2019. augusztus 6., kedd

RÁADÁS: HÁROM NAP POKORNY LIÁVAL A TISZA-TAVON

YOUTUBE
Szerző: LJASUK DIMITRY
2019.08.


Sátrazás, úszókunyhó, nyaralóhajó a vadregényes és varázslatos Tisza-tavon. Pokorny Lia volt a vendégem. Íme a Tisza-tó életérzése és csodái.

TARTALOM:
A terv: 0:30,
Halsütő: 02:09,
Az úszókunyhó: 02:31,
A nádas tánca: 04:18,
Kenuzás az esőerdőben: 05:08,
Színház: 06:32,
A piac és Zsóka: 06:55,
Sátor előkészítés 08:42,
Grúber József: 09:57,
Az időgép: 11:53,
Buli a szabadstrandon: 13:29
Sátor, szalonnasütés és a róka: 16:03,
Óhalász és a tündérrózsák: 19:01,
A kulcs: 22:55,
A sziget: 25:01
Vacsora a Tiszán: 28:15
Aranyosi napfelkelte: 31:33,
Rajz és szövegpróba: 32:53,
Tisza-tavi jacuzzi 34:11   „Az egyik leghangulatosabb program a Tisza-tavon az, ha az ember a vízen töltheti az éjszakákat. Éppen ezért egy olyan háromnapos programot terveztem Liának, amiben átélheti a vízparti sátrazás, a hangulatos úszókunyhó és a fényűző nyaralóhajó hangulatát is, azaz legegyszerűbbtől a legkényelmesebbig vezetett utunk.”   A film három szereplője a Tisza-tó, a vendég, Pokorny Lia színésznő és a házigazda Ljasuk Dimitry Megtudhatod, hogy mi is az az úszókunyhó, milyen a civilizációtól távol sátrazni a Tisza-tó közepén, vagy milyen a kényelmes nyaralóhajón egy sziget csücskében éjszakázni. Vízparti történet révén közvetlen kapcsolatban vagyunk a Tiszával, ahogy a virágzó tündérrózsák között úszunk, vagy az amazonasi esőerdőkhöz hasonlítható titkos kis csatornában kenuzunk. Bepillantást kapsz a vidéki kisváros szombatjába, a vízen élő horgász érzéseibe de a szabadstrand éjszakai lüktetésébe is. Tábortűz, szalonnasütés, vagy a halsütés a nyaralóhajón, kinek melyik tetszik jobban – alternatívák az időtöltésre a természetben, a Tisza-tavon.   Ez a film nem a klasszikus riport vagy beszélgetős műsorok tematikáját követi. Nem a nagy monológokról, vagy szakmai beszélgetésekről szól, hanem arról, hogy hogyan érzi magát két ember a természetben. Megmutatja milyen az élményeket megélni, benne lenni és rácsodálkozni. Egyszerű, mert a természetben lenni is az. Bárki lehetne ez a két ember, bárki érezheti magát így a Tisza-tavon...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ


CSAK A CSODÁRA VÁRÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.08.06.


Tudom. Persze. A reményt sosem lehet feladni. Bízni kell a lehetetlenben is, hogy sikerülhet. De valójában tudjuk – mi, két lábbal a földön járók biztosan -, hogy ez az ország elveszett. Nekünk egykori rendszerváltóknak biztosan, és valószínűleg a mi gyerekeinknek is hatalmas munka lesz majd, hogy az ő gyerekeiknek valóban jó és boldog életük legyen. Az ember az életében sok mindent tapasztal. Tapasztalatokat gyűjtöget és a tapasztalataiból tanul. Megtanulja például, hogy a lehetetlent nem erőlteti. Megtanulja, hogy a probléma három csoportba osztható. A megoldható, a majd az idő megoldja, illetve a megoldhatatlan, ergo nem foglalkozunk tovább vele csoportokra. Megtanulja, hogy ha a rosszat erőlteti, az csak még rosszabb lesz, és csak elodázza a megoldást. Valójában már az elején változtatni kell, amikor felmerül, vagy végképp elengedni. Vagy az időre hagyni, és berendezkedni a túlélésre. Alkalmazkodni, felvéve a víz tulajdonságait. Mert.

Ami ma fent van, holnap lent lesz. Ahogy a nap nem süt örökké, a vihar sem tart ki addig. Csillagok születnek és meghalnak, majd újak születnek. Az éjszakát a nappal váltja, a nappal után pedig újra felragyognak a csillagok. A jó dolgok sem maradnak örökké, ahogy a rosszak sem. Az élet minden területen egyensúlyra törekszik. Az ember megpróbálhatja erőszakkal megváltoztatni a törvényt, attól még a törvény létezik. Mert egyedül a törvény örök. Előbb volt, és lesz az ember után is.

Én 1961-ben születtem bele a szocializmusba, a Kádár rendszerbe. 5 évvel ’56 után. Éltem és túléltem. Mint ahogy most is. Tapasztaltam és alkalmazkodtam. Mindig is rendszerellenes voltam. Akkor az a rendszer volt az, ma pedig az orbáni, ami ellen mindig is harcoltam és harcolni fogok. De közben figyeltem, mint ahogy most is. És tanultam, mint ahogy most is. Ezt csak azért írom ide, mert nehéz engem már táncba vinni. Nem dőlök be első látásra senkinek és semminek. Fiatalos hév sincs már bennem, hogy gyerünk, vágjunk bele a bizonytalanba, oszt majd csak lesz valahogy. Nekem ma már kevés az az egyszerű mondat, hogy „Orbán takarodj!” Ma már tudom, a dolgok nem így működnek, hisz így kevés a siker, sok a kudarc. Olyan ez, mint a viccben a bikák esete. Egy fiatal és egy öreg bika áll a domb tetején, és nézik a völgyben legelésző tehéncsordát. Megszólal a fiatal bika: – Szaladjunk le és hágjunk meg egy tehenet. Erre az öreg: – Nem úgy, fiam. Szépen leballagunk, oszt meghágjuk mindet.

Az ország kétfelé szakadt. Igazából mindig is kétfelé volt szakadva, csak most sokkal jobban látszik. Az egyik fele harcol a másik fele ellen. De vajon feltette-e a kérdést magában az uralomra törő, hogy mi lesz Orbán után, és azt hogyan is akarja megvalósítani? Vettem a bátorságot és egy héttel ezelőtt minden pártnak feltettem privátban a kérdésem.

Tisztelt Pártelnök Úr ! Van egy kérdésem. Szeretnék én és még nagyon sok választó választ kapni az ellenzéki pártok vezetőitől, így öntől is, hogy egy kormányváltás után, hogy akarják kivitelezni a Fidesz megbüntetését az ország szétveréséért, mentális lerohasztásáért, az ellopott több ezer milliárd visszaszerzését, és a felelősök börtönbe kerülését? Mert azt már 9. éve halljuk, hogy elég, meg, hogy mi között kellene választanunk, de azt, hogy pontosan mi lesz Orbán leváltása után és hogyan, azt még nem hallottuk. Főleg úgy érdekes a kérdés, ha nem lesz 2/3-os kormányváltás. Hogy akarják kivitelezni a váltást, a működést Orbán után? Szeretnék én és még nagyon sok választó erre a kérdésre világos, tömör, egyértelmű választ kapni.

