2016. július 23., szombat

NEMZETI ELITÜNK, NÉPÜNK KRÉMJE, ORSZÁGUNK TETEJÉN A TEJSZÍNHABOS KOKTÉLCSERESZNYE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.23.
 
 


A CSÓK GYÓGYÍTÓ HATÁSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.23.


A csók nemcsak a romantikus szerelem és a szenvedély szimbóluma, hanem terápiás hatása is van. Csökkenti például a fej- és a hátfájást.

A Current Pharmaceutical Design című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a csókolózás alatt a szervezetben kibocsátott oxitocin csökkenti a fájdalmat, valamint a depressziót, ami gyakran együtt jár a fájdalommal.

A csók ugyanakkor erősíti az immunrendszert, mivel a csókolózók 10 másodperc alatt 30 millió baktériumot cserélnek, ártalmasat is, ha valaki beteg. Ezek között van a streptococus vagy az Epstein-Barr vírus, amely átadja a „csókbetegséget” , a mononukleózist.

A baktériumcsere azonban pozitív is lehet, mert a jó baktériumok is részei, amelyek erősítik az immunrendszert azzal, hogy növelik az antitesteket. A csók egyben endokrin-szabályozó is.

„Amikor megcsókoljuk partnerünket, a gyerekeket vagy egy szeretett állatot, ez stimulálja a hypotalamus és a mellékvese zónáit, amelyek rengeteg hormont  bocsátanak ki – magyarázta a la Repubblicának Andrea Lenzi, az olasz endokrinológiai társaság elnöke – közöttük van a dopamin, a szerotomin és az endorfin. A csókok felsorakoztatnak rengeteg hormont, a kortizoltól a férfi- és a női hormonig, az endrokrin idegközvetítőkig. Ezért van az, hogy csókolózás közben kipirulunk és gyorsabban ver a szívünk. Eddig azonban még kevés kutatás folyt e területen.”

ITT OLVASHATÓ

NEM MENEKÜLT A MÜNCHENI ÁMOKFUTÓ

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.23.


Német-iráni kettős állampolgár. Hogy milyen családból származik, hány generáció választja el a bevándorló ősétől talán sosem fogjuk megtudni. Sokan azt mondják, hogy "Allahu akbar"-t is kiabált, más pedig a német voltát hangsúlyozó kijelentéseket mondott. És a piros hátizsák mellett nem lennék meglepve, ha a nagy szakáll is meglenne, hogy még a télapós személyleírás is valamennyire stimmeljen. Mert akár ez mind belefér egy emberbe. Az pedig, hogy nem menekült volt, nem jelent sok vigaszt: Ugyanis ez a hosszabb ideje zajló integráció kudarcáról állít ki egy bizonyítványt.

Nizza kapcsán is hallom: A vallási, világnézeti okokat sokan kisebbítik azzal, hogy egy őrült iszlám hitűeket is ölt. Kérem szépen: A vallásháború egyik dimenziója pont az iszlám két nagyobb ága közötti konfliktus. Ennek ne lenne vallási vonzata? A Korán-t bárki elolvashatja, átböngészheti. Nem lesz tőle kisebb vagy nagyobb ember, még csak szakállasabb sem. Csak éppen egy érdekes új perspektívát kap. 
 
A Korán és a kapcsolódó művek szerint szerint az Iszlám tökéletes vallás, tökéletes törvényekkel. Aki ebben hisz, az nem fog olyasmibe hinni, mint a női egyenjogúság, vagy hogy a különböző vallások egyenrangúak. Aki pedig úgy gondolja, hogy az akkori törvények ma már nem helyén valók, az már nem hisz a leírt Iszlám tökéletességégében. Őket könnyű hitehagyónak tekinteni, még akkor is, ha magukat iszlám hitűnek vallják. 
 
A kereszténységben a hasonló reformer elképzelések könnyen kapták meg az eretnekség jelzőjét, és nem igazán érzem azt, hogy az eretnekek üldözésének ne lett volna vallási vonzata. A mérsékelt hívőt a fanatikus rosszabb esetben hitehagyónak látja, jobb esetben viszont a mérsékelt nézetekben nem hisz, hiszen a Korán azt is elmondja, mikor kell más népek, más emberek felé barátságot színlelni. Az "őket is figyelő nagy testvérnek" szóló színlelés gyanúja pedig minden mérsékelt tanítást érdekes perspektívába helyez...
 

ORBÁN VIKTOR, A TUSVÁNYFÜRDŐI BŐRHARISNYA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.23.
 
 

ORBÁN BEJELENTETTE BRÜSSZEL BUKÁSÁT

444.HU
Szerző: Tbg
2016.07.23.


„Másképpen lehet itt beszélni a politikáról, mert ez egy szabadegyetemi tér”
- kezdte beszédét Orbán Viktor Tusványoson, majd rögtön figyelmeztette is a hallgatóságát, hogy amit mondani fog, abból „baj lesz”.

