2017. szeptember 21., csütörtök

"A LECKÉNÉL FÖLÖSLEGESEBB DOLOG A VILÁGON NINCS" - HAT GONDOLAT VEKERDY TAMÁSTÓL


HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2017.09.21.


Nevelés, iskola, a diktátorok személyiségrajza – összegyűjtöttünk néhány gondolatot a ma 82. születésnapját ünneplő pszichológus-írótól.

A felejtésnek tanulunk

„Nem kell haladni a tananyaggal! Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tanult anyag 75 százalékát az eminens is garantáltan elfelejti. Sőt, újabb vizsgálatokból tudjuk, hogy a 20-30 éves felnőttek a gimnáziumban megtanult anyag 9 százalékára emlékeznek úgy, hogy azt használni is tudják a mindennapi életben. 91 százalékot tehát feleslegesen tanultak meg!”

Nem kell házi feladat

„A leckénél fölöslegesebb dolog a világon nincs! Az eminens odakeni, a többi lemásolja a szünetben az eminensről. Otthon gyakorolni? Minek? Aki tudja, az unja. Aki nem tudja, nehogy gyakorolja! Rosszul fogja begyakorolni.”

A gyenge a folytonos harcot szereti


"A gyenge diktátor. A gyenge terrorista. Az erő kultuszában – a folytonos 'harc' kultuszában – él, mert ő gyenge. Nem engedheti meg magának, hogy elismerje a másikat. Nem élvezheti a másik másságát. Az ilyen ember szerint mindenkinek – és mindennek – olyannak kell lennie, mint ő. A többi számára fenyegető és ellenség. Csak akkor nyugszik meg, ha az egész világ körülötte: ő. Mert belül nincs meg. Ott – ahol lennie kellene – hiányzik az énmag.”...

KÓSA, AKI TUD

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.21.


Az országgyűlési munka szellemi fenegyereke, mint azt az Index is kiemeli, igencsak elemében lehetett. Kósa Berci, izé, Bertold, izé,Lajos, mindenesetre nagyon zavarba jött, hogy van egy képviselő a teremben, akinek van pofája egy Bertalan nevű másik képviselő után felszólalni. Ráadásul olyan névvel, ami majdnem ugyanúgy kezdődik. Ráadásul még nő is.


Mert alighanem az így kialakult neurológiai elektronvihar okozhatta, hogy Szél Bernadettből Szél Bertalan lett. Elvégre majdnem olyan, mint a korábban felszólalt Tóth Bertalan. Jó! Egy kicsit más. De mit számít az egy olyan szellemi géniusznak, akiből az ő nagy vezére nagy minisztert akar faragni. Ha nem is egészen úgy, mint az egyszeri viccben. Se nem géniusz, se nem faragják. Kinevzik. Márpedig annak, akinek a vezér széket ad, annak sámlit és székletet is. Ülni és nyalni...

ÉS ELJÖVEND A KUKORÉKOLÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.21.


Egy hírportálról másolom:

"Orbán szerint önbizalom nélkül nincsen siker, az ő kormánya pedig olyan, amelyik nem csak jön és elkoboz, segít is, így járulva hozzá a vállalkozók önbizalmához. Szerinte a magyar emberek értenek a gyógyszeriparhoz, a Béres ennek a legjobb példája.
Könnyen lehet, hogy ez a magyarok nyíltszívű, segítőkész voltából fakad.
"

Tessék szíves lenni segíteni nekem, mert én ezt nem értem. Más kormányok csak jönnek és elkoboznak? És kész? Ilyenek a kormányok? A világ többi részén? Csak a magyar kormány nem? Ami különben abban azonos a világ összes többi kormányával, hogy jön és elkoboz. Viszont a magyarországi kormány nem csak jön és elkoboz. Segít a magyarországi kormány, és ebben aztán abszolúte különbözik a világ többi kormányától.
Helyes a levezetésem? Remélem.
De ez még nem jelenti azt, hogy értem a fentieket. Mert ez azért mégis csak arról szól, hogy a magyarországi kormány jön és elkoboz. És ebben a pillanatban nem érdekel, hogy ezt nagy és gyümölcsöző harmóniában teszi a világ összes többi kormányával.

Engem egy dolog érdekel: ez a primitív gazember vagy annyira ostoba, hogy nem veszi észre, mit állított ezzel a mondattal, vagy nem is érdekli, miféle visszhangot vált ki a nyílt beismerés, miszerint az ő kormánya jön és elkoboz...

ORBÁN ÁTKAI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Nagy N. Péter
2017.09.21.


Európa meghallgatja százszor is, amint Orbán Viktor a magyarok nevében közli, hogy a földrész összetett, nagy válságot szenved, elvesztette még hitét, keresztény voltát is, és nem kérdez vissza: honnan tudjuk, honnan vesszük mi ezt? És nem bonyolódnak a részletekbe sem, pedig ott aztán az innen érkező állításokban végképp nem stimmel semmi.


Az egészet viszont értik, igyekeznek helyén kezelni. Csakhogy ez a hely egyre nagyobb.
Látják a játékot, hogy Orbán egymás közt, például az Európai Néppárt kongresszusán jövő időben és emelkedetten beszél vészről: „Hálásak vagyunk a Jóistennek, hogy visszacsatlakozhattunk Európához, és tagjai lehetünk az Európai Uniónak. Mi úgy látjuk, hogy az emberi élet számára Európa a világ legnagyszerűbb helye – most még. Szabadságban és jólétben, saját kulturális közegünkben élhetünk – most még.” Ugyanakkor itthon, a Lámfalussy-konferencián már jelen idejű és kemény a bírálat: „Alig ismerünk Európára. Európa négy nagy válsággal, a növekedési, demográfiai, közbiztonsági és terror-, valamint külpolitikai krízissel küzd, és egyiket sem volt képes megnyugtatóan megválaszolni.” Ahogy a tavalyi, itthoni március 15-i beszédben is azt közölte, hogy 168 évvel ezelőtt az európai népek nagy szabadságharcai után a mi közös otthonunk, Európa nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik, márpedig ma Európában tilos kimondani az igazságot, miszerint népvándorlás fenyegeti Európát, hogy a bevándorlás bűnözést, terrort hoz a kontinensre, és azt is tilos kimondani, hogy ez nem véletlen, hanem egy kitervelt, irányított akció.
Ahhoz képest, hogy tilos, mást sem hallunk két és fél éve.
Itthon vagy az európai szélsőjobbtól, de mástól is. Bár ez a konkrét összeesküvés-elmélet hungarikum.
Európa fegyelmezett, mert tudja, miről van szó, ismeri a tétet. Számára a tét nagyobb is, mint amilyen könnyű kézzel országunk vezetői játszanak vele. Ezért nem kérdeznek vissza, mire alapozza Orbán az állításait, amelyek sokkal inkább Magyarországra igazak, mint Európára...

BUGGYANTOTT TOJÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgart
2017.09.21. 


...Előfordul olyasmi, hogy valaki – bárki, akár Alinda is – ír, mond valami olyasmit, ami többeknél kiveri a biztosítékot és reflektálnak rá. Olyasmi azonban nehezen fordul elő, hogy a kormánymédia szorgos szalagmunkásai – sajnálom, nem tudok más jelzőt; aki a kormánypropagandát tolja 0-24 órában a fizetéséért, amely fizetés nem a médiapiacon megkeresett bevételből, hanem a kormány által irányított reklámokból származik, az bizony szalagmunkás, mert annak meg lehet mondani, hogy miről mit gondoljon a pénzéért – egyszerre kezdik utálni Alindát. Vagy Kálmán Olgát. Vagy Alföldi Róbertet. Vagy Csuhaj Ildikót.

