2019. május 7., kedd

TGM: SALVINI & STRACHE BUDAPESTEN. VÉGRE!

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.05.07.


Mindig jó a politikában, ha világosak a dolgok. Orbán Viktor – sok bizonytalankodás és mellébeszélés után – végre azokkal köt szövetséget, akikkel eszmei szálak fűzik egybe.

Sajtója (amely állami sajtó lévén, hivatalos forrásnak számít) eddig is világossá tette, honnan származnak Orbán eszméi.

Az Európának („Brüsszelnek”) tulajdonított népességcsere eszméje Renaud Camus francia fasiszta közíró híres könyvéből – Le Grand Remplacement – származik, evvel a neves fasiszta személyiséggel a Mandiner folytatott beszélgetést, ami önmagában is büntetőjogi tényállás, de a fószer különben is állandó szerzője az állítólag nívósabbnak számító szélsőjobboldali portálnak, aki még Orbán Viktorhoz is intézett meleg hangú nyílt levelet, amit még a mérsékeltebben fasiszta Marine Le Pen is visszautasított volna. De van lejjebb. Az Örülünk, Vincent?blog is megemlékezett róla, hogy a Pesti Srácok nevezetű orbánportál egészen Eustace Mullins, az ismert, nyílt (és totál őrült) hitlerista méltatásáig süllyedt, akinek A biológiai zsidó c. alapműve immár magyarul is olvasható itt. Kitartás! Lesz ez még így se!

Ha beleolvasnak e neofasiszta/neonáci szerzők műveibe, a leghivatalosabb magyarországi kormányközeli, kormánybarát torkokból áradó hangzatokra fognak lelni.
De minek nekünk mindenféle nyomorult külföldi, amikor vannak nekünk megbízható honi forrásaink:

„A liberalizmus az anyagelvűségen épülő individualisztikus rendszer.

A kommunizmus az anyagelvűségen épülő kollektivisztikus rendszer.

A kommunizmus tehát kiteljesülése a liberalizmusnak.

Se a liberalizmus, se a kommunizmus nem világnézet. Hiányzanak belőlük az abszolút értékek, azok, amelyek önmagukért értékek. Világnézet csak az, amelynek abszolút értékei vannak. Se a liberalizmus, se a kommunizmus, se az anyag, se az elv, se az individualitás, se a kollektivitás nem abszolút értékek.

A liberalizmus melegágya a kommunizmusnak. Sőt, több: szülőanyja; a kommunizmus gyermeke a liberalizmusnak. Ez a tény, törvény. A liberalizmus az a kultúrcsimasz, amelyből a kommunista cserebogár lesz. Se a csimasz, se a cserebogár nem abszolút érték. De igen; de csak a csimasznak, de csak a cserebogárnak.

Hallottátok, hogy mondatott a régieknek: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Én pedig mondom: Szeresd a Hazádat jobban, mint tenmagadat!” (Szálasi Ferenc börtönnaplója, 1938-1940, s. a. r. Csiffáry Tamás, bev. Sipos Péter, Bp.: Budapest Főváros Levéltára/Filum, 1997, 149.)...

MILLIÁRDOS MIGRÁNSOK ORBÁN VIKTOR UDVARÁBAN – ÍGY JÖTTEK A PÁRISI UDVAR ÚJ TULAJDONOSAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó / KŐSZEG FERENC
2019.05.07.


Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást! – kiált ránk a Fidesz választási plakátja minden utcasarokról. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik a háború, a terror, a szenvedés elől menekülnek. A befektetőket, akik a „keleti nyitással” ámítják a magyar kormányt, akik arannyal hímzett királyi párnákat hoznak a miniszterelnöknek, nem kerítés várja, hanem kivételes bánásmód, számtalan előny, aminek az árát mi fizetjük meg, magyar adófizetők. Akkor is, ha egykori kommunista politikai és talán titkosszolgálati kapcsolat is feldereng a háttérben. Az itt következő hosszú történet erről szól. Kőszeg Ferenc cikke.

- A Fidesz évek óta tartó kommunikációja szerint Magyarországra nem kellenek migránsok. Ehhez képest az V. kerületi önkormányzat arab befektetőknek értékesített egy jelentős műemléket, aminek a felújításához egy állami bank milliárdos hitelt adott
- A beruházást megvalósító cég ügyvezetői a ’80-as években hazánkba érkezett arab migránsok, akik a rendelkezésre álló adatok fényében akár a kommunista titkosszolgálatokkal is kapcsolatban állhattak
- Az egyik ügyvezető testvérét a 90-es években az Aranykéz utcai robbantáshoz kísértetiesen hasonló módszerrel végezték ki, valószínűleg alvilági elszámolási viták lezárásaként
- Mindennek tetejébe egy pesti ház lakosai évek óta szívnak, és 100 éves kulturális és városképi hagyomány megy a levesbe

Amikor az államosított lakásokat fillérekért eladták a bérlőknek, az 1990-es évtized elején, a Budapest V. kerületi Párisi udvar (azzal a régies helyesírással írom, ahogy a kapu feletti feliraton jelenleg is olvasható) kimaradt a szórásból: kevesen laktak benne, az épület nagy részét az IBUSZ irodái foglalták el. Aztán Rogán Antal belvárosi regnálása idején az SCD csoport, amely korábban a Balaton körül tevékenykedett, 2010-ben öt nagy értékű ingatlan megvásárlásáról kötött megállapodást Belváros-Lipótváros önkormányzatával. Köztük volt a Párisi udvar is.

Az építkezés mégsem kezdődött meg, a kiürített épület állaga rohamosan romlott, a padlók, ajtók megvetemedtek, a helyiségeket penészgomba lepte el. 2012-ben az önkormányzat nem járult hozzá a Párisi udvar századik születésnapjának nyilvános megünnepléséhez: a látogatókat elborzasztotta volna az egykor pompás épület rettenetes állapota....

ÍGY SZÍVATJA AZ ÁLLAM A KISVÁLLALKOZÁSOKAT - EGY CSOMÓ FELESLEGES BANKKÖLTSÉG TERHELHETI A CÉGEKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző Az Én Pénzem
2019.05.07.


A cégek havonta 5-7 utalást kénytelenek indítani különböző adóhatósági számlákra, ami a tízszeresére növeli a banknak fizetendő átutalási jutalékot ahhoz képest, ami egy valódi egyszerűsítés esetén lenne. Mint egy bank megállapította: a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos.

Miközben a hazai kisvállalkozások összességében fejlődnek, árbevételük meghatározó részét továbbra is közterhekre fordítják – mutatta ki a CIB. Mint a bank megállapította: egy 400 ezer forint alatti forgalmú magyar mikrovállalkozás átlagosan minden negyedik forintját közterhekre fordítja. A piaci adatok szerint pedig a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos, 4 millió forintos pénzforgalom fölött már csak minden tízedik forintból válik adóforint.

