2022. október 4., kedd

A NÉGYGYERMEKES ANYUKA INKÁBB KIFIZETETT EGY 560 EZER FORINTOS ÁRAMSZÁMLÁT, CSAK LEGYEN ÚJRA VILLANYA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.10.04.


A Telex.hu sokszor ír az elszabadult áram- és gázárakról. Az egyik ilyen cikkünk után keresett meg minket Anita, aki rendelkezésünkre is bocsátotta az esetével kapcsolatos minden reménytelen levelezését, ügyintézését.

A történet szomorú végkifejlete, hogy a gyerekeit egyedül nevelő édesanya Andrássy úti bérleményében (két gyereke már elköltözött, így most két gyerekével él itt) augusztus 23-án kikapcsolták az áramot, és a lakásban a cikkünk lezárása előtt nem sokkal, szeptember 29-én lett újra áram. Ennek érdekében azonban egy hónapos sikertelen ügyintézés után Anita kénytelen volt befizetni egy 560 ezer forintos számlát.

A kikapcsolás idején már valóban „helyzet” volt, de történetünk központi szereplőjét így is meglepte az intézkedés, hiszen ő mindvégig rendezni szerette volna a helyzetét...

A KÖLCSEYS TANÁROK KIRÚGÁSÁVAL ÜZENI A KORMÁNY, HOGY MAGASRÓL TESZ A KÖZOKTATÁSRA

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.10.03.


Pénteken a kormány – oké, a Klebelsberg Központ helyi tankerülete – a polgári engedetlenségben való részvétel miatt kirúgta a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát, miután több alkalommal is részt vettek a polgári engedetlenségben. Felmentették Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapító tagját, valamint további négy tanárt, akik szintén nem rettentek meg a tankerületek fenyegetésétől.

Persze mondhatjuk, hogy minek mentek oda, hisz a tankerületek korábban figyelmeztették az engedetlenkedő tanárokat, hogy nagy baj lesz, ha még egyszer nem veszik fel a munkát. De azért a kirúgás gesztusát nehéz másképp értelmezni a kormány részéről, mint egy akkora feltartott középső ujjat, ami még a Holdról is látszik.

Mert mit látunk? Azt, hogy tanárhiány van, a fiatalok elhagyják a pályát, a tanári szakma aggasztó tempóban öregszik el. A távozók, nyugdíjba vonulók helyére lasszóval kell fogni az utánpótlást, a maradó tanárok terhelése is az egekben van – mindez aligha segít elhivatottnak maradni.

Erre a kormány ahelyett, hogy legalább a megmaradt tanárok lelkesedését méltányolná, és megpróbálna megállapodni, vonzóbbá tenni a hivatást, inkább megszabadul azoktól, akik kiállnak magukért és az oktatásért.

És a hivatalt nem érdekli, hogy mennyire voltak jó tanárok – mondjuk érdemes belátni, hacsak valaki nem követ el súlyos vétséget, jelen helyzetben aligha lehet bármivel indokolni a kirúgását – vagy hogy volt-e érettségiző osztályuk (volt), esetleg hogy lesz-e valaki aki a helyükbe lép.

A tankerület a jelek szerint adminisztratív-fegyelmező intézményként felügyeli, hogy az állami iskolákban mindenhol a nemzeti alaptantervnek megfelelő oktatást végezzenek a pedagógusok, ha pedig valaki ágálna bármilyen körülmény (például a megalázóan alacsony bérek) ellen, akkor történjenek meg a megfelelő retorziók, biztosítsák az adminisztratív szempontból zavartalan működést.

Fontosabb a rendszernek, hogy a rendetlenkedő tanárokat példát statuálva eltávolítsák, minthogy milyen színvonalú az oktatás, és megvan-e a megfelelő tanári létszám.

A közoktatás rendszere a jelenlegi kormány számára aligha jelent többet gyerekmegőrzőnél Akinek van munkája, leadhatja a a gyereket, az meg már csak bónusz, ha sikerül némiképp indoktrinálni is az ifjúságota kötelezően alkalmazandó tankönyvekkel, amelyekből a „csendes tanterv” részeként megtanulhatják, mi a fiúk és a lányok szerepe, vagy melyek történelmünk sorsfordító pontjai, legalábbis a KDNP világnézete szerint. Esetleg levetíthetik nekik osztályfőnöki órán a kiemelkedően blőd pozsonyi csatáról szóló animációs filmet.

Mintha szántszándékkal szabotálnák a közoktatást: ebbebe beletartozik a tanárok módszeres szívatása, és a legarcpirítóbb pellengérre állításae azoknak, akik kiállnának magukért, kollégáikért, a diákokért és az oktatásért.

Mert egy ilyen rendszerben a tanár sem lehet más, mint a kormányzati szándék és üzenet minél szolgaibb közvetítője

– a pedagógusnak tudnia kell hol a helye, és, ha jól viselkedik, akkor előbb-utóbb megkapja a beígért fizetésemelést a kormánytól...

