2016. január 25., hétfő

A TERRORTÜNTETÉS KUDARCÁRA

EURÓPA KÁVÉZÓ
Szerző: Európa Kávézó
2016.01.25.


A Kávézóban csendesen ültünk és vártuk, hogy mi lesz a MOMA által meghirdetett tüntetéssel. Nem akartunk előzetesen állást foglalni, nem akartunk a kákán is csomót kereső brigád szerepébe kényszerülni, de aggódtunk, és sajnos igazunk lett. Ez a rendezvény többet ártott, mint használt a demokratikus ellenzéknek.
Több baj is volt ezzel a demonstrációval. Az egyik, hogy nem így kellett volna meghirdetni.
Ha Bokros Lajos valóban szükségállapotot vizionál és aggódik az orbáni terror intézményesítése miatt, akkor nem meghirdet egyedül egy tüntetést, hanem megkeresi a többieket, hogy közös kiállást javasol.
Egyúttal szónokokat is hív a többi, az övénél jelentősebb támogatottságú párttól, megkeresi az éppen szervezkedő pedagógusokat, orvosokat, nem akarnak-e ők is megszólalni az ügyben. De Bokros nem így döntött.
Fura is volt, hogy egyre nagyobb nyomást próbáltak gyakorolni a két mérhető támogatottságú ellenzéki pártra, az MSZP-re és a DK-ra, hogy küldjék el tagjaikat, szimpatizánsaikat egy másik párt rendezvényére, ahol ők amúgy nem kapnak lehetőséget. A kisebbek deklarálták a támogatást, de mögöttük emberek nincsenek. 

ITT OLVASHATÓ

NAPI ÉRDEKES 142

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM
Szerző: J Tom
2016.01.241989. Tengerészkadétok tisztelegnek Anatolij Golimbjevszkom, a háborús veterán előtt LeningrádbanITT LÁTHATÓ

ÜBÜ KIRÁLY VÉSZHELYZETE

HVG ONLINE
Szerző: Seres László
2016.01.25.


A "terrorveszélyhelyzet" abban különbözik az Orbán-kormány rendes, napi működésétől, hogy külön fel kell hívni rá a figyelmünket, különben nem vennénk észre.

"Ha a több kormányzat a válasz, akkor a kérdés nagyon ostoba volt." (Ronald Reagan)
 
Lassan két hete annak, hogy a Párt előállt az elhíresült hatodik alkotmánymódosítási ötletével, de még mindig nem tudjuk, pontosan miért is van rá szükség. "Mi a Fidesz válasza az ellenzéki kritikákra, hogy az alkotmánymódosítással teljhatalmat akarnak?" – kérdezi a Magyar Idők Gulyás Gergelyt. A válasz: "Erről szó sincs." A megnyugtató első mondat után még következnek hasonlóan megnyugtató mondatok, de a legmegnyugtatóbb választ mégis Simicskó István honvédelmi miniszter produkálta az ATV kérdésére, hogy "terrorveszélyhelyzet" esetén lapokat is betiltanának-e: "De miért tennénk mindezt?".
 
Hasonlókat hallunk tehát, mint amikor néhány éve a média megrendszabályozása volt napirenden: mi valójában soha nem élnénk azokkal a jogosítványokkal, amikről döntöttünk. Megszavazzuk magunknak hatvan (kompromisszum: harminc) napra a szabadság és a demokrácia totális kiiktatását, de valójában csak azért, hogy meglegyen, pont belefér a Gucci táskába, miért, ki nem vett még könyvet azért, mert hiányzott a polcról, aztán bele se nézett? Egy totális rendkívüli állapot mindig jó a háznál, biztonságot, megnyugvást okoz; na, most tolja ide a képét az a migráns...
 

RÉSZÜNK CSAK AZ ÁRNY - A NER KÖZOKTATÁSI CSŐDJE

MAGYAR NARANCS PUBLICISZTIKA
Szerző: Világi Mariann
2016.01.24.


Az esélyegyenlőség a rendszeralkotók számára azonos a széklábak gyártásával, azonos méretben, színben és formában.

…Ő az erő, tudás, gyönyör egésze,
Részünk csak az árny, mellyet ránk vetett, …
…Im, a teremtés béfejezve már,
S az Úr mindentől, mit lehelni enged,
Méltó adót szent zsámolyára vár.

(Madách Imre)

Be van fejezve a nagy mű, igen. És nem működik. Sokasodó és nyílt jelei vannak az aktív ellenállásnak. A NER közoktatási rendszere viszont zárt és egységes. A teremtés egésze befejeztetett. Ebben a tanévben már minden eleme, a teljes „gyártósor” elkezdett működni. Selejtképessége viszont egyre látványosabb.

