2020. október 18., vasárnap

DRAGOMÁN GYÖRGY EGYPERCESE AZ SZFE ÜGYE KAPCSÁN

SZÍNHÁZ ONLINE
Szerző: DRAGOMÁN GYÖRGY
2020.10.17.


Az alábbiakban Dragomán György József Attila-díjas író, műfordító sorait osztjuk meg, amelyeket közösségi oldalán publikált.

Az Elnöki Tanács honvédelmi ügyekért felelős különmegbízottja Dr. Segehsdy Aldár József Attila- díjas költőt és klasszika filológust nevezte ki a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának, és bízta meg a dandár a modern hadászat dinamikusan változó követelményeinek megfelelő átszervezésével.

A szakmai kompetenciáját vitató kérdésekre Dr. Segehsdy válaszul elmondta, hogy igaz ugyan, hogy jómaga nem volt katona, viszont polgári szolgálatát Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár honvédelmi gyűjteményének katalogizálásával töltötte, ugyan nem ért különösebben a hadászathoz, és nem is nagyon érdekli, viszont többször szervezett igen sikeres nemzetközi költészeti konferenciákat, ráadásul harmadéves korában a Szigeti veszedelem metafora-hálóját elemző OTDK dolgozatáért kiemelt dicséretben részesült, és amúgy is, általános jóindulattal közelít a hivatásos állományhoz, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy azonnali hatállyal kötelezővé teszi a verstanórákat, és a szabad ritmusgyakorlatokat, valamint azt is, hogy ezután szonett formában írják a napiparancsot.

VALAKI SZÓLHATNA ORBÁN VIKTORNAK IS: HAGYJÁK BÉKÉN A GYEREKEINKET!

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.10.18.


Tegnap a miniszterelnök egy új középiskolai épület átadásán méltatta az egyházi intézmények állami támogatását, és közben Gyökössy Endre református lelkész, író-költő után szabadon azt találta mondani:

„arra kaptuk a keresztény szabadságot (…), hogy homo christianusoknak neveljük” a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

Ugye emlékszünk még – hisz nem volt olyan régen – hogy a miniszterelnök érces hangon közölte:

„hagyják békén a gyerekeinket”.

Akkor a miniszterelnök a Meseország mindenkié című könyv kapcsán nyilvánult meg így, mondván: a magyarok ugyan „türelmesen, toleránsan” kezelik a jelenséget (mármint a homoszexualitást), de van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni.

Ez a vörös vonal lenne Orbán szerint ugyebár a mesekönyv felolvasása gyermekeinknek, ami egyenértékű lenne tehát az ifjú és romlatlan elmék homoszexuális propagandával való megmételyezésének.

Értsd: egy olyan mesekönyv felolvasása a vörös vonal, amely stigmatizált vagy kisebbségi csoportokhoz tartozó szereplők felvonultatásával mutatja be a társadalom sokszínűségét (nem lehet elégszer elmondani, hogy a kötetben nem csak királyfi vesz feleségül királyfit, de roma, mélyszegénységben élő, bántalmazott vagy éppen örökbefogadott hősökkel is találkozhatnak a gyerekek).

És akkor hogy viszonyul mindehhez Orbán tegnapi eszmefuttatása a homo christianusok neveléséről? Az nem számít vörös vonalnak, ha a miniszterelnök akarja megmondani, hogyan kéne nevelnünk a gyerekeinket?

Egyrészt ugyebár vallásszabadság van, szóval szabadon dönthet bárki arról, hogy akarja-e keresztényi szellemben nevelni a gyerekét vagy sem, és persze ezzel párhuzamosan akarja-e mondjuk egyházi iskolába járatni őt (bár erre sok helyen épp azért nincs lehetőség, mert az önkormányzatok az oktatási rendszer kiszipolyozásának következtében sok helyen épp az egyházaknak adták át iskoláikat, mert nem tudták fenntartani őket…)...

OLYAN KEVESET TESZTELÜNK, HOGY AZ MÁR TORZÍTJA A STATISZTIKÁT

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2020.10.18.


A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik alappillére a fertőzések gyors felderítése, amihez nagyon sokat kell tesztelni. Magyarországon a járvány eleje óta folyamatos viták övezik a tesztelési gyakorlatot. Bár az első hullámhoz képest most darabszámra több tesztet végzünk, hatékonyságban még lenne hova fejlődni, ráadásul nagyjából el is értük a kapacitásaink felső határát. Időközben azonban akkorát fejlődtek a gyorstesztek, hogy már szóba jöhetnek valódi alternatívaként, vagy legalábbis a hagyományos tesztek kiegészítésére. A kormány tervezi is a gyorstesztek bevetését. Ugyanakkor a különféle gyorstesztek más-más elven működnek, és a pontosságuk is más. Magyarországon is ígéretes fejlesztések folynak. Önmagukban azonban a gyorsabb tesztek sem oldják meg a teszteléssel kapcsolatos problémáinkat.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 8-i Kormányinfón azt mondta, amikor a magyarországi tesztelési gyakorlatról kérdezték, hogy a járvány második hullámában minden ország azt vizsgálja, hogyan lehetne átállni gyorstesztekre, és ez Magyarországra is igaz. Gulyás szerint az ezzel kapcsolatos tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, már néhány héten belül várható fejlemény.

Ebben a cikkben azt foglaljuk össze, hogy miért van egyáltalán szükség a gyorstesztekre, milyen típusai vannak, ezek hogyan működnek, mik az előnyeik és hátrányaik, melyik jöhet szóba a tesztelési kapacitások felpörgetésében, és melyik nem...

KARÁCSONY MOST IS LESZ...

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.10.18.


A járvány miatt a segítő tevékenységet sokkal nagyobb felelősséggel kell végeznünk. Különösen fontos, hogy időben és átgondoltan lássunk neki a karácsonyi adományozás megtervezésének, mert ez most sokkal nehezebb lesz, mint tavaly ilyenkor.