Nem egy bizonyos kijelentését, gondolatmenetét tépik cafatokra, hanem őt magát. Személyében. Emberként. Adott esetben a nőt, az édesanyát, a meleget. Oda ütnek, ahol – reményeik szerint – nagyobb kárt tudnak okozni. Ahol az embert tudják megtörni, hogy az takarodjon végre a közéletből. Ne csináljon műsort, ne interjúvoljon, ne kérdezzen, ne írjon, ne rendezzen.

A kis spéttel dolgozó szalagmunkások még Alindát rugdossák, Bayer Zsolt már Csuhaj Ildikón ugrál. Nem is akárhogyan:...

ÁRVÍZVÉDELMET TERMÉSZETROMBOLÁS NÉLKÜL!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Gadó György Pál
2017.09.21.


A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönthet a Római-part sorsáról. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megakadályozzuk egy olyan parti mobilgát megépülését, amely tönkretenné Budapest egyik utolsó természetközeli partszakaszát. A jelenleg engedélyeztetés alatt álló parti védmű ráadásul árvízvédelmi szempontból sem tűnik megfelelőnek: egyre több szakértő kérdőjelezi meg, hogy a gát valóban megfelelő védelmet tudna-e nyújtani a környéken lakóknak. A Greenpeace Magyarország ezért szeptember 24-én eseményt tart a Római-part védelmében, és arra kéri a Fővárosi Közgyűlést: állítsa le a partélre tervezett mobilgát engedélyeztetését!

A Római-part sorsa egész Budapest ügye. Rengeteg budapesti jár ide kikapcsolódni. A part védelme mindazoknak az ügye, akiknek fontos a városi fák védelme, akiknek a természetes környezet értéknek számít, akik szeretik Budapestet, és készek kiállni azért, hogy a város megmaradt zöldterületei védelmet kapjanak.

A Római-part védelme emellett a köz ügye. Arról is szól, hogy a zöldterületek átalakítása közösségi ügy. Valós társadalmi egyeztetés szükséges ahhoz, hogy egy olyan megoldás szülessen, mellyel a közösség egyetért. Ehhez az embereket a folyamat elejétől be kell vonni a tervezésbe.

A Római-part védelme továbbá amellett, hogy árvízvédelmi kérdés, városrendezési és környezetvédelmi ügy is. Mindezen szakmák független szakértőinek javaslatából kell összeálljon a minden szakmai szempontot mérlegelő végső megoldás...

SZÍVVEL - LÉLEKKEL AZ ŐSI GUBACSI TESTVÉR-FÁKÉRT

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: Mach Péter
2017.09.21.


Naponta jelennek meg hírek fakivágásról, erdősávok átsorolásáról, mobilgátakról, veszélyben a Határ úti Kiserdő, a Városliget, a Római és most Budaörsön is elpusztítanak egy véderdőt. Amikor megjelennek a buldózerek, láncfűrészek akkor vesszük észre mi is vesz minket körül, s próbáljuk menteni értékeinket. Ferencvárosi környezetvédő barátaim is immár második takarítási akciójukat szervezik a Határ úti Kiserdőben, miközben évekig a kerület egyik illegális szemétdombjaként funkcionált és kispesti és erzsébeti aktivisták próbálták minden tavasszal kitakarítani.

Ezért is tartom nagyon fontos kezdeményezésnek a Pesterzsébet! Itt lakunk Facebook csoport kezdeményezését, akik fél éve elhatározták, hogy az ősi gubacsi testvérfákkal, - a két hatalmas platánunkkal, amelyek a Dobos utca és a Szent Imre herceg utca találkozásánál állnak – pályáznak az Év Fája versenyen.

A kerület számos professzionális és amatőr fotósa, festők, városvédők, tanárok és történészek féléves munkájának köszönhetően mára megismerhetjük a fák teljes történetét, láthatjuk miként pompázik tavasszal és milyen lombhullatás után télen. Mára egy élő közösség épült a fák megmentéséért, akik nyomon követik sorsát...

SZANASZÉT LOPJUK AZ EU-T ÉS NAGYON SOKBA FOG KERÜLNI

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.09.21.


Az Index hozta le az EU ellenőrző bizottság videóját, amelyet a felcsúti kisvasút ellenőrzése után készítettek és aminek nem a kisvasút létjogosultsága a legfontosabb eleme, hanem az, hogy az adófizetőknek egy milliárd eurót kell majd visszafizetniük az EU-s csalások/lopások miatt.

A szépen csengő nevű, Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának vezetője tegnap sajtótájékoztatón beszélt arról, mit tapasztalt az EU küldöttsége. A csoport többek között a 
 nagyon durván széjjel lopott – 4-es metrón és a –csak a lopás és a hóbort miatt megépült– felcsúti kisvasúton is utazott egyet.

“Hangsúlyoznám, hogy ez egy normális látogatás. Nem akarjuk, hogy politikai belharcokra használjanak fel minket, ez csak nehezíti a helyzetünket. A felhajtás nem segítette a munkánkat. Többször kellene jönnünk, hogy elvegyük a látogatások szenzáció jellegét.” – mondta.

Ingeborg Grässle megjegyezte, hogy Magyarország ellen nagyon sok vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala. 2016-ban 13 esetből majdnem mindegyiknél, 11-nél valamilyen ajánlással zártak, ami gyakorlatilag büntetési javaslatot jelent. Utóbbi Romániával holtversenyben a legmagasabb szám. Azt is elmondta, hogy Magyarország kapta a legtöbb büntetést 2016-ban és ezt a büntetést - nagyon sajnálja ugyan - de az adófizetőknek kell majd megfizetniük...

SZÖVETKEZETEKBE REJTENÉ A KORMÁNY A KÖZMUNKÁSOKAT

ABCÚG BLOG
Szerző: Prókai Eszter
2017.09.21.


Szociális szövetkezetekbe terelné a kormány azokat a közmunkásokat, akiket a következő évben szeretne leépíteni a mára hatalmasra duzzadt rendszerből. Egy jól működő szociális szövetkezetben a tagok egyenragúak, elosztják egymás között a profitot, és közösen döntenek, ha kell. A magyar modellben azonban ugyanúgy a polgármester a főnök, és hiába hívják ezentúl a közmunkást szövetkezeti tagnak: a munkája ugyanaz lesz, de még a fizetése is. Ez lenne az elsődleges munkaerőpiacra visszavezető út?

Borsod-Abaúj- Zemplén megyében 2013. augusztus 8-án megalapították a Rozvágy-Text Szociális Szövetkezetet, amely varrodai tevékenységet végez. Fő profiljuk nemzeti, európai uniós és települési zászlók mindenféle méretben történő varrása és hímzése, illetve saját termékük a levendulával töltött, hímzett díszpárna és illatpárna”

– a Belügyminisztérium egy tavalyi, a közmunkáról szóló kiadványa szerint ez egy követendő és jó példa a szociális szövetkezet működésére. Arra a szociális szövetkezetre, amitől azt várja a kormány, hogy felszívja annak a több tízezer közmunkásnak legalább egy részét, akit a következő években ki akarnak emelni a programból, és ami, terveik szerint, három év alatt képes lesz tisztán a piacról megélni.

