2018. június 4., hétfő

ÚJRA ITTHON

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.04.


Annyira örülök. Jöttem haza Ferihegyről... bocsánat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Ha már szóba került, hogy honnan jöttem haza, ennek is annyira örülök. Hogy volt egy világhírű zeneszerzőnk a XIX. században, akiről el lehetett nevezni egy repülőteret, tényleg sürgetett az idő, ez a Ferihegy annyira beleégett már a világ repüléstörténetébe, hogy itt évtizedeken át csak ferihegyezett mindenki, annyira örülök, hogy el lehetett költeni iszonyatos mennyiségű pénzt arra, hogy most már évek óta senki ne tudja, hol a francba is van ez a repülőtér, és hát tényleg, jó az, ha nem hagyunk megszokni ilyen dolgokat, azoknál a hülye osztrákoknál például még a villamosok is ugyanúgy, ugyanolyan számmal járnak Bécsben, mint száz éve mindig, mert azoknak ott fogalmuk nincs arról, hogy a dolgok unalmassá válnak, ha nem változtatunk rajtuk. Kerül, amibe kerül. Csak ezt a névválasztást, ezt azért nem helyeslem. Ha már kellett egy világhírű. Puskás Ferenc, nem? Arról még nincs repülőtér elnevezve. Miért éppen repülőtér ne volna az ő nevén? Érdekes, sosem kedveltem Puskást, ő sem nagyon kedvelt engem, mert tudta, hogy Kocsist nagyobb játékosnak tartom, de azért szóba álltunk egymással. Szegény, ő nem tehet róla, most már viszketni kezdek, ha a nevét meglátom. Amihez hozzányúl ez a csúti büdös bunkó, attól egyszerre undorodni kezdek - szavakat nem mondok ki, ha lehet, például azt, hogy polgár, magyar, nemzet meg ilyenek. Egy ország, aminek ez az egy terméke van, erre vagyunk igazán büszkék, mesterségünk címere egy futballista az ötvenes évekből. Másunk nincs, legföljebb még ez az osztrák vagy német (sokan angolnak is gondolják, de D'Agoult grófnő miatt a franciák is úgy tudják, hogy az övék), szóval ez a régi zeneszerző, akiről most a repülőteret sikerült elnevezni, pedig azért a Puskás Ferenc jobban hangzana. Többen is tudják, ki az, naná majd valami kulturálissal fogjuk itt magunkat lejáratni, erre kellett volna gondolni.
Ott tartottam, hogy annyira örülök. Ahogy jövök be Ferihegyről, mit látok? Egy gyönyörűen kitatarozott templomot, a zsámbéki mását az Ecseri út sarkán, nagyon szép. Aztán nemsokára csak úgy virít az Örökimádás templom, olyan gyönyörűen ki van tatarozva. Na jó, hát a többi az borzalmas. A látvány, ami a repülőtérről bevezető úton fogadja az idegent. De legalább őszinte. Semmi Potemkin-falu, hogy majd itt kendőzünk meg elcsalunk ránk jellemző lényeges dolgokat. Pacekba bele, ez egy ilyen ország. Koszos, vedlett, ócska, szánalmas, poros szürke gaz növi be az út szélét (a Nemzetközi Repülőtérre vezető útét), mocskosak a házfalak, a vakolatot rég lehullajtották, az út jobban ráz, mintha makadám volna, szegény és rozoga az egész rohadt ország úgy, ahogy van. Templomra van pénz doszt, mert most éppen olyan kereszténységet hirdetünk, hogy abba fogunk belepistulni, és már csak rövid idő kérdése, és lesznek inkvizíciós állomások, mondjuk minden benzinkút mellett, ott lehet följelenti azt, aki nem vet keresztet, ha elmegy egy templom előtt. Azt tetszik hinni, nem volna sikere egy ilyen hálózatnak? Annyi feljelentés érkezne, hogy leszakadna alatta az IBM.
Szép templomaink vannak, na. Amit a mi csúti primitívünk szeret, az van, arra költünk, hát már hogyan is ne, igazán hozzájárulhatunk egy kicsivel, hogy feledtessük vele, amit a másik büdös bunkó, a kedves papa művelt vele. Nem? Nem ez a legkevesebb egy nemzet fiaitól, akik évtizedek óta gazsulálnak egy neveletlen, rosszízlésű tahónak, egy nyavalyás tolvajnak, egy gyerekgyilkos, minden emberi tartásból kivetkőzött gazembernek, akinek persze nem nagyon volt miből kivetkőznie, mert emberi tartást nem kapott odahaza.
Nem hiszem, hogy volt ország a világtörténelem során, ahol egy nyilvánvalóan köztörvényes bűnöző banda megtehette, hogy a nép szeme láttára taszítja éhhalálba a kisgyerekeket, rombolja porig az amúgy is szerény anyagi és emberek alkotta értékeket, ahol valóban a földkerekség lakói előtt tombolhat a butaság, az ízléstelenség, a rosszindulat, az uszítás és a gyűlölet.
Annyira örülök, hogy a város felé jöttem haza és nem az emnulláson, mert így rögtön kaptam egy bazinagy pofáncsapást. Csak semmi akklimatizálódás. Cigarettaszünetnek vége, lemerülni.

A SZEGÉNYSÉG BONYOLULT, NEM VÁRHATUNK TÜNDÉRMESÉBE ILLŐ VÁLTOZÁSOKAT

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.05.31.


Az emberek úgy szeretnek segíteni, ha annak láthatják, sőt, a lehető leggyorsabban érzékelhetik az eredményét. Ezért népszerűek azok a segítségnyújtási formák, mint a meseolvasás beteg gyerekeknek, a játszóterek vagy óvodák udvari játékainak, kerítéseiknek festése, dekorációkészítés mesefigurákból a kórházi folyosó falára, és hasonlók. Mert itt hamar látszik a mosoly, az öröm, vagy a változás, ami jó érzéssel tölti el azt, aki időt, pénzt, energiát áldozott rá.

A szegénységben élőknél az efféle gyors változás ritka, itt hosszabb távon kell elköteleződni, és bizony, az is előfordulhat, hogy az eredmény nem látszik. Mert meg kell még támogatni a változást más oldalról is. És van úgy, hogy még ez sem elég.

Mikor valaki arra jelentkezik nálunk, hogy egy konkrét, szegénységben élő gyereket szeretne támogatni, akár a művészeti iskolai térítési díjának az átvállalásával, akár havi ösztöndíjjal, vagy bérlettámogatással, bármivel, mindig alaposan átgondoljuk, hogy olyan gyereket javasoljunk, aki remélhetőleg hozza majd a tanév végén a várt és elvárt eredményeket. De sokszor van úgy, hogy nem úgy alakul. Mert a helyzet, amiben a gyerek él, bonyolultabb annál, hogy ez a hatás elégséges legyen...

Mert a jól induló dolgokat annyi minden befolyásolhatja. Az amúgy is nehéz családokban új, előre nem látható problémák merülhetnek fel.

Például, hogy nem kapnak többet áramot a szomszédból, mert összevesztek, és a szomszéd úgy döntött, kihúzza a hosszabbítót. És esélyük sincs, hogy áram legyen náluk. Vagy, az apa messze utazik munkát vállalni, és egy hónapban csak egyszer jön haza. Az anya pedig egyedül nem bír el a népes családdal, a gyerekek elsodródnak, a kortárs csoportban a negatív hatással bírókhoz csapódnak, és nem bírjuk visszaterelni. Vagy, hogy a túlélési stratégia a bűn irányába visz, és börtönbe kerül a családfenntartó, ami, az előzményekkel együtt derékba töri a korábban még jól teljesítő gyerek tanulási előmenetelét. Vagy, a nagynéninél nagy nehezen stabilizálódott gyereknek váratlanul előkerül az anyja, és mindent felborít. A sor hosszan folytatható lenne, most, hogy írom, egymás után jutnak eszembe a sorsok, családok, gyerekek...

TRIANON: AZ ÉG IS A MAGYAROKKAL GYÁSZOLT


24.HU /  TUDOMÁNY
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2018.06.04.


