2021. október 13., szerda

PÁR PARKOLÓHELLYEL KEVESEBBET TERVEZTEK, ÍGY NEM KELL KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY A 18 MILLIÁRDOS VÁRGARÁZSHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.10.12.


Hónapokig titkolta a Várkapitányság, hogy nem készült környezeti hatástanulmány a Várgarázs III. projekthez. A vizsgálatra azért nem volt szükség, mert a parkolószám nem éri el a 300-at. A Várban megvalósult másik két mélygarázsnál is gondosan figyeltek, hogy ne érje el a határértéket a parkolószám. Pedig ha összeadjuk a három létesítmény által biztosított parkolóhelyeket, akkor az már jelentős forgalomterhelést jelent a lakókra nézve. A Várkapitányság mindeközben a garázsra az autómentesítés irányába tett újabb lépésként tekint, pedig azt nyilvánvalóan a Várnegyedben létesülő új irodai dolgozók megjelenése indokolja. Idén és a következő években a József Főhercegi Palotára, neoreneszánsz kertre és istállóra 56 milliárd, a Várgarázs III. ütemre 18,1 milliárd forint jut. Egy kocsibeálló több mint 60 millió forintba kerül majd, ami igen drágának számít. A lakók szerint nem kizárt, hogy minisztérium költözik be a mélygarázs felett épülő palotába, de a Várkapitányság arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a leendő bérlőkről még nem született döntés.

Februárban írtuk meg, hogy egy szőlőskerttel próbálják elterelni a figyelmet egy újabb természetromboló gigaberuházásról: egy újabb mélygarázs épül a budai Vár oldalába. A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát (a várfal egy részét), és átalakítják az alatta található Nyugati kerteket...

EZ AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG NEM ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG - MAJTÉNYI LÁSZLÓ A KLUBRÁDIÓBAN (2021.10.12.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2021.10.12.A 2021. október 12-i Reggeli személyben Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke volt Dési János vendége és az alkotmányosságról beszélgettek, na meg média- és frekvenciaügyekről.

OLVASÓKÖRBEN: VÖRÖS IMRE ALKOTMÁNYBÍRÓ

YOUTUBE
Szerző: TÓTH ZOLTÁN
2021.05.Dr. Vörös Imre alkotmánybíró, akadémikus volt a vendége az Olvasókörnek a Civil Rádióban. milyen körülmények között jött létre a jelenleg hatályos alaptörvény? Alkotmányos-e az alaptörvény valamennyi rendelkezése? Mit lehet tenni a több ciklusra előre bebetonozott tisztviselőkkel? Kell-e kétharmados többség a NER rendszerének a lebontásához? A kérdéseket Tóth Zoltán szerkesztő-műsorvezető fogalmazta meg, és itt hallgatjuk meg a válaszokat.

RÓNA PÉTER ÉS VÖRÖS IMRE AZ ALKOTMÁNYRÓL

CIVIL BÁZIS
Szerző: Civil Bázis
2021.09.03.Róna Péter és Vörös Imre az Alkotmányról

ANZSELIKA ÁLLÁSKÖZVETÍTŐ IRODA

ANZSELIKA HABPATRON
Szerző: Anzselika Habpatron
2021.10.08.Sziasztok! Egy munkahelyen bármivel probléma lehet: morcosak a kollégák🙎🏻‍♂️, igazságtalan a főnök🙅🏻, sosincs bent wc papír🧻. Vagy kirúgtak. Szerencsére a mai részben felcsapok állás közvetítőnek! Kezdésnek három embernek szeretnék munkát találni. Anyukámnak🧍🏼mert neki nemsokára lesz a szülinapja és még nem vettem semmit. A szomszéd Matyinak👷🏻‍♂️, mert ő bútor-asztalos volt, de most már egyiket se kérik rajta számon. A harmadiknak pedig Szultánnak🦮 a vakvezető kutyusnak, mert a gazdája szerencsésen visszakapta a látását, ő meg elvesztette az állását. Szóval nekik keresek majd új munkahelyet az interneten 😊 mert ugye a világhálón a te hálódba is könnyebben akad munka, főleg ha előtte halász voltál. Anzselika

ITT AZ ÚJ MAGYAR SZABADALOM: A TANÁR NÉLKÜLI ISKOLA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.12.A mai adással a Pedagógusok világnapjára fogunk emlékezni. 