A kormányfő nem először mondott Tusnádfürdőn nagy hatású beszédet, két évvel ezelőtt itt vezette be a későbbi politikáját is meghatározó illiberális kifejezést.

Hasonló merészséggel fogalmazott ezúttal is: beszédében többször kijelentette, hogy az Európai Unió politikai vezetése, az Európai Bizottság megbukott.

Orbán szerint ennek éppen az az egyik oka, hogy az európai elit, ma nem mer úgy beszélni az EU-t övező problémákról, ahogy például ő teszi. Márpedig a tusványosi szabadegyetem ettől szabadegyetem, és nem propagandatábor.

„Én viszont beszélni fogok, érzékeny kérdéseket fogok önök elé tárni. Mindezt olyan módon fogom csinálni, amely beszédmód ma be van tiltva Európában.”

Kirekesztéssel, leminősítéssel, a fősodorból történő száműzetéssel van betiltva, tette hozzá.

De, az hogy Magyarországot a fősodorból kifelé szorították 2010 óta – a keresztény alapokat megerősítő alkotmánya miatt, a demográfiapolitikája miatt, a határon túli magyarság egyesítése miatt – „ma már inkább előny, mint hátrány.”

„Így lesz a kivételből, a fekete bárányból nyáj.”...


ITT OLVASHATÓ

ERDOGANNAL VÉGKÉPP ELSZALADT A LÓ - VISSZA ÁZSIÁBA

MANDINER BLOG
Szerző: Bakó Bea
2016.07.23.


Az egy héttel korábbi puccskísérlet óra naponta érkeznek a hírek Törökországból az ezerszámra letartóztatott feltételezett puccsistákról és az állásukból tízezrével felfüggesztett állítólagos puccsista szimpatizánsokról. Lassan már felmerül az álnaiv kérdés, hogy ha tényleg ennyien részt vettek a puccsban felsőbb szinteken (hiszen a parancsot teljesítő beosztott katonáktól ebben a vonatkozásban eltekinthetünk), akkor hogyhogy az mégis elbukott?
 
Erdoğan bosszúhadjárata – illetve bosszúhadjáratnak álcázott belső tisztogatása – eddigi csúcspontját ott érte el, hogy az elnök belengette a halálbüntetés visszaállítását. Majd biztos, ami biztos, egyoldalúan (és egyébként jogszerűtlenül) felfüggesztette az Európai Emberi Jogi Egyezmény alkalmazását is; ami többek között előír néhány alapvető büntetőjogi garanciát, és az egyik kiegészítő jegyzőkönyve pont a halálbüntetést is tiltja.

El kell ismerni, hogy az egyezménynek érvényt szerző strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság – amely nem az EU bírósága, hanem a 47 tagállamú Európa Tanács nemzetközi szervezet alá tartozó testület – nem teljesen ok nélkül népszerűtlen sokak szemében, mivel időnként hajlamos túlságosan kiterjesztően értelmezni az amúgy tényleg alapvető fontosságú alapjogi garanciákat. Az egyezménynek viszont pont az ilyen esetekben lenne különös jelentősége; amikor egy részes államban tömegeket fenyeget az inkorrekt, politikai alapú büntetőeljárás (netán eljárás nélküli büntetés) veszélye, ténylegesen hatékony belső jogorvoslati kilátások nélkül. Persze az egyezményben foglalt jogokat megsértő országokkal szemben eddig is viszonylag szerény eszközei voltak a strasbourgi bíróságnak, hiszen csak kártérítés és a perköltségek megfizetésére kötelezhette az érintett államot...
 

HOGYAN KELL A HELYZETNEK MEGVÁLTOZNIA NYUGATON?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.07.23.


A populista demokrácia előretörésének csak apropója az iszlám (kulturális sokk), mögötte ott van az is, hogy a kapitalizmus a gazdasági és politikai elit érdekeinek megfelelő jogszabályi környezetben fokozatosan elveszítette a szabad piacra jellemző mobilitását (az ún. amerikai álom vége), ennek köszönhetően nőnek az egyenlőtlenségek, erősödik az erkölcsi ellenállás az igazságtalan, korrupt, a közcélokat tekintve impotens, oligarchikus intézményrendszerrel szemben, amire a tömegek az állami szerepvállalás iránti tovább erősödő igénnyel válaszolnak, ez azonban csak elmélyíti a problémákat, úgyhogy végül nem látszik, hogy a rezsim alapvető korrekcióra lehetne képes, amivel elveszíti a mai vesztesek perspektivikus lojalitását is. Nő az ellenállás és a polgárháborús riogatás divatja, mígnem divatos lesz a gyakorlata is.
 