Borongós, őszies volt az idő Budapesten 1920. június 4-én. Zúgtak a harangok, búgtak a szirénák, leállt a közlekedés – Magyarország gyászolt. A 98. évfordulón félretesszük a tudományt, nem kutatjuk az okokat, hanem emlékezünk.

Amikor a magyar küldöttség 1920 elején megismerte a később trianoni békediktátumként elhíresült békeszerződés rendelkezéseit, a delegációt vezető gróf Apponyi Albert így fogalmazott:

ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene a béke elfogadása, vagy visszautasítása között, úgy tulajdonképpen arra a kérdésre adna választ: helyes-e öngyilkosnak lennie, nehogy megöljék."

Nem volt más választás, a magyar kormány nevében Benárd Ágost és Drasche-Lázár Alfréd 1920. június 4-én, 16 óra 30 perckor aláírta a dokumentumot.

Nemzeti Összetartozás Napja

Magyarország gyászba borult. Az iskolákban és hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbocra eresztették, az élelmiszerboltokon kívül minden üzlet zárva volt. Már reggel több tízezres, gyászruhás tömeg gyűlt össze a Hősök terén, majd menet indult az Andrássy úton a Himnuszt, a Szózatot, Kossuth-nótákat énekelve, és jelszavakat skandálva: „Igazságot Magyarországnak!”

Nehéz Trianonról újat mondani. Mértékadó történészek ma már egyetértenek abban, hogy a területi veszteségek indokolatlanul túlzóak voltak, a végeredmény pedig nem szolgálta a pillanatnyi nagyhatalmi érdek diktálta stratégiai célt. Feladatuk az Osztrák-Magyar Monarchia felbontásával keletkezett hatalmi űr betöltése lett volna, a nyugati nagyhatalmak elképzelése szerint egy töltött fegyver Németország hátában, és pajzs Oroszország felé. Nyilván nem tudjuk mi lett volna ha, de e próbálkozás totális kudarccal végződött...

KÖTCSEI NINCS MIT - A PÖKHENDISÉG BIRODALMA

BLOGGER BOB BLOGJA
Szerző: Blogger Bob
2018.06.04.


...Nézem az Index videóját a kötcsei polgári piknikről, a Fidesz holdudvarának szokásos évi összejöveteléről. A tudósító bevallottan rengeteg kérdéssel érkezett, hiszen abban reménykedett, hogy a Parlament falain kívül végre spontán módon beszélgethet majd országgyűlési képviselőkkel, meg más közszereplővel. Tévedett. Pontosabban aligha beszélhetünk tévedésről, hisz a felvezetőben említett remény, hogy itt majd választ kap a kérdéseire, nyilván puszta retorikai fogás volt a részéről. Józan ésszel aligha számíthatott arra, hogy ezúttal valaki majd érdemben szóba elegyedik vele a jobboldal megmondó emberei közül. Ha volt benne kellő bölcsesség, nem is kellett csalódnia.

Én nem tudom, mit gondolnak ezek az emberek magukról? Kik ők, és egyáltalán hogy van pofájuk ilyen fennhéjázó módon reagálni bármely embertársuk kérdéseire? Nem Orbán pökhendiségéről, nem Kövér kioktatásairól, nem Lázár ravaszkodásairól beszélek. Itt az egész – maradjunk ennél a kifejezésnél – holdudvar kezdte majmolni a főnököt. A videón pontosan tetten érhető az, ahogy szavakban és mozdulatokban egyaránt igyekeznek hasonlóvá válni a vezérhez és ez részben sikerült is nekik...

HOLNAPTÓL KÖTELEZŐ LESZ ORBÁN VIKTOR KITŰZŐT HORDANI AZ ÉV MINDEN NAPJÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.06.04.


Szép jó estét mindenkinek! A világsajtó továbbra is a Stop Soros törvénycsomaggal van teli, mely korlátozná a menekültek emberi jogait (bónuszként a nem-migráns civilekét is). Ez persze a kormányt nem érdekli, sőt. Megítélésük szerint ugyanis a menekültek mind terroristák, vagy gyilkosok, nekik segítség nem jár, csak rendőri erővel történő kiutasítás. Ezt nem mindenki gondolja így. A Helsinki Bizottság, valamint az Amnesty International közösen tiltakozott a Kossuth téren a Stop Soros törvénytervezet ellen. A képviselőket a nem gomb megnyomására kérték, mivel a törvénytervezet alapvető emberi jogokat sért, mint például az ügyvédhez fordulás joga.

Az ellenzéki képviselők nyilván a nem gomb megnyomása mellett fognak dönteni, de mivel az Orbán-kormány kétharmaddal rendelkezik, ez teljesen érdektelen. Mint ahogy azt már mindenhol, mindenki elmondta, az ellenzéki képviselők nem többek egy csoport statisztánál, akik megteremtik egy törvénytelen kormány törvénytelen működésének körülményeit. Nyomhatnak amit csak akarnak, az lényegében nem fogja befolyásolni a parlament döntéshozatalát. Ha a kormány úgy dönt, hogy holnaptól kötelező lesz Orbán Viktor kitűzőt hordani az év minden napján, akkor az úgy is lesz. A parlamenti színjátéknak továbbra sincs semmi értelme.

Az is kiderült napközben, hogy Orbán Viktor sikerrel szólt bele egy másik ország politikájába. Vagyis külföldről támogatva, befolyásolta egy másik ország választását. Szlovéniáról van szó, ahol a Szlovén Demokrata Párt nyerte a választásokat, az a párt, melyet Orbán Viktor nyíltan támogatott, hisz az ő módszerüket használták a kampányban, mégpedig nagy sikerrel. Voltak mocskos migránsok és volt Soros György is, meg volt egy párt (SDS) mely ezektől a veszélyektől megvédi a drága szlovén népet. A recept pedig bevált. Noha győzni valóban sikerült a menekültellenes pártnak, kormányozni mégsem biztos, hogy képes lesz. Ugyanis a pártok többsége elítéli az SDS mocskos módszereit, így nem hajlandóak a koalícióra. Szlovéniában talán van még remény, Orbán Viktor legnagyobb bánatára.

Egy újabb csoport kéri a Fidesz Európai Néppártból történő kizárását, mégpedig a holland Kereszténydemokrata Tömörülés, mely egykoron az egyik legjelentősebb párt volt Hollandiában. A Politico nevű lapban megjelent rövidhír szerint a CDA elfogadott egy indítványt, melyben a Fidesz kizárását szorgalmazzák, amennyiben az nem tér vissza a korábbi irányvonalához. A párt azt szeretné, ha az Európai Néppárt húzna egy határvonalat, melynek átlépése a pártból történő ideiglenes felfüggesztés lehetőségét vonná maga után. Sok a ha, de egyre többen támogatják a Fidesz ideiglenes kizárását az Európai Néppártból...

TRIANON ÉS BALOLDAL: LESZÁMOLNI A MÍTOSZOKKAL

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.06.04.


Áruló Károlyi, ő felel Trianonért.

A baloldal, amikor csak lehetett, rárontott a nemzetére.

Miniszterelnöki megszólalástól egyszerű véleménycikken át internetes kommentig: nagyon sokszor előjött már ez az állítás. Az 1919 utáni Horthy-kurzus propagandaelemei (Tormay Cécile Bujdosó könyve itt első számú vádlottá válik) a történelmi magyar munkásmozgalom, a vele összemosott liberalizmus, a „szabadkőművesség” és annak radikális kinövései ellen is örökérvényű ítéletté váltak. Az első világháború korabeli német nacionalista gondolkodásához hasonlóan Magyarországon is megjelent (és még mindig él), a „hátbaszúrás” gondolata, amely szerint háborús kudarcunkat és a trianoni, megalázó és az országot tönkretevő békét a „belső ellenség” okozta.

Ezek a vádak egyáltalán nem igazak. Éppen elég az, ha az 1918-as forradalmak után magára találó magyar baloldal két legfontosabb fórumát, a szociáldemokrata mozgalmat, valamint a Tanácsköztársaság következményeivel vergődő kommunista emigrációt nézzük.
A magyar szociáldemokrata mozgalom a háború alatt: csak nemzetiségi szakadás ne legyen

A magyar szociáldemokraták úgy kezdték, mint a Monarchia rendjét az országban legélesebben támadó mozgalom. Az 1910-es évekig – főleg a választójog, a munkajogok és a női jogok köré szerveződve – befolyásuk egyre nőtt, egészen más okok miatt, de nagyjából úgy értékelték őket, mint ahogyan manapság „a populistákról” beszélnek.