AZ ABSZURDTÓL A CINIKUSIG - A FIDESZ 13+1 DEMOKRÁCIAGYILKOS LÉPÉSE

HVG360
Szerzők: WINDISCH JUDIT, NAGY IVÁN LÁSZLÓ
2022.10.04.


Választás előtt vagy után, teljesen mindegy, a Fidesz, illetve Orbán Viktor kormánya a demokrácia minden lehetséges alaptételét semmibe veszi. Ha kell, példát statuál a tanárok kirúgásával, ha nem akarja a tétlenségét igazolni, akkor úszó tanterembe kényszeríti a diákokat, az EU-nak úgy ígér átláthatóságot, hogy közben egy nap alatt átnyomja a kataszigorítást, az egészségügy elmúlt 12 évének legjelentősebb átalakításáról pedig nem tart szükségesnek társadalmi konzultációt. Összegyűjtöttük mindazt, amit e tekintetben nem lehet nekik elfelejteni - és most csak májusig mentünk vissza...

PUTYIN TERRORCSELEKMÉNYEKKEL KÍSÉRLI MEG A VISSZAVÁGÁST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LASPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.04.


A német 200 milliárd eurós támogatási csomag a német cégeknek és háztartásoknak felborzolta a kedélyeket az EU-s politikai vezetők körében, Orbán kannibalizmusnak nevezte a csomagot. Amerikában úgy vélik, Putyin nem atomot vet be, hanem először a nyugati országok ellen terrorcselekményekkel akarja eszkalálni a háborút. Meloninak jó esélye van arra, hogy kormánya az Olaszországban szokásosnál hosszabb életű legyen, de a gazdasági válság igen súlyos kihívás. Nemzetközi lapszemle.

Reuters szerint az EU-országok vezetőinek csütörtöki és pénteki prágai találkozóján egy olyan határozatot akarnak elfogadni, amiben felkérik az Európai Bizottságot, az infláció fékezése érdekében dolgozzon ki egy ársapkát a gázra. Ezt a javaslatot Németország, Ausztria, Hollandia, Magyarország és Dánia is ellenzi, ugyanakkor a tudósítás szerint Németország a múlt héten kiélezte a vitát, amikor bejelentette: 200 milliárd eurós támogatási csomaggal kívánja megsegíteni saját vállalatait és a német háztartásokat. Más tagállamok közel sem képesek ekkora összegű támogatásra: Franciaország 67, Olaszország 68 milliárdot kíván ilyen célokra fordítani.

A német szubvenciós csomagra adott megkésett válasznak tekinthető az euroövezeti pénzügyminiszterek állásfoglalása, hogy a jövőben jobban kellene koordinálni az egyes nemzeti intézkedéseket, írja a cikk.

A 27 EU-tagállam nagyköveti szinten egyeztet arról az újabb szankciós intézkedéstervezetről, amely az unión kívüli, harmadik országokba irányuló orosz olajszállítmányokra hirdetne ársapkát, írja a Bloomberg. A megegyezést itt egyelőre az akadályozza, hogy a jelentős tengeri szállítási kapacitással rendelkező tagországok – Görögország, Ciprus és Málta – felmentést akarnak maguk számára kiharcolni. A Bloomberg tudomása szerint Magyarország is akadályozó tényező a szankciós alkudozások során.

Az említett 200 milliárd eurós német szubvenciós csomaggal kapcsolatban egyébként a Financial Times azt írja, hogy Orbán Viktor megfogalmazása szerint annak megvalósítása kannibalizmussal ér fel, és fenyegeti az Európai Unió egységét, amikor a tagállamok súlyos gazdasági feszültségekkel szembesülnek.

businesslend.com portál szerint Orbán nincs egyedül a németek bírálatában. Christian Lindner német pénzügyminiszter viszont igyekezett megvédeni a csomagot, mondván, az arányban van a német pénzügyi rendszerrel, és a kiadások két évre elosztva értendők.

Los Angeles Times szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, látva a csapatai által elszenvedett súlyos ukrajnai harci kudarcokat, növekvő kétségbeesésében arra a következtetésre juthat, hogy a nyugati országok ellen terrorcselekményekkel kell megkísérelnie a visszavágást. Támadások érhetnek európai katonai célpontokat, NATO-kötődésű létesítményeket, sőt akár civileket is. Az Ukrajnában, korábban pedig Szíriában, illetve Csecsenföldön tapasztalt orosz magatartás alapján elmondható, hogy nincs az a határ, amit Putyin ne lenne képes átlépni, írja a Los Angeles Times, ami szerint az utóbbi időben megnövekedett ugyan az aggodalom amiatt, hogy Oroszország akár taktikai atomfegyvereket vethet be Ukrajnában, ám ennél valószínűbbnek tűnik, hogy az eszkaláció alacsonyabb fokozatát választják, amikor közvetlenül nyugati területen követnek el szabotázsakciót, például lengyelországi vagy romániai NATO-utánpótlási infrastruktúra ellen

Frankfurter Rundschau Helsinkiből keltezett cikke szerint az orosz csapatok valósággal felszívódtak a Finnországgal és a Baltikummal szomszédos térségből – és a szokásos 30 ezer helyett most csak 6 ezer orosz katona tartózkodik a határ közelében, és azok sem a jól képzett hivatásos állományból kerülnek ki. Az átcsoportosítás nyilvánvalóan az ukrajnai fejleményeknek, az ottani orosz veszteségeknek tudható be.

