2020. március 3., kedd

RÁADÁS: VILÁGTALÁLKOZÓ - AMBRUS ATTILA (VISZKIS), IVÁNYI GÁBOR - (RÁDIÓMŰSOR)

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTALÁLKOZÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2020.02.29.  A Világtalálkozó egy olyan rádióműsor, ahol 
  mindig két teljesen eltérő értékrendű, 
  habitusú embert ültetünk egy asztalhoz. Két 
  olyan karaktert, akik nem biztos, hogy 
  nélkülünk találkoztak volna. Nem    
  vitaműsorra készülünk, hanem három ember 
  jóízű beszélgetésére. 

  A műsor a Klubrádióban hallható minden 
  szombaton 12 órától.

ORBÁNNAK CSAK A SZÁJA NAGY ÉS RÁFARAGHAT A MENEKÜLTVÁLSÁGRA

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSANNA
2020.03.03.„Orbánnak sem hadserege, sem olaja, sem tengerszorosa, semmije nincs csak a nagy szája, ami azért kevés, még ha néha jól is jön”– reagált Balázs Péter felvetésünkre, hogy nem tudna-e közvetíteni a két – általa büszkén – barátjának mondott vezető, Putyin és Erdogan között. „Ahhoz is nagyon kicsi, hogy befolyásolni tudta volna Erdogan döntését” – mondta. A török határok megnyitása a menekültek előtt persze kapóra jön Orbánnak, „aki nem találva másutt konfliktust, kínjában még alacsonyabbra süllyedve cigányozik és börtönbizniszezik”. Orbán szeret úgy pókerezni, hogy ne veszíthessen...amikor nincs valódi fenyegetés, az ellenfelei pedig olyanok, akik nem ütnek vissza....de most a tűzzel játszik... az EU válaszút elé állíthatja: vagy kiveszi részét a közös cselekvésből vagy a költségvetés készítésekor ezt nem felejtik el neki – fejtette ki a Hírklikknek a volt külügyminiszter, uniós biztos.

Mi a célja Erdogannak? Mit akar elérni?

– A legtöbben arra tippelnek, hogy Erdogan még több pénzt akar kicsikarni az Európai Uniótól. Persze nem csekély a teher, amit a törökök lvállaltak: Szíriából sokan menekülnek Törökországba, mások – egyebek között az afgánok, az irakiak, az irániak – Törökországon keresztül próbálnak Nyugat-Európa felé eljutni. Más szóval, Törökország közvetlen menekülési célpont és egyben fontos tranzitútvonal. Rögzíteni kell: a törökök tényleg jó szívvel fogadták a hitük alapján hozzájuk közelállókat, akiket nem is menekültnek vagy migránsnak neveznek, hanem vendégnek. A jogszabályok felett gyakran szemet hunyva, lehetőséget adtak számukra a munkavállalásra – többnyire persze illegálisan –, a gyerekeiket befogadták az iskolákba, stb....


„EMBERNEK MARADNI ÉRDEMES” – LEVELEK HÁFIZNAK (23.)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
2020.03.03.


Rendszeres szerzőnk, az író, haditudósító Jászberényi Sándor Egyiptomból „küldi” leveleit Magyarországra tízéves kisfiának. A huszonharmadik levél a sivatagban született. Koronavírusról, pánikról, csöndről és emberlétről.

Isten azért teremtette a sivatagot, hogy az ember sose felejtse el, hogy társas lény.

Legalábbis a beduinok így gondolják. Sok mindent gondoltak már az életről az elröppent évezredek alatt, mióta a Sínai-félszigetet lakják, de sosem írták le. Alapvetően gyanakodva tekintenek bárkire, aki le akar írni valamit. Még gyanakvóbban, ha le is fényképezné.

A fontos dolgokat ugyanis elmondja az ember, nem mutogatja. Lobogó tábortűz mellett mondja, meztelen éjszaka alatt. Apa a fiának, míg világ a világ, míg vannak apák és fiúk.

Amikor hírét vették, hogy hogyan neveztelek el, fiam, azonnal új nevet kaptam. Úgy szólítottak, hogy „Háfiz apja”.

Megszűntem én lenni, mint ahogyan minden férfinak meg kell szűnnie csak saját magának lennie, ha szeretné, hogy az életének értelme legyen.

A legfontosabb feladatom után neveztek el a beduinok.

Persze nyilván benne volt az is: feladták, hogy helyesen ejtsék ki az én csodálatos magyar nevemet...

BAÁN LÁSZLÓ SZERINT NEM LEHET MEGMONDANI, HOGY MENNYIBE FOG KERÜLNI A LIGET PROJEKT

G7.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2020.03.03.


A főváros változtatási tilalmat rendelt el a városligetre. A Liget projekt kormánybiztosa szerint azonban megépül a projekt. Szerinte Karácsonyék nem olvasták el a jogszabályokat mielőtt döntöttek. Interjúnk Baán Lászlóval.

A Fővárosi Közgyűlés által pár napja elrendelt ligeti változtatási tilalom Ön szerint ez egy zöldstop, míg ezzel szemben a Főváros szerint az Ön állítása a jogszabályok félreértelmezése, mert fák és bokrok e tilalom mellett is nyugodtan telepíthetőek.

Szánjunk akkor egy percet a vonatkozó jogszabályra, hogy az olvasóknak ne csak a róla szóló állításokkal kelljen birkózniuk. Lehet, hogy kicsit száraz lesz, de aki tisztán akar látni ebben a vitában, annak nem megspórolható. A változtatási tilalmat az építési törvény* alapján önkormányzati rendeletben lehet elrendelni, a helyi építési szabályzat* készítésének időszakára, annak hatálybalépéséig, ami jelenleg több hónapra lehet. A törvényből egyenesen következik,* hogy a városligeti park zöldfelületeinek fejlesztése, új növényállománnyal való gazdagítása is bele tartozik az értéknövelő és ezért tilalom alá eső változtatás körébe.*

Értem, Önök így olvassák a törvényt, a Főváros másképpen. Mi lesz ebből a kiút?

A helyzet inkább az, hogy mi biztos elolvassuk a törvényt, mielőtt nekiduráljuk magunkat egy intézkedésnek vagy nyilatkozatnak. Emlékeztetnék rá, hogy Karácsony Gergely a kampányában sokszor elmondta, hogy ha nyer, az alakuló ülésen azonnal megváltoztatja a városligeti szabályzatot. Jeleztük, hogy az nem fog menni, mert a jogszabályok betartásával ez legalább
egy féléves folyamat – akkor csak legyintettek. Azóta ők is rendesen elolvasták a vonatkozó rendelkezéseket, és belátták, hogy bizony így van, és neki is láttak a módosítási folyamatnak. Persze nem mondták, hogy bocs, tévedtünk.