Az események haszonélvezői (a keleti diktátorok, a nyugati szélsőséges pártok és a feltörekvő demagógok) az eseményekkel a saját elgondolásaikat legitimálják, össze-vissza hazudozva stabilitásról, nemzeti érdekekről, jövőről, miközben azért változatlanul a Nyugat pénzén élnek, az országaik értékteremtő ereje csekély, a saját hatalmi cinizmusuk viszont már globális érdekű. A Nyugat-kritikájuk tendenciózus és hamis, a megoldásaik fenyegetést jelentenek -- immár valóban globális méretekben...
 

LAJOS! ROHADTOK BELÜLRŐL ÉS ROHAD MINDEN, AMIHEZ HOZZÁNYÚLTOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.23.
 
 

ANTISZEMITA-E MAGYARORSZÁG?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.07.23.


Nem szeretném megvédeni Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke interjúját, amelyet az Observernek adott, mert annak egyes részeivel nem értek egyet, más részét nem is értem, mint például amit Putyin Oroszországáról mondott. Abba a versenybe sem szívesen mennék bele, hogy Európában melyik ország leginkább antiszemita, noha tippem volna rá, de a bizonyítás nem éri meg az erőfeszítést.
 
Azt azonban szeretném megjegyezni, hogy a Lauder-nyilatkozat kapcsán olyan hazug szerecsenmosdatás folyik, ami ebben a formában egyszerűen nem igaz. Heisler András megfogalmazása ("a magyarországi zsidók biztonságban élnek hazájukban") ijesztő, mert azokra a megnyilatkozásokra emlékeztet, amelyeket magyar zsidó vezetők (más történelmi és földrajzi helyzetben) a holokauszt előtt tettek. Ugyanígy utasították vissza a külföldi zsidó szervezetek aggodalmait és figyelmeztetéseit. Nem állítom, hogy a mostani helyzet azzal azonos, de a Lauderrel szembeni megnyilatkozások olyan idilli képet festenek a "nem antiszemita Magyarországról", ami nem csupán a tények elferdítése, hanem közönséges hazugság.
 
Európában is nőtt az antiszemitizmus az antiliberális propagandának és az Izrael-ellenességnek köszönhetően. De a magyar antiszemitizmust az különbözteti meg minden más európai antiszemitizmustól, hogy Magyarországon a 2010 után bevezetett új rendszer maga antiszemitizmusra épül. Az állami ideológia antiszemita, a kormányzat (élén a miniszterelnöknek nevezett puccsistával) ad elő antiszemita elméleteket. Ez nem mindegy, ezekről nem kellene elfeledkezni, függetlenül attól, hogy Lauder miket beszél, miben van igaza, és miben nincs.
 
Heislernek az a kijelentése, hogy "a magyar kormány és a zsidó szervezetek között jelenleg konstruktív együttműködés folyik", a Mazsihisz legnagyobb szégyene. Úgyis mondhatnám, hogy gyalázata: egy olyan kormánnyal, amely minden tiltakozás ellenére felállította a Szabadság-téri náci emlékművet, és a mai napig is ott tartja, tisztességes zsidó szervezet nem is állhatna szóba. Ez a meghurcoltak és meggyilkoltak elárulása, az emlékük meggyalázása. Ezzel nem dicsekedni kellene, hanem szégyellni. S ha ez így van, akkor ez nem azt bizonyítja, hogy a kormány nem antiszemita, hanem azt, hogy ez a zsidó szervezet elvtelen és megalkuvó...
 
 

MENNEK A SZÁZMILLIÓK A VIZES-VB-S LÉTESÍTMÉNYEK TERVEZTETÉSÉRE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.07.23.


A jövő évi vizes-vb kapcsán az elmúlt hetekben több száz millió forint értékben kötött szerződést a világbajnokság kapcsán felújítandó uszodák terveztetésére a Nemzeti Spotközpontok és az állami beruházás-bonyolító cég, a BMSK Zrt.

Szerdán derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy július elején a nagy állami sportingatlanokat kezelő Nemzeti Sportközpontok (amely Fürjes Balázs kormánybiztos irányítása alá tartozik) nettó 106,9 millió forintért megbízta a Főber Zrt.-t a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításra irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátásával.

Az indoklásból is kiderül, hogy a két helyszín megújítására a 2017-es vizes-vb-hez kötődően van szükség. A hirdetmény nélküli eljárásra az alábbi indoklás adott okot: „az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség, az irányelvben megállapított szigorú feltételekkel összhangban”.

Alig egy héttel korábban jelent meg, hogy szintén tárgyalásos eljárással egy másik létesítmény, a balatonfűzfői Balaton Uszoda terveztetését ítélték oda a budapesti székhelyű Stokplan Kft.-nek. Itt is a jövő évi világverseny az alkalom, a július elején megkötött szerződés összege 45 millió forint.

Az elvégzendő munkák között szerepelnek „büfétechnológiai tervezési feladatok” is. Itt a megbízó azonban nem az NSK, hanem a BMSK Zrt., amely beruházás-bonyolítóként rendre ott szerepel a nagy állami sportberuházásokban. Itt is rendkívüli sürgősségre hivatkozott az eljárás lefolytatója...