A CIB a Partner Start számlacsomagját olyan vállalkozásoknak ajánlja, amelyek kimenő számlaforgalma havonta átlagosan 400 ezer forint vagy ennél kisebb összeg, valamint havonta jellemzően kevesebb, mint 5 átutalást indítanak. A gond csak az, hogy az adóhatóságnak még a kisebb cégek (kivéve persze a katásokat, de akik bármilyen termeléssel foglalkoznak, azoknak nem járható út a kisadózók tételes adója) is havonta 5-7 utalást kényszerülnek teljesíteni. A bank is megállapította, hogy kisvállalkozói ügyfeleik leginkább a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) utalnak.

Olvasóink többször megosztottak velünk olyan céges kimutatást, amiből kiderült: a havi több ezer forintos díj legfeljebb néhány százra olvadna, ha nem kellene minden tételt külön utalni. Pedig elég lenne egyetlen adóhatósági számla is. A „söralátétes” adóbevallás és a számtalan beígért bürokráciacsökkentési intézkedés között igazán szerét ejthették volna a kisebb cégeket érintő egyszerűsítésre. Különösen például azért, mert bár minden a NAV-nál fut össze, jelzések szerint a mai napig előfordul, hogy adóhiány miatt büntetnek, miközben egy másik adónemnél jókora túlfizetés van. (Ezt csak külön kérésre vezetik össze.)...

ANGLIA NEM KÉPES ÚJ HAZÁM LENNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Alíz
2019.05.07.


Meglehetősen szokatlan utat járt be Alíz, aki Ausztráliában kezdte meg határátkelő életét, ahol olyannyira sikerült beilleszkednie, hogy végül az állampolgárságot is sikerült megszereznie. A szíve azonban visszahúzta Európába, ahol Angliát választotta. Utólag úgy tűnik, rosszul tette…

„És akkor vettem a sátorfámat és felültem a repülőre egy ígérettel a zsebemben, hogy Ausztráliában jobb lesz. Persze, éppen végzős egyetemista lányként ez olyan könnyű volt, hiszen a vágyaimon és a levegőn kívül a tüdőmben nem sok minden egyebem volt.

Mégis, nehéz volt hátra hagyni hazámat, családomat és barátaimat, hiszen azért mégis csak ott nőttem fel, oda kötődtem minden emlékemmel és kapcsolatommal.

Azonban eljött a pillanat, amikor már nem láttam több esélyt, hogy Magyarországból valaha is az lesz, ahol én is szívesen élnék és szülnék gyereket, így fájdalommal a szívemben, viszont reménnyel a szemeimben, elindultam.

Ausztrália


Elindultam azzal a sok szép képpel Ausztráliáról, melyeket annyiszor elképzeltem magamban. A tengerpartot, a pálmafákat, a kengurukat és a koalákat, mind olyan csodás volt!

Tudtam, hogy a kezdet nem lesz könnyű, hiszen diákvízummal érkeztem és ez a fajta vízum nem sok engedményt ad.

Éppen csak húsz órában dolgozhattam és a társadalombiztosítás sem járt nekem ingyen, de így is egy héten belül volt bejelentett állásom egy mérnöki irodában, miközben fizetésemből rendben éltem és kimagasló színvonalon tanulhattam posztgraduális képzésben a világ egyik legkiválóbb egyetemén, Sydney-ben...

HÉT PONT EURÓPÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BALÁSZ PÉTER
2019.05.03.


...Az európai magyar érdekek

Az EP-választási kampányban Európa közös gondjairól és azok megoldásáról illenék szólni, mégpedig magyar szemszögből. Mit tűzhetnek ma zászlajukra olyan politikai mozgalmak, amelyek nem állítják szembe az ország és Európa érdekeit, hanem a szűkebb és tágabb közösségek szempontjait harmonikus egységben kezelik? Próbáljuk meg sorra venni a legfontosabb célkitűzéseket. Egyesek feltűnnek az ellenzéki pártok EP-választási programjaiban, azonban a kormánypárt üzeneteiben egyik sem szerepel közülük.

(1) Európa gravitációs központja minden jel szerint az euróövezet lesz. Az angolok távozásával az euró gazdasági és politikai súlya megnő az unión belül. Az euróövezet megfelelő intézményi adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy gyorsító integrációs pálya keretéül szolgáljon, itt szülessenek az EU jövőjével kapcsolatos legfontosabb döntések. Magyarország érdeke, hogy ehhez a belső körhöz tartozzék. Az eurócsatlakozáshoz a politikai elszántságon túl kiegyensúlyozott makrogazdaság és kedvező belépési euróárfolyam szükséges. Ilyen feltételekkel az eurótagságnak számunkra több lehet a haszna, mint a kockázata.

(2) Az Európai Uniótól érkező források összege és szerkezete várhatóan módosul a 2021-től kezdődő új, hétéves költségvetési periódusban (hogy miként, arról még kemény csatákban fognak dönteni a tagállamok az EP-választások, valamint az új Európai Bizottság megalakulása után). Ahhoz, hogy az uniós pénzek hasznosuljanak az ország fejlődése számára, helyre kell állítani a bizalmat az alapok hazai odaítélésében és a felhasználás ellenőrzésében. Ennek fő eszközei egy nemzeti konszenzussal alátámasztott, hosszú távú fejlesztési stratégia, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, valamint szoros együttműködés a csalás elleni uniós ügynökséggel (OLAF).

(3) Az uniós hálózatfejlesztésekben való aktív részvétel egyszerre szolgál hazai és európai célokat. Az EU részletesen kidolgozott tervekkel rendelkezik az európai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozóan. Három multimodális közlekedési folyosó is átszeli Magyarországot, a hozzájuk igazodó hazai tervek elkészítése és benyújtása jelentős uniós többletforrásokat és az Európai Beruházási Bank társfinanszírozását is mozgósíthatja. Lassabban fejlődik az európai energiahálózatok kiépítése, de a magyar részvétel elmélyítése az egyoldalú keleti energiafüggést enyhítheti, így ez is fontos hosszú távú érdekünk.

(4) Az EU perifériája felé sodródó magyar gazdaság felemelkedésének kulcsa az innováció, a versenyképesség gyorsított fejlesztése, uniós programokat is felhasználva. A hazai piacon valódi versenyben kell esélyt adni mind a magyar, mind a külföldi vállalatoknak. Így növelhető az itthon előállított hozzáadott érték, majd erre építve megállítható és visszafordítható az európai mezőnytől való, fokozódó leszakadásunk.

(5) Ha nő a termelékenység, akkor a bérszínvonal is emelkedhet. Ez a kulcsa a magyar munkáskezek megtartásának és – egy következő fázisban – a tömegesen kivándorolt munkaerő hazavonzásának. Az EU bizonyos peremfeltételek tekintetében tud segíteni, például a munkaerő tovább-, illetve átképzését, az oktatás vagy az egészségügy korszerűsítését illetően, de a hazai nagy rendszerek stratégiai fejlesztése a kormányzat feladata. A legelső teendő a szétesőben lévő egészségügyi ellátás és a súlyosan romló oktatás további hanyatlásának megállítása, amit semmilyen uniós intézmény vagy program nem fog megtenni helyettünk.

