2020. november 4., szerda

MEDDIG KELL MÉG VÁRNUNK A VÉGLEGES EREDMÉNYEKRE?

MAGYAR HANG
Szerző: MAJLÁTH ROLAND
2020.11.04.


Rácáfoltak az eddigi választási eredmények az előzetes várakozásokra, amelyek már-már biztosra vették a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden győzelmét. Donald Trump sikere a „billegő államokban” ugyanis alaposan felülírta a várakozásokat, így Biden utolsó reménye mostanra az maradt, hogy a levélszavazatokkal végül az ő javára fog billenni a mérleg nyelve az összesítéskor.

A levélszavazatok megszámlálása ugyanakkor hosszas folyamat, mert nem minden államban kezdik el ezt akkor, amikor megérkeznek a borítékok. Az eltérő szabályozásnak köszönhetően vannak olyan államok, ahol a választás előtt egy bizonyos időtartamon belül összesítik ezeket a voksokat, de olyan szabályozással is találkozunk, ahol a választás napjáig egyetlen ilyen borítékot sem nyithatnak ki. Ennek köszönhető, hogy még a legoptimistább becslések szerint is csak péntekre derül ki, hogy pontosan hány elektori szavazatot tudhatnak maguknak a jelöltek.

Ám sokkal valószínűbb, hogy egy szoros versengés esetén a vesztes fél mindent meg fog tenni azért, hogy fordítson a végeredményen. Nem meglepő módon erre éppen a levélszavazási rendszer adnak lehetőséget, amit államonként máshogy szabályoznak. Így például van olyan állam, ahol a levélben történő szavazáshoz még tanút is kell keríteni, máshol ettől eltekintenek. De az is számos tévesztési lehetőséget rejt magában, hogy egyes államokban két borítékot kell használni levélben történő szavazáskor. Ez pedig minden bizonnyal rengeteg érvénytelen szavazatot eredményezhet, amelyek még nagyon jól jöhetnek a választások utáni jogi csatározásban, különösen ott, ahol néhány ezer szavazaton múlt az eredmény...

SZÁZEZER GYORSTESZTTEL SZŰRNÉ A FŐVÁROS A VESZÉLYEZTETETT DOLGOZÓKAT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.11.04.


A koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas antigén tesztek felét a kerületek között oszthatják szét.


Nem vár tovább a főváros, és a kormány feladatait átvállalva százezer antigén gyorsteszt beszerzését indítják el néhány napon belül – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján kifejtette: a járványban a legveszélyeztetettebb pedagógusok, szociális-, illetve más önkormányzati dolgozók szűrését fogják így megoldani. 

Ötvenezer ilyen tesztet a kerületek között osztanának szét, hogy a helyi intézmények dolgozóit is elláthassák, természetesen önkéntes alapon. – Ma az iskolák jelentik a legnagyobb fertőző forrást – hívta fel a figyelmet Budapest vezetője. 

Hozzátette: mivel a kormányzati elvonások miatt a főváros anyagi helyzete drámai, ezért adománygyűjtést indítottak. A tömeges és ingyenes tesztelésekhez kérik a budapestiek, magánszemélyek és vállalkozók segítségét, akik erről részleteket a koronavirus.budapest.hu oldalon találnak...

A FRADI KÖZLEMÉNYÉBŐL ÚGY TŰNIK, MEG LEHET ÚSZNI AZ ÉJFÉL UTÁNI BÜNTETÉST A FRADI-JUVE JEGY FELMUTATÁSÁVAL

444.HU
Szerző: SZÁSZ ZSÓFI
2020.11.04.


Közleményt
 adott ki a Fradi, amiben arra kérik a szurkolókat, hogy a szerda esti, Juventus elleni BL meccs után rögtön induljanak haza, és a lehető legrövidebb úton igyekezzenek a szállásukra jutni. Éjféltől ugyanis hajnali ötig kijárási korlátozás van érvényben, és senki sem tartózkodhat közterületen (kivéve, ha munkába megy, onnan jön, vagy az életét, egészségét veszélyezteti valami).

A második bekezdés viszont érdekes, azt írják, akijárási korlátozás szempontjából fontos, hogy mindenki tartsa meg a jegyét, és egy esetleges hazautazás közbeni ellenőrzéskor fel tudja azt mutatni.Itt van a vonatkozó szövegrészlet:

"Azt is kérjük, feltétlenül őrizze meg jegyét. A Juventus elleni jegy egyben a Barcelona elleni mérkőzésre szóló bérlet, de ennél is fontosabb a kijárási korlátozás szempontjából, hogy közúti vagy más módon történő hazautazás közbeni ellenőrzéskor be tudja mutatni a jegyét és személyes iratait, illetve szállásfoglalását. Szurkolóink ezzel tudják igazolni, hogy jelen voltak a Juventus elleni mérkőzésen, valamint azt is, hogy hova tartanak."

A megfogalmazás azt sugallja, hogy a felmentést kaphat a kijárási korlátozás megszegéséért járó büntetés alól az, aki a Fradi-Juve meccsen járt, és éjfél után még nem ért haza.

A kérdés tisztázása érdekében a következő kérdéseket küldtük az ORFK sajtóosztályának:...

„CSAK VIGYÁZZUNK A GYEREKEKRE, ÉS HA BELEHALUNK A JÁRVÁNYBA, AZT IS CSENDBEN TEGYÜK”

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.11.04.


Elégtelen tesztelés és kontaktkutatás, az információáramlás teljes hiánya, hosszadalmas és fájdalmas kilábalás a betegségből: ezekről számoltak be lapunknak azok a pedagógusok, akik maguk is átestek koronavírus-fertőzésen az utóbbi hetekben.


KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

„Ne keresd a logikát!” – járványügyi védekezés egy magyar iskolában
A tanárok nem érzik magukat biztonságban és elégedetlenek a kormány intézkedéseivel egy felmérés szerint
„Orosz rulettként várom, mikor betegedem meg. Mi, tanárok lettünk a feláldozhatók"


Szeptember óta gyomorgörccsel mentem az iskolába, mivel a férjem áttétes daganatos beteg, jelenleg kórházban van, ami most azért »szerencse«, mert október 25-én pozitív lett a koronavírustesztem

– mesélte a 24.hu-nak egy vidéki megyeszékhely gimnáziumi tanára, aki, mint mondta, az 50-60 közötti korosztályba tartozik, mint a pedagógusok többsége az országban és az iskolájukban.

Miután korábban több cikken keresztül bemutattuk, milyen kaotikus állapotokat okoz a koronavírus megjelenése a magyarországi iskolákban, felkerestünk olyan pedagógusokat, akik maguk is átestek a fertőzésen, és arra kértük őket, mondják el, milyen tapasztalatokat szereztek intézményükben a kontaktkutatás és a tesztelés terén, illetve hogyan élték meg a betegséget.

Az idézett pedagógus a kezdetektől maszkban tanított, sőt az utóbbi hetekben már dupla maszkban. A diákok számára iskolájában azonban nem kötelező a maszkviselés, a 33-40 fős osztálylétszámok pedig lehetetlenné teszik a távolságtartást, és a fakultációk miatt a csoportok is keverednek.

A tanárnő osztályában még szeptemberben lett pozitív két tanuló koronavírustesztje, az egyikükről csak „véletlenül” derült ki, hogy fertőzött, mivel tünetmentes volt, de a szülők révén tesztelték. A diákok tíz napra karanténba kerültek, az őket tanító pedagógusok azonban nem.

Nem a nekünk nyilatkozó pedagógusé volt az első pozitív teszt a tanárok között sem az iskolában, erről azonban csak akkor szerzett tudomást, amikor megjelentek a tünetei, majd igazolódott, hogy ő is koronavírus-fertőzött. Korábban a tantestület semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott, a tanárnő úgy érzi, nyomás alá helyezték az igazgatókat, hogy hallgassák el az információkat.

Mivel a 100 százalékos táppénzről szóló rendelet továbbra sem készült el – annak ellenére, hogy Kásler Miklós szeptember közepén azt hangoztatta, hogy az iskolában megbetegedett tanároknak ez jár majd –, a tanárnő is úgy vélekedett, hogy nagy valószínűséggel nem kapja meg, legalábbis a háziorvosa nem biztatta ezzel.

"Semmi kedvem nincs visszamenni az iskolába és tovább játszani az orosz rulettet. Csak bízom benne, hogy édesanyám és édesapám nem hal bele, a férjem pedig, most miattam, ki tudja, meddig nem jöhet haza a kórházból"

– mondta a pedagógus...

EGÉSZSÉG ÜGY – RENDELJE MEG A 168 ÓRA LEGÚJABB KÜLÖNSZÁMÁT A MAGYARORSZÁGI PRIVÁT ORVOSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL!

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.11.04.


Miközben a járvány egyértelművé tette, hogy a közellátásban stratégiai szerepet betöltő magánszolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra vannak utalva, az egészségügyi dolgozók jogállásáról elfogadott törvény egyetlen huszárvágással választaná szét a két rendszert.


Az október elején elfogadott új jogszabály a hálapénz kriminalizációja és az orvosi bérek jelentős emelése mellett merev és korlátozó intézkedésekkel szüntetné meg az átjárást az állami és a privát egészségügyi rendszer között. Ez az, ami a legnagyobb vihart és bizonytalanságot okozza a rendszerben. Igaz, a szabályozás már most ad kiskapukat, de az érintettek képviselői szerint egyelőre működésképtelen struktúrát konzervál, veszélyezteti az ellátást és sérti a betegek érdekeit...

TÖMEGES ELBOCSÁTÁSOK – A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁNAK HATÁSA A DIÁKMUNKÁRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: GÖDRI RITA
2020.11.04.


A koronavírus következtében mintegy 160-170 ezer embert bocsátottak el a magyar cégek a Gazdaságkutató Intézet (GKI) korábbi felmérése szerint – írta meg a portfolio.hu. Azokat, akik megtarthatták az állásukat, gyakran részmunkaidőben foglalkoztatta tovább a cég, de előfordult olyan is, hogy a dolgozóknak kényszerszabadságra kellett menniük. Ám nem csak a felnőtt munkaerőre volt hatással a koronavírus járvány. A diák munkavállalókat legalább annyira súlyosan érintették a járvány hatására bekövetkező leépítések, átszervezések. Cikkünkben diákmunkaerő-közvetítő cégeket kérdeztünk arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus járvány első hulláma a diákmunka szektorra...

„HASZNOSÍTANI KELLENE A SZLOVÁKIAI COVID-TESZT TANULSÁGAIT”

NÉPSZAVA
Szerzők: DANÓ ANNA, JUHÁSZ DÁNIEL
2020.11.04.


Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak.


Egy nap alatt 20 százalékkal nőtt Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak száma: míg hétfőre virradóan 70, addig a következő huszonnégy órában 84 áldozata volt a járványnak. Nem csak az elhunytak, a fertőzöttek száma is jelentősen nőtt. Kedd reggeli közlés szerint egy nap alatt újabb 3989 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 86769-re bővült az azonosított fertőzöttek köre, miközben a mintavételek száma 1.111.991. Vagyis a tesztek mintegy 7,8 százaléka lett pozitív. Összehasonlításul: Szlovákiában a hétvégén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, a lakosság kétharmadát, 3,63 millió embert vizsgáltak meg, és 38 359 esetben, a teszteltek 1,06 százalékánál mutatták ki a vírust. 

– Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy covid tesztelés tanulságait – mondta lapunknak Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak. A hagyományos módszerrel Szlovákiában is csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret. Így őket el lehet különíteni és ezzel megakadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét...

A FOCI MEGINT KIVÉTEL: BL-MECCSEKRE ÉS EB-SELEJTEZŐRE NEM ÉRVÉNYES A SZIGORÍTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2020.11.04.


A kormányzati rendelkezések szerdától léptek életbe, kivéve a kijárási korlátozást, amely csütörtöktől érvényes.


Kedden nem sokkal éjfél előtt a Magyar Közlönyben megjelentek azoknak, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításoknak a részletei, amelyeket Orbán Viktor jelentette be esti, rendkívüli tájékoztatóján. A kormányfő kijárási korlátozásról, a szórakozóhelyek bezárásáról, a kulturális és sportesemények látogatásának szigorúbb feltételeiről, a parkolás ingyenessé tételéről, a tömegközlekedési járatok sűrítéséről, valamint a rendkívüli jogrend, vagyis a veszélyhelyzet elrendeléséről beszélt.

A rendelkezések szerdától léptek életbe, kivéve a kijárási korlátozást, amely csütörtöktől érvényes.

Utóbbi szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenkinek a lakó-, a tartózkodási vagy a szálláshelyén kell tartózkodnia, az utcán csak azok lehetnek, akik éppen dolgoznak, illetve munkahelyükre mennek, illetve onnan jönnek, emellett egészségügyi okokból lehet elhagyni a lakhelyet...

CINIKUS VÁLASSZAL INDOKOLTA A MINISZTÉRIUM, MIÉRT NEM KAPNAK A SZOCIÁLIS ÁGAZATBAN DOLGOZÓK PLUSZJUTTATÁST

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.11.04.


„Mikor kaphatják meg a szociális ágazatban dolgozók a lelkiismeretes munkájuk után járó méltó elismerést?” – tette fel az írásbeli kérdést Rig Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselő Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Rig felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején a kormány azzal kampányolt, hogy a nehéz időkben 500 ezer forintos egyszeri pluszjuttatással honorálta az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit (bár utóbb kiderült, hogy nem mindenkiét – ami meglehetősen sok feszültséget szült).

Az egyszeri juttatásból fájóan kimaradtak a szociális ágazatban dolgozók, akik ugyancsak erejükön felül teljesítettek, és teljesítenek a mai napig. Ennél is nagyobb probléma, hogy az ágazatban dolgozók bérhelyzetének rendezése hosszú ideje késik:

közel 80 százalékuk mindössze a garantált bérminimumot kapja (ez 2019-ben bruttó 195 ezer forint volt, 2020-ban pedig bruttó 211 ezer forint)
.

Nem véletlen, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) október 27-én online sztrájkba kezdett szociális ágazat dolgozóinak 500 ezer forintos pluszjuttatásáért...

NINCS ÁTÜTŐ DEMOKRATA GYŐZELEM, DE NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY TRUMP MARAD A FEHÉR HÁZBAN

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.11.04.


Az amerikai elnökválasztásnak nincs világos győztese a szavazás estéjén, de az már biztos, hogy senki nem lehet igazán boldog. Joe Biden és a demokraták azért lehetnek szomorúak, mert nagy eséllyel elmarad az átütő győzelem, ami szükséges lenne azokhoz a reformokhoz, amiket a választóiknak ígértek. A közvélemény-kutatók – egyelőre úgy tűnik – megint tévedhettek, a demokraták 2-3 százalékkal gyengébben teljesítettek, mint arra a felmérések átlaga alapján számítani lehetett.

Donald Trump táborának pedig az fájhat, hogy az elnök valószínűleg csatlakozik Jimmy Carterhez és idősebb George Bush-hoz, és egy elnöki ciklus után távozik a Fehér Házból.

A részeredmények szerint nagyon kevés esélye van arra Trumpnak, hogy ne veszítse el a választásokat.

Igaz, ez nem tántorította el az elnököt attól, hogy győzelemről és elcsalt választásokról beszéljen, amint arra számítani lehetett.

Az eredmény azért csúszik, mert a járvány miatt változott az amerikai választások lebonyolítása, és több kulcsfontosságú államban másnapra csúszik a levélszavazatok számlálása. Ilyen például Michigan és Pennsylvania, amelyek nagy eséllyel el fogják dönteni a választást. A járvány másik következménye, hogy az egyes államok látszólag véletlenszerűen jelentették a különböző térségek szavazatait és a különböző típusú szavazatokat, ami miatt sokszor változott, hogy éppen ki áll látszólag jobban...

TRUMP MÁR ARRÓL BESZÉL, HOGY MEGNYERTÉK A VÁLASZTÁST, NOHA MÉG TÖBB ÁLLAMBAN NINCS EREDMÉNY

TELEX
Szerző: TELEX
2020.11.04.


- Szerda reggelre sincs eredmény még az amerikai elnökválasztáson Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden volt alelnök között.

- A demokraták és a republikánusok között ingadozó államokban dől el a választás.

- A fontos államok közül Floridát és Ohiót megnyerte Trump, Texas sem lett szoros. Biden nyerte New Hampshire-t, és vezet Arizonában.

- Egyelőre még nem látszik, mikorra lehet végeredmény, a középnyugati államokon sok múlhat, ott pedig nem fognak minden levélszavazatot szerdára megszámolni.

- Biden rövid beszédben azt mondta, jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a választást.

- Trump a Twitterén írta, hogy nagyon vezetnek, és szerinte a demokraták el akarják csalni a választást.

- Nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem összesen 538 elektor a tét, aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát.

- Az elektori állást jelző csíkunkon hajnaltól kezdve követheti, hogy várhatóan mennyi elektort szereznek az egyes jelöltek.