A tavalyi karácsonyt még a megszokott módon szervezhettük, gyűjtéseket indítottunk, cipősdoboz ajándékok gyűltek a gyerekeknek százával, iskolákban, cégeknél, melyek szépen felcímkézve jutottak el hozzánk, és e mellett játékok, édességek “ömlesztve” is, ezeket mi csomagoltuk tovább. Voltak “karácsonyi kívánság-teljesítések” is, mikor a gyerekek leadott kívánságait teljesítették egy-egy cég munkatársi csoportja, amit el is hoztak, és ünnepség keretében adták át a gyerekeknek. És évek óta ment az “Ajándékozz karácsonyt!”, aminek a keretében a gyerekek cipősdoboz-ajándékai mellé egy élelmiszercsomag és sok helyen még egy brikettcsomag is járt a rászoruló családoknak, és így az ajándék-élelem-meleg ajándékozása mindenhova elvitte a karácsony üzenetét.

November végétől folyamatosan érkeztek a támogatók hozzánk, és hoztak adományokat, főleg tartós élelmiszert, a ruhaadományokat karácsonykor már évek óta fel is függesztjük, hogy megfelelően tudjunk a karácsonyra koncentrálni.

Most, mindezt különös óvintézkedésekkel tehetjük csak meg. A vírus miatt kockázatcsökkentő tényezőket kell beépítenünk, miközben szeretnénk legalább ugyanannyi családot elérni, mint tavaly, mikor 27 településen csaknem 1200 gyerek családjába vihettünk karácsonyt. Vajon sikerülni fog ez az idei karácsonyon is?

Ha partnereket találunk hozzá, akkor van esély. Viszont ehhez ők is kellenek, akik segíteni szeretnének. És kicsit másképp, mint eddig.

Az első, amit fontos megérteni, hogy szeretnénk minimalizálni a találkozásokat. Ezért nagyon szeretnénk, ha vagy pénzadomány formájában, vagy egy-egy áruházláncon belül megrendelve és kiszállítást kérve juttatnák el a nekünk szánt adományokat. Az átláthatóságot most különösen szem előtt tartjuk, és vállaljuk, hogy akik a karácsonyi csomagokra küldenek támogatást, nekik beszkenneljük a számlákat, és elküldjük, hogy meggyőződhessenek arról, arra fordítottuk a pénzt, amire szánták. Persze ehhez szükségünk van az elérhetőségekre, mert a visszacsatolásokat csak így tudjuk célba juttatni.

Kérjük azt is, hogy utaláskor gondoljanak az adományozás logisztikájára is, hiszen a történetnek csak a kezdete az adomány elkészítése, szerencsés esetben az alapítványhoz való eljuttatása, a megérkezett adományokat raktározni kell, csoportosítani, csomagolni, majd autóval eljuttatni a kollégáinknak és az önkénteseinknek a családokhoz, ráadásul egy elég szűk idősávban, az ünnep előtt.

Az így megvásárolt, eljuttatott adományok majd az élelmiszercsomagokba kerülnek, ezek értéke családonként 5-8 ezer Ft. Ezekbe tartós élelmiszer, tésztaféle, liszt, cukor, olaj, rizs, konzervek, lekvár, kekszféle, szaloncukor kerül majd. Ezek mellett várunk olyan adományokat is, amelyekből a gyerekeknek ajándék csomagolható, apró játékok, írószerek, kabalák, pipereholmik, zokni, sapka, kesztyű, nem romló édességek, aszalt gyümölcsök. Ezekből nem és életkor szerint készülnek ajándékcsomagok, kb. 3 ezer Ft értékben, 0-16 éves korig.

Persze, ha valaki el akar készíteni ilyen dobozokat, arra is van lehetőség. Csak azt kérjük, hogy ezeket juttassák el november 30-ig az alapítványunkhoz, mert szeretnénk egy időre “karanténba” tenni ezeket az elkészített dobozokat, és egy biztonsági idő eltelte után eljuttatni majd a gyerekekhez, családokhoz.

Remek ötlet lehet most is a lefóliázott brikettcsomag rendelése szállítással az alapítványunkhoz, ezekkel a logisztika egyszerű, tökéletes karácsonyra. Bár reménykedünk, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, és nem sújtja extrém hideggel az ünnepet.

Most az un. “élmény-ajándékokat” nem tudjuk realizálni. Nem szervezünk karácsonyi kirándulásokat és műsorokat sem fogadunk. Ez a karácsony bezárt ünnep lesz. De szeretnénk szebbé tenni, ebben a helyzetben is.

Ha cégek gondolkodnak a karácsonyi jótékonykodásban, számukra többféle ajánlatunk is van. Pl. jól bevált a cég ügyfeleinek szánt ajándékok helyett egy segítő alapítványt támogatni, mi ehhez tudunk adni egy kedves gyerekrajzot, amit akár elektronikusan, akár nyomtatva eljuttathatnak az ügyfeleinek, azzal a szöveggel a jókívánságok mellett, ami aztán minket is beemelhet egy új kapcsolatrendszerbe.

Nagy segítséget jelent, ha akár cégek, akár magánszemélyek a társadalmi vállalkozásunk termékeiből vásárolnak. A Szuno termékek széles skálájában a különféle telefontartók, pikk-pakk-táskák, neszeszerek mellett kézműves-lekvárokat, 2021-es gyerekrajzos naptárokat és képeslapokat is kínálunk. Ezek szimbolikus megjelenései lehetnek a társadalmi szerepvállalásnak, nekünk pedig óriási segítség, mert fenntarthatóvá teszi a munkahelyeket, és a most erre fordított pénzeket átcsoportosíthatjuk másra. Ezekből lehet bevállalni azt is, hogy ha valahol céges karácsonyi vásár van, ott önkéntes munkában a mi termékeinket is árusítják, korábban ez rendszeres volt, bár most nem tudom, ebben a helyzetben lesznek-e ilyenek.

Ha ajándékoznak egymásnak a munkatársak, lehet ennek is a tárgya egy-egy Szuno termék, ehhez igény szerint adunk karácsonyi kártyát is, amivel személyesebbé tehető az üzenet. Persze ez barátok között is működhet, ugyanígy.

Vannak cégek, akik határidőnaptárukhoz kérnek igazgyöngyös gyerekrajzokat, ezeket adják a munkatársaknak, ügyfeleknek ajándékba, minket pedig támogatnak az illusztrációért. Ez megint fontos abból a szempontból is, hogy így bemutathatnak minket is másoknak.

