2016. május 23., hétfő

"FOGALMUNK SINCS, HOGY VALÓJÁBAN MENNYIBE KERÜLNE"

MAGYAR NARANCS - ÉLET+MÓD SPORT
Szerző:Gera Márton
2016.05.22.

 
Bostoni mintára jött létre egy állampolgári kezdeményezésű mozgalom, amely azt szeretné elérni, hogy még véletlenül se legyen Budapesten olimpia, mert hatalmas árat kellene fizetni érte. Az Olimpiát? Ne. mozgalom alapítójával beszélgettünk.
 
magyarnarancs.hu: Boston még tavaly nyáron visszalépett a 2024-es olimpia megrendezésének lehetőségétől, ami nem kis részben a No Boston Olympics nevű civil szerveződésnek volt köszönhető. Az Olimpiát? Ne. mozgalmat is ez motiválta?
 
Fodor Márk: Igen, többek között a bostoni civilek sikere motivált. Olvastam a No Boston Olympics-mozgalomról, és fölvettem velük a kapcsolatot, érdeklődtem arról, mit és hogyan csináltak. Nekem elég régóta vannak aggályaim az olimpiával kapcsolatban, és aztán ismerősökkel összejöttünk, hogy próbáljunk meg egy ilyen  mozgalmat elindítani. Ennek a kezdeményezésnek egyetlen célja van, és semmilyen pártpolitikai kérdésbe nem megyünk bele. Noha szerintem az olimpia politikai kérdés is, tehát nem mondhatjuk, hogy nem politikáról van szó, ugyanakkor mi teljesen függetlenek vagyunk minden párttól, és csak egy célunk van: ne rendezzen Budapest olimpiát.
 
magyarnarancs.hu: Miért ne?

FM: Mert fogalmunk sincs, hogy valójában mennyibe kerülne. Szocsiban például annyiba került, amennyi Magyarország éves költségvetése. Nagyon sok tanulmány mond ellent annak, hogy nyereséges tudna lenni egy olimpia. Ráadásul biztonsági kockázattal is jár, és ezt nem szabad elfelejteni. Most, amikor mondják, hogy milyen veszélyek vannak állítólag Magyarországon, akkor én azt merem mondani, hogy ott nem állítólag lenne veszély, hanem valóban tartani kellene terrortámadásoktól, ezért sokkal többet kell költeni a biztonságra is...

ITT OLVASHATÓ

ÉLVE MEGNYÚZOTT ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.05.23.


Hétfő van és igazságtalan volna nem jó hírekkel kezdeni a hetet: sunyin és alattomosan, ahogy kell, a Fidesz-KDNP színű kormány kihátrál ama társadalmi csoport mögül, amelynek leginkább köszönheti, hogy immár hetedik éve dúskál a tutiban. Eltaláltuk: az elöregedő Magyarország nyugdíjasairól van szó. És bárcsak egyedül róluk lenne szó...

ITT OLVASHATÓ

SURÁNYI VS MNB: MIBEN TÉVED AZ EX, ÉS MIBEN VAN IGAZA?

MANDINER BLOG
Szerző: Szabó Gergely
2016.05.23.


Surányi György Cél és valóság című, Népszabadságban megjelent írása az elmúlt 15 év jegybanki politikáját veszi nagyító alá, és többek között kritikákat fogalmaz meg a jelenlegi jegybanki vezetéssel kapcsolatban is. Az elemzés helyenként számomra érthetetlen párhuzamokat von, illetve több olyan pontot tartalmaz, amit vitatnék; ugyanakkor más területen figyelemre méltó megállapításokat közöl. Az írás nem maradt választ nélkül a jegybank részéről, az MNB reakcióit pedig további ellenválasz követte. A Pénzriport a Surányi és az MNB között jelenleg is zajló izgalmas szakmai vitához egy kis további fűszerrel, az eredeti Surányi írás további elemzésével kíván hozzájárulni...

ITT OLVASHATÓ

NEMZETI PAIDAGÁGÁSZ KARÁM - TE SZEGÉNY, SZEGÉNY...

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.05.23.


Az elnök kínlódása, ahogy próbál megőrizni valamit egykori tekintélyéből, szánalmas ugyan, de részvétet mégsem ébreszt.

Mert megtehetné, hogy egyetlen gesztussal lemossa magával a gyalázatot. Annak a gyalázatát, hogy fasiszta mintára létrehozott erőszakos kamuszervezetben vállal vezető pozíciót: csak föl kellene állnia, mondván: ebből elege van, nem kér belőle többet...De nem, inkább nyavajogva mossa kezeit...

ITT OLVASHATÓ

ALFRED DREYFUS ÉS A HÁTTÉRHATALMAK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwaart66
2016.05.23.


Amit más országokban antiszemitizmusnak neveznek, azt nálunk újabban a „zsidóságról való véleményformálásnak.” Mindez gyáva, alattomos és álszent viselkedésre vall. A magyar miniszterelnök soha nem fogja elismerni annak a felelősségét, hogy tönkretette a magyar egészségügyet, az oktatást, politikai céljai érdekében megosztotta az országot, földet osztott, intézményesítette a korrupciót, csökkentette az ország versenyképességét, elszigetelte az országot, növelte a szegénységet. Mindezt kéthetente könnyedén áthárítja a nem létező háttérhatalmakra. A hívei ezt örömmel és készségesen el is terjesztik, miközben természetesen „még csak nem is tűrik az antiszemitizmusba hajló gondolatokat”. Kissé skizofrén gondolkodásra vall, de ezt valahogy elrendezik magukban. „Ilyen mentálhigiénéjük van hozzá.”

