2017. augusztus 28., hétfő

PUTYIN ÉS A JUDO? UGYAN MÁR!

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2017.08.28.


Sok mindentől kiráz a hideg, ami Oroszország vezetőjét jellemzi, de attól leginkább, amikor judós szerepben látom. Vlagyimir Putyin sok mindent jelent: nemzetbiztonsági kockázatot, Magyarországon fel-alá járkáló, le nem kapcsolt orosz kémeket, módszeresen felszámolt sajtószabadságot, diktatúrát és más diktátorok támogatását, no meg jó valószínűséggel kalodába zárt magyar miniszterelnököt, aki úgy táncol, ahogy az orosz medve fütyül. Ez eddig sem szép és jó, de ami végképp gyalázat, hogy miféle imázs épül emellett a rengeteg gaztett mellett. Judósként, különösen szomorú egy ilyen embert judós szerepben látni. Gyakorlatilag minden egyes tette megcsúfolja a küzdősportolók, a harcművészek és a japán kultúra összes elemét...

...Putyin valódi arca

Putyin Oroszországában pont akkor halad el a nyílt utcán lelőtt politikai ellenfél mellett egy hókotró, amikor az a lehető legjobban kitakarja az áldozatot és barátnőjét a biztonsági kamera elől, lehetőséget teremtve arra, hogy a tettes zavartalanul meneküljön el a helyszínről. Putyin Oroszországában egy így lelőtt parlamenti képviselőre emlékező aktivistát úgy orrba lehet verni „mi van, nem szereted Putyint?” kérdéssel, hogy az napokkal később belehal sérüléseibe. Ez az Oroszország az, ahol polóniummal lehet megmérgezni az Orosz Állambiztonsági Szolgálat volt alezredesét, anélkül, hogy valaha fény derülne a tettes kilétére, de ugyanez az Oroszország az is, ahol ugyan már rács mögött vannak az egykori miniszterelnök-helyettes feltételezett gyilkosai, a szerencsétlenül járt Putyin-ellenfél szülei azonban azt mondják, szerintük, a bérgyilkosok megbízói sosem kerül majd kézre.

Ez az az Oroszország, amely úgy annektálta a Krími-félszigetet, hogy először felségjelzés nélküli katonák szállták meg a térséget, majd sikeresen fordította az Ukrajnában élő orosz kisebbséget a többségi társadalom és a nyugat-barát reformerek ellen, s miután már nagyságrendileg tízezer ember - köztük több ezer civil - életét követelték a kelet-ukrajnai harcok, végül, egy durván manipulált EBESZ-megfigyelőket kínosan távol tartó „népszavazáson”, az országhoz csatolta a nagyhatalmi játszótérré lett félszigetet. (Ritka manapság az olyan barbárság Európa közelében, ahol civilek rekedhetnek az ostromgyűrűben, de tudvalevő, hogy a szíriai gáztámadásokat követő, ENSZ BT-határozattervezetet, amely szankciókkal sújtotta volna az efféle embertelen fegyverek használatát, Oroszország - Kínával közösen - megvétózta. Nincs tehát új a nap alatt, a civil lakosság háborúban való védelme, az embertelen fegyverek tilalma és az emberi méltóság tisztelete mindig is távol állt Vlagyimir Putyintól.)

Ő az az ember, aki miatt összeomlott a szír tűzszünet, és aki számára emberek millióinak fájdalma, lakhatásának ellehetetlenülése, országának porig rombolása csak egy eszköz arra, hogy engedményeket csikarjon ki az Európai Unióból – miközben a vele szövetségben küzdő európai szélsőségesek az ő hibájából is elfajuló szír polgárháború elől menekülő emberek ellen keltett gyűlöletből erősödnek meg újra. Ugyanő az is, aki a „győzelem napját” nem lufikkal, vattacukorral, vagy a béke és a hosszú idő óta tiszteletben tartott sokszínűség fesztiváljával ünnepli, hanem interkontinentális, ballisztikus rakéták felvonultatásával, a Kreml árnyékában. Mindeközben olyan országot vezet, amelyben a lakosság 85 százaléka nem rendelkezik útlevéllel, kimaradt a globális versenyből (tehát a felzárkózás lehetőségétől esik el, jó valószínűséggel örökre), és ahol az állami média által beadott propaganda az, amely ezeknek a szerencsétlenül járt millióknak egyedül tájékoztatást nyújt a világ dolgairól, de még így is különös, hogy egy ilyen vezető nem veszít – a közvélemény kutatások alapján legalábbis töretlen – népszerűségéből.

Ha ezek után bárki komolyan gondolja, hogy jó, ha egy ilyen emberrel barátkozunk, legalább egyet tegyen meg: ne tisztelje benne a harcművészt. Mert ebben az emberben a judo szellemiségének szikrája sincs meg.

ADJON NEKÜNK HITET, HOGY NE LEGYEN RÉMÁLOM 2018 UTÁN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.28.Vagyunk mi körülbelül nyolcszázezren. Itt ülünk ebben az országban, és évről-évre veszítjük el a hitet benne. Félünk mi lesz, ha mi vagy a szeretteink kórházba kerülnek, remegünk, milyen iskolába kerül a gyerekünk, zokogunk az agymosástól. Mi már nem várunk megváltást, nem várunk csodaszert, csak a rémálom végét, azt a napot, amikor nem úgy kelünk fel, hogy ma is rosszabb lesz.

Mi vagyunk azok a szavazók, akiknek az értékeit ez a kormány sárba tiporja, akik foglalkozunk a politikával, mert fontos nekünk ez az ország, és akik azt várjuk, hogy ne kelljen gyűlölve szeretnünk Magyarországot.

Itt állunk és várunk, hogy hitet kapjunk abban, hogy legalább a kormányzó többség nem lesz meg, hogy legalább az esély felvillan a kormányváltásra, hogy legalább a kétharmad elkerülhető legyen. Hogy legyen végre valami.

Remény, hit, bizakodás. Hogy mentálisan kicsit felszabadulhassunk, az aggodalom, a rosszkedv, a káosz alól.

8 hónap van hátra a választásokig, és azok a pártok fognak minket elvinni szavazni, akik először bemondanak bármilyen olyan választási alternatívát, ami esélyt kínál legalább csak a reményre.

Kedves MSZP, LMP, Párbeszéd, Együtt, Momentum vagy bárki, hozzátok össze azt az együttműködést, amelyben legalább picit orrbefogva be tudjuk húzni az x-et. Ahol hihető, hogy egyéni körzetekben megveritek a Fideszt, Budapesten és a nagyvárosokban.

Hiába játszotok 2018 utánra. Ha újabb kétharmad lesz, az a ti lelketeken fog száradni, és 2018 után már nem lesz hol játszani. Mert ha nincs fék a Fidesz-vonaton, az egyre mélyebbre, és mélyebbre visz minket a bányában...


BÉKÉN KELLENE HAGYNI A LOMBIKOZÓ PÁROKAT - DR. KAÁLI NAGY GÉZA

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.08.28.


A meddő házaspárok már így is komoly nyomás alatt vannak, hiszen a lombikbébi kezelés egy lelkileg megrázó dolog, és nem szolgálja az ügyüket, ha még egy extra bűntudatot is ébresztenek bennük – erről az Esti gyorsban beszélt a magyarországi Kaáli Intézetek megalapítója.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Veres András augusztus huszadikai beszédében kritizálta a kormányt amiért plusz forrásokkal támogatja a lombikprogramot, amit később bűnnek nevezett a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az emberi erőforrások minisztere most azt mondta, fontosnak tartja az egyházi vezetők véleményét és támogat bizonyos szigorításokat a lombikprogrammal kapcsolatban...


PUTYIN LÁTOGATÁSA: A KORMÁNYPÁRTI SAJTÓ NAGYON HALLGAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.28.


Hatalmas horderejű diplomáciai lépés, nagy delegációval érkező orosz elnök. Ehhez képest síri csend a kormánypropagandában. 

Mit is kellene kommunikálnunk? – teszi fel a kérdést a kézivezérlésre kapcsolt propaganda.
A mindig jól értesült Magyar Idők hallgat,
az Origo találgat,
a Riposzton egy árva kép sincs Putyin kiskutyájáról, vagy izmos felsőtestéről!