Az 1910-es évektől, a különböző rivális nagyhatalmak fegyverkezési versenyével ez a kép megváltozott, és ahogyan Európa-szerte, úgy Magyarországon is rányomta a bélyegét a mozgalomra a háború elutasításának vagy támogatásának a kérdése.

Az olyan, később a háború nacionalizmusát és pusztítását erkölcsi alapon elutasító magyar szociáldemokraták, mint Garami Ernő és Kunfi Zsigmond az 1914-es robbanást megelőző 1912-13-as balkáni háború után úgy látták, a környező országok és az antanthatalmak (Nagy Britannia, Franciaország, Orosz Birodalom) egymásra találása súlyos fenyegetést jelent a dolgozó tömegekre. Garami Ernő, a Népszava és a Szocializmus akkori szerkesztője ominózus, sok feszültséget keltő 1914-es cikkében erről így írt:

A nemzetiségi kérdésnek az a megoldása, amelyet az antant győzelme jelentene, vagyis a nemzetiségi vidékek leamputálása Magyarország és Ausztria testéről, nem jelenti a kérdésnek szocialista szellemben való megoldását...


VÉGE A PÉNZSZÓRÁSNAK: GAZDASÁGI VÁLSÁGRA KÉSZÜL ORBÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.06.04.


Borúlátóan beszélt a következő ciklusról Orbán Viktor Kötcsén: szerinte újabb globális krízis jön, vége az olcsó pénz időszakának.

A megszokott győzelmi indulók helyett meglepően pesszimistán fogalmazott Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken: a miniszterelnök nem beszélt egyértelmű megszorításokról, de újabb gazdasági válságra számít – épp ezért tárcavezetői sem kérhetnek majd tőle plusz 10-20 milliárdokat, mert nem fog adni.

Orbán vasárnap a a Dobozy kúrián tartott iránymutatást, hallgatósága ezt összegezte később az ATV-nek: mint idézték, a miniszterelnök európai pénzügyi válság jelének látja, hogy a francia államadósság korábban 72 százalékos volt, most pedig a statisztikák szerint 80 százalék fölött jár – de rontják majd a helyzetet az európai autóiparra kirótt amerikai védővámok is.

Orbán állítólag arra sem lát reményt, hogy az Európai Unió feloldaná az oroszokra kirótt szankciókat, amik enyhítenének a helyzeten. „Beszorulunk az orosz szankciók és az amerikai protekcionista intézkedések közé, azaz beszorulunk Putyin és Trump közé”- összegezte a várható eseményeket...

ILYEN MA GYEREKNEK LENNI MAGYARORSZÁGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: KERÉNYI KATA
2018.06.04.


...Ha gyerek vagy, vakon bízol a felnőttekben, ők pedig van, hogy visszaélnek ezzel a bizalommal. Ha bántanak, lehet, hogy csak évek múlva derül ki, és akkor is kihallgatások, szembesítések sora vár rád, ahol újra meg újra át kell élned a történteket.

Ha gyerek vagy, és a szüleidnek tartósan nincs jövedelme, előfordulhat, hogy kiemelnek a családodból. és állami gondoskodásba kerülsz. Ez nem a te döntésed és nem a szüleidé. Lehet, hogy ha megfelelő segítséget kapnátok, javulna a helyzetetek, és a családdal maradhatnál, de erre nem, vagy csak alig van lehetőség.

Ha gyerek vagy, és állami gondoskodásban élsz, sokkal kevesebb lehetőséged van, mint családban nevelkedő társaidnak. A társadalom nagy része számára ráadásul láthatatlan vagy, mivel a helyzetedből fakadóan nem juthatsz el olyan helyekre, ahol a korodbeliek kapcsolatokat építhetnek. A te kapcsolataid a közvetlen környezetedben élő többi gyerek, iskolába is nagyrészt együtt jártok, és a szabadidőtöket is együtt töltitek.

Ha gyerek vagy, és fogyatékossággal élsz, a családodnak nagy nehézséget jelent, hogy mindent megkapj, amire szükséged van, és így sokszor egymásra már nem marad idejük és energiájuk. Ha szerencsés vagy, és a fővárosban laksz, sok lehetőséged van fejlődni, kapcsolatokat keresni, de ha egy vidéki kisvárosban vagy falun élsz, ez szinte megoldhatatlan.

Ha gyerek vagy, és iskolába szeretnél járni, de tanulási nehézségeid vannak, a legtöbb problámával egyedül kell megküzdened, mert az iskola nem biztos, hogy segít neked. Minél idősebb vagy, annál kevesebb segítséget kapsz. A hamarosan életbe lépő új törvény értelmében pedig még az is lehet, hogy sok év könnyített tanulás után hirtelen ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelned a következő tanévtől, mint a többieknek.

Ha gyerek vagy, és kísérő nélkül érkezel Magyarországra, elvileg kerülhetsz akár nevelőszülőkhöz is, de ennek valójában nagyon kicsi az esélye. Ha a korodat 14 év alattiként állapítják meg, gyermekotthonban fogsz élni, ha 14-18 év közöttinek tippelnek, akkor akár hónapokra is az átmeneti szállásokon rekedhetsz, még felnőttek számára is nehezen viselhető körülmények között, egyedül.

Nemrég volt gyermeknap. Volt, aki a családjával ünnepelhetett, volt, akinek csak ezen az egy napon jutott egy kis plusz figyelem, és volt, akinek ez is csak olyan küzdelmes és nyomasztó nap volt, mint a többi. Nem az a kérdés, kik vannak többen. Az a kérdés, miért lehetséges ez egyáltalán.

HERCSEL ADÉL: A POLITIKA VÉGE

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: HERCSEL ADÉL
2018.05.31.


Egy agyonbántalmazott, lelki beteg társadalomban élünk, ahol mindenki lábon hordja ki a maga szégyellt neurózisát. Vélemény.

H. Adél (28) nemrég egy napon arra ébredt, hogy Magyarországon megszűnt a politika. A fiatal újságíró elmondása alapján már nem emlékszik a pontos körülményekre, hogy hányadikán és minek hatására jött a különös felismerés. Az okokon és a miérteken sem merengett túl sokat, nem is igazán volt rá lehetősége, ennél jobban lekötötték mindazok a furcsaságok, megváltozott színek, formák, ízek és hangulatok, melyek immár új dimenziójában körülvették.

Nem, most sem fogyasztott tudatmódosító szereket, nem él ilyesmivel, és a sorosbőrbe varrt gyíklények sem rabolták el, ahogy mindezt pályafutása egy későbbi szakaszában majd az Origó és a Tények állítja róla. Kiégésről sincs szó, nem a lelkesedését vagy az érdeklődését veszítette el, ebben az életkorban mindez amúgy is furcsán indokolatlan lenne. A napnál is világosabb volt számára, hogy nem vele, hanem az országgal lett valami, a zavar forrását odakint kell keresni.

Szóval mondjuk ki végre: amit ma Magyarországon sokan, vagy akár mindannyian közéletnek gondolunk, jó ideje nem más, mint illúzió, politika 2.0., a közügyekkel foglalatoskodás imitációja. Orbánt és szűk körét leszámítva a közszereplők, a véleményformálók és az egyéb politikai mitugrászok pedig cuki kis statiszták, biodíszletek benne. Az életünket közvetlenül érintő politikai döntések hátteréről szóló információktól elzárva, tökéletesen tét nélkül kommentáljuk, magyarázzuk, rágjuk újból és újból a nagy büdös semmit, vagyunk a király új ruhájának divatszakértői.

(Lazításként időnként újabb oligarchát és más fideszes sikerembert avatunk, és gyönyörködhetünk építészek, dizájner és plasztikai sebészek által frissen megálmodott vagyontárgyaikban.)