Szóval, a járványhelyzet ellenére széles a skála most is a karácsonyi adományozásra. Csupán az a fontos, hogy most nagyon figyeljünk az időre, hogy maradjon elég a csomagok “karanténjára”, és a lehetőség szerint a legkevesebb érintkezéssel oldjuk meg az átadásokat.

Én bízom abban, hogy most is sikerül majd karácsonyt varázsolni ott, ahol segítség nélkül erre nem lenne esély. És remélem, csak ez az egy karácsonyunk lesz ilyen kockázattal terhelt. Viszont, ha sikerül így is elérni a rászorulókat, ha lesz miből karácsonyt adni, akkor nagyon büszkén tehetjük el ezt a dátumot majd az emlékezetünkben, mint egy sikeres karácsonyt, a Coviddal nehezített terepen is.

Köszönet azoknak, akik partnereink lesznek ebben. Azért, hogy mérhetővé tegyük ennek a karácsonynak is az eredményességét, kérünk mindenkit, aki erre a célra utal, írja mellé: Karácsonyra. (Vagy, ha előtte a Mikulásra szánja, hiszen eddig sok gyereknek tudtunk mikuláscsomagot is adni: Mikulásra.) Így összesíteni tudjuk az erre fordított támogatásokat, és novemberben már folyamatosan kommunikálhatjuk, mennyiből sikerül az idén karácsonyt adni.

Karácsonyt, a járvány idején is… minden gyereknek. Hogy higgyenek a karácsony misztériumában.

(Az Igazgyöngy számlaszámát is ideírom:
11738046-20048343
IBAN: HU63 1173 8046 2004 8343 0000 0000
BIC,/SWIFT kód: OTPVHUHB)

CSALÁDTÁMOGATÁS: ERŐN FELÜL KÖLTENEK KELET-EURÓPÁBAN

HVG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2020.10.18.


Hatalmas lemaradást kell ledolgozniuk a közép-kelet-európai államoknak a szociális kiadások, azon belül a családtámogatások terén. Abszolút értékben ezek az országok még mindig lényegesen kisebb támogatást tudnak nyújtani, ugyanakkor ha a GDP-jükhöz arányosítjuk ezeket a számokat, akkor már az uniós átlag közelében járnak.


A 27 EU-tagállam összesen 301 milliárd eurót költött családtámogatásokra 2017-ben, ez az EU akkori GDP-jének 2,3 százaléka volt. Ez a szociális juttatásokra fordított teljes összeg 8,6 százalékát tette ki. A családi ellátásokra fordított kiadásoknak Luxemburgban a legnagyobb az aránya, a legalacsonyabb pedig Hollandiában. A családi ellátásokra szánt kiadások részesedése az összes szociális kiadásból igen nagy szórást mutat. Luxemburgban például 15,3 százalék, őket követi Lengyelország (13,4 százalék) és Észtország (13,1 százalék). A legalacsonyabb adat Hollandiából (4,2 százalék) és Portugáliából (4,9 százalék) érkezett...

„AZ EMBERI LÉLEK BELSŐ ÁRULÁSA EZERSZER HATÉKONYABB, MINT A GOEBBELSI IHLETÉSŰ PROPAGANDA”

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2020.10.18.


A belső disszonancia elkerülése érdekében az emberek bármit képesek elhitetni önmagukkal, és az emberi lélek belső árulása ezerszer hatékonyabb, mint a külső, goebbelsi ihletésű propaganda - mondja Cseresnyési László nyelvészprofesszor, aki nyugdíjas éveire, 33 év után költözött haza Japánból. Kétszobányi szép- és szakirodalom rendezgetése közben válaszolt a kérdéseinkre...


...„Megyek a NER-be” – írta barátainak a közösségi portálon. Sokan inkább menekülnének belőle. Ott szeretném tölteni a hátralévő időmet, ahol felnőttem és ahol a családom él. Azt remélem, hogy ha már valószínűleg nem is taníthatok többé, legalább szabadon kutathatom a kedves témáimat, így a nyelv és a hatalom viszonyát, a nyelvpolitikát, a propaganda működését. A NER létrejötte talán szükségszerű volt. Magyarországon 1920-tól mindmáig autoriter vezetők váltották egymást, akiknek a hatalma azon múlott, hogy ne jöjjön létre az autonóm polgárok kritikus tömege. Amikor három évtizede váratlanul a mit sem sejtő magyarok nyakába szakadt valamiféle demokrácia kialakításának az esélye, akkor két tényező munkált az új berendezkedés létrejötte ellen. Hiányzott az a politikai tapasztalat, amelynek révén a nyugat-európai demokráciákban organikus fejlődés során létrejött a politikai szerkezet bázisa: az autonóm polgárok közössége. Az egymást váltó kormányok pedig hibát hibára halmoztak. A politikailag éretlen választói tömeg és az önmagukat hiteltelenítő kormányok léte egy autoriter vezető színre lépésének az előfeltétele volt. Az emberek mindig vágynak egy karizmatikus vezérre, annyira, hogy szinte bárki megteszi, aki erős és magabiztos, el tudja hitetni, hogy ő a kompetens személy a külső és belső ellenség elleni harcban. A vezér ideológiájának alapeleme az, hogy a szabadság végül is egyfajta fejetlenség, és egy erős kezű, a centralizálást és egységesítést felügyelő férfiúra van szükség...

...Az elmúlt évtized kormányzása nem kímélte a tudomány és a kultúra művelőit. Át lehet formálni egy nemzet identitását (ha van ilyen) erőszakkal?