Politico az olasz miniszterelnöki posztra készülő Giorgia Meloni várható nehézségeiről ír. A politikus várható kormánykoalíciós pártszövetségével ugyan széttöredezett ellenzék áll szemben, így Meloninak esélye van arra, hogy kormánya az Olaszországban szokásosnál hosszabb életű legyen, de a kormányzás nem lesz számára könnyű menet. A legsúlyosabb kihívás a gazdaság állapota: a növekedés lassul, jövőre csak 0,6 százalékot jósolnak, miközben a közszféra adóssága az éves GDP 145,4 százalékának felel meg – Meloni viszont adócsökkentést ígért a kampányban. Olaszországnak igen nagy szüksége van az unió pénzügyi támogatására. A Melonira váró kihívások közé tartozik az európai politikai tér, amely potenciális aknamező – írja a Politico, bár megjegyzi, Meloni és Emmanuel Macron ugyan nem vall azonos értékeket, a francia elnök jó kapcsolatra törekszik majd Rómával, mert ő is érdekelt az EU fiskális szabályainak a megreformálásában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

TÖBB EZER EMBERT VÁRNAK A HÍDFOGLALÁSRA A TANÁRAIK MELLETT TÜNTETŐ DIÁKOK

MAGYAR NARANCS
Szerző: BAJNAI MARCELL
2022.10.04.


A Grund által szervezett megmozduláson a Margit hídra vonulnak a résztvevők szerdán délután 5 órától. A részletekről Bellai Zorka Hannát, az esemény egyik szervezőjét kérdeztük
.

magyarnarancs.hu: A hídfoglalás Facebook-eseményére elég sok visszajelzés érkezett. Várakozásaitok szerint ez mennyire fogja tükrözni a valóságot? Hány résztvevőre számítotok?

Bellai Zorka Hanna: Ez természetesen az időjárástól is függ. Éppen ezért, bár viszonylag kevesen jelezték az eseményben, hogy biztosan velünk tartanak, többen kattintottak az „érdekel” gombra, mégis azt gondoljuk, akik eddig csak „érdeklődtek”, végül azok közül is jó sokan el fognak jönni. Ez alapján nagyjából ötezer fővel bátran számolhatunk. (A hídfoglalás szervezőjével folytatott beszélgetésünk után nem sokkal érkezett a hír, miszerint több tanárt is kirúgtak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.)

magyarnarancs.hu: Miért a hídfoglalás mellett döntöttetek?


BZH: Úgy éreztük, elég sok felvonulás vagy egyhelyben állós, sok beszédes tüntetés volt az utóbbi időben. Mi szeretnénk egy kicsit kitörni ezen keretek közül, és inkább a demonstratív, performatív elemek kihasználására helyezni a hangsúlyt. Ezért gondoltuk, hogy a hídfoglalás látványos megmozdulás lenne. Ráadásul a csúcsforgalomban csináljuk – délután 5-től este 7-ig tart majd az esemény –, így még több emberhez érhetünk el. Akár olyanokhoz is, akik esetleg még nem találkoztak a pedagógusokat érintő problémákkal, eddig nem szembesültek ennek az ügynek a fontosságával...

ITT OLVASHATÓ 

BARI 70

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BECK ZOLTÁN
2022.09.30.


„Amit át kellett élnem, véget ért, befejeződött” – írja Bari Károly az Öninterjú végén. Hatalmas életmű az övé, ráadásul párhuzamosan legalább három, önmagában is teljes és még korántsem lezárt életmű.

Elsőként is költői minőségére tekintek, hangsúlyosan azért, mert a költőséget létformának, a létezés nem választott, inkább mint számára adott, egyetlen lehetséges módjának tekinti. A költő a szavaiban él, létezésének pedig ezek a szavak adnak értelmet és érvényességet, Bari lírai univerzuma erre az egzisztenciális alapra épül. A vers számára nem textus, legalábbis nem csupán nyelvileg feltételezett, ahogyan maga fogalmazza: „A versek energiamagjának sérülhetetlenségét a költő tökéletes kitárulkozása teremti meg. Az, ha a látszatokat lefosztja énjéről, és létének összes bizonyosságát: ösztöneinek, érzelmeinek, gondolatainak teljességét odaadja a szavaknak.” Ez a költői hitvallás az elmúlt több mint ötven alkotó évet a kezdetektől mélyen hatja át, ennek a biztos tudásáról vagy legalábbis érzetéről már a legkorábbi versek is vallanak, még ha költői program aligha fogalmazódhat meg kiérlelten egy tizenhat éves lírikusban. Ám ebben még sincs igazam, mintha Bari mindig is tudta volna ezt, ahogyan arról első kötetének Petőfi című verse tanúskodik: „Életünkből-kitörölhetetlen szavakká tördelted lelkedet”, hogy tehát költő és szava csak együttállásban létezik. Nem mellesleg ez azt is jelenti, hogy a költő viseli szavainak következményeit: ahogyan Radnóti, József Attila vagy Yannis Ritsos, úgy Bari is, aki a Vajda János imájáért, a magyar nyelvű költészet egyik legszebb szabadságverséért maga is börtönbe került.

