2020. december 6., vasárnap

ÁLMOK ÁLMODÓI, VILÁGRASZÓLÓ MAGYAROK: SZÁJER JÓZSEF

YOUTUBE
Szerző: EDINA POTTYONDY
2020.12.03.Orbán Viktor elhatárolódik testi-lelki jóbarátjától és harcostársától. Én viszont - ahogy mindig- törekszem az objektivitásra...

SŰRŰ POLITIKAI HÉT UTÁN - LENGYEL LÁSZLÓ A HETES STÚDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.12.05.A Hetes Stúdió 2020. december 5-i adásának második órájában Szénási Sándor műsorvezető Lengyel László jogász, közgazdász, publicista, politológussal, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatójával beszélgetett a sűrű hét utáni (Szájer-ügy, Demeter-ügy, EU-s kritikák és viták, riasztó halálozási adatok) magyar politikáról. Az adás alatt a hallgatók is kérdezhettek telefonon. Az adás hanganyaga: https://www.klubradio.hu/archivum/het...

TRÓNOK HARCA A FIDESZBEN? - VOLDEMORT, SIMONKA ÉS EGYÉB SÖTÉT NAGYURAK BUKÁSA

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2020.12.04.Hogy nyírja ki a Fidesz a saját embereit? Az utóbbi években - Simicska Lajos bukása, de méginkább a '18-as majd a '19-es választások óta - megrökönyödve tapasztalhattuk, hogy egyre több fideszes erős ember esik ki a belső körökből és kerül a vádlottak padjára. Mengyi Roland "Voldemort", Simonka György, Boldog István, Borkai Zsolt, Liszkay Gábor, Töröcske István: mind befolyásos oligarchák, kiskirályok, háttéremberek voltak, és most sokuk kezén csattant a bilincs, vagy komolyan tarthatnak ettől. Polt Péter ügyészsége megtalálta a lelkiismertetét, és hirtelen jogállamban élünk, vagy valami más van a háttérben? Az eheti Partizáninfóban erre keressük a választ, és bemutatjuk, hogy kik is ezek a bukott oligarchák és miért kellett bukniuk...

LENGYEL LÁSZLÓ: AZ EGYÉNISÉGEKBŐL ÁLLÓ FIDESZNEK VÉGE, MARADTAK A SZOLGÁK

HÍRKLIKK
Szerző: KlikkTV
2020.12.04.


Lengyel László, politológus, közgazdász a Klikktv-ben úgy fogalmazott: „Szájer Józsefet, aki az intelligenciája miatt volt a legveszélyesebb, egy másodperc alatt a pártja és személyesen Orbán Viktor a lehető legbrutálisabban kivégezte. A súlyos egyéniségekből álló Fidesznek vége! Maradtak a politikailag, szellemileg súlytalanok, a szolgák.” Hozzátette: „Orbán Viktornak és kormányának emiatt is, de leginkább az uniós vétó miatt kell lemondania, hiszen ha sikerül vétóznia, az unió minden egyes polgárát megkárosítja, ha nem, és vissza kell vonulnia – ahogy Orbán fogalmazott Merkelnek –, azzal politikai öngyilkosságot követ el itthon.”

Lengyel László szerint „a lengyel és magyar kormány a végsőkig bízott abban, hogy belekapaszkodva Trump zakójába, a populista, illiberális országok túlélhetik – ha már Európa bebizonyította, hogy nem kér az ilyen vezetőkből –, de a járvány kiütötte a székéből.” A politológus nem rejtette véka alá felháborodását, és feltette a kérdést: „hogy lehet valaki akkora barom, hogy Trumpot élteti a németekkel szemben, majd kijelenti, hogy a német tőke kizsákmányolja Magyarországot?”

KINEK VAN HITELE? – A KOMMUNIKÁCIÓ NINCS ÖSSZHANGBAN A VALÓSÁGGAL

168 ÓRA
Szerző: SEBES GYÖRGY
2020.12.06.


Magyarország legutóbbi hitelfelvétele középpontba állította azt a kérdést, hogy kinek milyen hitele van. Magyarországot a jelek szerint stabilnak tekintik a nemzetközi pénzpiacokon, és ennek jelentős a hozadéka is. Amit viszont a miniszterelnök ehhez a pénzügyi tranzakcióhoz hozzátett, az megkérdőjelezheti szavainak hitelességét. Két szakértővel beszélgettünk erről.


A mesterségesen kettészakított országban a jelek szerint a valóságnak is két szintje van. Az egyik a gazdaság, a költségvetés mindenkori igénye. Ezen az oldalon vitathatatlan tény, hogy hitelekre szükség van. Ezzel szemben áll a kommunikáció, amelyet viszont a pillanatnyi érdekek vezérelnek. Vagyis az, hogy a miniszterelnök mindig a maga szája íze szerint interpretálja a valóságot. Röviden összegezve így magyarázták a lapunk által megkérdezett szakértők Orbán Viktor bejelentését arról, hogy Magyarország nemrég felvett 2,5 milliárd euró (mintegy 800-900 milliárd forint) hitelt a nemzetközi piacokon.

Érdemes egy kissé elidőzni azon a szövegkörnyezeten is, amelyben ez a közlés elhangzott, hiszen jól jellemzi a helyzetet. A kormányfőt – az interjúnak álcázott – szokásos péntek reggeli rádiószózatában az uniós költségvetés kilátásba helyezett magyar és lengyel vétójáról kérdezték. Orbán Viktor pedig immár hagyományosan elsorolta, hogy a brüsszeli bürokrácia – nem függetlenül Soros György intencióitól – miképpen igyekszik büntetni ezt a két államot. Majd rátért arra, hogy az Európai Unió vezetői közösen akarnak felvenni hitelt harminc évre, ami – szerinte – „nem egy diadalmenet”. Jobb is lenne kimaradni belőle, de ezt nem akarja, mert nem lehet magukra hagyni a bajban lévő államokat. Itt következett az, hogy ma Magyarország erős lábakon áll, stabil a megítélése a nemzetközi piacokon, ezért tudott újabb hitelhez jutni az unió nélkül is...

TALÁLTAK EGY GAZDASÁGI MUTATÓT, AMELYBEN KELET-EURÓPA SKANDINÁVIÁHOZ HASONLÍT

G7.HU
Szerző: KATONA HAJNALKA
2020.12.06.


Nagyon sokféleképpen lehet mérni, hogy egy országban mennyire egyenlően élnek az emberek. Általában a jövedelmek összehasonlításával szokták ezt megnézni, de Marco Ranaldi és Branko Milanovic egy új mutatók talált ki, és ennek segítségével más nézőpontból vizsgálhatjuk meg, hogy mennyire igazságos egy ország vagyoni eloszlása.

Az egyenlőtlenség legáltalánosabb mérőszáma a Gini-index, amely azt mutatja meg, hogy a társadalomban mennyire arányosan oszlik meg a jövedelem (tehát például az ország legszegényebb 30 százaléka a jövedelem 30 százalékát kapja-e meg, vagy a legfelső 10 százalék csak a jövedelem 10 százalékát). Minél jobban eltér ez az arány az egyenes arányosságtól, annál nagyobb az egyenlőtlenség.