Valószínűleg Soros György keze lehet a dologban, de a liberális, migráncssimogató összeesküvők is akár meghakcelhették a dolgot, de a kormánypárti propagandagépezetnek nem mondták meg, mit kellene írni, mondani Putyin látogatásáról.

A cikk megírásának pillanatában a Magyar Idők nem mond semmit, az Origón egy találgatásokkal és pletykákkal megtűzdelt propaganda-cikk van fent, amelyben felengednek néhány lufit – de semmit nem írnak arról, miért érkezik Putyin népes tárgyalódelegációval a judo vb-re. Sőt, a legmegöbbentőbb, hogy a szerző a végén szinte ugyanarra jut, mint a B1 blog elemzése: Paks2 és földgáz-vezeték. Azt elegánsan kihagyja, hogy emiatt Putyin szorongatja Orbánt...

VIKTOR ÉS VLAGYIMIR

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.28.


 Szép ez a város, Viktor.

– Örülök, hogy tetszik, Vlagyimir.

– És mondd csak Viktor galambocskám, emberek is laknak Budapesten?

– Hogyne laknának, Vlagyimir. Majdnem kétmillióan.

– Egyet sem láttam közülük, Viktor.

– Kiürítettük a környező utcákat, Vlagyimir. Még a csatornafedeleket is lehegesztettük.

– A csatornafedeleket? Már mér’?

– A biztonság kedvéért, Vlagyimir.

– Ti ennyire nem bíztok bennem, Viktor? Azt hiszitek, hogy kárt teszek az emberekben és ellopom a csatornafedeleket?

MEGHEKKELT KÖZMÉDIA

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBOLG
Szerző: Mértékblog / Urbán Ágnes
2017.08.28.


A közszolgálati médiaszolgáltatás Magyarországon átláthatatlanul működik. A médiatörvény olyan sajátos konstrukciót alakított ki, hogy a valódi pénzköltés felett nincs társadalmi kontroll, a törvény szerint definiált közszolgálati médiaszolgáltató pedig tavaly mindössze 5,5 millió+áfa forintot költött műsorbeszerzésre, illetve gyártásra. Urbán Ágnes összefoglalója.

A közszolgálati média intézményrendszerének átalakítása nem igazán érte el a szélesebb közvélemény ingerküszöbét. A médiatörvényekkel szembeni tiltakozási hullámnak 2011 elején még része volt a közszolgálati média átalakítása is, de a törvény 2015-ben hatályba lépett módosítása már teljesen visszhangtalan maradt. Sokan nem is tudják, hogy akkor megszűnt a magyar médiatörténet három emblematikus intézménye, a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és az MTI. A márkanevek ugyan részben megmaradtak (az MTI-vel naponta találkozhatunk), de a cégek már nem léteznek.

A szervezeti átalakítás azonban egyáltalán nem volt véletlen. Már a törvényjavaslat megjelenésekor sejthető volt, hogy mi készül – ezt egy korábbi blogban meg is írtuk –, két év után pedig tisztán látszódik, hogy a törvényalkotók elérték céljukat. Sikerült elrejteni a közszolgálati média működését, pénzügyi folyamatait, ráadásul úgy, hogy ez szinte senkit nem zavart. Ugyanez már benne volt a 2011-es törvényben is, de nem ilyen nyilvánvaló formában és az akkori, a médiatörvény körüli nemzetközi felháborodással szemben ezúttal nem lett botrány.

A konstrukció lényege, hogy a médiatörvény a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt-t definiálja közszolgálati médiaszolgáltatóként (médiatörvény 84§ (1)), holott gyakorlatilag a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tölti be ezt a szerepet. A törvény szerint az MTVA nem médiaszolgáltató, hanem egy „elkülönített vagyonkezelő- és pénzalap”, amelynek feladata a közszolgálati médiaszolgáltatás támogatása, a közszolgálati célú műsorszámok gyártása és támogatása (médiatörvény 136§ (1)).

A két szervezet mérete jól mutatja, hogy melyik végzi az érdemi tevékenységet. Az MTVA 2016 évi kiadásainak összege 87,6 milliárd forint volt, ezen belül a Duna Médiaszolgáltatónak mindössze 1,8 milliárd forint jutott. Hasonlóan árulkodó, hogy az MTVA létszáma 2016 negyedik negyedévében 2032 fő volt, míg a Duna Médiaszolgáltató 2016 évi átlagos létszáma 110 fő (forrás: Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt 2016 évi éves beszámoló, Kiegészítő melléklet). A pénzügyi és létszám adatokból jól látszódik, hogy bár de jure a Duna Médiaszolgáltató a közszolgálati médiaszolgáltató, de facto azonban az MTVA.

Ennél is fontosabb, hogy az MTVA-nál gyártják/rendelik meg a műsorokat, hiszen itt áll rendelkezésre a szükséges költségvetés is. A Mérték Médiaelemző Műhely által a közelmúltban beadott közérdekű adatigényére adott válaszból kiderült, hogy a Duna Médiaszolgáltató 2016-ban összesen csak 5,5 millió+áfa forintot költött műsorbeszerzésre és műsorgyártásra, ami meglehetősen vicces összeg egy törvény által definiált közszolgálati médiaszolgáltatótól...

AMIKOR PUTYINÉK ALÁZTÁK 56-OT, AKKOR NEM VOLT OLYAN HANGOS A KORMÁNY, MINT MOST, AMIKOR A HOLLANDOKKAL LEHET BALHÉZNI


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.28.


Péntek óta azon pörög a magyar közvélemény nagy része, hogy Hollandia nagykövete távozó interjújában korruptnak nevezte a magyar kormányt, és kommunikációját a terroristák logikájához hasonlította. A kormány visszahívta a magyar nagykövetet, és kijelentette, hogy bocsánatkérést vár el Hollandiától.


Tavaly novemberben azonban egy hasonló ügyben nem volt ilyen erős a magyar külügy. Akkor a Mérce írta meg először, hogy a Putyin kezében lévő állami tévé külön műsort készített arról, hogy az 56-os forradalom CIA-s náci puccs volt a törvényes szovjet bábállam ellen. A teória még az orosz állami tévé híradóját is megjárta.

Vajon melyik sértőbb az országra nézve, ha az egyik legfontosabb történelmi eseményünket alázzák meg, terjesztenek róla hazugságot, vagy ha egy másik ország a kormányunkat támadja? Egyébként a korrupciót tekintve mindenképp alappal, de a retorika logikáját tekintve se alaptalanul.

Mégis, akkor csupán annyira futotta a magyar külügytől, hogy bekérette az orosz nagykövetet, és tiltakozott, vagyis ebben se lehetünk biztosak, mert az orosz nagykövet szerint nem volt tiltakozás, és nem hivatalos, hanem baráti beszélgetés zajlott le Szijjártó és közte...

PEDIG ÚGY KELTEM FEL, HOGY NINCS MÁR LEJJEBB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.08.28.


...Nos, mivel Merkel állítását érdemben cáfolni lehetetlen, ezért meg sem próbálták (mert akkor arról is kellett volna beszélni, hogy a migránssimogatónak bélyegzett civilek akkori munkája nélkül brutális állapotok alakulhattak volna ki), de legalább megszületett minden idők egyik legocsmányabb cikke arról, hogy Orbán Viktornak igaza volt, igaza van, és igaza lesz.

Ezt viszont nem a pénzért bármit megíró, tetszőleges szalagmunkás hangján keresztül adták hírül, hanem belerángatták a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai-díjas legendás színésznőt, Törőcsik Marit. Akiről azt írja a szerző, hogy bár nem szokott politikai kérdésekben megnyilvánulni, van egy olyan ügy, amelyet ő sem hagyott szó nélkül.