Munkaerőhiány van az országban, rengeteg a betöltetlen állás a kereskedelemben, az egészségügyben, a vendéglátásban. A kormány úgy döntött, hogy a következő években csökkenti a közmunka programban résztvevők számát, ennek egyik lehetséges módja lehetne, hogy közmunkásokkal töltsék fel az üres állásokat. Az elképzelés nehézségeiről és buktatóiról még januárban írtunk egy átfogó cikket, azóta viszont megszületett a kormányhatározat is, ami még egyértelműbbé teszi, milyen irányban is képzeli el a kormány a közmunkások számának lefaragását. Az egyik ilyen út a közmunkaprogramból a szociális szövetkezetbe vezet...

HADHÁZY: A FIDESZ EDDIG 3 EZER MILLIÁRD FORINTOT LOPHATOTT EL AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOKBÓL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Zoom / Sztárklikk
2017.09.21.


A Fidesz rendszerét csak a pénz tartja össze, belső feszültség legfeljebb abból van, hogy akik keveset lopnak, haragszanak azokra, akik sokat tudnak lopni - mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Hadházy Ákos.

Ma Magyarországon nem kormányzás folyik, hanem propaganda, a Fidesz nem kormánypárt, hanem propagandapárt. Minden szellemi és anyagi energiájukat abba ölik, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról, a disznóságaikról és a gigantikus lopásról. Pedig a korrupció ellen lehetne tenni, még ha az is a közvélekedés, hogy korrupció, lenyúlás mindig is volt, mindig is lesz, ezért nem is lehet, nem is érdemes ellene tenni. Lehet, hogy volt is, meg lesz is, de egyáltalán nem mindegy a mértéke - mondta a lapnak Hadházy Ákos.

Hozzátette: az általam vizsgált, jobbára uniós projekteknél azt tapasztaltam, hogy legalább 30 százalékkal túl vannak árazva, de van olyan is, ami annyira felesleges, hogy vehetjük 100 százaléknak. Egyebek mellett ilyen volt az emlékezetes Híd a munka világába program, ahol kétszer lopták el a pénzt. Egyszer simán ellopták, aztán másodszor megint, amikor a kormány visszafizettette a pénzt az Országos Roma Önkormányzattal, de erre az adófizetők pénzéből adott fedezetet. Összességében az uniós pénzekből csak az előző uniós költségvetési ciklusban minimum 3 ezer milliárdot lophattak el...

SZABADULJATOK MEG A GONOSZTÓL!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.21.


Szabaduljatok meg tőlem, barátaim! Elegem van magamból, elegem van abból, amit veletek és Magyarországgal tettem. Elegem van mindenből.

A legszívesebben visszacsinálnám az egészet Lennék az, aki voltam, pontosabban, az, akinek egykor mutattam magam.

Romlott, reménytelen és korrupt országot építettem nektek, most már, ha akarnám, sem tudnám visszacsinálni. Bebetonoztam a hatalmamat, mamelukokat neveztem ki minden posztra, és a rendszer már magától működik.

Sőt. Valójában már csak magától működik, beavatkozni szinte lehetetlen. Egyre félelmetesebb és visszataszítóbb lett minden. Pedig, én nem ezt akartam. Jó akartam lenni az emberekhez, adni nekik. Megsimogatni a fejüket, hátba veregetni őket, a vállukat lapogatni.

Azt szerettem volna, hogy szeressenek. Jobb országot akartam a magyaroknak, szebb jövőt.

Most meg itt állok előttetek, a magam nemzeti szotyialista valóságában. Egyre többen tudjátok, hogy milyen vagyok. Én is tudom, félek is magamtól ezért, mert fogalmam sincs, mire lehetek még képes.

Szabaduljatok meg tőlem, barátaim, mert rajtatok kívül jelenleg nincs erő, aki fel tudna engem tartóztatni. Pedig, lenne rá igény. Vissza kellene vezetni Magyarországot a normális államok világába, olyan hellyé kellene tenni, ahol nem csak keletről fúj a szél.

Elfoglaltam a sajtót, az alkotmánybíróságot, az ügyészséget, a rendőrséget. Mindenhol az én embereim ülnek, végtelen időkig bebetonozva, már én magam sem tudom elmozdítani őket. Nélkülem, akár az akaratom ellenére is működik a rendszer, önjáróvá vált a nemzeti együttműködés...

SOROS NEVETHET, BRÜSSZEL NEM ÁLL MEG

MAGYAR NEMZET ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: MÁTYÁS MÁTÉ
2017.09.20.


Az olvasó legyen szkeptikus, amikor világelméletekről és nagy összefüggésekről hall. Lehet, hogy nem létező ördögöt festenek a falra – de valaki jól jár vele, ha ön azt gondolja, hogy meg fog jelenni ott. Kérdezze meg inkább: kinek állhat érdekében, hogy ön féljen...

...Tépjük le a ragtapaszt rögtön az elején, annál kevésbé fáj. Brüsszel, az Európai Unió, Nagy-Britannia, a világkereskedelem, a NATO, Budapest, Magyarország, a magyar nemzet – mind nem léteznek. Konzervativizmus, nacionalizmus, rasszizmus, liberalizmus, szocializmus, fasizmus sincs. Szabadság, globalizáció, szuverenitás, demokrácia, ezek sincsenek. Azaz nem úgy vannak, ahogyan a többség – szakértők és laikusok egyaránt – gondolkodnak róluk.

Főleg napjaink társadalmi és tudományos életében – amelyet gyakran az „igazság utáni” (post truth) jelzővel írnak le – a technológiai fejlődés nemhogy az egységes „igazság” megtalálását nem segíti elő, hanem minden eddiginél több értelmezésnek nyitott teret. Ahová kattintok, tény terem.

Hol találjuk meg a biztos pontot, a tovább nem bontható egységet, amelyet megismerve valódi tudást szerezhetünk a társadalmi valóságról? Az örök kérdés, hogy mivel foglalkozik a társadalomtudomány, mi az elemzés tárgya, egyre fontosabbá válik.

Brüsszeltől a Soros-maffián, a populista lázadáson, a radikális iszlamizmuson keresztül a mainstream médiáig, a globalizációig, a szabadságig, az „európai értékekig” semmi sem lehet az elemzés elsődleges, közvetlen tárgya vagy alanya. Miért? Mert nem jelentenek egyértelmű, biztos pontot akkor sem, ha időben és térben nagyon leszűkített keretben próbáljuk értelmezni őket. Ebben a másodpercben Brüsszel az Európai Unió Tanácsának székhelye. Talán éppen most alszik ott a belga király, valaki esetleg terrortámadást is tervezhet a városban. A kis Jean-Pierre házi feladatot ír, turisták ezrei fényképek ezreit készítik. Még távolabbi példával élve: az 1861–1865-ös amerikai polgárháborúban mind az északi Unió, mind a déli Konföderáció a szabadság zászlaja alatt háborúzott egymással – miközben ez a szó mást és mást jelentett ugyanakkor Londonban vagy Kolozsvárott...

UZSORAKAMATTAL VESZIK EL A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK AUTÓVÁSÁRLÁSÁHOZ ADOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁST

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.21.


Betegeket és mozgássérülteket érintő korrupciós ügyeket tárt fel Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a magyar állam lélegeztetőgépeket szeretett volna beszerezni, amire több ajánlatot is kaptak, mielőtt még a beruházás megtörtént volna, megváltoztatta a kiírást, szakmailag kifogásolható kritériumokkal kiegészítve.

A magyar állam elméletileg támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsi vásárlását, azonban a támogatást csak abban az esetben kaphatják meg, ha egy bizonyos lízingcéggel, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Lízing Zrt.-vel kötnek kölcsönszerződést, amely "uzsorakamattal" ad hitelt.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: a kölcsönszerződés megkötése kötelező, még akkor is, ha rendelkezésre áll a szükséges teljes összeg a kocsi megvásárlásához, így használt autó esetén 300 ezer forintot, új kocsi esetén pedig 25 ezer forintot mindenképpen fel kell venni.

