2018. november 28., szerda

ORBÁN VIKTOR MEGCSINÁLTA, EGYETLEN KÉZBEN EGYESÜL A FIDESZ TELJES MÉDIABIRODALMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2018.11.28.A miniszterelnök akarata győzött. Lemond lapjai többségi tulajdonjogáról Mészáros Lőrinc és Habony Árpád is.

Bekövetkezett az, amiről hónapok óta cikkezett a megmaradt független sajtó: érvényesül Orbán Viktor miniszterelnök akarata, és egyetlen kézben egyesítik az eddig meglehetősen szétszabdalt, oligarchák és kisebb kaliberű kormányközeli üzletemberek birtokában lévő kormánypárti médiumokat.

Bár a nap hírének még az ígérkezett, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. (amely a Mediaworks kiadója révén szinte az összes megyei napilapot birtokolja) megvásárolta Puch Lászlótól a Szabad Föld kiadóját és Andy Vajna kormánybiztostól a Lapcom Zrt.-t (vele együtt a Borsot, illetve még két megyei napilapot, a Kisalföldet és a Délmagyarországot) is, azonban a vonatkozó közlemény végén elhangzik egy fontos mondat:


A Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeket a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozzák.

Ezzel összefüggésben a Liszkay Gábor (a Mediaworks vezérigazgatója, korábban a Magyar Nemzet főszerkesztője) vezette alapítvány ezen a napon megjelentett egy sokkal nagyobb volumenű közleményt is az állami hírügynökégnél:

Összesen tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, és további négy ajánlotta fel (benne a Mészáros-féle Mediaworks, valamint az Origo.hu-t kiadó, Matolcsy György fiának tulajdonában lévő New Wave Media Group Kft.) csatlakozását.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen a médiavállalatok tulajdonosai lemondanak a kizárólagos vagy a többségi tulajdonjogaikról, vagyis felajánlják azokat a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. Tehát onnantól kezdve az alapítvány kuratóriuma, illetve annak elnöke, Liszkay Gábor gyakorolja a tulajdonosi jogokat az összes érintett kiadónál. A kuratórium tagja még Bajkai István, az Orbán-család volt ügyvédje és a Fidesz országgyűlési képviselője, Szánthó Miklós, a kormány által finanszírozott Alapjogokért Központ elnöke, valamint Varga István jogász, aki 2014-ig a Fidesz parlamenti képviselője volt...

ORBÁN MÁR MEGKAPTA A NYUGDÍJASOKTÓL, AMIT AKART - TÖBBÉ NEM FONTOSAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.11.28.Idén húsvétkor, még a választások előtt nagyon fontos volt, hogy a nyugdíjasok kapjanak 10 ezer forintos Erzsébet utalványt. A választatást a Fidesz megnyerte - nincs is karácsonykor orbáni ajándék.

„Olyan országot akarunk építeni, amelyben minden nemzedéknek megvan a maga helye, egy többgenerációs Magyarországban gondolkodunk” – részben ezzel indokolta tavaly október közepén Orbán Viktor, miért kapnak ismét 10 ezer forintnyi Erzsébet utalványt a magyar nyugdíjasok. Külön érdekessége volt az akciónak, hogy mindenki megkapta az akkori és a 2018-as, miniszterelnöki ajándékot, vagyis a külföldön élő, magyar állampolgárok is, akiknek esélye sem volt bármit is kezdeni a cetlikkel.

A választásokat azonban a Fidesz ismét megnyerte - újra kétharmaddal. Bár az ellenzék folyamatosan azzal vádolta a kormányt, hogy az adófizetők pénzének ilyen direkt osztogatásával szavazatokat akar vásárolni, Orbán ezt azzal söpörte el: meg akarják osztani a gazdasági fejlődést az inaktív korosztállyal is.

Ehhez képest idén 4 százalék körüli GDP-növekedés várható az egész évet nézve: a karácsonyfa alatt azonban senki ne keressen már ajándékutalványt. Minek is? A választásnak vége, a jövő évi EP-választás pedig messze nem olyan jelentős, hogy erre herdálja Orbán azt a pénzt, amit akár Mészáros vagy Tiborcz is zsebre tehet...


ÚJABB POFON A BUDA-CASH-KÁROSULTAKNAK: KEZDŐDHET MINDEN ELÖLRŐL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.11.28.


A Buda-Cash károsultjai egy kedvező elsőfokú ítélet után abban reménykedhettek, hogy végre hozzájutnak a Saxo Banknál parkoló pénzeikhez és értékpapírjaikhoz. Nos, nem. A fellebbviteli bíróság kidobta az első ítéletet, minden indul elölről, csak immár nem magyar, hanem dán jog szerint.

A három és fél éves rémdráma úgy indult, hogy csődbe ment a Buda-Cash Brókerház, és a botrányos cég egyes ügyfeleinek a dán (immár kínai többségi tulajdonban álló) Saxo Banknál is voltak, vannak eszközeik

Ezeknek az ügyfeleknek a pénze és értékpapírjai megvannak. Csakhogy, mivel a bedőlés előtt a Saxo Bank maga is milliárdos összeget követelt a Buda-Cash-től egy korábbi, szokatlanul intenzív svájci frank mozgás elszámolása miatt, a pénzt mindenki magának szeretné...

ITT OLVASHATÓ

PÉLDÁTLAN MÉDIABIRODALOM ÁLLT ÖSSZE LISZKAY GÁBOR VEZETÉSÉVEL

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.11.28.


Szerdán két közlemény számolt be a jobboldali magyar média totális átalakításáról. Előbb a Mészáros Lőrinc-féle Talentis Goup Zrt. jelentette be, hogy több céget megvásárolt a magyar médiapiacon, és mindet a nyár végén életre hívott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza. 

A folyamat első lépéseként a Mészáros féle Mediaworks megvásárolta

- Liszkay Gábortól a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját,
- a kormánybarát stróman Heinrich Pecinától a három megyei lapot kiadó Inform Médiát,
- az Andy Vajna felé Lapcom kiadót, benne a Kisalfölddel, a Délmagyarországgal és a Bors országos bulvárlappal,
- továbbá Puch Lászlótól a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t, benne többek közt a Szabad Föld hetilappal.

Ezután a Mediaworks - immáron a teljes megyei lappiaccal zsebében - az Echo TV Zrt.-vel együtt beolvadt a Talentis Group-ba, majd Mészáros a komplett csomagot odaajándékozta az alapítványnak.