Hiszen az ún. ügyek intézményét kis hazánkban már rég bezárták, kormányunk nyolc éve nem tematizál valós társadalmi problémákat, mert ehhez se ötlete, se kreativitása, se kezdeményezőkészsége. Cserébe – azon túl, hogy Makarenko legszebb pedagógiai hőskölteménye lettünk – nincs itt semmi más, csak lopás, lopás, megint lopás, harácsolás, ruppótlan erőszakos akarás, gyomorkeserű, gyomorfekély, összeszorított farpofák és fogak, újabban színvonalas megítélés falloszméret és fellációs képességek alapján.

Ettől függetlenül továbbra is kitartóan játsszuk a valamikori valóságot egyre bénábban megidéző demokráciásdit, miközben minden erőnkkel próbáljuk a játékpénzt és a játékpresztízst valós pénzként és valós presztízsként feltüntetni. És a Monopoly-milliomosok, a Honfoglaló-hadvezérek, a GTA-utak királyainak országában az EU a leghelyesebben talán akkor cselekedne, ha hagyná a fenébe a vesződést a hetes cikkely szerinti eljárással, és Magyarországot nemes egyszerűséggel visszaminősítené a vicc kategóriába.

(Most komolyan, Mészáros Lőrinc vajon meddig jutna, ha cégeinek valós piaci körülmények között, valós versenyben kellene megmérkőzniük? Vajon a vagyona mennyiben az ő vagyona? És a Fidesz egy tisztességes választási rendszerben, ahol nem neki lejt a pálya, mekkora sikert aratott volna a választásokon? És Orbán leghangosabb kritikusai anyagi erőforrások és tisztességes alkotmány, illetve igazságszolgáltatás híján vajon mennyiben tudták, tudják a NER túlhatalmát érdemben megingatni?)
...

ÚJ LAKÁSHITELEZÉSI SZABÁLYOK JÖHETNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.04.


Sokkal kevesebb lakáshitelt vehetnének fel a jövőben azok az adósok, akik az alacsonyabb kamatterhek miatt gyorsabban átárazódó kölcsönt választanák. Emellett a teljes hiteldíj számítását is átalakítaná a jegybank annak érdekében, hogy az kifejezze a jövőbeni kamatkockázatokat.

Az adósság minden terhét kifejező mutató (THM) a jegybank szerint jelenleg nem biztosít megfelelő alapot a kamatkockázatok értékeléséhez. A gond – mint azt mi is tapasztaljuk –, hogy a most hitelt választók hajlamosak azt nézni, pillanatnyilag mennyivel olcsóbb a gyorsabban átárazódó kölcsön. A sorozatos figyelmeztetések szerencsére elég hatásosnak tűnnek, egyre több visszajelzést kapunk arról, hogy biztonsági okból a lakáshitelesek inkább a hosszabb kamatperiódus mellett döntenek (a kamatperiódus azt jelzi, hogy mennyi időre fixált, azaz nem változtatható meg a kamat).

Mivel a jelenlegihez hasonló alacsony kamatkörnyezetben – állapította meg az MNB friss Stabilitási jelentésében – a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamatlába jellemzően magasabb a gyorsan változó kamatozású termékekénél, így éppen a jövedelmi szempontból kifeszített háztartások lehetnek hajlamosabbak az utóbbit választani. A változó kamatozású hitelek magas állománya jelentős sérülékenységet hordozhat a fogyasztók korlátozott kockázatérzékelése és kockázatkezelési lehetőségei miatt.

Az MNB hangsúlyozza, hogy az elmúlt hónapokban a minősített fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bevezetésével és népszerűsítésével, de a jelzáloglevél-piac mélyítését támogató eszközei révén is támogatta a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek térnyerését. Részben ezeknek az intézkedéseknek a hatására a változó kamatozású hitelek aránya a jelentés szerint az új lakáshitel kihelyezéseken belül a 2017. augusztusi 42 százalékról 2018. március végére mintegy 18 százalékponttal 24 százalékra mérséklődött. A kockázatok további csökkenése, valamint azok újbóli felfutásának megelőzése érdekében azonban további szabályozói eszközök bevetését is indokoltnak tartják...

TORNYOK A VÍZBEN (ERDÉLYI VALÓSÁGIRODALOM)

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: MARKÓ BÉLA
2018.06.01.


Néha bizony felemelőbb a múlt, mint a jövő, és ez nemcsak a hőseposzok költőinek kedvenc ideája, hanem emlékirat-íróink is úgy gondolják, hogy van fejlődés, de lehetséges visszafejlődés is erkölcsben, nyelvi, kulturális, vallási türelemben. Már csak ezért is olvasok egyre szívesebben dokumentumirodalmat, és ezért vélem egyre jobban érteni, miért is volt nálunk akkora feladat a valóságértelmezés, hogy jelentős írók figyelmét jobban lekötötte ez a műfaj, mint a fikció. A minap egy másik, keserű évfordulónk is volt, annak példájaként, hogy nem mindig az egyre nagyobb tolerancia felé visz ezeken a tájakon az a bizonyos haladás: ezelőtt harminc évvel, 1988 áprilisában hirdette meg Romániában Nicolae Ceaușescu a településrendezési programot, amely sokezer, 2.500-3.000-nél kevesebb lakosú település felszámolását irányozta elő 2020-ig országszerte, és helyettük úgynevezett agráripari központokat hoztak volna létre. Közismert elnevezéssel ez volt a „falurombolási terv”, magam is láttam – és továbbítottam, ahova kellett – a marosvásárhelyi villamosművektől „kikerült” listát azokkal a Maros megyei falvakkal, ahol záros határidőn belül kikapcsolták volna a villanyáramot. A már régebb meghirdetett „társadalom-homogenizálási” elképzeléssel együtt ez nyilván arra is kiváló eszköz lett volna, hogy az egyes régiók etnikai arányait megváltoztassák. Szerencsére jött 1989 decembere, és a terv nagy része terv maradt...

ÍGY HAZUDTÁK PÖCEGÖDÖRBE AZ ORSZÁGOT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.06.04.


...A választások utáni ellenzéki közvélekedés egyik fontos alapköve volt, hogy a tudatlan vidéki tömegekhez nem is jutnak el a hírek, meg nem is értik azt, hogy mit jelent a korrupció.

Szerintem, és a médiahasználatot mutató kutatások is azt mutatják, hogy eljut hozzájuk, pontosan tudnak arról, hogy milyen korrupció van az országban. A közvélemény-kutatások szerint is, szinte mindenki szembesül a problémával.

A helyzet nem az, hogy attól lenne legitim a rendszer, hogy nem tudják mit csinál, hanem az, hogy úgy legitim, hogy tudják az emberek mit csinál.

A közbeszéd értelmezése ugyanis csak addig jut el, hogy ezek az emberek hazudnak és lopnak, de arról nincs szó ez mit jelent pontosan, sőt ellenkezőleg leginkább azzal intézzük el közösen mindannyian a dolgot, hogy:
– de máshol is lopnak
– ha mások lennének hatalmon azok is lopnának

Azzal, hogy nem ez a fontos prioritás az ország és saját életünk szempontjából. De ez egy ördögi kör. Hiszen valójában létezhet olyan ország, ahol kevesebbet lopnának, ahol lenne következménye a hazudozásnak. Ha mi tudatosan ilyen országot építenénk és együtt közösen megbüntetnénk azt aki anyagilag és morálisan megkárosítja a közt.

Csakhogy amikor azt mondjuk, hogy úgyis mindenki aki odakerül ilyen lesz, már meg is teremtjük a lehetőségét annak, hogy aki odakerüljön az olyan is lehessen.

A kormány pedig erre tudatosan játszik rá, előidézi azt a kognitív helyzetet amelyben mi is összekacsintunk Magyarország lerohasztásában. Ugyanis minél többet hazudnak és lopnak, annál nehezebb azt gondolni, hogy ezen lehet változtatni. Minél mélyebbre süllyedünk a szarban, annál nehezebb azt mondani ki lehet ebből jönni.

Így szép lassan elfogadjuk azt, ha azt hazudják, szarban élni természetes, mert mégis könnyebb elfogadni azt a hazugságot, hogy lehetetlen olyan életet élni, amelyben életünk nem egy pöcegödörben telik, mint szembenézni a lehetetlenek tűnő feladattal, hogy kijöjjünk onnan.