Hozzátette: a kölcsön teljes hiteldíjmutatója új autó vásárlása esetén 17,5 százalék, ami autólízingnél akár "uzsorakamatnak" is nevezhető, hiszen piaci szolgáltatóknál ez jelenleg 0-5 százalék között mozog.
Eszerint - folytatta - 2,5-3 millió forint hitel felvétele esetén 3 év alatt 800-900 ezer forinttal többet kell fizetni a Duna Lízingnek, mintha egy másik piaci szolgáltatónál kötöttek volna szerződést, így az állami támogatás jelentős része "egyszerűen átfolyik" a Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégbe.

Hadházy Ákos úgy vélte: az állam el akarja tántorítani a mozgáskorlátozottakat az olcsóbb használt gépkocsi vásárlástól, és a lízing, illetve a Suzuki típusú autók felé akarja terelni őket, hiszen a program szerint az új autók közül csak Suzukit lehet vásárolni.

Kiemelte: a mozgáskorlátozottak beszámolói szerint a hitel ügyintézése nehéz, és a legtöbb használtautó kereskedő nem is hajlandó vesz rész venni a konstrukcióban...

ITT OLVASHATÓ
 Hallgassa meg

MI LESZ VELED MAGYARORSZÁG, HA VÉGET ÉR AZ OLCSÓ PÉNZ KORA?

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Kis Miklós
2017.09.21.


Mi történik velünk, ha néhány év múlva egészen más kamatszint lesz, mint most? Vajon ezután is a lejtőn nyomjuk a gázt, az emelkedőre pedig már nem jut üzemanyag?

A Grimm testvéreket idéző horrorral vagy happy enddel végződik a magyar gazdaság Matolcsy által tündérmesének nevezett korszaka. Kétrészes cikksorozatunk második részében is erre a kérdésre próbálunk választ adni.

A magyar – illetve a közép-kelet-európai – növekedést számos tényező fűti: az export, a bérek emelkedése, a működőtőke-befektetések (főleg az autógyártóké), az uniós források, a kormányok költekező kedve és a kamatok – vettük sorra cikksorozatunk első részében. Ami ma a gazdaság növekedését segíti, az a lassulás felé lökheti a későbbiekben, ha eltűnik. Ez a helyzet a 2020-tól valószínűleg elapadó uniós forrásokkal – írtuk. De mi a helyzet az alacsony kamatokkal?

A jegybanki alapkamat 2019-ig vagy akár tovább is a jelenlegi alacsony szinten maradhat – mondta idén májusban Nagy Márton jegybanki alelnök. A kijelentés egyáltalán nem tűnik alaptalannak: az amerikai Fed eddigi kamatemelései nem igazán hatottak a feltörekvő piacokra, ráadásul egyelőre le is állnak a további emelésekkel – írtuk korábbi cikkünkben. Igaz, egyes londoni elemzők pedzegetik már, hogy 2018-ban már nem kerülheti el a magyar jegybank a kamatemelést...

AKINEK MÁS ELADHATÓ ÉRTÉKE NINCS, AZ A GERINCÉT ÉS NYELVÉT ADJA EL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ. ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.09.21.


...Alinda a tudás eladhatóságáról beszélt. A tudását adja el mindenki. A sírköves, az agysebész, a színész, a fodrász, az űrhajós, az újságíró, a kertész. Már akinek van eladható tudása és tehetsége, amit megfizet a piac. Akinek más eladható értéke nincs, az a gerincét és a nyelvét adja el. Miután Magyarországon pillanatnyilag erre egészen komoly kereslet van, itthon is meg tud élni, aki ezzel házal. Aki azonban nem akar földig hajolva létezni és nem olyan a hivatása, hogy teljesen függetleníteni lehet a politikától, az elmegy innen.

Szentesi Zöldi nagy buzgalmában, hogy a földbe taposhassa a nála nagyságrendekkel tehetségesebbet, gyakorlatilag önző, törtető gecinek nevezett mindenkit, aki más országban próbál boldogulni. Azt a 600 000 – 1 000 000 embert is, akik mostanában mentek el, de azokat is, akik ’56 körül mentek el. Mert hát akkor is bajban volt az ország, ezek az emberek pedig nem flitteres-rámás csizmás operettben gondolkodtak, hanem biztonságban akarták tudni a családjukat, gyermekeiket. Jövőt akartak. Ha más országban, akkor más országban.

Az már nagyon a legalja mindennek, amikor az aktuális kormány szolgálatában egy önmagát újságírónak valló valaki a másikat úgy próbálja lejáratni, hogy annak szülői, emberi mivoltát kérdőjelezi meg, vagy éppen szexuális szokásait állítja pellengérre. Ez mindennek a legalja. És sok ilyen szolgalelkű senki serénykedik a kormány körül. Ahogy ők szaporodnak, úgy fog kiürülni az ország. Mert egy politikai kurzussal fel lehet venni a harcot, de amikor egy országban túl sok politikai kurva liheg a hatalom szolgálatában és maga alá nyúlva dobálja szarral azokat, akik nem tartoznak a háziszolgák seregéhez, akkor ez ellen nincs mit tenni, csak elmenni lehet. Mert lehet szeretni és szolgálni egy országot akkor is, ha az kifosztva, porig rombolva hever, de az emberi minőség érintetlen, de ahol az elvek, a gerinc lesz eladható árucikk, ahol a térden állva szolgáló érvényesül, onnan el kell menni.

Nem Orbán és bandája ennek az országnak a legnagyobb baja, mert ők maroknyian vannak. Az őket hatalomban tartó, mindenben kiszolgáló, vagy csak lehajtott fejjel kussoló milliók pusztítják le ezt az országot az agyagos földig, ők teszik élhetetlen hellyé. Mégpedig a tulajdon érdekükben, a szaros kis megélhetésükért cserébe. Ennek az országnak a tragédiáját a tehetségtelen, középszerű, gyáva szolgalelkűek okozzák, mert ők teszik élhetetlenné ezt a darab földet Európa közepén.

A "NEMZETI KONZULTÁCIÓK" MINT BŰNCSELEKMÉNYEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.09.21.


Hogy a nemzeti konzultációk hazugságra épülnek, uszító hazugságokkal mérgezik közéletünket, mindennapjainkat, az normális (átlagosan értelmes és átlagosan tisztességes, tehát nem fideszes, nem is jobbikos) ember számára nyilvánvaló.

Hogy ezek a „konzultációk”, amelyek semmiképpen sem nemzetiek, és konzultációnak végképp nem mondhatók, valójában a demokratikus közélet ellehetetlenítésének, megfojtásának és a hisztériakeltésnek eszközei, írtam már – például itt és itt is.

A „nemzeti konzultációk” álkérdésekről szólnak, vagy olyanokról, amelyek egy valamilyen értelemben valóságos problémát mértéktelenül fölnagyítanak és eltorzítanak, hogy azzal pszichózisba kergessék az embereket. Ezek a „konzultációk” önmagukban is igazolják, hogy Orbánia a folyamatos, szervezett hazudozás, gyűlöletkeltő uszítás nélkül nem áll meg...