Alacsony bér, rengeteg munka, több tanóra, több adminisztráció, államilag szabályozott tankönyvek és normák, eszközhiány, retorziók, a teljes kiszolgátatottság megspékelve a koronavírus-járvány okán kialakult helyzettel; nagyjából ezekkel lehetne jellemezni ma a tanárlétet. 

Az életpályamodell szerint a tanárok bérét 2015 óta nem a mindenkori, hanem a 2014-es minimálbér összegéből számolják, így idén októberig egy átlag pedagógus összesen több mint 5,5 millió forinttól esett el.

EGYMÁSNAK FESZÜLŐ JELÖLTEK, OLDALT VÁLASZTÓ POLITIKUSOK ÉS EGY ÚJABB VITA

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.10.12.


Kölcsönösen a lejárató kampányok befejezésére szólította fel egymást Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. A két jelölt között egyre élesebb közlemény- és szócsata alakul ki. Bár a korábban Karácsony Gergelyt támogató ellenzéki pártok jelezték, hogy nem támogatják egyik jelöltet sem a második fordulóban, a Párbeszéd és az MSZP több vezető politikusa is beállt Dobrev vagy Márki-Zay mögé – így telt az előválasztás második fordulójának harmadik napja.

Eddig 163 ezernél is többen adták le a voksukat az előválasztás második fordulójában, csak hétfőn közel 85 ezren. Ez a részvétel rekordnak számít, ennyien csak az előválasztás első fordulójában, szeptember 25-én szombaton járultak az urnához – számolt be az Előválasztási Bizottság a Facebookon.

A korábban Karácsonyt támogató ellenzéki pártok hivatalosan nem, ismert politikusaik mégis jelöltet választottak

Karácsony Gergely múlt pénteki visszalépése után arra kérte a korábban rá szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában támogassák Márki-Zay Pétert. Azonban hivatalosan nem álltak be főpolgármestert támogató pártok, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a hódmezővásárhelyi polgármester és Dobrev Klára mögé sem. Ennek ellenére a pártok több ismert politikusa is szavazatának posztolásával, kiállási nyilatkozattal vagy más módokon jelezte, szerinte ki a helyes döntés...

RÉVÉSZ SÁNDOR: KI FOGJÁK PROVOKÁLNI, HOGY A JÖVŐ ÉV „2006 LEGYEN"

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.10.13.


„Azt kell bizonyítani, hogy visszatér Gyurcsány, visszatér minden, ami Gyurcsányhoz kapcsolódik”
– összegezte a Fidesz feladatát a Klikk TV Tíz című műsorában a publicista, aki megjegyezte, hogy az emberek Gyurcsányhoz kapcsolják a 2006-os eseményeket is, amit újra „ki fognak provokálni”, ha az ellenzék nyer.

Ki fogják provokálni. A rendőrség nem lesz felkészültebb, nem lesz okosabb, nem lesz akcióképesebb és nem lesz kevésbé brutális, mert a rendőrségnek sajnos ilyen a szelleme” – vélekedett Révész, hozzátéve azt is, hogy nem csak Magyarországon ilyen a rendőrség.

Révész Sándor további problémának látja, hogy a rendőrséget olyanok irányítják, akiket az Orbán-kormány nevezett ki, „úgyhogy egyáltalában nem valószínűtlen feltételezés, hogy rekonstruálni fogják a 2006-os balhét”.

MAGYARORSZÁG 760 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT SPORTRA ÉS VALLÁSRA 2020-BAN

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.10.13.


Minden 100 forint kiadásból 2 sportra, 1 pedig vallásra ment. Leginkább a közegészségügyi kiadások nőttek, az eredetileg tervezett összeg 12-szerese ment el. A vallással kapcsolatos kiadások megháromszorozódtak menet közben, de a sportkiadások is közel duplájukra híztak.


Az ország központi költségvetése átláthatatlan, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy a kormány folyamatosan, már az életbe lépése előtt módosítgatja. Immár a költségvetés teljesüléséről szóló zárszámadásban is egyre több a kérdőjel, a járvány elleni védekezés ezermilliárdos keretéből a kormány például nem nyilvános, egyedi döntések alapján csoportosított ki pénzeket – és a zárszámadásból sem derül ki, pontosan milyen célokra...