Bokros Lajos a bejegyzésében nagyon pontosan leírta a „rokonszenvező szellemi elit” elmebeli állapotát: „háttérhatalmak nincsenek. Illetve léteznek, mind bolond elmék és szennyezett lelkek torzszüleményei. Arra szolgálnak, hogy eltakarják a bolondok és gonoszok elsődleges felelősségét a gazdaság és a társadalom szétzüllesztéséről.”

ITT OLVASHATÓ

SIKERES CSALÁDOK ÉS SIKERES CÉGEK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.23.

 

Mitől érzünk egy családot sikeresnek? Ha azt látjuk, hogy kiegyensúlyozottak, nagyjából rendben vannak, a helyükön vannak mindahányan. Még ha nem is mindig minden tökéletes.

És vajon egy cégtulajdonos, egy cégvezető – és cége - mikor sikeres? Mikor érezheti azt, hogy jól csinálja? Ha ő is és a működés is kiegyensúlyozott, nagyjából rendben van minden és mindenki a cégben. Még ha nem is mindig minden tökéletes...


ITT OLVASHATÓ

"MATOLCSYNAK LE KELL LÉPNIE"

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: Hitelkárosultak
2016.05.23.


Világszenzációvá váltak az MNB visszaélései

Miközben egy felmérés szerint a felnőtt lakosság többsége szerint Matolcsy Györgynek azonnal le kellene mondania posztjáról, a világ egyik legnagyobb gazdasági lapja részletesen foglalkozik az MNB alapítványainak botrányaival. A Blommberg szerint a jegybank „egymilliárd dolláros segítséget” nyújtott Matolcsy haverjainak és rokonainak.

A Bloomberg összefoglalója szerint az MNB szándékosan shortolta, vagyis rövid időre eladta a forintot a devizahitelek átváltásakor. A központi bank szándékosan tartotta lent a forint árfolyamát, ezzel pedig két évvel ezelőtt, 2014-ben majdnem 2 milliárd (!) dolláros hasznot realizált a devizahitelesek adósságán. A java azonban csak ezután következett: ezt a pénzt átutalta a saját alapítványainak, hogy ezáltal elveszítse közpénz-jellegét. Vagyis, hogy azt csinálhasson vele, amit akar. Hogy aztán mi lett a pénzzel?

Bloomberg: Matolcsy kitömte a rokonait

Ezek az alapítványok ezt követően annyi pénzt raktak Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás bankjába, a Növekedési Hitelbankba (NHB), hogy annak egyik napról a másikra megnégyszereződött (!) a betétállománya. Azonban a láncolat itt még nem ért véget, sőt! A NHB ugyanis – tulajdonképpen ebből a pénzből – felfinanszírozta Matolcsy György fiának a bútorgyárát!

ITT OLVASHATÓ

JÖVŐRE VÉGLEG BEBETONOZZA A TÁRSADALMI EGYENLŐTLENSÉGEKET A KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.23.


Meglehetősen nyomasztó a gondolat, hogy bár még el sem értünk ennek az évnek a feléig, már tudjuk, hogy jövőre sem lesz jobb a helyzet. Márpedig ez van: borítékolhatóan tovább fog nőni szakadék Magyarországon a jómódúak és a szegények, a nők és a férfiak, a családosok és a gyermektelenek, a gyerekek és a felnőttek között. Biztató kép, ugye?

A 2017-es költségvetési terv ugyan nincs még kőbe vésve, de azért minden valószínűség szerint 2500 sora közül kevésben lesz még érdemi változás. Arról viszont már most árulkodó képet mutat, mi fontos a kormánynak, és mi az, amivel legszívesebben nem is foglalkozna. Előbbire sablonos, már-már unalomig ismert válasz a sport, azon belül is a foci, még konkrétabban a stadion – de még így is megremeg az ember szemöldöke, amikor Németh Szilárd például még 1 milliárdot forintot szeretne a költségvetésből a Magyar Birkózó Szövetség csepeli Központi Birkózó Akadémiájának létesítésére kihaknizni, és ezért nyújt be módosító javaslatot.

Beszédes adat: a költségvetésről szóló törvényjavaslatban ugyanannyiszor (101 alkalommal) van leírva a sport és az egészségügy szó.

És bármilyen súlyosan is hangzik, ezek az aprópénzek. Van a költségvetéssel ennél jóval nagyobb probléma is – amire 16 civil szervezett
külön kötetben hívta fel a figyelmet.

Komoly probléma például, hogy valójában úgy ugrunk neki a következő költségvetési évnek (is), hogy fogalmunk sincs arról, az előző évi intézkedéseknek milyen hatásai voltak. Egy szemléletes példa: 2015 márciusától teljesen átszabták a segélyezési rendszert. Az átalakítás következményeiről semmit sem tudunk, így bemondásra fogadjuk el, hogy a folytatólagos finanszírozás működőképes, és nem dönt nyomorba rászorulókat. Biztos, hogy ennek így kell lennie?


