2021. október 11., hétfő

RÁDÁS: ST LOUIS ROLLING STONES CONCERT

YOUTUBE
Szerző: ROLLING STONES
2021.09.26.1. Street Fighting Man -
1:39 2. It's Only Rock & Roll - 5:51 3. Tumbling Dice - 11:54 4. Under My Thumb - 17:04 5. 19th Nervous Breakdown - 22:25 6. Wild Horses - 27:29 7. You Can't Always Get What You Want - 33:21 8. Living In A Ghost Town - 42:36 9. Start Me Up - 49:30 10. Honky Tonk Women - 54:09 11. Happy - 1:02:47 12. Slipping Away - 1:06:57 13. Miss You - 1:13:11 14. Midnight Rambler - 1:23:43 15. Paint It Black - 1:37:32 16. Sympathy For The Devil - 1:43:06 17. Jumpin' Jack Flash - 1:50:13 18. Gimme Shelter - 1:57:00 19. Satisfaction - 2:4:15

VILÁGTALÁLKOZÓ #73 (2021.10.09.): KIRÁLY JÚLIA VS. PAPP SZABOLCS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.10.09.A 73. Világtalálkozóban Király Júlia, közgazdász, az MNB volt alelnöke és Papp Szabolcs, zenész, énekes találkozott, akik rögtön megtalálták a közös hangot.

VOLT EGYSZER EGY BALASSI INTÉZET – AZ INTÉZMÉNYT ÁTNEVEZTÉK, A SZÉKHELYÉT LEBONTANÁK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARABOS ENIKŐ
2021.10.11.


Nemrégiben kiderült, hogy a külföldi magyar kulturális intézetek szeptember 1-től Liszt Ferenc zongoraművész nevét viselik. Vagyis az új nevük angolul: Liszt Institute – Hungarian Cultural Centre; németül: Liszt-Institut – Ungarisches Kulturzentrum. A köztudatban azonban ma is a magyar kultúra külföldi népszerűsítéséért felelős, mindenkori Balassi Intézetként létezik az intézmény, noha ez jogi szempontból 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) való betagozódásakor megszűnt. Ugyanakkor funkciói, immár majdnem 20 éven át, megmaradtak. Összeszedtük, mit lehet tudni a Balassi Intézetről, aminek a hivatalos megszűnése után 5 évvel a székhelyét is elvették.


Szeptember 1-től nevet változtatott a 2016-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárságaként működő, egykori Balassi Intézet. Legalábbis vannak, akik így értik azt a 2021. július 31-i bejelentést, amit Menczer Tamás a KKM Tájékoztatásért és felelős államtitkára tett egy Facebook-videóban Liszt Ferenc halálának 135-ik évfordulójára hivatkozva...

TANMESE ELŐVÁLASZTÓKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: AVAR JÁNOS
2021.10.11.


Fel van adva a lecke az ellenzéki embereknek: melyiket válasszam a két miniszterelnökjelölt közül? Az önmagukkal vívódókban a személyes rokonszenv is küzd a racionális számítgatásokkal. Kevésbé szeretem, de talán neki van több esélye. Sokan persze eltökélt és kitartó hívei valamelyik jelöltnek, ami ugyancsak teljesen rendben van. Csak egy dolog nincs rendben: a vetélkedő ellenfelet és táborát ellenségnek tekinteni, az ugyanis tavasszal vár az egész ellenzéki táborra. S egészen bizonyosan ki fogja használni mindazt, ami egy eldurvult belső ellenzéki vitában a javára válik. Vagyis nem szabadna eljutni oda, hogy a csalódottak kiábrándultságukban kikössenek a mindent tagadásnál: tetszettek volna az én emberemet választani jelszóval, inkább otthon maradnak, mintsem a mostani győztesre voksoljanak áprilisban. Ezért szeretnék emlékeztetni két előválasztás utáni példára az ebben több, mint félszázados hagyománnyal rendelkező Amerikából...


„MÁRKI-ZAY TERMÉSZETESEN NEM FUTÓBOLOND” – OSZKÓ PÉTER NER-LOVAGSÁGRÓL ÉS ELŐVÁLASZTÁSRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.10.11.


Sajnálja, hogy a hétvégén lefutóbolondozta Márki-Zay Pétert, akinek az elmaradt elszámoltatásról szóló nyilatkozata miatt kapta fel a vizet. „Évekig jártam bíróságra” – idézi fel Budai Gyula fideszes elszámoltatási kormánybiztos időszakát a Válasz Online-nak Oszkó Péter. A Dobrev Klárát támogató üzletember szerint Márki-Zay tehetséges, taktikus politikus, de feltűnése hosszútávon rosszat tesz az ellenzék építkezésének, lehetőségeinek. Oszkó lapunkkal is vitába száll: szerinte ma már anakronizmus óbaloldalról beszélni. A Válasz Online által leleplezett offshore-os DK-s mellett mindenesetre szerinte sem kellett volna kiállniuk Dobrevéknek. Mielőtt azonban mindezt kibeszéltük a Bajnai-kormány pénzügyminiszterével, azt kellett tisztáznunk, egyáltalán miért lett aktív a Fideszben lottóötösnek, azaz Orbán Viktor ellen esélytelennek tartott Dobrev mellett. Talán éppen a kormánypárt érdekében? Hiszen Oszkó üzletemberként az elmúlt időszakban rendesen összebútorozni látszott a Nemzeti Együttműködés Rendszerével. Ezekre is válaszol nagyinterjúnkban...

AZ “ÉNKÉP” ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.10.10.


Az, hogyan lehet jól változást előidézni és támogatni az egyén viszonyulásában, a generációs szegénység elleni munka legnagyobb kihívása. Kényszerítve nem lehet, vagyis nem érdemes. A kikényszerített változásoknál ugyanis nagyon sokáig fent kellene tartani a kényszert, hogy az tartós, beépült változást hozzon, különben a kényszer megszűnésekor visszaáll az eredeti állapot. A visszaeső bűnözők szerintem pontosan mutatják ezt. Azok a hatások esélyesek változást hozni, amelyekkel kapcsolatban az ember önmaga hoz döntést, és a saját akaratával áll be a dolog mögé. Erőfeszítést tesz érte, átéli az örömét, hogy ő tette meg, ő érte el, és ezt adja majd tovább a gyerekeinek. A változás igényét, és az ehhez vezető útnak a tudását.