Sztálin kedvelt kifejezésével élve a hatalommal szemben esetleg fellépni képes alternatív tekintélyeket a vezérnek „kézben kell tartani”. A tanárokat, művészeket, tudósokat és egyházi embereket a vezér mindig a tenyerén hordja ugyan, de ő dönti azt el, hogy mikor szorítja ökölbe a kezét. Minden autoriter rezsim vagy diktátor ezt teszi. Az autoriter rendszerek kihasználják az elitellenes népi érzületet, táplálják a nacionalista gőgöt és az általuk elfoglalt média révén folyamatos propagandával irányítják a közhangulatot. Bármit elhitetnek az emberekkel, akár még azt is, hogy nincs is médiafölényük, így a „nemzeti erőknek” ádáz harcot kell folytatniuk a liberálisok és baloldaliak sajtója ellen. Ebben az a fájdalmas, hogy nem csak a cipollai gonoszságról van szó. A Kedves Vezető a „kemény és nyakas magyar népről” szónokol, de az idősebb nemzedék jól tudja, hogy jórészt lapító, a mindenkori hatalommal kollaboráló tömegemberekről van szó, akik saját magukkal hitetik el a legvadabb hazugságokat is. Sokszor hivatkozom arra a pszichológiailag hiteles bibliai történetre, amelyben Jézus megjósolja, hogy mire a kakas megszólal, háromszor fogja őt elárulni Péter. Ez meg is történik. Péter harmadszorra már toporzékolva és átkozódva erősítgeti a számára is nyilvánvaló hazugságot, hogy ő nem is ismeri a gali­leai Jézust. Önmagát győzi és alázza meg, majd amikor a kakas megszólal, sírva fakad, mert a tudatára ébred ennek. Mi azonban nem vagyunk sírós nép, és nem tartunk kakast a lakótelepi spájzban. Azt hiszem tehát, hogy a belső disszonancia elkerülése végett az emberek bármit képesek elhitetni önmagukkal, és az emberi lélek belső árulása ezerszer hatékonyabb, mint a külső, goebbelsi ihletésű propaganda... 

KURÁZSI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.10.16.


Hiszen, ha az egészségügy szereplői és a tanarak, a szociális szféra dolgozói olyan tökösek lennének, mint a színművészetis fiatalok, Orbán holnap reggelre összecsinálná a lába szárát és levelet írna Ilham Alijevnek, segítségét kérve állandó letelepedése adminisztratív meggyorsításához.
Nem kellene sajnálni, az olajkútja, mellyel állítólag a baltás gyilkos hazatelepítését honorálták, megtermelné neki a lekvárt a vajaskenyérre, csak attól kellene tartania, hogy ha egyszer barátját is világgá zavarja hálás népe, akkor az utód majd kiadja Magyarországnak, oszt akkor annyit ülhet, mint a kitömött túzok...

Ne legyünk telhetetlenek, ez a tüntetés már önmagában is nagy eredmény, végképp lerántja a leplet a diktátorocska berendezkedéséről és szépen demonstrálja a magyar önkényuralmat, melyet nevezhetünk akár sunyi diktatúrának is.

Azt hiszem, brutális akcióktól nem kell most tartani, az egyetem a figyelem középpontjában áll és oktatói, hallgatói tudnak bánni a közönséggel, mely jelen esetben Magyarország állampolgárait jelenti.
Természetesen lesznek majd olyanok, akik vért szeretnének látni, leginkább a diákok vérét, de nekik nem lesz szerencséjük, vagy ha mégis, akkor azért a hatalom a saját vérével fog fizetni.
Merthogy a fiatalokkal nem érdemes szórakozni, ők ugyanis nem úgy érzékelik a veszélyeket, mint az idősebb korosztályok, nincs annyi vesztenivalójuk sem, hiszen a színészt, a művészt nem annyira az iskola teszi, mint amennyire a tehetség, és az itt tanulók túlnyomó többsége ennek bővében van.
Ellenfeleik meg hivatalnokok, bürokraták meg janicsárok, akik teszik amit tudnak, de az igazság mellett a kreativitás, a még romlatlan igazságérzet és a bátorság is a fiatal művészek, művészjelöltek mellett van.
De persze nem jó ez a feszült hangulat a országnak, még ha esetenként lehet is derülni a hatalom kicsinyes és idióta piszkálódásain, mint amilyen az internetszolgáltatás kikapcsolása, hiszen a diák csak a zsebébe nyúl és előveszi az okostelefonját, mely sokkal okosabb, annál, aki az internet lekapcsolását elrendelte...

AZ OTTHONÁPOLÁS KAMPÁNY TITKA 1990–2019

ÚJ EGYENLŐSÉG BLOG
Szerző: SEBÁLY BERNADETT
2020.10.18.


Kulcskérdés, hogyan vigyünk sikerre társadalmi ügyeket. A fogyatékosmozgalom pontosan két évvel ezelőtt érte el, hogy több mint 18 ezer otthonápoló bevétele a duplájára emelkedjen. Az eredmény kiemelkedő, noha szakpolitikailag vitatható. Mozgalomszervezésről az otthonápolás kampány 30 éves történetén keresztül.

Két éve ilyenkor, 2018 októberében a Fidesz-KDNP kormány egy új típusú ápolási díj, a GYOD bevezetését kezdeményezte, amit a minimálbér közel 70%-ában állapított meg. A szakpolitikai szempontból vitatott, ideológiával átitatott GYOD az otthonápolók kb. egyharmadának, több mint 18 000 családnak növelte duplájára a bevételét.

Az áttörést 2018 májusában a Lépjünk, hogy léphessenek! és az aHang nevű civil szervezetek által indított petíció hozta meg, melyet több mint 50 000 ember írt alá. Az érdekes az, hogy 13 évvel korábban is volt egy hasonlóan sikeres petíció, de a mozgalom akkor nem ért el átütő változást. 2005-ben az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete (ÉCSJE) és szövetségeseik szervezésében több mint 50 000 aláírást sikerült összegyűjteni egy népi kezdeményezéshez. A kezdeményezés azonban a parlamenti szavazás napján elbukott.

Mi változott a fogyatékosügyi mozgalomban, hogy 2018-ban sikerült kikényszerítenie az ápolási díj emelését?

Erről szóló tanulmányomban – az elmúlt 30 év távlatában – ismertetem az ápolási díj hazai szakpolitikai kontextusát és a politikai környezetet, majd elemzem a mozgalom hatását az ápolási díj alakulására. Az itt közölt cikkben a mozgalmi események részleges bemutatására szorítkozom, és a tanulmány legfőbb tanulságait összegzem. Ezek különösen a szociális ellátások reformjáért dolgozó szerveződéseknek lehetnek hasznosak, és inspirációul szolgálhatnak azoknak is, akik mozgalmi összefogásban gondolkodnak...

A VIDNYÁNSZKYK ÉS FURTWÄNGLER - ELADJÁK ISTENADTA TEHETSÉGÜKET AZ ÖRDÖGNEK, MIKOR HAGYJÁK ÉS AKARJÁK, HOGY BEHÁLÓZZÁK ŐKET.

