközi erő-átrendeződéshez kötnek, pl. a liberális demokráciák hirtelen érkező reneszánszához. No nem azért, mintha az ellenzék bármit is tudna a liberális demokráciák működtetéséről, hanem mert azt azért tudják, hogy ez a fordulat Orbán vereségét jelentené a világtrendben, amivel egy kis ország kormánya kevés eséllyel tudna szembeszállni, elveszítené támaszait politikai és gazdasági téren is. De ilyen fordulatnak egyelőre az előszele sem látszik; legföljebb a két "rendszer" egymás mellett éléséről lehet beszélni. A harmadik -- vézna -- remény pedig a rezsimünk gazdasági bukása és/vagy nyomában az éhesek lázadása. No comment here...