A helyzet az, hogy a történelem ismétli önmagát, most is egy hasonlóan kínos szituációban vagyunk, amikor a Fővárosnak majd valamilyen kommunikációs csavarral el kell jutnia oda, hogy ő ezt persze nem is azért, meg nem is úgy, meg ha úgy értelmeznénk, ahogy nekik sikerült, meg főként a Ligetbe ömlő ronda beton… Az építési engedéllyel bíró munkálatokra a változtatási tilalom speciel éppen nem vonatkozik. Na jó, de azért a zöldfejlesztés az menjen. De ehhez bizony így vagy úgy, de véget kell vetni a változtatási tilalomnak. Várjuk az általunk kért és a fővárosi vezetés részéről megígért megkeresést a hivatalos egyeztetésre, amikor is az önkormányzat mint szabályozó testület, és a Városliget Zrt. mint a Városliget vagyonkezelője és tulajdonosi jogainak gyakorlója végre tárgyalóasztalnál tisztázná a Főváros szándékait és keresne közösen elfogadható megoldást azok érvényesítésére...


“KORRUMPÁLJÁK” A RIVÁLISOKAT, BIDEN ALÁ TOLNÁK AZ ELNÖKJELÖLTSÉGET? - NYILVÁNOSAN ÍGÉRTEK JÓ ÁLLÁST A FEHÉR HÁZBAN A VISSZALÉPÉSÉRT CSERÉBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.03.


Számos alkalommal előre megmondható, kik azok a jelöltek, akik azért indulnak az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, hogy minél tovább jutva, kapjanak valami jó ajánlatot a visszalépésért. Ezekben az esetekben nagy meglepetés nem érhet senkit. Amy Klobuchar esetében azt lehet mondani, hogy túlteljesített, senki nem számított arra, hogy ilyen viszonylag jó eredményt elérhet és talpon maradhat. Mégis, ahogy a Szuperkedd előtt rohant Bidenhez bejelenteni a támogatását, és megkérni a szavazóit, hogy Bidenre szavazzanak, meglehetősen visszatetsző volt.

Ehhez képest azonban kifejezetten felháborító volt Pete Buttigieg visszalépése/visszaléptetése a rajongói vagy hívei számára, akik egyre nagyobb számban kezdtek bízni South Bend volt polgármesterében, aki hatalmas beszédet mondott a városában még akkor is, amikor bejelentette a versenyből való kilépését. A beszéde olyan volt, mintha nem visszalépne, hanem már meg is nyerte volna az elnökjelöltséget vagy az elnökséget. Majd egy nap késéssel ő is elzarándokolt Bidenhez, lábai elé tette a fegyvereit, behódolt, és kérte, hogy a támogatói szavazzanak Bidenre.

A Keresztapa című film kézcsókolásos jelenetét juttatta a nézők eszébe, mert Pete Buttigieg gesztusei, és Biden mozdulatai is olyanok voltak, ahogy elfogadta a behódolást. Biden azonnal meg is ígérte nyilvánosan, hogy amíg él, nem felejti el ezt a szívességet, és máris egy befolyásos állást ígért Pete-nek a Fehér Házban, abban az esetben, ha megválasztják. Buttigieg nem tudta leplezni a boldogságát, és már úgy állt ott mosolyogva Biden mögött, mintha meg is kapta volna az irodáját a Fehér Házban. Korábban azt mondta, már egy hete gondolkodott a visszalépésen, ami nyilván azt jelenti, hogy már egy hete fűzték arra, hogy lépjen vissza Biden javára. Cserébe kap egy jó állást.

Pete Buttigieg még azt sem vette észre, hogy nyilvánossá tették a korrumpálását, hogy lefizették egy állás ígéretével, és ő ezért mondott le a további küzdelemről, holott nem volt teljesen esélytelen. Legalábbis nem volt kevesebb esélye további szavazatokat gyűjteni, mint Elisabeth Warrennek, aki versenyben maradt. Mit szóltak vajon az önkéntesei, akik hittek a beszédeinek, hogy megváltoztatják Amerikát, akik a téli hóban és fagyban járták az utcákat és a körzeteket, majd Pete a közös álmukat egy hét alatt odedobta egy állásajánlatért? S mit gondoljunk arról a pártról, amely a demokrácia védelmét hirdeti, s mesterséges eszközökkel manipulálja az előválasztást. A legfontosabb voksolás előtt korrumpálja és visszalépteti a riválisokat a pártelit jelöltje javára, hogy ne derüljön ki, a demokrata szavazók kit és milyen arányban támogatnának...

EZER PEDAGÓGUS ARCONRÚGÁSÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.03.03.


Ritkán írunk publicisztikát, de most úgy látjuk, a szótlanság is állásfoglalás lenne. Az egyházi iskolai pedagógusok kommunikációs arconrúgása új mérföldkő a fideszes erőpolitika dicstelen történetében. A minisztérium olyasmit üt, ami a legfontosabb kellene, hogy legyen. A pofon ezer (+n) pedagógus arca felé indult, de mindenkin csattan, aki ma polgárként gondol magára Magyarországon. Vélemény.

Állásfoglalás az oktatás mai helyzetéről címmel közölt vitairatot és alatta több mint ezer aláírást péntek reggel a pesti Piarista Gimnázium honlapja. Az egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok a NAT-vita nyomán világossá teszik, hogy a magyar oktatás válságban van: méltatlan pedagógusbérek, túlzott óraterhek, tanárhiány, a pedagógusi szerep- és szemléletváltás feltételeinek fogyatékossága. A budapest.piarista.hu-n közölt állásfoglalás kitér a NAT-ra is, de határozottan nem ideológiai, hanem szakmai alapon, üdvözölve a helyenként megjelenő korszerű pedagógiai szemléletét, kritizálva az egyeztetés elmaradását, illetve a bevezetésre adott minimális időt.

A hatalmi kommunikáció válasza hamar érkezett, és lesújtóbb formáját hozta, mint valaha: a „szakminisztérium” pénteki közleménye szerint (1) az aláírásgyűjtés „aknamunka” és „nem a NAT-ról” szól, (2) az egész valójában „Gyurcsányék gépezetének” választási célú „adatgyűjtése”, (3) „a magyar pedagógusok munkaterhelése nemzetközi viszonylatban átlagosnak tekinthető, a tanár-diák arány az OECD átlagnál is kedvezőbb” és (4) abba a „számháborúba” a minisztérium bele sem megy, hogy „az aláírók száma hogyan viszonyul a pedagógusok 170 000 fős állományához”.

Propagandáról magyarra fordítva: a tanárok nemcsak ostobák, mivel nem tudják megkülönböztetni a gyurcsányista adatgyűjtést a petíciótól, de vakok is, hiszen képtelenek észrevenni jó dolgukat. „Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy!” És még kevesen is vannak, erről pedig mi sem tanúskodik jobban, mint a csendes többség bölcs hallgatása. Mindez egyben, a rémesen pongyola, elütésekkel terhelt minisztériumi közleményben, melyből tónusában hol az ötvenes évek pártsajtója („aknamunka”), hol a sértett házastárs vagdalkozása köszön vissza. A miniszterelnök január elején azt mondta, a kampánynak vége, két év kormányzati aprómunka következik. Lehet, hogy így lesz, de még itt minden elemében a Rogán Antal-féle kampányvonat zakatol...