Persze ez a nehezebb út, a helyzetbe hozás, a változás iránti igény, az “akarás” képességének felébresztése és megerősítése. Időigényesebb is… de mindenképpen biztosabb. Kell hozzá bizalom, hogy bízzanak a változást szóba hozó, esetleg azt “menedzselő” szakemberekben. Azokban, akik ismerik őket, az élettörténetüket, a helyzetüket, a függőségeiket, a vágyaikat, erősségeiket és gyengeségeiket, a beágyazottságukat a közösségbe.

De ezt a bizalmat nem egyszerű felépíteni. Egyrészt, mert nincs erre tapasztalatuk, és gyanakvók. A segítőtől elsősorban adományokat várnak, a problémáik megoldását, és nem azt, hogy őket változásra bírja. Másrészt, ahhoz, hogy valaki mérlegelni tudja az életében a változások szükségességét, ahhoz némi tudás, és világlátás kellene. Hogy felismerjék az előttük álló lehetőségeket, és tudjanak is élni ezzel. Ám ez a tudás nincs meg. Vagyis másképp van meg, mint amire építeni lehetne. Az iskola a szülői generációnak sem sokat adott ehhez, a túlélés, a boldogulás alternatívái között nem jelenik meg a tanulással biztossá tehető jövő. Amit a család átörökített, és a szegregátumok világa megerősít (és talán nem is csak ez a világ), abban a pénz az egyetlen értékmérő, ami mindegy, milyen áron, csak legyen. A hozzávezető út másodlagos. És sokkal fontosabbak benne az olyan dolgok, mint a fizikai erő, az üzletelés, a másik ember függőségben tartása. Ezek a sikersztorik, és nem az évtizedes tanulás.

Most, ha megemelik a minimálbért, ez csak erősödni fog. Minek tanulni, mikor a csak a fizikai erejével elért munkahelyen valaki legálisan ugyanannyit, feketén a többszörösét keresi meg, mint az, aki éveket tanult, és mondjuk kezdő szociális munkás, vagy pedagógus?. Még kezdő pedagógus koromból emlékszem egy gyerekre, akit nyolcadikban tanítottam, és nagyon gyengén teljesített, de bivalyerős volt. Azt mondta nekem: “Mit érdekel engem a Mátra csapadékmennyisége? Többet fogok én keresni, mint maga…enélkül is.” És igaza lett. Igaz, nem mindig a jogkövető zónában sikeres, de ma ez sem túl érdekes senkinek.

Szóval, nehéz változást elérni. Hatni mindig, keresni a hozzájuk vezető utakat, megpróbálni szelíden megtörni az ellenállásokat, csökkenteni a változások ellen ható családi-közösségi üzenetek súlyát. Hogy nekünk higgyenek, és ne annak, aki most kamatra pénzt ad, vagy bármit, amit ráér majd akkor megadni, ha megjön a “családi”. De az most ad, most elégíti ki a szükségletet, és ez az erősebb. Most ad, és “csak” annyi az elvárás, hogy adja majd meg a felülárazott költséget. Mi meg, ha segítünk is, mást várunk el. Azt, hogy másképp viszonyuljanak. Sok mindenhez, gyerekneveléshez, lakókörnyezethez, egymáshoz, a pénzhez. És hiába kapja meg tőlünk ingyen, a bizalom, a függés mégis az iránt nagyobb, akit csak a pénz érdekel. Aztán, amikor ezen a vonalon mondjuk fenyegetés, vagy akár erőszak éri az illetőt, belátja, hogy nem volt jó, nem kellett volna. De ez a belátás csak ideig-óráig tart. A visszarendeződés ehhez a “szolgáltatáshoz” szinte elkerülhetetlen. A szocializáció része.

Szóval, baromi nehéz ez. Mostanában sokat gondolkodom azon is, hogyan léphetnénk tovább azon, hogy a közösségi foglalkozásainkon remekül működnek, aktívak, megfelelő a kommunikáció, de ez csak “ide” szól. A családban, a közösségben, mikor nem vagyunk ott, oda nem ért még el ez a változás. Mert változás volt, egyértelműen, nincsenek már olyan esetek, mint az elején, mikor a rendezvényeinken, a beszélgetéseken egymáson gúnyolódtak, egymást provokálták, a verbális agresszió minden elemét kihasználták. A tettlegességet is épp csak elkerültük néha. Összehasonlíthatatlan ez a mostani állapot a kezdeti időszakkal. Változott sok esetben a hivatali, intézményi kommunikáció is, nyugodtabb lett, csökkentek a fenyegető “berohanások”.

De hogyan léphetnénk tovább? A család felé?

Nemrég egyetemisták voltak nálunk, kiscsoportban beszélgettek a helyiekkel. Akik nyitottak, pozitívak voltak, és semmit sem lehetett észrevenni náluk abból a problémahalmazból, amiben egyébként élnek. Ők maguk is élvezték a beszélgetést, kérték is, szervezzünk még ilyet, mert nagyon jó volt.

Az egyik hallgató a visszatekintésben úgy fogalmazott, hogy az “elittel” találkoztak, nem azokkal, akik a problémákkal terheltek. De ez nem így volt. A legtöbb beszélgető mögött ott volt az a problémahalmaz, amivel küzdünk, teljes spektrumában. Mi történt akkor?

Nos, csupán annyi, hogy a beszélgetésben mindenki olyan képet igyekezett adni magáról, amilyennek szeretné látni magát, amivel elégedett, azt akarva, hogy mások, akik nem ismerik, elhiggyék, és így nézzenek rá. Elfogadva őt, esetleg még csodálva is, és nem problémaként.

De ebben nincs semmi… hiszen mind ilyenek vagyunk. Ki akarná idegenek előtt kipakolni a gondjait? Egy ilyen helyzetben, amit ezzel a találkozóval teremtettünk, egy szép képet szerettek volna adni magukról, meg rólunk is. És ez sikerült is nekik.

A baj az, hogy ez a kép-közvetítés felénk is így működik, még ennyi év után is. Miközben maximálisan igyekszünk tiszteletben tartani őket, és vannak már egyéni probléma-feltárások is felénk, melyek a valós képen alapulnak, mégis, az őszinteség nagyon sérülékenyen van jelen ebben.