- Több mint 100 millióan előzetesen szavaztak, és a rengeteg levélszavazat miatt az sem kizárt, hogy a végeredmény még napokig nem lesz meg hivatalosan.

Élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunk az amerikai elnökválasztásról:...EGYSZERŰEN MENTHETETLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.11.04.


Gyűlölet- és hisztériamentes jó reggelt kívánok! Bécstől Washingtonig és Csepeltől Felcsútig mindenkinek! Amerikának külön gratulálok az ő választásához. Először is, mielőtt az amerikai közvéleményt kutató intézeteknek kiosztanánk a jól megérdemelt Nézőpont Intézet-babérkoszorút: nem volt alkalmam tegnap kommentárt fűzni a következő gyalázathoz, de majd most. Aki közel 870 millió (egészen pontosan 869 234 400) forintot képes kifizetni az ország közös kasszájából egy kibaszatos világjárvány idején csak azért, hogy jövőre Magyarországon rendezzék a vízilabda Bajnokok Ligája egyik csoportkörét (!!!!!!!!!!!), arra nem lehet mást mondani, mint azt, hogy gátlástalan gazember.

Nem csak ezért, hanem az összes többi hasonló, világjárvány idején, szemrebbenés nélkül elkövetett, közpénzmilliárdokban és tankönyvi embertelenségben mérhető húzása miatt. Érdemes ezek mellé rakni a tegnap esti gyűrött fejű, rendkívüli bejelentést az úgynevezett járványügyi szigorításokról. A különleges jogrenddel és azzal, hogy éjfélre mindenki érjen haza az egyébként is bezárt szórakozóhelyekről. Mert köztudott, hogy a veszélyeztetett, idős, krónikus betegek éjfél és hajnali 5 óra között szoktak bandákba verődni. Hazafelé a focimeccsről. És összevissza fertőzik egymást. Hát igen, alibi, látszatintézkedések hűvös halomba hordva, aztán majd lesz valami. Nem mondom, hogy emberkísérlet, de alighanem az.

Azért külön gratulálok a Karmelita urának, hogy az egész bejelentését egy hatalmas hazugságra építette, midőn Ausztriát fenyegető példaként emlegette és azt mondta, ha nem szigorítunk, 5-7 nap múlva az lesz itthon is, mint Ausztriában. Ezzel szemben az igazság az, hogy egyetlen adat van, amiben a szomszédos ország rosszabbul áll, mint Magyarország: a március óta összesített regisztrált fertőzöttek számát tekintve, amiből semmi nem következik. Tehát miközben sorra betegszenek meg és hullanak el a pedagógusok, miközben fertőzött dolgozók és diákok járnak be az iskolákba, miközben nincs semmilyen adat az átfertőzöttségükről, miközben az intézmények nem kapnak semmiféle miheztartási tájékoztatást, miközben a vezetők saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés fenntarthatatlan (via Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), a kormány rázza az öklét, fenyegetőzik és esze ágában nincs érdemi intézkedéseket hozni, de még most is futja az ellenzéknek beszólogatásra...

TRUMP BEJELENTETTE A GYŐZELMÉT, PEDIG A VÉGEREDMÉNYRE TALÁN MÉG NAPOKAT KELL VÁRNI - PERCRŐL PERCRE

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.11.03.


Nem volt még olyan amerikai elnökválasztási kampány és eredményváró sem, mint az idei. Magyar idő szerint éjjel egytől sorra zárult a szavazás az USA államaiban, a végeredmény azonban a sok millió előre, illetve postán leadott voks miatt egyelőre nincs meg. Trump elnök ennek dacára bejelentette, hogy győzött, egyben csalást emlegetett és jogi lépéseket ígért a még meg nem számolt szavazatok miatt...

TRUMP BEJELENTETTE A GYŐZELMÉT – AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS PERCRŐL PERCRE

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2020.11.04.


08:39
Hajnali négykor leállíttatja a szavazást Trump, aki bejelentette a győzelmét

– Köszönöm amerikaiak millióinak, hogy szavaztak. Köszönjük, és nem hagyjuk, hogy a másik oldal széthúzzon minket – erről beszélt Trump a Fehér Házban köszönetet mondva a first ladynek és a családjának is. – Készülünk az ünneplésre. Rekordmennyiségű szavazó volt, nem fordult elő még ilyen korábban. Floridát és Texast is megnyertünk, ahogy Georgiát is és Észak-Karolinát – mondta. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy Pennsylvaniában is jelentős előnyre tettek szert szerinte, amit már nem hozhatnak be. Úgy vélte, Michigant is megnyerik, és nem is kell nekik mindent elhozni. – Azt mondták, bíroságra mennek a szavazatszámok miatt, én ezt már megmondtam. Arra készültünk, hogy megnyerjük a választást, és bizony, megnyertük a választást – jelentette ki Donald Trump. Hozzátette, a legfelsőbb bírósághoz fordul, hogy hajnal 4 órakor állítsák le a szavazatszámlálást. Ő is és alelnöke, Mike Pence is arról beszélt, hogy újabb négy évre kaptak felhatalmazást...

KÖVESSE VELÜNK AZ ELNÖKVÁLASZTÁST: SZOROS A KÜZDELEM, ARIZONÁBAN BIDEN, FLORIDÁBAN TRUMP NYERT

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA / MTI
2020.11.04.


Egyelőre fej fej mellett haladnak a jelöltek az ameriaki enlökválasztáson. Donald Trump a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet. Joe Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban is győzött. Cikkünk folyamatosan frissül...

SZABAD SZEMMEL – AZ SZFE MEGVÉDÉSRE SZÓLÍTANAK FEL FRANCIA TUDÓSOK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.04.