Néhány éve a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává választották, amire azért hívom fel a figyelmet, mert az olvasó így könnyen betekintést nyerhet az életműbe – akkor is, ha a Kalligram gyönyörű „Bari-teljes”-éhez (amelyet épp itt, az ÉS-ben méltattam) nem jutott hozzá...


ÖRDÖGI TERVEM: ÍGY NEM VÁLOK AZ ÉRTELMISÉG KARIKATÚRÁJÁVÁ

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.10.04.Ördögi tervem: így nem válok az értelmiség karikatúrájává..

MÁR AZ ELSŐ FÉLÉVBEN 200 MILLIÁRDOS VESZTESÉGET HALMOZTAK FEL MATOLCSYÉK, ÉS AZ ÉV VÉGÉRE EZ TÖBBSZÖRÖSÉRE HÍZHAT

NÉPSZAVA
Szerző: P.ZS.
2022.10.04.


...
idén a MNB vesztesége elérheti az 500, 2023-ban pedig az ezer milliárd forintot is, ilyen őrületesen magas hiányra még soha nem volt példa, ugyanis korábban a jegybanknál figyeltek arra, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

Az MNB mérlege az elmúlt fél-egy évtizedben a különböző jegybanki gazdaságélénkítő csomagok következtében nőtt hatalmasra, emiatt a veszteség is egy-két nagyságrenddel nagyobb lehet, mint az elmúlt évtizedben bármikor. Tavaly már szűk 52 milliárd forint volt az MNB-s deficit, ám ezt a tartalékol még fedezték. Az előző két év, 2019 és 2020 nyereségéből viszont több száz milliárdot fizetett be a költségvetésbe az MNB, ami most majd "visszajár" a jegybanknak. Az MNB tőkéje nem csökkenhet nullára, így a költségvetésnek a következő években legalább 1000 milliárd forintot kell a jegybankba befizetnie – épp a megszorítások kellős közepén. Az idei veszteséget – ami 500 milliárd forint fölé tehető –, csökkentheti az MNB 150 milliárd forintnyi eredménytartaléka. Tovább mérsékelheti a deficitet a jegybanki alapítványok felszámolása: a magyar kormány az Eurostatnak arra tett ígéretet, hogy 2023 közepéig felszámolja a Pallas Athéné Alapítványt. Ennek vagyona mintegy 281 milliárd forint, ha ezt idén értékesítik, akkor még ez is csökkentheti az ez évi veszteséget. Az értékesítés nélkül jövőre a költségvetésnek, azaz az adófizetőknek 300-400 milliárd forintos kiadást jelenthet majd az MNB veszteségpótlása. A jövő évre várható ezer milliárdos veszteséget 2024-ben kell rendeznie a költségvetésnek, legalábbis a most érvényben lévő szabályok szerint. Ugyanis egyes kormányzati források szerint megkezdődött egy olyan jogi megoldás keresése, amely lehetővé tenné a költségvetési befizetési kényszer porlasztását, vagyis azt, hogy az 1000-1500 milliárdos veszteséget, amit két év alatt kellene pótolnia a kormánynak, több évre eloszlathassák. A kormány nincs könnyű helyzetben, hisz a jegybanktörvény bármilyen módosítását engedélyeztetni kell az Európai Központi Bankkal, ugyanis az EKB nemcsak az eurózóna, de az uniós bankok függetlensége felett is őrködik.

EZ AZ ISKOLARENDSZER NEM JÓ. SEM A GYEREKEKNEK, SEM A PEDAGÓGUSOKNAK, SEM A SZÜLŐKNEK. SENKINEK

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.03.


Pedagógusoknak (is)

Szombaton a könybemutatós beszélgetésen elhangzott egy mondat a pedagógusokkal kapcsolatban, amiben azt hiszem, sok igazság van. Hogy tulajdonképpen mi a közvélekedés róluk? Kontraszelektáltak, az megy pedagógusnak, akit máshova nem vesznek fel…hiszen ott a legalacsonyabb a ponthatár. És ebben élni azért nem egy felemelő érzés.
Még, ha csak ennyi lenne….de az is része, hogy nem dolgozzuk végig a napot, nem nyolcórás a munkanapunk, nem negyvenórás a munkahetünk…na és a szünetek! Ugye megvan még a vicc, hogy három dologért megyünk pedagógusnak, a júniusért, júliusért, augusztusért. Szóval, egy lusta, élősködő és ostoba, az értelmiségi létet mímelő emberek vagyunk. Ezt hangoztatják jó ideje, az utóbbi időben egyre hangosabban, döntéshozói szintről tudatosan építve. Sőt, lelketlenek is, hiszen még tüntetéssel is gátoljuk a gyerekek fejlődését. Nem fogadjuk el a tőlünk okosabb, nemzetibb, keresztényebb és felelősségteljesebb vezetők útmutatását, nem azt és nem úgy akarunk tanítani, ahogy ők azt diktálják. Azt képzeljük, a tanítás feljogosít minket véleményformálásra, és világlátásra akarjuk okítani a gyerekeket, ahelyett, hogy arra tanítanánk, hogyan kell gondolkodás nélkül elfogadni és végrehajtani mindent. Micsoda rettenetes emberek vagyunk!