Válaszát előre is köszönöm!

Czotter József

Még egyik sem válaszolt.

Tudom, nem is fog. Pedig ebből is látni lehetne, hogy bármit is komolyan gondolnának, mert az egyén is fontos lenne nekik. Mert a jövő is fontos lenne nekik. 12, 16, vagy ki tudja hány évnyi Orbán uralom után. Tegyük fel, győz a demokratikus oldal. És? Mit hogyan fog cselekedni? Orbán kezében és a hátországában összpontosul az elrabolt vagyon. Több ezer milliárd. A gazdaság meghatározó része az ő irányítása alatt, kiépített hálózattal. Egy olyan támogató hátországgal, amely rengeteg megfélemlített, gyűlöletre szított, kiszolgáló elméből áll össze. Ez a tábor ma minimum 2 milliós. Biztos vagyok benne, hogy egy bukás után be fogja húzni a kéziféket, mint ahogy tette ezt 2002 után, csak akkor még nem volt akkora ereje, mint most lenne egy bukás után. Azt sem szabad elfelejteni, hogy saját képére írt alkotmánya van, minden 2/3-os törvényekkel bebetonozva, és a kulcsfontosságú intézményekben 9 évre választott káderek ülnek. Majdnem teljesen kiépített orbáni rendszer, és abban teljesen biztos vagyok, hogy szó nélkül ezt nem fogja kiadni a kezéből. Demokratikus úton biztos nem. De tegyük fel, hogy mégis. Demokratikus választáson a demokratikus oldal legyőzi Orbánt. Talán egy fokkal jobb helyzetben lenne ha 2/3-dal sikerülne. De akkor is hatalmas munka lenne mindent helyre állítani újra úgy, hogy közben ott lesz egy ellenzékbe szorult mai hatalom. Mindenki játsszon el a gondolattal, ezt a szabadságot meghagyom mindenkinek, én nem szeretném egyéni vízióimat most ide leírni...

IVÁNYI GÁBOR AZ ÚJ CÉLPONT, LÉT VAGY NEM LÉT A TÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.06.


A CEU, a Széchenyi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia felszámolása után újabb szimbolikus ellenfelet talált az Orbán-rezsim: minden jel szerint Iványi Gábor személye, szolgálata és az általa vezetett intézményrendszer került a NER célkeresztjébe.

A mostani látszólag adminisztrációs támadás Iványi Gábor szociális és karitatív intézményeinek a létét és a működőképességét veszélyezteti. Ha most nem védi meg a nyilvánosság, Iványi Gábornak a tevékenységét meg kell szüntetnie. Annak ellenére akarja az állami gázszolgáltató kikapcsolni a gázt Iványi Gábor intézményeinél, hogy a magyar állam hárommilliárd forinttal tartozik nekik, és bírósági ítélet ellenére nem fizeti ki a tartozását.

A NER törvénytelenül, politikai okokból, és Orbán Viktor bosszúja miatt vette el Iványi Gábor egyházának jogi státuszát. Az Orbán-rendszer a gáz kikapcsolásával a “végső megoldást” célzó támadását indította meg Iványi Gábor egyháza és intézményei ellen. Az antiliberális állam ezúttal a gáz kikapcsolásával és nem bekapcsolásával ítéli halálra a szabadság és az emberség egyik utolsó bázisát.

Orbán az adófizetők milliárdjait “adományozza” külföldi keresztény egyházaknak, de megvonta a jogos támogatást egy olyan magyar keresztény egyháztól, mely rászoruló magyar embereken, hajléktalanokon, hátrányos helyzetű gyerekek ezrein segít, amelynek hitvallásához tartozik a szociális tevékenységek gyakorlása. Törvénytelenül visszatartja magyar és nemzetközi bíróságok által megítélt támogatásokat és kártérítéseket...

HOGYAN LETT VÉGE? A HETI VÁLASZ EGY ÉVVEL EZELŐTTI BEZÁRATÁSÁNAK IGAZ TÖRTÉNETE

HETI VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.08.05.


A frissen kinevezett ügyvezető utasítására egy évvel ezelőtt, 2018. augusztus 3-án szűnt meg a maradék újságírói tevékenység is a Heti Válasz szerkesztőségében. Azt, hogy pontosan hogyan lett vége az ország második legnagyobb közéleti hetilapjának, azóta sem mesélte el senki. Mostanáig.

Olvasóink tudják, hogy csak akkor jövünk elő a Heti Válasz-os múlttal, amikor muszáj. Például amikor az archívum és a márkanév biztonságba helyezésére tett kísérletünk egy nagyobb erőcsoport beavatkozása miatt kudarcot vall – meggyőződésünk, hogy a magyar sajtótörténet e darabkája a köz ügye is. Most nincs rendkívüli helyzet, „csupán” évforduló: tavaly ilyenkor kellett befejeznünk a munkát az előző szerkesztőségünkben. Ezért úgy határoztunk, hogy először és utoljára, részletesen megírjuk az újság bezáratásának történetét. Nem az önsajnáltatás miatt, hanem egyrészt azért, mert máig sokan kérdezik, hogy mi történt pontosan (az imént linkelt cikkben meg is ígértük, hogy erre választ adunk), másrészt azért, mert ügyünknek van rajtunk túlmutató tanulsága. Talán nem is egy.

Az alábbi írás nem szenvtelen tényközlés és nem is 20 újságíró közös nyilatkozata. Egyetlen tanú voltam a sok közül, a történeteket saját feljegyzéseim és persze rengeteg beszélgetés nyomán rekonstruáltam. A szövegezésnél Bódis András segített pontosításokkal, tanácsokkal. A célom az volt, hogy olvasóinknak vagy – ha lehet így fogalmazni – a közvéleménynek, de minimum „a jegyzőkönyvnek” tudomása legyen arról, hogyan lett vége az ország második legnagyobb közéleti hetilapjának...

FIA BARCELONAI MŰTÉTJE VOLT ÉLETE NYARALÁSA

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.08.06.


A fogyatékos gyereket nevelő szülők is élménydús nyarat szeretnének biztosítani családjuknak, de ez jóval több tervezést és erőfeszítést igényel, mint más családokban. Az Abcúgnak négy, különböző mértékben sérült gyereket egyedül nevelő szülő mesélt a nyaralás tapasztalatairól. Akik rendszeresen eljutnak belföldi vagy külföldi nyaralásokra, azoknak a szálláskeresés és a kísérő-segítő megtalálása okozza a legnagyobb fejtörést, mások ilyen nehézségek ellenére is mennének, de anyagi okokból nem tudnak. Nekik jelentenek ugyan némi segítséget az Erzsébet-program fogyatékos emberek számára is elérhető kedvezményes üdülései, de ezeket sem lehet minden évben igénybe venni.

Az élet más területeihez hasonlóan a nyaralás megszervezése és lebonyolítása is sokkal több kihívást jelent a sérült gyereket nevelő szülőknek, mint az átlagos családoknak. És itt nemcsak arra kell gondolni, hogy nagyon nehéz olyan szálláshelyet találni, ami minden szempontból megfelel a gyerek szükségleteinek. Vagy akadálymentes vízpartot, ahol nem kell métereket kézben cipelni a mozgássérült gyerekeket, hogy fürdőzhessenek.