Meg hát ahhoz, hogy kijöjjünk szembe kéne nézni azzal a felelősséggel, hogy ha kis részben is de mi mindannyian is felelősek vagyunk a szarba csuszásért, hogy itt bár egy jól kitervelt elfoglalása zajlott és zajlik az államnak, de mi az állampolgárok sokasága, nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt ez ellen. Meg szembenézni azzal a kérdéssel, vajon ha megteszünk mindent egyénként, akkor is sikerülhetett volna megakadályozni ezt a morális lecsúszást a pöcegödör?
...

MEGAKADÁLYOZHATÓ LETT VOLNA-E TRIANON?


FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2018.06.02.


Két esztendő múlva következik a párizsi békeszerződés, vagy ahogy mi, magyarok ismerjük: Trianon századik évfordulója. Súlyos trauma ez a mai napig a magyarság számára, így egészen biztos vagyok benne, hogy beszélni kell róla, meg kell érteni, használva a történettudomány új és legújabb eredményeit.

Ezért hívtam meg a Franciapolitikába Ablonczy Balázs történészt, a párizsi Magyar Intézet egykori igazgatóját, az MTA Bölcsészettudományi Intézetének munkatársát, aki jelenleg egy Trianonhoz kötődő munkacsoportban dolgozik.

Ablonczy Balázs egyébként egy könyvet is írt Trianon-legendákcímmel, melyben a Trianonhoz kötődő legendákat, összeesküvés-elméleteket, tévesen elterjedt elméleteket elemzi. Rövid, olvasmányos és tartalmas kis kötet ez, amiből érdemes tájékozódni!

És most a Franciapolitikában Ablonczy Balázs elmondja nekünk is, hogy sorsszerű volt-e Trianon, mi okozta, és hogy hogy is volt az a dolog Clemenceau menyével…

Fogadjátok ezt az adást szeretettel!

TEGYE A SZÍVÉRE A KEZÉT, ÖN MIT ADNA A GYEREKE KEZÉBE: JÓKAIT VAGY J.K. ROWLINGOT?

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2018.06.04.


„Nem vagyok én szadista, hogy a 15 évesekkel Goethét olvastassak” – fakadt ki Imre Flóra egy minapi konferencián. A szakemberek szerint igencsak át kellene alakítani a kötelezők listáját, hiszen számos mű egyszerűen nem érthető a legtöbb mai gyerekek számára. De lenne megoldás arra, hogy meg is maradjon Jókai meg nem is: a nagyobb tanári autonómia.

Az oktatáspolitikai változások közül – talán a mindennapos testnevelés mellett – a kötelező olvasmányokról szóló vita éri el legjobban a közvélemény ingerküszöbét. A tízmillió oktatáspolitikai szakértő országában mindenkinek van véleménye arról, milyen könyveket kell előírni a gyerekeknek. Az iskolát már csak az emlékeiből ismerő korosztály leginkább azon a véleményen van, hogy maradjon minden úgy, ahogy volt: olvassák a mai gyerekek is a Kőszívű ember fiait, a Kincskereső kisködmönt, a Légy jó mindhalálig-ot, a Bánk bánt és társait, hiszen „mi is átrágtuk ezeken magunkat, a mai diákok is tegyék meg”.

Mások leginkább ideológiai okokból változtatnának a listán. A 2010-es évek elején, az új közoktatási jogszabályok alkotása idején Wass Albert, Nyírő József, illetve Kertész Imre alaptantervbe kerülése körül voltak ádáz viták. És egyre gyakrabban került elő az a vélemény is, sokszor a magyar tanárok részéről, hogy az olvasás megszerettetése miatt, nem lenne ördögtől való Harry Potterről és más populáris művekről is beszélni az iskolában.

Hoffmann Rózsa beköszönő beszédeiben ugyanakkor ezt egyenesen úgy állította be, hogy Harry Potter kiszorította János vitézt a tananyagból. 2017-ben az új Nemzeti alaptanterv (Nat) kidolgozásáért felelős Csépe Valéria viszont kijelentette: "Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait".

Végül – nem nagyon hallgatva a szakemberekre – az alaptanterv mostani változatában (és a kötelezően választandó kerettantervekben) e téren csak apró változások történtek, de alapvetően ugyanazt az irodalmi kánont írják ezek elő, mint mondjuk a 70-es években...

PINTÉR SÁNDOR CSALÁDI CÉGE CSAPOTT LE KULKA JÁNOS HÁZÁRA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.06.04.


A belügyminiszter lányainak többségi tulajdonában van az a cég, amely megvásárolta a színművész budai házát. A kft.-ben egy ciprusi hátterű cég a kisebbségi tulajdonos, Pintér felesége pedig az ügyvezető.

Címlapon hozta pénteken a Blikk, hogy Kulka János eladta budai házát. A bulvárlap természetesen ennek hatásvadász részét ragadta meg, és névtelen „közeli ismerősökre” hivatkozva elsősorban arról írt, hogy így akar új életet kezdeni a 2016-ban súlyos stroke-on átesett színművész. A házról csak annyi derült ki, hogy Budán, „nagyon jó helyen” található és „igazi ékszerdoboz”.

Csakhogy a polgári jogi ügyletnek politikai szála van, a híres művész ingatlanát ugyanis a Pintér Sándor családjának többségi tulajdonában lévő Immobil 2000 Ingatlanközvetítő és Hasznosító Kft. vásárolta meg – derül ki a földhivatali nyilvántartásból. Az adásvételt 2017 utolsó napjaiban jegyezték be, vagyis a bulvárlap beállításával szemben nem mostanában történt.

A ház kizárólagos tulajdonosa az Immobil 2000 Kft., teljesen tehermentes és valóban Buda egyik legfrekventáltabb részén található a 252 négyzetméteres ingatlan.

Pintértől Garancsiéhoz, majd vissza...

A LEGÉLHETETLENEBB OROSZ VÁROSOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.06.04.


Amikor egy posztban azt olvassa az ember, hogy a hely, ahol a szerző jár egy nukleáris apokalipszisba oltott Walking Dead helyszín, meg Mordor egyszerre, akkor abból rossz már nem sülhet ki. Nem is sült, ráadásul Gábor (akinek korábbi írását itt olvashatjátok) nem csak egy, hanem rögtön két ilyesmi helyszínen is járt Oroszországban és szerencsére nem csak megírta, de jó sok fotót is küldött. Öveket becsatolni, indulunk, lesz meglepetés is!

„Volt szerencsém nemrég chocoMe-s partnerlátogatásból kifolyólag eljutni az Urál hegység egy újabb városába, Cseljabinszkba, amitől kaland szempontból ugyanekkor nem vártam túl sokat. (Félelmem nagyrészt be is igazolódott később).

Arra gondoltam, hogy visszafelé viszont nem egyenesen Moszkvába megyek, hanem teszek egy karikát Magnyitogorszkba, ami Oroszország toronymagasan legszennyezettebb/legélhetetlenebb városa, de világviszonylatban is benne van az előkelő első tízben.

Repülőjárat nincs a két város közt, ezért vonatozni kényszerültem, s ha már a legbrutálabb helyre megyek, úgy határoztam, hogy a „házhozszállítás” is legyen méltó hozzá. Ehhez pedig fapadosvonatozni kell.

Egy olyan nagy kabinba vettem a legolcsóbb helyjegyet, amiben utazott vagy ötven ember, ráadásul elég közel egymáshoz, kikandikáló lábakkal és teljes élettér-megmutatással. Ez a kaland már méltóbb volt egy Pajéhali! kalandhoz.

Amikor nagyobb a baj, mint Csernobilban

Cseljabinszk tőszomszédságában volt megtalálható a nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző Mayak-gyár, ahol sajnos több baleset is történt, a legnagyobb ezek közül 1957-ben.

Ennek következményeképpen nagy mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel, és sokáig azért nem tudtunk erről a történetről, mert egyszerűen el volt titkolva. A hely nevét sokáig más kódszóval helyettesítették, később pedig meg is változtatták, Ozerszkra, és úgy tettek, mintha nem is történt volna semmi.

A lakosokat azonban nagyon nem zavarhatta a csernobilinál is nagyobb katasztrófa, mert jelentős kitelepítések nem történtek, sőt, Ozerszk ma is éli átlagos életét. Azt azért hozzá kell tenni, hogy zárt város, ahová én például nem tudnám betenni a lábam. (Csernobilba bejutottam, azonban ide most nem is igazán vágytam).