A szereplők már nemcsak a rendeleteket, a minősítési indikátorokat, a személytelen hivatalok utasításait fürkészik, alkalmazkodnak a rendszer egyes darabjaihoz, hanem valós időben és térben, naponta élik át a teljes teremtett világot, és azt tapasztalják, hogy tanári működésük ellehetetlenült.

A fő eszme; a központi vezérlés és ellenőrzés, a merev tanterv, a tanmenetek, az
egyentankönyvek, a tanárok, tanfelügyelők, minősítő szakértők, intézményvezetők, igazgatók létének, munkájának papírformák szerinti beszabályozása. A minden ízében kiteljesült közoktatási rendszer minden téren kiiktatta a választási lehetőségeket, egyebek mellett a gyermekekhez, a tanulási-tanítási helyzetekhez történő szakszerű alkalmazkodást. Nincsenek kitérési pontok. Olyan az egész, mint egy zárt rendszerű gyártósor, amin ha egy művelet beindul, vele mozdul a többi is...

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY ÉRTÉKELÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.01.24.


Valamikor a baloldali liberálisok még tudták, hogy Orbán úgynevezett évértékelő beszéde a demokrácia keretein kívül esik. Az amerikai elnökök évértékelő beszédeit majmolta, annak demokratikus tartalma nélkül. A State of Union (a hivatalban levő elnök beszéde) az amerikai alkotmány része, amely nem saját híveinek, hanem a Kongresszusnak szól. Amikor Orbán elkezdte ennek balkáni utánzatát, akkor kivitte a parlament falai közül és a demokratikus ellenőrzés alól az „éves beszédet”. Ez már a későbbi diktátor megnyilvánulása, amelyben semmibe vette a parlamentet és a demokratikus kereteket.

Már maga az évértékelő beszéd is joggal keltett felháborodást a balliberális oldalon, de amikor Orbán azután is évértékelő beszédeket kezdett tartani, amikor már nem volt miniszterelnök, végképp kiverte a biztosítékot. Nem csupán azért, mert ízléstelen, tolakodó és bugris, hanem azért, mert kifejezte a szélsőjobboldali felfogást, miszerint ő az ország „örökös miniszterelnöke”. Ha éppen nem ő a miniszterelnök, jog szerint akkor is ő, mert ő a haza, a haza pedig nem lehet ellenzékben. Aztán amikor államcsínyt hajtott végre, gondoskodott is arról, hogy a „haza” (vagyis ő maga) soha többé ne legyen ellenzékben. Erről csak a hivatalos ellenzéke nem kíván tudomást venni, és abban a hiedelemben tartja az ország népét, mintha a választásoknak bármi értelme és tétje is lenne, és valaha lehetőségük lenne leváltani a „hazát”.

Aztán a jogos felháborodás alábbhagyott, amikor Gyurcsány elkezdte utánozni Orbánt. Nemcsak miniszterelnökként, hanem azután is, hogy már nem volt miniszterelnök. Ebben a gesztusban szintén kifejeződött valami: egyrészt, hogy Gyurcsány sem demokrata, a hívei sem azok, mert addig nem jó, amit Orbán csinál, amíg Gyurcsány is nem csinálja. Leginkább pedig az igény, hogy Gyurcsány maga is az ország örökös miniszterelnökének tartja magát, aki legfeljebb egy ideig nem kormányoz, de erről az igényéről soha nem mond le. Ő is évet értékel, mint a despota...

ITT OLVASHATÓ

MIT MOND RÓLUNK A KORUNK? MENNYIRE FONTOS, HOGY HÁNY ÉVESEK VAGYUNK? NEMZEDÉKI PROBLÉMÁK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.01.25.


Mit mond rólunk a korunk? Mennyire fontos hány évesek vagyunk? Nemzedéki problémák? Egyáltalán: meddig vagyunk fiatalok és honnan kezdődik az öregség?

Szerencsések azok, akik rendelkeznek rezílienciás képességekkel (magyarul: lelki ellenállóképesség). Ők - mint általában minden problémát -, az öregedési folyamatokat is könnyebben kezelik (belátással, függetlenségük megőrzésével, kapcsolatépítési képességük, kezdeményezőképességük, kreativitásuk,  humorérzékük megőrzésével).

Sokfélék vagyunk:

ITT OLVASHATÓ

A SZÜLŐK IS TEHETNEK A GYERMEKÜKÉRT

ANTIVÍRUS BLOG
Szerző: Csizmazia Darab István (Rambo)
2016.01.25.


A szülőkkel kapcsolatban gyakran azt tapasztaljuk, hogy a technológia, a számítógép és az internet terén sokszor lemaradnak a gyermekeiktől, és emiatt aztán sajnos sokszor nem is tudnak megfelelő segítséget, tanácsot, támogatást adni nekik. Ezúttal azonban szexuális bűnöző letartóztatásában segített egy éber anya, aki 15 éves lánya Facebook partnerei közül szúrta ki az ismeretlen, leveleket írogató idősebb férfit.