ITT OLVASHATÓ

AZ OSZT(Y)APENKÓ KÖRNYÉKE A HETVENES ÉVEKBEN

HAMPLÓ BLOG
Szerző: Hamster
2016.05.23.


Jó másfél-két éve nem néztem rá a Fortepanra, úgyhogy amikor nemrég mégis megtettem, egyből ott is ragadtam előtte. Mivel a számomra kimaradt képeket sorban végignézni nagyjából lehetetlen lenne, címszavakra, helyekre kerestem rá, így kerültem a mostanában átépült Osztyapenkó környékére a Magyar Rendőr 1978-as légifelvételei segítségével. Nekem ez kész időutazás, úgyhogy nem volt szívem nagyon lekicsinyíteni a képeket - ezúton is elnézést kérek azoktól, akik lassú interneten vagy mobilon szeretnék megnézni - ők szerintem ne kattintsanak a "tovább"-ra! A többieknek pedig azt javaslom, hogy valami külső képnézegetőben nyissák meg a képeket, nagyítsanak beléjük, van mit nézni rajtuk!

ITT OLVASHATÓ

ELBOCSÁTÓ SZÉP ÜZENET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.23.


Olvasom Bruck András Facebook-bejegyzését, ahogy mentegetőzni kényszerül saját olvasótábora előtt, akik rendre utasítják Magyarország legtisztánlátóbb emberét, aki mintha egyedül érezne felelősséget az országért és a jövőért, és egyedül szenvedne mindenki helyett. Azt követelik tőle, hogy ne csak diagnózist adjon, hanem "megoldást".

Levegő után kapkod az író, mit mondhatna, hiszen minden cikke a megoldásról szól. "Józan ész, életösztön, állampolgári büszkeség – ez volna a megoldás", mondja, de azt nem hallják meg ezek az emberek. Aztán azt mondja, mentegetőzésképpen, hogy azért ír a helyzetről, hátha áttörnek szavai a közöny falán, és önérzetre ébred az olvasó. Azt mondja, Bruck András, hogy "azokhoz beszélek, akik még mindig nem látják. Akik még mindig nem fogták fel".

Nem, kedves András, te nem azoknak írsz, akik nem látják, hanem azoknak írsz, akik nagyon is jól látják, nagyon is jól értik. Nem olyan hülyék, mint amilyennek mutatják magukat. Csakhogy, amit te kínálsz, az nem kell nekik. Más éneket akarnak hallani, és megrendelik tőled a nótát. Nem fizetnek érte, de azért rendelnek. Olyan nótát rendelnek, ami kedves a füleiknek. Nem az igazi megoldást keresik, hanem a bódító hazugságokat. Azt várják, hogy valaki mondja meg, hogyan oldódik meg minden, nélkülük. Anélkül, hogy nekik bármit is tenniük kellene. Azt mondd meg, hogyan hullik valami az ölükbe.

Jegyezd meg, kedves barátom, azok az emberek, akik tőled a "megoldást" követelik, az Orbán-rendszer legerősebb támaszai. Rájuk épül a rendszer, a jellemtelen emberekre, akik mindig mindent mástól várnak, akik sunyítanak és lapítanak, akikben annyi önérzet és becsület nincs, mint egy ökörszemben. Akik a kész megoldást rendelik meg nálad, amihez nekik egy ujjal sem kell nyúlniuk, amihez nekik semmit nem kell kockáztatniuk. Megtarthatják a röhejes állásukat, a nevetséges fizetésüket, amit annyira féltenek.

Ezek az emberek a Facebookon hősök és nagyszájúak, amúgy amikor kilépnek az utcára, meghunyászkodnak, az agyuk átvált, hogyan tudnának a rendszerben valahogy jobban érvényesülni. Előre jutni, a motyót megtartani, ha az sincs, akkor hazudozni, hogy nekik meg kell élni, miközben úgy szórnak el mindent a semmiért, mint a pinty. De amit azonnal féltenek, ha a szabadságért kellene kockára tenni. Te elhiszed András, hogy ezek rendes emberek, mert nem látod őket napközben, hogyan gazsulálnak, milyen sima a nyelvük, hogyan alkalmazkodnak. Aztán visszaülnek a számítógép mellé, hogy számonkérjék rajtad a "megoldást"...

ITT OLVASHATÓ

SZÁZMILLIÓKAT IS BUKHAT AZ ÁLLAM, HOGY SCHMIDT MÁRIA CÉGÉNEK JÓ LEGYEN?

ÁTLÁTSZÓ HU - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.05.23.


Ezekről ne maradj le!