(6) Az EU vezető intézményeiben Magyarországnak a dacos vétózás és az elszigetelődés helyett döntésközelbe kell kerülnie. Fontos, hogy az Európai Parlament minden nagy politikai családjában – a néppárti, szocialista, liberális és zöld csoportokban – legyenek megfelelő hazai háttérrel rendelkező magyar képviselők, és a mindenkori kormány stratégiai partnerséget ápoljon a legnagyobb és legbefolyásosabb tagállamokkal. Magyarország a tudásbeli és a kapcsolati tőkéje révén nyerhet több beleszólást az uniós ügyekbe. Meg kell célozni magasabb vezetői pozíciók, például az Európai Bizottságban főigazgatói poszt elérését, továbbá uniós intézmény(ek) Magyarországra telepítését.

(7) Az EU keleti határvidékén elhelyezkedő Magyarország számára fontos az unió hosszabb távú bővítési és szomszédságpolitikája. A legnagyobb tagállamokkal összehangoltan, a közös normák alapján érdemes szorgalmaznunk Szerbia és az egész nyugat-balkáni régió közelítését az EU-tagsághoz, valamint szorosabb viszony kiépítését az unió tömbjével közvetlenül szomszédos Ukrajnával és Moldáviával, aminek távlati célja szintén az EU-tagság. Magyarország közreműködhetne az EU és Oroszország, valamint Törökország viszonyának hosszabb távú rendezésében, de csak úgy, ha a közös európai értékeket és érdekeket közvetíti feléjük, és nem megfordítva. Mindez az EU belső biztonságát és – egyebek között – a migráció eredményesebb kezelését is szolgálná...


"ORBÁN, A ROBBANTÓMESTER" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.07.


Minden jel szerint távolodik az Európai Néppárttól Orbán Viktor, aki most éppen Manfred Webernek rontott neki. Az egyik legtekintélyesebb publicista figyelmeztet: nem szabad lebecsülni Orbán veszélyességét.

Orbán nem akarja Webert bizottsági elnöknek, a CDU vezetője pedig arra számít, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból – így összegzi a liberális szemléletű bécsi Der Standard a magyar miniszterelnök és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár tegnapi közös budapesti sajtótájékoztatóját, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer ezzel kapcsolatos véleményét. Az Orbán-Strache találkozóról hírügynökségi tudósítások alapján beszámoló lap kiemeli, hogy a magyar kormányfő követendő példaként állította Európa elé a bécsi koalíciót, amelyben a konzervatívok a tőlük jobbra álló párttal alkotnak közös kormányt. Manfred Webert, az Európai Néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére azért nem támogatja Orbán, mert a bajor politikus kijelentette, hogy nem a magyar tagpárt segítségével akarja elnyerni a posztot. „Új jelöltet keresünk” - mondta most a Fidesz vezetője.

Mit is mondott Weber?

Itt térek ki arra, hogy a Politico című amerikai lap és portál európai kiadása ezzel kapcsolatban felidézi, mit is mondott Weber március végén arról, mi lenne, ha a Fidesz szavazataira lenne szüksége a bizottsági elnöki szék elnyeréséhez. Azt válaszolta a ZDF német tévéállomásnak: „nem venném át a hivatalt, mert nem akarom azt, hogy a szélsőjobb válasszon meg. Világossá kívánom tenni, hogy a domináns erő a centrumban van, nem a peremvidéken”. Erre reagált most Orbán azzal, hogy „ha valaki így megsért egy országot, akkor annak a miniszterelnöke nem támogathatja őt tovább” - jegyzi meg a Politico.
CDU-elnök: Orbán távozni akar az Európai Néppártból

Visszatérve a Der Standard cikkéhez, a tagnapi budapesti sajtótájékoztató után Kramp-Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke úgy nyilatkozott Berlinben, hogy Orbán Viktornak az elmúlt napokban – beleértve Matteo Salvini olasz Liga-vezetővel való találkozóját is – olyan megnyilvánulásai voltak, amelyek világosan azt jelzik, hogy távozni fog a Néppártból. Felfüggesztése nyomán a magyar tagpárt már nem vehet részt a pártcsalád döntéshozatalában, és a kérdésre az e hónap végén esedékes európai parlamenti választások után fognak visszatérni. „Ez egyértelműen próbára bocsátás volt Orbán Viktor számára. Megkíséreltük, hogy hidat építsünk neki” - magyarázta az ideiglenes néppárti döntést a CDU-vezető, és megállapította: a magyar politikus magatartása ennek ellenére a Néppárttól való távolodást mutatja.

Nem szabad alábecsülni Orbán veszélyességét

Der Standard a tényszerű beszámoló mellett Lendvay Pál kommentárját is közli, Orbán, a robbantómester címmel. A szerző szerint súlyos következményekkel járó tévedés lenne a liberális demokrácia európai hívei részéről, ha alábecsülnék a „budapesti robbantómester” veszélyességét. Lendvay felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán nem csupán európai szinten szorgalmazza a jobbközép és az attól jobbra álló erők összefogását, hanem világméretekben is. Annak kapcsán ugyanis, hogy Orbán meghívást kapott május 13-ikára Donald Trump amerikai elnöktől a Fehér Házba, Szijjártó Péter egyik vasárnapi rádiónyilatkozatában már a hasonlóan gondolkodó nacionalisták globális szövetségéről fantáziált. És Washingtonban – jegyzi meg Lendvay – az a kilátás, hogy Magyarország amerikai harci repülőgépeket és hadfelszerelést vásárolhat, hogy ellenáll a migránsok beengedésének, hogy elutasítja Soros György emberi jogi tevékenységét, nagyobb súllyal esik latba, mint az, hogy Amerikának fenntartásai vannak Orbán oroszbarát irányvonalával szemben. A Der Standard kommentátora úgy látja, hogy a washingtoni irányváltás mellett az Európai Unió álszent politikája, amely rossz kompromisszumokat eredményezett a jobboldali populistákkal, például Kaczynski Lengyelországával, hozzájárul a magyarországi autoriter rezsim bebetonozásához.

ORBÁN KIUTÁLJA MAGÁT AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBÓL - A RADIKÁLIS JOBBOLDALI VEZETŐKKEL VALÓ TALÁLKOZÁSAIT MINDEN MÉRVADÓ FORRÁS BÚCSÚKÉNT ÉRTÉKELTE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.05.07.Orbán Viktor átlépte a Rubikont azzal, hogy hivatalosan bejelentette: nem támogatja Manfred Webert az Európai Bizottság élére, és másik jelölt után néz. Úgy gondolom, hogy ezzel vége a Fidesz tagságának az Európai Néppártban (EPP). Nem tudjuk, hogy a szakítás pontosan mikor és milyen formában fog bekövetkezni, de a magyar kormányfő gyakorlatilag közölte, hogy elhagyja az EPP-t – mondta a Népszavának egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli forrás, aki közelről ismeri a néppárti döntéshozatalt. Hozzátette: Orbán bejelentése nyilvánvalóan Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache budapesti látogatásának az eredménye. 

A szakértő szerint Orbán azért kampányol nyíltan a jobboldali politikusokkal, mert úgy véli, hogy immár nagyobb befolyásra, több hatalomra tehet szert az EPP-n kívül, mint azon belül. Eddig ennek épp a fordítottja volt igaz. Bár régóta bírálja a néppártot, sokáig több esélyt látott hatalmi céljai elérésére a pártcsalád soraiban. Egy ideje már látszik, hogy ez megváltozott, erre mutatott a Jean-Claude Junckert célkeresztbe állító kormányzati plakátkampány is, amelyről Orbán pontosan tudta, hogy megsérti vele a néppárt egyik vezető személyiségét. 