Nem sokkal később az alapítvány megköszönte az első blikkre nagyjából 20-25 milliárd forintos gesztust, és bejelentette, hogy ezzel egyidőben további jelentős
felajánlásokat fogadott be. Többek közt csatlakozott az alapítványhoz

- a HírTV Zrt.,

- a Retro Rádió médiaszolgáltatója;

- az egykori Simicska-féle műsorgyártó cég, a Hung-Ister Zrt.

- a Schmidt Mária-féle K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója;

- a Tombor András volt cége, a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója;

- a Habony Árpádhoz tartozó Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója;

- továbbá Ómolnár Miklós cége, Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója.
- a Matolcsy Ádám-féle Origo.hu-t kiadó New Wave Media Group Kft.,
- továbbá a Mészáros-féle Opus Press Zrt. összes médiavállalata,

azaz néhány óra alatt majdnem a komplett kormányzati média egyetlen alapítvány birtokába került...

HA A RABSZOLGATÖRVÉNY SEM VERI KI A BIZTOSÍTÉKOT A MUNKAVÁLLALÓKNÁL, AKKOR MI?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.11.28.


Komoly belpolitikai csatározást, és némi népszerűségvesztést is felvállalt a kormány azzal, hogy mindenáron át akarja verni a Parlamenten az úgynevezett rabszolgatörvényt. Ha azonban megvizsgáljuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének álszent kommunikációját, rá fogunk ébredni arra, hogy a közelgő gazdasági válság hatásaira próbál jó előre felkészülni az Orbán-kormány, és igenis csábító számára, hogy odasózhat egyet a munkavállalóknak. A pávatáncos attitűd abban nyilvánul meg leginkább, hogy a kormánypropagandában előszeretettel ostorozott nemzetközi multicégek tapsoltak leginkább a törvénytervezetnek.

A munka törvénykönyvét ugyan soha nem nevezte az Orbán-kormány gránitszilárdságúnak, a mostani változtatás mégis elég durván átírja a munkavállalók jogait. Az évek óta láthatatlan szakszervezetek most ébredeznek csipkerózsika álmukból, hiszen mégiscsak az ő feladatuk lenne verni a harci dobokat, amikor ilyen erővel ront a munkavállalókra a kormány. A szakszervezetek által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály-módosítás lényege, hogy a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelné az egy évben elrendelhető túlórák számát, illetve a jelenlegi egy év helyett három évre terjesztenék ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását.

Az Orbán-kormány regnálása alatt lényegében teljesen elsorvasztotta az érdekegyeztetéseket minden területen, így nem csoda, ha ezt a módosítást sem osztotta meg egyetlen érintettel sem, mielőtt benyújtotta a Parlamentnek.

A tervezet egyrészt egy elkeseredett reakció arra az egyre égetőbb munkaerő-hiányra, ami az utóbbi időben jellemzi Magyarországot, másrészt bebiztosítja a multinacionális cégeket, hogy azért a mérsékelt fizetségért, amiért igénybe veszik a magyar munkavállalók munkaerejét, további kötelességeket aggathatnak a dolgozóik nyakába. Olyan helyzetben például, amikor jelentős túlmunka keletkezik egyes időszakokban, a munkáltató túlórára kötelezheti a dolgozóit, így nem kell felvennie a túlmunka ellenére senkit, hogy aztán a lazább időszakokban ki kelljen a feleslegessé vált dolgozókat rúgnia. A túlóra növelése tehát nagyobb mozgásteret ad a munkaadóknak, ezzel egyenes arányban pedig elvesz jogokat a munkavállalóktól...

NŐK, AKIK KÉRTEK SEGÍTSÉGET, DE NEM KAPTAK, VAGY NEM IDŐBEN, NEM MEGFELELŐ MÓDON

MÉRCE
Szerző: BALOGH ZSÓFIA
2018.11.28.


Amikor elkezdtem a NANE segélyvonalas képzését, arra számítottam, hogy majd megtanulom, milyen problémával milyen szervezethez lehet továbbirányítani a hívókat. Abban a hitben nőttem fel, hogy a hatóságok azért vannak, hogy megvédjenek. Elég hamar kiderült a képzés során, hogy rendkívül naiv voltam.

A segélyvonalas munka legnehezebb része számomra nem az, hogy milyen szívszorító és felkavaró történeteket hallok. Hanem hogy rutinszerűvé válik az a mondat, hogy „igen, nagyon igazságtalan, hogy a hatóságok nem segítettek Önnek, és sajnos ezt gyakran tapasztalják az áldozatok”. Hogy sokszor az egyetlen, amit tehetek, hogy a hívó saját magába vetett hitét erősítem, mert más fegyvere nem lesz abban a hosszú és fájdalmas harcban, amit önmagáért vagy a gyerekeiért folytat.

Hogy azoknak, akik már évtizedek óta élnek bántalmazó kapcsolatban, és minden segélyszámot ismernek, mindenhonnan elküldték őket, mindenféle pert végigcsináltak, mindenüket elvesztették, azoknak az eszköztelenségét és tehetetlenségét én is csak igazolni tudom.

Jelenleg Magyarországon emberfeletti erő kell ahhoz, hogy valaki kilépjen egy bántalmazó kapcsolatból. Ennek nem szabadna így lennie. Jelenleg Magyarországon havonta legalább három nő hal bele a családon belüli erőszakba. Ennek nem szabadna így lennie. Amikor több százezer nőt érintenek a bántalmazás különböző formái, amikor könyvtárnyi kutatás és szakértői anyag szól arról, hogy ezt mind hogy lehetne orvosolni és megelőzni, akkor ennek nem szabadna így lennie...

NOSZTALGIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.11.27. 