Eddig bűnbakok voltunk, nem értünk el a„mérvadó szakmai körök”-ig. Minket meg lehetett osztani, el lehetett hallgattatni, meg lehetett fenyegetni, alázni, nevetségessé lehetett tenni… most pedig ki lehet rúgni is. Lesz itt rend! Most majd megmutatják, hogy erőből menni fog, még jobban. Hiszen így majd el lehet fojtani a hangokat, el lehet tiporni embereket, és majd megy minden úgy, ahogy azt valakik elgondolták. Mert ugye, régen is voltak nehézségek, mégis meddig jutottak a most döntési helyzetben levők… Régen bezzeg voltak igazi pedagógusok. Akik elbírtak akár 40 gyerekkel is, összevont osztályban…és mind megtanult olvasni rendesen. Nem úgy, mint most. Jó, engedték a körmöst is, amit érdemes is megfontolni újra.

Színezhetném még ezt a képet, ironikusan, vagy kevésbé, de talán nem kell. Az igazi baj az, hogy úgy tűnik, a pedagógusok zöme ezt el tudja fogadni. Nem önmagának akar megfelelni, nem a pedagóguspálya eszményének, annak a hivatásnak, amit akkor élt át, mikor először sikerült egy egész osztálynyi gyerek érdeklődését felkelteni, és sikerrel megtanítani nekik valamit… Ugye megvan még ez az érzés? De nem ez van, hanem az elvárásnak akar megfelelni, a belesimuló viselkedésnek, a vissza nem kérdezésnek, a fejet hajtó beletörődésnek.

Csak az a baj, hogy most még sokan azt hiszik, a fejet meghajtani elég. De később a gerincnek is hajolnia kell. Mert ennek így nem lesz vége. Nem így lesz vége.

Szombaton odajött hozzám egy kedves hölgy a Millenárison. Azt mondta, hogy ő egy pályaelhagyó pedagógus, de nem maga miatt szólított meg, hanem az unokahúga miatt. Akit nem tud lebeszélni arról, hogy pedagógus legyen. Aki tele van tervekkel, ötletekkel, és ő nagyon félti. Félti a kudarctól, a kiégéstől, ettől az egésztől. És segítenék neki?
Azt mondtam, ne beszélje le… mert mi lesz velünk, ha az ilyen fiatalokat is elveszítjük? Persze értettem én, hogy kellenek a példák. De vajon jó példák vagyunk ma? Mi, ma is tanító pedagógusok? Számot tudunk-e vetni magunkkal a mai rendszerben? Meddig mondjuk, hogy hallgatunk, mert semmi értelme? Meddig hagyjuk magukra azokat, akik kiállnak és hangosak, a csendben maradók helyett is?

Én nem érzem magam kontraszelektáltnak. Hivatásomnak érzem azt, amit csinálok. És ki merem mondani, hogy ez az iskolarendszer nem jó. Sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem a szülőknek. Senkinek.

Ki merem mondani. Nem halkan, és nemcsak itthon.
De nem (én sem) helyettetek, hanem veletek szeretném.

„NE GONDOLJUK AZT, HOGY EZEKNEK A KIRÚGÁSOKNAK NEM LESZ FOLYTATÁSA”

24.HU / VIDEÓ
Szerzők: BÁNSZEGI REBEKA, BICSÁK BOGLÁRKA, DÉKÁNY LÁSZLÓ
2022.10.03.


Fekete kisbusszal hozták a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának felmondását; a többi tanárt is kirúgással fenyegetik, ha újból sztrájkolnának – a többi között ezeket mondták a 24.hu-nak a hétfőn előbb az iskolánál demonstráló, majd petícióval a Belügyminisztériumig vonuló és ott az ügyfélszolgálatig jutó szülők, diákok, tanárok és szimpatizánsok, akiket egész nap videóval követtünk.


 

A KÖLCSEY IGAZGATÓJA: MIKÖZBEN A DIÁKOK TANULÁSHOZ VALÓ JOGÁRA HIVATKOZNAK, MEGFOSZTJÁK ŐKET A TANÁRAIKTÓL

TELEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2022.10.04.


A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ súlyosan megsértette a diákjaik tanuláshoz való jogát azzal, hogy azonnali hatállyal elbocsátották az iskola öt tanárát, akik korábban részt vettek a polgári engedetlenségben.