Ranaldiék most azonban egy másik mutatót vizsgálnak, amely azt méri, hogy mennyivel vagyonosabbak azok, akik tőkejövedelemből élnek, és mennyire azok, akik munkabérből. Arra építették a modelljüket, hogy a klasszikus kapitalizmussal az a legnagyobb probléma, hogy tipikusan a tőkejövedelemből élők kevesebben vannak, de vagyonosak, míg a jellemzően bérből élő munkások alkotják a nagyobb társadalmi réteget, ám ők szegényebbek maradnak.

A liberális kapitalizmusban ezzel szemben (és ez az európai országok nagy részére jellemző) már sokan vannak, akik részben tőkebefektetésekből, részben munkából szerzik a jövedelmüket, bár továbbra is igaz, hogy minél jómódúbb valaki, annál nagyobb arányban támaszkodik inkább a tőkejövedelmére.

A kutatók azt nézték meg 47 ország adatain, hogy hogyan oszlik meg a vagyon a tőkések és a munkások között, illetve mennyire mozog együtt ennek az egyenlőtlen megoszlása a hagyományos jövedelem egyenlőtlenség méréssel...

A BUNKÓSÁG DISZKRÉT BÁJA

NÉPSZAVA
Szerző: BÁRTFAI GERGELY
2020.12.06.


Örömmámorban ünnepelték Donald Trump győzelmét spanyol ajkú floridaiak a szavazás éjszakáján. Bár a napfényes állam meghódítása kevésnek bizonyult az amerikai elnök újraválasztásához, mellbevágó: a rasszistagyanús politikus növelte támogatottságát a kisebbségiek között. Miért?


„Drogokat hoznak. Bűnözést hoznak. Nemi erőszakot követnek el. És néhányan, feltételezem, jó emberek.” Így szónokolt a Mexikó felől érkező illegális bevándorlókról Donald Trump első elnökválasztási kampányának megnyitóján, 2015-ben. Megadta az alaphangot. Noha tagadja, hogy rasszista volna, de megszólalásaival rendre szavazói törzsgárdája (jellemzően a déli, volt rabszolgatartó államokban élő, alacsony iskolázottságú, fehér férfiak) kedvére tett. Áldozatnak állította be a fehér többséget, rokonszenvvel nyilatkozott felsőbbrendűséget hirdető, militáns csoportokról. Becsmérelte a Black Lives Matter mozgalmat és a fekete sportolókat, akik letérdelve tiltakoztak a rendőri brutalitás ellen. Sértegetett afrikai és latin-amerikai országokat („shithole countries”, szabad fordításban pöcegödörországok vagy szarfészkek). Meghökkentő, hogy az etnikai kisebbségekből sokan mégis Trumpot választották – többen, mint négy éve. 

Önzés, macsóság, adók

A Reuters hírügynökség már a választások másnapján közzétette az Edison Research közvélemény-kutatásának eredményét (lásd táblázatunkat). Ebből kiderül, hogy miközben kissé olvadt a hagyományos bázisa, az elnök meglepetésszerűen növelte támogatottságát a fekete férfiak (+6 százalékpont), a fekete nők (+5), a spanyol ajkú férfiak (+4), a spanyol ajkú nők (+5), továbbá az ázsiai és egyéb kisebbségi szavazók (+7) körében. Összességében minden tíz nem fehér választó közül hárman Trumpra voksoltak; ez az arány 2016-ban csak tízből kettő volt. Tehát – fittyet hányva a várakozásnak – olyanokat csábított magához, akik legutóbb Hillary Clintonra voksoltak, vagy el se mentek szavazni. A megdöbbenésből ocsúdó elemzők egy hónapja keresik a magyarázatot...

MÉGIS, MIT VÁRTOK TŐLEM?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.12.06.


Vannak követőink, sőt támogatóink is a konzervatív oldalról. Néha írnak, messengeren, vagy emailen, a bátrabbak, vagy provokatívabbak kommentben is odaírják egy-egy poszt, megosztás alá a véleményüket, és nehezményezik, hogy állást foglalok bizonyos kérdésekben, kérdezik, mi értelme van ennek, miért hergelem az embereket a kormány ellen, stb.

Így megy ez már évek óta. A kezdetektől vigyáztam arra, hogy az Igazgyöngyre, mint civil szervezetre ne lehessen rásütni semmiféle bélyeget, az Igazgyöngy facebook oldalán kizárólag a munkánkról, és az ahhoz kötődő saját dolgainkról posztolunk, de az én oldalamon, ami a személyes oldalam, van más is. Írok felvetéseket is, és megosztok cikkeket is. Gyúrunk rá folyamatosan, hogy az Igazgyöngy facebook oldalának a látogatottsága erősödjön, és javaslom is mindig azoknak, akiket zavar az én véleménynyilvánításom, hogy ne engem kövessen, hanem az Igazgyöngy oldalát…de többnyire maradnak itt (is).

Persze nehéz ez…egyrészt, mert, bár dolgozunk rajta, még mindig azonos vagyok az Igazgyönggyel, persze ezt nem is akarom levetkőzni, de a csapatnak át kell adnom területeket, és szeretném, ha az ő személyes hangjuk is erősödne. Most még többnyire az enyém hangosodik ki, és ez még erősebb, mint az Igazgyöngyé általában. Az, hogy ez előny, vagy hátrány, és mit jelent a jövőre nézve, nagy kérdés persze. De azt hiszem, az Igazgyöngy ezzel a viszonyulással indult, velem, és ez, mint alapérték meg fog maradni mindig, amíg a szervezet működni fog.

Nos, a legutóbbi ilyen konzervatív, saját bevallása szerint is a jelenlegi kormányra szavazó kedves követő jegyezte meg, hogy mi szükség van erre a véleménynyilvánításra, már nem tudom, hogy Demeter Szilárd, vagy Szájer József esete kapcsán. Sokan vitába szálltak vele, a végén törölte is a kommentjét, így már nem látható a véleményekből és ellenvéleményekből semmi.

De elgondolkodtam ezen az egészen…és mivel jelenségről van szó, írok róla. Mert a végén azt hiszem, megértettem, mi a gondjuk velem. Vagyis azt, hogy talán nem is velem van igazából gondjuk, hanem azzal az értékrenddel, amihez csatlakoztak, amit a magukénak éreznek.

Most nem a trollokról beszélek…meg azokról, akik folyton oda lyukadnak ki, hogy “bezzeg, mikor az ellenzék ilyet tett, akkor nem írt semmit”, stb. Egyébként felvetem elég gyakran, mennyire méltatlannak találom sok esetben ott is a kommunikációt, és mennyire zavar, hogy “túltolják” gyakran a dolgokat, és nem politikusként, hanem szenzációhajhász riporterként működve szerepzavarban vannak. De tény, hogy ezeket nem a kormányzati sajtó megosztásaival posztolom, leginkább azok nyelvezete miatt, és máshonnan is mindig úgy válogatok, hogy a hírek a lehető leginkább tényszerűek legyenek.