Forrásunk lehetetlennek ítélte, hogy az Európai Néppárt az osztrák modellt követve összefogjon a tőle jobbra álló poltikai erőkkel.

– Minden előrejelzés azt mutatja, hogy az Európai Parlamentben akkor sem lesz a jobboldalnak többsége, ha az EPP együttműködésre lépne minden, tőle jobbra álló politikai erővel. Orbán Viktor bizonyára tudja ezt. Egyesek szerint inkább arra játszik, hogy a döntéseket akadályozó kisebbséget hozzon össze, vagyis az EP egyharmadát maga mögé állítsa. A parlamentben azonban kevés olyan ügy van, amihez kétharmados többség kell. Ráadásul a blokkoló egyharmad is csak úgy jöhetne létre, ha a populista baloldal és a populista nacionalisták összefognának. Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy ezek az erők képesek lennének-e bármilyen koordinációra – hangsúlyozta a szakértő, aki kizárta, hogy az EPP együttműködjön olyan politikusokkal, mint a francia Marine Le Pen, vagy olyan pártokkal, mint a görög Arany Hajnal. Úgy vélte, hogy az EPP-től jobbra álló erők sem egységesek, és legalább két vagy három frakcióba fognak tömörülni.

– Nem lehet olyan vezetőjelöltje az Európai Néppártnak, aki azt akarná, hogy Marine Le Pen vagy a hozzá hasonló figurák szavazataival válasszák meg az Európai Bizottság elnökének. Ez az álláspont független Manfred Webertől – fejtegette forrásunk. – Ha a Fidesz elhagyná a pártcsaládot, az kevesebb konfliktussal járna, mint ha az EPP tenné ki a szűrét – válaszolt a kapcsolat jövőjére vonatkozó kérdésünkre...

FALU, BOLOND PAPPAL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.05.07.


Sajnos látom a jövőt. Mármint nem látok mindent, nem látom mindenkiét, de azt látom, hogy ebben a hónapban – sőt, tán eltart télig is – állandóan Orbán Viktorral kell majd foglalkoznom, ha tetszik, ha nem. Belépett a hiperaktív korszakába, átváltott az euforikus fázisba és olyanokat művel, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Pedig jó lenne.

Jó lenne, mert én már nagyon unom ezt a mindentől elrugaszkodott, téveszmék között tántorgó, mániás elmét, de hát tetszettek volna nem megválasztani. (Lásd még Gyalog-galopp: „A királyod vagyok!” „Én ugyan nem szavaztam rád.”) Sajnos kezd elhatalmasodni a kór, már a saját világában él, és ha a reális univerzum nem azonos ezzel, hát a valódit igazítja a fejében létezőhöz – ezért volt fontos a tegnapi, Kleine Zeitungban megjelent interjú elemzése is, tökéletes kórképet lehetett felállítani belőle. Azt azonban nem gondoltam, hogy a zavaros gondolatözönt kevesebb, mint egy napon belül tett követi – de lássuk, mit művelt a minielnök tegnap?

Eldöntött egy régi kérdést.

Sok vita folyik ugyanis arról, hogy Orbán Viktort az érzelmei vagy a hideg, számító értelem vezeti politikai döntéseiben: tegnap ez kiderült. Mint a magyar miniszterelnök Heinz-Christian Stracheval, Ausztria alkancellárjával tartott sajtótájékoztatóján láthattuk, kormányfőnket az indulatok vezérlik, és egyelőre nem látható, nyilatkozatának miféle következményei lesznek...

AMI A JOBBKÖZÉPTŐL JOBBRA VAN, AZ A SZÉLSŐJOBB – IDETARTOZIK ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.06.


Orbán Heinz-Christian Strachéval, az osztrák Szabadságpárt elnökével zajlott találkozója után is megismételte azt a javaslatát, hogy a “jobbközépnek a jobboldallal” kellene összefogni európai szinten. Először sokan nem is érthették, hogy miről beszél Orbán, mert mi különbözteti meg a “jobbközép” pártokat a “jobboldali” pártoktól, hiszen a jobbközép maga a jobboldal. Aztán lassan leesik mindenkinek, hogy Orbán mire gondol: a jobbközéptől (vagyis az igazi jobboldaltól) jobbra csak a szélsőjobboldal áll. Orbán tehát a jobboldal és a szélsőjobboldal összefogását javasolja Európának és az Európai Néppártnak.

Ez azt jelenti valójában, hogy Orbán a Néppártban többségre szeretne jutni, hogy a jelenlegi jobbközép Néppártból egy szélsőjobboldali párttömörülés legyen, amely kisajátítja a “jobboldali” és a “keresztény” jelzőt, megtévesztve az európai szavazókat. Ennek érdekében a jobbközép pártokat a baloldalhoz sorolja, és azzal rágalmazza, hogy elhagyták a jobboldalt és a kereszténydemokráciát. Orbán terve az, hogy ha a Néppárt vezetői annyira balgatagok lennének, hogy az egyetlen szélsőjobboldali Orbán kirúgása helyett bevennének még további szélsőjobboldali fasisztákat, akkor Orbán ki tudná húzni alóluk a Néppárt szavazóit, az egész Néppártot.

Orbán erős mentális kihívásokat jelentő elmélete szerint Franciaország, Németország, egész Észak-Európa, a Benelux államok nem demokráciák, hanem elfajzott liberálisok. Ezen segítene a szélsőjobboldal, s ha sikerülne hatalomra jutniuk, már többször kilátásba helyezte, hogy ő vizsgálná azokat, akik most őt vizsgálják. Nyilván számon kérné rajtuk, hogy sértik-e eléggé a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét azonnal fel kellene számolniuk. A NER mintájára hozná el Orbán Viktor Európa többi ótvaros fasisztájával a “keresztény” szabadságot. Szerencsére Orbán elsieti a dolgokat, Európa nem kész egy ilyen fasiszta hatalomátvételre. Így még a világ legszebb álmai is valóra válhatnak, hogy a Néppárt vezetőinek elvtelensége és bénázása ellenére Orbán kirepül a Néppártból és a perifériára sodródik.

Sajnos, a Néppárt ismeretében még ebben sem lehet bízni, holott Orbán a mostani sajtótájékoztatóján kvázi ultimátumot adott a Néppártnak: ha nem veszik be a szélsőjobboldalt maguk köz, és továbbra is makacsul tiszteletben tartják az emberi jogokat, a menekültekre vonatkozó nemzetközi szabályokat, ha nem zárják le légmentesen a határaikat mindenféle bevándorlás előtt, akkor Orbán elhagyja a Néppártot. Bár így lenne, de Orbánt ismerve, az adott pillanatban még mindig visszatáncolhat, a Néppárt pedig tűrni fogja, mint már kilenc éve, hogy bolondot csináljon Orbán belőlük. Pedig ezúttal személyesen támadta meg az elvtelen és karrierista Manfred Webert, a Néppárt európai bizottsági elnöki csúcsjelöltjét. Alkalmatlannak nevezte és kijelentette, hogy a “Fidesz” (ilyen párt valójában nincs, csak Orbán van) szavazatai nem támogatják őt...