Nos milyen város is a mai Cseljabinszk? Hát egyrészről „nagy” (1,5 millió lakosával Oroszország 8. legnagyobb városa), másrészt ha nagyon minősítenem kellene, akkor erősen kellene keresnem a további jelzőket rá...

A MATOLCSY-BIRODALOM JOBBAN TETTE VOLNA, HA KAPARÓS SORSJEGYBE FEKTETI A MILLIÁRDJAIT

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.06.04.


- Az MNB-alapítványok cégei 400 millió forint profitot jelentettek 2017-re úgy, hogy 170 milliárd forintnyi vagyon volt bennük. Ez nagyon gyenge teljesítmény.

- Igaz, 100 milliárd csak év végén került hozzájuk, addig közvetlenül az alapítványoknál volt, de 70 milliárdból fialtatni 400 milliót se nagy művészet.
- Maguknak az alapítványoknak 2,8 milliárd forint bevételük volt, elsősorban pénzügyi befektetéseikből.
- A bevételből 660 millió forint fizetésekre ment el.
- Emellett az alapítványok cégei is elköltöttek félmilliárdot fizetésekre, vagyis az alapítványok és a cégek együtt bő 1,1 milliárdot költöttek személyi kiadásokra.
- Az alapítványok 2017 végén átpakoltak 100 milliárd forintot a cégbirodalom központi vállalkozásába. Ami ebből a pénzből 75 milliárdot elsuvasztott a saját alapkezelőjébe, 7,8 milliárddal pedig meghitelezte az épp Takarékbankká alakuló FHB Bankot.

A jegybank Pallas Athéné alapítványai által létrehozott és birtokolt cégháló összesen 401 millió forint profitot (adózott eredményt) termelt 2017-ben – derül ki a cégek éves jelentéseiből. Ez nevetségesen kis összeg ahhoz képest, hogy a cégek összesített vagyona (eszközállománya) az év végén 167 milliárd forint volt: a PA-vállalkozások mindössze 0,2 százalékkal tudták megfialtatni a vagyonukat.

A helyzet annyira azért nem rossz, mint első pillantásra tűnik. A jegybank alapítványai ugyanis 2017 végén lapátoltak bele bő 100 milliárd forintot a céghálójuk központi vállalkozásába, az Optima Befektetési Zrt-be. Vagyis az év nagy részében az Optima nem rendelkezett ezzel a pénzzel, így nem fair számon kérni rajta, miért nem sáfárkodott vele jobban. Az Optima 100 milliárdja nélkül a céghálóban „csak” 65 milliárd forintnyi vagyon volt. Vagyis a helyzet annyira nem rossz, mintha 167 milliárdos vagyonból csináltak volna 401 millió forint profitot, de még mindig elég kétségbeejtő:

ha 65 milliárddal számolunk, akkor is csak 0,6 százalékkal sikerült bővíteni a vagyont.

Összehasonlításul: a BAMOSZ oldalán találomra kiválasztottuk az egyik honi hitelintézet közvetlen ingatlan befektetési alapját. (Azért ilyet választottunk, mert az utóbbi időben az alapítványok rendre kifejtik, hogy vagyonuk immár ingatlanban áll.) Év eleji befektetés esetén az elmúlt évre közel 3,5 százalékos hozamot sikerült volna elérni, ami jócskán felülmúlja az MNB pénzén elért teljesítményt...

10x10 CENTIS KANÁRISÁRGA JEL A SZÍV FÖLÖTT

INDEX - FORTEPAN 
Szerző: KISS ESZTER, BARAKONYI SZABOLCS
2018.06.03. 


Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Tíz. Ennyi a sárga csillagot viselőkről készült fotók száma a Fortepanon. Még kevesebbet ismerünk név szerint közülük. Olyat, aki maga mesélheti el történetét, egyetlen egyet. Ő Szilárd Vera. Nemcsak a Fortepanon kevés a holokauszt-témájú kép. A legtöbbet, köztük a Szilárd család eredeti fotóit őrző Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárának holokauszt-gyűjteménye nagyjából ezerháromszáz fényképből áll – ami viszonylag kevésnek tűnik a magyarországi holokauszt történelmi traumájához mérten. A kevés elkészített fotóból még kevesebb maradt fenn, leginkább Budapesten készült csillagos igazolványképek.

A zsidó munkaszolgálatosok az első években fotózhattak, de Ukrajnában már le kellett adni a gépet. Ugyanígy nem volt már fényképezőgépe és lehetősége az 1944 tavaszán, nyarán gettóba zárt és deportált vidéki zsidóságnak sem. Nincsen egyetlen kép a budapesti gettóról sem. A csendőrök, rendőrök, nyilasok, végrehajtók a háború után nem őrizték meg emlékfotóikat, ha egyáltalán készítettek ilyeneket. Megsemmisítették a magyar haditudósítók által készített felvételek negatívjait is.

A nyolcvanas évekre viszonylag sok fotó került a gyűjteménybe, de azok, akik azonosíthatták volna a rajtuk szereplőket, meghaltak. Így nemcsak fotók, hanem információk is elvesztek a pártállami évtizedek holokausztot elhallgató politikája miatt.

A most közölt öt régi fotó a hátoldalára írtak szerint 1944. június 5-én készült. Ekkor már két hónapja kötelező a sárga csillag viselése. A képeken szereplő kislány, a tizenharmadik születésnapját a német megszállás másnapján ünneplő Szilárd Vera ma 87 éves. Ő mesélt nekünk...

AZ ÁLLAM MEGVESZI MÉSZÁROS LŐRINCTŐL AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB NAPERŐMŰVÉT

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.06.04.


Megy már a DD

- tudtuk meg több iparági forrásból is. Azt írták körül így, hogy Mészáros Lőrinc naperőművét hamarosan megvásárolhatja a magyar állam.

A DD (Due Diligence) a bevásárlás előtti átvilágítást jelenti. Mészáros Lőrinc eddig állami megrendeléseken keresztül jutott elsősorban pénzhez, illetve komoly hiteleket is felvett bevásárlásaihoz bankoktól, továbbá a tőzsdén részvények eladásával is szedett be pénz vállalatai számára, szóval sok forrása volt fantasztikusan gyors meggazdagodásának.

De most először fordul elő, hogy egy céget ő ad el az államnak, és így juthat tőkéhez.
A Mátrai Erőművel együtt szerezte meg

A Mátrai Erőművet a német RWE nevű óriásvállalat vette meg a magyar államtól, még a Horn-kormány idején. A németek tavaly túladtak a Paks utáni legnagyobb magyar áramtermelőn, a vevő egy cseh - magyar konzorcium volt. Magyar részről Mészáros Lőrinc volt az érdekelt a Status Power Invest nevű cégén keresztül, cseh (és szlovák) oldalról pedig az Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH).

Mészáros a sikeres bevásárlás után néhány hónappal megállapodott az EPH-val, hogy 2019-ig két részletben kivásárolja őket, és az erőművet bevitte az egyik tőzsdei cégébe (Opus Global), és Beatrix nevű lányát tette az erőmű felügyelő-bizottságának elnökévé. Az MVM-nek maradt egy kisebbségi tulajdona (ami már az RWE idején is megvolt), de az erőmű egyértelműen fő tulajdonosa Mészáros Lőrinc lett.

Mészáros azt mondta, hogy más elképzelései voltak neki és a cseheknek az erőmű jövőjéről, ezért kellett kivásárolnia őket. Az EPH kirúgásokkal és más megszorításokkal még gyorsan kisajtolta volna az erőműből, amennyit bír, de Mészáros azt mondta, hogy neki komolyabb tervei vannak.

A Mátrai Erőmű lassan elöregszik. Vagy fel kellene újítani rengeteg pénzből, vagy be kell zárni egymás után a blokkjait öt-tíz éven belül. Mivel a közeli lignitbányából származó üzemanyagra épülő technológia se nem túl hatékony, se nem környezetbarát, ezért már az erőmű megvásárlásakor is az volt az iparági konszenzus, hogy a Mátrai Erőművet elsősorban annak éri meg megszereznie, aki majd a kormánytól elegendő támogatást szerez a bezáráshoz, rekultivációhoz, vagy esetleg egy nagyon drága, de zöldebb technológia bevezetéséhez...