Most azokról beszélek, akik gondolkodnak is, nemcsak vakon hisznek. És ez azért átjön ám az üzeneteken, kommenteken. Szóval, szerintem ez az egész, fogalmazzunk most úgy, hogy nem kerek értékrend, őket is zavarja. Csak azt a taktikát választják, hogy nem vesznek róla tudomást. De érzik, hogy nem vállalható. Hogy, ahhoz a bizonyos “mi politikai közösségünk”-höz tartozás megtartó szálaiból egyre több szakad el. Mert ők sem tudnak azonosulni a rasszista, kirekesztő megnyilatkozásokkal, azzal, ha kiderül, a vezetőik között a színfalak mögött egyre többen másfajta értékrend szerint szervezik az életüket, mint amit etalonként állítanak az emberek elé. És azt hiszem, nem tudnak azonosulni a szegénység problémájának a kormányzati kezelésével sem, különben nem lennének itt, követőként.

Mivel ennek az ellentmondásosságát érzik, de ragaszkodnak ahhoz a konzervatív ideához, ami miatt oda tartozónak érzik magukat, ám tisztelik és szeretik az Igazgyöngy munkáját is, így tőlem kérik, hogy változtassak a kommunikációmon.

Tehát az elvárásuk felém az, hogy a segítő munkát csak egy fizikai tevékenységnek fogjam fel. Az adományokból segítsek, és slussz. Írjak megható történeteket arról, hogy milyen jó segíteni, de ne illessem kritikával azt a rendszert, amiben azok a problémák megoldatlanok, ami miatt segítenünk kell. Közelítsek csak a szent segítő szemszögéből, nem kell ehhez vélemény, akarat arra, hogy a problémán fogást keressünk, ezt engedjem el. Szerintük ez nem feladatom.

Gondolkodni, a rendszeren változtatni, kritizálni, véleményt mondani, azt ne tegyem. Nem illik a segítő szerephez. Gyűjtsek, adjak, legyek híd közöttük és a szegények között, segítsem átélni neki az adományozás örömét, de ne akarjak változtatni.

Vagy azt nem látják be, hogy az adományozás pusztán nem elég? Az csak konzerválja a nyomorúságot? Elváróvá és függővé tesz? Szerintem ezt pontosan látják, tudják. Csak kínos nekik, mikor olyanokat írok, osztok meg, ami jelzi: ez a konzervatív értékrend, pláne a vallási meggyőződéssel, nem kerek, nem elfogadható, nem hiteles.

Mindig elmondom, az én véleményem nem pártfüggő. Nyilván van egy világnézeti meggyőződésem, de ez nem jelent párthoz kötődést. Ezt a blogot a liberális kormány idején kezdtem el írni, mert a probléma akkor is adott volt. És ha most ők lennének a mindent meghatározó szerepben, és így működne az ország, mint most, akkor sem írhatnék mást, oszthatnék mást. Mert a véleményem nem pártfüggő, hanem problémafüggő, megoldásfüggő, ügyfüggő.

És igen, ebben nem mehetek el némán Demeter Szilárd nyilatkozata mellett, mert a gyűlöletbeszéd nem viszi előre az ügyeket. Most a zsidók ellen rohant ki, holnap a cigányok ellen fog, aztán a nem az ő politikai közösségükhöz tartozók ellen, majd az ateisták ellen, és folytathatjuk még a sort. Nem hallgathatok ekkor, mert így is rengeteget romlott a helyzet az utóbbi tíz évben, épp a gyűlöletkeltés miatt.

Nem lehetett hallgatni Szájer József sztorijában sem. És nem azért, mert azok között, akiken segíteni próbálunk, köztük is vannak melegek. Hanem azért, mert lelepleződött vele egy egész álságos és kirekesztő viszonyulásrendszer, nem először.

Folytathatnám a sort, sajnos elég hosszan, írhatnék arról, mi a bajom a stadionépítésekkel, a csak a jobb társadalmi státuszúakra fókuszáló családpolitikával, a korrupcióval, a szegregált oktatással, az egyházak túlzó támogatásával, a közmunkával, a NAT-tal, a rossz fókuszú pályázati rendszerekkel, a kultúra átprogramozásával, az önkormányzatiság csonkításával, a látszatprogramokkal, stb. Mert minden dolog valahogy érinti azt az ügyet, amiért dolgozunk, a társadalmi leszakadás, a gyerekszegénység ügyét.

Annyira jó lenne, ha a gondolkodó emberekkel lehetne ezekről beszélni, politikai hovatartozás nélkül. Ha nem a mindent átható hibáztató, a hatalom érdekében önmagát pozícionáló viszonyulás határozná meg ezt az egészet. Ha mindenki elismerné és felvállalná, ami hiba, akkor is, ha kínos. Ha tudnánk végre a megoldásra fókuszálni. Ha nem hinné azt mindenki, hogy az ő álláspontja az egyetlen igaz és jó. És nem állnának be e mögé gondolkodás és kétkedés nélkül az emberek.

Ha nem a támadás hatná át az egészet, hanem a megoldáskeresés. És az összefogás. Szakmai indokok mentén gondolkodva.

Ha meg tudnánk őrizni magunkban a kétkedés képességét, az szerintem sokat segítene. Az erőt és bátorságot adna ahhoz, hogy elhatárolódjunk a vállalhatatlan dolgoktól, nyilvánosan is. Ha azt keresnénk meg, ami összeköt minket, és nem azt, ami szembeállít. Annyira borzasztó, hogy ilyen messze kerültünk ettől…

10 KÉRDÉS, 10 VÁLASZ AZ ÚJ LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSRÓL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.12.06.


Rengeteg olvasói megkeresést kaptunk a január 1-jétől elérhető, akár 3 millió forintos otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, javarész ezeket a kérdéseket válaszoljuk most meg az alábbiakban...

FIDESZ - MAGYAR ALPÁRI SZÖVETSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: FSP
2020.12.06.


Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy aggódik a PestiSrácok, amiért a Fidesz Szájer József „botlása” miatt elveszítheti a következő választást. Bayer Zsolt is retteg, szerinte a párt egyik legélesebb elméje egetverő ostobaságot csinált azzal, hogy éppen most bukott le, amikor a Fidesz élethalál harcot vív Brüsszellel. Nem ma kezdődött a rettegés a Lendvay utcában. Bencsik Gábor, a Magyar krónika főszerkesztője pedig „Baj van, fiúk” című szösszenetében már 2014. decemberében megkongatta a vészharangot. Igaz, akkor még nem volt szó ereszen történő leereszkedésről, mindössze a lopás lett annyira feltűnő, hogy az már a tisztességesebb fideszeseknek is szemet szúrt.

Valamit tisztázzunk: nem ezért mentünk ki a Békemenetekre. Nem ezért szerveztünk polgári köröket. Nem ezért győzködtük a barátainkat. Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok.

De még csak nem is az a baj, hogy meggazdagodtatok. Hanem az, hogy közben kockára teszitek mindazt, amiért kimentünk a Békemenetre, amiért polgári köröket szerveztünk, amiért időnket, energiánkat, pénzünket áldoztuk
.”

ÖT SZÁJER JÓZSEFRŐL, DEMETER SZILÁRDRÓL ÉS AZ ORBÁN-RENDSZER LELKI-ERKÖLCSI ALAPJAIRÓL

ATV
Szerző: ATV
2020.12.04.Heti véleményműsor az ATV-n, amelyben Lampé Ágnes műsorvezetése mellett Konok Péter történész, Ceglédi Zoltán politikai elemző, Puzsér Róbert publicista és Hont András, a HVG újságírója fejti ki véleményét aktuális eseményekről.