ORBÁN VISSZAVONULÓT FÚJT - HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.10.13.


Hivatalosan is lefújta Orbán Viktor a földszerzést külföldön


Visszavonták a Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló döntést. Nem vásárolgatnak földeket a környező országokban.

Idén már nem lesz ítélet a jogállamisági perben az EU Bíróságon


December 2-án ismerteti az Európai Bíróság főtanácsnoka jogi szakvéleményét abban a perben, amelyet a magyar és a lengyel kormány indított az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet megsemmisítése iránt.

Bárándy Péter: a lengyel alkotmánybíróság adut adott Orbán kezébe


“,,,az egész lengyel vezetés – maga Jarosław Kaczyński is – nem a közpénzek elsajátítását tekinti az állami működés lényegének, hanem bizonyos ókonzervatív elveket kíván érvényre juttatni. Nagyon más a két állami vezetés lényege. Bizonyos pontokon találkoznak, például ott, hogy az uniótól csak a pénzeszközökre tartanak igényt, a szabályozásra nem. Ez a „lengyel, magyar – két jóbarát” jelenlegi elvi alapja.”

Zeman még a kórházi ágyán is segíthet Babišnak

Nem történt politikai földrengés Csehországban, még ha első pillantásra úgy is tűnik.

Kész ellenzékbe vonulni a cseh kormánypárt

Azt nem árulták el, hogy az ANO, amelynek a legnagyobb, 72 mandátumú frakciója van a kétszáz tagú parlamentben, feladja-e azt a kísérletet, hogy elsőként próbáljon kormányt alakítani.

Furcsa alapítványokhoz is csordogálnak a gödiektől elsinkófált Samsung-adómilliók


Több mint 400 millió forintot oszt szét a Pest Megyei Önkormányzat a Samsungtól befolyt helyi adóbevételekből civil szervezeteknek.

344 millióért vette magához az állam az italautomaták felügyeletét

Az MNV Zrt. a magyar állam képviseletében eljárva megvásárolta a Magyar Posta Zrt.-től az MPF Felügyeleti Szolgáltató Kft. 100 százalékos üzletrészét, derül ki az aktuális zárszámadási törvényjavaslatból.

Civilek is kérdezhetnek az előválasztási miniszterelnök-jelöltektől az RTL Klub vitájában

A csatorna bejelentette a szerdai élő tévévitával kapcsolatos részleteket.

Nem sérti a személyiségi jogokat a Forbes gazdaglistája a NAIH szerint


2020-ban pert indított a Hell a Forbes ellen, mivel az energiaitalokat gyártó cég vezetői nem szerették magukat viszontlátni a leggazdagabb magyarok listáján. Akkor a Fővárosi Törvényszék arról döntött, hogy a lapszámot mindenképp vissza kell hívni.

Ötszáz forintos benzin

Ne dédelgessünk olyan álmokat, hogy a kormány közbelép…

SZABAD SZEMMEL: A MAGYAR SZURKOLÓK BALHÉJÁTÓL HANGOS A NEMZETKÖZI SAJTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.13.


Az angol szövetség bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet és jelenti a FIFÁ-nak. Lapszemle.


The Times

Csúnya csetepaté helyszíne volt a Wembley, miután magyar szurkolók nekimentek az angol rendőröknek. A hazai csapat szövetségi kapitánya kijelentette: ilyen jelenetek megengedhetetlenek a lelátón. A légkör már akkor elromlott, amikor a magyarok kifütyülték a letérdelő szigetországi labdarúgókat. Még egy zászlót is kibontottak, elítélve az antirasszista gesztust. Az angol csapat egyik középpályása azonban utóbb azt mondta: őket nem érdekli, ki mint gondolnak a nézőtéren, vagy milyen zászlót lobogtatnak. Merthogy ők egy csapat.