Der Standard


Ausztriát a ragály és a merénylet miatt kettős válság sújtja, ám ebben a helyzetben olyan politikusokra van szükség, akik egyesítik az országot, nem kenik a gondokat a kisebbségekre és nem populizmussal, illetve uszítással akarnak szavazatokat szerezni. Ezt hangsúlyozza kommentárjában Martin Kotynek, a Der Standard főszerkesztője, hozzátéve, hogy amit a kancellár idáig mondott, az a jó irányba mutat. Merthogy Kurz rámutatott, hogy itt nem a keresztények és muzulmánok ellentétéről van szó. A harc egyfelől a béke mellett hitet tevő tömegek, másfelől a háborúra szomjazó elenyésző kisebbség között zajlik.

Azaz mindenáron le kell gyűrni a szélsőséget – a jogállam segítségével. A társadalomnak azonban nem szabad megengednie, hogy megosszák, hiszen a támadásnak pont ez volt a célja. Félelmet kelteni, gyűlöletet terjeszteni, egymás ellen fordítani az embereket. A gyalázatos rajtaütés azonban nem változtathatja meg a mindennapi életet, az országot, különben a terroristák nyernek.

Itt a célpont a társadalom, az értékrend volt. De hogy célt ér-e, az attól függ, mi a válasz. A terroristák polarizálni és radikalizálni akarnak. Bizonytalanságot előidézni, hogy rámenjen az összetartás. Ám ha engedményeket tudnak kicsikarni, az azt jelentené, hogy a társadalom meggyengíti saját értékeit – liberális, nyugati társadalomként, merthogy az az Iszlám Állam ellensége. Ebbe a csapdába azonban nem szabad besétálni – emeli ki Martin Kotynek.

FAZ

Egy demokráciának meg kell követelnie, egyben pedig támogatnia kell az országban élő idegenek beilleszkedését – ezt kell közvetítenie az óvodától kezdve, az iskolán át, egészen a hatóságokig, mert ha nem, akkor olyan jobboldaliaknak engedi át a terepet, mint Orbán, Le Pen, vagy éppen az AfD, illetve az olasz Liga. Erre figyelmeztet egy Izraelben született arab pszichológus, aki egyaránt oktat a tel avivi, valamint a berlini Humboldt egyetemen.

Ahmad Mansour a kommentárban megállapítja, hogy a terrorra csak lehet a megfelelő válasz, ha megerősítjük a világi államba demokráciába vetett hitünket, ideértve a vélemény- és vallásszabadságot. Kizárólag felvilágosítással, világos kommunikációval és következetes jogállamisággal lehet térdre kényszeríteni a politikai iszlámot, és kiirtani a terrorizmus gyökereit.

Az elemzés a legújabb viszály látszólagos forrására, a Charlie Hebdo karikatúráira rátérve kiemeli, hogy semmiképpen sem szabad korlátozni a szólásszabadságot, mivel a dzsihadizmus éppen az európai játékszabályokat igyekszik megváltoztatni. Ráadásul a követelések listája csak egyre hosszabb lesz, így a kompromisszumok és engedmények csak a demokráciának ártanának, gyengítenék azt. Annak elárulását jelentenék, ami Európa lényege.

Itt nem Bécsről, nem Párizsról van szó, a politikai iszlám az egész földrészt ellenségnek tekinti. A demokráciát. A szélsőségesek a szólás- és vallásszabadság örve alatt demokrácia előtti normákat akarnak felvetetni napjaink értékkánonjába. Ám azt meg kell védeni.

Az arab országok többségében a bajok nagy része abból ered, hogy nem tudnak túljutni a 67-es háború okozta megaláztatáson. Hiszen negyedmilliárd muzulmán alulmaradt 9 millió izraelivel szemben. Ebbe a politikai légüres térbe hatolt be a radikális iszlám. Amely végül nem tudta teljesíteni az ígéreteit, de ezért a Nyugatot és Izraelt tette felelőssé. Így jelent meg a mindent átható kisebbségi érzés a külvilághoz való viszonyban.

Elmaradt a gazdasági fellendülés, hatalmas a munkanélküliség - főleg a fiatalság soraiban, a korrupció viszont mindennapos. Kudarcot vallottak a korszerűsítési próbálkozások is a társadalmakban. A kilátástalanság, a szegénység és a sok helyütt dúló háború sokakat arra késztet, hogy kivándoroljanak – mégpedig az annyira gyűlölt nyugatra. Ez pedig újabb megaláztatást jelent, ami ellen sokszor a muzulmán identitást mozgósítják. Az viszont nem enged meg semmiféle kételyt, ugyanakkor erőt és öntudatot szuggerál a Nyugattal folytatott versenyben, miközben ezek az emberek a fejlett országokban élnek. Ám ez a legtöbbször vakhitbe, a hívők kiskorúsításába torkollik.

Vakon kell követni a szülők, az iskola, a mecsetek szavát. Kérdések nem kívánatosak.

FT

Varga Judit nyomatékosan azt ajánlja az EU-nak a franciaországi merényletek után, hogy az a terrorfenyegetéssel foglalkozzon és a ne a jogállamra vesztegesse az idejét. Az igazságügyi tárca vezetője a karantén miatt telefonon nyilatkozott az újság budapesti tudósítójának, kiemelve, hogy Brüsszelnek el kell kezdenie az igazán fontos gondokkal törődni. Az újságíró szerint azonban a miniszter ily módon csak elterelni igyekszik a figyelmet, miután Budapest egyre élesebb vitát folytat az unióval a közösségi jog megsértése miatt.

Mindenesetre az interjúalany úgy fogalmazott, hogy a szervezetnek búcsút kell mondania a képmutatásnak, és inkább az antiszemitizmusra, a gyilkosságokra és a nyugati terrortámadásokra kell összpontosítania. A cikk magyarázatként hozzáteszi, hogy az EU mind keményebben bírálja Orbán Viktor erősödő tekintélyelvűségét, miután a miniszterelnök az eltelt 10 évben kezébe kaparintotta a demokratikus intézményeket és saját érdekeinek megfelelően újra íratta az alaptörvényt.