Láttam képeket a neten a hajdanvolt Magyar Rádióról, a Pollack Mihály téri "aulát" ábrázoló fotó alá valaki odaírta, hogy ő harminc évig dolgozott a Rádióban, és milyen jó volt, és mi mindannyian szerettük egymást.
Tényleg jó volt. Én valamivel több, mint ötven évet töltöttem el ott, jóformán megszakítás nélkül. Először a Horváth Mihály téri iskola gyerekkórusának tagjaként mentem be a Bródy Sándor utcai kapun (a Pollack akkor még terv sem lehetett), minthogy a Rádiónak csak 1954-től lett sajátja, addig mi láttuk el ezt a hatalmas élményt nyújtó feladatot, Lukin László nevű tanárunk agilitásának jóvoltából. (Élete vége felé készítettem vele egy interjút a 24-es stúdióban, a beszélgetés lezárásául elénekeltük Bach Parasztkantátáját két szólamban - próba nélkül - ő a tenort, én a basszust, a dal végén annyit közölt még a hallgatókkal, hogy az ő tanítványának második elemiben is mélyebb volt a hangja, mint az akkor huszonvalahány éves tanárának. Ennek a beszélgetésnek az alkalmával tudtam meg, hogy az Operába, a Carmen gyerekcsapatába az ő javaslatára kerültem be, pedig én azt hittem, a nagymamám protezsált, csak szemérmesen tagad - közel 50 év múltán jópofa értesülés. Különben ha van még élő ember, aki láthatta azokat az előadásokat, Tiszay Magda volt Carmen és a süvölvény Simándy József Don José, a többiekre nem emlékszem, bár Szecsődi Irén még rémlik Micaelaként és majdnem bizonyos, hogy Svéd Sándor énekelte Escamillót).
Szerettük egymást a Rádióban? Hááát, nem is tudom. Általában kedveltem azokat, akikkel együtt dolgoztam, főképp azért, mert mindig én választottam meg a munkatársaimat. De hogy szerettem volna mindenkit:...

NEM EGY KIMONDOTT SIKERTÖRTÉNET A BRIT RENDŐRSÉG SZOFTVERES BŰNMEGELŐZÉSI KÍSÉRLETE

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.11.28.


Kent megye rendőrsége évek óta tartó kísérletezés után most hagyott fel a vitatott hatékonyságú PredPol rendszer használatával.

Világszerte ellentmondásos a bűnmegelőző, pontosabban bűnelőrejelző algoritmusok rendőrségi használata. A délkelet-angliai Kent megye rendőrsége például évek óta tartó kísérletezés után most hagyott fel a PredPol rendszer használatával. A szoftvert méltató, ugyanakkor konkrét eredményekről nem igazán számot adó nyilatkozatokkal búcsúztatta a rendőrség, de azt nehéz kihámozni az udvarias kommentárokból, hogy végül is miért hagytak fel a használatával. Nagyon úgy tűnik, hogy egyszerűen nem jött be.

A kenti rendőrség az első volt Angliában és Walesben, amely 2013 áprilisában bevezette a prediktív bűnüldözést. John Phillips felügyelő szerint „nehéz” demonstrálni, hogy a rendszer segítette-e elő a bűnesetek visszaszorítását, de a megkérdezett rendőrök véleménye szerint „igazán hasznos” volt, és „proaktív” rendőri munkát tett lehetővé.
Vitatott hatékonyság

A bevezetés előtt Kent medwayi körzetében vetették be kísérletképpen az amerikai PredPol cég szoftverét, és a négy hónapos tesztidőszakban 6 százalékkal csökkent az utcai erőszakos esetek száma. A teljes megyére kiterjesztett használat első évében a bűncselekmények száma ugyan növekedett, de erről a rendőrség bevallotta, hogy a rendőrök nem igazán tudták, hogyan kell bánni a technológiával.

Az algoritmus múltbeli tendenciákat és jelenidejű információkat értékelve határozza meg, hogy hol és mikor történhet várhatóan bűncselekmény. Mint arról korábban a Qubit részletesen írt, a PredPol az egyik legnagyobbra nőtt hasonló rendszer. Algoritmusát egy 2016-os tanulmányban fejtették vissza a Michigan State University és a Human Rights Data Analysis Group kutatói, és arra jutottak, hogy a szoftverek csak a meglévő rendőri előítéleteket algoritmizálják, illetve nagyítják fel.

A technológia úgy működik, hogy minden műszak elejére generál egy előrejelzést, mégpedig a Google Mapsen elhelyezett, nagyjából 50 négyzetméteres területeket lefedő négyzetek formájában. A Los Angeles-i rendőrség egyik munkatársa elmondta, hogy bár nem mindig találnak valamit a megjelölt helyeken, de a járőrök puszta jelenlétükkel megelőzik a bűncselekményeket.

A PredPol működésének alapelve: ahogy a földrengések is leggyakrabban törésvonalak mentén keletkeznek, úgy a bűncselekmények is nagyobb valószínűséggel történnek meg bizonyos létesítmények, intézmények környékén (például iskoláknál, plázáknál, kocsmáknál), ahogy ezt egy magyar kriminológiai tanulmány is részletesen adatolja a budapesti gócpontokat ismertetve. Az utórengések analógiájára a bűnesetek ismétlődése is valószínűsíthető ott, ahol egyszer már megtörtént – mondta Jeffrey Brantigham, a PredPol társalapítója, a Kaliforniai Egyetem antropológus professzora...

PALACKPOSTA

KISS JUDIT ÁGNES BLOGJA
Szerző: kjá
2018.11.27.


...2002-ben a Fidesz bukásán sírtam. Anyám azzal vigasztalt: ne szomorkodj, voltunk kormányon, voltunk ellenzékben, most egy kicsit megint ellenzékben leszünk, aztán majd kormányon. A fülkeforradalmat nem élte meg. Pedig kíváncsi vagyok, őt meddig lehetett volna megvezetni. Engem 2010-ig. Máig nem tudom, hogy a hatalom őrjítette meg a miniszterelnököt, vagy ahogy a nárcisztikus személyek általában, eleinte megtévesztően megnyerő, de ez a manipuláció része. És a bántalmazó is akkor kezd ütni, ha birtokon belül van.Ahogy a bántalmazott hajtogatja, hogy a másik valójában szereti őt, hogy nem is bántotta, nem is szokta, hogy ne mondjak csúnyát rá, áll mellé, harcol érte körömszakadtáig, harcol a kapcsolatért, a saját hitéért, az álomvilágért, úgy küzdenek a fülkeforradalom harcosai, a NER-hívek az elképzelésért, hogy most jó nekünk, jó irányba megy az ország, a pofonok jót tesznek, ilyen az igazi szeretet. Nem tudok haragudni rájuk, látom, hogyan torzul el mindenki egy ilyen kapcsolatban. Az egyik a szolgálatban, a másik a hatalomban.

Amiket itt leírok reflexióként az országban történtekre, nem szánom vitaindítónak, sem hergelésnek. Krónikásként sem leszek higgadt és pontos. Valószínűleg tévedek is. Palackpostának szánom a leírtakat, hátha jön jobb kor, amikor kihalásszák. Vagy tíz év múlva én előhalászom. Kiderül, megtörténtek-e, amiket valószínűsítek. Vagy akár elképzelek, megálmodom.