Több száz milliót bukhatott a VII. kerület, ahol nem ez az első gyanús ingatlanügy (Átlátszó)
 
Nem tudhatjuk meg, milyen tanácsokat ad az MNB-nek Szemerey cége a pénzünkért (444)
Az MNB-nek nem gyanús Schmidt Mária családi cégének részvényvásárlása (HVG)

Ha van 3 perced:
 
Több száz milliót bukhatott a VII. kerület, ahol nem ez az első gyanús ingatlanügy
A hetedik kerületi önkormányzat több tucat ingatlanát adta el 70%-os kedvezménnyel a bérlőknek. A bérlők pedig nem sokkal később továbbértékesítették azokat, négyszer-ötször drágábban. Az egyik, tíz lakást is megszerző cég 2006-os feljelentése miatt indult nyomozás a Hunvald nevével fémjelzett ingatlanügyben. Három éve azonban, egy tulajdonosváltás után furcsa módon “helyrejött” a kapcsolatuk az önkormányzattal. (Átlátszó)
 
Nem tudhatjuk meg, milyen tanácsokat ad az MNB-nek Szemerey cége a pénzünkért
Matolcsy unokatestvérének fő cége a Bankkonzult Kft. havonta készíti el a “Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” nevű kiadványt. Ezt az MNB-nek és mind a hat alapítványának külön értékesíti, összesen évi 60 millió forintért. A kiadvány alapján állítólag nagyon fontos pénzügyi döntések születnek. Az adófizetők azonban nem ismerhetik meg a tartalmukat. (444)
 
Az MNB-nek nem gyanús Schmidt Mária családi cégének részvényvásárlása
Akár 160 milliót is bukhatott az állam, amikor annak ellenére adta el Schmidt Mária és lánya cégének a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. részvénycsomagját, hogy tudtak arról, maga a BIF többet fizetne érte. Erősen felmerül tehát a bennfentes kereskedelem gyanúja, ami súlyos gazdasági bűncselekmény. Ilyenkor piacfelügyelőként az MNB-nek kéne vizsgálatot indítania, de szerintük minden rendben. (HVG)
 
A viharsarki agrárcégektől is Mészároshoz vezetnek a szálak
Két dél-alföldi agráróriás a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. és a Csabatáj Zrt. közös tulajdonosa mögött offshore-gyanús cégek vannak. Év elején mozgásba lendültek a részvényesek: a távozó tulajdonosok több szálon is kötődnek volt a brókerbotrányban bedőlt Buda-Cashhez. De szoros üzleti kapcsolatain keresztül Mészáros Lőrinc is kapcsolódik a két céghez. Egyébként Mészáros tavaly megvásárolt klímatechnikai cége is beszállt alvállalkozóként az MTK stadionjának építésébe. (Átlátszó, Átlátszó)
 
Megkínzott lovakat gondoz az alapítvány, de a tulajdonos állam nem fizet
A Bottyán Equus alapítvány tartja fenn az egyetlen magyarországi lómenhelyt, ahová azok az állatok kerülnek, amelyeket kínoztak. Az állatok, egyben bűnjelek, az állam tulajdonába kerülnek. De az évekig elhúzódó perek alatt az állam nem fizet az alapítványnak az állatok gondozásáért. Ráadásul nemrég több lovat is elvittek váratlanul, csakúgy mintha állatkínzóktól foglalták volna le őket. (Átlátszó)
 

"A KÓRHÁZAK AZOKAT A BETEGSÉGEKET JELENTIK LE, AMELYEKRE NAGYOBB A TÁMOGATÁS" - EGY ORVOS A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: egy Svédországban dolgozó magyar orvos
2016.05.23.


Miután több horrorisztikus kórházi fertőzéses esetről is beszámoltunk, egy ma már Svédországban dolgozó magyar orvos neve elhallgatását kérve megosztotta velünk itthoni és kinti tapasztalatait is. Tudtommal nincs ilyen rubrika a zárójelentésekben, hogy „kórházi fertőzésben szenvedett”, de a dokumentumokban általában szerepel, ha pozitív tenyésztési lelete volt a betegnek – írta a kórházakat az esetek eltussolásával vádoló cikkünkre reagálva. Interjúalanyunk több mint húsz éve végzett, jelenleg Svédországban egy központi patológián dolgozik, munkája 90 százalékát kórszövettan teszi ki, de boncesetekkel is találkozik.

A többszörösen ellenálló baktériumok által okozott fertőzések egyre gyakoribbak a magyar kórházakban, 2005 és 2014 között megsokszorozódott a regisztrált esetek száma. Az egészségügyi intézmények pedig hol megállapítják a kórházi fertőzést és feltüntetik a zárójelentésben is, hol nem.

Az Állami Népegészségügyi és Országos Tisztifőorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a helyzet jó. A statisztikákban azonban nehéz kiigazodni, mert az adatok gazdája az adott egészségügyi intézmény, és az intézményekre lebontott esetszámok nem nyilvánosak.

Az Átlátszó cikksorozatot indított a kórházi fertőzésekről, amelyben egyedi kórházi eseteket és tágabb összefüggéseket – például az egészségügy alulfinanszírozásával vagy az antibiotikumok túlhasználatával kapcsolatos problémákat – is szeretnénk bemutatni...


ITT OLVASHATÓ

ÖNGONDOSKODÁS, DE SZÓ SZERINT - FIDESZES POLITIKUS EGYMILLIÁRDOS "PROGRAMJA" DÉL-BÉKÉSBEN

MAGYAR NARANCS - KIS.MAGYARORSZÁG BLOG
Szerző: Nagy Gergely Miklós, Szalvkovits
2016.5.23.


Egy olyan súlyosan veszteséges programra szórt el csaknem egymilliárd forintot a magyar állam, amelyből a legnagyobb haszna az ötletgazda Simonka Györgyhöz köthető cégeknek és személyeknek lett. A politikus „sofőrje” újra képben!

