2016. december 10., szombat

DILETTÁNS ÉS EMBERTELEN A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY SZIGORÍTÁSA!

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.12.10.


Jövő héten szavaz a parlament arról, hogy azok a szülők, akik nem elég "együttműködőek a tanárokkal, óvónőkkel, gyermekorvossal vagy védőnővel, súlyosan veszélyeztetik a gyermeküket. Jobb esetben csak védelembe veszik a gyerekeket, rosszabb esetben akár el is szakíthatják őket szüleiktől.

Küldj levelet a képviselődnek, és kérd meg, hogy szavazza le a javaslatot!
http://hianyzoemlekek

Szakmai érveink, javaslataink a tervezett módosítással kapcsolatban
itt érhetőek el.

ITT OLVASHATÓ

PIAC ÉS PÓRÁZ

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016.12.09.


Csak nem bírtam ellenállni, és a korábbi cikkemben kifejtett ellenérveim dacára elmentem egy K+F és innováció témájú konferenciára. Úgy kell nekem! Dacára annak, hogy egy üzleti magazin rendezte, mindjárt két óra tömény bullshittel indult a kormánytól ilyen címen megszerezhető pénzekről és egyéb támogatásokról. Azt nem mondták az előadók, hogy mennyit kérnek vissza, de azt nem rejtették véka alá, hogy a hatalomgyakorlás eszközének tekintik a programokat.

De nem is emiatt a blokk miatt mentem én, hanem a következőért. Itt különféle szakmai trendek bemutatását hirdették meg, és azt is kaptuk. Sokféle érdekességet meg lehetett tudni, olyat is, ami nem állt az előadók szándékában. Izgalmas előadást láthattunk, hallhattunk a gyógyszeriparról, ahol az emberi genom 2003-as feltérképezése óta elképesztő fejlődés indult meg. Az ismert kb. 30 ezer génből, ami az ember alkotja, nagyjából 600 működési hibája okozza rákos megbetegedéseket.

A gyógyszeripar most arra hajt, hogy olyan gyógyszereket állítson elő, amelyek e gének működésének helyreállítására, hibás információcseréjük megszakítására hatnak. A rákos sejtekkel együtt a pácienseket is megmérgező kemoterápia helyett. Már 200-ra van is ilyen szer. Egy magyar szoftver pedig képes arra, hogy megtalálja az adott hibás gén kezelésére alkalmas gyógyszert. Ehhez persze az kell, hogy megismerjék a páciens génkészletét és megtalálják a problémás gént.

Ezt génszekventáló berendezésekkel lehet megoldani. Ezek története követi a számítógépekét: eleinte böhöm nagyok voltak, mostanra desktop változatban találhatók meg. (Akár minden háziorvos, de legalább onkológus rendelőjében állhatna egy.) De már tesztelik Magyarországon is a – nagyjából pendrive nagyságú –
kézi változatot. Ezt akár haza is lehet majd vinni, otthon beleköpve és a laptopba dugva feltérképezi a családtagok génjeit. Gondolom, nem nálunk...

ITT OLVASHATÓ

HONNAN TUDHATOD, HOGY PÉNZÜGYI ÉRTELEMBEN JÓ ÉVET ZÁRTÁL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.10.


Megpróbálok finoman fogalmazni: Ha nem sikerült növelni a megtakarításaid értékét, akkor nagyon rossz évet zártál!

Ha ez így történt, akkor vonulj félre és gondolkozz el az életeden, hogy milyen irányba tart.

Hihetetlen kellemetlen érzés tud lenni, amikor anyagi nyomás van rajtad, amikor már nem tudsz egy kávét jóízűen megrendelni a kávézóban, mert kopog a pénztárcád. Pedig 2016-ra tényleg nem lehet panaszod, hiszen alapvetően növekedtek a fizetések, az infláció is alig észrevehető volt, az árak sem drágultak ( most nem az ingatlanokra gondolj). Magyarul idén több pénzből gazdálkodhattál...

Sikerült növelned a likvid vagyonodat?

Tudtad folytatni a "már" elkezdett megtakarításaidat?

Új megtakarítási programot eltudtál kezdeni?

Növekedett a vagyonod?

Elszoktátok felejteni, hogy pénzügyi értelemben nem számít fejlődésnek, ha jobban élsz, ha jobb helyre mentetek nyaralni vagy ha többször jártok étterembe. Ezek mind olyan kiadások, amik az életben nem fognak nektek pénzt termelni vagy vagyont jelenteni. A vagyongyarapodás nem = életszinvonal emelkedéssel!

Persze teljesen egyetértek veled, ha azt mondod, hogy szeretnéd érezni a jobb fizetésedet ma is... De ennek illene korlátot szabni és jobban beosztani a költéseidet. Máskülönben nem értél el többet, mint jobb autóban ülve, jobb tv-t bámulva, jobb ruhákban gondolkozol azon, hogy miért nem lett jobb az életed...
Neked ma anyagi értelemben ugyanazok a problémáid, mint év elején? Nem tudtál előbbre lépni? Nincsen több pénzed a számlán? Nincsen több megtakarításod? Nincsen több vagyonod? Ha ez így van, akkor egész évben nem éltél jobban, csak többet költöttél, amivel pillanatnyi örömet okoztál saját magadnak. Mondhatni az idei többletbevételt lélekcirogatásra használtad 2015 az elmúlt évek nélkülözései miatt..

A baj ezzel, hogy nem tudtam megragadni a lehetőséget, amit annyira vártál, amiért esküdöztél (hogyha eljön, akkor életmódot váltasz és takarékosabb leszel).

De mit kellett volna tenned? Avagy mit tehetsz 2017-ben?


ITT OLVASHATÓ

PISA: MINDENKI MÁS TEHET RÓLA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.10.


A PISA-teszttel kapcsolatban láthatóan kezd kiderülni, hogy az ország a több milliónyi oktatáspolitikai szakértő országa. S ez nem keverendő össze azzal, hogy természetesen mindenkinek meg lehet a maga véleménye mind az okokat, mind a következményeket illetően. Sőt! Alapvetően kell is legyen véleménye.

Egyszerűen azért kell, hogy legyen véleménye, mert a katedra körül szinte mindenki érdekelt valamilyen formában. Akár tanárként, akár szülőként, rokonként. Néhányan pedig a napi oktatás irányítójaként. Azonban szinte biztosan nehéz megtalálni azt a pontot, ahol a vélemény artikulálása és a megfelebezhetetlen igazságosztó szerepe közötti mezsgye húzódik. Különösen nehéz lehet ezt a pontot megtalálni akkor, ha a politika szereplőiről van szó. Már csak azért is, mert a politika szereplői azok, akiket okkal lehet felelőssé tenni az oktatáspolitika alakulásáért. Így érthetőnek tűnhet az, amikor a jelen oktatáspolitika szereplői a múltban próbálják a jelen helyzet egyetlen okát megtalálni, és azt tálcán körbekínálni a köpdösőknek. Holott azért, ahogy a jelen oktatás működik, nehéz lenne csak és kizárólag a múltat hibáztatni. Az oktatási intézményrendszer jelen állapotáért a jelen oktatáspolitikája felelős. Beleértve azt is, hogy kik kaphatnak helyet a katedrákon.