PEDIG VALÓJÁBAN ENNI MÉG VAN MIT. FŰTÉS NINCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2020.12.06.


...Vasárnap délután a nagyinak annyira fájt a dereka, hogy nekiállt piskótát sütni. A sütő – mint betanított htb. segéderő, tudom – nem az együttműködési szándékáról híres; öntörvényű. Lágy marad a tészta alja, megkapja a tetejét és fordítva. Ráadásul a piskóta a nagyi maximális elvárásaihoz képest mindig lapos és laposabb. (Magunk között szólva – és jó, ha tudja, a tata szemmértéke szemüveg nélkül + – 0,2 mm árnyékban – a tata gyatra rövidtávú memóriája szerint ez a műalkotás 2,5 mm-el volt magasabb, mint a legutóbbi, merthogy a tata dolga a rétegezve kenhető állapotba hozás, a precíziós méretre vágás. Tehát naprakészen képben van, mint egyszerű bedolgozó.)

A nagyi – ahogy kell – kívül belül, nem csak vizuálisan érzékelhetően ellátta diókrémmel. Vacsora után ez volt a nasika. Szótlanul csipegettünk. Csak a nagyi morgott. Lapos. Legalább két kanál lisztet még elbírt volna, de már a liszt se egyforma stb. Mivel mindenki falt, mint a vett malac, előbb-utóbb megnyugodott. Közölte, ami marad, holnapra elég lesz evés után a két gyereknek, majd átment dicséret kezdeményezésbe: könnyű a tésztája. Semmi reakció. Elmondta vagy háromszor; könnyű. Mire a tata megszólalt: a maradékot érdemes lenne éjszakára lekötni, mert még el talál repülni.

És ebből a látomásból bontakozott ki a drámába fajult fejlemény. A bátyámmal – mikor mindenki betárazta magát alvásra – belavíroztuk a szobámba és éppen szárnyakat adtunk a maradéknak, amikor bejött az anyu, mert valami eszébe jutott, a piskóta meg ijedtében a paplanom alá bújt. Ez még nem lett volna tragédia, ha az anyu hétfőn nem délutános. Ezért délelőtt mosott. Volna. Ám közben jött a Juliska néni. Csak az elfogyott sütőpor miatt jött elmesélni, hogy ki halt meg, ki csalta meg az urát, mennyivel drágult a krumpli stb. Meg azt, hogy a magyar nyugdíjasoknak pénzt küld Amerika karácsonyra. Mármint az ő olvasatában. 3 millió vagy milliárd forintot. Bizony. Az Amerikai Kommunizmus Áldozatai Alapítvány. Ez ilyen hiánypótlásféle, amiért az előző diktatúrában a mostani humánummentes kastélylakók tandíjmentessége miatt nem tudtak az öregségükre spórolni. Akik most elárvereztetik a fedelet a fejük felől, ha már fűteni úgy se tudják. Persze csak véletlenül, mert rendeltetésszerűen a (most figyeljen, mit tudok én: „jövedelemszegény”) nyuggereknek krónikus betegként valamelyik kórház folyosóján állva kéne várni az Ukrajnából átszipkázott, lélegeztető gépeket kezelni tudó menyecskéket, akik viszont kettős állampolgárként töretlen lendülettel röppennek napnyugatra. Ezért az alapbetegségük miatt nem kell kilakoltatni a 65 év felettieket. A temetésük profitja meg mehet az államegyházi stadion fenntartására.

Az anyu taktikai okokból (hátha amíg a néni ízlelgeti a piskótát, be tudja indítani a mosógépet) megkínálta. Volna. Süti sehol. A mosógép előtt viszont ott púposkodik a diókrémes paplanhuzat. Szegény anyu. Sajna hangosan konstatálta az eseményt. Az csak gáz, amiért felzabáltuk, összekentük, sőt utána még fogat se mostunk. Az a tragédia, hogy a Juliska néni hírét viszi, hogy a Mikes gyerekek éjszaka, és csak lopva tudnak enni.

Pedig valójában enni még van mit. Fűtés nincs. Ezért nem írok kendnek. Ha itthon vagyunk, akkor a nagyi az ágyban, takaró alatt tárol bennünket, ha a konyhai sparheltben kialszik a tűz. Ez is „nemzeti keresztény” családbarát téli gyerektárolási módszer a Horthy-időkből.

Bütyökfalva, 2020. december 6.

ITT OLVASHATÓ

A ROMA NŐK TERMÉSZETES ÉLŐHELYE ÉS ÉLETMÓDJA

MÉRCE
Szerző: IGNÁCZ JUDIT
2020.12.05.A csóró, a prosti, a tolvaj
: ezzel a címmel beszélgettünk nemrégiben a popkulturális roma reprezentációról négy társammal, akikkel júniusban megalapítottuk az Ame Panzh (magyarul Mi Öten) roma informális csoportot. Miután az amerikai Black Lives Matter tüntetések után azt láttuk, hogy Budapest belvárosában „cigánybűnözést” skandálva neonácik vonultak, a rendőrség közbeavatkozása és széleskörű társadalmi tiltakozás nélkül, eldöntöttük, hogy kéthetente a TV Baxtale közösségi média oldalon jelentkezünk, és aktuális közéleti eseményekre reagálunk, vagy csak kibeszéljük azokat a témákat, amelyekről már rég kellett volna nyilvánosan szót ejteni. A roma nők médiában való, előítéletességtől hemzsegő vagy szenzációhajhász szerepeltetése egy ezek közül
...

HA BAJ VAN, ŐK KÉTSZÁZZAL SZÁLLÍTJÁK A VÉRT

TELEX
Szerzők: SZILÁGYI MÁTÉ, SZILLI TAMÁS
2020.12.06.Egy ötfős motoros csapat önkéntesen segít az Országos Vérellátó Szolgálatnak. A Vérlovagok heti öt napon át, 24 órán keresztül készenlétben állnak. Ha az ország valamelyik kórházában nincs elég vérkészítmény, ők a lehető leggyorsabban viszik a központi raktárból.

A Vérlovagok Youtube-csatornáját ezen a linken ezen a linken lehet elérni.


VALLÁSI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK ÜLDÖZTETÉSE KÍNÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ?
2020.11.30.


A Kínai Kommunista Párt továbbra is súlyos emberijog-sértéseket követ el, üldözi a keresztényeket, muszlim ujgurokat, illetve más vallási és etnikai kisebbségeket.

A Kínai Kommunista Párt célzott kampányt folytat muszlim kisebbségi csoportok és keresztények ellen. 2017 óta meghaladta az egymilliót azon ujgurok, kazahok, hujok és egyéb muszlim etnikumhoz tartozók száma, akiket a kínai kormány letartóztatott és elzárt külön e célra épített vagy átalakított internálótáborokban Hszincsiang tartományban. Emellett érkeztek jelentések keresztény ujgurok táborokba zárásáról is. A Hszincsiangban elkövetett és dokumentált emberijog-sértések listáján többek között a következők szerepelnek:

  • kínzás, fizikai és szexuális bántalmazás;
  • erőszakos népességszabályozás abortusz, sterilizáció és fogamzásgátlás kényszerített alkalmazásával;
  • kényszermunka külső helyszíneken vagy internálótáborokban;
  • mecsetek és egyéb vallási helyszínek lerombolása és bezáratása, a fiatalok vallási eseményeken történő részvételének tiltása, illetve kényszerű politikai indoktrináció – más szóval „ideológiai átképzés”.