CSAK JELZEM A FIDESZÉKNEK: A NŐ NEM EGY MÁSIK ÁLLATFAJ, HANEM EMBER, CSAK ÉPPEN MÁSNEMŰ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.06.03.


...Tessék mondani, nem az van, hogy a család férfi ÉS nő? Mármint nemzetileg és alaptákolmányilag, mélymagyarilag és kereszténygyökérileg is. Azt lehet tudni, hogy a férfiak már megoldották ezt a kérdést? Mármint ők gond nélkül össze tudják egyeztetni a családi és a munkahelyi feladataikat? A pasik már csuklóból főznek, mosnak, vasalnak, takarítanak, gyereket nevelnek, szülőire járnak, beteget ápolnak, bevásárolnak, bibis térdet gyógyítanak, gyerekorvoshoz rohannak, megtervezik a heti menüt, krumplit hámoznak és mindezek mellett a munkahelyen is daliásan helyt állnak? Nekik már nem kell segíteni? Csak a nők ilyen balf… akiknek külön uniós és szécsényiprogramos pénzekből kell megszervezni a tanácsadást?

Tudom persze, hogy kereszténykonzervéknek sajátos elképzeléseik vannak a nők és férfiak szerepéről. Ennek legékesebb példája a vadiúj Kásler miniszter könnybe lábadt agyú elmélkedése a régi szép időkről, amikor anyu nyolcat is szült egyszerre, apu szántott és mindenki boldog volt, mint a hétszentség. Csak hát közben elszáguldott mellettünk a huszadik század (és a tizenkilencedik is), a huszonegyedikben pedig vannak olyan nők, akik azt merészelik gondolni, hogy egyenrangúak a férfiakkal. Sőt, olyan férfiak is vannak, akik szintén így gondolják. Bár egy rendes fideszes pontosan tudja, hogy a nő kicsit másodrendűrangú, kicsit hülyécskébb, mint például Németh Szilárd, a nők gyengék, ezért miniszternek biztosan nem alkalmasak, érzékenyek, dehát a fő feladatuk úgyis a bőgés és a házimunka (meg persze a szülés, de az csak természetes). Aki nem így gondolja, az csak liberális buzi lehet, aki amúgy sem tudja eldönteni, hogy ő férfi, vagy nő. Esetleg egyik sem.

Csak azt akartam volna kihozni ebből a hendei mélykeresztény bölcsességből, hogy talán érdemes lenne eltöprengeni azon, hogy ma már vannak olyan elvetemült nők, akik jártak az űrben, repülőgépet, kamiont vezetnek, ipari alpinistának állnak, mérnökök, orvosok, esztergályosok, sírkőfaragók lesznek. Vagy akármik, amik csak lenni akarnak, ugyanis – a fizikai különbözőségből eredő képességeket leszámítva – egy nő is bármire képes, amire egy férfi. Ugyanis a nő nem egy másik állatfaj, hanem ember, csak éppen más nemű.

És miután a nők elég régen űzik azt a sportot, hogy helyt állnak a munkahelyen és otthon is, lehetséges, hogy nem őket kellene erre oktatni. Hanem mondjuk a férfiakat. Nem mindet persze, mert a normálisabbja számára természetes, hogy a főzés-mosás-takarítás-gyereknevelés-betegápolás nem női kiváltság, hanem az élet szerves része és éppen úgy az ő dolga is, mint a párjáé. De például a középkorba visszavágyódó bácsikáknak nem ártana egy szeminárium erről. Lehetőleg még az előtt, hogy nekilátnak közpénzből ökörségeket beszélni.

MINDEN TIZEDIK EURÓT VISSZAKÉRI AZ BRÜSSZEL: SZÁZMILLIÁRD FORINT UNIÓS TÁMOGATÁST BUKHATUNK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.06.04.


Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, és mint akkor meg is írtuk, 1200 milliárd forint összértékű, közbeszerzést vizsgáltak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti termésből. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, a 34 kiválasztott projekt fele pedig olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

A napokban megérkezett az eredmény, és nem jobb az előzmények alapján vártnál az Európai Bizottság levele. A 24.hu brüsszeli forrása szerint:
- a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.
- Az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

Egytől négyig

Az unióban alkalmazott négyes skálán a legjobb az egyes osztályzat, Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javítások szükségesek. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságait, a négyes pedig már a működésképtelenséget jelenti. Kapott ennél már rosszabbat a magyar rendszer, igaz, csak egyszer, a 420 milliárd forintos víziközmű-beruházások és a hozzá kapcsolódó brutális tanácsadói közbeszerzések vizsgálata kapcsán. Azt állapították meg, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért négyes osztályzatot adtak. Sem a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., sem a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem volt képes kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat, pedig az auditorok szerint 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni. Akkor az bizottság 25 százalékos korrekciót javasolt az addig megkötött szerződésekből, a bizottság levele után született kontraktusok pedig nem számíthattak egyetlen euró támogatásra sem...

LÉTMINIMUM ÉS TÁRSADALMI MINIMUM 2017-BEN

POLICY AGENDA
Szerző: Policy Agenda
2018.05.31.


A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján 2016-ban és 2017-ben is közzétette a létminimum értékeket. A rendszerváltástól kezdve ezt a munkát egészen 2015-ig a Központi Statisztikai Hivatal végezete, ugyanakkor olyan fontos társadalmi mérőszámnak tartjuk, amely évről évre visszajelzést ad a társadalmi folyamatokról.

Létminimum 2017

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Az általunk is kimutatott létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. Azaz, ha bármilyen váratlan kiadás szükséges, akár kisebb háztartási gép cseréje, vagy átmenetileg is betegség miatt jövedelem-kiesés lép fel, akkor nincsen erre fedezete a háztartásnak.

2017-ben a korábbi KSH módszertan, és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy főre jutó összege: 90.450 Ft volt. Ez két keresős és két gyermeket nevelő háztartás esetében: 262.305 Ft.

2016-ban a létminimum összege 88.619 forint volt.

Magyarországon 2017-ben ez alapján a háztartások 25%-a élt a létminimum háztartásra jutó összegét el nem érő bevételből. Ezek a háztartások nagyobb létszámúak, mint a létminimum felett élők, ezért a magyar társadalom 30%-a él olyan háztartásban, amelynek nincsen akkor háztartási szintű bevétele, amely fedezi a létminimum összegét.

Társadalmi minimum 2017

A létminimum értékének 2017. évi bemutatásakor is jeleztük, hogy a szükséges egy régi-új mérőszám a társadalmi minimum értékének meghatározása.

A társadalmi minimum meghatározása a Policy Agenda által kifejlesztett módszertanon alapul, ugyanazon a definíción alapul, amelyet 1990/1991-ben dolgozott ki a létminimummal foglalkozó parlamenti albizottság. Ez alapján a társadalmi minimum a következőt fejezi ki:

„szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre.”

A Policy Agenda építve a létminimum számításra 2018-ban első alkalommal közli ezt az értéket (2017. évre, 2016. évre és 2015. évre vonatkozóan). A háztartások költségvetési (részletes kiadási és bevételei adatait tartalmazó adatok) statisztikai adatbázisa segítségével meghatározzuk, hogy különböző háztartások esetében mekkora a létminimum összege a vizsgált évben. Ezt követően meghatározzuk, hogy a létminimum felett élő háztartások esetében melyek tudnak megtakarítani az adott hónapban megszerzett jövedelmükből.

Annak érdekében, hogy ne torzítson aránytalanul a kapott minta, ezért feltétel továbbá az is, hogy a háztartás megtakarítási képessége ne legyen irreálisan nagy vagy kicsi. Ezért figyelmen kívül hagytuk a megtakarítással rendelkező és létminimum felett élő háztartások közül legalacsonyabb és legmagasabb megtakarítási összeget bevallók 5%-át.