A rendőrség csekély mértékűnek minősítette a történteket, de lehet, hogy ezt a FIFA, illetve az angol szövetség másként látja. Az MLSZ már a múlt hónapban 200 ezer svájci frankos büntetést kapott és az albánok ellen kénytelen volt zárt kapuk mögött lebonyolítani a találkozót, mert rasszista sértések érték a Puskás Arénában a brit válogatott több színes bőrű tagját. Úgyhogy most az ultrák miatt valószínűleg újabb büntetés jön. A rendőrök testkamerákkal felvették a jelenetet, de a magyarok megpróbálták elvenni még az egyik kamerát is.

Az angol szövetség bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet és jelenti a FIFÁ-nak.

Reuters

A legszörnyűbb futball huliganizmust idézte, amikor az este magyar szurkolók összecsaptak az angol rendőrökkel a Wembleyben, közvetlenül a magyar-angol mérkőzés kezdete után. A kiváltó ok az volt, hogy az ultrák, akiket kb. 600 társukkal együtt zsúfoltak be a lelátóra a magyar kapu mögötti kanyarban, rasszista módon sértegették a nézőtéri felügyelőket, akiknek az a feladatuk, hogy a helyükre irányítsák a rajongókat.

A rendőrök megpróbálták őrizetbe venni a vétkest, ám több tucat társa védelmére kelt, így a gumibotot is előkerültek. A magyarok már akkor pfújoltak, amikor a házigazda csapat tagja a kezdőrúgás előtt a szokásos módon letérdeltek, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus ellen. Majd amikor a tribünön kitört az incidens, többen felmásztak a korlátra és ütötték-rúgták a biztonsági erőket. Több rendőrt leütöttek, de fejsérüléssel egy szurkoló is földre került.

A vége az lett, hogy az angol karhatalom visszavonult, a magyarok viszont leültek a helyükre, amikor megjelent a színen a sisakos rohamrendőrség.

Guardian

Újabb szomorú közjátékot rendeztek a magyar szurkolók. A rendőrség ugyan azt jelentette, hogy helyreállította a nyugalmat, de csak azután, hogy emberei kénytelenek voltak visszavonulni. A nézők nagy része a foci kedvéért ment el a Wembleybe, 10 percen át azonban a kultúrák harcából kapott ízelítőt. A gonoszság nyilvánult meg, amikor az ultrák a magasba emelték az ökleiket. Az ultranacionalista futball csibészek csaptak össze a rendőrökkel, élő adásban. Lehangoló, mérgező, időnként szürreális volt az este.

Fullcontact csetepaté zajlott, ami belefért. A karhatalmat ütötte, rúgta a létszámfölényben lévő magyar tábor, ezért a rendőrök menekülőre fogták. De előtte a magyarok megint rasszista gesztusokra ragadtatták magukat a letérdelő angol válogatott láttán. De az nem igaz, hogy a rendőrség helyreállította a rendet - azt láthatta a világ kicsiben, milyen is a szélsőjobbos diktatúra kultúrája.

A biztonsági erők javára kell írni, hogy próbálkoztak, de kevesen, mindazonáltal kétségtelenül bátrak voltak, amikor érvényt akartak szerezni annak az elvnek, hogy a rasszizmus bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában. Ugyanakkor fura, hogy ilyen kevés rendőrt vezényeltek ki, tekintve a vendégek hírnevét.

Ugyanakkor a nemzetközi szövetség vezető testületei minden egyes ilyen eset után megdöbbenésüket fejezik ki, de ettől még simán odadörgölőznek a legközelebbi ágrólszakadt diktátorhoz. Nem más ez, mint nevetséges és sértő színjáték.

Az egészet a magyarok kezdték, amikor nekimentek a nézőtéri felügyelőknek. Erre válaszul jelent meg a színen 20-30 rendőr. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy Orbán Viktor fegyverként használja a futball, saját hatalma szolgálatában. Ezért a pályákon gyűjti össze az agresszív, fiatal kulturális félkatonai milíciákat.

Úgy nézett ki, hogy a történtek beárnyékolják az egész mérkőzést. Amikor a vendégcsapat gólt lőtt, hatalmas zöld füstgránát robbant a magyar lelátón. Majd amikor az angolok egyenlítettek, mindkét részről megpróbáltak átmászni a biztonsági kerítésen, szerencsére nem sikerült nekik. A hatóságok 40 magyart letartóztattak, majd erősítésre vártak, hogy el tudják őket szállítani.