MÉG KÉRÉSRE SEM KAPTÁK MEG A NAT-TERVEZETET – A KIDOLGOZÓK KÖZÖTT FELTÜNTETETT SZAKÉRTŐK REAGÁLTAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.03.Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében.

Olyan szakértők nevét is feltüntette az Oktatási Hivatal (OH) az új, egyre nagyobb tiltakozást kiváltó Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozói között, akik részt sem vettek annak kidolgozásában. A 24.hu még hétfőn közölt egy 45 fős listát, amit az OH Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött. Egyikőjük, Moróné Tapody Éva fizikatanár a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet: az OH állításával ellentétben nem vett részt a NAT fejlesztésében, a hivatal az elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízta meg őt és több más kollégáját. Csakhogy magát a NAT-tervezetet még kérésre sem kapták meg. Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében. 


Az viszont biztos, hogy a Horthy-korszakot gyakran magasztaló irodalomtörténésznek, Takaró Mihálynak fontos szerepe volt a NAT kialakításában, aki legutóbb a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában borzolta a kedélyeket. Szerinte például „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. Kijelentését mások mellett Péterfy Gergely író gúnyosan úgy kommentálta: „Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között”. 

A NAT ellen közben már mintegy száz iskola tanárai fogalmaztak meg állásfoglalást, köztük Orbán Viktor miniszterelnök egykori gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium pedagógusai is. Neves értelmiségiek – mint Romsics Ignác történész, Pálinkás József korábbi MTA-elnök, Csaba László közgazdász – pedig egységes fellépést sürgetnek a tiltakozó tanárok támogatására...

ORBÁN NÁCIKKAL ÁLMODIK…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.03.

és ha a miniszterelnök nácikkal álmodik, rájuk vágyik, akkor a mögötte ülő képviselőkre azonnal átragadnak érzései, együtt lélegeznek, együtt gondolkodnak, és együtt ábrándoznak vele. Ováció, taps fogadja szavait, bármi is legyen annak tartalma.
Hétfőn például Jakab Péter volt – többek között – a soron, tegyük hozzá, nem először. Azt persze már megszokhattuk, hogy Orbán minden kritikát személyes támadásként él meg, és akként is válaszol; igyekszik a legsúlyosabb sértéseket kiötleni, hogy hálás nevetésre késztesse követőit, és minél jobban megalázza ellenfeleit. Tudjuk, látjuk: számára ez a legmegfelelőbb közeg, az azonnali kérdések műfaját neki találták ki. Egyrészt azért, mert a kérdés valójában nem azonnali, fel tud rá készülni, másrészt garantáltan övé az utolsó szó. A kérdés-válasz-reagálás-viszontválasz szisztémája kedvező helyzetbe hozza a miniszterelnököt, de ezen most ne akadjunk fenn. Egy demokratikusan működő országban, nincs ezzel semmi baj, az egész jelenetsorból úgyis azt vesz ki magának a néző, hallgató, amit akar, ami, vagy aki hozzá eleve közelebb áll.

A kérdéseket feltevők is tudják ezt, nekik ugyancsak az a lényeg, hogy amit elmondanak, amit kérdeznek – illetve valójában, amit üzennek a miniszterelnöknek, az eljusson a nyilvánossághoz. Ahhoz a nyilvánossághoz, amelyet nagy mértékben korlátoz a hatalom. Lám a parlamenti ülésnapok közvetítését is megszüntette az állami televízióban, bár az internet világában nehéz ezeket a korlátokat fenntartani. A Jakab-Orbán duellumot is számos facebookozó tette fel a világhálóra, így aztán csak eljut tízezrekhez, miként kezeli mostanság Orbán Viktor az őt érő támadásokat...

ORBÁN ÉS MÉSZÁROS LÁNYA MÉG BEFOLYÁSOSABB LETT

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2020.03.03.


...A Forbes magazin 2020-ban is elkészítette a listáját arról, kik a legbefolyásosabb magyar nők. 50 főt rangsoroltak külön üzlet, közélet, kultúra és média kategóriában, mert a magazin szerint még nem jött el az idő az összesített listához, a nők befolyása ugyanis Magyarországon relatív. A befolyás törékenységét jelzik azzal is, hogy egy-egy kieső szereplőt plusz egyként listákra tettek...

ITT OLVASHATÓ

EZ NEM CENZÚRA, HANEM MAGYAR BBC – ÉRTÉKELTE MAGÁT ORBÁNÉK PROPAGANDAMÉDIÁJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.03.


A magyar kormányt kiszolgáló, ám továbbra is közszolgálati médiaként emlegetett, mindenesetre közpénzből eltartott sajtó napi szerkesztési gyakorlata külföldön is téma. Akárcsak az európai határok megvédése az újabb menekülthullám idején. Az osztrák zöldek szerint nem csak a rendőri erősítéssel, de a humanitárius segítséggel is sietni kell. Sajtóvélemények szerint a szlovákiai választásoknak Magyarországra nézve is jelentős tanulságai vannak. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

A szombati szlovákiai parlamenti választás az európai fősodorban tartotta az országot. Eloszlatta azt a kockázatot, hogy Pozsony ugyanarra a rebellis útra léphet, amelyen két szomszédja, Magyarország és Lengyelország jár, illetve kiiktatta annak az esélyét, hogy szélsőjobboldali erő bekerülhessen a kormányba – így értékeli az amerikai Bloomberg hírügynökség a választás eredményét.

A győztes az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) lett, Zuzana Caputová államelnök már bejelentette, a korrupció elleni fellépést hirdető párt vezetőjének, Igor Matovicnak kíván kormányalakítási megbízást adni.

Matovic négypárti koalíció létrehozását tervezi az EU- és NATO-tag Szlovákiában – írja a Bloomberg, és nyugatbarát pártnak nevezi az OLaNO-t. Azt, hogy a párt jelentős arányú győzelmet aratott, az amerikai hírügynökség meglepetésnek tartja, és annak tulajdonítja, hogy az eddig kormányzó, Smer nevű pártot korrupcióról szóló állítások terhelték.

A választás „azt mutatta, hogy hatalmas a vágy az igazságosság helyreállítására, és a korrupció elleni harcra. Hiszem, hogy a potenciális (koalíciós) partnerként szóba jövő pártok meg fogják ragadni ezt a lehetőséget” – idézi a Bloomberg az államfő szavait. Caputovát szűk egy évvel ezelőtt választották szlovák köztársasági elnökké, és győzelme a Bloomberg megfogalmazása szerint nem csupán azt jelentette, hogy első ízben nyerte el nő ezt a tisztséget, hanem azt is, hogy kudarcot vallottak a nacionalista és euroszkeptikus erők.