Miután tudható, hogy a 81 evés művésznőt hónapok óta kórházban kezelik, és gyakorlatilag teljes a hírzárlat az állapotát illetően (Orbán egyébként májusban személyesen próbálta meggyőzni arról, hogy engedélyezze átszállítását egy budapesti kórházba, ám a Szombathelyen ápolt Törőcsik határozottan elutasította a felajánlást) fölöttébb furának hatott, hogy a májusi hírek szerint majdhogynem válságos állapotban lévő színésznő bármiről is meg akarna nyilvánulni.

Hát tényleg nem erről volt szó. A Magyar Idők lelki hajótöröttje a Ripost nevű kormányzati bulvárfertő egy 2015-ben (!) fogant cikkét rángatta elő, amelyből kiderül most újra, hogy – bár könny szökik a szemébe, amikor tragikus emberi sorsokról hall, de – mégis egyértelmű számára, a bevándorlást meg kell állítani. És hogy hiába gondolta Merkel, hogy jön húszezer ember, valójában milliókról van szó. Úgyhogy a kancellárnak azt kellene mondania, hogy sajnos tévedett, és Orbán Viktornak van igaza.

Azt most hagyjuk, hogy a hivatkozott Ripost nevű bulvárfertő valójában a Blikk nevű tudományos-fantasztikus lap cikkét írta újra 2015-ben, a Magyar Idők kurta, de annál gyomorforgatóbb, 2017-es irományának csattanója új távlatokat nyit a magma alatt:

Bár a szóban forgó cikk még 2015 novemberében jelent meg, egy ilyen, a magyar kormány bevándorláspolitikája melletti nyílt kiállás után csak remélni tudjuk, hogy a hazai balliberális oldal a közelgő 2018-as parlamenti választás kampányában a Nemzet Színészének nem esik majd úgy neki, mint tette azt korábban egy ötszörös olimpiai bajnok úszónő esetében akkor, amikor Egerszegi Krisztina döntött úgy, hogy felvállalja hitvallását.

Már akkor is fenekestől felfordult a gyomrom, amikor ugyanennek a lapnak egy másik tollforgatója úgy vallott szerelmet a kenyéradó gazdáinak, hogy Bródy Jánosba, az általa SZDSZ-maradványnak, a rothadó liberalizmus sziklájánaktitulált művészbe taposott páros lábbal. Nem mellesleg ezt teszik menetrendszerűen Alföldi Róberttel, legutóbb pedig Stohl Andrást köpködte közös erővel, testületileg a lakájmédia. Mindegyiküknek az a bűne, hogy a hitvallásuknak nincs köze a Fidesz lánctalpas országlásához, mindegyikük helyteleníti azt, ami ebben az országban folyik, és időről időre hangot is adnak ennek.

Akkor nem számít, hogy olyan emberekről van szó, akik köztiszteletben állnak, akik letettek valamit a nemzet asztalára. Akkor nem baj, hogy emberi méltóságukban alázzák meg őket, hogy buziznak, drogosoznak, rothadt liberálisoznak, személyeskednek, köpködnek. Akkor nem számít, hogy valaki országosan és világszínvonalon elismert művész, akire mindenhol tisztelettel néznek. Ő nem magyar, neki nincs joga elmondani a véleményét. Vagy ha igen, akkor ez van: megvetés, gúny, lejáratás.

Aztán amikor megunják, akkor előkapják azokat a művészeket és nemzeti szimbólumokat, akiknek véleménye beleillik az állampárt ideológiájába, akiket kisajátítottak maguknak, és maguk előtt tolják őket, rájuk hivatkozva igyekeznek legitimálni azt, hogy bármit megtehetnek. És hogy Orbán Viktor az egyélőisten.

Hogy jött ide most Törőcsik Mari 2015-ös nyilatkozata? Hogy jött ide a balliberális oldal? Hogy jött ide Egerszegi Krisztina? Mikor lesz elég ebből az ótvaros, kétszínű uszításból? Akinek a hitvallása egybeesik a Fidesz hitvallásával, azt megvédjük a tudjukkiktől, aki meg nem a mi szekerünket tolja, azt lejáratjuk. Miféle erkölcs ez? Miféle rothadt lelkület kell ahhoz, hogy valaki Egerszegi Krisztina hitvallását tiszteletben tartsa, mert ötszörös olimpiai bajnok, de Alföldi Róbertet következetesen vállalt elvei miatt kicenzúrázza a magyar médiából? Rögtön miután szexuális irányultsága miatt csúfot űzött belőle.

Soha nem fogom megérteni, kik ezek az emberek, akik miatt ilyen mélyre süllyedtünk. Hol tenyésztik ezeket? Akik egy köztudottan hosszú ideje betegséggel küzdő színésznő megsárgult nyilatkozatát is képesek előrángatni a naftalinból azért, hogy igazolják vele az istenkirályt. És belekeverik a megvetett balliberális oldalt csak azért, hogy az általuk kisajátított nemzet színészét megvédjék valami olyasmitől, ami be sem következett.

Ugyan miért kellene egy liberálisnak nekiesnie Törőcsik Marinak? Ugyan miért lenne politikai ellenfele a balliberális oldalnak Törőcsik Mari? De egyáltalán: miért politikai ellenfele a Fidesznek Bródy, Alföldi vagy Stohl?

Mikor lesz az, hogy ez az ország nem viseli el a nyakán az olyan csúszómászókat, akik politikai haszonszerzésből nem riadnak vissza attól sem, hogy napi ocsmány iszapbirkózásaikba belerángassák azokat, akiknek minden normális helyen megbecsülés járna? Mikor tanuljuk meg annyira tisztelni nemzetünk nagyjait, hogy senkinek ne nézzük el, hogy hatalmi harcaiban bokszzsákként üti őket? Mikor lesz a művész, a sportoló valóban annyira megbecsült, tisztelt és elismert tagja a társadalomnak, hogy ne lehessen azért beleállni, mert mást gondol az életről, mint mi?

Ameddig nem evidencia és nem közös nemzeti minimum, hogy a politikai és bármilyen véleménye vagy hitvallása miatt senkit nem lehet megbélyegezni és lejáratni, addig nem. Addig fröccsen ebből a bűzös váladékból mindenkire.

"TE IS UTOLSÓ VOLTÁL A TORNASORBAN, VLAGYIMIR?" - BÖDŐCS TIBOR IS KÖSZÖNTI PUTYINT


MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.08.28.Megint zseniális.

Mindjárt landol Vlagyimir Vlagyimirovics gépe, a fél város már lezárva, és Orbán Viktor is biztosan felkészült az újabb találkozásra. Szerencsére Bödőcs Tibor is köszöntötte az orosz elnököt: egy korábbi előadásának egyik részletét töltötte fel a YouTube-ra, illetve osztott meg egy képet a Facebookján. Ehhez nincs is mit hozzátenni, talán csak annyit, hogy újfent, sokadjára is remek:...


NEGYED ÉV ALATT BRUTÁLISAN NŐTT A PAKSI BŐVÍTÉST IRÁNYÍTÓK BÉRE

24.HU
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.08.28.


Vannak olyan vezetők az MVM Paks II. Zrt-nél, akik csaknem a dupláját keresik, mint néhány hónapja, közben pedig régi arcok tűnnek fel új szerepben a cégnél. A jelek szerint a beruházás körül sertepertélő Kocsis István magával hozta korábbi bizalmasait is. 

Bár a paksi atomerőmű-bővítésből még nem sok minden látszik, máris olyan jó munkát végezhetnek a beruházás előkészítéséért felelős cég vezetői, hogy azt előléptetéssel és béremeléssel kellett jutalmazni. A nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy 2017 áprilisa és augusztusa között több felső vezető alapbére csaknem a duplájára emelkedett azzal, hogy osztályvezetőből igazgatóvá léptették elő őket.

Ennek örülhetett Cziczer János Ferenc, az MVM Paks II. Zrt. üzemeltetési igazgatója, aki áprilisban még 1,8 millió forintot kapott üzemeltetési felkészülési osztályvezetőként, új munkakörében azonban augusztusra már bruttó 3 millió forintra nőtt az alapbére. Ugyanilyen szerencsés volt Mittler István egykori kommunikációs osztályvezető is, aki hasonló feladatot ellátva kommunikációs igazgatóként 1,896 millió forint helyett 3 milliót kap...