Facebook-bejegyzésében Fazekas Csaba azt írta, az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások voltak az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. „Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának” – írta az igazgató, aki szerint a döntéshozók a cselekedetükkel csak még tovább súlyosbították a tanárhiány problémáját.

„Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátra lévő óráit kockáztatják.”

A Kölcsey igazgatója szerint van olyan érettségiző tanulójuk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke is volt. Fazekas a posztban méltatja kollégáit, akiket a tankerület elbocsátott...MÁTÉ GÁBORNAK NEM EZ VOLT ÉLETE ALAKÍTÁSA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.03.


A többfelvonásos színmű mélypontjához érkeztünk el a mai napon.

Az első felvonásban kiderült, hogy a Junor Prima-díjra felterjesztett Vilmányi Benettnek a díj átadása előtt valaki szólt, hogy beszédében ne politizáljon, amire a fiatal színész, aki élt volna a véleménynyilvánítás Alaptörvényben foglalt jogával, méltán felháborodott, s a díjat nem vette át.

A második felvonásban huszonöt korábbi Junior Prima-díjas közös levelet intézett fiatal kollégájukhoz, amelyben annak adtak hangot, hogy a szervezők részéről megfogalmazott kérés, miszerint a nyertesek köszönő beszédeikben ne adjanak hangot politikai véleményüknek, valójában a díj függetlenségét és szakmai hitelességét szolgálta, mintha egy díj függetlenségét és szakmai hitelességét nem az határozná meg, hogy a díjat kiosztó grémium milyen szakmai megfontolások alapján hozta meg döntését, valamint az, hogy a díjazott – akárki legyen is az illető – magától értetődő módon elmondhatja véleményét, hanem kizárólag az, hogy a szervezők utasítására a díjazott csendben marad, s véleményét, gondolatát – bármi legyen is az – engedelmesen elhallgatja. (A levél megfogalmazója és a levél aláírói szégyellhetik magukat!)

És most következett a harmadik felvonás, a teljes mélypont. Fiala János beszélgetős műsorában Máté Gábor, a díjat odaítélő grémium egyik tagja elmondta, hogy mennyire feldühítette Vilmányi döntése, mert sokan vannak, akiknek jól jött volna a díjjal járó kétmillió forint, így viszont azzal, hogy Vilmányi nem vette át a díjat, s a vele járó pénzjutalmat, valójában 64 másik társát fosztotta meg a kétmillió forinttól.

Máté Gábor egyszerre téved, igen súlyosan, s egyszerre nem tisztességes, ugyancsak igen súlyosan. Egyrészt Vilmányi nem a díjra nem javasolt 64 társát fosztotta meg a kétmillió forinttól, hanem kizárólag a díjra jelölt önmagát, és ez nagyon nem mindegy. Másfelől a pénzjutalomról egyedül a díjazottnak van joga beszélni: ha akarja, elmondhatja, hogy mennyi pénzjutalommal járt a díj, vagy ha akarja, elmondhatja, hogy mekkora összegről mondott le, amikor nem fogadta el a díjat. Ám egy „hiteles” és „független” szakmai díj esetében a pénz semmi más, csak jutalom csupán, ami persze jól jön, de a díj valódi rangját – ha az tényleg szakmailag „hiteles” - nem a végösszeg teszi. Máté Gábor manipulatív álláspontja csak arra volt jó, hogy az amúgy is ezer sebből vérző és számtalan törésvonallal barázdált színházi életet egy újabb lövészárokkal gazdagítsa, s fiatal színészeket állítson szembe egymással: az ő szavára ugyanis mostantól 64 színész érzi majd úgy, hogy Vilmányi épp az ő zsebéből emelte ki a kétmillió forintot. Ráadásul az ok-okozatiság (amit egy színésznek, rendezőnek alapból illene szem előtt tartania) nem áll meg! Vilmányi ugyanis nem azért fogadta el a díjat, hogy majd az átadáson jól visszautasítsa azt, hanem elfogadta, s épp ezért kísérte el őt az átadásra az édesanyja és nagymamája. Ám amikor kiderült a helyszínen, hogy véleményének, gondolatainak elmondásában korlátozni kívánják, akkor utasította vissza a díjat. Édesanyát és nagymamát díjak átadásra szokás elhívni, előre megfontolt visszautasításra aligha.

Végezetül: Máté Gábor tanár is, vagyis pedagógus. Ha Vilmányi döntésével nem értett egyet, joga és talán még kötelessége is lett volna elmondani annak okát a fiatal színésznek. Kettesben, pedagógiai szándékkal. És meghallgatni a fiatal pályatárs álláspontját, kettesben, ugyancsak pedagógiai szándékkal. A véleményeket ütköztetni, szintén pedagógiai szándékkal, amelyből – horribile dictu - akár még Máté Gábor is tanulhatott volna. De kijátszani fiatal, pályájuk elején tartó kollégákat egymással szemben nem pedagógia, hanem tisztességtelenség és manipulatív önigazolás.