ITT OLVASHATÓ

AZ ELLENZÉK ELADJA MAGÁT A FIDESZNEK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.07.23.


A magyar parlamenti ellenzék egyre visszataszítóbb módon riszálja magát a Fidesznek. A Jobbik után, amelyik képes volt önmagát kiherélni, és Vona Gábor böllér késével megszabadította a pártot a hőn áhított Jobbik-Fidesz koalíciót akadályozó szélsőségeseitől (radikálisaitól, hogy ez mit tud jelenteni a Jobbikon belül?) most az LMP is felajánlotta bájait Szél Bernadett képében, midőn az LMP társelnöke Tusnádfürdőn, vagy Bálványoson, a romániai magyarok ezreivel Orbán Viktor lábai elé vetette magát, elég kompromittáló pózt véve fel pártja nevében, abban a reményben, hogy hátha éppen az LMP mandátumaira lesz szükség a Fidesz kétharmadához 2018-ban. A legnagyobb ellenzéki pártnál, az MSZP-nél meg – a korábbi hihetetlennek tűnő híreszteléseket mintegy visszaigazolva – a párt saját vezetői pusmognak a Fidesz előtti behódolásról, és hol azzal vádolják egymást, hogy a párt új vezetése a DK szálláscsinálója és Gyurcsány ügynöke, hol azzal, hogy Orbán tenyeréből eszik.

Nem mintha meg lennénk döbbenve ezen, de azt azért nehéz megemészteni, hogy az MSZP elvtelen kussolása után migráns ügyben az LMP odáig süllyedt pontosan, ameddig romániai magyar testvéreink egyes szervezetei, hogy nyílt támogatásáról biztosította Orbán Viktor ocsmány politikáját a menekültválságban. (Cikkünk erről!) Azért azt szögezzük le, hogy a romániai magyarok pont olyan magyar állampolgárok, mint amilyenek mi vagyunk Orbanisztánban, vagyis szavazati joggal rendelkeznek. Ebben a minőségükben részben Orbán Viktor hívei, amit nem tilt a törvény, de gyomor azért kell hozzá. Igaz, részben meg lehet érteni, hiszen van az a pénz Budapestről, amiért érdemes Európa legutáltabb, legundorítóbb politikusának a lába elé omlani a nyílt mezőn, fényes nappal...

ITT OLVASHATÓ

VITÁNYI IVÁN "DEMOKRATÚRÁ"-JA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.23.


Terjedelmes cikket írt Vitányi Iván, a DK tiszteletbeli elnöke a Népszabadság csütörtöki számában „Mit tegyünk a demokráciáért?” címmel. Felteszem, hogy sokan olvasták el és sokan fogják még elolvasni ezt az írást, hiszen a szerző meglehetősen közismert tudós és politikus, akinek a szavára többen felfigyelnek és akinek az értékítéletét követendőnek is tartják. Azt szinte biztosra veszem, hogy a DK szimpatizánsai, sőt az ún. „demokratikus oldal” hívői mind-mind szentírásként fognak reá tekinteni. Rosszul teszik, mert meglehetősen sok elméleti hibát tartalmazó, a politikumtól túlfűtött, és ezért propagandisztikus írást fognak olvasni. Ilyen cikkek olvasásakor mindig azon gondolkodok, hogy a szerző most tényleg komolyan gondolja azt, amit leírt, vagy pedig csak a pártjának, vagy az általa preferált pártjának akar jó pontokat szerezni, és ezzel több szimpatizáns megnyerni. Ha az utóbbiról van szó, akkor még azt kérdezem meg, hogy megéri-e újabb potenciális választókat szerezni olyan áron, hogy közben megsemmisíti az önmagáról kialakult pozitív képet.

Vitányi Iván cikkében egy történelmi visszatekintés után arra a következtetésre jut, hogy „ a történelemben először mi magunk szerezzük és szervezzük meg magunknak a populista önkényuralmat. Ez kétségtelenül ezeréves történelmünk egyik mélypontja.” Vitányi szerint ezt a jelenséget már kétezer éve leírta Arisztotelész, amelyet tiranniának nevezett el: „Tiranniának nevezte azt az önkényuralmat, amely a demokrácia kialakulása után, nem a régi fejedelmi-királyi-császári módon gyakorolja a hatalmat, hanem álnokul, populista szólamokkal.” Erre a jelenségre szerinte manapság a „demokratúra” fogalmat használják.

Az első komoly elméleti hibát itt érhetjük tetten...

ITT OLVASHATÓ 

ÉRPATAK: PATKÁNYMÉRGET A "MÉDIAPATKÁNYNAK"

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.07.22.


Ismeretlen elkövető patkánymérget tett az érpataki polgármester ügyeit feltáró újságíró lakásának bejáratához. A fenyegetésre Orosz Mihály Zoltán, a hivatalos Facebook oldalán gyűlöletkeltésre alkalmas posztját követően került sor. Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán az újságírót többször is „médiapatkánynak” nevezi. A rendőrség nem foglakozik az üggyel.