MOST MÉG A POLITIKAI EGYEDURALOM A FANSZŐR MENTÉN ÜZEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Mirtillke
2017.08.28.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Mikes Mirtill: e-mail Rodostóba Tárgy: piros bugyi

Bácsikám, ha Istent ismer, akkor most azután tényleg haza ne jöjjön, mert mi itthon már elhülyültünk (persze én nem, mert tudvalevőleg én sajátos nevelési igényű, kiskorú, szőke leánygyermek vagyok, és nekem mindent többször kell elmondani, és akkor se értem, ezért nem hat rám a propaganda úgy, mint a felnőttekre). Szóval úgy elhülyült itt a nép, hogy egy római jogból lazán summa cum laude vizsgázott bírónak is írásba adja az alaptörvényt faragó szobatárs becses neje, hogy a bírói talár alá nem vehet piros bugyit. Tetszik érteni?

Én már ott megakadtam ebben a fene nagy kézi vezérlésben, amikor törvénybe tették, hol lehet és hol tilos a dohányzás. Az én tatám – aki minden volt, csak tánc- és illemtanár nem – azt mondta erre a pátensre, hogy tényleg korcsosul a nép, ha már erre is törvényt hoznak. Mert szerinte egy normális ember, ha nem lát maga körül hamutartót, akkor nem gyújt rá, az olvasni tudóknak kiírják a falra, ha tilos a dohányzás, az analfabétákat pedig mindig figyelmeztetheti egy olvasni tudó, ha valami okból nem illik ott rágyújtani. Látja kend, itt meg most furton furt regulázzák azokat, akiknek nincs se nyitott mercijük, se dubajos csajuk, meg képtelenek bekokózva 140-el tépni belterületen. (Kendnek mije van, hogy annyira haza ácsingózik? Még a nyuszt mentéjét is a mohamedán szultántól kapta grátisz, vendégbarátságból, mint hazájából elüldözött migráns!)

Persze tudom én, hogy kend a felvilágosodás bűnös eszméjének bűvkörében, szuverén módon gondolkodva folyvást a miérteket keresi. Öreg hiba. Megteheti kend, ha ott marad, ahol van! Itt most a gondolkodás helyett hinni kell! Például (ezeket a tata mondta) „azt kell hinni, hogy demokrácia van, és nem a kapitalizmus ül törvényt az alattvalók felett”, „azt kell hinni, hogy most egy gazdag zsidó forgatókönyve alapján szívatják a népet, pedig valójában egy szegény zsidó már 1867-ben leírta,hogy a gazdagok miként faragnak maguknak humán erőforrást a jogfosztott és gazdaságilag kiszolgáltatott emberekből, ami tényleg marha nagy szívás”. Hát ilyen világ van itten mostan, úgyhogy feleslegesen ábrándozik kend a hazajövetelről, a kend lájtosan liberális európai mentalitásával...

MÉDIANAPLÓ: KINEK A JAVÁRA BILLENTEK EL A MÉDIÁN BELÜLI ARÁNYOK?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2017.08.28.Egyetértek azokkal, akik kormányzati túlsúlyról beszélnek. Nem értek egyet azonban senkivel, aki a túlsúlyt számmal jelöli. Erre ugyanis nincsenek felmérések. Miközben az ellenzéki véleményformálók 90 és 100 százalék közötti számokkal szórakoztatják egymást, a kormánypárti oldalon is kezd kirajzolódni egy hasonló indíttatású toposz.

Apáti Bencével szombaton jelent meg interjú, és a neves balettművész ezt mondta: „Nincs ellenzék, ellenzéki sajtó viszont nagyon is van.” (888.hu, 2017.08.26.) Két nappal korábban Jeszenszky Zsolt, a neves DJ kifejtette: „A legolvasottabb, legnézettebb felületek mind kormánykritikusak.” (Heti Válasz, 2017.08.24.) Egy héttel korábban pedig Gulyás Gergely Fidesz-politikus így nyilatkozott: „A legnézettebb tévé, a leglátogatottabb internetes újság, a legolvasottabb országos politikai napi- és hetilap ellenzéki”. (Heti Válasz, 2017.08.17.) A médián belüli erőviszonyokat nagyjából fele-fele arányban, a kiegyenlítődés jegyében képzelik el...

ITT OLVASHATÓ


HOL ALÁZTÁK PORRÁ A STADIONÉPÍTŐS PROJEKTET? NANÁ, HOGY FELCSÚTON!


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.08.28.


Póka László, akit Magyarország 17 megyéjéből és Budapestről tiltottak ki eddig - mert gyakorolja a szólás szabadságát -, pénteken úgy iskolázta le az egész Felcsúti biztonsági szolgálatot a SeVizások sárgapólós csapatával, hogy a fal adta a másikat.

Póka László, aki az egyik legkreatívabb ellenzéki mozgalmár, pénteken a sárgapólósok csapatával először Orbán házát tisztelték meg egy "Ne lopj!" táblával, majd átvonultak a Puskás arénába - "Bácsi kérem, hol lehet focizni?!" - felkiáltással...

CSÁSZY ZSOLT KÉRTE, HOGY NYILVÁNÍTSÁK POLITIKAI ELÍTÉLTNEK, DE EZÉRT TÖBBET KELL LEHÚZNIA A BÖRTÖNBEN - KARDOS ERNŐ INTERJÚJA A B1 BLOGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Kardos Ernő
2017.08.28.


Bár a sukorói telekcsere nem jött létre, s emiatt nem épült meg a Gyurcsány kormány idején tervezett beruházás, a King’s City kaszinóváros sem, de hűtlen kezelés kísérlete miatt mégis letöltendő szabadságvesztésre ítélték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két egykori vezetőjét.

Császy Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója a 2008-as sukorói telekcsere ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Kúrián 2017. június 8-án. (Fotó: Illyés Tibor, MTI)Az intézmény korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós már börtönbe vonult, s rövidesen követi őt helyettese Császy Zsolt is. A két szakembert korábban bűncselekmény hiánya miatt a szegedi bíróság már felmentette a vádak alól, de a legfőbb bírói fórum, a Kúria megváltoztatta az ítéletet. Az ügy pikantériája, hogy a feltételezések szerint az eljárás végén mindenek előtt Gyurcsány Ferencet kívánták börtönbe zárni. Sokáig úgy tűnt, hogy a politikai koncepció elbukott, és az ügy minden szereplője büntetlen maradhat. A B1 blognak nyilatkozó Császy Zsolt állítja, hogy őt, és társát nem az igazságszolgáltatás, hanem a politika kívánja rács mögé dugni.

B1 blog: Köztörvényes vagy politikai elítéltnek érzi magát?

Császy Zsolt: Politikai elítélt vagyok, Tátrai Miklóssal együtt. De ez nem csupán szubjektív érzés, mert a nemzetközi jog egzakt módon fogalmazza meg az említett kategória feltételeit, amelynek esetünk teljesen mértékben megfelel. Ugyanis a hűtlen kezelésnek nevezett bűncselekményt, amellyel bennünket vádoltak és hosszú idő után kínkeservesen elítéltek, azt mi nem követhettük el. Az ítélet a korábbi kormány politikai döntésére adott politikai támadás alapján született. Az eljárás tehát politikailag motivált volt, a politika szereplői mondták meg, hogy mikor, minek kell történnie, ennek megfelelően befolyásolták az igazságügyi szervek, az ügyészség és a bíróság munkáját. Az előbbit már nem is kellett, mert a vádhatóság évek óta a Fidesz hitbizománya, a bíró szervezetet pedig trükközéssel terelték, hogy a hatalom számára kedvező döntést hozzon.

Ki mondhatja ki, hogy ön és Tátrai Miklós politikai elítélt, s milyen következményei vannak?


A nemzetközi jogi szervezetek, illetve az Európa Tanács nyilváníthatja ügyünket politikainak. Ha a döntés megszületik, akkor az az ország vezetőinek szégyene lesz...

TEGYÜK FEL, HOGY ORBÁNNAK IGAZA VAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.27.


