2021. április 11., vasárnap

KUNETZ: AKI KÍNAI VAKCINÁT KAPOTT, AZ TOVÁBBRA IS ÚGY VÉDEKEZZEN, MINT AKI NINCS BEOLTVA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.04.11.


Az egészségügyi szakértő szerint, amíg nem tisztázódik a helyzet a Siopharm hatékonyságával kapcsolatban, addig a kínai oltóanyaggal beoltottakat nem lehet a védettek közé számolni.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, már a kínaiak is elismerték, hogy nem elég hatásos a vakcinájuk. Gao Fu a kínai Népegészségügyi Központ vezetője a szombati csengtui sajtóértekezletén azt mondta, hogy a kínai koronavírus-ellenes vakcináknak „nem túlságosan magas a védelmi képességük”, s a hatás fokozása érdekében a kormány fontolgatja az oltások keverését.

A hírre Dr. Kunetz Zsombor a közösségi oldalán reagált.

„A cikkek szerint a kínai Népegészségügyi Központ vezetője, Gao Fu azt nyilatkozta, hogy a kínai vakcinák tekintetében „nincs túl magas védettségi arány" – ami azt jelenti, hogy a beoltottak között nem lesz nagyon magas arányú azon személyek száma, akik védettek lesznek a fertőzéssel szemben, azaz nem kapják el a vírust. (Hogy ez pontosan mit jelent a megbetegedések súlyosságát tekintve, arra sajnos nincs adat. Éppen ez a probléma ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, hogy ezeket a információkat a fázis III-as vizsgálata hiányában nem ismerhetjük)” – olvasható bejegyzésében.

„Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet. Egyrészt erre valószínűleg majd más vakcinákkal „rá lehet oltani", vagy hatékonyságát egy harmadik oltással lehet fokozni” – hívja fel a figyelmet a szakember...

KETTŐ KIVÉTELÉVEL MÁR SEMMI SEM A RÉGI

TELEX
Szerző: BARAKONYI SZABOLCS
2021.04.11.


Karácsony Iván képeivel az Analóg-Filmes Fotózás nevű Facebook-csoportban találkoztunk, pedig találkozhattunk volna azokkal korábban is. Térey Jánosról készített fotóját, a József Attila-díjas költő első nyomdaköltségének történetével együtt már megmutattuk. A jó kapcsolat a fotóssal azóta is megmaradt, közösen átnéztük egy másik, szintén akkoriban készült anyagát, és úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a Telex olvasóinak is.

Ezek a képek annyira nem régiek, talán éppen csak annak a határán vannak, a velük egykorú emberek már felnőttek, és a fotók szereplői közül többen már nem is élnek, ennyit az időről. Szabó R. János Történetek az öreg Túr mentén című munkájával kapcsolatban, Korniss Péterre hivatkozva már leírtuk, hogy mit jelenthet lefényképezni azt, ami eltűnőben van. A kilencvenes évek vége óta az itt látható műhelyek teljesen eltűntek, az üzletek jelentősen megváltoztak, kettő kivételével már semmi sem a régi.

Egy város életében az ilyen változások talán gyorsabbak, de ugyanúgy természetesek. A városi fotósoknak köszönhetően a fényképeken sok minden megmaradhat, de vannak köztük páran, akik a képek történeteit is leírják. Karácsony Iván az utóbbiak közé tartozik. Nem emlékszik már pontosan minden névre és részletre, de az volt a terve, hogy egyszer ebből az anyagból egy könyvet fog készíteni. A könyv sajnos nem készült el, de a képek több kiállítást és pályázatot is megjártak. Az egyik pályázaton a zsűritagok között volt a nagy Budapest-fotós és művészeti szakíró, Lugosi Lugó László, aki felfigyelt a dokumentarista szemléletű fotósra, és egy városi leletmentő, a hely átmeneti állapotát rögzítő könyv alkotói közé hívta meg Karácsony Ivánt. A Budapest – Átmenetiemlékkönyv 2006-ban a Kieselbach Galéria gondozásában megjelent. (A linken online lapozgatható.) Karácsony Iván meg nem jelent könyvének néhány képét és történetét – valamennyire pótolva a kötet hiányát – most itt a Telexen megnézhetik, elolvashatják...


MI LESZ AZ ISKOLANYITÁS KÖVETKEZMÉNYE? – EZT MUTATJA A JÁRVÁNYMATEMATIKAI MODELL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.04.09.