VILLÁMGYORSAN FELÁLLT A FIDESZ KÖZPONTI TÁJÉKOZTATÁSI HIVATALA

INDEX
Szerző: KD - SIXX
2018.11.28.


Hívhatjuk ahogy akarjuk, a lényegen nem változat: Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Schmidt Mária, Matolcsy Ádám, Andy Vajna és még pár jobboldali médiatulajdonos beállt szépen a sorba, önként és dalolva ajánlva fel javarészt állami hirdetésekből fenntartott portékájukat

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat, írta szerda délelőtt az MTI.

A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabadföld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin...

LAKÁS LESZ BŐVEN, CSAK ÉLNI NEM LEHET A KÖRNYÉKEN?A NAGY ÉPÍTKEZÉSI LÁZ MELLÉKHATÁSAI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.11.28.


A mindig is népszerű III. kerületben a csok bevezetése után gombamód nőnek a házak; idén csak augusztusig több mint 300 lakásegység épült főleg lakóparkokban és ikerházas fejlesztésekben. Utóbbit a szakma átkozza, az odaköltöző családok életét pedig közlekedési nehézségek és az intézményi férőhelyek hiánya nehezítheti.

Rohamtempóban épülnek be a III. kerület domboldalában az üres, alulhasznosított, esetleg barnamezős, korábban is építési, fejlesztési lehetőséggel rendelkező telkek. Míg 2014-ben 94 lakás épült a kerületben, 2015-ben 188, 2016-ban 330, tavaly pedig 466, idén augusztusig pedig 199-re adtak ki építési engedélyt. Ehhez adódnak még az egyszerű bejelentéssel épült lakóépületek, ezekből tavaly 30 darab 1-2 lakásos, idén augusztusig pedig 105 darab 1-2 lakásos ház épült.

Az önkormányzat szerint az általános fejlesztési kedv csak mostanra csillapodott valamelyest, bár még jelentősen fejleszthető terület a volt szeszgyár területe (BUSZESZ) a Folyamőr utca mentén, mely barnamezős beruházás – mondta Sztamenits Adrienn önkormányzati főtanácsadó. Ide a tervek szerint egy óriási pláza épülne...


ITT OLVASHATÓ

A MANDINER MÁTÓL HIVATALOSAN IS A MAGYAR PÁRTÁLLAM RÉSZE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.11.28.


"Tíz kiadóvállalat, közöttük a Mandinert kiadó Mandiner Press Kft. csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Az alapítvány idén ősszel többek között azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse. "(mandiner.hu)

A nyilas szennylapok közé vétette fel magát a Mandiner, közvetlen pártirányításnak vetve alá magát. Gratulálunk az egykori Reakciónak. Kíváncsi lennék, mit szól ehhez Oli bácsi vagy Turulmadár.

Soha demokratikus országban ilyen sajtókonglomerátum nem létezett. A fasiszta Magyarországon már a látszatra sem ügyelnek.

ENSZ: BIZARR ÉRVEKKEL JÖN A MAGYAR KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.11.28.


Az amerikai külügy és az ENSZ migrációs megbízottja is kiábrándítónak érzi Magyarország viselkedését – erről ír a New York Times. A Bloomberg ritkán alkalmazott eszközhöz nyúlt az orosz-európai gázkereskedelem elemzésekor. A Der Standard pedig a WizzAir magyar alapítója által mondottakra hivatkozva, arról cikkezik, többet kell majd félre tenni repülőjegyre. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban. Drágább lesz a repülés

Két csalódás Magyarországban – akár így is összegezhetjük, mi olvasható hazánkkal kapcsolatban a New York Times internetes oldalán.

Az egyik megjelent a magyar médiában is, az amerikai lap a Reuters hírügynökség jelentését közli arról, hogy Magyarország nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak ad ki két orosz fegyvercsempészt – apát és fiát, idősb és ifjabb Ljubisint.

„Magyarország az Egyesült Államok partnere és barátja, de ez a döntés megkérdőjelezi Magyarország elkötelezettségét a bűnüldözési együttműködés terén”– idézi a beszámoló a washingtoni külügyminisztérium szóvivőjét. A State Department munkatársa utalt arra, korántsem biztos, hogy az orosz hatóságok megfelelő módon eljárnak majd a két bűnözővel szemben, a magyar döntés pedig rontja az emberek biztonságát.

Ez nem szerződés

A másik ügy az ENSZ migrációs határozatcsomagjával kapcsolatos. Az AP hírügynökség készített – a New York Times által átvett – interjút Louise Arbourral, az ENSZ migrációs ügyekkel foglalkozó megbízottjával, aki mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy néhány ország megtagadja a támogatását a világszervezetben kidolgozott tervezettől.

A paktum célja az lenne, hogy elősegítse a rendezett viszonyok kialakítását a migráció terén, visszaszorítsa az embercsempészetet és emberkereskedelmet.

A kanadai jogásznő bizarrnak minősítette az elutasító országok – köztük az Egyesült Államok, Magyarország, Ausztria, Izrael, Lengyelország, Svájc és Ausztrália – érveit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a csomag – amelyet a tervek szerint a marokkói Marrákesben december 10-11-ikén tartandó értekezleten fogadnak majd el – nem tartalmaz semmilyen jogi kötelezettséget, így annak alapján egyetlen országnak sem kell semmi olyat tennie, amit nem akar. „Ez nem szerződés” – mondta...

MÉSZÁROS, A MILLIÁRDOS FILANTRÓP

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.11.28.


November 28-a van, nagy nap ez a NER fennállásának történetében. Pirosbetűs ünnepnap.

Egyrészt ma fordult elő második alkalommal, hogy az MTI önként dalolva leírta Mészáros Lőrinc nevét, kétszer is (úgy, hogy a legendás üzleti zseni éppen aktuális ügyködése nem valamely ellenzéki párt közleményében kapott helyet).

Másrészt ez az a nap, amikor közpénzszolgálatilag is bevallották a régóta súlyos evidenciát. Nem szégyellik, de legalább büszkék rá, hogy micsoda álságos, mindenkit hülyének nézési színjátékot rendeznek itt a nemzet felemelésére hivatkozva. Adott ez a tehetséges disznószerelő, aki miután évtizedekig titkolta a zsenialitását, egyszer csak elkezdett megmilliárdosodni, úgy körülbelül azóta, mióta a haverja beleült a miniszterelnöki székbe. Összeharácsolt (a nevére írattak, ha úgy tetszik) egy rakat elfideszesített propagandafelületet, aztán most hirtelen elajándékozta az összeset. Az istenadta üzleti érzék már csak ilyen...