Tegyük fel, hogy a Nyugat a vesztébe rohan (hívószavak: migráció, kereszténység visszszorulása, genderizmus, materializmus, relativizmus, endogén népszaporulat csökkenése, ilyenek), és Orbán illiberális állama és nacionalizmusa mindössze bölcs forráskoncentráció a Kárpát-medencei magyar uralom megalapozására és a magyarság átmentésére a Nyugatra váró tűzesőn. Hosszú játék, de tegyük fel, van. Ez az a narratíva, amelyet a Fidesz-hívek gondolkodása mögött találunk -- a legjobb esetben.

A probléma az, hogy egy nép sorsa csak egy (akár hosszú távú, pl. az itt rekonstruált) vízióval és -- ettől nem elválaszthatóan -- a történelmet napi szinten irányító erővonalak befolyásolási képességével változtatható meg, a kettővel együtt. Esetünkben azonban a napi szintű változások (=globális trendek) irányítására Orbánnak semmiféle befolyása nincs. Az a fénytörés, amit az utóbbi évek antiglobalista lázadása, a migráció és Putyin Nyugat-ellenes fordulata jelentett a hívek szemében, csupán apró erőgyűjtés volt a globalizáció újabb nekilódulása előtt -- olyan korrekciós lehetőség, amelynek tapasztalatait a rendszer logikája máris magába építette és hasznosít a jövőben. Jelesül azt, hogy nem szabad hagyni dezintegrálódni a (nemzeti) társadalmakat a globalizáció nyomása alatt mielőtt a globalizáció maga nem képes megfelelően szinkronizálni a tőke, a munka és az áruk mozgását. Ezt a tanulságot hasznosítja most a francia-német tengely és ez fog bekövetkezni Amerikában is Trump rövidlátó (konszolidáció helyett a szövetségi állam bénultságát eredményező) politikája után...

LAKÁSVÁLSÁG: MERRE VAN A KIÚT

KETTŐ MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Hegedüs József
2017.08.27.


Mi a szerepe egy piacgazdaságban a lakáspolitikának? A modern társadalmakban jövedelmek egyenlőtlenül oszlanak meg a társadalom tagjai között, ami komoly társadalmi konfliktusokkal járhat. A második világháború után létrejött jóléti rendszerek ezt a jövedelem egyenlőtlenségeket próbálták mérsékelni a nyugdíjrendszer kiterjesztésével, az oktatás támogatásával, egészségügyi biztosítási és családtámogatási rendszerrel stb., de az egyenlőtlenségek, ha mérséklődnek is fennmaradtak.

A háztartások fogyasztásának egyik legfontosabb eleme a lakhatás, ami a háztartások kiadásainak 20-30 százaléka és háztartás vagyonnak (átlagosan) 65-70 százaléka. A lakáspolitika feladata, hogy biztosítsa a társadalom tagjainak biztonságos (a gazdaság fejlettségével összeegyeztethető) színvonalú lakhatását.

Két típusú lakásproblémával kell számolni:

1. a családok jövedelmüknek túl magas hányadát fordítják lakhatásra,
és/vagy

2. a családok társadalmilag elfogadhatatlan minőségű lakásban laknak – ezekben az estekben beszélhetünk lakhatási szegénységről...

HOUSTON VÍZ ALATT - KÉPGALÉRIA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.08.28.


Harvey hurrikán: Houston utcáit elöntötte a víz...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGY A ZÁSZLÓ, EGYHÁZI AZ ISKOLA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Czene Gábor
2017.08.28.


2010 óta hetven százalékkal nőtt az egyházi iskolák száma, amelyek több pénzt kapnak a világiaknál. Még öt éve is azt ígérte a Fidesz, hogy nem lesz elitista, bigott katolikus oktatás közpénzből.

"Többen is eltökéltük: nem hagyjuk, hogy elitista, bigott katolikus oktatás szerveződjék közpénzből. Közpénzből közoktatást! – nyilatkozta Lázár János, a fideszes kormány egyik erős embere még 2012 elején. Ehhez képest ma már arra hívja fel a figyelmet kutatásában a Republikon Intézet: A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta az egyházi iskolák száma csaknem hetven százalékkal, az egyházi iskolákban tanuló diákok száma pedig több mint nyolcvan százalékkal nőtt.

Az egyházi közoktatási intézményeknek nincs beiskolázási kötelezettségük, így akár elutasíthatják a településen lakó gyermekek felvételét. Ennek ellenére 95 településen csak egyházi általános iskola működik, további 39 településen pedig csak egyház, illetve vallási tevékenységet végző szervezet tart fenn gimnáziumot.

A Závecz Research közreműködésével készített felmérés arról tanúskodik, hogy a válaszadók túlnyomó része azzal ért egyet, hogy minden településen elérhető legyen világi, nem vallásos oktatási intézmény. Még a fideszesek 78 százaléka is így gondolja. A jobbikosok 79, az MSZP-sek 85, a DK-sok 90, az LMP-sek 94 százaléka osztja ugyanezt a véleményt.

A Republikon Intézet által hitelesnek tartott számítások szerint az egyházi iskolákban majdnem háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben – a súlyos aránytalanságokról lapunk is írt már. A válaszadók körében ezzel szemben széleskörű egyetértés mutatkozik arról, hogy az állami és egyházi iskolákban ugyanakkora „fejpénz” kellene jusson a tanulókra. Pártpreferenciától függően a megkérdezettek 77-87 százaléka vélekedik így, egyedül az MSZP-sek (56 százalék) lógnak ki a sorból. A kutatók feltételezése szerint ennek az a magyarázata, hogy a szocialista szimpatizánsok egy része kevesebb pénzzel támogatná az egyházi iskolákat.

A megkérdezettek többsége egyetért azzal is, hogy a diákok és szülők beleegyezése nélkül az állam ne adhasson át egyházaknak oktatási intézményeket. Megjegyzendő: most sincs másként, a közelmúltban néhány esetben sikerült is megakadályozni a szülőknek, hogy az iskola egyházi iskolába kerüljön...

LMP: ESZEMENT IDŐUTAZÁS RÉSZEI VAGYUNK

INDEX.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2017.08.28.


Hiába fúj most keletről a szél, a széljárásnak meg kell változnia. Jó szelet kívánok mindenkinek, köszönöm szépen" - ezzel a mondattal fejezte be Vágó Gábor az LMP Putyin haza! címmel meghirdetett Kossuth téri demonstrációjának beszédét. A tüntetés alatt végig erős szél fújt, ennek ellenére a helyszínen összegyűlt 50-80 ember kitartóan hallgatta végig a rövid beszédeket, amiket visszafogott taps kísért. Egy tüntető szabályos időközönként beordította, hogy "Orbán, menekülj". A pódium mögötti épületre egy képet vetítettek, amin Orbán, Putyin, Rogán Antal, Mészáros Lőrinc és Habony Árpád volt látható.

Vágó arról beszélt, hogy meg kell állítani Magyarország putyinizálódását, és azt hogy Orbán és körei szétlopják az országot. A korábban az LMP-ben politizáló, majd az Átlátszónál újságíróként dolgozó Vágó arról kezdeményezett népszavazást, hogy az állami cégek vezetői ne kereshessenek többet, mint a köztársasági elnök, ezt beszédében külön megemlítette.

Vágó után a volt MSZP-s, jelenleg független Demeter Márta arról beszélt, hogy 4 éven belül hatodszor jár Putyin Magyarországon, amivel még nem is feltétlenül lenne baj, hiszen nyugat-európai politikusok is rendszeresen tárgyalnak vele, ugyanakkor ezeknek a tárgylásoknak az "arányosságával és átláthatatlanságával" van baj. "Merkel és társai nem titokban és sunyi módon üzletelnek Putyinnal" - mondta. Demeter szerint Orbánnak nem Magyarország, hanem a strómanjai számítanak, és az hogy sokat lophassanak, és ezért nem foglalkoznak olyan alapvető nemzetbiztonsági kérdésekkel, amit például a Paks 2 projekt jelent.

"A 2018-as rendszerváltás után fel fogjuk mondani a paksi szerződést, és ennek a folyamatnak minden részlete átlátható lesz. Ezt követően pedig létrehozzuk az idegen befolyás szerzése elleni hatékony fellépés intézményeit" - mondta Demeter.