ITT OLVASHATÓ

2015 ÓTA 722,5 MILLIÓ FORINT KEDVEZMÉNYT KAPTAK A FERENCVÁROSI LAKÁSVÁSÁRLÓK AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.09.21.A önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatok alapján Ferencváros az elmúlt két és fél évben 94 lakást adott el féláron vagy annál is olcsóbban. Összesen 1,39 milliárd forint forgalmi értékű ingatlantól vált meg így a kerület 668,5 millió forintért, vagyis a vevők összesen 722,5 millió forint engedményt kaptak. Ötvenöten 15 éves részletfizetési kedvezményt is kaptak, tehát a vételárat ráérnek 2030-32-ig kifizetni.

A Magyar Nemzet 2016 decemberében kezdett írni a ferencvárosi ingatlanügyekről. A lap munkatársa, Horváth Csaba cikksorozatban számolt be arról, hogy korábbi és jelenlegi fideszes tisztségviselők és rokonaik, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és férje is rendkívül olcsón kaptak önkormányzati bérlakást a kerületben, Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármester titkárnőjének (aki Vác fideszes alpolgármesterének felesége) egy rokona pedig hatalmas haszonnal adott túl a kedvezményesen megvásárolt IX. kerületi bérlakásán.

A fideszes Tényi István hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, és bár azt a rendőrség először elutasította, az ügyészség 2017 februárjában elrendelte a nyomozást. Bácskai János polgármester akkor azt mondta a Magyar Nemzetnek, örül annak, hogy nyomozás indult, és reméli, a lap majd arról is beszámol, amikor az ügyészség lezárja a vizsgálatot.

Közben a 444 is elkezdett foglalkozni a ferencvárosi ügyekkel, legutóbb épp arról írtak, hogy az önkormányzat gazdasági bizottsága szeptember 6-án több bérlakás sorsáról döntött. Köztük egy olyanról, amelyben dr. Görgényi Máté fideszes képviselő lakik a családjával, és édesanyja bérli az önkormányzattól.

Görgényi a gazdasági bizottság tagja, de az érdekeltségébe tartozó lakásnál nem szavazott az ülésen.

Ezután az Átlátszó felfedezett a kerület honlapján egy 30 oldalas listát, amely a 2015 április 15. és 2017. szeptember 6. között eladott ingatlanok (lakás és nem lakás célúak egyaránt) adatait tartalmazza. Szerepel rajta a vevők neve, az ingatlan forgalmi értéke és vételára, valamint a szerződéskötés dátuma, és a fizetési határidő is...

VALAKIK NAGYON MEGBUHERÁLTÁK A FERENCVÁROSI PARKOLÓAUTOMATÁKAT

444.HU
Szerző: Ács Dániel. Halász Júlia
2017.09.21.


- Ferencvárosban sok pénz szednek be a parkoló autósoktól, a közös kasszába viszont kevés pénz folyik be.

- Baranyi Krisztina, az Együtt kerületi képviselője azt mondja, az automatákkal valami nagyon nem stimmel.

- Az önkormányzat a parkolási pénzeket olyan vállakozóra bízta, akit jelenleg parkolási pénzek eltűntetésével vádolnak.

HADHÁZY ÁKOS: NEM FÉLEK LÁZÁR JÁNOSTÓL

ZOOM.HU
Szerző: LENGYEL TIBOR - SZILÁGYI RICHÁRD
2017.09.21.


A Fidesz rendszerét csak a pénz tartja össze, belső feszültség legfeljebb abból van, hogy akik keveset lopnak, haragszanak azokra, akik sokat tudnak lopni – mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke azt üzeni, soha nem késő kiugrani.

Pár évtizede bevittek volna a pártház pincéjébe, hogy megdolgozzanak. Most az megy, hogy aki veszélyes vagy kellemetlen a rendszer számára, azt megpróbálják lejáratni – mondta a Zoom.hu-nak adott interjúban Hadházy Ákos, aki az elmúlt években több tucat korrupciógyanús ügyet hozott nyilvánosságra. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz-klientúra eddig csaknem 3 ezer milliárd forintot lophatott el az uniós támogatásokból. A trafikügyet kirobbantó politikus arról is beszélt, volt pártja tragédiája, hogy 2010-ben nem 65 százalékot szerzett, hanem 67-et, és az ezzel járó kétharmados többség teljesen leépített minden belső kontrollt. Hadházy elmondta, ha Ron Werber finkelsteini módszereket alkalmazna az LMP kampányában, akkor azonnal lemondana. Simicska Lajos plakáthelyeit viszont nem utasítanák el a választás hajrájában.

Kedden kiderült, hogy nem csak szavakban hanem szavazatokban is támogatta a kormánypárt azt a törvényjavaslatot, amely a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét növeli. Meglepte, hogy van még olyan fideszes politikus, aki betartja az ígéretét?


Több hónapja hallottam erről a tervről. De azért sem lepett meg, mert beleillik abba a sorba, ami már az olimpiarendezés ügyénél is látszott: nem szeretik, ha nem ők uralják a nyilvánosságot. Ma Magyarországon nem kormányzás folyik, hanem propaganda, a Fidesz nem kormánypárt, hanem propagandapárt. Minden szellemi és anyagi energiájukat abba ölik, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról, a disznóságaikról és a gigantikus lopásról. Pedig a korrupció ellen lehetne tenni, még ha az is a közvélekedés, hogy korrupció, lenyúlás mindig is volt, mindig is lesz, ezért nem is lehet, nem is érdemes ellene tenni. Lehet, hogy volt is, meg lesz is, de egyáltalán nem mindegy a mértéke.

Olyannak ismeri azt a pártot, ahol mások mellett ott ül Farkas Flórián, Mengyi Roland és Simonka György, mint amelyik komolyan gondolja a korrupcióellenes küzdelmet?


Ez a lépés nem jelenti azt, hogy a Fidesz megtért. Viszont tudják, hogy a törvénymódosítás nem visszaható hatályú, tehát amit tegnap elkövettek, az viszonylag gyorsan elévül, így a jelenlegi szabályok mellett nincs mitől tartaniuk. Ráadásul jövőre nem szeretnék elveszíteni a hatalmat, és ennek érdekében nem riadnak vissza olyan politikai eszközök használatától sem, amelyekről azt hittük, kivesztek a XXI. századra...

A REALIZMUS ÉS A GICCS HATÁRÁN

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG 
- SZABADPOLC
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.09.15.


Nem tudom, miből jutott arra a következtetésre Radnóti András, hogy „az összefogást művelt körökben manapság magától értetődőnek szokás tekinteni”? (Az összefogáscsapdáról, ÉS, 2017/35., szept. 1.) Tapasztalataim szerint ugyanis „művelt körökben” legalább annyian érvelnek az összefogás mellett, mint ellene. Mint ahogy az összefogás fogalmát magát is nagyon sokféleképpen értelmezik ugyanezekben a körökben. Vannak, akik a teljes összekapaszkodás hívei, mások a különlistát és a közös egyéni jelöltállítást támogatják – ami egyébként a jelenlegi választási rendszerben kivitelezhetetlen, és sokan az ún. koordinált jelöltállításra voksolnak, amikor az ellenzéki pártok önálló listát állítanak, de a háttérben megállapodnak, hogy az egyes választókörzetekben nem indítanak egymás ellen egyéni jelölteket. És nemkevesen vannak azok, akik egy ernyőszervezet létrehozása mellett érvelnek, amely mögé az összes ellenzéki párt beállhat. Mindemellett az összefogás híveinek körében is késhegyre menő, fontos elvi viták folynak arról is, hogy a Fidesz-kormány leváltása érdekében szabad-e „az ördöggel cimborálni”, vagyis a Jobbikkal összefogni. Én személy szerint ezt nem helyeselném, de számos, általam nagyra becsült demokrata ezt az áldozatot sem tartja túlzottnak a Fidesz leváltása érdekében. És én ezért nem nevezném szűklátókörűnek, szemellenzősnek őket.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a választási összefogás korántsem jelenti a későbbi koalíciós kormányzás kényszerét. Ahogyan 1998-ban erre a szomszédos Szlovákiában példát láttunk, a jobb- és baloldali pártok összefogásának eredményeként megnyert választások után a jobboldali pártok alakítottak kormányt, a baloldal pedig ellenzékbe vonult. És bizonyos értelemben hasonló volt a helyzet a rendszerváltás idején számos környékbeli országban; a jobb- és baloldal együttes erővel döntötte meg az államszocialista diktatúrákat, hogy utána a választások eredményeként ki kormányra kerüljön, ki pedig ellenzékben politizáljon tovább. A mai magyarországi politikai, közjogi helyzet pedig inkább hasonlít a rendszerváltáskori állapotokra, mint egy demokratikus ország közviszonyaira.