Gyanús lett számára, hogy ez az ismeretlen partner már a legelső levelében is meztelen képeket kért, és a személyes találkozási lehetőségről érdeklődött. Egy üzenetben az anya megkérdezte tőle, helló, mennyi idős vagy, és a válasz az volt: 33 éves. Kis netes nyomozással aztán hamar kiderítette, hogy a 33 éves férfi nem túl okosan az igazi nevét használta, ám az igazi meglepetés csak ekkor követezett.

Dennis Williamset ugyanis hat évvel korábban már elítélték, mert kiskorúakról terjesztett szeméremsértő anyagokat, magyarul pedofil tartalmakért. Az aggódó anyuka ezek után
haladéktalanul értesítette a helyi rendőrséget...

ITT OLVASHATÓ

G. FODOR ÉS A GYŰLÖLET

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2016.01.25.


A Fidesz 2002 óta folyamatosan erősödő gyűlöletközösséget tart fenn. Ennek végpontja Bayer Zsolt és G. Fodor Gábor. E szerzők és platformjaik minőségéről nincs mit mondani, felesleges minden szó, amelyet rájuk veszteget az ember. De a gyűlöletpolitizálásról érdemes beszélni.

G. Fodor Gábor általánosítva és konkrétumok nélkül emberek egyes csoportjait alávalóbbnak tartja másoknál. Erre a hatalomban levő publicista önmagának azt az erkölcsi felmentést adja, hogy az ellenséggel szemben mindent lehet. De nem minden jobboldali ilyen. Mert, aki kommunista, azzal bármit lehet szerinte. Mert, aki mást gondol, ráadásul nagyon mást, mint ő, azzal bármit lehet. Mert, akinek az „oldala” bánt már el bárkivel a másik oldalról méltatlanul, azokkal szemben mindenkivel mindent lehet. De ez, ami nem így van...

ITT OLVASHATÓ

ÉLESEDIK A FIDESZES BELHARC: GULYÁS GERGELY SZERINT ORBÁN NEM JÓÍZLÉSŰ EMBER

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.01.25.


A Fidesz is elhatárolódik saját habonyista nyaloncától. Ez azért elmondható, ha már a párt és a parlament alelnöke, Gulyás Gergely is azt írta, hogy
A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jóízlésű embernek a 888hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé.
Ebből viszont egy érdekes dolog következik. Ha ugyanis Gulyás szerint jóízlésű embernek a 888-hoz nem lehet köze, és tudjuk azt is, hogy az Orbán-kormány, maga Orbán hány ponton kapcsolódik Habonyhoz, a Századvéghez, és a századvégesek által végzett 888-hoz, akkor abból az következik, hogy a miniszterelnöknek nincs jó ízlése. Azaz Gulyás szerint Orbán Viktor nem jóízlésű ember...

ITT OLVASHATÓ

A NETTÓ BUNKÓSÁG LÉTEZIK

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.01.25.


Régen olvastam már olyan gyomorforgató írást, amelyet a G. Fodor Gábor fémjelezte 888.hu közölt le Tóbiás József MSZP-elnök feleségéről. Nem beszélve arról a tényről, hogy teljesen értelmetlen is. Politikai szervilizmus vagy más?

Azt az alpári hangnemet, amelyet Rába Tímea kapcsán engedett meg a portál, talán utoljára egy öreg kisgazdákkal és miépesekkel teli, lepusztult kocsmában lehetett tapasztalni valahol Simagöröngyös térségében, amikor belépett Horn Gyula. No, ez az eset természetesen nem történt meg, bár, ha valaki előrevetíti a jelenlegi ügyet, azt se nagyon hittem volna. Nem csak azért, mert teljesen felesleges egy romokban heverő párt vezetőjébe ilyen módon belerúgni, hanem azért is, mert naiv vagyok. Úgy véltem, hogy van egy szint, aminél nincs lejjebb.

Tegnapig.

Kétségtelen, hogy a jó ízlés nem jár karöltve a politikai kultúrával. Máshol sem, de Magyarországon végképp. Ha az ellenfelet nem tudjuk legyőzni érvekkel, akkor vájkáljunk a magánéletében. Csak az a baj, hogy a nagy erőkkel keresett és végül megtalált moslékban nyakig tunkolva, magunkat is össze fogjuk kenni. Ez történt most, sőt, G. Fodornak sikerült úgy mocskot fröcskölnie, hogy csak ő lett koszos. Rendkívül jól példázza ezt a fideszes Gulyás Gergely nyilvános elhatárolódása....

ITT OLVASHATÓ

DÍJAT VETT MAGÁNAK CSEPEL POLGÁRMESTERE. KÖZPÉNZBŐL.