Arra is kell gondolni, hogy az otthontól távol, idegen környezetben sokkal fárasztóbb a sérült gyerekek ellátása, egyedül szinte lehetetlen csinálni. Márpedig nagyon sok fogyatékos gyereket az egyik szülőjük – jellemzően az édesanyjuk – egyedül nevel. A legtöbben közülük már rég elengedték, hogy egy közös nyaralás alkalmával ők is kikapcsolódjanak, a gyerekük mozgatásához, ellátásához viszont segítségre van szükségük.

Akinél egy kísérő-segítő bevonása családon belül megoldható, vagy aki fel tud bérelni valakit, az szerencsés helyzetben van. Aki nem, az sokszor lemond a nyaralásról. Pedig a fogyatékos gyerekeknek is óriási élmény, sőt, még akár az állapotukra is jó hatással van, ha naphosszat vízben pancsolhatnak, vagy új helyeket láthatnak...

ORBÁN BOSSZÚJA MIATT STRASBOURGBA MENNEK IVÁNYI GÁBORÉK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.08.06.


„Ismét az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fogunk fordulni” – közölte a Hírklikkel Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. A MET ezt abban az igazolási kérelemben is jelezte, amelyet a Fővárosi Törvényszék elnökének, Dr. Tatár-Kis Péternek terjesztettek be a napokban, miután a kormány mulasztási hibája miatt (a kormány nem készítette el a szükséges rendeletet) nem tudták tartani a bejegyzett egyházként, illetve nyilvántartásba vett egyházként való nyilvántartáshoz szükséges dokumentumok benyújtásának a határidejét.

Iványi szerint „kijelenthető, hogy tisztességes demokráciában a jogainkat nem halandó személyek pillanatnyi szeszélye, hanem kifogásolhatatlan objektív törvények kell, hogy biztosítsák. Ezért küzdünk tovább, noha a kormány általi sanyargatásaink szinte megoldhatatlan helyzetek elé állítanak minket anyagilag”.

Kizárólag a kényszerítő körülményekre tekintettel – híveink, gyülekezeteink és az intézményeink szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek, idősek és hajléktalanok iránt érzett felelősségtől vezérelve – nyújtjuk be a bejegyzett ill. nyilvántartásba vett egyházi státusz megszerzése iránti ’kérelmet’, megállapítva, hogy az 1981-ben súlyos küzdelmek árán kiharcolt bevett és elismert státuszunkat jogszerűen soha nem veszíthetjük el...

...Ezért kinyilvánítjuk, hogy amint az általunk kezdeményezett jogorvoslati eljárások eredményeképpen, illetve egy esetleges jogszabályváltozás folytán lehetőségünk nyílik rá, tevékenységünket az 1990. évi IV. törvényben biztosítottal egyenértékű egyházi státuszban kívánjuk folytatni” – szögezi le az Iványi Gábor által szignált dokumentum, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy „a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a 2011-es egyházi törvény elfogadásakor és annak minden egyes módosításakor – így a 2019. április 15-én hatályba lépett rendelkezések kihirdetésekor is – számos fórumon, nyilvánosan tiltakozott a meggyőződésünk szerint súlyosan diszkriminatív, a jóhiszeműen szerzett jogainkat sértő és a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel is ellentétes jogszabály ellen. Álláspontunkat az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseivel több alkalommal alátámasztotta”...

REMÉLJÜK EGY NAP KIDERÜL, MI VOLT IGAZ ABBÓL, AMIT ÁLLÍTOTTATOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.06.


Orbán egyik kedvenc eszköze Domokos László, az ÁSZ elnöke interjút adott a Népszavának, amelyben ismételten csak kifejtette, hogy ők a lehető legnagyobb mértékben függetlenek a kormánytól és minden olyan vádat határozottan visszautasítanak, ami ennek az ellenkezőjét állítja. Meg lehetne persze ezt mosolyogni már sokadszorra, azonban már kinek van ehhez kedve? Az ÁSZ kezében óriási fegyver van, amely fegyverrel nem a demokrácia intézményét, hanem Orbán diktatúráját védi. Erről már többször is tanúbizonyságot szerezhettünk, amikor sorozatosan büntette a kormánypártoknak nem tetsző ellenzéki pártokat, akik a büntetés befizetésének következményeként kénytelenek voltak csökkenteni kampányköltéseiket. Az ÁSZ-t a parlament, vagyis lényegében Orbán Viktor ellenőrzi, ezért nem is csoda az, hogy az parancsokat teljesít, nem pedig független szervezetként működik.

A választások közeledtével ismét felértékelődik Domokos szerepe, aki ugyan talán nem olyan fontos eleme a NER-nek, mint mondjuk a mindent elsikáló Polt Péter, azonban szerepe ettől függetlenül még óriási. Ugyanis ha becsülettel elvégezné a munkáját, vélhetően a Fidesz nem költhetne milliárdokat pártkampányra – azt kormányzati tájékoztatásnak álcázva – és nem jutottunk volna el oda, hogy egyszerűen képtelenség felvenni a versenyt Orbánékkal. Az ellenzéki pártoknak jó, ha van 100 millió forintjuk a működésre – ez még egy szerencsés helyzet – miközben a Fidesz milliárdokból gazdálkodik, noha hivatalosan ez persze nem így néz ki. Aki azonban képes megkülönböztetni a Fidesz kampányt a kormánypropagandától, annak én őszintén gratulálok...

JÖNNEK A VÁLASZTÁSOK, A KORMÁNYPÁRTNAK ÚJ ELLENSÉG KELL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.06.A Politico európai kiadása azt elemzi, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság a migránsok, Brüsszel és Soros után új ellenséget nevezett meg: a melegeket. A cikk szerint a kisebbségekkel szembeni gyűlölet szítása nem új dolog az országban, és vélhetően az őszi választásokhoz időzítették a támadást. Említik Magyarországot is, ahol több kormánypárti politikus szintén melegellenes kijelentéseket tett.


A Politico című amerikai hírportál európai kiadása terjedelmes cikket közöl a magyar Csáky Zselykétől, a Freedom House európai és eurázsiai kutatási igazgatójától arról, hogy a lengyel ókonzervatív kormányzó párt, a Jog és Igazságosság, a PiS, amely az elmúlt években úgy igyekezett beállítani Lengyelországot, mint a migránsok, a brüsszeli bürokraták és Soros György zsidó pénzember áldozatát, új ellenséget talált magának: a melegszervezetek közösségét. A PiS, amely szoros kapcsolatot ápol a befolyásos katolikus egyházzal, soha nem volt a melegek jogegyenlőségének a barátja, de ezt a szexuális orientációval kapcsolatos kérdéskört általában nem akarta használni arra, hogy politikai támogatást kovácsoljon magának. Idén tavasszal azonban feltűnt a Wiosna, vagyis Tavasz elnevezésű új, progresszív irányzatú párt, valamint hangsúlyeltolódás következett be a legnagyobb lengyel ellenzéki párton, a Polgári Platformon belül, és ennek nyomán a melegjogok kérdése politikai vitatémává vált. A PiS ráakaszkodott a témára, és kirobbanó hatású melegellenes üzeneteivel forrpontra hevítette a vitát.