Vallásszabadság terén a Kínai Kommunista Párt napjainkban is a legsúlyosabb jogsértők közé tartozik a világon, és fokozottan ellenségesen lép fel minden vallási csoporttal szemben, beleértve a keresztényeket, a muszlimokat, a tibeti buddhistákat vagy a Fálun Gong egyház tagjait. A kínai kormány anyagilag is ösztönzi az ország rendvédelmi szerveit a hívők letartóztatására és jutalmat kapnak azok az állampolgárok, akik feljelentik a „tiltott vallási tevékenységet gyakorlókat”. A kínai hivatalnokok bezáratják a keresztény, buddhista, zsidó, iszlám és más felekezethez tartozó vallási helyszíneket, illetve – további működésük engedélyezésének feltételeként – megfigyelőkamerákat telepítenek ezen közösségek templomaiban. A hatóságok lerombolják, eltüntetik a nyilvános helyeken elhelyezett vallási jelképeket. Ennek estek áldozatul a Honan tartományi Hsziaji megyében található utolsó fennmaradt keresztek, valamint a szintén Honan tartományban található, egykori kajfengi zsinagóga helyszínét jelölő zsidó jelképek. Ezzel párhuzamosan a kínai kormány az ország egész területén tiltja a 18 évnél fiatalabbak részvételét a legtöbb vallási eseményen. Mindezeken túl szintén állandósult az újságírók, a civil társadalom és egyéb emberi jogi aktivisták elnyomása is Kínában...

ITT OLVASHATÓ

PÉCSI ILDIKÓ LEGEMLÉKEZETESEBB FILM- ÉS TÉVÉS SZEREPEI

24.HU
Szerzők: INKEI BENCE, KRÁNICZ BENCE, SZÁNTÓ ESZTER
2020.12.05.


A 80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó túlzás nélkül nemzedéke egyik legnépszerűbb színésznője volt, akinek az ismertségét sikerfilmek és közkedvelt tévésorozatok alapozták meg. A színésznő legkedvesebb szerepeiből válogattunk ki hetet...

AZ EMLÉKEK ÉRTELMET NYERNEK - BESZÉLGETÉS FARKAS ZOLTÁNNAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2020.11.04.


A 13 portré – Egy gyűjtögető arcképcsarnokából
 (Park Kiadó, 2020) szerzője szisztematikusan halmozta, szedte össze, rendezte el az emlékeket azokról az emberekről, akik ilyen-olyan okból fontosak voltak a számára, majd egy részüket könyvbe írta. Nem egy nemzedék arcképét kísérelte meg megrajzolni, a portrék inkább korrajzot adnak ki, a kádárizmus hetvenes–nyolcvanas–kilencvenes éveiből, némely szereplő persze ma is aktív. Vannak köztük azonban olyanok is, akiket a szerző, Farkas Zoltán kifejezetten a társadalmi feledés elől próbál megmenteni.

– Szerinted kikkel szemben a leghálátlanabb a jelenkor?

– Kornai Jánosról például sokkal kevesebb szó esik, mint akár a kétezres évek elején. Nemrég került a kezembe a Valóság folyóiratnak az az 1977‑es száma, amelyben Berend T. Iván elemezte szerzőtársaival a hetvenes évek publikációinak a lábjegyzeteit – ezekben vannak ugyanis a hivatkozások a forrásokra –, és kiderült, hogy Lukács György után Kornai volt a legtöbbet idézett szerző úgy, hogy a művei rendkívül korlátozott példányszámban jelentek meg. A hatása pedig folyamatos 1957-től egészen napjainkig. 2010‑ben ő írta le először, hogy Magyarországon autokrácia van kialakulóban, ami látnoki figyelmeztetésnek bizonyult. Később az autokrácia elméletét a tökélyre fejlesztette.

Ma már mégis alig beszélnek róla nyilvánosan, és úgy tudom, ez neki is nagyon fáj. Szakmai körökben persze rajongva említik, de ez kevés.

– Nem lehet, hogy csak arról van szó, az értelmiség végképp kiszorult a politikacsináló vagy legalábbis a politikát befolyásolni akaró auktor szerepéből?

– Kornai igazából nem is volt közszereplő: nagyon rossz véleménye volt ugyanis a sajtóról, újságírói kezekben nem érezte magát biztonságban, spontán módon soha nem is adott interjút. A Nobel-díjas Milton Friedmantól például meg lehetett kérdezni, mit gondol a szabad kábítószer-fogyasztásról és -forgalmazásról, és ő, mint a liberalizmus nagy híve, erre azt mondta, hogy támogatja, már csak azért is, mert ebből őrületes adóbevétele lenne a kormánynak. Kornainál elképzelhetetlen volt, hogy bárki bármilyen kérdéssel egyszerűen az orra alá dugja a mikrofont. A nyilvánosság ritka pillanatait maga választotta meg, de a hatása így is óriási volt. Nemrég a nyugati értelmiség Kínával kapcsolatos lelkiismeret-furdalásának ő adott a legmarkánsabban hangot, amikor arról beszélt, hogy hiba volt Peking gazdasági reformjait tanácsokkal támogatni abban a reményben, hogy azokból majd politikai reformok is következnek. Ahogy írta, s éppen az Élet és Irodalomban: egy Frankensteint keltettünk életre (Frankenstein erkölcsi felelőssége, 2019/29., nov. 19.). Ez a cikke körbejárta a világsajtót. Ma mégis csend van körülötte...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

A MIKULÁS TÉNYLEG LAPPFÖLDRŐL JÖN, CSAK ÉPP EGY BEGOMBÁZOTT SÁMÁNRÓL MINTÁZTÁK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.12.06.


A számi sámánok a fenyvesekben termő légyölő galócát különösen kedvelő rénszarvasokkal járták a falvakat, hogy varázsgombát ajándékozzanak, és látomásaikkal űzzék el a telet és a gondokat. A galócát imitálva piros-fehér ruhát öltöttek, és a nagy hó miatt a tetőn át közelítettek. Ismerős?

Valószínűleg nincs olyan életkor, amelybe érve a Mikulás figurája ne lenne valamiért zavaros. A kisgyerekek egy darabig viccesnek tartják, meg hát amíg csoki van, kit érdekel a vén cukrosbácsi, úgyis csak tömegrendezvényeken látni. Aztán pár éven belül leleplezik a szülőket, és az is elkezd nekik feltűnni, hogy a tévében mindig karácsonykor jön az öreg, Magyarországot viszont már december elején lerendezi. És miért van neki több különböző neve? (A Kisjézuskát már ide se keverjük!)