Reuters

Az EU külpolitikai főmegbízottja azt mondta a magyar-ukrán gázvitáról, hogy a tagok szabadon kötnek szerződéseket az energiahordozók beszerzésére és ő úgy látja, hogy az Orbán-kormány nem sértette meg az európai normákat, amikor abban állapodott meg a Gazprommal, hogy az a jövőben nem ukrán területen át, hanem Törökországon és Szerbián keresztül szállítja a földgázt.

A politikus Kijevben nyilatkozott és kitért arra is, hogy az unió határozott választ fog adni a Morawiecki-kormánynak a lengyel Alkotmánybíróság döntésére. Borrell szerint nem kétséges, hogy egy klubban mindenkinek alkalmazkodnia kell a szabályokhoz. Márpedig itt a legfőbb parancsolat a közösségi jog elsőbbsége, mert anélkül nem működik a szervezet. Megismételte, hogy Brüsszelben igen nagy aggályokat váltott ki a lengyel döntés, azt azonban nem árulta el, milyen lépésekkel próbálják jobb belátásra bírni a másik felet.

Politico

A lengyel kormány beássa magát az EU-val kialakult jogvitában, miután azonnal jogerőre emelte az Alkotmánybíróság erősen vitatott határozatát. Pedig idáig hasonló esetekben hetekig, hónapokig halogatta a kihirdetést, ám ezúttal nem habozott, noha arról van szó, hogy Varsó szerint a nemzeti jog bizonyos kulcskérdésekben elsőbbséget élvez az uniós normákkal szemben.

A Bizottság, az Európai Parlament és jó pár tagország szerint az állásfoglalás a szervezet jogi alapjait kezdi ki. Viszont a Morawiecki-kabinet újabb húzása csak még jobban kiélezi Brüsszel és Varsó viszonyát. Ráadásul Lengyelországnak napi 500 ezer eurós büntetést kell fizetnie, ha jövő szerdáig nem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét és nem zárja be a cseh határ mentén fekvő környezetszennyező lignitbányát.

Guardian

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy Lengyelország átlépte a vörös vonalat, amikor Alkotmánybírósága a közösségi jog elé helyezte a nemzeti jogrendet, ám célja az egésszel az, hogy belülről ássa alá az európai tervet. Miközben a lakosság nagy része kitart a tagság mellett és annak hatalmas gazdasági előnyei kétségbevonhatatlanok. A kilépés politikai öngyilkossággal érne fel még egy konzervatív-nacionalista kormánynak is, amely a hordószónokságra és a konfrontációra állt rá.

Ám itt arról van szó, hogy Varsó súlyos válságot provokált és nem lehet látni, hogy az miként ér véget. De az egyértelmű, hogy Morawiecki kétségbe vonja az ország vállalt európai kötelezettségeit. Az alkotmánybíróság állásfoglalása pedig kemény támadás a közös értékrend alapjai ellen. Joggal mondta a francia Európa-ügyi miniszter, hogy a lengyelek a de facto-kiválást kockáztatják.

Az európai vezetőknek határozott választ kell adniuk, de úgy, hogy ne nyújtsanak tálcán lehetőséget a nacionalista varsói hatalomnak további elégedetlenség szítására. Valószínű, hogy a Bizottság ragaszkodik a pénzek befagyasztásához. A tagsági jog felfüggesztése nem jön szóba az Orbán által belengetett vétó miatt. Járható út volna, hogy Brüsszel szigorítson a támogatás feltételein és reménykedjen, hogy két év múlva a választásokon végre megbukik a PiS.

De az Alkotmánybíróság ítélete megerősíti, hogy itt egy lator államról van szó, amely felmarkolja a forrásokat, viszont nem kér több, igen-igen fontos szabályból. Van sok egyéb baja is az uniónak, de nem engedheti meg, hogy Varsó minden érdemi következmény nélkül emelje a tétet.

Bloomberg


A hírügynökség szerint eldurvult a vita a jogállami mechanizmus ügyében a két lator állammal: Magyarországgal és Lengyelországgal, a felek immár kesztyű nélkül küzdenek. A két kormány képviselői azt bizonygatták az Európai Bíróságon tartott kétnapos meghallgatáson, hogy átláthatatlan és kiszámíthatatlan a szankciós rendszer, amely kulcsfontosságú anyagi támogatástól fosztaná mindkét országot, az egyiket 7,2, a másikat 24 milliárd eurós nagyságrendben.