A PiS támogatottsága – folytatódik a Politico írása – országszerte magas, ami részben a kormányzó párt családpolitikájának és a nagyvonalú szociális juttatásoknak köszönhető. Áprilisban Lengyelország de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski PiS-vezér olyan kijelentést tett, hogy a melegjogi mozgalom fenyegetést jelent a lengyel identitásra és államiságra nézve. Kaczynski jeladására legkevesebb 30 lengyel város, illetve falu határozatban nyilvánította a települést „a meleg ideológiától mentessé”.

Májusban egy aktivista olyan posztert tervezett, amely Szűz Máriát a feje fölött szivárvány színű dicsfénnyel övezi. Az aktivistát saját lakásán rohanta le és vette őrizetbe a rendőrség. Júliusban egy kormánypárti lap „melegektől mentes övezet” feliratú matricákat terjesztett, néhány nappal azután, hogy Bialystokban kővel, petárdával megtámadták egy pride menet résztvevőit, és több tucat ember megsebesült...


MEGVÁLTÁS, HOGY NEM KELL AZON KATTOGNIA, HOL VAN VÉCÉ

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.08.05.


Magyarországon több ezer daganatos vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedő ember él sztómával. Sokan szégyellik ezt, mert mások azt hiszik, a sztómának szaga van, nem higiénikus. Pedig ez egyáltalán nem igaz, nemrég az Egyenlő Bánásmód Hatóság meg is bírságolt egy gyógyfürdőt, amiért jogtalanul kiparancsolták bélkihelyezéssel élő vendégüket a medencéből. Vannak betegek, akik traumaként élik meg a sztómát, mivel megváltozik a testképük, párjuk elfordulhat tőlük. Mások viszont megváltásnak tekintik az évekig tartó betegeskedés után. 

Becslések szerint Magyarországon körülbelül 13-15 ezren élnek sztómával. Ők azok a betegek, akiknél a bélszakasz bizonyos részét műtéti úton a hasfalon kívülre vezették, így az ürülék az oldalukra erősített, speciálisan kialakított műanyag zsákba távozik. Sok minden indokolhatja a sztóma kialakítását: baleset, valamilyen daganatos megbetegedés (vastag-, végbél- és vékonybélrák) vagy gyulladásos bélbetegség (például Crohn-betegség és colitis).
Nem vagy steril

A bélkivezetéssel élő emberek önsegítő szervezete, a Magyar ILCO Szövetség ifjúsági felelőse, Sasvári Ilona maga is sztómaviselő, Crohn-betegség miatt több mint 20 éve él bélkihelyezéssel. Szerinte sokan szégyellik és titkolják, hogy sztómával élnek, mivel a társadalom szinte semmit sem tud arról, mit jelent ez, sokan azt hiszik, hogy a székletgyűjtő zsáknak szaga van, nem higiénikus. Jól illusztrálja ezt egy nyár elején megjelent hír: az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogerősen elmeszelte az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt, amiért még 2017-ben az egyik fürdőző panaszára kitessékelték a medencéből sztómás vendégüket.

A fürdő közegészségügyi-higiénés és esztétikai szempontokkal indokolta a szolgáltatás megtagadását, a hatóság azonban megállapította, hogy a sztómazsák nem jelent egészségügyi kockázatot, a betegnek ugyanannyi joga volt fürdőzni, mint bármelyik másik, egészséges társának.

Az ILCO Szövetségnél olyan esetekről is tudnak, amikor a munkáltató a sztóma miatt utasította el a jelentkezőt, mondván, “nem vagy steril”. Főleg a kereskedelemben és a vendéglátásban szokott előfordulni az efféle diszkrimináció, számolt be tapasztalatairól Sasvári Ilona, de pont a szégyenérzet miatt ritka, hogy panaszt tegyenek a hatóságoknál. (Az EBH tájékoztatása szerint az agárdi volt az egyetlen eset, amikor sztómabeteg panasszal fordult hozzájuk.)

Régen valóban kezdetlegesek voltak a sztómás segédeszközök, szinte lehetetlen volt velük kimozdulni otthonról. Az elmúlt két évtizedben azonban hatalmas fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a sztómabetegek ma már teljes életet élhetnek: a zsákok teljesen sterilek, lehet velük sportolni, fürdeni, magyarázta Sasvári Ilona.

Külföldön már találni arra példákat, hogy valaki büszkén vállalja a sztómáját. 2014-ben egy 23 éves brit modell, Bethany Townsend posztolt a Facebookra egy képet, amin bikiniben fekszik a napágyon, hasán a sztómazsákkal. A kép hatalmas sajtóvisszhangot kapott, később többen követték a példáját. A Twitteren és az Instagramon több ezer hasonló képet találni GetYourBellyOut hashtaggel...

TÍZ ÉV UTÁN ÉPPEN HOGY VISSZAÉRTEK A MAGYAR BÉREK A VÁLSÁG ELŐTTI SZINTRE

G7.HU
Szerző: HAJDÚ MIKLÓS
2019.08.05.


Elsőre ránézésre nagyon is meggyőzően emelkedtek a magyar átlagbérek az utóbbi években. A KSH múlt heti adatai szerint idén a tavalyi évhez képest 10-11 százalék körül alakul a bérnövekedés, ráadásul a gyakran csak bérrobbanásként emlegetett meredek, tíz százalék körüli növekedési ütem már 2017 óta tart. A megelőző négy évben pedig alig volt infláció, a keresetek viszont emelkedtek, igaz, ekkor még valamivel lassabban.

Jó okkal érezhetjük tehát úgy, hogy az évtized során nagyot javult a magyar életszínvonal, de azért érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 10-12 évben

az euróval szemben több hullámban jócskán leértékelődött a forint, illetve a gazdasági válság éveiben a bérek helyett az árak robbantak nagyot.


A 2008-as válság előtt nagyjából 250 forintos euróárfolyamhoz szokhattunk hozzá, majd kisebb-nagyobb lépésekben 2014-re eljutottunk a néhány évig stabilan 310 forint körüli váltáshoz. A forint lassú leértékelődése 2018-ban folytatódott, aminek következtében az utóbbi két évben már a 320 fölötti árfolyamszinttel kell megbarátkoznunk.

2008 és 2019 között tehát nagyjából 28 százalékkal értékelődött le a forint az euróval szemben, ami főleg a külföldi utazások, vásárlások idején törheti le a növekvő magyar bérekből élők örömét. Az infláció kumulált mértéke pedig meghaladta a 36 százalékot ebben az időszakban, jórészt a 2008 és 2012 között tapasztalt élénk árnövekedés következtében.

A bérekre nézve ez azt jelenti, hogy a kérdéses tizenkét év alatt a teljes állásban alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete bár forintban kifejezve 83 százalékkal nőtt, euróban mérve már csak 43 százalékos az emelkedés. Ha pedig figyelembe vesszük a magyar fizetőeszköz tizenkét évnyi inflációját arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában a harmadával lett magasabb az átlagfizetés...

LENDÜLETESEN KÉSIK A HÁRMAS METRÓ FELÚJÍTÁSA, A MILLIÁRDOK MEG CSAK FOLYNAK A BUSZOS PÓTLÁSRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.08.06.


Viszont legalább a Mészáros-birodalom is megjelent a kapuknál.