Varga szerint azonban nem volt tisztességes húzás az európai vezetők részéről, hogy a Bizottság mögé bújtak. Mert ha pl. Merkelnek vagy bárki másnak van valami hasfájása, akkor azt nyíltan meg kellene mondaniuk a magyar kormányfőnek. A miniszter azt is előadta, hogy a jogállam védelmét az alapszerződések tartalmazzák, és ha ezen a területen bármilyen új mechanizmust vezetnek be, akkor az valójában az alapokmány módosítását jelenti, így ki kell kérni hozzá a tagországok beleegyezését.

Arról is beszélt, hogy a jogállami feltételek forszírozása csupán ürügy a takarékos négyek részéről, mert igazából nem akarnak pénzt adni a járvány miatt bajban lévő kormányok megsegítésére. Továbbá hogy bizonyos országokra a demokratikus normák álcájában ideológiai nyomás nehezedik, mivel azok, mint Magyarország, nemet mondanak a migrációra, a multikulturalizmusra és másként gondolkodnak a család társadalmi szerepéről. A Bizottság első jogállami jelentése pedig elfogult a magyar vezetéssel szemben.

Ugyanakkor elhatárolta kormányát a szinte teljes lengyel abortusztilalommal szemben, mondván, hogy a két állam történelmi szövetségese egymásnak, de mindkét fél saját maga dönti el, hogy mit tesz a napi politikában.

Le Monde

Az SZFE mellett állt ki főként a francia tudományos élet 150 neves személyisége, akik az egyetem megvédésére szólították fel az európai államokat, illetve az unió intézményeit. Mint a kiáltvány rámutat, az aláírók, professzorok, rendezők, alkotók és mások támogatják a diákokat és tanáraikat, akik nem akarják hagyni, hogy a kormány rátegye a kezét az iskolára. A hatalom fellépése nyomán példátlan válság állt elő. Ezt követte az épületek megszállása. A tét az, hogy fennmaradjon a tanszabadság, amit jelenleg igen nagy veszély fenyeget Magyarországon, főleg ha visszaemlékszünk, hogy mi történt a Tudományos Akadémiával.

A kifejezetten nacionalista és konzervatív politika elvonta az egyetemi vezetés minden jogát, de a hallgatók nem csupán a saját intézményükért küzdenek, hanem az egész felsőoktatásért, amikor ragaszkodnak az alkotói szabadsághoz. Ezért a felhívás részvevői támogatásukról biztosítják a sztrájkoló fiatalokat és az oktatókat, akik félnek a fokozott politikai felügyelettől, és nem akarják, hogy a kormánybefolyás alatt álló kuratórium vegye át az irányítást.

Ez az Orbán-kabinetnek is tiszteletben kellene tartania.

Euractiv

A Bizottság igen különösen válaszokat adott, amikor a portál a magyar sajtó állapota felől érdeklődött Brüsszelben, a többi közt az Index szerkesztőinek tömeges felmondása kapcsán. A reakció az volt, hogy a kormányok a lehető legtöbbet igyekeznek kihozni a vírus miatt tető alá hozott gazdasági mentőcsomagból a média támogatására. Majd amikor az Euractiv az iránt tudakozódott, az EU miként kívánja megakadályozni, hogy az alapot Magyarországon ne a sajtóviszonyok további torzítására használják fel, az a felelet érkezett, hogy az unió iránymutatást adott ki és eszerint a pénzből támogatni kell a független és sokszínű médiát.

Kérdés persze, hogy ez a fajta állásfoglalás el tudja téríteni törekvéseitől Orbán Viktort, a sajtó megzabolázásának nagy mesterét. Főleg hogy pár napja az EU versenyjogi biztosa kijelentette: nem az állami segélyekre vonatkozó európai szabályok, hanem a tagállamok dolga, hogy szavatolják a médiapluralizmust.

Közép-Európában – elenyésző kivételtől eltekintve - nem fenyegeti veszély az újságírók fizikai létét, a hatalom más, sokkal alattomosabb módszereket alkalmaz, hogy hidegre tegye őket, írja a portál, amely az egykori nagy sláger kisség módosított címével illusztrálja a helyzetet: Killing them softly, azaz „Lágyan megölve őket”. A térségben folyamatosan romlik a médiaszabadság és –sokszínűség helyzete.

Amikor nemrégiben a régió 16 országában megkérdezték a szakma képviselőit, 64,5 %-uk azt válaszolta, hogy már érte őket fenyegetés, illetve zaklatás. 83,3 %-uk ellen az interneten keresztül irányult támadás. Mindennapos a kirohanás politikusok és más sajtóorgánumok részéről. Ám az is éppen olyan veszélyes, amikor próbálják módszeresen elhallgattatni, a partvonalra nyomni, illetve gazdaságilag lehetetlen helyzetbe hozni a sajtómunkásokat. Merthogy szép csendben nyírják ki a pártatlan tömegtájékoztatás embereit, viszont az eljárásmód igencsak hatékony.

MÉG CSAK ANNYI DŐLT EL, HOGY SZÓ SINCS ARRÓL, HOGY A TRUMPIZMUS MEGBUKOTT VOLNA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.04.