Radnóti András szerint „az összefogás a megújulás, a politikai és morális fejlődés legutolsó reményének is betesz, egyedül a Fidesztől való megszabadulás céltalan célja motiválja”. Én viszont éppen ennek az ellenkezőjét gondolom; ha Magyarország nem tud a Fidesztől 2018-ban megszabadulni – amire nagy esély van –, akkor éppen ez tesz be a megújulás, a politikai és morális fejlődés legutolsó reményének. Meggyőződésem szerint, ha 2018-ban nem sikerül az országnak a Fidesz-kormánytól megszabadulnia, akkor évtizedekre búcsút mondhatunk az alkotmányos jogállam és a demokratikus intézmények restaurálásának, és visszavonhatatlanul leszakadunk nemcsak a mag-Európától, hanem saját régiónk országaitól is. Hogy ezt nyilvánvalóan lássuk, ahhoz nem kell más, mint extrapolálni az elmúlt hét évben érvényesülő politikai, gazdasági és társadalmi trendeket. A demokratikus intézményrendszer brutális felszámolásáról, az ország teljes politikai megszállásáról rengeteg szó esett már e lap hasábjain is, ennek részleteibe felesleges belemennünk. A korábban is gyenge lábakon álló, forráshiánnyal küszködő oktatási rendszer, az egészségügy és a szociális ellátórendszer végleges szétzüllesztése napjainkban is zajlik. A 2010 előtt is rendkívül beszűkült mobilitási csatornák az elmúlt évtizedben teljesen bezáródtak, manapság Magyarországon egy szegénységben élő, tehetséges és ambiciózus fiatalnak semmiféle esélye nincs arra, hogy kitörjön abból a társadalmi helyzetből, amelybe született. A Fidesz-kormány szegényellenes politikájának következményeként a társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok folyamatosan növekednek, a szegények egyre szegényebbek, a kormány által kijelölt gazdagok pedig egyre gazdagabbak lesznek. Mindeközben a kormány gőzerővel veri szét a civil szféra szervezeteit és a független tudományos, kulturális és művészeti intézményeket. Ez a rendszer a legfőbb ellenségének a szabad és autonóm intézményeket és egyéneket tartja. Ezért aztán ebből az országból menekül a tudás és a tehetség, új hazát keresnek a jól képzett, vállalkozó szellemű, ambiciózus fiatalok. Az elmúlt években több mint 600 ezer, többségében fiatalember hagyta el az országot, és egy napokban publikált kutatás eredményei szerint még több mint egymillióan vannak, akik ugyancsak úgy gondolják, hogy a jövőben máshol keresik a boldogulásukat. És ami talán ennél is kétségbeejtőbb: a magyar fiatalok közel 40 százaléka (!) tervezi ugyanezt. Az alacsony keresetek mellett éppen az Orbán-rendszer a kivándorlás legfontosabb indítéka...

AZ EU MEGELÉGELTE A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYBIZNISZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.18....A témával foglalkozó írások arról is beszámolnak, hogy az Európai Parlament megelégelte az említett országok kufárkodását az uniós útlevelekkel és általános, mindenki számára kötelező szabályokat készül kidolgozni az ilyen gyakorlat kordában tartása, és annak érdekében, hogy csak olyanok lehessenek uniós állampolgárok, akik az ehhez szükséges minimális feltételeknek megfelelnek, és semmi esetre sem jelentenek biztonsági kockázatot az EU-ra és annak egyetlen tagországára sem.

A Rogán Antal és Co. igazán büszke lehet arra, hogy – élve a lehetőséggel – még időben megdézsmálta a mézesbödönt, a végletekig kihasználta az uniós útlevél kiállításában rejlő üzleti lehetőséget. Kár, hogy – mint mindent – ezt sem tudták úgy megcsinálni, hogy azon az állam ne veszítsen, hanem keressen valamit. Rogánék képtelenek bármihez úgy nyúlni, hogy azon a köz ne veszítsen, ők pedig ne nyerjenek milliárdokat.


CSEPEL MEGÚSSZA? LEÁLLÍTJÁK A GALVANI HÍD TERVEZÉSÉT! AZ ALBERTFALVAI HÍDRA VOLNA SZÜKSÉGE A SZIGETNEK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tenczer Gábor
2017.09.21.


Pesterzsébet, Csepel és Budafok központjainak NEM A GALVANI HÍDRA, hanem az ALBERTFALVAI HÍDRA van szüksége, annak érdekében, hogy Budapest déli kerületeinek intergrációja, együttműködése erősödjön. Bizonyára bonyolultabb dolog az Albertfalvai-hídhoz kapcsolódó hálózat kialakítása, mint a senkiföldjén a Galvani híddal jó nagy kapacitásokat létrehozni. - Részlet egy korábbi szakmai tanulmányból, amit eddig figyelmen kívül hagytak, de most váratlanul TÖRTÉNT VALAMI:
Tenczer Gábor, az index.hu hírportálon erről így számolt be: "A kormánybiztossal közösen felszólítottuk a Galvani hidat és kapcsolódó útrendszerét építtető céget, hogy állítsa le a beruházás előkészítését" - mondta Tarlós István főpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatóján. A tervezett Illatos úti levezetés ugyanis hátrányosan befolyásolja a fővárosi településszerkezetet és a fejlesztési lehetőségeket...

MATOLCSYNAK TERMÉSZETESEN FOGALMA SINCS, MIRŐL BESZÉL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.21.


...Ellenben a magyar gazdaságot különösebb hókuszpókusz nélkül valós növekedési pályára lehetne állítani -- nyilván nem az említett urakkal, akik tökéletesen inkompetensek -- a társadalom modernizációjával és a nemzeti értékszemlélet szívós átalakításával. Ehhez általában az értékteremtés fogalmát kellene megértetni az emberekkel a mai sötét ostobaságok helyett, megmutatni, miért fontos a tanulás, a folyamatos fejlődés és az innováció, miért fontos a versengő kooperáció, mi a teljesítmény és a munka közötti különbség, mi az érték és a bér közötti összefüggés, mire jó a piac és mire (nem) jó az állam, mi a hatékony politika -- lenne még pár ötletem, amikhez képest éppen az ellenkező irányban halad ez a brancs. Jó lenne tehát, ha felhagynának az unortodox ostobaságok és a 2030-ban bekövetkező megigazulásunk hangoztatásával, hanem vinnék a pénzüket és vennék a sátorfájukat, hagynának végre békében magunkhoz térni.