A Bizottság jogásza ezzel szemben rámutatott, hogy az új intézkedésekkel az EU gazdasági érdekeit igyekeznek megvédeni. A luxemburgi miniszterelnök pedig az közölte, hogy országa teljes mértékben egyetért az új rendszerrel, mert az nem járja, hogy egyes tagok figyelmen kívül hagyják a közös értékeket, ugyanakkor előnyt húzzanak a pénzügyi segítségből. És ez fokozottan igaz a legutóbbi lengyel döntés fényében.

Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács varsói irodájának vezető elemzője úgy értékelte, hogy a lengyel kormány úgy határozott: összecsap az unióval, mert megpróbálja kipuhatolni, meddig mehet el.

Egyébként az EUB fórumán a főtanácsnok azt közölte, hogy december 2-ára kialakítja álláspontját a magyar és a lengyel panasz ügyében. (A vélemény nem kötelező a Nagy Tanácsra nézve, de az az esetek túlnyomó részében el szokta fogadni az ajánlást – a szerk. megj.)

Neue Zürcher Zeitung

Orbán Viktor haveroknak játssza át az állami vagyon egy részét és így betonozza be saját hatalmát arra az esetre, ha veszít a választáson. Lehet, hogy már csupán pár hónapig van uralmon, de közben a barátai javára alakítja át az erőviszonyokat a gazdaságban. Ezt most éppen a Budapest Airport tulajdonosai tapasztalhatják.

Minél közelebb jön a választás időpontja, idegen befektetők annál inkább érzékelik a miniszterelnök kemény fellépését. A politikus tudja, hogy veszélyben van, ezért mindent elkövet, hogy megerősítse hatalmi bázisát. Most éppen a fővárosi repülőtért nézte ki, noha a koncessziós jog három tulajdonosa elutasította korábbi ajánlatot.

Az újabb kezdeményezés értelmében az állam csak 51 százalékot szerezne meg, hogy a többi kinek jutna, az nem világos. Egy időben az a hír járta, hogy az Indotek és a MOL pályázik rá, mindkettő vezetője Orbán szövetségese.

De még ha tavasszal mennie is kellene a kormányfőnek, ő és körei továbbra is megtartanák befolyásukat Ferihegyen. A tulajdonosok állítólag nem akarnák eladni az érdekeltséget, de nemigen van más választásuk. Egy repülőteret csakis a hatóságokkal együtt lehet működtetni, azok viszont sokféle úton-módon meg tudják keseríteni a befektetők életét.

Orbán gazdaságilag ravasz és megalkuvó, hiszen az olyan értékeket, mint a Budapest Airport a haveroknak passzolja át, viszont külföldi kézben lévő exportágazatokkal soha nem merészkedne el idáig. Az autóiparnak pl. minden kívánságát teljesíti. Hiszen az igen termelékeny és lehetővé teszi a politikus számára, hogy az ideológiai alapokon nyugvó jóléti államot finanszírozzon a középrétegek érdekében.

Reuters

A cseh kormánypárt először jelezte, hogy kész ellenzékbe vonulni, sőt ezt Babis is megerősítette, miután az ANO vereséget szenvedett a múlt heti választáson. A miniszterelnök bejelentette, hogy kész átadni a hatalmat, de hogy mit tesz, azt csak akkor dönti el, ha a kórházban lévő Zeman államfő felkéri a kabinet megalakítására. A párt egyik képviselője pedig azt mondta, hogy az előttük álló döntés elég egyértelmű, mert tudnak 108-ig számolni. (A párttal szembenálló szövetség ennyi mandátumot szerzett a törvényhozásban – a szerk. megj.)

Elvileg azonban még ők is megpróbálhatnak összekalapálni valamilyen életképes szövetséget. A másik oldal azonban abból indul ki, hogy nekik áll a zászló. Ezzel együtt úgy számolnak, hogy a kialakult helyzetben már nagy siker volna, ha januárra felállna az új kormány és venné a bizalmi szavazást a parlamentben. A jelentés hozzáteszi, hogy az új hatalom valószínűleg véget vetne a viszálynak az EU-val a Babis cége által felvett, vitatott európai támogatás ügyében. Egyben pedig alighanem kevésbé lenne barátságos Orbánnal, aki a cseh miniszterelnök nagy barátja, Budapest és Brüsszel jogállami vitája ellenére is.