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2020.10.18.


A diktatúra és az értelmiség, sőt a művész viszonyáról kevés időszerűbb műalkotást tudnék mondani a Szembesítésnél. Szabó István eredetileg 2001-ben bemutatott filmjét október 16-án tűzte műsorára az M5 tévécsatorna. A filmdráma a legfőbb náci vezetőkkel kollaboráló, világhírű karmester, Wilhelm Furtwängler ügyében folytatott nyomozás lelki vonatkozásaira fókuszál. Közvetlenül a háború után, az 1945-ben megszállt Berlinben kimondva-kimondatlanul ilyen kérdések kerülnek terítékre:

Ellen kell-e állnia a művésznek, amikor azt tapasztalja, hogy a hatalom képviselői saját céljaikra használják fel a kivételes képességeivel és tudásával megalapozott népszerűségét?

– Fel kell-e adnia pozícióját, amikor rájön, hogy a hatalom emberei szinte észrevétlenül sodorják bele számára is kínos, sőt vállalhatatlan helyzetekbe?

Felelősségre vonható-e azért, mert bár jogi értelemben vett bűnt nem követ el, de a művészeti életben való aktív részvételével végső soron igazolja a diktatúrát?

– Van-e mentség arra, hogy apró ellenkezésekkel ugyan, de elfogadja azokat a kiváltságokat, amiket a diktátor és környezete kínál fel neki?

Elvárható-e tőle, hogy szakmai és emberi hiúságát legyőzve félreálljon, s akár vetélytársainak engedje át a helyét, miközben emiatt mellőzöttség, nélkülözés, sőt üldöztetés várhat rá?

– Akkor cselekszik-e helyesen, ha megköti az óhatatlan kompromisszumokat, s az így szerzett befolyásával az üldözöttek, a kisemmizettek oldalára áll, mi több, akár egy-egy életet is megment, vagy hazáját elhagyva, idegenben leplezi le a rendszer szörnyűségeit?

MÁRTON ANDRÁS: AZT VÁROM, HOGY A HELYZET ESZKALÁLÓDJON ÉS FELNYÍLJANAK A SZEMEK

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2020.10.16.Márton András, Jászai Mari-díjas színművész és lánya, Márton Dorottya, az SZFE hallgatója volt a Klikktv vendége. A színművész az első Orbán-kormány idején diplomata kiküldetésben volt, mégis úgy gondolja: „én őket tartom árulónak! Azokat, akik mindazt, amiben a rendszerváltozás pillanataiban hittünk – mint demokrácia, szabadság, európai értékek –, elárulták.” Hozzátette, jelenleg „kétségkívül a kiéheztetésre játszanak, de ezek a lépések csak üzemanyagként szolgálnak, felfűtik a beszorítottakat. Látványos, hogy Orbán Viktor miként bánik a színészekkel: mély megvetéssel, gyűlölettel viseltetik irántunk. Aztán odaadja annak a Vidnyánszkynak a döntés jogát, akinél utáltabb embert én még nem láttam”.

Márton Dorottya, aki két diplomája után, az SZFE-n dokumentumfilmesnek tanul, elmondta, amit az egyetemmel csinálnak „nem csak a színműről szól. Látjuk, hogy ez egy rendszerszintű probléma, hiszen ez történt a CEU-val, az MTA-val, a Corvinus-szal és ez fog történni valószínűleg a többi oktatási intézménnyel. Az egyetemi autonómia sarokköveit próbálják meg lerombolni. Közben sosem ültek le velünk tárgyalni, ráadásul nem is egyenlő partnerekként bánnak egy százötven éves hagyományokkal rendelkező egyetemmel.”

Október 23-án a Műegyetemtől – több egyetem csatlakozásával – indulnak az SZFE hallgatói, mint ahogy ’56-ban is tették a diákok.

Márton András kijelentette: „azt várom, hogy eszkalálódjon a helyzet, hogy ebből a kis lángból, ami itt van, sokkal több ember fedezze fel ennek a rendszernek az igazságtalanságát és haszontalanságát.”

HA NEM ÁLLNÁNK KI, NEM TUDNÁNK TÜKÖRBE NÉZNI – WÉBER KATA AZ ÚJ MAGYAR MŰVÉSZNEMZEDÉKRŐL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.10.16.


Az egyik legrangosabb amerikai filmes magazin, a Variety nemrég a világ legígéretesebb tíz forgatókönyvírója közé választotta Wéber Katát. Ő írta Mundruczó Kornél Fehér Isten, valamint a Jupiter holdja című filmjének forgatókönyvét. Első angol nyelvű filmjüket, a Pieces of a Womant is közösen jegyzik. A Netflixen látható alkotás executive producere Martin Scorsese. A mostani Velencei Filmfesztiválon két elismerést is kaptak: a gyermekét elvesztő főhősnőt alakító Vanessa Kirbynek ítélték a legjobb színésznő díját, és a diákzsűri díját is ez az alkotás nyerte el. A magyar művészpár jelenleg Németországban él. Wéber Katát Berlinben hívtuk fel, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről is kérdeztük.

Mekkora esélyt adott annak, hogy a világ legígéretesebb tíz forgatókönyvírója közé választják?


Abszolút váratlanul ért. Ritkán olvasom az amerikai szaklapokat, azt azonban tudom, hogy a Variety az egyik legrangosabb. Óriási megtiszteltetés, hogy úgy gondolták, helyem van ezen a listán. Annál is inkább, mert szinte csak amerikai filmeseket, forgatókönyvírókat válogatnak be, legalábbis azok a kollégák, akikkel ezúttal beszéltem, mind az Egyesült Államokban élnek. Mivel a Pieces of Woman amerikai–kanadai koprodukcióban készült, valószínűleg a scriptjét is amerikainak tekintették.

Talán nem is tudták, hogy a film írója magyar?

Szerintem tisztában voltak ezzel, hiszen Mundruczó Kornéllal készített első közös munkánkat, a Fehér Istent az amerikai mozikban is sikerrel játszották.

Mivel jár ezen a listán a top tízbe kerülni? Pénz, presztízs, sarkig táruló produceri ajtók?