A mi viszonyulásunk hozzájuk pozitív, és azt a képet erősíti, amikor a változást akaró, azért erőfeszítést tevő szerepet mutatják. Az együttműködőt, a saját ötletből elindulót, a tervezőt, a megbízhatót. Erre láthatóan rá vannak éhezve, sokszor mondják, mennyire jól esik nekik, hogy nálunk pozitív visszacsatolást kapnak. “Itt embernek néznek bennünket.”-mondják sokszor. Konfliktus pedig mindig abból van, ha bizonyíthatóan kiderül egy másik szerep. Amiben mondjuk lopás, hazugság, rágalmazás, átverés van. Erre a reakció abban a pillanatban indulatvezérelt lesz, agresszív jelenetek következnek (szerencsére már csak verbális agresszióval), elrohanás, fenyegetőzés, felmondás a munkahelyen, elhatárolódás az alapítványtól, a gyerekek eltiltása tőlünk, szövetséges-keresés más “lelepleződöttel”, majd együttes támadás, az utóbbi időben kedvelten az “élő videó” műfajában a facebookon. Amiben már nyoma sincs a konkrét történteknek, ám beszállnak többen az ismerőseik közül, kommentelve, ki megerősítve őket, ki támadva, mi pedig, akik ennek elszenvedői vagyunk, csak abban reménykedünk, hogy nem lesz belőle nagyobb nézettség. Nem magunk miatt, hanem miattuk. Hogy ne növeljék a kirekesztést, ne lássák bennük azok, akik távol élnek ettől az előítéleteik beigazolását. Ebben nem mi veszíthetünk, csak ők.

Szóval, az a helyzet, hogy egy vágyott kép van bennük, amit szeretnének mutatni magukról, és amit olyan mértékben tesznek magukévá, hogy el is hiszik, ez a valós. Aztán, ha kiderül valami, ami ennek a képnek ellentmond, akkor támadni kezdenek.

Milyen ismerős reakció, nem? Hányszor vontam már párhuzamot a szegregátumok világa és a politika között! Hányszor mondtam már, hogy ugyanazok a mechanizmusok, emberi és hatalmi viszonyulások működnek itt is, mint ott. Ám ott biztosan sértő lenne az összevetés felvetése is. Pedig sokat lehetne tanulni ebből. A politikusoknak is.

No de nem ez izgat engem…sokkal inkább az, hogyan lehetne ezt az önmagukról alkotott pozitív vágy-képet erősíteni, hogy kiszorítsa azt a másikat. Az önismeret fejlesztésének útja nehezen járható, mert ahhoz kellene egy összetettebb tudás, felismerések, viszonyulás, amit a beépült szocializációs minták nem támogatnak. De nem működik a tükörtartás sem, ami a valóságot mutatja. Ez egy külön terület, pszichológia, viselkedés-tudomány. Milyen jó lenne érteni ehhez is…

Persze próbálkozunk, a gyerekek fejlesztésével, meg a közösséggel, az egyéni, felkereső jellegű munkával, ezek azért mutatják a változásokat. És tudom azt is, hogy nem siettethetem. Pedig szeretném…. Hogy ne veszítsünk el újabb gyerekeket abban a szocializácóban, ami ilyen bonyolulttá teszi az életüket, és ilyen ellentmondásossá a magukról alkotott képet.

OFFSHORE LOVAGOK LELEPLEZÉSE - PETHŐ ANDRÁS A KLUBRÁDIÓBAN (2021.10.08.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.10.08.Pethő András, a Direkt36 oknyomozó portál alapítója és újságírója érkezett a 2021. október 8-i Reggeli személybe. Pálinkás-Szüts Róbert műsorvezetővel beszélgettek a magyarországo offshore-lovagokról, az előválasztásról, és az oknyomozó újságírás helyzetéről is. Az adás hanganyaga:
https://www.klubradio.hu/archivum/reg... Honlapunk - cikkekkel, hírekkel, műsorarchívummal és élő adással: https://klubradio.hu Iratkozzon fel a csatornánkra: https://bit.ly/KlubradioYouTube Lájkoljon minket a Facebookon: https://www.facebook.com/klubradio Kövessen minket az Instagramon: https://www.instagram.com/klubradio/ A Klubrádió élő adása a YouTube-on: https://youtube.com/c/klubradiotv/live

KARÁCSONY GERGELY EGY DIKTATÚRÁBAN HIRDETI A POLITIKAI HIDEGHÁBORÚ VÉGÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.11.


Biden újraegyesítési kísérlete is megbukott. A szélsőjobb zsarolásra használta a szlogenjét, hogy ha "újraegyesíteni" akar, akkor ne a saját programját valósítsa meg, hanem a trumpista fasisztákét. Egy jól láthatóan bukott programot vettek át, ami jól illeszkedik Karácsony Gergely gyenge karakterébe. Még Jézus Krisztus is azt mondta, hogy nem békességet hozott a földre, amely egy ellenség (a Sátán) által megszállt terület,


A budapesti főpolgármester, aki annak a budapesti értelmiségnek a bábja, amelynek élcsapata a 99 Mozgalom alapítója, nagyon hamar lemondott a programjáról, és átadta a helyet Márki-Zay Péternek, aki kevesebb szavazatot kapott az előválasztás első fordulójában, mint ő. Ezzel nemcsak saját szavazóit és az őt támogató pártokat hagyta cserben, hanem megkérdőjelezte saját magát is, mert nem mert kiállni a második fordulóban, hanem az őt támogató értelmiségi holdudvar kezdeményezésére átadta a helyet egy nála gyengébb pozícióval rendelkező jobboldali jelöltnek.

Ha Karácsonynak az a véleménye, hogy az Orbán ellenzékének többségét alkotó liberális baloldali szavazóknak egy jobboldali jelöltet kell támogatnia, akkor miért indult el egyáltalán a versenyben, s ha szerinte csak egy jobboldali miniszterelnök-jelölttel lehet a szélsőjobboldali Orbánt legyőzni, miért lépett fel úgy, hogy ő majd legyőzi Orbánt? Ezzel plakátolta ki a várost, amit Orbán Viktor ki is használt, és kigúnyolta vele. Még az ellenzéki jelölteket sem tudta legyőzni, a második fordulóban ki sem mert állni.

Ebben szerepe volt azoknak a balliberális értelmiségieknek, akik tíz éve statisztálják végig az Orbán-rendszert, akiknek egyetlen épkézláb ötlete nem volt az elmúlt tíz évben, de azért azt gondolják, hogy nekik kell megmondaniuk, hogy mi legyen. Ők találták ki, hogy a baloldal jobboldali jelöltet állítson és Karácsony inkább lépjen vissza (ezzel politikailag ki is végezték Karácsonyt, az egyetlen embert, akit tíz év alatt képesek voltak kitermelni), mert a jobboldali jelölt majd elhódítja Orbántól a kiábrándult jobboldali szavazókat.