SAJÁT EMBEREIT ZSAROLJA ORBÁN

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.07.Érdekes – bár a szereplőket ismerve nem is annyira meglepő – értesülést oszt meg közösségi oldalán Czeglédy Csaba. Nem kevesebbet állít, mint, hogy Orbán személyesen fogja megvétózni annak a polgármesternek vagy potenciális jelöltnek az indulását az őszi önkormányzati választáson, aki nem tud megfelelően mozgósítani a május 26-i Európai Uniós választásokra. „Orbán azt akarja, hogy legalább két és fél millió Fidesz-szavazó voksoljon rá...neki a 2022-es győzelem ismét élet-halál kérdése lesz” – szögezi le...

ORBÁN “NYELVI HARCA” AZ, HOGY MINDENT ÁTNEVEZ ÉS MEGHAMISÍT - EZ A FELVILÁGOSODÁSELLENES ULTRAMONTÁN KATOLICIZMUS LEGROSSZABB HAGYOMÁNYÁNAK GÜGYÖGŐ ÚJRAFOGALMAZÁSA ÉS A KÖZÉPKOR FELTÁMASZTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.06.


Orbán Viktor a Kleine Zeitungnak adott interjújában rávilágított a lényegre, miért nem tudják őt igazán megfogni, miért nem lehet annak nevezni őt, ami ő valójában. Az ő ereje a nyelvben van. A hazugság ereje az, hogy mindent átnevez, átír, meghamisít, csúsztat, játszik a szavakkal. Maga is utal arra, hogy korábban tiszták voltak a fogalmak, és azt jelentették, amit jelöltek vele.

Orbán ezeket a határokat mossa el, és ezeket hamisítja meg. A fogalmak külső alakja ugyanaz, de a belső jelentése ellentéte a szó igazi jelentésének. Ez az orbáni kommunikáció lényege.

Orbán tudatosan manipulál a nyelvvel. Azt mondja: “ha az ember nem nyeri meg a saját nyelvért vívott harcot, akkor nem nyer a tartalmakról szóló birkózásban sem. Ha a kereszténydemokraták úgy tesznek, mintha liberálisok volnának, akkor ez fából vaskarika”. Márpedig nem az, mert a liberalizmus maga a demokrácia. A liberális jogállam elfogadása minden demokratikus politikai irányzat közös alapja. A liberális elvek a demokrácia alapelvei, mint a sajtószabadság, a szólásszabadság, a lelkiismereti- és vallásszabadság, a világnézeti szabadság, a jog előtti egyenlőség, a diszkrimináció tilalma, stb. mind liberális elvek, amelyek a kormányzatra vonatkozó liberális alapelvekkel, mint a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalmi ágak szétválasztása, a szabad és egyenlő választások, a demokratikus kormányzás alapelvei.

Ezért a kereszténydemokrácia is liberális demokratikus elveket vall, mert a kereszténydemokrácia tiszteletben tartja a fenti liberális alapelveket. Aki ezeket az alapelveket tagadja, az kívül kerül a demokrácia fogalmán és a demokratikus kormányzáson. Márpedig Orbán ezt a szavak átértelmezésével leplezi. Azzal, hogy a liberális alapelveket a baloldalnak tulajdonítja, azt a hamis látszatot kelti, hogy a jobboldali és a kereszténydemokrata irányzat a liberalizmus alternatívájaként valójában a demokrácia baloldali értelmezésének alternatívája, amellyel szemben lehet egy legitim jobboldali demokrácia értelmezés, amely ellene mond minden fenti alapelvnek, és még mindig demokrácia. Ez a hazugság lényege, mert ami tagadja a fenti liberális demokratikus alapelveket, az nem demokrácia, hanem önkényuralom.

Orbán mindennek megpróbál olyan látszatot adni, mintha ez az “alternatív demokrácia” értelmezés keresztény politika lenne, és a kereszténységen alapulna. Ez azonban nem igaz, mert a kereszténységnek semmi köze ezekhez az orbáni alapelvekhez. Ez abból is látszik, hogy amikor ez a liberálisellenes antiszemita ideológia volt a “keresztény államok” eszméje, az egy elnyomó totális állam volt, ezért ezzel szemben jött létre a demokrácia, amelynek alapja a felvilágosodás, és a felvilágosodás emberi és polgári jogokat megfogalmazó alapeszméje, a liberalizmus. Orbán tehát semmi újat nem talált fel, mindössze a középkori katolikus államok ideológiáját éleszti fel, és azt próbálja “kereszténydemokráciaként” egy alternatív demokráciának eladni. Ha levesszük róla a hazug mázt, és nem tiszteljük a szófacsarást, akkor ez egy primitív hülyeség, ostobaság, hazugság. Ez a felvilágosodásellenes ultramontán katolicizmus legrosszabb hagyományának gügyögő újrafogalmazása és a középkor feltámasztásának kísérlete...

A LEGFONTOSABB, HOGY JÖVŐT TEREMTSÜNK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.05.07.


Interjút adott a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség új elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy az egészségügyi intézményeknek több forrásra van szüksége.

"A mostani konstrukció alapjait évekkel ezelőtt alkották meg. A legnagyobb probléma az ágazatban a központi költségvetési szervezetekre vonatkozó szabályok szerinti, bázisszemléletű tervezés, gazdálkodás, valamint a teljesítményelvű finanszírozás összeférhetetlensége."

Ficzere szerint erre az lenne a megoldás, hogy a betegellátást valós költségek alapján finanszírozzák.

"Összességében kevés az összeg, amely az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll (…) az utóbbi években elmaradt az értékkövetés, így az orvostudomány és a technika robbanásszerű fejlődésének köszönhető, új, korszerű eljárások finanszírozásba történő beépítése",

továbbá meg kellene jelennie a teljes béremelésnek, és ami nagyon fontos, az amortizációnak is.

Hozzátette: bár a Kórházszövetség támogatja az Állami Számvevőszék által folytatott vizsgálatokat, amelyben azt nézik meg, hogy a kórházak pénzügyi szempontból jól működnek-e, de Ficzere Andrea azt mondja, hogy az eredmények interpretálásakor a szakmai, betegellátási szempontokat is figyelembe kellene venni.

"A pályázati forrásokból beszerzett, korszerű orvostechnikai gépeket üzemeltetni is kell, de erre már nem terjed ki a finanszírozás, vagyis a működtetés és a javítás költségét a kórházaknak kell kigazdálkodniuk."

Problémát jelent a teljesítményvolumen-korlát is, ami azt jelenti, hogy

"Minden hazai fekvőbeteg-ellátó intézménynek van egy kosara, ebből kell a kórházaknak gazdálkodniuk. Egy népszerű, magas színvonalon dolgozó, sokszakmás intézményt sokkal több beteg keres fel, mint ahányra finanszírozást kap, és ez természetesen hozzájárul a kórházi adósság létrejöttéhez"...