Kurier

Egy szélsőjobbos osztrák szervezet tagjai önkéntes határőrnek csaptak fel a magyar határon, de ennek ország terrorelhárító részlege nem örül annyira, mert a térség ellenőrzése a rendőrség dolga. Így megindult a vizsgálat, mert az „identitáriusok” közül kb. tucatnyian járják Burgenlandban a határvidéket és jelentik, ha valahol illegális bevándorlókat látnak. Hazafias aktivistáknak nevezik magukat, piros kabátot és tüskésre vágott hajat viselnek, fegyverük azonban nincs, ellentétben félkatonai amerikai társaikkal. Viszont ők is a fehér hatalom jelével üdvözlik egymást.

A rendőrség jelezte, hogy figyeli a csoport mozgását és azonnal közbelép, ha netán bármiféle incidens adódna. A határőrizet egyébként mostanában hetente 5-700 határsértőt vesz őrizetbe, akiknek a száma ily módon az év eleje óta 11 800-ra nőtt. Megszaporodott a perek száma az elfogott embercsempészek ellen, jelenleg minden héten 4-5 ilyen tárgyalást tartanak.

SEMJÉN ÉS A REPÜLŐ SZAMÁR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.13.


Azt hiszem, tart még a vadászati, vagy pediglen nem. Nem is érdekes igazán, mert a végítéletet Semjén professzor már meghozta, miszerint annak végső üzenete a normalitás. És most ebből az aspektusból nézünk körül a Fidesz-univerzumban, ahonnan Semjén is megérkezett közibénk, egyszerű, porbafingó halandók közé. Azért, hogy egészen komolyan ne vegyük, és mintegy figyelmeztetésként, miszerint milyen katyvasz van nemcsak hősünk, hanem a fideszisták fejében mind, vegyünk ki egy egész mondatot az üzenetből.

„Mi a természet rendjét, ami a teremtés rendjét tükrözi, evidenciának tekintjük, nemcsak az állatok, növények, ásványok tekintetében, hanem az ember és a társadalom tekintetében is. A természet rendjét mindenkinek tisztelni kell.” – És ekkor eszembe jutott Szent Tamás. Az Aquinói. Ő szegény, a tizenharmadik században igyekezett túllépni azon a világlátáson, amiben Semjén – és a NER kompletten – ma is fetreng. Amikor pár napja Semjén ideáit és Istenhez való viszonyát a Mohács előtti időkre tettem, bőkezű voltam a kormeghatározásban.

Jóval előbbre datálható az az ideahalmaz, ami miatt a középkort sötétnek nevezték, és amit épp az Aquinói igyekezett közelebb hozni az anyagi világhoz (Summa Theologiae), elkövetve azt, ami miatt halála után eretnekké szerették volna nyilvánítani, aztán mégis inkább szentté avatták. Összeházasította az arisztotelészi világképet a skolasztikával, és ezzel utat nyitott Eco szavaival a hallucinációs világkép meghaladásához. És mielőtt tovább haladnánk, ez az alapfogalmat véssük az eszünkbe, amit az olasz alkotott meg, de a fideszistákra nézve ma is érvényes.

Hogy a késő középkorban, amikor az univerzum a hallucináció univerzuma, a világ titokzatos lények által lakott jelképerdő. Arisztotelész világa viszont a rációé és az anyagé. De mivel nem papi szemináriumon vagyunk, hanem Semjént vizsgáljuk a boncasztalon, és mindazt, ami belőle természetszerűleg a Fideszre kivetülve fakad, azt kell lehangoltan megállapítanunk, hogy mind a fideszisták visszatértek a hallucinációs világképhez. Ebben egy szánkó attól lesz szent, mert adventkor teszik ki a térre, így csak suttogva lehet körbejárni, megérinteni sem szabad...

PORTYÁZÁS A SZOMSZÉD KERTJÉBEN LEFÚJVA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.10.13.


Jó reggelt! Ma többfelé lehetnek futó záporok, de délután a nap is kisüthet.

4 legfontosabb hírünk most