Orbán Viktor ma bejelentette, hogy a középiskolák csak május tizedikén nyitnak, péntek hajnali nyilatkozatából azonban úgy tűnik, az általános iskolákba április 19-én vissza kell térniük a tanulóknak, ezt nem halasztják el. Iván Kristóffal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánjával ezúttal nem emberi sorsokon keresztül mutatjuk meg a fertőzés következményeit, hanem a vírus természete alapján: a járványmatematika eszköztárán keresztül. A bonyolult képletekben mindannyian rideg adatok vagyunk: az oltások és találkozások száma valamint a vírus tulajdonságai alapján jön ki a járványmatek. Három fontos állítás: 1. A szabályok lazításának következtében nő a találkozások és a fertőzések száma. 2. Amíg az elmúlt hetekben a munkahelyeken és a boltokban fertőződtek meg az emberek, most az általános iskolákban is terjed majd a vírus. 3. A nyitás kis lépéseit azért igazítják a beadott vakcinák számához, hogy egyensúlyi állapot alakuljon ki. Magyarán: nem esik majd vissza a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen levők száma. Mindig annyival nyitnak, hogy az oltások adta növekvő védelem ellensúlyozza a hatást, és ne legyen nagyobb a kórházakra nehezedő nyomás. Viszont még hetekig nem lesz kisebb sem. Ezen a nagyon magas szinten marad...

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSSAL VINNÉK AZ ÉRTÉKES FESTMÉNYT KAPOSVÁRRÓL, SZILI KATALIN A PTE ALAPÍTVÁNYÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.04.11.


Kapost.hu: Lex Rippl-Rónai: parlament előtt a törvény arról, hogy elvesznek Kaposvártól egy kiemelkedően értékes műtárgyat!


Meghökkentő törvényjavaslatot nyújtott be március 31-én Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a parlamentnek – hívta fel a figyelmet a Kapost.hu. A javaslat többek között egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásának módosításáról szól. Ennek eredményeképp egy nagy értékű, eddig Kaposváron látható festmény, Rippl-Rónai József Nemes Marcell műgyűjtő-mecénásról 1912-ben készült portréja ingyenesen a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésébe kerül a korábbi vagyonkezelő vagyonkezelői jogának egyidejű megszűnésével. A festmény a jövőben a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításának része lenne.

SzabadPécs.hu: Stumpf István megerősítette: Szili Katalin tagja lesz a PTE alapítványi kuratóriumának

Szili Katalin volt MSZP-s házelnök is tagja lehet a jövőben PTE-t működtető alapítványnak. A korábbi nem hivatalos információt most Stumpf István, az egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos erősítette meg egy interjúban. Stumpf szerint Szili tagsága jó példa az egyetemek kuratóriumainak sokszínűségére. Ez azért is érdekes kijelentés, mert Szili Katalin most már kifejezetten közel áll a Fidesz felső vezetéséhez, jelenleg miniszterelnöki megbízott – mutatott rá a portál.

Debreciner.hu: Nem számolhatták volna el a tavaly drágán beszerzett lélegeztetőgépeket, ezért vett négy új eszközt a Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem uniós közbeszerzés keretein belül vásárolt a magyar tulajdonban lévő Hoge Systems Kft.-től négy lélegeztetőgépet összesen nettó 16 millió 300 ezer forintért. Ez rendkívül olcsónak számít ahhoz képest, hogy a magyar állam a 2020-as tömeges beszerzése (16 ezer készüléket vásároltak) során átlagosan 18 millió 750 ezer forintot fizetett a gépek darabjáért. Az egyetem a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy egy 2019-ben megítélt támogatásból vásárolták az eszközöket, az akkor meghatározott beszerzéseket kellett megvalósítaniuk.

Kecsup.hu: A Dél-Alföld kormánybiztosának cége újíthatja fel a szegedi egyetem egyik épületét

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert a gazdaságfejlesztési kormánybiztos cége – írta meg az RTL Klub riportja alapján a Kecsup.hu. Ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét újíthatja fel Nemesi Pál cége. A tenderen volt ennél kedvezőbb ajánlat is, de Nemesi cégének pályázata több pontot kapott. Nemesi vállalkozása tavaly szintén behúzott egy 1,7 milliárdos közbeszerzést – emlékeztetett a portál.