Még a sokat látott NER-hez képest is szokatlan mutatvánnyal rukkolt elő pár hete Simonka György. A dél-békési fideszes képviselőnek több ízben is sikerült megidéznie az ’50-es éveket, amikor a maga által grundolt, egymilliárd forintos ún. pilotprogram záróeseményéről saját falujában, az aprócska, ámde számos állami támogatást elnyerő Pusztaottlakán önmagát idézve ő maga tudósított – természetesen dicshimnuszokat zengve. Az MTI-ben nincs nyoma tudósításnak a március 4-i eseményről, de kisebb portálokon sem láttuk nyomát, hogy az állítólag „döbbenetesen sikeres”, a Belügyminisztérium (BM) finanszírozásával megvalósult majd’ egyéves program summázó eseményét újságírók is látogatták volna. Pedig akár diadalmenetnek is lehetne beállítani a programot – már ha Simonka szavaira hagyatkozunk. „Sok tanulmány készült arról, hogyan lehetne visszaállítani Magyarországon a háztáji gazdálkodást. Mi azt a feladatot tűztük ki célul, hogy nemcsak kitaláljuk, hogyan lehet háztáji gazdaságot létrehozni, hanem elkezdünk tenni érte. (…) Ezzel olyan dolgot valósított meg ez a tizenkilenc település, amire Magyarországon ezelőtt még nem volt példa – emeltem ki.” (Sic!) A saját honlapján közzétett tájékoztatóban nem szerénykedett Simonka, jóllehet a Narancs információi szerint a program résztvevői közül már nem lehetett mindenki ott a záró pillanatokban annak köszönhetően, hogy ők már rég nem voltak „elájulva” a Simonka-projekttől. Ráadásul a Narancs számításai éppen ellentétes eredményt mutatnak, mint Simonka minősítései, így nem is igen találunk magyarázatot arra, hogy mi értelme volt az egész tevékenységnek – leszámítva persze a Simonka-közeli tényezők jelentős közbeszerzési sikerét...


ITT OLVASHATÓ

KOMMENTSZABADSÁG

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.05.22.


...Minden írást szuronyos puskával kellett őrizni, és ha megjelent alatta egy olyan bejegyzés, amit valaki, valamilyen módon sérelmesnek találhatott, azt azonnal törölni – habár olyan eset is előfordult, hogy az élelmes kis kommentelő beírt egy vastag és hazug rágalmat valakiről, amint leütötte az entert, készített egy képernyőmentést, aztán lehet, hogy öt másodperc múlva a szerző lekapta a szemetet az írása alól, ő a kép birtokában már meg is tette a feljelentést – a szerző ellen. Mellesleg, nem ritka az ilyen típusú provokációs feljelentés, ugyanis a magyar sajtójog nem vizsgálja a vélemények igazságtartalmát, csak azt, hogy sérelmezhetők-e. Ha valaki, akárki, bárki sérelmesnek talál egy nézetet, az perelhet, és meg is nyeri, légyen szó bármiről. Ha Nelson admirálisról azt írom, hogy félszemű volt, az örökösei nyerhetnek ellenem pert – amennyiben sértőnek találják, hogy ősük testi hibáját szóba hoztam. És egyáltalán nem lényeges az eljárás szempontjából, hogy hány szeme volt Trafalgar hősének.

Ez mostantól másképp lesz?
Dehogy lesz. Illetve…

Illetve úgy lesz, hogy míg eddig a szerzőnek magának kellett kitalálnia, mi lehet sértő és mi nem, ezért a legtöbben inkább letiltották a kommentelést mindenestől, vagy nagyon szigorúan moderálták, mostantól csak akkor vagyunk kötelesek levenni a sértőnek talált kommentet, ha arra külön értesítésben felhívták a figyelmünket. De akkor üstöllést. Tehát, ha én három éve írtam valamit mondjuk a szigetvári ásatásokról (elég zavaros az a történet is, majd előveszem még), és ahhoz a megjelenés napján valaki hozzáfűzött valamit, amit bárki sértőnek talál, akkor évek múltán is követelhetik a komment törlését. És amennyiben nem teszem meg, három évig tartó, folytatólagos jogsértésért fognak felelősségre vonni. (Sőt, ha törlöm, akkor is – elvégre három évig ott volt). Elvben a személyiségi jogok sajtóban történő megsértését a megjelenéstől számított harminc napon belül kéne jelezni, de ha utólag jelzik, akkor is érvényes az eljárás, mivel az iromány nyilvános elérhetőségét folytatólagos jogsértésnek tekinti a magyar polgári jog.

Tetszenek érteni?
Mert én sem, de így van...

ITT OLVASHATÓ

VENEZUELA: EGY NEMZET LASSÚ ÖNGYILKOSSÁGA

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2016.05.23.


Joel D. Hirst nemzetközi szakértő összefoglalta a Venezuelában uralkodó elkeseredett és visszafordíthatatlan állapotokat, amelyek a lakosság vállára nehezednek, elkerülhetetlenül a bukás felé sodorva egy egész civilizációt. A szerző korábban a nemzetközi ügyek munkatársaként tevékenykedett Washingtonban, kutatott az USA és Bolívia közötti kapcsolatok, valamint Venezuela integrációs mechanizmusainak ügyében. Emellett az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalát képviselte Ugandában, illetve korábban Venezuelában is.