Ha még később is foglalkoztat valakit a dolog, utánanéz, és kiderül, hogy ugyan a Mikulás, a Télapó és az angolszász Santa Claus alakja mára gyakorlatilag ugyanazt az ősz szakállú, piros ruhás ajándékosztót testesíti meg, mégis három különböző eredettörténetről beszélünk. A téli napforduló idején történő ajándékozás az északi pogány népek szokása volt, mielőtt a kereszténységben is elterjedt, területenként változó formában...

GÁBOR GYÖRGY: RINGÓ, FESZES CSÍPŐK, KOKAIN – AMENNYI CSAK BELEFÉR (2.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.06.


„Ezzel a militáns náci nyelvezettel minden további nélkül összevethető az a militáns verbalitás, amely a kormány – benne a miniszterelnök – beszédmodorát éppen úgy jellemzi, mint a verbális szennyet terjesztő bérsajtósaik irományait. Mert a küzdelem itt permanens: csapataik folyamatosan harcban állnak mindennel és mindenkivel” – erről is beszélt Gábor György filozófus a Hírklikknek adott interjú második részében.

– A szeneslapátnál hagytuk abba a beszélgetésünket, noha éppen most kezdte el ünnepelni a jobboldal – persze a Szájer-ügy kirobbanása előtt, de talán csak egy nappal korábban –, hogy Orbán lett a magyar csúcstartó, a leghosszabban funkciójában lévő miniszterelnök.

– Amihez ezúton is szívből gratulálok. Még akkor is, ha a megemlékezők nem elégedtek meg a ténymegállapítással, hanem a himnikus dicsőítés formáját választották, ahogy az minden személyi kultuszocskának kijár. Hajrá, jöjjenek hát a 14-es számmal ellátott trolibuszok, vízibuszok!

ORBÁN MÁSOKAT HIBÁZTAT, MIKÖZBEN Ő BUKOTT MEG JOGÁLLAMBÓL

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.12.06.


Martin Schulzot nem lepte meg Orbán személyes támadása.

A német szociáldemokrata politikust Csernyánszky Judit interjúvolta meg.

– Ön 1994 óta dolgozott az Európai Unióban, semmi kétség afelől, a kisujjában van, hogy működnek ott a dolgok. És közelről követhette a Fidesz-kormány elmúlt 10 évének is a munkáját. A magyar kormány azzal érvel a mostani vitákban, hogy a vele – de tegyük hozzá, a minden tagállammal – szembeni jogállami követelések nem felelnek meg az uniós alapokmánynak. Mit mond ön erre? – kérdem Martin Schulzot, az Európai Parlament elnöki posztját 2017-ig két mandátumán át betöltő politikust, a német Szociáldemokrata Párt volt elnökét, volt kancellárjelöltet, aki jelenleg a Bundestagban képviselő és a külügyekkel foglalkozik továbbra is.

– Egyáltalán nem értek ezzel egyet. Az elmúlt évek fejleményei pedig még inkább megkövetelik a jogállami normák kötelezővé tételét. Magyarországon és Lengyelországban, de most már más országokban is semmibe veszik az igazságszolgáltatás függetlenségét, a média szabadságát vagy említhetem az önök országában a tudományok és az oktatás függetlenségének a felszámolását is, ha az nincs összhangban a kormánypárt filozófiájával vagy ideológiájával. Ezzel az önök kormánya bizonyíthatóan megszegi az alapelveket, amelyek a szabad, a kiegyensúlyozott és független média működését hivatottak biztosítani. Amelyek szükségesek az igazságszolgáltatás intézményeinek független működéséhez. Amelyek szükségesek a tudomány, a kultúra és az oktatás intézményeinek működéséhez. És nem utolsósorban a szólásszabadság biztosításához. Mindezek következményeként a társadalom legsérülékenyebb rétegeit sem képes megvédeni. Azaz az Európai Unió országainak fejlődését biztosító alapokmánynak legalapvetőbb jogait sérti meg. Márpedig a lisszaboni szerződés betartása – kivétel nélkül – mindenki számára nézve kötelező érvényű. Budapest és Varsó érvelése a csaknem 2000 milliárd eurós költségvetés megszavazását akadályozó vétó kapcsán teljes mértékben megalapozatlan...

A MINISZTERELNÖK APJÁNAK GAZDAGODÁSÁRÓL BESZÉLT KOLLÉGÁNK AZ RTL KLUB HÍRADÓJÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2020.12.05.


Néhány napja drónfelvételeken mutattuk be Orbán Győző hatalmas birtokait, melyek között kőbánya, majorság és golfklub is van. Cikkünk után az RTL Klub Híradója is foglalkozott a miniszterelnök apjának érdekeltségeivel, és beszámolt arról, hogy cégei több állami beruházásban vettek részt. A riportban az Átlátszó munkatársa, Horn Gabriella is nyilatkozott.


Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja birtokolja az Alcsút közelében fekvő Hatvanpusztai majort, ahol hatalmas építkezés zajlik. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő annyit tudott kideríteni, hogy egyebek mellett hatalmas mélygarázs és 500 négyzetméteres lakóépület készül, és gazdasági épület is lesz. Drónfelvételen mutattuk be a monumentális beruházást, és ha már a környéken voltunk, megnéztük a majorságtól 5 perces autóútra fekvő Pannónia Golf & Country Club-ot, és a gánti kőbányát is, amelyek szintén Orbán Győző tulajdonában vannak.

Cikkünk után az RTL Klub Híradója is foglalkozott a témával: a csatorna hírműsorának pénteki adásában főként azon volt a hangsúly, hogy a majorsági építkezés miatt műemlék épületeket bonthattak le. De az is elhangzott a riportban, hogy a miniszterelnök édesapjának cégei több állami beruházásban részt vettek, és ez hozzájárult Orbán Győző gazdagodásához. Horn Gabriella, az Átlátszó munkatársa arról beszélt, hogy pont a közpénzes megbízások miatt tartozik a nyilvánosságra, hogy mit épít a miniszterelnök édesapja...

ÉS AKKOR KIDERÜLT, BRÜSSZEL NEM IS OLYAN UNALMAS HELY - A HVG.HU HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.12.06.


Szájer József lebukása miatt szóltak magyar kormánypártról a hírek Európa-szerte; a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést; havi 134 ezer forintból élt egy átlagos magyar a válság előtt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Amikor a múlt vasárnap Szájer József lelki terhekre hivatkozva lemondott az EP-képviselői mandátumáról, sokan találgattunk, mi lehet az ok, de arra, hogy egy ereszcsatornán kellett elmenekülnie a gyülekezési tilalmat megsértő buliról, a rendőrség szerint egy kábítószert is tartalmazó hátizsákkal, azért nem sokan tippeltek volna.

Elindultak a találgatások, hogy a lebukása nem szándékos nyomásgyakorlás-e a magyar kormányra, de túl sok a kérdőjel ahhoz, hogy erre érdemi választ lehessen adni. Mindez akár fel is gyorsíthatja a Fidesz kilépését az Európai Néppártból, ismét megerősödtek azok a feltételezések, hogy a Fidesz magától hagyja ott a Néppártot, nem várja meg, amíg kiszavazzák...

SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKE SZERINT SEMMIRE SEM JÓ ORBÁN VIKTOR JAVASLATA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.06.


A bajban lévő Orbán előkapta kedvenc mumusát, de az, amit Demeter Szilárd művelt, még magyar mércével mérve is megrázó volt.