Mint megírtuk, ez nem csupán súlyos identitásválság, önfeladás és politikai öngyilkosság, amelyben a liberális baloldal feladja önmagát, az eszményeit és az önmaga alkalmaságába, világképébe vetett hitet. Emellett a koncepciót erősen megkérdőjelezi, hogy Márki-Zay mögött egyetlen jobboldali párt vagy szavazóbázis nem áll, és nem indult meg tömeges vándorlás Orbán táborából Márki-Zay Péter felé. Viszont a jobboldal és baloldal közötti falak lebontására kiszemelt Márki-Zay Péternek a liberális baloldalt már sikerült megosztania és az eddigi tábor két oldala közé falat állítania.

Márki-Zay Péter kampánynyitó rendezvényén a főpolgármester újra előadta a vesztes programját, amivel az abszolút győztes pozíciójából sikerült magát az előválasztásból kiejtenie. Azt mondta, hogy Magyarországon “szelíd forradalom” zajlik, ami súlyos fogalmi zavarra utal. A Madách téren, a kétmilliós Budapesten, néhány száz fő vett részt a rendezvényen, ahol az új jobboldali messiás mellett az ellenzéki főpolgármester is fellépett. Ennél talán még egy felcsúti meccsen is többen vannak, “forradalomról” enyhén szólva nem beszélhetünk...

AZ OLVASÓ KÉRDEZ, MI VÁLASZOLUNK – KÉRDŐJELEK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ADATAIVAL KAPCSOLATBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2021.10.11.


hogyan a nyár végével újból növekedésbe kezdtek a fertőzöttségi, halálozási és kórházi számok, úgy kezdett el egyre több olvasói levél is érkezni hozzánk a koronavírussal, az adatokkal és a Koronamonitorral kapcsolatban. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb és leggyakrabban feltett kérdéseket, mivel úgy véljük nem csak a kérdezőknek, hanem a Koronamonitor összes követőjének is hasznos információkkal szolgálhatunk.

Ahogyan a 2020-as nyáron is már megtapasztalhattuk, a koronavírus-járvány számadatai idén is jelentősen enyhébbek voltak a nyár során. Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is szeptember elején fordult meg az előjel és indul újból növekedésnek a napi és aktív fertőzöttek, az elhunytak és kórházi ápoltak száma. Ezzel párhuzamosan a Koronamonitor olvasói is több kérdéssel fordultak hozzánk, amelyek közül a legfontosabbakat most megválaszoljuk...

ÉBEREN FIGYELIK A KORONAVÍRUS NYERTES MUTÁCIÓKKAL FELVÉRTEZETT MŰ VARIÁNSÁT, DE AGGODALOMRA MÉG NINCS OK

QUBIT
Szerző: DARWIN MAJMA
2021.10.11.


A megfigyelt koronavírus-variánsok listájára nemrég felkerült mű minden mutációt bevet a sikerért, a versenyképesebb delta azonban a jelek szerint nem hagyja terjedni. Változatok jönnek és mennek, de az átlagember szintjén nem változik semmi: moss kezet, tarts távolságot, és oltasd be magad!


A WHO augusztus 31-én a koronavírus érdeklődésre számot tartó variánsai (variant of interest) közé emelte a mű variánst. Azon kívül, hogy most majd jól megtanuljuk a görög ábécét, mert közeledünk a variánsok neveivel a feléhez, ez leginkább a szakmának szóló bejelentés.

Az érdeklődésre számot tartó variánsok azok, amelyekben

- a vírusfehérjék olyan részén van változás, amelyről sejthető, hogy befolyásolja a továbbadást, a betegség súlyosságát, kijátssza az immunválaszt vagy a meglévő terápiás és megelőző lehetőségeket (például az oltást).

- Vagy pedig olyan változatról van szó, amely több helyen fertőzési gócot okozott, gyakorisága nő.

Utóbbi esetben még nem tudjuk, hogy átadása jobb-e, kijátssza-e az oltásokat, vagy növeli-e a betegség súlyosságát, de az eddigi ismeretek alapján ez lehetséges, ezért a változat gyakoriságának alakulását, illetve a vele kapcsolatos tudományos híreket a WHO és a tudományos közösség figyelemmel kíséri...

AZ ELŐVÁLASZTÁS VALÓS KÉPET MUTAT A MAGYAR ELLENZÉK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS LEHETŐSÉGEIŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.10.11.


Az előválasztás egyik legnagyobb hozadéka, hogy a pártok már nem csupán a közvélemény-kutatások alapján ítélik meg a választóikat és önmagukat. Ha valaki hibázott, annak következményei voltak, ha valaki jól csinált valamit, akkor lendületbe jött. A politika már nem csak az elemzők okoskodására épül, hanem a választók által leadott szavazatokra. Az ellenzéki oldalon pedig olyan megtisztulási folyamat indult el, amire már rég szükség volt. És ha valaki még mindig fanyalog, annak érdemes átgondolnia, mi vezetett odáig, hogy már az előválasztást is elbukta a kedvenc pártja vagy jelöltje.


A csehországi választások végeredménye mutatja meg legvilágosabban, milyen veszélyes egy regnáló párt számára, ha a hatalmat nem hajlandó megosztani másokkal. A jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte ugyanis Csehországban a szombat délután zárult képviselői választást, ezzel - ha kis fölénnyel is - megelőzte az Andrej Babis vezette ANO (Igen) nevű kormánypártot. Babis feltételezhető bukása nagyban köszönhető annak, hogy az ANO két eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a kommunisták rosszul szerepeltek, így nincs igazán muníciója a kormányfőnek ahhoz, hogy tovább küzdjön hatalma megtartásáért.

Az elemzők kiemelték a cseh politikai eseményekkel kapcsolatban, hogy ugyan Babis sok elemét átvette magyar kollégája, Orbán Viktor törekvéseinek, ám mivel nem rendelkezett meghatározó többséggel a parlamentben, a jogállamot nem sikerült úgy megrendítenie mint szövetségesének Magyarországon. Babis politikai stílusa azonban arra ösztönözte politikai ellenfeleit, hogy pártszövetségeket létrehozva közösen próbálják legyőzni a kormánypártot, illetve kisebb koalíciós partnereit. A cseheknél ugyan nem volt előválasztás, de az ottani választási törvény lehetővé tette a szoros együttműködést az ellenzéki pártok között, így összefogva sikerült többségbe jutniuk a parlamentben.