Pénzt nem kapunk, viszont annál több kitüntetett figyelmet. A nemzetközi filmes világban a bizalom nagyon sokat számít,
 és ez az elismerés azt is jelenti, megbíznak abban, hogy tudok már valamit a filmírásról. S mivel nekem ez nem az eredeti szakmám – színészként végeztem a színművészetin –, ezt még nagyobb elismerésnek érzem...

ITT OLVASHATÓ

LAPAJÁNLÓ

PIKÓ ANDRÁS: POLITIKAI BOSSZÚT ÁLLT KOCSIS MÁTÉ

MAGYAR HANG
Szerző: TORKOS MATILD
2020.10.18.


Semmiben nem működik együtt a kormányzat az önkormányzatokkal a koronavírus járvány elleni küzdelemben, még az alapvető információkat sem kapják meg – erről is beszélt a Magyar hangnak adott interjújában Józsefváros polgármestere. Pikó Andrással beszélgetve szóba került a propagandalap szövegértési problémákkal küzdő, s őt egészen méltatlanul támadó munkatársának esete, a drogpolitika kudarca és az élhető főváros víziója is
.

Egészen elképesztő eset történt a múlt héten, a Magyar Nemzet nevén megjelenő lap munkatársa egy a szövegkörnyezetéből kiragadott idézetet használva azzal vádolta önt, hogy édesapjával akarja felújíttatni a józsefvárosi bérlakásokat. Miközben az ön édesapja évekkel ezelőtt elhunyt, mondataival pedig épp az ellenkezőjét fejezte ki annak, mint amit a lap hazudott. Tesz jogi lépéseket? Egyáltalán, milyen eszközei vannak egy polgármesternek a propaganda ennyire méltatlan támadásaival szemben?

– Ha egy újságíró olyan komoly szövegértési problémával küzd, hogy egy hasonlaton alapuló példabeszédet szó szerint ért és ír le, az nem újságíró. Akkor sem újságíró az illető, ha nem gondolja végig, hogy egy antikorrupciós stratégia vitájában életszerű-e, hogy a polgármester a miniszterelnök édesapjának korrupt állami beszállítói gyakorlatához hasonló korrupt gyakorlatot akar alkalmazni a kerületében úgy, hogy ráadásul mindezt a nyilvánossággal is közli. Ha mindezek után meg sem kérdez, hogy tisztán lásson, akkor nem csak nem újságíró, de nem is tisztességes ember. Özvegy édesanyámat nagyon megviselte az ügy, sokan hívták fel felháborodva. Rá tekintettel ebben az esetben nem fogok perelni, mert a minimális esélyt sem akarom megadni a fideszes médiának, hogy még egyszer meggyalázzák apám emlékét...


NAPOK ÓTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.10.17.


…attól rettegek, hogy lesz vajon arca a magyar kormánynak erőszakhoz folyamodni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló csodálatos események ellen, hiszen nagy égés nekik e néhány tiszta tekintetű, okos, kulturált és visszafogott fiatal szimbolikus „diadala” a rendszer ellen.

Már nemzetközi porondon is ciki, ami történik a Vas utcában, több külföldi portál szerint most két helyszínre kell figyelni Közép-Európában. Az egyik Belorusszia, a másik bizony Magyarország és az SZFE. Merthogy ezeken a helyeken íródik most a történelem.

Lenyűgöző, amit és ahogyan ezek a hallgatók csinálnak. Hogy egy nap alatt visznek annyi takarót vagy bármit, amire szükségük van. Hogy egyetlen ocsmány szót sem hallottam senki szájából közülük az elmúlt hetekben. Bármilyen támadások is érték őket, bármennyi rendőr és spicli gyülekezett az épület előtt, bárhogyan próbálja a kormánypropaganda félretájékoztatni az egész üggyel kapcsolatban a saját megbízható szavazóit.

Erőszak egyelőre nincs – csak az épület kiürítése. Fertőtlenítés okán találta ki ezt a módszert valaki, a személy lényegtelen. Működik a „Kuss, mindenkinek!” nevű rendszer, leánykori nevén a NER.

Mindenre fel lehet használni a járványt, erre is. Hogy „nem is erőszakkal”, hanem „egészségügyi helyzet” miatt fognak beavatkozni, hatalmilag. Máshol is látunk példát arra, hogy a járványt eszközként használják politikai célok elérésére. Trump egészen a Superman státuszig emelte saját magát, az összes pojáca és demagóg fegyvertárával, mert túlélte a vírust. Nagyon szeretne még négy évig a Fehér Házban maradni.

Mondhatnánk, hogy meg is érdemli az USA, ha megint megválasztja elnöknek. És azt is mondhatjuk, hogy úgy tűnik, az agybaj, a hatalomvágy, a pénzéhség a legrosszabbat hozza ki mindazokból a „vezetőkből”, akik csicskának tekintik a népüket...

ORBÁN VIKTOR: FELADATUNK, HOGY HOMO CHRISTIANUSOKNAK NEVELJÜK A GYERMEKEKET

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2020.10.17.


Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten az MTI szerint.


"Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai" - fogalmazott az egyházi intézmények állami támogatásáról a kormányfő.

Orbán Viktor - idézve Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt - azt is mondta: "arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük" a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek. Szerinte a mi nemzedékünk három feladatot kapott: az első a megmentése és a megújítása annak, amit a magyarok az elmúlt ezer évben a Kárpát-medencében létrehoztak, ezért újultak és újulnak meg több száz éves templomok, közösségi terek, iskolák. A második feladatnak nevezte új templomok, óvodák, iskolák építését határon innen és túl. Ezzel "kiépítve azt az erős védelmi vonalat, amely segít megtartani az utánunk jövő nemzedéket is kereszténynek és magyarnak", szerinte az egyház és állam ebben a két feladatban egymás szövetségesei. Végül a kormányfő az eddig elvégzett munka megvédését nevezte meg harmadik feladatként, mondván nem lehet kitérni az elől a kérdés elől, hogy mi legyen a gyermekeinkkel, milyen értékek alapján rendezzék be az életüket, hogyan viszonyuljanak családjukhoz, magyarságukhoz, "sőt a tulajdon nemükhöz is".