Az amerikai hírügynökség megjegyzi: a négypárti koalíciónak a 150 tagú pozsonyi törvényhozásban 95 mandátuma lenne, ami elegendő többséget jelent akár az alkotmány megváltoztatásához is – Szlovákiában ugyanis ehhez nem kétharmadra, hanem csak háromötödre van szükség -, ám kérdéses, hogy a lehetséges politikai és személyi ellentétek fényében mennyire lesz tartós egy ilyen kormány...

ANDOR LÁSZLÓ: UNIÓS FORRÁSPONT – LEHETSÉGES-E A MAINÁL JOBB EU-KÖLTSÉGVETÉS?

MÉRCE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2020.03.02.


Úgy alakult, hogy az Európai Unió hét évre szóló költségvetési kerete (multiannual financial framework, a továbbiakban MFF) az unió országaiban megtermelt jövedelem kb. egy százalékát teszi ki. Ez az egy százalék egyfajta üvegplafon, amit semmiféle közgazdasági logika nem indokol. Épp ellenkezőleg: ez ellentétes a közgazdasági logikával, amely szerint egy egységes piacot működtető demokratikus közösség költségvetésének komoly közpénzügyi funkciókat kell ellátnia: allokáció (közjavak finanszírozása), redisztribúció (a gyengébbek támogatása) és stabilizáció (a gazdasági tevékenység egyenetlenségeinek kisimítása). Ebből a szempontból az MFF egy szelektív allokációs költségvetés, mérsékelt redisztributív hatásokkal, stabilizációs funkció nélkül.

A Brexitet megelőző évtizedekben az EU egyre csak bővült és egyre több feladatot vállalt, de képtelen volt növelni a központosított források mértékét. Ennek következtében egyre nagyobb szakadék keletkezik a vágyak és a képességek között, ami az integráció hitelességét csorbítja, és a mindenkori vezetőknek komoly fejfájást okoz. Jean-Claude Juncker, az előző Európai BIzottság hátfájással gyakran küzdő elnöke a költségvetésért felelős biztossal (Günther Oettinger) úgy gondolta, hogy az üvegplafonból eredő konfliktusokat a régi és az új tételek szembeállításával oldja meg.

Tehát ha az EU új dolgokat kell, hogy finanszírozzon (pl. biztonság, migráció, klímavédelem), azt tegye a régebbi fejezetektől elvont összegekből. Ennek a hozzáállásnak két kárvallottja lehet csak: a mezőgazdasági politika (vidékfejlesztéssel megtoldva) és a kohézió. Az utóbbi eróziója a redisztributív hatás gyengülésével jár, amennyiben a bevételi oldalon ezt valamilyen változás nem ellensúlyozza. A szükséges változás Junckerék javaslatában az lett volna, hogy kivezetik a gazdagabb országok költségvetési visszatérítéseit.

Az MFF-et azonban nem sikerült elfogadtatni a tavalyi EP-választás előtt, és amíg nem foglalta el a helyét az új Bizottság, addig nem indulhatott újra a folyamat...

EGY REGGEL A TÉBOLYDÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: KOCSIS LAJOS
2020.03.03.


– Jó reggelt kedves betegek!

Ébresztő! Tessenek menni mosakodni, hamarosan gyógyszerosztás.

– Opni, Opni, Opni, Opni…

– Viktorka! Maga mit opnizik egyfolytában?

– Nem azt mondja, hogy Opni, hanem azt mondja, hogy lopni. Csak azt hiszi, hogy így nem tudják róla, hogy tolvaj.

– Maga ezt honnan tudja Ferike?

– Onnan, hogy tegnap mikor ezt hajtogatta, eltűnt százmilliárd az államkasszából.

– Nem tűnt el. Én nyertem meg közbeszerzésen.

– Persze Lőrinc. Csak hogyan lehet, hogy ez ebben a hónapban már a hatodik nyertes közbeszerzésed?

– Hát, kemény munkával, kis szerencsével, és némi isteni segítséggel. Meg ugye okosabb vagyok mint Zuckerberg.

– Jó vicc. De akkor mit keresel itt?

– Mit keresnék? Milliárdokat...

A TAGOK NÉLKÜLI PÁRTOK IDEJE

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2020.03.03.


Három párhuzamos folyamat zajlik az elmúlt hónapokban az antiorbánista ellenzék különféle csoportjaiban

Az egyik a konvergencia, azaz az egyes csoportok közötti együttműködés szorosabbá válása, amiben különösen fontos szerep jut a tavaly októberben megszerzett önkormányzati pozícióknak, hiszen mostantól számos különböző karakterű ellenzéki szereplőnek kell együttműködnie. De egyébként is ez az, amit az Orbán-rezsim keretei kikényszerítenek: három egymást követő parlamenti választás sodorta az ellenzéket a megsemmisülés határára, a választási szabályok nem nagyon adnak teret a külön indulásnak, erőforrások sincsenek és a választók is, úgy tűnt, 2018 áprilisa után kifejezetten jutalmazni kezdték ezt a fajta magatartást és büntetni az akadályozását. 

A második folyamat a versengés. Nem lehet például nem észrevenni a DK nyomulását az MSZP rovására: két kerületi MSZP-s polgármester átlépése a DK-ba a fővárosi erőviszonyok átrendeződésének jele volt.

Ugyanakkor az is tény, hogy az így értett versengés ma sokkal lefojtottabb ezen az oldalon, mint öt évvel ezelőtt volt, s ez nem is lehet másként, mert a konvergencia kényszere olyan erős, hogy minden olyan hang, amely az antiorbánista oldalon a többi szereplő rovására jelent be nyíltan valamilyen igényt, elkerülhetetlenül falsnak hangzik némiképp.

Ezzel együtt is jelen van egy harmadik folyamat, amely viszont táplálja a versengést és az az egyes szereplők útkeresése. Ennek a jele minden valószínűség szerint a Momentum feltűnően szorosabb együttműködése a magyar konzervatív és liberális értelmiséggel és azok szerveződéseivel, ami egyszerre erősítheti a Momentum jobboldali karakterét, jelent kitörést a generációs párt-jelleg korlátai közül és csillapíthatja ennek a konzervatív körnek a párt- és mozgalomalapítási igényét, becsatornázva azt a Momentumba.

De nagyon hasonló útkeresési igénynek a jele az MSZP újradefiniálására, demokratikus szocialista fordulatára tett javaslat a Baloldali Tömörülés részéről, a Jobbikban Jakab Péter elnökké választása és az annak nyomában elindult kilépési hullám és több más, a Mérce olvasói számára ismerősebb fejlemény, így egyebek között a kitörés napján megjelenő antifasiszta ellentüntetők tömege és a mögötte álló szervezési erőfeszítések is. Igen, az útkeresés része az ideológiai tisztázó munka, a belső szervezeti erőviszonyok rendezése és a mozgalomszervezés is...