„Jelenleg egy nagyon rossz változat következett be az amerikai elnökválasztás éjszakáján, talán jobb lett volna akár egy újabb egyértelmű Trump-győzelem, akár az, hogy Biden nyerjen annak ellenére, hogy erre a bizonytalan helyzetre számítottam. Persze még bármelyik jelölt nyerhet ” – mondta Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet, akitől gyorsreakciót kértünk a november 3-i amerikai elnökválasztás első kimeneteléről. Semmi nem dőlt el, pontosabban egy dolog mégis: Trump és a trumpizmus nem bukott meg. E sorok írásakor még akármerre billeghet a mérleg: szakértők szerint, ugyan Biden minden bizonnyal elnyeri a szavazatok többségét (ahogy négy éve Hilary Clinton is), de bőven elveszítheti magát az elnökválasztást. Ami biztos: elmarad a felmérések alapján sokak által remélt nagyarányú Biden-győzelem. Donald Trump kiválóan hajrázott, újabb szavazókat sikerült az urnák elé vinnie, s elérte, hogy a gazdaság és a „rend és biztonság” álljon a fókuszban. Az évek óta az amerikai fővárosban élő és dolgozó egyetemi oktató, kutató, aki szerint nagyon nagy a baj, mert „a bizonytalanság iszonyú kockázatokat rejt magában, beleértve randalirozásokat is”. Mi várható mindennek a fényében?
...

NE VÁRD A MÁJUST

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.04.


Legutóbb is két hetet kellett várni arra, olyan törvény szülessék, hogy a maszkviselés hiányát büntetni lehessen. – Ez volt az a fő indok, ami miatt ismét rendkívüli jogrendben pancsolhat a kedves vezető, ezért nem is mehetünk az utcára éjféltől reggel ötig, ez pedig megvédi mind az összes nyugdíjasokat. Így lehet összefoglalni a fennálló helyzetet, én viszont már látom, mindez arra lesz majd alkalmas, hogy az SZFE lázadását valami mondvacsinált járványügyi indokkal leverjék. Mert a tavasz is azt mutatta, a rendeleti kormányzás arra való, hogy ami aljasságot békeidőben macerás volna elintézni, azt így csak egy pöccentés, s ha valaki emiatt háborog, akkor azt kapja a képébe: hátráltatja a járványügyi erőfeszítéseket, és, ha már segíteni nem akar, legalább ne gátolja a nagy jótevőt népe megmentésében.

Szüretidő van az orbáni diskurzusnak, Bécsben is neki tetszőn alakulnak a dolgok, már a TEK is a határon páncélos géperejű járművekkel, még csak az adventet sem kellett kivárni. Már úgyis kezdett kifáradni a kommunikáció, kínjában templomrombolásról és építésről értekezett a kedves vezető, míg most elég csak körbemutatnia, és azt mondani, félj. Hatványozottan egyszerűbb így az élet, a világ a NER-nek kedvesen alakul, Orbán hazardírozása, amit jólfésülten pávatáncnak neveznek, valahogyan mindig jól sül el. Most is, Varga igazságügyis, aki megfertőződvén hosszú ideig befogta a száját, már életre kelve oktatja Európát, hogy ne jogállamozzanak, inkább a terror ellen küzdjenek. És tényleg az lesz, hogy a szükség törvényt bont alapon újra nem jut idő a Fidesz megrendszabályozására, és győz megint a gonosz.

Áprilisig vannak megint nyeregben minimum, mert ugyanis a kedves vezető arra datálta a vírus fölötti diadalt, és akkor az úgy is lesz. Nem tudom, megfigyeltük-e, milyen váteszi képességekkel mesélte nekünk, hogy májusban mikor tetőzik, akkor tetőzött, hogy a második hullám mikor robban be, berobbant. Most pedig az áprilist várjuk, illetve a májust, hogy a kórság Orbán által legyőzessen. Az viszont még rohadt messze van, addig az élettől is elmegy az ember kedve, és, mint Vian egere, megkéri inkább a macskát, hogy harapná át a torkát, de szelíden azért. Orbán váteszi képességeiben azonban valami stikli rejtekezik, az leginkább, hogy nem mondanak el nekünk valamit vagy épp semmit sem, illetve egészen egyszerűen hazudnak. Nem lenne nóvum, soha nem mondtak igazat...

VARGA JUDIT: MERKEL MONDJA ORBÁN SZEMÉBE, HOGY TÁVOZZON! - A KLUBRÁDIÓ MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.10.04.


A londoni Financial Times telefoninterjút készített a még karanténban lévő Varga Judittal. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: az Európai Unió a terrorfenyegetésre összpontosítson, ne a jogállamiság kérdésére. Varga Judit úgy látja, az európai vezetők részéről nem tisztességes, ha úgymond a bizottsági folyosók mögött rejtőzködnek. Azt mondta: Angela Merkel német kancellárnak kellene Orbán Viktor szemébe mondania, „sajnálom, de gondom van Önnel, távoznia kellene”, vagy a miniszterelnököknek kellene megmondaniuk egymásnak, hogy gondjuk van a másikkal.

A londoni Financial Times telefoninterjút készített a még járványkaranténban tartózkodó Varga Judittal. Az erről szóló cikk címe szerint a magyar igazságügyi miniszter azt mondta a lapnak, hogy az EU a terrorfenyegetésre összpontosítson, ne a jogállamiság kérdésére. Európának fel kell ébrednie a képmutatásból, és a valódi problémákat kellene megvitatnia, így az antiszemitizmust, a gyilkosságokat, a terrortámadásokat – ismerteti a brit üzleti körök vezető lapja a miniszter álláspontját.

A Financial Times szerint Varga Judit igyekezett elvonni a figyelmet arról, hogy országa egyre élesebb vitában áll Brüsszellel a jogállamiság sérelmei miatt. Magyarországot – olvasható a cikkben – mind több szemrehányás éri, mert erősödik a rendszer tekintélyuralmi jellege, és Orbán Viktor miniszterelnök a hatalmon töltött egy évtized alatt ellenőrzése alá vonta az intézményeket, saját igényei szerint írta át az alkotmányt.