Le Monde

A francia Európa-ügyi államtitkár is megerősítette, hogy szükség esetén Magyarország és Lengyelország nélkül is belevágnak a gazdaságélénkítő tervbe. Clément Beaune arra figyelmeztetett, hogy a 25-öket nem lehet eltántorítani szándékuktól, így keresztülviszik a 2027-ig előirányzott költségvetést is. Mint mondta, utóbbi január 1-jével indul, de ha Budapest és Varsó tovább akadékoskodik, akkor jön a radikálisabb megoldás. Jogilag nem könnyű megcsinálni, de lehetséges. Párizs álláspontja egyértelmű: nem áldozzák fel sem a gazdaság megsegítését, sem a jogállamot.

Ez esetben viszont a két ország kemény következményekre számíthat. Hozzátette, hogy mind a magyarok, mind a lengyelek pontosan tisztában vannak a kilátásokkal. Így azzal is, hogy milyen kihatásokkal lesz a szükségmegoldás a nekik szánt felzárkóztatási támogatásokra. Azokat csökkenthetik, vagy visszafoghatják, egészen addig, amíg nem lesz meg az új büdzsé. Többmilliárd eurót vesztenének ily módon. Ez nem fenyegetés akar lenni, egyszerűen ez lesz a folyománya, ha megtorpedózzák a két pénzügyi csomagot.

Die Zeit

Az Európai Bizottság alelnöke szerint semmire sem jó Orbán Viktor javaslata, hogy egyelőre vegyék le a napirendről a jogállami mechanizmus kérdését és inkább gyorsan fogadják el a pénzügyi csomagot. Timmermans, aki jelenleg az éghajlatváltozás elleni küzdelem felelőse, de Juncker alatt igen sokat csörtézett a demokrácia visszaszorítása miatt a magyar kormánnyal, így az tavaly meg is fúrta, hogy ő legyen az EU végrehajtó testületének új vezetője, szóval, a holland politikus úgy látja, hogy a Tanács és a Parlament jó kompromisszumot kötött. És arról most kell döntést hozni.

Sok ország támogatja a jogállami mechanizmust, csak ők nem szerepelnek olyan sűrűn a hírekben. De gondoskodni kell arról, hogy az európai polgárok adóbefizetéseit az értékekkel összhangban használják fel. Mert mi lenne Európából értékek nélkül? Hiszen az unió nem csupán szabadkereskedelmi övezet. Nyitott társadalom, amely az egyenlőségre, a sokszínűségre épül, és ezt minden tagállam elfogadta.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar és lengyel ellenállás megnehezíti a klímavédelmi politikai jóváhagyását is. Ő azonban minden nehézség ellenére derülátó, mert a szervezet idáig mindig kikeveredett még a legnagyobb csávából is. A pénzügyi válság idején pl. már felvetődött, hogy a görögöknek ki kell lépniük az eurózónából. Aztán csak létrejött az egyezség. Most pedig a német elnökségnek még egy kicsit oda kell tennie magát, de remélhetőleg meg is lesz az eredménye.

Bloomberg

Döntő pillanatához érkezik a jövő héten az EU, mert a szerda-csütörtöki csúcstalálkozón vagy sikerül ráállnia a gazdasági kilábalás felé vezető útra, vagy csúszik az egész földrész megújulásához szükséges közös támogatás. Ez az év úgy vonul be a szervezet történetébe, mint amikor feladta félelmét a közös adósságokkal szemben. Ám az unió hiába vallja, hogy az értékekre épül, ezt a képet aláássa a vita keleti jogsértések kapcsán, ami azzal fenyeget, hogy bedönti az új keletű költségvetési szolidaritást.

Az államháztartásokat erősen megviselte, hogy igen sokat kell költeni az állások megóvására, amit csak tetéz a bevételek zuhanása. Így a legtöbb ország kétszámjegyű deficittel szembesül. Ezért kulcsfontosságú a mentőcsomag, illetve az új, hétéves költségvetés, hiszen mindkettő nagyban serkenti a hosszú távú kiadásokat, illetve befektetéseket. Ám Magyarország és Lengyelország blokkolja a két csomagot, mert nem akarja, hogy a támogatásokat a demokratikus elvek betartásához kössék.

Az előirányzat felét különben a gazdaság korszerűsítésére, a klímaváltoztatás feltartóztatására és az egészségügy fejlesztésére fordítanák. A brüsszeli Bruegel Intézet vezetője felhívja a figyelmet, hogy az uniós tagok igen olcsón juthatnak kölcsönökhöz és ezzel élniük kellene. Ugyanakkor a gazdaságélénkítő program nagyban serkentheti a növekedést. Az UniCredit szerint az euróövezet tagjainál jövőre 0,2 %-os fejlődést eredményez, a következő három évben pedig hatására évente fél %-kal lesz nagyobb az ütem.

Guardian

Orbán Viktor bajban van, ezért előkapja kedvenc mumusát, Sorost, a 90 éves emberbarátot. A bírálók szerint így akarja elterelni a figyelmet a járvány okozta komoly bajokról, illetve ez EU-val zajló vitáról. A hivatalos retorika szerint a jogállammal összefüggő ellentétekről is a befektető tehet, mert az unió 35 millió migránst akar behozni a földrészre. Az új szabályozással pedig büntetné azokat az országokat, amelyek ebből nem kérnek. Vagyis itt szó sincs arról, hogy gond van a korrupcióval és a jogállammal.

A kampány ily módon megindult Soros ellen, noha abban gyakran jelennek meg összeesküvési, illetve antiszemita elemek. Mindenesetre a miniszterelnök megismételte, hogy nem szabad engedni a Soros-hálózatnak. Az üzletember jó ideje sokfelé számít célpontnak, de Magyarországon 3 éve új szintre emelkedett a kampány. A választások előtt Orbán olyan hangot ütött meg, ami tankönyvszerű zsidóellenes beütésről árulkodott.

De a másik fél sem hagyta annyiban: pár hete azzal vádolta a kormányfőt, hogy az gondosan kidolgozott kleptokráciát hoz létre, mert az utolsó fityinget is el akarja rabolni az országtól. Egyben felszólította az uniót, hogy az szálljon szembe a vétófenyegetéssel. A Soros-mánia már odáig jutott, hogy Magyarországon George Clooney-t is azzal vádolták meg: Soros kottájából játszik.

De a legszörnyűbb az volt, amit Demeter Szilárd művelt, mert az még magyar mércével mérve is megrázóan hatott. A kulturális korifeus visszavonta a kirohanást, de bocsánatot nem kért.

A költségvetési vitát egy időre háttérbe szorította a Szájer-ügy, hiszen olyasvalakit kaptak rajta egy meleg orgián, aki saját maga írta bele az alaptörvénybe, hogy a házasság heteroszexuális intézmény. Ő maga is Soros-ösztöndíjas volt egykor, de mostanra csatlakozott azokhoz, akik nem győznek ütni a milliárdoson. Ezek után talán meglepő, de a szexuális kicsapongásért Sorost egyelőre nem tették felelőssé.