Magyarországon azonban már csak egy közös pártlista, illetve minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölt indítása lehet az egyetlen sikeres módszer a Fidesz egyeduralmának megtöréséhez. A magyar politikai erőtér ugyanis fokozatosan kétpólusúvá vált az utóbbi bő 10 évben, főként annak köszönhetően, hogy Orbán Viktor pártja egykori szövetségeseit bedarálta, az ellenzéki pártokat pedig folyamatosan diszkriminálja attól függetlenül, hogy azok baloldali, liberális vagy jobboldali nézeteket vallottak. Az ellenzéki összefogást lényegében az a politikai kényszer hozta össze, amit a Fidesz politikája idézett elő, így a duális politikai rendszer lényegében Orbán Viktor világnézetének logikus következménye
...

ELMEGY A FALIG A DRÁGULÁS

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2021.10.11.


Fel kell készülni, hogy Budapesten hamarosan nem lehet majd egy újépítésű, 50 négyzetméteres lakást 50 millió forint alatt megvenni, mert a négyzetméterárak 1 millió forintról indulnak majd. A múlt hét elején indult Zöld Otthon Program ugyanis sokkal nagyobbra nyitja a vevők pénztárcáját, így növeli a keresletet. Az ingatlan.com-ra befutó érdeklődések már jól tükrözik ezt: a portálon eladásra kínált új lakingatlanok iránti érdeklődések száma a program indulása utáni napokban 165 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, éves összevetésben pedig 68 százalékos volt a növekedés.

A megugró kereslet felhajtja az árakat is. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint legalább évi 10 százalékos drágulás borítékolható a következő két évben. Nagyon nagy árrobbanás ugyanakkor csak az olyan piacokon képzelhető el, ahol a fizetőképes kereslet még nem érte el a maximumát. Márpedig a hazai újépítésű lakások ára már most is a megfizethetőség határát súrolja: Budapesten átlagosan 936 ezer, a vidéki nagyvárosokban, 650-730 ezer forintnál jár négyzetméterenként a kínálat. Egy erre rárakodó 25-30 százalékos drágulást már nem bírnának el a vevők, ezért a szakértő ezt nem tartja elképzelhetőnek. Részben azért sem, mert a Zöld Otthon Program ugyan egy nagyon kedvező lehetőséget kínál a vevőknek, ám mégiscsak egy hitelről van szó, amit fel is kell tudni venni, és vissza is kell majd fizetni.

A zöld hitel a piaci kölcsönöknél lényegesen olcsóbb, mindössze 2,5 százalékos kamatozású lakáshitelt jelent azoknak, akik újépítésű, energiatakarékos ingatlant szeretnének a vásárolni. Akár 70 millió forintot is fel lehet majd így venni maximum 25 évre. Ez kiugróan magas támogatott hitelösszegnek számít, a kamat pedig az elérhető legolcsóbb piaci hitelekéhez képest is 1,5 százalékkal alacsonyabb. A zöld hitel kizárólag új építésű ingatlanok vásárlására vagy építésére fordítható, és feltétel a legalább BB energetikai besorolás, azaz a háztartás energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló forrásból kell fedezni. A jegybank előírta azt is, hogy az ingatlan összesített éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a négyzetméterenkénti 90 kWh-t sem. Ez a BB-besorolásnál némiképp szigorúbb, mert ott 100 kWh a felső határ.

Arról nincs pontos statisztika, hogy utóbbi kritériumnak hány épülő ingatlan tesz eleget, ez eddig nem különösebben érdekelte a vevőket sem. A BB energetikai besorolásnak azonban hamarosan minden új építésű lakóingatlan megfelel majd, 2022. július 1. után ugyanis már csak ilyen lakásokra és házakra adható ki a használatba vételi engedély. A készülő újlakások többségére tehát jó eséllyel igénybe vehető lesz a zöld hitel. Balogh László becslése szerint már most is elérhető 5-10 ezer olyan, tervezés vagy építés alatt álló lakás, amelyet a konstrukcióval le lehet kötni.

A forrástöbblet viszont növeli a keresletet: rövid távon nagyobb lesz, mint a kínálat, ezért a drágulás üteme elmegy majd a falig – fogalmazott Balogh László. Hozzátette: az erős kereslet ugyanakkor a kínálat bővülésére is visszahat majd, és 2023-ban akár évtizedes csúcsra, 30 ezer fölé emelkedhet az elkészült új lakások száma. Éppen az is a fő cél, hogy minél több energiatakarékos otthon épüljön. Kérdés, hogy bírja ezt majd kapacitással az építőipar...

AKI KEVESET KERES, ANNYIT IS ÉR: MAGYARORSZÁG EGYRE ARCPIRÍTÓBB FIZETÉSEKKEL ALÁZZA MEG A TANÁRAIT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.10.07.


Sokkolóak a köznevelésben dolgozó tanárok kereseti számai. Nem csoda, hogy egyes természettudományos tárgyaknál (például fizika, kémia, biológia) az elmúlt években kilencszer annyi pedagógus megy nyugdíjba, mint amennyi pályakezdő a szaktanári hivatást választja.


Közismert tény, hogy a tanárok nem keresnek jól, de 2021 végére már tényleg egészen döbbenetes helyzet alakult ki. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a bruttó átlagkereset Magyarországon 433 700 forint.

A diplomások pályakezdőként kétszer annyit keresnek, mint a nem diplomások, míg a diplomás átlagkereset 80 százalékkal haladja meg az összesített átlagkeresetet. Viszont a tanári átlagkereset még a pótlékokkal együtt is csak az átlagkeresetek 60 százaléka. Ha a 60 százalékot és a 180 százalékot összevetjük, akkor kijön a valóban megrázó tény:

„ma egy diplomás tanár Magyarországon átlagosan harmadannyit keres, mint egy diplomás, aki nem tanár”...


BÖDŐCS: ORBÁN VIKTORNAK KÖSZÖNHETEM A MŰVÉSZI SZABADSÁGOM | INTERJÚ HAZÁNK ELSŐ SZÁMÚ HUMORISTÁJÁVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.09.Bödőcs Tibor Magyarország első számú humoristája: eleinte a Rádiókabaréban és a Dumaszínházban építgette karrierjét, majd miután meghívta Fábry Sándor az Esti Showderbe, azonnal az ország egyik legkedveltebb stand up előadójává vált. 