"Ha lecsap ez a vihar, én akkor is itt fogok állni, és el fogom mondani a beszédemet, és bármilyen idők is jönnek, én itt leszek, és el fogom mondani, amit a pártom üzen. Teljesen világos Paks esetében, hogy egy hatalmi projektről van szó, senkit nem kérdeztek meg róla, még a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak sincs lehetősége arra, hogy betekintsenek a részletekbe. Ez a projekt semmi másról nem szó, csak arról, hogy Orbán Viktor bármi áron pénzhez akar jutni"- mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

"Egy eszement időutazás az, aminek részei vagyunk, olyan mintha 1989 nem lett volna: ugyanolyan gyakran járnak ide orosz politikusok, mint azelőtt, a külügyminiszter hasonló gyakorisággal jelenik meg az orosz állami tévében, és az oroszok építenek atomerőművet."...

EGY MEGSZÁLLT HATÓSÁG, AMI NÉLKÜL NEM ÉPÜLHETETT VOLNA KI AZ ORBÁN-RENDSZER

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.08.28.


- Orbán Viktor környezete az elmúlt másfél évben felvásárolta a médiapiac legfontosabb állásait. 

- Ezt nem tehette volna meg a Médiahatóság hathatós segítsége nélkül.
- 2010 után a Médiahatóság mindent elkövetett a Simicska-média felépítéséért, hogy a nagy összeveszés után ugyanazzal az erővel lásson neki a lebontásnak.
- A piaci fúziók feltételeinek megszabásával a hatóság és a Fidesz úgy alakította át az erőviszonyokat, ahogy neki volt kedves. Többek közt ezért szűnt meg a Népszabadság is.
- Hét év után mindenki számára világosan látszik a Fidesz-kormány által kialakított hatóság egyetlen valódi értelme: mindenkor érvényesíteni a párt hatalmi érdekeit a médiában.

Pedig médiafelügyeleti szervekre pont azért van szükség egy országban, hogy betartassák a műsor- és médiaszolgáltatás alapvető szabályait, rajtuk keresztül az állam kereteket szabjon a piacnak, és megakadályozza egyes szereplők túlzott befolyását.

A demokratikus nyilvánosság egyik legfontosabb funkciója a hatalom feletti kontroll. Minél kevésbé avatkozik bele a politika, annál hatékonyabban látja el ezt a feladatot, a nyugati államok ezért is igyekszenek egyre több teret engedni ezen a területen az önszabályozó testületeknek...

A DIKTATÚRÁK HÉTKÖZNAPJAI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.08.27.


Ahogyan várható volt, főként a magukat jobboldalinak tartók háborodtak föl Christopher Adam minapi írásán, amelyben arról adott hírt, hogy a kanadai konzervatív, liberális körök egyik jelentős alakja, Yasha Mounk professzor őrült diktátornak nevezte a mai magyarországi kormányfőt, ráadásul a konzervatívok országos fórumán, a National Post-ban.

Mellékszál: magyarországi jobbosoknak ugyan „ilyen állat nincs” kategória a szabadgondolkodó konzervatív, jobboldali, sőt, nacionalista, de most az egyszerűség kedvéért higgyék el: vannak emberek, akik ugyan ragaszkodnak a hagyományokhoz, vallásukhoz, nemzetükhöz, mégsem gondolják, hogy mindenki ellenség, aki más úton, más eszközökkel gondolja elérni a népe jobblétét.

A cikk kitért arra is, hogy nem csak Közép- és Kelet Európában, hanem Nyugat-Európában, Amerikában is erősödik az ellenérzés a liberális demokráciák iránt, főképpen a nyolcvanas években született korosztály körében.

Még egy dolgot muszáj megemlítenem: nem vagyok társadalomtudós, semmilyen tudós, sőt még egy komolyan vehető diplomám sincs. (Papírom van.) Erkölcseimet elsősorban Apukám, Anyukám formálták – később a tanárok, az olvasott történetek, gondolatok, meg a körülöttem lévő szakik, bölcsészek, világmegváltók és szkeptikus beletörődők. És persze főként az elmúlt hetven évem tapasztalatai. Amiknek a veszélyére egyébként bizonyos Vlagyimir Iljics Uljanov is figyelmeztet az Empiriokriticizmus című művében. Egyszerűen szólva: amit egy ember a saját, személyes sorsán megtapasztal, az nem föltétlenül érvényes nagyobb közösségekre, történelmi léptékű időszakokra.

Nos, hogy a mai magyar kormányfő, és számtalan társa a különböző államok irányításában Erdogantól Alijevig és Kaczinskytől Putyinig diktátor, az nem kétséges. Hogy az általuk irányított államok mennyire diktatúrák, az eltérő, és függ az adott államok gazdasági helyzetétől, az ott élők felfogásától, hagyományaitól, tűrési képességeitől stb.

A félreértés szerintem abból adódik, hogy sokaknak a ”diktatúra” kifejezésre sötét szemüveget viselő egyenruhások jutnak eszükbe, akik kérdés nélkül lőnek, és stadionokba, táborokba, börtönökbe „koncentrálják” mindazokat, akik kétségüket is kinyilvánítják, akár részletkérdésekben az uralkodó diktátum ellenében. Az már nem diktatúra – az terror. (Ami szerintem minden diktatúra szinte szükségszerű következménye, de erről később.)

Ezzel szemben diktatúrában élni nagyon kényelmes, kiszámítható, sőt kellemes a nagy többség számára. Aki azt gondolja, hogy az 1957. május elsején Kádárt éltető milliós tömeget kizárólag a pufajkás fegyveresek verték egybe, az éppúgy téved, mint aki azt hiszi: a minapi ostoba, nemzetinek hazudott propaganda állításait megerősítő, csaknem kétmillió magyar csakis kényszer nyomására dobta postaládába a kormány számára jól használható bőrpapírt...

NEM TRÓNÖRÖKÖSNEK NEM JÁR ROYAL WEDDING

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.08.27.


Orbán Ráhel és a fatolvaj Tiborcz István esküvőjét a kormányzati marketing részeként az évszázad esküvőjének kiáltotta ki a magyar népszáj, utalva az angol trónörökös esküvőjére és a vitathatatlan párhuzamokra. Mindkét esküvőn a királyi cím várományosa házasodott, s az Orbán família ezért meg is adta a módját, amelyre örömmel adta a nép pénzét.

Nem tudjuk, hogy Orbán Ráhel milyen uralkodói névvel lép majd trónra, I. Ráhel királynő a legvalószínűbb, de a királyi Vár már készül neki. Az apja az Alaptörvénybe már belefoglalta a királyság intézményét, gyakorlatilag meg is valósította, méghozzá nem az alkotmányos királyság formáját, hanem az abszolút monarchiát.

Orbán Viktor a királyi családokhoz méltó pénzt is gyűjt, egyelőre Mészáros Lőrinc nevén, amit majd átirogatnak saját és Ráhel nevére. Egész szállodaláncot is vásárolt már Ráhel részére, ami szintén még Lőrinc stróman nevén várakozik, hogy az igazi tulajdonoshoz, a mi Ráhelünkhöz kerüljön. Mindezt közpénzből, de mint tudjuk, minden a korona tulajdona, és a király(nő)é, ezért csak a sajátjukat veszik birtokba.

Orbán elsőszülött lánya azon túl is kiérdemelte a királyi esküvőt, hogy “Szent István” koronájának várományosa: ő az apja kedvence, aki örökölte apja borzalmas természetét és arcátlanságát, aki hasonlóképpen az apja bűvöletében él, futott még Tiborcz. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy Orbán második lányának esküvője szinte titokban, különösebb külsőségek nélkül zajlott Felcsúton.

Nyilván nemcsak azért, mert Ráhel esküvőjén jelen volt a fideszes elit, ezért széjjelloptak mindent a kedves vendégek, akik annyira megszokták a lopást, hogy ösztönszerűen vitték el az evőeszközöket, poharakat és mobiltelefonokat. A királyi esküvőn talán csak a jobbágy és kiszolgáló személyzet nem lopott, azokban van még valami tisztesség, nem a Fideszből szedték őket össze...