Borsod24.hu: Sajnos a Barlangfürdő is megsínyli a hosszú leállást, károsodnak a kőzetek

Hónapok óta üresek a medencék és a barlangjáratok a miskolctapolcai Barlangfürdőben. A népszerű komplexumot még novemberben – a koronavírus-világjárvány második hulláma okán elrendelt járványügyi intézkedések részeként – Miskolc többi fürdőjével, uszodájával együtt zárták be. Mivel a medencetér hónapok óta víz nélkül, üresen kong, nincs meg a kellő páratartalom. Ezt a kőzet ennyi idő után már nem képes károsodás nélkül tűrni, ezért olyan folyamatok indultak meg, amelyek beavatkozást igényelnek. A munkálatokat már megkezdték.

FÜSTBE MENT A HÁROM SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.04.11.


Jósolni nehéz, főleg, ha a jövőről lenne szó – tartja a fáma. És ez igaz az inflációra nézve is.


Minden átíródik csak az inflációs pálya nem

Az elmúlt év végén a Pénzügyminisztérium újra programozta a 2021-re vonatkozó magyar növekedési és egyensúlyi pályát. Egyrészt, mert a költségvetésben elfogadotthoz képest a járvány más mintázatot vetített előre, másrészt, a költségvetési többletköltés nagyságáról a kormány új álláspontra helyezkedett (mertek nagyobbat álmodni). Valamennyi makrogazdasági adatot felülvizsgálták és átírták, kivéve az idei évre szóló infláció prognózisát, amelyet továbbra is három százalékon véltek teljesülőnek. Ez azonban két okból is súlyos tévedés volt – már akkor is. Egyfelől, mert az infláció a keresleti és kínálati viszonyok alakulásának következménye, márpedig, ha ezek változnak, mint a felülírt prognózis szerint, akkor ennek hatása az inflációban is tükröződik. Másfelől téves volt annak a feltételezése, hogy 2021-ben kisebb lesz az infláció, mint a járvány pusztította, termelés- és kereslet-visszaesést hozó esztendőben, hiszen a világjárvány várható csillapodása és a kormányok, jegybankok jelentős pénz-kiáramoltatása nyomán meginduló konjunktúra beindítja az árszínvonal emelkedését...


SZABÓ BALÁZS BANDÁJA: HASONLATOK | A TELJES KONCERTFILM

YOUTUBE
Szerző RADNÓTI MIKLÓS
Előadó: SZABÓ BALÁZS BANDÁJA
2019.Szabó Balázs Bandája: Hasonlatok - koncertlemez és koncertfilm Radnóti Miklós megzenésített verseivel

1:53 Variáció szomorúságra 6:45 Mivégre 11:24 Eső esik, fölszárad... 15:55 Két karodban 20:40 Változó táj 27:15 Bájoló 33:25 Erőltetett menet 37:34 Előhang egy "monodrámához" 47:56 Hasonlatok 54:14 Vihar előtt 1:01:54 Esti búcsúzkodó
Zene: Szabó Balázs Szöveg: Radnóti Miklós
Zenészek: Acsády Soma - basszusgitár Ferencz László - dob Harangozó Sebestyén - gitár Ludmány Dénes - brácsa Mező Péter - hegedű Ölveti Mátyás - cselló, ének Szabó Balázs - ének, hegedű, gitár Veér Csongor - hegedű

ILLYÉS GYULA - EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL

YOUTUBE
Előadó: SINKOVITS IMREHol zsarnokság van,

ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,
 
nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van
 
nemcsak a füst-sötéten
gomolygó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,
 
nemcsak a bíró hűvös
ítéletében: bűnös! –
ott zsarnokság van,
nemcsak a katonásan
 
pattogtatott “vigyázz!”-ban,
“tűz”-ben, a dobolásban
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,
 
nemcsak a titkon
félig nyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,
 
a száj elé kapott ujj
“pszt”-jében, hogy ne mozdulj,
hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
 
nemcsak a rács-szilárdan
fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergődő jajsikolyban,
 
a csöndet
növelő néma könnyek
zuhatagában,
táguló szembogárban,
 
az van az éjben halkan
sikló gépkocsizajban
meg abban,
megállt a kapulajban;
 
abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;
 
nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,
 
mert zsarnokság van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,
 
az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,
az operában,
a trombitában,
 
ott van az utca sarkán
az éppoly harsány –
vígan vagy kongó zordan
feszülő kőszoborban,
 