A DIGITÁLIS NOMÁDOK ÖT ÚJ KEDVENC VÁROSA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.03.


A digitális nomádság esetében is pár évente változnak a trendek – például a kedvelt városok. Például azért, mert amint felkapnak egy viszonylag olcsó helyet, az óhatatlanul drágulni kezd, így egy idő után az ezt az életformát követők elkezdenek új városokat keresni maguknak. A váltásnak persze pozitív oka is lehet, például az, hogy az addig pocsék internetszolgáltatást hirtelen hiperszuper szélessávú netté fejlesztik.

Akárhogy is, a digitális nomádok számára az ezt az életformát több mint 10 éve folytató Laura szerint attól lesz jó egy adott település, hogy nem túl drága, sok a program és jó az internet.

A Travelitic alapítója arról írt, mely az az öt város, amelyik idén várhatóan divatos lesz a digitális nomádok körében. Mit mondjak, akad a listán meglepetés...

INGATLANOS ARANYBÁNYÁK 6.: BEFALAZZÁK A BALATONT, ÉS EZ NEM VICC

PORTFOLIO
Szerző: MESTER NÁNDOR
2020.03.03.


Lakóparkokból és hotelekből épül a legnagyobb tavunkat körülölelő fal. Van még pár üres telek és elhanyagolt terület, amire lecsapnak a magyar és külföldi vállalkozók. A kormány ugyan szigorítja a területhasználatot, de nem tudja megakadályozni a fal továbbépítését. A megszerzett jogokat és tulajdonokat pedig erősen védi.

Állandóra bejelentve 44 településen mintegy 100 ezer ember él közvetlenül a Balaton partján, a teljes balatoni régióban viszont 160-170 ezer. Bár a tágabb térségben növekvőben van egyes falvak lakossága és egyre több a tranzakció, az ingatlanpiac inkább a parthoz közeli 1-2 kilométeres sávban aktív és ez várhatóan a következő 10 évben is így lesz, ezért ezt az övezetet tettük a nagyító alá. Itt akartuk kideríteni, bezárul-e a lakóparkokból, hotelekből és szórakoztató központokból épített fal a Balaton körül, főleg a tó déli oldalán. Előre szólunk: egyre közelebb vagyunk ehhez...

MÉG MINDIG VANNAK, AKIK KERESIK AZONNALIBAN INDÍTOTT PÉNZÜKET - AZ 5 MÁSODPERC IDŐNKÉNT KITOLÓDIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.03.


Sikeresen indult el az azonnali átutalás rendszere – jelentették be tegnap. Néhányan azonban – tudta meg az Azénpénzem.hu – ma reggel remélhetik, hogy kiderül, mi történt az átutalásukkal. Sokkal többen vannak, akik becsapva érzik magukat, pedig nincs igazuk.

Sikeresen indult hétfőn az azonnali átutalási rendszer, ami dinamizálja a magyar gazdaságot – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint Patai Mihály, a jegybank alelnöke. Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója közölte, hogy a hétfői átutalások majdnem fele már az azonnali rendszeren ment keresztül.

A tájékoztatón is kiderült egyébként, hogy zökkenők azért akadtak. A szakemberek az elmúlt órákban is tökéletesítették a rendszert, amelyhez a világon egyedülálló módon minden pénzintézet csatlakozott – hangsúlyozta Patai. Az átutalási rendszert működtető GIRO Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy hétfőn 14 óráig több mint 230 ezer átutalás jutott el azonnal, legfeljebb 5 másodperc alatt a címzettekhez. A leállások nélkül működő rendszer 500-nál is több tranzakciót képes egyetlen másodperc alatt biztonságosan feldolgozni - tette hozzá Selmeczi-Kovács Zsolt.

A rendszer március 2-án 0 órakor indult. Azoknak az utalása, akik hajnalban indítottak tranzakciókat, azonnal átment nemcsak a bankszámlaszámra, de telefonszámra, e-mail címre és adószámra, adóazonosítóra is. Voltak apróbb fennakadások, néhány helyen nem indultak el a másodlagos azonosítók, leálltak a rendszerek, de reggelre a hajnali problémák zöme megszűnt. Március 2-án délután már stabilan működött minden rendszer – írta meg a Napi.hu.

Gondok mellett akadnak félreértések is...

VAN DINAMIKA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.02.28.


A közmunkaprogram lehetett volna a Fidesz-kormány sikerprojektje is akár, de nem lett. Az alapgondolat szerint a segélyeken élő tömegből azokat, akik erre állapotuknál fogva alkalmasak, először bevonják a programba, egyszerűen elvégezhető munkát kapnak, majd egy idő után továbbképezik őket, végül visszavezetik a versenyszférába. Ez az alapgondolat kiváló lenne, ha valóban ez lett volna a mindenképp követendő cél, és nem pedig az, ami javarészt lett belőle: részben a rekordszámú közmunkással kozmetikázták a foglalkoztatási mutatókat.

A hivatalos adatok szerint 2016 szeptembere és novembere között 4,4 millió magyarnak volt bejelentett és ismert munkahelye, bár közülük 221 ezren közmunkában dolgoztak, 115 ezren pedig külföldi munkahelyen, de az adatfelvétel módszertana miatt foglalkoztatottnak számítottak. Ez azt jelenti, hogy ha a közmunkások és a külföldön dolgozók nem javítják fel az adatokat, akkor összesen nagyjából négymillió-hetvenezren dolgoztak itthon az elsődleges munkaerőpiacon. 2016-ban volt a programba fektetett pénz a legtöbb – 340 milliárd –, viszont 2017-re már 325 milliárdra csökkent a program finanszírozása. Idén aztán ez a folyamat drasztikusan fölgyorsult: a már tavalyra180 milliárdra csökkent keret idén 140 milliárdra fogy. A március elsejétől induló közmunkaszezon előtt a településeknek el kell dönteniük, kiket foglalkoztatnak tovább, és kiket tesznek az utcára a közmunkaprogramban foglalkoztatottak közül. Márpedig a településeknek szükségük lenne munkaerőre.

Vajon miért épít vissza a kormány ennyire drasztikusan olyan programot, amivel nyilván sok baj volt, de mégiscsak jövedelemhez juttatott embereket, és a kistelepüléseknek is segít? Nem tudni, de azt látni, hogy a közepesnél hosszabb távon ható tervek végét mintha nem lenne képes kivárni. Meghirdeti, előzetesen sikerpropagandát épít rá, aztán kihátrál belőle...


ÁNGYÁN ÚJABB FÖLDJELENTÉSE IS A KORMÁNY PORHINTÉSÉT IGAZOLJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.03.03.