Legújabb adásunkban a humoristával többek között búcsúszentlászlói gyerekkoráról, Hrabal művészetéről, Hofi Gézáról, Fábry Sándorról, a royal weddingről, valamint nemrég megjelent könyvéről, a Mulat a Manézsról is beszélgetünk.

MÉSZÁROS LŐRINC BORÁSZA MEGSZERZETT EGY TÖRTÉNELMI SZŐLŐBIRTOKOT BORDEAUX-BAN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2021.10.11.


Kalocsai László – aki Magyarország leggazdagabb emberének borászati érdekeltségeit is vezeti – nemrég Franciaországban alapított céget, amely megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem ismert, arról sem a vevő, sem az eladó nem közölt részleteket, ám a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot.


A világ egyik leghíresebb borvidékén, a franciaországi Bordeaux-ban vásárolt neves történelmi szőlőbirtokot egy olyan társaság, amelyet Mészáros Lőrinc borásza és egyben üzlettársa alapított – derítette ki a 24.hu. A Les Salles-de-Castillon településen 1782-ben létrehozott Chateau de Clotte borbirtok a francia földhivatali adatok szerint szeptemberben került hivatalosan Kalocsai László bordeaux-i cége, a Winemajor SAS tulajdonába.

A borvidéket ismertető francia weboldal szerint az összesen 65 hektáros szőlőbirtok harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot, valamint cabernet franc fajtákat. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak, ahol az elmúlt években többszörösen díjazott borok készültek. Legutóbb 2018-ban nyert aranyérmet a birtok egyik száraz vörösbora a Concours International de Lyon versenyen, ahol évente több ezer bor kóstolása után választják ki a legkiválóbbakat...

KIKAPOTT AZ ANDREJ BABIŠ VEZETTE ANO – HUPPA.HU VÁLOGATÁS

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA.HU
2021.10.11.


Babiš vesztett, az ellenzék nyert, mégsem tudni, mikor áll fel a cseh kormány


A választási kampányban Orbán Viktort is segítségül hívó Andrej Babiš pártja úgy vesztett, hogy az eddigi miniszterelnök adja a legnagyobb frakciót, de partnerek híján kevés esélye van kormányalakításra. Az államfő viszont korábbi nyilatkozatai alapján őt kérné fel elsőként, ami elhúzódó kormányalakítási folyamatot vetít előre – Miloš Zeman azonban kórházban van. Az után vitték be, hogy Babissal tárgyalt.

Csalódott az osztrák ellenzék, mert „Kurz az új szerepkörben is kezében tartja majd a hatalmat”

Az elmúlt napok tárgyalásai nyomán inkább abban reménykedtek, hogy az ÖVP kizárásával új, négypárti koalíció jön létre a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ), a liberálisok (NEOS) és a Zöldek (Grüne) részvételével.

Százezren tüntettek Lengyelországban az uniós tagság mellett


Sokan attól tartanak, hogy a lengyel Alkotmánybíróság csütörtöki ítélete az ország kilépéséhez vezethet.

Az Orbán-féle visegrádi négyek Európát mérgező csoportja a teljes széthullás szélére lépett

Óriási tömeges tiltakozási hullám és az Európai Unió melletti szimpátia-tüntetés söpört végig Lengyelországban október 10-én, vasárnap.

Pártatlan közmédia

A jövő évi választáson biztosíthatjuk, hogy ne kerüljön olyan pártok kezébe a kormányzás, akik gyűlölnek mindent, ami magyar (Bende Balázs).

Díjakat adott át a bezárt Népszabadság szerkesztősége


Gulyás Márton és a Partizán mostanra mintegy 50 fősre felfejlődött csapata, valamint Doros Judit, a Népszava újságírója kapta az idei Népszabadság-díjakat.

Távozik a Momentum éléről Fekete-Győr András

Közel kétharmados arányban megvonta a bizalmat Fekete-Győr Andrástól a Momentum küldöttgyűlése.

Gyurcsány mellett már Brüsszelnek is bemutatna a Békemenet


Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy bizonyos körök, sok pénzzel megtámogatva, le akarják váltani az Orbán-kormányt, mondta az október 23-i Békemenet főszervezője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Visszafizettetnék a dolgozókkal a leállások alatt le nem dolgozott időre jutó bért a cégek

Törvénytelenségre készül több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég a munkaidőkeretek kifutása kapcsán a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint.

Indul a per, amin eurómilliárdokat veszthetünk


Ma kezdődik az Európai Unió Bíróságán annak a – magyar és lengyel – beadványnak a tárgyalása, amely megsemmisítené a jogállamiságot sértő tagállamokkal szemben az unió pénzügyi érdekeit védő rendeletet.

Szodomább a Gomorránál

Bűnös, büdös: a kormánypárti sajtó Budapest-képe.

50 millióért főz Orbánéknak a honvédség


A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár feladatai közé tartozik többek között az állami, nemzeti, katonai ünnepek protokolláris kiszolgálása, a magyar katonai és zenei hagyományok ápolása.

Hogyan érthetjük meg a kínai befektetéseket Kelet-Európa területén a „kínai fenyegetés” narratíváján túl?

A Transznacionális Intézet október 14-én nyilvános online panelbeszélgetést szervez, melyen szakértők vitatják majd meg a kelet-európai kínai befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb politikai-gazdasági kérdéseket. A vita a befektetések olyan aspektusairól fog szólni, amelyekre a mainstream beszámolók nem térnek ki.

A MAGYAR ISKOLÁKBAN LÉNYEGTELEN SZEMPONTOK SZERINT ÉRTÉKELIK A GYEREKEKET

G7.HU / PODCAST
Szerzők: STUBNYA BENCE, HOLTZER PÉTER
2021.10.10.


Miért fontos az, hogy egy egyenletet én egy perc alatt oldok meg, vagy öt perc alatt? Azért fontos, mert Magyarországon föl kell állítani egy hierarchiát, mindig tudni kell, hogy ki okosabb a másiknál. De ezzel a rendszerrel tulajdonképpen sprintereket képzünk, és nincsenek hosszútávfutóink. Pedig a társadalmi továbbéléshez, túléléshez hosszútávfutókra van szükség – mondta Lannert Judit oktatáskutató, a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezetője a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra második adásában.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Lannert szerint a versenyközpontúság – és kifejezetten a rövidtávú verseny – arra predesztinálja az oktatást, hogy olyan indikátorok szerint értékelje a gyerekeket, amelyek teljesen lényegtelenek...