A lap kitér arra, hogy az EU-ban napirenden vannak azok a tervek, amelyek szerint megszigorítják az uniós költségvetési források kifizetését az uniós jogot és értékeket megsértő tagállamoknak. Ezt Budapest vehemensen ellenzi, és ragaszkodik ahhoz, hogy nem az – általa arctalannak tekintett – Európai Bizottságnak tartozik felelősséggel, hanem más uniós vezetőknek. Varga Judit szerint az európai vezetők részéről nem tisztességes, ha úgymond a bizottsági folyosók mögött rejtőzködnek. A magyar igazságügyi miniszter azt mondta a londoni lapnak, hogy Angela Merkel kancellárnak kellene Orbán Viktor szemébe mondania, „sajnálom, de gondom van Önnel, távoznia kellene”, vagy a miniszterelnököknek kellene megmondaniuk egymásnak, hogy gondjuk van a másikkal.

A magyar tárcavezető hozzátette: a jogállamiságot az Európai Unióról szóló szerződés oltalmazza, és bármilyen új mechanizmus szerződésmódosítással érne fel, amihez a tagállamok konszenzusára van szükség. Budapest – mondta Varga Judit – ennek ellenére kész volt a kompromisszumra az EU hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalásokon, és támogatta a járvány miatt szükségessé vált helyreállítási csomagot is – bár Magyarországnak a saját tapasztalatai nyomán úgymond „filozófiai jellegű” gondjai vannak az ilyen hatalmas összegű piaci hitelfelvételt illetően. „A kommunizmusban megtanultuk, hogy nem jó gondolat hitelekből finanszírozni magunkat” – jelentette ki.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy a világjárvány előtti gazdasági növekedés idején az EU-források 4-5 százalékkal járultak hozzá a magyar bruttó hazai termékhez.

Varga Judit ugyanakkor azt állítja, hogy a jövőbeli EU-pénzek összekapcsolása a jogállamisággal valójában ideológiai nyomásgyakorlás, „pusztán azért, mert nemet mondunk a migrációra, a multikulturalizmusra, és mert eltérőek a nézeteink a családnak a társadalomban betöltött szerepéről”. Ez az összekapcsolás a magyar miniszter szerint az úgynevezett fukar négyek – Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia – részéről kísérlet arra, hogy ürügyet találjanak, mert ők úgymond sohasem akartak pénzt adni.

Varga Judit szerint az Európai Bizottság jogállamisági jelentése elfogult volt Magyarországgal szemben. Az interjúban szóba került az is, hogy a parlament lazított a legfelső bírói fórum, a Kúria vezetőjének kiválasztási szabályain, és ezzel kövezte ki az utat Varga Zsolt András kilenc évre történt kinevezéséhez – annak ellenére, hogy az Országos Bírói Tanács, a bírák önkormányzati testülete elutasította a jelölést, hivatkozva a szükséges tapasztalat hiányára (Varga ugyanis soha nem volt bíró). Az igazságügyi miniszter védelmébe vette a kinevezést. Azt állította, a brüsszeli álszenteskedés ösztönözte Magyarországot és Lengyelországot saját jogállamisági intézetének a létrehozására, annak érdekében, hogy legyen olyan alternatíva, ahol a konzervatív kutatóknak is van szavuk. Azzal érvelt, hogy a pluralizmus jegyében van tere a konzervatív gondolatoknak az Európa jövője szempontjából oly fontos témákban, mint a családpolitika, a multikulturalizmus vagy a technológiai óriáscégek szerepe az emberek életében.

A Financial Times megjegyzi: mind Magyarország, mind Lengyelország fegyelmi eljárás alatt áll az unióról szóló szerződés hetedik cikke alapján, a demokrácia visszaszorulása miatt, és ez az eljárás akár az EU-n belüli szavazati joguk elvesztésével is járhat. 

Az interjúban Varga Judit elhatárolódott attól, hogy Varsó csaknem teljesen betiltotta az abortuszt, ami szerte Lengyelországban tiltakozást váltott ki. Ehhez kapcsolódóan a londoni lap emlékeztet arra, hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején a magyar parlament a transzneműek jogai ellen szavazott, lehetetlenné téve, hogy az emberek jogszerűen megváltoztassák születéskori nemüket. Varga Judit azonban a Financial Timesnak azt mondta, Budapestnek nem áll szándékában, hogy Varsó nyomdokaiba lépve korlátozza az abortuszt, illetve a melegjogokat. „Történelmi szövetségesek vagyunk, de hogy napi szinten miként járnak el, az az ő dolguk, nem a miénk” – mondta.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BOROTVAÉLEN TÁNCOL AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2020.10.04.


Trump biztosan vitte Floridát és Ohiót, de Biden így is biztos a győzelmében.


Az előzetes találgatások három lehetőséggel számoltak, Joe Biden vagy Donald Trump kis különbségű, illetve Biden nagyarányú győzelmével. A magyar idő szerint reggeli állás szerint ez utóbbi már kizárható és könnyen elképzelhető, hogy csak hosszas számolgatás és jogászkodás után fog kiderülni, ki lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben. 

A részadatok alapján a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest Biden elhódíthatta Trumptól Arizonát, viszont sem Floridában, sem Ohióban nem jött be a kihívó minimális előnyét mutató előrejelzés. A két, elektorokban gazdag államot Trump végül biztosan nyerte, és ezzel előállt a 2016-os helyzet, minden Wisconsin, Michigan és Pennsylvania szavazóin múlik. A részeredmények mindháromban Trumpnak kedveznek, de még sok szavazatot nem számoltak össze. Az amerikai politológia ezt a három államot nevezte a Demokrata Párt "kék falának" - egészen 2016-ig, amikor Trump meglepetés szerűen bevette a régiót. Különösen Pennsylvaniában érdekes a helyzet, ahol hét megyében eleve csak szerda reggel – magyar idő szerint délután – kezdenek hozzá az előre leadott szavazatokhoz...