Ebből a szempontból az, amikor Lázár a tanárok nyakába varrja a PISA-felmérés kudarcos eredményét, akkor óhatatlanul az Emmi prominenseiről is véleményt mond. Mégpedig igen lesújtót. Mert lehet azt állítani, hogy a jelen pedagógusai a múlt pedagógusképzésének, az elég régóta maradványelvű tanárképzésnek az eredménye, de van egy másik serpenyő is. Az, amiben a tanárok valós, és nem bürokratikus minősítése, illetve a szakmai minősítések eredményének kezelése tartozna. Elismerve, hogy ez egy nagyon kínos, és sokaknak valószínűleg különösen kínos kérdéskör. Jócskán túlmutatva azon, hogy hány oldalas akármiket tud egy tanár feltölteni a neten keresztül. Ahogy azon is, hogy a politikai megbízottként funkcionáló iskolaigazgatónak ki tudja gyorsabban bevinni a kávét, és letolni a nadrágját. Márpedig az Emmi, noha az oktatás alkalmassági problémái évtizedesek, valójában semmit nem tett ezen a téren. Hacsak a kontraszelekció, a kádári reflexek visszahozatalát nem tekintjük valaminek. Kistafírozva a gyermekszegénységgel, ami aligha kedvez a tanításnak.


A másik oldalon, fájdalom, de igaza is van egy kicsit Lázárnak. Ahogy korábban is
írtam, ez a PISA-eredmény nem jöhetett volna létre az inkompetens, az iskolát a napi megúszás terepének tekintő tanárok nélkül. Azok nélkül, akik lehet, hogy a központi iránymutatás betartása mentén konstatálják egy tárgy taníthatatlanságát azon a módon, de még kicsiben sem gondolnak ezen változtatni. Holott lehet. A mai középgenerációk pontosan tudhatják, hogy a kádári iskolarendszerben is voltak tanárok, akik egyfajta kettős tantervet alkalmaztak. Felmutatva a tankönyvet, majd elmesélve a világ, attól sokszor független működését. Alkalmasint felvállalva azt is, hogy a szülőkkel is szóba állnak, ha szükséges. Nyilvánvalóan ma is vannak ilyen tanárok. Kell, hogy legyenek, mert különben nem azért nem lenne kivándorlás, mert nincs oka, hanem azért, mert a biorobotképzésből nem kerül ki olyan diák, aki külföldön is esélyes a karrierre. Vagy akár csak egy ösztöndíjra...

ITT OLVASHATÓ

GYEREKEINK A KETRECBEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.12.10.


Nem irigylem a tanári társadalom – mostanra minden bizonnyal személyiségzavarral küzdő – azon tagjait, akik őszintén hittek és teljes mellszélességgel támogatták, megvédték minden fórumon a számukra regnáló kormányzati oktatáspolitikát és ezzel együtt a Fidesz-kormány – nevesítve Orbán Viktor – tévedhetetlenségét.

Csalódottságuk oka nem más, mint Lázár János kancelláriaminiszter, aki a legutóbbi kormányinfón a nemrég napvilágot látott PISA-jelentés Magyarországra vonatkozó negatív kicsengése apropóján, valami olyasmit talált mondani, hogy minden bajok okozói a büdös kölkök, és az őket elburjánzani hagyó tanáraik. De lássuk szó szerint, mert klasszikusok esetében így illik ez:

„Nem a tárca vezetője vagy az oktatási államtitkár áll a szószéken, és nem a kormány tagjainak, hanem a gyerekeknek kellett a tesztet kitölteniük.”...

ITT OLVASHATÓ

ALFÖLDI, KULKA ÉS KOVÁCS PATRÍCIA UTÁN ÚJABB NÉV A KÖZTÉVÉBŐL KITILTOTTAK LISTÁJÁN

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.10.


De ahogy megmagyarázzák, az ám az igazi!

A név persze önmagában nem túl érdekes, a HírTv egyik újabb kis reménységét, Puzsér Róbertet akarta meghívni Fábry Sándor a show-jába, de a főnökei lepisszegték. Pedig
a borsonline szerint a veterán tévés beleadott apait-anyait. Az újabb kitiltottat idézve „tökösen” viselkedett, mely megjegyzés ugyanakkor némi fogalomzavarról és súlyos értelmezési problémákról árulkodik: ha valaki nem tud elintézni valamit, azt mifelénk ritkán hívják tökösnek, az ilyenre az impotens a szakszó, de ugye nem vagyunk egyformák. A tökös Fábryt sajna nem érte el a lap, s arról sincs hír, hogy az inzultus miatt hátat fordított volna a köztévének.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a királyi tévét viszont sikerült elérniük, ahol rögtön közölték is, hogy mindenki nyugodjon le, csak a magyar televíziózásban bevett protokoll szerint jártak el: a konkurenciából nem hívunk vendéget, oszt’ jónapot...

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA AMERIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.10.


Miután a CIA nyilvánosságra hozott vizsgálatából kiderült, hogy Oroszország tevékenyen beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, manipulálta a kampányt és az eredményt, a CIA pedig egyértelműen bizonyítani tudja, hogy a kibertámadások mögött orosz állami hackerek és az orosz titkosszolgálat áll, ki kell mondani: Oroszország megtámadta az Egyesült Államokat.

A kiberháború a háború új formája, de ez is háború. Durvább és "forróbb" hadviselés, mint a klasszikus hidegháború. Tudomásul kell vennie Amerikának, hogy megtámadta Oroszország, és ez már nemcsak az internetes világot érintő hekkelés, mert az orosz támadás mögött az a határozott szándék áll, hogy átvegyék a világ fölötti uralmat. Már elnököt állítottak Amerikában, az európai szélsőjobboldal felerősítésével az Európai Unió és a liberális demokráciák szétverésére készülnek.

Ebben a helyzetben a tudatlanság és az ostobaság a legveszélyesebb, mert az oroszok kezére játszik. Putyin "hasznos hülyéi" azok a liberálisok, akik az orosz titkosszolgálat által kitalált és felépített antiliberális propagandát magukévá tették, és azt szajkózzák, s ezzel létrehozzák a mesterségesen gerjesztett válsághangulatból a válságot. Az oroszok nem bízzák a véletlenre a menekülthullámot sem, ott bombáznak Szíriában, hogy Európa a menekültek nyomása alatt legyen és a szélsőjobb átvehesse a hatalmat.

Az oroszok évek óta tudatosan felépített propagandát folytatnak, a "fake news", az álhírek, dezinformációk, az összeesküvés-elméletek mellett amerikai nagyvállalatokat, kormányzati szerveket, pártok szervereit, legnagyobb amerikai lapok szerkesztőségeit, szervereit, politikusok emailjeit törték fel, lopták el az adatokat, manipulálták a belső levelezéseket, és eljutottak oda, hogy Putyin választott amerikai elnököt és nem az amerikaiak. Ez nagyon durva.