Baranyában is főként a kormányhoz lojális politikusok és nagyvállalkozók voltak a 2016-ban lezárt földárverések nyertesei.

Baranya megye sem lóg ki a sorból: az egyébként a maga 9369 hektár eladott állami földdel a középmezőnyhöz tartozó térségben is főleg a nagygazdaságot vezetők, vagy a politikából ismertek szerezték meg a 2015 végén meghirdetett állami földterületek 57 százalékát. A kihirdetett 197 nyertes közül a földrészletekből a legnagyobb szeletet, 4900 hektárt összesen 49 licitálón keresztül 27 érdekeltség szerzett meg – írja legfrissebb elemzésében Ángyán József.

„Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között találunk olyan cégtulajdonosokat is, akik – a földforgalmi törvény abszurd szabályozása folytán, lakhelyüktől és foglalkozásuktól függetlenül – cégük székhelye jogán válhattak úgy „szerzőképes helyi földművessé”, hogy helyben akár sohasem jártak és/vagy a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik” – fogalmaz az agrártárca volt államtitkára, aki 2012 elején éppen amiatt távozott, mert úgy ítélte, a Fidesz-kormány a kisbirtokok helyett az agrároligarchákat támogatta.

A szakpolitikus megyénként elemzi a földárveréseket, a mostaniból az is kiderül, hogy a kormányzati propagandával ellentétesen, nem piaci áron keltek el a földrészletek, hanem licit nélkül, kikiáltási áron adta el azokat az állam. (Jelenleg is hirdetnek egy 120 hektáros területet Baranyában, ahol 55 hektár halastavat, 30 hektár szántót, és ugyanennyi legelőt árulnak 496 millió forintért.)...

„A KÖZÉLET TELE VAN LOVATLAN LOVASOKKAL, HŐSTETT NÉLKÜLI HŐSÖKKEL” – BOTH MIKLÓS A KÓROS ÁTPOLITIZÁLTSÁG OKAIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.03.03.


Aki azt hiszi, a zenegyűjtés amolyan unalmas, tudományos dolog, az üljön Etiópiában katonákkal megrakott kamionban, katlevelet rágó, egy napja nem aludt, rángatózva kommunikáló sofőr mellett. Efféle élményeiről is beszámol Both Miklós a Válasz Online-nak, de interjúnkból kiderül az is, mi köze az igazi „rasztafárinak” Kodály Zoltánhoz, vagy az amazóniai erdőtüzeknek a Hotel Californiához. Továbbá, hogy miért olyan kórosan átpolitizált a világunk manapság. Figyelem: az elmélyülést kiküszöbölni igyekvő médiaműködés korában most igazán elmélyült beszélgetés következik.

Öt éve még virtuóz gitárjátékát bámulhattuk színpadokon, aztán A Dal zsűritagjaként milliók is megismerték – mára azonban Both Miklós otthagyta az aktív zenélést és a műsort is. Nem akármiért: nemzetközileg is értelmezhető méretűek lettek népzenekutatásai, a BBC-től a Bayerischer Rundfunkon át az ukrán köztévéig készítenek vele hosszú interjúkat az általa létrehozott Polyphony Projectről, vagy az abból kinőtt, ukránokkal és a finn Sibelius Akadémiával közösen vitt Folk_ME Programról. De mi vitte a rocksztárságból a tudomány felé? Máris kiderül.
×××
Négy év után eltűnt A Dal zsűrijéből. Kitették?

– Folytak a háttérben tárgyalások, de idén nem tudtam vállalni.

Megnézte a köztévé Karácsony-interjúját és azt mondta, márpedig az MTVA-n többet nem szerepel?

– Egy nemzetközi munka miatt már hónapokkal korábban jeleztem, hogy nem tudok idén részt venni.

Ide biciklivel érkezett?

– Szó se róla, eléggé szomorú interjú volt az. Minden hiányzott, ami egy tájékoztató beszélgetéstől elvárható lenne. A bojkottokkal kapcsolatban meg:

fiatal zenekarként megfogadtuk, soha nem megyünk az RTL Klubba a Mónika Show miatt. Olyan közösségrombolónak találtam a szegénységen való röhögést. Ez aztán gyorsan megdőlt, mert a médiatér nagyobbik része szép lassan erre az alapállásra hangolta magát. Gyártsunk egyszerűen átélhető igazságokat, amelyektől elmélyülés nélkül is magabiztossá válunk.
Az elmélyüléssel, tanulással az a legnagyobb baja a tömegkommunikációnak, hogy kezdetben teljesen hülyének érzed magad. Márpedig az emberek magabiztosnak szeretnék érezni magukat; és ezt a média teljes fegyverzettel ki is szolgálja. Minden olyan helyre elmegyek tehát, ahol úgy érzem, hogy teret kapok és elmondhatom, amit gondolok.

Az Eurovízió visszamondásának sem volt köze a távozásához?

– Semmi, sőt, ez a tény még jobban is motivált volna. 2016-ban engem már pont azzal a céllal hívtak a műsorba, hogy jobban leválasszák A Dalt az Eurovízióról. Olyan szakmai meglátásokat igyekeztek becsatornázni, amelyek nem kizárólag az Eurovízió vélt vagy valós elvárásait veszik figyelembe, hanem a magyar viszonyokra fókuszálnak. Engem tehát alapjáraton mérsékelten érdekelt maga a fesztivál. Annál jobban, hogy miként lehet részt venni egy olyan műsor építésében, amely az országos felületén nem arra koncentrál, hogy más gondolatait te hogyan reprodukálod tízezredjére, hanem hogy a saját dalodat mutasd meg. Elég sok eredményt is hozott a műsor ezen a téren: az AWS kapcsán figyelmet kapott a hazai metál műfaj, Pápai Joci megjelenésével a roma zenei műhelyek, és sorolhatnám a többi résztvevő sikereit is. Bár A Dal nem a fő csapásirány az életemben, szerettem részt venni benne...

KOMPAKT VÁROS LEGYEN BUDAPEST, VAGY INKÁBB A VASÚTI AGGLOMERÁCIÓT ERŐLTESSÜK?

QUBIT
Szerző: TÓTH CSABA
2020.03.02.


A volt budapesti főpolgármester, Tarlós István neve által fémjelzett, elavult, leginkább a múlt század 70-es éveit idéző, az autóhasználat kiszolgálására épülő várospolitikai elképzeléseit az elmúlt hónapokban az ellenzéki és a kormányzati oldalon is leváltották olyan progresszív elképzelések, amelyek, felismerve a a túlzott autóforgalom okozta ökológiai, egészségügyi, életminőségi és gazdasági problémáit, egy olyan város kialakítást tűzték ki célul, ahol az autóforgalom visszaszorul, a levegőminőség javul, és a közterek jelentős részét visszakapják az emberek. Ezek az elképzelések ugyanakkor jelentősen különböznek abban a tekintetben, hogy miként valósítsák meg ezt a víziót. Mostanra két fő irányzat alakult ki: a kompakt város és a vasúti agglomeráció, amelyek azonban kölcsönösen kizárják egymást, vagy legalábbis részben egymás ellen dolgoznak.