És mit jelent Máté Gábor dühe? Miért e fenyegetően drámai bejelentés? Vajon milyen következményekkel számolhat a továbbiakban a puvoárral még aligha rendelkező fiatal színész a tekintélyes színidirektorral szemben?

Azt pedig már legszívesebben meg sem hallaná az ember, amikor a kínos önigazolásba belegabalyodott Máté Gábor szóvá teszi Vilmányi öltözetét. Meg azt, hogy Vilmányi pályája nem volt egyenesen ívelő, volt valamilyen kitérő benne. Mindezek miért fontosak egy szakmai díjazott esetében, s mennyiben tartoznak ezek, ebben a kontextusban, a nagyérdeműre?

Máté Gábornak nem ez volt élete alakítása.

„A MI KIRÚGÁSUNK EGY ÜZENET A TÖBBIEK SZÁMÁRA, DE REMÉLEM, HOGY CSAK OLAJ LESZ A TŰZRE”

444.HU / VIDEÓ
Szerzők: SZÁSZ ZSÓFI, KAUFMANN BALÁZS
2022.10.04.- Pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, amiért részt vettek a polgári engedetlenségben. Értük tüntettek hétfő reggel az iskolánál.

- Videóriportunkban Palya Tamást, az egyik elbocsátott tanárt otthonából kísértük el az intézményhez, ahova aznap ment be utoljára.

- Egy másik engedetlenkedő, Törley Katalin sorsa pedig péntek óta a tankerület kezében lebeg - mivel nem volt bent aznap, mikor a többieknek felmondtak, postázzák a felmondását, addig pedig nem hajlandóak tájékoztatni arról, van-e még munkája.

ÉRDEMI TÁRGYALÁST KÖVETELNEK A TANÁROK AZ OKTATÁSÜGY VÁLSÁGKEZELÉSÉRE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.04.


„A pedagógustársadalom nem csak a saját egzisztenciájáért áll ki, ezt a küzdelmet a diákok és a szülők érdekében is vívják.” Így kommentálta Fábry Béla, volt történelem tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) alelnöke az oktatásügyben most zajló eseményeket Gábor György vallásfilozófus szerint „a helyzet az, hogy ezek a gengszterek – a miniszterelnöktől a rendőrminiszteren át a fegyverhordozókig – nem az oktatási rendszert teszik tönkre, azt már rég lenullázták, hanem mindannyiunk gyermekeinek és unokáinak esélyét, jelenét és jövőjét. Egy életre”.


Az oktatási kormányzat és a pedagógusok között most háború zajlik – véli a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke. Fábry Béla úgy látja, a pedagógustársadalom küzd a tisztességes bérért és az oktatás körülményeinek javításáért, amivel egyébként a diákok és a szülők jogaiért is küzd. Nem arról van szó, hogy a pedagógustársadalom csak a saját egzisztenciájáért áll ki, ez a küzdelem a diákok és a szülők érdekében is zajlik. A kölcseys tanárok polgári engedetlenség miatti kirúgásával kapcsolatban a volt történelemtanár azt mondta, „Ha Maruzsa államtitkár a pedagógusokhoz írt, a sztrájkjogról szóló levelében azzal érvelt, hogy a diákok tanuláshoz való joga sérül a sztrájkkal, akkor most sokkal hangsúlyosabban lehet azt mondani, hogy jelentősen csorbul azoknak a diákoknak a tanuláshoz való joga, akiknek a tanárait az érettségi évében bosszúból eltávolították, megfosztották őket a munkájuktól”

Mindehhez hozzátette: az oktatási kormányzat most szemmel láthatóan nem akar tárgyalni a pedagógusokkal, mellőz minden tárgyalási lehetőséget és eszközt. Adminisztratív megoldással, a rendőrállam eszményeinek megfelelően, próbálja megtartani az iskolákban a fegyelmet. Durván és erőszakosan meg akarja fegyelmezni a pedagógusokat, de az ostor végső soron a gyerekeken és rajtuk keresztül a szülőkön csattan...

KÖVÉR: A TISZTESSÉGES PEDAGÓGUSOK NEM A FIZETÉSÜKTŐL TESZIK FÜGGŐVÉ A TELJESÍTMÉNYÜKET – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa-válogatás
2022.10.04.Mennyi is a házelnök úr fizuja?

Márciusban akkora fizetésemelést kapott, mely összeg meghaladja egy pedagógus havi átlagbérét. Ezzel bruttó 3,6 millió forintra emelkedett a havi illetménye.

Kövérnek az Aranybulláról is Brüsszel jutott az eszébe

Azt ne firtassuk, hogy mi jut az eszünkbe Kövérről.

“Olyan sebességgel zajlik Magyarországon az oligarchásodás, amit még sehol máshol nem láttunk”

Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják.

Már az első félévben 200 milliárdos veszteséget halmoztak fel Matolcsyék, és az év végére ez többszörösére hízhat

Több száz milliárdba kerül az adófizetőknek a jegybank tevékenysége.