AZ EZERÉVES MÚLT ESETE A TYÚKSZAROS JELENNEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.28.


Klasszikus jóreggelt kívánok mindenkinek, ez itt augusztus utolsó hétfője! Kezdjük a magánügyekkel: a hétfőknél jobban csak a hétfőket gyűlölöm, pedig ennek tulajdonképpen semmi racionális magyarázata nincs. És ha ezzel megvolnánk, akkor csapjunk bele abba, ami ennél sokkal nagy érdeklődésre tart számot.

Nagy napra virradtunk, mi tagadás. Ezt pedig nem onnan lehet tudni, hogy valami hidegfront söpör(t) végig felettünk, hanem például onnan is (najó, a csatornafedeleket már lehegesztették, a népeket már elterelték), hogy az LMP tegnap este maroknyi embernek tartott vetítést (rögtön miután Szél Bernadett társelnök harcos beszédet mondott), amelynek témája az Orbán-Putyin módfelett perverz kapcsolat és paktum volt. Különös tekintettel Vlagyimirovics mai budapesti látogatására. Bár a tiltakozó demonstrációt a készülődő vihar agyonverte nagyjából (fogjuk rá az időjárásra, ha úgy könnyebb) hömpölyög a fekália ott a mélyben. És ahogy így elnézem, nem kell majd előre bejelentett tüntetés, hogy kikívánkozzék onnan a mélyből. Azt meg sem a csatornafedelek, sem a kormányzati toporzékolás nem fogja megállítani. Addig is örüljünk annak, hogy Putyin elvtárs cselgáncsot nézni jön ma szép Budapestre, egy rövidet tárgyal majd az illetékessel, és már húz is vérbe. Ettől függetlenül reggel kilenctől este fél kilencig lesznek korlátozások a fővárosban. Hiába, nagy ember ő, ez van. Ha nem fakocka, akkor Putyin.

Egyébként nem tudom nem megjegyezni, hogy bár az Együtt, az LMP és a Momentum is arról beszélt, hogy aggályosnak tartja Magyarország Moszkvához közeledését, azért csak nem sikerült közös nevezőre hozni ezeket az akciókat, hogy lehetőleg ne az legyen, hogy egy maroknyi ember itt, egy másik maroknyi ott. Nem hiába nem vagyok politikus, de így legalább leírhatom, hogy ez így meglehetősen szánalmas.

Közben ne felejtsük el, hogy szintén nagy ember (úgy értem, annak képzeli magát) a deszkán kecskeszar gyanánt pattogó Szijjártó Péter is, aki a változatosság kedvéért a Magyar Hírlapnak adott interjút, amelyben megvillantotta újfent az ő diplomata izmait. Najó, a szokásos szájkaraté, amelybe újra sikerült belekeverni az ezeréves múltat, mintha annak bármi köze lenne a tyúkszaros jelenhez. Azonban a mantra egyéb pontokon is sértette az én fülemet, – túl azon, hogy a teremfocista majdnem büszke rá, hogy több európai kormánnyal kibékíthetetlenül összerágtak – szó szerint így hangzott:

"Én olyan külpolitikát folytatok, ami kizárólag a magyar érdekeket tartja szem előtt, nem vagyunk hajlandók meghunyászkodni senki előtt, ha a több mint ezeréves magyar államot nem tartják tiszteletben."

Hogy mi van? Te olyan külpolitikát folytatsz, Péter csatár? Te? Ez nem külpolitika, egyrészt, ez kocsmadiplomácia. Másrészt az, hogy te egyes szám, első személyben bármit is tehetnél (mint Viktorod, aki félkézzel emeli a nyugdíjakat, ha a számok úgy vannak), hogy bármiről is a saját szellemi kakadúságod kútfejéből dönthetnél, az legalábbis megmosolyogtató. Pedig francnak sincs kedve mosolyogni, ha ezt a színvonalat elnézi. Amellyel szégyent hoztok nem csak a mi fejünkre, de az ezeréves magyar államra is, amit a szátokra nem vehetnétek. Csak így tovább, ne álljatok meg a szakadék aljáig! Nincs az már olyan messze, mint hinnétek.

Bár apuci megpróbálta a legnagyobb titokban tartani második lánya lagziját, de a bulvármédia így is megírta, hogy volt tűzijáték, hangos zenekar, és sok sötétített ablakú Mercedes is Sára lagziján, amely az alcsútdobozi Puskás Hotelben zajlott, az esküvői menüt pedig a Bocuse D’Or versenyző Széll Tamás főzte. Pár év alatt nagyott fordult a világ, amit négy éve még önszántukból toltak a nemzet pofájába (Ráhelke férjhez menését), arról most kussolnak és titokban intézik. Tökéletesen megértem, olyannyira, hogy nemsokára részletesebben is kifejtem...

SAJÁT TÖRVÉNYEIT SEM TARTJA BE AZ ORBÁN-KORMÁNY

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Mária
2017.08.26.


A kormány meghosszabbítaná a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, pedig annak elrendeléséhez nincs törvényes indoka.

Pintér Sándor belügyminiszter a kormány pénteki ülésén javaslatot tett a 2015. szeptember 15-én kihirdetett, azóta többször meghosszabbított – jelenleg szeptember 7-ig érvényes – „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” meghosszabbítására. A kormány erről jövő héten annak ellenére dönt, hogy az idevágó törvény szerint azt csak akkor lehetne elrendelni, ha a Magyarországra érkezők száma havi átlagban meghaladja a napi ötszázat.

A Helsinki Bizottság által közzétett statisztikai adatok szerint az év első hét hónapjában 12215 migráns lépett magyar földre a kormány szerint hermetikusan lezárt déli határon, azaz napi átlagban 57-en. Nagyjából tizedannyian, mint amennyit a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséhez a törvény feltételül szabja.

Azaz, a hatályos magyar jog szerint nincs törvényes indoka a válsághelyzet fenntartásának.


Ennek fényében még kevésbé érhető a kormány felháborodása a menekültpolitikáját ért külföldi bírálatokra és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elmarasztaló ítéleteire. Magyarország többnyire azért veszít pereket, mert a bíróság az elé tárt ügyekben úgy ítélte meg: a magyar kormány sem az ország hatályos törvényeit, sem pedig az általa aláírt nemzetközi egyezmények rendelkezéseit nem tartotta be.

Különösen igaz ez az állam menekültügyi gyakorlatára, amely nemcsak az ország tekintélyét rombolja, hanem a vesztes perekben megítélt kártérítések miatt sokba is kerül az adófizetőknek. A vesztes perek jelentős részét menekültüggyel kapcsolatos jogsértések miatt indították Magyarország ellen.

A kormány 2013 óta folyamatosan szigorítja a migránsokra és menekültekre vonatkozó szabályokat. 2013-ban – elsőként Európában – bevezette a „menekültügyi őrizet” sajátos jogintézményét, majd a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Később bevezették a „nyolc kilométeres szabályt”, aminek az a lényege, hogy a rendőrség a szerb-magyar határtól nyolc kilométeren belül elfogott migránsokat visszakényszerítheti a határkerítés mögé, amivel lehetetlenné teszik számukra a menedékkérelmük benyújtását...

PUTYIN KITÜNTETÉSÉRŐL

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Pallás György
2017.08.28.


A Debreceni Egyetem által Putyinnak adományozott Cívis Honoris Causa kitüntetést nem felháborítónak, megdöbbentőnek, hanem egyszerűen szánalmasnak tartom. Beleillik abba a szomorú folyamatba, amit az egykor nagy hírű, tekintélyes intézmény az elmúlt évtizedben magáról megmutatott.