The Times

Képmutatást kiáltanak Magyarországon, miután meztelenül lebukott egy meleg szexpartin a homofób EP-képviselő. De ez már a sokadik hasonló botrány az Orbán-rendszer számára a Kaleta- és a Borkai-ügy után, miközben a populista kormányok támogatottsága egyre jobban gyengül Európában. Persze a magyar ügy pikantériáját csak fokozza, hogy Szájer melegellenes, és a homófób beütéséről ismert Fidesz alapító tagja. Az ügy messze túlterjed Brüsszelen, és megrendíti a magyar rezsim képét, amelyi magát a hagyományos családi értékek zászlóvivőjének festi.

Hunyad Bulcsu, a Political Capital elemzője azt mondja, fogas kérdés állt elő a magyar vezetés számra, mert leleplezi, mennyire álságos a hadjárat melegjogok ellen, illetve hogy milyen cinikus ez a politika. Persze a hatalom megpróbálja megfordítani, de ezek után nehezebb lesz azt hangoztatni, hogy a hagyományos értékeket védi Európában. Mindenesetre, a magyar sajtó túlnyomó, központi irányítás alatt álló része azt jelentette, hogy Szájer áthágta a Covid szabályokat, ezért mondott le. Az ecstaxy tablettáról és a 25 meztelen férfiról nem esett szó ezekben a hírekben.

Egyes konzervatív kommentárok azon tűnődtek, vajon a politikus nem összeesküvés, vagy valamilyen titkosszolgálati manőver áldozata lett-e, merthogy azok tudták, hogy rendszeresen meg szokott fordulni meleg körökben. Így valaki felnyomta a rendőrségnél, hogy gyengítse Orbán helyzetét az EU-val zajló vitában. A politikus már jó ideje tengelyt akasztott az unióval, amely azzal vádolja, hogy felszámolja jogállamot és a liberális értékeket, ezért Brüsszel azzal fenyegeti, hogy leállítja a közösségi szubvenciókat.

Orbán ezzel szemben az állítja, hogy Brüsszel a magyar konzervatív hagyományokat támadja, és csakis ő, illetve pártja áll a meleg házasság, illetve nemváltás útjában. Ám az ilyen botrányok, megspékelve a választási vereségekkel és a vírussal, felvetik, hogy a populizmus már túljuthatott a delelőjén. Lásd Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Görögországot, de a leglátványosabb a német AfD visszaesése.

A fő ok az, hogy elapadt a migráció. Dombos Tamás, a Háttér Mozgalomtól azt mondja, hogy a magyar kormánynak folyamatosan ellenségre van szüksége, mert máskülönben nem tudja mozgósítani a híveit. És teljesen mindegy, hogy azok az illegális bevándorlók vagy a hajléktalanok. Most éppen a melegek kerültek célkeresztbe.

Ám a Szájer-botrány összekuszálja a dolgokat, hiszen a képviselő neve máris a képmutatás szinonímája lett Budapesten. Nem beszélve a rengeteg viccről és mémről. Hiszen döngette a mellét, hogy ő volt az, aki a férfi és nő kapcsolataként definiálta a házasságot.

TITKOLÓZNAK, MASZATOLNAK, KOZMETIKÁZZÁK A VALÓSÁGOT, DE AZT IS BÉNÁN CSINÁLJÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.12.06.


Üde jó reggelt kívánok mindenkinek ebben a decemberi, adventi tavaszban! Történetesen vasárnap van, de ennek különösebben nincs jelentősége, úgyis egy véget érni nem szándékozó, nem túlságosan jó minőségű sorozatfilmben élünk, amelyben minden pont onnan folytatódik másnap, ahol előző nap elfelejtették abbahagyni.

Miközben például Szlovákiában sorra veszik őrizetbe az elit politikai befolyást is szerzett, korrupción kapott tagjait, a távolabbi Argentínában pedig éppen megadóztatják a gazdagokat a koronavírus-járvány miatt, itt egy silány minőségű filmet forgat a NER. Egyrészt kézzel-lábbal, síppal-dobbal rohannak neki most már naponta Magyarország európai szövetségeseinek; nagyotmondási kényszerükben, a hazai szurkolók szórakoztatása és harci lázban tartása okán büdöstahóság, otrombaság és ízléstelenség tekintetében túllicitálják egymást a talpasok és szolgák; némelyek meghasonlott Szájer Józsefekként melegorgiás-drogos-ereszcsatornán menekülős szituációkat produkálva engedik ki a 30 éves feszültséget, és állítanak örök mementót a keresztény szabadságnak, miközben a tápláléklánc csúcsán lévő ember mindenkori önmaga legrosszabb formáját futva izmozik és ír alá egyre vállalhatatlanabb és kínosabb leveleket, miközben lengeti az EU-vétóját...

SZIJJÁRTÓ HABVERŐJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.06.


„Fejezzed be…” – Így inti belga kollégáját meghunyászkodásra Szijjártó külügyesünk. Hogy mit fejezzed be, arról még beszélünk. Most csak ragadjuk meg ezt a nyelvi pillanatot, amelyben Szijjártó külügyesünk mint Vargáné materializálódik előttünk, aki épp káposztát főz, a kontya alá üt a gőz, és a fazoka mellől, kezében fakanállal inti az urát (Varga urat), miszerint fejezzed be az ivást, vagy letépem a töködet. Más látomásunkban Szijjártó külügyes Győzikeként, zebrás jachton óbégat Beja asszonynak, hogy fejezzed be a kárálást má’. Mindegy is tán, csak a nyelvi közeget föstöttem le ekkép, ami nem a diplomácia nyelve, és még csak nem is úri budoároké, hanem a futsalé vagy a sarki ivóé keverttel a kupicában a sörfoltos abroszon.

Szijjártó külügyes zaklatottnak tűnik, amit jó szívünk miatt megértünk, hiszen érzelemdús héten vagyunk túl. Úgy is mondhatnánk Mocsai módján, hogy magas hőfokú volt ez a mi hetünk nekünk. Mert emlékszünk még a Fidesz rektorának kézilabda-kapitányi időszakára, amikor vereségek után ordítástól eltűnt hanggal nyilatkozott rend szerint magas hőfokokról, szakmáról viszont soha. Nála a mérkőzés szimfónia volt, fortissimo meg andante, viszont meccselni nem tudott. Ezért lett rektor, holott nem lehetett volna. De ez mellékszál, csak Szájer, Deutsch, Orbán, vétó, lengyelek, Weber és a többi miatt jutott eszembe, bemutatva, hogy a Fidesz vesztésre áll, amitől, mint Mocsai hangja, ezeknek az esze kezd elmenni. És itt tartanak, hogy fejezzed be.

Didier Reyndersnek híják a belgát, akinek annyi volt a bűne, hogy azt mondta, ha a magyarok és a lengyelek szarakodnak, vétózgatnak, „úgy Magyarország és Lengyelország nélkül kell tovább haladni”. Ezt fejezzed be Szijjártó szerint, mert, s itt bővebben mutatom: „…engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit diktatúrák ellen a szabadságunkért és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország. Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését!” – Az első kérdés ezzel kapcsolatban a he, meg a mi a rosseb. A másik pedig az a tátott szájú elcsodálkozás, hogyan kerül a disznószaros csizma az asztalra, a kistányér mellé...