ÖT PONTBAN A KERCSI-SZOROSBAN LEZAJLOTT OROSZ-UKRÁN INCIDENSRŐL ÉS HATÁSAIRÓL

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: PCBLOG
2018.11.27.


1. A november 25-én a Kercsi-szorosban lezajlott, ukrán hadihajók elleni orosz támadás az első eset volt, hogy orosz fegyveres erők orosz zászló alatt hajtottak végre akciót ukrán katonai egységek ellen. A támadás egyértelműen megsértette az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló, 2003-as orosz-ukrán megállapodást. Az orosz szándék feltehetően Ukrajna gyengeségének illusztrálása lehetett, valamint Ukrajna kiszorítása az Azovi-tenger hajóforgalma feletti ellenőrzésről. Cél lehetett az is, hogy gyengítsék az elnökválasztás előtt álló Ukrajnában Petro Porosenko elnök újraindulási pozícióját.

2. Az incidensben komoly eszkalációs potenciál rejlett; a szerencsén is múlt, hogy az összetűzés annak ellenére is halálos áldozat nélkül zajlott le, hogy orosz részről fegyverhasználatra is sor került. Az elfogott három ukrán hajó és az összesen 23 főnyi legénység (köztük több sebesült) jelenleg a megszállt Krím-félszigeten lévő Kercs kikötőjében várja, hogy sorsukról döntés szülessen...

SÁRA BOTOND ÉS AZ AIRBNB

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2018.11.28.


Az új józsefvárosi polgármester, Sára Botond (Fidesz-KDNP) azzal a javaslattal állt elő, hogy a kerületben rövidtávú szálláshelyet szolgáltatók fizessenek emelt összegű építményadót. Magyarul Sára Botond meg akarja adóztatni az Airbnb szolgáltatást nyújtókat a Józsefvárosban.

Az adó javasolt mértéke 1820 Ft/m2 (ez még csak rendelettervezet), ami egy 120 négyzetméteres lakást kiadó tulajdonos számára 218 000 Ft-os éves többletterhet jelentene. A Mércén Kiss Soma Ábrahám már megírta, hogy az Airbnb típusú szálláshely-szolgáltatási tevékenység korlátozása örvendetes, és bár lehet húúúzni, meg hááázni, hogy éppen egy fideszes polgármester terjeszt elő ilyen javaslatot, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy tovább gondoljuk ezt, ha már reflektorfénybe került.

Ezzel egyetértve szeretnék három állítást kifejteni.

Az Airbnb korlátlan terjedése, szabályozatlansága negatívan hat a hosszú távú bérbeadási piacon

Az Airbnb jelenlegi szabályozatlansága és kifejezetten alacsony adóterhelése (átalányadó: 38 400 Ft/hó) mellett a rövid távú kiadás jövedelmezőségi előnye nagy a hosszú távú kiadással szemben (lásd korábbi cikkem a témában), ami a kínálat „vándorlását” (1. ábra) és a hosszú távú kiadási piaci ár emelkedését eredményezi.

Egyszerűen fogalmazva: a magas albérleti árak egyik oka az Airbnb robbanásszerű terjedése (2. ábra), ami azért következett be, mert a rövid távú szálláshely-szolgáltatás sokkal magasabb jövedelmet biztosít, mint a hosszú távú kiadás...

TÁVLATOK ÉS MILLIÁRDOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2018.11.23.


Tisztában vagyok vele, hogy lesz olyan olvasó, aki az első bekezdés végére érve megkérdezi, vajon helyes dolog-e, ha olyasmivel traktálom, amit nélkülem is alaposan ismer. Például, hogy mivel 2019 őszén önkormányzati választások lesznek Magyarországon, a Fidesz-vezette koalíciónak mielőbb Budapest értésére kellett adnia, hogy a negyedik Orbán-kormány csak a jelenlegi városvezetéssel együttműködve lát garanciát arra, hogy „ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatokban” gondolkodjon a főváros jövőjéről. Ehhez képest, ha a választók jövőre „okosan” voksolnak, a kormány nem csupán „csúcsra járatott” hajléktalanszállókkal és az éjszakára gondosan lezárt aluljárókkal „keresztényivé” varázsolt nagyváros érzetét kínálja a számukra, de lehetővé teszi, hogy egyes régóta nélkülözött egészségügyi fejlesztésekre is sor kerüljön. Az effajta érvekre nyitottnak mutatkozó polgárok meggyőzését szolgálta – egyebek között – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (röviden: tanács) múlt heti ünnepélyes megalakulása. 

Az olvasónak persze igaza van abban, hogy a tanács körüli kampányesemény üzenete könnyen megfejthető volt, a Városházán elhangzó „ezermilliárdos” beszédek nem igényelnek összetett elemzéseket. Attól tartok azonban, hogy a kétharmados többség ezúttal sem érte be egy átlagos propagandaakcióval: a tanács létrehozása hosszabb távú koncepció megvalósítását szolgálja. Ahogy Tarlós István – mintegy a miniszterelnök helyett – fogalmazott: ezentúl nem lesz lényeges, hogy Budapesten mi az állami, és mi a fővárosi fejlesztés, azok közös eredményként és teljesítményként fognak megjelenni, mint „Andrássy vagy Podmaniczky idejében”. A tanács létrehozásáról még októberben döntött a kormány: a hivatalos közlönyben 1509/2018. (X.17.) számon megjelent határozat kimondja, hogy a tanács például „javaslatot tesz a hosszú távú fejlesztési célok meghatározására”. Véleményezi továbbá az „(...) állami, illetve fővárosi önkormányzati hatáskörben megvalósítandó jelentős fejlesztések (beruházások) megvalósításának alapvető elemeit...” A dokumentum kétségkívül a kormányzati jogászcsapat professzionális munkája volt: a tanács látszólag nem von el a fővárostól érdemi hatásköröket, szerepe – a határozat betűje szerint – kimerül a javaslattevő, kezdeményező, döntés-előkészítő, koordináló feladatok ellátásában. Miért gondolom mégis úgy, hogy a tanács jogállása nem egyeztethető össze maradéktalanul az Alaptörvénnyel?
...