ISTENI SZERENCSE, HOGY CSAK EGY KIS ORSZÁG MINISZTERELNÖKE EZ AZ EMBER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.05.07.


...indult a hét. A felcsúti illetőségű miniszterek elnöke nagyot futott. Diplomáciailag, úgy értem. Mármint abban a műfajban, amit ő annak nevez. Ezúttal az osztrák szélsőjobb vezetőjének kezébe adta a Karmelita kilincsét. Rendesen rossz érzés volt látni, hogy az osztrák nácifasiszta csávó is majdhogynem szalonképes, mutogatható figura a mi Duna-parti, szétcsúszott arcberendezésű, hanyag kocsmai testtartásba vágódott keresztapánkhoz képest, akinek most már valóban semmi kétsége nincs afelől, hogy ő vezeti majd Európát május 26-a után. Hiszen a jó oldalon áll, immár büszkén vállalja, bele a nemzetközi sajtótájékoztatóba, hogy bármikor hátba döfi a szövetségeseit, ha pillanatnyilag az tűnik kifizetődőnek.

Aki nem látta a Strache nevű osztrák alkancellárral tartott nemzetközi sajtótákékoztatót (nem, ők nem szélsőségesek, nem fasiszták, nem nacionalisták, nem újnácik, csak a rohadék balliberálisok megbélyegzik őket feszt), annak hiába írta le a sajtó, hogy mit látott: szerintem leírhatatlan. 44 perc sok egy emberi életből, de érdemes. Egy szóval: hátborzongató. Nem az a gyáva sunyiság, ahogyan megint a magyar emberek mögé bújva próbálta a minden körülmények között korrekt politikust eljátszani, hanem hogy a gyáva, köpönyegforgató hasonlesésen és a szavakkal való zsonglőrködésen túl még hazudik is:

"A hűség számunkra fontos politikai kategória és szeretnénk kitartani abban a szövetségben, ahol eddig éltünk és dolgoztunk. Hacsak az a közösség nem szeretné, hogy mi ne legyünk ott. (…) A miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízzák meg, Manfred Weber pedig azt találta mondani, hogy a magyarok szavazataival nem kíván az Európai Bizottság elnöke lenni. Ez egy olyan súlyos álláspont és a magyar választók olyan súlyos megsértése, hogy ezek után a magyar miniszterelnök nem dönthet másként, minthogy nem támogatja Webert a posztra. Sajnálom, hogy így alakult, de Weber döntése egy radikálisan új helyzetet teremtett, amit tudomásul kell vennünk. A demokrácia és az erkölcs szabályai szerint sem volna helyénvaló, ha ezek után Webert támogatnánk."

Vagyis hogy ő keresi a jelöltet. Ő, akit a magyar választópolgárok megbíztak. Nem tudom, hogy a hazug miniszterelnököket mikor érik utol ahhoz képest, hogy a közönséges hazug embert is hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, de szerintem ez elég ótvar csúsztatás ahhoz képest, hogy mit mondott Weber. És ez akkor is igaz, ha sajnálatos módon (vagy nem) az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács választja ki, majd ezt követően kell jóváhagynia a személyét az Európai Parlamentnek. És igen, az Európai Tanácsban az Európai Unió állam-, illetve kormányfői foglalnak helyet. Én biztosan nem fogom megvédeni Weber urat Orbán Viktortól, eleget maszatolt ő a vörös vonalakkal ahhoz, hogy ne őt tartsam ebben a történetben az áldozatnak. Csak hát a teljes igazság azon túl, hogy sokkal kevesebb magyar választópolgár bízta rá az életét Orbánra, mint ahány nem, az az, hogy Weber semmi olyasmit nem mondott abból, amit Orbán a szájába adott tegnap. Konkrétan ezt mondta:...

TULAJDON, LAKHATÁS, ÖNRENDELKEZÉS

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ZSUZSI
2019.05.06.


Hiába a megosztásalapú szolgáltatások („sharing economy”) egyre nagyobb népszerűsége vagy a tulajdonszerzés anyagi nehézségei, a legtöbben alapvetően mégis arra törekednek, hogy saját tulajdonú dolgokat tudjanak szerezni: lakást, autót, háztartási gépeket, telket stb. A tulajdonszerzés – magas ára miatt – az ingatlan esetében a legnehezebb. Ugyanakkor ebben az esetben tűnik a legfontosabbnak is, hiszen a mai magyarországi lakásviszonyok között minden más megoldás kiszolgáltatottá és bizonytalanná teszi az ember lakhatási helyzetét.

A tulajdon egyrészt biztonságot, önállóságot és a rendelkezés szabadságát jelenti, másrészt viszont a vagyonfelhalmozás és az egyenlőtlenségek növelésének egyik legfontosabb eszköze is. Hogyan lehet egyszerre elismerni a tulajdonszerzés fontosságát abban, hogy saját élettereinket biztosítani tudjuk, és fellépni annak korlátozó és egyenlőtlenségeket termelő jellege ellen? Az erre adható egyik lehetséges válasz a közösségi tulajdon.

Ez az írás az ingatlantulajdonra (pontosabban a lakástulajdonra) koncentrál, több okból is. Egyrészt mert a tágabb gazdasági és pénzügyi viszonyokban kiemelt szerepet játszik: az utóbbi évtizedekben a lakástulajdon vált a háztartásoktól való erőforrás-elvonás egyik legfontosabb csatornájává a lakáshitelen keresztül.

Az ingatlantulajdon a profitfelhalmozás kiemelt eszközévé vált, egyre távolabb sodorva attól a funkciójától, hogy embereknek lakhatást biztosítson.

Másrészt azért fontos, hogy az ingatlanok: a lakások, valamint a föld és a telkek tulajdonviszonyáról beszéljünk, mert végső soron ezen múlik, hogy ki tudjuk-e hasítani az önrendelkezés megvédhető konkrét fizikai tereit. Ha valakit foglalkoztat az a kérdés, hogy hogyan tudjuk megállítani a kiszorítást, a profitlogika városainkat bekebelező előretörését, akkor megkerülhetetlen a tulajdonviszonyok kérdése. Ebben az sem elégséges, ha állami szerepvállalást várunk – gondoljunk csak az állam általi kisajátítások, erőszakkal való területfoglalások, igazságtalan újraelosztások és privatizációk terhes történeti tapasztalatára szerte a világban és Magyarországon...


UTÁNAJÁRTUNK: ÍGY SZABOTÁLTA EL A NYOMOZÓHATÓSÁG ÉS AZ ÜGYÉSZSÉG AZ ELIOS-ÜGY FELDERÍTÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2019.05.07.


Lassan elülnek a botrány hullámai a Tiborcz István cégének többmilliárdos bevételt hozó Elios-ügy körül[1], főhősünk vagyona pedig a polgári jog előírásainak is megfelelni látszó ingatlanbefektetések formájában halad a kifehéredés útján. Mielőtt végképp a feledés homálya borítaná be e sajátosan magyar eredeti tőkefelhalmozás történetét, szögezzük le: jó okunk van azt gondolni, hogy a miniszterelnök vejének vagyona az Elios Zrt. közvilágítás-korszerűsítési projektjei kapcsán a bűnszervezeti elkövetés jegyeit is magán hordozó költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények sorozata segítségével növekedett. Az pedig, hogy ezt a nyilvánvalónak látszó bűncselekményt nem derítették fel, és az elkövetők egyikét sem vonták felelősségre, kizárólag annak köszönhető, hogy a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szabotálta a nyomozást, az eljárást irányító és felügyelő Pest Megyei Főügyészség pedig asszisztált ehhez, ami nehezen minősíthető másnak, mint hivatali visszaélésnek és bűnpártolásnak. Az alábbi hosszú cikkben ezt a három állítást fogom igazolni.[2]...