Az egyetemi szenátus 2017. augusztus 18-án hozott döntése jellemzően akkor született, amikor Putyin látogatási tervezete köztudottan debreceni helyszínt is tartalmazott. Meg kellett kínálni valamivel! Nem feltételezem, hogy a döntés oka közvetlen központi nyomás volt, sokkal inkább egy belső megfelelési kényszer. Az a megalázkodó, hajbókoló stílus, amelyet Putyin egykori irodalmár honfitársai, Tolsztoj, Csehov, Gogol és más nagyhírű írók már két évszázaddal ezelőtt csinovnyik magatartásként jellemeztek. Akkoriban a cár hivatalnokai, ma pedig diktátor utódjának szánalmas hűbéresei viselkednek az elvárásnak megfelelő módon!A szenátusi döntés méltatlan az egyetem korábbi nagy tekintélyű vezetőihez, rektoraihoz és tudósaihoz is.

Az egyetemi autonómia korábban, még a pártállami időkben sem volt puszta formalitás. Bognár Rezső professzor az ötvenes években is el tudta érni, hogy az egyetemet Kossuth Lajosról és ne Rákosi Mátyásról nevezzék el. Ma az egyharmados rektor által „vezetett”szenátus nagy hírű elődeitől eltérő értékrendet képvisel. Ez pedig alapvetően eltér mind a rendszerváltási, mind pedig az európai értékrendtől...

CZIGÁNYIÁDA - AVAGY A MAGYAR IRODALMI KÁNON ESETE A TOLDIVAL MEG A NAGYIDAI CIGÁNYOKKAL

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON 
- SZABADPOLC
Szerző: Milbacher Róbert
2017.08.28.


Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Toldi nyomán olyan normatív irodalmiság-eszmény rajzolódik ki a magyar olvasó előtt, amelynek a kritériumai a következőkben állnak: (1) a mű nyelvhez való viszonya eleve kultikus legyen; (2) a cselekmény a hős mintaadó emelkedéstörténetét rajzolja föl, amely célját tekintve valamely magasabb célt szolgál; (3) a főhős tökéletesedésének folyamata mind a külső akadályok, mind a belső hiányosságok leküzdésében álljon. Mindez persze csakis a tragikusra hangolt komolyság jegyében gondolható el, a játékosság, az örömelv és a mindezeket önmagába foglaló nevetés nem méltó a komoly irodalmi műhöz, mint ahogy nem méltó az ember (közelebbről a magyar ember) méltóságához sem. Ez az irodalmiság-képlet az európai irodalom egy nagyon is domináns hagyományához kapcsolódik, amely a nevelődési regény átfogó narratívájának egyfajta nemzetiesített változataként azonosítható be. Az Arany-mű tehát a kor szellemiségének tökéletes és nagyon is korszerű kifejezője, ugyanakkor mintha az Arany-életműből a többi szöveg kárára kiemelt Toldi túlságosan is egyszólamúra hangolta volna a magyar irodalomértés kánonját.

Amikor 1879-ben (tehát még a szerző életében) az oktatáspolitika a gimnáziumok IV. évfolyamában kötelező olvasmánnyá tette a Toldit, a legenda szerint Arany nem volt valami boldog. Egy ellenőrizetlen szóbeszéd szerint csak annyit mondott fölsóhajtva, hogy „jaj, vége már szegénynek”. Arany azonban tévedett, a Toldi oktatásban betöltött közel 140 éves pályafutása ugyanis a legbiztosabb garancia lett arra, hogy a mű teljes mértékben kifejthesse üdvös hatását a magyar irodalomértésre. A Toldikötelező befogadása közel négy emberöltőnyi magyar számára jelöli ki azokat a határokat, amelyek között az irodalmi művel, az irodalmi megszólalással kapcsolatos olvasói elvárások mozoghatnak. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar nyelvű emlékezetközösség (értsd: nemzet) számára a Toldilesz az irodalmiság etalonja, vagyis olyan ősszöveg, amely mindannak mércéje, ami a mindenkori irodalmi megszólalástól elvárható.

Ha igaz a fenti feltételezés, akkor a továbbiakban már csak az a kérdés, hogy melyek lehetnek azok a magyar kánont mélyszerkezetében meghatározó irodalmiságkritériumok, amelyek a Toldi olvasási, értelmezési gyakorlatának köszönhetik létüket. Az szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy formai, poétikai megoldásait tekintve a legfontosabb az érthetőség elve. A Toldival kapcsolatban Gyulai Pál már 1854-ben leírta azt az azóta is evidensnek tekintett alapelvet, miszerint a Toldit az is érti, aki nem tud olvasni. Ebből következik az az elvárás, hogy a mindenkori irodalmi mű egyértelmű üzenetet közvetítsen az írótól az olvasónak, problémamentes kommunikációt biztosítva az emlékezetközösség tagjai között. A Toldi (és tágabb értelemben Arany) nyelvének kultikus dicsérete és mércévé emelése mögött annak a nagy közösségi vágynak a megvalósulása rejlik, amely szerint a nemzeti nyelv – Bábel átkának egyfajta felfüggesztődéseként – a közösség tagjai között a tökéletes értés paradicsomi állapotát képes visszaállítani. A Toldi befogadása során úgy válunk a nemzeti közösség tagjává, hogy ugyanazt értjük mindannyian például a „kopár szik sarja” kifejezés alatt. Vagy ha elsőre nem is igazán értjük, akkor az irodalomtanár (akinek ez a nemes közvetítő szerep jutott) majd szépen elmagyarázza nekünk, ha kell, akár szóról szóra. Nem véletlenül jelent meg már 1880-ban Lehr Albert magyarázatos Toldi-kiadása (Toldi, költői elbeszélés, írta Arany János. Iskolák számára nyelvi jegyzetekkel ellátta Lehr Albert), amely nyilván a pontos és közös értés kultikus eszményének pedagógiai megvalósítását volt hivatva szolgálni. (Úgy tetszik, már akkoriban sem nagyon értették a szöveget magyarázat nélkül.) A Toldin keresztül tehát az irodalom a szép magyar nyelv ápolásának és megőrzésének olyan médiuma lett, amely a közös értés biztosítékául szolgálva kapcsol össze generációkat...

LÁNGLELKŰ KÖLTŐ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.28.


Kora délután volt, amikor megnyikordult a pártiroda ajtaja, és belépett rajta egy vézna, szemüveges alak. A szemén látszott, hogy távoli tájakról érkezett vissza, ahol sárkányokkal és más démonokkal csatázott, és mégis, még mindig él.

– Jó napot kívánok. – Rebegte félénken.

– Jó napot, mit óhajt? – Fogadta őt illően a titkárnő, más nem is volt a kék plakátokkal zsúfolt szobában.

– Írtam egy verset, ha valakinek megmutathatnám. – Mondta a szemüveges, és törölgette az izzadságát, amely patakokban zuhogott róla, és kis tócsát alakított a lába tövénél, mintha összehugyozta volna magát, és lehet, hogy így is volt.

– Megmutathatnám valakinek? – Alig jött ki a hang belőle. A titkárnő, mert azért valahol nagyon mélyen szíve is volt neki, megsajnálta ezt az alakot, és lágyan búgta.

– Csak én vagyok itt jelenleg, de, ha gondolja, előadhatja. Nem kér egy kis vizet?

– Nem, köszönöm. – Éledezett ez az ember, és a zsebéből elővett egy gyűrött fecnit, amelyen látszott, hogy alaposan dolgoztak vele, javítások és firkálások tarkították, mutatva az alkotás minden kínját.

– Akkor mondhatom?

– Halljuk! – Türelmeskedett a nő, olyan kérdő féle hangsúllyal. A szemüveges keze remegett, és elcsukló hangon olvasni kezdett.

– Vona. Vona, Vona, vonagyurcsány. Gyurcsány. Gyurcsány, Gyurcsány, gyurcsánysoros. Soros. Soros, Soros, sorossosrezsi. Rezsi. Rezsi, rezsi, rezsieu. Eu. Eu, Eu, eumigráncs. Migráncs. Migráncs, migráncs, migráncsterror. Terror. Terror terror, terror, terrorbotka. Botka. Botka, Botka, Botkanyugdíj. Nyugdíj. Nyugdíj, nyugdíj, nyugdíjvona. Vona. Vona, Vona, Vona.

A nő leesett állal nézett, a férfi pedig beleájulni készült az alatta háborgó pocsolyába, lába rogyadozott.

– Mit gondol? – Kérdezte a szemüveges...