Gyakorlatilag egy műszakban folyik a hármas metró déli szakaszának felújítása, az Mfor több helyről is megerősített információja szerint a kivitelező munkásai 7 óra körül jelennek meg az alagútban és legfeljebb délután 5 - ig dolgoznak. Nem csoda, hogy három hónapot csúszott az elsőként felújított északi szakasz átadása, de már a délinek is kinéz ennyi. Pedig ez Budapest egyik legfontosabb közösségi közlekedési eszköze, amellyel munkanapokon átlagosan félmilliónál is többen utaznak. Nem mindegy, mennyi ideig kényszerülnek a pótlóbuszos köztes megoldása az utasok. Ráadásul a pótlóbuszok beállítása jelentős extra kiadást jelent a feladatot ellátó, az önkormányzat- kormány korábbi buszcsatájából vesztesen kikerülő BKV-nak. 

Mindezek fényében érthető, hogy már a BKV kincstári optimizmusa se a régi. Az Mfor-nak küldött válaszukban igen óvatosan fogalmaznak: „ a megújult déli szakasz átadása 2020 végén várható”. Ez máris három hónapos csúszás ahhoz képest, amit Tarlós István mondott az északi szakasz márciusi átadásakor: „a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg”...

VÉDHETETLEN, HOGY AZ ORBÁN-KORMÁNY EGYSZERRE SZÓR PÉNZT A TRIESZTI KIKÖTŐRE ÉS A BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTVONALRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKY GYÖRGY
2019.08.05.


A két beruházás egymás ellenében hathat a jövőben, hasznosságukat pedig már a jelenlegi körülmények között sem lehet igazolni.

Tengeri kikötők hiányában a magyar embernek jószerivel csak Jókai Mór Aranyembere alapján lehet némi fogalma arról, hogy mennyire jelentős hajózási kereskedelme volt az országnak a múlt század elején. A kort, amikor még az ország határait tengerek mosták, sokan dicső időszakként képzelik el, ez a nemzeti nosztalgia pedig most azt követően ébredhetett fel igazán, hogy a kormány júliusban bejelentette: megvásárolta az Olaszországban lévő trieszti kikötő egy részét.

A vásárlás értéke 31 millió euró, azaz átszámítva nagyjából 10,1 milliárd forintba került a terület a magyar adófizetőknek. Azonban az ingatlan erős fejlesztésre szorul, mert ott sem nagy hajó nem tud kikötni, sem megfelelő infrastruktúra, raktárhelyek nem állnak rendelkezésre. A kormány további 30 milliárd forintot tervez elkölteni a 300 méteres partszakasz fejlesztésére.

Ezzel szinte egy időben már előkészítő szakaszba lépett a jelentős kínai hitelből finanszírozott Budapest-Belgrád gyorsvasút megvalósítása, amit nagyjából 750 milliárd forintos keretből tervez megépíteni a kormány. A vasút jelentős részét Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó érdekköre építheti. De mi a a két beruházással a célja az Orbán-kormánynak?

- Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a trieszti kikötő fejlesztését követően a magyar vállalkozások 24 órán belül elérhető tengeri kijárathoz juthatnak, az ottani logisztikai, raktározási tevékenység pedig az államnak is hasznot termelhet.
- A Budapest-Belgrád vasútvonal a kormány korábbi indoklása szerint magyar-szerb-kínai érdek. A kínai fejlesztési tervek (Egy út, egy övezet) arról szólnak, hogy a görög Pireuszba érkező áru vonaton minél gyorsabban legyen szállítható Európa belseje felé.

A közelmúltban Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Keresztes László Lóránt (LMP) országgyűlési képviselők a kormányhoz fordultak a megtérülés kérdését feszegetve. Előbbi politikust az érdekelte, hogy végül kikötőt vagy ipartelepet vásárolt-e a kormány, Keresztes pedig a két kereskedelmi útvonal kihasználtságáról, esetleges egymást kioltó hatásáról érdeklődött...

LAKÓTELEP, TE DRÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.08.06.


Elképesztő tempóban drágulnak a panellakások. Szinte mindenki ezt a még ma is a legolcsóbbnak számító ingatlantípust keresi.

Furcsa helyzeteket teremt a lakáspiacon a megállíthatatlan áremelkedés: ma már néhány vidéki nagyvárosban vagy a külső pesti kerületekben egy családi házénál többet kérnek egy panellakás négyzetméteréért. Négy évvel ezelőtt ez még fordítva volt. Az azóta eltelt időszakban azonban a két ingatlantípus négyzetméterára eltérő sebességgel – a lakótelepi lakásoké 72, míg a családi házaké 14 százalékkal – emelkedett, míg végül néhány településen meg is fordultak az arányok. A panelek ára egyes vidéki városokban ugyanis még ennél is jobban elszabadult. 

 A KSH idei első negyedéves lakáspiaci elemzése szerint a debreceni és a szegedi lakótelepi lakások átlagos négyzetméter-ára például 2015 óta több mint kétszeresére, a miskolci, a pécsi és a székesfehérvári paneleké pedig majdnem a kétszeresére emelkedett. A kijjebb eső pesti és a külső pesti kerületek lakótelepein szintén több mint kétszeres volt az áremelkedés az elmúlt négy évben, a budai lakótelepeken duplázódtak az árak. Ezalatt a budai hegyvidék családi házainak drágulása „csupán” másfélszeres, a főváros többi területén pedig 60–80 százalék közötti volt. Így a fővárosban a pesti külső kerületek családi házainak fajlagos ára lett a legalacsonyabb a lakástípusok közül. A IV., XV., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben átlagosan 384 ezer forintos négyzetméteráron lehet házat venni. Ugyanitt a paneleket viszont már 450 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják...

A JÓMÓDÚAK LAKHATÁSÁT TÁMOGATJA AZ ÁLLAM, A RÁSZORULÓKÉT NEM – INTERJÚ EGY UTCAJOGÁSSZAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.08.06.


A 2010 óta működő Utcajogász Egyesület önkéntesei a szabadidejükben segítenek hajléktalan és lakhatási gondokkal küszködő embereknek. Jogi tanácsokat adnak, beadványokat írnak, peres képviseletet vállalnak ingyen, mert hisznek abban, hogy a szegényeket is megilletik az emberi jogok és a törvény előtti egyenlőség. Minden pénteken kitelepülnek a Blaha Lujza térre, de email-ben és telefonon is elérhetik őket a segítségre szorulók. Az egyesület egyik önkéntes jogászával, Mekler Kingával beszélgettünk a tevékenységükről és a hajléktalanokat büntető törvényről:...

DEVIZASZÁMLA: JÓL NÉZZE MEG, MIT KÍNÁLNAK A BANKOK! - LEHET A LEGOLCSÓBB ÉS A LEGDRÁGÁBB AJÁNLAT IS EGY HELYEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.06.


Mintegy 1200 milliárd forintnak megfelelő deviza hevert az idei év végén a bankoknál, ami 2014 azonos időszakához képest 37 százalékos növekedés. Rossz bankot választva sokat veszíthet, akinek van devizaszámlája. Mutatjuk a friss feltételeket.

Az idei első félév végén – számolta ki az Azénpénzem.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája alapján – körülbelül 1200 milliárd forintnak megfelelő devizát tartott a lakosság a bankoknál folyószámlán, illetve lekötve. Ez az összeg 2014 azonos időszakához képest 37 százalékos növekedés. Azonban nem csak ilyen változás következett be azóta, alaposan átrendeződött a lekötetlen és a lekötött összegek aránya.