KISZIVÁROGTATTÁK A BANKCSŐDÖT, A RENDŐRSÉG MÉGSEM VIZSGÁLJA

INDEX
Szerző: E.F.
2019.05.07. 


Márciusban elindult az NHB végelszámolása, a csődbe ment bankban több tízmilliárd forintnyi ügyfélvagyon ragadt bent. A tudomásunkra jutott, hogy az MNB-engedély visszavonása előtt a felügyelet egyik munkatársa szólt egy ismerősének, hogy vegye ki gyorsan a pénzét a bankból. Az ügyben feljelentés is történt, de a rendőrség nem látta indokoltnak, hogy nyomozást indítson.

Több hónapos haláltusa után tavasszal a jegybank véget vetett Szemerey Tamás bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) pályafutásának. Matolcsy György unokatestvérének pénzintézetének likviditási problémáiról a pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozó intézkedései nyomán már tavaly év vége óta lehetett tudni, de az utolsó szót csak március 14-én mondta ki az ügyében a felügyelet.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 3,9 milliárd forint összegben kártalanította a 756 betétest, de így is bent ragadt összesen 19,2 milliárd forint a bedőlt bankban. Ez az összeg 9 magánszemélyhez és 49 vállalati betéteshez tartozott, vagyis több tucat ügyfél bukhat jókora összeget az NHB összeomlásán, nem beszélve a piaci alapon működő versenytársakról, akik az OBA-t finanszírozzák, és a közvetve érintett adófizetőkről.

Az MNB által elrendelt kifizetési korlátozás az NHB esetében december 18-ától élt, és azzal járt, hogy az ügyfelek 30 napon belül maximum 7 millió forintot vehettek ki a bankból. A határozatot kétszer meghosszabbították ugyanezekkel a feltételekkel, vagyis ha valakinek sok pénze volt bent, az összesen 21 millió forint értékben vehetett ki belőle az első rendelkezéstől az engedély visszavonásáig. Illetve ott voltak még azok az ügyfelek is, akik befektetési szolgáltatást vettek igénybe a banktól, vagyis az NHB bróker üzletágához tartoztak, rájuk nem vonatkozott ilyen típusú korlátozás, a csőd bekövetkeztéig kivehették az eszközeiket...

KÁSLERÉK MILLIÁRDOKKAL KITÖMÖTT ERŐKÖZPONTBA CENTRALIZÁLNÁK A KULTÚRÁT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.05.07.


A jövőben nyugodtan politizáljon, "álljon bele az európai és magyar értékek védelmébe" a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelyet nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá kell fejleszteni – ezt irányozza elő a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztés. Az Emmi titkos javaslata ösztöndíjat és képzést biztosítana a "magyar érdekeket szem előtt tartó" újságíróknak, a pezsgőbb kulturális élet érdekében előírná a támogatott szerzők kötelező fellépését, és szakítana az "író ír írónak” elitista gyakorlatával. Milliárdokat szánnak arra, hogy az irodalmi múzeum "a magyar mátrix kiemelt és vonzó erőterévé" váljon, az ingatlana pedig az írószövetségek és a kultúra centrális székhelyévé.

„Kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert”, új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség – jelentette ki tavaly, az újabb kétharmad megszerzése utáni első tusványosi – így köztudottan célmeghatározó – beszédében Orbán Viktor. Az akkor már javában zajló kultúrharcot is dicsérte a kormányfő, sejtelmesen hozzátéve, hogy ezen a téren „nagy változások előtt állunk”.

Kifejezetten erre, a miniszterelnök kijelentéseire hivatkozik az a kormány számára készült, még titkos előterjesztés, amely lapunk birtokába került. „Magyarország Miniszterelnöke a 2018-as országgyűlési választásokat és az új kormány megalakulását követően több alkalommal is kifejtette, hogy a magyar kultúrában, kultúrpolitikában új korszakra van szükség” – olvasható a dokumentumban, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) készített, és többek közt Kásler Miklós hagyott jóvá...

MAGYAR CÉGEK IS ÉRINTETTEK A NAGY EURÓPAI ÁFARABLÁSBAN

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2019.05.07.


2010 áprilisában, egy szerda délelőtt négy rendőr érkezett egy Budapest külvárosában álló panelházhoz, amelynek a tizedik emeletén egy profi bokszoló lakott. Az akkor húszas évei végén járó férfi lakását egy óra alatt kutatták át a rendőrök, és két számítógépet foglaltak le.

A házkutatást a német hatóságok információi alapján végezték a rendőrök. A frankfurti főügyészség szerint ugyanis a bokszoló egy olyan magyar cég tevékenységében vett részt, amely egy több európai országra kiterjedő áfacsaló hálózat tagja volt. A 2009 és 2010 között folyó csalássorozatból – amelyben a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank egyes dolgozói is részt vettek – 800 millió euróval (több mint 200 milliárd forinttal) gazdagodtak az elkövetők.

A magyar céget is érintő, éveken át tartó nyomozásról azokból a dokumentumokból derültek ki részletek, amelyeket a CORRECTIV, egy német nonprofit szerkesztőség osztott meg egy 63 újságíróból álló csapattal. A több mint 315 ezer oldalnyi bizalmas irat, többek közt nyomozati anyagok, hatóságok által lehallgatott telefonbeszélgetések és e-mailek feldolgozásában Magyarországól csak a Direkt36 vett részt...

ORBÁN KEDVENC ANTISZEMITÁJÁNAK LEVELE HITLERHEZ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S.PÉTER
2019.05.07.


Napra pontosan 76 évvel ezelőtt, 1943. május 7-én Horthy Miklós, Magyarország kormányzója levelet írt Adolf Hitlernek.

Ez a Horthy Miklós ugyanaz a személy, akit 2017. június 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a megújult Klebersberg-kastély átadásán kivételes államférfinak nevezett. Nos, ez a kivételes államférfi levelében arról igyekezett meggyőzni Hitlert, hogy nem igazak a vádak, miszerint „Magyarországon túl enyhén kezelik a zsidókat”.

Az Orbán által kivételes államférfinak nevezett Horthy ugyanakkor arról is biztosította a Führert, hogy „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.

A levelet az alábbiakban olvashatják:

AZ OSZTÁS JOGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.07.