ÚJABB CSONTVÁZ BORULT MÁRKI-ZAY PÉTERRE AZ ELŐZŐ VÁROSVEZETÉS SZEKRÉNYÉBŐL

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.11.28.


Alig van már bérlakás Hódmezővásárhelyen, mert még Márki-Zay Péter megválasztása előtt kampány indult a bérlemények eladására, akár lakottan is. A polgármester a vásárlásba belehajszolt eladósodottakkal néz farkasszemet, és kénytelen széttárni a karját az igénylők előtt is, mert lakás, az nincs.

„Egyre többen jönnek a lakossági fogadóórákra azzal, hogy nagy teher a törlesztőrészlet. Olyan is jött, akinek a lakását vele együtt vették meg, aztán az új tulajdonos meg gyorsan felemelte a bérleti díjat negyven százalékkal” – ezt Kiss Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere mondta a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen azok után, hogy az utóbbi hónapok bérlakáseladásairól számolt be a városi iroda. A fideszes képviselők kevesellték az eladásokból befolyó pénzt, erre reagált az alpolgármester úgy, hogy talán nem kellett volna belehajszolni az egyébként is nehéz helyzetben levő embereket a hitelfelvételbe.

Hódmezővásárhelyen 2016-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy meghirdeti eladásra az önkormányzati bérlakások jelentős részét. Úgy tudjuk, hogy Lázár János szorgalmazta az értékesítést. Az összesen 653 lakásból 407-et hirdettek meg eladásra, de a bérleti díjakat is megemelték jócskán. Első körben száz lakás kelt el, majd 2017 nyarán egyszerre háromszáz lakást hirdettek meg, ráadásul úgy, hogy a pályázatok beadásának határidejéig a vásárlási szándékot is be kellett jelenteniük a bérlőknek, mert amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzat a bérleményeket lakottan is eladja...

ENNYIT ÉR EGY ESZKÖZKEZELŐS LAKÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.28.


A Nemzeti Eszközkezelő (NET) által megvásárolt lakásokban lakók mintegy 520 millió forint bérleti díjjal tartoznak – tudta meg az Azénpénzem.hu. Több mint minden tízedik ügyfél kerülhet utcára. A NET szerint 32 ezren vehetik vissza otthonukat kedvezményesen. Az még mindig kérdéses, hogy milyen áron.

Holnapig nyújthatnak be módosító javaslatokat a parlament előtt levő, a NET-et tulajdonképpen megszüntető törvényjavaslathoz (az Országgyűlés honlapja szerint eddig még ilyen nem érkezett). A bajba jutott hitelesek megsegítésére létrehozott eszközkezelős programba mindenesetre már egyetlen új rászorult sem léphet be. Az erről szóló kormányrendeletet már viharos gyorsasággal meghozták, de a többi – a törvényjavaslatból hiányzó – előírásra még várni kell.

A legfontosabb nem ismert feltétel alighanem az, hogy milyen áron vásárolhatják meg majd lakásukat az eszközkezelős programba már belépettek. Az Azénpénzem.hu érdeklődésére az Eszközkezelőnél hangsúlyozták: a benyújtott törvényjavaslat az eddigieknél sokkal kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene, és a közel 36 ezer ügyfélből mintegy 32 ezret érintene.

Ez azt is jelenti, hogy több mint minden tízedik ügyfél maradhat majd hoppon. A törvényben ugyanis több helyen nyomatékosítják: a fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlőkre vonatkoznak a kedvező szabályok. A NET Zrt. 2018. október 31-ig mintegy 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, amiből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot fizettek be. Több mint félmilliárd (pontosan 520 millió forint) tehát hiányzik.

A portálunkhoz érkezett jelzések alapján akadnak, akik most kétségbeesetten igyekeznek rendezni tartozásukat, de még az eszközkezelősök közül is többen dolgoznak külföldön. Hozzájuk pedig esetleg el sem érnek a mostani hírek. Az elérhetetlen bérlők – legyenek akár rendben fizetők is – mindenképpen rosszul járnak majd. Az egész procedúra lezárása után az anyagi nehézségekkel küzdők közül sokan találhatják az utcán magukat. (Ennek tükrében cinikusnak tűnhet, hogy a beterjesztett törvényjavaslat címe a „Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról”.)...

A SIKERES KÜLFÖLDI PÁLYÁZÁS HÁROM TITKA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.28.


Az Európai Unión belül (és azon kívül is) az egyik legnagyszerűbb dolog szerintem az, hogy az ember szabadon tapasztalhatja meg a külföldi életet. Különösen igaz ez akkor, amikor még fiatalon könnyebben elindulunk, pláne, hogy egyetemistaként ezt rengeteg különféle program és ösztöndíj segíti. Ugyanakkor megtalálni a számunkra megfelelő pályázatot, majd azt sikeresen elnyerni nem mindig egyszerű. Ebben segít egy most megjelent ingyenes könyv.


Vágó Péter Erasmus & Co - Bevezetés a hallgatói és oktatói mobilitás világába címmel írt könyvet (ingyenesen elérhető itt) és mivel maga is meglehetősen sok időt töltött így külföldön (egy-egy félévet Varsóban és Eisenstadtban, összesen több hónapot Stuttgart, Frankfurt/Oder és Słubice környékén), ráadásul két nemzetközi doktorandusz és fiatal kutatói projekt (Ruhr-Universität Bochum Europadialog, Copernicus Graduate School) résztvevője, tudja, miről beszél (pontosabban ír).

A kedd délután bemutatott könyvből én egy fejezetet választottam ki, ami szerintem sokakat érdekelhet, méghozzá azt, ami a sikeres pályázás három alapvető feltételéről szól (a könyvben a 186. oldaltól található meg). Ezt foglalnám össze röviden.

Vágó Péter szerint ahhoz, hogy valaki sikeresen pályázzon külföldi ösztöndíjra, három dolog kell: értékelhető szakmai teljesítmény, használható szintű nyelvtudás és a pályázati lehetőségek ismerete.

Ez persze nem a melegvíz feltalálása, amitől igazán érdekes lesz, azok a szerző saját tapasztalatai. Vegyük sorra!

A szakmai teljesítmény

Nyilván bizonyos eredmények (legyenek ezek tanulmányiak vagy oktatók esetében idegen nyelvű publikációk, releváns kutatási projektek) híján jóval kisebb esélyekkel vághatunk neki a pályázásnak.