Mint emlékezetes: pont egy hete, Orosz Mihály Zoltán és emberei több autóval üldözték az Átlátszó és a Gépnarancs oknyomozó újságíróját, aki az épp a magát feloszlatni szándékozó testületi ülésről akart tudósítani. Az üldözés vége rendőri intézkedés lett. Igaz, nem az üldözőket, hanem az üldözöttet vette célba a rendőrség...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÜGYÉSZSÉG MATOLCSYRA TÖR

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.22.


Forró nyomon

Nyomozás indult a Matolcsy-féle MNB-s alapítvány, a PADA ügyében „hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt” – írja az Index. A feljelentést a nagy feljelentő, Tényi István magánszemély tette. A nyomozással a főügyészség az első kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. Minden jel szerint a PADA kuratóriumi jegyzőkönyveivel van probléma, mert nem egyeznek a közérdekű adatként kiadott és korábban a honlapra feltett dokumentumok. Vagyis utólag gyárthattak le hivatalos papírokat. Korábban már az adatokat kiperlő szocialista Tóth Bertalan is feljelentést tett, de ő sikkasztás, hűtlen kezelés és közérdekű adattal való visszaélés miatt. Az ügyészség nemrég feljelentéskiegészítést rendelt el ebben az ügyben.

Rogánné, ha nagy leszRogán Cecília is felszólal Tusványoson, a hírt a Magyar Nemzet közölte. Rogán Antal felesége mint vállalkozó szólal meg a Mi legyek, ha nagy leszek? – Édesanya és/vagy dolgozó nő című kerekasztal-beszélgetésen, ami a szervezők szerint arra hivatott, hogy jó tanácsokkal szolgáljon a fiataloknak a karrierépítés tekintetében...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZTŐL JOBBRA NINCS SEMMI. CSAK A FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2016.07.22.
 
 

ESTERHÁZY PÉTER ORSZÁGA (RÉSZLET)

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Kornis Mihály
2016.07.22.


Olyan, mintha mi haltunk volna meg, de mégse mi haltunk meg, és ezzel a tudattal együtt kell élnünk. Nem meghalni úgy, hogy valójában mégiscsak meg vagyunk halva, mert Esterházy Péterben vagyunk halottak, alapjában véve felfoghatatlan, megszokhatatlan...

...Egy könyvtárnyi nemzet gyászolja íróját...

...Védtelenek lettünk nélküle.
 
Sokan érezzük így, álmaimban élő szebb jövőnk köztársasági elnökétől az egyszerű nyugdíjas nénikig: ameddig „Esterházy Péter” van, vagyis volt, addig… addig nem kell félnünk.
 
Jó volt együtt látni valakiben, hogy művelt, okos, tehetséges, keresztény, tehát az egész társadalomra figyel, vállalja a konfliktusokat, nem lehet megijeszteni, a kisebbségeket magyarsága részének tekinti éppannyira, mint azokat, akik a „vérei”... Az ő (egyik) legendás mondata volt 1989 körül: „FÖLDET VISSZA NEM VESZEK.” Először mindenki azt hitte, hogy érkezett egy fantasztikus humorista.
 
Aztán kiderült, egészen magas színvonalú viszonya van a régi magyar nyelvhez, általában, a nyelvhez, annak összes regiszterében. A Fuharosok! Azután A szív segédigéivel kinyílt előttünk tehetségének teljes panormája: világossá vált, hogy mindenekelőtt ecce homo, itt van egy ember, aki a másik, annak a nagybetűs Másiknak a nevében óhajt tenni-venni ezen a meglehetősen teleszemetelt pályán. 
 
Mikor a halálos betegségét is megírta végül, hát… Nem lehet ennél többet tenni. Mindig az a kérdés, az egyetlen kérdés, hogy hiteles ember-e az, aki beszél. Képes‑e önmagát a legvégsőkig azonosnak megtartani, vagy pózol... A Hasnyálmirigynaplót olvasva rémlett fel: ilyet írni úgy indul az ember, hogy először átgondolja, két eset van: „vagy megmenekülök” – és akkor a könyv lebegően szépséges happy enddel zárul, és kicsit olyan lesz, mint az Utazás a koponyám körül, Karinthy Frigyes beszámolója sikeres agydaganat-műtétjéről, „vagy nem menekülök meg”. S itt ébredtem rá a vállalkozásból fakadó dramaturgia fokozhatatlan nagyságára. Hiszen hasnyálmirigyrák esetében kicsi a valószínűsége a túlélésnek, hihetetlen bátor dolog e pirinyó esélyre bízni magunkat és könyvünket egyszerre. „Vagy a pont a könyvem végén a halálom lesz.” Olyasvalami ez, olyan tett, aminek a szépsége jóval túlmutat az esztétikum körén.