A CIA jelentés és a történtek után Amerikának szembe kell néznie azzal, hogy Putyin nagyobb támadást indított az Egyesült Államok ellen, mint amilyen a szeptember 11-i terrortámadás vagy mint amilyen Pearl Harbor volt. A kiberháborúban észrevétlenül veszik át a titkosszolgálatok és a hackerek egy ország fölött az irányítást. A veszteség nem a közvetlen halálos áldozatokban, hanem a totális bizonytalanságban és az ország szuverenitásának elvesztésében mérhető.

Mielőtt a világ tudatlansága miatt összeomlana a liberális demokrácia és a nyugati világ szabadsága, tudomásul kell venni, hogy az oroszok világháborút indítottak, és fel kell venni velük szemben a harcot, válaszolni kell a világháborús kihívásra. A kiberháború mellett meg kell akadályozni az orosz hazug propaganda, az álhírek és dezinformáció, az uszítás terjedését.

Emellett nagyon hasznos lenne, ha a liberálisok nem kevernék össze a liberalizmust azzal, hogy ki, mikor, milyen hatékony megoldást talál egy problémára. A liberalizmus ugyanis a fasizmustól és más diktatúráktól eltérően nem kész megoldásokat kínál, nem egy befejezett tökéletes rendszer, hanem a jogállami megoldások kereteit jelenti, az önkényuralommal és a zsarnoksággal szemben. Ha valamit nem jól kezelnek, akkor az nem a liberalizmus hibája, hanem azoké az embereké, akik a kereteken belül nem találnak jó megoldást. Ilyenkor szokták leváltani őket a liberális demokrácián belül...


ITT OLVASHATÓ

A HARAG JEGYZETE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szukits Rezső
2016.12.10.


...Tragédia bűnössé tenni az éhezőt, amikor lop. Az éhség a lopásnak erkölcsös oka, az éhező nem hagyhatja éhezni gyermekét, lopnia kell.

Tragédia háborúba döntött népek menekültjeit terroristának bélyegezni, csak azért mert akik miatt menekül terroristák.

Tragédia a politikai korrupció, mert a kivételezett nem kényszerül kiemelkedő teljesítményre. Az ilyen vállalkozás a nemzetközi piacon versenyképtelen, ezért a politika által szervezett korrupcióval terhelt ország is gyengévé, versenyképtelenné válik.

Tragédia kifosztani a munkást, mert a kifosztás a haza kifosztását jelenti. (A költségvetési források fele a bérek és a fogyasztás utáni bevétel.)

Tragédia, ha a jog nem a gyengét védi. Az erős kezében az ilyen jog az elnyomás erkölcsi támasza.

Tragédia, amikor a törvény erkölcstelen. Ne felejtsük el, a zsidók, cigányok, kiirtása törvényes volt.

Tragédia, amikor a politikai közösség (akár ellenzéki, vagy hatalomgyakorló párt) nem véd a hatalombitorló köztörvényes, korrupt bűnözőkkel szemben, hanem erősíti ezek hatalmát. (Nota bene, esetenként pártok meghatározó tagjai bűnözők.)

Tragédia, ha az áldozat nem lázad. Helénának (Goethe Faustjában) nem csak joga, de példamutató kötelessége is a menekülés. A tanult gyámoltalanság bűn.

Tragédia a jog és létbiztonság hiánya, aminek következtében a közbiztonság is meginog.

Tragédia, amikor civil szervezetek összeomlanak.

Tragédia, amikor a politika a hit ellen a hit bástyáival (nagy egyházakkal a kicsik ellen) összefogva harcol.

Tragédia, amikor olyan nehéz helyzetű országok válnak politikai példává, mint Törökország, Azerbajdzsán, Oroszország.

Tragédia, amikor bűnözők a haza, család és a hit szentségét hangoztatva követhetik el bűneiket, a haza, család és hit ellen.

Tragédia bántani egy nőt, mert nőnek akar látszani, mert hódítani akar. Ezernyi kacérság sem menti fel az erőszakoskodó apát, nagybácsit, részeg szatírt, osztálytársat, főnököt. A nő vendég és nem a disznó a disznótoron!

Tragédia csalással tenni a jót. Sőt (!) ez a jó tragédiája.

Tragédia, amikor az erkölcsi jó és rossz politikai kategóriává válik.

Tragédia másra bízni a demokráciát. Bárkire bízni a demokráciát olyan, mint lemondani róla. A „demokrácia erkölcsi kérdés” (Boros J. akadémikus) és mint ilyen az „én” kötelessége. Senki nem lehet erkölcsös helyettem.

Tragédia, amikor a politika; egészséges értékrendű embert taszít, tájékozatlant lelkesít, gazembert mohóvá, elesettet pedig alázatossá tesz.

Tragédia, amikor a cél szent és az eszköz szentségtelen...

POLT PÉTER KURVÁRA ELÉGEDETT MAGÁVAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.10.


Jobb lenne valami közepesen érdektelen hírecskével kitölteni ezt a közepesen eseménytelen szombat délutánt – például azzal, hogy Orbán Viktor ívesen szart részt venni a 20. életévét betöltött fideszes keltető (Fidelitas) szülinapi buliján, vagy hogy a mindig éhes Tállai Andrást Trump hivatalba lépésével párhuzamosan, azaz januárban valószínűleg menesztik az adóhatóság éléről, miután Varga Mihály közepes tehetségű könyvelővel nem feltétlenül találják a közös hangot -, de inkább valami másról mesélek nektek.

Unalmas listát készítek az utókor számára. Annál is inkább, mert a sajtó ingerküszöbét még foltokban sem érte el Polt Péter legfőbb ügyésznek csúfolt egyén parlamenti beszámolója az általa és az állampárt által eredményesen leigázott intézmény (=az ügyészség) 2015. évi tevékenységéről, amelyre ezen a héten került sor.

Segítségemre volt a Polt által prezentált, saját vállát veregető,
közel 100 oldalas, tömjénfüstöt eregető dicshimnusz értelmezésében egy általunk – kivételesen -nagyrabecsült parlamenti képviselő, aki rendelkezésünkre bocsátott egy anyagot, amelynek alapján igyekszem a magyar jogállam lebontásának és a maffiaállam kiépülésének első, de legrosszabb esetben is második számú felelősét egy kicsit újra fókuszba helyezni. Megfeledkeztünk róla, és nem jól van ez így. Rengeteg átvert ember nyomora, rengeteg szőnyeg alá söpört disznóság fűződik közvetlenül a nevéhez. Mondanám, hogy szárad a lelkén, de nincs neki olyanja, szóval.

Szóval Polt Péter kurvára elégedett magával, akárcsak Matolcsy, Orbán és valamennyi, a törvényesített korrupcióban érdekelt szarházi. Bő lére eresztett, táblázatokkal, színes grafikonokkal gazdagon telerakott beszámolója üvölt a fényes sikerektől és a csinos, jól hangzó statisztikai adatoktól, amikre most nem fogok nagyon részletesen kitérni, mert senkit nem érdekel.

Az viszont joggal érdekelhet mindenkit, ami kimaradt ebből az ordas nagy kamuból. Nyilván Polt szerint az előadott rablómeséje maximálisan alátámasztja, hogy „az ügyészség 2015-ben – a változó jogszabályi környezetben – is teljesítette az Alaptörvényben és a jogszabályokban meghatározott feladatait”, szerintem viszont az van, hogy lesülhetne a bőr a pofájáról. De olyanja sincs neki...


ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN AZ OROSZOK KEZÉRE ADTA MAGYARORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.12.10.


Orbán a demokratikus világgal szemben vívott szabadságharcában bekövetkezett az, amitől tartani lehetett: az oroszok kezébe esett. Orbán addig járt a korrupt volt szovjet diktatúrákhoz a keleti szelet keresni, amíg zsarolható lett, és Putyin magyarországi helytartójává nem vált. Orbán az oroszok kezében van. Ennek most különösen nagy jelentősége van, mert ha Amerika, az EU és a NATO felveszi a harcot az orosz kiberháborúval és propagandaháborúval szemben, akkor Orbánnak színt kell vallania.

Az eseményekből arra lehet következtetni, hogy az orosz titkosszolgálat, amely mind Budapesten, mind a volt szovjet köztársaságokban nagyon erős, az azeri baltás gyilkos ügyében vagy más korrupciós ügyben bizonyítékkal rendelkezhet Orbánnal szemben és zsarolhatja őt. Ez nem lehet nehéz. Azt már korábban is megírtuk, hogy Orbán az első számú nemzetbiztonsági kockázat. Ahogy Orbán megjelent Moszkvában és egy nap alatt eladta Magyarországot a paksi hitellel Putyinnak, az csak megzsarolt ember esetében képzelhető el. Amíg Orbán a baltás gyilkossal nem számol el, nem tudja felmutatni az állam politikai és/vagy gazdasági érdekeit, addig marad a korrupció gyanúja. S erről az oroszok tudhatnak mindent.

Orbán akkora hitelt vesz fel az oroszoktól a paksi atomerőműre, amelyet aztán orosz cégeknek fizetnek ki, hogy azzal Magyarországot az oroszoktól tette függővé. Orbán, úgy tűnik, nem más, mint Putyin magyarországi helytartója, helyi kiskirálya, aki az orosz érdekeket képviseli mind Magyarországon, mind az Európai Unióban. Minden bizonnyal zsarolható ember, akit az oroszok tartanak a kezükben. Erre utal a titkos megállapodás. Ez veszélyt jelent mind az EU-ra, mind a NATO-ra nézve. Orbán Brüsszelben nem a magyar, hanem az orosz érdekeket képviseli, amelyek most már az ő személyes érdekei is.

Orbán Brüsszelre mutogat, hogy "nem leszünk gyarmat", de a liberális demokráciák ellen folytatott harca Magyarországot orosz gyarmattá tette. Orbán kettős játékot játszik, amely teljesen megfelel az orosz érdekeknek. Ötödik hadoszlopként bomlaszt, rombol és pusztít az Európai Unióban. De zsákutcába került, a mozgástere beszűkült. Vagy sikerül szétverni az Uniót vagy előbb-utóbb kikerül onnan és nyíltan az orosz érdekszféra uralma alá kerül. Orbán már jelenleg is Putyin trójai falova. ezt már a nyugati sajtó is megírta.

GRATULÁLUNK FIDESZ! JANUÁR ELSEJÉTŐL UGYANAZÉRT AZ ÜDÍTŐÉRT AKÁR HÁROM KÜLÖNBÖZŐ ÁFÁT IS FIZETHETÜNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.10.


Kicsit megkavarták az adóváltozások a vendéglátás áfakulcsait, így a NAV kiadott egy értelmezést arra nézve, hogy a különböző termékeket a különböző fogyasztási típusok esetében milyen áfakulcs terheli.
 
Január elsejétől ugyanis 4 új pontban egészül ki a 18 százalékos áfakulcs alá tartozó szolgáltatások köre. Az egyik ezek közül a jó nevű „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom”. Csakhogy ez akkor szolgáltatás a NAV értelmezése szerint, ha helyben fogyasztasz. Ha nem helyben fogyasztod, akkor termékértékesítésnek számít. Sőt ha nem megfelelően felszerelt a hely, ahol veszed, mondjuk csak egy bódé, a NAV szerint már akkor se szolgáltatásnak minősül, hanem termékértékesítésnek.
nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban az ügyletben.
Ez pedig azt jelenti, hogy az új adóváltozások miatt, ha helyben vásárolsz és fogyasztasz az szolgáltatás, tehát 18 százalékos az áfa, ha elviszed vagy kicsi a bódé, akkor termékértékesítés, tehát rendes 27 százalékos áfát kell fizetned utána. Egyszerű nem? Jó lesz figyelni, mekkora a deszka a lángososnál, mert ettől függ, hogy 18 vagy 27 százalékos áfát fizetsz-e...
 

NYOLC NAGY ÉPÍTKEZÉS INDUL A VÍZES VÉBÉ MIATT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.12.10.


A budapesti és balatonfüredi beruházások összértéke 13,75 milliárd forint.

Az uniós közbeszerzési értesítő legutóbbi számaiban nyolc hirdetmény jelent meg a 2017-es budapesti vizes vb-vel kapcsolatban:

– Császár-Komjádi uszoda felújítása 3,46 milliárd forint
Nyertes a CS-K Projekt 2016. Konzorcium, melynek a tagjai az Épkar Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

– akkreditációs központ tervezése és kivitelezése a Margitszigeten 349,9 millió forint
Nyertes a Nyírépszer Hungária Kft.

– a Dagály uszoda körüli létesítmények tervezése, kivitelezése 902,8 millió forint
Nyertes a Nyírépszer Hungária Kft.

– a Margitszigeti FINA Fesztivál létesítmények tervezése, kivitelezése 348 millió forint
Nyertes az MHM Product Kft.

– a FINA Market I. Dagály uszoda körüli addicionális rendezvénytechnikai létesítmények tervezése és kivitelezése 104 millió forint
Nyertes az MHM Product Kft.

– a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése, kivitelezése 269,9 millió forint
Nyertes a Hanley Service Kft.

– parkoló fejlesztése Balatonfüreden 3,43 milliárd forint
Nyertes az önkormányzati tulajdonban lévő Gótika Balatonfüred és Környéke Építőipari Kft., a beruházás költségét előzetesen 1,6 milliárdra becsülte a város önkormányzata.

– szinkronúszás és felkészülési létesítmények tervezése és kivitelezése Budapesten 4,89 milliárd forint
Nyertes a Penta Industry Kft.
Valamennyi eljárás hirdetmény nélküli közbeszerzés volt, melyet minden esetben előre nem látható rendkívüli sürgősséggel indokolt az ajánlatkérő, pedig nem mostanában, hanem már bő másfél éve, 2015 márciusában kiderült, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes vb-t.
A nyertes kivitelezők mindegyike régi ismerősünk:

ITT OLVASHATÓ

KONCZ ZSUZSA - MI LETT BELŐLED

A SZAVAZATOK EREJÉVEL BLOG
Szerző: A Szavazatok Erejével
2016.12.10.