Hirst szerint a turisták nagyot tévednek, amikor azzal nyugtatják magukat az ókori Rómát vagy Görögországot járva, hogy az élet természetes rendjét reprezentálják a bukás romjai. Nincs mit tenni az ellen, hogy a nyüzsgő, élettel teli és megannyi felbecsülhetetlen értékkel rendelkező társadalmak megállíthatatlanul eltűnjenek és maradandó nyomaikat a por lepje el. A szerző szerint kár azt gondolnunk, hogy „nincs mit tenni”, és ezek a dolgok elkerülhetetlenek, elkerülhetetlen a pusztulásba zuhanás.

A mai példa erre Venezuela, ami lassan és mindenki szeme láttára haldoklik, több mint 15 éve. A legnagyobb probléma az, hogy az ország saját magát hajszolja az öngyilkosságba és ez a folyamat később nem fordulhat át: nem képes talpra állni és felépülni romjaiból.

De vajon mik azok az okok, amelyek elindíthatnak egy ilyen pusztító folyamatot?

ITT OLVASHATÓ

A VOLT SOROS-ÖSZTÖNDÍJAS "SOROSOZIK", HOGY VÉLETLENÜL SE FOGLALKOZZUNK AZ ORSZÁG VALÓS PROBLÉMÁIVAL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.05.23.


A magyar miniszterelnöknek beszélnie kellene az oktatás és az egészségügy borzalmas állapotáról, vagy éppen a Queastor-ügy és a Matolcsy vezette MNB-alapítványok 250-250 milliárdjának a sorsáról, de ehelyett, amikor végre hetente egyszer megszólal a kormány által kézi vezérelt közmédiában, akkor ott csak egyetlen dologról hajlandó hosszasan beszélni: a menekültválságról.

Amellett, hogy az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán, és szintén Soros-ösztöndíjas párttársai „sorosoznak” reggeltől estig, háttérhatalmakról és különböző összeesküvésekről hablatyolva, a magyar miniszterelnöknek sikerült több meredek dolgot is állítania péntek reggeli interjújában: Tényleg Magyarország és a régió államai lennének az EU gazdasági motorjai úgy, hogy hazánk gazdasága  0,8 százalékkal csökkent negyedéves alapon? Brüsszel pedig biztosan meg fog hátrálni kvótaellenes népszavazástól?

A „sorosozás” a miniszterelnök szájából nagyon álságos, tudniillik a teljes Fidesz, sőt, a párt holdudvara is tele van  „Soros-fiókákkal”, akik annak (is) köszönhetik karrierjüket, hogy a Soros pénzén tanulhattak. Nem titok, hogy Orbán Viktor, Németh Zsolt és Szájer József is az amerikai üzletember támogatásával tanulhatott nemzetközi hírű egyetemeken.

(Hogy pontosan mit is akar Soros György, mi is az 6 pontos terve a menekültkérdés megoldása érdekében, illetve hogyan lett mecénásból közellenség, arról korábban már itt írtunk.)

ITT OLVASHATÓ

TÖBB LAKHATÁST A KÖLTSÉGVETÉSBE!

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.05.23.


A költségvetés számai és irányvonalai alapjaiban határozzák meg hazánkban a társadalmi és gazdasági környezetet, ezen belül pedig számos szakpolitikai terület fejlődését. A Város Mindenkié és a Habitat for Humanity elemzése alapján az állam 2017-ben még a korábbi évekhez képest is túlzottan nagymértékben költi lakhatási célra betervezett forrásait olyan támogatások és intézmények működtetésére, amelyek nagyrészt a jó jövedelmi  helyzetű, közép -, és felsőbb osztálybeli emberek lakhatását támogatják. Ezzel szemben a lakhatási  szegénységben élőknek csökkenő arányú támogatást nyújt, és egy széles rétegüknek pedig semmilyen lakhatási segítséget nem ad. Egyáltalán nem tartalmaz a költségvetés a hajléktalanság felszámolására, vagy a hajléktalanság megelőzésére vonatkozó intézkedést és forrást. Pedig mindkét probléma több tízezer embert érint ma Magyarországon.
 
A „Civilek a költségvetésről” #KÖLTSÉGVETÉS projekt célja, hogy a lehető legtöbb döntéshozóhoz és választópolgárhoz eljusson a résztvevő civil szervezetek szakmai véleménye a kormány 2016. évi költségvetési törvényjavaslatáról, és így befolyásolja annak végleges tartalmát. A civil szervezeteknek  szakvélemény ük  kialakításához a Költségvetési Felelősségi Intézet nyújt segítséget. Az elkészülő anyagok a projekt honlapján és a partner szervezetek online kommunikációs csatornáin érhetők el.
 