Az agglomerációba költözőkkel megnő az autók száma

A kompakt város irányzatot leginkább Erő Zoltán, Budapest új főépítésze képviseli, de Balogh Samu, a főpolgármester kabinetvezetője is a kompakt város irányzat szellemében beszélt nemrég a HVG-ben. Az irányzat szerint a városi problémák legfőbb gyökere a városok szétterülése, azaz az emberek tömeges kiköltözése a városokat körülvevő agglomerációs zónába, mert így olyan alacsony laksűrűségű területek jönnek létre, amelyeket tömegközlekedéssel lehetetlen hatékonyan kiszolgálni. És mivel a szétterüléssel az utazási távolságok is megnőnek, a kerékpárhasználat sem alkalmas az utazási igények kiszolgálására. Emiatt a kiköltözők nagy része autóval jár a város belső területeire, ahol az emiatt megnövekedő autóforgalom tovább csökkenti az életminőséget, és még többen költöznek ki az agglomerációs zónába...

MIVEL ÁRTUNK KEVESEBBET AZ ÉGHAJLATNAK, HA BOLTBA MEGYÜNK, VAGY HA ONLINE VÁSÁRLUNK?

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.03.03.Valószínűleg neked is van egy ismerősöd, aki a szabadidejében rendszeresen online webshopokat szokott böngészni, és arról mesél, hogy a magyar átlagárnál 50 forinttal olcsóbban rendelt meg egy olyan terméket Aliexpresszről, aminek korábban a létezéséről sem tudtál.

Ennek a valószínűsége a statisztikák szerint is évről-évre egyre nagyobb. A GfK Hungária rendelkezésünkre bocsátott, 2000 háztartás megkérdezése alapján készített reprezentatív felmérése szerint 2016 és 2019 között a rendszeresen online vásárlók aránya és a vásárlások száma is nőtt Magyarországon (a népesség 31 százalékáról 39 százalékra, és havi 2,9-ről 3,4 alkalomra).

A magyarok leginkább szolgáltatásokat vesznek online, például szállást foglalnak, színház-, mozi- vagy koncertjegyet, vagy mobil előfizetést, de a különféle kütyük (mobilok, számítástechnikai eszközök és szórakoztatóelektronikai eszközök), valamint a könyvek is nagyon népszerűek: a GfK-nak a megkérdezettek 38-47 százaléka mondta azt, hogy ezeket inkább online veszi meg.

Az online vásárlás mellett van még egy dolog, ami egyre népszerűbb mostanában, és ez a környezettudatosság. A nagypolitika szintjén, és a cégek marketingjében is egyre gyakrabban jelenik meg a klímaváltozás kérdése, és fogyasztóként is egyre gyakrabban juthat eszünkbe, hogy milyen mértékben járulunk hozzá a bolygó élhetetlenné válásához az étkezésünkkel, közlekedési szokásainkkal, vagy azzal hogy mennyi szemetet halmozunk fel.

Ezért aztán azt is fontos lehet tudnunk, hogy

mikor védjük jobban a bolygót, ha online rendelünk, vagy ha boltban vásárolunk?

A válasz azért is fontos lehet, mert hogy ha megnézzük, hogy 2000 óta Magyarországon miből származott az egyik fő üvegházhatást okozó gáz, a szén-dioxid kibocsátása, akkor azt látjuk, hogy miközben összességében a 2000-es évek elejéhez képest csökkent a kibocsátás, ezen belül a szállításból és közlekedésből származó kibocsátás aránya jelentősen nőtt, és 2017-ben már a teljes kibocsátás negyedét adta...

TOVÁBB HÍZÓ KÉPVISELŐI BUKSZA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2020.03.02.


...Tillárom, haj! Örvendezett Marika, amikor kijött a boltból. Nagyon jól bevásárolt, a múlt hónapról spórolt 4 000 forintot. Ez volt a húspénze, de a sógorék disznót vágtak, és kapott Marika kóstolót belőle. Ki is tartott egy egész hónapig: hurka, kolbász, darabka karaj, töpörtyű, szalonna. Úri csomag. Élvezte is nagyon. Arra gondolt, milyen rendes az ő sógora, pontosan olyan, mint az állam. Jók vele.

Egy szava sem lehet, hiszen januárban megtoldották a nyugdíját havonta 3 500 forinttal. Meg is ígérte az Orbán Viktor, ha tovább dübörög a gazdaság meg a ménes a birtokon, akkor lesz pénz, akkor novemberben még kap visszamenőleg néhány forintocskát. Addig Marika szívesen kölcsönöz a magyar államnak, mert tudja, hogy nem ő él egyedül ebben az országban, és nem kell telhetetlennek lennie, jusson másnak is a jóból. Csak az a rohadt infláció kicsit bezavart, mert az idén még nem evett sajtot, arra nem futotta a bukszájából. Mégis csak a kenyéré, a liszté, a krumplié meg a zsíré az elsőbbség. Nem baj, kivárja a novembert, aztán teletömi magát sajttal. Pukkadásig. Még az is lehet, hogy elkészül addigra a stadionjuk a kukoricás helyén, és akkor ott rágcsálja a Trapistát, irigyelje őt mind a tizenkettő drukker.

Hát így. Marika boldog, otthon még megette a maradék kis sült karajt, és mert okos és kreatív nő, bírja a számítógépet is kezelni, böngészgetett a napi hírekben. A koronavírus egyelőre nem nagyon izgatta fel a fantáziáját, ráér majd akkor, amikor már bekopogott vagy alattomosan besuhant az országba ez a szörnyeteg, ki tudja. Legalább addigra felkészül a háziorvos is, és nem nyavalyog, hogy a Káslernek csak a pofája nagy, de nem csinál semmit.

Hanem, rálelt egy egészen friss hírre, el is olvasta háromszor. Biztosan jól látja-e. Bár tavaly csináltatott neki a lánya szemüveget, és az még az idén is elég jól működik. Csak néha homályos, amikor könnyes lesz a szeme: vagy a sírástól vagy a nevetéstől. Elolvasta a privatbankar.hu-n a nagy hírt. Előbb nevetett, csapkodta össze a tenyerét, aztán egy kicsit sírdogált. De nem sokáig, mert azt nagyon jól tudta, hogy nem érdemes és hiába. Betűzte: felemelik márciustól az országgyűlési képviselők fizetését. Jól van ez így, ha már az ő nyugdíját is meglökték, a rendőröknek, katonáknak, tanároknak, ápolóknak, meg fel sem tudja sorolni, kiknek még. Akkor a képviselőknek miért ne járna...