az van a derűtelen
tarkálló képteremben,
külön minden keretben,
már az ecsetben;
 
mert zsarnokság ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;
 
mert zsarnokság van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,
 
abban, ahogy a gyermek
dadog az idegennek,
ahogy, mielőtt súgtál,
hátrafordultál,
 
nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál is jobban
bénító szólamokban;
 
az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves,
 
az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,
 
ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,
 
nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szómámorban,
mint légydög a borodban,
 
mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
előtte már a vágyban,
 
mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé lett;
vele hevertél,
ha azt hitted, szerettél,
 
tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világban és homályban,
szabadban és szobádban,
 
mintha nyitva az ablak
s bedől a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van,
 
ha magadban beszélgetsz,
ő, a zsarnokság kérdez,
képzeletedben
se vagy független,
 
fönt a tejút is már más,
határsáv, hol fény pásztáz,
aknamező; a csillag:
kémlelő ablak,
 
a nyüzsgő égi sátor
egyetlen munkatábor;
mert zsarnokság szól
lázból, harangozásból,
 
a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;
 
hunyod-nyitod a pillád,
mind az tekint rád;
mint a betegség,
veled megy, mint az emlék,
 
vonat kereke, hallod,
rab vagy, erre kattog;
hegyen és tavak mellett
be ezt lehelled;
 
cikáz a villám, az van
minden váratlan
zörejben, fényben,
szív-hökkenésben;
 
a nyugalomban,
a bilincs-unalomban,
a záporzuhogásban,
az égig érő rácsban,
 
a cellafal-fehéren
bezáró hóesésben;
az néz rád
kutyád szemén át,
 
s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;
 
mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelődsz ki e körből,
ő néz rád a tükörből,
 
ő les, hiába futnál,
fogoly vagy, s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába
 
beivódik, evődik
velődig;
töprengenél, de eszmét
tőle fogan csak elméd,
 
néznél, de csak azt látod,
amit ő eléd varázsolt,
s már körben lángol
erdőtűz gyufaszálból,
 
mert mikor ledobtad;
el nem tapodtad;
így rád is ő vigyáz már
gyárban, mezőn, a háznál;
 
s nem érzed már, mi élni,
hús és kenyér mi,
mi szeretni, kívánni,
karod kitárni,
 
bilincseit a szolga
maga így gyártja s hordja;
ha eszel, őt növeszted,
fiad neki nemzed,
 
hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy;
 
mert már miattad dermed
dacba a gyermek,
s lesz az öledben ringó
feleség ringyó;
 
vakondként napsütésben
így járunk vaksötétben
s feszengünk kamarában
futva bár Szaharában;
 
mert ahol zsarnokság van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,
 
mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

JÓZSEF ATTILA VERSEK: JORDÁN TAMÁS MŰSORA

YOUTUBE
Előadó: JORDN TAMÁSTi jók vagytok mindannyian
0:30 - 0:54 Tanítások 0:54 - 1:52 Erősödik 2:02 - 3:01 Balga költő 3:01 - 4:44 Kertész leszek 4:46 - 5:27 Hét napja 5:28 - 6:09 Tiszta szívvel 6:10 - 7:57 Anyám meghalt 7:57 - 9:03 Proletárdal 9:05 - 9:58 Levegőt! 10:01 - 11:52 Elégia 11:53 - 14:29 Születésnapomra 14:45 - 15:58 Ars Poetica 15:59 - 17:44 Csak az olvassa 17:46 - 18:15 Hazám 18:17 - 21:42 Szállj költemény 21:44 - 22:18 A bűn 22:21 - 24:06 Reménytelenül 24:10 - 24:53 Magány 24:57 - 25:52 Eszmélet 25:56 - 30:14 Le vagyok győzve 30:19 - 30:51 Karóval jöttél 30:52 - 31:45 Talán eltűnök hirtelen 31:45 - 32:30 Ime, hát megleltem hazámat 32:30 - 33:46

MÁCSAI PÁL: DICSŐSÉGES NAGYURAK (PETŐFI SÁNDOR VERSE)

YOUTUBE
Előadó: MÁCSAI PÁL
19941994 tavaszán, az akkori Budapest Sportcsarnokban láthattuk a Hiszünk a dalban című rendezvényt. Több együttes és művész mellett Mácsai Pál is fellépett. Az előadás az akkori gőgös, fennhéjázó, népnemzetieskedő hatalom ellen szólt...