Mi lett belőled

Én emlékszem még milyen vidáman fociztál hajdanán
A gyermekkori pajtásaiddal az iskola udvarán
És büszkén mondtad mindenkinek:
– Ha egyszer felnövök Én bajnok leszek a bajnokok között
És hallottam, hogy katonaként is megálltad a helyed
És kitüntetéssel szolgáltad a nemzeti őrsereget
És azt mondták, hogy te olyan vagy, hogy nem adod fel soha
És te vagy a század legjobb harcosa

Hát mi lett belőled, mi lett belőled, mi történt veled
Hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek,
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet

És emlékszem, hogy panaszkodott rád a szomszéd lány,
hogy nagyon durván udvarolsz, de te nem hallgattál rám
És azt mondtad, hogy tisztességgel nem mész semmire
Az életben csak az erősnek van helye

Mi lett belőled, mi lett belőled?
Mi történt veled, hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet
A szomszéd asszony is állítja, hogy nem ismer már rád
És depressziós miattad az a drága jó anyád
Az újságok a címlapokra nyomják a fényképedet
Ugye nem igaz mind, amit rólad terjesztenek

Hát mi lett belőled, mi lett belőled, mi történt veled?
hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet!

Mi lett belőled, nézz a tükörbe hátha még sikerül
Mert nem lesz annak jó vége ki a korpa közé kerül
Térj eszedre, józanodj ki amíg még lehet
És mentsed meg az örök tűztől a lelkedet!

ITT OLVASHATÓ

ALIG EGY NAP ALATT TÖBB MINT 8000 EMBER MENEKÜLT EL ALEPPÓBÓL

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.12.10.Csütörtök este jelentette be az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov, hogy "felfüggeszti támadásait a szír kormányhű hadsereg a felkelők által ellenőrzött Kelet-Aleppó ellen".
Orosz katonai források szerint a harcok beszüntetése óta eltelt alig huszonnégy óra alatt  több mint 8000 ember, köztük háromezer gyerek menekült el a körbezárt városrészből.

Az Asszád elnökhöz hű hadsereg orosz segítséggel november közepén zárta körbe Aleppó felkelők kezén lévő keleti városrészeit az ott élő negyedmillió civillel együtt. Az eltelt idő alatt a városrész háromnegyedét foglalták vissza, az ENSZ szerint a harcokban
"csak az elmúlt négy hétben 800 civil vesztette életét, 3500-an pedig megsérültek."
Az ostromgyűrűvel körbezárt területen a becslések szerint jelenleg 150 000 ember él.

ITT OLVASHATÓ

A REUTERS VÁLOGATÁSA 2016 LEGJOBB SAJTÓFOTÓIBÓL (115 FOTÓ)

MAI MANÓ HÁZ BLOG
Szerző: Mai Manó Ház / REUTERS
2016.12.08.


A Reuters hírügynökség nemrég publikálta 2016 legjobb sajtófotóiból készített válogatását, melyek az idei év emlékezetes pillanatait a riportfotók segítségével idézik fel újra. Riportfotónak a reprodukált, sajtóban közölt fényképeket tekintjük. A fogalom az angol report (beszámoló, tudósítás) szóból származik. Nyelvünkben kezdetben az angol szóalakot, majd annak „magyarított” változatát a ríport-ot használták. A ma élő szóalak először 1884-ben jelent meg nyomtatásban. A 20. század elején jelentősen megváltozott a fogalom. A fotóriport mai értelemben egy sajtóban közölt képes beszámoló valamely aktuális eseményről, amely a fotografálás sajátos eszközeivel, önállóan közli a híranyagot; a képaláírás csak az esemény adatait tartalmazza. – olvashatjuk Szilágyi Gábor A fotóművészet története. A fényrajztól a holográfiáig című könyvében.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ma már szinte biztosra vehetjük, hogy az év fotóit bemutató válogatásokban szinte mindig túlsúlyban lesznek az erőszakot, halottakat ábrázoló néha sokkoló képek.
A Reuters szerkesztői öt kategóriába válogatták a fotóriportereik által készített idei képeket, az első képre kattintva a 2016-ban készült, állatokat ábrázoló legjobb fotókat, a másodikra kattintva a természeti katasztrófákról készült válogatásukat, míg a harmadik képre kattintva egy egészen furcsa összeállítást láthattok 2016 különös fotóiból. A negyedik sorozatban a szórakoztatóipar, az utolsó, ötödik galériában pedig a sport a téma:

ITT TEKINTHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

TÖLGYESSY: ORBÁN VIKTOR ÁLLAMOSÍTOTTA A KORRUPCIÓT MAGYARORSZÁGON

24.HU - POSZ ITT
Szerző: Ember Zoltán
2016.12.09.

 
...Tölgyessy szerint, amíg a Kádár-rendszernek és az Orbán-rendszernek is része a korrupciós gyakorlat, előbbi nem tűrte a tőkefelhalmozást. Most viszont már 2-3 év alatt lehet hatalmas vagyonokat szerezni, illetve ugyanúgy elvehetik bárkinek a vagyonát. Bár neveket nem mondott, Mészáros Lőrincre, illetve Simicska Lajosra gondolt.

Az mondta, hogy:

"Ami most zajlik, az államosított korrupció. Ebben már egybefolyik a közigazgatás és a hatalmi-politikai tényező. ‘Együttműködnek’ – ahogy Orbán mondja."

Sajnos már a magyarok sem hisznek abban, hogy önerőből, tiszta viszonyok között lehet boldogulni. Hisznek viszont az állami rezsicsökkentésben.
Mi a kiút?

Tölgyessy szerint van kiút a korrupcióból. Ferenc József idején mindenben jobbak voltunk, mint Finnország. A finnek azonban az oktatással, a tudásalapú társadalom létrehozásával, lényegében korrupciómentes övezetté tették az országukat.

Magyarországon is fenn kellene tartani a mítoszt, a vágyat, hogy a mi országunk is korrupciómentes lehet. Egy új, polgári vízióra volna szükség , fogalmazott.

Talán egyszer nekünk is megadatik, hogy úgy éljünk, mint a finnek, zárta előadását.
 

VISSZALÉPNI A MODERN NÉPI KONZERVATIVIZMUSHOZ: A CENTRISTA ELLENZÉK PROGRAMJA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.09.


Amikor nevet választottunk a Polgári Konzervatív Pártnak, úgy véltük, lehet támogatottsága a hazai középosztály és a polgárság körében az államtól legalább mentalitásában független, kapitalizmust hirdető, a nemzeti kompetenciáinkat modernizáló vágyó politikai erőnek. Most már látszik, túlságosan előre szaladtunk ezzel. A hazai középosztály nem tudta megvédeni -- döntően a liberális demokráciában összpontosuló -- intézményeit a Fidesztől, a jórészt magasabb státusú polgárság, a társadalmi "elit", pedig ahelyett, hogy az autonómiáját erősítette volna az állammal szemben, és védte volna a versenyt, a piacot, és a szellemi függetlenségét, elfogadta Orbán halálos ölelését -- részesévé vált a perverz állami redisztribúciónak, nem tiltakozik a demagóg nacionalizmus és az alsóbb rétegeknek a politikai társadalomból való kirekesztése ellen.

Ezek tények, nem vádak. A "jobb" ajánlatot megfontolták, és elfogadták. Se a polgárság, amely a definíciója szerint leginkább az autonómiára való igénnyel és az ennek megfelelő életformára való törekvéssel azonosítható, se a szociológiai státussal megragadható középosztály, amelybe a polgárság alul belenyúlik, nem voltak elég erősek se lélekben, se szellemben, se anyagiakban az állam támogatásnak álcázott frontális támadásának elhárítására, ami nem csoda. Az lett volna csoda a magyar történelem és a rendszerváltás "eredményeinek" ismeretében, ha képesnek bizonyulnak erre.