SZABOLCSBLOG
Szerző: szabolcsblog
2016.01.25.


Nemrég kaptuk a felemelő hírt: Bocskai-díjat kapott Borbély Lénárd. Gratulálok! Mondjuk korábban csak onnan hallottunk erről a díjról, hogy Németh Szilárd is megkapta. Gondolom lehetett az oka, hogy az átadón maga a mester, Németh Szilárd is felszólalt. Meg ugye mégiscsak a Magyar Kultúra Napját ünnepeltük. Utána néztem azért annak is, hogy korábban ki kapta meg ezt a díjat: Naszvadi György (Fideszes államtitkár), egy ottani helytörténész, meg a helyi magyar iskola. Persze Borbély Lénárd szempontjából nem előzmények nélküli a dolog, mert korábban megkapta már a nagyszalontai Pro Urbe-díjat is.
 
A kérdés már csak az: miért kaphatta meg ezt a kitűnő Bocskai-díjat korábban Németh Szilárd, illetve most Borbély Lénárd. Borbély esetében egyszerű a válasz: 498/2015. (X.29.) Kt. Ha valakinek ez nem mondana semmit, akkor ez egy csepeli testületi ülésen született határozat száma. Ezen határozat alapján a csepeli polgármester előterjesztésére 61.750 euró támogatást adtak a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesületnek. Ez elsőre nem tűnik soknak, de ugye magyarul ez 20 millió forintot jelent. Nem is értem, hogy a kommunikációs trükkön kívül miért euróban adták meg az összeget, hiszen egyik helyen sem az euró a hivatalos fizetőeszköz. Innen már nem olyan nehéz megfejteni, hogy vajon Németh Szilárd még polgármestersége idején miért kapott díjat. A válasz csak azért összetettebb, mert négy éves polgármestersége alatt több hasonló döntés is született. Megszavaztatott egyszer például 1 milliót az ottani Fidem Egyesület támogatására (477/2014. (X.10.) Kt.), illetve ugyanezen határozattal beígért még nekik 10 milliót a 2015. évi költségvetés terhére. De korábban adott 590 ezret ugyanennek a nagyszalontai egyesületnek (666/2013. (X. 25.) Kt), illetve további 2 milliót még 2013-ban szintén ennek az egyesületnek (811/2013. (XII.18.)Kt.). De kapott 800 ezret az ottani önkormányzat is, mert a kettős állampolgárság ügyintézéséhez nem volt megfelelő infrastruktúrájuk (246/2011.(III.31.)Kt.), illetve 200 ezret az ottani magyarok Csepelre utaztatására is megszavaztak ugyanezen határozattal, hogy le tudják tenni az állampolgársági esküt. Csepelen. Ezek szerint a pár kilométerre lévő magyarországi településeken már zsenánt lett volna esküdni. Legalábbis Németh Szilárd szerint...
 

HA ÉN TÓBIÁS JÓZSEF LENNÉK...

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2016.01.25.


A politikában vannak (szükségszerű) határátlépések. Nem általános törvény ez, de számos esetben indokolt. A bátor, a határokat feszegető, a határátlépés felett döntést bátran hozni képes politikus sok esetben sikerre van ítélve. Van, hogy a határátlépés negatív következményekkel jár, ennek ilyen a természete. Mindenesetre a mozgásban lévő, döntéseket hozni tudó és akaró politikusokra szokott emlékezni a kis- vagy nagybetűs történelem. Az ügyintéző vagy döntésképtelen, döntéseket meghozni nem akaró, azokat elodázó politikusokra nem.

Tóbiás József feleségét úgy támadták be a 888.hu elnevezésű online szörnyszülöttön, ami példátlan a magyar médiatörténet szempontjából – újságírás-történetet nehéz lett volna írni ilyen tartalom esetén. A szerző, aki van olyan bátor, hogy „H888R” néven fut – biztos ki lehetne deríteni, ki ő (vagy kellene tudnom), de ilyen minőségű emberek után nem kutatunk egy percig sem, kisváros Budapest ki fog az derülni a cikk megírásának a végére – „jó öreg szoci retropornó felütéssel” indítja a tartalmat, amelyben Tóbiás feleségének, Rába Tímeának a korábbi képeit láthatjuk. Csak a jólneveltség, továbbá az olvasó (és nem utolsó sorban saját magam minimális) tisztelete az, hogy súlyosabban és orvosilag nem minősítem ezt a pubertáskori, binge drinking fogyasztás alatt előálló tartalmat, mindenesetre ezt a megjelenést valaki jóváhagyta. Nem csak átengedte a persze roppant komoly szerkesztőségi szűrőn, hanem még e sorok írásakor – amikor már javában robbantgat a Facebook-ellenzék és a baloldalon túlmutató online sajtó – sem gondolja senki azt, hogy le kellene akár csak szépen, csendben, sunnyogva szedni azt a tartalmat, amely nem csak a női test feletti vizuális elnyomáson, kiárusításon alapszik, hanem olyan verbális tartalmakkal „erősíti” a képet, és olyan vádakat kap Tóbiás, hogy onnan egyenes út vezet ahhoz, hogy Nina lányára érkezzen meg a H888R (igazából ő tényleg ennyi lehet) fantáziája és keresése, hogy abba is akkorát rúgjon amekkorát Tóbiás Józsefbe szán. (Bejegyzésem vállaltan nem foglalkozik a főszerkesztő személyével [igen, hallom, kellene], bár értetlenül állok azelőtt, hogy a politikatudományi munkásság terén a rendszerváltás után az egyik legkimagaslóbbakat alkotó G. Fodor Gábor miért nem korrigál...