ITT OLVASHATÓ

A KÁRPÁTALJAI GYEREKEKNEK SZÜKSÉGÜK VAN ANYANYELVI OKTATÁSRA, ÉS NEM AZ ÁLLAMNYELV HELYETT, HANEM MELLETTE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Gruik Zsuzsa
2017.09.21.


A magyar közvélemény ritkán szokott olyasfajta szoros egyetértést mutatni, mint a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatáshoz való jogát csorbító ukrán törvény hatására. Ezzel egyidejűleg azonban olyan hangok is megjelentek a színen, amelyek az általános vélekedésnél jóval elfogadóbbak a törvénnyel, mondván, hogy az Ukrajnában élő magyarok számára komoly problémát jelent ukrán nyelvtudásuk hiánya, ezért az új oktatási törvény akár előnyére is válhat a kárpátaljai magyar közösségnek.

Való igaz, a határon túli magyarság jórésze magyar többségű városokban és falvakban él. Köszönhető ez annak, hogy az első világháborút lezáró békeszerződés következtében Magyarország színmagyar területeket is elveszített, és az ottani lakosság nem asszimilálódhatott a többséghez – hiszen ők maguk voltak a többség. Nincs ez másképp Kárpátalján sem: a magyar határhoz közeli apróbb falvak lakossága sokszor szinte teljesen magyar, és még Beregszászon is csaknem a lakosság fele vallja magát magyarnak. Ilyen körülmények között pedig valóban nem egyszerű elsajátítani az ukrán nyelvet, hiszen a piactól kezdve a postán át a sarki kiskocsmáig mindenhol értik a magyar szót. Az ukrán nyelvtudás hiánya pedig érthető okokból hátrányt jelent a munkavállalás során (és természetesen mindenféle ügyintézés során is, de ezek a hátrányok többnyire nem járnak olyan súlyú következményekkel, mint a munkanélküliség).

Éppen ezért szegről-végről érthető, ha az anyanyelvi oktatás korlátozásában a magyar kisebbség esélyét is meglátjuk arra, hogy megszerezzék a boldogulásukhoz szükséges ukrán nyelvtudást. Csakhogy egy vélt vagy akár valós előny még nem legitimál semmilyen jogsértést. Az államnyelv elsajátításának egyik módja ugyan valóban az államnyelven történő oktatás, de korántsem ez az egyetlen mód, ráadásul vannak olyanok is, amelyek nem sértik a kisebbségek alapvető jogait. Márpedig a nemzeti kisebbségeknek bizony joguk van (joguk kell, hogy legyen) az anyanyelvi oktatásra. És emellett ahhoz is joguk van, hogy országuk teljes értékű állampolgáraiként tevékenykedhessenek, vagyis a többségi nyelvet is elsajátíthassák...

TI FEKÉLYEK A KOHÉZIÓ TESTÉN

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Tóta W. Árpád
2017.09.20.


Európa élvezi a pénzesőt. De látja azokat, akik miatt veszélybe került.

2020-tól más szelek fújnak majd az Európai Unióban, és egyelőre nem tiszta, hogy merre is fogják fújni a ropogós, és nem utolsósorban kényelmesen ellopható eurókat. Nem véletlenül szaglászik Felcsúton az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága: a mostani hibák és bűnök mind befolyásolják, hogy mi lesz három év múlva.

Van az EP-nek egy másik testülete, ez a Régiók Bizottsága névre hallgat, és nagyjából arra való, hogy a benne sürgő polgármesterek meg önkormányzati képviselők időnként felkiabálhassanak a legendás brüsszeli elefántcsonttoronyba, és adjanak valami visszacsatolást arról, hogy mondjuk Nagykanizsán vagy Nantes-ban mi is történt a felső szintű döntések nyomán, vagy mire volna szükség. Ez nem túl izmos jogosítvány, amin lehet kuncogni, meg elkezdeni a szöveget a zemberektől elszakadt unióról, amíg meg nem gondoljuk, hogy Magyarországon vajon hol és hogyan véleményezhetik a helyhatóságok a kormány döntéseit. Vagy hogy önkormányzatok-e azok még egyáltalán. Na ennek a bizottságnak, a COR-nak a szociáldemokrata csoportja gyűlt össze Valenciában, hogy egymásnak is megmondják a frankót.

Erre aztán nem nagyon került sor, mert amikor mindenkit megetetnek rendesen egy szépséges mediterrán városkában a tenger partján, akkor eleve elcsitulnak a kedélyek. De az azért érezhető minden felszólalásból, hogy vannak bajok, jól látható anomáliák, és még inkább van félelem, hogy ezekből kegyetlen ínség következhet.

Az EU kohéziós politikája egyébként nem eredménytelen pénzszórás: a COR-ban nyüzsgő városvezetőknek van mit félteni. Ebből a kasszából épülnek és újulnak meg iskolák, utak, távközlési hálózatok, kórházak meg még ezer dolog, amit ők aztán átadhatnak, a választó meg örül és szavaz. Viszont éppen a saját, de még inkább a szomszéd kertjén látják, hogy mennyire sérülékeny és főleg támadható a rendszer. Látszólag önkritikusan, de talán inkább a két város közötti legendás rivalizálás miatt kerül elő a szomszédos Castellón repülőtere, az uniós pénzek elsüllyesztésének iskolapéldája. Százötvenmillió euróból épült az amúgy bejáratott és forgalmas valenciai reptértől 60 kilométerre, a pénz egyhatodát helyi focicsapatokra költötték, ma pedig néhány tökfölösleges járat közlekedik hetente, de valószínűleg azokat is feketén szponzorálják.

De azért téma Magyarország is. Kár azt hinni, hogy Felcsútot és a többi tolvajlást nem látják a műholdak...

BOTKA, A JÉGTÖRŐ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.20.


Megtört a jég, írja az atv.hu, végre csatlakoztak Botkához, mind a négyen!
Ezt Fodor Gábor jelentette be pártja mai közgyűlése után, melyet Bősz Anett garzonjának konyha-sarkában tartottak.
A rendezvényen a szék híján a fürdőszobában álló Bősz Anett mosolygott, a politikai pártok meg röhögtek, főleg, mikor elolvasták Botka kommentárját.
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, szerint egyes ellenzéki pártok vezetőinek magatartása arra utal, hogy csak a politikai túlélésre játszanak. Botka László egy szabadabb, demokatikusabb, egy jobb és igazságosabb országot szeretne, de ehhez össze kell gyűjteni több mint kétmillió szavazatot. A politikus szerint jelenleg joggal érzi úgy sok bizonytalan választó, mintha az ellenzék néhány szereplője nem is akarná megnyerni ezt a választást, csak a saját túlélésére játszana.Egészen meghatódtam, az éleslátás lenyűgözött, a folyamatokat borotválkozótükréből leső Botka felismerte a helyzetet, és mindjárt két illusztrációt is láthatott állítása alátámasztására.

Talán nem titok, hogy Fodor nem egy jellemóriás, és Botkának sem tudok mást kívánni, mint hogy legyen vele akkora szerencséje, mint Gyurcsánynak volt.
Botka annyira ramatyul áll már, hogy a politikaii hulladéktárolóban keres potenciális szövetségeseket, de még ott is elhúzódik tőle, aki úgy érzi, hogy van számára esetleg más, jobb megoldás is a tenyerestalpas halálos csókjánál.
Fodornak már mindegy, a hulladéknak van egy olyan fázisa, melyben már újrahasznosításra is alkalmatlan, innen már egyenes vezet a Miniszterelnöki Hivatalba, ahol a nemzeti érzelmű liba és a díszcigány mellett még üres a népnemzeti liberális helye, természetesen megfelelő tiszteletdíjjal, autóval, sofőrrel, meg hivatásos hajkócolóval.
Botka igazlátó kétmillió szocialistákra szavazó választópolgárról ábrándozik, miközben ahhoz is kell egy adag elvakultság, hogy pártja támogatottságát valaki stagnálónak vélje.
Ha igazságosak szeretnénk lenni - és miért is ne szeretnénk azok lenni - itt lenne ideje feltenni a kérdést: Botka többet hoz, vagy többet visz?