Míg ugyanis korábban a folyószámlán hagyott deviza a teljes állománynak még egyharmadát sem tette ki, mostanra már 74 százalék hever lekötetlenül. Nagyjából ugyanaz játszódott tehát le, mint ami a forintbetéteknél és számlapénznél. A bankokat ez egyáltalán nem zavarja, hiszen a lekötetlen pénzre szerintük még a 0,01 százalékos kamatot sem kell kifizetniük. (Az euróra, dollárra vagy svájci frankra fizetett betéti kamatokat itt kalkulálhatja.)

MELYIK AZ IGAZI OTTHON?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.08.06.


A kérdés így, a nyári hazalátogatások (na tessék…) idején talán még gyakrabban merül fel. Szóval vajon az az igazi otthon, ahol felnőttünk vagy ahol most élünk? Szerintem a legtöbb határátkelő egyetért abban, hogy az embernek lehet két otthona, szeretheti mindkettőt. Louise ugyanakkor úgy látja, ezzel az is együtt jár, hogy az embernek „két változata” él majd egymás mellett.

„Amikor visszatértem a karácsonyi ünnepekre Németországból, ahol az előző négy hónapot töltöttem, egy barátom megkérdezte: mikor megyek haza? A haza alatt Németországot értette. A kérdést vádlónak is lehetett venni, hogy az ország, ahol felnőttem, nem az az otthonom többé, ha egyszer elhagytam, hogy már máshol éljek.

Bármely határátkelő azt fogja mondani, hogy lehet két otthonod és szeretheted mindkettőt, de olyan, mintha két verziód lenne. Olyan, mintha a szíved ketté hasadna és egy rész jutna mindkét helyre. Az itteni és az ottani éned, az ottani életed és az, amelyben élsz, bárhol is vagy.

A szülőhazádban mindannak a betetőzése vagy, ami valaha is voltál, az iskolás gyerektől a meg nem értett tinédzseren át a felnőttig. Úgy érezheted, nincs menekülés az egész történettől. A szülőhazádtól távol viszont csupán az vagy, akinek mutatod magad, a múlt nélkül, nem valakinek a gyerekeként vagy testvéreként.

A múltadon, annak tényein nem változtathatsz, de a hozzájuk kapcsolódó érzéseken igen Képlékeny, hogy mi az otthon és hogy mit akarsz tőle. Lehet, hogy névtelenséget keresel, ezért távozol, de a meghittség miatt térsz vissza.

Az élet könnyen válhat e kettősség közötti folyamatos huzavonává: az ember szeretné levetni a múltját (vagy annak egy részét), ugyanakkor szeretné azt is, hogy ismerjék. Sóvárog valami új, más iránt, de közben szereti az ismerősség nyújtotta kényelmet is. Hasonló a helyzet a helyismeret és az újrakezdés esetében is...

ANTON BRUCKNER OLASZ SZIMFÓNIÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: JÓLESZ GYÖRGY
2019.08.02.Anton Bruckner (1824–1896) munkásságát még zenész körökben is szokás úgy megítélni, hogy egysíkú. Hogy aki egy szimfóniáját ismeri, az ismeri az összest. Ez az állítás természetesen nem igaz, még akkor sem, ha tekintetbe vesszük, hogy Beethoven vagy Mahler szimfóniatermése jóval sokszínűbb képet mutat. Izgalmas volna kimutatni, egymástól mennyire eltérő három egyéniség az V., a VI. és a VII. szimfónia, ez azonban másik tanulmány tárgya lehetne. Ám a VI. szimfónia méltó figyelmünkre a tudattalan hatások kutatásánál is.

Az 1881-ben keletkezett mű hangneméül Bruckner a közmegegyezés szerinti egyik legderűsebbet, az A-dúrt választotta, ez Mendelssohn IV. (Olasz) szimfóniájának is a hangneme. Megpróbálunk szemügyre venni néhány furcsa hasonlóságot, esetleg analógiát a két alkotás között
.

Kezdjük egy méretes közhellyel: nincs magában álló művészeti alkotás, az elődök és a kortársak hatása kivédhetetlen. Ez természetesen igaz a zenében is, nincs – mert nem lehet – tökéletesen izolált zenemű, melynek semmi köze ne lenne egyik egyéb zeneműhöz sem. A (kölcsön)hatásokat két csoportra oszthatjuk, a tudatosan vállalt és a tudattalanul munkáló hatások halmazára, de minden esetben közös az új mű születése.

Az első csoport fokozatokban és lehetőségekben felettébb gazdag. Ide tartoznak a különböző átiratok. Ezekről szólva még vitathatóan jogos új műről beszélnünk. Amikor a Chopin-noktürnök vagy Bartók Román népi táncai zongora helyett hegedűn és zongorán vagy kamarazenekaron szólnak, az ilyen átiratokat tekinthetjük – az amúgy dicséretes – népszerűsítő törekvés gyümölcsének, de új műről beszélni túlzás volna. Másrészt, amikor Bach orgonaátiratot készít Vivaldi concertóiból, vagy Ravel nagyzenekarra ülteti át Muszorgszkij zongoraciklusát, az Egy kiállítás képeit, azt már hajlamosak vagyunk új minőségnek, ilyenformán új műnek tekinteni, noha az átdolgozó esetleg egyetlen plusz hangot sem komponált bele az eredetibe, és ki sem hagyott abból.

Más kategória a parafrázis, amikor a szerző az elkölcsönzött témával (rendszerint nem is csak eggyel) szabadon bánik, és megmutatja, mit tud hozzátenni az anyaghoz, illetve mit lehet kihozni a témákból. Ilyenek Liszt operaparafrázisai, de ide sorolhatjuk a Jacques Loussier Trió vagy Michael Schiefel (vagy egy generációval följebbieknek: a Swingle Singers) a jazz világába átjárást biztosító Bach-feldolgozásait is. A diszkrét hivatkozás esete, amikor Bartók a Cantata profanát úgy indítja, hogy a maga képére formálva, de jól fölismerhetően idéz Bach Máté-passiójából.

A másik műre történő hivatkozás természetesen egyidős a zenével. Némi középkori előzménnyel a reneszánszban virágzott ki a cantus firmus (szilárd ének) mise formája, melyben az egyik (rendszerint felső) szólam a felhasznált dallamot énekli, a többi pedig ellenpontozza. A cantus firmus az esetek zömében gregorián dallam volt, de forrásul bármit, akár világi dalt is lehetett választani. A kor egyik legnépszerűbb cantus firmusa a L’ homme armé(A fegyveres) volt, melyről sok minden elmondható, de hogy egy kicsit is áhítatos volna, az bajosan. A cantus firmus-eljárás lényegében a mai napig használatos, de kiemelkedően szép pillanatai hallhatók Bach korálharmonizációiban, korálelőjátékaiban, illetve minden olyan tételében, ahol valami mozgalmasabb zenei anyag fölött kimértebb ritmusban megszólal egy – általában protestáns – korál.

Szintén előfordul Bachnál a paródiamise, illetve a globális önidézet műfaja, amikor – rendszerint az alkotásra fordítható idő szűkössége miatt – nemcsak egy szólamot használunk fel forrásul, hanem teljes tételeket szőröstül-bőröstül, éppen csak a szöveget kicserélve az aktuálisra.