E. P. műveivel és a magatartásával egy országnak adott fazont, mi több, valamiféle mintát a – jövőben talán még elképzelhető – hazához. Ha a társadalom kegyeskedne felépülni romjaiból. Ha meg nem, úgy a Hasnyálmirigynapló a sírköve lesz.

ELŐFIZETŐK ÉS A HETILAP VÁSÁRLÓI ITT OLVASHATJÁK

NAGYON DURVA VIDEÓ ARRÓL, MILYEN IS MOST A MENTŐSÖK ÉLETE A POLGÁRHÁBORÚ SÚJTOTTA SZÍRIÁBAN (18+)

444.HU
Szerző: sarkadizs
2016.07.22.
 

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban valszínűleg Aleppó járt a legrosszabbul, a korábban egészen kozmopolitának és kényelmesnek számító nagyvárosból mostanra a folyamatos harcok és bombázások miatt már csak romok maradtak. A város többször is gazdát cserélt, jelenleg az ISIS egyik legfontosabb állásának számít.

A településről rengetegen elvándoroltak, még a 444 riporterei is több aleppóival találkoztak tavaly a Keletinél vagy
a magyar-osztrák határon.

A városban nagyon kevesen maradtak. Az ő életükbe kínál egy kis betekintést az alábbi videó, amit egy helyi mentős vett fel az egyik munkanapjáról:

ITT NÉZHETŐ MEG (18+)

MUNKAERŐHIÁNY AZ ANGOLOKNÁL: HAZAREPÜLNEK A MAGYAROK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.22.


Brexit furcsa helyzetet teremtett. Nem tudni mikor lesz kilépés. Sok folyamat elindult persze, hiszen kiválasztották ki legyen az új miniszterelnök, csak az ő programját nem ismerjük még, a kormányalapítás folyamata sem 2 perc. Bizonytalanság van. Nem tudni, hogy lesz-e parlamenti felhatalmazás a brexitre. Sok okoskodó kifejti, ha brexit lesz, X vagy Y perelni fog. A valós történet sokkal inkább az, hogy ha parlamenti felhatalmazás nélkül lesz brexit akkor születik per. A bizonytalan időpont pedig annak köszönhető, hogy cél többek között a skót parlamenti felhatalmazást is megszerezni. Skócia meggyőzése viszont nem 5 perc.

Ezért jeleztem sokszor: A kilépés hivatalos megkezdése előtt parlamenti felhatalmazások, azok előtt pedig belpolitikai alkuk, tárgyalások jönnek. A mostani bizonytalanság, ami szerint azt sem tudjuk merre halad majd az Egyesült Királyság mindenképp kockázatot jelent, amit a piac áraz. Ehhez képest a legtöbb biztos döntés esetén mérséklődik a kockázat. A piaci folyamatok kapcsán láttunk pánikszerű reakciót és láttunk korrekciót is. Itt viszont elemzők és szakemberek döntöttek.
 
Ugyanakkor a Brexit kapcsán két egymással teljesen ellentétes új folyamatot lehetett elképzelni a szavazás közvetlen hatásairól. Egyfelől a migrációs nyomás villámgyors és tartós növekedését. Hiszen a kilépéskor akik már ott vannak azok a tervek szerint maradhatnak. Idővel állampolgárságot is szerezhetnek, és kettős állampolgárként EUs és brit útlevéllel a zsebben sok lehetőség lenne nyitva előttük. Ez valamennyire racionális döntés. 
 
A másik pedig az, hogy sokan ebben nem bíznak, rövid távra nem akarnak ott berendezkedni. A gyengülő font mellett inkább keresnek valami más opciót a kontinensen, ezzel pedig a bevándorlás ütem csökken, sőt az elvándorlás rövid távon is munkaerőhiányt okoz. Persze ezen az irányon belül is sok fokozat volt elképzelhető: A kicsit csökken a bevándorlás, kicsit kevesebben térnek vissza a vakációról Angliába helyzet, a kisebb telítettség miatt akciózó fapadossal éppen úgy elképzelhető, mint a jegyárak növekedésén is azonnal tetten érhető elvándorlás...
 

AZ OLIGARCHIA LISTÁI

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.07.21.


Múlt szombaton, vagyis a törökországi államcsíny-kísérlet másnapján letartóztattak hétezer katonát, rendőrt, ügyészt és bírót.
 
Ez a sebesség páratlan a katonai hatalomátvételi kísérletek történetében.
 
Nyilvánvaló, hogy a listák már jóval előbb készen voltak és Erdogan elnök csak az alkalomra várt, hogy a listákon szereplő egyéneket letartóztathassa.

Egy vasárnapi tömeggyűlésen határtalan lelkesedésében el is szólta magát. A puccskísérlet „Allah ajándéka” volt, így mondta.