RÁHEL, A BEFOLYÁSOS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.03.


A Forbes magazin eljátszogat minden évben, különféle szempontok alapján összerakja az élet egy-egy területén jelentős alakok listáját. És sok más cuki kurvaság mellett 2020-ra azzal örvendeztetett meg minket, hogy a közéleti listán a nők között, mint legbefolyásosabb, Novák Katalin az első, Orbán Ráhel pedig a második kies hazánkban. Akkor, azt hiszem, venni kell a motyót, és elmenni vándorútra olyan messze, amennyire csak lehet. Ha ennek az országnak erre futja, már egyáltalán nincs mitől félnünk, nagyobb baj már nem érhet bennünket, csak épp távolról kell csodálni a mennyeknek országát.

A Forbesnek a maga módján biztosan igaza van, hiszen indoklásában előadja, hogy „Novák rakta össze és adja arcát a kormány fő kampányeszközévé lett családtámogatási programhoz, és elképzeléseihez óriási pénzeket tud kiharcolni, akár más minisztériumok kárára is. Befolyását növeli, hogy a Fidesz külkapcsolatainak felelőseként az Európai Néppárt ügyeiben is ő tárgyal”. – Orbán Ráhel befolyásos laudációjában pedig ennyi is elég: „A turizmus- és divatszektor mögötti láthatatlan kéz”. Ez is igaz, de a rendszerünkről mindent elmond a mellékes megjegyzés, miszerint „Besorolásnál szempont volt, hogy férje, Tiborcz István üzleti befolyása is végső soron neki köszönhető”...

TAKARÓ MIHÁLY: AZ ISKOLA NEM A GYERMEKEK IGÉNYEIT KIELÉGÍTŐ INTÉZMÉNY

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.03.03.


..."Én nem értek egyet azzal, hogy mindegy, mit olvas a gyerek, csak olvasson. Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát"

– véli Takaró, aki úgy gondolja, személyiségfejlesztésről, érzelmi fejlesztésről van szó, nem csak ismeretátadásról, így, mint mondta:

"az Egri csillagok például nem kerülhető ki, ezt nem lehet akármire leváltani. Nem lehet kérdés, hogy Egri csillagok vagy Harry Potter. Ez a magától értetődő kategória."

Ahogy hétfőn megírtuk, az irodalomtörténész és felesége is közreműködött az új Nemzeti alaptanterv készítésében.


KOROKON ÁTÍVELŐ ÉRTÉKEK A TANTERVBEN - TAKARÓ MIHÁLY: NINCS BALOLDALI VAGY JOBBOLDALI, CSAK JÓ ÉS ROSSZ IRODALOM VAN

MAGYAR NEMZET
Szerző: CSÓKÁS ADRIENN
2020.03.03.

Az irodalmi kánon legfontosabb újítása, hogy a városi, liberális polgári irodalom kiegészül a nemzeti konzervatív polgári irodalommal, valamint a határon túlra szorult Kárpát-medencei magyar irodalommal – hangsúlyozta lapunknak a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek kapcsán Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész. A tananyag-szabályozás magyar nyelv és irodalom fejezeteinek készítésében részt vevő, Magyar Örökség és Németh László-díjas tanár azt mondta: a szerzők megítélési alapja csakis az életmű és az érték lehet, ebbe pedig nem fér bele az a világnézeti harc, amit ma sokan szakmai álarcban próbálnak folytatni a NAT ellen. Kitért arra is, hogy a megújult szabályozás régi és jogos igényt kielégítve újra megerősíti a tanár pozícióját, és soha nem látott szakmai szabadságot biztosít a pedagógusoknak...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VÉGÉRVÉNYESEN A SZÉLSŐJOBB RÉSZE LETT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.03.


Guardian 

A kommentár három fő tényezőt talált, amiért az emberek manapság hajlamosak a szélsőjobbra voksolni Európában, majd a magyar és a lengyel példán mutatja be, hogy ez az előretörés miért nagyon-nagyon rossz. Ezek a pártok jelenleg már 15 százaléknál járnak, ami a háromszor annyi, mint a 90-es évek elején. Vagyis immár minden 6. európai választó olyan politikusokat támogat, mint Le Pen, Salvini vagy Orbán. Emögött alapvetően egyetlen titok húzódik meg: a migráció elutasítása, vagyis az a meggyőződés, hogy az érkező tömegek veszélyesek az itt élő népekre nézve. Csakhogy e tekintetben nincs sok változás az eltelt évtizedek alatt. Itt lépnek a képbe további indokok. Legelőször is az, hogy a szélsőségesek jobban megtanulták, hogyan kell mozgósítani a tömegeket. Finomították a róluk alkotott külső képet, de persze ettől még a lényeget tekintve pont annyira radikálisok, mint előtte bármikor. A másik oldalról a hagyományos erők, felvizezve ugyan, de átvették a szélsőjobb programjának jó pár elemét, így például éppen a bevándorlás kérdésében. Másodszor nem csupán a pártok, de a szavazópolgárok is változtak. Manapság sokkal nehezebb kiszámítani, miként viselkednek az urnáknál. Nagyban befolyásolják őket a pillanatnyi események, ezért könnyebben eléri őket a szélsőség. Végül pedig egyre inkább előtérbe került a bevándorlás témaköre, és ez önmagában is jócskán kihat arra, hová adják a voksukat. Ebben az a rossz, hogy a szélsőjobb bizonyos gondolatai összeegyeztethetetlenek az olyan demokratikus értékekkel, mint a sokszínűség és a kisebbségi jogok védelme. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt meg lehet nézni Magyarországon és Lengyelországban, ahol a szélsőséges kormány felszámolja a liberális demokráciát. Ezért csak reménykedni lehet, hogy hamarosan lefékeződik a radikálisok exponenciális erősödése. Mert egy csipetnyi szélsőjobb nem árt a demokráciának, de ha túl sok jut belőle, az már katasztrofális.

Die Presse 

Ausztria csaknem két tucat rendőrt küld a magyar-szerb határ ellenőrzésének megerősítésére. Ezt az osztrák belügyminiszter jelentette be, miután Nickelsdorfban áttekintette magyar kollégájával az EU-török menekültegyezmény felmondása után előállt helyzetet. A konzervatív Nehammer személyi, anyagi, illetve pénzügyi támogatást ígért Görögországnak, illetve a többi balkáni államnak is, mivel Törökország szabadjára engedte a szír menekülteket. Úgy fogalmazott, hogy három biztonsági övezet létezik: az egyik a külső határokon, például görög területen, a másodikat a migránsutak mentén fekvő országok jelentik, a harmadik pedig az, hogy szavatolni kell az osztrák határok biztonságát. Kitért azonban arra, hogy Ankarának tartania kell magát a 4 éve kötött megállapodáshoz, és az EU, Ausztria, valamint Magyarország nem hagyja magát megzsarolni...