A projektben A Város Mindenkié is részt vett és javaslatait a Habitat for Humanity-vel együttműködésben készítette el. Magyarországon a lakosság jelentős része számára nem hozzáférhető a megfizethető, méltó lakhatás. A lakásállomány közel 90 százaléka a tulajdonos által lakott, saját tulajdonú lakás vásárlása viszont – különösen a munkalehetőségekben bővelkedő településeken – egyáltalán nem vagy csak nehézségek árán érhető el a tőkével vagy elegendő folyamatos jövedelemmel nem rendelkező háztartások számára. Ebből kifolyólag a háztartások jelentős része munkalehetőségekben szegény településeken, rossz lakáskörülmények között kényszerül élni, vagy jövedelmük elviselhetetlenül magas arányát kell lakhatásra fordítania...
 
 

ÜLÉSREND - VONA ÉS AZ IZRAELI NAGYKÖVET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.23.


Már a helyzet is szokatlan volt, ellenben várható. Most, hogy na, ugye, a válogatott kiizzadta magát az Európa Bajnokságra, ennek az egész cirkusznak megnőtt a politikai jelentősége. Eddig csupán egyetlenünket láthattuk ilyen eseményeken szotyolát majszolni cimborái – úgymint Mészáros, Polt etc. – társaságában.

Vona pedig – aki arra készül, hogy a vár erkélye végül neki készüljön el -, miután cuki kutyákkal fotózkodott, ezt a tuti lehetőséget sem akarta már kihagyni, úgy gondolta, jól mutat majd a képeken az asszonkával, valamint a poronttyal. Erre odarakják neki ezt a nagykövetet.

Végül is, találhattak volna témát, hiszen mindkettejüket felettébb érdekli például Palesztina. Igaz, más-más aspektusból, de csak meglelhették volna a közös hangot, ha nagyon akarják. Ez a nagykövet azonban nem fogadta el a feléje nyújtott baráti jobbot, és világ csúfságára odébb ült.

Vagy állt, ez már tök mindegy, ellenben érthető. Egy neonáci párt vezére mellett ücsörögni nem csak magánemberként zsenánt, hanem, ha izraeli nagykövet az ember, politikailag sem éppen korrekt dolog. Ez az ismeretlen protokollos ilyen nüanszokkal nem volt tisztában csupán.

Ha Gyurcsány jelentkezett volna be meccsnézésre, senkinek az eszében meg nem fordult volna, hogy egyetlenünk mellé ültesse. Idáig már eljutott Orbán udvartartásának apraja meg a nagyja is, viszont, ha ki kell lépni a tyúkszaros udvarukról, akkor – bár a klub tagjai névleg – mégis csak belehugyoznak a zongorába. (by: Váncsa)


ITT OLVASHATÓ

SOROS ÉS A MAGYAROK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.05.22.


Tele a magyar sajtó annak bemutatásával, hogy mi mindent köszönhetnek Soros Györgynek a Fidesz öregjei. Csak a hétvégén a Magyar Nemzet és a Népszabadság is közölt, egymástól némileg eltérő, listát arról, mikor és hogyan kapott támogatást az amerikai-magyar nagytőkés pénzéből Orbán Viktor, Szájer József, Németh Zsolt, Kövér László, Schmidt Mária, Stumpf István, Kulin Ferenc, Kovács Zoltán, Jeszenszky Géza, Bába Iván, Cséfalvy Zotán, Hörcsik Richárd, Illés Zoltán, Deutsch Tamás. És persze mindenki arról cikkezik, hogy Orbánék miként harapdálják az egykor őket etető kezet.

Magam is azt gondolom, hogy nevezettek magatartása fölöttébb amorális. Viszont azzal se álltassuk egymást, hogy váratlan ez a hozzáállásuk. A különféle monográfiák szerint a Fidesz alapító vezetői már a kezdetekben fittyet hánytak a törvényességre. Vagyis az első perctől kinyilvánították, hogy a hatalom érdekében bármikor készek átlépni bármilyen konvención. A visszaemlékezők szerint a cinizmus, az önérdekek mindenek feletti érvényesítése már a Bibó kollégiumban sajátja volt e társaság hangadóinak.

Dr. Kende Péter : „A Viktor” című könyvében példák sokasága olvasható Orbán Viktor akarnokságáról. Arról, hogy már a kezdeti időkben az volt a módi: ha valaki nem értett egyet a vezérekkel, akkor azonnal válasz elé állították – lépjen ki a pártból. A könyv oldalakon keresztül tárgyalja azt a hiábavaló küzdelmet, amit a belső pénzügyi vizsgálóbizottság folytatott, hogy feltárja a szervezet pénzügyi helyzetét, a könyvelésben a számviteli törvény előírásainak sorozatos megsértését, s hogy miért díjaznak önkényesen egyeseket. És akkor még nem említettük, hogy a párt- és a pártvezetők magánvagyonának megalapozása mindenki által tudottan, sőt oknyomozó újságírók által a nyilvánosság elé tárva, enyhén szólva is kétséges eszközökkel történt...

ITT OLVASHATÓ

HÁTTÉRHATALMAK ÉS ELŐTÉRBOLONDOK

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.05.22.

 
Háttérhatalmak nincsenek. Illetve léteznek, mind bolond elmék és szennyezett lelkek torzszüleményei. Arra szolgálnak, hogy eltakarják a bolondok és gonoszok elsődleges felelősségét a gazdaság és a társadalom szétzüllesztéséről.
 