A Fidesz várhatóan tartani fogja ennek a -- felső három jövedelmi tizedet -- felölelő társadalmi csoportnak a legnagyobb részét az eddig bevált eszközökkel, miközben a középosztály nagyobb része folyamatosan csúszik lefelé. Mégis, ez utóbbiak azok a rétegek, ahol az ellenállásnak, éppen a fokozatos kisemmizésük okán, lehet -- akár jelentős -- tartaléka. A Fidesz célja, hogy ezeket deprivációs pályára állítsa, illetve egyre erősebb függésbe taszítsa az államtól. A magyar nemzetnek pedig az az érdeke, hogy ezek ne csússzanak át végképp a nacionalista demagógia oldalára, ami csakis a társadalmi-jövedelmi helyzetük javításával érhető el.

A jobboldali centrista programnak tehát vissza kell lépnie egyet. A létező polgárság képviseletére való igény helyett a jövőbeni polgárság képviseletét és a középosztály feltöltését kell szolgálnia: a polgári hangsúlyt le kell váltania a modern népi hangsúlyra, értve ezalatt, hogy azokat kell döntően képviselnie -- a létező polgárság távlati érdekeit is szolgálva -- akik be akarnak lépni a középosztályba, illetve polgárrá akarnak válni...


ITT OLVASHATÓ

AZ ELLENZÉK ÚTJA A RENDSZERVÁLTÁSHOZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.12.10.


Nehéz napjai vannak manapság mindenkinek, aki hozzám hasonlóan hisz abban, hogy a politika problémáink megoldásáról és közösségeink megerősítéséről szól. Pillanatokra hihetjük, hogy immár semmi gátlás és önkontroll nem számít. Csak mondani kell erőseket a nagy, közösségi mikrofonba, hergelni és hazudni, levetve minden politikai és nyelvi tanulságot, amit világunk felhalmozott a második világháború sokkja óta. És akkor menni fog, csak akarni kell. De nem.

Érdemes nem félreérteni a jobboldali populisták győzelmeit a világban és Magyarországon. Mind mögött valódi problémákra adott rossz válaszok húzódnak. Miközben a folyamatos tanulás és változás kényszere mindannyiunk vállát nyomja, sokan szeretnének kiszállni ebből egy vagy több tizednyi helybenjárás után. Mostanság azok veszítenek, akik csak tovább pörgetnék a körhintát bármiféle érdemi változás nélkül, és azok nyernek, akik azt ígérik, hogy le tudják állítani a szédítő körbe-körbe forgást. Persze ők sem tudják ezt megoldani, de legalább sejteni vélik, mit akarnak hallani a szédült, fáradt milliók a már megunt körhintán pörögve.

Mostanság azok nyernek, akik azt ígérik, le tudják állítani a szédítő körhintát.

A feladat világos: a liberális demokrácia és a globális kapitalizmus a múltté lesz, ha továbbra is képtelenek vagyunk törődni egyes kényelmetlen következményeikkel. Az elitek elidegenedése, a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek növekedése erős érzelmi reakciókat váltanak ki. És már a helybenjárás maga is lecsúszást jelent sokak számára.

A folyamatos társadalmi változás kényszerét joggal utasítják el milliók, ha közben semmit sem éreznek erőfeszítéseik eredményeiből. És itt ez az érzés maga is fontos.

Mert baj van ott is, ahol nincs semmi javulás a valóságban, és ezt érzik, de manapság már baj van ott is, ahol a valóságban van javulás, de ezt nem érzik. Mert egészen egyszerűen elfogytak lelki tartalékaik, remélnek valami jobbat, ami bátran szakít a tűrhetetlennel, és eközben sokszor hagyják magukat megtéveszteni a könnyű megoldást ígérő vezetők által, akik csak identitásproblémaként tálalják a jóléti gyökerű válságot.

Ugyanezt kell megoldania a magyar liberális, polgári és baloldali ellenzéknek is. A rendszerváltás bár jó irányba és jó stratégiai célokkal indult, elveszítette legitimitását. Az érzetek és a valóság szintjén is évtizedes a teljes helybenjárás. Akik pedig előrébb jutottak, szétesett és megosztott társadalmunkban sokkal jobban féltik saját előrejutásuk gyümölcseit a náluk csak egy kevéssel szegényebbektől, mint azoktól a politikusoktól, akik valójában ellopják a javaikat és jövőjüket.

Mindezek döntően jóléti, elosztási, vagyoni kérdések, amelyek mára teljes politikai identitásokat bizonytalanítottak el. Egyre többen nem hisznek demokratikus intézményeinkben sem ennek következtében, egyre többen tesznek idegeneket és külső szereplőket felelőssé saját bajaikért, és joggal nem fogadják el a valóság gyáva megmagyarázását senkitől...


ITT OLVASHATÓ

DEMIÉRT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.12.10.


Van nekünk az elektromos térben egy Alexünk. Ő kisfiú volna, és ebbéli minőségében írt egy levelet a Mikulásnak vagy a Jézuskának (tök mindegy), hogy mit szeretne. Egyáltalán nem voltak nagy vágyai az Alexnek, és mégis, a minimál projekt miatt is rettegnie kell neki, és a családjának, idekopírozom, hogymért: „a falubeliek hangos gúnyolódásának a céltáblái lettek, vannak, akik az ablakuk alatt ordibálnak, ugyanis előre irigylik azokat a dolgokat, amiket a család szerintük ezek után kapni fog.”

Alex vágyai teljesen véletlenül kerültek a facebook-hiénák elé, és mégis elszenvedi, amiből vétetett védtelenül: „szegények, olyannyira, hogy tej helyett is csak lisztes vizet kapnak a gyermekek”. És ekkor jönnek a falubéliek az eltátott szájaikkal. Ez a tempó évezredes, és érthető a halászó-vadászó-gyűjtögető közösségben, ahol a nyomok szerint újra vagyunk az új egység hetedik évében. Lerohan a horda, mert a bordákon még látszik némi hús...

ITT OLVASHATÓ

EGY NAP KÜLFÖLDRŐL HAZATÉRT NYUGDÍJASKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: P.Elliot
2016.12.10.


Bizonyos szempontból az Egy napom… sorozat (eddigi darabjait itt olvashatod) különkiadása következik ma, amiben Csodabogár írja le egy napját. Azért különkiadás, mert Svédország, Németország és Svájc után Magyarországon él, tehát egy hazatért határátkelő egy napjáról lesz benne szó (korábbi posztját itt találjátok, érdemes elolvasni!). Egyben azt is bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet kellemes nyugdíjas éveket tölteni, ha megvannak hozzá a feltételek. Érdemes összehasonlítani P. Elliot írásával is.
 
„Reggel 8 körül ébredek, még nem kelek fel, hanem elgondolkozom, hogy mit is fogok kezdeni a nappal. Ebéd van, főzni ma nem kell. Aztán felhívom az Embert, megbeszéljük ki hogy aludt és, hogy kb. mi lesz a napi teendő. 
 