Botka László, Szeged polgármestere május elsején bejelentette, hogy a város minden nyugdíjas státuszú és iskolába felvételiző polgárának tízezer forintot fizetne, nem csak egy alkalommal, hanem rendszeresen, mintegy jogként. Ilyen hírek után az ember mélán néz ki a fejéből, mert mért nem az oviba indulók vagy netalán a zöldszeműek a kivételezettek, gondolja. Ergo az ilyesmi nem tetszik neki, mert nem üzemszerű működésre utalnak a kegyes osztogatások, de mégis örül. Mert mért ne örülne, rosszabb attól nem lesz a szegedi nyugdíjasnak és a körmét rágó felvételizőnek, másrészt meg Botkának is joga van kampányolni, ez sem rosszabb, mint a zsák krumpli.

Bartha László, egyszer volt szegedi polgármester, most fideszes, sőt, annak is a helyi elnöke, tehát már valaki a szemétdombon, viszont júdáspénznek nevezte az inkriminált tízezret. Bartha elvtárs biztosan jó keresztény, olyan, mint a többi, aki kurválkodik a hittel, de halovány fingja sincs az egészről. Elmagyarázhatná, a nyugdíjas és a kisdiák pénzének mi köze van az áruláshoz, kit csalnak meg azzal, ha Botka tízezrét elfogadják, hacsak nem a kedves vezetőt, aki egyedül jogosult osztani a birodalomban ezek szerint. Egymaga dönt életről és halálról, ilyenek. Csak Bartha elvtárs ott téved, hogy Magyarország nem a Párt – egyelőre -, és még nem Orbán határozza meg, mikor szabad fingani benne.

Majd igen, de ezt azért momentán még nem. Bartha elvtárs egyébként, csak úgy, mint fénylő csillagunk, össze-vissza beszél minden ökörséget, kontrollálatlanul jönnek elő belőle a szavak, mert az indoklása másképp nem értelmezhető: „A Fidesz határozottan elutasítja és ellenzi, hogy Botka László a lakossággal fizettesse meg saját lustaságát, gyávaságát…” – Kötözzenek meg, de én ilyen magasságokba képtelen vagyok felérni, nem működik fideszül az agyam. Másképp van bekötve, és nem fedez fel összefüggést a tízezer forint osztása, és a lustaság meg gyávaság bűnei közt. Ha viszont van, és ezt készséggel el is hihetem Bartha elvtársnak – ha akarom -, akkor Orbán Viktor Mihály egy ótvar, beszari alak...

SZABAD SZEMMEL - BÚCSÚ A NÉPPÁRTTÓL - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.07.Reuters/Standard
A CDU elnök asszonya arra számít, hogy a Fidesz kiválik a Néppártból. Kramp Karrenbauer utalt arra, hogy a keményen jobbos Orbán Viktor átkelt a Rubiconon, mert az utóbbi napokban mutatott magatartásával, a Salvinival lezajlott találkozóval egyértelműen jelezte: távozni kíván az EPP-ből. Hozzátette, hogy a magyar párt tagságát felfüggesztették, és a miniszterelnök már nem tud beleszólni a pártcsalád ügyeibe. Utalt továbbá arra, hogy a kérdést a konzervatívok bizonyosan napirendre tűzik az európai választás után. Mint mondta, Orbánt a felfüggesztéssel egyfajta próbára bocsátották, igyekeztek hidat építeni hozzá. Ám amit csinál, az mutatja, hogy tudatosan távolodik a kereszténydemokratáktól. A magyar politikus tegnap ismét elutasította a két nagy néppárt koalícióját, mondván, hogy mindkettő reménytelenül bevándorlásbarát. A szélsőséges AfD vezére örömmel fogadta a magyar döntést és a Fideszt pártja természetes szövetségesének nevezte. Viszont ha a Néppárt elveszti magyar tagját, az azt jelenti, hogy a frakció meggyengül a következő Európai Parlamentben. Lehet, hogy még azt sem mondhatja meg, ki legyen a Bizottság következő elnöke.

Süddeutsche Zeitung
Sajnos, Orbán Viktortól pontosan azt lehetett várni, amit tegnap Budapesten mondott. Így értékelte az elhangzottakat a bajor CSU vezetője. Söder szerint aki hetente találkozik jobboldali populistákkal, az világos jelzést küld. Ezzel pedig elébe megy a Néppárt döntésének a Fidesz tagsága ügyében. A zöldek európai listavezetője úgy reagált, hogy a fejlemény blamázs Weber, illetve az EPP szempontjából. A Giegold azt mondta: kudarcot vallott a remény a Bizottság elnöki posztjának várományosa részéről, mármint hogy elhatárolódjon a kormányfőtől, ám azért bebiztosítsa magának a fideszes Európa-képviselők támogatását, továbbá a pártcsaládban tartsa a magyarokat. Sürgette, hogy a konzervatívok vessenek véget a hatalompolitikai taktikázásnak. Kijelentette: a magyar párt kizárását nem lehet elkerülni, mint ahogy a szociáldemokratáknak is meg kell válniuk korrupt román tagpártjuktól. Orbán nem árulta el, hogy kit látna szívesen a Bizottság élén, és arról sem nyilatkozott, hogy átlépne-e az új frakcióba, amelyben várhatóan helyet kell az FPÖ, a Liga, és Le Pen pártja.

Politico
A Néppárt szóvivője arra emlékeztetett, miután Orbán szembefordult Weberrel, hogy nem ez volna az első alkalom, amikor valaki a Fidesz szavazatai nélkül lesz a Bizottság elnöke, hiszen ugyanez volt a helyzet 5 éve Junckerrel is. Ugyanakkor a magyar párt kizárását támogató finn Nemzeti Koalíció Pártjának egyik EP-képviselője a magyar lépés hallatán azt mondta: az igazolja, hogy helyes volt a felfüggesztésről szóló döntés, de ha magyar fél menni akar, hát, akkor csak menjen isten hírével. Szerinte igazából Webernek még jól is jön ez a fejlemény a kampányban, mert csökken az Orbán miatt ránehezedő nyomás. Az viszont bizonyosan gondot okoz az elnökjelölt csapatában, hogy a magyar miniszterelnök azt közölte: ő maga most megfelelő utódról igyekszik gondoskodni Weber helyett.
Die Presse
Egyre közelebb kerül a szakítás a Néppárttal, miután a Strache-látogatás alkalmából Orbán Viktor újból megsértette Webert. Illetve nem lehet tudni, hogy most akkor bekövetkezett-e a törés, amitől a kereszténydemokraták félnek, ám amire a jobboldali populisták annál inkább vágynak, avagy csupán újabb taktikai manővert láttunk. Mindenesetre nem egészen 3 héttel az EP-választás előtt a házigazda látványosan megvonta bizalmát a bajor politikustól. Amúgy a magyar vezető nagyon is otthon van, ha valakit inzultálni kell: négy éve Juncker megválasztását is ellenezte. Ezúttal félretolta saját pártcsaládjának figyelmeztetését, noha a CDU elnöke még adott neki egy utolsó lehetőséget. Orbán egyre nyíltabban kokettál azzal, hogy lepaktáljon a Salvini és Strache fémjelezte szövetséggel, ami veszélyes játék. Egyébiránt az osztrák vendégnek ugyan ezúttal nem járt olyan fényes fogadtatás, mint az olasz pártvezetőnek – nem vitték el a déli határhoz -, de azért nem volt hiány a neki címzett bókokból és az ilyen gesztusokkal ő sem maradt adós...