...Ami Tóbiás József családjával történt az az a pont, amikor már bizonyos emberekkel találkozván át kell menni az utca túloldalára. Nincs több „helló, hogy vagy”, nincs több „olvastam az előterjesztést, egészen jó, de nyújtunk be módosítót hozzá”, nincs több kattintás, nincs több nincs több. Ha van, akkor teljesen felesleges volt megírni és elolvasni ezt a bejegyzést.

ITT OLVASHATÓ

LÉPJ ÉS NYERJ!

SAKKOZZ MINDENNAP
Szerző: General Ludd
2016.01.25.

Világos indul és tisztet nyer.
ÉVÉRTÉKELŐ HELYETT IDEGLELÉS A BELVÁROS LEGMÉLYÉN - GYURCSÁNY ÉS TONY BLAIR WITCH PROJECT

SPÍLER BLOG
Szerző: Original Spíler
2016.01.24. 

Sötét terem, eksztatikus nyugdíjasok hadai, az egykoron Rákosi Mátyás pártjában is tag tiszteletbeli elnök az első sorban. A pódiumon pedig Feri, aki bár papíron évet értékelt, valójában önbizalomtréninget és verbális vudu baba szurkálást láthatott tőle a nagyérdemű. Gyurcsány állapota mindent elárul az erdőben egyre mélyebben eltévedő baloldal 2016-os kilátásairól.
Gyurcsány szombat délutáni évértékelőjét láthatóan a bukott kormányfő környezete sem vette komolyan. Ugyanis egy nappal később még sem a DK honlapján, sem az eseményt közvetítő ATV oldalán nem elérhető a beszéd felvétele vagy leirata. Gyurcsány FB-oldalára viszont feltöltöttek egy Blair Witch Projectet idéző felvételt, amelyen látható, hogy Szabó „BMEG” Zoltán kitüntető figyelmét mintha már a beszéd első másodperceiben elvesztette volna a nagy őszödi varázsló. 
Annak, aki nem látta, röviden össze tudjuk foglalni az Ideglelés-módra improvizált benyomást keltő beszédet: a sötét, ablaktalan, nyomasztó hangulatú DK-díszletek közt Gyurcsány többé-kevésbé folyékonyan orbánozott. Évértékelőhöz képest a „2015”, a „Magyarország”, vagy a „tavaly” szó feltűnően kevésszer fordult elő.  Fletó a végén valamit mondott pártja terveiről is, amiből annyi maradt meg, hogy dániai áramellátás, helyre kell hozni a gazdaságot, Hajdu Lacit nagyon szeretik Újpalotán. Mindazonáltal Gyurcsány unalmas töménységű negatív jelzői sokkal inkább a terem borzalmas szomorúságát írták le, mintsem az ország valós helyzetét.


SOROS GYÖRGY KOMMUNISTA?

SZÁJHŐSÖK TERE
Szerző: Pogátsa Zoltán 
2016.01.25.

Soros György a magyar közbeszéd leginkább félreértelmezett közszereplője. A migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos viták kapcsán ismét felvetült a tipikus jobboldali toposz, miszerint Soros a magyar ellenzék szekértolója lenne. A valóság azonban, mint oly sokszor, komplikáltabb.
A magyar ellenzék nagy része vagy nyíltan a liberális táborhoz tartozik, vagy baloldaliak képzeli magát, de közben ténylegesen piacpárti, azaz liberális dogmákban hisz. Szinte alig találni olyan magyar közgazdászt az ellenzék környékén, aki ne lenne piaci fundamentalista.

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY: NEM KELLETT VOLNA ELVÁLLALNOM A MINISZTERELNÖKSÉGET

SZÁJHŐSÖK TERE
Szerző: Szirmay Dávid
2016.01.24.