Ugyancsak vitathatatlanul új mű a másik szerző témájára írt variációsorozat; az ilyen művek esetében a témát adó szerző, illetve a téma nem több afféle – esetenként nagyon is megbecsült – apropónál. És még hosszan sorolhatnánk...


ÚJABB MUNKÁCSY-MŰKINCSEKET VÁSÁROLHAT FEL AZ ORBÁN-KORMÁNY

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.08.06.


Egy újabb Munkácsy-gyűjtemény megvásárlását és ennek bemutatása érdekében egy új Munkácsy-múzeum létrehozását tervezi a kormány – derül ki a birtokunkba került, még titkos előterjesztésből. Már javában zajlik az egyeztetés a gyűjtemény tulajdonosával, Pákh Imrével, aki a Golgota eladása után így ismét jól járhat az állami műkincsbiznisszel. Még nem dőlt el az új múzeum helye, de a Várkert Bazár Casino tűnik befutónak. Az ötletet egy nem nyilvános kormánydöntésbe bújtatták volna el, de sikerült előre megtudnunk a részleteit:...

NINCS SZAKORVOS, KÉSZENLÉTET RENDELTEK A SZENT MARGIT KÓRHÁZBAN A GYOMORVÉRZÉSES BETEGEK MIATT

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.08.06.


Az orvoshiány és a nyári szabadságolások különösen nehéz helyzetet teremthetnek a kórházakban. Miután nincs gasztroenterológus az óbudai Szent Margit Kórházban, a főigazgató augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendelt el, hogy az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket el tudják látni. 

Az Index birtokába jutott főigazgatói körlevél szerint miután a kórházban nincs gasztroenterológiai szakorvos, augusztus 1-től új eljárásrendet vezetnek be a gasztrointesztinális vérző betegek ellátására. Ugyan a kórháznak alapesetben nem feladata a súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, de felmerülhetnek ilyen problémák a már bent fekvő betegeknél is.

Erre az eshetőségre felkészülve ezért a főigazgató irányításával készenléti ügyeletet szerveztek kórházi orvosok és külső, vállalkozó orvosok bevonásával. A főigazgató ugyanakkor azt írja, "a rendelkezésre álló humánerőforrás kapacitás függvényében az előttünk álló időszakban lehetnek olyan napok, amelyeken ilyen készenléti ügyelet nem biztosítható"....

ERZSÉBETVÁROSI TÖRTÉNET

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.08.05.


„Múlt szerdán elköszöntem attól a szűkebb politikai közösségtől, ahol az elmúlt 26 évben politizáltam. Elmondtam és megindokoltam a döntésemet. Elfogadták és megértették. Korábban azért tértem vissza a helyi politika fősodrába, mert a velem történtek után rehabilitálódni szerettem volna. Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy. Határozott véleményem ugyanis az, hogy csak a választók tudnak rehabilitálni egy meghurcolt politikust.” – így üzent közösségi oldalán olvasóinak Hunvald György, az MSZP egykori politikusa.

Ezt követően azt is bejelentette, hogy független jelöltként indul a VII. kerületi polgármester választáson, azaz az ellenzéki pártok többségének támogatásával rendelkező jelölt (Niedermüller Péter) riválisa lesz. Vattamány Zsolt (FIDESZ) mostani kerületi polgármester - gondolom - a nagy melegben már ki is kérte az első pohár sörét, és elégedetten csettintett: ellenzéki összefogás helyett totális ellenzéki széthúzás (Nidermüller, Hunvald). A jelenlegi polgármesternek csak annyi a feladata, hogy ne „zavarja” a két jelölt gladiátori küzdelmét: a kifáradt életben maradott harcost majd ő döfi le.

Nem vagyok erzsébetvárosi, nem vagyok polgármesterjelölt és nem vagyok tagja egyik pártnak sem. Mégis úgy érzem, hogy jogom van megkérdezni: hogy a bánatban lehet/lesz valaki 26 év direkt politizálást követően (Hunvald MSZP-s országgyűlési képviselő és MSZP-s polgármester volt) egy pillanat alatt független?! Vagy a párthoz kötődése volt hamis és haszonelvű, vagy a mostani „függetlensége” hiteltelen. Hunvald György emberi keserűségét megértem, politikai sasszézását és felelőtlenségét viszont nem fogadom el...

OBAMA EL PASO UTÁN: FEL KELL SZÓLALNUNK VEZETŐINK ELLEN, AKIK FÉLELMET ÉS GYŰLÖLETET SZÍTANAK

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.08.06.


Félreérthetetlenül üzent Donald Trumpnak Barack Obama volt amerikai elnök azok után, hogy két brutális vérengzés történt egymás után az Egyesült Államokban augusztus első napjaiban. 

El Paso-ban legkevesebb 20 ember vesztette életét, és 26-an megsérültek, miután egy feltehetően rasszista motivációval bíró férfi t üzet nyitott egy Walmartban. Alig néhány órával később Daytonban kilencen meghaltak és 16-an megsebesültek, miután a 24 éves Connor Betts lövöldözni kezdett egy helyi bárnál.

Obama konkrétan nem akarta kommentálni Trump bevándorláspolitikáját, jobban mondva azt a retorikát, ahogy az elnök a migrációról beszél. De hétfőn kiadott egy közleményt, amiben ezzel együtt is elég egyértelműen fogalmazott:

Hangosan vissza kell utasítanunk, ha vezetőink olyan nyelven szólnak hozzánk, amely félelmet, gyűlöletet kelthet, és amely elfogadható színben tüntet fel tesz rasszista nézeteket. Azokat a vezetőket, akik démonizálják azokat, akik nem úgy néznek ki, mint mi, vagy azt sugallják, hogy mások - bevándorlók - fenyegetik az életünket; vagy akik úgy beszélnek másokról, mint alacsonyabb rendű emberekről, és azt a benyomást keltik, hogy Amerika csak bizonyos típusú emberekhez tartozik.”...

"AKI E NYUGDÍJSZABÁLYOKAT KITALÁLTA, NEM MERTE ORBÁNNAK ELMONDANI, HOGY MILYEN ÁRUK VAN"

NAPI.HU
Szerző: K. KIS GERGELY
2019.08.05.


Egyre inkább felszínre bukkannak a magyar nyugdíjrendszer méltánytalanságai, amelyek a jövőben nem csak az idősek körében fokozzák a feszültséget, hanem költségvetést is megrengethetik. A kormányzat egyelőre nem hajlik semmilyen párbeszédre, ám hamarosan komoly korrekcióra kényszerülhet - vélekedett lapunknak Simonovits András közgazdász, nyugdíjszakértő.

- A médiában és az ellenzéki pártok körében is mind gyakrabban emlegetik, hogy az utóbbi években egyre nagyobb rés nyílik, nemcsak az új és a régebbi, hanem még az új nyugdíjak között is. Ez alapján úgy fest: a legfőbb igazságtalanság a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése volt, amely miatt hamarosan a többmilliós nyugdíjakat zsebre vágók kisebbsége fog farkasszemet nézni a 100 ezer forint alatti ellátásban részesülők tömegével.