Mindeközben:

Bányacéget vett Mészáros Lőrinc veje

Míg Orbán Viktor édesapjának bányászati érdekeltségei és az Eurobánya Kft. között: az előbbiek jelentős profitot tudnak termelni, utóbbi lényegében veszteségesnek tekinthető. Ennek ellenére is potenciált láthattak a cégben Homlok Zsolték.

A Fradi támogatására azért futotta a félévet 81 milliárdos veszteséggel záró MVM-nek

Kubatov Gábor szerint a Fradi támogatása teljesen normális dolog és a klub sikereinek nincs köze a közpénz-milliárdokhoz. A puding próbája az evés: vegyék el tőlük a lóvét, azt’ lássuk!

110 embert küldenek el Miskolcon, mert bezárnak a fürdők

Először minden nyugdíjast elküldtek…

A világ egyik legmagasabb adójával sújtja az Orbán-kormány a minimálbéreseket

A kabinet családbarátsága is erősen megkérdőjelezhető, miközben a leggazdagabbakkal igen kesztyűs kézzel bánik.

Az első hétből hat oldalon látható a győri fideszes polgármester az önkormányzati magazinban

Úgy tűnik, kell az imázsépítés (Győri Ipari Park bővítése)… A LED-csereprogram október 6-án indul Győrben: az országban egyedülálló módon itt egy külön ünnepség keretében kell majd átvenni a polgármestertől a fényforrásokat…

A végére egy jó hír:

Elhalasztják a szegedi Horthy-emléktábla avatását

Azért azt az indoklást érdemes elolvasni… (Azt csak nem mondhatják a híveknek, hogy nem lesz emléktábla.)

NEMZETI MÁTRAI SPORT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.04.


Állami tulajdonba vonta (hárommilliárdért megvette) Nagy M. gazdasági miniszter Orbán kedvenc lapját, a Nemzeti Sportot. Azzal a hazugsággal, hogy értékmegőrzést végeznek benne és rajta, jelentsen ez bármit is, illetve, hogy a lap el tudja látni közszolgálati feladatait. Jelentkezhetne nálam az a fideszcsicska, aki el tudja magyarázni egy sportnapilap közszolgálati feladatait, hacsak nem az volna az, hogy a reggeli abált szalonnája mellé ezt szokta forgatni Orbán, ezt viszi magával vonatutakra a hátizsákja mellé, és ezt olvasgatja az erkélyén is. Ami lap ennyi sok feladatot ellát, azért hárommilliárd aprópénz, még ezekben a vészterhes időkben is. Tudni kell mik a fontos dolgok, és őméltósága kedvenc újságja az.

Nem kötözködésileg, de annak idején ez a lap ingyen került a KESMA birtokába, mert olyan jó fej volt a tulajdonosa. Azt szeretnénk tudni, most miért nem tudott hasonképp ingyen az államhoz jutni, amikor a magyarok nagy része megfagyni készül. Ezen a ponton felsír egy Mátrai Erőmű, ami szintén addig váltogatta a tulajdonosát, hogy a végén a Mészáros járjon jól, de ki emlékszik már arra. Például én. Ez a tulajdonosváltás azon kívül, hogy egy kis ingyen(köz)pénz forogjon és jusson megfelelő helyre, teljesen felesleges volt, az NS főszerkesztője, a Szöllősi György nevű eddig is Orbán seggéből nézegetett ki, ezután is onnan fog. Így voltaképp a lopáson kívül semmi érdemleges nem történt.

Ez meg már szót sem érdemel, mert ez az életünk. Ilyen sportos nap volt tegnap egyébként, Menczer államtitkár is megmutatta az éles eszét és érdes nyelvét, azt hiszem jobb lesz minden külön értesítés helyett idézni őt, mert azt a tökélyt, amit ő delirálni tud, ember el nem éri soha. „Magyarország egy olyan ország, amelynek ismét van futballja.” – tudtuk meg, illetve még azt is – „Sikeres a nemzeti csapatunk, láthatjuk a teltházas stadionokat és az ünneplő tömegeket…” – Ez bővebben előadva Orbán „Na, ugye” felböfögése, amikor egy válogatott győzelem után azt akarta tudatosítani a talpasokkal, hogy megérte az összes stadion, és a futballba pumpált számolatlan milliárdok. Körbeérnek a dolgok...

GAZPROMTÓL KAPOTT SEGÍTSÉG, Z GENERÁCIÓS ALKALMAZOTTAK ÉS KISTEHERAUTÓRA VÁGYÓ VASAZÓ - GAZDASÁGI SZTORIK ÖT PERCBEN

G7.HU / REGGEL
Szerző: FABÓK BÁLINT
2022.10.04.


Két hete indult el G7 Reggel néven az új hírlevelünk, amely heti háromszor (kedd, csütörtök és szombat) reggel jelenik meg.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig az alábbiak szerint néz ki:G7 Reggel
2022. október 4. | Gazdasági sztorik öt percben

A mai részben írunk az üzlet miatt együttműködő drogkartellekről, sürgősként jellemzett egészségügyi reformról, a Gazpromtól kapott segítségről, Z generációs alkalmazottakról és egy Fejér megyei vasazóról.