Magyarországnak nem tett jót, hogy két ember is nagyon fiatalon lett kormányfő. Az egyik én vagyok, a másik Orbán Viktor.
- Tavaly a nagy migránshullám idején békés ünneplő tömegnek nevezte a Röszkénél, a lezárt határt áttörő embereket. Azóta kiderült, hogy terroristák is jöttek-mentek a menekültáradatban. Beismeri, hogy alaposan tévedett?
- Nem egy magyart tartóztattak le az elmúlt hónapokban például Angliában, mert bűncselekményt követtek el. Akkor zárják le Angliát minden magyar ember előtt? De hát mi magyarok, többségünkben rendes emberek vagyunk. Nem bűnhődhetünk pár gazember miatt. És őszintén ugyanezt gondolom minden más népről is.

ITT OLVASHATÓ

3000

TUAREG BLOGJA
Szerző: Szabó Gábor
2016.01.25.Pont tízszer annyian voltunk tegnap a Kossuthon, mint a spártaiak anno, azért írtam számmal a címet. Ez hóban-fagyban elég ütős, pláne hogy ez csaknem kétszer annyi, mint az előzetes bejelentkezések száma. Megy is a visítás sokfelé. Helyes.

Valszeg egyébként több volt 3000-nél, de régi olvasóim tudják: inkább mindig alábecslek, hogy bármikor visszakereshetően hitelesek legyenek a számaim.
1800 
bejelentkező volt, volt már olyan tüntetés, amire többen jöttek, mint amennyien jelezték, de ritkaság az ilyesmi, és többnyire azokat a tüntetéseket a médiatolta ezerrel.
Ezt meg 
NEM.
Ez a 
Demokratáknak volt fontos. De tegnap kiderült, hogy nagyonis. És tényleg ott volt mindenki, akik egy összefogás alapjait adhatják.
Gyurcsány persze 
nem, pártjának vezetőségéből sem senki, de tapasztaltuk: senki nem is hiányolta Őket.
Tán
 épp azért voltunk többen, mint a várakozás, mert Ők nem jöttek. Húúúú.
Namost aztán jön majd a szokásos 
Kékfideszes kórusszerte a neten, hogy a DK-t nem lehet kihagyni. Hát persze. De ez a hajó elment. Ugyanis senki nem akarta Őket kihagyni, ám Ők kihagyták magukat. És a JÖVŐT tekintve jobb is ez így.
Egy demokrata összefogásnak ugyanis csak 
terhére van egy kislétszámú, ám agresszívvezérelvű szekta, aminek fő mondanivalójáról, mantraszerűen ismételgetett jelszaváról - összefogás-összefogás-összefogás - épp most derült ki, hogy üres duma. Illetve hogy valójában annyit jelent: hajráfericsakadéká.
Kösz, nem kérjük.
Narancsot se,
Titeket se.ITT OLVASHATÓ

A "TÚL FEHÉR" OSCAR KÉRDÉSE

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.01.24.Sok más téma várja, hogy végre megírjam / befejezzem a postot, de az Oscar sajnos véges ideig aktuális. És azt kell mondjam, ezzel is foglalkozni kell. Az igazság az, hogy a helyzetet többféle nézőpontból lehet nézni. Van aki szerint az akadémia rasszista. Van aki szerint a nagy stúdiók üzletpolitikája a gond. Van aki simán a jó filmeket hiányolja. És van aki összetettebb társadalmi jelenségekről beszél. A valóság azonban a filmipar gyávaságáról szól, arról ami kapcsán mindenképpen meg kell említeni a Saul fia hazai fogadtatását, annak visszásságait is. 
A Saul fia nem tehet róla, hogy ezt a témát már borzasztóan sokan feldolgozták. Arról sem tehet, hogy Sztálin rendszerének haláltáboraiban játszó dráma éppen úgy nem sok van, ahogy a Nankingi mészárlást sem dolgozzák fel sokan. Vagy mondjuk Amerika őslakosai elleni népirtásokat. A kereszténységen belüli gyilkos vallásháborúk kimaradnak. A kicsit szélsőséges néző a "már megint" kapcsán zsidózik egyet, pedig a hasonló témákat elcsépeltté tévő szakemberek, akik miatt a "már megint, túl sok" érzése merül fel és a kínzó hiány más témák feldolgozása után többnyire nem zsidók.
És a magyar zsidócsaládok drámáját bemutató alkotásokból is kimarad, hogy sokan a következő korszakban "osztályellenség" lettek, a következő rendszer is sokuk életére tört, újra kirabolták őket. Újra eljött a megkülönböztetés. Mint arról sem, hogy ma számos esetben nem azért kapnak meg ugyanúgy megkülönböztetést, mert zsidók, hanem mert "Cisz, vallásos, fehér, férfiak". A kollektív bűnösséget kiáltó, vélt elnyomásra valós elnyomással reagáló megkülönböztető politika, az ehhez tartozó családi drámák ma is folytatódnak.
ITT OLVASHATÓ

ELÍTÉLTÉK AZ ASSZONYT IS

VISZKISDOBOZ
Szerző: Viszkisdoboz
2016.01.23.