- Szerintem túl sokat beszélnek a nyugdíjplafon eltörléséről, ami valóban megnyitja a milliós nyugdíjak előtt az utat. Ezekből egyelőre csak néhány akad, de hogy mennyi, azt sokáig titkolták. Szembetűnő aránytalanságról van szó, amelyet egyszerű megérteni és majdnem mindenki ellenzi is. Azonban a jelenség nagyon kevés embert érint. A 2013-ban eltörölt nyugdíjplafont korábban a bruttó átlagbér háromszorosánál húzták meg - vagyis, aki ennél többet keresett, annak az e fölötti részre nem kellett egyéni nyugdíjjárulékot fizetnie. Amennyiben továbbra is megmaradt volna a rendszer, az a dolgozók mindössze a 3 százalékát fedné le.

Ez tehát csak a jéghegy csúcsa, amely alatt ott rejlik a progresszív személyi jövedelemadó (szja) eltörlése, amely sokkal jobban polarizálja a nyugdíjakat. Ráadásul a szóródás a fogyasztói árakat követő százalékos nyugdíjemeléseknél megőrződik.

- Az egykulcsos szja hatása hogyan gyűrűzik be a nyugdíjakhoz?

- A hatás ugyanaz mint a béreknél. A 2011 előtti progresszív rendszerben két szja-kulcs volt: a többség 17 százalékkal adózott, az ötmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkezőknek pedig 32 százalékot kellett fizetniük. Ráadásul a minimálbér gyakorlatilag adómentes volt a már szintén eltörölt adójóváírás miatt, amely a nem túl sokkal a legkisebb bér felett keresők körében is sokaknak jelentett könnyítést. Ma azonban mindenki egységesen 15 százaléknyi szja-t fizet.

Sematikus példa alapján ezt úgy képzeljük el, hogy korábban az átlag alatt mondjuk 10 százaléknyi szja-t fizettek az emberek, az átlag fölött pedig 30 százalékot. Amint fölemelték az alacsony bérűek 10 százalékos terhelését 15 százalékra, abban a pillanatban nekik csökkent a nettó bérük adott jövedelem esetén. A magasabb keresetűeket nézve, amikor a 30 százalékos kulcs leesett 15 százalékra, akkor nekik növekedett a jövedelmük. A nettó bérek között kitágult a rés, és ez egy az egyben "átmegy" a nyugdíjakra is...

ORBÁN TERASZA LETT BUDAPEST ÚJ PARTIHELYSZÍNE

444.HU
Szerző: haszanz
2019.08.06. 


„Egyébként ez a Hauszmann-terv annak a fedősztorija, hogy Orbán Viktor szeretne egy dolgozószobát a Várban, amelynek az ablaka a Dunára néz, lába alatt az egész Budapest látképe, csak így becsomagolta az egészet egy általános projektbe?

Nem
.”

Ez a kérdés-válasz még azelőtt hangzott el a Hetek című lap újságírója és a Vár visszaalakítását akkor még államtitkárként felügyelő L. Simon László között, hogy Orbán Viktor idén januárban beköltözött a Várba. A pikírt újságírói megjegyezés már csak azért sem állja meg a helyét, mert azóta kiderült, hogy Orbánnak nem ablaka lesz a Dunára. Hanem olyan erkélye, ami soha nem volt a 250 éves Karmelita kolostor épületén. Ami kicsit megdöccentette azt az Orbán által meghirdetett koncepciót, hogy a történelmi épületek felújítását „minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás”.

L. Simon annak idején azzal magyarázta a költözést, hogy „a magyar történelmi hagyományok okán a végrehajtó hatalomnak a Várban helye van”. Ez annyiban igaz, hogy a miniszterelnökség a második világháború előtt a Várban volt, de a Karmelitával szomszédos Sándor-palotában. Eredetileg ide költözött volna vissza Orbán, még a legelső kormányzati ciklusában, de mire 2002-ben elkészült a felújítás, a Fidesz elveszítette a választást, az MSZP-SZDSZ kormány pedig inkább az államfőnek adta a renovált Sándor-palotát. Aminek egyébként szép erkélye van.

Orbán Viktornak a Parlament épületében is volt erkélye, de ott a vendégeknek megmutatott panorámába időnként bezavart egy zászló...

AZ ELMÚLT KILENC ÉVBEN MAGYARORSZÁG EGYETLEN KÜLFÖLDI VESZTEGETÉSI ÜGYBEN SEM INDÍTOTT VIZSGÁLATOT

HUPPA
Szerző: Huppa
2019.08.05.


- Jelentősen növelni kell a már ismert, és az előre jelzett külföldi vesztegetések kezelésére biztosított forrásokat, és nyomozási eszközöket kell alkalmazni.

- Intézkedéseket kell hozni, hogy semmi ne zavarhassa meg a külföldi vesztegetésekkel kapcsolatos nyomozásokat, például bizonyos tisztségviselők immunitása révén.
- Az ügyek bonyolultsága miatt sürgősen meg kell hosszabbítani a kétéves időhatárt, amelyre a nyomozás az ilyen ügyekben jelenleg korlátozódik.
- Fokozni kell a magyar cégek és a külföldi cégek leányvállalatai éberségét, tudatosságát az exporttevékenységben jelentkező ilyen jellegű kockázatokkal kapcsolatban, és abban hogy intézkedéseket hozzanak az ilyen veszélyes kezelésére.
- Fejleszteni kell a lehetőséget, hogy a vonatkozó konvencióhoz csatlakozott azonnali és hathatós segítséget kapjanak a külföldi vesztegetési ügyekkel kapcsolatos nyomozásokban...

MEGNÉZTÉK, MI A MOZGÁSTÉR – AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK A MEGOSZTÁS AZ IGAZI ERŐSSÉGE, VÉGLEGESNEK TŰNIK AZ ÁPOLÁSI DÍJ KETTÉVÁGÁSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.08.06.


Civil tiltakozás nyomán változtatott tavaly a kormány az ápolási díj összegén és szerkezetén. A módosítás mikéntje azonban újabb problémához vezetett. A gyermekek otthon gondozási díjának (gyod) bevezetésével elvált egymástól a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeküket gondozók támogatása azokétól, akik más hozzátartozójukat ápolják. Az idei követelések egyik témája ezért a támogatások kiegyenlítése, miközben az érintetteket az is foglalkoztatja, mit várhatnak a jogosultság felülvizsgálatára kidolgozott új pontrendszertől.

„Fontosabb volt sípolni és dudálni, mint az ápolásra szoruló gyerekeken segíteni” – pörkölt oda Rétvári Bence Ungár Péternek, aki arról kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, milyen visszaélések történtek az ápolási díj igénylése során. Az államtitkár a válaszban arra utalt, hogy a gyod bevezetéséről és az ápolási díj emeléséről a parlament azon az ülésén döntött, amelyen az ellenzéki képviselők tiltakoztak a rabszolgatörvény elfogadása ellen.

Az LMP-s képviselő írásbeli kérdésében azt tudakolta, mire gondolt Gulyás Gergely miniszter, amikor azt mondta: amiatt nem lehetséges az ápolási díj emelése, mert visszaélések tapasztalhatók. Ez már csak azért is meghökkentő, mivel most veszi kezdetét a jogosultságok felülvizsgálata. Ha tehát a kormány csalást orront, rögvest alkalom kínálkozik ennek letörésére...