Ezután kimászom az ágyból, konyha, megnyomom a kávéfőző gombját és kifacsarok egy narancsot. Kávéval és néhány keksszel bevonulok a szobába, ahová közben már gyönyörűen besüt a nap. Végig mustrálom az orchideákat, majd leülök a kávém mellé újságot olvasni.
 
Tíz óra után, összeszedegetem magam és elindulok a városba, a Köröndnél van dolgom. Budáról indulok. Szeretek buszozni, lehet nézegetni útközben, most látom, hogy a közelemben egy házon valami emléktáblát avatnak, különben a Lánchídig nemigen van látni való.
 
De sebaj, az előttem ülő 60-as hölgy lelkesen és nagy hangon telefonál. Miközben haladunk, sok mindent megtudok a tágabb családja problémáiról, igen szórakoztató.
 
Az Alagútnál várni kell, rendőrök zárják el az utat, valami delegáció miatt. Telefonáló már kb. a harmadik embernek mondja el majdnem ugyanazt, kezdem unni.
 
Szabad az út, alagúton át kitárul előttem a megunhatatlan látvány, Lánchíd. Örömmel látom, hogy a hideg idő ellenére is sorba állnak a sikló előtt, a turisták. Áthaladunk a hídon, vetek egy pillantást a napfényben ragyogó Gresham palotára...
 

MERKELI FORDULAT

SZÉKELX SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.12.10.


Az egész világon híre ment annak, hogy Angela Merkel negyedszer is jelölteti magát a 2017 őszén esedékes Bundestag választáson a kancellári posztra. Nagyon ambiciózus terv ez, hiszen ezzel immár beérné Helmut Kohl kancellárt, aki korábban négyszer, és megelőzi Konrad Adenauert, aki viszont csak háromszor volt Németország kancellárja. De nem is ez teszi igazán merész vállalkozássá a tervét, hanem az, hogy az utóbbi időben a CDU támogatottsága meglehetősen lecsökkent és ennek nyomán több párt jelentősen megerősödött. Ezek közé tartozik az AfD, amelyik a menekültellenes politikája nyomán a tartományi választások során sok képviselői helyet szerzett meg a CDU-CSU szövetség rovására. Mindezt tetézheti még az is, hogy az SPD erős embere Martin Schulz, a korábbi EP elnök is ringbe száll majd a kancellári szék elnyerésért. Tehát lesz majd vetélkedés a következő év őszén, ami esetleg megváltoztathatja Németország konkrét Uniós politikáját is. 

Nem tudom, hogy ma érdemes-e Merkel asszony esélyeiről beszélni, hiszen oly távol van még a választás. De az biztos, hogy a kancellár reputációját alaposan megtépázta a menekültügy kezelése, hiszen az a német választók jelentős részében ellenszenvet váltott ki. Talán a közelgő választás, vagy a józan belátás mondatta Merkel asszonnyal pártjának legutóbbi kongresszusán azt, hogy a menekültválság kezelésében taktikát kell váltani. Az ott elmondottakat én az alábbi pontokban szedtem össze.

  1. meg kell állítani a menekültáradatot, aminek a leghatékonyabb módszere a hazájuk térségében történő segítség nyújtás.

  1. nem lehet engedni az illegális bevándorlást, ezért meg kell erősíteni az Unió külső határait.

  1. távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek.

  1. nem lehet az Uniós jog fölé helyezni a sariat, meg kell szüntetni a burka és egyéb más ruhaneműk viseletét, ami az iszlám szokásjogra utalhat.

  1. végre kell hajtani a korábban kiszabott kvóta alapján a menekültek szétosztását a tagállamok között.

Az előbbiekből világosan látható az, hogy Merkel kancellár retorikájában gyökeres fordulat állt be. Ma már egyértelműen azt a politikát akarja megvalósítani, amit korábban más tagországok, így Magyarország is helyesnek és követendőnek tartott. Ezek közül egyetlen kivétel van, mégpedig a 160 ezer menekült kvóta alapján történő elosztása a tagállamok között. Közismert az, hogy ezt a V4-ek, és közöttük különösen Magyarország határozottan visszautasította, amihez mind a mai napig tartja magát. Tehát még ma sem mondhatjuk azt, hogy a menekültüggyel kapcsolatban minden tekintetben egyetértés lesz...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR EURÓPAI POLITIKUST FARAG VONA GÁBORBÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.09.


Aki manapság bejelentkezik, mint Orbán Viktor kihívója, az készüljön fel a földi pokolra. Ennek az állításnak a valóságtartalmáról most Vona Gábor tudna a legtöbbet mesélni, mert a kormánypárti revolvermédia most már tényleg mindent bevet ellene. A habonyi össztüzet elnézve teljesen világos, hogy a miniszterelnök képtelen túllépni azon a csalódásán, hogy már egy nyomorult kis alkotmánymódosítást sem képes keresztülvinni a Parlamenten.

Október 2-a óta már azok is tisztában vannak azzal, hogy Orbán Viktort nem lehet leváltani a szokásos demokratikus módszerekkel (értsd ezalatt: tisztességes választások), akik a végsőkig hittek a törvényesség mindenhatóságában Magyarországon. A miniszterelnök egy nyilvánvaló népszavazási kudarc után is úgy viselkedett, mint aki fényes győzelmet aratott, eszébe sem jutott levonni a konzekvenciákat (vagyis nem mondott le), sőt, újabb plakáthadjáratot indítva tovább üzengetett Brüsszelnek. A bajt csak tetézte, hogy a kudarcos népszavazást feledni hivatott alkotmánymódosítást sem tudta átvinni a Parlamenten a kormányzati többség, mert a Jobbik a letelepedési kötvények megszüntetéséhez kötötte a javaslat támogatását.

Orbán akkor tényleg besétált Vona Gábor csapdájába, mert először négyszemközt tárgyalt a Jobbik elnökével, így felértékelte az ellenzéki pártvezért, majd olyan ultimátumot kapott tőle, amelynek nem volt hajlandó alávetni magát. (Értsd ezalatt: nem vezettette ki a letelepedési kötvényeket a piacról.) Vona megítélést az is súlyosbította kormányzati körökben, hogy Orbán szerint Simicska Lajos áll a Jobbik mögött, az a volt harcostárs, aki a nevezetes „G nap” óta rengeteg borsot tört a miniszterelnök orra alá.

"De miért jó az Orbánnak, ha azáltal, hogy ráküldi saját papagájkommandóját Vonára, elismeri a jobbikos pártelnök fontosságát?"...

ITT OLVASHATÓ

PETI, HÜLYE VAGY, MINT A FŐNÖKÖD!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.12.09.


Régen beszélgettünk már Szijjártó Péter teremfocistáról, aki kifizetődő hobbit űz. Külügyminiszterkedik, ha már úgy alakult, hogy közel tudott sündörögni gyermekkori bálványához, az Orbán nevű emberhez. Ért is hozzá, mert a büfé-sörhablehúzó szakon a sportmenedzserkedés mellett nemzetközi kapcsolatok is be valának írva az indexébe, egyszóval semmi más nem kellett, hogy képviseljen minket Azerbajdzsántól Óceániáig. Igaz, hogy fejlett gazdaságú nyugati országban nem fogadja őt senki, de ki a francot érdekel, ameddig az összes diktatúrát végig tudja trappolni.