Persze érdemes tájékozódni arról, hogy az adott lehetőség esetében mi az, amit kiemelten figyelembe vesznek, emellett pedig érdemes jelentkezni a szakterület országos szakmai szervezetébe.

Ezek rendszeresen küldenek különböző rendezvényekre, konferenciákra szóló meghívókat, hírleveleket és nem utolsósorban a személyes kapcsolatok építésére is tökéletesek...

ÖNKÖLTSÉG ALATT KAPJUK A VIZET, A REZSICSÖKKENTÉS A VÍZSZOLGÁLTATÁS ÖSSZEOMLÁSÁHOZ VEZETHET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.11.27.


Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás több magyarországi kistérségben. Aztán pedig mindenütt. Az ágazatot az állam beavatkozása, vagyis a rezsicsökkentés juttatta idáig. Ezt a kormány is pontosan tudja, hisz a szolgáltatás válság felé sodródásáról épp a Századvég Gazdaságkutató Zrt. írt átfogó tanulmányt.

A hazai vízközmű-szolgáltatás aktuális helyzete című elemzést a Századvég a nyáron fejezte be. A munka alcíme: „Fenntartható lesz-e az ellátásbiztonság a jövőben?” Aki elolvassa a tanulmányt, aligha válaszolhat mást a kérdésre, mint hogy nem. Ha nem lesz változás, akkor biztosan nem.
A Századvég a negyven hazai vízszolgáltató cég szakmai, érdekképviseleti szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) megbízásából vizsgálta az ágazat helyzetét. A MaVíz – vélhetően – azért Századvéget kérte meg a tanulmány elkészítésére, mert a kormány számára ez a leghitelesebb kutatóműhely, így a politikai vezetés nehezebben mondhatja majd azt, hogy a bajok sorolása csupán szakmai nyavalygás, lobbi...

NYOMTASS TE IS! - 71. SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2018.11.28.


A munkavállalók elleni újabb merényletre készül az Orbán-kormány: úgy módosítaná a munka törvénykönyvét, hogy minden alkalmazottat a végtelenségig lehetne túlóráztatni. A mostani 250 helyett évente akár 400 órát is, miközben azt évekig ki sem kell fizetni. Sokan már így is halálra dolgozzák magukat, a közlekedésben pedig egyenesen életveszélyes ennél többször kiküldeni az utakra az agyonhajszolt sofőröket – vélik a szakszervezetek...

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!


Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

EZ A JELENTÉKTELEN IRODAHÁZ EGY MÁLTAI KISVÁROSBAN A MAGYAR GAZDASÁGI ÉLET EGYIK FONTOS GÓCPONTJA (VOLT)

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.11.28.


Ta' Xbiex kétezer fős település Valletta mellett. Leginkább jellegtelennek mondanám, bár kifejezetten jó helyen van: közel a főváros és ott a kikötő. Amikor hétvégén körbesétáltam, az utcákon egy teremtett lelket nem lehetett látni. 

Hamar megtaláltam a Triq il-Prinjolata nevű kis utcát, benne összesen 5-6 házzal. Máltán sokszor – és sajnos a házszámok helyett – saját nevük van az épületeknek, és ezeket a Google térképe is ismeri, ami így el is vezetett a Susan Court nevű házhoz. De hiába mutatott a térkép egyértelműen ide, nem hittem el, hogy jó helyen járok, amíg meg nem találtam egy Susan Courtba címzett levelet a postaláda mellett.

Bár eddig is láttam a Google utcaképein, hogy szerény kis irodaházról van szó, ahol tucatnyi kis cég székel, de azt gondoltam, hogy valami hiba van a dologban, a Google belekavarodott a máltai címrendszer sajátosságaiba vagy az utcáról nem látszik jól, milyen prominens épület ez valójában.

De nincs itt semmi hiba: ez itt a magyar gazdasági élet egyik kiemelt helyszíne.

Erre a címre jegyeztek be ugyanis három olyan céget, amelyeknek magyar leágazásai az alapítás után azonnal milliárdos bizniszekbe bonyolódtak Magyarországon... 

DÜBÖRGŐ EGÉR, AVAGY HADGYAKORLAT A DRÓTNÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.28.


Most, hogy az oroszok és az ukránok készülnek átharapni egymás torkát, meg különben is, az egész rohadt világ tele van plátói háborúkkal, nehogy már a magyar jódógos kisember maradjon ki a gyönyörökből egyrészt. Másrészt pedig annyira nem történik semmi a drótoknál – még ezt a Gruevszkit is úgy cipelték autóval -, szóval, valami kis feszkó kell a parasztnak, hogy lássa, a Viktor megvédi őtet és babusgatja most, hogy jönnek az ünnepek.

Szóval hadgyakorlat kezdődött tegnap a déli határnál, amely egészen december egyig tart majd, így döntött ormányunk, ergo, a köpcös. Kicsi kis hadgyakorlat, sárga is, savanyú is, de a miénk. Mimagyarok, Magyarország, a magyar emberek meg még a magyarok, sőt, a magyarok biztonsága érdekében ellenőrzik a permanens készenlétben tartott katonai egységek reagáló képességét – így mondja kormányunk -, s emiatt napokig vonulgatnak majd a konvojok, a katonai menetoszlopok a határ körzetében, hogy tudjuk, hol is élünk.

Ha már migráncs nincs, mutogassuk a magyar parasztnak a feszkót, ahogyan rendeljünk majd tankokat a karácsonyi vásárba is, mert félni kell és félni jó. Egyébként is, mint azt a rezsiembertől tudhatjuk, az ötven év alatti férfiak egyenesen boldogtalanok a népi bölcsesség szerint, ha nem lődözhetnek ágyúval, a hetvenesek pedig a katéterükkel kardozva védenék a hazát szívük – és Németh Szilárd esze – szerint, tehát sehogyan sem.

Olyan gyönyörűen beszél nerkatonául ez a pacalszakács, hogy kénytelen vagyok ideidézni szellemét: “Már bebizonyosodott, hogy az illegális migráció a jogi és műszaki határzár mellett az élőerős védelemmel, a határvadászok mellett a hadra fogható honvédjeink határra vezénylésével állítható csak meg.” Most vezényelnek hát, és a magyar paraszt mégsem sóhajt toldiul, hogy “Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, szép magyar vitézek, aranyos leventék!”