MARABÚ RAJZA
Lehetetlen helyzet! Ilyen nehéz helyzetben még nem voltam, sem mint jogász, sem mint férj. De kezdjük az elején! Egy januári borús délelőttön levelet hozott a postás. Egy várt levelet, egy váratlan hírrel.
Egyszóval képzelje el, hogy soha nem indult Ön ellen büntetőeljárás. Nem gyanúsították meg, nem vádolták meg az ügyészek. Egy bizonyos bírósági eljárás során fel sem merült az Ön érintettsége, ezért bizonyítási eljárást nem is folytattak le. Részt vett a hallgatóság soraiban a bírósági ítélet kihirdetésén, ahol sem a rendelkező részben, sem az indokolásban Önre vonatkozóan nem hallott semmit.
Aztán csenget a postás és tértivevényes levelet hoz a bíróságtól. A verdikt szerint 8 napja van, hogy fellebbezzen az Önre vonatkozó rendelkezés ellen!

ITT OLVASHATÓ


EGYIPTOM: EGY FORRADALOM ÖRÖKSÉGE

LUMENS BLOG
Szerző. lumens
2016.01.25.


Öt évvel ez előtt kezdődtek azok a tüntetések a kairói Tahrir téren, melyek végül az Egyiptomot közel harminc éven át autoriter módon irányító Hoszni Mubarak lemondásához vezettek. A forradalom többi célja – mint például az ország demokratikus átalakítása – azonban nem valósult meg: az első szabad választásokon győzelmet arató Muhammad Morszitól a hatalmat 2013-ban katonai puccsal átvevő Al-Sziszi tábornok újra autoriter rendszert épített ki, a gazdasági problémákat nem sikerült orvosolni, és időközben az Iszlám Államhoz köthető erők jelentek meg a Sínai-félszigeten.

Hoszni Mubarak 1981-ben került Egyiptom élére, miután az előző elnököt, Anvar Szadatot – egyes pletykák szerint Mubarak utasításárameggyilkolták. Hatalomra kerülése után pozícióját gyorsan megszilárdította, jelentős erőforrásokat fordítva a Állambiztonsági Szolgálat és a Központi Védelmi szolgálat megerősítésére. Szadat meggyilkolása után szükségállapotot rendeltek el: ez egész uralma alatt érvényben volt, leszámítva egy pár hónapos megszakítást a nyolcvanas évek elején.
 
A szükségállapot kiterjesztette a rendőrség jogkörét, felfüggesztette bizonyos alkotmányos jogok gyakorlását, illetve lehetővé tette azt is, hogy korlátlan ideig lehessen előzetesen fogva tartani a vádlottakat. Emellett korlátozta a civil mozgalmak működését, valamint betilthatóvá tett minden kormányellenes tüntetést és mozgalmat. A választásokon Mubarak egészen 2005-ig volt az egyetlen induló, mikor Ajmar Nour jelent meg kihívóként – őt azonban még a szavazás előtt bebörtönözték. A szegényebb néprétegeket az elérhető áron kínált ingatlanok, ruhák, bútorok és gyógyszerek tömegtermelésével próbálta megnyerni magának. A gazdaságot erős kontroll alatt tartotta, a legnagyobb vállalatok saját, illetve klientúrája kezében voltak...
 

CSEPEL ITTAS VEZETŐJE MEGÚSZTA? ÉVFORDULÓS KÉRDÉS, KIJÓZANÍTÓ VALÓSÁG

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.01.25.


Pontosan ma van egy éve annak, hogy Borbély Lénárdot, Csepel fideszes polgármesterét  ittas vezetés miatt rendőrségi eljárás alá vonták! Akik rendszeresen olvassák blogunkat, azok a lapunk jobb oldalán lévő állandó rovatból ezt jól tudják, és most  a 2015. január 25-én történtekre emlékeztet Horváth Gyula is a saját Facebook oldalán, ahol ezt írja:
A vétkes, jó két hét múlva, sajtónyilatkozatban kért elnézést a választóitól, és a maga részéről ezzel az ügyet lezártnak is tekinti!  Az események pedig kezdik azt mutatni, hogy igaza is van!

A képviselő-testületi ülésen ugyanis többször nyújtottam be előterjesztést azért, hogy Borbélynak módja legyen arra, hogy elmondja a valós történetet. Ezt az előterjesztést hol a polgármester nem engedte napirendre venni, hol a Fidesz frakció utasította el.  Ebből következően aztán az ügy elindult a maga öngerjesztő népmesei módján és a történetek számtalan variációját hallani már a kerületben. Az emberek, megalapozott információk híján, híresztelésekre, pletykákra hagyatkozva beszélnek az ügyről. Például:

ITT OLVASHATÓ

A KOBOLD ESETE A BRIT TITKOSSZOLGÁLATTAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.25.