Már írtam korábban, hogy az önmaga csalhatatlanságába belerévedt vezér bamba őrülete képes fantazmagóriák kiagyalására.
De még nem írtam, hogy a vezér lakájai hivatali kötelességüknek érzik, hogy ők is szajkózzák az őrültségeket. Ez új jelenség. Romló anyagi gazdagságú, széteső társadalomban azonban ez sem megtakarítható. A vezérnek kiszolgáltatott kegyenc kénytelen bolondot csinálni önmagából.
 
Most itt tartunk. A sorosozás és a háttérhatalmak emlegetése nyilvánvalóan bruttó bolondság, nettó hazugság.
 
Szóra sem lenne érdemes, ha nem a magyar kormány felkent képviselőitől hallanánk az ordas eszmék újjáélesztését.
 
Elfelejtettétek, hogy Magyarországot a múlt században már egyszer tragédiába sodorta a lélekmérgező mocskos őrület?
 
Szólok, mert vétkesek között cinkos aki néma.
 
 
 

KYNDI-TŐL AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Hot head
2016.05.23.


Ausztráliába vezet az utunk ma, méghozzá egy nagyon régi szerző Hot head segítségével, aki egyike volt a blog első, több posztot is jegyző szerzőinek. Ma nemcsak az derül ki, mi történt vele és családjával az elmúlt években (egészen pontosan 2014-től mostanáig) Brisbane-ben, hanem ezzel párhuzamosan bepillantást is enged az ausztrál oktatási rendszer rejtelmeibe – szóval tulajdonképpen két posztot kapunk egyben...

ITT OLVASHATÓ


ÍGY VONTÁK ELJÁRÁS ALÁ POLT PÉTERT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: vagogabor
2016.05.21.


A legfőbb ügyészség épületét rendőrségi kordonszalagokkal vették körbe, és ismertették az ügyészségi vezetővel szembeni vádakat.

Ez sajnos nem a korrupciótól való megtisztulás első lépése volt a kormányzat részéről, hanem Gulyás Márton politikai aktivista performansza. Az aktivista a performansz előtt közzétett a videóblogjában egy egy óra hosszú adást arról, hogy szerinte Polt Péter legfőbb ügyészként miként akadályozta meg a legfontosabb fideszes korrupciós ügyek feltárását.

A maratoni adásban az aktivista bemutatja a legfőbb ügyész politikai pályáját,és rámutat arra, hogy az első Orbán-kormány üzelmeinek feltárására irányuló ötvenhárom bejelentésből egyetlenegy vádemelés sem született. A Slejm show nevű videóblog adásait az Átlátszós vendégblogján is követni lehet...

ITT OLVASHATÓ

A NEMZETI SZÍNŰ SZALAGGAL ÁTKÖTÖTT, HARCOS MAGYAR BÚBÁNAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.22.


Háttérhatalmak, összeesküvés-elméletek, kormányzati riogatás, migránsok, Soros, mind meghalunk. Ez a magyar közélet napirendje mostanság. Lázár csütörtökön, Orbán pénteken, szombaton a komplett Fidesz sajtóosztály, Szijjártó állandóan, vasárnap Kövér. Sajnos a hétvégi műszakot a nemzethalál megfestésében a ház elnökére bízták, aki már különcnek számít a Fideszben, de azért annyira nem, hogy egy ünnepnapot ne lenne képes bármikor zsigerből letrágyázni... 

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR FIDESZ ZRT-JE

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.23. 


Kedves Fideszesek! Az élet nélkületek is menni fog tovább. Bűnhődni és ülni fogtok. Lógni nem. Mi a halálbüntetés ellenzői vagyunk...

ITT OLVASHATÓ

JÓ BULI VOLT

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.23.


Van aki elmegy a haverokkal kocsmázni egyet, vagy csajokat hajt - vagy épp fordítva - valami menő szórakozóhelyen. Mi meg úgy bulizunk, hogy sátrat építünk a Diktátor arcába, és ott vagyunk egy hétig.

Ahogy egyre fogy a levegő a Hazánkban, annál fontosabbá válnak a szabadság kis szigetei. Pláne, ha azt a szigetet a Kossuth téren hozzuk létre, és nemcsak saját magunknak, hanem minden demokratának. Mert persze a mi bulink nem öncélú. Fölrakok pár képet az építkezésről, gondolom lejön belőlük, hogy remekül érezzük közben is magunkat, de annak, amit csinálunk, célja van. Újra és újra, fáradhatatlanul, rendíthetetlenül megmutatni mindenkinek, akihez hírünk, tudósításaink eljutnak, hogy mi lesz a módszer a Diktátor eltakarításához.

Mert persze lehet álmodozni választásokról, oké, látom, már beindult a kampány, két évig lehet még a Népet altatni. Lehet azt mondani, hogy legyőzhető választásokon egy önkényuralom, miért is ne. Van aki Xenu Nagyúrban hisz, van aki kis vörös sárkányt lát a kandallóban, még akkor is, ha nincs is kandallója. Ám a VALÓSÁG mindig beköszön, puszta idő kérdése, mikor teszi végső tiszteletét. 5000 évnyi világtörténelemben nem volt példa egy diktatúra választásokon való legyőzésére, ha a Népünk 2014 után újabb kísérletet akar tenni erre, nosza...

ITT OLVASHATÓ