LOVASI: TULAJDONKÉPPEN ITT PÉNZMOSÁS FOLYIK (INTERJÚ)

STENK BLOG
Szerző: HAÁSZ JÁNOS - INKEI BENCE
2017.09.21.


Magyarországon nem valódi piaci alapon működik a könnyűzene, és bár most látszólag pezsgő kulturális élet van, a lufi le fog ereszteni – mondja Lovasi András. A Kispál és a Borz egykori, a Kiscsillag jelenlegi frontembere novemberben Lovasi 50 címen nagyszabású ülős koncertet tart. Hogyan jutott el a Fekete Lyuktól a színházasabb, szünettel megszakított nagykoncertig, mi a helyzet Tusványossal, és mi lesz Orfűvel a Kispál zenekar nélkül? Interjú.

Ötvenéves korára intézménnyé válik az ember? A Kossuth-díj kapcsán is mondtad, hogy attól olyan bácsi lesz, aki megkapja.

Mostanában visszafogottabb életet élek, nem nagyon járok kocsmákba, fesztiválokon se nagyon maradok ott, szóval nem tudom, hogy reflektálnak rám. De nem hiszem, hogy intézménynek kéne nyilvánítani – meg hát ki a fene akar intézmény lenni? Az nem olyan jó érzés. Egyébként is, a most regnáló vagy feltűnő zenekaroknál egy-két pályatársam hatását ugyanúgy lehet látni. De persze ahogy például a maga műfajában a Tankcsapda egy lenyomat, úgy a mi műfajunkban lehet látni a nyomait annak, hogy mi voltunk, vagyunk. Azt a fajta közösségi aktivitást, ami bennem volt akár négy-öt évvel ezelőtt is, hogy kiadót csináltam, meg hogy volt egyfajta alkotói-szellemi holdudvara az egésznek, meguntam. Meg hát abban látom a hatásomat, amit például épp nálatok olvastam egy blogban, hogy ki a popzene tíz legkártékonyabb embere.

Hogy ott van a Lovasi-lenyomat a magyar zenén, azzal nemcsak a műfajra gondolok, hanem arra is, hogy a vidéki zenekaroknak a nyolcvanas évekig nemigen sikerült megjelenniük a könnyűzene élvonalában. Aztán jöttetek ti.

A nyolcvanas években tényleg volt ilyen toposz, hogy csak az Eddának sikerült Miskolcról. De ez nem maradt így. A debreceni Tankcsapda, a szombathelyi Anima vagy az alapvetően dunaújvárosi Quimby nagyjából velünk együtt indult. Szóval a kilencvenes években a nem kereskedelmi rádiós popzenében meghatározó zenekarok mindegyikének vidéki gyökere van.

Pécs azóta viszont különösen sok élvonalbeli zenekart indított el.


Szerintem az jó, hogy van egy város, aminek ilyen értelemben is van egy karaktere. Nem tett az rosszat Pécsnek, hogy mellettünk ott a 30Y, a Halott Pénz, a Punnany Massif. A Fishing on Orfű-s szervező kollégám, Kálocz Tamás veszi fel az összes bandát a Made in Pécs rendezvényen, ahol rengeteg pécsi zenekar lép fel, így videóról is szoktunk válogatni a fesztiválunkra a helyiekből, és tényleg nem állunk rosszul, az átlagos vidéki városokhoz képest sokkal több kezdő-fiatal zenekar van nálunk. Úgyhogy valószínűleg ez tényleg felhajtóerő, hogy vannak példaképek, hogy akik indulnak, azt látják: meg lehet csinálni.

De visszatérve a Budapest-központúságra: ebben a műfajban ez már nem annyira erős. Ez akkor volt így, amikor a nyilvánosságot az jelentette, hogy nagy nehezen bekerültél a Magyar Televízióba, és egyből láttak 2-3-4 millióan. A mi befutásunkban majdnem biztosan benne volt, hogy még működött ez a rendszer, ugyanakkor azok a struktúrák, amik ezt kontrollálták, főleg politikai okokból, azok meggyengültek. Ezt már nagyon sokszor meséltem: volt, amikor a Fekete Lyukban próbáltunk, bejött a Geszti, és mondta, hogy „ezt fölvesszük, ez jó”. És másnap lement a tévében, és hárommillió ember látta...

ÚJABB ÉRTÉKES INGATLANOKAT VÁSÁROLT FEL ORBÁN VEJÉHEZ, TIBORCZHOZ KAPCSOLHATÓ KÖR BUDAPESTEN

444.HU
Szerző: Tbg
2017.09.20.


„Az Orbán Viktor veje által fémjelzett BDPST Zrt. 350 millió forintot érő „kilátást” vásárolt az Orbánhegyen, továbbá szerzett egy 290 milliós palotaszintet az Andrássy úton. Ezekkel együtt már nyolc nagy értékű ingatlan ment át a Tiborcz-kör kezei alatt” – értesült a Válasz.hu...

A nyolc ingatlan:
1. Kilátás az Orbánhegyről, egy 2000 négyzetméteres telek

2. 500 négyzetméteres palotaszint az Andrássy út 43. szám alatt

3. Ranolder-villa Badacsonyban

4. Turai kastély

5. Mahart-ház

6. Volt Postabank-székház

7. Korábbi Rátkai klub

8. Bodajki kastély

EGYHÁZAK - AZ ERSZÉNY NEM TÉRT MEG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Czene Gábor
2017.09.21.


Megközelítőleg 450 millió forintot és több mint 120 ezer adófelajánlót veszítettek egyetlen év leforgása alatt a nagy keresztény egyházak.

Ne a külső körülményeket hibáztassuk állandóan, hanem személyesen erősítsük a magunk hitéletét – javasolta Fabiny Tamás evangélikus püspök a keresztény értelmiségiek hétvégi kongresszuson a Parlamentben. Valaki azt mondta – folytatta –, hogy az embernek utoljára a pénztárcája tér meg. Az evangélikus püspök szerint jó lenne, ha a hívek egyházi elköteleződése anyagiakban is megmutatkozna. Érdemes mindenkinek önmagában feltenni a kérdést, „támogatjuk-e eléggé akár anyagilag is a felekezeteinket, vagy csak az államtól, külső segítségtől kérünk támogatást”.

Fabiny püspök elmondta, hogy az egyszázalékos adófelajánlásokról szóló friss kimutatás alapján a nagy keresztény egyházak jelentős veszteséget szenvedtek el az előző évhez képest: akár a felajánlások számát, akár az összeget nézzük. Pedig az adófelajánlások nem rövidítik meg a pénztárcát. Az illető arról dönt, hogy az amúgy is befizetett szja egy százalékával melyik egyházat (a másik egy százalék esetében: melyik civil szervezetet) támogatja.

Csupán minimális időt- és energiát kellett volna áldozni az ajánlások kitöltésére. A csökkenés hátterében ugyanis valószínűleg az áll, hogy az adóhatóság – összességében pozitív lépésként – az eddiginél jóval szélesebb körben készítette el az állampolgárok adóbevallását. Az egyszázalékos felajánlásokról viszont továbbra is mindenkinek magának kellett volna gondoskodnia...