A brit titkosszolgálatok története 1731 szeptemberének első vasárnapján kezdődött. Ezen a napon Robert Walpole miniszterelnök rókavadászaton vett részt Lord Wyatt ingletoni birtokán. Walpole gyűlölte a rókavadászatokat, az egyetlen oka annak, hogy elfogadta Lord Wyatt meghívását az volt, hogy találkozzon egy bizonyos Henry Bournemouth-szal. Bournemouth őrnagyot azzal bízta meg, hogy szervezzen meg egy olyan katonai századot, a Vörös Légiót,  amelynek célja az Old Pretendernek (II. Jakab fiának, James Francis Edward Stuart-nak) szolgálataikat felajánló angol és skót katolikusok leleplezése volt. Ez időtájt Londonnak még igazán komolyan vehető rendőrsége sem volt, azt csak jó negyedszázaddal később alapította meg Henry Fielding a híres író, aki mellesleg gyűlölte Walpole-t, akárcsak Jonathan Swift vagy Alexander Pope és általában azok a brit értelmiségiek, akiket ma talán progresszíveknek neveznének...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZESEK SZÓPÁRBAJA

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.25.


Gulyás felháborodása félrevezető, mert azt sugallja: van, aki megvédje a polgári értékeket.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke január 24-én este ezt tette közzé a Facebookon: „A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jóízlésű embernek a 888hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé.”

Emlékeztetőül: a 888.hu-t az a G. Fodor Gábor jegyzi, feltehetően Fidesz-közeli cégek anyagi támogatásával, aki a kormányzó párttal – Hogy is mondjam csak? – szoros kapcsolatban lévő Századvég stratégiai igazgatójaként ezt bírta nyilatkozni 2015. február 18-án a Magyar Narancsnak:

ITT OLVASHATÓ
 

ÚJ MAGYARÁZAT A BERMUDA HÁROMSZÖG REJTÉLYÉRE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.25.


Hetven év óta a Bermuda-háromszög legendája számos filmrendezőt, írót, újságírót foglalkoztat. A Miami, Puerto Rico és a Bermudák közötti képzeletbeli Atlanti-óceáni zóna, amelyről először Vincent Gaddis újságíró írt, sok hajó és több repülőgép eltűnésének színhelye volt.

Orosz és norvég kutatók, akik foglalkoznak a szibériai Jamal-félszigeten található víznyelőkkel, a „dolinákkal”, úgy tűnik, magyarázatot találtak a jelenségre.

A kutatók szerint azok a tengeralatti lyukak, amelyek az északi sarkkörnél kialakultak a félsziget körül, a Bermuda-háromszög rejtélyére is választ adhatnak: azok a metánbuborékok, amelyeket baktériumok hoznak létre és szilárd formában vannak jelen az üledék alatt, a felmelegedés következtében megolvadnak és ha az üledék enged a gáz nyomásának, a gáz is kiszabadul. Ez egy lyukszerűséget hoz létre az óceánban, ami lehúzza a hajókat a mélybe...

ITT OLVASHATÓ

HÁT AKKOR MOST ITT TARTUNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.24.
 

A hétvége két legjelentősebb rendezvénye a demokratikus oldal részéről Gyurcsány évértékelő beszéde és a Bokros Lajos nevével fémjelzett és általa szervezett tüntetés volt.
Vannak dolgok, melyekről már unalmas beszélni is, az ember csak önmagát ismételgeti, mégsem történik semmi átütő, Őfelsége Demokratikus Ellenzéke egyhelyben toporog, jobb esetben forog, mint Blöki a saját farka után.Talán azoktól kellene indítani, akik csak vannak, de valószínűleg üvegből vannak, mert egyszerűen észrevehetetlenek.Ha legalább olyanok lennének, mint a biztonsági üvegből készített üvegajtó, melynek jelenlétét legalább akkor érzékelni lehet, ha nekimegy az ember - erről a sógornőm tudna mesélni, akinek nemes metszésű orrát egy ilyen üvegajtó plasztikázta, maradandó eredménnyel.
Szép lett, de fájt, ahogy elmesélte.
A Fidesznek nem fáj, mert a baloldali üvegajtón keresztül úgy közlekedik, mint kés a vajban.

Igen, az MSZP-ről beszélek, akik látszólag rendben vannak.
Pozíciók betöltve, a képviselők szilárdan üldögélnek a Paramentben, sok vizet nem zavarnak - tisztelet annak az egy-két szakpolitikusnak, akik szót emelnek területük visszásságai ellen, és van egy-két fiatal, akikben lenne még energia - utóbbiak láthatólag a pártvezetés fékezett habzású utánpótlását képezik.ITT OLVASHATÓ