Szerinte határozott választ kell adni arra, "mi az, amit mi akarunk átadni majd az utánunk jövő nemzedékeknek", hogy "ne szakadjon meg az a hagyomány, amely bennünket ezer év magyarjaival összeköt", hogy "megértsék, nekik is hozzá kell tenniük a számukra kiszabott időt ehhez az ezer évhez, hogy a következő ezer év se történhessen meg nélkülünk"...

A KÍGYÓ RAVASZSÁGÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: JANE ROE
2020.10.16.


Áder János köztársasági elnök 2020. október 5. napján a Kúria elnökének dr. Varga Zsolt Andrást javasolta. Dr. Varga Zs. András a jelölést annak ellenére elfogadta, hogy bár 2020. július 3. napjától bírói kinevezéssel rendelkezik, bírói szolgálati jogviszonya jelenleg szünetel, bíróként soha nem ítélkezett. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága 9 igen és 2 nem szavazattal támogatta jelölését.


Az Országos Bírói Tanács (OBT) október 9-én meghallgatta és 13 nem, 1 igen szavazattal nyilvánított előzetesen véleményt a jelölt személyéről, jelölését tehát nem támogatta. Az OBT 120/2020. (X. 9.) számú határozatának indokolása szerint dr. Varga Zs. András „korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott. Dr. Varga Zsolt András jelöltté válását két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön.”

Az OBT konzekvens és bátor kiállása ismét tiszteletet parancsol, míg dr. Varga Zs. András a fentiek ellenére nem lépett vissza, továbbra is mer nagyot álmodni.

Mégis milyen jogszabály-módosításokkal juthattunk el odáig, hogy egy bíróként soha nem ítélkező jelöltet javasol a köztársasági elnök a Kúria elnökének?
...

A KLUBRÁDIÓ NEM ADJA FEL - ADOMÁNYGYŰJTŐ AKCIÓ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2020.09.21.


Függetlenek vagyunk, azok is szeretnénk maradni. Önön is múlik, hogy NE ADJUK FEL. Kérjük, támogassa a Klubrádió működését! Segítsen 2020-as őszi adománygyűjtő akciónk során, hogy Magyarország szabad hangja ne tűnjön el!


Egy független, demokratikus, az európai liberális eszméket valló, ráadásul sokat beszélő rádiónak ma Magyarországon nincs esélye arra, hogy költségeit kizárólag a reklámpiacról fedezze. Különösen igaz ez a Klubrádióra, melynek frekvenciaengedélyét nem akarja meghosszabbítani a Médiatanács 2021 februárjától - igaz, lehet újra pályázni a 92,9-re.

Nem ért minket teljesen váratlanul ez a döntés, noha nem értünk vele egyet, és minden fórumon hangoztatjuk és hangoztatni fogjuk, hogy véleményünk szerint a döntés nem jogi, hanem politikai volt. De ettől függetlenül a Klubrádió szól tovább - és február után is fog szólni, ha máshogy nem, akkor online - de csak ha a hallgatóink is úgy döntenek. Eddig is csak a hallgatók anyagi támogatásával voltunk képesek a feladatainkat teljesíteni az elmúlt években. Így most ismét gyűjtési időszakot szervezünk...

A GYEREKEINK LÉTEZÉSE NEM PROPAGANDA! – ÜZENIK AZ LMBTQ-EMBEREK TÁMOGATÓ SZÜLEI

SZABADNEM BLOG
Szerző: A.R.
2020.10.17.


Kedves Szülőtársak!

Akárcsak Ti, mi is nagyon szeretjük a gyerekeinket. De aggódunk is értük, mostanában napról napra egyre jobban.

A mi gyermekeink fiatal és felnőtt emberként nem tudnak azonosulni azzal a nemi szereppel, amit a társadalom születésükkor normaként elvárt tőlük. Azonos nemű társakra vágynak, vagy éppen saját nemi hovatartozásuk nem azonos biológiai nemükkel.

Nem mi neveltük őket ilyenné. Gyerekeink sem tudatosan döntöttek nemi identitásukról vagy szexuális irányultságukról.

Gyermekkorukban elmondott meséinkkel, beszélgetéseinkkel és egész magatartásunkkal arra igyekeztünk nevelni őket, hogy nyitottan forduljanak hozzánk minden kérdésükkel. Hogy bízzanak bennünk és érezzék, előttünk bátran vállalhatják saját magukat. Hogy elhiggyék, ugyanúgy szeretjük majd őket, ahogy eddig. Hogy nem tartjuk sem betegnek, sem megvetendőnek őket.

Nem akarjuk lebeszélni, átnevelni őket, mert tudjuk: az önmagukról kialakított képük és vonzódásaik nem megváltoztathatók.

Egy család vagyunk, ugyanúgy, mint bármely család, ahol e kérdések nem merülnek fel.

Azt szeretnénk, hogy gyermekeinknek ne kelljen rejtőzködniük és titkolózniuk, hanem emelt fővel élhessék az életüket.

Tudjuk, és valljuk előttük, hogy éppen olyan értékes emberek, mint bármely más szülők gyerekei. Szeretnivalók, öntudatosak, őszinték – és így szeretnének boldogok lenni.

Mellettük állunk akkor is, amikor más családok gyerekeire veszélyesnek tartják őket.

Akkor is, ha rosszízű politikai tőkét, ellenséget kreál belőlük a jelenlegi, kirekesztő közbeszéd.

Gyermekeink élik a maguk természetes életét – puszta létezésük, magatartásuk, gondolataik nem holmi ideológia vagy propaganda, mint ahogyan ezt egyes politikai csoportok feltüntetik.

Szülőtársaink!

Bárki közületek hirtelen rádöbbenhet arra, hogy hozzánk hasonló családban él.

Ezért szólunk hozzátok, és mindenkihez:

El a kezekkel a gyermekeinktől, el a kezekkel minden gyermektől!

El a sanda, rosszindulatú, óvatlan gondolatokkal!

A csend lélekromboló, a harci zaj is az. Tisztességes, okos szavakkal támogassuk minden gyermek boldogságát!

Megértésetekben bízva:

Az LMBTQI-személyek szülei és támogatói Facebook-csoport tagjai


EDDIG IS AGGÓDHATTUNK A BÍRÓSÁGOKÉRT, DE ILYEN KOMOLY OKUNK MÉG NEM VOLT RÁ

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2020.10.17.