Ilyet ő nem tesz egyáltalán, hanem azon gondolkozik, hogy mi hozza ki a militáns állatot az emberből, a karrier, a szolgalélek, vagy pediglen a hülyeség. És az utóbbi mellett teszi le a garast, főleg, amikor azt is hallja, hogy ez a pacalos teli pofával azt is ordibálja, hogy a magyar fegyvergyártás nem áll meg a kézi gyilkoló gépeknél, a határ a csillagos ég. Én atom tengeralattjárót óhajtok a Csele patakra, hogy újraírjuk Mohácsot...

NEM SZERETNÉK AMERIKA HELYÉBEN LENNI: AZ ORBÁN-KORMÁNY BEKEMÉNYÍT! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEI
2018.11.28.


- A Bizottságnak idáig bejött,hogy az Európai Bíróságok mozgósította a lengyel igazságügy megroppantásának meghiúsítására, de azért még bőven vannak kérdőjelek

- A magyar kormány az egyik legnagyobb amerikai lobbicéget bérli fel, hogy javítsa a renomét a Trump-adminisztrációnál, de a két orosz fegyverkereskedő kiadásának megtagadásával megint lábon lőtte magát

- Putyin az ukrán konfliktus eszkalálásával Orbán Viktor kezére játszik: Németországot rögtön nem érdeklik annyira a magyar jogsértések

New York Times/Reuters

A washingtoni Külügyminisztérium csalódását fejezte ki, amiért hiába fogtak el Budapesten két orosz fegyverkereskedőt amerikai segítséggel, a magyar kormány Moszkvának és nem az Egyesült Államoknak adta ki őket, és így egyáltalán nem biztos, hogy Oroszországban bíróság elé kerülnek. Pedig a State Department szóvivője szerint az USA igen komoly bizonyítékokat tud felmutatni az ügyben. A közlemény megerősíti, hogy a magyar fél eljárása minden kétoldalú barátság ellenére kérdőjeleket vet fel, mármint hogy az Orbán-kormány mennyire hajlandó együttműködni az igazságszolgáltatásban. Azon kívül a döntés árt a közbiztonságnak mind az USÁ-ban, mind Magyarországon, sőt, az egész világon. A magyar szóvivő válaszul megismételte, hogy a szakminiszter a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően határozott a kiadatásról. Hozzátette, hogy Amerika az utóbbi öt évben 9 magyar kiadatási kérelemnek nem tett eleget.

Politico

Egyelőre rövid időre, de új megbízottat fogadott fel a magyar kormány, hogy az a nevében kijáróként lépjen fel Washingtonban, a vallásszabadság és a bevándorlás kérdéseiben. A Barnes & Thornburg az egyik legnagyobb jogi iroda, illetve lobbycég az Egyesült Államokban. A most aláírt megállapodás értelmében tanácsokkal látja el a kinti magyar nagykövetséget az amerikai kormányzati intézményekkel fenntartandó kapcsolatok ügyében, közreműködik a stratégiai tervezésben, javaslatokat tesz, de munkatársai jelen lesznek akkor is, amikor magyar illetékesek tengerentúli hivatalos személyiségekkel találkoznak. A szerződés november 7-től él, jövő január 21- ig szól, értéke 50 ezer dollár. A portál emlékeztet arra, hogy Magyarországot sok bírálat éri, mivel bűncselekménnyé nyilvánította, ha bárki segít a menekülteknek, és mert korlátozza a vallásszabadságot. Az amerikai Külügyminisztérium jelentése nemrégiben aggodalmát fejezte ki a magyar kormányszervek muzulmán-ellenes nyilatkozatai, illetve a Szcientológiai Egyház ellen indított rendőrségi eljárás miatt is.

FT

Lengyelország már visszakozik a Legfelsőbb Bíróság átalakításától, miután visszaüt a Brüsszellel vívott küzdelem. Az Európai Bíróság döntésének hatására a PiS beadta a derekát, így két tucatnyi bíró visszatérhet dolgozni, mégsem kényszernyugdíjazzák őket. Az EU ily módon részleges sikert arat az alapértékek védelmében, miközben utóvédharcot folytat a lopakodó illiberalizmussal szemben, Budapesttől Bukarestig. Pedig Varsó nagyon beleállt ebbe a reformba, másfél évig hadakozott érte. De hát a lengyel bírósági rendszer átalakításából a mai európai politika egyik központi csatája lett. A Jog és Igazságosság azt állította, hogy a választási győzelem birtokában radikálisan átépítheti az államot, hiába mondja azt az unió, hogy tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak elválasztását. A Bizottság a populizmus megerősödésével párhuzamosan gyakran arra kénytelen rájönni, hogy nyomás alá került, akár Orbán Viktor, akár az olasz vezetés részéről. Ám a lengyel visszalépés azt jelzi, hogy a szervezetnek van ereje befolyásolni a vitákat a tagállamokban.

A magyarázatot az adja meg, hogy Lengyelországban közelednek a választások és az EU-barát ellenzék kezd erőre kapni, mégpedig azzal a jelszóval, hogy a kormánypárt kivezeti az országot az unióból. És az igazságszolgáltatás kapcsán kialakult éles ellentétek pontosan ebbe az irányba mutatnak. Kaczynski persze tagad minden efféle szándékot, de a lakosság jó 80 %-a a tagság mellett van. Ezt mutatták a múlt hónapban tartott helyi választások is. A városokban a PiS sorra vereséget szenvedett, mert az ott élőket aggasztja a Brüsszellel kialakult vita. Sokat segített ebből a szempontból, hogy az igazságügyi miniszter nem sokkal a választás előtt megkérdőjelezte az európai jog elsőbbségét. Kaczynskiék helyzetén csak ront a Bankfelügyeletnél kirobbant korrupciós botrány.

Hogy most miként alakul a lengyel belpolitika, az nagyban függ attól, miként reagál Brüsszel a Legfelső Bíróság kapcsán tett varsói engedményre. Az unió máris jelezte, hogy ez még nem elég, hiszen a változások nagy mértékben a politika ellenőrzése alá helyezték a teljes igazságszolgáltatást. Európai források szerint így még annak az eshetősége is fennáll, hogy a hatalom a megfelelő bírák kinevezésével átveszi az irányítást a Legfelsőbb Bíróságon is. Vagyis a helyzet egyáltalán nem oldódott meg. Brüsszel aggódva figyeli a fejleményeket, miközben másutt is növekednek az aggodalmak a jogállam megsértése miatt, lásd Magyarországot és Romániát. De az unió pozícióját erősíti, hogy az Európai Bíróság segédletével teret nyert Lengyelországgal szemben, ami mindenképpen reménysugárként hat...