Nálunk is vannak listák. Igaz, egyelőre csak arról szólnak, kit nem lehet meghívni az adófizetők pénzén fenntartott méregdrága állami televízió stúdiójába, vagy arról, hogy melyik vállalkozó nem nyerhet közbeszerzési eljáráson. Vannak „pozitív” listák is, amelyek azokat a kegyenceket tartalmazzák, akiknek mindent lehet, akik mindig nyernek és büntetlenül lophatják a köz vagyonát.

Oligarchia és korrupció összefüggenek. Az oligarchia éppen azt a szoros politikai-vállalkozói összefonódást jelzi, amelyik normális piacgazdaságban és demokráciában karnyújtásnyi távolságot tart egymástól. Ahol mind a politikusoknak, mind pedig a vállalkozóknak nyílt, áttekinthető, mindenki számára ismert és főleg egyforma szabályok szerinti versenyben kell folyamatosan megmérettetni magukat.
 
A magyar politikai és vállalkozói osztály zöme erre nem lenne képes, pláne nem világméretű versenyben. A túléléshez szükséges tehát a korrupt és áttekinthetetlen hatalmi összefonódás, az ország bezárása a gazdasági és politikai hatékonytalanságba, a biztos leszakadásba. Hogy a rendszer fenntartható legyen, kell még hozzá a népvakító idegengyűlölet, a nacionalista hazudozás és a populista ígérgetés...
 

KEDVES "KÜLHONI" MAGYAROK!

JEHU BLOGJA
Szerző: JEHU
2016.07.22.


Olvasom, hogy „választott vezetőik” közös nyilatkozatban ítélték el „az EU elhibázott bevándorláspolitikáját és a kényszerbetelepítést”.

Nézem a tusványosi szöveget, illetve annak ismertetését: egy az egyben ocsmány, hazug, uszító szándékú fideszes duma. Kizártnak tartom, hogy az Önök „választott vezetői" (köztük, ha a hír valós, tragikus módon az RMDSZ képviselője is) annyira hülyék volnának, hogy e gyalázatos fideszes propaganda aljas és elaljasító voltát ne ismernék föl – ezért kénytelen vagyok azt föltételezni, hogy a dokumentumot olyan emberek írták alá, akiket megszabadítottak/akik megszabadultak minden erkölcsi gátlástól.

Már az is botrány, hogy Önök szavazhatnak a magyarországi parlamenti választáson – azaz (bizonyos megszerezhető előnyök reményében?) befolyásolhatják azokat a magyarországi belpolitikai viszonyokat, amelyeknek következményei Önöket nem érintik, terheit nem kell viselniük. Az, hogy Önök magyarok, nem elegendő indoka e beavatkozásnak: ha a szomszédjuk magyar, beleszólhat-e abba, mit tegyenek, mit tehetnek otthon?

De hogy netán győzelemre segítsék a magyar belpolitikának legalábbis a múlt század közepe óta legundorítóbb kampányát, legaljasabb, legembertelenebb hazugságát..?!

Legyen Önökben némi belátás és méltóság: ne tegyék. Ne rontsák el akár évtizedekre is a magyar-magyar kapcsolatokat.


Ne legyenek részesei a merőben belpolitikai, hatalmi érdekeket követő fideszes hazudozásnak és uszításnak - közvetve az ország kirablásának. Nézzenek körül, és meglátják: Orbánék hatalmukat az emberek elbutítására és elaljasítására építik. Ne kövessék őket: ne akarjanak sötét erdőbe menni, és minket, magyarországi magyarokat se segítsenek oda juttatni! S ha Önök bele akarnak szólni Magyarország belpolitikai viszonyaiba, el kell fogadniuk a „visszaszólást": válasszanak maguknak új, jobb vezetőket. Egyszer talán mi is képesek leszünk az orbáni rezsim megbuktatása után a maiaknál jobbakat, sokkal jobbakat választani...

Maradjunk együtt Európában, európai magyarok...

ITT OLVASHATÓ

MINDIG VAN EGY ELSŐ TURULPUTTY, AMIN MEGSIKAMLIK A SZITTYA BOCSKOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.22.
 
 

AZ ISIS HÁLÓJÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.07.22.


Nagy hibát vét a világ, de különösen a sajtó, amely ráerősít az ISIS propagandajára. Az ISIS minden ámokfutó tettét magára vállalja, és azt a látszatot kelti, mintha mindenhol ott lenne, mindent az ő emberei követnének el, mintha sehol senki nem érzehetné magát biztonságban, mert ők bármikor, bárhol lecsaphatnak. A hisztéria fokozása a céljuk.

A propaganda a terror eszköze. A terror célja a félelemkeltés, hogy az emberek a félelem miatt a liberális demokrácia, a szabadság és saját értékeik ellen forduljanak. Ehhez nem szükséges minden esetben száz embert felrobbantani, elég a propagandával elhitetni, hogy ez bármikor megtörténhet. Bármikor bárki áldozat lehet.