Ez alapján 2017-ben az egy fős háztartás társadalmi minimum értéke: 117.720 Ft. A létminimum számításnál ismert módszertan alapján meghatározható a különböző háztartástípusok társadalmi minimum értéke. Ez alapján egy aktív korú háztartás két felnőtt és két gyermek esetében: 341.388 Ft a társadalmi minimum értéke.

Mindezek alapján 2017-ben a magyar háztartások: 48%-a tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé, ez alapján kiszámolva kijelenthető, hogy a lakosság 53% olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelemi szint.

2016-ban a társadalmi minimum összege 112.136 forint volt...

HERCZOG MÁRIA: MESSZE VAGYUNK MÉG A VÁLTOZÁSTÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.06.04.Újabb nemzetközi gyermekjogi szervezet választotta munkatársnak Herczog Mária szociológust. A gyermekek jogainak legismertebb hazai szakértője, a Család, Gyermek és Ifjúság Egyesület vezetője korábban volt már az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, a brüsszeli központú Eurochild elnöke, most pedig a Child Rights Connect (A gyermeki jogok összekötnek) nevű, civil szervezeteket segítő világszervezet végrehajtó bizottságának tagja lett. Június 1-től az Egyesült Államokban dolgozik, Az Ohio állambeli Columbusban értük el.

- A magyar közvéleményt legfeljebb akkor érdeklik a gyermekek jogai, ha valahol nagyon szélsőségesen megsértik ezeket, vagy még akkor sem. Kilógunk a nemzetközi sorból?

- Magyarországon nagyon kevés szó esik a gyermeki jogokról, és amikor szóba kerül, akkor is inkább negatív felhanggal. Olyanokat hallani: “inkább a kötelességeiket ismernék a gyerekek”, “a felnőttek eszköztelenek a gyerekekkel szemben, mert annyira védik őket a gyermeki jogok”. Ahogyan az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága többször is megfogalmazta ajánlásaiban, sem a szakembereket, sem a gyerekeket, szülőket, sem a szélesebb közvéleményt nem segítik megfelelően a mindenkori kormányok a gyermeki jogok megismerésében, alkalmazásában. Nem lehet felállítani összehasonlító listát, hogy hol állunk, sokféle szempont van, de az bizonyos, hogy sokat lehetne és kellene tenni azért, hogy mindenki értse és el tudja fogadni, hogy a gyerekek jogainak biztosítása nem sérti senkinek az érdekeit, és arra tanítja a gyerekeket, hogy az ő jogaik elismerése egyben azt is jelenti, nekik is tiszteletben kell tartani másokéit, mindenki értékes és fontos tagja a közösségnek, megérdemli a tisztességes bánásmódot, a jólléte biztosítását minden lehetséges eszközzel.

- Nemrég hozta nyilvánosságra a 2017-es év gyermekjogi jelentését a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Azt írják, átlagosan minden tizedik magyar gyereket ér valamilyen erőszak és nem csökken a roma gyerekeket érő iskolai szegregáció sem, sőt az egyházi iskolákban terjed. Néhány napja írtuk meg, hogy Kerecsend csaknem félmilliárd forintos pályázati pénzekről mondott le, mert az ott élők nem kértek a szegregáció felszámolását segítő programokból. Hová vezet ez?

- A szegregáció minden formája gyerek- és közösségellenes, nagyon súlyos következményekkel jár, ha a gyerekek jelentős része esélyt sem kap arra, hogy kibontakoztathassa a képességeit, kiegyenlíthesse a hátrányait. Ennek az egész közösség nagyon súlyos kárát látja. Miközben kampány folyik mind több gyerek születéséért, a megszületett gyerekek negyede súlyosan veszélyeztetett, hogy szegénységben, esélyegyenlőtlenségben nő fel. Ez már olyan mértékű, hogy nemcsak az egyéni boldogulás esélyét és az életminőséget gyengíti, hanem társadalmi szintű károkozás. A szegregáció bármely formája nyilvánvalóan minden egyházi tanítással ellenkezik és sajnálatos, hogy a közvélemény támogatja ezt a szégyenteljes irányt, ami ellentmond minden vallás tanításainak.

- A fizikai, lelki erőszakra miért ad más válaszokat a magyar társadalom, mint egy "normális ország”?

- Ez részben összefügg a közhangulattal, ami a felfokozott ellenségkeresés és “harci készültség” következménye. Ahhoz, hogy a gyerekekkel – és mindenki mással - szembeni lelki, szóbeli és fizikai erőszak elfogadhatatlan legyen, komoly erőfeszítéseket kellene tenni a képzés, tömegtájékoztatás, gyereknevelési és egymás közötti kommunikációs szokások megváltoztatásáért. Ha például az ellenőrök következmények nélkül vegzálhatják a hazai és külföldi utasokat, ahelyett, hogy segítenék őket, ha természetes, hogy a szülő azt kéri az óvónőtől, hogy jól “gyepálja el” a gyereket, ha nem viselkedik jól, ha jogerős bírói ítélet születhet arról, hogy a szülő helyesen teszi, ha veréssel neveli a gyerekét, ha a gyerekek és felnőttek megalázhatók hivatali, igazgatási eljárások során minden következmény nélkül, ha politikai vezetők egymást gyalázhatják, korlátozhatják jogaik gyakorlásában a parlamentben minősíthetetlen stílusban, akkor még messze vagyunk attól, hogy változás történjen...


EZ MOST NEM JÖTT BE A NAGY STRATÉGÁNAK: SZLOVÉN PROTEZSÁLTJA ÚGY GYŐZÖTT, HOGY VESZTETT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.04.


- A masszív propaganda ellenére a szlovénokat nem lehetett megetetni a náluk is kósza jelenségnek számító migránsokkal

- Soros György ismét a kvóták ellen foglalt állást, de ettől még ő marad a fő közellenség. Az antiszemitizmushoz sincs szükség zsidóra

- A sajtó minősége alapvetően befolyásolja, hogy a társadalmak képesek-e felismerni a saját érdekeiket

Bloomberg

Orbán Viktor szövetségese pirruszi győzelmet aratott a szlovén választásokon, miután ellenfelei, akik elutasítják Jansa menekültellenes álláspontját, azt ígérik, hogy megakadályozzák a Demokrata Párt kormányalakítását. A befutó politikai tömörülés ugyanazt hangoztatta a kampányban, mint ami hatalomra emelte a nacionalistákat a szomszédos Olaszországban: szó sem lehet migránsokról. Az eredmény azonban arra utal, hogy Szlovénia kitart a középutas politika mellett. Ez egyben vereséget jelent a szomszédságban az olasz, a magyar és az osztrák populisták számára. Janza Orbánnal az oldalán küzdött a választási hadjáratban és dicsérte annak célját, az illiberális demokrácia megteremtését, noha a kurzus szembefordította Magyarországot az EU-val. A londoni Teneo Intelligence kockázat elemző szakértője úgy véli, hogy a szlovén politikus hiábavaló győzelmet aratott.

Die Presse

Janez Jansát ideológiailag nagyon sok minden fűzi össze Orbán Viktorral, aki jócskán kampányolt mellette. Ugyanakkor az SDS határozottan cáfolja, hogy a Fidesz bármiféle támogatást, így pénzt adott volna a szlovén párthoz közelálló sajtónak. A két politikus életrajza között mindenesetre rengeteg a hasonlóság, és a bírálók attól tartanak, hogy ha netán Jansa kerül hatalomra, akkor a magyar modellt követi majd. Mindketten a nemzeti önzésre tették fel tétjüket és populista módon óvnak Európa iszlamizálódásától. Orbán Sorost vádolja azzal, hogy destabilizálni igyekszik az országot, szlovén szövetségese pedig a volt államfőt, Kucant pécézte ki elsőszámú ellenségnek. Ám a lelki rokonságon túllépve fontos különbség, hogy Jansa a kormányalakítás során bőven kompromisszumokra kényszerül. Azon kívül ő egyértelműen az EU mellett van, pártja pedig semmilyen gondot nem okoz az EPP számára. Továbbá nem az oroszoknál, törököknél vagy azerieknél keres szövetségeseket, hanem a közép-európai szomszédok körében. Már jelezte, hogy szoros együttműködésre törekszik a V4-ekkel, illetve Ausztriával, ami kormányra kerülése esetén azért hatalmi eltolódásokat eredményezhet az EU-ban...