MÁRKI-ZAY PÉTERHEZ NEM ÖMLENEK AZ ORBÁNISTA SZAVAZÓK, DE A BALOLDALT MÁR SIKERÜLT MEGOSZTANIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.10.


Márki-Zay Péter mellett olyan érvek szólnak, hogy majd ő lebontja a jobboldal és a baloldal közötti válaszfalat, egyesíti a nemzetet, de egyelőre az ellenzék legmegosztóbb személyisége, mert az Orbán-ellenes szavazótábor legnagyobb részét alkotó balliberálisokat már végletesen, a gyűlölködésig ható módon megosztotta. Ez azt jelenti, hogy annak semmi jelét nem lehet látni, hogy Márki-Zay Péter a jobboldalról hozna szavazatokat, ömlenének az orbánisták hozzá, de az már most látható, hogy a baloldali liberális tömböt szétverte, és az jelentős mennyiségű szavazatot veszíthet.


Nem számoltuk, hányadik “kormányváltó nagygyűlést” tartották az elmúlt tíz évben néhány száz fő előtt a kétmilliós Budapesten, ahol ezúttal még a főpolgármester is fellépett. Az újdonság az, hogy a baloldali ellenzék újabb “csodafegyvere” ezúttal egy jobboldali politikus, aki azzal a teóriával szerezte meg a balliberális oldal támogatását, hogy ő megszerzi a “bizonytalan”, “kiábrándult” jobboldali szavazók voksait, s azzal legyőzi Orbán Viktort. Ehhez képest egyelőre nem látni mögötte egyetlen jobboldalit sem, a támogatói kizárólag a messiásváró balliberálisok.

Ennek megfelelően Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójának kampánynyitó rendezvényén nem a meghódítandó “bizonytalan” és “kiábrándult” jobboldali szavazókhoz beszélt, hanem a liberális baloldali szavazóknak hízelkedett, akiknek hirtelen ő lett az új messiásuk. Egyelőre Márki-Zay Péter nem Orbántól és a Fidesztől gyűjt szavazatokat, hanem a liberális baloldaltól, s annak liberális baloldali jelöltjétől, akit Orbán leváltásának akadályaként, majdhogynem ellenségeként mutat be. A liberális baloldalt fordítja önmagával szembe.

Hihetőbb lenne a koncepció, ha Márki-Zay Péternek lenne egy mérsékelt konzervatív jobboldali pártja, mérsékelt jobboldali bázisa, amelyhez csatlakozhatnának a csalódott, bizonytalan jobboldali szavzók, de ilyen nincs. Márki-Zay Péter egy szál egyedül áll mérsékelt jobboldali jelöltként a szélben, akit a balliberálisok támogatnak, mert elhitték, hogy a szélsőjobboldali Orbánt nem a liberális demokratikus szavazóknak és jelölteknek kell leváltaniuk, hanem egy jobboldalinak.

A kérdés az, hogy aki kiábrándul Orbánból, az nem ábrándul-e ki a jobboldaliságból is, ahogy az is kérdés, hogy a 2010 után Orbán szavazóvá lett “bizonytalanok” jobboldaliak voltak-e valaha? Az nem világos, ugyanis, hogy hova tűnt több százezer baloldali szavazó, és honnan lett több százezerrel több (megvezetett, megfélemlített) Orbán szavazó, hacsak nem a két halmaz azonos. Ebben az esetben számukra nem a jobboldaliság a fontos és a vonzó, hanem az orbáni propagandával szemben egy hihető, jogállami (vagyis: liberális) demokrácia reális lehetősége.

Hitelesebb lenne Márki-Zay Péter programja, ha fikarcnyi látszódna abból, hogy ő megszólította és elérte a Fidesz szavazóit, akik jelentős számban lettek a támogatói, s Orbán rettegne, mert az ő szavazói tömegesen állnak át Márki-Zay Péterhez. De egyelőre ennek nyoma sem látszik. Márki-Zay Péter a más vödréből halászik, a liberális baloldal szavazóit igyekszik maga mellé állítani, és az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott liberális baloldali jelölt szavazóit akarja magához édesgetni. Mégpedig azzal az ígérettel, hogy majd az orbánisák is rá szavaznak...

ORBÁN AGGÓDVA FIGYELHETI BABIS MEGDÖNTÉSÉT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.10.11.


Orbán Viktor a lengyelek segítéségre sietett, miután Brüsszel Morawiecki kormányának értésére adta, hogy megbünteti. Orbán kormányhatározatot tett közzé a hétvégén, amelyben üdvözölte a lengyel alkotmánybírósági döntést. Mennyire csökkentek az előválasztáson Dobrev Klára esélyei? Nemzetközi lapszemle.


Orbán üdvözölte, hogy a lengyel taláros testület szerint Brüsszel túllépi saját hatáskörét, és a lengyel Alkotmánybíróság kimondta, hogy a lengyel alkotmánynak elsőbbsége van az uniós jog felett. Orbán a hétvégén arra szólította fel az uniós intézményeket, hogy egytől-egyig mind tartsa tiszteletben a tagállamok szuverenitását. Ezzel ellentétes tartalmú üzenetet küldött a német és a francia külügyminiszter, akik szerint a 2004-es uniós csatlakozással Lengyelországnak erkölcsi és jogi kötelessége az EU törvényeinek betartása.

„Az uniós tagság a közös értékrend melletti teljes és korlátozhatatlan elköteleződéssel jár" – írta Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közös közleményükben. Minden tagállamnak, így a lengyelnek is, amelyik központi helyet érdemelt ki az Unióban, tisztelnie kell és maradéktalanul betartania azokat.

A Politico ehhez hozzátette, hogy Brüsszel nem fog hezitálni, hogy hatalmát latba vesse, ha az uniós törvények megvédésére és betartatására van szükség.

Az előválasztással kapcsolatban a német sajtó elsősorban Karácsony szemszögéből értékeli a helyzetet. Számos helyen azt idézik tőle, például a Tagesschauban, hogy: arra a következtetésre jutottam, ha nem lépek vissza, akkor Orbán marad továbbra is a hatalomban. Számos lap – az első forduló számait összevetve vonja le aztán a következtetést, hogy Karácsony visszalépésével Dobrev Klára esélyei csökkentek.

A Stern magazinban Márki-Zay Pétertől azt idézik, hogy egyedül ő képes megszólítani a baloldaliakat és a konzervatívokat is, azokat, akiknek elegük van Orbánból.