Aki ilyen propagandát folytat, az maga is terrorista. Magyarországon olyan elferdült világ van, hogy maga a kormányzat folytat ilyen propagandát. Orbán az ISIS propagandáját másolja, Orbán propagandájának célja ugyanaz: a félelem felkorbácsolásával az embereket a szabadság, a liberális demokrácia, az emberi jogok, az európai értékek ellen fordítani. A cél, hogy váljanak olyanokká, mint a terroristák...

Orbán, az egykori liberális politikus, már nemcsak köztörvényes bűnöző, nemcsak aljas gazember, hanem terrorista is. Saját népét terrorizálja, és a terrorista propaganda célja ugyanaz, ami az Iszlám Állam célja: destabilizálni, demoralizálni az országot, bűnbakot állítani, a szabadság ellen lázítani és minden terrorista intézkedést elfogadni, a jogállamot meggyűlöltetni. Magyarországon ehhez nem kell "migráncs", nem kell terrortámadás, ezt az Orbán-rendszer maga oldja meg.

Ebben a magyar sajtó teljes támogatását élvezi, amely elveszítette minden józanságát, amikor az ISIS propagandájára erősítve nem tesz különbséget, hanem minden ámokfutó tettét az iszlám terrorizmus számlájára írja. Orbán kampánya olyan tömegmészárlásokat is az ISIS és az iszlám radikálisok tevékenységének tulajdonít, amelyeknek semmi közük ehhez. A menekülthullám előtt is volt terrorizmus Európában, Londonban és Madridban, ezeket ugyanazok követték el, a menekülthullámmal semmi nem változott...

ITT OLVASHATÓ

HA MÁR MEGKEDVELNI A BÜDÖS ÉLETBEN NEM FOGUNK TITEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.22.
 
 

TÖRÖK GÁBOR ESETE A FRADIKÁVAL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.07.22.


Kiesett a Ferencváros a BL-selejtezőből. Az albán Superliga második helyezettje verte ki. A Debrecen és az MTK is elbukott, egyedül a Videoton jutott tovább egy szerb kiscsapat ellen. Török Gábor joggal mérges, BL-csoportkört ígértek, és júliusi kiesés lett a vége.
       
Lánczi András, Török Gábor intézetének igazgatója, a Corvinus Egyetem rektora azt ígérte, hogy a Corvinus Közép-Európa legjelentősebb egyetemévé válik. Az ér annyit, mint egy BL-csoportkör. 
 
Török  természetesen jól látja, Böde és társai nem játszottak jól az albánok ellen, de Böde Dániel is beszélhetne arról, hogy milyen csapat a Corvinus ( ide most más egyetem nevét is írhatnánk, de a Corvinus rektora ígérte be a csapatát a "BL-csoportkörbe"). 
 
Mi van messzebb? A Fradika a Salzburgtól, vagy a Corvinus a bécsi tudományegyetemtől esetleg a prágai Károly egyetemtől (szigorúan geográfiai alapon Közép-Európa esetleg a zürichi és a lausanne-i egyetemet is jelentheti, de inkább ne jelentse).
 
Kedves Török docens úr, megnevezné a Corvinus támadósorát? 
 

SPANYOL LUXUSTANÁCSOK CSÓRÓKNAK ÉS HIPPIKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tucano
2016.07.22.


Talán kevesen tudják, hogy Spanyolországban az ingatlan nemcsak hihetetlen olcsó, de per pillanat az egyetlen olyan európai mediterrán ország, ahol még az anyagilag aránylag nyomorultak is mediterrán kéjlakot emelhetnek maguknak, tengeri kilátással (mondjuk 6 millió forint körüli összegből már csodákat).
Szép lassan háromnegyed éve költöztünk az ibérekhez és a szokásos munkanélküli hétköznapokat csavargással töltöm (illetve újságírói szabadúszással a strandon), így igen sok dolgot van módom megfigyelni.
Például azt, hogy Európa hippijei, hobói és hínárhajú raszta testvéreim hogyan találták meg az örökké termő fát és nem mennek haza, mint az egyébként nagyon hülye Misi mókus.
Szóval, vannak a klasszikus ház és lakásfoglalók, most nem róluk lesz szó. Pedig nagyon sajnálom, hogy negyedannyi mersz sem szorult belém, mint a rendes vándorútra ment kelet-európaiakba, akik az egész mediterrán térségben foglalják maguknak az 50-100 éve elhagyatott régi villákat, nyaralókat, várakat, és amit találnak.

Aztán pár év múlva már az övék hivatalosan és jogosan az akkora gazdagság, amiről még te sem álmodhatsz. Mielőtt felháborodnál, azt tudni kell, hogy Dél-Olaszország és Dél-Spanyolország telis-tele van elhagyott ingatlanokkal.

Meghaltak a tulajok vagy elköltöztek északra, gyakran Amerikába, még az előző század elején. Szívfájdítóan szép házak tízezrei rohadnak szét, legalább valakinek a hasznára válnak...

ITT OLVASHATÓ