Most éppen nem trappolt sehová, hanem előadást tartott az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt. Mert meghallgatása volt neki. Olyan okosakat mondott, mint szokott. Ilyeneket:

„Kiemelte, jelenleg az érzelmekre és nem a racionalitásra épülő stratégiai vita zajlik az integráció jövőjéről a föderalista és a szuverenista táborok között. Előbbiek minél több hatáskört helyeznének Brüsszelbe, vagyis gyenge tagállamokra építenék az integrációt – mondta, hangsúlyozva, ezt a megoldást zsákutcának tartja. »Tizenegy gyenge futballistából nem lesz jó futballcsapat, tizenegy jóból sem biztosan, de ott legalább van esély rá« – tette hozzá Szijjártó Péter”.

Így bizony! Kiemelte, aláhúzta, rámutatott, kidudorította, összenyomta és megrágta, majd előadott egy halom hülyeséget, ahogy már az lenni szokott. A dolog veleje, hogy szar az Unió, ahogy van. Mégpedig például azért szar, mert érzelmekre alapozza a stratégiáját, meg a vitáit. Szemben a Fidesz-kormánnyal, amelyik állandóan olyan mértékben racionális, hogy a vakolat is lehullik tőle a parlament homlokzatáról.

Mert lássuk be, teljesen ésszerű döntések sorozatát csodálhatjuk meg napról napra. Ne is menjünk messze, csak a legfrissebb moslékba markoljunk. Az Orbán nevű tudatmódosulás kitalálta, hogy ad ő 10 ezer forintot Imrénének és az összes Imrénének az országban, aki nyugdíjas, vagy rokkantellátást kap. Mert ő egy végtelenül jó ember. Azt is bejelentette azzal a lendülettel, hogy a drágajó nyugdíjasok nem ám pénzt kapnak, hanem Erzsébet-utalványt és nem ám utalással, vagy postán, hanem majd kiviszik a kormányzati alkalmazottak. Bizony.

Gondolom, ez a remek ötlet is a vezér agyából pattant ki, mert mennyi szavazatot lehet így szerezni. De aztán kiderült, hogy nem működik, hiába adta ki a parancsot a főnök. Semmi gond, akkor mégis marad a posta. Az 400 forintért kiviszi. Azonban ott volt még a nagy kérdés, hogy a szívhez szóló levélkét is el kell juttatni, ha már ennyivel kevesebb pénzt lehet közvagyonból magánvagyonná konvertálni. Na, azt majd külön borítékban, külön viszi ki a posta másik 400 forintért fejenként (ezt a 400 forintot mindenki szorozza be 2.8 millióval, az 1 milliárd 120 millió forint). De megéri, mert így nem kallódik el az üzenet, sőt, kétszer örülnek a nyugdíjasok. Egyszer az utalványnak, egyszer a levélkének. Így talán jobban emlékeznek majd, kire kell behúzni az ikszet, ki gondol rájuk, kitől kaptak ajándékot. De a Fidesznek soha eszébe sem jutna érzelmi alapon politizálni. Hápersze.

A focistás hasonlat is nagyon ott van. És igaz is. Gondoljunk csak mindjárt Szijjártóra, Balogra, Rogánra, Pintérre, Fazekas Sándorra, Sesztákra, Simicskóra, Trócsányira, Vargára, de gondolhatunk Semjénre, Németh Szilárdra, Kósa Lajosra, Hoffmann Rózsára, Czunyinéra, vagy akire csak akarunk. Lett belőlük jó csapat? Na ugye!
...
ITT OLVASHATÓ

FIDESZ-KÖZELI VÁLLALKOZÓK TELKÉN ÉPÍTI FEL AZ ÚJ SZUPERKÓRHÁZAT AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.10.


Heti Top 5 – Átlátszó:

Közjegyzőknél trükköznek a bankok a devizahitelesek szerződéseinek felmondásával?
Augusztusban 1,7 milliárd forintot költöttünk a kvótakampányra és kormányközeli sajtóra
Bedöglött a trójai faló: ezt hozta a Liberális Párt 17 milliós kvótakampánya
Beszól a korrupcióellenes szervezet? Akkor kilépünk belőle!
Hiénák Kulcsár feketepénzei körül
 
Heti Top 5 – magyar sajtó:

Nyolc telekre épül az új szuperkórház, ebből négy ugyanazé a Fidesz-közeli vállalkozóé (444)
Újabb ügyben nyomoznak a roma önkormányzatnál (MNO)
A mentőnek nem engedték el a sztrádapótdíjat, neki igen (Index)
Szívek szállodája: magyar kiadás Orbán vejével (Heti Válasz)
A legokosabb ember a szobában (444)

ITT OLVASHATÓ

JELMEZBÁL: ÁDER MENTÉBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.09.


Elüget hát a búsképű lovag, mély nyomokat nem hagy népünk lelkében.
Szélmalmokat nem támadott, Dulcineája se volt, semmi botrány, semmi helikopter, a lakása se tágult, mint a világegyetem.
Ahogy az a jó horgászhoz illik, csendes, békés, nyugodt egyéniség volt, ha halhoz hasonlítanánk, semmiképpen nem lenne harcsa, de még fürge mozgású csuka sem, inkább hasonlítana egy pontyhoz, mely csendesen turkál a horgásztó iszapjában.
Természetes ellensége nem volt, ahhoz már nagyra hízott, ő sem volt egy agresszív alkat, alapvetően konfliktuskerülő konformista volt.
Belesimult Orbán falanszterébe úgy, hogy megőrzött valamit az államfői poszt tekintélyéből, nem lett belőle Orbán cselédje, de ellenfele sem.
"A szürke ötven árnyalata" című film címének ő lehetett az ihletője.

Kérdezz meg bárkit, mi jut eszébe róla, és ne csodálkozz, ha a bajszát emlegetik,
ő a második hajdú Hajdú vármegyében, csak neki még a bajsza is bánatosan lóg...
És - sajtóhírek szerint - nem akar újabb ciklust vállalni, óvatos duhaj.
Nem akar a "Talpuk alatt fütyül a szél" címének ihletője sem lenni, ő csak nyugodtan akar élni, üldögélni a vízparton,
belógatni a kukacát a vízbe és várni a potykát.
Szerintem utálja ezt az egész vircsaftot, Orbán agresszivitását nemkülönben, de már nincs menekvés, hiszen neki is el kellett követnie azt a politikai gyilkosságot, mely megbízhatóvá tette a maffia számára,
az ő áldozatát Györgyi Kálmánnak hívták.
Így hát most balra el, majd talál neki Vityka valamilyen szépenhangzó funkciót, anyagi problémái nem lesznek.
Ha nem is tudja otthagyni a maffiát, de legalább az első vonalból kivonja magát.
Ezzel megteremti a saját biztonságának előfeltételeit, hiszen a mindenkori államfő tradicionálisan népszerű, szerintem, ha Liba Leontint választanák a posztra, ő is vezetné a népszerűségi listát...


ITT OLVASHATÓ