A bíróságok függetlenségének felszámolása régóta tartó folyamat, ám ebben is „minőségi ugrást" jelent Varga Zsolt András kúriai elnökké válása. Sándor Zsuzsa elmagyarázza, hogy miért.


Igazán ritkán értek egyet Schiffer Andrással, de ezúttal a szívemből szólt, amikor Varga Zsolt András kúriai elnökké válása kapcsán azt írta: „most lehet elkezdeni aggódni”. Aggodalomra ugyan szerintem eddig is volt már számos ok, de ez a döntés tényleg felülmúlja az eddigieket.


Most épp a bíróságokat kapja be a kisgömböc
A magyar bíróságok függetlenségének kormányzati felszámolása évek óta tart. A baj sokkal nagyobb annál, mint ahogy azt a közvélemény érzékeli. Sándor Zsuzsa elemzése.
Mivel is kezdjem? A jogalkotással, amelynek egyértelmű célja volt a bíróság, az ítélkezés alárendelése a politikának, vagy Varga Zs. András elveinek, gondolkodásának bemutatásával? Végül is szinte mindegy, hisz a kettő szorosan összefügg.

A Fidesz 2010 óta törekszik arra, hogy a bíróságot a maga képére formálja. Bár ebbéli igyekezetében érték kudarcok a kormányt, de – mint a mostani helyzet is bizonyítja – sohasem adta fel. Kezdődött azzal, hogy a törvényhozás az Országos Bírói Hivatalnak olyan túlhatalmat biztosított, ami szinte lehetetlenné tette, hogy a bíróság – saját tagjaiból választott – önigazgatási szerve, az Országos Bírói Tanács ellenőrizhesse a bíróságok igazgatását. Évekig tartó botrányok után Handó Tündének távoznia kellett a hivatal éléről, mire alkotmánybírót faragtak belőle. Igaz, azóta megteremtették a jogi lehetőséget arra, hogy Handó bármikor visszatérhessen a bíróságra, méghozzá kúriai tanácselnökként.

A nemzetközi felháborodás miatt kudarcba fulladt az a kormányoldali kísérlet, hogy önálló közigazgatási felsőbíróságot hozzanak létre. Pedig milyen hasznos lett volna a Fidesz számára, hogy az igazságügyi miniszteren keresztül közvetlen befolyást gyakorolhasson a választással, adózással, tüntetésekkel, önkormányzati ügyekkel kapcsolatos döntésekre, hogy csak néhányat említsek.

E részleges kudarcok ellenére a Fidesz a kétharmados parlamenti többségével nem most először hoz személyre szabott törvényt. Annak idején így távolították el Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság éléről azzal a trükkel, hogy az intézményt átkeresztelték Kúriára. Baka ugyan pert nyert Strasbourgban, de az elnöki székbe nem térhetett vissza...

VERES ANDRÁS MEGYÉSPÜSPÖK SZERINT TELJESEN KI KELLENE IKTATNI A LOMBIKPROGRAMOT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.18.


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy véli, hogy súlyos bűnöket követünk el a lombikkal.


Veres András győri megyéspüspök nagyinterjút adott a Magyar Hírlapnak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke közölte, hogy teljesen ki kellene iktatni a lombikprogramot a gyakorlatból, és meggyőződése szerint nem kellene kötelezni az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre, ha keresztény hitük miatt nem szeretnének benne részt venni. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak. Életvédelmi kérdésként megemlítette, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a házasságon kívül fogant életekre, akiknek a születését nem kívánják...

ECCE HOMO

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2020.10.18.


Doktorminiszterelnök úr tegnap elemelkedett az anyaföldtől, és két dolgot mondott a mi szívbéli gyönyörűségünkre. Először is, hogy az egyháznál a legjobb helyen van az állam pénze, másodjára pedig, hogy ő homo christianusoknak neveli a gyermekeinket a keresztény szabadság nevében. Mindkét idea ellen ellenszavazattal élek, bár tudom, sok jelentősége nincs, hiszen az ilyenektől pisál állva a decens és ostoba választóközönség, másrészt pedig régóta közkeletű, hogy doktorminiszterelnök úrral csak a baj van az ő fejében. Viszont mi abban a trutymóban élünk, amely abból szivárog.

Induljunk ki abból elsőként, hogy ha szerető és gondoskodó szülő volnék, akkor szándékaim szerint szeretném én eldönteni, ivadékom milyen irányba nevelődjék, és az irány meghatározásából kihagynám az államot. És legfőképp doktorminiszterelnök urat azzal az alapvetéssel, hogy a gyermekek nevelésébe diktatúrák szoktak belepofázni leginkább, ők óhajtják a saját szolgálatukra tenyészteni az alattvalókat. Másutt ez másképp megy, J. A.-nak is mondta az anyukája, hogy egyél, nekem nősz nagyra szentem, igaz, aztán elment a padlásra teregetni serényen.

Idézném is a doktorminiszterelnök urat, miszerint el a kezekkel a gyermekeinktől, amit pár napja mondott, más, uszító kontextusban, de az ilyesmik visszaszállnak az ember fejére, ha nem figyel. De nem figyel, pofázik összevissza, így azt is kénytelen vagyok megemlíteni okulásunkra, hogy az állam pénze nem az egyházak zsebében van jó helyen, hanem az enyémben. Én adtam az államnak, hogy rólam gondoskodjon, fürdessen tejben vajban, és nem adtam felhatalmazást arra, hogy bizonytalan identitású papbácsiknak passzolja tovább, mert ki tudja, mire költik azt.

Ebbéli intésem leginkább abból fakad, hogy az állam és az egyház már nagyon régen szétvállott egymástól, és a doktorminiszterelnök úr sem Mária Terézia, hogy bigott hívő legyen, sőt, életünket és vérünket sem ajánlottuk neki egyáltalán. Ajánlatom az volna, ha a doktorminiszterelnök urat megszállta a szentlékek, akkor vívódjanak egymással, szólongassák a másikat és igyanak egy felest, de az ilyen delíriumból az országot hagyják ki, mert ezt a létformát már a felvilágosodással odahagyta, és nincsen az ínyünkre az újbóli elsötétülés részesei lehetni...


ITT OLVASHATÓ