A cseh választások után várható kormányalakítást igencsak árgus szemekkel fürkészi Orbán kormánya, hisz a cseh jobbközép szövetség Andrej Babis hatalmát megdönteni látszik, és Magyarországon is erre készül az ellenzéki pártok szövetsége – írja a Washington Post. Noha Petr Fiala, ennek a cseh jobbközép szövetségnek a központi figurája kizárta, hogy Babissal koalícióra lépnének, úgy fogalmazott: a tisztesség és az erkölcsi értékek győzelme a választási eredmény.

Ugyanakkor az elemzés szerint a várható kormányalakítás akadályokkal teli, és elhúzódó folyamat lesz. Hisz Milos Zeman cseh államfő először úgy nyilatkozott, ugyan nem szerzett parlamenti többséget, de ennek ellenére Babist is kinevezheti kormányfőnek. Ő ugyanis azzal érvel, még mindig Babis pártja a legnagyobb.

NÁDASDY ÁDÁM: A MÚLTAT VÉGKÉPP?

NÉPSZAVA
Szerző: NÁDASDY ÁDÁM
2021.10.09.


Kínosak Londonból nézve Orbán Viktor Fidesz-miniszterelnök nagyhangú hősködései, melyek jó esetben csak mosolyt szülnek, mivel minden öniróniát nélkülöznek
.

Az angolok – és nem csak a nagyvárosiak, mint azt mifelénk megszoktuk – híresek az öniróniáról, arról, hogy nem félnek görbe tükörbe nézni. Mondhatnám persze, hogy nekik könnyű önironikusnak lenni, hiszen öntudatosak, jómódúak, szabadok, hosszú időn át ők voltak a világ legsikeresebb nemzete, és sok száz év óta minden háborút megnyertek. (Az afganisztáni kudarcot nem sorolom ide, hiszen nem mondható, hogy a tálibok kiverték őket; az angolok távozása nem klasszikus háborús vereség.) Szóval könnyű annak önironizálni, aki magabiztos, aki nyeregben érzi magát. 

Shakespeare valamikor 1600 körül megírta a VI. Henrik-trilógiát, melyben jó száz évvel korábbi, XV. századi eseményeket ábrázol, dagadó nemzeti büszkeséggel. De azért bemutatja a „százéves háború” dicstelen végét, az angolok franciaországi térvesztését, majd kiszorulását egy gonosz boszorkány, bizonyos Jeanne d’Arc machinációi következtében. Ezt a nőt végül sikerült egyházi támogatással máglyán elégetni, de az angolok elveszítették franciaországi birtokaikat. Igen ám, de a katolikus egyház Johannát később ártatlannak nyilvánította (mert az is volt), majd 1920-ban szentté avatta. Ez a hagyományos angol történelemfelfogással szemben olyan volt, mint ha velünk magyarokkal közölnék, hogy Nagy Szulejmán szultánt, a mohácsi győztest Európa védőszentjévé nyilvánítják. No de mit tesz erre a kor vezető drámaírója, Bernard Shaw? Ír egy darabot „Szent Johanna” (!) címmel, melyben az egész históriát az igazságnak megfelelően adja elő, szellemesen lefestve az angolok mérhetetlen cinizmusát és önzését. Nagy fricska volt ez, ráadásul pont egy katolikus döntés következményét dörzsölte be az angoloknak. A közönség tódult a színházba. A darab keserűen szatirikus, amit mifelénk úgy neveznek: nemzetellenes. Az angolok ezt a kifejezést nem ismerik, és 1922-ben, egy győztes világháború után nem fájt nekik az önbírálat, nem féltek a tükörbe nézni. Senki se mondta, hogy Shaw hazaáruló (pedig még ír származású is volt!). Én megértem, ha Magyarországon se 48 után, se 18 után, se 45 után nem akaródzott senkinek előállni ilyesfajta önkritikus, önostorozó, magyarellenes darabbal. Nehéz lett volna például 1922-ben megírni a magyar honfoglalást Szvatopluk és a leigázott szlávok szempontjából, beleértve az ő boldog felszabadulásukat a várva-várt trianoni döntés következtében...

KÓRHÁZFELÚJÍTÁS ÁZSIAI HITELBŐL, 517 MILLIÁRDOS LYUK A KÜLÜGY BESZÁMOLÓJÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.10.08.


Hvg.hu: Ázsiai hitelt vesz fel a kormány, hogy felújítson 17 kórházat


Egészségügyi fejlesztésekre fordítja azt a 138 millió eurót (64 milliárd forint) a magyar kormány, amelyet az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól vesz fel – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A pénzt többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják.Népszava: 517 milliárd forinttal nem akarnak elszámolni Orbánék

Nem tudni mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki. Ez azért különös, mert tavaly a külügy munkatársai több száz milliárd forint értékben vettek túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. Viszont a beszámolóban egyetlen szóval sem említette a külügyminisztérium a tavalyi botrányos és túlárazott lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna.

Magyar Narancs: Új árajánlatot tett a kormányközeli konzorcium a Budapest Airportra

A lap a Bloomberg alapján azt írja, hogy a Budapest Airport tulajdonosi köre a légikikötő többségi tulajdonának megvásárlására egy kormányközeli konzorciumtól új árajánlatot kapott. A Bloomberg úgy tudja, hogy a szeptember végén érkezett ajánlat magasabb a korábbinál, de a hasonló tranzakciókhoz képest még mindig a piaci érték alattinak tekinthető. Állítólag jövő héten előrelépés várható az ügyben, és Orbán Viktor miniszterelnök szeretné, ha még a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választás előtt létrejönne az üzlet.

24.hu: Fegyveres NAV-ellenőrök vonultak ki Iványi Gáborékhoz

“Tegnap egyik iskolánk ellenőrzése ügyében a NAV előre bejelentett helyszíni szemlét tartott nálunk. Annak ellenére, hogy az ellenőrzés kezdete óta a hatóságokkal együttműködve járunk el, az iratokat rendelkezésre bocsátottuk, a NAV indokolatlanul nagy erőkkel szállt ki hozzánk. Erejét demonstrálva, összesen nyolc embert, köztük négy fegyverest küldtek intézményünkbe” – közölte Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerda este.

444: Házkutatást tartott az osztrák államügyészség a kormánypárt székházában és a kancellári hivatalban

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is. A házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga. A Die Presse és a Kurier című lapok előzőleg megjelent értesülései szerint a vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása.